Scytha

Tapasztalat: 84 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 84
Regisztráció: 2009. március 21. (14 év, 12 hónap)
Kedvencnek jelölték: 1 user

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Un gallo con muchos huevos
Nyakas kakas
2 2016-06-03 ?
(2)
Donnie Darko
 
5 2015-10-18 4,3
(1417)
Turist
Lavina
4 2015-02-08 3,9
(392)
Gone Girl
Holtodiglan
5 2015-02-08 4,1
(1103)
Interstellar
Csillagok között
5 2015-02-08 4,1
(1263)
Relatos salvajes
Eszeveszett mesék
5 2015-02-08 4,3
(657)
Jagten
A vadászat
5 2014-01-25 4,5
(1009)
Dupa dealuri
Dombokon túl
5 2013-03-26 4,0
(116)
Atonement
Vágy és vezeklés
3 2009-04-03 3,8
(608)
Pay It Forward
A jövő kezdete
3 2009-04-03 3,7
(354)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2015-10-18 10:50:02 Donnie Darko (2001) Scytha (5) #80

Ez a film egy varázslat. Igazából az sem érdekel, hogy csak szemfényvesztés, mert bizonyos időközönként eszembe jut, hogy megint meg kéne nézni. Lehet vitatkozni, hogy a tartalom mennyire állja meg a helyét, de ilyen titokzatos, megmagyarázhatatlan, sejtelmes hangulatot talán csak David Lynch tudott hozni a filmjeiben. Nem mindenkinek való, nem mindenkihez jut el, de valahogy a világ megismerhetetlensége tükröződik ezekben a filmekben. És ezt így ábrázolni nem kis dolog. Ja és a zenéje, az minden idők egyik legjobb soundtrackje.

A nem egyenletes színvonalra panaszkodtok, de mindenkinek más a kedvenc története. :) Nekem pont a bombás az, amit egy árnyalattal gyengébbnek éreztem. Nekem a konyhás-fogadós és az autós tetszett a legjobban. De mindegyik nagyszerű, én mindegyiket szerettem, egyáltalán nem éreztem hullámzónak a színvonalát. Simán az év filmje nálam. Ritka amikor a tartalom ennyire utat talál ebben a (szatirikus, fekete komédia) műfajban.

Lehet könyvadaptációként hiteles, illetve jól bemutatja Kyle motivációit. De ez nem feltétlen elég egy ilyen kényes témában. Ha pl. kizárólag a Mein Kampf alapján csinálnának filmet Hitler fiatalabb éveiről, nem tudom annak milyen lenne a fogadtatása. Persze azon sem lehetne számon kérni, hogy miért csak kizsákmányolóként vagy patkányként jelennek meg a zsidók.

előzmény: asda (#111)

Igazat kell adnom a fanyalgóknak, nem is sorolnám, hogy mi nem tetszett. Az arabok ábrázolása különösen szemet szúróan egysíkú:

Ott a családapa, aki még meg is vendégeli a katonákat, aztán kiderül, hogy terrorista. Ott a nő, aki ártatlannak tűnik, de aztán kiderül, hogy a fia meg ő is merénylő. Nem arról van szó, hogy nincs ilyenre példa, de ez az egyik oldal, annak is a legszélsőségesebb része. Ennyi erővel lehetne filmet csinálni az iraki amerikai börtönkről, meg guantanamról is. Ott meg kiderülne, hogy az USA itt a mindenért a felelős.

Tehát egyetértek azzal az állásponttal, hogy egy ilyen forrongó helyzetben, nem az ilyen filmek kellenek. Az biztos, hogy a jól hangzó "kultúrák közti párbeszédet" ez nem támogatja, sőt...

2013-03-31 15:31:51 Dupa dealuri (2012) / Dombokon túl Scytha (5) #29

Voichita nekem elég kiegyensúlyozottnak tűnt gyakorlatilag végig. Nem mondanám, hogy ő nem találta meg magát a közösségben.

előzmény: critixx (#28)

2013-03-26 16:21:39 Dupa dealuri (2012) / Dombokon túl Scytha (5) #18

Van még egy félig rejtett szál, ami ad még egy értelmezési lehetőséget:

A film elején meg egyszer közben is kitérnek arra, hogy milyen rossz anyagi helyzetben van a kolostor és a szentkép elkészülte előtt a püspök nem akarja felszentelni a templomot. Lehet, hogy ez csak egy véletlen, de elég kevés az olyan információ a filmben, ami ne az ügyre összpontosulna. Nem gondolom egyébként, hogy a pénz mozgatná az egészet, nem illene az összképbe. Talán csak azért van erre utalás, hogy aki egyházellenes az is megtalálja a saját értelmezését.

Még valami: Némileg akkor is furcsa a lány halála. A leglogikusabb magyarázat a kiszáradás, de akkor is érdekes, hogy nem adtak neki vizet, amikor ott legyeskedtek körülötte. Esetleg egyszerűen elemésztette magát? Az orvosnő is mondja, hogy egy egészséges lány nem hal meg "így". Nem akarom megerőszakolni a filmet az ördöggel, de valami van a levegőben, ami mégis ad valami misztikusat az egésznek számomra.

2013-03-26 11:16:25 Dupa dealuri (2012) / Dombokon túl Scytha (5) #13

Mungiu megint nagyot alkotott. Nekem Haneke mellett ezek a román filmek jelentik a csúcsot a mai filmművészetben. Már-már valószerűtlen mennyire hitelesek az alakítások, egy kicsit sem ítélkezik, de nem száraz és nem túl távolságtartó, tényleg zseniális az egész.
Nagyjából leírtátok amit én is akartam (különösen Tenebra). Viszont azt kiemelném, hogy ennek a filmnek az egyik legnagyobb erőssége, hogy sok rejtett kiskaput hagy a nézőnek a továbbgondolásra. Nem elvontan, hanem konkrétan van 1-2 elejtett mondat, jelenet, ami nem hagyja az embert nyugodni.

Például:
Vitatkoznék azzal, hogy itt szó nincs ördögi jelenlétről a filmben. Egyrészt a lányban van valami ördögi vagy legalábbis nagyon fura, de persze ez szubjektív és be lehet tudni a betegségének. Viszont a reggeli "feltámadás" több mint fura, az orvosnő ugye el sem hiszi. Illetve a film végén a rendőrök beszélnek egy gyerekről, aki megölte az anyját pár órája. Ez lehet nagyon belemagyarázás, de utalhat az ördögi jelenlétre. Szóval a mellett, hogy minimalista-dokumentarista a stlílus egy jó adag misztikum is van a filmben. A skizofrénia e mellett erősen gyanítható az orvos kérdései alapján, ami a lányból kitörhetett ebben a számára fura közegben, meg abban, hogy nem tudta a barátnőjét "elengedni".

És tényleg jó érzésű ember nem igazán tud senkit sem hibáztatni. A kórházban nem volt hely, a kolostorban a lány ön- és közveszélyes megkötözik stb. persze gondatlanság az van, de sehol sem szándékosan. De mégis benne van mindkét oldal kritikája is... a kolostorban ördögöt kiáltanak amikor teljesen indokolatlan (pl. a pap is kiosztja az apácákat, amikor a fában fekete keresztet látnak), illetve az apácák jámborak, de elég egyszerűek is. A kórházban pedig ott van ellenpontként az extra gyökér, érzéketlen orvosnő a végén. Bravúros, hogy minden ott van ebben a filmben, de nem tolakodóan és didaktikusan.

Azzal viszont egyáltalán nem értek egyet, hogy a pap "háreme" lett volna a kolostor (átvitt értelemben sem értek egyet vele) erre sehol semmiféle utalás nincs ez tiszta sztereotípia csak. Vallási fanatizmussal lehet épp vádolni a kolostort, de pont az ellenkezőjével nem. Az viszont kérdéses, hogy a két lány között pontosan milyen kapcsolat is volt. Sok ilyen kis (szerintem tudatosan rejtett) utalás van, ami csak felcsigázza az embert, ettől is nagy ez a film.

2009-03-27 20:25:36 [Filmet keresek] Scytha #633

Ha megmondod lehetsz... :)

előzmény: emőke (#632)

2009-03-27 20:09:17 [Filmet keresek] Scytha #631

Sajnos nem ez lesz. Azt kifelejtettem, hogy újabb film, szerintem '90-es évek, de 2000 előtti lehet, mert a TV-ben láttam olyan 8-10 éve. Nagyon rideg az egész, kicsit olyan sci-fisen kihalt a lakás.
Minimális a szöveg, mindenki olyan tompa, érzelmek nélküli. Az ápoló csaj az biztos, csak nekem úgy tűnt hogy csak mellékszereplő. Nehezen tudom leírni a hangulatot. Mert szinte csak arra emlékszem. Még annyit tudok róla, hogy angol nyelvű lehetett mert az angol stáblista miatt lett felvéve videóra, és az utolsó 10-15 perc rajtamaradt a kazettán :).

előzmény: hattori (#630)

2009-03-27 19:31:07 [Filmet keresek] Scytha #629

Na eszembe jutott még egy keresett film. Ha ezt tudná valaki az nem lenne semmi:)

A probléma az, hogy csak az utolsó 10-15 percét láttam és csak emlékképeim vannak belőle.
3 szereplő van egy lakásban. Az egyik egy fiatal ápoló lány (ápoló ruhában is van), a másik egy fiú, aki talán szintén ápoló, de lehet hogy csak ilyen segítő személyzet. És a harmadik egy öregasszony (70 körüli tán), aki teljesen ágyhoz kötötten él és a két fiatal kiszolgálja őket mindenben (az asszony mikrofonon szólítgatja őket). Az öregasszony ismertető jegye, hogy fel van nagyon ocsmányan dagadva a lába vagy talán a teste is. Úgy néz ki mint valami mislen baba és furcsa színű is. A két fiatal nagyon életunt, egyszer szeretkeznek is, de aztán egymáshoz sem szólnak. Főleg a csaj nagyon szótlan és visszautasító. Lemennek egyszer a pincébe is, ahol találnak valamit. De közel sem horror ahogy kivettem a végéből.
Nagyon-nagyon furcsa és bizarr film azért is maradt meg bennem. Azóta sem láttam hasonló hangulatú filmet, iszonyat nyomasztó, de nagyon hangulatos.
Az valami extrém filmisten, aki ebből megmondja elismerem. :)

Összes komment...