Rorschach

Tapasztalat: 3310 film
Kompetencia: 81 film
Súly: 5335
Regisztráció: 2009. március 21. (14 év, 12 hónap)
Kedvencnek jelölték: 84 user

Bemutatkozás

Nem lehet minden filmet megnézni.
De a legkevesebb, amit tehetek, hogy megpróbálom.

Kedvencek

Rendezők: Clint Eastwood, David Fincher, Fábri Zoltán, Frank Darabont, Jim Cummings (V), Kristoffer Borgli, Martin McDonagh, Paul Verhoeven, Quentin Tarantino, S. Craig Zahler, Sidney Lumet, Steven Soderbergh, Woody Allen
Színészek: Brad Pitt, Jake Gyllenhaal, Julia Roberts, Kevin Spacey, Mads Mikkelsen, Matthew McConaughey, Nicolas Cage, Ralph Fiennes, Riz Ahmed, Ryan Gosling, Sidney Poitier, Viggo Mortensen
Műfajok: dráma, horror, sci-fi, szatíra
Országok: amerikai, angol, magyar
Korszakok: '90-es évek

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1994
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Night Swim
Éjszakai merülés
1 2024-03-09 2,1
(29)
Der Fuchs
A róka
4 2024-03-08 ?
(4)
Dune: Part Two
Dűne: Második rész
2 2024-03-07 4,3
(177)
Reality
 
4 2024-03-03 3,3
(31)
Aquaman and the Lost Kingdom
Aquaman és az elveszett királyság
1 2024-03-03 2,4
(79)
American Fiction
Amerikai irodalom
5 2024-03-02 3,8
(62)
Master Gardener
A főkertész
3 2024-03-01 3,0
(24)
Nuovo Cinema Paradiso
Cinema Paradiso
3 2024-02-27 4,4
(571)
God's Country
Isten országa
4 2024-02-23 ?
(4)
As bestas
Szörnyetegek
3 2024-02-22 4,1
(98)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2024-03-17 15:01:13 Csernobil (2021) / Csernobil 1986 Rorschach (?) #8

"Majd ha a franciák csinálnak egy filmet, hogy Napóleon mekkora tömeggyilkos volt, vagy a főképpen általuk kitalált I. Világháború utáni "békeszerződéseknek" mekkora szerepe volt a 75 millió ember halálát okozó II. Világháborúban."

Premier előtt fogom nézni végtelen literes popcornböklivel az ölemben, a feldolgozás első lépése a szembenézés.

A HBO változata sem csupán rideg dokumentarizmus egyébként, van benne fikció és egyszerűsítés bőven, illetve kitalált karakter is, viszont ott az ilyesmi gyakorlati szempontokat szolgál - pl. a sorozat kontextusában nehéz és szükségtelen hetven különböző tudós karakterre narratívát építeni, ha össze lehet tömöríteni a csapatot összvissz kettő karakterré, meg ilyesmik.

Ja, és nem mellesleg az az egyik legjobb sorozat, amit életemben láttam. Melegen ajánlom.

előzmény: csabaga (#7)

2024-03-17 14:27:44 Csernobil (2021) / Csernobil 1986 Rorschach (?) #6

Ez azért bizalomgerjesztő támpont :)

Elmondásod alapján nagyon hasonlít az HBO sorozatára, legalábbis az említett jelenetekhez merőben hasonlókkal szolgál az is.

előzmény: csabaga (#5)

2024-03-17 14:08:50 Csernobil (2021) / Csernobil 1986 Rorschach (?) #3

Ez az a verzió, amelyikben egy amerikai kém okozza az egészet, vagy az végül nem készült el?

Nagyon szépen köszönöm, és hálás vagyok mindazért a munkáért, amit Ti többen is hosszú-hosszú ideje szakadatlanul beleöltök az oldalba.

előzmény: cucu (#15251)

Marhára el szerettem volna kerülni azt, hogy ezt a kommentet lekörmöljem, de hát csak nem akar eltűnni ez a kurva film a főoldalról, és konstans basztat a fel-felugrásával, és igen, tudom, hogy ezzel nem teszek a probléma ellen, hanem csak szítom a tüzét, úgyhogy csak annyit szeretnék ide írni, hogy hiába jelzem, hogy én ezt a filmet nem szeretném megnézni, illetve hiába nyomok konzekvensen rá az átlósan keresztülhúzott szemecskére, sajnos folyton szem előtt van. A filmről folytatott diskurzust nem tudom kiszűrni a KT experience-emből.

Pedig nagyon szeretném.

De hogy legyen valami relevanciám és szóljak a filmről is, óva inteném fórumtársaimat attól, hogy elkezdjük relativizálni a film pöce köpedelmét. Személy szerint én ha túlárazott, piszok drága moslékot szeretnék látni, akkor megnézek bármi mait a Diznitől, akik nem tudják már jó dolgukban hova pakolni a profitjukat, de az egy egész országnyi adófizető lelkébe maró szégyen, hogy ez a rakás gőzölgő szar elkészül, és filmként kéne gondolnom rá, holott ez a mocsok egy elvtelen és gerinctelen puha diktatúra propagandavideója, és mint olyan, a kibaszott kukában van a helye, meg elrettentő példaként múzeumokban és tankönyvekben, és őszinte hévvel invitálnék mindenkit arra, hogy ekként tekintsen az alkotásra, mert ezt érdemli.

Amúgy igen, review bombolni csúnya dolog, ám mivel ez nem film, hanem propagandaanyag, és nem mellesleg a kurva adóforintjaimból készült, meg a te, meg a te és a te pénzedből, ezért igenis közügy, és mint olyan, kurvára mindannyiunk biznisze, tehát a közös ügyeinkről való véleménynyilvánításba férjen már bele az, hogy kijelentem, hogy akik ezt csinálták, azok elmehetnek a kurva anyjukba. Emellett eszköztelen állampolgárként hadd érezzék úgy sokan, hogy legalább egy egy csillagos IMDb-értékelés formájában megéri kifejezésre juttatni az elégedetlenségüket. Teszem hozzá mindezt úgy, hogy nem tartozom a bomberek közé, ennek ellenére azonban meg tudom érteni, hogy sokaknál ez a cucc, meg a Blokád/Hadik/Elkúrtuk/bármi egyéb hasonló pénzmosás a filmművészet szentségén és az értékelési oldalak/rendszerek integritásán felül, de legalábbis azon kívül álló, politikai mutatvány.

Nem a nép tette azzá, hanem a regnáló hatalom, a felhasználók pedig csak a helyén kezelik az összes ilyen szart. Az lesz a kurva szomorú világ (vagy a még a mostaninál is szomorúbb világ), amikor ezek a szutykok annyira beleintegrálódnak a közéletbe, hogy nem idéznek elő párezer protest-karót. Igenis megérdemlik.

2024-03-15 23:04:34 [Vapiti 2023] Rorschach #79

Ott a helyem!

Szerintem ez hiba is, meg nem is. Amiket írsz, javarészt bennem is felmerültek,
(a késes pontod nem - addigra talán túlterhelték a reléid, de két külön pengéről beszélünk, és egy volt Paul hasában, egy pedig a vállában)
és teljesen jogosnak tartom, ha valakinek ezek nem tetszenek, és kidobják az élményből. Nekem sem tetszettek, engem is lerúgtak a lóról ezek is, meg mások is; gyakorlatilag kétpercenként történt valami olyan, amin csak a fejemet vakartam, hogy akkor ez most itt micsoda, honnan jön, mi értelme, miért fontos ez, minek látjuk?

És most hagyjuk azt, hogy aki nem olvasta legalább az első hat könyvet, az egy büdös paraszt, és tegye össze a két kezét, amiért egyáltalán megnézhette ezt a ragyogó filmet - ez az 'a könyvben minden ott van, menj és olvasd el!' érvelés szerintem nem a Te szegénységi bizonyítványod, mert ha jól sejtem, egyikünk sem nyolcszáz oldalnyi könyvre, hanem öt órányi filmre váltott jegyet.

És most kicsit zavarban vagyok, de nem is, mert döbbent értetlenséggel állok, mivel ezt a két filmet univerzális csodálat lengi körül. Olyan arcok is a legmagasabb polcra pakolják őket ezen a fórumon és offline köreimben egyaránt, akikkel általában nagyon együtt szoktam gondolkodni ilyesféle történetek témájában, és egyszerűen nem értem, miért. Nem mintha baj lenne, vagy ilyesmi, csak nem értem. Ez pedig frusztrál.

Nagyjából annyi magyarázatot tudok erre adni, hogy a Dűne világa nem való mindenkinek. Ez az űrarabos gerilla hadász dolog számomra pl. marha erős felütésnek hangzik, pláne hogy 1965-ből köszön be a történet, olajkrízisek, szovjet afgán megszállás és mindenféle öbölháborúk előttről, ami minimum a látnoki erejű vízió kategóriájába teszi az egész regényt. Viszont nálam ez az űrfeudalizmusos, jóslatos-kiválasztott megváltós királydráma sztori agyoncsapja az amúgy fantasztikusan kitalált settinget.

A Te eseted viszont különösen izgalmas, mert ezek szerint a történet eleje tetszett, holott zsákbamacskát talán már ott sem árult a stáb - nekem legalábbis úgy rémlik, hogy az is egy ilyen ráhangolódós, nagyon bölcseket mondós és mélyen távolba nézős hangulatfilm volt. Nem úgy hat ez a cucc, mint sok más, és inkább érezni kell, no meg felpattanni rá, mintsem követni és megérteni. Mint a homokféreg, ha úgy tetszik :)

Érdekes, hogy Neked ezt egyszer sikerült élvezni, egyszer pedig nem. Azt gondoltam volna, hogy ha ezt a lécet az első, alapozósabb etap megugorja, akkor a második, gazdagabb rész számára már gyerekjáték lesz.

előzmény: Szabó Dániel (#5)

A film alapjául szolgáló, valódi Höss életpályájából levont következtetésekkel nem tudok vitatkozni, mert nem ismerem a tényeket. Fogalmam sincs, hogy milyen ember is volt ő, hogyan látta a világot, és maradt-e benne humánum a végére. Ezt nem tisztem megítélni, mert fogalmatlan laikus vagyok. Ha azt mondjátok nekem, hogy már bőven a vége előtt kiveszett belőle minden emberi, készséggel elhiszem Nektek, mert láthatóan többet konyítotok ehhez, mint én.

Ettől függetlenül a film vonatkozásában tartom, amit lentebb, spoilerben írtam.

előzmény: caulfield (#25)

Sokszor nem értek egyet Veled, de legtöbbször, amikor mégis, olyan kifakadásokat látok a kommentszekcióban, hogy legszívesebben tapsolnék. Nincs ez másként most sem.

A spoilerben írtakhoz tennék hozzá egy nüansznyit: még csak nem is kell a nagymama, mint kívülálló, mert ott van a film vége, ami szerintem nyilvánvalóvá teszi, hogy drága kedves főhősünket a saját tetteitől fogja el az iszonyat.

Értelmezések tág halmaza hangzott el alább, hát álljon itt a sajátom: szerintem a film azt a csodálatosan pozitív gondolatot hordozza, hogy itt Európában (meg amúgy szerény véleményem szerint mindenhol, ahol emberek felcseperednek és szocializálódnak) midannyian, minden egyes állampolgár megmásíthatatlanul ugyanazt a fejlett, emberséges, polgári értékrendet tartja sajátjának, ami a Tiéd és az enyém.

Ezt nyilvánvalóan a film zárására alapozom. Azt, hogy a főnácit elfogja az undor, amint szembesül azzal, az alagút végén mihez vezetnek a cselekedetei, és undorral telítve még beljebb sétál a személyes pokla kénköves bugyraiba, nem tudom másképp értelmezni, mint úgy, hogy a nemzetiszocialista elöljáró lelkében egy pillanatra felszínre tört az elnyomott legbensőbb erkölcsi iránytűje igazsága. Későn, és akkor meg már minek... de úgy érzem, életigenlő tanulság az, hogy ez egyáltalán megtörtént.

És ez az, amiért időről időre eszembe jut a film utolsó két perce még hetekkel azután is, hogy kibattyogtam a moziteremből. Hatásos zárás, és szeretnék hinni benne. Szeretném hinni, hogy hiába tömik az ember fejét születésétől fogva mindenféle gusztustalan embertelenséggel, mélyen legbelül mindenkiben, még a legmenthetetlebbnek tartott undorító gyilkosokban is ott van a morális iránytű, amit csak ideig-óráig lehet következmények nélkül megtagadni.

előzmény: Ugor (#22)

Tudnám sorolni a szuperlatívuszokat, de megállok annyinál, hogy az American Fiction a legjobb film, amit az utóbbi időben láttam. Na jó, nem bírom ki, annyit még muszáj leírnom, hogy az idei díjszezon szép reményű jelöltjei közül ez a kedvencem, méghozzá toronymagasan.

Összes komment...