Rorschach

Tapasztalat: 2368 film
Kompetencia: 10 film
Súly: 2618
Regisztráció: 2009. március 21. (11 év, 4 hónap)
Kedvencnek jelölték: 67 user

Kedvencek

Rendezők: Damien Chazelle, Danny Boyle, David Fincher, Jeremy Saulnier, John Michael McDonagh, Martin McDonagh, Quentin Tarantino, Robert Zemeckis, Steven Soderbergh, Woody Allen
Színészek: Brad Pitt, Cate Blanchett, Christian Bale, Daniel Day-Lewis, Jake Gyllenhaal, Kevin Spacey, Mads Mikkelsen, Matthew McConaughey, Sidney Poitier, Tom Hanks, Viggo Mortensen
Műfajok: dráma, kalandfilm, sci-fi, szatíra
Országok: amerikai, angol, dán, ír
Korszakok: '90-es évek

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1994
Lakhely: Prága

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
A Thousand Words
Ezer szó
2 2020-08-02 2,8
(140)
Annabelle Comes Home
Annabelle 3.
2 2020-08-01 2,6
(83)
Truth or Dare
Felelsz vagy mersz
2 2020-07-31 2,4
(125)
A Clockwork Orange
Mechanikus narancs
4 2020-07-30 4,4
(1133)
Out of the Furnace
A harag tüze
4 2020-07-29 3,4
(207)
The Highwaymen
Útonállók
4 2020-07-29 3,4
(99)
Legends of the Fall
Szenvedélyek viharában
1 2020-07-28 3,8
(513)
Grizzly Man
Medvebarát
3 2020-07-27 4,3
(118)
Days of Heaven
Mennyei napok
2 2020-07-17 4,0
(169)
Color Out of Space
 
3 2020-07-17 3,3
(58)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Nagyon nehéz megfogalmazni, mit is érez az ember a Mechanikus narancs után. Annyi biztos, hogy megérte megnézni. Mikor évekkel ezelőtt kilőttem az első harmad után, nem hittem volna, hogy egyszer ilyet fogok róla írni - pedig akármilyen undorító, öncélú mocsokságnak is hat a bevezetés, nem véletlenül van ott.

Kubrick vérprofi volt, aki nagyon-nagyon értette a mesterségét, erre pedig talán ez a filmje a legjobb példa, legalábbis számomra - formanyelvi bravúr a Clockwork Orange, aprólékosan eltervezett, tudatos film kb. felesleges képkocka nélkül. Nagyon tudta az öreg, mit akar mondani és szerintem meg is találta a módját, hogyan mondja el, még ha ez elsőre nem is egyértelmű, a maga taszító, polgárpukkasztó mivoltával.

Nekem nagyon tetszett, hogy effektíve nem tudjuk meg, hol vagyunk, mikor vagyunk, melyik párttal vagyunk, viszont egyrészt így is kellően ismerős volt a miliő, plusz ez a fogódzkodó nélküli címkézetlenség belöki az egész történetet az univerzális tanmesék kategóriájába.

Továbbá nagyon bejött az, hogy nem húzták fel az egész filmet Malcolm McDowell (egyébként zseniális, brutális, kendőzetlen, undorító, alpári, vastaggal szedett gonosz) játékára, pedig Kubricknál kisebb rendezők ezt simán megtették volna. Szolgaian követi a történetet és mindig pont annyit kapunk belőle, amennyit kell. Irgalmatlan lelki erő kellhetett ahhoz, hogy ezt az alakítást visszanyessék a vágószobában a nagyobb egész érdekében, nagyon értékelem.


Kicsit zavarban vagyok egyébként, hogy X bekezdést írok a film érdemeiről, mégis négyesen tartom - ez egy zseniális film. De az igazság az, hogy ez nekem sok. Szerintem nem arrogancia leírni, hogy értem, mit akart mondani, és sikerült is elmondania; viszont olyan gusztustalan féregségek történnek ebben a filmben költői igazságszolgáltatás nélkül, amik miatt a filmre gondolva elfog a szorongás.

Létezik egy legbelső gát, ami ekkora szemét lélektiprásra nem enged ötöst adni. Fantasztikusan összerakott film, de nem tudok rá gondolni anélkül, hogy görcsbe ne rándulna a gyomrom. Disztópiát így még nem nagyon láttam filmen; vagy nem volt ennyire erős, vagy volt mellette humor, és tudom, hogy papíron a Mechanikus narancs is szatíra, de... én nem nevettem. Kurvára nem. És akármekkora felületes erkölcsrendész kijelentésnek is hat, szerintem ezen a filmen nem is egészséges nevetni.

Az egyetlenegy "negatívum" amúgy, hogy hiába van kvázi tökéletes helyen elvágva a film, módfelett kíváncsi lettem volna arra, hogy most aztán innen hova tovább. Nem gyakran mondok ilyet, főleg nem két óránál hosszabb filmek esetében, de itt nem bántam volna egy extra negyvenöt percet. A madarak azt csiripelik, hogy a könyv továbbviszi a szálakat, hát kíváncsi leszek...

Mindenképpen megéri megnézni, zavarba ejtő film.

Fantasztikusan jó házibuli-film. Meglepően épkézláb sztorival megáldott, viszont túl komolyan vett és borzasztó röhejesen előadott vásári gagyi a Truth or dare egy olyan lezárással, ami után még csak véletlenül sem lehet rá megadni a hármast.

Ámde végig pörög a film és mindig lehet röhögni/fejet fogni/izgulni valamin, így házibulira spicces társasággal nagyon ideális.

Ja, a humor faktort az pedig csak növeli, hogy valami megmagyarázhatatlan okból nem csak a sima moziváltozat került fel ebből Netflixre, hanem rögtön az Extended director's cut, amire egy tucat trash horrornak nyilván kurva nagy szüksége van, hogy kellően ki lehessen domborítani a karakterek és a sztori mélységeit.

2020-07-29 16:03:06 The Highwaymen (2019) / Útonállók Rorschach (4) #6

So-so film, amit egy nagyon erős Woody Harrelson-monológ billent felfelé. Nagy megfejtésekre semmiképp nem érdemes várni, de tisztességes munka a The Highwaymen.

2020-07-27 20:22:18 Private Life (2018) Rorschach (5) #1

Az egyik legjobb film, amit nem láttál. Hétköznapi történet, amit nem csináltak még meg egymilliószor, imádom az ilyeneket. Szerencsére a kivitelezés sem bicsaklott meg: a rendezés remek, a színészek nemkülönben, nagyon-nagyon megérte megnézni a Private Life-ot.

Ez a film az elkövetkező évek alatt úgy fog nemesedni, ahogyan a legjobb borok sem.

A Kínában felvett néhány perc az abszolút diktatúrát megkönnyező, Jaws-pólós amerikai középvezetőkkel éterien csodálatos, bármely szatírát simán a sarokba állítja. Ha ezt játékfilmben látom, azt mondtam volna, ez már túl sok, ezt nem veszem be - és tessék. Hihetetlen.

Meglepő módon tök jól szórakoztam, pedig az első húsz perc alapján erre nem mertem volna fogadni. Viszont hiába nem az én világom a Dolemite-humor, simán szimpatikus (mit több, egészen szerethető) volt Moore és a kis kompániája az esetlenségükkel és az átélhető céljaikkal.

Masszív plusz pont továbbá Eddie Murphy, akinek a szíve-lelke benn van a szerepben. Jó film.

2020-07-17 23:00:30 Anna (2019) Rorschach (1) #14

Iszonyat brutális agysejt-holokauszt. Van az úgy, hogy egy fárasztó nap után az ember csak egy sablonos akciófilmre vágyik - de nem ilyenre. Mocsok rossz film az Anna, amit az első komoly akció után kénytelen voltam kilőni, hiszen ott teljesen egyértelművé vált, hogy az akció is pont olyan igénytelen, mint minden más.

Pusztít, maradj távol tőle!

2020-07-16 20:48:00 Relic (2020) Rorschach (5) #3

Fantasztikus film, a Babadook méltó örököse. Végig teljesen szolid volt, az utolsó harmad alatt még egyre erősebbé is vált, a záró jelenet pedig igazi koronaékszere a filmnek - az valami isteni.

Én sok szar futószalag-horrort nézek válogatás nélkül, de pont az ilyen gyöngyszemekért éri meg könyékig merülni a kínálatban. Szerintem a Babadook óta nem láttam ilyen fasza horror-dráma mixet, ez valami tradicionális ausztrál recept lehet.

Bátran nevezzetek be rá, megéri!

2020-07-08 14:02:49 Code 8 (2019) / A nyolcas kód Rorschach (3) #2

Nagyon jól néz ki a film és tök fasza District 9 utód lehetne belőle, ha abba az irányba menne, amivel az elején berántja a nézőt.

Sajnos azonban kevéssel is megelégedtek a készítők. Nem rossz cucc, de egy kis ambícióval sokkal-sokkal jobb lehetett volna.

2020-07-06 15:02:42 Where to Invade Next (2015) Rorschach (5) #5

Pontosan olyan metsző, részrehajló és idealista, mint Moore összes többi filmje - és pont olyan jó nézni is. Az elmúlt évtizedek után szerintem mindenki tudja, mire számítson.

Összes komment...