napola

Tapasztalat: 4102 film
Kompetencia: 16 film
Súly: 4502
Regisztráció: 2009. február 15. (12 év)
Kedvencnek jelölték: 6 user

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
I Care a Lot
Fontos vagy nekem
4 2021-03-07 3,0
(106)
Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer
Éjszakai vadász: Hajsza egy sorozatgyilkos után
4 2021-03-03 ?
(7)
V síti
Csapda a neten
4 2021-03-02 ?
(7)
Barta Tamás: Siess haza, vár a mama!
 
4 2021-02-10 3,6
(31)
Proxima
Ígérem, hogy visszatérek
4 2021-02-01 3,3
(56)
The Farewell
A búcsú
3 2021-01-21 3,8
(97)
Sorry We Missed You
Sajnáljuk, nem találtuk otthon
5 2021-01-21 4,3
(120)
Amundsen
 
4 2021-01-16 3,2
(23)
The Miniaturist
Élet a babaházban
3 2021-01-12 ?
(2)
The Banker
A pénzember
3 2020-12-28 3,5
(15)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Vegyes érzéseim voltak a film nézése közben, de még inkább utána. Két fő gondom volt vele.

Az első: amit többen írtak már, bemutatott egy anya-fia kapcsolatot, majd a rendező a film végén belekapott Barta halála körülményeinek taglalásába is. Ez teljesen zavarossá tette az egészet. A családi viszonyokat elég átfogóan meg lehetett ismerni. De Barta halála kapcsán összevissza kaptunk egymásnak ellentmondó információmorzsákat, egyetlen szál nem lett kibontva, majd elvarrva. Felvillantották pl., hogy egy vagy két lövés végzett vele, zavaros volt, hogy mellkason, fejbe lőtték, gyilkosság, öngyilkosság volt?..., kész horror volt ez az egész. Vajon a nyomozás hivatalosan milyen megállapítással zárult, és mikor, milyen iratok és miért mondanak egymásnak ellen? Stb., stb. Az ügyvédekkel való pár mondatos csevegés bejátszása meg sajnos nevetséges volt. Bár a téma szörnyű, de az annyira kínos volt, amikor Judit pár mondatban beszélt erről a szövevényes ügyről, ők meg teljesen tájékozatlanul ültek és szörnyülködtek. Mi értelme volt ennek? Nem értem, hogy a film legvégén az utalás, hogy Judit tovább nyomoz, pontosan mit jelent. Megbízta az ügyvédeket, hogy nézzék át a Barta halálával kapcsolatos hivatalos iratokat, netán nyomoztat valakikkel? Azért ez biztosan nem öt fillér, ráadásul a világ másik végén ilyesmit intézni, 40 év távlatából... Nekem ez irreálisnak tűnik.

A másik bajom a filmmel a magánéleti vonal ilyen mélységben történő bemutatása volt. Filmnézőként persze "jól" jártam ezzel, pláne, hogy nem leveleket narráltak, hanem a kazettákon a valódi szereplőket játszották be, mivel szerencsére úgy tartották a kapcsolatot. Iszonyú személyes, megrázó kor- és kórdokumentuma lett ez egy anyának, aki totálisan rátelepedett a fiára, megfojtva fogva tartva, érzelmileg zsarolva őt még Amerikában is, és az őt szerető, de őt kétségbeesetten magától leválasztani igyekvő fiúnak. De nekem egyre jobban az volt az érzésem már a film nézése közben is, utána meg végképp, hogy nem lett volna jogom az életükbe ennyire belelátni. Annyira intim részleteket tártak a nyilvánosság elé, hogy nem hiszem, hogy az anya és fia ebbe valaha is beleegyezett volna. Nem vitatom, hogy Judit az anya jogi örököse, és ezáltal jogszerűen adhatta át a lányának az anyagot, de egy dolog egy cselekedet jogszerű, a másik meg annak erkölcsi oldala. Ahogy telik az idő a film megnézése óta, egyre jobban az lett a véleményem, hogy nem szabadott volna Bartát és az anyát ennyire kiadni. Egész másképp éreznék, ha Bartának lett volna gyereke, és ő vagy az unokája, mint vér szerinti örökös dönt a nyilvánosságra hozatal mellett. Egy ilyen örököstől maximálisan el tudtam volna fogadni, ha ő engedi közzétenni ezt a hangfelvételt.

Az értékelésem mindezek ellenére 4 pont lett, de főleg a film rám gyakorolt hatása miatt. Mert azt nem tudom és nem is akarom elvitatni, hogy hatással volt.

A film február 16-ig megnézhető:
Barta Tamás: Siess haza, vár a mama!

2020-09-02 11:58:40 [In Memoriam...] napola #2689

A héten sikerült csak megbizonyosodnom egy régi, hűséges filmbarát haláláról. A KT-nek 14 évig volt tagja. A nickneve "berto" volt. Itt, a fórumon "ismertem" őt meg. Évtizedek óta kerestem egy filmet, és ő nemcsak megmondta a film címét, még el is küldte nekem. Több ezres filmtárából sokat néztem meg pár hónapos kapcsolatunk alatt az ő ajánlására. Miután megnéztem egy filmjét, írtam számára egy rövidke értékelőt, amit mindig nagy örömmel fogadott. Még ha nem is értettünk egyet, akkor is érdekelte a véleményem. Soha nem találkoztunk, csupán online barátom volt. Mert annak tekintettem.
Nem tudom, hogy mi történhetett vele, beteg volt-e, vagy valami hirtelen tragédia miatt hunyt el.
70 éves volt, sokat élhetett volna még. 2020. január 3-án távozott.

2020-06-02 21:12:08 [In Memoriam...] napola #2627

86 éves korában elhunyt Földi Teri.
https://fidelio.hu/szinhaz/86-eves-koraban-elhunyt-foldi-teri-155596.html

2020-05-24 11:35:35 Kelet-nyugati átjáró (2009) napola (5) #2

Egyetértek. Annak idején nagyon fiatal felnőttként végig figyelemmel kísértem az eseményeket, nagyon drukkolva persze, hogy békés megoldás szülessen. De mégis ez a film kellett ahhoz, hogy átfogó képem legyen a történtekről. Eleve nagyon tisztelem Papp Gábor Zsigmond munkásságát, sok dokuját láttam és szerettem, értékeltem, de ez a legjobbak egyike. Ez bizony szó szerint a velünk élő történelem egy fontos eseménye volt.
Külön öröm volt számomra, hogy nemcsak az akkori kormány vizsgázott jelesre a keletnémetek sorsának békés rendezése ügyében, hanem a "mezei" határőrök is. Minden nyilatkozó kiemelte, hogy milyen emberségesek voltak hozzájuk.
Azt viszont nagyon sajnálom, hogy a "Kettévált ország" c. filmjéhez egyelőre még nem tudtam hozzájutni.

előzmény: zéel (#1)

Az új film beküldésénél a The Capture minisorozatnál egy enter megnyomása bezavart. Azt a félig kész bejegyzést töröljétek, kérlek. Azt követően már feltettem az összes, általam fontosnak vélt információval. Köszönöm.

2019-09-15 07:50:56 Marty (1955) napola (5) #30

Bő 10 évvel a szavazásom után az akkori 4 csillagot felnyomtam ötre. :) Főleg, mert még mindig szívesen, szeretettel emlékszem rá. Martyra, a kis egyszerű lényére, akit Ernest Borgnine olyan szépen, hitelesen, emberien megformált. Megérdemli ez az egyszerű, de nagyszerű film részemről az ötöst.

az imént új filmként feltöltöttem a The Loudest Voice c. minisorozatot. az "ország" megnevezésénél "amerikai" helyett "amerika-szamoai"-ra kattintottam. elnézést. :D

2019-08-22 16:32:17 [Filmet keresek] napola #2504

Ezúton köszönöm "berto" tagtársamnak a segítséget, mivel a nem túl pontos leírásom alapján is rájött, melyik filmet keresem már régóta. Sőt, abban is segített, hogy hozzájuthassak és megnézhessem. Még egyszer igazán hálás vagyok neki!
Az általam keresett olasz film a Cicababák (1965) volt... :D

előzmény: napola (#2466)

2019-03-27 22:10:32 [Filmet keresek] napola #2466

Sziasztok!
Már régóta próbálok rátalálni egy Monica Vitti főszereplésével készült olasz vígjátékra, amit szinte még gyerekként láttam a tévében. Azt nem tudom, hogy mozifilm volt-e, vagy tévéfilm. Az IMDb-n és egyéb filmes portálokon elég sokat kutattam már utána, de sok filmjének max. a címét sorolják fel, a tartalmukat nem. A film a '60-as évek és 1983. között készülhetett.
Amire a sztoriból emlékszem: M.V. egy olyan egyedülálló csajt játszik, aki gyereket szeretne, de férjhez menni nem akar. Egy külsőleg tökéletes pasit próbál felszedni, mivel szép gyereket akar szülni úgy, hogy a fickó tudtán kívül esik teherbe. Bárkivel randizgat, mindenkit ilyen szemmel méreget. Aztán a film végén ugrás az időben, M.V. körül 4-5 vörös, szeplős, elálló fülű kisgyerek rohangál, és betoppan a férj is, szintén vörös, elálló fülű.
Hát, ennyi rémlik. Így leírva bugyutának tűnik a sztori, lehet, hogy ma már a filmet is annak tartanám, de azért örülnék, ha újra láthatnám.
Nagyon köszönöm, ha bárki tud segíteni.

Összes komment...