w.e.g.a.

  • 1
  • 2

A #965-osrol se feledkezz el legyszi! Koszonom!

előzmény: w.e.g.a. (#965)

2019-10-21 01:31:49 The Irishman (2019) / Az ír w.e.g.a. (4) #9

Micsoda? Hogy Jimmy Hoffa-t meggyilkolták és a film e köré épül? Ha máshonnan nem (20. századi amerikai történelem?), ez már az egy soros IMDb ismertetőből is kiderül. Ha az illetékesek úgy gondolják akkor tessék nyugodtan kispoilerezni, de nem hiszem hogy lelőttem volna akármilyen poént vagy részletet.

előzmény: miraculum (#8)

2019-10-20 19:53:26 The Irishman (2019) / Az ír w.e.g.a. (4) #7

Sokat szidjuk a stúdiókat meg a producereket a kreativ rendezők cenzurázása miatt, de időnként azért jön egy-egy film ami rámutat hogy nem mindig kártékony ám rövidebb pórázon fogni az alkotókat... és itt nyilván a film maratoni hosszáról beszélek.
A felvezetés is kicsit bő lére lett eresztve, lehetett volna vágni pár jeleneten, a legzavaróbb viszont a finálé indokolatlan elnyújtása, ami nagyon lelassítja az amúgy sem TGV sebességgel száguldó filmet. Amikor De Niro a gyilkosság után hazamegy, (out-of-focus) leül a fotelbe a TV elé miközben a lánya (in-focus) nézi... na az egy tökéletes kép lett volna a befejezésre. Helyette kapunk még fél óra (szó szerinti) szenvedést, aminek egyszerűen semmi hozzáadott értékét nem látom.

Ennek ellenére a film jó, a rendezés, zene, operatőri munka mind ott van a szeren, De Niro és Pesci nagyot játszik, csak Pacinon éreztem hogy néhol kicsit túltolja. A gyilkosság maga is mesterien lett megcsinálva, a felvezető fél órában a légkör duzzad a feszültségtől, annak ellenére hogy a forgatókönyv ott sem kapcsol magasabb fokozatba.


A Nagymenők / Casino hangulat megvan, de feszességben elmarad tőlük az Irishman, és emlékezetes jelenetből is kevesebbet kaptunk úgy érzem. Kár érte, ez akár lehetett volna egy zseniális 2.5 órás film is.

2019-10-05 18:45:08 Monos (2019) w.e.g.a. (4) #1

A sztoriban, és karakterekben fel lehet lelni hiányosságokat (kis logikátlanság itt, kérdéses motivációk ott), viszont audiovizuálisan mindenképpen az utóbbi évek egyik legerősebb filmje a Monos.

A vígjáték része nekem sem jött át, a romantikus dráma vonal viszont már jobban működött. Plusz érződik rajta az őszinteség, nem papírízű, így összsségében kap egy (halványabb) négyest. Mindenestre fura hogy egy standupos által írt forgatókönyvben a poénokat kell megemlíteni mint a negatívum.

2015-12-24 00:39:12 Carol (2015) w.e.g.a. (4) #5

Ha már egyszerre jöttek ki, érdemes összevetni a filmet a Brooklynnal: egyik sztorija sem kifejezetten különleges, ám míg a Carol tudja ezt feledtetni megvalósítás-beli erényekkel, addig a Brooklyn cseppet sem. A Carol mind a rendezést, fényképezést, zenét, de még a színészi jatékot tekintve is a Brooklyn fölé nő, és összességében egy visszafogott, de stílusos film benyomását kelti... még ha nem is nagyon lesz egy maradandó élmény.
Az erények közül mindenképpen a zenét érdemes kiemelni: nagyon szép, karakteres és tökéletesen passzol a filmhez, ám nincsen túlhasználva. Tudom hogy mindenki Morriconénak fog szorítani az Oscaron de nem igazán lehet egy szavunk semi ha Burwell kapja a díjat.

2015-08-23 12:25:31 [Kritikus kód] w.e.g.a. #508

Apróság ugyan, de számomra nagyon hasznos volt, hogy amint osztályoztam egy filmet automatikusan kitörlődött a kívánságistámból. Ezt vissza lehetne esetleg állítani? Köszi!

2014-03-05 00:48:06 Nebraska (2013) w.e.g.a. (4) #5

A folyamatos emelkedő színvonal nálam is megvolt, az utolsó jelenet meg tényleg a csúcspont, ám a film túlságosan beragadt a startnál, így a végén ez "csak" egy erős négyesre volt elég.

Igaz a forgatókönyv nem egy nagy szám, de amit kihoztak abból a pár soros sztoriból... Minden benne van amiért szeretni lehet a mozit: a rendezés, operatőri munka, zene, vágás, színészi játék mind elsőrangú.
Ha valamit mégis ki kell emelni az a zene, ami a film kb 80%-ában szól, viszont sose tolakodó, mindig tökéletesen passzol az adott jelenethez, és ezáltal ad egy karakteres atmoszférát a filmnek. Habár a történet vékonyságából adódó látszólagos eseménytelenség sokakat elriaszthat, a lassú tempó is abszolút illik a film stílusához
Az idei év titkos kedvence lett nálam. David Loweryra meg innetől figyelni fogok.

Retardált emberekről mindig könnyebb vígjátékot forgatni. Persze azt is lehet jól csinálni... ez inkább fárasztóra sikeredett.
Mondjuk eredeti nyelven biztos vicesebb Sellers indiai akcentusával.

Csatlakozom. Hogy minek kellett a világ legunalmasabb emberéről egy 2 órás filmet forgatni, fel nem foghatom.

2013-08-08 22:51:07 Miś (1981) / Maci w.e.g.a. (3) #1

A lengyelek "Tanúja", talán még annál is abszurdabb. Mindenesetre hiába a hasonló történelmi háttér és értékrend, szerintem ez tipukusan olyan film, amit csak az adott ország népe érthet igazán. Én legalábbis megbuktam, a poénok/utalások talán fele ha átjött.
Mindenesetre azért ajánlom mindenkinek, hátha nálam tájékozottabb emberkék több sikerrel járnak. Már csak azért is mert a szívünkhöz közelebb alló lengyelek nagy kultfilmjéről van szó.

Furcsa érzés, végignézés után többször is visszatekertem a filmet és nem találtam benne kivetnivalót, mégse tudott úgy magával ragadni mint ahogy vártam. Valószínűleg csak nem voltam megfelelő hangulati állapotban.

Ami viszont tényleg nagy kár az az, hogy a kutya kinyírásának jelenete (ami mintegy felvezetőként szolgál, és előrevetíti a film végét) jóval erősebbre sikerült mint Lenny-é, így elmaradt a katarzis.

Sebaj, megelőlegezem neki az ötöst egyelőre, mert jól meg van írva, a színészek is kiválóak, és tényleg nincs benne hiba részemről, csak egy kis plusz hiányzott volna (talán a rendezés részéről, ami elég visszafogott).

Nekem is valami ilyesmi jött le.
Először harcol ellene, aztán követi, végül pedig eggyé válik vele. A szintek közötti átmenetek viszont nincsenek jól megoldva (gyakorlatilag nem léteznek).

Ha annyi lenne benne amit nejmed ír akkor ez biza nálam karó, de így is csak egy erős kettesre elég.

előzmény: Emberatalpan (#2)

Lehet drasztikusan hangzik, de meggyőződésem szerint sokkal jobb koncepció lett volna, hogyha Holden jeleneteit egyszerűen a szökési kisérlettől a fináléig egy az egyben kivágják.
Igy aztán:
1. Meg lenne oldva a lentebb már többek által emlitett "belassulás" problémája, melynek oka szerintem egyértelműen Holden jeleneteinek jellegtelenségében keresendő. (Ehhez az is hozzájárul hogy karaktere a közelébe sem ér Guiness, de még Saito karakterének sem.)
2. Több időt lehetett forditani a hidépités bemutatására, illetve Guiness és Saito pszichológiai párbajára, amivel a film közepétől gyakorlatilag nem foglalkozik semmit a forgatókönyv, pedig addig egyértelműen azon jelenetek jelentették a film erősségét.
Azt is furcsának találtam, hogy a saját tisztjeik irányitása alatt a katonák mindenféle kétely nélkül ("Tudja mit csinál az öreg") léhűtő lógósokból egyből a hónap dolgozójává válnak (még úgy is, hogy tudni való mennyire szeretik-tisztelik ezredesüket). Ezzel kapcsolatban is bele lehetett volna irni 1-2 jelenetet.
3. Jobban át tudnánk (én legalábbis) érezni a film végi dilemmát, hogyha Guinessel egyidőben szembesülnénk a hid felrobbantási tervével. Ugyanis hiába hogy megértem a motivációit, film végi viselkedését abszolút nem tudtam tolerálni, és azért szurkoltam hogy lője már le vki minél hamarabb az őrültet.
+ igy a bombazsinórok felfedezése még csavarként is jól működne, Holden újra felbukkanásával együtt.

Ezekkel simán megkapná a zseniálist tőlem, igy viszont marad a 4es.

2013-08-02 09:40:59 [Általános fórum] w.e.g.a. #4223

A TV-ben lehet, de a moziban már nem (legalábbis a nagyobb városokban). Krakkóban élek, és voltam jópárszor moziban, úgyhogy elsőkézből tudom. TV-ben én is tapasztaltam a hangalámondást, de azt csak elvétve nézek szóval arról nyilatkozni nem tudok. Mellesleg förtelmes dolog, nem tudom hogy lehet akármit is élvezni vele. Természetfilmeknél, dokumentumfilmeknél még talán elmegy, de egy filmélményt teljesen hazavág.

előzmény: nejmed (#4222)

2013-08-02 08:51:32 [Általános fórum] w.e.g.a. #4219

Nem tudom hogy ez a térkép a TV-s vagy a mozis adásokat veszi figyelembe, de pl. a lengyelek is kijöttek már a középkorból és a mozis előadások túlnyomó többségét feliratozzák (kivéve az animációs filmeket meg 1-2 blockbustert, amit szinkronizálnak)

előzmény: Ugor (#4216)

Amatőr megvalósitás, gyerekes humor. Kb. a középiskolás diáknapi filmünkben nyomtunk ilyen poénokat.

2013-07-01 12:36:15 Jagten (2012) / A vadászat w.e.g.a. (5) #150

Őszintén szólva én is rá tettem volna a voksomat.
Van egy jelenet filmben amikor könnybe lábad a szeme miközben a húgával játszik (egyértelműen a dühtől, hogy akárki is ilyen dolgot tudott művelni egy ilyen aranyos gyerekkel).
Ez egy jó felvezetés lehet az utolsó jelenthez, ezenkivül azonban a film egyáltalán nem foglalkozik a fiú karakterével (se előtte, se utána), igy ha nem ő lőtt akkor eléggé levegőbe lógna az egész jelenet.

Ennek ellenére szerintem se kifejezetten lényeg, hogy ki volt az.

előzmény: hhgygy (#149)

Három film egy mozijegyért. Ez még jó üzlet is lehetne, ha az első sztori után nem esne szét a film. A játékidő egyszerre túl kevés és túl sok, a történetszálak igazi kibontására nem fordít elég időt, ám pont ezért a végére elég érdektelenné vált számomra a történet.

Cianfracetól a Blue Valentine után egyébként is több drámát, mélyebb karaktereket és kevesebb akció-krimi elemet vártam. Az akció jelenetek egyébként jók, ám a középső krimi szál fájóan elnagyolt. Nem rossz film, de mindenképpen csalódás.

Gosling viszont még kifordított, szakadt pólóban is cool.

2013-05-31 01:31:50 Before Dawn (2004) w.e.g.a. (3) #1

Stílusában a Szélre hajaz, de nem éri el a színvonalát. Se az ötlet nem olyan jó, se az atmoszféra nem olyan ütős.
Plusz nem értem minek kellett Kovács Lajost meg Badárt mint ismert színészeket castingolni, amikor lófaszt se látni senkiből (egy arcot kivéve, aki nem ők). Magából a filmből ki sem derül hogy szerepeltek benne, csak a stáblistán feszít ott a nevük. Egyszerű statiszták megoldották volna az egészet.

Hasonlítsd össze a jelenetet amikor először jelenik meg a McBain farmon, illetve mikor a párbaj előtt teszi ugyanezt. Mindkétszer Jill nyit neki ajtót, gyakorlatilag ugyanaz a jelenet, ám tisztán lehet látni a különbséget: az utóbbi alkalommal sokkal sápadtabb, haja csapzott, mozdulatai fáradtnak tűnnek, az egész ember inkább emlékeztet egy öreg csövesre mint egy karizmatikus banditára.

előzmény: csabaga (#47)

A felvezetés jó, de a felétől kezdve gyakorlatilag értékelhetetlen a film (Mitchum éneklős jelenetei kivételével, mert azok tényleg mesteriek). Emellett a gyerekszínészek (élükön a kissráccal), az anya, de sokszor még Mitchum is a borzalom kategóriába tartoznak.

Top jelenetek:
- szájbarágós "magamban beszélek" monológok
- a koszos kisváros Karib-tengeri lagúnákat megszégyenítő tisztaságú tava amelyben tisztán ki lehet venni egy 4 méter mélyen levő hullát
- Mitchum már említett lépcsőn felszaladása
- mikor a kislány ásít egy látványosat miközben egy késes gyilkos üldözi
- Mitchum banális és érthetetlen kamera előtti felbukkanása (kb mintha seprűnyelet dugtak volna a seggébe), majd rálövése utáni... nem is tudok mit mondani arra a hangra, eddig még állatoktól se hallottam olyat
- a végén a kissrác agyonveri Mitchumot a babával, hogy valami oknál fogva felfedje a pénz titkát pont mikor elhárul a probléma...
- a komplett utolsó jelenet az almával meg az öregasszony ötödik nyálas monológjával a gyerekekről


Hatalmas csalódás.

Nem vagyok a sorozat kifejezett híve, de ez a rész azért már jóval érettebb humort képvisel mint spermaivós, szarevős, nagyanyabaszós elődei... belőlem is előcsalta a nosztalgiát a középiskolás évek iránt.

2012-05-07 04:07:51 Goon (2011) / Hoki-koki w.e.g.a. (2) #4

Ekkora egy retardált baromságot!

Az a jelenet már ott le volt leplezve amikor egy korábbi bevágásban (ugyanarról a partiról) látjuk ahogy a kamera a feleség szemszögéből átzoomol Smileyról Haydenre. Később egyből lehet tudni hogy kik vannak a bokorban...
A kissrác szerepét meg szerintem is túlmisztifikáljátok.

előzmény: BonnyJohnny (#67)

2012-02-15 07:39:43 Margin Call (2011) / Krízispont w.e.g.a. (5) #7

Hát tömören: A befektetési bankok (JP Morgan, Merrill Lynch, BNP Paribas, a valamikori Lehman Brothers, stb.) az egyik oldalon jelzálog hiteleket nyújtottak egyéneknek, a másik oldalon viszont ezen jelzáloghitelen alapuló kötvényeket bocsájtottak ki. A kapott pénzt persze nem őrizték meg hanem tovább hitelezték. Tehát a kötvények utáni kamat és a - futamidő lejárata után - a kötvények értékének visszafizetését gyakorlatilag a jelzáloghitelek szorgos és időben történő törlesztése garantálta. Eddig ugye minden rendben. Ám mikor az ingatlanpiac gyakorlatilag összeomlott és az árak leestek, a hitelek kezdtek bedőlni. A bankok viszont arra számítottak hogy majd ezekből a hiteltörlesztésekből fedezik a a kötvénykibocsátásból származó tartozásaikat.
A filmben ezt kezdik el kapizsgálni, és mikor rájönnek hogy így nem tudják fizetni a tartozásaikat, próbálnak azokon minél hamarabb túladni, még mielőtt a piac megneszeli a dolgot. Ez eleinte simán megy, de ahogy terjed az információ, egy-egy ügyletért már eredeti értékének csak pl 60%-át hajlandóak vevők fizetni (ami mellesleg még így is jóval több mint az aktuális értéke, tekintve hogy az a kötvény már szart se ér).

előzmény: lehel89 (#6)

2012-02-01 00:00:30 Real Steel (2011) / Vasököl w.e.g.a. (3) #29

A kettő nem ugyanaz. Előbbi Leonard, akiről te beszélsz az pedig Robinson.

előzmény: Gameface (#28)

Borzasztóan amatőr munka, semmilyen sztorival, idegesítő karakterekkel és nevetséges (korántsem vicces!) jelenetekkel. Továbbá a sötétben mászkálós jelenet kivételével a kreativitás mindenféle jelét is nélkülözi.
Baromi gyenge lehetett az animációs film termés tavaly hogy ez a díjaknál egyáltalán felmerült.

2012-01-26 08:36:12 Contagion (2011) / Fertőzés w.e.g.a. (3) #26

Mindenképpen kiemelkedik a műfajbeli rokonai közül, és a zene is tényleg baromi jó. Csak hát... mégiscsak katasztrófa film.

2012-01-26 08:31:10 Margin Call (2011) / Krízispont w.e.g.a. (5) #4

Nem tudom a laikusok mennyit értenek meg a történésekből, de közgazdász hallgatóként én meglehetősen élveztem.

2012-01-25 22:58:48 Unforgiven (1992) / Nincs bocsánat w.e.g.a. (5) #31

Na ezzel azért vitatkoznék!

A mészárlás amit bordélyházban elkövet a végén mi ha nem elítélendő? Többségében abszolút ártatlan seriff gyakornokokat öl meg plusz még a tulajt. Az írót is csak szánalomból hagyja életben.

Az állat jelző pedig szerintem inkább Eastwood karakterére helytálló, más kérdés hogy az elmúlt x évben gyakorlatilag téli álmot aludt. A fináléban viszont fény derül rá, hogy miért is keringenek azok a mendemondák a múltjáról (igazságtartalmuk egyébként is kétségbevonhatatlan, Eastwood maga is bevallja miket követett el fiatalkorában részegen). Little Bill csak a rendet akarja fenntartani a közösségben amiért felelős, más kérdés hogy a módszerei hagynak némi kívánnivalót maguk után. Én még azonban így is többre tartom mint Munnyt. Összességében mindenki romlott valamilyen szinten a filmben, talán a kölyök a legártatlanabb lélek, ám ő is kényszeresen próbál idomulni a környezetéhez.

De egyébként ezért lehet imádni ezt a filmet, a karakterek fantasztikusan ki vannak találva a legutolsó mellékszereplőig, egyikükre se lehet mondani hogy fekete-fehér lenne. Na meg abszolút deheroizálja a vadnyugatot (rengeteg a balfasz), valószínű sokkal közelebb áll a valósághoz mint a párbajhős stílusú westernek.

előzmény: Olórin (#30)

2012-01-22 01:25:46 The Artist (2011) / A némafilmes w.e.g.a. (5) #14

úristen, ez gyönyörű!

2011-09-28 07:44:33 Salinui chueok (2003) / A halál jele w.e.g.a. (4) #18

Tény hogy a végére egy nagyon erős darab kerekedik ki belőle, de az első 3/4 óra retardáltkodása (nem tudok rá jobb szót) keményen lehúzza a filmet.

2011-09-27 05:49:23 Fight Club (1999) / Harcosok klubja w.e.g.a. (5) #127

Mert az utolsó pillanatban eltévesztette a célzást, és nem az agyát lőtte széjjel, a golyó az arcán keresztül távozott. Tyler pedig azért halt bele, mivel most először mert vele úgy szembeszállni, hogy még akár ezzel saját magának is ártson, így a tudata győzedelmeskedett Tyler felett.

előzmény: Ubul (#125)

2011-06-27 23:35:19 Watchmen (2009) / Watchmen - Az őrzők w.e.g.a. (4) #221

Az nem Robert Downey Jr., hanem Jeffrey Dean Morgan :D (gondolom a komédiásra gondoltál, egy kicsit tényleg hasonlítanak)

előzmény: Umberto (#219)

2011-06-22 02:21:11 Sucker Punch (2011) / Álomháború w.e.g.a. (3) #71

A filmmel kapcsolatos vélemények ismeretében direkt úgy szerveztem a megnézést, hogy sörözés után, a kocsmából hazaesve kezdjem (értelemszerűen bizonyos mértékig illuminált állapotban). És bejött! Annak ellenére, hogy nem szeretem, sem a kizárólag a látványra épülő agyatlan filmeket, sem az akcióorgiákat, ez most ideális kikapcsolódást nyújtott.
Oké hogy a forgatókönyv egyszerűen buta, és mind a narrátor, mind Scott Glenn majdnem minden megszólalása kínosan vicces... de amikor 4 bombanő a White Rabbit futurisztikus feldolgozására irtja gépfegyverrel és szamurájkarddal a német zombi katonákat a lövészárkokban, vagy amikor egy tűzokádó sárkány üldöz egy világháborús csapatszállító repülőgépet, miközben lent a lányok orkokkal harcolnak, az tudott kárpótolni bizonyos dolgokért. Egyedül a vonatos akció volt harmatosabb a kelleténél. A befejezés pedig a történet egyszerűségéhez képest kifejezetten jóra sikeredett. Kellemes csalódás, ilyen rossz átlagú filmeket rendszerint nem is nézek, nemhogy ilyen jó jegyet adjak rájuk.

2011-06-22 00:08:52 Irina Palm (2007) w.e.g.a. (3) #5

Egy nagymama aki, napi 8 órában faszokat ver, hogy az unokájának legyen pénz a életmentő műtétjére. Aki ebből nem tud érdekes filmet forgatni az menthetetlen. Sam Gabarski úgy látszik ilyen.

Maga a sztori számomra borzasztóan ellenszenves, de Depp még így is majdnem felhúzta 4-esre. A korábbi feldolgozásnál mindenesetre sokkal jobb.

Nálam az első 1 óra után simán zseniálisra állt, de utána sajnos túlontúl leült a film, a vége pedig már sok volt számomra. Ennek ellenére abszolút nem oké/elmegy kategória, már csak a képi világ, a kamerakezelés és az atmoszféra miatt is érdemes megnézni. A főcím pedig tényleg marha jó!

Újabb méretes csalódás Spielbergtől. Lassan nem lesz annyi ujjam, hogy megszámoljam hanyadik.

Hát konkrétan hogy Ford hogy a jó francba maradt életben a tengeralattjárón úgy hogy még csak észre sem vették, hogy ott van. Ugye még azt sem mutatják, hogy bemászik-e a fedélzetre vagy nem (mondjuk szerintem
Három változat lehetséges:
- A tengeralattjáró nem merült alá, hanem végig a felszínen tette meg az utat, Ford pedig kényelmesen elnapozgatott a tetején
- A tengeralattjáró lemerült, Ford pedig visszatartotta a lélegzetét a röpke 1000-1500 km-es út alatt
- Bemászott a tengeralattjáróba (bár szerintem kívülről nem lehet ezeknek az ajtajait kinyitni), és úgy húzta ki azt a min 2-3 napot (közben persze szerzett ételt, vizet stb), hogy közben senkinek sem tűnt fel a jelenléte.

Egyik valószínűbb mint a másik. Bár kifejezetten nem szeretem a (legtöbbször a főhős javára történő) túlzásokkal operáló filmeket, de egy kalandfilmnél talán még meg is bocsátanám, csak könyörgöm legalább annyi fáradságot vegyenek hogy találjanak ki valami baromságot (pl a fenti 3 közül valamelyiket) és ÍRJÁK BELE!!!

Régebben már láttam, és emlékeztem hogy már akkor se nyerte el a tetszésemet, de ez még így is csalódás. A tengeralattjárós rész (ami ugye nincs) a legnagyobb lyuk amit forgatókönyvben valaha tapasztaltam. Spielberg pedig immár végleg elnyerte nálam a minden idők legtúlértékeltebb rendezője címet.

Tényleg nagyon hullámzó a minőség, nekem Coenékén kívül még Coixet és Schmitz kisfilmje tetszett a legjobban, de Cuaróné és Payne-é is jó volt. A legrosszabb szerintem egyértelműen Christopher Doyle-é, akinek úgy látszik agyára ment a Távol-Kelet.

2011-04-20 00:06:28 Hom rong (2004) / A nyitány w.e.g.a. (3) #3

Ha úgy nézzük kifejezetten jó film, hiszen egy olyan témát tett nézhetővé számomra ami baromi hidegen hagy. Még a hosszabb rand versenyek is meglehetősen élvezhetőek lettek.

Olyan távol állok ettől a filmtől mint ide Bangkok. Fogalmam sincs európai fejjel hogy lehet ezt befogadni...

Érdekes és jó film... lenne, ha nem lenne olyan borzasztó lassú. Tele van olyan jelenetekkel amelyek se a történethez, se a hangulathoz nem adnak hozzá (magyarán feleslegesek). Persze elgondolkodtató, mégsem maradandó élmény, pont amiatt mert a gondolkodnivalót el lehet intézni a film közbeni üresjáratokban.

megjegyzés: a helikopteres jelenetet a film közben nem tudtam hová tenni, ám utánaolvasva a történteknek kifejezetten bravúros megoldás.

Én kifejezetten szeretem nézni a csecsemőket, kisgyerekeket ahogy tevékenykednek a világban, de ez egy kínszenvedés volt.

2011-03-02 23:16:00 Kynodontas (2009) / Kutyafog w.e.g.a. (3) #4

Vannak erős pillanatai, de annyira aberrált, öncélú és hatásvadász, hogy pont az ellenkezőjét érte el nálam, mint amit akart: egyáltalán nem tudtam komolyan venni.

2011-02-09 20:32:48 Madeo (2009) / Mother w.e.g.a. (5) #5

Hát gondolom neki is megvolt:)

előzmény: Zalaba Ferenc (#4)

2011-01-29 01:18:24 127 Hours (2010) / 127 óra w.e.g.a. (5) #30

Szerintem is túl sok lett a flashback és a hallucinálás, ezek helyett Boyle jobban tette volna, ha több teret ad Franconak, aki véleményem szerint egy visszafogottabb rendezéssel is elvitte volna a hátán a filmet. Ráadásul a legtöbb jelenetét a kelleténél jobban szétvágta, amivel mégjobban elterelte a figyelmet Franco játékáról (ezzel pedig igencsak csökkentette esélyeit a díjszezonban).
Na de hogy pozitívumot is mondjak, ha már 5-öst adtam a filmre: fantasztikus történet, zene és operatőri munka, a befejezés pedig a tavalyi év egyik legjobb jelenetsora, igazi katarzis.
A zseniális minősítést azonban mégis inkább James Franco, és maga Aaron Ralston kapja.

2011-01-25 15:59:31 [Megérdemelte-e az Oscart...] w.e.g.a. #4305

Én személy szerint kifejezetten örülök hogy nem jelölték Boyle-t. Több helyen is túlspilázottnak éreztem a rendezését, bár a finálé miatt végül megkapta tőlem a zseniálist a film. Ráadásul Franco esélyeit is kinyírta szerintem. Azon viszont meglepődtem hogy az operatőröket még csak nem is jelölték.

2011-01-24 16:23:09 Eraserhead (1977) / Radírfej w.e.g.a. (1) #22

Én megpróbáltam. Nem ment. Egyszerűen fájdalmas volt nézni. Az első jelző ami a film kapcsán az eszembe jut az undorító. Kikészítettem a kis levesemet, hogy majd a film közbe elfogyasztom. Hát szerintem elrakhatom holnapra, mert ma már semmi nem fog lemenni a torkomon. Pedig én eddig úgy tudtam, hogy kedvelem Lynchet.

2011-01-21 21:56:39 The A-Team (2010) / A szupercsapat w.e.g.a. (1) #30

Ennyi képtelenséget én nem tudok magamba fogadni. A film "csúcspontjai" a "6 légzsákkal a vízfelszínen tartunk egy kamionrakományt", és a "zuhanás egy tankban" című jelenetek voltak.
Emellett azt is sikerült elrontani, amit még anno a sorozatban szerettem: a karaktereket. Amikor Rosszfiú idézett(!) Gandhitól(!!!), egyszerűen nem bírtam tovább.

Hát ez nekem nem jött be. A történet befogadásával akadt a legtöbb problémám, több helyen hibádzott számomra a hitelesség. A legjobb példa erre az ominózus kanapés jelenet: nem tudom Smith hogy gondolhatta komolyan. Először azt hittem poén, aztán hogy Affleck csak taktikázik, de még a végén sem tudtam elhinni hogy ember hogy mondhat ilyet komolyan.
Jason Lee-t kivéve (aki tényleg zseniális) a szereplők sem tudták magukat belopni a szívembe. Affleck átlagon alul teljesít (magához képest is), a csajnak hosszú távon elviselhetetlenül idegesítő a hangja, és a buzi feka gyerek sem egy telitalálat.

Elbaszott emberek, egy ellenszenves filmben. Főleg a lány baromi idegesítő, a flegma és lenéző stílusával, a film néhány pontján igazán kedvem támadt volna agyonverni.

A csaj egyébként Spanyolországba megy a szigetről. A recepciós hallhatóan spanyolul beszél, és a jelenetet is Spanyolországban forgatták. Hogy minek utaztak annyit annak az 1 darab jelenetnek a leforgatásáért (amiben egy 2 másodperces utcai átvezető snitt az egyetlen kinti jelenet!), az rejtély számomra. Valószínűleg maradt még a költségvetésből egy kevéske pénz, aztán a stáb úgy gondolta, hogy egy közös spanyolországi nyaralás senkinek sem árthat.

A kettest csakis az ír miliő, és az ír nyelv néholi felcsendülése miatt kapja meg.

2011-01-06 23:04:52 A nyomozó (2008) / The Investigator w.e.g.a. (5) #29

Közel sem hibátlan film, de annyira különleges, és akkora élményt nyújtott, hogy megkapja a zseniálist. Külön öröm, hogy végre magyar filmben is látunk igazán eredeti ötleteket, nem is keveset ráadásul. Utoljára talán a Kontrollal kapcsolatban éreztem hasonlóan.

Nekem is rémlik vmi hasonló, de úgy emlékszem az csak egy maszek összevágás volt (a hivatalos részben a gyalogkakukk átment a festett alagúton, a farkas meg felkenődött rá, amikor utána akart szaladni:)

előzmény: Rorschach (#5)

2011-01-03 17:03:31 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] w.e.g.a. #9268

Érdekes jelenségre lettem figyelmes: mintha minden film átlaga megnőtt volna egy kicsit tegnaphoz képest. Kicsit körülnéztem aztán észrevettem hogy eltűntek Pierrot egyesei:)

2011-01-03 16:43:56 [Vapiti 2010] w.e.g.a. #32

Na és az én jelöltjeim:

Arany:
Eredet
A zenekar látogatása
Toy Story 3
(még másik 3 filmre adtam zseniális osztályzatot: Social Network, The Road és Mary és Max, ám ezek kiszorultak a top 3-ból)

Női ezüst: nem hiszem hogy változna
Paprika Steen - Tapsvihar
Charlotte Gainsbourgh - Antikrisztus
Ronit Elkabetz - A zenekar látogatása

Férfi ezüst: én itt nem éreztem idén átütő alakításokat (jót viszont sokat), elég tanácstalan vagyok, még simán változhat a helyzet. Az is lehet hogy nem jelölök senkit, csakhogy nem hozzam a többit hátrányos helyzetbe:) Mondjuk Gabainak elég biztos a helye.
Sasson Gabai - A zenekar látogatása
Michael Stuhlbarg - Egy komoly ember
George Clooney - Egek ura

2011-01-03 16:31:03 [Vapiti 2010] w.e.g.a. #30

Sztem az arany nem lesz nagy kérdés. Hiszen ugye általában 2 mérvadó tényező van az esélylatolgatásnál: hogy milyen jó az adott film, és hogy mennyien látták. Na most az Inception az 5. legjobb átlaggal bír (és nincs sokkal lemaradva a többitől), viszont magasan ezt látták a legtöbben. A nézettségi listán a Toy story csak 15., a többi magas átlagot kapott film (Szemekbe zárt titkok, Mary és Max, A zenekar látogatása) pedig nincs az első 20-ban sem. Tegyük fel pl, hogy mindenki aki a Toy storyt zseniálisnak tartja az szavaz is rá. Még ebben az esetben is elég ha az Eredetre zseniálissal szavazók kevesebb mint fele jelöli a filmet vapitire. Persze ott vannak még a súlyok, de ott meg az kéne, hogy a "súlyos" emberek nagy része ne jelölje az Eredetet.
Na de ez már kimeríti az okoskodás fogalmát, abba is hagyom, csak azt akarom mondani hogy szerintem ez a kategória eléggé lefutott. A színészek terén viszont érdekesnek ígérkezik a verseny.

előzmény: yuriko (#29)

A Scott Pilgrimet már rég meg akarom nézni, a Zöld Darázsról viszont megvárom az első véleményeket. A Boonmee bácsi pedig már csak a címe miatt is kötelező (nameg ott van még azaz Arany Pálma is:) Nem lesz rossz hónap sztem.

2011-01-03 04:23:58 Inception (2010) / Eredet w.e.g.a. (5) #489

Második megtekintés után 99%-ig biztos vagyok benne, hogy a film több helyen is áthágja saját szabályrendszerét. Ezt azonban nem róhatom fel negatívumként, hiszen emellett a film olyan összetett, hogy minden részlet megértéséhez, és az esetleges hibák felfedezéséhez még szükség lenne pár újranézésre. Ráadásul ilyen összetett sztorinál bele is fér pár apróbb hiba.
Számomra 2010 egyik legélvezetesebb filmje volt, biztos helye van a Vapiti-listámon.

2010-12-29 20:12:17 Spellbound (1945) / Elbűvölve w.e.g.a. (3) #16

Csalódás, az eddigi leggyengébb film amit Hitchcocktól láttam. A síelős jelenet borzasztó béna.

Az a különbség a Machete és e között, hogy ezt Stallone komolyan gondolta:) A templomos jelenet miatt megkapja a 3-ast.

2010-12-27 23:46:04 Easy A (2010) / Könnyű nőcske w.e.g.a. (4) #6

Végre egy olyan tinivígjáték, ami nem úgy próbál vicces lenni, hogy komplett hülyét csinál magából és szereplőiből! Kapunk egy kifejezetten jó forgatókönyvet egy intelligens főszereplő-karakterrel, és szellemes párbeszédekkel. Emma Stone pedig tökéletes a szerepben.
Külön respect a hitgyüli szivatása miatt, tényleg merész dolog volt ezt bevállalni az USA-ban.

A legjobb szerintem egyértelműen a Good Will Hunting, de kedvencnek mégis inkább az Elefántot tartom. Ráadásul előbbinek nem is hiszem, hogy különösebb szüksége van a szavazatomra:)

2010-12-26 23:38:23 Inception (2010) / Eredet w.e.g.a. (5) #475

Jamamura csak kukacoskodni akart és szó szerint értette a legnagyobbat.

előzmény: BonnyJohnny (#473)

Szerintem sincs itt szó semmilyen bukásról:
- A sztori kezdetén emberileg egy 0 volt, a végére is az maradt.
- Ám míg a sztori kezdetén pénzügyileg is 0 volt, a végére olyan +25 milliárd dollárral zárt.
Én nem látok ebben semmilyen bukást.

És egyébként se hinném, hogy ezt a filmet ilyen mélyen kellene elemezni. Szerintem nem áll szándékában semmilyen pszichológiai, morális fejlődéstörténetet bemutatni. Sokkal inkább felfogható egy egyszerű (és lezáratlan) karriertörténetként.

Nekem pl abban a jelenetben, amikor félrészegen összedobja azt a csaj-összehasonlító oldalt, pont az tetszett, hogy egy kukkot se értettem az egészből:)

előzmény: Rorschach (#86)

A filmben úgy 1,5 órát:) Na de komolyra fordítva a szót, a sztori 1970. október 6-án indul (gondolom rá pár napra kerül börtönbe), és '75 október 4-én lépi át a görög határt (azaz előtte néhány nappal/héttel szökhetett meg).

A zseniális minősítést a másfél perces, teljesen felesleges és alaptalan (se előzmény, se utózönge) romantikus buziskodás, és a jócskán eltúlzott Hayes vs Rifki jelenet miatt nem kapja meg (ami mellesleg a valóságban meg sem történt).

A morális problémáról annyit, még csak nem is vmilyen keménydrogot, hanem hasist próbált csempészni, és nem is hatalmas mennyiségben. Persze lehet hogyha sikerül neki, akkor az egy komoly drogcsempészi karrier kezdetét jelentette volna, de sokkal valószínűbb, hogy csak egy egyszeri fiatalkori hülyeség marad. A gyilkosság meg egyrészt szintén a képzelet szüleménye, másrészt: 1.önvédelem, 2.nem volt szándékos, én inkább balesetnek nevezném.

2010-12-19 01:12:04 Green Zone (2010) / Zöld zóna w.e.g.a. (3) #22

Nem rossz film, és a téma sem lerágott csont szerintem. Viszont még a katona is, akiről Miller karakterét formázták (és aki egyben szakmai tanácsódóként a stáb tagja volt) úgy aposztrofálta a filmet, mint egy "Jason Bourne kalandjai Baghdadban" movie.
A jó osztályzatra meg ott vesztette el az esélyét amikor a féllabú(!) civil átfutja fél Baghdadot, gyorsabban haladva, mint a dzsipekkel, helikopterrel közlekedő katonák, majd szó nélkül beleereszt egy sorozatot az iraki tábornokba.

Off: azonban úgy látszik az ilyen jellegű "nagy leleplezéseknek" (most természetesen nem a filmre gondolok, hanem a témára) semmilyen következményük nincs a politikai, társadalmi helyzetre (és egyáltalán semmilyen helyzetre). "Nem voltak tömegpusztító fegyverek? Bocs, tévedtünk." És mi lett a következmény? Bush nem nyerte meg a következő választást. Ugyan már! Ott fent ezek azt csinálnak amit akarnak. És ha kiderülnek a sumákolások akkor sem szarnak be. És igazuk van! Végül is mit tud a nép tenni ellene? Mit tudunk MI tenni? Naná, hogy semmit.

Nincs ebben semmi meglepő, Magyarországon is így van ez, annyi különbséggel, hogy itt nem biosz óra keretében csinálják:)

előzmény: Rituska (#1)

A poszter eleve fel volt függesztve a felső szélénél fogva, Robbins csak bebújt alatta.

előzmény: ali (#59)

Bajban vagyok az osztályzásnál. Egyrészt egy jó filmről van szó, szerintem veri a Magas Sierrát (ami nekem nem igazán nyerte el a tetszésemet). Másrészt viszont az egyik legfeleslegesebb film amit valaha láttam. Minek filmesíti meg ugyanaz a rendező, ugyanazt a regényt, 8 év eltéréssel?! Főleg, hogy Bogart után odaadja a főszerepet egy olyan semmilyen alaknak, mint Joel McCrea (természetesen fogalmam sincs ki ő, a nevét is a főoldalról kellett lelesnem). Egyszerűen nem fér a fejembe. Így az 1-es és a 4-es közt vacilálok, persze lehet, hogy a végén nyer az arany-középút:)

A film eleje, és úgy általában az egész valóságos cselekmény elég jó. Sajnos azonban a 'mittugyaménhol' játszódó jelenetek meglehetősen felhígítják és szétszabdalják a filmet, ami cseppet sem tesz jót élménynek. De a legrosszabb egyértelműen amikor a kettőt kombinálják. Belegondolva szerintem jobb lett volna ha kivágják az egész "fantáziavilágot" belőle. Tudom hogy az a lényeg, és egy teljesen más film lett volna, de semmi értelme az egésznek. Egyébként meg kaphattunk volna egy igen erős drámát, amit persze már láttunk sokszor, de még úgy is jobb lett volna mint ez a megoldás.

A - mint utólag kiderült - befejező jelentnél láttam, hogy még van 15 perc hátra, attól féltem Jackson majd itt is csap egy maratoni finálét, mint A gyűrűk uránál, ami majd mégjobban hazavágja a filmet. Szerencsére ez nem következett be, így jár a stabil közepes.
Na, de: 15 perces stáblista??? Ez komoly??!!

Unalmas. Szenvedés a képernyőn és a képernyő előtt, az elejétől a végéig.

A Hetedik a legjobb, de a kedvenc egyértelműen a Harcosok klubja.

2010-11-04 01:30:57 Saw 3D (2010) / Fűrész 3D w.e.g.a. (?) #9

A filmről sokmindent elmond, hogy annak ellenére levágtam mindent hogy nem láttam az előző 5(!) részt. Sztorit gyakorlatilag csak az utolsó 3 percben lehet felfedezni, addig értelmetlen, hatásvadász, vérengzős baromság az egész (a forgatókönyv gyakorlatilag a nullával egyenlő).
A 3D egy vicc, ahogy a horror besorolás is, a teremben ugyanis senkin sem futott át az ijedtség szele egy pillanatra sem, mindig tudni lehetett jó előre, hogy a szerencsés jelöltnek éppen a szemét fogják átszúrni, az állkapcsát leszakítani vagy esetleg az arcát lerobbantani.

Pedig az 1. rész tetszett, abban még fellelhetőek voltak olyan dolgok mint a logika, intelligencia és a mértékletesség. A 7. részre csupán annyi maradt, hogy az x-edik gyilkos után "nyomoz" az x+10-edik detektív, miközben sorra hullanak el az áldozatok (számuk kb olyan x+250-re tehető), természetesen minél étvágygerjesztőbb módon. A módnál ugyan tényleg mutat némi fantáziát a film, de a totális értelmetlenség és a kelleténél jóval gyomorforgatóbb jelenetek ezt is lehúzzák.

2010-10-31 23:24:51 P.S. I Love You (2007) w.e.g.a. (4) #23

Na én meg rosszabbra számítottam:) A vége nem a legjobb, de egy halovány 4est megér.

Van benne néhány egészen kiváló jelenet, mint pl a liftes vagy stadionban játszódó (itt ki kell emelnem az elképesztően jó a kamerakezelést), a történet is elég erős, de egy hajszállal lemarad az ötöstől. A finálé nálam nem ütött akkorát mint amilyenre a készítők szánták, és a romantikus szálba is volt ami nem tetszett, bár összességében jónak mondható. Na de azért annak örültem, hogy a végére sikerült becsukni azt a fránya ajtót:)

Jaja, szerintem is a kölkök voltak. Nincs kegyetlenebb élőlény a világon egy 12 éves gyereknél.

2010-09-10 16:43:32 A zárt tárgyalás (1940) w.e.g.a. (3) #1

Borzasztóan rossz kópiát vetítettek a Filmmúzeumon, ráférne egy mindenre kiterjedő felújítás.

Az egri képeket viszont jó volt látni.

A vége miatt tényleg 1-est érdemelne, de összességében mégiscsak kellemes csalódás volt, rosszabbra számítottam.

Ezek közül többet is zseniálisra osztályoztam, de A vád tanúja mindenképpen kiemelkedik a többi közül (számomra).

2010-07-22 00:12:06 Bűn és büntetlenség (2010) w.e.g.a. (3) #43

Lindner András - Horváth Zoltán:) Már úgyis csináltak egy fake interjút Biszkuval.

előzmény: carmine (#42)

2010-07-06 13:54:53 [Foci VB 2010] w.e.g.a. #475

Paul, a polip a spanyolokra fogadott, szóval a németek kezdhetnek készülni a bronzmeccsre :D

"Egy megalkuvásokat nem ismerő, igazi élményt nyújtó filmet akartam rendezni - egy felemelő, ihletett történetet - olyan filmek szellemében, mint a Rocky, a Billy Elliott vagy a Forrest Gump." - Ez az idézet Roger Donaldsontól származik és a film DVD borítóján olvasható.

Nos ez nem sikerült Mr. Donaldsonnak, ellenben egy igazán figyelemreméltó tettet vitt véghez: egy ilyen történetből ugyanis nem sokan tudtak volna egy ennyire semmilyen és átlagos filmet csinálni.
Kapkod a jelenetek közt, nincs elég jól kidolgozva a történet fonala. 2 órába akar belezsúfolni annyi élményt ami legalább 3 órás játékidőnél lenne optimális. Az eredmény, hogy az epizódszereplők abszolút üresek lettek, és a főszereplőt is csak Hopkins játéka tudja közel hozni a néző a szívéhez.


Mindenképpen csalódás a film, pedig micsoda potenciál volt a történetben! És meggyőződésem, hogy egy jobb rendező ki is tudta volna hozni ezt belőle!

2010-07-05 00:48:57 The Island (2005) / A sziget w.e.g.a. (3) #15

Az alapsztori és a film első fele kifejezetten jó, aztán sajnos Bay a szokásos következetlenségeivel, sablonjaival és szétakciózott jeleneteivel szép lassan kinyírja a hangulatot.

Ennek ellenére abszolút pozitív csalódás, az eddigi legjobb film amit Bay-től láttam.

2010-07-03 18:05:42 [Foci VB 2010] w.e.g.a. #452

Én nem sajnálom az Argentínokat, főleg nem Maradonát. Ha bejutottak volna a döntőbe, még képes lett volna azt hinni az a barom, hogy ő miatta van. Pedig ez a csapat sokkal többre lett volna hivatott ha nem ő az edző.

2010-07-03 15:35:21 [Foci VB 2010] w.e.g.a. #441

Nem igazán értem ezt a nagy elégedtlenkedést, úgy látom máshol nincs is nagyon vita erről. A ghánaiak se elégedetlenkedtek a meccs után, egyrészt tudták hogy ők is ugyanezt csinálták volna Suárez helyében, másrészt elég nagy esélyt kaptak rá, hogy megnyerjék a meccset.

Ja és mellesleg: még Suárez első (szabályos) mentése előtt Appiah lesen állt, így kifele kellett volna szabadrúgást ítélni. Kérdem én: az nem lett volna "csalás" ha Ghána ennek ellenére továbbjut?!
[link]

2010-06-28 17:56:58 [Foci VB 2010] w.e.g.a. #347

Nem az ő hibájuk, hogy az ellenfeleik ellen ilyen játék is elég:) A szlovákok meg végre kiestek, így is túl messzire jutottak már.

előzmény: jesi (#346)

2010-06-27 15:52:40 [Foci VB 2010] w.e.g.a. #302

Hát mindkettő jobb, mint ez a bárányhimlős oroszlán az infantilis pofavágásaival :D

előzmény: puttancsospeti (#300)

Egyértelmű: Mafia. Máig a legjobb sztorival rendelkező játék amivel dolgom volt, vagy 5ször végigjátszottam, csak azért hogy lássam az átvezető animációkat és újra átéljem a sztorit.

Arra emlékszem, hogy mindengyik filmnek tetszett a zenéje, de magára a zenékre már én se nagyon emlékszem (ez mutatja, hogy jó iparos munka, de nem kiemelkedő). Ha most így belegondolok csak a Titikzatos folyó szomorú dallamait tudom felidézni. Így arra megy a szavazat.

2010-06-27 00:27:34 [Foci VB 2010] w.e.g.a. #287

Szerintem annak ellenére egyértelmű 11-es hogy hozzáért a védő a labdához, hiszen nem tudta befolyásolni az útját. A csatárnak viszont annál inkább befolyásolta. Ha nem rúgja fel a csatárt egyértelmű gólhelyzet lett volna, annak ellenére, hogy leheletnyivel hamarabb ért a labdához. Be kellett fújni!

2010-06-25 23:02:33 [Foci VB 2010] w.e.g.a. #245

Aki emberhátrányba 0-2-nél, a spanyolok ellen nem áll be védekezni, és ráaádsul még kozmetikázik is az eredményen az megérdemli a továbbjutást! És külön öröm hogy az Afrika All-stars után ismét kiesett egy "klub-válogatott" a Svájciak személyében. Már csak a németeknek kellene búcsúzni és akkor teljes lenne a kép (brazil, török, ghánai és 2 legyel a német kezdőcsapatban? ha Hitler ezt látná:D)

2010-06-17 14:23:37 Treevenge (2008) w.e.g.a. (4) #7

Szerintem meg pont az a legnagyobb:D Egy ilyen paródiában az ilyeneket meg kell játszani.

Ja és félreértés ne essék, szeretem a gyerekeket:)

előzmény: Il Matto (#5)

2010-06-14 00:11:10 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] w.e.g.a. #7948

Annak aki hozzányúl egy ilyen filmhez (vagy akármelyikhez amelyikhez semmi köze) és kivág belőle jeleneteket, annak egyszerűen eltörném a kezét! Több helyen!

--
Áthelyezve a(z) The Sixth Sense topikból.

  • 1
  • 2