MicaHiro

Miről/Kiről Oldal Írás Mikor
Sisu
 
www.kritizator.hu Akcióban a lappföldi Rambo
Minden bizonnyal sok filmrajongó hozzám hasonlóan lelkesen keresi az újdonságokat. Láttatok már lappföldön játszódó II. világháborús akciófilmet? Én biztosan nem. Emiatt kifejezetten kíváncsian vártam, mit tud nyújtani a Sisu.
2023-05-27
Guardians of the Galaxy Vol. 3
A galaxis őrzői: 3. rész
www.kritizator.hu A Marvel űroperájának utolsó felvonását cuki kisállatok adják elő
A Galaxis Őrzőiről szóló első film minden bizonnyal sokaknak okozott meglepetést. Egy fakéregember és egy mosómedve mentik meg a világot? Mégis hogyan lehet ebből az alapfelállásból tömegek által kedvelt filmélményt varázsolni? Szerencsére James Gunn rendező értette a dolgát, a siker nem maradt el. Lezárni valamit viszont néha sokkal nehezebb, mint elkezdeni.
2023-05-20
Murder Mystery 2
Gyagyás gyilkosság 2.
www.kritizator.hu Jennifer Aniston, Adam Sandler és egy újabb gyilkosság
A 2019-es Gyagyás gyilkosság egy alapvetően szerethető film volt. Semmiképp sem kimagasló, de szerethető. A Netflix valószínűleg elégedett volt a nézettséggel, hiszen most megtekinthetjük Jennifer Aniston és Adam Sandler közös nyomozásának folytatását is. De vajon érdemes így tennünk?
2023-04-18
The Guardians of the Galaxy Holiday Special
A galaxis őrzői: Ünnepi különkiadás
www.kritizator.hu Kedvenc űrlényeink karácsonyi Bacon-vadászata
James Gunn szereti az első látásra vesztesnek tűnő karaktereket. Nem véletlen, hogy a Galaxis népszerű Őrzői is egy szedett-vedett, elsőre teljesen diszfunkcionálisnak tűnő csapat. Ettől függetlenül azért csak összehoznak alkalmanként egy világmegmentést. Ezúttal pedig Gunn a formátummal is kicsit vesztésre ítéli csapatát, mikor akarva-akaratlanul a Star Wars Holiday special szellemét idézi meg.
2022-12-31
The Northman
Az Északi
www.kritizator.hu A viking, a bosszú és a látomások – The Northman kritika
Robert Eggers egy olyan rendező, akinek a filmjeire figyelni kell. A The Lighthouse után ráadásul minden korábbinál nagyobb költségvetés állt a rendelkezésére, hogy igazán epikus és látványos viking történetet alkosson. A Valhalla rendezők számára fenntartott asztala pedig minden bizonnyal örömmel várta az új próbálkozást.
2022-06-10
Belfast
 
www.kritizator.hu Kenneth Branagh fekete-fehér filmes felnövése – Belfast kritika
Sok olyan dolog van, amivel a filmek felett ítéletet mondó felszínesebb kritikusokat könnyű elvarázsolni. Ilyen például a fekete-fehér képi világ, az életrajzi ihletésű felnövéstörténet és az aranyos gyerekszereplő is. Kenneth Branagh eddigi legszemélyesebb filmjében, a Belfastban ez mind megtalálható, de tényleg igazán jó lesz ettől a film?
2022-04-14
Cyrano
 
www.kritizator.hu A szerelmes Tyrion énekel a rózsaszín ködben – Cyrano (2021) kritika
Cyrano történetének legújabb filmes feldolgozását a közönség két fő tényező alapján fogja értékelni. Az egyik tényező a méltán közkedvelt remek színész, Peter Dinklage. A másik tényező pedig a musical műfaja. A zenés-táncos történeteket sokan szeretik, sokan ki nem állhatják. Azt viszont mindkét tábornak el kell ismernie, hogy egy dalolászással megtöltött világban könnyű a túlzott érzelgősség csapdájába esni.
2022-04-05
The Adam Project
Az Adam-projekt
www.kritizator.hu Ryan Reynolds családi időutazása – Az Adam-projekt kritika
Ryan Reynolds a Free Guy után ismét sci-fi készítésébe fogott. A Free Guy rendezője, Shawn Levy jegyzi ezt a mozit is, és több más kedvelt név is felbukkan a szereplőgárdában. Mi kell még egy jó filmhez?
2022-04-05
Nightmare Alley
Rémálmok sikátora
www.kritizator.hu Guillermo del Toro a noir útvesztőjében – Rémálmok sikátora kritika
A Rémálmok sikátora egy sok szempontból ígéretes alkotás. Del Toro rendezésében hemzsegnek a jobbnál jobb színészek, ami mindenképp okot ad egy kis optimizmusra. Vajon az elkészült alkotás képes felnőni az optimista várakozásokhoz?
2022-02-10
The Power of the Dog
A kutya karmai közt
www.kritizator.hu Doctor Strange a vadnyugaton
Benedict Cumberbatch karrierjét minden bizonnyal sokan kísérik figyelemmel. Ha pedig egy western műfajú alkotásban tűnik fel, az a manapság ritkábban előkerülő műfaj miatt is külön figyelemre adhat okot. De nagy kérdés, hogy a Netflix új filmje megérdemli-e ezt a figyelmet.
2021-12-25
Retfærdighedens ryttere
Az igazság bajnokai
www.kritizator.hu Kisiklott életű különcök harca a véletlenekkel
Anders Thomas Jensen rendező nevéről sok pozitív jelző eszünkbe juthat. A különös karakterek és abszurd szituációk igazi mestere a dán úriember, akit a közönség leginkább az Ádám almái című remekmű kapcsán ismer. A rajongók tudják, hogy filmjei miért figyelemre méltóak, a többieknek pedig Az igazság bajnokai remek alkalom az életművel való ismerkedés megkezdéséhez.
2021-10-29
No Time to Die
Nincs idő meghalni
www.kritizator.hu Az ügynök útja a pókerasztaltól az új legendává válásig-Összegzés Daniel Craig Bond-filmjeiről
Már a hazai mozikban is megtekinthető Daniel Craig utolsó Bond-filmje, a Nincs idő meghalni. Ebből az apropóból most szakítsunk időt arra, hogy kicsit összegezzük mindenki kedvenc ügynökének ezt a korszakát. Természetesen rázva, nem keverve, és a legújabb film tartalmára vonatkozó spoilerek kerülésével.
2021-10-07
No Time to Die
Nincs idő meghalni
www.kritizator.hu Craig utoljára felrázza az ügynökmítoszt
A pandémia sajnos sokáig visszatartotta a 007-est a világ megmentésétől, de sok várakozás után végre csütörtöktől látható a mozikban Daniel Craig utolsó Bond-kalandja. Nézzük spoilermentesen, érdemes-e időt szakítanunk a Nincs idő meghalni című filmre.
2021-09-29
Nightbooks
Éjszakai mesék
www.kritizator.hu A kisfiú, a boszorkány és a streaming – Éjszakai mesék kritika
A Netflix stratégiájának egyik leglátványosabb alapvetése, hogy szinte minden műfajban és témakörben próbálja bevetni magát. Ebben csak az anyagi korlátok szabnak számára határt, a közönség érdeklődő tagjai pedig majd megtalálják a hatalmas kínálat nekik tetsző elemeit. Ezért kerülhetett sor arra, hogy 2021-ben gyerekeknek szánt, sötét tónusú fantasy is készült a platform fogyasztóinak, ez a magyar keresztségben Éjszakai mesék címet kapó Nightbooks.
2021-09-24
Reminiscence
Új múlt
www.kritizator.hu Hugh Jackman jövőjét elárasztja a múlt – Reminiscence kritika
Nemrég került a mozikba Lisa Joy egész estés bemutatkozó filmje, a Reminiscence. Joy neve többek között a Westworld kapcsán lehet ismerős, a sci-fi vonalat pedig ebben a filmjében sem hagyta el. Sikerült-e rögtön az első filmes próbálkozásával beírnia magát a tudományos fantasztikus mozgóképek nagyjai közé?
2021-08-24
Gunpowder Milkshake
Lőpor turmix
www.kritizator.hu Neonfényes vagánykodás trendi hozzávalókkal-Gunpowder Milkshake kritika
A Netflix kínálatában több helyen már elérhető a Gunpowder Milkshake, amivel hamarosan a magyar mozikban is találkozhatunk Lőpor turmix címen. Ez a találkozás viszont jó szívvel talán csak azoknak ajánlható, akik lelkesen elfogyasztanák a címben előkerülő, igen extrémnek nevezhető kotyvalékot.
2021-07-25
I Care a Lot
Fontos vagy nekem
www.kritizator.hu Rosamund Pike érdektelenségbe fulladó színlelt érdeklődése – I Care a Lot kritika
A nemrég megjelent az I Care a Lot, vagy magyar címén Fontos vagy nekem akár egy olyan film is lehetne, amit ország-világ imád. A témája érdekes és fontos, a szereplőgárdát pedig Rosamund Pike mellett Peter Dinklage is erősíti. Ennek ellenére a film nem aratott egyöntetű sikert. Sokan kedvelik, de legalább ennyien kárhoztatják is különböző okokból. Az előzetes után megpróbálom elmondani, mi lehet az ellenérzések oka.
2021-03-05
The Dig
Ásatás
www.kritizator.hu A múlt tárja fel az utat a jövőbe – The Dig kritika
A streamingszolgáltatók korát éljük, ez már nagyjából mindenki számára nyilvánvaló. Ennek pontos értelmezésével kapcsolatban viszont talán sok a félreértés. Sokan gondolják, hogy ez valamilyen értelemben a hagyományos filmkészítés lezárását hozza magával. Ezen leegyszerűsítő kép árnyalására mindenképp alkalmas a Netflixen nemrég megjelent történelmi film, a The Dig (magyar címén Ásatás).
2021-02-09
Pieces of a Woman
 
www.kritizator.hu Elfogadni az elfogadhatatlant – Pieces of a Woman kritika
Mundruczó Kornél 2020-as kritikailag elismert filmje, a Pieces of a Woman nemrég vált elérhetővé a Netflix kínálatában. A sajtó Vanessa Kirby alakításának dícséretétől hangos, de szerencsére más lényeges pozitívumai is vannak a filmnek.
2021-01-15
Mank
 
www.kritizator.hu A forgatókönyvíró, a pénzember és a díva
Pályája során előbb-utóbb sok rendező jut el oda, hogy magáról a filmkészítés hátteréről mondja el a véleményét, stílusosan mozgókép formájában. Ez az idő David Fincher számára most érkezett el, akinek Mank című filmje mától megtekinthető a Netflix kínálatában.
2020-12-04
The Lighthouse
A világítótorony
www.kritizator.hu Filmek, amik megdolgoztatják az elménket I.
Talán a Tenet körül kialakult érdeklődés annak a jele, hogy sokan szeretik az olyan filmeket, amik megpróbálják megdolgoztatni a nézők agytekervényeit. Ebben a cikkben olyan alkotások szerepelnek, amik megegyeznek Nolan művével abban, hogy a cselekményt meglehetősen nehéz bennük követni, de ennek ellenére valamiért mégis élvezet őket nézni, sokak számára pedig még nagyobb élvezet lehet a megtekintés után is tovább merengeni a látottakon.
2020-12-02
The Trial of the Chicago 7
A chicagói 7-ek tárgyalása
akritizator.blog.hu Ellenállás a tárgyalóteremben
Meddig mehet el egy öntudatos állampolgár az állam politikája ellen való tiltakozásban? Hol végződik a jogos ellenállás, és hol kezdődik az államellenes tevékenység? Mennyire érdemes, és mennyire erkölcsös radikális módszerekhez nyúlnia egy mozgalom vezetőjének ahhoz, hogy saját ügyét előre mozdítsa? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vet fel Aaron Sorkin új filmje, a The Trial of the Chicago 7.
2020-10-25
Enola Holmes
 
akritizator.blog.hu A detektívlány és az eltűnt koncepció esete
A Netflix lehetőségei a pandémia idején talán minden korábbinál jobbak arra, hogy új nézőket tudjon megnyerni magának. A héten megjelenő új filmjével, az Enola Holmes-al is ezt igyekszik elérni részben a jól csengő Holmes nevet, részben pedig egyéb divatos, vagy legalábbis annak gondolt témákat felhasználva.
2020-09-27
Mulan
 
akritizator.blog.hu A lány, aki animáltból igazi lett, de hős maradt
A magyar mozikban a héten debütáló Mulan nincs könnyű helyzetben. Egyrészt sok filmrajongónak vannak alapvető ellenérzései az animáltból élőszereplőssé váló történetek irányában, másrészt Kína politikájával kapcsolatos kifogások is érthetően merülnek fel a film kapcsán, harmadrészt pedig a pandémia közben egy bemutató helyzete sem túl rózsás. Mulan története azonban szerencsére több okból is érdemes arra, hogy a fenti szempontoktól függetlenül próbáljuk meg szemlélni.
2020-09-13
An American Pickle
Amerikai pác
akritizator.blog.hu Seth Rogen különös utazása a generációs szakadékon túlra
Az HBO GO felületén nemrég vált elérhetővé Seth Rogen legújabb vígjátéka, az Amerikai pác. A cím a nyilvánvaló Amerikai pite-utalásával egy könnyen fogyasztható, egyszerű humorral operáló, szórakoztató, de nem különösebben emlékezetes vígjátékot sejtet. Ezek után kellemes meglepetés lehet, hogy a film azért egy fokkal érdekesebb, mint amit az ember a fentiek alapján várna tőle.
2020-09-03
El hoyo
A platform
akritizator.blog.hu Milyen az élet a szintekre osztott emberi vadonban?
A koronavírus által sújtott napjainkban több szempontból is remek választás lehet a The Platform megtekintése. Egyrészt azért, mert a Netflixnek hála könnyen és jó minőségben elérhető, másrészt pedig mert egyszerre tud szórakoztatni és elgondolkodtatni.
2020-03-27
Judy
 
akritizator.blog.hu A sztárok élete nem a csodák csodája
Óz, a csodák csodájának történetéből minden bizonnyal sokan ismerik a kis Dorothy karakterét, aki Kansas-ből Óz birodalmába kerülve csodálatos kalandokban vehetett részt. A mese világa szívmelengetően aranyos, Dorothy nem véletlenül lett a filmtörténet egyik legközkedveltebb és legismertebb kislánya. Arra már kevesebbet szoktak gondolni a rajongók, hogy az őt játszó gyermeknek valahogy fel is kellett nőnie. Az egykori kislánynak pedig végig magán kellett viselnie a sztárgyár által ejtett korai sebeket.
2020-02-06
Underwater
Árok
akritizator.blog.hu Mit rejt a víz?
A filmkészítők, sőt az összes többi történetmesélő az idők kezdete óta szeret az ismeretlen helyekkel dolgozni. A felderítetlen föld alatti barlangokban lakozhatnak szörnyek, sőt teljes más civilizációk; az Északi-sarkon vagy a Holdon lehet titkos földönkívüli bázis, sőt egy régi ház pincéjében is lehet érdekes dolgokra bukkanni. Ezt a titokzatosságot használja ki az Árok is a helyszínválasztásával, de sajnos a tengerén kívül más mélység nincs a filmben.
2020-01-18
Knives Out
Tőrbe ejtve
akritizator.blog.hu Gyilkos műfaji játék egy milliomos birtokán
Rengeteg olyan film készült már, ami egy gyanús haláleset körüli nyomozás izgalmaiba engedett bepillantást. A műfajban kifejezetten nehéz újat mondani, mivel minden moziba járó ismeri a nyomozós zsánerhez tartozó kellékeket. Rian Johnson, a Tőrbe ejtve rendezője szerencsére a műfaji építőelemek olyan mestere, aki a mindenki által használt alapokból is képes friss és izgalmas történetet összerakni.
2020-01-05
Marriage Story
Házassági történet
akritizator.blog.hu Elválás, elengedés, előrelépés
Jó párkapcsolati drámát forgatni kevesen tudnak. Egyrészt rengeteg az elhasznált klisé, igazán új történettel előjönni a témában nagyon nehéz; másrészt pedig könnyű a filmszerűség oltárán feláldozni a jó karaktereket és a hihető dialógusokat. Ezért kell nagyon megbecsülni az olyan filmeket, mint Noah Baumbach Házassági történet című alkotása, ami minden lehetséges negatívumot ügyesen elkerülve, a néző figyelmét végig lekötve jut el története elegáns és szép végkifejletéig.
2019-12-15
The Lighthouse
A világítótorony
akritizator.blog.hu Harc az őrület tengerével
Robert Eggers rendező már első egėsz estés filmjével, a 2015-ben megjelent The Witch című alkotással megmutatta a horrorkedvelő közönsėgnek, hogy érdemes odafigyelni a munkáira. A 2019-es The Lighthouse ezt talán még az elődjénél is jobban bizonyítja, különlegesebb eszközökkel és őrültebb történettel licitál a szintén kiváló, de konvencionálisabb The Witch-re.
2019-09-16
The Princess and the Frog
A hercegnő és a béka
Kritikus Tömeg A Disney egy ponton bejelentette, hogy az A legelő hősei lesz az utolsó, hagyományos animációs technikával készülő meséjük. De később nagy szerencsénkre, a Disney új vezetősége megbízta Ron Clements és John Musker párosát, hogy térjen vissza a Disney aranykorához. A páros, akik egyébként a stúdió korábbi filmjei közül a A kis hableány-t, az Aladdin-t, a Herkules-t, és a A kincses bolygó-t is jegyzik, most sem hazudtolták meg magukat, és egy szívvel-lélekkel teli alkotással kedveskedtek a régebbi... 2013-10-08