pietro

Tapasztalat: 867 film
Kompetencia: 10 film
Súly: 1117
Regisztráció: 2009. január 15. (10 év, 1 hónap)
Kedvencnek jelölték: 4 user

Bemutatkozás

Vanitatum vanitas...

"Ha az embert jóllakatják, legfeljebb elálmosodik - szórakoztatással egész népeket idiótává lehet tenni..." (H.B.)

"...nem biztos, hogy jót tesz neked, ha kiszolgálják az ízlésedet."

Osztályozási rendszer kb. 2017-től:
1 - rossz/felesleges
2 - kihagyható/elmegy
3 - érdekes/jó és érdekes (3,5-/3,5+)
4 - nagyon jó és/vagy érdekes
5 - nagyon fontos, releváns és/vagy szubjektív módon kedvenc lett

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1987
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Psiconautas, los niños olvidados
Psychonauts, the Forgotten Children
4 2019-02-10 ?
(6)
Brexit: The Uncivil War
Brexit: Háborúban mindent szabad
3 2019-02-05 3,7
(27)
Largo Winch
Largo Winch - Az örökös
2 2019-02-02 2,8
(113)
Az első busz előtt
 
3 2019-01-31 2,4
(10)

8 és 1/2
3 2019-01-30 4,3
(364)
My Dinner with Hervé
Hervé vacsorára
2 2019-01-30 2,8
(18)
Utóélet
 
2 2019-01-30 3,8
(213)
Susotázs
 
2 2019-01-13 3,9
(95)
Demolition Man
A pusztító
3 2019-01-13 3,6
(705)
Peter Pan
Pán Péter
1 2018-12-25 2,9
(88)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Erősen ajánlott film, de tényleg elsősorban ismeretterjesztő jellege miatt. Mint film szerintem korántsem akkora szám, sőt, gyenge közepes, ne támasszunk túl nagy elvárásokat. Színészileg pedig csak a főszereplő aki értékelhető egyáltalán, ő viszont tény, hogy eléggé. A többi pedig már-már a komikum határát súrolja, nem a jó értelemben. Főleg aki Nigelt és társát alakítja. Értem, hogy ellenszenvvel viseltetnek irántuk az alkotók, de attól még őket is lehetett volna tisztességesen castingolni (meg még egy csomó színészt). A film mintha nem tudta volna eldönteni, hogy valamiféle burleszk, áldokumentarista szatíra vagy esetleg történelmi dráma legyen, netán discovery dokukhoz forgatott illusztratív jelleggel forgatott film (a lá Dunkirk, úgy látszik ez angol betegség) és így egyik se lett igazán, műfajilag egy katyvasz. Ezentúl az elejét abszolút túlzsúfoltnak éreztem, vagy nem építkezik vagy "hadarva", túl gyorsan. A film és az angol belpolitika minimális ismerete sem árt ilyen tekintetben, ha a filmet teljes egészében érteni akarjuk, de a lényeg azért anélkül is levehető belőle.

A "jövő politizálása" nem a Brexittel és Trumppal kezdődött, és ezt ki is mondják a filmben, hanem Obamával. Mindezek mellett talán még az is ki van mondva, hogy a felelősség nem tologatható a másik oldalra, mindenki felelős a helyzetért, tehát az aktuális EU-párti oldal elitista politizálása is, bár ez utóbbit annyira nem vállalja fel, de a főszereplőn keresztül ki van mondva. Ezeket az üzeneteket meg az egyébként viszonylag korrekt objektivitást a vége szépen elsöpri és elmismásolja a legfontosabb tanulságot, azaz a szembenézés hirtelen fej elrántással végződik és a másikra mutogatással, azaz totál szembemegy önmagával a végére... Meglepő lett volna, ha beleáll, de ez a film még nem mert vagy nem akart. Mindegy, mert ettől függetlenül még így is tanulságos, és politikai ismeretterjesztés szempontjából azért jó, hogy elkészült...

2019-01-20 12:58:21 [In Memoriam...] pietro #2382

Oscar vs médiaportfóliója, kaszinó, stb... Országos népbutítás generációkat meghatározóan és pár csillogó díj meg szobor. Nem érte meg. Nyugodjon békében ettől függetlenül.

2018-12-03 13:17:29 [Kritikus kód] pietro #2066

Köszi!

előzmény: cucu (#2065)

2018-12-03 13:15:10 Black Swan (2010) / Fekete hattyú pietro (3) #337

Miért tartasz indokoltnak egy ilyen, már a Dallasban is elsütött, elcsépelt, kissé nevetséges happy endet? Mármint értem, hogy azt írod, hogy lenne számodra hihetőbb, de nem értem miért. Nekem ez a befejezés kb. egyenlő lenne azzal, hogy a nézőt hülyének nézik, de lehet csak én vagyok allergiás rá, nem szeretem ha ezt elsütik egy filmben, sorozatban, akármiben - persze gegnek vagy a történet közben elsütve, még oké, elmegy, de csattanónak? Pont az a lényeg szerintem, hogy Portman karakterének súlyos pszichózisa van és mi a film végéig az ő szemével is látjuk ezt az állapotot. Az általad vázolt befejezés számomra tizenkettő egy tucattá tenné az egészet, súlytalanná varázsolná ezt a súlyos (bár elég kiszámított), formabontó drámát és idézőjelbe rakná az egész filmet... Igen, az igaz, hogy horrorisztikus is, néhol erotikus is, de ez egy pszichésen beteg ember brutális drámája szerintem a vége főcímig, csak az alany szemszögéből nézve tálalva tűnik horrornak, de úgy tényleg az. Szerintem is elfér a horror a címkék között, mert nem realista a film, az tény, ilyen értelemben, tényleg nem "hihető", de a befejezés megváltoztatását erősnek érzem. :)

Egyébként a film előképe, a Piros cipellők (1948), ami állítólag Romero és Scorcese kedvence, sokkal komplexebb, de még ennél is líraibb, ellenben, a mondanivalóját, üzeneteit tekintve sokkal hihetőbb és okosabb (máig releváns módon). Régi, de nem poros film, érdemes megnézni, vagy elég csak azt - aki esetleg egyiket se látta volna - mert tulajdonképpen a Black Swan tulajdonképpen annak egy tényleg érdekes, de korántsem akkora klasszikus és fontos remakeje lett - legalábbis szerintem. Persze az sem happy enddel végződik, de arra ott van a Disney és társai. :P :)

előzmény: csabaga (#336)

2018-12-02 11:56:22 [Kritikus kód] pietro #2064

A firefoxban van külön kereső modul, amiben opcionálisan ki lehet választani a keresőmotorokat (pl. google, bing, moly, wiki, stb.), ha előzőleg hozzáadtuk őket. A firefox az előző, most már tényleg régi kt verzió esetén a honlap böngészésekor a modulban egy plusz jel megjelenésével hozzáadhatóvá tette a kt kereső motorját is. Ez a váltás óta nem lehetséges. Erre van valamilyen megoldás, meglehetne csinálni, hogy hozzáadható legyen vagy nem véletlenül maradt így?

Műsorban nem látom (cinemapink oldalán se), csak ott. Kár... Nem nagyon értem amúgy ezt a forgalmazói megoldást amúgy se, de nekem ez összesen 3 órás utazás lenne, pedig budapesti vagyok... Azért ez valahol kicsit bosszantó, mert félrevezető ez a reklámozás: "újra a mozikban..." Ennyi erővel a Bem mozi vagy akármelyik filmklub vetítéseit is bele kéne venni a heti premierekbe (akár újra, akár moziban először adják itthon), a fesztiválok szintén limitált vetítéseiről nem beszélve...

előzmény: Mikkey (#81)

2018-11-17 22:59:13 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] pietro #24014

Kb. ugyanezt javasoltam én is. ;)

--
Áthelyezve a(z) Girl topikból.

előzmény: cucu (#24011)

2018-11-17 22:46:51 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] pietro #24012

Szalmabáb érvelés amit írsz, mert én nem erről beszéltem, azon túl pedig nem véletlen volt ott a szmájli se a figyelmeztetés, de úgy látszik hiába, ellenben kösz a felvilágosítást. :) Ajánlott olvasmány még: Otto Weininger - Nem és jellem

--
Áthelyezve a(z) Girl topikból.

előzmény: cucu (#24010)

2018-11-17 22:32:50 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] pietro #24008

TRIGGER ALERT ON Azért nem érted, mert a biológia órán (ami köztudottan egy patriarcha áltudomány), kimosták az agyad! :) TRIGGER ALERT OFF

Ugor: A jelenség létezése (vagy annak tagadása) nem zárja ki, hogy az ismertetőből kiragadott mondat ilyenformában tényleg zavaros. Szerintem így pl. korrektebb: "Lara egy 15 éves transzszexuális lány..." Vagy a kevésbé PC, de tudományosan (tudom az nem számít, csak az érzések :P) még korrektebb: "Lara egy nemi identitászavarral küzdő 15 éves fiú, aki úgy érzi lány"... Ilyen ingyenreklám után biztos nem fog senki reklamálni, ha ezek után megnézte, vagy pedig magára vessen, de az eredeti ismertető tényleg félrevezető, hiszen az ember azt hiheti, hogy valami fantasy filmről van szó, de azt nem látom a műfaji besorolások között. :)

--
Áthelyezve a(z) Girl topikból.

előzmény: ZoLeEe (#23996)

2018-11-17 22:06:12 Suspiria (2018) / Sóhajok pietro (3) #32

Érdekes volt, de jóval szuggesztívebb alkotásra számítottam a hype és az előzetes után. (Az eredetit nem láttam.) Mondjuk egészen a csúcsjelenetig még a 4-esen is elgondolkoztam, mert egész jól beszippantott, de ott még a téboly jelenetben, amit a csúcsjelenetnek szántak, ami egyébként tényleg egész tetszetős volt egészen addig, amíg leleplezi magát a Sóhajok anyja és oda nem illő tingli tangli zenére elkezdett fejeket robbantgatni a kezével, azt én inkább éreztem kínosnak, már-már infantilis hülyeségnek, mint horrorisztikusnak... Ja és persze itt is a jók győznek, a csúf gonoszak pedig veszítenek. Kegyetlen és gonosz filmre számítottam, nem erre (ez persze nem a film hibája, mondhatnánk, de szerintem igenis annak volt megágyazva, nem ennek a végnek) és innentől kezdve számomra egyértelműen lejtmenet volt, még kettesre is lemehet emiatt. Az epilógusnál még egy átlagos Marvel film vége is depresszívebb. Totál indokolatlannak és kiábrándítónak éreztem a végét. Akkor most a Sóhajok anyja ilyen jóságos boszorkány?

Ami ugye még érdekesség, az Tilda Swinton mint öregember, csakhogy borzasztó erőltetett és illúzió romboló volt, mert folyamatosan látszott, hogy valami nem az igazi, a hangjáról nem is beszélve... A "normál" karaktere (Blanc) viszont azt hiszem az egyik legjobb színészi alakítás a filmben, de az idős nők castingja többüknél is telitalálat, ha nem mindnél. Annyira, hogy a film egyetlen ijesztő jelenete számomra az volt, amikor ketten közülük üvöltve letámadták az utcán a professzort. Persze próbálkozik a film a horrorral máshogy és máshol is, néhol akár még ötletesen is (táncjelenet), de elég erőtlenek, nem aknázza ki a saját lehetőségeit. Az általam ijesztőnek tartott jelenet is inkább csak az abszurditása miatt volt ijesztő, mert egyébként kontextusból kiragadva tulajdonképpen még nevetséges is lehetne.

A mögöttes mondanivaló - már ha tényleg volt ilyen, nem csak ilyen tessék-lássék módon - nekem nem jött át. Ha nem akart volna többnek látszani, mint ami benne van, akkor sokkal jobb lehetett volna egy horrorhoz méltó befejezéssel karöltve, és a professzor karakterét kivonva vagy újragondolva. A retro-Berlin tök érdekes az első kb. 1-1,5 órában (utána már nincs új helyszín) és a zene is (azt az egyet leszámítva, amit az első spoilerben említettem) nagyon jó. Ami még nagyon tetszett, azok az Ohio-ban készült tájképek, általában a díszletek (de nem általában pl. a porcelánok egyenesen zseniálisak), meg az, hogy vizuálisan is retro a képi világ. Ja és a tipográfia is, így pl. a vége főcím a zenével együtt egész meditatív volt... :)

Összes komment...