pietro

Tapasztalat: 791 film
Kompetencia: 7 film
Súly: 966
Regisztráció: 2009. január 15. (9 év, 8 hónap)
Kedvencnek jelölték: 4 user

Bemutatkozás

Vanitatum vanitas.
"Ott kell állni, ahol a rombolás nem végpontnak számít, hanem előzménynek." (Ernst Jünger)

"...nem biztos, hogy jót tesz neked, ha kiszolgálják az ízlésedet."

Osztályozási rendszer kb. 2017-től:
1 - felesleges és/vagy rossz
2 - kihagyható/elmegy (2,5-/2,5+)
3 - érdekes/jó és érdekes (3,5-/3,5+)
4 - nagyon jó és/vagy érdekes
5 - minden a helyén van és nagyon be is talált, közel 100%-os

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1987
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Gólyatábor
 
3 2018-09-26 ?
(8)
Bitter Moon
Keserű méz
2 2018-09-26 4,1
(462)
Noah
Noé
1 2018-09-25 2,9
(523)
Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief
Percy Jackson és az olimposziak: Villámtolvaj
1 2018-09-23 2,5
(365)
The Cabin in the Woods
Ház az erdő mélyén
2 2018-09-23 3,6
(578)
Prisoners
Fogságban
2 2018-09-23 4,2
(828)
Mečiar
Meciar: A hatalom vonzásában
3 2018-09-22 ?
(2)
Closer
Közelebb
2 2018-09-21 3,9
(682)
Coco
 
2 2018-09-19 4,4
(258)
Cabin Fever 2: Spring Fever
Kabinláz 2.
1 2018-09-18 2,6
(56)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2018-07-22 23:22:51 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] pietro #23711

Oké, rendben, nekem mindegy minek nevezzük, ezen kár vitakozni. :) 10000 twittert szórt ki ma már általa is elítélhető módon, ami nekem brutális számnak tűnik és emiatt nehéz jóhiszeműnek lennem. De a lényeg kevésbé elfogultan részemről, röviden az szerintem hogy ebben az ügyben Gunn nem mártír. Nem a globális transzlobbi háttérhatalom, az altright/sjw összeesküvés, az exnáci neoprogresszív Disney, a tényleg hiszterizált médiabuborékok vagy a gyíkemberek áldozata. Egyetlen személy felelős a történtekért: maga James Gunn. Ezt a nyilatkozatában kelletlenül és borzasztó patetikus módon ugyan, de maga is elismeri. A körülmények (és itt már tényleg megjelenhet a metoo, a média, a Disney vagy a far right) szerintem szerencséjére rákényszerítették hogy vállalja is a következményeket. Sajnos sok más ember ezt megússza, sokkal súlyosabb dolgokat (tőlem gondolhatunk akár Trumpra is), de az ő lelkiismerete legalább most már tényleg tiszta lehet és most már tényleg tiszta lappal indulhat. Rettegnie sem kell, hogy bármi kiderülhet (ha csak nem rejteget mást is). Szerintem ez így korrekt és morálisan neki is jobb így.

--
Áthelyezve a(z) Általános fórum topikból.

előzmény: Olórin (#23696)

2018-07-22 13:40:07 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] pietro #23695

Önmagában ez a több ezer twitter is öntökönszúrás volt tőle, függetlenül attól, hogy az e vagy sem, szóval a common sense az ő esetében annyira nem játszik. :) Mert azért ne mondd, hogy nem furcsa, ha valakinek a humora erre fixálódik, és ennek naponta többször hangot is adott.

--
Áthelyezve a(z) Általános fórum topikból.

előzmény: Olórin (#23694)

2018-07-22 13:31:49 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] pietro #23693

Természetesen megváltozhat, és lehet már tényleg átértékelte magában, de ez az ember napi több száz ilyen tweetet tolt ki magából, tudomásom szerint (összesen 10 ezres nagyságrendet olvastam valahol). Ezt azért elég olcsón megúszta, ahhoz képest, és még így is milliomosként száll ki a bizniszből. Számomra pedofilgyanús ez a magatartás, ez az én egyéni véleményem csak természetesen, de ha szerinted ez egyenrangú a gyerekmegerőszakolós "finomodó" humorral, akkor lelked rajta. :)

--
Áthelyezve a(z) Általános fórum topikból.

előzmény: Olórin (#23690)

2018-07-22 13:27:40 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] pietro #23691

"Szerintem inkább arról van szó"... Na így már jobb? :)

Szerinted is álprobléma, szerintem is, de mégis inkább azt gondolod, hogy egy álprobléma miatt nem hozzák tető alá a filmet?

--
Áthelyezve a(z) Általános fórum topikból.

előzmény: kiregro (#23688)

2018-07-22 13:07:58 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] pietro #23687

Gunn egy zsíros szerződésért cserébe megtagadja a múltját, és elfojtja a további kényszerét a pedofilpoénokat illetően (több ezres nagyságrendről beszélünk), mindezt teszi 40 éves kora fölött, ahol az ember az egyik napról a másikra nem esik át ilyen durva jellemfejlődésen azért... még pénz hatására sem. Szép bizonyíték erre primitív, személyeskedő, kreténhumorú, érveket nyomokban sem tartalmazó trumpfikázó posztjai. Egy sima primitív trumphater módjára írkált. Joga van hozzá természetesen, de aki elhiszi hogy egy felnőtt, érett személyiség lett, aki megbánta a korábbi tweetjeit, az nagyon jóhiszemű.

Mindenezek után gonosz a Disney, gonosz az ember, aki felrakta Gunn menthetetlen régebbi tweetjeit, de nagyszerű Gunn - hiszen x millió dolllárért cserébe hajlandó volt bocsánatot kérni? Hát, nem tudom. :D Lehet , hogy csak a metoo hatására rúgta ki a Disney, de tök logikusan tette. Családi és gyerekmozikkal házalnak, francnak se hiányzik egy pedofilgyanús rendező újra felmelegített ügye, főleg amikor a metoo a gázpalackot feltöltötte maxra. Az ilyen pedofilizmussal vicceskedőket jobbról is, balról is szétszedik. Az álszentség vádja jogos, de az könnyebben és büszkébben lepereg a Disneyről, mint egy ilyen botrány feldagadása. A 3. rész így viszont legalább megmenekült az esetleges bukástól és a presztízs se sérül nagyon, hiszen ez így már le fog csengeni. Eddig is álszentek voltak, úgyhogy ezzel a váddal szerintem már rég ki tudnak békülni. A közönség ugyanúgy tódul az álszent Disney filmjeire, mint eddig is tette. Aki bojkottálja a filmjeit a mozikban, és nem fizet érte, azt megmutathatja, ahogy eddig is megtehette, hogy zavarja az álszent Disney. De a többség láthatjuk, hogy tojik rá.

Johannson esetében elég hihetetlen, hogy meghódolt egy még a leszbikusok által is gyűlölt és elnyomott transzkisebbség hatására (lásd pl. londoni pride esete). Főleg nem olyan indokkal, hogy transzot csak transz játsszon (a színészet lényegét tagadják csak meg ezzel mondjuk, de sebaj), azt azért nehéz elhinni. Inkább arról van szó, hogy azt hitte majd sztárolni fogják, hogy felkarolta őket, pont mint a beteg kiskutyákat meg kóbor kiscicákat, és hogy ő lesz a nagy toleranciabajnok és "legyenvilágbéke" kislány meg valami Oscar is benézhet, ha nem nyomja fullba, de nem így reagáltak, úgyhogy bosszúból törölte a projektet teljesen. Ennek is persze aláfűtőtt a metoo-korszak meg genderőrület, de ha Johannson meg akarta volna csinálni a filmet, (még?) megcsinálhatta volna. De ő döntött úgy, hogy se vele, se nélküle, ami jól jelzi, hogy valójában csak sértett, semmint megértő. Ha ugyanis valóban fontos lett volna neki a projekt, akkor eleget tesz a kérésnek (vagy követelésnek). Persze, ha kiderül, hogy mégis lesz film transzfőszereplővel, akkor megkövetem. (Tekintve, hogy tudomásom szerint az ő saját produkciós cégéről van szó.)

--
Áthelyezve a(z) Általános fórum topikból.

2018-07-22 10:59:21 Mother! (2017) / Anyám! pietro (5) #57

Illusztráció. A film tökéletesen illusztrálja azt amit el akar mondani: az elmondhatatlant. Ezt az elmondhatatlant én még ilyen jól ábrázolva nem láttam. Valahogy úgy mondanám, hogy ez egy doktori disszertáció, kifogástalan szakmunka, nem lehet belekötni. De talán túlságosan is patika, hihetetlen precízen kiszámolt, megrajzolt "illusztráció", de mégsem több mint egy zseniális illusztráció... "Csak" egy zseniális illusztráció. Nem tudom miért "csak"... Talán azért, mert túlságosan intellektuális és túlságosan filozofikus módon ragadja meg a témát (pedig a téma eredendően misztikus és szakrális) amit ezzel profanizál és kiüresít kissé? Nem tudom. Persze nem blaszfémia, és cseppet sem sértő szerintem a film, csak az emberekre nézve. Ezzel szembesülni valóban lehet, hogy szenvedés. :)

Egyébként a szenvedés tényleg fontos része a filmnek, és ha képes vagy együtt szenvedni mother-rel, akkor az igen nyomasztó és tényleg horrorisztikus élménnyé válik (az emberek csordában, mint az állatok, rád zúdulnak, ennél tényleg nincs ijesztőbb). [Tudom, hogy nem így értette Hoqspok.] De számomra leginkább Bardem figurája az igazán zseniális. A Teremtő kritikátlan emberszeretete, ami csak egyetlen pillanatban inog meg, de akkor is csak látszólag amikor összetörik a kristály, mert amikor az egyszülött fiát adja, akkor is csak a szeretete árad az emberek felé. Hiszen talán a kristály is csak azért fontos, hogy újra megtudja teremteni az embert valaminek a talaján, amikor megint elpusztul...

2018-07-21 19:42:36 Franciska vasárnapjai (1997) pietro (4) #1

Olyan morális kérdéseket feszeget, amelyek aktualitása ma is kísért minket, vagy épp újra éled. A "szerelmi történet" címkétől nem kell megijedni, sokkal inkább egy történelmi film. Nem romantikus film, épp ellenkezőleg, keserű és nyomasztó, de mégis élettel teli és autentikus, még ha kissé melodramatikus is. Nem rossz.

2018-07-21 01:15:33 Fahrenheit 451 (2018) pietro (3) #3

A történet szempontjából tényleg gyenge, de maga a film azért gondolatébresztőnek nem volt rossz (nem láttam az előző filmet és nem olvastam a könyvet), de jó sem. Ez a film egy alapvetően ugyan érdekes és legitim de mégis sokszor vontatott, erőltetett és a végére tényleg elég béna szerelmes levél a könyvekhez és a kultúrához. Ellenben a könyvekből vett filmben megszólaltatott idézetek nagyon jók összességében, szinte mindegyikhez kedvet csinált, hogy olvassam el (akár újra). Az egyik berakott idézetet például E. M. Ciorantól idézi az egyik szereplő... Szóval ez a része (akinek ezeket össze kellett válogatni) igen értő kezekben volt.

Azért volt egy pillanat amit nagyon drámainak szántak, de szinte már kb. Simpson családba illő megoldás volt. Amikor a nő lerántja a kabátját és kiderül könyveket kötözött a testére, úgy mint az öngyilkos terroristák a bombát... Szó szerint nevetséges volt, azontúl hogy felesleges és teljesen értelmetlen, nem értem, hogy tudták ezt komolyan gondolni... :D

Na, de! Van egy jelenet amikor az egész ellenállást forradalomnak akarják beállítani egy mondattal, hogy "A forradalom nem egy vacsoraparti...". Valóban nem, de ez az ellenállás a filmben valójában pont, hogy kőkemény ellenforradalom! A forradalmak legfontosabb része a múlt illetve annak hordozóinak (legyen az tárgy, szimbólum, személy, gondolat, eszme) megvetése, lerombolása és eltörlése (is), okkal vagy ok nélkül. Ezért is volt nevetséges, amikor Mao egyik könyvét emlegették egy bizonyos pozitív kontextusban. Mao is pontosan azt csinálta amit a könyvégetők (templomrombolás, régi kultúra kitörlése, könyvégetés, stb.). Pontosan azt ami a (kultúr)marxizmus természete és ami a posztmodern természete is: nem törődve a következményekkel önkényesen dekonstruálni és lerombolni, azt amit nem ért vagy amit (már) nem is akar megérteni.

Magyarán a tűzőrség meg ez az egész disztópia egy forradalom eredménye és ők sem mások mint, radikális forradalmárok. A forradalom még nem ért véget, csak akkor ért volna véget, ha minden könyvet, stb.-t elpusztítottak. Az ellenállók tehát ellenforradalmárok a szó szoros értelmében. Szóval ezt a logikai ellentmondást, ami ennyire buta és mégis kihangsúlyozott, csak valamiféle megfeleléskényszernek tudom betudni: megfelelési kényszer egy új forradalom előszelének, megerőszakolva és meghamisítva a mű eredeti szellemiségét. Szóval még metapolitikai szinten is érdekes ez a film, úgy mint filmipari jelenség.

Gondolatébresztő, na... :)

2018-07-19 01:05:45 Twenty Twenty-Four (2016) / 2024 pietro (3) #2

Számomra elég eredeti (újszülöttnek persze minden vicc új, lehet az én hiányosságom miatt), de mindenképpen érdekes (wannabe) mindfuck film, jó pár gondolatébresztővel - persze azért tulajdonképpen ez valamiféle amatőr elsőfilmes próbálkozás avagy egy igen jól sikerült vizsgafilmnek is hat egyszerre. És egy afféle posztmodern kamaradráma. De akit mindez nem riaszt el és ráadásul posztapok, posztnukleáris (pl. Fallout) kedvelő annak kifejezetten ajánlott. Vannak filmek amiknél azt érzem, ez egy nagyon jó kis rövidfilm lehetett volna. Itt pont fordítva éreztem, hogy habár a sztori meg minden indokolná, hogy ez amolyan rövidfilmes ötlet, és nem több, ennek ellenére mégse éreztem zavarónak a film hosszát, végig lekötött.

Hanoi: Spoilerben megneveznéd mely filmekre gondolsz a sokszor látott történet alatt? Előre is köszi! :)
Szerk.: Most imdb-n is beleolvastam a kommentekbe, sejtem mire gondolsz, de szerintem azért eredeti, mert szerintem itt nem egyszerűen egy "csak álmodta az egészet, megőrült, meg beképzelte" sztoriról van szó, hanem arról hogy Arthur (a mesterséges intelligencia) álma - azaz a jelen és a múlt váltakozása, és a másolásból duplikáció valósággá válik, egyfajta konstans (anti)állapotot eredményezve, azaz valamiféle időhurok, anomália jött létre az MI öntudatra ébredése okán.

előzmény: Hanoi (#1)

De ettől a végtől zseniális, mert ha lenne valami pozitív feloldás, akkor összkép szempontjából nem emelkedne ki ennyire a többi horrortól, hanem tizenkettő egy tucat lenne, csak a korrekt fajtából. Az ember igényli hogy a feszültséget feloldják? Ez picit konformista megközelítés. Persze, igényli, de ha egy film el akar gondolkodtatni, ki akar rángatni a komfortzónádból kvázi művészi és intellektuális célokból, és nem csupán szórakoztatásból, akkor teljes joggal élhet ilyen eszközzel. Ha öncélú lenne, az más, de itt fontos funkciója van. Gyakorlatilag egy A legyek ura továbbgondolássá érik a film így összhatásban. Én csak azért akadékoskodom, mert szerintem pont a végével együtt adja ki magát, és anélkül említésre méltónak se biztos, hogy tartanám. Szóval ha jól értem, akkor nem racionális okokból kapott tőled alacsonyabb pontszámot a vége miatt, hanem emocionális okokból? Mert akkor a film elérte a célját. Tehát ötöst érdemel(ne)! :D

előzmény: Edwest12 (#77)

Összes komment...