pietro

Tapasztalat: 706 film
Kompetencia: 1 film
Súly: 731
Regisztráció: 2009. január 15. (9 év, 2 hónap)
Kedvencnek jelölték: 3 user

Bemutatkozás

Vanitatum vanitas.

"Ott kell állni, ahol a rombolás nem végpontnak számít, hanem előzménynek." - Ernst Jünger

Osztályozási rendszer kb. 2017-től:
1 - felesleges és/vagy rossz
2 - kihagyható/elmegy (2,5-/2,5+)
3 - érdekes/jó és érdekes (3,5-/3,5+)
4 - nagyon jó és/vagy érdekes
5 - minden a helyén van és nagyon be is talált, közel 100%-os

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1987
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Death of Stalin
Sztálin halála
3 2018-03-18 3,8
(47)
Madárszabadító, felhő, szél
 
3 2018-02-28 3,9
(31)
Bubba Ho-tep
 
3 2018-02-22 3,9
(84)
Tramps
 
4 2018-02-15 ?
(4)
Maria Theresia
Mária Terézia
3 2018-02-10 ?
(9)
Pilgrimage
 
4 2018-02-04 ?
(2)
Képzeletbeli Barátok Klubja
 
3 2018-02-04 2,9
(12)
Alien: Covenant - Prologue: The Crossing
 
1 2018-01-31 ?
(8)
Snitch
Csapda
2 2018-01-31 3,2
(171)
Fences
Kerítések
4 2018-01-29 3,8
(76)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2018-02-18 00:33:19 Pilgrimage (2017) pietro (4) #4

Igen, írül is talán (gael?), ami mondjuk még tényleg nem halt ki (de közel van hozzá). Viszont szerintem volt ott gall és valamilyen más kelta nyelv is (pl. a barbároknál).

előzmény: BonnyJohnny (#3)

2018-02-18 00:24:18 Pilgrimage (2017) pietro (4) #2

Érdekes, hogy így látod (örülök, hogy nem én lettem az egyetlen aki a kt-n megnézte). Számomra nagyon komoly kérdéseket tett fel a hitről. Rám igen mély benyomást tett, amit sugallni akart a film, az úgy érzem át is jött jórészt. Kívül az örök háború, belül az örök béke? Mi az igaz hit? Szakralitás és brutalitás párosul ebben a filmben. Folyamatos feszültség, fullasztó reménytelenség. Mindennek van súlya. Minden szónak, szinte minden mozdulatnak.

A hithez való hozzáállás végig ott lebeg Tom Holland és a másik szerzetes között, akit végül belerúg a vízbe önvédelemből. Az egyik vakhitű, képes volt inni a mérgező folyóvízből. Holland karaktere ennél racionálisabb volt, de mégis hívő. Amikor a végén azt mondja, vissza adja Istennek a követ, a másik pedig képes volt utána bukni és egy kő miatt meghalni, kifejezi, hogy ő jobban ragaszkodott a külsőségekhez, nem volt valódi a hite, pontosabban nem volt elég erős. Az anyagba vetett hite volt, az anyagba, ami a mélybe húz. Holland karaktere a szellemben hitt. Közelebb volt Istenhez, így ő nem süllyedt el, hanem fennmaradt. Végig a víz színén. Szinte járt rajta. Míg a másik képes volt a Némát felingerelni gyilkolásra, addig Holland karaktere pedig látta, hogy ez nem vezet sehová, ebben nincs semmi isteni. Ennek így nincs értelme, ez nem szolgálja senki javát, sőt, talán egyenesen Isten ellen való. Engem a vége úgy kólintott fejbe akár egy súlyos kő a film elején.

Nagyon szép íve volt a filmnek, mégha a ritmusával és a tempójával nem voltam annyira elégedett. Nem mondom, hogy iszonyat katartikus volt, de szerintem akiket megmozgat a hit kérdése valamelyest, bátran tegyenek vele egy próbát. A harcok naturalisztikusságához annyit tennék hozzá, hogy én szinte már exploitation szintűnek is éreztem néhol. Egy helyütt a végső csatajelenetben, a torok kiharapós küzdelemnél már-már öncélúnak is, legalábbis rezgett a léc.

Egyébként fura hogy ilyen visszhangtalan maradt a film, miközben az ifjú Pókember és a legújabb Megtorló a két főszereplő. Hollandot ugyan még nem láttam máshol, de szerintem remek jól hozta a karaktert, ahogy a többiek is, Bernthal is jó volt, bár némaként nem sok szöveg jutott neki, épp ezért nehezebb dolga volt, bár itt is csak egy megtorló féleség volt tulajdonképpen . Egyedül talán a barbár kelták (?) voltak gyengék számomra, kissé sematikusra sikerültek. De a megjelenítés ettől független tényleg nagyon hitelesre sikerült, külön érdekesség, hogy eredeti kihalt nyelveken is megszólalnak.

előzmény: BonnyJohnny (#1)

2018-02-15 13:45:05 Tramps (2016) pietro (4) #1

Nem most láttam ezt se, de most jutott eszembe hogy nem értékeltem még egyáltalán, és most látom hogy milyen ismeretlen. Szerintem méltatlanul elsikkadt film, ezért meg is lep az ismeretlensége. Feltételezem a netflix exkluzivitás oka és a marketingnek emiatt szinte a teljes hiánya (én is csak a filmbuzi blog ajánlója útján szereztem tudomást róla). A leírás kissé félrevezető, már-már dehonesztálóan leegyszerűsítő, ha netán sort kerítek egy újranézésre, majd javaslok egy másikat, mert ennél azért jóval többet kínál ez a film. A vígjáték műfaji besorolást nem is tudom hirtelen hova tenni (látva az imdb-n is). Igen van egyfajta dramedy-sége, keserédes hangulat, de a komédiázástól messze van - jó értelemben. Sokkal inkább nevezném műfajilag könnyed, de mégse felszínes kérdéseket boncolgató dráma és talán (bűnügyi?) kaland műfajúnak, majdnem road movie szinten (folyamatos menekülésben lesznek a karakterek). És igen a szerelmi történet igaz, oké, de ez is megtévesztő lehet. A történet valóban egy fiúról és egy lányról szól végső soron de a kontextus nagyon árnyalt. A film ráadásul nagyon távol áll a romkomok bugyuta és hamis világától. Teljesen máshogy közelít, mutat be egy érdekes viszonyt, teljesen emberi főszereplőkkel, reakciókkal. Már-már reálisan, de továbbra is könnyedebb stílusban. Amiben a szerelem max. kialakulgat, semmint tetőzik, sőt... Ez egy nagyon jó kis indie film. Van egy adag coming of age vonulata is, ami a fiút illeti. A női karakter pedig végre egy megfogható személyiség, teljesen vállalható - függetlenül attól mennyire szimpatikus az embernek vagy sem. (Mondom árnyalt egy film.) Kíváncsi lennék itt mások hogy látják ezt a filmet, mert pl. rottenen, metacriticen is nagyon szépen áll.

2018-02-10 13:39:42 Kojot (2017) pietro (3) #26

Kis személyes kitérővel kezdeném, mert egyébként bizonyos szempontból felejthetetlen élmény volt "anno" a moziban. Az Allee egyik kistermében vetítették. Helyfoglaláskor még így is volt miből válogatni. A legmeglepőbb viszont az volt, hogy a kb. 15-20 emberből - akikkel még így is kongott az amúgy is kicsi terem - 10 ember a főszereplő volt és a családja, akiknek többsége akkor látta először. Ez már a premier hét után volt, egy-két héttel azt hiszem. Még a büfében is ők álltak előttünk, de akkor még bizonytalan voltam, hogy a főszereplő az, inkább csak gyanakodtam. Aztán bent még a főszereplő színész is eleresztett egy-két poént a hatalmas érdeklődéssel kapcsolatban. Érdekes élmény volt már önmagában ez is.

A film megállja a helyét a nemzetközi termésben, ami alapesetben azért nem túl nagy dicséret a kortárs filmeken végignézve. Pl. ez is azt csinálja (mint pl. a Dunkirk), hogy az igazán komoly és fontos kérdéseket végül szépen elmaszatolja és nyomul tovább valahová (amiről azt gondolja, hogy "előre"), mintha mi se történt volna. Ezenfelül kicsit infantilis, már-már primitív dramaturgiával tálalja a mélynek szánt, de tényleg fontos kérdéseket és mondanivalót. Viszont ezt a szintet remekül hozza, az egyszerűség sok erényével és hátrányával együtt. A környezet és a téma tehát hatalmas hiánypótlás. De a film magyarsága nagyjából ebben ki is merül. Kétségtelen erénye, hogy nem nosztalgiázik, nem a múltra reflektál, hanem a jelenre. Aktualitása és utalásai pedig elég egyértelműek. Csoda, hogy elkészült egyáltalán, a méltó terjesztés megakadályozása ezért nem is volt annyira meglepő. De csak erre fogni a sikertelenségét a mozikban, túlságosan egyoldalú lenne.

A lentebb kifogásolt kvázi megerőszakolásos jelenet ékes példája a felszínességnek, ahogy a befejezés is ezt erősíti, a bugyuta esküvői lagzi pedig már kifejezetten öncélú volt és ostoba úgy ahogy van, de tény és való az erőszakorgiák igazi bűnös élvezetek, nagyon hatásosak, ilyet magyar filmben eddig én még nem láttam, profin lett megcsinálva, stb, stb... (A női karakter egyébként itt is gyenge - felmerül bennem, hogy már maga a karakter is az, illetve a rendezői instrukciója vagy a színésznő hibája e ez?)

Mindenesetre ha egy pici humorra, földhöz ragadt de hatásos akciókra és verekedésekre vágyunk, egy igazi tesztoszteronnövelő szórakozásra félresiklott, bár jó szándékú mondanivalóval, akkor érdemes ezt választani. Érdekes élmény, kicsit felrázza az embert, és tök jó (volt) az egot kicsit felhízlalva felállni a székből, de ez akkor sem több, mint önáltatás. Úgy is mondhatnám (utalva a film egyik marketinges fogására, amiben csípőst etettek a színészekkel, amolyan Jackass módra...), hogy attól még, hogy Erős Pistát teszünk a gulyáslevesbe, nem leszünk keményebbek, csak többet izzadunk. A pálinkától se leszünk férfia(sabba)k, maximum részegek. Szóval ez kőkemény önáltatás. Főleg hogy utána azt is látja az ember, ahogy a rendező is ugyanolyan tehetetlen a rendszerrel szemben, és hogy, rohadtul nincs ilyen - egyébként keserédes de a lentebb is kifogásolt okokból finoman szólva is megkérdőjelezhető - happy end, csak megy a tököst játszó töketlen önáltatás tovább és tovább 28 éve... Lesüllyedhetünk a másik szintjére, le is győzhetjük ott, de azzal, hogy lesüllyedtünk, már vesztettünk is.

A rendező egyébként nyilvánosan kiakadt azon, hogy felrakták a filmet az ő engedélye nélkül. Érthető módon. Mert ez nem meghátrálás volt a Megafilm részéről, hanem megalázás - a rendező reakciójából ítélve ráadásul sikeresen.

A sztori nem áll nálam se stabil lábakon, nekem az alapok inognak. (Lsd. #69, #89, #92) Az ilyen átívelős problémákra még ender1112 #130-ban is jól rávilágított egy másik aspektusból, amivel sajnos egyet kell értenem. De most már a timeline kérdés engem se hagy nyugodni a 2) kérdésednél, minél többet gondolkozok rajta.

Mondjuk nekem meg pont az volt a szerencsém, hogy semmit nem vártam ettől a rendezőtől, sőt inkább negatív előítéleteim voltak vele kapcsolatban, ahhoz képest kellemeset csalódtam. Kicsit inverzbe néztük ilyen szempontból. Az általad említett filmjei közel sem ekkora stúdiókényszer, rajongói meg egyéb elvárások (pl. Scott, Ford) és büdzsé mellett készültek, szóval lehet azért nem is teljesíthette az általad elvártat (a 4 órás stúdió által megvétózott verzió ennek ékes példája), mert esélye sem volt igazán kibontakozni (az Arrivalt nem láttam, de azért az se a szerzői film kategória már). A forgatókönyv adott volt, de ha már a stúdió mindenképp akart folytatást, legalább Villeneuve-t bízta meg és szerintem a maximumot kihozta ebből. Ez nem egy jó (jóindulattal 3-as) BR folytatás, de egy zseniális replikáns "coming of age" dráma. És elsülhetett volna sokkal rosszabban is a felesleges folytatások futószalagjára tekintve (lsd. pl. Alien: Covenant, SW7, JW, stb.).

előzmény: Dió (#131)

Válasz a 125-re (nem nyomtam rá időben): 2) A szobor alatt a kisállatfigurára gondoltam/gondolok csak. Ezt K csak azért találja meg, mert az agyába volt róla egy valós emlék, ami senki másnak nem volt meg csak az emlék eredeti tulajdonosának. K ezt a kis szobrot megtalálja az árvaháznál. Az hogy mikor kapta meg Deckard lánya az jogos kérdés, ezt nem tudom. De én biztos vagyok benne, hogy van hivatalos, logikus magyarázata, és nem baki, de bizonyítani nem tudom. Mert ez akkora baki lenne, amire nem hiszem el, hogy nem gondoltak. De ez a része tényleg hiányos.
Mindenesetre a kis állatszobort átitató sugárzás révén K ugye betudta azonosítani a helyet, pontosabban azt a várost, ahonnan a szoborka származik a fekete orgazda segítségével. Aztán hogy ott, hogy találja meg az technikai kérdés volt: volt drónja meg high tech messzelátója, a keresésre volt kiképezve, meg replikáns képességei és árulkodó jelek is a helyszínen: méhkaptár, zongora, stb... Megtalálni ott már nem volt olyan nehéz ha már tudja az ember/replikáns, hogy hol és mit kell keresni, de azt a kis szoborka nélkül senki nem tudta megmondani, hogy hol, melyik városban - területen! Ezért nem találták mások ezidáig, stb.

8) Az hogy ő a legjobb, az az egyik ilyen jel volt igen, de nem csak. Az igaz, hogy nem egyértelmű, hogy pl. miért sírdogál a lány, de ha egyértelmű lenne, akkor már ott lelőnék a poént, azaz hogy ki a "gyilkos". Belenéztem abba a jelenetbe most gyorsan még egyszer, nekem nagyon úgy tűnik, hogy a lány már az emlék első pillanatától kezdve bepárásodott szemmel nézi. Ez is árulkodó. Miért hatotta meg már rögtön az emlék, amikor még azt se tudta mi fog történni benne? Meg amúgy is miért hatotta meg ennyire? Később, amikor Freysa az ellenállás vezetőnője elárulja, hogy a kiválasztott nőnemű, K rögtön ezután nem sokkal flashbackel egy sort. A lány egyik mondata, a számítógépes nyilvántartás képe, Deckard egy másik mondata és még pár képsor pereg le még. Szépen summázva ezeket az árulkodó dolgokat. Engem meggyőzött ez a megoldás. Logikátlannak nem nevezném, max. szintén hiányos magyarázatnak.

6) Pedig ez könnyű. Érezte a whiskey szagot ami áradt abból a repülőből. Mondjuk ezt csak az tudja, aki 4dx moziban látta, így megértem ha nem volt egyértelmű. :) Komolyra fordítva nem tudom, de pl. megvannak a kötelékek bevett szabályai is (mikor melyik jármű melyik járművet biztosítsa ha nem egymást hanem egyiküket kell védeni, stb.), biztos voltak ráutaló jelei ennek, amiből egy erre szakosodott ember ki tud következtetni ilyet megfelelő rutinnal.

4) Értem én is a felvetésed, és részben jogosnak is tartom... De! :-D Ugye több utalás is van rá (az első résztől fogva), hogy ezek a replikánsok mennyire éretlenek érzelmileg korukból fakadóan. Pláne egy kiváltságos replikáns, aki kvázi a "világ" urának a személyes terminátora és titkárnője. Érzelmileg éretlen emberektől (de néha még azoktól is) nehéz elvárni a racionalitást, ha az egójukról van szó - márpedig K Luv egóját bántotta, a riválist látta benne, abszolút érzelmileg viszonyult hozzá. Luv egója az egekben volt alapból. K-t ilyen szempontból azt mentette meg, hogy tudta hol a helye, mert ő sose volt kiváltságos helyzetben, sőt állandóan félre kellett tennie az egóját. Csak egy kis ideig nem tette, amikor azt hitte ő a kiválasztott és ki is jött belőle az (indulatos) ember amikor az emlékkészítő lány előtt dühöngött, de aztán amikor kiderült hogy a kiválasztott "she" és nem "he", akkor kis depresszióba esés után, de máris újra tudta, hogy hol a helye a történetben, és mit kell tennie. Luv pedig nem tudta, nem volt képes K esetében felülemelkedni saját kicsinyességén és egóján. Ez lett a veszte.

2018-01-23 16:53:07 Paterson (2016) pietro (3) #37

Azért sok erénye mellett a film - főként a végére - néhol már bántóan modoros. A hatásvadászat kifigurázása jó húzás a bárjelenet, a játékpisztollyal, de az is modoros kissé, de ami már bántóan modoros és a maga lírai stílusában ugyan úgy hatásvadász az a jelenet a a japán fickóval.

A párkapcsolat valóban inkább volt egyfajta idilli magány, mint valódi kapcsolat. Paterson azt mondja, hogy a nője megérti őt, pedig ez látványosan nem igaz. Az egész valahogy inkább egy kedves, passzív apa és aranyos, bohém, de unatkozó kislánya szerű helyzet a legjobb esetben is, semmint egyenrangú párkapcsolat. A nőket ezzel együtt borzasztóan egysíkúan és sztereotip módon ábrázolja. A barátnő pedig folyamatosan kirángatott a filmből, megkockáztatom rossz volt a pótcselekvéses karaktert alakító színésznő vagy maga a karakter (is?). Egyedül a a költő kislány volt érdekes és valamiféle személyiségét is felmutató karakter ilyen szempontból, akivel jobban megértik egymást mint a barátnőjével, ezt az is erősíti, hogy zavarba jön, amikor erről mesél a barátnőjének, mintha valamilyen értelemben mégiscsak egyfajta kapcsolatból való kikacsintás lenne, és ezt igyekezne elütni a lány korára való hivatkozással.

Az pedig nevetséges volt (rossz értelemben), hogy meglett idős asszonyok még nem élték meg hosszú életük alatt egy buszlerobbanását vagy hasonlót sem és páni döbbenettel reagálják le mint egy légiriadót. (Bár ez elismerem részletkérdés.). Érdekes, hogy esténként kocsmázni jár, tulajdonképpen a nővel csak együtt alszik, kel és vacsorázik, és ilyenkor előadják a boldog párt, ahol Driver egy bologató János.

Adam Driver nem volt rossz, mégha olyan kiemelkedőnek se láttam. A hangulat, Paterson városának megjelenítése, a fényképezés nagyon rendben volt. Még sose láttam ennyire vonzónak amerikai kisvárost.

Összességében Jarmusch dicsőití a hétköznapok monotinását de idealizálva és romantizálva, ami nem baj, de eléggé lejön, hogy ő nem így él, nem is lenne rendező, ha így akarna élni és csak azt képzeli, hogy ez a mai korunkban mennyire kúl. Ez kicsit olyan mint amikor a belvárosi értelmiség beszél a szegényekről vagy nem tudom. De Jarmusch velük ellentétben legalább konstruktív, ami kétségtelen ritkaság manapság.

Tarantino és Blomkamp még fiatal, saját hangját kereső low budget szerelemgyereke Abbess - a film alapján. A büdzsé (hiánya) illetve a megvalósítás azért jó párszor kiütközik, de van egyfajta bensőséges rusztikus élmény pont emiatt (is). A történet megidézi a 90-es éveket, azok erényeivel együtt, és egy amolyan erős közepes sci fi ponyvaregényhez méltó, de a Ponyvaregény film is több szempontból is megidéződik: az egyik az időugrálós narratíva, a másik pedig már konkrét és egyértelmű utalás is arra a filmre egy karakterpáros képében. A District 9 hatását is érezni és még sokféle stílus, inspiráció keveredik benne különböző mértékben (Star Wars, Last of Us, börtönös zsáner és még ki tudja milyen film, videojáték vagy képregény). Emiatt csak eredetinek ható, semmint eredeti, de az eredetiség illúziója többször megvan és van pár ügyes néha akár váratlan húzás is. A szereplők messze nem tökéletesek, de nem vészesek, sőt egy-kettő egészen emlékezetes vagy jó. CGI szerencsére csak amennyit muszáj vagy észrevehetetlen, szinte minden megvan építve vagy külső helyszín. Történet szempontjából grandiózusabb és komplexebb akar lenni, mint pl. az Infini, még ha más szempontból is (mélységében az Infini jobb) és több szálat is mozgat(na) hosszabb-rövidebb ideig, de ezek súlya alatt a film egyébként nem roppan össze, ami már önmagában értékelhető teljesítmény lehetne, de nem is teljesedik ki. Az érzelmi katarzisok néhol viszont kifejezetten hatásosak és vállalhatóak tudnak lenni, sőt. Nem teljesen koherens a film, jó pár hibával, logikátlansággal, klisével és még néhány negatívummal még pluszban és nincs benne túl sok mélység sem, de ami van az egész értékelhető vagy kedves tud lenni, és alapvetően a maga szintjén nézve bátor, szórakoztató próbálkozás.


2) A (fa)szobor ill. annak sugárzása volt a Deckardhoz vezető egyetlen nyom. Egyszerű volt eljutni Deckardhoz? Egyáltalán nem tűnt annak. Ha nincs meg K-ban a beültetett valós, de nem saját emlék K soha nem találja meg a szobrot, ahogy senki más sem, soha! A szobor nélkül viszont sose jön rá, hogy hova tovább. Azt, hogy hogy kerül a gyerekhez, sokféleképpen lehet magyarázni. Például csecsemőkorában még odanyomhatták a pólyába neki vagy akár később is amolyan közvetett szuvenírnek. És nem is feltétlen Deckardnak kellett átadni, az árvaházban meg azzal együtt leadhatták a kislányt későbbiek során.

3) Leto felépítése illetve szála valóban nem a film erénye szerintem sem, de nem is kapott kellő időt, hogy érdekessé lehessen tenni. Így tényleg kicsit erőltetettnek, felületesnek és feleslegesnek is hat, amolyan kell egy kötelező főgonosz karakter, aki amúgy mellékes volt.

4) Szerintem Luv motivációi és tettei érthetőek voltak. A hiúsága vezérelte K-val szemben illetve az érzelmei. Azaz nem a logika! A "vegasi" sivatagban azért hagyta ott élve, mert úgy gondolta K-t teljesen megsemmisítette (Joi összetiprásával ill. Deckard elrablásával ez lelkileg - már amennyire a replikánsnál van ilyen, K-nál mindenképp - igaz is volt), nem is tartotta méltó ellenfélnek őt Luv, lenézte őt, de ezt meg is akarta mutatni neki. Azt akarta, hogy ezt K tudja. Luv nem volt profi, ellentétben K-val, tehát az érzelmei domináltak sokszor. A nagy vizes bunyónál meg szerintem tényleg azt hitte, hogy halálos vagy legalábbis döntő mértékű sebet ejtett, én is amúgy. Persze gondoltam hogy nem így ér véget K sorsa, ilyen szempontból ez kiszámítható jelenet volt, de Luv viszont Letoval ellentétben számomra jobban fel volt építve. Szinte logikus volt az irracionalitása. :)

5) Ez szerintem is, számomra is egy elég felesleges, hatásvadász "hozzuk be az ellenállást is a filmbe" valahogy szál volt. Ettől függetlenül ha elfogadjuk az ellenállás jelenlétét ebben formában, az azért igaz, hogy logikus lépés volt a részükről, hogy K-t aki a Kiválasztott után nyomoz, érdemes lenne megfigyelni, mire jut, hova megy, stb. mert fenyegette őket és a Kiválasztottat is a nyomozás eredménye.

8) "Továbbra is batár nagy egybeesés, hogy a legjobb emlékkészítő egyben pont az a kulcsfontosságú szereplő, akiről később kiderül, hogy ő Deckard lánya. Tényleg akárkihez elmehetett volna." Ez viszont szerintem egyáltalán nem igaz. Deckard lánya született replikáns(hibrid?). A replikánsok kiemelkedő képességekkel bírnak az emberekhez képest. Tehát ha egy különleges gyerekkorral is rendelkező született replikáns csap bele egy bizniszbe, akkor az emberekhez képest nagyon nagy előnyökkel bír. Ebben a bizniszben meg ő volt az egyetlen replikáns hátterű, így hát nem volt nehéz a legjobbnak lennie sem. K pedig egy profi. Miért menne egy random emlékkészítőhőz, ha a legjobbhoz is mehet? Biztosan akarta tudni a választ, egy közepes képességű emlékkészítő még akár azt is mondhatta volna, hogy nem tudja megállapítani. Nagyon fontos ügy volt ez számára, szó szerint létfontosságú (egzisztenciálisan). Én is a legjobbhoz mentem volna, ha tehetem és nem máshoz.

1) Na ez viszont jogos, tipikus filmbetegség, habár én ennél már nem is kaptam fel a fejem. Amikor a halottkémet nyírta ki az sokkal jobban zavart. Egy bekamerázott, zárt intézményben. (Ezeknél részben ugye a brutalitását és kegyetlenségét akarták megmutatni - amit nem hideg számításból tett, ahogy egy profihoz illik, sőt, a halottkém megölése színtiszta amatőrizmus, gyenge improvizáció. Ha profin csinálja, nem is szúrják ki. A rendőrtisztnő megölése pedig már inkább érzelmi alapú volt, ez is K ellen irányult elsősorban, nem pedig azért mert feltétlenül szükséges volt.)

6) K egy profi rendőr, fejvadász, akinek az a feladata hogy megtaláljon eltűntnek tűnő replikánsokat, dolgokat, stb... Azért ehhez megvoltak a képességei, eszközei, stb... Nem hiszem, hogy ez akkora kihívás volt hazai pályán neki, hogy megtalálja őket.

7) Ez szintén jogos, mégha mondjuk nem is Wallace-t kell átejteni, hanem a neki jelentő embereket. De már nem emlékszem, hogy Wallace ezt hogy reagálja le, vagy lereagálja egyáltalán. Mindenesetre addig amíg Deckard meglátogatja a lányát, addig még bőven el tudnak rejtőzni. Aztán hogy a film vége után utánuk erednek vagy sem, az már egy másik történet (folytatás) lenne, ami nem lesz. Jelen film szempontjából mellékes kérdés volt már, hogy Wallace elhiszi vagy sem.

előzmény: Dió (#121)

Az nem egyértelmű, hogy a lány mit tud, de a valós emlék elhelyezése K-ban, arra szolgált, illetve a dns kód azonossága is, hogy szándékos félrevezető nyomok legyenek, ha a "csodagyerek" után elkezdenének kutakodni, és hogy így az elvileg "halott" lányról a lehető legjobban eltereljék a gyanút. Tehát a valós, de K számára hamis emlék miatt azt gondolták volna a nyomozók, hogy K gyerek, akit el kell intézni. Tehát K ebben az esetben is fel lett volna áldozva. Ez volt a sorsa. Persze arra talán nem számított senki, hogy pont K áll rá majd erre az ügyre. És ez az elterelés is be vált volna, még így is K-nál, ha az ellenállás vezetője nem árulja el, hogy nőnemű gyerekről van szó. Én mindezekből arra következtettek, hogy nem belső sugallatra tette elérhetővé a lány az emléket, és nem véletlen helyezték el K-ban, hanem az ellenállás valamilyen formában eljutatott kérésére illetve általuk lett ez az egész manőver kivitelezve. Mivel pont a genetikailag azonos K replikáns kapta, ez biztosan nem a véletlen műve volt. Szerintem jól felépítették ezt a csavart.

A betegsége a lánynak - ha valós, akkor szándékos beavatkozással hozták később létre* - szerintem is abból a létezett, hogy őt védje. Az árvaházban még nem volt beteg a lány, ezt az emlékből tudjuk ugye. De simán lehet hogy nem is valós, és ezt ő is tudja. Szerintem valamilyen szinten be volt avatva az emlékkészítő lány is, tehát sok mindennel tisztában van (akár a betegsége okával is), hiszen ha meg is hatotta az emlék különösen nem döbbent meg rajta. Amikor K előtt elsírja magát, K-t is síratja, mert tudja vagy sejti vagy rájön, hogy K csak fel lett használva. Talán azt is tudja, hogy K csak egy hamis álca volt, hogy ő biztonságban maradhasson. Szerintem amúgy tudta, azt is tudta, hogy K csak egy feláldozható replikáns, aki miatta (is) szenved.


Ez a csavar egyébként nyilván nagyon fontos, persze nem csak a történet szempontjából, hanem mert egy zseniális reflexiónak tartom korunk nárcisztikus és individualista világában, aminek egyik nagy gerjesztője pont a médiumok közül a filmek is. Ezeken felnőve, ugye az ember elég torz önképet alakíthat ki. Pedig nem vagyunk kiválasztottak, nem vagyunk különlegesek, stb.... Nem mi vagyunk az élet című film főszereplője, de a sok "hamis emlék" (filmek, videojátékok, gyerekmesék, a szülők nevelése, hogy te különleges vagy, te vagy a legjobb, "te is lehetsz rocksztár, Bill Gates, Steve Jobs, amerikai elnök" stb.) miatt ez félremehet és azt is hihetjük, hogy mi vagyunk a "sztárok". Pedig nem Luke Skywalkerek vagyunk, hanem emberek a sok közül. Mégis valahol azonosak, akár a "Kiválasztottal" is. (Persze, hiszen a kiválasztott csak a körülmények kiválasztottja, teljesen profán és nem transzcendens módon.) Szóval ilyen vonatkozásaiban zseniális Villeneuve megoldása, ahogy az emberi egót lerántja a magas lóról egy replikáns segítségével, de nem kritizál hanem egyfajta feloldozást ad és még utat is mutat, hogy ettől függetlenül még tehetünk nagy dolgokat az önfeláldozással, azaz az egónk hátra tolásával. K a lehető legemberibb dolgot cselekszi meg amit ember megcselekedhet. More human than human. És ettől leszünk emberek, nem a születésünkkel. Mert szellemi és nem biológiai lények vagyunk.

előzmény: BalaKovesi (#119)

Összes komment...