Vajay Attila

Nagyon erős film. Örülök hogy ilyenre is lehet bukkanni a műanyag excrementum tengerben.

2023-04-29 20:57:19 Űrpiknik (2021) / Garbage Theory Vajay Attila (3) #5

Kis ifjúági blődli.

2023-04-29 19:00:25 Nope (2022) / Nem Vajay Attila (2) #47

Nope

2022-08-28 02:32:53 Frank and Penelope (2022) Vajay Attila (4) #2

Köszi az ajánlást. Jó kis indie film volt nagyon érdekes hangulattal (főleg az elején). És volt benne néhány egészen szép kamerabeállítás is.

előzmény: fempolip (#1)

Ennek a filmnek az egyetlen baja a hibás koncepcióra épített monszter-had. Ezek kb. ötvenszer nagyobb zajt csapnak amikor támadnak, mint maga a forrás amire odajönnek.
Ha ebbe belegondolok abból kellett volna állnia a filmnek, hogy valaki belelép egy szögbe, felkiált. Jön egy monszer lekapja a fejét nagy üvöltve, mire jön egy másik és lekapja az üvöltő monszter fejét üvöltve és így tovább, míg csak egy darab marad az belőlük, amit meg már csak be kell lökni egy medencébe, mert még úszni sem tud. :D
Egy ilyen paraméterekkel rendelkező faj teljesen életképtelen szerintem.

Csak a művészfilmek kedvelőinek.

Lehet velem baj de nekem ennyi "gej" simán belefér.

Szerintem nem a szinpadias a jó szó, hanem kicsit olyan pátoszos. Ez egy amerikai film, amerikai rendszerről, amerikai emberekről, amerikai eseményekről, amerikai rendezőtől. Ez szerintem nem hiba, egyszerűen tudomásul kell venni.

Amiért nálam nem ötös a film, az újságírónő, Kathy elnagyolása, amiből szintén külön filmet lehetne forgatni, hogy ez az eset mennyire tönkretette. Pia, drogok és végül fiatalabban halt meg mint Richard. A forrását haláláig nem adta ki, tehát az ügynökkel folytatott kis szex fikció, nem bizonyított. És ez is egy karaktergyilkosság.

Nem értek egyet azzal a megállapításoddal, miszerint Nyálas lenne a film vége. Szerintem pont annyi érzelem van benne, amennyinek egy drámában lennie kell.

- Az anya elnökhöz intézett szavaira gondolsz? Te nem tennéd meg a gyerekedért? Nem sírnád el magad, amikor tudod, hogy igazságtalanul van meghurcolva?
- Vagy ahogy utána Richard vigasztalja édesanyját? Egyáltalán nem nyál, inkább emberi.
- Az a rész amikor bemennek az FBI-hoz? Ami ott történik szerintem nem nyálas. Még humort is csempésztek ide, ahogyan Richard módot talál rá, hogy kihangsúlyozza a heteroszexuális nemi identitását. Richardnál betelik a pohár, és kiosztja az ügynököket. Egyébként azt amit ott mond a jövő biztonsági embereiről, azt konkrétan visszahallottam amikor biztiőrként tengtem-lengtem. A fejünkbe verték, hogy minden kis szirszar "gyanús csomagot" jelenteni kell, és hivatkoztak az Atlantai bombamerényletre.
- Ezután van a kajáldás jelenet. Szerintem a film egyik legzseniálisabb része. Megkapják a végzést, és Richard még nem tudja elhiggye vagy nem, de kezd benne felszakadni a sok bántás amit kapott. Ezért van, hogy két fánkba harapás alatt, nevet, sír, nevet. Számomra ez a rész egészen zseniális. Aztán áttörik a fal amit Richard a bántásokkal szemben felhúzott, és sírni kezd. Watson pedig vigasztalja ami megint emberi. Én nem láttam itt nyálat. Ebben a helyzetben az nem sírna, akinek kőből van a szíve.
- Bobi utolsó jelenete, amiben a lefoglalt cuccokat visszakapják az FBI-tól. És a 38-as számot viselő ételhordó, amiről nem lehet letörölni a számot. Ez az ételhordó azt szimbolizálja, hogy ha valakinek a nevét beszennyezik azt nem lehet csak olyan könnyedén lemosni. Az amerikai közvéleményben a mai napig is megoszlanak a vélemények, hogy Richard volt a robbantó, hiába a felmentő papír és a megkerült elkövető. Az emberek közül sokan csak arra emlékeznek, hogy a biztiőr volt a robbantó. Tipikus karaktergyilkosság történt, ami nálunk is kiválóan működik. Ha másért nem, ezért biztos fontos ez a film.
- A végén a zárójelenet? Ebben semmi nyál nincs, egyszerűen Watson elmondja Richardnak, hogy elkapták az igazi tettest.

A végső megállapításod érdekes, de kiegészíteném egy olyan kis toldalékkal:
(nem a csúnya sajtó és FBI, kisember hős jött le, hanem hogy szinte mindenki - különböző okokból ugyan, de - mennyire gáz)... pont mint az életben.

.

előzmény: biri (#7)

A film szerintem nagyon jó lett. Nagyon jók a színészek mind. Paul Walter Hauser számomra egy csoda, hogy egy stand-up múlttal és inkább komikus vénával rendelkező színész, ilyen mélyen tudta eljátszani ezt a drámai szerepet. Sam Rockwell eddig is szerettem ezután még jobban fogom. Kathy Bates imádni való, óriási színésznő. A többiek is jók voltak. Az újságírónő a haját szálanként bírtam volna kihúzni.
Ami hiányérzetem van, hogy Richard múltját nem igazán fejti ki a film, csak szőrmentén említik. Miért rúgták ki a seriffhelyettesi állásból, mi volt az a "rendőrnek adta ki magát sztori", és valami kislakást vagy ilyesmit is emlegettek. Ezt nem értettem jól.

Ami viszont feltűnt, hogy az TV interjújánál, amikor a kollégái, az FBI és a rendőrség helytállását méltatja, olyan volt, mintha az eredeti TV felvételt játszották volna le. Tehát akit ott látunk azaz igazi Richard Jewell. Ha ez így van, akkor szerintem ez egy hatalmas tiszteletadás.

A végén még dolgozhattak volna egy kicsit.

2019-02-15 21:13:50 Den skyldige (2018) / A bűnös Vajay Attila (5) #49

Szerintem a apuci azért nem viselkedett logikusan, mert 80 volt az IQ-ja és nem 160 :D

Nekem az aranyásós és a konvojos jött be a legjobban.

2018-10-01 21:46:29 Annihilation (2018) / Expedíció Vajay Attila (3) #107

Az hagyján, hogy mire gondolt a "költő", de én mire gondolok :D

Nem volt ez rossz film, de a vége nagyon, el lett rontva. Még úgy is heveny rosszullétet okozott nálam, hogy hajlamos vagyok lenyelni logikátlanságokat, ha sci-fit nézek. Egyszerűen össze lett csapva.
Amiben ez a film szerintem maradandónak mondható, az kizárólag a látványvilága és a zenéje, amelyről a végén nem tudtam eldönteni, hogy a pöfeteg próbál kommunikálni vagy zene :)
Az összes egyéb tekintetben egy összeollózott iparos fércmunka.

Ha balettet akarok nézni, elmegyek balett színházba. Sugárba hánytam a jelenettől.

Többen is írtátok, hogy milyen idegesítő volt a "Feminista" robot. Csak a rend kedvéért, a fimben nem volt feminista robot. A robotok jogaiért felszólaló robot volt. Szerintem nem minden robot "nőnemű". De lehet, hogy a BIOS-ban ezt be lehet állítani :D

"Mennyire izgalmasabb lenne szemtől szemben ölni, érezni, ahogy testedben szétárad az adrenalin , emelkedik a vérnyomás. A félelem, hogy téged érhet a következő golyó, ugye feljogosít, hogy védd önmagad, hogy ölj. De így, a képernyő mögé bújva szinte gyerekjáték az öldöklés."

Aha. Nyilván az is nagyon korrekt amikor a "hős" terrorista "szemtől szemben" beszabadul egy koncertterembe és mészárol akit ér. Aztán felrobbantja magát. Hogy még több embert tudjon kinyírni.
Én úgy emlékszem, hogy az ikertornyokkal kezdődtek a dolgok és nem a drónokkal.
Az egészben az a szomorú, hogy az aljas terroristák ártatlan emberek közé vegyülnek, őket használják élő pajzsként.
Szóval hogyan is van ez a szemtől szemben dolog?
Én nem tudok haragudni a drónpilótákra. Ez még sokkal precíziósabb eljárás mintha lebombáznak egy fél országot. Elég ha saját maguk megteszik ezt saját országukkal.

előzmény: Kalevala (#3)

2017-12-09 00:44:25 Fúsi (2015) / Virgin Mountain Vajay Attila (5) #3

Mellbevágó dráma. Nagyon emlékeztetett engem a hangulata James Mangold: Heavy (Életgyáva) c. filmjére.

Hogy ebben a filmben kik a bérgyilkosok?

Ott volt a postás, a rendőr, a villanyszerelő,
a szomszéd, a gázos és a díjbeszedő,
a handlé, a szódás és a képkereskedő,
a házmester, a fia és a kéményseprő :)

Nem értem a fanyalgást. A film teljesen nézhető és élvezhető. Egyetlen negatívumaként a túl hosszú játékidőt tudnám említeni.

2017-04-29 00:14:37 Vikaren (2007) / The Substitute Vajay Attila (3) #4

Azt a horror szócskát nyugodtan le lehet venni a műfaji meghatározásból. Egy teljesen átlagos ifjúsági sci-fi.
Nekem a Majka - A csillagok küldötte meg a Tau bácsi ugrott be a filmről. Egy két vicces jelenet van benne, de az egész olyan délutáni matiné gyerekeknek.

Szerintem a "The Witch" jobb film. És ez valóban a feléig jó. Azért egyszer meg lehet nézni.

Ez a film osztályzata nálam hármas és négyes közé esik. Ezért, hogy kicsit húzzam felfelé, négyest adok.
A film elején nem annyira lehet nevetni. Inkább drámai és engem kíváncsivá tett inkább, hogy mit lehet kihozni ebből a helyzetből, ami erősen a pszichopata szemszögéből közelít.
A film második fele viszont igen jóra sikerült. Rengeteg fekete humor és helyzet komikum van benne. Többször felnyerítettem.
A végét elrontották, sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle. A filmet remek színészi játék jellemzi különösen Bostin Christopher részéről.
Lehet, hogy csak a szinkron miatt, de nekem a családról a Simpson Család ugrott be valamiért. Az erős akaratú feleség, a tutyimutyi férj és a dúrbele Balázs fiuk.

2012-08-31 00:41:55 Battleship (2012) / Csatahajó Vajay Attila (4) #46

Saját műfajában érdemes értékelni a filmet. Nekem hangulatában a korábban már emlegetett Függetlenség Napja című klasszikust idézte.
Pláne amikor az öregek előjöttek a 70 éves csatahajón :D
A történet sablon, a látvány klassz. A torpedós jelenet meg simán benne volt a filmben
Amikor a négyzethálós képernyőn lesték a piros pont mozgását.
Alapból én erre a filmre közepest adnék. Ami miatt mégis négyest kap tőlem, az a stáblista vége utáni jelenet.
Zseniális az a szerelő fószer (Ha Jimi azt mondta kinyitja, akó kinyitja.), amikor ki akarja nyitni a lezuhant űrhajót. Aztán sikerül is. Nagyon nevettem rajta, milyen arccal kandikálnak befelé a lyukon. Erre ezek a szemetek nem megijesztettek? És nagyon jól meg van csinálva, mert amikor másodszor néztem meg a jelenetet és számítottam rá, akkor is megijesztett. Persze nem annyira mint először. De Zseniális!

Talán a legjobban a Van Helsinghez hasonlítható a film minőségre. Körülbelül azt az élményt nyújtotta. A történetből adódóan túl sok meglepetést nem tartogat. Leginkább semennyit. Már unalomig csépelt kliséből áll az egész.
Ami viszont nekem érdekes volt a filmben, hogy nagyon érdekes világban játszódik ezáltal a képi világa is igen érdekes. Nekem ez tetszett.
Egy jobb történettel sokkal jobb film lehetett volna.

2010-10-24 13:16:07 Heavy (1995) / Életgyáva Vajay Attila (5) #1

Aki szereti a komoly hangvételű, a képek és helyzetek hangulatával operáló drámai filmeket, az ne hagyja ki.

Engem érdekelne de a 2XL pici nekem :(

Ha láttad a Be Cool-t, akkor tudod, hogy Dwayne Johnson (The Rock) papa igenis tud színészkedni.
Ami meg a filmet illeti, nálam két pozitívumot hozott a film. Zseniális zeneválasztások (és a zenék megtörése), amelyek remek hangulatot teremtettek. És a sok ismert színész, akik ha a film egyes jeleneteit vesszük zseniálisan játszanak.
Nálam a sztori összességében egy nagy érthetetlen katyvasz. Értem én zseni rendezőnek magas röptű ideológiákat kell megfogalmaznia, de szerintem gáz, ha rajta kívül senki más ember fia nem képes megérteni mit is akart közölni. Egyébként a Donnie Darkoval is hasonló bajom van. Túl van bonyolítva.
Sokkal egyszerűbb, szinte ponyva eszközökkel is lehet magasröptű gigantikus gondolatokat közöli. És azt lehet, hogy több ember is megértené. Azért csinálni nem mainstream filmet, hogy minnél kevesebben értsék meg, művinek és flegma hozzáállásnak tartom. Úgyhogy Richard Kelly nem tartozik a kedvenc rendezőim közé. Kicsit olyan a benyomásom a művészetével kapcsolatban mint Csehov: Sirályával kapcsolatban, amikor a mű felénél nem a sztorin elmélkedek, hanem azon, hogy biztos kell ez nekem?

2009-06-14 08:47:01 Donnie Darko (2001) Vajay Attila (4) #35

A film nézése közben nekem nagyon olyan hangulatom volt mint a The Butterfly Effect (ezt láttam előbb) nézése közben. Csak ez szerintem nem volt olyan jól kidolgozva. Nekem az egészből Donnie pár monológja marad meg.

Bocsánat 4,5-öt :)

Nem véletlen, hogy jó a film. Még ma is! James Cameron írta a történetet :)
A sztori mindenképpen egy fantázia világban játszód(ott 1995-ben) rendörbaromállatostúl és tüntetőbaromálatostúl. Igaz ez sajnos manapság nem is annyira fikció. Mondjuk ha a 2000 helyett 2008 szerepelne a filmben, akkor sajnos keserűen tapasztalnánk mennyire egybevág a mai világ egyes részein történő eseményekkel a filmben szereplő agresszió.
Azért a műérzet generáló ketyere még ma is Sci-Fi.
Ha egy picit sötétebbre csinálták volna a filmet én biztos öt pontot adtam volna rá. Így csak négyet, de csak azért mert négyötödöt nem lehet adni.

Nekem tetszik a film (4.5). Tetszik a hangulata.
A film szerintem nagyon fel van értékelve (és fel is kell). Ez azért van, mert az első cyberpunk világban játszódó jelentősebb filmalkotás (ha tévedek, akkor kérem az első film címét!). Mai szemmel lehet, hogy nem egy nagy durranás, de filmtörténeti szempontól mindenféle képen a nagy alkotások közé tartozik.
A sci-fi és cyberpunk kedvelőknek kötelező a megnézése, mint papnak a Biblia idézése a misén. Egyébként Philip K. Dick műveinek olvasása szintén ajánlott.