energoman

Olvasva a kommenteket, azt tudjátok ha ezen az úton megy tovább a filmes társadalom és ez a film mondhatni példának, akkor nem állunk messze a Andy Warhol felé Empire c. filmtől vagy csak poénból a Hülyék paradicsoma c. filmben említett "A segg" című dararabtól.
Bocs a hasonlatokért. Én szatíraként élem meg azt, ha a hosszát nem tartja soknak a filmes szakma (hossz/tartalom arány). Emiatt egy jobban tudok azonosulni a Menü mondanivalójával.
A Dune is ezen a soron van sajnos. A profi megvalósítás persze más téma.

Hát ja. Ez így van, de azért jó volt csak hosszú :-).

előzmény: Dió (#59)

Egy jól kidolgozott 90es évekbeli akciofilm 2020as vizuális effektekkel. Szórakoztató a film ebből a szempontból ajánlom mindenkinek.
Egyébként mintha a Titanikot láttam volna az Aquamennel vegyítve.
Jó volt de feleslegesen hosszú a jatekidő. A megújult kék ezredes bohockodasa kifejezetten fárasztó volt de 90es evekben ez volt a divat :-).
A hajó fordulás tipikus Titanik jelenet azóta is ez van a fejemben
Sajnos Cameron profi filmeket rendez mindig szerettem, de szerintem kimerült. Azért remélem még sok filmet látunk meg tőle.
:-)

2023-01-27 23:40:04 Oldeuboi (2003) / Oldboy energoman (5) #113

Bár én még akkor láttam mikor a corner film kiadta m.o.-n de örök film film marad. Csak ajánlani tudom a teljes bosszú "sorozatot". Én másokkal ellentétben azt érzem át ami a bezárt szobában történik! Mert abban élünk amiben főszereplőnk élt, szóval tanulságos is.

2023-01-27 23:25:03 Oldboy (2013) energoman (2) #16

Ez így van! Pedig Brollin egy igen feltorekvo és szerintem jó színész és jól alakítja a karaktert sok filmben

előzmény: Jereváni Rádió (#15)

2023-01-27 23:14:05 Melancholia (2011) / Melankólia energoman (1) #65

A kommentek érdekesebbek voltak mint a film, lehet újranézem. De addig is egy újabb Las von Trier film, amire jobb lett volna nem időt szakítani. Persze ízlések és pofonok.

2023-01-24 18:58:39 The Menu (2022) / A menü energoman (5) #30

Jól kihoztam néhányatokat a sodrotokból. Kíváncsivá tettétek, már bánom amit írtam. :-) Na nyomjátok kinek miért igen miért nem tetszett.

2023-01-24 18:55:46 The Menu (2022) / A menü energoman (5) #29

Jó jó. Kicsit erősre sikeredett a komment, biztos a hatása alatt voltam. :-)
Az érti nem érti jogos, de tapasztalatom az, hogy a kritikai kommentek vagy vélemények az utóbbi jó néhány évben elmentek abba az irányba, amit a szórakoztató és egyszerű filmek takarnak. Ezért az erős kifejezes, amit használtam!

előzmény: opposition (#23)

Szia, köszönöm az infókat.

előzmény: ChrisAdam (#14710)

Sziasztok. Régi újként vagyok jelen az oldalon. A régi fiokomhoz hozzá tud valaki rendelni? Sajna a mailbox már régen nincs és emlékeim szerint oda szól a regisztrációm.
Köszönöm ha valaki ad kontaktot vagy megoldja. Ha nem akkor az sem érvágás, csak jó érzés ha az emlékek a kezemben vannak.

2023-01-16 22:48:40 The Menu (2022) / A menü energoman (5) #22

Aki látta az remélem a látottak fényében írja véleményét.
A film egy kórkép, egyszerű és érthető. A hianyosságokat nem kell keresni, mert vagy nincs lényege vagy csak felesleges lenne. Kb. olyan lenne mint a sok felesleges CGI egy filmben 20 percen keresztül. Akinek nem tetszik nem baj, ne mondjon róla véleményt mert biztos nem érti miről szól.
Sajnos a napi életben a munkában, környezetben, politikában, a tevékenységek céljában A MENÜ mondanivalója dominal: minden elvesztette azt a célt, ami az egészséges, boldog élethez szükséges.

Bárcsak minden filmnek lenne egy ilyen színvonala. Ezzel a filmmel példalózni szoktam az egyetemen.

2017-06-19 22:46:09 Logan's Run (1976) / Logan futása energoman (4) #7

A kornak megfelelő film. Érdekes törtenet megfelelő, tempó. A mai filmekben unalmas a csihi- puhi 15 percen keresztül.

2017-06-19 22:41:36 Dredd (2012) energoman (3) #67

Erőszakos film kevésbé szórakoztató mint az 1995-os. Össze sem lehet hasonlítani a stílust.

2017-06-19 22:40:16 Oldboy (2013) energoman (2) #13

Silány utánzat. A főszereplő OK. De nincs története.

2017-06-19 22:36:30 Big Stan (2007) / Kegyenc fegyenc energoman (4) #6

Simán szórakoztató, és a Mester pedig fenomenális.

2017-06-19 22:33:59 Judge Dredd (1995) / Dredd bíró energoman (5) #4

Nem értem, de vegtelenszer meg tudnám nézni. Moziban amikor megnéztem a világ legrosszabb filmjének tituláltam gagyi jelmezekkel. De megnyugtatóan szórakoztató filmnek velem azóta.
Ízlések és pofonok. :-)

Klisé az egész. Egyértelműen jegybevételre hajtott és épített a gyűrűk ura közönségére.

Végig szórakoztató. Páratlan a rengeteg apró vicces jelenet, és nem is a fő szál a pozitívum, hanem ezek az apróságok.

2010-01-24 13:26:19 [Filmet keresek] energoman #800

sziasztok,
Nemtdja véletlenül valaki annak a filmnek a címét, amiben a főhősünk egy festő, és aki annyira tudja utánozni az egyik híres festő stílusát, hogy az általa festet képet nem tudja bebizonyítani, hogy saját, pedig még biróság elé is keveredik miatt.

Köszönöm
üdv
energo

Szóhoz sem lehet jutni a mese, mi az hogy mese inkább az alkotás után.
Számomra a legmeghatóbb mikor Szecukó a kis kőgombózokat kinálja a bázyjának hogy egyen belőle.
A kislány az aki a világ fájdalmát magán hordozza.
Csodálatos.

2008-12-07 21:10:27 The Mist (2007) / A köd energoman (5) #59

Én nem mondanám horrornak, még véletlenül sem, azonban egy tökéletesen megkoreografált film, amiben a szörnyek mondhatni nem is lényeges elemek, inkább csak olyan hangulatfestők. De a hátsó mondanivaló, tehát a nagy igazságban a háttérben már a film elején el felspanolt és egy érzelmes szájtátós történetté kerekedet a végén pedig a lezárás teljesen le-pause-zta az agyamat.

Stephen King történeteinek minndig óriási táradalmi mondanivalója volt szándékosen szélsőséges tulzásokkal.

Minden féleképpen csodálatos alkotás, nem is értem miért nem láttam moziban ha egyáltalán ment ott! Élveztem volna tömegekkel együtt átérezni a hatást.

2008-12-02 21:23:27 The Fountain (2006) / A forrás energoman (5) #49

Ideteszem az irásomat amit a film megnézése után éreztem!
SPOILER teljes mennyiségben! (Vagy mégsem?) Elősször nézd meg a filmet, és majd megnézed megint!

A film megnézése után majdhogynem egy teljes napig gondolkodtm a történeten és próbáltam felépiteni a saját magyarázatomat, de csak egyet találtam, amit most leírok.
Három de mégis egyazon szálon indul az első pillanattól kezdve a történet. Tartalmát tekintve az örök témát feszegeti, de mindinkább a legcsodálatosabbat, a szeretetet és a szerelmet az örökkévalóságban!
A nő (Rachel Weis) élete utolsó napjaibn jár, fiatalon élete teljében mikor halálos kór támadja meg agyát, mely ellen férje (Hugh Jackman) minden pillanatában küzd kutatólaboratóriumában, ahol daganatkutatóként tevékenykedik, s nem tudja elfogadni a szörnyű jövendőt. Azonban a nő teljes belnyugvásal várja azt, ezért megirja élete művét, mondhati epilogját, amit nem tud és nem is akar befejezni ezért megkéri férjét fejezze be, de egy olyna ponton hagyja azt abba, ami kész tények elé állitja a férfit, és csak egyféleképpen fejezheti be. A férfi a történetet mindenképpen a megoldással és egy boldog tudattal szeretné befejezni, ami kilátástalanságba és letargiába taszítja őt a külvilág teljes kizárásával. A szerelme az a nő aki élete fája és a földnek, égnek és a szerelemnek megtestesítője. A férfi egész idő alatt egy hosszú nyomorúságos útom megy végig melyneke célja hogy rájöjjön, hogy nem érheti el célját ha nem adja át magát a sorsnak, nem belenyugoni kell hanem csak kiteljesiteni azt. A nő halála csak úgy fejeződhet be ha a férfi teljesé teszi azt, erről árulkodik az utolsó iratlan fejezet is, és a halálával egy új élet kezdődik, ami nem sima és puha vagy bársonyos, hanem szúrós vagy akár nem megnyerő küllemű.
A három szálat meglepő módon fonja össze a rendező, mely a jelen kornak a felfedezők sötét középkorának és egy tökéletes világontúli asztrálsiknak elegyét adja. A zene teszi a legelgondolkodtatóbb filmé amit eddig még nem tapasztaltam. A film nem is mindennpi gondolkodást igényel. Az érzelmeket csak érzelmes emberek tudják átérezni, távol a logikától és a tényektől.

Én is szeretem a mindenféle mondanivalójú filmeket, de elég unalmas volt maga a téma is! Ezért mondtam hogy eröltetett film, és még mindig unalmasnak tartom. A Mirrormask-ot jobban kedvelem ennél vagy akár a PI-t. De ez olyna mindenkiáltal tulzásbavitt dicsőitéssel társul!
Ha példálózni szeretnék akkor ebben a témában ott van pl a Scanner Darkly is, az is egynek elmegy de már tul sokan akarták ezt a témát feszegetni. És sajnos pont a célközönség nem látja ezeket a filmeket, mert a függőségben szenvedők nem látják ezeket.
Megjegyzem valóban függőség az egész világ bár sokan ezt nem veszik észre! :)
Megj.: A mondatom elején volt a mondanivaló röviden!
:D

2008-11-29 18:54:34 The Fountain (2006) / A forrás energoman (5) #47

ezzel nem túl sok újat mondtál!

előzmény: zéel (#46)

Amikor a film készült a cselekmény, amibe helyezték a mondanivalót az tökéletes. Ennyire nem lehet látni, hogy mi volt a történet??? Ha a moziváltozatból kimaradt a franciákkal való találkozás akkor sajnálhatjátok, mert az is része nem is kicsit a történetnek.
NÉZZÉTEK MEG MEGIT A FILMET!
A filmben Marlon Brandó testesiti meg a maga őrülségében a szabadságot és a jót és a racionális gondolkodás, és minden más apocaliptikus magasságokba tör, ezen az úton visz minket végig a film egy háborús történeten kerseztül.
A legjobb az egészben pont a mindenki által üldözött és legveszélyesebb elem (MB) ismeri fel az értelmet!

2008-11-26 23:00:31 The Fountain (2006) / A forrás energoman (5) #45

Tökéletes!
Nem csak a szerelem van benne és a hovatartozás maga az ÉLET amit Aronofsky mindn filmjében felelhető!
Hol van a rendező leirása?

Nem mond újat a film, közhely az egész, zanzásitva kevés giccses művészettel, ebben a témában inkább nézek szórakoztató filmeket mint mondanivalósokat.
De elmegy nincs vele baj, az is igaz hogy csak rajongóknak való, vagy ennyi!

2008-11-26 22:44:09 Pi (1998) energoman (4) #12

Sziasztok,

Hosszú idő után megnéztem a filmet, amit kíváncsian vártam, leginkább azért mert mindenki nagyon dicsérte!
Véleményem szerint egyszerű film, nincs túlkomplikálva, a rendező "függőséghez" társuló vágásai fedezhetők fel a filmben, mindösszességében érdekes.
Mindenképpen el kell mondjam, hogy a rendező nem mindennapi módon festi le a világ néhány mondatba összefoglalható történéseit, de ez jellemző Darren Aronofsky-ra.
A film kezdetén már-már valami gyanúsat éreztem és egy párhuzamot kellett felfedeznem Luc Besson - Élethalárharc (Eric Sierra) és Darren Aronofsky – Pi (Clint Mansell) filmjei között, de teljesen más mondanivalóval. Lehet ez nekem tűnt csak fel nem tudom.

Spoiler (kicsit)A film:
Az elején csak sejteni lehet a történet lényegét, de konkrétum még nem, de ha eljutunk a végére, akkor az-az egy jelenet és benne a mosoly nagyon jól lezárja a története. Kicsit hiányoznak belőle az általánosításokra utaló képek és jelenetek. Gondolok itt a vallási oldalra és a kőkemény pénzpiacra. Mondjuk úgy ez a kettő egy zárójel a számegyenesen, és mindent magában foglal.
A főhősünk matematikus egyáltalán nem őrült, nem is tudom, miért mondja mindenki, inkább csak beteg, mert elepeszti a tudásvágy és a kapcsolatok keresése, és „tataaam” ez a film lényege. Néha-néha párhuzamot von az emberi agy és a számítógép kapacitás között, de nem ez a fő mondanivaló ez csak olyan kitekintés, hogy a kapcsolatok leírhatók, de a végén lásson mindenki csodát, pont az emberi agy győzedelmeskedik.
A matematikai vonatkozások közhely szintűek, gyermeteg kapcsolatok. Teljesen amerikai gondolkodásra utal. Egy kicsit utána nézhettek volna és nem ennyire gyermeteg példákat hozhattak volna fel a bonyolultság bemutatására, én tudok szebb és érdekesebb történeteket akár „mórickapéldán” keresztül. Szóval az egész matematikus dolog olyan hatásvadász vonulata volt a filmnek.
De ami a filmben szépen el van mondva, hogy:
Mindenki keresi a magyarázatot, a kapcsolatokat az események között. Ez mind-mind a tudásvágyat jelképezi, amit ha egyszer kiteljesítünk vagy elérünk, akkor rájövünk, hogy nem érünk vele semmit, mert ha már mindent tudunk, akkor mi értelme létezni, főleg hogy addig sem éltünk míg a kereséssel voltunk elfoglalva (rengeteg vonatkozás volt erre a filmben). Tehát nem vagyunk képesek rájönni arra, hogy hogyan kell élnünk, csak azok jöhetnek rá akik tudnak már annyit hogy túllássanak ezen, ezt elég érdekesen tudtunkra is hozza a rendező, ami után következik az utolsó jelenet. Hogy ne hagyjunk ki semmit, a kapcsolatok keresése közepette semmi maradandót nem hagyunk a világban, ezt a véletlenül fotózó fiatal srácon keresztül láthatjuk!


Összességében a filmet meg kell nézni mindenkinek, mert kíváncsi vagyok, ki hogy értékeli és milyen véleményt tud róla alkotni, hátha új mintákat találunk. (a minte agy nagyon jó szó eben a filmeben nagyon beleillik)
A film beszéd nélkül is megállja a helyét a zene és a kép mindent elmond!A kivitelezés nem teszik! Inkább olyan hatásvadász akart lenni és kicsit olyan giccses művészi!

üdv
energo
u.i.: tudom, mert már én is gondolkoztam ilyeneken, ezért rossz volt látni a rajzokat is a papírokon!

2008-11-19 22:11:19 Dune (1984) / Dűne energoman (5) #10

A Film kihagyhatatlan. A nagy monumentális kultfilmek közül az első helyezést érheti el, azonban sajnálatos módon nagyon sokan nem látták a történet mondanivalóját és nagy volumenű kivitelezését. Első hibának rögtön leszögezhetjük, hogy a filmet nem lehet belezsúfolni 140 percbe, ami bár egy élvezhető mozifilmet eredményez azonban a történet teljességét homályban tartja. Sajnos magyarországon nem kapható a 177 perces Extended Edition változat DVD-n, ami nagyon szépen összefoglalja a történetet. És a teljes 3 órán keresztül leköti a nézőt.
Tartalmát tekintve annyira sok mindent szerettek volna a történetből elmondani, hogy kénytelenk voltak a gondolatokat is képel és narrátorral érzékelteni. Technikailag a kor filmjeihez képest elmondhetó, hogy a legjobb jelenetek, a legjobb jelmnezek és kosztümök kerültek a vászonra. Tőkéletes ahogy keveredik a középkoti (vagy régebbi) és a jövő technikáj, egyszerűen felülmulhatatlan. Persze nem lehet a Terminator 1-hez hasonitani a grafikai kivitelezést, azonban meg kell említeni, hogy itt nem egy roborot kellett képre vinni, hanem tömegeket, ezenkívül ármányt és szenvedélyt.
Sajnálatos módon sokan hasonlitgatják a Star Wars-hoz, amit bár mondhatunk konkurenciának, de a Dune történetétének teljességét tekintve teljes, és egy több részes sorozat önmagában helytálló epizódja. A jelen társadalmunk mocsadékát ármányát és jóságát próbálja visszadni. A Star Wars ezzel szemben egy szórakoztató SHOW, amire azért van szükség, hogy kicsit kikapcsoljuk az agyunkat, mert a nagy mindenttudó és nagyhatalmu ERŐ birtokosok mindent tudnak és az egész univerzum a lábaik előtt hever. (azonban ezt jelen kritikámban nem tisztem minősíteni)

Annyira sajnálom, hogy eme film nagyságát sehol sem látom kibontakozni, az egyetlen DVD változatát is csak valami egyszerű kivitelben sikerült kiadni, és sehol sincsen a többi.
Megj.: A Frank Herbert: A Dűne gyermekei változatot a Bryan Tyler tette olyanná, hogy ne aludjunk el rajta, de azt a rengeteg jelenetet nem tudták viszadni benne rendesen.
Reméljük lesz egy kiadó, aki felkarolja és egyben szépen kiadja ezeket a filmeket, hogy minden gyüjő büszkén magáénak tudhassa. (még ha feliratos is az sem baj)

2008-11-19 22:07:35 Cashback (2006) / Visszajáró pénz energoman (5) #1

A film tökéletes. Apróságok, szerelmek, képzeletvilág, lásd meg amivel együttélhetsz.

Tele tökéletes idézetekkel.