Killjoy

  • 1
  • 2
  • ...
  • 5
2019-02-03 13:26:49 True Crimes (2016) / Sötét bűnök Killjoy (2) #14

Jim Carrey számomra már nagyon régóta nem vígjátékszínész. Ha kapásból kellene pár filmjét mondanom, akkor tutira a Truman Show, az Egy makulátlan elme örök ragyogása vagy a (nekem tetsző) 23-as szám jut eszembe, és csak bőven utánuk az Ace Ventura, a Dumb és Dumbert, a Maszk és társaik. Sőt, amit Carrey legutóbb a Kidding című sorozatban alakított... Egyszerűen zseniális volt, bár ott a sorozat is fantasztikusan fel van építve!

Na, most itt nem ez volt a helyzet. A történet soványka és lapos, a rendezés már-már a pocsék szintet közelíti és a már lentebb említett akcentus erőltetés meg aztán pláne röhejessé tette az egész próbálkozást. Pedig alapjában véve lett volna ebben potenciál, csak nem igazán sikerült abból semmit a néző elé tenni. Adott volt egy jó szereplőgárda, egy nem kimondottan egyedi, de azért thrillernek nem rossz alapötlet, amit ez a Sanyi gyerek rettenetesen rakott össze. Kár érte.

Életem legmeghatározóbb filmélményei között mindenképpen ott van az 1975-ös The Rocky Horror Picture Show. Nem tudom megmondani, hányszor láttam, és nem tudom megunni. Imádom az összes szereplőt, a dalokat és úgy összességében az egész RHPS hatást! :)

Épp ezért éreztem egy kicsit szentségtörésnek, amikor pár éve felröppent a hír, hogy készül egy "remake"... TV-be... Na, itt dobta le az agyam totálisan az ékszíjat. Aztán jött a következő hír: Doctor Frank'n'Furter szerepét Laverne Cox, EGY NŐ fogja játszani... Hát mi a fene??? Aztán mikor 2016-ban Halloweenkor lement a Fox-on, nem néztem meg. Valahogy nem éreztem szükségét! De végül csak nem bírtam ki, és pár napja nekiültem.

Mit is mondhatnék? Kb. ugyanazt, amit nemrég egyik ismerősömnek a Gran Torino után: MIÉRT VÁRTAM ERRE EDDIG??? Nagyon más, de közben meg nem is annyira! Laverne Cox baromi jó Frank'n'Further, a mély hangja valami döbbenet volt, bár kicsit túl nőies bizonyos helyeken egy transzvesztitának a transsylvaniai Transzszexuális bolygóról, Victoria Justice nagyon cuki Janet és ami engem egy pillanat alatt berántott, az a nyitány Ivy Levan előadásában. Ez a csaj annyira... húúúúú… és ahogy az egész nyitást felépítették a dalból... Nem gondoltam, hogy ilyet mondok valaha, de nálam ez a megoldás köröket vert az eredeti nyitány ikonikus vörös ajkaira... A vacsoraasztalnál, Columbia mondatán pedig szakadtam a röhögéstől!!! Amikor RiffRaff az asztalra dobja a húst, Columbia azt mondja: "I hope it's not meatloaf again... :D Egyszerre volt maximálisan odaillő, miközben eredetileg ugye nem volt ilyen a szövegben, és egyúttal zseniális kikacsintás.

De azért minden pozitívum ellenére nem tudok elmenni az mellett, hogy igazából SEMMI újat nem kaptam ettől a feldolgozástól... Sőt, a szereplők egy jó részénél mintha csak egy az egyben átemelték volna az eredeti szereplők fizimiskáját. Jó, persze. Egy musicalről, egy színpadi darabról van szó, ami azért elég kötötté teszi, hogy mit is lehet kihozni belőle, de igazából azért annyira nem, hogy szinte semmiben ne próbáljanak újítani, gondoljunk csak mondjuk az Operaház fantomjának szerintem zseniális filmfeldolgozására néhány évvel korábbról. Az egyetlen igazi extra az, hogy itt-ott a mára már legendássá vált mozis performance-t is belevették a filmbe, ami sokaknál ronthat az összképen, hiszen aki nem ismeri az RHPS köré épült "kultuszt", az nem igazán tud mit kezdeni ezzel a kilépéssel a filmből, bár ők jó eséllyel már a sírok közt táncolós temetői lánykérésnél lazán kinyomták az egészet. :) És azért sok helyen érződik a tévés költségvetés is a kevésbé monumentálisnak ható díszleteknél, mint pl. a Let's do the time warp again bálterme.

És akármennyire is PC-sítünk ma már mindent, azért egy Dr. Everett Scott, hogy a tajtékos hebrákba lett néger, akarom mondani, afroamerikai és hogy lett az ő unokaöccse Adam Lambert (Eddie)??? Gyakorlatilag ezzel a "hű, de muszáj valahova benyomni egy színesbőrűt, mert különben le leszünk fasisztázva" baromság miatt totál értelmetlenné vált Frank von Scott-os utalása, mert azért a színesbőrű úriemberről nehezen képzeli el az ember, hogy az árja Németországból származó tudós...

Összességében egy jó feldolgozás, ami ugyan semmi újat nem hozott és aki látta, és szerette az eredetit, annak inkább csak egy felesleges újrázás, de ha valaki most látja először, annak ez az új arcokkal készült változat is eladhatja magát a musicalt, ami így közel 50 év távlatából is egy zseniális agymenés. Külön filmként nehéz értékelni, mert még a kameraállások jó része is az eredeti változatot idézi, a minimális pluszok és a bátrabb "szexjelenetek" azért annyit nem adnak az egészhez, de talán a már fentebb említett nyitány és ha fiatalabbakkal nézzük, akkor a modernebb képi világ miatt azért mindenképpen érdemes egyszer belenézni.

Hatalmas kínszenvedéssel, de befejeztem. Az mostmár egyértelmű, hogy ennél a filmnél sem én voltam a célközönség. És ez egyértelműen a meleg filmek ábrázolásmódja miatt van, szemben mondjuk a tényleg romantikus filmekként nézhető leszbikus történetekkel. Nemrég néztem meg az Egy éjszaka Rómábant, ami szoftpornós jelenetei ellenére sokkal több érzelmet és romantikát hordozott számomra, mint a Szólíts a neveden.

Én úgy gondolom, hogy toleráns ember vagyok és maximálisan kiállok az mellett a nézet mellett, hogy mindenkinek joga van azt szeretnie nemtől, kortól, vallási vagy nemzeti hovatartozástól függetlenül, akit a szíve választott. De amikor azt kell néznem, hogy egy srác megujjaz, kinyal, majd megdug és teleélvez egy őszibarackot, mert annak a beméllyedése egy másik "beméllyedésre" emlékezteti, majd ezt a barackot az idősebb pasi elkezdi kinyalni és megenni... Hát engettessék meg nekem, de nekem ez már baromira nem fér bele a romantikus film titulusba. Nem beszélve arról, hogy az egész film alatt inkább csak a testiséget kaptuk a komolyabb érzelmek helyett, miközben a film bemutatója körül ódákat zengtek arról, hogy micsoda egy csodálatos romantikus történet... Én kérek elnézést mindenkitől, akinek tetszett, de részemről ez a film egy baromi nagy kínszenvedés és orbitális csalódás volt.

2018-09-23 10:32:15 A Quiet Place (2018) / Hang nélkül Killjoy (2) #64

Na, ez tipikus példája volt a mai nézői elvárásoknak. "Legyen itt-ott ijesztő, meg feszült, de egy pillanatig se kelljen rajta gondolkodni." Az ötlet nem rossz, de ennyi logikai hibát még a Transformers filmek sem hoztak.

Egy rövid lista azokon, amiken felakadtam:
Miért járnak cipő nélkül? Akkor nem nyikorog a padló vagy nem csikorognak a kavicsok? A lény egy patkány hangjára már támad, de egy csomó apró zajra nem? Tudjuk, hogy a zajos helyek a biztonságosak. Akkor miért nem mennek olyan helyre? Az elején a tűzgyújtáskor lehet látni a rengeteg fellobbanó tüzet, de kb. mind valami elhagyatott, csendes helyen? Ki szórta fel a háztól távoli utakat hamuval és mennyi hamu kellett ahhoz? Ha a lény csak hall, miért nem támad a nyikorgó hintákra? Ha mezítláb megyek az erdőben, akkor nem zörög az avar a lábam alatt? És soha nem lépek semmi olyanba, ami szúr vagy vág? A gabonasiló vaslemez oldalát úgy töri át egy pillanat alatt a lény, mint a papírt, de az autó ajtaja és teteje szinte meg sem karcolódik, mikor azt próbálja szétszedni. Többszáz méteren keresztül gurul egy autó a kavicsos úton, de az nem csap akkora zajt, mint egy ház belsejében elhangzó suttogás... És amin totál kiakadtam: a szög a lépcső deszka közepén. Hát ki az az idióta, aki ilyen helyre alulról felfelé üt be egy szöget??? És akkor már a baba projektről ne is beszéljünk, pláne, hogy ez a baba olyan okos, hogy soha nem sír, vagy a cold-openben arról, hogy egy ilyen helyzetben hagyjuk a gyerekeket (A kisfiú NÉGY éves!) messze lemaradni a hátunk mögött... Ja! És azt se felejtsük el, ahogy a lények zavarják az áramellátást... Pffff...

Tipikus mai horror. Szűkülj be, zárd ki a külvilágot, parázz és hagyd az agyadat pihenni közben. Mondanám, hogy jó volt, de annyira zavaró volt számomra, hogy szinte percenként jött valami teljesen logikátlan dolog csak azért, hogy még jobban húzzák a feszültséget, hogy a végére totál belefáradtam. Amit meg pláne nem értek, hogy mi a francot akarnak kihozni a készülő második részből? Na mindegy! Egynek elment, az alapkoncepció érdekes volt, de ha általában gondolkodni is próbálsz egy film eseményein, akkor ez nagyon-nagyon nem a te filmed lesz!

Számomra borzasztóan elkeserítő az a tendencia, ami az elmúlt évek "az év legjobb horrorja" titulussal emlegetett filmjeit jellemzi. A szintén tök logikátlan Vaksötét, a nyíltan rasszista, de mivel afro-amerikai csinálta, így egyből piedesztálra emelt, pofátlanul plagizáló Tűnj el!, vagy épp ez a mostani Hang nélkül is, mind azt az irányt követik, hogy ijesztgessünk, meg legyen valami mindfuck koncepció, aztán úgyis bekajálja a nép, nincs itt szükség intelligens forgatókönyvre. A Démonok közt "univerzumról" nem is beszélve. Hol vannak az igazán intelligens horrorok? Mert az nem hiszem el, hogy nincsenek, de úgy tűnik, hogy a nagyobb stúdiók és a forgalmazók sem látnak bennük fantáziát, és inkább fesztiválokon és a torrent oldalakon kell őket keresgélni, mint a magyar mozikban.

Ez mi a frász volt? Ha nemrég a Hang nélkülnél arra panaszkodtam, hogy csak akkor működött, ha totál kikapcsoltuk az agyunkat, akkor ez a kijelentés itt hatványozottan igaz. Technikailag meg valahol egy tévé sorozat szintjén csinálták meg a vihart, de ilyen pocsék forgatókönyvet már régen láttam. Ez a befejezés mi a rák volt? 60mph-val száguldó kamion lehagyja a 160-180 km/h sebességgel tomboló hurrikánt??? Jéééééézus! Még katasztrófaturistáknak SEM ajánlom!

Sok helyen nagyon lehúzták a kritikák, de amikor ennyire ínséges időket élünk jó heist movie-kból, akkor még a nem túl acélosan összerakott Ocean's 8 is kellemes szórakozás tud lenni. Persze nem ér fel sem Sinatraék eredeti sztorijához, sem a remake trilógiához (mondjuk azért ott is esett a végére már a színvonal), de ha önmagában nézem, és eltekintek attól, hogy ez egy kvázi folytatása a Clooney-banda három filmjének, akkor egy egyszer nézhető, nem túlságosan túlbonyolított rablós-átverős filmet láttam, amire azért annyira nem bántam meg a rászánt időt, mint mondjuk a tegnapi Hurrikán melóra.

Sántha Orsolya férjének kérdésére válaszolva:
Már ott megoldották, hogy Claude-hoz kerüljön egy kis darab, gondolom biztosítandó, hogy ha átvizsgálnák valamiért, akkor már ott bukhasson. És ugye a Cartier nyaklánc ellopása igazából csak az elterelésre szolgált és csak arra kellett, hogy Claude-ot minél mélyebben be tudják mártani.

Kár, hogy a végére, mikor kiderül, mire is megy ki a játék, már teljesen szétesik az egész. Pedig sokáig jobbnak éreztem, mint a Westworldöt. Volt rendes történet, haladtak az események is, de végül abba a hibába estek a készítők, hogy valami nagyon nagy összeesküvést akartak kreálni, ami viszont nem igazán működött. Bár lehet, hogy akkoriban ez még egy logikusnak tűnő megoldás volt. Végülis ha belegondolok mondjuk az azidőtájt készült Bond összeesküvésekbe... :)

2018-07-30 23:12:30 Irinyi (2018) Killjoy (4) #1

Volna potenciál a sztoriban, a fényképezés szép, a rendezés sem rossz, a gond ott van, hogy úgy kellett összekalapozni a pénz egy jó részét a neten, így erősen visszafogott az egész. Bár valószínűleg épp ezért nem is vállaltak túl nagyot a készítők, nincsenek látványos effektek, csak egy érdekes történet(kezdemény). Sajnos végezetül azt kell mondjam, hogy sokkal ütősebb 20 perces filmek is kerültek már ki magyar készítők kezei közül, de az irány nem lenne rossz.

Kicsit olyan hangulata volt, mint mondjuk egy játék beharangozója. Végig a Jumurdzsák gyűrűje és a Miazma járt a fejemben. Olyan megvalósításban simán el tudnám képzelni ezt a sztorit is, de így rövidfilmként egy picit nekem soványka lett. Végig vártam valami csattanót, kikacsintást, de sajnos elmaradt. Vagy csak én nem vettem észre. Reménykedtem, hogy Oszkárról kiderül, hogy valójában valami Jules Verne-szerű emberke, de sajnos semmi. Hiányzott valami apróság a végéről, hogy tényleg emlékezetes legyen.

Újra ugyanaz a vigyorgás volt végig az arcomon, mint az első rész alatt tizennégy évvel ezelőtt... Brad Bird ismét nagyot alkotott :) Azt mondjuk sajnáltam, hogy MoleMan(?) karakterével később már nem nagyon kezdtek semmit, legalább egy jó kis csihi-puhit még el tudtam volna vele is viselni, hogy helyre álljon a status quo :)


A film előtti kisfilm pedig hozta a már-már szokásosan elvárt szívmelengető és megkönnyezhető minisztorit.

A hét éves fiammal baromi jól szórakoztunk, és tűkön ülve vártuk a stáblista utáni jelenetet, hogy majd valami kis morzsa leesik... Erre jött a doboló hangya... Aki látta a Végtelen háborút, annak a tévében lévő adásszünet szignál sem nagyon tett hozzá semmit az egészhez... Ennél jobban a Marvel csak a Kapitány türelemről szóló lelkesítő szövegével cseszett fel jobban a Pókember végén... Egyre jobban hajlok arra, hogy az első stáblistás jelenetet még megvárom majd moziban, de a többi már bőven elég lesz a DVD megjelenés után... Egyszerűen döbbenet, hogy néha mennyire szemtelenül a képünkbe ....nak ezekkel a nesze-semmi-fogd-meg-jól jelenetekkel...

2018-06-24 10:22:42 Love, Simon (2018) / Kszi, Simon Killjoy (4) #17

Dió véleményével kell, hogy egyetértsek. A vége nálam is kiverte a biztosítékot. Egy nagyon szerethető film, szerethető karakterekkel, érthető, ha nem is helyeselhető motivációkkal, de a végén, amikor a két srácból gyakorlatilag bazári majmot csinálnak és ott tapsikol az egész suli, olyan hiteltelenné tette számomra az egész addig szépen felépített történetet, hogy rémes. Ennek ellenére így is kiemelkedő a sok tré tinisztori között, de sajnálom, hogy ennyire elszúrták a befejezést.

https://kritikustomeg.org/film/61972/playing-it-cool-2014

A film magyar címe: A szerelem markában

Non stop 2 néhol iszonyatosan mű CGI-jal. Egyszer nézhető.

Hát ezt most megkönnyeztem. Nagyon szép történet volt és különösen elgondolkodtatóvá tette a végén az ajánlás, mert a Sam-et játszó Bernie Diamond már nem érhette meg a bemutatót.

DE MIÉÉÉÉRT??? Azt hittem, hogy ahogy Ridley Scott megalázta a teljes Alien franchise-t a Covenant-tel, az felülmúlhatatlan, erre itt a Pitch Perfect 3, és úgy a földbe állítja az eddigi szintet, hogy ehhez képest Karthago sóval való bevetése egy Greenpeace akciónak tűnik... Se a dalok, se a humor, se a cukiságfaktor... SEMMI, ami azért eddig úgy ahogy, de megvolt. Az első rész dalaiból ma is emlékszem többre, a második részből is párra, de ebből már most semmi! Nem hittem, hogy valaha ezt mondom egy Pitch Perfect filmre, de ez KIB...OTT SZ.R lett!

2018-05-12 17:41:28 The Foreigner (2017) / Az idegen Killjoy (3) #9

Két nagy öreg egy filmben... Jutalomjáték... Az a Martin Campbell rendezte, aki az utóbbi idők egyik legjobb Bond-filmjét is csinálta... Ezek a gondolatok jártak a film előtt a fejemben. És az, hogy ilyen felállás mellett mi csúszhatna félre?

Most így a film után azt kell mondjam: KB. MINDEN. Sajnos még az is erős túlzás, hogy tisztes iparosmunka lenne. Nem nézhetetlen, csak egyszerűen nem jó. Pedig hány példa van rá, hogy idősödő színészekkel is lehet jó akció-thrillert készíteni. De a The Foreigner nem ezek közé tartozik. Jackie Chen már csak árnyéka régi mivoltának (bár még így is simán szétrúg jópár segget), de az igazán fájdalmas nekem Brosnan totál súlytalan alakítása. Vagy lehet, hogy csak a forgatókönyv és a rendező kötötte meg ennyire őket, de én nagyon nem éreztem egyikükben sem a tüzet.

2018-05-12 17:35:24 A vizsga (2011) Killjoy (4) #30

Nagyon jól összerakott, feszült film, ami az '56-os forradalom utáni évben játszódik és az ÁVO-ban végrehajtott "vizsgáztatás" a téma, melyben szinte senki nem tudja, hogy ki kit is figyel meg. Mindezt remek szereplőgárdával és egy izgalmas forgatókönyvvel. Tudom, hogy a kommunizmus árnyoldalairól készült filmekkel is kezd tele lenni a padlás, de ez a film határozottan a jobbak közül való.

Valaki a YouTube-ra készített egy "vágott verziót", amiben pár logikai bakit egész szépen kijavított pár vágással. Talán érdemesebb azt a verziót bepróbálni, főleg azoknak, akiket tud olyan zavarni, hogy a második emeleti lakáshoz lefelé és felfelé is legalább négy emeletnyit kell lépcsőzni :D

Derült égből teljesen váratlanul egy kis feelgood indie film... Végig mosolyogtam és úgy elrepült ez a 80 perc, hogy szinte fel sem tűnt. Irene for President!

Amikor a hetedik résszel lezárták, körbe ért a történet. Minden szálat elvarrtak, így nem nagyon tudtam elképzelni, hogy hogy a fenébe fogják folytatni, pláne, hogy a szereplőgárdában ott van maga Jigsaw is... Az ötletesség, a frissesség, ami anno az eredetit jellemezte, már rég a múlté, nem is vártam nagy meglepetést. Ehhez képest viszont egész jól meg lettek kutyulva a szálak. A baj talán ott van, hogy hiába is kapunk félrevezető szálakat és hiába is igyekeznek az erdőbe vinni bennünket a készítők, mert egy rutinos Fűrész néző már tudja, hogy milyen szemmel keresse a csavart. Így a végső meglepetés már nem üt akkorát, és aki látta az előző részeket, az sejtheti, hogy hova fog az egész kifutni, de abban teljes mértékig biztos vagyok, hogy a témára fogékony új nézőknek kellemes másfél órát fog adni a Jigsaw. A régi motorosoknak meg... a goreból elég rendesen visszavettek, főleg az utolsó részekhez képest, itt sokkal többször fordul el diszkréten a kamera az utolsó pillanatban. Persze így is kapunk brutális csonkításokat, de egy edzett Fűrész-fan keveselni fogja szerintem. Azért egyszer érdemes bepróbálni azoknak is, akik az első hét részből esetleg kimaradtak. Bár azok pótlását egy teljes darával ajánlom, mert amikor a hetedik rész kijött, és egyben megnéztem két nap alatt a teljes sorozatot, egészen más képet adott, hogy átláttam az akár egymástól távolabbi részek közötti összefüggéseket is!

2018-05-12 17:28:32 Curve (2015) / Kanyar Killjoy (4) #1

Meglepő irányba vitték el a történetet, de nagyon tetszett, hogy nem a százkilencvenkettedik macska-egér játékot kaptam a vadonban, miközben nagyon jól vegyítették a stílusokat. Voltak itt a klasszikus stoppos thrillereket idéző pillanatok, a 127 órát idéző túlélő rész, kicsit kifordítva a redneck horrorok világa és természetesen klasszikus "final girl" rész is a "tök logikus" emeletre meneküléssel :)

Én még talán belevettem volna egy kis igazi bosszú filmes befejezést is, de ennyire már nem voltak bátrak a készítők :) Azért így is egy kellemesen feszült és abszolút nem elnyújtott horror elemekkel tűzdelt thrillert kaptam, ami teljesen vállalható film lett.

A látványvilág, a technika zseniális, de amúgy vallatni lehetne vele, különösen az első egy órával. Gyönyörű képek, de miközben én nagyon szeretem a klasszikus zenét, itt szenvedtem tőle. Értem én, hogy megelőzte a korát és olyan technikákat használt, ami akkoriban kb. olyan volt, mint '99-ben a Mátrix, de ennek ellenére nekem ez nem lett megkerülhetetlen alapkő. Bizonyos jeleneteiben igen, de ha a teljes két és fél órát nézem, akkor nagyon nem. Másfél órában talán sokkal jobban befogadható lenne.

Hmmm... Sokakkal ellentétben nekem addig tetszett, amíg Günther csak egy szellem volt. Olyan Argósan suttyó csapat jött össze, és teljesen elszállt hülyeségeket csináltak. Az öreg bérgyilkosmester felbukkanásain például én szakadtam. Kiszámítható volt, de működött :) A végén viszont tényleg már nagyon átesett a ló túloldalára az egész, Günther isteni magasságokba emelése már erőltetett volt.

2018-02-17 15:53:50 The Big Bounce (2004) / A nagy zsozsó Killjoy (2) #1

Egy teljesen felesleges remake. Az eredeti is gyenge volt, és hiába az 2000-es évek elején még húzóneveknek számító szereplőgárda, unalomba fullad ez a változat is, ugyanúgy, mint az eredeti.

2018-01-01 20:19:32 It (2017) / Az Killjoy (3) #87

Na, ez a bajom nekem a remake-kekkel. Aki nem látta az eredetit, annak biztos, hogy marha jó móka volt Pennywise ámokfutása, de aki látta az 1990-es tévéfilm változatot... annak nagyon kevés újdonságot mutatott ez az új feldolgozás. Félelmetesebb Pennywise-t kaptunk, ez tény. A gyerekszereplők is messze nem olyan idegesítőek, mint a '90-es verzióban, de összességében én megmondom őszintén, untam. Többször megállítottam, mást csináltam, egyszerűen nem szögezett a székembe, de mondom, ez valószínűleg az "ezt már egyszer láttam"-nak volt köszönhető. De mint tudjuk, egy újszülöttnek minden vicc új, és azért vannak benne nagyon jó atmoszféra-teremtő mozzanatok, de be kell látnom, ennek a filmnek (meg úgy általában a King filmek jórészének) nem én vagyok a célközönsége. Nem fogom többször elővenni, max. majd a második rész megjelenése előtt, bár mivel az 27 évet ugrik majd az időben, így elég kevés kapcsolat lesz a két sztori között, tehát még az akkori újranézésnek sem biztos, hogy lesz létjogosultsága...

2017-12-24 21:57:03 Tékasztorik (2017) Killjoy (1) #12

A poénok talán egy blogban még ülhetnek, de így... Anyáááám!

2017-12-07 10:16:05 Overdrive (2017) / Kipörgetve Killjoy (2) #2

Ennyi baromi jó kocsival hogy lehet ilyen gyenge filmet csinálni?

2017-12-02 20:44:30 The Emoji Movie (2017) / Az Emoji-film Killjoy (2) #2

Eszméletlen mennyiségű favicc, butuska történet, egységsugarú karakterek, de valahogy a végén mégis egy pillanatig szurkolni is tudtam a szereplőknek. A zenék egész jól össze voltak válogatva. Nem jó, de azért nem is annyira rossz, mint gondoltam.

Már alapban a találtkamerás filmek is egy elég tré szintet képviselnek, tisztelet a kivételnek, de ezekből ennyire gyér (állítólag) paródiát csinálni... Pffff... Egy mondatban összefoglalva: fingás és szex majd másfél órában.

2017-11-04 08:57:50 Thor: Ragnarok (2017) / Thor: Ragnarök Killjoy (4) #13

Azon szakadtunk mi is! :) Elképzeltük moziból hazafelé a jelenetet, ahogy szerződést kötnek: "A forgatókönyvet még nem mutatjuk meg, de Matt, akarsz Loki lenni az új Thor filmben? Hemsworth öcsi! Van kedved átvenni a bátyád legismertebb szerepét és eljátszani Thort? Sam Neill, neked pedig Anthony Hopkins helyére kellene lépni, mint Odin." És a három színész felcsillanó szemmel már írta is alá a szerződést :D

előzmény: SoZi (#12)

2017-10-21 16:13:24 Deep (2017) / Csápi, az óceán hőse Killjoy (1) #4

Ezzel a förtelemmel vallatni lehetne! Borzalmas dalok, rémes történet. Pedig a grafika még nem is lett volna annyira gáz, bár azért a legtöbb helyen elég spórolós lett, a szereplők inkább gumibáboknak néznek ki.

2017-10-01 08:28:24 The Shack (2017) / A viskó Killjoy (3) #6

Nagyon nehezen emészthető, ha nem valamelyik trinitárius keresztény vallás követői vagy legalább ismerői vagyunk. Végig a Csodás álmok jönnek járt az eszemben, csak az egy abszolút szerethető film volt, érzelmekkel, katarzissal, könnyekkel. Itt ebből nekem egyik sem volt meg igazán. Az érzelmeket nagyon erőszakosan az arcomba tolták, ami miatt nálam a könnyek és a katarzis is teljesen elmaradt. Nem nézhetetlen, és valószínűleg, hogy egy tényleg hívő embernek tetszhet is, de nálam ez a "a bűn maga a bűnhődés" gondolat és az ezzel együtt járó totális feloldatlansága a thriller szálnak, kiverte a biztosítékot.

2017-08-31 07:05:29 Pappa pia (2017) Killjoy (2) #59

Töredelmesen bevallom, hogy a filmet még mindig nem láttam, de ha már annyian emelték ki azt, hogy a zene jó, hát gondoltam meghallgatom. KIKÉREM MAGAMNAK, AMIT GYEREKKOROM HIMNUSZAIVAL MŰVELTEK!!! A Kelemen Kabátban úgy erőszakolta meg az Induljon a banzájt, hogy legszívesebben hozzávágtam volna a fülest a monitorhoz... De ugyanilyen érzések kerülgettek a 220 felett, a Homok a szélben és a Menj tovább esetében is... Tessék mondani, az hogy van, hogy az ilyen módszerrel (ismert dalokra húzunk egy sztorit) készült sikeresebb musicalekben azért nem erőszakolják meg ennyire az eredeti dalokat? Egyre jobban viszket az ujjam a Nem akarom megnézni megnyomására...

2017-08-27 21:13:08 Power Rangers (2017) Killjoy (4) #9

Kövezzetek meg, de ez nem volt rossz. Nem lett egy akcióklasszikus, nem fogunk belőle idézgetni, és max arra fogok emlékezni pár hónap múlva, hogy egy nyári este egészen jól szórakoztam. Szerintem csak épp annyira vette komolyan magát, mint amennyire muszáj volt a csapat összeállásához drámázni, de simán kenterbe verte nálam a "klasszikus" YA filmek nagyjait is. Itt pl. egy pillanatig sem agyaltam, hogy mekkora marhaságokat látok, pedig tutira lett volna ezer, nem úgy, mint mondjuk az Éhezők viadala részei alatt. Na az próbált komoly lenni, miközben lekapartam magam a logikátlanságokon. Itt ha voltak is, nem érdekelt. Nekem valahogy kimaradt a sorozat meg a rajzfilmek, így teljesen új volt nekem az egész, de tudtam szurkolni a srácoknak, és nekem most ennyi elég volt, hogy azt mondjam, ez egy kicsit közepes fölé ment. Mondjuk azt azért vártam, hogy ha már más a színük (gondolom főleg azért, hogy tudjuk, hogy épp ki rúgja szét a rosszfiúk hátsóját), akkor az valami másban is jelentkezzen, ne csak a "matchboxokban" :D

És egy kérdés: KI AZ A TOMMY OLIVER?

2017-08-27 16:44:16 Get Out (2017) / Tűnj el! Killjoy (3) #36

Hát most lehet, hogy én értettem félre valamit, de a két "szolga" az az "elhunyt" nagypapa és nagymama voltak és az idős hölgy mellett a néger srác (akinél kiderült, hogy milyen hatása van a vakunak) a hölgy férje volt. Így nekem ennek a filmnek az üzenete inkább az volt, hogy "Minden csórikám fehér néger testben akar újjászületni, mert a négerek, ahogy el is hangzik a partyn, izmosabbak, kitartóbbak és még a gatyájukban is nagyobb a szerszám. Szóval ha itt valamilyen módon is felmerülhet a rasszizmus, akkor az szerintem inkább a fehérek lesajnálása volt. De lehet, hogy én néztem be valamit :)

2017-08-27 08:43:08 Get Out (2017) / Tűnj el! Killjoy (3) #34

Jó film volt, végig feszült, végig fenntartja az ember kíváncsiságát. Jól fel van építve, talán csak a kicsit suta lezárás zavart. Azért vártam volna egy "és akkor mi lett a közösséggel"-t, nem csak egy ilyen "ellovagolunk a naplementébe" lezárást. Szóval tetszett, mindenképpen ajánlom megnézésre mindenkinek, de azt gondolom, hogy a döbbenetesen magas értékelések mögött sokkal inkább a stílus utóbbi években látott elég gyenge felhozatala áll, amikkel összehasonlítva valóban üdítően másnak, ötletesnek és újszerűnek tűnik, de azért önmagában én nem éreztem annyira a zsenialitást. Kiemelkedik a tömegből, ez vitathatatlan, de azért mondjuk egy RT-s 99%-os filmtől én ennél nagyobb dolgokat várnék, még ha a saját stílusában is nézem csak.

2017-08-26 20:52:08 [Tévésorozatok] Killjoy #3103

Számomra az év egyik meglepetése: Lethal Weapon 1. évad. Amikor belekezdtem, azt gondoltam, hogy lehet belőle egy guilty pleasure sorozat, amit csak a nosztalgiafaktor miatt fogok majd végigpörgetni. Ehhez képest az első két-három résszel úgy megvettek kilóra, hogy három nap alatt be is fejeztem az évadot. Pörgős, vicces, de ahol kell, kellően komoly. A két főszereplő teljesen el tudta velem feledtetni, hogy ezek a nevek két másik archoz kötődtek eddig. Nem hittem, hogy a buddycop "műfaj" működhet hosszútávon is, de be kell valljam férfiasan: tévedtem.

2017-08-20 09:39:38 [Tévésorozatok] Killjoy #3090

Teljesen egyetértek. Nagyon jól felépített, feszült és kőkemény sorozat volt, én is nemrég fejeztem be.

Az utóbbi időben még ezeket néztem végig, amik nagyon tetszettek:
13 Reasons Why - Egy lány az öngyilkossága után 13 kazettaoldalnyi üzenetet hagy azoknak, akik miatt odáig jutott, hogy megölje magát. Nagyon sok fontos dolgot feszeget, amikkel a mai tizenévesek naponta szembesülhetnek nálunk is a suliban.
Flesh and Bones - Egy vidéki lány prima balerina szeretne lenni egy balett társulatban. Az elsőre színes-habosnak tűnő világ részről részre visz bennünket egyre mélyebbre az egyre sötétebb mocsárba és egy pillanatig sem finomkodik, akár a kihasznált szexrabszolgák világáról, akár egy öngyilkosságról, vagy épp a homoszexualitásról van szó. Ráül az ember vállára és részről részre egyre mélyebbre nyom a sz@rba.
Orphan Black - Elsőre csak egy high-concept klónozós, nyomozós sorozatnak tűnik, de ahogy haladunk előre, egyre sötétebb és kidolgozottabb lesz az egész, Tatiana Maslany pedig zseniálisan hoz részenként 5-6 különböző figurát is. (Nem véletlenül halmozták el mindenféle drámai díjakkal az öt évad során.)

előzmény: kaamir (#3089)

2017-08-17 23:10:09 Pappa pia (2017) Killjoy (2) #30

Nem magyarázkodok :) Szembe megyek én a közakarattal, ha arról van szó. Én pl. igenis szerettem Ang Lee Hulkját! De ezt még tényleg nem láttam :D

előzmény: Ugor (#28)

2017-08-17 19:56:25 Pappa pia (2017) Killjoy (2) #27

Én is csak a bemutatókat néztem és a Tényekesben tűnt fel, amikor Szabó Kimmel Tamás énekel és mögötte mindenki össze-vissza mozog. Lehet, hogy szabad tánc volt a "koreográfia", de azért abban is lát az ember legtöbbször valamiféle koncepciót... :D

előzmény: BonnyJohnny (#26)

2017-08-17 16:15:02 Pappa pia (2017) Killjoy (2) #25

"Osztatlan sikert aratott..." WTF??? Oké! Tények, TV2, ahol meg a tulaj... De most komolyan, az mi már, amikor két egyforma mozgású embert nem látsz a tánckarban az énekes háta mögött? Én nagyon szeretem a musicaleket és mikor először meghallottam, hogy készül, még nagyon reménykedtem a hülye cím ellenére is. De mára már biztos, hogy ebből a filmből csak itthoni megnézés lesz majd egyszer, és az is csak úgy, hogy nem verem nagy dobra :D

Ott a pont ;) Pár éve volt egy osztálytalálkozóm. Akkor épp Veszprém mellett éltem 9 kilométerre egy faluban. Az egyik Pestre került osztálytárssal zajlott le ez a rövid beszélgetés:
- Te szegény! Kiköltöztél falura?
- Igen. Reggel hétkor kelek, mosakodás, öltözés, reggeli, fogmosás és nyolcra bent vagyok a munkahelyemen. És te?
- Hatkor kelek és jó esetben beérek kilencre...

De ez már tényleg nagyon off :D

előzmény: critixx (#5)

Tényleg off, de muszáj reagálnom. :) Székes fővárosunkban ez nem okoz akkora gondot, mert megveszed a havi bérletedet így is úgy is (persze kivéve, ha mindenhova kocsival jársz), tehát igazából csak az idődről kell döntened. Vidéken ez azért egészen más dimenziókban mozgó dolog. Pl. nálunk Kiskunhalason még az is gond egy kocsival nem rendelkezőnek, hogy mondjuk a 10 km-re lévő kisvárosból bejöjjön megnézni egy "ÉJJEL 18:30"-kor kezdődő filmet, mert kb. az összes vonat és busz 20 óra magasságában elmegy és utána nincs több a másnap hajnali járatokig. A buszpályaudvar még elérhető talán gyalog 5 perc alatt, ha siet az ember, de a vasútállomás nagyon kilépve is legalább negyedóra. Többek közt ebbe is bukott bele nálunk a suliban a szervezett mozizás, mert a vidéki diákoknak esélye sem volt hazajutni.

előzmény: critixx (#2)

Jól nézett ki, de iszonyatosan untam. DeHaan szerintem egy borzalmasan rossz színész, Rihanna pár perce látványos volt, de erre a szerepre Kovács XXI. Klárika is tökéletes lett volna, Delevingne meg inkább nyargaljon át a felnőtt filmek világába, mert nézni jó, de amit alakított... Rengeteg apróság volt benne, amitől jó lehetett volna, de valahol mindig elbukott a mutatvány. És ez a valami nálam a két fapofájú főszereplő volt. Az meg már csak hab volt a tortán, hogy egyszerűen nem tudtam egy pillanatig sem elhinni, hogy a két ügynök között bármilyen vonzalom is van. Amikor kijöttem az a gondolat fogalmazódott meg bennem a forgatókönyv katyvaszról, hogy ez olyan volt, mint egy 60-as, 70-es években íródott sci-fi képregény, ahol az oldalszám megkötés miatt néha kisebb-nagyobb bakugrásokkal halad a történet. De aztán leesett, hogy ez tényleg nem volt más, mint egy 60-as, 70-es években íródott sci-fi képregény, nyakon öntve egy rakás XXI. századi CGI hókusz-pókusszal...

2017-07-30 19:41:08 Clue (1985) / Nyom Killjoy (4) #1

Ismerve a társasjátékot nagyon szórakoztató volt, ahogy szépen behozták egymás után a kellemes délutánokról és estékről ismerős az apróságokat. Semmi világmegváltás, de még mindig messze több ötlet volt benne, mint mondjuk a Torpedóból készült Csatahajóban :)

Moziban láttam én is az előzetest, iszonyatosan szájbarágósan történetmesélősnek tűnt. Nem is néztem meg végül, pedig szinte minden előtt leadták, hogy kedvet csináljanak hozzá. Most, hogy elérhetővé vált otthoni megtekintésre, gondoltam adok neki egy esélyt, pláne Reaper pozitívabb véleménye miatt.

Gondoltam, hátha lesz valami trükk és az a történetmesélős trailer (AMIBEN MÉG AZ UTOLSÓ VEREKEDÉS IS BENNE VAN!!!) mondjuk csak a sztori elejét mesélte el. Hiszen van benne valami kihallgatás... Talán az egész sztorin csavartak egyet-kettőt és amit az előzetes sugallt, az nem a teljes sztori. Háááát... Tényleg meg tudott lepni a film, de sajnos azzal, hogy mennyire ötlettelen és mennyire sablonos filmet mertek moziba küldeni. Az csak egy dolog, hogy a forgatókönyv (Hahaha!) szerintem elfért egy vacak kis sajtpapíron, de hogy még igazán fordulatot sem mertek a történetbe írni, na azért az már meredek. Az egész sztori olyan szögegyenes, mintha most jött volna ki az A kéz, amely a bölcsőt ringatja, és a készítők azt gondolták, hogy az azon fellelkesült nézők majd erre is elmennek gondolkodás nélkül, mert hát a zsáner majd bevonz mindenkit és így a tuti bevételhez nem is kell semmit csinálni. Hát ezzel csak alig 25 évet késtek. Katherine Heiglt soha nem tartottam egy jó színésznőnek (és akkor még finoman fogalmaztam), de ez a film sem győzött meg bárminemű komoly kvalitásáról, de ami még szomorúbb, hogy Rosario Dawsontól szerintem mindenki messze többet várna, mint ez a hulladék. Nem azt mondom, hogy nézhetetlen, pedig legszívesebben rányomnám az 1-et, csak annyira semmilyen, hogy az már fáj. De végülis biztos van olyan újszülött, akinek ez a vicc is újnak fog hatni...

A végén azért reménykedtem benne, pláne, hogy szinte minden adott volt hozzá, hogy ráverik az egészet Juliara. De hát ez is csak hiú ábránd maradt.

És csak pár kérdés, amit lehet, hogy csak én nem értettem...
Mi értelme volt az egész rendőrségi vonalnak, ha aztán semmit nem kezdtek vele?
Minek kellett az expasi, ha azonnal kinyírták, ahogy előkerült?
Fel sem merült Juliaban, hogy elmondja a vőlegényének, hogy az exével mi a helyzet, miközben már olyan szinten van a kapcsolatuk, hogy házasságot terveznek? Pláne azután, hogy kezdenek bekavarodni a dolgok?
Zuhanyzáskor leteszem a gyűrűm és fel sem merül bennem, hogy ha nincs ott utána, akkor mégis hogy tűnhetett el? Vagy épp az óra...
A nyomozás során van egy 80 oldalas leirat a Facebookos chatekről, de senkiben egy pillanatig sem merült fel a gondolat, hogy a dátumokat összevesse a csaj elfoglaltságaival? Hát az egyik alatt épp a férjével hancúrozott a mosdóban. Ez azért beugorhatott volna apucinak is...

Én vagy az átlagnéző tipikus példánya vagyok (nem hiszem), vagy csak ennyire jó a KT, de nagyon ritkán futok bele ilyen helyzetbe. Plusz-minusz egy-egy osztályzat elég sűrűn előfordul, de olyanra nem nagyon emlékszem, hogy én nagyon fel, a tömeg meg nagyon le :) De most gyorsan meg is néztem, hogy csak én nem emlékszem ilyenre, vagy tényleg nincs. Talán az Álomháború az egyetlen nagyon kirívó, ami számomra egy fantasztikus filmélmény volt (kiemelve, hogy a RENDEZŐI VÁLTOZAT!) és 2,6-on áll az átlaga. De fordítva sem túl jellemző. A legjobb átlagú film, amire én 1-est adtam a Jackass 3D 3,5-tel.

2017-07-15 22:32:00 Personal Shopper (2016) / A stylist Killjoy (2) #2

Hát én próbáltam megszeretni. Az első félóra után már nagyon fészkelődtem... Vártam, hogy történjen valami. Aztán lassan történt, de még mindig borzasztó vontatottan. És a végén számomra már totális érdektelenségbe fulladt a mutatvány. Gyanítom, hogy akiben ez a film jobban megmarad, az is inkább csak arra fog emlékezni, hogy Kristen Stewart vetkőzött és maszturbált a filmben... (Mondjuk ennek sem éreztem a történetet előre vivő jelentőségét.)

Ugornak ott van teljesen igaza, hogy bizonyos technikák, amiket egy animében alkalmaznak brutálisan taszító lehet annak, aki nem érti, hogy miért úgy van megcsinálva az adott dolog. Én is így voltam/vagyok nagyon sokszor. Én ezért jártam jól azzal, hogy a lányomból igazi anime fan lett az elmúlt közel két évtizedben, mert sokszor segít át ezeken a "hüpliken". Pl. nemrég néztünk közösen egy érdekes, romantikus animét, rengeteg komolyzenei darabbal, gyönyörű képekkel (Shigatsu wa Kimi no Uso), aztán néha átment kriksz-krakszokba, pl. egy dühöngésnél, én meg pislogtam, hogy most mi van. És Angi elmagyarázta, hogy ez azért van, mert így spórolnak a készítők, mivel a kidolgozottabb rajzok természetesen sokkal többe kerülnek. Persze lehetne azt mondani, hogy de ha már egyszer csinálják, akkor miért nem lehet az egészet rendesen, de amikor ez az alkotói felfogás eljut oda, hogy elfogadja az ember, akkor már fel sem akad a következő alkalommal. De valószínű, hogy ha ennek egyedül ültem volna neki, akkor a második-harmadik ilyen jelenetnél ki is nyomom az egész sorozatot. Az anime nem való mindenkinek, szerintem ezzel senki sem tud vitatkozni. Én is rengetegtől kapok első blikkre idegrángást, de az is biztos, hogy rengeteg megható, megdöbbentő vagy fantasztikus történetről maradhat le, aki nem ismerkedik meg ezzel a világgal. De persze rengeteg más irányban is megtalálhatja ugyanezeknek a más technikával elkészített megfelelőit akár a hollywoodi filmek világában is, hisz ott sem csak Transformersek készülnek. Az egyetlen, ami az animék nagy előnye lehet, hogy a rajzolt technikának köszönhetően tényleg bármi lehetséges. A többször emlegetett Szentjánosbogarak sírjában szereplő két gyerek "színészi játékát" pl. nem tudnám ennyire szívbemarkolóan elképzelni élőszereplőkkel. De ugyanígy nem tudom elképzelni, hogy a Chihiro mocsáristenes jelenetét bármilyen technikával ennyire "életszerűvé" lehetne varázsolni élő szereplőkkel és esetleg CGI-jal.

Én egyetlen fantázialényt sem éreztem ok nélkülinek. A lányom most érettségizik, három-négy évesen látta először, és azóta is hatalmas anime fan, messze túlnőve az én hobbi anime nézői szintemen. Mikor a Chihirot néztük, (az első animéje volt, köszönhetően természetesen az Oscar-hypenak is) sokszor jöttek a gyermeki kérdések, mert nem értette, de érteni akarta. Pl. mi volt az a mocsárlény és mit csinált vele Chihiro. És amikor elmagyaráztam neki, hogy mi volt az, hogy miért volt benne rozsdás biciklitől kezdve mindenféle szemét, és mi történt vele végül, azt hiszem, akkor csírázott ki benne az a csodafelismeréses látásmód, ami a Ghibli filmek legtöbbjéhez elengedhetetlen :)

előzmény: Ugor (#37)

2017-06-22 18:07:05 Ozzy (2016) / Állati nagy szökés Killjoy (2) #1

Egy börtönsztori gyerekeknek??? WTF??? Nem igazán értem, hogy ki gondolta jónak ezt az alapkoncepciót...

2017-06-16 06:39:53 Rough Night (2017) / Csajok hajnalig Killjoy (1) #1

42 év alatt az első film, ami elérte azt, hogy a felénél felálltam a moziban és kijöttem. Kamerába hányás, amire persze egyből inni kell, kokó kokóval, pöcsös partyszemüveg a hullára, mert nem lehet lecsukni a szemét... Hát ha ma ez a humor, akkor én ezt inkább passzolom...

2017-06-10 08:48:55 The Mummy (2017) / A múmia Killjoy (3) #2

Nem mondanám rá, hogy rossz, inkább olyan semmilyen. Cruise fut, úszik, ugrik, mint mostanában szinte mindig. A haverja az elején gyakorlatilag csak ordít. Kicsit olyan egységsugarú az egész történet, kb. olyan, mintha a klasszikus szörnyuniverzum filmek forgatókönyvírói tették volna le az alapokat és a maiak csak a robbanásokra és a látványra felügyeltek volna. A Dark Universe indításának elég vérszegény (szó szerint is), Hyde egyelőre inkább ciki, mint félelmetes, és az egész egyelőre nagyon furán néz ki, mint univerzum. Ha nem erőlködtek volna ennyire, hogy megalapozzák ezt az egészet, talán élvezhetőbb lett volna. Így ez most csak egy hármas, de abból is csak az az igazán gyenge, épp hogy meglett féle.

Egyszerűen feladtam, az utolsó húsz percnél kinyomtam. Látom benne a potenciált, de ahogy Kaamir is írta, gyakorlatilag tényleg nem szólt ez az egy óra másról, mint hogy egy rakás mondvacsinált problémán vergődik két elég idegesítő p*csa. Ehhez a "harmincasok nyervogása" témához én már 42 évesen azt hiszem öreg vagyok :) És a vígjátéki besorolás meg pláne erős... Inkább tragikomédia...

2017-05-22 12:56:16 Alien: Covenant (2017) Killjoy (1) #91

Hát ha ezek után nem lesz egy South Park rész, ahol Ridley Scott üzekedik egy aliennel (ld. Spielberg+Lucas vs. Indy), akkor nincs igazság a földön! Nagyon régen akadtam ki már ennyire egy filmen. Folyamatosan csak értetlenkedtem, hogy semmi nem úgy volt, ahogy azt eddig megszoktuk. A facehugger "petézésétől" a fejlődési időn át... A nem lélegző android furulyázik... Sebek tűnnek el egyik pillanatról a másikra... Kidobjuk a halottat az ürbe, az elkezd pörögni, majd szépen beáll egy egyenes röppályára és elúszik... Iszonyatosan idegesítő volt látni, hogy percenként tojnak vagy az eddig ismert mitológiára vagy a józan észre. Amikor David nekiáll egy brutál méretű birkanyíró ollóval hajat vágni (miért is nő egy android haja???), majd kijön jólfésülten, már csak ennyit mondtam: Vidal Sassoon - Cut&Go!!!

2017-05-22 12:51:02 Yeolhansi (2013) / 11 óra Killjoy (2) #1

Az alapötlet egész jó, de a TV-s szintű megvalósítás és az "annyira túlbonyolítom, hogy már magam sem értem mit akartam csinálni" történetvezetés végül elhúzza egy nagyon gyenge irányba.

2017-02-27 23:50:45 Mindenki (2016) / Sing Killjoy (5) #126

Az elmúlt hetekben többször, több csoporttal is megnéztem a suliban. És megnézték kollégák is. Mindenkinek egy kicsit más jelentett a film. A diákok nagy része úgy állt fel, hogy tudna kapásból két-három tanárt mondani a saját életéből, akiktől megkapták, pl. hogy "ne is erőlködj, te nem vagy elég jó egy matek versenyre". A kollégák közt viszont inkább az "el lehet menni..." rész verte ki a biztosítékot általában, az abban megbújó nagyon durva terror miatt.

2017-01-06 19:26:28 The Great Wall (2016) / A nagy fal Killjoy (3) #4

Hatalmas látvány és nyugati szemmel egy egész korrekt kalandfilm csúnya szörnyekkel, egy hőssé váló főszereplővel és sok harccal. Ami miatt mégis keserű szájízzel jöttem ki a moziból: gyakorlatilag egy-az-egyben kiherélték a wuxiákat. Akár az A hőst, akár a Repülő tőrök klánját, akár az Oscar-díjas Tigris és Sárkányt nézzük, rengeteget dobott mindegyiken a szereplők lelke, motivációi, változásai. Na, itt gyakorlatilag csak a lélek hiányzott.

Sajnos (lassan már szokás szerint) most sem tudok ellent mondani Tenebra véleményének: a kínaiak mindent megtettek, az amerikaiak meg mindent kinyírtak ebben a filmben. Kb. olyan, mint a Szigorúan piszkos ügyek vs. A tégla. Számomra ott is Scorsese mindent kiírtott a saját változatában, amitől igazi élmény volt az eredeti. Itt is ezt éreztem. A nyitó csata pl. olyan szinten volt, amit egy amerikai produkcióban záró csataként adnának el, de aztán jött a szokásos Hollywood-i leültetés. Pedig még azt sem lehet mondani, hogy olyan rohadt hosszú lett volna a film, hogy nem tudták kitölteni a játékidőt, mert ez csak bő másfél óra volt. Kár érte, de azért egyszer teljesen jó szórakozás volt.

2016-12-26 16:28:40 Wit (2001) / Fekete angyal Killjoy (4) #1

Nem egy egyszerű film. Rákbetegekről szóló film már sok született, általában romantikus körítésben, hogy a beteljesületlen szerelem miatt végül százas csomag papírzsebkendőket sírjunk el. Mike Nichols és Emma Thompson másképp álltak a témához. Egy irodalomprofesszor az egyszemélyes főszereplő, aki az általa tanított költeményekből próbál erőt meríteni, miközben egy kísérleti gyógyszer tesztjén vesz részt. A film során végigvezetnek bennünket a kemóterápia minden szenvedésén, kezdve a haj kihullásától a folyamatos hányáson át a szinte elviselhetetlen fájdalmakig mindent megkapunk és nézőként szinte tapinthatóan érezzük is ezeket. Látjuk, hogy egyes orvosoknak csak egy adatsor a beteg, míg vannak, akik emberszámba is veszik. Számomra igen rémes volt az a jelenet, amikor medikusok és medikák is jelen vannak a viziten, és gyakorlatilag egyikükben sem merül fel az a gondolat, hogy ez most nem csak egy tananyag, hanem épp egy ember élete és szenvedése játszódik le a szemeik előtt.

Nehéz darab azoknak is, akiknek még soha nem kellett szembenézniük ezzel a betegséggel, azoknak pedig azt hiszem még nehezebb, akik valaha is kerültek már szembe a rák kegyetlenségével.

2016-12-09 10:05:42 A martfűi rém (2016) / Strangled Killjoy (5) #10

Tegnap este néztem meg a kiskunhalasi moziban. Kifelé jövet nagyon nagy volt a csend. Mindenki kicsit magába fordult, szinte tapintani lehetett a feszültséget, azt hogy ez a film nem csak engem vágott gyomron, hanem mindenkit a moziban, legyen az fiatal vagy idősebb. Tipikusan az a film, ami komoly nyomot hagy az ember lelkében és agyában, de jóérzéssel fel sem merül a "tetszett" szó, amikor a filmről kérdezik. Tegnap este kérdezte egyik ismerősöm a film után a FB-on, hogy milyen volt. Ennyit írtam: "Kegyetlen. Olyan film, ami megragadja a torkodat, de végül rájössz, hogy az egész lényedet bedarálta. Most értem haza, de még mindig úgy érzem magam, mint akit gyomron vágtak."

A történetről, a rendezői megoldásokról már szinte mindent leírtatok, amit én is írtam volna. Úgyhogy én egy picit más dolgot emelnék ki, ami szintén a készítők odafigyelését jelezte számomra. Az pedig az egész akkori kor megidézése az apróságokkal. A Szikra gyufa, a zöld konyhaszekrény a nagymamám konyhájából, a kotyogós kávéfőző a polcon, a kézi kávédaráló a szekrény tetején, a füstszűrő nélküli cigaretta. És még ezer pici, apróság, ami tényleg tökéletes időutazássá varázsolta ezt az egyébként iszonyatosan nyomasztó, gyomorszorító és sötét történetet.

Nemrég néztem az Éjszakai ragadozókat, és azt hittem, hogy nem lesz már idén ennyire nyomasztó film a mozis programomban. De azt hiszem most ez a film nagyon keményen harcba indult az év egyik legmegrázóbb mozis élménye címért. És ahogy az Éjszakai ragadozókban is nagyon jó megoldásnak találtam, itt sem kapunk igazán feloldást, hiába szabadul ki az ártatlan és hiába akasztják fel a gyilkost.

2016-11-03 00:49:01 Trolls (2016) / Trollok Killjoy (5) #3

Szégyen, nem szégyen, én nagyon jól szórakoztam rajta. A dalválasztásokon pedig néha még a könnyem is kicsordult. Lionel Ritchiet vagy épp a Simon & Garfunkelt így hallani... Jó volt ez!

Annyira angol, annyira más, mint ami a csapból is folyik a romantikus vígjátékok területén Hollywoodból, hogy ott remegett a kezem az ötödik csillag fölött egy ideig. Nagyon jó film rengeteg, a mai időkhöz igazított, de mégsem alpárian megoldott humorral és néha igazi, szívbemarkoló könnyes pillanatokkal. Ditter ezután csinálta a Hogyan legyünk szingliket, ami már sokkal amerikaiasabb, de azért nekem még az is kellemesen kilógott a nagy átlagból pontosan ugyanezzel a dramedy-s megoldással, még akkor is, ha Rosie történetében sokkal erősebben, átérezhetőbben, emberközelibben működött ez a vonal. Lily Collins pedig annyira bájos minden jelenetben, hogy már csak miatta is érdemes végignézni.

2016-10-27 21:52:25 The Accountant (2016) / A könyvelő Killjoy (4) #2

Nemrég értem haza. Jó volt bizony ez :D Affleck nagyon jó volt, zseniálisan hozta a kívülállót. Anna Kendrick engem még mindig levesz bármikor a lábamról és itt is megvolt vele a szokásos eye-candy faktor. Ahogy Tenebra is írta, az öreg nyomozó és úgy összességében az egész nyomozósdi sztorija volt egy kicsit lassú és lógott ki ezért a képből, de amikor Affleck odavágott, na azok nagyon szépen össze voltak rakva. Már várom, hogy egy keményebb Batmant hozzon majd nekünk.

Plusz nagyon zavart, hogy Simmons szinkronhangja nem a mostanában már megszokottá váló Barbinek Péter volt, hanem Gáspár Sándor. :(

Tegnap este néztem meg, és nekem egy igen szórakoztató akciófilm lett. Kemény bunyókkal, stílusos egysorosokkal és egy nem agyonerőltetett, de jópofa családi szállal. Cruise arcán is kezdenek meglátszani az évek, de nekem még mindig stabilan szállítja a szórakoztató akciófilmeket. És hát ugye Rékasi Karcsi is visszatért! :D

2016-10-13 21:07:03 Inferno (2016) Killjoy (3) #5

Az első két rész után hatalmas csalódás, de még így sem volt annyira rossz. Ami nálam elvette az egész élét az egy olyan apró jelenet, amivel lényegében lelőtték a poént. Amikor Langdon és Sienna megnézik Zobrist videóját és a végén a lányon látszanak az egyértelmű érzelmek, mikor lecsukja a laptopot. Innentől tök egyértelmű volt, hogy ki a hunyó, már tényleg csak az ahhoz vezető út maradt, hogy ez hogyan derül ki. De valahogy az egész teljesen vérszegény lett. Amíg a Da Vinciben és az Angyalok és Démonokban is végig lehetett izgulni és rengeteg látványos helyszín és műtárgy kapott fontos szerepet, itt az egész dantés körítés kimerült az Inferno említésében és a Boticelli képben... Mondjuk nem is értettem már akkor sem, amikor először hallottam róla, hogy miért nem az Elveszett jelképet készítik el, de tartok tőle, hogy ezzel a résszel úgy földbe állíthatják Langdon professzor mozis kalandjait, hogy az már el sem fog soha készülni.

Ez engem most nagyon elkapott. Egy szomorkás, mai szerelmi történet egy pár öt évéről a megismerkedéstől egészen... És mindezt folyamatosan váltogatott időrendben. A készítőknek sikerült összehozni a Ponyvaregény történetvezetési stílusát a szerelmes filmekkel és a musicalekkel. Nézzétek meg! Jó dalok és jó történet, érdekes megvalósításban. Anna Kendrick gyönyörű és még mindig jó a hangja, Jeremy Jordan pedig tökéletes a srác szerepére. Mondjuk sok értelme nem volt szinkronizálni, mert alig van benne néhány sor próza :)

Nem lett zseniális mert kicsit lassan indul be, de az apró részletek (cserepes ajkak, kiszáradt bőr, piszkos körmök), amivel Emily Blunt hozta az alkoholistát, és azért az egész csavaros történet élvezetessé tette. Talán a film egyik legnagyobb hibája az a marketinges fogás volt, hogy állandóan mindenhonnan a Holtodiglanra utalgattak, de ez a történet egészen máshogy tartogat meglepetéseket, így sokaknak lehet majd csalódás a sokkal "hétköznapibb" valóság. Viszont ha valaki egy igazán nyomasztó hangulatú thrillert keres, akkor érdemes tennie vele egy próbát.

Nem érte el a Nagy hal szintjét nálam, pedig az eleje sokban hasonlított annak az alapjaira. De utána keveredett a történet az X-Mennel és sajnos Burton jellegzetes kézjegyei sem voltak olyan markánsan észrevehetők, így végül egy picit csalódott voltam, mert kicsit többet vártam, de összességében még így is nagyon tetszett.

Most értem haza. Nekem totál hozta a régi westernek hangulatát. Nem vitték túlzásba a vérgőzösséget sem. Nálam pont telibe találtak. Nem volt tökéletes, de most ez épp elég egy stabil négyeshez. Az egyetlen szomorúságom az volt, hogy végig inkább a Rettenthetetlen feszültségkeltősebb zenéit idézték meg a vonósok és csak a stáblista alatt jött meg a klasszikus főcímzene.

2016-09-18 00:59:24 Don't Breathe (2016) / Vaksötét Killjoy (3) #17

Teljes mértékben egyetértek BonnyJohnnyval. Engem sem igazán hozott lázba a körítés. Nem volt hosszú, de én ezt a filmet úgy 70-80 percesre vágtam volna, mint a sicc. Dögunalmas felvezetés, ami aztán ugye csak lóg a levegőben, néhány jumpscare, aztán végre elindult a móka, bár egyszerűen nem tudtam érezni a feszültséget. Valahogy nem sikerült ráhangolódni, nekem nem jött át a bezártság érzése. Nem beszélve arról, hogy én simán befejeztem volna ott, amikor a lány magához tér az előző lány helyén a pincében. Mert számomra onnantól totális lejtmenet lett a film és egyfolytában azt hajtogattam, hogy "Na, nemááááár! Ez így mekkora hülyeség már..."

Kár, pedig lett volna benne puskapor.

Ez nekem most de kellett. Kicsit belefáradtam a látványpornóba és akartam valami nyugis, értelmes filmet. Tegnap este EGYEDÜL voltam a halasi moziban és óriási élmény volt. Enyém volt az egész terem, nem volt chipses zacskó csörgés meg szürcsölés, csak tisztán a csupasz történet, amit nem igazán magyaráznak túl. Valószínű sokaknak ez lesz majd a baja vele, hogy olyan kis egyszerű, egységsugarú történet minden csicsa és sallang nélkül. A látvány jó volt, semmi nagy extra, de tökéletesen működött.

Nagyon jó szájízzel jöttem ki végül, és külön pacsi innen is a dolgozóknak, akik nem mondták azt, hogy egy ember miatt nem vetítik le a filmet! (Pedig egy termes mozi, vagyis ha ez elmaradt volna, akkor már 8-kor húzhattak volna haza :) )

2016-09-07 08:09:32 War Dogs (2016) / Haverok fegyverben Killjoy (4) #6

Járni járt, csak nem jutott :D Nekem azért így is kicsit visszás volt az a rész a kezdeti nagyhangú háborúellenesség után.

előzmény: BonnyJohnny (#5)

2016-09-06 05:49:29 War Dogs (2016) / Haverok fegyverben Killjoy (4) #4

Hát nem tudom. Nekem nem volt ez ennyire egyértelmű. A záró narrálásban elhangzott, hogy csak 2022-ig kell várni, és visszaszállhatnak a bizniszbe. (Nem biztos a dátum, de valahol akörül.) Ez vagy csak egy szúrás arra, hogy mennyire gáz ez a rendszer, vagy egy jelzés, hogy csak addig kell azzal a pár millióval kihúzni. A kiszállásakor is ment még azért a közel 5 milláért (persze a kibicnek semmi sem drága :D ) és a végén a táska sorsa sem volt egyértelmű. Azzal pedig, hogy Cooper karakterét nem említette a vallomása során, inkább csak a saját érdekeit nézte, hogy ne súlyosbítsa az ellene felhozott vádakat egy tiltólistás emberrel való kapcsolattal.

előzmény: BonnyJohnny (#3)

2016-09-05 22:26:06 War Dogs (2016) / Haverok fegyverben Killjoy (4) #2

Nagyon jó film volt, szórakoztató, szinte a teljes hosszában lekötötte a figyelmem. És hogy akkor miért négyes mégis? Anno a Big Short kapcsán említette egyik kolléganőm, hogy neki nagyon nem tetszett, mert azt a fajta embert tette "hőssé", akik igazából hasznot húztak a kisemberek kárából. Érdekes módon abban a filmben én nem éreztem ezt ennyire ellenszenvesnek, talán azért, mert volt nagyobb ellenség is, a bankok személyében. Itt viszont tényleg két gátlástalan és szinte végig gerinctelen embert "sztároltak", akik a pénz kedvéért gyakorlatilag szinte bármit bevállaltak, hiába voltak az elején még a nagy háború ellenes megjegyzések, a végére már a minden mindegyig jutottak, így ebben a filmben nekem nem volt a végére sem pozitív karakter, szemben pl. a Steve Carell által játszott karakterrel a Big Shortban, aki legalább a végére rádöbbent arra, hogy mit is tettek. Ennek ellenére egy jó film volt, viszont a moziból kifelé jövet elkeserítő volt belegondolni abba, hogy miközben jókat vigyorogtunk a poénokon, közben a világ egyik fekáliacunamijának a közepébe kaptunk egy kis bepillantást, ami jó eséllyel mit sem vesztett az erejéből az évek során, csak a szereplők cserélődnek pár évente.

2016-08-20 07:55:53 Ben-Hur (2016) Killjoy (2) #51

Szégyenlem kimondani, de szinte végig szórakoztatott, tetszett, hogy más irányból közelítette meg a történetet, mást emelt ki, igazi XXI. századi kalandfilmet csinálva egy az 1900-as évek elején íródott történetből (és semmiképpen sem az 1959-es moziváltozatból). Még azzal is egészen elégedett voltam, hogy a tengeri csatát szinte végig Judah szemszögéből látjuk csak a gálya belsejéből, így nem estek abba a csapdába, hogy valami őrületes látvánnyal akarjanak lenyűgözni. Pedig egy látványos tengeri ütközettel sok nézőt levehettek volna a lábáról. A kocsiverseny is jó lett, nem lógott ki nagyon a CGI lólába. Esküszöm, már azon voltam, hogy egy gyenge négyest adok neki, amikor jött az utolsó pár perc... Amiben az egész addig felépített kártyavárat összedöntik egy nagy adag halivúdi cukrostakonnyal... Hát komolyan mondom, ennyire felháborodva még nem jöttem ki moziból egy befejezés miatt sem. Nem is tudom, mihez hasonlítsam. Talán még a Szárnyas fejvadász happy endes befejezése sem vágta ennyire agyon az egész addigi filmet.

2016-08-10 08:14:05 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] Killjoy #22618

Na, akkor lehetne ezt a stílust valahova máshova költöztetni? Még nem láttam a filmet, de ez az óvodás szájkarate kezdi is elvenni a kedvemet tőle.

--
Áthelyezve a(z) Last Days in the Desert topikból.

2016-08-08 19:02:06 [Filmet keresek] Killjoy #2016

Igen. Ez volt az. De ez tényleg ennyire rossz volt? :D

előzmény: BonnyJohnny (#2014)

A magyar címe: Tökéletlen talajfogás

https://kritikustomeg.org/film/62413/the-bronze-2015

Na, egy újabb megosztó DC film :) Ami nekem megint bejött a maga darkosabb módján. Egyáltalán nem bántam, hogy Joker, Batman és Flash sem kapott komolyabb szerepet. Ez egy csapatépítő film volt, és két karaktert nagyon szépen építettek is (Harley és Deadshot), meg egy harmadikat kicsit (Diablo), és tény, hogy itt is érezhető volt, hogy ez bizony majd egy Ultimate Cut vagy hasonló verzióban lesz teljes, de én szinte végig élveztem a filmet, de hozzáteszem, hogy én vagyok az az idióta, akinek az Ang Lee-féle Hulk is tetszett pont azért, mert nem akart színes-szagos vattacukrot adni a hősök mellé. Plusz akármennyire is kedvelem Peller kisasszonyt sok más teljesítményéért, Harley Quinn-hez most ő sajnos nagyon-nagyon kevés volt, mint szinkronhang.

És ami megint rohadtul zavart, az a rühes 3D erőltetése. Ebben a hónapban ez volt a második nagyobb film, aminél az ideg szétvetett, hogy egy csomó jelenetet alig lehet látni a rohadt szemüveg sötétített lencséje miatt. ÉS MIÉRT KELLETT, MERT A BESZÉLGETÉS ELŐTERÉBEN SZÁLLINGÓZIK A HÓ??? Hát hagyjuk már!

2016-08-05 13:09:19 [Filmet keresek] Killjoy #2013

Az egyik FB oldalon említették az A kéz, amely a bölcsőt ringatja című klasszikus thrillert, és erről ugrott be, hogy nagyon régen láttam valami hasonlót. Hátha valaki tudja, mi volt az a film. Egy szőke nő volt a főszereplő (mind a két részben, amit láttam), és hasonlóan ehhez, ott is egy családra szállt rá a csaj. Csak az volt a csavar a sztoriban, hogy az első végén megúszta, és szépen elsétált, majd a másodikban folytatta a szemétkedéseket (talán már egy másik családdal?) és annak a filmnek is az lett a vége, hogy a nő, mint aki jól végezte dolgát, ellovagolt a naplementébe (persze csak képletesen), miközben talán ki is nyírta az egész családot. Lehet, hogy ennyi kevés, de hátha valakinek dereng. Szerintem a videotékás korszakban futottam bele valamikor a '90-es évek elején, de még erre sem esküdnék meg.

2016-08-02 08:51:10 Ghostbusters (2016) / Szellemirtók Killjoy (4) #39

Mint ahogy azt írtam, a trailer alapján engem is az idegrángás kapott el, különösen az iszonyatosan félrement szinkronnal. Aztán jött a modernizált főcímzene, amitől már sugárban hánytam. Ott már azt kezdtem mondani, hogy Moziklub ide vagy oda, ezt én passzolom. De aztán csak lettünk annyian, hogy elmentem én is, és az iszonyatosan negatív várakozásomhoz képest elszórakoztatott a film, még ha nem is lett egy örök klasszikus. Lehet, hogy ha még egyszer megnézném, én is levinném az osztályzatot hármasra, de a moziból kijövet azt mondtam, hogy ez nekem egy halovány(ka) négyes(ke) volt.

előzmény: kwzatz (#30)

2016-07-29 19:49:30 Ghostbusters (2016) / Szellemirtók Killjoy (4) #12

Most értem haza a moziból. Négyes. Gyenge négyes, és valószínűleg az olyan fan-service-eknek köszönhetően, amik nálam pl. a Warcraftban abszolút nem működtek, mert nem tudtam hova tenni, itt viszont nagyon örültem a visszatérő apróságoknak. Az meg külön nagyon jó volt, hogy sok helyen nem azok a rettenetes szinkronszövegek maradtak végül a filmben, amik az előzetesekben elhangzottak. Még mindig a hideg ráz a répás beszólástól... Már akkor is idegrángást kaptam attól, hogy hogy kerülhetett répa az ektoplazmába... De szerencsére ezek a baromságok nem maradtak, ahogy az a borzalmas modernizált szemét, amit új főcímdalnak harangoztak be, csak egy nagyon rövid ideig b...ta a fülemet. A látvány jó volt, a 3D-nek végre volt is valami értelme, és még a régiek cameoin is jókat mosolyogtam, bár inkább annak örültem, hogy feltüntek a nagy öregek, mint annak, hogy mennyire frappáns jeleneteket kaptak. (Mert hát sajnos nem...)

Ja! És tessék végigülni a stáblistát, mert ott még egy nagy visszatérő előkerül, még ha csak említés szintjén is, belebegtetve a második rész fő vonalát.

Akkor lett volna igazán jó ez a film, ha nem ez a címe. Mert így az ember végig tudja, hogy itt bizony mire mehet ki a játék. Én hagytam volna egy egyszerű címet, pl. A menedék, vagy valami hasonló, és akkora lett volna a WTF, amikor a film végén kidől a házszámtábla... De egyébként tetszett. Sokkal jobban, mint az első kamerarángatós megoldása.

A legdurvább nekem az egész Cloverfield mítoszban, hogy két film után sem igazán tudjuk, hogy mi a fene van :D Na jó, ennek a végén már egyértelművé tették, hogy nem valami tengerből előkúszó szörnyekről van szó, a'la Godzilla, és amire az "első rész" alapján tippelni lehetett volna, de hihetetlen, hogy Abrams és csapata ezzel a mítosszal is hogyan vezeti meg a közönséget, miközben nem árulnak el szinte semmi konkrétumot. Kezd olyan érzésem lenni, mint a Lostnál :D

2016-07-26 22:36:21 Room (2015) / A szoba Killjoy (5) #97

Ez a film soha nem fog megjelenni kishazánkban DVD-n vagy Bluray-n? Se ezt, se a Carolt nem látom sehol :(

Ezek között a nevek közt büszkén látom a magamét is. Köszönöm!

előzmény: oscarmániás (#46)

Démonok között 2? Még csak nem is dereng az első rész, pedig láttam, és sokan állítják, hogy jó horror volt, de engem pont ennyire fogott meg. Na de majd a második... Se. Az alapötlet nem lenne rossz, de a megvalósítás botrányos. És most nem a technikai részletekre gondolok, bár sokat nem kellett rákölteni szerintem, mert elég kevés látványos dolog volt benne, de amit képileg és hangilag adott a film, az rendben volt. Csak az összes többi ment félre nálam.

Valamiért azt hittem, hogy egy okosabb horrort fogok látni, ami tényleg nagyon nagy para lesz, mert hát azt a marketingrizsa kamu mozis felvételt én is láttam, amiben az egész mozi összecsinálja magát két percenként. Na, nekünk ez nagyon nem sikerült. KETTŐ DARAB TÉNYLEG IJESZTŐ JELENET VOLT A FILMBEN!

Egyszerűen kiábrándító volt, amikor már a tizedik olyan jelenet jött, hogy a szereplő bokáig összefosva magát nagyon lassan nyúl egy ajtóhoz/függönyhöz/stb., miközben szerencsétlen vonós zenekar már izomlázat kap a vonók rángatásától, és amikor kinyitja/elhúzza, akkor nincs ott semmi...

Csak tátottam a számat (sokszor az ásítás miatt), hogy egy KÉT ÉS FÉL ÓRÁS FILMBEN KÉT ÓRA A FELVEZETÉS, AMIBEN SZINTE SEMMI NEM TÖRTÉNIK, CSAK HÚZZÁK AZ AGYUNKAT! Miközben a Warcraft-nál, a Batman Superman ellennél és még ki tudja hány filmnél sírtam azon, hogy mennyi mindent kivágtak, itt pont az ellenkezőjével volt a bajom. Ha ez a film másfél órás, akkor talán működött volna, bár a bárgyú befejezést akkor sem bocsátanám meg, de legalább nem ültem volna kockásra a hátsóm a semmiért.

Csak nagyon elvetemült horror rajongóknak ajánlom, de inkább ők is keressenek valami véresebbet vagy valami sokkal okosabban megírtat!

Nem beszélve róla, hogy az egyik részben még egy kisnyuszi születését is végignézheti a kisgyerek, aki még azt hiszi, hogy a babákat a gólya hozza! A Kockásfülű nyúlban meg ott az a nagy batár verekedős srác, hát milyen ijesztő és nyomasztó már, mikor elveszi a kisebbektől a kajájukat???

MicaHiro válaszához kapcsolódva: az én lányom még ovis volt, mikor esti mesének az Állatfarmot olvastam neki. Minden este egy fejezetet. Akkor mint állatos mesét hallgatta, aztán nagyobb korában, mikor már a történelmi dolgokat is értette hozzá, akkor más szemmel újra olvasta és akkor is tetszett neki, csak valami egész más miatt már. És bár azt, hogy patológus akar lenni, még mindig nem emésztettem meg teljesen, de talán nem azért választotta ezt, mert 3,5 évesen a székesfehérvári Cinema Cityben az első nagyvásznas mozis élménye, a sok helyen tényleg rohadt ijesztő és rohadt nyomasztó Gyűrűk ura első része volt ;)

Szóval szerintem igazából semmi baj azzal, hogy a nagy költségvetésű animációs filmek eltolódtak kicsit abba az irányba, hogy komolyabb mondanivaló is szoruljon beléjük, ettől még a gyermeki lélek ugyanolyan szabadon csaponghat bármerre, és az életben sajnos nem ezek a mesék törik majd le a szárnyaikat. Nekem igenis tetszett a krimis vonulat a Zootopiaban és az 5 éves kisfiam is nagyon élvezte, és ugyanígy nagyon jó volt és mindkettőnket meghatott a Dino tesó is a maga komorabb hangvételű történetével.

előzmény: kaamir (#24)

Határozottan állítom, hogy nem. Egész film alatt fel sem tűnt igazán, hogy 3D-s. Mert annyira elvitt a sodró lendületű fordulatos forgatókönyv ;)

előzmény: Korben (#9)

2016-07-03 19:32:25 Sisters (2015) / Lánytesók Killjoy (3) #7

Néha kicsit le-leül, de hogy a közeljövőben nem fogom tudni röhögés nélkül meghallgatni a Für Elise-t, az tuti! :D

Dwayne "The Rock" Johnsonról már jó ideje tudjuk, hogy imád marháskodni is a filmvásznon, és valljuk be, ez nem is áll rosszul neki. Pedig kitaposott ösvényen haladhatott volna, ha beáll a pankrátorból lett akciósztáro(cská)k sorába, ő mégis mert kikacsintgatni a klisék közül és belement mindenféle baromkodásba is, ezzel megkedveltetve magát sokunkkal. Gondoljunk csak Facundo Rodriguezre ;)

Kevin Hart pedig a tipikus nagypofájú afro-amerikai a sztoriban, aki szállíthatja a poénokat és bár igazán kiemelkedőt még nem sikerült letennie az asztalra, de nagyon sok kellemes percet szerzett már ő is a vígjátékok szerelmeseinek.

De azért lássuk be: ez a két név nem arról vált híressé, hogy kasszarobbantó és rekeszizomszaggató filmeket szállítottak a vígjáték kategóriában. Szóval valami kis langyos, közepes filmecskére számítottam, amin majd elrötyögünk a moziban, meg talán egyszer-kétszer fel is nyerítünk, de azért nem fogja megváltani a világot.

Ehhez képest kaptam egy iszonyat jól felépített CIA ügynököt The Rock személyében, aki a bénáskodásokat, a beépülést és a kemény akciókat is jól hozta, miközben néha olyan szövegeket kapott, hogy szakadtunk a röhögéstől. Kevin Hart pedig a tökéletes társ volt ebben a mókában.

Nagyon kellemesen meglepődtem ezen a filmen. Nem mondom, hogy leverte a Rendes fickókat, mert azért az egy egészen más szinten mozgott, de hogy az utóbbi évek buddy-cop filmjei között magasan lealázta akár a Pofázunk és végünk mindkét részét, akár a borzalmas Agyas és Agyatlant, az biztos.

El sem hiszem, hogy már tizenhárom év telt el a Némó nyomában óta. A kis kacska uszonyú halacska története belopta magát a mozinézők szívébe és a mozifilmek történetébe is. Akkor még a Pixarnál hihetetlenül pörögtek a kreatív emberek és ötletek. De eltelt tizenhárom év. Időközben volt Verdák 2, Szörny Egyetem, és már tudjuk, hogy készül a Verdák 3, a Toy Story 4 és egyre jobban úgy érezzük, hogy elfogytak az ötletek még akkor is, ha nemrég volt egy zseniális Agymanók és egy nagyon szerethető Dinó tesó is. És hogy a Némó folytatása a Szenilla nyomában melyik oldalt erősíti?

Mikor pár éve meghallottam, hogy a Némót is folytatják, kissé elkeseredtem. Pontosan azért, amit már fentebb írtam. Úgy tűnt, a Pixarnál eltűntek a kreatív emberek, akik öt perc alatt könnyeket csaltak anno a Fel! nyitó képsoraival az ember szemébe, vagy akik úgy felforgatták a szuperhős status quot a Hihetetlen családdal, hogy az ember csak vigyorgott a majd kétórás ötletbomba nézése közben.

De őket is elérte az utóbbi időben a "tavalyi jobb volt" érzés, és egyre többször jöttünk ki fanyalogva a kezdetben csak zseniális filmeket készítő Pixar vetítéseiről. Ezek fényében komoly fenntartásokkal ültem be a Szenilla nyomábanra, várva egy újabb rókabőrt, egy Némó nyomában 2-t. És azt is kaptam, de közben mégsem.

Mert a Szenilla miközben sok szempontból képtelen az elődnek még a nyomdokaiba is lépni, közben annyi szív, kedvesség és szeretet van benne, hogy simán el tudom nézni neki a hibákat. Szerethető szereplők (talán csak Pizsi állandó aggódása válik kissé idegesítővé már a vége felé) és egy szerethető történet, még akkor is, ha vannak benne gyengébb részek.

Szenilla még mindig imádnivaló, Pizsi és Némó szerencsére nincs nagyon előtérben (így csak halványan dereng a Némó 2 érzés) és baromi jó új szereplőket sikerült "castingolni" a készítőknek. A mufurc polip, a két bálna és a többi új szereplő is egész jók és a poénok nagy része is betalál.

És amiért én külön megdicsérném a készítőket: nagyon régen volt már ennyire gyerekbarát film szerintem moziban, ugyanis NINCS negatív szereplő a filmben. Még azokról is, akik az elején ellenségesnek tűnnek, végül kiderül, hogy ugyanolyan melegszívű és szerethető figurák, mint a főszereplők.

Azt kell mondjam, jól szórakoztam és nálam megint a pozitív irányba billent a Pixar-mérleg nyelve, de ha bejelentenék, hogy nem lesz több ebben a világban játszódó Pixar film, akkor sem hiszem, hogy megkönnyezném a hírt. Jó és szívet melengető volt. (Bár sokan mondhatják majd, hogy kicsit (nagyon) szájbarágós.)

20 évvel ezelőtt tátott szájjal ültünk a frissen felújított dunaújvárosi moziban. Új, kényelmes székek, Dolby hangtechnika és az egyik első bemutató mi is lehetett volna akkor más, mint a Függetlenség napja. Akkor még nem nagyon volt internetes vírusmarketing, mégis mindenki tűkön űlve várta, hogy az idegenek szétszedjék a Fehér Házat. Egy hét alatt kb. ötször néztük meg és iszonyatosan jól szórakoztunk. Aztán teltek az évek, jött a videókazetta, aztán meg a DVD és egyre jobban veszített a varázsából a film. Vagy csak a többi film nőtt fel a feladathoz mind látványban, mind katasztrófapornóban. De aztán eljött 2016-ban is július 4-e...

Az első rész bemutatóját pontosan július 4-re időzítették és hatalmas tűzijátékot rendeztek a mozipénztáraknál. A második rész szinte a semmiből jött és el is fog tűnni azzal a lendülettel és meg sem próbálták meglovagolni a nemzeti ünnep adta bevételi hullámokat. Roland Emmerich már messze nem az a húzónév, mint a '90-es években, Will Smith is kiszállt a showból és igazából nem is nagyon maradt mai szemmel nézve nagy név a stáblistára. És sajnos ez vissza is köszönt a filmben. Ugyanolyan buta a sztori és ugyanolyan látványos akar lenni mint az első rész, de azok a döbbenetes pillanatok, amikor még ebben a részben is ORDÍT a vetített háttér (amit a '96-os első résznek elnéztünk, főleg a végén, de azért 20 év után ez már gáz...) egyszerűen érthetetlenek. A gyenge színészi játékról már nem is beszélve. Még Jeff Goldblum is csak vergődik és egy még talán az elsőnél is logikátlanabb a forgatókönyv.

Szóval minden adott egy pocsék filmhez. ÉS MÉGIS MŰKÖDÖTT. Nem mondom, hogy Oscar díjat érdemelne, de ha úgy megyünk be a moziba, hogy előtte kikapcsoljuk az agyunkat és eldobjuk jó messzire az indítókulcsot + viszünk magunkkal egy nagy adag popcorn és üdítőt + van mellettünk pár ember, akikkel együtt röhöghetünk a hülyeségeken, akkor ez egy egészen szórakoztató alkotás tud lenni!

De ha ezek bármelyike is hiányzik, akkor érdemesebb elővenni az első részt!

2016-07-03 15:23:37 Heist (2015) / A 657-es járat Killjoy (3) #1

Kirabolnak egy kaszinót, menekülnek, kicsit minden részt láttuk már valahol, de egy vasárnap délutáni mozizáshoz teljesen jó. De amúgy semmi extra.

Moziban anno nem voltam hajlandó megnézni, és most sem igazán tudom, hogy miért pont erre esett a választásom, de valahogy nem volt kedvem fajsúlyosabb darabhoz, a jobb vígjátékokat meg már kivégeztem. Úgyhogy tegnap este ezen próbáltam szórakozni, de nem sikerült. Nem hittem, hogy a Szürke... alul múlható, pláne, hogy paródiát csinálnak belőle. DE MÉGIS! Ha az eredetin szenvedtem, akkor ez már a kárhozat volt. Egyetlen egyszer sem sikerült nevetnem, ami azért komoly teljesítmény egy vígjátéktól. Messzire elkerülendő!

Elkeserítően lapos, unalmas és buta. Mondjuk a Függetlenség napja 2 után nézve teljesen jól beállt a sorba: befelé menet kapcsold ki az agyad, egy pillanatig se gondolkodj a film alatt és akkor talán a látvány elviszi a hátán az egészet.

Mindig is imádtam a jó bűvészmutatványokat és amikor 2013-ban a semmiből egyszer csak előbukkant a Szemfényvesztők, engem kilóra megvettek.

Manapság rengetegszer halljuk azt, hogy a második rész már nem olyan. Gyerekkoromban emlékszem, minden szilveszter után rengetegen mondogatták a TV szilveszteri műsoráról is, hogy a tavalyi jobb volt. (Mondjuk ez alapján a TV első szilveszteri adása viszi még mindig a pálmát.) De sajnos igaz ez jelenlegi filmünkre is.

Az első rész egy igazi derült égből villámcsapás volt a sok folytatás között friss ötleteivel, látványos bűvésztrükkjeivel és csavaros sztorijával. A második igyekezett ehhez felnőni, bár a rendező és szereplőcsere valahogy nem lett az igazi. Na jó, bevallom őszintén, hogy Isla Fisher nálam a Mindenképpen talán óta simán bármikor kopogtathatna, és nekem nagyon nem tetszett a női lovas szerepén történt változás még akkor sem, ha ez Isla terhessége miatt egy szükséges csere volt.

Viszont Jon Chu rendezői székbe ültetésének hírekor kezdtem csak igazán rosszat sejteni. Ugyanis az úriember előtte olyan hihetetlen nagy mozibombákat készített, mint a G.I. Joe második része és két Justin Bieber filmmel is beírta magát... hát ha nem is a mozi nagykönyvébe, de valahova biztosan. Ezek után számomra egy baromi nagy kérdőjel volt, hogy hogy a fenébe választhatták pont őt, bár az is igaz, hogy az első részt rendező Louis Leterrier sem volt sztárrendező. De ő legalább az első résszel bankot robbantott.

Szóval az előjelek nem voltak túl biztatóak, de azt kell mondjam, hogy mindezek ellenére egy egészen jó heist moviet kaptunk, bár sok szempontból egész más lett ez a rész, mint az előző. Az elsőben sokkal többet kellett agyalni, sokkal több múlt a trükkökön, vagy mondjuk úgy, hogy a MÁGIÁN. Ezzel szemben a második rész néha már teljesen átment Mission Impossible-be (a chip ellopásakor), máskor meg már egy igazi akciókrimit láthattunk a vásznon. De valahogy mégiscsak működött az egész. Voltak jó, jobb és mégjobb pillanatai a filmnek, és lehet, hogy volt néhol egy-két lyuk a történet falikárpitjában, de pár lépésről már egészen élvezhető volt az összkép.

Amit viszont megint csak sajnálok, hogy jó pár jelenetet, ami igazán üthetett volna, úgy ellőtek az előzetesekben, hogy totál hazavágták vele a varázslatot. Pedig Jesse Eisenberg esős trükkjénél azért az embernek le tudott volna esni az álla... ha nem tudja előre az előzetesből, hogy mit fog csinálni és még azt is elspoilerezték, hogy a rendőrök elől hogy lép le. Hát lehet, hogy csak nekem, de ez rohadtul idegesítő volt.

Végül az ítélet: nem rossz folytatás, de nem nő fel az elődhöz. "A tavaly(előtt-előtt)i jobb volt!" De azért az sem fog unatkozni, aki mégis tesz vele egy próbát, mert még mindig a jobbak közé tartozik az utóbbi években bemutatott, hasonló karakterű filmek között. De ha lesz harmadik rész, akkor azért egy picit többet várok majd attól. Ha az előzőre ötöst adtam, akkor ez azért egy gyenge négyest megérdemel. Viszont mindenképpen készüljön fel rá, aki még nem látta, hogy ha nem is akkora pálfordulás van a film stílusában, mint anno a Halálos iramban sorozat közepén, de itt is nagyon mást kapunk, mint amit megszoktunk. Talán ez lehetett KaeL véleményének is a legfőbb oka.

2016-06-18 16:44:14 Zoolander 2 (2016) / Zoolander 2. Killjoy (2) #3

Eszméletlen rossz. Hogy ehhez miért adta a nevét ennyi ismert arc?

2016-06-12 07:29:37 Warcraft (2016) / Warcraft: A kezdetek Killjoy (3) #37

Szerintem az a hatalmas különbség oka, hogy a kritikusok jó része ugyanúgy, mint az átlagnéző (pl. én) FILMET AKART NÉZNI, és akárhogy is szépítjük, de történetmesélésből és karakterépítésből ez a film iszonyatosan rossz volt. A nézők jó része viszont abból a kategóriából került ki, aki képes volt a fél életét is a Blizzardnak adni az évek során, és ők nem filmet akartak nézni, hanem WARCRAFT-ot. Azt pedig maximálisan megadta a film. Ennyi, szerintem nincs ebben nagy varázslat meg felesleges összeesküvéselmélet a kritikusok szándékos lehúzásáról. A rendezői változat még gatyába rázhatja a renoméját a filmnek és mint lentebb leírtam, el nem tudom képzelni, hogy ne futna tovább a kis pénznyomó-gépezet, de nagyon remélem, hogy tanulnak az ordas hibákból, és nem áldozzák fel ismét a film jó részét a "férjünk bele két órába" szabálynak, plusz egy olyan forgatókönyvet íratnak, ami nem akar öt filmnyi történetet elmesélni ennyi idő alatt.

előzmény: kwzatz (#36)

Én is tervezem a megnézését, de ha jól tudom, akkor az alap az egy KÉPREGÉNY volt, ami már alapban fog adni a különleges ízt az egésznek :D

---

Megnéztem. Érdekes volt, de valahogy mást vártam. Vagy nem is tudom. Tetszett, de valahogy mégsem, és még nem tudom megmondani, hogy miért vagy miért nem. Még emészteni kell. Talán túl közeli lett nekem a hippi korszak szabadsága, vagy nem tudom.

2016-05-27 08:19:45 Warcraft (2016) / Warcraft: A kezdetek Killjoy (3) #24

(Kezdésként megjegyzem: SOHA nem játszottam egyik játékkal sem 20 percnél többet! Egyszerűen nem jöttek be, pedig imádom a fantasy történeteket, de én valahol a Dune2 környékén úgy megutáltam az RTS-eket, hogy egyszerűen nem vagyok hajlandó időt pazarolni rájuk, bár a nagyobb címeknek mindig adok esélyt, az MMO-k körüli őrületet meg mind a mai napig nem értem, legyen az League of Legends, World of Warcraft, Heroes of the Storm vagy bármi más.)

Már több helyen elmondtam és talán itt is leírtam, hogy egyáltalán nem estem hasra az előzetesektől. Látványorgiát ígért, de valahogy bicegett nekem az egész. De tegnap abszolút nyitottan és reményekkel telve ültem be a megszokott 8. sorunkba, hogy végre elmerüljek Azeroth világának csodáiban.

De nem sikerült.

A film nézése közben több filmes kapcsolódás is eszembe jutott. Pár közülük:
“Ilyen lehetett volna, ha Uwe Boll összeáll Michael Bay-vel és Bay költségvetésével dolgozhatott volna…”
“Anno az Aliens vs. Predator második részénél is azt szajkózták, hogy baromi jó lesz, mert rajongók készítik…”
“Az Eragon is de jó volt könyvben…”
És még sorolhatnám.

Az első, ami a filmről eszembe jut, így jó fél nappal a vége után, hogy rohadtul untam. Egyetlen szereplő nevére sem emlékszem (na jó, Lothar) és egy igazán emlékezetes jelenetet nem tudok felidézni.

Látványban nagyon ott volt, messze jobb volt, mint amit az előzetesek ígértek, nem éreztem szinte sehol a greenboxos bénázást, de hát az ILM műhelyéből ezt a minőséget szoktuk meg. Az orkok remekül ki voltak dolgozva, és nagyon tetszett, hogy minden fontosabb ork szereplő egyedi volt. Az arcuk, a ruházatuk, minden. Ami érdekes, hogy az emberekről ez már nem mondható el ennyire. Totál egyen fazonok, zéró karizma, még a királynak és Lotharnak sem sikerült egyetlen olyan jelenetet sem írni, amiben megvillanthatták volna azon képességüket, ami kiemelkedő vezetővé tette őket. A félvér lány és Lothar kapcsolata meg inkább kínos volt, mint romantikus. Nem beszélve arról, hogy a szereplők motivációi valahol a vágószobában maradhattak, mert a legtöbb cselekedetük csak lóg a levegőben.

Egyértelmű volt a készítők célja, hogy egy rengeteg apró utalással és kikacsintással operáló eredettörténetet tegyenek le az asztalra, ami a netes áradozásokat olvasva a rajongók felé sikerült is, de hogy azok, akik soha nem játszottak a játékokkal, mennyire fogják ezt az egészet érteni… Na az már sokkal nagyobb gondot jelenthet. És valószínű, hogy ez a mozinézők számának zuhanásában is meg fog mutatkozni, mert amíg tegnap szinte teltházzal ment a premier a Halasi Moziban, addig ma alig voltunk bő tucatnyian. És ha elfogynak a rajongók, akkor bizony ez a film is hihetetlen tempóban fog szerintem eltűnni a süllyesztőben, mint az összes eddigi számítógépes játékadaptáció. Egyszer-kétszer megnézzük talán, mert csak a kedvenc játékunkat ültették át filmvászonra, de aztán szépen el is felejtjük.

Persze a Warcrafttal ezt elég nehéz lesz megcsinálni, hiszen annyi minden marad magyarázat és megoldás nélkül a végén, hogy itt tényleg csak akkor nem fog második rész készülni, ha az első héten elfogynak a játékok rajongói, akik teherautószámra szállítanák a zöldhasúakat a Blizzard főhadiszállására.

Csak azért adok rá hármast és nem kettest, mert érzem benne a potenciált és ez amolyan megelőlegezett bizalom, de talán ennek is jót tenne egy Gyűrűk ura szintű rendezői változat, hogy érthetővé is tegyék a történéseket a nem bennfentesek számára is.

2016-05-14 11:54:14 Laura (1944) / Valakit megöltek Killjoy (5) #10

Zseniális noir, remek karakterekkel és már az első percben beszippantott a narrálás. Akinek eddig kimaradt, mindenképpen pótolja, mert nagyszerű szórakozásról marad le!

  • 1
  • 2
  • ...
  • 5