Killjoy

Tapasztalat: 7754 film
Kompetencia: 23 film
Súly: 8329
Regisztráció: 2008. november 9. (8 év, 9 hónap)
Kedvencnek jelölték: 54 user

Bemutatkozás

Jelenleg egy kiskunhalasi középiskolában tanítok, de eredendően mérnök-informatikusként végeztem és dolgoztam is évekig Veszprém környékén. A szabadidőm túlnyomó részében vagy filmet/sorozatot nézek, olvasok vagy a számítógépet nyúzom.

Amíg anyagi és egyéb helyzetem megengedte, megszállottan gyűjtöttem a DVD-ket. Néhány év alatt több, mint 2000 filmet, rajzfilmet és sorozatot szedtem össze. (Amiből kb. a fele egy rakás szemét, de legalább olcsók voltak :) Volt, hogy végig jártam egy fél országot átszelő utazás során az összes útba eső nagyáruházat és vadásztam a leárazásokra. Így lett enyém sok akciós és félreárazott film közt pl. a Holló díszkiadása 199 Ft-ért. Sajnos ma már nem engedhetem meg magamnak a számolatlan filmvásárlást, de ma is imádom a filmeket és mindent igyekszem megnézni, amihez hozzá tudok férni. Jelenlegi filmes szívem csücske projektemről itt olvashatsz bővebben: https://www.facebook.com/gyerevelunkmoziba/

A filmek mellett nagy szerelmem még a KÖNYVTÁR, csupa nagybetűvel. Középiskolás koromban egyszer a gimi öreg könyvtáros bácsija bevitt bennünket a hátsó irodába, és kinyitotta a páncélszekrényt, ahol többek közt egy első kiadású, dedikált Széchenyi könyv is pihent. Ezt 15 évesen a kezembe foghattam és az addigi hatalmas könyvszeretetem hatványozottan elragadott.

Harmadik nagy szerelem a képregények. Évekig voltam hobby-honosító a Hálózsák Képregények oldalon és mind a mai napig próbálom terjeszteni azt a gondolatot, hogy a képregények nem csak kívülre húzott alsónadrágban feszítő szuperhősökről szólnak, hanem sokszor sokkal mélyebb és komolyabb mondanivalójuk is van, csak merni kell belekezdeni egy-egy érdekesebb mű olvasásába. (Ajánlom kezdetnek a magyarul is megjelent Usagi Yojimbo, Sandman, Watchmen és Maus című darabokat!)

És végül a szakmából adódó szerelem: a számítógépek és az internet világa. 1986-ban tévedtem be a kiskunhalasi Úttörő Házba egy számítógépes szakkörre. Mai szemmel nézve sok értelme nem volt, főleg játszottunk, de sokszor mondom azt, hogy én akkor leültem a gép elé, és azóta sem álltam fel.

Kedvencek

Rendezők: Alfred Hitchcock, Ang Lee, Billy Wilder, Christopher Nolan, David Fincher, Miyazaki Hayao, Peter Jackson, Wolfgang Petersen
Színészek: Audrey Hepburn, Bill Murray, Keira Knightley, Robert De Niro, Robert Downey Jr., Tom Hanks
Műfajok: harcművészeti film, musical, vígjáték

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1975
Lakhely: Kiskunhalas

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Emoji Movie
Az Emoji-film
1 2017-08-16 ?
(5)
Valerian and the City of a Thousand Planets
Valerian és az ezer bolygó városa
2 2017-08-12 3,1
(69)
The Edge of Seventeen
Egy magányos tinédzser
5 2017-08-07 3,7
(102)
Klass
Az osztály
4 2017-08-06 4,3
(245)
Clue
Nyom
4 2017-07-30 3,4
(35)
Unforgettable
Öldöklő szerelem
2 2017-07-30 2,0
(21)
Personal Shopper
A stylist
2 2017-07-15 2,8
(36)
Despicable Me 3
Gru 3.
3 2017-07-01 3,0
(37)
Ozzy
Állati nagy szökés
2 2017-06-22 2,0
(12)
Rough Night
Csajok hajnalig
1 2017-06-16 2,4
(22)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Tényleg off, de muszáj reagálnom. :) Székes fővárosunkban ez nem okoz akkora gondot, mert megveszed a havi bérletedet így is úgy is (persze kivéve, ha mindenhova kocsival jársz), tehát igazából csak az idődről kell döntened. Vidéken ez azért egészen más dimenziókban mozgó dolog. Pl. nálunk Kiskunhalason még az is gond egy kocsival nem rendelkezőnek, hogy mondjuk a 10 km-re lévő kisvárosból bejöjjön megnézni egy "ÉJJEL 18:30"-kor kezdődő filmet, mert kb. az összes vonat és busz 20 óra magasságában elmegy és utána nincs több a másnap hajnali járatokig. A buszpályaudvar még elérhető talán gyalog 5 perc alatt, ha siet az ember, de a vasútállomás nagyon kilépve is legalább negyedóra. Többek közt ebbe is bukott bele nálunk a suliban a szervezett mozizás, mert a vidéki diákoknak esélye sem volt hazajutni.

előzmény: critixx (#2)

Jól nézett ki, de iszonyatosan untam. DeHaan szerintem egy borzalmasan rossz színész, Rihanna pár perce látványos volt, de erre a szerepre Kovács XXI. Klárika is tökéletes lett volna, Delevingne meg inkább nyargaljon át a felnőtt filmek világába, mert nézni jó, de amit alakított... Rengeteg apróság volt benne, amitől jó lehetett volna, de valahol mindig elbukott a mutatvány. És ez a valami nálam a két fapofájú főszereplő volt. Az meg már csak hab volt a tortán, hogy egyszerűen nem tudtam egy pillanatig sem elhinni, hogy a két ügynök között bármilyen vonzalom is van. Amikor kijöttem az a gondolat fogalmazódott meg bennem a forgatókönyv katyvaszról, hogy ez olyan volt, mint egy 60-as, 70-es években íródott sci-fi képregény, ahol az oldalszám megkötés miatt néha kisebb-nagyobb bakugrásokkal halad a történet. De aztán leesett, hogy ez tényleg nem volt más, mint egy 60-as, 70-es években íródott sci-fi képregény, nyakon öntve egy rakás XXI. századi CGI hókusz-pókusszal...

2017-07-30 19:41:08 Clue (1985) / Nyom Killjoy (4) #1

Ismerve a társasjátékot nagyon szórakoztató volt, ahogy szépen behozták egymás után a kellemes délutánokról és estékről ismerős az apróságokat. Semmi világmegváltás, de még mindig messze több ötlet volt benne, mint mondjuk a Torpedóból készült Csatahajóban :)

Moziban láttam én is az előzetest, iszonyatosan szájbarágósan történetmesélősnek tűnt. Nem is néztem meg végül, pedig szinte minden előtt leadták, hogy kedvet csináljanak hozzá. Most, hogy elérhetővé vált otthoni megtekintésre, gondoltam adok neki egy esélyt, pláne Reaper pozitívabb véleménye miatt.

Gondoltam, hátha lesz valami trükk és az a történetmesélős trailer (AMIBEN MÉG AZ UTOLSÓ VEREKEDÉS IS BENNE VAN!!!) mondjuk csak a sztori elejét mesélte el. Hiszen van benne valami kihallgatás... Talán az egész sztorin csavartak egyet-kettőt és amit az előzetes sugallt, az nem a teljes sztori. Háááát... Tényleg meg tudott lepni a film, de sajnos azzal, hogy mennyire ötlettelen és mennyire sablonos filmet mertek moziba küldeni. Az csak egy dolog, hogy a forgatókönyv (Hahaha!) szerintem elfért egy vacak kis sajtpapíron, de hogy még igazán fordulatot sem mertek a történetbe írni, na azért az már meredek. Az egész sztori olyan szögegyenes, mintha most jött volna ki az A kéz, amely a bölcsőt ringatja, és a készítők azt gondolták, hogy az azon fellelkesült nézők majd erre is elmennek gondolkodás nélkül, mert hát a zsáner majd bevonz mindenkit és így a tuti bevételhez nem is kell semmit csinálni. Hát ezzel csak alig 25 évet késtek. Katherine Heiglt soha nem tartottam egy jó színésznőnek (és akkor még finoman fogalmaztam), de ez a film sem győzött meg bárminemű komoly kvalitásáról, de ami még szomorúbb, hogy Rosario Dawsontól szerintem mindenki messze többet várna, mint ez a hulladék. Nem azt mondom, hogy nézhetetlen, pedig legszívesebben rányomnám az 1-et, csak annyira semmilyen, hogy az már fáj. De végülis biztos van olyan újszülött, akinek ez a vicc is újnak fog hatni...

A végén azért reménykedtem benne, pláne, hogy szinte minden adott volt hozzá, hogy ráverik az egészet Juliara. De hát ez is csak hiú ábránd maradt.

És csak pár kérdés, amit lehet, hogy csak én nem értettem...
Mi értelme volt az egész rendőrségi vonalnak, ha aztán semmit nem kezdtek vele?
Minek kellett az expasi, ha azonnal kinyírták, ahogy előkerült?
Fel sem merült Juliaban, hogy elmondja a vőlegényének, hogy az exével mi a helyzet, miközben már olyan szinten van a kapcsolatuk, hogy házasságot terveznek? Pláne azután, hogy kezdenek bekavarodni a dolgok?
Zuhanyzáskor leteszem a gyűrűm és fel sem merül bennem, hogy ha nincs ott utána, akkor mégis hogy tűnhetett el? Vagy épp az óra...
A nyomozás során van egy 80 oldalas leirat a Facebookos chatekről, de senkiben egy pillanatig sem merült fel a gondolat, hogy a dátumokat összevesse a csaj elfoglaltságaival? Hát az egyik alatt épp a férjével hancúrozott a mosdóban. Ez azért beugorhatott volna apucinak is...

Én vagy az átlagnéző tipikus példánya vagyok (nem hiszem), vagy csak ennyire jó a KT, de nagyon ritkán futok bele ilyen helyzetbe. Plusz-minusz egy-egy osztályzat elég sűrűn előfordul, de olyanra nem nagyon emlékszem, hogy én nagyon fel, a tömeg meg nagyon le :) De most gyorsan meg is néztem, hogy csak én nem emlékszem ilyenre, vagy tényleg nincs. Talán az Álomháború az egyetlen nagyon kirívó, ami számomra egy fantasztikus filmélmény volt (kiemelve, hogy a RENDEZŐI VÁLTOZAT!) és 2,6-on áll az átlaga. De fordítva sem túl jellemző. A legjobb átlagú film, amire én 1-est adtam a Jackass 3D 3,5-tel.

2017-07-15 22:32:00 Personal Shopper (2016) / A stylist Killjoy (2) #2

Hát én próbáltam megszeretni. Az első félóra után már nagyon fészkelődtem... Vártam, hogy történjen valami. Aztán lassan történt, de még mindig borzasztó vontatottan. És a végén számomra már totális érdektelenségbe fulladt a mutatvány. Gyanítom, hogy akiben ez a film jobban megmarad, az is inkább csak arra fog emlékezni, hogy Kristen Stewart vetkőzött és maszturbált a filmben... (Mondjuk ennek sem éreztem a történetet előre vivő jelentőségét.)

Ugornak ott van teljesen igaza, hogy bizonyos technikák, amiket egy animében alkalmaznak brutálisan taszító lehet annak, aki nem érti, hogy miért úgy van megcsinálva az adott dolog. Én is így voltam/vagyok nagyon sokszor. Én ezért jártam jól azzal, hogy a lányomból igazi anime fan lett az elmúlt közel két évtizedben, mert sokszor segít át ezeken a "hüpliken". Pl. nemrég néztünk közösen egy érdekes, romantikus animét, rengeteg komolyzenei darabbal, gyönyörű képekkel (Shigatsu wa Kimi no Uso), aztán néha átment kriksz-krakszokba, pl. egy dühöngésnél, én meg pislogtam, hogy most mi van. És Angi elmagyarázta, hogy ez azért van, mert így spórolnak a készítők, mivel a kidolgozottabb rajzok természetesen sokkal többe kerülnek. Persze lehetne azt mondani, hogy de ha már egyszer csinálják, akkor miért nem lehet az egészet rendesen, de amikor ez az alkotói felfogás eljut oda, hogy elfogadja az ember, akkor már fel sem akad a következő alkalommal. De valószínű, hogy ha ennek egyedül ültem volna neki, akkor a második-harmadik ilyen jelenetnél ki is nyomom az egész sorozatot. Az anime nem való mindenkinek, szerintem ezzel senki sem tud vitatkozni. Én is rengetegtől kapok első blikkre idegrángást, de az is biztos, hogy rengeteg megható, megdöbbentő vagy fantasztikus történetről maradhat le, aki nem ismerkedik meg ezzel a világgal. De persze rengeteg más irányban is megtalálhatja ugyanezeknek a más technikával elkészített megfelelőit akár a hollywoodi filmek világában is, hisz ott sem csak Transformersek készülnek. Az egyetlen, ami az animék nagy előnye lehet, hogy a rajzolt technikának köszönhetően tényleg bármi lehetséges. A többször emlegetett Szentjánosbogarak sírjában szereplő két gyerek "színészi játékát" pl. nem tudnám ennyire szívbemarkolóan elképzelni élőszereplőkkel. De ugyanígy nem tudom elképzelni, hogy a Chihiro mocsáristenes jelenetét bármilyen technikával ennyire "életszerűvé" lehetne varázsolni élő szereplőkkel és esetleg CGI-jal.

Én egyetlen fantázialényt sem éreztem ok nélkülinek. A lányom most érettségizik, három-négy évesen látta először, és azóta is hatalmas anime fan, messze túlnőve az én hobbi anime nézői szintemen. Mikor a Chihirot néztük, (az első animéje volt, köszönhetően természetesen az Oscar-hypenak is) sokszor jöttek a gyermeki kérdések, mert nem értette, de érteni akarta. Pl. mi volt az a mocsárlény és mit csinált vele Chihiro. És amikor elmagyaráztam neki, hogy mi volt az, hogy miért volt benne rozsdás biciklitől kezdve mindenféle szemét, és mi történt vele végül, azt hiszem, akkor csírázott ki benne az a csodafelismeréses látásmód, ami a Ghibli filmek legtöbbjéhez elengedhetetlen :)

előzmény: Ugor (#38)

2017-06-22 18:07:05 Ozzy (2016) / Állati nagy szökés Killjoy (2) #1

Egy börtönsztori gyerekeknek??? WTF??? Nem igazán értem, hogy ki gondolta jónak ezt az alapkoncepciót...

2017-06-16 06:39:53 Rough Night (2017) / Csajok hajnalig Killjoy (1) #1

42 év alatt az első film, ami elérte azt, hogy a felénél felálltam a moziban és kijöttem. Kamerába hányás, amire persze egyből inni kell, kokó kokóval, pöcsös partyszemüveg a hullára, mert nem lehet lecsukni a szemét... Hát ha ma ez a humor, akkor én ezt inkább passzolom...

Összes komment...