Killjoy

Tapasztalat: 7746 film
Kompetencia: 18 film
Súly: 8196
Regisztráció: 2008. november 9. (8 év, 7 hónap)
Kedvencnek jelölték: 53 user

Bemutatkozás

Jelenleg egy kiskunhalasi középiskolában tanítok, de eredendően mérnök-informatikusként végeztem és dolgoztam is évekig Veszprém környékén. A szabadidőm túlnyomó részében vagy filmet/sorozatot nézek, olvasok vagy a számítógépet nyúzom.

Amíg anyagi és egyéb helyzetem megengedte, megszállottan gyűjtöttem a DVD-ket. Néhány év alatt több, mint 2000 filmet, rajzfilmet és sorozatot szedtem össze. (Amiből kb. a fele egy rakás szemét, de legalább olcsók voltak :) Volt, hogy végig jártam egy fél országot átszelő utazás során az összes útba eső nagyáruházat és vadásztam a leárazásokra. Így lett enyém sok akciós és félreárazott film közt pl. a Holló díszkiadása 199 Ft-ért. Sajnos ma már nem engedhetem meg magamnak a számolatlan filmvásárlást, de ma is imádom a filmeket és mindent igyekszem megnézni, amihez hozzá tudok férni. Jelenlegi filmes szívem csücske projektemről itt olvashatsz bővebben: https://www.facebook.com/gyerevelunkmoziba/

A filmek mellett nagy szerelmem még a KÖNYVTÁR, csupa nagybetűvel. Középiskolás koromban egyszer a gimi öreg könyvtáros bácsija bevitt bennünket a hátsó irodába, és kinyitotta a páncélszekrényt, ahol többek közt egy első kiadású, dedikált Széchenyi könyv is pihent. Ezt 15 évesen a kezembe foghattam és az addigi hatalmas könyvszeretetem hatványozottan elragadott.

Harmadik nagy szerelem a képregények. Évekig voltam hobby-honosító a Hálózsák Képregények oldalon és mind a mai napig próbálom terjeszteni azt a gondolatot, hogy a képregények nem csak kívülre húzott alsónadrágban feszítő szuperhősökről szólnak, hanem sokszor sokkal mélyebb és komolyabb mondanivalójuk is van, csak merni kell belekezdeni egy-egy érdekesebb mű olvasásába. (Ajánlom kezdetnek a magyarul is megjelent Usagi Yojimbo, Sandman, Watchmen és Maus című darabokat!)

És végül a szakmából adódó szerelem: a számítógépek és az internet világa. 1986-ban tévedtem be a kiskunhalasi Úttörő Házba egy számítógépes szakkörre. Mai szemmel nézve sok értelme nem volt, főleg játszottunk, de sokszor mondom azt, hogy én akkor leültem a gép elé, és azóta sem álltam fel.

Kedvencek

Rendezők: Alfred Hitchcock, Ang Lee, Billy Wilder, Christopher Nolan, David Fincher, Miyazaki Hayao, Peter Jackson, Wolfgang Petersen
Színészek: Audrey Hepburn, Bill Murray, Keira Knightley, Robert De Niro, Robert Downey Jr., Tom Hanks
Műfajok: harcművészeti film, musical, vígjáték

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1975
Lakhely: Kiskunhalas

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Ozzy
Állati nagy szökés
2 2017-06-22 ?
(9)
Rough Night
Csajok hajnalig
1 2017-06-16 2,5
(11)
The Mummy
A múmia
3 2017-06-10 2,4
(37)
Static
Static - Nincs menekvés
2 2017-06-07 2,7
(12)
Diablo
 
3 2017-06-07 ?
(8)
The Colt
A csikó
4 2017-06-07 ?
(9)
Le tournoi
A sakkverseny
2 2017-06-07 ?
(4)
A Merry Friggin' Christmas
Kellemetlen karácsonyi ünnepek
3 2017-06-07 2,6
(14)
R.E.M.
 
2 2017-06-05 ?
(7)
Siv sover vilse
Pizsamaparti
2 2017-06-05 ?
(2)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2017-06-22 18:07:05 Ozzy (2016) / Állati nagy szökés Killjoy (2) #1

Egy börtönsztori gyerekeknek??? WTF??? Nem igazán értem, hogy ki gondolta jónak ezt az alapkoncepciót...

2017-06-16 06:39:53 Rough Night (2017) / Csajok hajnalig Killjoy (1) #1

42 év alatt az első film, ami elérte azt, hogy a felénél felálltam a moziban és kijöttem. Kamerába hányás, amire persze egyből inni kell, kokó kokóval, pöcsös partyszemüveg a hullára, mert nem lehet lecsukni a szemét... Hát ha ma ez a humor, akkor én ezt inkább passzolom...

2017-06-10 08:48:55 The Mummy (2017) / A múmia Killjoy (3) #2

Nem mondanám rá, hogy rossz, inkább olyan semmilyen. Cruise fut, úszik, ugrik, mint mostanában szinte mindig. A haverja az elején gyakorlatilag csak ordít. Kicsit olyan egységsugarú az egész történet, kb. olyan, mintha a klasszikus szörnyuniverzum filmek forgatókönyvírói tették volna le az alapokat és a maiak csak a robbanásokra és a látványra felügyeltek volna. A Dark Universe indításának elég vérszegény (szó szerint is), Hyde egyelőre inkább ciki, mint félelmetes, és az egész egyelőre nagyon furán néz ki, mint univerzum. Ha nem erőlködtek volna ennyire, hogy megalapozzák ezt az egészet, talán élvezhetőbb lett volna. Így ez most csak egy hármas, de abból is csak az az igazán gyenge, épp hogy meglett féle.

Egyszerűen feladtam, az utolsó húsz percnél kinyomtam. Látom benne a potenciált, de ahogy Kaamir is írta, gyakorlatilag tényleg nem szólt ez az egy óra másról, mint hogy egy rakás mondvacsinált problémán vergődik két elég idegesítő p*csa. Ehhez a "harmincasok nyervogása" témához én már 42 évesen azt hiszem öreg vagyok :) És a vígjátéki besorolás meg pláne erős... Inkább tragikomédia...

2017-05-22 12:56:16 Alien: Covenant (2017) Killjoy (1) #91

Hát ha ezek után nem lesz egy South Park rész, ahol Ridley Scott üzekedik egy aliennel (ld. Spielberg+Lucas vs. Indy), akkor nincs igazság a földön! Nagyon régen akadtam ki már ennyire egy filmen. Folyamatosan csak értetlenkedtem, hogy semmi nem úgy volt, ahogy azt eddig megszoktuk. A facehugger "petézésétől" a fejlődési időn át... A nem lélegző android furulyázik... Sebek tűnnek el egyik pillanatról a másikra... Kidobjuk a halottat az ürbe, az elkezd pörögni, majd szépen beáll egy egyenes röppályára és elúszik... Iszonyatosan idegesítő volt látni, hogy percenként tojnak vagy az eddig ismert mitológiára vagy a józan észre. Amikor David nekiáll egy brutál méretű birkanyíró ollóval hajat vágni (miért is nő egy android haja???), majd kijön jólfésülten, már csak ennyit mondtam: Vidal Sassoon - Cut&Go!!!

2017-05-22 12:51:02 Yeolhansi (2013) / 11 óra Killjoy (2) #1

Az alapötlet egész jó, de a TV-s szintű megvalósítás és az "annyira túlbonyolítom, hogy már magam sem értem mit akartam csinálni" történetvezetés végül elhúzza egy nagyon gyenge irányba.

2017-02-27 23:50:45 Mindenki (2015) / Sing Killjoy (5) #126

Az elmúlt hetekben többször, több csoporttal is megnéztem a suliban. És megnézték kollégák is. Mindenkinek egy kicsit más jelentett a film. A diákok nagy része úgy állt fel, hogy tudna kapásból két-három tanárt mondani a saját életéből, akiktől megkapták, pl. hogy "ne is erőlködj, te nem vagy elég jó egy matek versenyre". A kollégák közt viszont inkább az "el lehet menni..." rész verte ki a biztosítékot általában, az abban megbújó nagyon durva terror miatt.

2017-01-06 19:26:28 The Great Wall (2016) / A nagy fal Killjoy (3) #4

Hatalmas látvány és nyugati szemmel egy egész korrekt kalandfilm csúnya szörnyekkel, egy hőssé váló főszereplővel és sok harccal. Ami miatt mégis keserű szájízzel jöttem ki a moziból: gyakorlatilag egy-az-egyben kiherélték a wuxiákat. Akár az A hőst, akár a Repülő tőrök klánját, akár az Oscar-díjas Tigris és Sárkányt nézzük, rengeteget dobott mindegyiken a szereplők lelke, motivációi, változásai. Na, itt gyakorlatilag csak a lélek hiányzott.

Sajnos (lassan már szokás szerint) most sem tudok ellent mondani Tenebra véleményének: a kínaiak mindent megtettek, az amerikaiak meg mindent kinyírtak ebben a filmben. Kb. olyan, mint a Szigorúan piszkos ügyek vs. A tégla. Számomra ott is Scorsese mindent kiírtott a saját változatában, amitől igazi élmény volt az eredeti. Itt is ezt éreztem. A nyitó csata pl. olyan szinten volt, amit egy amerikai produkcióban záró csataként adnának el, de aztán jött a szokásos Hollywood-i leültetés. Pedig még azt sem lehet mondani, hogy olyan rohadt hosszú lett volna a film, hogy nem tudták kitölteni a játékidőt, mert ez csak bő másfél óra volt. Kár érte, de azért egyszer teljesen jó szórakozás volt.

2016-12-26 16:28:40 Wit (2001) / Fekete angyal Killjoy (4) #1

Nem egy egyszerű film. Rákbetegekről szóló film már sok született, általában romantikus körítésben, hogy a beteljesületlen szerelem miatt végül százas csomag papírzsebkendőket sírjunk el. Mike Nichols és Emma Thompson másképp álltak a témához. Egy irodalomprofesszor az egyszemélyes főszereplő, aki az általa tanított költeményekből próbál erőt meríteni, miközben egy kísérleti gyógyszer tesztjén vesz részt. A film során végigvezetnek bennünket a kemóterápia minden szenvedésén, kezdve a haj kihullásától a folyamatos hányáson át a szinte elviselhetetlen fájdalmakig mindent megkapunk és nézőként szinte tapinthatóan érezzük is ezeket. Látjuk, hogy egyes orvosoknak csak egy adatsor a beteg, míg vannak, akik emberszámba is veszik. Számomra igen rémes volt az a jelenet, amikor medikusok és medikák is jelen vannak a viziten, és gyakorlatilag egyikükben sem merül fel az a gondolat, hogy ez most nem csak egy tananyag, hanem épp egy ember élete és szenvedése játszódik le a szemeik előtt.

Nehéz darab azoknak is, akiknek még soha nem kellett szembenézniük ezzel a betegséggel, azoknak pedig azt hiszem még nehezebb, akik valaha is kerültek már szembe a rák kegyetlenségével.

2016-12-09 10:05:42 A martfűi rém (2016) / Strangled Killjoy (5) #10

Tegnap este néztem meg a kiskunhalasi moziban. Kifelé jövet nagyon nagy volt a csend. Mindenki kicsit magába fordult, szinte tapintani lehetett a feszültséget, azt hogy ez a film nem csak engem vágott gyomron, hanem mindenkit a moziban, legyen az fiatal vagy idősebb. Tipikusan az a film, ami komoly nyomot hagy az ember lelkében és agyában, de jóérzéssel fel sem merül a "tetszett" szó, amikor a filmről kérdezik. Tegnap este kérdezte egyik ismerősöm a film után a FB-on, hogy milyen volt. Ennyit írtam: "Kegyetlen. Olyan film, ami megragadja a torkodat, de végül rájössz, hogy az egész lényedet bedarálta. Most értem haza, de még mindig úgy érzem magam, mint akit gyomron vágtak."

A történetről, a rendezői megoldásokról már szinte mindent leírtatok, amit én is írtam volna. Úgyhogy én egy picit más dolgot emelnék ki, ami szintén a készítők odafigyelését jelezte számomra. Az pedig az egész akkori kor megidézése az apróságokkal. A Szikra gyufa, a zöld konyhaszekrény a nagymamám konyhájából, a kotyogós kávéfőző a polcon, a kézi kávédaráló a szekrény tetején, a füstszűrő nélküli cigaretta. És még ezer pici, apróság, ami tényleg tökéletes időutazássá varázsolta ezt az egyébként iszonyatosan nyomasztó, gyomorszorító és sötét történetet.

Nemrég néztem az Éjszakai ragadozókat, és azt hittem, hogy nem lesz már idén ennyire nyomasztó film a mozis programomban. De azt hiszem most ez a film nagyon keményen harcba indult az év egyik legmegrázóbb mozis élménye címért. És ahogy az Éjszakai ragadozókban is nagyon jó megoldásnak találtam, itt sem kapunk igazán feloldást, hiába szabadul ki az ártatlan és hiába akasztják fel a gyilkost.

Összes komment...