Ugor

Tapasztalat: 3345 film
Kompetencia: 1 film
Súly: 3370
Regisztráció: 2008. október 25. (13 év, 8 hónap)
Kedvencnek jelölték: 93 user

Bemutatkozás

Nyugdíjas vagyok. Minden nyugdíjas figyeli a csengőt és várja a halált. Én meg inkább filmeket nézek addig is, meg filmélményeket osztok meg másokkal, vagy terjesztem a kultúrát a magam eszközeivel.

Blog: Ugorblog

Kedvencek

Rendezők: Federico Fellini, Franco Zeffirelli, Ingmar Bergman, Jiří Menzel, Lars von Trier, Luc Besson, Luis Buñuel, Marcel Carné, Michelangelo Antonioni, Milos Forman, Neill Blomkamp, Paolo Sorrentino, Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino, Roman Polański, Wes Anderson, Yorgos Lanthimos
Színészek: Donald Sutherland, Frances McDormand, Léa Seydoux, Margaret Qualley, Nicole Kidman, Olivia Colman, Saoirse Ronan
Műfajok: dokumentumfilm, dráma, háborús film, szatíra
Országok: csehszlovák, francia, magyar, olasz, svéd

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1952
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
La notte di San Lorenzo
Szent Lőrinc éjszakája
5 2022-06-22 3,6
(28)
Cserepes Margit házassága
 
4 2022-06-09 ?
(7)
The Ballad of Crowfoot
 
4 2022-06-06 ?
(1)
Hiroshima mon amour
Szerelmem, Hirosima
5 2022-06-02 4,3
(160)
Touch Me Not
 
4 2022-05-15 ?
(2)
Tree Hugger
 
3 2022-05-15 ?
(1)
Wild Flowers
 
4 2022-05-15 ?
(1)
Uninvited
 
2 2022-05-15 ?
(1)
Spring
 
3 2022-05-15 ?
(1)
Closing In
 
4 2022-05-15 ?
(1)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Pár napja láttam, és most visszanézve ide, hmm... még senki nem értékelte szóban soha. Meg hogy kilógok én itt a sorból az ötösömmel... valamit azért illene szólni ezért. Szóval van ez a furcsa film, és egy kicsit magunkat is láttam benne. Olaszország meg Magyarország is peckes nagyhatalomnak képzelte magát a második világháború hajnalán, trombitaszó, nagy világhódító tervek, dalolva trappolás a frontra... aztán a nagyok hengerei között felmorzsolódtak, mint az egérürülék. Kiugrás, átállás, táncika... nos, ez itt éppen Olaszország, a derék Tavianik ábrázoltak nekünk egy szituációt, zömében amatőr szereplőkkel, amikor a volt szövetségesek, németek még itt vannak vagy nem, az amerikai barátaink még nem érkeztek meg, olasz fasiszták meg még élnek és működnek, és csak úgy kegyetlenkednek a polgári lakossággal, mint máshol a nyilasok. A polgári lakosság meg bandákba verődve ide-oda szaladgál. Köztük a széplányok is. Házaikat felrobbantással fenyegetik a távozó nácik, új barátok meg késnek valahol, mindenféle kósza hírek járnak. Mi lesz ebből? Néha nagyon pozőrnek tartottam a filmet, a rendezést, olyankor olyan volt, mint egy beállított irodalmi színpad. Szereplők szép arányosan, esztétikusan elhelyezkedve bukkannak ki a szép búzamezőből Toszkánában. De vannak benne bivalyerős jelentek is, feledhetetlenek néha (pl. kulcsok elejtése). Szóval, a végére abban a hitben ringatóztam, hogy átjött, megértettem, hogy miért van ez így, mit akar üzenni, és hát borzasztó, na. És csudaszépséges pillanatok is akadnak, bizony.

2022-06-15 21:08:42 Expend4bles (2023) Ugor (?) #1

Hát jön, jön, egyre csak jön...

2022-06-12 22:53:40 [Színház] Ugor #240

A Network... nem cikkekben, hanem saját szemmel, élőben. Mit mondjak, eléggé sokkoló... többszörösen sokkol. Amikor rájössz, hogy miről szól, és, hogy miért mondja ezt el pont most és pont itt neked. Alföldi elképesztően jó színész. A hangszíne, meg az ismert kiejtése nem mindig passzolt az amerikai szerephez, nem, nem pont ilyen egy amerikai TV-s bemondó, de a magyar vetülete, amikor ebből az egészből hozzánk szólt és amikor rájössz, hogy de, bizony ám, pont rólunk beszél, rólam, az életemről, az orrunknál fogva való vezetésről, hát az mélyen szétver odabent, nem is tudnám cáfolni. Amúgy jó színészek is vannak még a színpadon, de halotthalvány mindenki mellette. A mondanivaló meg gyomorszájas.

Még nem jelenhetett meg, mert eddig csak szerepe volt, rendezése még nem. Éjjel beindexelődik, reggel már látni fogod.

előzmény: BonnyJohnny (#14429)

2022-06-11 19:17:59 Amsterdam (2022) Ugor (?) #1

Szerény szereposztás.

2022-06-09 12:05:13 Cserepes Margit házassága (1973) Ugor (4) #1

Azért, szóval... ilyen kevesen láttuk? Hmm... egy korszak egyfajta válogatottja játszik benne, olyan mondatok, gesztusok, mimikák, amelyek csak keveseknek adatnak meg. Mondjuk, nem egy mozgalmas, eseménydús téma, inkább erkölcsi dilemma, átitatva az adott politikai környezettel. De akkor is csemege ez, kérem!

Tulajdonképpen nem vagyok fociellenes, de talán különösebben fan sem lennék... soha nem volt semmiféle klubos sapkám, trikóm, sálam, annyira azért nem érdekelt a dolog. Nem drukkolok senkinek, de néha szívesen nézek focimeccset. Nem nagyon tudnék elképzelni olyan focistát, akinek az életét két órán keresztül nézném. Kusturica Maradonája is itt van 10-20 éve a polcon, évek óta nem bírom rávenni magam, hogy megnézzem.

2022-06-07 20:36:33 [JÁTÉK] Ugor #49365

Köszönjük cimbora! Sokszor arra gondolok, hogy a játék a hátán viszi az oldalt. És micsoda munka áll mögötte! Hálával tartozunk a játékmestereknek, és gratulálok a győzteseknek!

előzmény: BonnyJohnny (#49364)

2022-06-06 22:17:38 [Általános fórum] Ugor #9605

Régen sokat leveleztünk. Még én biztattalak, hogy értékelj sokat, és előbb vagy utóbb törzstag leszel és akkor már majd minden könnyebb lesz. Most már törzstag vagy, néha rápihenhetsz a babérokra. Nekem nem volt veled semmi bajom, nem rombolod a közösséget, filmeket nézel és értékelsz. Éppen ezért vagyunk. Szóval, csak nyugodtan tovább... lehet, néha kisebb adagokban is, de csak folytasd, amit elkezdtél.

előzmény: fempolip (#9604)

Reggel rátettem az ötöst, de nem igazságos, ha nem szólok róla. Nem tudom, hogyan találta meg ezt a két embert Resnais 1959-ben, de megtalálta. Annyira jók, hogy megnéztem szinkronnal, és az eredeti nyelven is felirattal, hát, csuda... Emmanuelle Rivának száz arca van benne, és tetszőlegesen szépül vagy elátlagosodik, ahogy a pillanat megkívánja. Mint egy nyíló és záródó virág. A történelmi párhuzam a szerelemmel hihetetlenül jó, az emberek a világ minden részén személyes terheket vonszoltak a világégés után, a létező legtermészetesebb dolog, ha ezt emberi érzelmekben élhették ki utólag egymással. A szabadlelkű francia nő két ellenségbe is beleszeretett, miközben kiderült, hogy nincsenek ellenségek, csak lányok és fiúk, nők és férfiak, de néha az országoknak tébolyult vezetői és hazafias baromságai vannak, és ezt megsínyli a világ apraja és nagyja. Egy normális bolygón nincsenek nacionalisták, egy fehér francia vagy bármilyen európia nő bármikor szerethet egy németet, egy japánt, egy feketét, egy hindut, vagy bárkit, és ez lehet a pillanatnyi vagy a tartós boldogságának a záloga. Ha ez mindig így lett volna, soha nem robban fel egy városban sem az atombomba. Kétszázezer halott 9 másodperc alatt, néhány pódiumon rikácsoló, zászlólengetó nemiszerv miatt. Nem az embereket hibáztatom, akik végigélték, megszenvedték vagy belehaltak. Valaki, valahol fajelméletből vagy területért, olajért, gázért, vagy csak dicsőségből nekihajt valakiknek valakiket. Van hülye pátriárka, aki örül is neki. Mondjuk, az Enola Gay-t is megáldotta a katolikus pap. A hippiknek rohadtul elegük volt a vietnámi háborúból és inkább meztelenül rohangásztak a réten, semmint lövöldözzenek a hasonló korú srácokra. "Szeretkezz és ne háborúzz!" Ez a film meg 10 évvel a hippik előtt készült, és ezek az emberek a háborút, meg annak lelki sebeit szeretkezték ki magukból. Példásan szép film ez. Nem készülnek már ilyen filmek.

Összes komment...