Ugor

Tapasztalat: 3390 film
Kompetencia: 4 film
Súly: 3490
Regisztráció: 2008. október 25. (14 év, 3 hónap)
Kedvencnek jelölték: 93 user

Bemutatkozás

Nyugdíjas vagyok. Minden nyugdíjas figyeli a csengőt és várja a halált. Én meg inkább filmeket nézek addig is, meg filmélményeket osztok meg másokkal, vagy terjesztem a kultúrát a magam eszközeivel.

Blog: Ugorblog

Kedvencek

Rendezők: Federico Fellini, Franco Zeffirelli, Ingmar Bergman, Jiří Menzel, Lars von Trier, Luc Besson, Luis Buñuel, Marcel Carné, Michelangelo Antonioni, Milos Forman, Neill Blomkamp, Paolo Sorrentino, Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino, Roman Polański, Wes Anderson, Yorgos Lanthimos
Színészek: Donald Sutherland, Frances McDormand, Léa Seydoux, Margaret Qualley, Nicole Kidman, Olivia Colman, Saoirse Ronan
Műfajok: dokumentumfilm, dráma, háborús film, szatíra
Országok: csehszlovák, francia, magyar, olasz, svéd

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1952
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Crimewave
Bűnözési hullám
1 2023-01-28 2,5
(31)
Ying hung boon sik
Szebb holnap
3 2023-01-26 3,9
(135)
The Flying Sailor
 
3 2023-01-25 ?
(7)
Såsom i en spegel
Tükör által homályosan
4 2023-01-20 4,3
(313)
Diaboliquement vôtre
Üldözési mánia
3 2023-01-15 3,1
(10)
T-34
 
3 2023-01-13 3,1
(13)
Les vacances de Monsieur Hulot
Hulot úr nyaral
3 2023-01-12 3,8
(78)
Ascenseur pour l'échafaud
Felvonó a vérpadra
4 2023-01-11 4,2
(87)
Aki legyőzte az időt: Keleti Ágnes
 
5 2023-01-09 ?
(9)
Det regnar på vår kärlek
Eső mossa szerelmünket
4 2022-12-31 3,9
(32)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Kezemből vetted ki a szót. Ma nekem is ez jutott erről eszembe.

előzmény: somogyireka (#24)

Akkor most korrigálom. Köszi!

előzmény: ChrisAdam (#14728)

Raulnak teljesen igaza van, ez lehet az oka. De megnéztem, a "Nyerd meg az életed" csak egyetlen évben futott (tulajdonképpen ez határozza meg, hogy felkerülhet vagy nem), szóval minisorozattá degradáltam, és így fel is került.

előzmény: hellmuth (#14725)

2023-01-21 17:21:55 [Általános fórum] Ugor #9786

Bizony, bizony, nem tévedés... megjelentek az első idei BIDF filmek az adatbázisban... lehet majd keresni.

Valami rejtélyes okból csak most értékelem ezt, pedig már biztos, hogy többször láttam. De csak a gerincére emlékeztem, az apró részletekre nem. Valami svéd élet. A világ minden pontjától messze lévő ház. Tenger van, meg kövek. Igazából nem tudom, miért él itt ez a négy ember. Érezhetően nem idevalók, de azért mégis. A látszólagos realizmus szokatlan szilánkokból van összerakva. De ez fel sem tűnik, csak akkor, ha nagyon alánézel. Olyan, mintha ezek az emberek tényleg itt és így élnének. De ez nem csak egy part, hanem rendkívüli családi kapcsolatok teremnek rajta, a filmben a szinte semminemtörténik-érzésnek komoly elő- és utóélete van, ami azért kihámozható a szavakból. A végére meg már szinte tudunk mindent, de amikor véget ér, akkor rájöhetünk, hogy á, de nem, talán semmit nem tudunk, csak sejtjük, hogy mi hogyan képzelnénk tovább. Jó ez a film nagyon, többször meg lehet nézni és lehet, hogy alkalmanként mást és mást mutat.

És ez még szóra sem méltatódott... az egyetlen film, ahol Senta Berger és Alain Delon együtt szerepel. Nagy nemzetközi együttműködés, de mégsem verekedte be magát nagy filmek közé. Fel volt itt sorakoztatva minden, a végeredmény mégis egy kicsit szegényesnek tűnik. Kellemes nézni, a hatvanas évek jócsajos, jópasis bűnügyi filmjei közt helye van, a konfliktusok, az indítékok meg valahol egy olcsó ponyva hatását keltik. De ettől nem lett senki sem rosszabb színész, csak játszott egy olyan filmben, ahol nem álltak össze igazán a dolgok egységes egésszé.

Minden mellett lehet érvelni, persze, de a legtöbbször a másik meggyőzésének minimális esélyével. Ha valaki eldöntötte, hogy ez egy silány, ótvar, rosszul rajzolt Pocahontas, akkor az marad. Ha meg belépett az Avatar (Cameron) rajongók egyházba, akkor meg ott is marad, és olykor mindkét szekta megsértődik, ha a szent gyökereiket valami hitetlen illetlen szavakkal érinti. Jelzem, én az utóbbiak közé tartozom, Ámen!

előzmény: Xuja (#39)

2023-01-13 03:41:32 T-34 (2018) Ugor (3) #1

Úúú, hát hogyan is fejtsük ezt ki... szép dolog a hősiesség nagyon. Hős elvtárs, minden harci tapasztalat nélkül kijön a frontra, átvesz egy lepukkant tankot és megsemmisít egy egész sereg német harckocsit, van, hogy egy lövéssel hármat is... majd fogságba kerül, és itt is megsemmisít egy rakás ellenséges harckocsit, megszökik egy orosz tankkal a németországi hadifogolytáborból, miközben a fél német hadsereg üldözi, szóval, nagyon hős elvtárs ez a nagyon hős elvtárs...

Régen fentem rá a fogam, mert azért mégis csak egy legendás kultfilm. Hát nem tudom. A vígjáték az egy más dolog, ez meg egyszerűen csak kedvesen idétlen. Olyan, mintha humoros lenne, de nem az, csak csetlő-botlós. Van valami megmagyarázhatatlan oka, hogy mégis szórakoztató. Mérsékelten, de mégis. A nevettetőtől egészen távol áll. Mondjuk azt, hogy szokatlan, különleges filmkísérlet.

Különleges, hogy a szereplők sokszor teljesen a várakozással ellentétben reagálnak, de az valahogy mégis a helyére zöttyen. Hozzá kell mindig venni, hogy a filmművészet megújulásának francia hajnalán vagyunk. A történetben az lehet fura, talán a mából nézve, hogy vannak ezek a klasszikus ponyvák, krimik, amikből néha film is készült, és egyáltalán nem úgy működnek a bűnözők, a rendőrség, a társadalom, ahogy valaki pl. az utolsó 30 évben megszokta. Meg hát az akciójelenetek is csak nyiladoznak, rügyeznek. Ha mindezt helyre tudod magadban pakolni. akkor jó szórakozás ez, nézhető öröm.

Összes komment...