Hannibal Lecter

Tapasztalat: 3623 film
Kompetencia: 21 film
Súly: 4148
Regisztráció: 2005. február 6. (16 év, 1 hónap)
Kedvencnek jelölték: 187 user

Bemutatkozás

Visszavonult szerkesztőként jelenleg az emlékirataimat írom és tekintélyes nyugdíjamból egy hawaii magánfilmszínházat üzemeltetek.

Kedvencek

Rendezők: Alfred Hitchcock, Andrej Tarkovszkij, Arthur Penn, Billy Wilder, Federico Fellini, Giuseppe Tornatore, Ingmar Bergman, Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Robert Wise, Sam Peckinpah, Sidney Lumet, Stanley Kubrick, Woody Allen
Színészek: Al Pacino, Alec Guinness, Anthony Hopkins, Cary Grant, Gene Hackman, Gregory Peck, Humphrey Bogart, Jack Nicholson, James Cagney, James Stewart, Jean Gabin, Latinovits Zoltán, Laurence Olivier, Marlon Brando, Peter Falk, Robert De Niro
Műfajok: film noir, krimi, thriller, western

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1989
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
McCabe & Mrs. Miller
McCabe és Mrs. Miller
4 2021-03-08 4,3
(97)
Caché
Rejtély
4 2021-03-07 3,7
(343)
Sleuth
A mesterdetektív
4 2021-02-21 4,5
(240)
Geu nom moksori
A gyilkos hangja
3 2021-02-21 ?
(6)
Jules et Jim
Jules és Jim
4 2021-02-16 4,2
(327)
First Man Into Space
 
2 2021-02-15 ?
(3)
The Fox and the Hound
A róka és a kutya
4 2021-02-13 3,8
(86)
The Dark and the Wicked
 
1 2021-02-03 3,6
(27)
Fröken Julie
Júlia kisasszony
4 2021-01-26 ?
(8)
Soul
Lelki ismeretek
4 2021-01-25 4,2
(109)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Tegnap megtekintettem, és utána órákon át dühöngtem. Mintha egy siralmasan ócska, képzeletszegény fanfiction peregne a vásznon: J.J. Abrams összegyűjtötte a világháló homályos zugaiból a legostobább, legszánalmasabb rajongói teóriákat, és bűntársaival együtt azok köré próbált forgatókönyvet írni (bár szerintem hagyományos szkript itt nem készült, az "írógárda" helyette félmeztelen sztriptízkurvák seggéről szippanthatta a kokaincsíkokat). A végeredmény minden idők legpocsékabb Star Wars-filmje: a cselekmény hanyagul szerkesztett, a ritmus töredezett (a rohamtempó miatt kb. egyetlen kerekre formált jelenet sincs), a fordulatok dühítően ostobák, a párbeszédek csapnivalók, és bár a látványvilág jó, a hatásfokozó effektusok (minden legyen szebb, hangosabb és nagyobb, mint eddig) még a vizuális élményt is porig rombolják. Abrams Frankensteint játszva a világ mozivásznaira szabadított egy audiovizuális szörnyet, gátlástalanul megerőszakolt egy csaknem fél évszázados mítoszt, és még a szálakat sem varrta el tisztességesen, ugyanis a kalapból előhúzott, ad hoc jellegű megoldásai szekérderéknyi kérdést vetnek fel.

Egyedül Rian Johnson nyúlt jól a Lucas-korszak örökségéhez: ő végre szűz ösvényt tört, izgalmas, eddig nem ismert távlatokat nyitott a sagában, még a klasszikus figurákat is ragyogóan fazonírozta újra (igen, Luke "pálfordulása" szerintem briliáns húzás volt), s Az utolsó Jedik csiszolatlansága ellenére is a Disney-éra csúcsproduktuma, most már ki merem jelenteni. Abrams viszont a hisztiző fanboyok segge alá tett egy gyáva, biztonsági játékra épülő nosztalgiapornót, hogy befogja a szájukat - pedig egy ekkora szériát lezárni óriási felelősség, itt egy jelentékeny popkulturális mítoszról van szó, amivel egyszerűen nem lehet ennyire tiszteletlenül bánni. Különösen megdöbbentő, hogy a világ egyik legnagyobb médiavállalata képes volt a mozikba engedni egy ennyire alávaló mozgóképes hulladékot. Sok rosszat el lehet mondani az előzménytrilógiáról (nagyrészt jogosan), de egyvalami biztos: George Lucas következetesen megvalósította a saját - egyébként újító igényű - vízióját, és nem az aktuális rajongói közérzethez igazította a forgatókönyveit. A Skywalker kora az egész Star Wars-széria mélypontja: ehhez a "filmhez" képest a Baljós árnyak és A klónok támadása valóságos műremek. Méla undor fog el ettől a hitvány marhaságtól, és mérhetetlenül szomorú vagyok, hogy így zárult le a filmtörténet talán legmonumentálisabb vállalkozása.

2019-11-23 12:55:47 The Irishman (2019) / Az ír Hannibal Lecter (5) #22

Sokan szeretnének 77 évesen ennyire "öreges" filmet csinálni.

A felhasználó kérésére törölve.
[aszerk]

--
Áthelyezve a(z) Véget ér a végtelen háború, mozikban a Végjáték: melyik szuperhőst nyugdíjaznád végleg a mozikból? topikból.

Kiváló, több fronton is revizionista town tamer-western. Hőse kontrollvesztett, agresszív igazságosztó, aki, miközben kitakarítja a bűnös kisvárost, rendkívül brutálisan likvidálja a helyi banditákat - ezeket a karaktermotívumokat reciklálja majd két évtizeddel később a szintén pazar Lawman -, de ha mindez még nem lenne elég, magánéleti tragédiák sora is terheli a lelkét. Az álmatag tekintetű Robert Mitchum ragyogó a címszerepben, s a Man with the Gun nemcsak konfliktusteremtésében, de miliőrajzában is a film noir felé tendál: a mozi fekete-fehérben forgott, s kontrasztos képei, fény-árnyék játékai üdítőek. A befejezés kissé (na jó, nem is kissé) opportunista, addig viszont szinte hibátlan a film, ezért - kis jóindulattal, de - jár neki az ötös.

2018-09-03 23:57:50 Hereditary (2018) / Örökség Hannibal Lecter (3) #56

Ódzkodom ezektől a menetrendszerűen beharangozott "horrorszenzációktól", mert általában csalódást okoznak. Az Örökséggel sincs ez másként: tematikailag, cselekménybonyolításában semmi újat nem hoz, sőt egyenesen az elhasznált horrorklisék katalógusa, Ari Aster formaérzékenysége és színészvezetési képessége előtt viszont le a kalappal. Stabil, de nem kiugróan erős hármas.

2018-09-03 23:53:26 Summer of 84 (2018) / '84 nyara Hannibal Lecter (3) #14

Itt is kapott egy jelentéktelen mellékkarakter a végén rendesen, és nem lepett meg. :) Ő akár Sean Astin is lehetne a Stranger Thingsből - ez meg az én analógiám. :)

előzmény: Rorschach (#13)

2018-09-03 10:50:49 Summer of 84 (2018) / '84 nyara Hannibal Lecter (3) #12

Stranger Things B oldal? Végig? A pincebeli felfedezés jelenete után is?

Kinek mi a "bátor". Ha mondjuk a főszereplő hal meg, vagy a csaja (a szerelmi szál egyébként ultragáz), nem pedig a relatíve érdektelen, "lemészárolható-feláldozható" kövér kissrác (ha felnőtt lenne, bizonyára Sean Astin alakítaná), a gyilkos pedig megússza az egészet anélkül, hogy el kéne menekülnie (vagyis a kisváros tiszteletreméltó polgára maradna), akkor én is azt mondanám, hogy eléggé kompromisszummentes a befejezés. Egyébként pedig az ilyen és ehhez hasonló felnövéstörténetek sosem arról voltak híresek, hogy tökéletes, szabályos happy enddel végződtek volna, elég csak az alul már említett két Stephen King-cuccra, az Állj mellém-re és az Azra gondolni. Plusz a zárlat, ami a nyitójelenettel egyfajta keretes szerkezetet alkot, eléggé a "minden marad a régiben" érzetét sugallja.

előzmény: Ubul (#5)

Látványosan evickél a Stranger Things, az It, az Állj mellém és a hasonló klasszikusok farvizén, de inkább csupán egy szolid, hangulatos kis pastiche, a korszak összes horror- és thrillerkliséjével, kellemes színészi alakításokkal, és egy befejezéssel, ami lehetett volna SOKKAL, de SOKKAL meredekebb és ütősebb is.

Pár hónapja, amikor leültem elé, nagyjából 40 percet voltam képes végignézni ebből a minősíthetetlen hulladékból. Batman legpocsékabb mozgóképes inkarnációja a B&R mellett/után.

Összes komment...