Hannibal Lecter

Tapasztalat: 3935 film
Kompetencia: 37 film
Súly: 4860
Regisztráció: 2005. február 6. (19 év)
Kedvencnek jelölték: 190 user

Bemutatkozás

Visszavonult szerkesztőként jelenleg az emlékirataimat írom és tekintélyes nyugdíjamból egy hawaii magánfilmszínházat üzemeltetek.

Kedvencek

Rendezők: Alfred Hitchcock, Andrei Tarkovsky, Arthur Penn, Billy Wilder, Federico Fellini, Giuseppe Tornatore, Ingmar Bergman, Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Robert Bresson, Robert Wise, Sam Peckinpah, Sidney Lumet, Stanley Kubrick, Woody Allen
Színészek: Al Pacino, Alec Guinness, Anthony Hopkins, Bill Murray, Cary Grant, Gene Hackman, Gregory Peck, Humphrey Bogart, Jack Nicholson, James Cagney, James Stewart, Jean Gabin, Jean-Paul Belmondo, Latinovits Zoltán, Laurence Olivier, Marlon Brando, Peter Falk, Robert De Niro, Robin Williams
Műfajok: film noir, krimi, thriller, western

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1989
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Negotiator
Nincs alku
4 2024-02-18 3,9
(416)
The Great Escaper
 
3 2024-02-14 ?
(3)
Evil Dead II
Gonosz halott 2. - Halott vagy hajnalra
2 2024-02-12 4,0
(352)
Robot Dreams
Robotálmok
4 2024-02-12 ?
(6)
No One Will Save You
Nincs, aki megmentsen
2 2024-02-08 3,1
(120)
House on Haunted Hill
Ház a Kísértet-hegyen
3 2024-02-04 3,7
(112)
Bizalom
 
5 2024-02-01 4,2
(163)
Kojot
Coyote
4 2024-01-30 3,8
(296)
V for Vendetta
V mint vérbosszú
3 2024-01-29 3,8
(1071)
The Corruptor
Mocskos zsaruk
3 2024-01-28 3,3
(84)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2023-03-03 14:17:37 [Tévésorozatok] Hannibal Lecter #4281

Jó, de ez még mindig nem egy színész véleménye. Azért mégiscsak az lenne a döntő. Ahogy rákerestem a neten, mindjárt találtam is egyet, akinek nem tetszik, persze egy ciszheteró fehér férfiről van szó, és hát rögtön le is kapták utána a tíz körméről. :)

Caulfield: Pedig leírtam, mi a gond. Az, hogy "a szívbe markolás" az utolsó néhány percre korlátozódik, azt megelőzően pedig dramaturgiailag óriási katasztrófa az egész epizód. Durva időbeli ugrások sorjáznak egymás után (ha jól emlékszem, az egyik szekvenciában betolakodók támadják meg a várost, Bill meg is sérül, majd vágás következik, és már a tolókocsiban vegetáló Franket láthatjuk), ami nemcsak a sztori egységességét amortizálja, de a karakterekkel való azonosulást is lehetetlenné teszi.

"A főhős a saját túlélése mellett mást is, másokat is elkezd számba venni"

Na, ez az, ami teljesen felesleges. Az eredeti Joel egy karcos, megkeseredett ember, aki az egész világot gyűlöli, és nagyjából a játék utolsó egyötödében "növeszt szívet". Ehhez képest a sorozatban egy sokkal simulékonyabb, sőt érzelgősebb (!) figurát faragtak belőle, és így egyúttal sokkal hétköznapibb, unalmasabb is, ráadásul valószínűleg a karakterhez kapcsolódó végső, nagy csavarnak sem lesz akkora ereje.

"Jó, hát szerintem egy láthatóan megbillent figuránál (Kathleen) észszerűséget elvárni felesleges, valahol mintha már ő maga is bele akart volna futni a késbe."

Ez duma. :) Két teljes epizódon át hajtotta a bosszú, aztán földbe gyökerezett a lába, amikor egyetlen lövéssel leszámolhatott volna Henry-vel.

Olórin: ennek akkor lenne sok értelme, ha most gyorsan megnéznék egy csomó szexjelenetet a 2017 előtti, majd az azt követő érából. Nyilván az ember memóriája is kopik, és nem is láttam az összes amerikai filmet az érintett időintervallumban, de olyan szexjelenetre nem emlékszem az elmúlt hat évből, amilyet Eva Green produkált a 300: Rise of an Empire-ben. (2014-ben járunk.) Oké, lehet diznizni, meg covidozni, elfogadom, hogy több tényező miatt alakult ez így, de hogy a Metoo erőteljesen formálja a hollywoodi filmkultúrát, és ezen a téren is érezteti a hatását, azt továbbra is fenntartom.

A Marvel-filmek szexualitás-reprezentációjával kapcsolatban nem nagyon tudok nyilatkozni, mert nem emlékszem, hogy melyik volt az utolsó darab e röhejes marhaságok közül, amelyiket nem 10, maximum 20 perc után kapcsoltam ki. :D

Én amúgy a magam részéről be is fejeztem, ez a beszélgetés is csak megerősített abban, mennyire nem komfortos/élvezetes már számomra a KT-fórumhasználat. (Majdnem szerződtettem is magam mellé egy fórumozás-koordinátort, hehe.)

előzmény: Adam Taylor (#4279)

2023-03-03 12:58:38 [Tévésorozatok] Hannibal Lecter #4278

"szürreális bossfight meg van az 5. részben"

Az nem bossfight, hanem túlméretezett, tömeges gyilokpornó, és bár valóban van egy-két remek pillanata, azért hatalmas marhaságokat is találni benne. (Bár egy egész hadsereg várja a parancsát, Kathleen nekiáll alkudozni Henry-vel, aki tőle nagyjából öt méterre kuporog egy kocsi mögött. Kvázi megvárja, míg a fertőzöttek megérkeznek a helyszínre, hogy mindenkit szépen megcirógassanak. A játékban amúgy a protagonisták egy labirintusszerű csatornarendszerben ütköznek meg a fertőzöttekkel, ami eleve sokkal félelmetesebb és szépen fel is van építve, nem csak egymás után sorjázó sokkhatásokból áll.)

előzmény: caulfield (#4272)

2023-03-03 12:30:25 [Tévésorozatok] Hannibal Lecter #4274

"ha mikrokozmosz ábrázolgatás van és például a Billel való évődés hosszabb taglalása, akkor épphogy talán jobban leül a történet"

És ezt pontosan mire alapozod?

"könnyen az évad szerkezetének a megborulását okozhatta volna, ha Bill sztorija nem csak flashback szintjén kerül elmesélésre"

Az évad szerkezete már egyébként is "megborult" például akkor, amikor a feleslegesen hosszúra (több mint egyórásra) nyújtott, eléggé öncélú (filler)epizódot (igen, a harmadikra gondolok) egy olyan rész követett, mely negyven percbe (!) sűrítette a sztori előremozdítása szempontjából nélkülözhetetlen történéseket.

"A szívbemarkoló dráma Frankkel többet ad, mint Ellie froclizása"

A szívbemarkoló dráma nagyjából 5-6 perc a játékidőből, előtte pedig lófasz sem történik az egész epizódban. :D A játékban ehhez képest kapunk egy fantasztikus dialógusokkal teli, dinamikus, hangulatos és akciódús chaptert, nem mellesleg kiváló karaktereket, és igen, "szívbemarkoló drámát" is (Frank és Bill tragikus történetszála ugyanis itt is megjelenik - igaz, kicsit másképp, de ez korántsem baj -, és pont annyi súlyt és játékidőt kap, amennyi jár neki.)

előzmény: caulfield (#4272)

2023-03-03 12:24:04 [Tévésorozatok] Hannibal Lecter #4273

És? Hol itt az ellentmondás? A felsorolt tényezők nem zárják ki egymást.

előzmény: Elunt Maszk (#4271)

2023-03-03 11:47:11 [Tévésorozatok] Hannibal Lecter #4270

"És tényleg túl van ez beszélve (főleg Magyarországon, ahol ennek, Amerikával ellentétben, vajmi kevés gyakorlati jelentősége van a hétköznapokban), de ehhez annyit fűznék hozzá, hogy ezeket a témákat sosem én vetem fel, mindig csak reagálok, amikor már elindult a "megint egy fekete/meleg/stb." méltatlankodás"

Az ilyen beszélgetéseket legtöbbször a média generálja. Még tematikus - tehát filmes - oldalakon is a "Bella Ramsey nembinárisként coming outolt" típusú szalagcímek virítanak, ahelyett, hogy magáról a sorozatról mint szellemi produktumról állítanának valami relevánsat.

"A szexualitás eltűnése a filmekből nem jó, de egyáltalán nem is a metoo miatt van, hosszú-hosszú évekkel előtte elprűdiesült Hollywood."

Hollywood mindig is prűd volt a szexualitás ábrázolását illetően, ez igaz, de a testiség, horribile dictu a meztelenség megjelent az egyes filmekben, egyes esetekben kifejezetten merész szcenírozással. Az utóbbi években - kis túlzással - olyan érzésem van, mintha az egyes hollywoodi filmek cselekményvilágában nem létezne a szex. Hozzáteszem, a Metoo óta az egész társadalom sokkal prűdebbé vált (ami szintén nem szerencsés), és érezhetően ez a prüdéria is beleszüremlik a kortárs hollywoodi filmekbe.

"Nem tudom, lehet, hogy az eszközök nem a legkifinomultabbak, de nyilván majd fejlődnek, csiszolódnak idővel."

Nem tudom, hogy zajlik pl. egy ágyjelenet egy intimitás-koordinátor asszisztenciájával, szóval erről nem is akarok nyilatkozni, de azért ha valami, a szex kifejezetten az ösztönökből, a spontaneitásból fakadó tevékenység, még akkor is, ha csak két színész játssza el. Ebből kiindulva vannak kételyeim a végeredményt illetően.

előzmény: Olórin (#4265)

2023-03-03 10:42:05 [Tévésorozatok] Hannibal Lecter #4263

Mielőtt még elájulunk Hollywoodtól, amiért annyira progresszív, annyira a társadalmi igazságosság előmozdítása motiválja, annyira szívén viseli a legkülönbözőbb faji és szexuális kisebbségek sorsát, azt se felejtsük el, hogy az Álomgyár rengetegszer megengedi, hogy a számára kulcsfontosságú külhoni piacokon (elsősorban Kínában, de olykor a Közel-Keleten, sőt Oroszországban is) az uralkodó konzervatív ideológiának megfelelően cenzúrázzák a filmjeit, és ez gyakorta LMBTQ-tartalmak kiollózását is jelenti. Jó lenne eldönteni, hogy csak a nyugati világban hadonászunk a kis morális lángpallosunkkal, vagy az egész glóbuszon. Jó lenne eldönteni, hogy a magasztos társadalmi üzenet-e a fontosabb, vagy az, hogy lefeküdjünk a kommunista Kínának a jelentékeny mértékű profit érdekében. A kettő együtt nem megy: azt úgy hívják, hogy képmutatás.

Egyébként pedig szerintem ez az egész diskurzus mérhetetlenül káros. Nemcsak itt, hanem az online tér megannyi egyéb szegletében is. Nem ártana visszatérni a régi, jól bevált gyakorlathoz és esztétikai-művészi szempontok szerint értékelni a filmeket/sorozatokat. És a TLOU erre remek alkalmat adna, mert izgalmasan ellentmondásos, mondhatni ezerszínű tévészéria, mi több, a videójátékkal való összevetése is rengeteg érdekes konklúzióhoz vezethet, ehhez képest itt - és ezernyi más platformon is - szinte csak bőrszínekről, szexuális orientációkról, leszbicsókról, homofóbiáról és rasszizmusról lehet olvasni, vagyis az ideológia ingoványába fojtunk egy műalkotást, ami ettől sokkal többet érdemelne. (Mondom ezt úgy, hogy szerintem a sorozat rengeteg sebből vérzik, de szerintem ragyogó alapja lehetne ennél elmélyültebb eszmecseréknek is.)

"Túl azon, hogy a metoo a legfontosabb és legjobb dolog, ami Hollywoodban történt a XXI. században"

De ugye akkor annak is örülsz, hogy a Metoo-szellemiség hatására szinte teljesen eltűntek a hollywoodi filmekből a szexjelenetek, sőt általában véve a szexualitás, a testiség, az intimitás reprezentációja is durván háttérbe szorult? :) És ha nemes is a szándék, ami az "intézmény" mögött rejlik, számomra az "intimitás-koordinátor" kifejezés is annyira orwelli/kafkai, hogy arra szavakat is nehezen találok.

2023-03-02 10:44:44 [Tévésorozatok] Hannibal Lecter #4234

"Egyébként nem játszottam a játékkal, de utánaolvastam"

Na jó, akkor most szépen eldobsz mindent, megfogod a tököd, leteszed a játék elé, és addig nem moccansz onnan, amíg végig nem toltad. Szívesen.

Nyolc-kilenc végigjátszás (easy-től grounded fokozatig) után bizton állíthatom, a Bill's Town a TLOU legjobb, legizgalmasabb és legfordulatosabb fejezete. Az általad említett "csapdakerülgetés" csak az antré, a feszültség valójában Bill megjelenésével izzik be. Mivel ez az első karanténzóna, illetve egyáltalán: emberi közösség nélküli település a játékban, ezért a chapter rengeteget mond el nemcsak a TLOU mikrokozmoszáról, hanem arról is, hogy ebben a világban milyen áldozatokat kell hozni a túlélésért. Bill ráadásul sokkal színesebb, elevenebb, viccesebb (!) karakter, mint a sorozatban, az Ellie-vel való csipkelődős-évődős viszonyának ábrázolása pedig telitalálat. De ez a rész még dialógusok, csapatdinamika és atmoszférateremtés terén is kiemelkedő, sőt itt kerül sor a játéktörténelem egyik legmenőbb és legszürreálisabb bossfightjára is (bloater a fertőzöttek által megszállt iskola tornatermében).

Ehhez képest a sorozat harmadik epizódja épp a hangulatteremtés frontján vérzik el, ráadásul az elbeszélés szilánkos, bumfordi időbeli ugrások (sőt ellipszisek) tarkítják, egyszerűen nincs idő és lehetőség odakapcsolódni ezekhez a karakterekhez - kivételt képez ez alól a tényleg meghatóra sikeredett utolsó vacsora-jelenet, de ez már majdnem csupán annyit ér, mint halottnak a beöntés. Amúgy én nagy várakozásokkal ültem le a széria elé, de a cselekményvezetés annyira botladozó, az egésznek annyira nincs dinamikája, az eredeti történethez hozzátoldott, többnyire felesleges mellékszálak és töltelékkarakterek annyira álmosítóak, hogy jószerivel minden reményemet elengedtem.

Egyébként úgy látom, tényleg vannak jó páran itt, akik még nem játszottak a játékkal, úgyhogy ezúton ragadom meg az alkalmat, hogy melegen ajánljam nekik. Mondanám, hogy minden idők legjobb videójátéka, csak hát az a Red Dead Redemption 2. (Szinte látom is, ahogy Arthur helyeslően biccent: "Sure.")

előzmény: Olórin (#4226)

2022-12-30 20:28:16 Aranybulla (2022) Hannibal Lecter (1) #9

Parádésan ér véget a 2022-es esztendő: Rákay Kálmán és bűntársai gondosan kitervelt, nyereségvágyból elkövetett terrormerényletet hajtanak végre a nézői jóízlés ellen. Az Aranybulla minden egyes képkockáját penetráns bélsár- és izzadságszag járja át: a széria vizuális megvalósítás tekintetében alulról súrolja a bivalyröcsögei középiskola filmszakkörének nívóját; a "történet" a "dokumentarista betétek" hiányában is szétfolyna, mint a kolonoszkópiához vetkőző Németh Szilárd hasa a vizsgálóasztalon; a színészek - élükön a saját nyáltengerében önelégült mosollyal fürdőző, megmosolyogtatóan tehetségtelen Veréb Tamással - nyilvánosan meggyalázzák a saját mesterségüket, ami még nem is lenne akkora tragédia, de hogy egyetlen jelenet erejéig sem villan fel Törőcsik Franciska fedetlen teste, az egyenesen vérlázító. És az is bizonyos, hogy egy ideális világban Kőszegi Ákos, a sorozat narrátora (a kormánypárt agymosó propagandavideóinak állandó hangja) minden áldott reggel leköpné a tükröt borotválkozás közben.

A stábtagok - bizonyára népes - rokonsága, illetve azok a szklerotikus konzervatív-keresztény nézők, akik már a Honfoglalás, a Sacra Corona és a Hídember alatt is telesírták a Nagy-Magyarország alakú zsebkendőjüket, bizonyára olvadozni fognak, mint vaj a serpenyőben, mindenki másnak meg marad a szekunder szégyenérzet, és a szorongató érzés: hátra van még Kálmánunk Petőfi-opusza, Szikora János Hadikja, és ki tudja, hány remekmű-várományos kosztümös dráma csusszan még elő Lajos Tamás narancsillatú végbeléből, hogy sebtében Oscarra nevezhessük. (Ezt már 2019-ben éreztem, s azóta egyre erősödik bennem a bizonyosság: a Vajna-éra ehhez képest valóságos aranykor volt. A néhai filmbiztos forog a sírjában.)

Na jó, ne legyünk igazságtalanok, egyetlen pozitív üzenetre azért sikerült rálelnem: idén - az újévig hátralévő egy napban - ennél már csak jobb jöhet.

Méltatlanul elfeledett, nagyszerű hangulatú, látásmódját tekintve pedig egészen egyedi revizionista western. A Culpepper Cattle Co. és a Bad Company mellett engem John Wayne Cowboyok című opuszára is emlékeztetett, persze ez egy jóval karcosabb, pesszimistább, könyörtelenebb mozi. Lee Marvin kolosszális, de ifjú színészpartnerei is ritka erényeket csillogtatnak.

Ezt kemény volt újra látni nyolc év után.

Összes komment...