Hannibal Lecter

Tapasztalat: 3158 film
Kompetencia: 24 film
Súly: 3758
Regisztráció: 2005. február 6. (12 év, 11 hónap)
Kedvencnek jelölték: 173 user

Bemutatkozás

Visszavonult szerkesztőként jelenleg az emlékirataimat írom és tekintélyes nyugdíjamból egy hawaii magánfilmszínházat üzemeltetek.

Kedvencek

Rendezők: Alfred Hitchcock, Andrej Tarkovszkij, Arthur Penn, Billy Wilder, Fábri Zoltán, Federico Fellini, Giuseppe Tornatore, Ingmar Bergman, Martin Scorsese, Robert Wise, Sam Peckinpah, Sidney Lumet, Stanley Kubrick, Woody Allen
Színészek: Al Pacino, Alec Guinness, Anthony Hopkins, Cary Grant, Gene Hackman, Gregory Peck, Humphrey Bogart, Jack Nicholson, James Cagney, James Stewart, Jean Gabin, Latinovits Zoltán, Laurence Olivier, Marlon Brando, Peter Falk, Robert De Niro
Műfajok: film noir, krimi, thriller, western

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: nem publikus
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Lucky
 
4 2018-01-15 3,6
(12)
The Gangster
Low Company
4 2018-01-14 ?
(4)
Get Out
Tűnj el!
3 2018-01-13 3,8
(449)
A Simple Plan
Szimpla ügy
5 2018-01-12 3,8
(147)
Hardware Wars
 
1 2018-01-12 2,0
(12)
The Greatest Showman
A legnagyobb showman
2 2018-01-07 3,6
(28)
Drága Elza!
 
2 2017-12-29 2,5
(21)
Star Wars: The Last Jedi
Star Wars: Az utolsó Jedik
4 2017-12-13 3,5
(396)
Mother!
Anyám!
4 2017-12-10 4,0
(240)
Baby Driver
Nyomd, Bébi, nyomd!
1 2017-12-02 3,8
(435)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Meg fogsz lepődni: nem lepődök meg. :)

Amúgy a vicc az, hogy amit Matt Damon nyilatkozott, az nagyrészt lefedi a másik oldal álláspontját (végre a nők hallatják a hangjukat, a sérelmek nem maradnak büntetlenül stb.). Csak ugye hozzátette, hogy differenciálni kell a különböző esetek között: a szexuális ajánlattétel és a tapogatás szerinte nem ugyanaz a kategória, mint a gyerekmolesztálás, és más megítélés alá kell essen. Gondolom, ezt magad sem vitatod. És ez még csak nem is "szerintem" jellegű dolog, és nemcsak azért, mert így diktálja a józan ész, hanem mert ez a jog világában is így van: egy bunkó szexuális ajánlattételnek, bár elítélendő és visszataszító, nincs semmilyen jogkövetkezménye (nem is jogi ügy), egy nemi erőszak viszont bűncselekmény. Tehát ebben Matt Damonnak igaza van. Erre jött Alyssa Milano válasza Twitteren: de, de, de, minden szexuális jellegű "visszaélésnek", legyen az bármilyen súlyú, azonos elbírálás alá kell esnie, mert csak az a lényeg, hogy Hollywood teljesen megtisztuljon. De volt olyan reakció is, amely azt sérelmezte, hogy Damon férfi létére egyáltalán bele meri ütni az orrát a nők dolgába. (Mansplaining.)

De nemcsak az a baj, hogy Matt Damont igazságtalanul támadják. Messze nem az a baj. Az, hogy Damonnak lesütött szemmel bocsánatot kell kérnie (és nemcsak neki, Deneuve-nek is), és nyilvánosan Canossát járnia, abba az irányba mutat, hogy véleménymonopólium van kiépülőben Hollywoodban: a metoo-kampány hívei az igazság megfellebbezhetetlen és egyedüli bajnokai, aki pedig kívülről, a partvonalról bele mer szólni a dolgokba, azt csoportosan megtámadják, és a vége úgyis az lesz, hogy az illetőnek leszegett fejjel kell bocsánatot kérnie, mint a kisgyereknek az óvodában. Egyszóval nem mi nyomjuk el az ellenvéleményeket, hanem pont Hollywood genderkommandója teszi ugyanezt a szemünk előtt.

A petícióról pedig magam is tudom, hogy valószínűleg nem fogja elérni a célját, de itt sem ez a fő probléma. Itt arról van szó, hogy Damon (és Russell Crowe) 2004-ben állítólagosan segített eltussolni Weinstein egyik zaklatási ügyét. Erre válaszul jött a petíció: tiltsukbe, vágjukki, mondjonle. Ez nemcsak azért visszataszító, mert megint csak feltételezésen alapul az egész, hanem azért is, mert hatalmas képmutatás. Nemcsak Damon, hanem kb. fél Hollywood kivette a részét az elhallgatásból, eltussolásból, bagatellizálásból éveken, évtizedeken keresztül. Ilyen alapon hány színészt kéne kivágni a bemutató előtt álló filmjéből? (Producerekről, rendezőkről, forgatókönyvírókról most nem is beszélek.) És ismétlem önmagam: számomra már maga a kezdeményezés, a gesztus is jelzés- és tünetértékű és aggasztó, hogy valaki elő mer adni egy olyan véleményt, ami (csak részben) nem genderkompatibilis, és máris több fronton indítanak támadást ellene.

Egyébként persze mindenkinek joga van úgy értékelni az eseményeket, ahogy szeretné. De azért vannak ebben az ügyben olyan részletek (például Damon fent idézett álláspontja), melyek igazságtartalmát szerintem nagyon, nagyon nehéz (lehetetlen) vitatni.

--
Áthelyezve a(z) Általános fórum topikból.

előzmény: Olórin (#23397)

A Matt Damon-üggyel kapcsolatosan: szerintem itt senki nem állította azt, hogy Damon karrierjét kinyírták. Súlyuknak megfelelően kell értékelni a tényeket. Annyi bizonyos, hogy Matt Damon elkövetett egy súlyos vétket, amit úgy hívunk, hogy "mansplaining". Férfi létére beleugatott a nők dolgába. Ezután nemcsak elhatárolódtak tőle egy csomóan, de petíciót indítottak, hogy vágják ki az új filmjéből. Lett következménye? Nem. Attól még aggasztó? Igen. Aggasztó, mert rávilágít, hogy a metoo-kampány által hiszterizált Hollywoodban nincs helye véleménypluralizmusnak. Egy A-listás férfiszínésznek meghunyászkodva kell bocsánatot kérnie egy ártatlan kommentjéért, azt ígérve, hogy befogja a száját és "többet ilyet nem csinál". Azt hiszem, ez egy jó adalék ahhoz, hogy megértsük, merre halad a metoo- és timesup-lázban égő Hollywood, még ha nyilván (nem tagadom) vannak ennél sokkal fontosabb kérdések is. És attól, hogy Damon karrierje valószínűleg csorbítatlan marad (pláne a bocsánatkérést követően), attól még ezek a jelenségek abszurdak, nevetségesek és felháborítóak. Gondolom, ezt egyikőtök sem vitatja.

St4nt0N: szerintem félreértetted. Mi csak arra világítottunk rá, hogy e logika mentén rengeteg film, könyv, művészeti alkotás élvezetéről le kellene mondanunk, ugyanis - és ezzel nem árulok el titkot - a kultúrtörténetben nem kevés a nem épp feddhetetlen erkölcsiségű alak. (Persze ha közben szelektálsz, mondván, X tette felháborít, Y-é nem, akkor egész más a helyzet.) Szerintem ez egy hibás gondolkodásmód, de senki nem vetette a szemedre, hogy a másképp gondolkodókat erkölcstelennek vagy elítélendőnek tartanád. (Én dézi - kissé ellentmondásos - kommentjéből olvastam ki valami hasonlót, de remélem, csak én gondolom túl.)

--
Áthelyezve a(z) Általános fórum topikból.

Pedig ugyanazt mondtam, mint Ivan és Tenebra, csak más szavakkal. Kényelmesebb persze mindent csúsztatásnak minősíteni, mint érvelni. :)

--
Áthelyezve a(z) Általános fórum topikból.

előzmény: St4nt0N (#23387)

Rendkívül hízelgő, ahogy a fórumtársaidról nyilatkozol. Gratulálok. Gondolom, a te felsőbbrendűséget árasztó, kioktató jellegű, pökhendi (és bevallom: eléggé tenyérbemászó) hozzászólásaidban rengeteg empátiát kellene felfedeznem. Meg érveket is. Eddig egyikre sem sikerült rálelnem. :)

Egyébként remélem, nem azt akarod ezzel implikálni, hogy aki Bill Cosby-t néz, aki szereti és nézi Kinski, Chaplin vagy Spacey filmjeit, az mind-mind empátiahiányos, szolidaritásra képtelen befogadó.

--
Áthelyezve a(z) Általános fórum topikból.

előzmény: dézi (#23384)

Szerintem ez az egész csak a te problémád, mivel nem vagy képes arra a leheletfinom distinkcióra, hogy elválaszd egymástól a magánembert és a sztárt/színészt/művészt. Arról nem is szólva, hogy pl. egy olyan tévésorozat, mint a Kártyavár, korántsem csak egyetlen ember (jelesül Spacey) szellemi produktuma, de te mégis "bojkottálnád" miatta az egész produkciót.

--
Áthelyezve a(z) Általános fórum topikból.

előzmény: St4nt0N (#23382)

Hitchcockot is megvádolta a Madarak női főszereplője, hogy zaklatta őt. Akkor zúzzuk be a Mester komplett életművét?

--
Áthelyezve a(z) Általános fórum topikból.

Sokan nem látjátok itt a fától az erdőt. Azon vitáztok, hogy Woody Allen bűnös-e vagy sem. Olyan cikkeket citáltok ide, melyek megerősítik vagy megerősíteni látszanak a saját teóriátokat, forrásháborúba keveredtek egymással, olyan vehemensen véditek az álláspontjaitokat, mintha ott lettetek volna az ominózus pillanatban. Ott voltatok? :) Nem az a kérdés, hogy Woody Allen bűnös-e vagy sem. Épp az a lényeg, hogy sem nekünk, sem a közösségi médiának, sem a hollywoodi színésznőkből verbuválódott rögtönítélőszéknek nem tisztje dönteni, vagy akár csak véleményt alkotni ebben a kérdésben. Egyetlen autoritás van, mely hitelt érdemlően bizonyíthatja avagy cáfolhatja Allen bűnösségét: a bíróság.

--
Áthelyezve a(z) Általános fórum topikból.

Hűha, amilyen ütemben itt haladnak az események, lehet, hogy még ma este itt a KT-n ítélet születik W. A. ügyében. :D

--
Áthelyezve a(z) Általános fórum topikból.

Matt Damon bocsánatot kért. :D

“And Time’s Up, a lot of those women are my dear friends and I love them and respect them and support what they’re doing and want to be a part of that change and want to go along for the ride, but I should get in the back seat and close my mouth for a while.”

Priceless! :D

--
Áthelyezve a(z) Általános fórum topikból.

Én nem mondtam, hogy a jogegyenlőség mindenhol és mindig maradéktalanul érvényesül a gyakorlatban, de a társadalomban előforduló konfliktusokat szerinted ne is tereljük jogi keretek közé, mondván, a jog úgyis szexista és hímsoviniszta? Kívánatosabb lenne az anarchia, a "spontán rend"? Van egy létező társadalmi probléma, amit hirtelen erőteljesen tematizálni kezd a közvélemény. És most, hogy végre nagyobb nyilvánosságot kap a dolog, a nőket ért vélt vagy valós múltbéli sérelmeket úgy próbáljuk megtorolni, hogy semmibe vesszük az igazságszolgáltatást? Úgy ütünk vissza, hogy övön alulra megy az ütés? Ez egy autentikus válasz? Ezzel kezelni tudjuk a problémát? Szerinted cseppet sem kontraproduktív? Tegyük fel, hogy mostantól a genderszekta és Hollywood fogja eldönteni, milyen súlyú tett minősül szexuális bűntettnek, és mikor milyen "büntetési tétel" szabható ki. Na, ez lesz aztán az eszményi jogbiztonság és jogegyenlőség! Már most is látszik, hogy képtelenek differenciálni a különböző súlyú és fokú cselekmények között. Egy Garrison Keillor nevű rádióst azért bocsátottak el munkahelyéről, mert amikor anno egy lelki válságban lévő kolléganőjével beszélgetett, a hölgy hátára tette a kezét, hogy megnyugtassa. Ez fair és igazságos? Vagy az, amit Matt Damonnal vagy Deneuve-vel művelnek? Mindez szerinted helyénvaló és elfogadható? Ez legyen mostantól az új norma?

Na, ezzel én is kiszállok a diskurzusból.

--
Áthelyezve a(z) Általános fórum topikból.

előzmény: dézi (#23302)

Összes komment...