Hannibal Lecter

Tapasztalat: 3835 film
Kompetencia: 27 film
Súly: 4510
Regisztráció: 2005. február 6. (17 év, 11 hónap)
Kedvencnek jelölték: 191 user

Bemutatkozás

Visszavonult szerkesztőként jelenleg az emlékirataimat írom és tekintélyes nyugdíjamból egy hawaii magánfilmszínházat üzemeltetek.

Kedvencek

Rendezők: Alfred Hitchcock, Andrei Tarkovsky, Arthur Penn, Billy Wilder, Federico Fellini, Giuseppe Tornatore, Ingmar Bergman, Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Robert Bresson, Robert Wise, Sam Peckinpah, Sidney Lumet, Stanley Kubrick, Woody Allen
Színészek: Al Pacino, Alec Guinness, Anthony Hopkins, Bill Murray, Cary Grant, Gene Hackman, Gregory Peck, Humphrey Bogart, Jack Nicholson, James Cagney, James Stewart, Jean Gabin, Jean-Paul Belmondo, Latinovits Zoltán, Laurence Olivier, Marlon Brando, Peter Falk, Robert De Niro, Robin Williams
Műfajok: film noir, krimi, thriller, western

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1989
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
White Noise
Fehér zaj
3 2023-01-10 2,7
(68)
Operation Fortune: Ruse de Guerre
Fortune-hadművelet: A nagy átverés
1 2023-01-07 2,7
(30)
Fifty Shades of Grey
A szürke ötven árnyalata
1 2022-12-31 2,0
(389)
Aranybulla
 
1 2022-12-29 1,5
(36)
The Transporter
A szállító
1 2022-12-24 3,3
(775)
Pinocchio
Pinokkió
4 2022-12-18 4,0
(95)
Armageddon Time
 
4 2022-12-10 ?
(6)
The Wonder
A csoda
3 2022-12-07 3,4
(69)
Scooby-Doo & Batman: The Brave and the Bold
Scooby-Doo és Batman – A bátor és a vakmerő
1 2022-12-03 2,4
(14)
Coming 2 America
Amerikába jöttem 2.
1 2022-12-02 2,0
(82)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2022-12-30 20:28:16 Aranybulla (2022) Hannibal Lecter (1) #9

Parádésan ér véget a 2022-es esztendő: Rákay Kálmán és bűntársai gondosan kitervelt, nyereségvágyból elkövetett terrormerényletet hajtanak végre a nézői jóízlés ellen. Az Aranybulla minden egyes képkockáját penetráns bélsár- és izzadságszag járja át: a széria vizuális megvalósítás tekintetében alulról súrolja a bivalyröcsögei középiskola filmszakkörének nívóját; a "történet" a "dokumentarista betétek" hiányában is szétfolyna, mint a kolonoszkópiához vetkőző Németh Szilárd hasa a vizsgálóasztalon; a színészek - élükön a saját nyáltengerében önelégült mosollyal fürdőző, megmosolyogtatóan tehetségtelen Veréb Tamással - nyilvánosan meggyalázzák a saját mesterségüket, ami még nem is lenne akkora tragédia, de hogy egyetlen jelenet erejéig sem villan fel Törőcsik Franciska fedetlen teste, az egyenesen vérlázító. És az is bizonyos, hogy egy ideális világban Kőszegi Ákos, a sorozat narrátora (a kormánypárt agymosó propagandavideóinak állandó hangja) minden áldott reggel leköpné a tükröt borotválkozás közben.

A stábtagok - bizonyára népes - rokonsága, illetve azok a szklerotikus konzervatív-keresztény nézők, akik már a Honfoglalás, a Sacra Corona és a Hídember alatt is telesírták a Nagy-Magyarország alakú zsebkendőjüket, bizonyára olvadozni fognak, mint vaj a serpenyőben, mindenki másnak meg marad a szekunder szégyenérzet, és a szorongató érzés: hátra van még Kálmánunk Petőfi-opusza, Szikora János Hadikja, és ki tudja, hány remekmű-várományos kosztümös dráma csusszan még elő Lajos Tamás narancsillatú végbeléből, hogy sebtében Oscarra nevezhessük. (Ezt már 2019-ben éreztem, s azóta egyre erősödik bennem a bizonyosság: a Vajna-éra ehhez képest valóságos aranykor volt. A néhai filmbiztos forog a sírjában.)

Na jó, ne legyünk igazságtalanok, egyetlen pozitív üzenetre azért sikerült rálelnem: idén - az újévig hátralévő egy napban - ennél már csak jobb jöhet.

Méltatlanul elfeledett, nagyszerű hangulatú, látásmódját tekintve pedig egészen egyedi revizionista western. A Culpepper Cattle Co. és a Bad Company mellett engem John Wayne Cowboyok című opuszára is emlékeztetett, persze ez egy jóval karcosabb, pesszimistább, könyörtelenebb mozi. Lee Marvin kolosszális, de ifjú színészpartnerei is ritka erényeket csillogtatnak.

Ezt kemény volt újra látni nyolc év után.

2022-06-07 17:10:33 Obi-Wan Kenobi (2022) Hannibal Lecter (2) #17

Nem azzal van a bajom, hogy a kudarcélmény elbizonytalanította. Nyilván ez történt, de az alkotóknak e téren ildomos lett volna szem előtt tartaniuk a mértékletesség erényét. Egyrészt azóta eltelt tíz év, és számomra kissé problematikus, hogy még mindig olyan rémálmok gyötrik, mintha teljesen friss lenne a trauma. (Apropó, mi lett a leckével, melyet Yoda javasolt a számára? Szemmel láthatólag egy évtized múltán sem tudott kapcsolatba lépni Qui-Gonnal.) Másrészt az árulás a Jedik világának szerves része. Qui-Gonnak ott volt Xanatos, Yodának Dooku, satöbbi, satöbbi. Obi-Wan testközelből nézte végig, ahogy a nagy mesterek kenyértörésre viszik a kapcsolatukat renegát ex-növendékeikkel. Sem Yoda, sem Qui-Gon nem kérdőjelezte meg a hitét, vagy ha meg is tette, biztosan nem ilyen mértékben. Az is rendben van, hogy elpusztult a Rend, a Jedik aranykora porrá vált, de A Sith-ek bosszúja céltudatos és rettenthetetlen harcosa és az Egy új remény megfontolt, bölcs öreg mestere alapján egészen más karakterív rajzolódott ki a nézők szeme előtt. Ez a bizalomhiányos, hebegő-habogó, tébláboló sivatagi remete egyáltalán nem illeszkedik ebbe a karakterívbe. Tudom, az értékítéletemben nagyon sok a szubjektív elem (hiszen az, hogy a franchise korábbi darabjai ismeretében ezt az új Kenobit mennyire érezzük kongeniálisnak, mégis eléggé szubjektív dolog), de azt hiszem, meggyőzhetetlen vagyok, és számomra "elveszett" ez a sorozat.

"Lehet, hogy ez egy ilyen liberálisabb, hezitálósabb hozzáállás, ami nem áll jól egy hősmítosznak"

Milyen óvatosan fogalmaztál. :) Számomra rettenetesen irritáló az a progresszív férfi- és nőkép, ami ebben a szériában is artikulálódik. A ciszheteró fehér férfi egy bűntudat mardosta, reszkető kezű emberi roncs, míg ellenpontja, a dominatekintetű csokibaba már jelenése első másodpercében acélos tököket növeszt, céltudatosságával mindenkit lehengerel, ha pedig valaki a kezei közé kerül, kő kövön nem marad. Ám ha ettől el is tekintünk, a karakterek akkor is árnyalatlanok, a produkció minősége pedig összességében is eléggé megkérdőjelezhető (a képi világ egész egyszerűen filléres a SW fénykorához mérten - az akciójelenetek pedig olykor egyenesen siralmasak - miként arra Rorschach is utalt).

Nem kétséges, hogy sok rajongónak tetszeni fog a széria, persze ez önmagában még nem a minőség valódi fokmérője, hiszen még a IX. részt is imádta a fanboyok egy része. Mindenesetre ha Deborah Chow és alkotótársai képesek még kikecmeregni ebből a pöcegödörből, én leszek az első, aki kalapot emel előttük.

előzmény: caulfield (#16)

2022-06-06 11:34:58 Obi-Wan Kenobi (2022) Hannibal Lecter (2) #14

Elfogadom, amit a mentális állóképesség/hit és az Erő kapcsolatáról írsz, mondjuk ez még mindig nem magyarázza meg a többi ostobaságot/logikátlanságot. :)

előzmény: BonnyJohnny (#11)

2022-06-06 09:28:02 Obi-Wan Kenobi (2022) Hannibal Lecter (2) #10

Yodának azt is megígérte, hogy a tatooine-i remetesége alatt tanulni fog, ehelyett - a sorozatban látottak alapján - elvágta magát az Erőtől. Nagyjából ennyit az ígéretekről (de most tényleg, ha elvágja magát az Erőtől, hogyan akarja később kitanítani Luke-ot?). Egyébként nem olyan egyértelmű - pontosabban: nem kellene annyira egyértelműnek lennie -, hogy "esélye sincs az egykori tanítványa ellen". A The Last Jedi Luke-ja látszólag szintén kijött a gyakorlatból, miután kényszernyugdíjazta magát, de amikor újra szólítja a kötelesség, megmutatja, hogy tudásban képes magasan a saját ex-tanítványa, Kylo Ren fölé tornyosulni. Elvileg tehát Kenobi is sziporkázhatna - ehelyett három részen keresztül szerencsétlenkedik. És akkor arról még nem is szóltunk, hogy az Egy új reményben semmi, de semmi nem utal arra, hogy Vader és Obi-Wan ereje között olyan jelentős különbség lenne. Annyi inkonzekvencia tarkítja ezt a szériát, hogy az már fáj.

előzmény: caulfield (#9)

2022-06-05 19:57:05 Obi-Wan Kenobi (2022) Hannibal Lecter (2) #8

De, szőrösszívű vagyok, ugyanis számomra az eredeti, hetvenes-nyolcvanas években kikristályosodott Star Wars-mítosz a zsinórmérték. Az alkotóknak ehhez kellett volna felnőniük. Megmérettek, ám könnyűnek találtattak. Nem Obi-Wan fájdalmával, illetve döbbenetével van a gondom, hanem azzal, amilyen válaszreakciót szülnek benne ezek az érzelmek a sorozatban. Ez a karakter nem így viselkedik, nem kezd hanyatt-homlok menekülni, mint egy óvodás. A Sith-ek bosszújában van egy jelenet, melyben Yoda megbízza Kenobit, hogy kutassa fel és ölje meg Anakin Skywalkert/Darth Vadert. Ekkor hősünk egy pillanatig habozik, majd úgy dönt, megmérkőzik korábbi fegyvertársával, sőt az adott pillanatban nem is inog meg, amikor halálos(nak vélt) sebet kell ejtenie Vaderen. Az Egy új reményben szintén megacélozott lelkülettel száll szembe hajdani tanítványával, sem szánalmat, sem félelmet nem mutat, csupán kimért, higgadt céltudatosságot. A Jedi visszatérben is arra biztatja Luke-ot, hogy tegye félre a személyes érzelmeit, és vívjon meg az apjával. ("Nem ölhetem meg a saját apámat!" "Akkor az Uralkodó máris győzött!"). Egyszóval a Disney szériája megtöri azt a határozott karakterívet, mely A Sith-ek bosszújától A Jedi visszatérig húzódik. De ha ettől el is tekintünk, a két régi jóbarát újbóli találkozása egyébként sem más, mint megmosolyogtató közhelyparádé. A párbeszédek ("Te teremtettél/tettél ilyenné!" "Meg kellett volna ölnöd, amikor volt rá lehetőséged!") fájóan filléresek, ráadásul Vader baromságokat is mond. Nem Obi-Wan tette "olyanná", az összeégett test, a fekete sisak és palást csupán szimbólumai egy eleve rút léleknek. Kenobi csak szélesre tárta a kapukat a szörnyeteg előtt (igaz, persze akaratlanul), mely mindvégig ott rejtőzött Anakin Skywalker lelkében.

előzmény: caulfield (#6)

2022-06-03 15:54:42 Obi-Wan Kenobi (2022) Hannibal Lecter (2) #5

Hálátlan szerep az ünneprontóé, de vállalom. Jóllehet még csak a sorozat felénél járunk, nálam máris elvérzett az Obi-Wan Kenobi. Az első két epizód sem nyűgözött le különösebben, de igyekeztem türelemmel lenni az alkotók iránt. A harmadik rész viszont igazolta az összes korábbi kételyemet. A karakter totális félreértelmezésével szembesülhetünk, amikor Obi-Wan Kenobi - minden idők egyik leghatalmasabb Jedije - fülét-farkát behúzva menekül a nyomában loholó Darth Vader elől, majd - amikor a fénykardpárbaj elkerülhetetlenné válik - úgy küzd, akár egy szárnyaszegett veréb. A George Lucas-féle Star Wars-kánonban szó sem volt arról, hogy Kenobi tatooine-i remetesége alatt "elvágta volna magát az Erőtől", épp ellenkezőleg: fontos feladatot kapott Yodától, aki gyakorlatilag megbízta az ifjú Luke kiképzésével. Ezzel szemben a Disney szériájában Obi-Wan elássa a fénykardját, remeg, nyüszög, bizonytalankodik, feszeng-eseng, akár egy zöldfülű gimnazista valamelyik olcsó tini romkomban. Ez a meglehetősen durva ecsetvonásokkal felfestett Kenobi-portré már csak azért is elfogadhatatlan, mert a Jedi-mítosz nem erről szól. Egy vérbeli Jedi nem vonul nyugdíjba, márpedig Obi-Wan a Rend kötelékébe tartozott, magához vonzotta annak szigorú dogmáit, távol van attól az "autodidakta Jeditől", akivé később Luke vált. Elvileg tehát kötnék a szabályok. Ráadásul a Rend tagjaitól elvárható kötelességetikának is ellentmond, hogy Kenobi nem siet a Vader által lemészárolt ártatlanok segítségére. Persze ez még semmi ahhoz képest, amit maga a párbaj tartogat számunkra: főhősünk szinte négykézláb csúszik-mászik Vader előtt, akár egy pincsikutya. Szánalmas. (Ehhez már hozzá sem kéne tennem, hogy A Sith-ek bosszúja és az Egy új remény között eltelt csaknem húsz év során Kenobi és Vader elvileg nem találkozhatott. Erre utalnak az Egy új remény dialógusai, továbbá épp ez a hiátus vértezi fel kellő téttel és drámai mélységgel az utolsó játszmájukat.) Száz szónak is egy a vége: 2019 óta utálom a Disney-féle Star Warst, és olybá tűnik, ez a közeljövőben sem fog megváltozni. Ez színtiszta mítoszgyalázás.

2022-05-26 20:57:32 [In Memoriam...] Hannibal Lecter #3028

Henry Hillként és - ez már csak természetes - Paul Krendlerként is a szívembe zártam, ám vallom, élete szerepe mégis Tommy Vercetti volt. A néhány évvel ezelőtti Házassági történetben is hatalmasat alakított. Hiányozni fog. Nyugodjék békében!

Debütáns rendezőnk furfangosan újragombolja és egy szorongó dunaújvárosi kamaszra aggatja Bill Murray viharvert télikabátját. Nem rossz film, de a moziból kifelé jövet mégiscsak az a gondolat hasított belém először, hogy mennyire imádom a Groundhog Day-t.

Összes komment...