Hannibal Lecter

Tapasztalat: 3717 film
Kompetencia: 32 film
Súly: 4517
Regisztráció: 2005. február 6. (16 év, 11 hónap)
Kedvencnek jelölték: 189 user

Bemutatkozás

Visszavonult szerkesztőként jelenleg az emlékirataimat írom és tekintélyes nyugdíjamból egy hawaii magánfilmszínházat üzemeltetek.

Kedvencek

Rendezők: Alfred Hitchcock, Andrej Tarkovszkij, Arthur Penn, Billy Wilder, Federico Fellini, Giuseppe Tornatore, Ingmar Bergman, Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Robert Wise, Sam Peckinpah, Sidney Lumet, Stanley Kubrick, Woody Allen
Színészek: Al Pacino, Alec Guinness, Anthony Hopkins, Cary Grant, Gene Hackman, Gregory Peck, Humphrey Bogart, Jack Nicholson, James Cagney, James Stewart, Jean Gabin, Jean-Paul Belmondo, Latinovits Zoltán, Laurence Olivier, Marlon Brando, Peter Falk, Robert De Niro, Robin Williams
Műfajok: film noir, krimi, thriller, western

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1989
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Batman Superman Movie: World's Finest
Batman és Superman - A film
2 2022-01-23 3,4
(57)
The Last House on the Left
Az utolsó ház balra
2 2022-01-23 3,4
(103)
On the Rocks
Felkeverve
4 2022-01-16 3,5
(54)
Obsession
Megszállottság
4 2022-01-16 3,4
(74)
Blow Out
Halál a hídon
3 2022-01-15 3,9
(227)
Dressed to Kill
Gyilkossághoz öltözve
4 2022-01-14 3,7
(156)
Dolemite Is My Name
A nevem Dolemite
4 2022-01-01 3,8
(117)
Marco effekten
Hajtóvadászat
3 2021-12-31 3,0
(10)
Silver Bullet
Ezüst pisztolygolyók
3 2021-12-30 3,1
(154)
The Last Duel
Az utolsó párbaj
4 2021-12-27 3,8
(194)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2021-03-15 09:26:32 The Shining (1980) / Ragyogás Hannibal Lecter (5) #199

Nem is olyan biztos, hogy érdemes elolvasni a regényt. Amaz csak egy ügyesen megírt, ám teljességgel feledhető lektűr (voltaképp egy hagyományos felépítésű rémtörténet), míg Kubrick remeke a művészi horror betetőzése, non plus ultrája. Fényévnyi a távolság a forrásmű és a filmverzió között, minden létező tekintetben - ezért is rúg óriási kapufát, aki kényszeresen King regényét akarja számonkérni e több mint negyven esztendős kultklasszikuson. Aki így tesz, nem érti Kubrickot - sem a műfaji patterneket háttérbe szorító, szerzői indíttatású horrorok működésmódját.

Tegnap megtekintettem, és utána órákon át dühöngtem. Mintha egy siralmasan ócska, képzeletszegény fanfiction peregne a vásznon: J.J. Abrams összegyűjtötte a világháló homályos zugaiból a legostobább, legszánalmasabb rajongói teóriákat, és bűntársaival együtt azok köré próbált forgatókönyvet írni (bár szerintem hagyományos szkript itt nem készült, az "írógárda" helyette félmeztelen sztriptízkurvák seggéről szippanthatta a kokaincsíkokat). A végeredmény minden idők legpocsékabb Star Wars-filmje: a cselekmény hanyagul szerkesztett, a ritmus töredezett (a rohamtempó miatt kb. egyetlen kerekre formált jelenet sincs), a fordulatok dühítően ostobák, a párbeszédek csapnivalók, és bár a látványvilág jó, a hatásfokozó effektusok (minden legyen szebb, hangosabb és nagyobb, mint eddig) még a vizuális élményt is porig rombolják. Abrams Frankensteint játszva a világ mozivásznaira szabadított egy audiovizuális szörnyet, gátlástalanul megerőszakolt egy csaknem fél évszázados mítoszt, és még a szálakat sem varrta el tisztességesen, ugyanis a kalapból előhúzott, ad hoc jellegű megoldásai szekérderéknyi kérdést vetnek fel.

Egyedül Rian Johnson nyúlt jól a Lucas-korszak örökségéhez: ő végre szűz ösvényt tört, izgalmas, eddig nem ismert távlatokat nyitott a sagában, még a klasszikus figurákat is ragyogóan fazonírozta újra (igen, Luke "pálfordulása" szerintem briliáns húzás volt), s Az utolsó Jedik csiszolatlansága ellenére is a Disney-éra csúcsproduktuma, most már ki merem jelenteni. Abrams viszont a hisztiző fanboyok segge alá tett egy gyáva, biztonsági játékra épülő nosztalgiapornót, hogy befogja a szájukat - pedig egy ekkora szériát lezárni óriási felelősség, itt egy jelentékeny popkulturális mítoszról van szó, amivel egyszerűen nem lehet ennyire tiszteletlenül bánni. Különösen megdöbbentő, hogy a világ egyik legnagyobb médiavállalata képes volt a mozikba engedni egy ennyire alávaló mozgóképes hulladékot. Sok rosszat el lehet mondani az előzménytrilógiáról (nagyrészt jogosan), de egyvalami biztos: George Lucas következetesen megvalósította a saját - egyébként újító igényű - vízióját, és nem az aktuális rajongói közérzethez igazította a forgatókönyveit. A Skywalker kora az egész Star Wars-széria mélypontja: ehhez a "filmhez" képest a Baljós árnyak és A klónok támadása valóságos műremek. Méla undor fog el ettől a hitvány marhaságtól, és mérhetetlenül szomorú vagyok, hogy így zárult le a filmtörténet talán legmonumentálisabb vállalkozása.

2019-11-23 12:55:47 The Irishman (2019) / Az ír Hannibal Lecter (5) #22

Sokan szeretnének 77 évesen ennyire "öreges" filmet csinálni.

A felhasználó kérésére törölve.
[aszerk]

--
Áthelyezve a(z) Véget ér a végtelen háború, mozikban a Végjáték: melyik szuperhőst nyugdíjaznád végleg a mozikból? topikból.

Kiváló, több fronton is revizionista town tamer-western. Hőse kontrollvesztett, agresszív igazságosztó, aki, miközben kitakarítja a bűnös kisvárost, rendkívül brutálisan likvidálja a helyi banditákat - ezeket a karaktermotívumokat reciklálja majd két évtizeddel később a szintén pazar Lawman -, de ha mindez még nem lenne elég, magánéleti tragédiák sora is terheli a lelkét. Az álmatag tekintetű Robert Mitchum ragyogó a címszerepben, s a Man with the Gun nemcsak konfliktusteremtésében, de miliőrajzában is a film noir felé tendál: a mozi fekete-fehérben forgott, s kontrasztos képei, fény-árnyék játékai üdítőek. A befejezés kissé (na jó, nem is kissé) opportunista, addig viszont szinte hibátlan a film, ezért - kis jóindulattal, de - jár neki az ötös.

2018-09-03 23:57:50 Hereditary (2018) / Örökség Hannibal Lecter (3) #56

Ódzkodom ezektől a menetrendszerűen beharangozott "horrorszenzációktól", mert általában csalódást okoznak. Az Örökséggel sincs ez másként: tematikailag, cselekménybonyolításában semmi újat nem hoz, sőt egyenesen az elhasznált horrorklisék katalógusa, Ari Aster formaérzékenysége és színészvezetési képessége előtt viszont le a kalappal. Stabil, de nem kiugróan erős hármas.

2018-09-03 23:53:26 Summer of 84 (2018) / '84 nyara Hannibal Lecter (3) #14

Itt is kapott egy jelentéktelen mellékkarakter a végén rendesen, és nem lepett meg. :) Ő akár Sean Astin is lehetne a Stranger Thingsből - ez meg az én analógiám. :)

előzmény: Rorschach (#13)

2018-09-03 10:50:49 Summer of 84 (2018) / '84 nyara Hannibal Lecter (3) #12

Stranger Things B oldal? Végig? A pincebeli felfedezés jelenete után is?

Kinek mi a "bátor". Ha mondjuk a főszereplő hal meg, vagy a csaja (a szerelmi szál egyébként ultragáz), nem pedig a relatíve érdektelen, "lemészárolható-feláldozható" kövér kissrác (ha felnőtt lenne, bizonyára Sean Astin alakítaná), a gyilkos pedig megússza az egészet anélkül, hogy el kéne menekülnie (vagyis a kisváros tiszteletreméltó polgára maradna), akkor én is azt mondanám, hogy eléggé kompromisszummentes a befejezés. Egyébként pedig az ilyen és ehhez hasonló felnövéstörténetek sosem arról voltak híresek, hogy tökéletes, szabályos happy enddel végződtek volna, elég csak az alul már említett két Stephen King-cuccra, az Állj mellém-re és az Azra gondolni. Plusz a zárlat, ami a nyitójelenettel egyfajta keretes szerkezetet alkot, eléggé a "minden marad a régiben" érzetét sugallja.

előzmény: Ubul (#5)

Látványosan evickél a Stranger Things, az It, az Állj mellém és a hasonló klasszikusok farvizén, de inkább csupán egy szolid, hangulatos kis pastiche, a korszak összes horror- és thrillerkliséjével, kellemes színészi alakításokkal, és egy befejezéssel, ami lehetett volna SOKKAL, de SOKKAL meredekebb és ütősebb is.

Összes komment...