korig

2018-05-27 19:29:47 Mother! (2017) / Anyám! korig (3) #54

Őszintén szólva nem sok mindent tudtam a filmről. Tudatosan kerültem azokat az információkat, amik a filmmel kapcsolatosak, azzal viszont tisztában voltam, hogy elég vegyes fogadtatást kapott, nagyon sokan utálták, vagy nem értették a film mondanivalóját, mások pedig egyenesen zseniálisnak tartják.
Most, hogy megnéztem elég csalódott vagyok. A film nem zseniális, még csak nem is utálni való, csak egy sima középszerű alkotás, ami magát egy bonyolultnak tűnő, metafora rendszerre épülő, a horror és thriller műfaji elemeit okosan felhasználni akaró, művészieskedő maszlag lett.

Aronofsky sokáig az egyik kedvenc rendezőm volt. Filmjeit a Fekete hattyúval bezárólag, mind zseniálisnak tartom, amelyek kivétel nélkül katartikus élménnyel gazdagítottak. A Noéval sajnos megindult a lejtőn és érezni lehetett, hogy a rendező feladta művészi szabadságát és inkább a közönség elvárásaira kezdett alapozni.

Az Anyám!-mal ugyan ügyesen próbálja keverni a független thrillerekből és horror filmekből megismert műfaji kliséket és az atmoszféra teremtés még csak sikerül neki, de ahogy haladunk előre egyre unalmasabbá, és már-már nevetségessé váló abszurditásba csap át az egész. A film háromnegyedéig arra gyanakodtam, hogy öncélú metafora halmaz lesz az egész, amire nincs semmiféle értelmes magyarázat és ezért utálják annyian. Aztán sajnos jött az egyáltalán nem katartikus felismerés (amit "Apám!" első összejöveteli monológja után már sejteni véltem), hogy egy egyszerű vallási metaforára épül az egész. Persze bele lehet ebbe magyarázni egyéb mondanivalót, de a jelképek annyira egyértelművé válnak a film végére, hogy szinte szégyelltem magam, hogy hamarabb nem jöttem rá.

A színészek jók. Harris elegáns, mint mindig, Pfeiffer is lazán hozza a szerepét, Lawrence az éppen aktuális üdvöske, mint vezető tragika is korrekt és Bardem is hozza a kötelező, bár utólag bele gondolva egy ilyen "karakterhez" sokkal karizmatikusabb alakításra lett volna szükség.

Összességében untam az egészet és a reveláció ugyan megtörtént, de a katarzis sajnos elmaradt. Sajnálom, mert, ha mást nem, legalább utálni szerettem volna, de még ennyi nyomot sem hagyott bennem a film.

6/10

Tulajdonképpen Az ébredő erő nem egy rossz film, sőt azoknak, akik nem ismerik az eredeti trilógiát még akár zseniális is lehet. De éppen itt van a bökkenő, ugyanis a film egy az egyben az Egy új remény remake-je, persze úgy, hogy azért (minimálisan) bővíti az univerzumot és új (szerethető?) karaktereket hoz be az eredeti, elöregedett szereplőgárda helyébe, kielégítve ezzel az új rajongói bázist.
Szóval, ha nem csak a 40 éve megalkotott:
- történetet
- karaktereket
- látványvilágot
- zenét
másolta volna Abrams, hanem egy kis hozzáadott értékkel is megdobta volna a filmet, akkor nem szólnék egy szót sem.
Jó-jó, a megfiatalított Darth Vader, az általa megállított plazmanyaláb (wtf), a dezertáló rohamosztagos története és a remek színészgárda, azért hozzáad valamicskét az örökséghez. Ezen túl azonban az újdonságok inkább fanyalgással, mintsem elégedettséggel töltöttek el.
Emiatt hiába nyúlnak (látszólag) alázattal a filmhez, hiába teremtik meg a nosztalgia hangulatot, észrevétlenül és kíméletlenül mindent elvesznek a régi rajongóktól (nem vagyok az a keményvonalas Star Wars fan, de amikor:
Rey, a megmagyarázhatatlan módon mindenhez értő, jött-ment karakter – persze majd később kiderül, hogy valamelyik Skywalker lánya - elfoglalja Han Solo helyét az Ezeréves Sólyomban, maga mellett Chewbacca-val
azt eléggé szentségtörésnek éreztem)
átadva azt az új fogyasztói rétegnek, akik (rossz esetben) azt fogják gondolni, hogy sokkal különlegesebb az, amit kaptak, mint amit a 40 évvel ezelőtti fiatalok. (Ugye azért az tiszta, hogy a mostani 12-18 évesek ismerik és szeretik ugyan a Star Wars-t a karaktereket, de csak a hype miatt, és nem azért mert, teszem fel, beleszerettek az Egy új remény-be?)

Szóval minden rajongó vonja le a következtetéseit a filmről, de ha én, mint fanatikus Vissza a Jövőbe fan ilyen folytatást kapnék imádott filmemhez, nem lennék túlságosan elégedett.

65%

2016-02-07 13:55:37 The Hateful Eight (2015) / Aljas nyolcas korig (4) #85

Kezdem azzal, hogy Tarantino az egyik kedvenc rendezőm, akiben eddig egyszer sem csalódtam (a sok fanyalgás ellenére szerintem még a Halálbiztos is zseniális film). Mindezek ellenére (vagy ezeket figyelembe véve - ki tudja?) az Aljas nyolcas a rendező eddigi leggyengébb filmje. Persze az átlagból még így is kiemelkedik, de korábbi filmjeihez képest nem sok pluszt ad.

Olyannyira tisztelem a rendező munkásságát, hogy új filmjei előtt igyekszem minden olyan információt (történet, trailer-ek) elkerülni, ami rontaná a filmélményt. Persze a film körüli felhajtást ismertem és az a tény, hogy Ultra Panavision 70 kamerával vették fel az egészet, ráadásul a Ben Hur-ban használt lencsékkel, még jobban felcsigázta az érdeklődésemet, arról nem is beszélve, hogy Morricone-t is sikerült meggyőznie az eredeti filmzene elkészítéséhez. Szóval nagy várakozásokkal ültem be a filmbe.

A nyitójelenet láttán úgy éreztem, egyből sikerült összehangolódnom a filmmel, hisz a lenyűgöző téli panorámaképek, és a fülbemászó zene rögtön megteremtették a hangulatot. Igaz már ekkor motoszkált bennem, hogy miért kell egy ilyen technikával felvett filmben 5 percen keresztül egy kőkeresztet közelről mutatni, de gondoltam ilyen a költői szabadság, meg hát a Sátántangóban is fél óráig vonulnak a tehenek bármi jelentőség nélkül, szóval el is engedtem az egészet.

Később azonban ahogy haladt előre történet egyre több "apróság" kezdett el zavarni, amit korábban egyetlen Tarantino filmnél sem tapasztaltam. Amint mondtam a képi világ zseniális, de a főként szűk térben játszótó történet miatt teljesen kihasználatlannak éreztem a technikát. Igaz, hogy a faház belső tere baromi részletgazdak és jól is néz ki, hogy az egészet 180 fokban belátjuk, de mi értelme van mindennek, ha rendező az egészet elintézi azzal, hogy egy karaktert beállít a tér közepébe, hogy dagályos monológját elmondhassa, miközben a háttérben nem történik semmi (ellenpéldának ott van pl.: a szintén Ultra Panavision-ra forgatott Bolond, bolond világ, ami egy habkönnyű vígjáték, mégis minden képén maximálisan ki vannak használva a kamera által nyújtott lehetőségek és nem érezni, hogy jó-jó széles a kép, de az egész elfért volna ennek a felében is). Ezt mondjuk Tarantino is érezhette, ezért kerülhettek bele a filmbe olyan semmitmondónak tűnő jelenetek, amikor kikarózzák a budi felé vezető utat, vagy amikor a keresztet, vagy a mozgó postakocsit a kelleténél tovább, többször mutatják (mert tényleg szép a táj és az ahogy a hóviharban a postakocsi száguld, de mégis feltűnő, hogy minimum öt snittel többet látunk egy jelenetben, mint amire alapvetően szükségünk lenne). Nekem a világítás sem tetszett, mert a fények-árnyékok játéka ugyan szép, de néha baromi természetellenesen hatnak, és érezhető, hogy lámpákkal világították be az egészet. Ugyanez van a zenével is, ami szintén remek, de mi értelme van a patetikus aláfestő zenének, ha közben azt látjuk, hogy a karakter kettőt arrébb lép és tulajdonképpen nem történik semmi patetikus a zenét kivéve.

Mivel kivül-belül ismerem Tarantino munkásságát, nem lepődtem meg a trágár nyelvezeten, vagy az N betűs szón, utóbbi azonban szerintem is feleslegesen sokszor hangzik el. Hasonlóan a vérfürdőhöz, ami mennyiségében ugyan kevesebb, mint a korábbi filmjeiben, gusztustalanságban azonban messze veri azokat. Ekkor kezdtem el azt érezni, hogy az egész kezd teljesen öncélúvá válik.

Mindezt azonban szerintem egy jó vágással és a történet feszesebbre vételével meg lehetett volna oldani. Nagy kár, hogy Tarantino pár éve elvesztette kedvenc vágóját, Sally Menke-t, aki biztos szólt volna, hogy "Quentin ezt most vágjuk ki, mert már kétszer megmutattuk", vagy hogy "csavarjunk még egyet a kronológián, mert ez így elég aránytalan lesz". Ráadásul szerintem Ő volt az egyetlen, akire Tarantino hallgatott is volna.

A színészek néhány kivétellel remekeltek. Goggins és Leigh lubickoltak a szerepükben (mondom, ezt úgy, hogy egyiküket sem különösen kedvelem színészként), nekem Kurt Russel is bejött, és a kisebb szerepekben James Sparks és Demian Bichir is jók voltak, L. Jackson meg hozta a szokásosat. Bruce Dern karaktere nem tetszett, ahhoz, hogy nekem valaki beadja a megkeseredett, rasszista vénembert, több kell a remegő kéznél, meg a mogorva nézésnél. Tim Roth valóban low-budget Christoph Waltz lett, Madsen meg inkább volt kínos, mint laza, hiába volt annak idején a Kutyaszorítóban-ban (vagy hogy kell leírni), illetve a Kill-Bill-ben zseniális. Tatum-ot meg inkább elfelejteném, mert jó-jó, hogy kontrasztos a többi karakterhez, de szerintem egyáltalán nem illett a képbe.

Azt hiszem Tarantino többet foglalkozott a kiszivárgott forgatókönyv körüli hajcihővel, mint azzal, hogy csiszolja még egy kicsit a történetet, azért, hogy elkerülje a logikai bukfenceket. Később meg mire megkapta a hőn áhított Ultra Panavision 70-es kamerát, örömében megfeledkezett az arányokról és arról, hogy tulajdonképpen nem is western-t, hanem kamaradrámát forgat, és átesett a ló túloldalára.

Lojalitásból gyenge 8-as (10-ből persze), de ha nem ismerném a rendező munkásságát, ennél kevesebbet adnék.

2015-10-19 17:20:34 Tomorrowland (2015) / Holnapolisz korig (?) #21

Lehetséges, hogy túlmagyarázom az egészet és filmnek nincsenek ilyen "mélységei", egyszerűen csak irritálóan sekélyes, ami igazából csak egy fokkal jobb, mint amit előzőleg felvázoltam.

A külföldi kommenteket olvasgatva azonban nem én vagyok az egyetlen, akinek feltűnt a dolog:
"...Yet the final doomsday monologue by Hugh Laurie... is more annoyingly hypocritical (coming from Disney) than overall effective.
Too silly to be deep and too complicated to be involving, TOMMOROWLAND doesn't feel especially catered to any particular age group."

előzmény: Killjoy (#20)

2015-10-18 21:58:20 Tomorrowland (2015) / Holnapolisz korig (?) #19

Még ha el is tudnék tekinteni a történet logikai bunkfeceitől, vagy a random és egyben bugyuta dramaturgiai fordulatoktól, a film végtelen képmutatását és rasszizmusát akkor sem veszi be a gyomrom. Elsőre kívűlről talán tetszetős és csillogó, de ha jobban szemügyre vesszük, észrevehető, hogy egy rothadó gyümölcsöt fogyasztunk.

Tulajdonképpen úgy akarja "gyerekeink" jövőképét szebbé formálni, hogy valójában tudat alatt tovább erősíti bennük a fogyasztói magatartást a "remélj szebbet, de azért vedd meg a termékeinket, mégha nincs is rá szükgséged, mert az finom, vicces, szórakoztató és elvonja a figyelmet a valós próblémáktól" jelmondattal. Mert hát a valóságban hogyan tudnánk megoldani a jövőben felmerülő globális problémákat, ha a gyerekeink képébe oreo-t, coca cola-t, star wars-t meg harcoló robotokat nyomunk?

A film rasszizmusáról annyit, hogy ha csak azért szerepeltetnek valakit más bőrszínnel, hogy bizonyítsák nem rasszisták, akkor végső soron azok, hiszen az adott szereplő pont a bőrszíne miatt kerül bele a filmbe (és azt ne mondja nekem valaki, hogy a rasztásított bolti eladó, vagy a film végi, mindenféle rasszot felvonultató montázs okés, úgy hogy közben az egész filmben nincs egy olyan vezető karakter aki nem fehér bőrű).

Az már csak mellékes, hogy kvázi gyerek munkásokkal (tudom, tudom robotok, eltekintve attól az apró ténytől, hogy a film szerint is vannak érzelmeik) szeretnék magasztos céljaikat elérni, ami lényegében abból áll, hogy az általuk meghatározott szempontok alapján alkamasnak ítélt legjobb (többiek felett álló), különleges emberek kiemelik a tudatlan tömegből (helló, nem ismerős ez egy kicsit?).

A film egyszerű agymosás és semmi több.

2015-01-25 21:57:39 Whiplash (2014) korig (4) #18

Néha azért ez a film is iszonyúan teátrális tud lenni. Ettől függetlenül üde színfoltja napjaink filmes felhozatalának.

2015-01-02 19:58:31 The Babadook (2014) / A Babadook korig (3) #21

Nem tudom, lehet nekem lett túl magas az ingerküszöböm az évek során, de engem egyáltalán nem tudott lázba hozni a film. Inkább jelentéktelennek és parodisztikusnak mondanám. Persze, ha egy kisgyerekkel megnézeted, biztosan kap egy hosszabb ideig tartó pszichosokkot, de értelmes felnőtt ember ettől nem parázik be.

Nem álltam cinikusan a filmhez, de annál a résznél, amikor lassan beleszóltak a telefonba, konkértan felnevettem.

2015-01-01 19:59:55 Gone Girl (2014) / Holtodiglan korig (3) #89

Felemásra sikerült Coen-féle, szatirisztikus figurák, végletekig eltúlzott sztori, pár remek színészi alakítás (köztük borzalmasakkal is, lásd: Neil Patrick Harris), egy "nagyon csavaros" krimi köntösbe bújtatva, amit jól aláásnak az ordító logikai bukfencek és a hatásvadász tálalás. A Fincher-féle szemvényvesztés azért sokaknak be fog jönni.

Számomra kis rosszindulattal egy high-budget TV film.

Csatlakozom az előttem szólóhoz. A film annyira vállalhatatlan, hogy még az egyébként remek színészek (McAvoy, Fassbender, Lawrence) is csak szenvednek benne. Nem értem, hogy egy jó újrázás (X-Men: First Class) után, miért kellett az egészet ismét elcseszni.

Mondanám, hogy Singer hova dugja fel magának a filmet, de azt úgy is élvezné, úgyhogy inkább nem teszem.
Egyébként ajánljon már valaki Singer-től egy jó filmet (ha valaki a Közönséges bűnözőkkel jön, azt elküldöm a p*csába), mert, hogy semmi tehetség nem szorult belé, az egyszer biztos.

0% ötlet, 0% forgatókönyv, 0% rendezés, 0% színészi játék. Elcsesztem 2 órát, meg 2 percet ezzel a kommenttel.

2014-11-21 20:33:02 Boyhood (2014) / Sráckor korig (5) #56

Zseniális film. Csak azt nem értem miért öltözik mindenki úgy, mint a hetvenes években?

2014-10-07 20:39:57 Coherence (2013) korig (2) #6

Ebben a filmben az a legnevetségesebb, hogy amikor nem történik semmi különös a szereplők úgy viselkednek mintha vége lenne a világnak (lásd: áramkiamaradás, valaki kopogtat), aztán mikor valami megmagyarázhatatlnal történtik nyugisan elkezdenek filózgatni, hogy mi lehet annak az oka.

Egyszóval értelmes ember nem viselkedik úgy, ahogy azt a szereplők teszik (nem a szinészekkel van a baj, hanem a karakterek és a történet kidolgozottságával).

Kicsit olyan, mint mikor gyerekként mutatni akartam egy kártyatrükköt, csak előtte megkértem mindenkit, hogy forduljon el, ameddig felkészülök, meg elrendezem a lapokat. Utána már persze senki sem vett komolyan. Így van ez a filmmel is, nem lehet komolyan venni, mert túlságosan látszik rajta az erőlködés.

2014-07-16 19:21:12 Frances Ha (2012) korig (3) #17

Remélem, hogy a film önirónikus akart lenni, és egyfajta szatírája az Y generáció felnőtté válásának. Mégha ez egy is van, akkor sem tudom értékelni a borzalmas "b/w" fényképezést, a Woody Allen-t megidézni akaró, de azt meg sem közelítő üres szájtépést és a film francia újhullámot, valamint Jarmusch filmeket utánozni akaró hangulatát. A felesleges hipszterkedés (mindenki a legújabb almás telefont használja, még akkor is, ha le van égve, az egyik karakter a másik kezébe nyom egy Polaroid fényképzeőgépet, majd eldicsekszik, hogy a neten sikerült vennie 3 db ritka Ray Ban szeműveget...) meg csak hab a tortán.

A színészi játékra nincs panaszom, mindenki természetesen és sallagmentesen hozza a karakterét.

A film első fele finoman szólva is Festen nyúlás. Ettől függetlenül azért érdekes és szépen teremti a feszültséget. A második felének viszont csak akkor lenne igazán értelme, ha valós eseményeket dolgozna fel (nem tudom, hogy így van e - de kötve hiszem), valós reakciókkal és párbeszédekkel (mégha nem is az eredeti személyekkel). Így viszont elég kicsinyes és értelmetlen egy történetet olyan semmitmondó eseményekre alapozni, amit a filmben is látunk/hallunk, úgy hogy nincsenek konrétumok, de azért görcsösen próbál meggyőzni az igazáról. Ráadásul a művésznő színészi játéka is elég gyenge.

Sajnálom mert sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle.

2013-11-21 22:58:34 Prisoners (2013) / Fogságban korig (3) #40

Én még életemben nem láttam rendőrséget ilyen rosszul dolgozni. Ez nem suspense, inkább csak bosszantás.

És nem a szereplők "keserű sorsa" miatt vagyok pipa, hanem mert hemzseg a hibáktól és egy olyan filmnél, ami a logikára is épít, ez nehezen nézhető el.

A kezdés még tetszik, de aztán megtolják azt a hollywoodi szekeret és elszalad a csikó.
Mondjuk az értékelésekből úgy tűnik a nagyközönséget ez nem nagyon érdekli.

2013-11-10 22:10:05 Disconnect (2012) / Lekapcsolódás korig (4) #2

Így kell egy izgalmas, életszerű, aktuális témájú drámát csinálni, nem pedig hollywoodi sztárokkal telezsúfolt életszerűnek beállított, valójában rettentően mesterkélt és manipulatív módon, mint ahogy azt az Ütközésekben is tették.

8/10

2013-11-06 22:03:01 Europa Report (2013) / Az Europa-rejtély korig (4) #17

Az első found footage, amit hitelesnek, hihetőnek találtam. Bár a forgatókönyvben van egy-két hiányosság, lényegében az ilyen filmekért találták ki a sci-fi műfajt. Sajnos a legtöbb, mai sci-fi-nak titulált filmből nagyon hiányzik a "sci" és nagyrészt csak felrobbanó óriásűrhajókat, meg emberevő űrlényeket lát az ember.

Azért viszont szomorú és busszús vagyok, hogy a nagyközönség többre értékel egy Riddick-et, vagy egy Star Trek-et, mint egy ilyen filmet. De mit is csodálkozok John Carpenter is megmondta: Don't think, Consume, Obey, Conform...

-Jó sztori --- pipa
-Szép fényképezés --- pipa
-Remekül kidolgozott karakterek --- pipa
-Még remekebb színészi játék --- pipa
-Fasza filmzene --- pipa
-Sok beszéd --- pipa
-Patakvér --- pipa
-Akció (a fanyalgóknak) --- pipa
-Homage --- pipa

Várunk még mást is Tarantino-tól? Nem! Akkor szerintem 5-ös.

2012-12-09 22:18:16 Looper (2012) / Looper - A jövő gyilkosa korig (3) #104

Kicsit már fárasztó, hogy az utóbbi időben állandóan a "nagypapa paradoxont" erőltetik az időutazós filmekben. Ráadásul szépen összefésülik az alternatív idősíkokat, hogy jól összekavarják a nézőt.

A Looper-nél persze még viszonylag könnyen követhetőek az események (vannak azért jóval agypukkasztóbb filmek is hasonló témában, lásd: Időbűnök, Találmány), csak az a baj, hogy teljesen érdektelen az egész. Az egyetlen dolog, ami igazán foglalkoztatja a nézőt a film két órája alatt, hogy milyen technikával csinálhatták meg Levitt műorrát.

Ezenkívül a sci-fi látványvilág is elég unalmas és szegényes. Azt meg nem hinném, hogy a sci-fi műfaj, meg az időutazós téma teljesen felmenti a készítőket a film ellentmondásai alól (a pozitív kritikák ezt sugallják).

2012-08-31 22:15:10 The Avengers (2012) / Bosszúállók korig (3) #220

Az embereknek már el kéne kezdeni megnézni az igazán jó filmeket is, akkor talán nem röpködnének ilyen gyorsan az ötösök. Tényleg szórakoztató és látványos popcorn-mozi, de hol van ez a film és a franchise többi tagja a tényleg zseniális filmekhez, mint mondjuk.... ááá, hagyjuk, felesleges is beszélnem. Az van csak, amit a szádba nyomtak és ha ízlik, megváltották a világot.

2012-08-31 22:05:01 Martha Marcy May Marlene (2011) korig (4) #6

Szerintem meg érdekes és feszült hangulatú (láncfűrész és lehulló végtagok nélkül is), tényleg remek címszereplői alakítással (pont) Ha már ilyen szűkszavúan véleményezünk.

Hús-vér emberek irtják egymást irreálisnál irreálisabb események közepette. Az elején még tényleg valószerű, de a végére már annyira direkt és irányított lesz az egész, hogy az nevetségesbe fullad. Egyébként is már láttunk ilyet korábban Michael Haneke Funny Games-ében.

Arról persze nem lehet egy másfél órás filmet csinálni, hogy elkapják az áldozatokat és egyszerűen (akár kínzás közepette is) megölik őket, muszáj az áldozatnak megszökni, harcolni, megint megszökni, valami random csapdába belesétálni, megint megszökni, miközben liternyi vért veszít, megpróbálni visszavágni, belebotlani egy-vagy több másik gyilkosba, megszökni, majd ismét véletlenül összetalálkozni a szociopata rokonsággal is.
Hát nem nevetséges, amit a spoiler-ben leírtam?

A színészek egyébként jók.

6/10

Ezt a filmet is jó sokan félreértelmezik. Bőven van benne politika, vallás, társadalomkritika is az emberi érzelmeken túl. Aki azért adott rá 5 pontot, mert látja, hogy az iráni emberek is éreznek, és ugyanolyan emberek, mint az összes többi (ami szerintem triviális) azt csak sajnálni tudom. Itt minden karakter egy-egy társadalmi réteget, egy világnézeti ideológiát képvisel (nem csupán az iráni társadalmon belül). Simin például egyértelműen a "nyugati" embert testesíti meg, Nader valahol az iszlám és a nyugat között evickél, Razieh a vallásos embert képviseli, Hojjat pedig a radikális nézeteket vallókat. Remek látni, hogyan befolyásolja a vallás, a társadalmi hovatartozás a demográfiai viszonyok és a kialakult konfliktusok az emberek viselkedését, a világról alkotott képét (ami egyébként az alábbi kommentekből is kiderül). Nem is említve a nők és férfiak közötti helyzetet, az igazságszolgáltatás és a jogrendszer működését, a bizalmi alapú uzsorázást, vagy azt ahogy az eltérő életkorú és beállítottságú nők a csadorral bánnak. Mindezt teszi egy rendkívül érzelmes és kifinomult történet köré építve.

A film annyira összetett és sokrétű, hogy még rálátni is nehéz, nemhogy én a szerény szókincsemmel ezt képes legyek prezentálni, de sokkal több annál, hogy bemutat egy-két családi drámát. És nem, nem játszódhatna máshol, csak ebben a környezetben.

Bár vannak hibái is a filmnek, mindenképpen kiemelkedő alkotás és remekül megismertet (persze nem mond el mindent) egy olyan világgal, amire szinte alig van rálátásunk.

8/10

Minden tiszteletem a Nolan-féle Batman franchise-é, de míg az előző két filmbe nem tudtam, vagy egyáltalán nem is akartam belekötni, addig a befejező darabban számos olyan mozzanat van, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni.

Megértem azokat akik hiányolják a realitás mellőzését, azt hiszem jogosan teszik, hisz Nolan eddig nagyon törekedett a realitásra és kínosan ügyelt még az olyan apró részletekre is, hogy megmagyarázza miért kell két kis "szarv" Batman álarcára.

Sajnos Nolan már csak ismétli önmagát a jól bevált és bejáratott hangulat fokozással, akciójelenekkel és fordulatokkal is (persze ezt még mindig jól csinálja, de egy idő után kicsit unalmassá válik).

A Keresztapa 2 óta tudjuk (legalábbis én azóta), hogy a párhuzamos történetvezetés nagyon hatásos tud lenni. Itt viszont annyi szál és (fő)szereplő van, hogy egyrészt nem tudjuk követni őket, másrészt egyik szálnak sem lesz igazán nagy súlya (azt pl. egyáltalán nem értem miért kellett a Foley-t alakító Modine-t a filmbe beleírni - főleg, ha egy több, mint 2 és fél órás moziról van szó).

Az is furcsa, hogy sok jelentnél ugyanazt a helyszínt és hátteret használták, ami egy kisebb költségvetésű filmnél fel sem tűnik, itt viszont furcsa volt nézni, hogy ugyanazokban a sikátorokban és mellékutcákban rohangásznak a szereplők. Nem tudom, hogy csak nekem tűnt fel, de sok jeleneten érezni lehetett, hogy ugyanakkor vették fel. Gondolok itt Bane városháza előtti beszédére, a foglyok kiszabadulására és a Batman Bane féle harcra szintén a városháza előtt(noha a film időrendje szempontjából jó pár hónap eltelt a jelenetek között - tudom, hogy egy helyszínen általában több jelenetet is felvesznek - észrevenni mégse szoktam).

Hanz Zimmer zenéje zseniális és még mindig kiráz a hideg, amikor felcsendül a Zimmer-féle "Batman theme", de azt kell mondanom, hogy ez a "Desi, basara" kántálás kicsit gyerekesre és nevetségesre sikerült.

Összességében a Felemelkedés remek mozi, viszont nekem pont azok a dolgok hiányoznak a filmből, amik a korábbi részeket kiemelték a csupán külsőségeket mutató Batman kavalkádból. Negatív észrevételeimet pedig azért írtam le, hogy vigyázzunk azokkal az 5-ösökkel ill. 10-esekkel, mert azért kicsit túlzásnak érzem, hogy az imdb szerint ez az alkotás minden idők 12. legjobb filmje.

80% az előző részek fényében.

Kár, hogy egyáltalán nem vicces és sokszor unalmas is. Inkább egy féktelen ámokfutás. Lehet, hogy a mai elb@szott kölykök így buliznak, de ettől még nem lesz jobb a film. Egyébként, mi olyan esemény volt ebben a filmben, ami a többi bulizós vígjátékban nem lettem volna benne? Mert konkrétan minden "felejthetetlen" jelenetre tudnék példát más filmekből. A csajok azért jók;)

2012-06-03 19:01:46 Margin Call (2011) / Krízispont korig (3) #13

A film könnyen félrevezetheti a laikusabb nézőket, akik azt hiszik, azért nem értik, mert annyira bonyolult. Valójában nem hoznak fel semmilyen nehezen érthető modellt, vagy közgazdasági szakkifejezést azon kívül, hogy kimondanak egy-két szakszót, mint mondjuk a swap, vagy opció és a színészek riadtan néznek a monitorra, vagy a kinyomtatott grafikonokra. A film csak sejteti a válság kialakulásának okait, amit a gazdasági világban jártas nézők bonyolultabb magyarázat nélkül is megértenek. Ez az a pont ahol nem tudom eldönteni, hogy a készítők szándékosan akarták-e a laikusokat félrevezetni és hülyének beállítani, vagy úgy gondolták felesleges a nézőnek magyarázkodni, lényeg a hangulat és, hogy bemutassák a tőzsdén dolgozók hogyan élték meg a válság kirobbanását (így persze az a néző, aki azt hitte a film érthetően fogja neki elmagyarázni a válság kialakulását ismét kicsit becsapva érezheti magát).

A színészek jók (Irons "hegyi beszéde" zseniális), a képek is szépek (ahhoz képest, hogy lényegében egy felhőkarcolóban játszódik a film), a thriller-i hangulat is megvan és asszam a zenére is felfigyeltem. A fentebb leírtak miatt, azonban csak egy erős közepest tudok rá adni.

2012-05-28 15:21:56 John Carter (2012) korig (3) #20

Én kifejezetten jól szórakoztam rajta. Jobban, mint mondjuk a műanyag sisakban rohangáló, gumi kalapácsot dobáló Thor-on. Persze mikor leültem megnézni a filmet, nem vártam, hogy "Kubrick-i" magaslatokba fog emelkedni az alkotás.

"Családi mozidélután a Disney-vel"-nek pont jó.

Kövezzetek meg, de nem bírtam végignézni.

Egyszerűen irritáló az egész.

2012-05-06 19:44:09 Chronicle (2012) / Az erő krónikája korig (3) #18

A found footage-t sose bírtam, bár a film elején elég ötletesen van megoldva az egész. Később viszont a készítők elveszítik a gyeplőt, hisz, a szereplők (pl. a csaj) olyan helyzetekben is használják a kamerát, amikor arra egyáltalán nem is lenne szükség (mármint a karakterek szempontjából), és az, hogy a sráctudja lebegtetni a kamerát, még nem indokolja azt, hogy látja is azt, hogy éppen mit vesz, mégis "makulátlan" felvételek készülnek. A film vége táján lévő "csúcsjelenetben", pedig már nem is lehetne olyan kézi kamera a közelben, amely tudná venni a főszereplőket premier plánban. Az meg már csak mellékes, hogy a rengeteg forrásból származó felvételt (főleg ilyen pusztítás után), ki, hogyan szerezte volna meg, és tudta volna ilyen pofásan összevágni?! Nem szőrszálhasogatni akarok, de ha már found footage, akkor legyen hihető.

A film meg olyan, mint Gus Van Sant Elefántja szuperhősökkel (még a "langyi" szál is megvan benne).

2012-04-14 19:41:15 The Grey (2011) / Fehér pokol korig (4) #61

Az egy dolog, hogy neked nem tetszett a film. De ha a szavazók nagy része jobbra értékeli a filmet, mint te, akkor talán nem a többieket kellene hülyének nézni és érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy miért is adtak 4-es 5-öst a te 2-sed helyett.

De ha tényleg okosat akartál volna mondani, akkor a The Edge-t fel sem hozod ellenpéldaként. A The Descent említését meg egyáltalán nem is értem.


A film egyébként korrekt, néhány elhanyagolható klisével, remek alakításokkal, izgalmas akciókkal, szép fényképezéssel (még a greenscreen ellenére is) és hatásos belső vívódásokkal.

7/10

előzmény: Dió (#57)

Azért a míves beszéden, a bonyolult körmondatokon és a két jó színészen kívül több kell ahhoz, hogy ezt a filmet jónak kiáltsam ki.

(egyébként Jacksont és a beszédstílusát is kedvelem, de ebben a kontextusban az elnyújtott szavai néhol az őrületbe kergettek - sokszor még a hangot is lejjebb kellett vennem, hogy kevésbé halljam az itt-ott megjelenő (megkockáztatom leírni) ripacskodását.)

Húúú de csúnya Knightley, amikor grimaszol. Ettől eltekintve a film eléggé "limonádé" volt, főleg, ha figyelembe vesszük Cronenberg korábbi munkáit.

2012-03-27 17:31:33 Another Earth (2011) / Felettünk a Föld korig (3) #33

A drámai rész tetszett. A színészek is jól játszottak. A sci-fi teljesítménye viszont, még a logikai bukfenceket is félretéve, konvergált a nullához, hiába volt a csaj asztalán Asimov egyik könyve.

A végéről meg egy nyuszikás vicc jutott eszembe: ...nyuszika csettint egyet, a birka csak néz, csak néz...

Közepes közepes!

2012-03-26 20:11:01 Young Adult (2011) / Pszichoszingli korig (3) #6

Inkább szatirikus, mint reális képet fest a szociális kapcsolatokról. És legalább annyi kritikát megfogalmaz a kisvárosi családi létről, mint amennyi ellenérvet felhoz a szingli társadalommal szemben. Szóval, ha engem kérdezel, nem e film miatt fogok magamnak társat keresni.

előzmény: Golyo (#1)

2012-03-12 17:21:02 The Artist (2011) / A némafilmes korig (5) #87

Csak bebeszélem magamnak, vagy másoknak is eszébe jutott a film nézése során az All about Eve (Mindent Éváról), Sunset Blvd. (Alkony Sugárút), The Third Man (A harmadik ember) vagy akár a The Lost Weekend (Férfiszenvedély) és még kitudja hány fekete-fekér (nem feltétlenül némafilm) klasszikus.

Mintha ezekből a filmekből egy tökéletes kollázst alkottak volna, megtöltve azt teljesen új tartalommal és művészi értékkel.

2012-03-11 17:36:24 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] korig #13696

:D

--
Áthelyezve a(z) The Artist topikból.

Stellan Skarsgard "performanca" zseniális, a többiek meg le vannak sz*rva. Finchernek (a Harcosok klubja rendezőjének) meg volt képe termékelhelyezésekkel elárasztani az egész filmet.

De az egészben a legnevetségesebb, ahogy a csaj a végére átmegy "Salt ügynökbe" és könnyedén milliomos lesz, de előtte azért lesz*p pár csávót egy kis pénzért, hogy éhen ne haljon.

A sorozatokban elterjedt green screen-es megoldások is "felettébb kifinomultak" voltak.

2012-02-24 15:17:22 The Searchers (1956) / Az üldözők korig (3) #31

Nem azzal van a baj, hogy Wayne figurája rasszista (sok filmben vannak rasszista karakterek), hanem azzal, hogy az egész film végletesen rasszista.

Ezt Steven Jay Schneider így magyarázza: "...Az üldözők legnagyobb teljesítménye abban rejlik, hogy mindezek ellenére képes fenntartani a nézők rokonszenvét a vérszomjas és rasszista főhős iránt. Erkölcsnemesítő prédikációk helyett Ford kézen fog minket, és bevezet a bonyolult faji különbségektől háborgó Amerika szívébe."

Az persze senkit ne zavarjon, hogy a főhős nézőpontjától függetlenül (egyébként nem csak Wayne karakterének vannak rasszista megnyilvánulásai) a filmben megjelenített indiánok egyértelműen alsóbbrendűnek vannak feltüntetve.

Azt is furcsának találom, hogy míg Wayne és társai zseniális alakítást nyújtanak, addig az indiánokat játszó színészek alakítása már-már paródiába fullad.

előzmény: csabaga (#27)

Nem rossz, de én azt hittem, hogy Banksy-ról fog szólni, nem erről a francia idiótáról.

Egyébként lefogadnám, hogy a csávó (mármint Banksy) hétköznapjaiban egy jól menő designer cégnél ontja kifelé magából a tömegkultúrát és a fogyasztói társadalmat éljenző grafikai megrendeléseket. Különben nem tudom mire vélni ezt a "beteges" anonim viselkedést.

2012-01-08 16:49:41 Source Code (2011) / Forráskód korig (4) #57

Megnéztem még egyszer. Szóval:
A forráskód nem időutazás, nem virtuális valóság, nem a "kliens" emlékeinek újra előhívása, nem is a kettő keveréke (bár a "feltalálói" azt hiszik - az más kérdés, hogyan akartak a tudósok a halottak utolsó 8 perces emlékeiből és az általuk kreált virtuális valóságból új információt kinyerni), hanem egyértelműen párhuzamos valóság. Minden egyes alkalommal, amikor belépnek a forráskódba új valóság jön létre. A legtöbb hasonlít egymásra és ugyanazokkal a mozzanatokkal ér véget, de valamilyen szempontból mégis mások (ezt érzékeltetik azok a képek is, amikor ugyanazokat az eseményeket élik át a szereplők, de kisebb változástatásokkal - pl.: sosem ugyanakkor veszik fel a telefont). Ha nem párhuzamos valóságokról lenne szó, akkor semmilyen haszna nem lenne a forráskódnak, hiszen semmilyen új információt nem tudnának meg belőle. De mivel a legtöbb valóság hasonlóan működik (ugyanazok a főbb események), a forráskódban lévők új dolgokra (pl: a merénylő kilétére) deríthetnek fényt. A forráskódban nem csak 8 percig lehet időzni, hanem bármeddig, de ehhez valószínűleg az kell, hogy az ember forráskódbeli énje és félig halott énje nem élhet egyszerre (nem tudná eldönteni, hogy melyik valóság számára az "igazi" ezért a forráskód 8 perc után (ameddig a halott emlékei tartanak) úgymond "kidobja magából" a klienst. A vonat a legtöbb valóságban felrobban, a szereplők a legtöbb valóságban meghalnak (valamikor felrobbannak, valamikor lelövik őket), és a legtöbb valóságban ott van a bázis is, ahol a "félig halott" katona segítségével próbálják megtalálni a merénylőt. Az utolsó párhuzamos világban a főszereplőnek sikerül elfognia a merénylőt és megakadályoznia a vonat felrobbanását, egy sms-t is küld az abban a valóságban, a kísérletben részt vevő nőnek. Mivel a vonat nem robbant fel (a párhuzamos valóságban), ezért a katonára a merénylő megtalálásához nincs is szükség, de ha később mégis bevetnék, akkor a nő már tudni fogja, hogy "többet hoztak létre, mint egy virtuális valóság". Míg az "eredeti világban" sikerül elkapni a vonatot felrobbantó merénylőt a katona segítségével és miután a 8 perc letelik, a nő lekapcsolja a gépről, a katona meghal, az egyik énje megszűnik létezni, így az új párhuzamos valóságban vígan élheti (a tanár) életét. (Az sms helyett) Akár felkereshetné a katonai bázist is, ahol találkozhatna a "saját testével" is, ami a gépekre kötve arra vár, hogy fontos "küldetésekben" vegyen részt.

Remélem sikerült érthetően megfogalmaznom, bár második nézésre sokan rá fognak jönni az összefüggésekre. Persze egy-két logikátlanságot még így sem lehet meg-(ki-)magyarázni.

Timberlake lassan a seggéről is csinálhatna egy egész estés filmet, annyit mutogatja.

Egyébként sablonos film, szép helyszínekkel, "szexi Kunissal", egy rakás buzis poénnal, irritálóan sok reklámmal (a magyarok kedvéért szar szinkronnal).

Ha az idei év romantikus vígjátékaiból válogatnál, akkor választ inkább a Crazy, Stupid Love-ot.

"Levelet kaptam, LIFE!"

Azt hittem, hogy végre egy jó kis "kaszabolós, üldözős, menekülős" filmet fogok látni, ahol mindenki az életéért küzd, erre még halott is alig van a filmben.

Az "újszerű csavarra" pedig, ami elvileg a film mozgatórugója lenne, már az első fél óra után rájöttem. Egyébként sima "csavarnak" tűnő kliséket tartalmaz (meghalnemhalmeg, hirtelenfelbukkandecsakvaklárma, nemisőagyilkoshanemamásik, elkapjákmegmenekük, agyílkosnyervagyazáldozat). Egyébként a film nagy részében nem történik az égvilágon semmi, csupán fiatal párok túrázgatnak.

Az utolsó pár perc azért néha megmosolyogtatott. Ilyennek kellett volna lenni az egész filmnek.

2011-12-03 16:49:38 The Thing (2011) / A dolog korig (3) #56

Pofátlanul lemásoltak minden jót, ami az eredetiben benne volt, hozzáraktak pár újdonságnak tűnő baromságot, az eredetiben zseniális maszkokat és "bábokat" kicserélték béna cgi-re, a végén meg úgy állítják be az egészet, mintha a jó részek nem az eredetinek, hanem nekik lenne köszönhető és nem remake-et, hanem előzményfilmet látunk.

Aki ezt jobbnak tartja, mint az eredeti az a véleményét feldughatja a ....

Egyébként szeretem az erős női karaktereket (lásd: Alien, Terminátor, Kill Bill), de a filmben, attól függetlenül, hogy a főszerepet nő játssza el, egyértelműen férfi karaktert látunk. Finch (Olsen) pl. teljesen úgy viselkedik, mint egy nő, Lloyd (Winstead) pedig, mint egy férfi. Hisz ahhoz képest, hogy Winstead játssza a nőt, az égvilágon semmi szexis nincs benne (pedig bírom a csajt). Tegyük csak Winstead-et Olsen szerepébe, Olsent, pedig Winstead helyére, máris érthető miről beszélek.

Ha a "nyúlás" helyett a hommage-ra helyezték volna a hangsúlyt, akkor talán jobban élveztem volna, így viszont csak egy gyenge közepest tudok rá adni.

Craig még a lovon is úgy ül, mintha még mindig Aston Martin-t vezetne.

Egyébként a sima változatban (én a bővítettet néztem) is ilyen qrva sokat szerepel az az idegesítő kiskölyök a kutyájával együtt? Legalább harapta volna le a fejét valamelyik Alien (persze nem a buksinak - az elég brutális lett volna:)!

Rockwell rulez!

2011-11-20 15:07:44 Phenomena (1985) / Jelenség korig (5) #7

Gyönyörű főszereplő, jó vizuális trükkök, klassz zene, végletekig fokozott hangulat, néhol ocsmány, néhol megmosolyogtató jelenetek. Kell ennél több egy oldschool horrorfilmhez? Nem.

Ötös (az ötből).

2011-11-20 10:38:23 The Change-Up (2011) / Testcsere korig (2) #1

Amikor a gyerek belefosott az apja szájába, akkor már éreztem, hogy nem épp ezt a filmet kellett volna választanom.

Egyébként lehet érdekesebb lett volna a film, ha a színészeket mindig a saját szerepükben láttuk volna (mint a film vége felé egy-két jelenetben, vagy ahogy azt a Quantum Leap c. sorozatban is tették) és így nem csupán olyan érzése lett volna az embernek, hogy csak a karakterek személyisége változott meg.

De legalább egy eredeti cickóval kárpótolták volna a néződ, nem ilyen béna cgi illúziókkal.

Most már egyre biztosabb vagyok benne, hogy a Másnaposok írói nem is olyan jók.

5/10

Gyerekek, ez egy vígjáték és én hülyére röhögtem magam rajta. És az kifejezetten vicces, hogy kivételesen valaki nem akarja megdugni Jennifer Anistont (aki egyébként dögösebb, mint valaha) és úgy kiosztja, hogy az csak na...

"You crazy bitch whore"
http://www.youtube.com/watch?v=3F7vnf26wgA

7/10

2011-10-23 16:35:03 Green Lantern (2011) / Zöld Lámpás korig (2) #27

Egy olyan jó alapanyagból, mint a képregény, ilyen sz@rt kihozni?!? De legalább a csaj lenne egy kicsit szexibb (mint mondjuk a Tolvajok városában).

A magas homlokú gonosz néha azért szórakoztatott, de szerintem csak a színésznek köszönhetően.

2011-10-23 16:30:10 Super 8 (2011) korig (3) #69

Az biztos, hogy már láttunk ilyen filmet. Kapásból az E.T., Stand by me, The Iron Giant jut eszembe. Ettől függetlenül, vagy ennek figyelembevételével is csupán egy erős közepes filmet kapunk. Abrams-ben megvan a lehetőség, hogy az átlagos hollywoodi popcorn-moziból valami jobbat hozzon ki, ami bizonyos mértékig sikerül is neki, de valamiért mindig visszaesik a közepes-felejthető filmek szintjére.

A gyerek szinészek jók, sokszor jobb őket nézni, mint a többi film nagy hollywoodi sztárját.

A szörny témát ott folytatja, ahol a Cloverfield-ben abbahagyta (inkább sejtet, mintsem mutat).

Viszont a fura zoomolásokkal, hülye kameraállásokkal és a kamerába világító művészieskedő fényekkel nem tudok mit kezdeni, amik csupán arra jók, hogy kizökkentsék a nézőt a film világából és érzékeltessék, hogy "hello, a másik oldalon ott van a stáb, meg a kamera".

A film végi jelenetről ne is beszéljünk, ami egyértelmű giccses reflektálás az E.T befejezésére.

6/10

2011-08-29 22:33:51 Thor (2011) korig (2) #74

Alapvetően jó színészek gyenge alakításokkal, élvezhetetlen párbeszédekkel, ma már gyengusnak számító cgi látványvilággal és fröccsöntött jelmezekkel. Csoda, hogy még a fejem is belefájdult?!

Kár, pedig a skandináv mitológiából sokkal többet lehetett volna kihozni.

Ui: még Samuel Muthafacka Jackson sem tudott most felrázni.

10/5

De úgy látom neked is sikerült eladniuk, ha egyszer megnézted, hiába okoskodsz.

Hétvégi szórakozásnak pont jó.
10/6

Ui.: The Rock is rock! No more no less:)

előzmény: [: Azuroo andrew :] (#50)

2011-08-21 20:16:41 Rango (2011) korig (4) #14

A Pixar után ennek a filmnek van csupán olyan élethű animációja és gyönyörű textúrája, amit csak dicsérni tudok.
Az az igazság, hogy én is féltem Depp ripacskodásától, de szerencsére kellemesen csalódtam.
A történet persze ismerős, de épp a tisztelgés a lényeg a klasszikusok előtt.

Az azért kicsit furcsa, hogy a (számomra) nézhetetlen és (igazából) ripacskodó Kung-Fu Panda 2 jobban áll itt a kritikus tömegen. Persze az aztán tényleg számíthat a gyermekes családok masszív táborára.

7/10

2011-08-11 11:40:04 Scream 4 (2011) / Sikoly 4. korig (4) #15

Nekem bejött. Leginkább a hommage és az önirónia tetszett. És a csipogó picsák (vagy picsogó csipák) sem zavarnak, ha a végén kinyírják őket.

Egyébként Courtney Cox félelmetesebben néz ki, mint maga a "szellemképű")
Az alkotók helyében Sydney-t azért kinyírtam volna végre.

2011-07-18 18:24:10 Funny Games (2007) korig (?) #34

Azért azon elgondolkodtam, hogy miért kellett Haneke-nek hollywoodi remake-t (hiába ott van a warner logóban az independent jelző) csinálni a filmjéből. Vagy csak borsot akart törni a nézők orra alá, hadd szitkozódjanak?!

Egyébként elmés ötlet volt a "túszejtős, kiszámítható, happy end-del végződő thrillereket" ilyen módon kifordítani, és a műfaj minden szabályát megszegve ezt a suspense filmet létrehozni. Csak az a baj, hogy ez is szabályokra épül és az első meghökkentő jelenetek után az okos néző rájön, hogyan kell értelmezni azokat, így a film a második felére teljesen kiszámíthatóvá és érdektelenné válik.

A fogyasztói társadalmat meg lehet kritizálni (van is miért), csak az kicsit mindig is furcsa volt, hogy ezt lényegében egy fogyasztási cikken keresztül teszik meg. Persze csak így juthat el a nézőkhöz az alkotók üzenete, és ha bejön, akkor a következő filmet is türelmetlenül várjuk. Ezt az alkotók is tudják, így vagy hülyének néznek minket (mégis fogyasszunk), vagy egyszerűen csak hipokriták.

Hát igen! Gekko előadásán kívűl semmi nem maradt meg az első rész vagányságából és "odamondogatásából" a második részre. Az első 40 perc még élvezhető, bizakodásra ad okot a (-z előzetesen olvasott) negatív kritikák ellenére is. Később azonban a teljes érdektelenségbe és giccsbe fullad az egész film.

A színészek összeválogatása is érdekesre sikerült. Douglas jó, mint mindig (persze a rossz forgatókönyv miatt nem igazán tud kibontakozni), LaBeouf is elmegy a túlpörgött "tőzsdehülyegyerek" szerepében. Viszont Mulligan rettenetes alakítását nem tudom megbocsátani még az "Egy lányról" c. film figyelembevételével sem. Ferlito-ról már ne is beszéljünk, aki annyira néz ki brókernek, mint Tina Turner apácának.

"Tiger Blood" megjelenésének meg minden idők legrosszabb cameo-i közt a helye.

De az a legérdekesebb, hogy hemzsegnek a filmben a reklámok, ami önmagában nem is lenne baj, de olyan bénán jelennek meg, hogy még egy Pussycat Dolls videóban is kevésbé feltűnőek. Az meg már végképp ne zavarjon minket, hogy a film "állítólagos" mondanivalójával végképp ellentétben állnak a luxusreklámok.

New York azért szép!

5/10

2011-07-11 16:41:11 Source Code (2011) / Forráskód korig (4) #40

Vazze, itt mindenki kvantumfizikus???

Persze, hogy megkérdőjelezhetőek a film állításai, mert még senki sem bizonyította be azokat, de hát sci-fi-ről van szó, tudjátok tudományos-FANTASZTIKUS filmről.
Ha csak a logikai bakikat keressük, akkor simán leírhatjuk a Vissza a jövőbe trilógiát, a Terminátort, Eredetet, meg a többi hasonló témájú filmet is.

Nem mondom, hogy hibátlan, de az ilyen filmek éppen azért jók, mert megmozgatják az ember fantáziáját és ahány ember, annyiféle értelmezés és megoldás. (Nekem is megvan a sajátom, de szerintem felesleges ezekkel fárasztanunk egymást, mert egyikre sem mondhatjuk, hogy az egyik helyesebb, mint a másik.) Persze, ha a film írójának munkásságát nézzük, lehet, hogy csak simán nem tudta miről "beszél".

Szerintem 7/10 (és az átlagot a két "jócsaj" is húzza felfelé:)

Érdekes, hogy az ilyen jellegű filmekkel már nemcsak az amerikai jónépet lehet megvezetni. Az efféle hulladékokkal ma már képesek kimosni bárki fejét és még jó képet is vágunk hozzá.

Persze azoknak, akik hajlandóak a karriert és a szerelmet/szeretetet egy mérlegre tenni és még vacillálnak is azon, hogy melyiket válasszák, biztosan nagy bölcsességeket mond el a film.

És az is rendben van, hogy a főhöst egyáltalán nem érdekli, hogy kik a "kalaposok", mit akarnak, honnan jöttek, milyen jogon irányítják őket, hiszen mi is e felé tartunk, követjük a fejeseket, mint a birkák.

Szerintem még csak egy kicsivel több demagóg szöveg, meg amerikai zászló kellett volna a filmbe és mindenki eldobja az agyát.

2011-07-08 22:17:16 Limitless (2011) / Csúcshatás korig (3) #8

Most már mindent értek. A "zseniségből csak két kiút létezik: bróker vagy politikus leszel.
Na ne röhögtessetek.

"Szódával elmegy" 6/10

2011-05-29 17:10:37 Unknown (2011) / Ismeretlen férfi korig (3) #8

Az Őrület felemás remakje, számos képi utalással az eredetire, tapasztaltabb filmszeretők számára kiszámítható történettel, egy-két remek akciójelennettel, valamint kiváló színészi játékokkal (kivétel January Jones) (amik megmentik a filmet az elégséges osztályzattól).
3/5

2011-05-28 20:17:01 True Grit (2010) / A félszemű korig (5) #101

Man, I tell ya it's a damn good movie!!!
8/10

2011-03-27 11:59:42 Batoru rowaiaru (2000) / Battle Royale korig (3) #11

Semmitmondó, szürke helyszínek, gyenge színészi játék, hatásvadász kiszámítható fordulatok, sokszor logikátlan és valószerűtlen (még ha szatíra is) történet, röhejes befejezés. Röviden ennyi, ami a filmről hirtelen eszembe jutott.

Nem is értem miért adtam rá hármast?!? (biztos a kultsátusz befolyásolt)

2011-03-17 17:33:43 The Fighter (2010) / A harcos korig (4) #65

Közepes film, remek alakításokkal, fasza soundtrack-kel.

Bale megérdemelten kapta az Oscart.

Vannak benne értékelhető részek (főleg a párbeszédek), szóval egyszer nézhető, de mindenki jobban jár, ha előtte megnézi azokat a filmeket amelyeken a film alapszik (pl. Ponyvaregény, Miller's Crossing, Blöff, Yoyimbo), illetve utána azokat is, amiket a filmben említenek.

Egyébként közepes alkotás összegyúrva számos "klasszikusból" megspékelve hatásvadász elemekkel, a lineáris történetvezetés felborításával és rengeteg sztárral.

2011-03-16 18:25:24 Black Swan (2010) / Fekete hattyú korig (5) #215

It was PERFECT!!!

Reservoir Dogs 10/10
Pulp Fiction 10/10
Four Rooms 7/10
Jackie Brown 9/10
Kill Bill Vol. 1 10/10
Kill Bill Vol. 2 10/10
Death Proof 9/10
Inglourious Basterds sajnos még nem láttam

2009-10-07 19:00:40 Secretary (2002) / A titkárnő korig (3) #8

Nem személyeskedtem, nem provokáltam, nem sértettem meg másokat, hanem tisztelettel megjegyeztem, hogy nem értem a hozzászólást.

Az Úriember véleményével semmi gondom (már amennyire értem), viszont a helyesírása hagy némi kívánnivalót maga után. Hol vannak a vesszők, kettőzött betűk? Pár szót hiába kerestem, az értelmező kéziszótárban sem találtam.

Vagy iskolában a magyar tanár is provokálja a gyerekeket.

A szamaras rész miatt kettes. Az ilyen poénokat Kevin Smith filmjeitől várjuk.

2009-10-06 21:26:11 Secretary (2002) / A titkárnő korig (3) #6

Maggie G. (a vezetéknév kiírásával eddig senki nem próbálkozott, én sem) miatt érdemes megnézni a filmet, ami erősen indul, de sajnos a végére teljesen ellaposodik. A film felénél még négyesre értékeltem, de a vége nekem nem tetszett (nem volt összhangban a film elején felvázoltakkal), szóval én hármasra értékelem.

7/10

Ja, az első hozzászólásnak semmi értelme. Talán nem magyar anyanyelvű úriember írta?!

Ez a film még ma is sokkal eredetibb a legtöbb horrornál.

A történetben semmi klisé, a párbeszédek sziporkázóak (egyes jeleneteknél "halálra" nevettem magam), a vizuális megoldások szemet gyönyörködtetőek, a zene hangulatos, szóval minden megvan benne ahhoz, hogy tökéletes szórakozást nyújtson az embernek.

Tőlem megkapja a 10-est: 10/10

A legjobb, mikor lelöki a "hullát" a vonatról!

2009-09-16 11:03:13 Delta (2008) korig (3) #33

Ami jó a filmben:
- A fényképezés
- A zene
- Gáspár Sándor
- Tóth Orsi
- Statiszták

Ami rossz:
- gyenge történet
- még gyengébb párbeszédek
- Lajkó Félix színészi játéka

Ez a film számomra egy átlagos alkotás, sokszor elmesélt történettel, annyi különbséggel, hogy a Delta vidékén játszódik, annak sajátosságaival, bár ebből sem derül ki sok minden, így akár egy Tisza menti kis faluban is játszódhatna.

A filmet az operatőr viszi el a hátán, Mundruczot pedig túlértékelik.

2009-09-13 20:13:04 [JÁTÉK] korig #13212

9. Hetedik?

2009-09-10 17:31:10 Changeling (2008) / Elcserélt életek korig (3) #54

Clint Eastwood zseniális rendező, de nekem ebből a filmből csak az utolsó fél óra tetszett. A film nagy része a nő meghurcoltatásáról szólt, ami nekem csak fejfájást okozott (annak ellenére, hogy a világ így működik), mert már a megtalált gyerekkel való találkozáskor tiszta volt számomra, hogy mi a rendőrség célja. Ezután másfél óráig ugyanazt szajkózta, aztán jött agyilkos megtalálása, ami egy kis színt vitt az eléggé unalmas filmbe.

Gondolkoztam, hogy négyest adok a filmre a rendező iránti tiszteletemből, de maradok a hármasnál, mert Eastwood e film nélkül is bebizonyította már, hogy mire képes.

2009-09-09 16:03:09 Knowing (2009) / Képlet korig (2) #74

Miről szólt ez a film? Nem azért kérdezem, mert annyira bonyolult, hanem azért mert nincs semmi értelme.

A számsorozatot még egy analfabéta is megfejtené, aminek egyébként semmi hasznát nem veszik, szóval az első óra teljesen érdektelen, aminél már csak a film második fele borzalmasabb. A film végéről már ne is beszéljek.

Wikipédia: "A tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló tevékenység és az ezen tevékenység során szerzett ismeretek összessége. A tevékenységnek bárki által megismételhetőnek kell lennie és végeredményben azonos eredményre kell vezetnie ahhoz, hogy az eredményt tudományos eredménynek nevezhessük. A tudomány eredménye egyetemes érvényű.

Nem tudomány például a filozófia, amely egyedi gondolkodás eredménye, ami nem csak reprodukálható módon tesz megállapításokat a világról, ezenkívül a világgal szemben elvárásokat is megfogalmaz, amit a tudomány nem tehet meg. Hasonlóan nem tudomány a teológia sem, ahogy azt már Aquinói Szent Tamás is implicit módon megállapította, amikor szétválasztotta a hitet és a tudást."

Én ezt kérném: [link]
A TCM állandóan adja.

Ethan Coen producerként és társíróként jelenik meg a végefőcímben!

előzmény: [: Azuroo andrew :] (#4)

Hihetetlenül jól megírt film, felveszi a versenyt a Ponyvaregénnyel. Nem csodálkoznék, ha Tarantino ebből a filmből is merített volna (mondjuk a két film között elég kevés idő telt el)!

"Koenék" zseniálisak vagytok!

Terminátorokat én is csak elvétve láttam a filmben, mert valljuk be ezek a robomotorok, kígyó szerű lények meg az óriásrobotok nem Terminátorok. Egyébként ha ilyen az ellenállás, akkor az emberiségnek nem nagy jövőt jósolok (mit keres az a kócos hajú kisgyerek a filmben?).
A karakterek, a közhelyes párbeszédek is csak a film sírját ássák, mert még az elején nem is indul rosszul, de a végére teljesen meghal a film.
Plusz semmiféle feszültségteremtés nincs a filmben mert ugye tudjuk, hogyConnor apja nem halhat meg, mert akkor nem születik meg John, John sem halhat meg, mert akkor nem küldi vissza a Terminátort a múltba.
Ha nem ilyen a befejezés, akkor talán megkapja a hármast, de így csak kettőt tudok rá adni.

A viccesen undorító, vagy az undorítóan vicces eseményeket leszámítva tipikus horrorfilm. Asszem ezt már mind láttam.

A síri csend után, hirtelen felbukkanó "ijesztő" dolgok nálam már rég nem hatásosak.

Az Evil Dead-nél még én is paráztam, de ez a film ijesztgetés terén számomra nagyon gyenge.

Pedig mennyire szórakoztató!

Asszem Rodriguez pont elérte a célját vele. Egy könnyed, szerethető családi vígjátékot készített.

Ui.: eredetileg meg sem akartam nézni a bemutató és pontszámok alapján, aztán egy délután megnéztem, és annyira jól szórakoztam rajta.

Én is töltök netről, de ha megtetszik a film tuti megveszem dvd-n is. Most kb 120 darab eredeti dvd-m van.

Akinek netezésre van pénze és ideje, arra is lenne, hogy megvegyen egy-két eredeti dvd-t is, mert már 990-ért (sőt olcsóbban) egy csomó jó filmet lehet kapni, mondom ezt azoknak, akik csak netről töltenek.

Mert akinek egy Stanley Kubrick (sztem a világ legjobb rendezője) gyűjtemény (9 dvd) nem ér meg 12000 ft-ot (én ennyiért vettem), az nem is igazán szereti a filmeket.

2009-08-21 20:17:07 Ôdishon (1999) / Meghallgatás korig (3) #6

Hol van ez a Bosszú trilógiához képest?!?

2009-08-07 18:22:19 The Aviator (2004) / Aviátor korig (5) #55

Minél többször megnézem annál jobbnak tartom. Olyan, mint a jó bor: ízlelgetni kell, hogy megszeresd, de ha egyszer rákaptál az ízére, nem tudod letenni.

Először 3-ast kapott tőlem, de módosítanom kell, megkapja az 5-öst.

2009-06-11 21:27:48 Manderlay (2005) korig (3) #6

Simán lehetett tudni mi lesz a vége!
Triertől kevés!

Zseniális alkotás! Azoknak, akik már rájöttek arra, hogy a Bibliát is emberek alkották (érdemes megfigyelni a film végén Pál szónoklatát), s hogy Krisztus életét máshogy is be lehet mutatni, ami számomra tovább erősíti Jézus jelentőségét és a világra gyakorolt hatását.

A film tele van szimbolikus tartalommal és a különböző állításokat nem tényként kezeli (szerintem ebben tér el leginkább az Evangéliumtól).

Nálam 100%

2009-05-14 10:56:46 The Reader (2008) / A felolvasó korig (4) #46

Bruno Ganz zseniális, mint mindig!

2009-03-25 21:31:23 [JÁTÉK] korig #11147

De nem lesz jó.

2009-03-25 21:29:01 [JÁTÉK] korig #11146

5. Mission: Impossible

Már az 50-dik percnél az órát néztem, hogy mikor lesz vége, annyira unatkoztam a film alatt, amiben szinte semmi sem történik.
A film majd 2 óráig túlságosan vontatott (a főhös szinte alig változik valamit), az utolsó 40 perc viszont elnagyolt lett (itt már egyik percről a másikra más-más kinézetű Brad Pittet kapunk - a Hét év Tibetben-től a Ha eljön Joe Black-ig).
Tanulságként pedig azt sulykolják belénk, hogy az élet véletlen események sorozata, amiket nem lehet elkerülni, de azért mégis az ember kezében van a döntés, ja és azt, hogy körülöttünk mindenki meghal, különösen ha nem öregszünk, hanem megfiatalodunk (ez pedig sok mindenkivel előfordul).
A végét is elszúrták (még szentimentálisabbá tettek egy amúgy is szentimentális filmet), kb. két perccel korábban kellett volna az egészet befejezni.
Nekem a cgi sem igazán jött be (sokaknak biztosan tetszett), ami nem is volt a legszebben kivitelezve (pl. amikor az órás férfi elcsónakázik).
Igazából engem főleg az érdekelt, hogy hogyan oldják meg a megfiatalítást, de ehhez elég lett volna megnézni a film trailer-ét.

Végezetül azt javaslom, hogy aki nem látta, inkább nézze meg a Forrest Gumpot, vagy a Nagy halat (ezekben legalább történik valami), amúgy is ebből a két filmből lett összegyúrva.

Négy dolgot érdemes kiemelni a filmből: a kikötői jeleneteket, a fényképezést, a zenét és Szirtes Ágit (ahogy azt zsuszo is írta).
Egyébként az nagyon zavart, hogy a magyar színészek magyarul mondták el a szövegüket (a szájmozgásukból egyértelműen látszott), majd azt franciára és angolra szinkronizálták. Néha a színészek játéka (főleg a mellékszereplőké) is túlságosan mesterkéltnek tűnt számomra. Plusz a film semmilyen érzelmet nem váltott ki belőlem.
Összességében a film eleje és vége az ami értékelhető, a többi jelenet nagy része csak az idő kitöltését szolgálja (persze biztos van olyan, aki hatalmas művészi értéket tulajdonít annak, ha 10 percig nézhet egy olyan embert, aki semmit nem csinál, semmilyen érzelmet nem mutat).

6/10