hferi

Tapasztalat: 2032 film
Kompetencia: 23 film
Súly: 2607
Regisztráció: 2008. augusztus 11. (12 év, 1 hónap)
Kedvencnek jelölték: 7 user

Kedvencek

Műfajok: dráma, szatíra
Országok: dán, francia, magyar, olasz

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1967
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom
Tavasz, nyár, ősz, tél... és tavasz
5 2020-09-17 4,4
(611)
Eggs
Tojások
2 2020-09-14 3,7
(19)
La tortue rouge
A vörös teknős
4 2020-09-03 4,1
(211)
Quiz Show
Kvíz show
4 2020-09-03 4,1
(304)
Miles Ahead
 
2 2020-08-30 3,1
(14)
Ordinary People
Átlagemberek
4 2020-08-26 4,1
(161)
Ema
 
4 2020-08-23 ?
(4)
Le grand bain
Szabadúszók
3 2020-08-22 3,5
(50)
Peter Rabbit
Nyúl Péter
3 2020-08-17 2,9
(84)
Drømmebyggerne
Álomépítők
3 2020-08-15 ?
(3)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2020-09-02 08:12:09 Chariots of Fire (1981) / Tűzszekerek hferi (5) #21

Volt szerencsém a bemutató nyarán egy vidéki fürdővárosunkban a strandszezon és a foci-vb árnyékában, nagy vászonon, az egész nézőtéren teljesen egyedül ülve a moziban látni filmet. Már akkor is nagy hatást gyakorolt rám. Film- , zene- és sportrajongóként utólag nyugodt szívvel mondhatom, hogy másképp alakult volna az életem, ha ez az élmény kimarad.

Kicsit át vagyunk verve, meg nem is. Az első 5 percben betöltik a fejünkbe, hogy amit látunk – főleg, ha nem értünk hozzá - az nem biztos, hogy a valóság, többféleképpen magyarázhatjuk, és az influencertől függően fogjuk szeretni vagy nem. Szóval beültetnek egy hintába, hogy készüljünk fel, mert ki tudja, hogy amit látunk, az a valóság vagy nem. Majd kapunk egy történetet, ahol némi meglepetésre szinte minden az, ami. A történet konfliktusai nem a szereplők általunk ismert vagy nem ismert egymás közti viszonyaiból fakadnak, hanem saját maguk jelleméből. Nincsenek háttéralkuk, az egyetlent már a filmismertető elárulja, és mi is hamar megtudhatjuk. Természetesen folyamatosan kapjuk az új infókat verbálisan, vagy fedetten, de a kisördög ott bujkál végig bennünk (mert a sok csavaros, trükkös thriller belénk ültette a gyanakvást, hogy színház az egész világ), hogy ki kivel paktált le az előzménytörténetben vagy amíg mi látunk két beszélgetőt, addig másik kettő esetleg telefonon vagy így-úgy bizniszelt. De pont hogy nem, hiába várjuk a „nagy csavart”. Szóval az az átverés, hogy nincs átverés. Na jó, azért lesznek vaskos meglepetések. Mindenki fut a saját szálán, a saját érdekei, érdeklődései mentén, egymáshoz lazán kapcsolódva és ez is épp elég ahhoz, hogy feszült, érdekes, elgondolkodtató legyen. Valahol meg bosszantó, hogy már ennyire bennem van, hogy újabb és újabb csavarra számítok, pedig nem kéne. Plusz még a hinta az elején.És közben belelököm magam James Figueras csapdájába, mert minél többet gondolkodom a filmen, annál jobban tetszik ez a váratlan önreflexió, ami aztán behúz engem is és attól, hogy gondolkodom rajta, egyre jobbnak és a maga nemében egészen különlegesnek tartom a filmet.

2020-07-13 10:35:41 Ser du månen, Daniel (2019) / Daniel hferi (4) #1

A film minden leírása tudatja velünk a végkifejletet. James Foley sorsát is ismerjük. Az ISIS-ről sem kaptunk sok új infót. Ami számít, hogy akármelyik helyszínről közvetített a film (a túszok, a család, a közvetítők) olyan pontosan kiszámolt cseppekben kaptam a reményt és a reménytelenséget, hogy film közben már valóban elfelejtkeztem arról, hogy tudom a végeredményt. A leírásban szintén említett jóga és edzések szerencsére nincsenek túlmisztifikálva. Felfogható, hogy aki kijutott azon mennyit segített, de amikor az őrület fegyvert ragad, akkor egy másodperc alatt képes minden értéket elpusztítani.

Egy életrajzi leírás kapcsán néztem utána Rozsos István adatainak. Szerintem ő (https://kritikustomeg.org/muvesz/8241/rozsos-istvan) két ember. Akinek a fényképe látható, az ismertebb Rozsos István 1963-ban elhunyt. (https://www.imdb.com/name/nm0747669/bio?ref_=nm_ov_bio_sm). Ő pedig másik ugyanilyen nevű színész. https://www.imdb.com/name/nm2999537/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

Igen, valóban, ott a pont.

előzmény: Ugor (#13472)

Sziasztok,
Ez (https://kritikustomeg.org/film/83586/skin-2018) és ez (https://kritikustomeg.org/film/87843/skin-bor-2018) ugyanaz a film.

Ahogy egymásnak feszül az apa mantrája, az ő teljes meggyőződése, érvei, hite és a fiú által nehezen megfogalmazható vágyakkal, a modern kor által gerjesztett igényekkel, az nagyon szépen lejön Gyembo arcán, még akkor is, ha többnyire szelíd mosollyal tűri a vele történteket. Nyilván komoly belső harc folyik benne, hogy merre menjen tovább. És az egyetlen komoly támasz a másik oldalról, amit csak a film végén hallhatunk, hogy a húgának nagyon hiányozna, ha szerzetesnek állna. Bár kíváncsi vagyok a döntésre, valahol örülök, hogy a filmben nem kapunk választ, inkább gondolkodjunk el mi is a kontrákon és a prokon.

előzmény: DrSzolon (#3)

Kathy Scruggs íve nekem is tetszett, illetve megérne egy külön történetet akár. Szerintem egyszerűen nem fért bele több a filmbe. A fő állomásokat így is láthattuk.

előzmény: Vajay Attila (#11)

„Ezt a filmet mindenkinek látnia kellene, aki ma tizen-huszonéves.” Plusz még minimum a tizenévesek szüleinek is. Szerintem nagyon fontos ez a film. Remélem, hogy nyer valami díjat a Filmszemlén és ez újra ráirányítja a figyelmet. Erről jut eszembe, nem lehetne, hogy a Magyarországon kiadott díjak is felkerüljenek a Kritikustömegre? Nemcsak a filmszemle díjai, hanem egyebek is. Ennyire lehetne az oldal lokálpatrióta. Ha már 46 amerikai város, független és függő szakértők díjai megtalálhatók a listán, akkor legalább a magyar filmeknél lehetne több is, mint a filmszemle. Szerintem ez a film, az operatőri munkáért kapott már elismerést.

előzmény: Tenebra (#10)

Furcsa kettősség fogalmazódott meg bennem. Az első félóra nagyon nehezen élvezhető, ismétlődő motívumok, vígjátéknak gyenge, szatírának fárasztó. Ügyesen késlelteti Vénusz megjelenését. A várva várt bevonulás is ripacskodás nekem. Aztán lassan belemelegszik mindenki. Olyan mintha Glenn Close is késve és fáradtan érkezett volna a forgatásra. Aztán kialudta magát és másnaptól elkezdte elvarázsolni a stábot, a filmbeli társulatot és a nézőt is. A nélküle játszódó irodai jelenetek továbbra is fárasztóak voltak, de a cselekmény lendületet kapott és a szereplők is megteltek drámaisággal. Végül a finálé, a maga művészi csavarával és a film lezárása feledtetett sok mindent és az osztályzatot is felhúzta.

Összes komment...