whiteman 01

  • 1
  • 2
  • ...
  • 8
2022-01-19 17:14:22 Dracula (1992) / Drakula whiteman 01 (3) #40

Engedj be? :)

előzmény: ChrisAdam (#39)

Mindössze két évvel idősebb nála. :)

előzmény: Jereváni Rádió (#8)

Boogie Nights & Ed Wood; illetve ami ráférne még a listára: The Disaster Artist

Az a szegény versenyló, akit lelőnek a Kubrick-féle Killingben :)

2021-06-15 23:02:26 Stowaway (2021) / A potyautas whiteman 01 (?) #16

Nyekenyóka? :D

előzmény: Rorschach (#15)

Így van. Egy bizonyos pont után értelmetlen rendezői változatról beszélni, ez egy új film. Egyébként nem tudom a hivatalos definíciót (ha van egyáltalán), hogy az eredeti változat hány százalékát kell tartalmaznia egy rendezői/extended/unrated/recut verziónak, hogy még ugyanarról a filmről beszélhessünk... valaki tudja esetleg?

előzmény: Benny Bug (#12)

2021-03-03 11:05:35 [Szoktál mobilon filmet nézni?] whiteman 01 #10

Ráadásul duplán igénytelen, mert az illető valószínűleg azért szorítkozik a mobilra, mert éppen valamit csinál (mondjuk utazik a villamoson), és a figyelme is megoszlik... aki fél szemmel, telefonról néz meg egy filmet, az valójában nem is látta.

Természetesen a régi az igazi. Bőven elég, hogy a Facebook kék-fehér... :D

Én azt gondolom, hogy semmilyen otthoni rendszer nem tudja azt visszaadni sem technikailag, sem hangulatban, amire a mozi képes. Arról nem is beszélve, hogy közösségi élmény, és jelenleg bármi ilyesmi, bármilyen program már nagyon hiányzik az embereknek - a streaminget, az otthonülést évekre előre kimaxoltuk a legtöbben már most.
Nehéz megjósolni, mennyire fog bejönni a Warnernek jövőre ez a konstrukció, viszont hosszútávon Adam Taylor kollégának van igaza: bizonyos műfajok egyszerűen elfognak tűnni a mozikból, viszont a streamingről is. Ez a kísérlet addig fog tartani, amíg a mozik nagy része is zárva, ugyanis streamingen szinte biztosan nem fog milliárdokat hozni se a WW84, se a Dűne, se a Godzilla. És ma már sajnos a stúdiórendszerben alapvetően ez a filmkészítés célja: a milliárdos álomhatár.

2020-12-01 01:16:17 [DVD topic] whiteman 01 #1218

Ez érdekelne engem is:)

előzmény: Ugor (#1211)

Rudy Ray Moore volt a feka Ed Wood :)

Barack Obama és a felesége ezt a filmet nézték meg az első randijukon. Jobbat nem is választhattak volna: a Do the Right Thing (Szemet szemért) elit, és kevésbé elit körökben egyaránt az egyik legigényesebb fekete filmnek számít, vagyis ez a valaha készült talán legjobb afroamerikai közösségről szóló szociodráma. A helyszín Brooklyn, New York: egy igazi olvasztótégely, ahol gond nélkül megfér egymás mellett a dél-koreai, a fekete, a fehér, meg a Puerto Ricó-i… vagy mégsem?! A mű aktualitása égbekiáltó: 31 évvel ezelőtt, egy prófécia erejével mutatta be tűpontosan azt, ami jelenleg az USA-ban zajlik. Ez az igazi Black Lives Matter: a 36 fokos kánikulában a hőmérséklettel arányosan a faji indulatok is fokozatosan nőnek a város talán legszegényebb negyedében, ahol csak a bőrszín számít. Megoldás-e az erőszak? Nyilvánvalóan nem, ugyanakkor egy tünet. A maximális individualizmus eredménye, a kapitalizmus hazugságaira, a bárki számára elérhető „amerikai álom” című propagandára reflektáló tünet. Persze amellett, hogy mindezekről egy fájdalmasan pontos kor, és kórképet vázol fel a film, nem pusztán a rendszerkritika miatt ennyire jó: ez egy kifejezetten könnyed hangulatú dramedy, hibátlanul megírt karakterekkel és szövegekkel, és olyan soundtrackkel, ami inspirálta többet között Tarantinot is. Ja, és a Legendás Samuel L. Jackson is élete egyik legjobb szerepét nyújtja, akit elsőre szinte tuti, hogy fel sem ismersz… főleg, ha nem angolul nézed. (Mindenképpen eredeti nyelven ajánlom – ezeket a dumákat lehetetlen szinkronnal visszaadni.)

10/10

Kár, hogy Sorkin csak mostanában kezdett el rendezni. Tudjuk már legkésőbb a Social Network óta, hogy íróként egy zseni, viszont ennél a filmnél azt éreztem, hogy egy tapasztaltabb direktor se csinálta volna jobban. Jövőre az Oscaron legjobb forgatókönyv borítékolva , színészek közül Sasha Baron Cohen, és Frank Langella a legesélyesebb, de én a legjobb film díját sem zárnám ki. Zseniális politikai dráma, nagy kár, hogy moziban nincs lehetőség megnézni...

Mindenki számára létezik egy Aranykor. Azt hiszem, hogy a múltba révedés élménye most sokkal erősebb az emberekben a kialakult helyzet miatt, mint eddig bármikor. Számomra az Aranykor nagyjából ugyanaz lenne, mint Tarantinonak – 60-as évek vége, Kalifornia. Viszont a 20-as évek Párizsa sincs tőle messze – van ebben a korban valami egészen vonzó ártatlanság. Azt hiszem, ekkor még teljes joggal gondolhatták az emberek – különösen a művészek – hogy az emberi faj mindenható, és tényleg az univerzum közepe.
Zseniális film ez a nosztalgiáról, a szerelemről, és arról a nagybetűs Feelingről, ami talán csak akkor, és ott létezett. Az, ahogy Adrien Brody eljátssza Salvador Dalí-t, az szavakkal leírhatatlan – ahogy Marion Cotillard érzékisége is. Egyáltalán, nagyon ritka az olyan alkotás ahol a konkrét főszereplő egy város – hirtelen csak 1 hasonló jut eszembe, az Éjszaka a Földön (Jim Jarmusch, 1991). Sokan ezt tartják Woody Allen legjobb filmjének, szerintem csak a második, de az vitathatatlan, hogy a műfajának egyik csúcsa - mondjuk alapvetően is elég kevés az olyan romkom, ami tényleg igényes, és nem csak a seggreülős poénokról és/vagy a műbalhékról szól. Ha már említettem Tarantinot, akkor megkockáztatnám, hogy ez a film sok tekintetben a Volt egyszer egy… Hollywood párdarabja: mindkettő hatalmas hangulatbomba és nosztalgiatrip, illetve mindkét mű teljes befogadásához elengedhetetlen egyfajta (akár csak felületes) háttértudás az adott kor jellegzetességeiről, hírességeiről, viszont ha ez megvan, akkor a néző annyira bennfentesnek érezheti magát, mintha egy történelmi filmet nézne (szigorúan műfajilag tekintve egyik sem az). Nem mellesleg a Mester szerint 2011 legjobb filmje az Éjfélkor Párizsban:)

2020-04-13 19:30:14 The Road (2009) / Az út whiteman 01 (5) #151

Elképesztően nyomasztó, csontig hatoló dráma. 4 éve láttam utoljára, de van, amit nem szabad ilyen "gyakran" újranézni. Ennél durvább apokalipszist nehéz elképzelni, ugyanakkor még itt sem halt ki teljesen a humánum, és az élni akarás (nem a szimpla, vegetatív túlélés).
Tudom, hogy most a karantén alatt a legtöbben könnyed vígjátékokkal próbálnak vigasztalódni, ugyanakkor egy ilyen film után úgy állsz fel, hogy örülsz bárminek, ami van...

Látva a filmet teljesen egyértelmű, honnan is szedte Ari Aster a (szintén jó és súlyos) Midsommar koncepcióját:)

2019-10-24 21:11:52 Nehéz emberek (1964) whiteman 01 (?) #1

Sziasztok!
Van valakinek bármi ötlete, hogyan lehetne megnézni ezt a filmet?
Google a barátom, csak már kerestem és semmilyen formában nem találtam...
Előre is köszi, ha valaki tudna esetleg segíteni!

Nagyon szívesen! Elég nagy szégyen lenne, ha senki nem mutatna be itthon egy Woody Allen filmet - ilyen 10 éve fordult elő utoljára. Reméljük, lesz eredeti nyelven, magyar felirattal is :)

előzmény: Benny Bug (#5)

Itthon november 28-án mutatja be a Cinetel.

előzmény: Jereváni Rádió (#3)

2019-07-21 20:40:10 [Box-Office] whiteman 01 #376

Max orrhossznyival megelőzték, a lekörözték azért bőven mást jelent... Amúgy mondanám, hogy szép munka, de egyrészt a re-release egy Marvelhoz nagyon nem méltó kiadás volt, hát az a félkész kimaradt jelenet a Hulkkal, akinek még csak a szája sem mozog beszéd közben, hát az micsoda?! Nem tudok elképzelni, olyan elvakult fanboyt, aki ezzel beérte... Na mindegy, nem is a Végjáték, hanem ez az egész Univerzum érdemli meg a rekordot szerintem, ha meg egy filmet kéne kiemelni, akkor sokkal inkább a Végtelen Háborúnak kellett volna ezeket a rekordokat megdöntenie. Izgalmasak az új bejelentések is, na de ez már off...

előzmény: Ágó (#375)

2019-02-07 00:18:12 Glass (2019) / Üveg whiteman 01 (4) #41

A Sebezhetetlenben tűnt fel.

előzmény: sissoko (#40)

Nem tudom én sem a pontos okát, de az utóbbi biztosan nem, mivel eredetileg a Diótörő is
december 13-án jött volna, és pont a megüresedett hely miatt hozták előbbre.

előzmény: bambula (#2)

Egyébként ha valaha is életrajzi film készül Jonathan Davisről, akkor neki kell játszania a főszerepet!!
https://www.youtube.com/watch?v=RfkVhrXHBQs
Nem tudom ismeritek-e, ez az ember őstehetség, szó szerint BÁRKIT képes hitelesen utánozni.

Imádom ezeket a zenekarokat, de bármelyik közül egy életrajz csak évtizedek múlva lehet esedékes szerintem... ami nincs a listán, viszont már aktuálisabb, relevánsabb lenne, az egy Chris Cornell biopic.

2018-09-30 06:29:28 Death Wish (2018) / Bosszúvágy whiteman 01 (3) #5

Na én pont ezért néztem szinkronnal. Sejtettem, hogy legjobb esetben is max. közepes film lesz, viszont amikor Willis unottan, szarul játszik, Dörner György javít rajta sokat:)

előzmény: BonnyJohnny (#3)

Sziasztok!
Nagyon jó lenne egy opció arra, hogy a saját, régi kommentjeinket tudjuk törölni, vagy esetleg szerkeszteni.

2018-08-20 22:57:53 The Witches (1990) / Boszorkányok whiteman 01 (2) #9

Tökéletesen egyetértek! Egy jó horrort vártam, és egy ásítós családi filmet kaptam, fáradt poénokkal...

előzmény: VVega (#8)

2018-05-17 05:54:57 Caché (2005) / Rejtély whiteman 01 (4) #37

Azoktól kérdezem, akik mindkét filmet látták: Szerintem simán benne van, hogy Joel Edgerton innen kölcsönözte az Ajándék(The Gift, 2015) alapötletét... mit gondoltok?

Itt ugye Három király tesó van a magyar cím helyén(gondolom ez a hivatalos), az iszdb-n viszont Másnap(os) karácsony címen fut(gondolom a tv-s szinkronnál át is keresztelték hirtelenjében, és sikerült is kreatívabbat alkotni), de hogy a porton ebből hogyan lett "A szenteste grálja", az is egy rejtély:D

2018-02-22 13:03:10 Suspiria (1977) / Sóhajok whiteman 01 (5) #50

Ez a film egyszeri, és megismételhetetlen... ettől függetlenül azért érdekel engem is a remake, a stáb minimum ígéretes.

előzmény: ChrisAdam (#44)

Én viszont több felkiáltójelet tudok írni, ezt figyeld: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

előzmény: Havierez (#12256)

Giccs?? Ez? Először talán nézd meg a filmet:)

előzmény: Havierez (#2)

De szép komment! Felhuztam én is

előzmény: VVega (#23)

Dehogyis:D A stílusa miatt, meg a helyzet miatt. Mogorva öregember vs. hiperaktív kisfiú:)

előzmény: Ugor (#22)

Nekem inkább az Up! című Pixar jutott róla eszembe:)

előzmény: Ugor (#18)

2017-10-21 17:45:05 Mother! (2017) / Anyám! whiteman 01 (4) #13

TejóÚristen... Nehéz eldönteni, hogy ez egy kib**ott mestermű, vagy csak egy blöff, de az a fajta film, amit egyszer mindenképp látni kell.

A legemberibb szuperhősfilm... persze csak a Sebezhetetlen után:)

2017-07-11 14:23:07 Rakka (2017) / Volume 1 whiteman 01 (4) #4

Aztakurva, hát ebből megnéznék egy nagyjátékfilmet! Blomkamp-ról mindig is az volt a véleményem, hogy egy tehetséges, kreatív gyerek, csak nem szabad túl sok pénzt adni neki.

Dehogyisnem, a Drive humoros parafrázisának is fel lehet fogni.

előzmény: budaik (#23)

2017-05-23 13:49:47 Elle (2016) / Áldozat? whiteman 01 (4) #16

Én nem tudok ilyenről.

előzmény: nightrace (#15)

2017-04-25 21:40:51 Elle (2016) / Áldozat? whiteman 01 (4) #14

Az Elle bizarr egy film. Mind a felépítését, mint a nézőre gyakorolt hatását tekintve. Jelen esetben ez egy dicséret: tényleg olyan alkotásról van szó, amihez hasonlót nem sokat láthattunk eddig. Egyszerű a története, lineáris a cselekménye, a felszínen csak egy velejéig izgalmas thriller, mégsem olyan könnyű befogadni és értelmezni. A jó recenzőr persze rögtön megpróbálja az adott alkotást elhelyezni a filmtörténeti palettán, de ezt most inkább a rendező, Paul Verhoeven filmográfiáján belül érdemes vizsgálni. Ha mindenképpen kategorizálni, címkézni akarjuk, akkor krimi, vagy thriller, de mint megannyi midcult, ez is túlmutat a műfaji sablonokon, sőt, sokszor szinte gúnyt űz belőlük. Merthogy idővel ebből kultfilm lesz, ebben biztos vagyok. A zsáner megszokott darabjaival ellentétben (legyen ez most a tágabb értelemben vett bűnügyi film) a rejtélyt nem a cselekmény egyes fordulatai szolgáltatják, hanem maguk a karakterek, és a fejükben lezajló miértek. Divatos kifejezéssel élve mindfuck – és már be is kategorizáltuk a filmet, és ilyenkor lelki szemeink előtt beugorhat például David Lynch, és a film nézése közben is eszünkbe juthat a Blue Velvet, persze nem annak a (rém)álomszerű képi világa miatt, mert ilyen szempontból talán távolabb nem is állhatna egymástól a két film. Az Elle egy modern társadalmi szatíra, akár Lynch korai filmje, vagy akár az American Beauty. Szatíra az amerika rémálomról, bűnről, vágyakról, ez a film is arról mesél, hogy a társadalmunk csak első ránézésre egészséges, a felszín alatt olyan eltorzult elmék, „hétköznapi” perverziók léteznek, amiket elképzelni is nehéz.

„Ez egy Verhoeven-film... persze, hogy szatíra!” – Gondolhatjuk elsőre, és egyből fel is idézzük a Robotzsarut, vagy a Csillagközi Inváziót, amik túlzás nélkül minden idők legjobb társadalomkritikus sci-fijei. Ezek erőszakos, intenzív utópiák, maró (ön)iróniával és bámulatos képi világgal, az Elle-ben ennek a harsányságnak már nyoma sincs, az irónia maradt, de már az sem annyira explicit. Verhoeven klasszicizálódott, a stílus, a forma letisztult, a tartalom viszont ugyanolyan súlyos, mint eddig. Mielőtt valaki a fejemhez vágja, hogy „amerikai” rémálmot írtam, miközben ez egy francia pénzből készült francia nyelvű film, jelzem, hogy ez csak egy körülmény. Paul Verhoeven eredetileg Amerikába akarta áthelyezni a sztorit, és milyen jó, hogy nem talált olyan középkorú színésznőt, aki bevállalt volna egy olyan forgatókönyvet, amiben egy megerőszakolás a cselekmény mozgatórugója, hiszen így került képbe Isabelle Huppert, aki egyszerűen…. példa nélküli. Bámulatos. Lehetne napestig dobálózni a jelzőkkel, és méltatni a játékát, én csak annyit mondanék, hogy még soha nem láttam a filmvásznon középkorú nőt, aki ennyire vonzó, titokzatos, érzéki lett volna. Persze ehhez muszáj hozzá tenni, hogy Huppert 63(!) évesen alakítja ezt az ötven körül járó nőt, így még inkább mérvadó az állításom. Habár a műfajhoz vajmi kevés köze van, olyan szempontból egy noir-fricska ez a film, hogy itt a főhős egy femme fatale. Ő is a film lényege, inkább egy karakterrajznak mondanám, mint vegytiszta thrillernek, vagy akármilyen műfaji filmnek. Ez Michéle világa, az ő karaktere által lesz ez egy társadalmi szatíra. Már a nyitány egy nemi erőszak, amit a szokásos nyomozás követ a titokzatos elkövető után, de a játékidő előrehaladtával ez egyre kevésbé fontos… vajon miért? Mert Michéle nem képes elviselni azt, hogy a környezete áldozatként tekintsen rá, és ha bosszút állna, már azzal is elismerné, hogy áldozat volt. Ezért inkább úgy építi fel a saját identitását, hogy kizárja annak a lehetőségét, hogy áldozat legyen. Ő a környezetét csak és kizárólag dominálhatja. Ezért zseniális kritika számunkra, mert nagyon modern és nagyon emberi. Zsigeri a félelmünk attól, hogy kimutassuk a saját gyengeségünket, és ebben a taposómalomban(nevezhetjük kapitalizmusnak, vagy csak szimplán nyugati társadalomnak), ahol mindenki a sikertől függ, mindenki főnök akar lenni, ez hatványozódik. Végtelenül ironikus, hogy a görbe tükörben egy 50-es évei közepén járó nőt látunk.

Hétköznapi perverziók. Ha a film jobb sorsot érdemelt volna itthon, és bemutatják moziban, nem lett volna meglepő, ha kap egy ilyen alcímet. Egyrészt megfelel a magyar filmforgalmazás gyakori kreatívkodó hozzáállásának, mert hangzatos, közhelyes, de nézőcsalogató, másrészt tökéletesen illik a filmre. Ebben a világban, Michéle világában pont olyan hétköznapi dolog egy nemi erőszak, meg egy betörés, mint egy másnapi éttermi vacsora a barátainkkal.

2017-03-29 00:27:46 WALL·E (2008) whiteman 01 (5) #198

Lehet ezt csak én nem értem, de ha nem érintkeznek egymással(miután megmozdulni is alig bírnak), akkor hogy nem halt ki az emberiség?

Slasher-szatíra. Minimum érdekes koncepció, talán csak a Sikoly próbálkozott hasonlóval, viszont az jobban is működött. Az utolsó félóra nagyon-nagy fun, kár, hogy addigra elfogy a türelmünk, mert addig hagyományos horrorként funkcionál(na), de nulla feszültség van benne, lehetetlen komolyan venni. Nagyon akartam szeretni, de ez csak erős közepes.

Mekkora stílusa van ennek a filmnek! A korszak akciófilmjei közül talán ennek vannak a legszellemesebb dialógusai, tele humorral, remek karakterek(vagy inkább karikatúrák) szájából, ennek ellenére feszült tud maradni végig. Na és az a befejezés... hibátlan:)

2017-01-28 03:46:38 The Visit (2015) / A látogatás whiteman 01 (4) #46

Lehet akkor félreértettem valamit, mindenesetre a Splitet nézd meg, mert az meg mindkettőnél jobb ;)

előzmény: flake (#45)

2017-01-27 03:37:36 The Visit (2015) / A látogatás whiteman 01 (4) #44

Pedig jobb ez, mint a Babadook:) Ez sem vegytiszta horrorfilm, de van egy sajátos creepy hangulata, ami miatt azt az érzést kelti, mintha egy klasszikus rémmesét látnánk, csak modern környezetben, nem kevés iróniával. Talán meglepő, de működőképes, és főleg nagyon... egyedi. Ez a babadookról nem mondható el, ami egy idézetgyűjtemény úgy, ahogy van( Rosemary gyermeke, Ördögűző stb.), plusz a zsánerzavart is éreztem, mert alapvetően dráma lenne, de annak szerintem elég felületes volt, a horror elemek meg nem voltak benne elég erősek, hogy domináljanak. Emlékszem, tavaly egymás után néztem meg őket, örülök, hogy pont ezt a 2 filmet hasonlítottad össze:) Főleg, hogy a Visit aktuális is, kitűnő előétel a Splithez, Shyamalan visszatérésével kapcsolatban pedig rávilágít, hogy nem egyszeri csodáról, vagy véletlenről van szó, annál inkább tudatos építkezésről.

előzmény: flake (#42)

2016-12-26 05:20:48 Suspiria (1977) / Sóhajok whiteman 01 (5) #40

Minden idők talán legfélelmetesebb zenéjével rendelkezik ez a film.

:DDDDD Támogatom!

előzmény: The Hungarian (#3)

Hát pont, hogy itt szembesül vele, hogyan is nézett ki :)

előzmény: Mizi (#117)

A karácsonyi közeg csak ürügy, embereink a Harold and Kumar go to the white castle-t forgatták újra. Az kreatívabb volt, ezt mégis többször fogom elővenni, mert Seth Rogen zseniális:)

2016-12-09 14:01:13 Paterson (2016) whiteman 01 (4) #2

a film főoldalán a bal alsó sarokban látod a magyar bemutató dátumát:)

előzmény: Atazzz (#1)

A pre-trilógiából nekem is a kedvencem, meg ebből a részből minden olyan egyéb momentum, ami Palpatine-hoz köthető:)

előzmény: tomside (#156)

A műfajok között elférne még a krimi is.

2016-10-30 23:31:07 Heat (1995) / Szemtől szemben whiteman 01 (5) #133

https://www.youtube.com/watch?v=MFhhPDcPNvI
Tom Hiddleston megidézi a nagyjelenetet, zseniális! Nagyjából a harmadik perctől a legjobb Al Pacino-, és De Niro-Imitálás, amit életemben láttam:)

Burton-nek ez nem a "hibája", hanem ilyen a stílusa. Pont ettől különlegesek a filmjei, szinte mindegyikről elmondható, hogy groteszk, ez is az. Nézd csak meg Johnny Depp karakterét, számtalan komikus helyzete van. Burton soha nem akar vegytiszta műfajfilmet csinálni, ezek groteszk mesék. "Dark Tale". A Batmanek is tele van komikummal, mégse jutna eszünkbe vígjátékként tekinteni rájuk... ahogy szimpla akciófilmként, vagy fantasyként sem.

előzmény: gomez1000 (#14)

2016-10-13 05:06:10 Inside Out (2015) / Agymanók whiteman 01 (5) #58

Na, többek közt ezért nézek mindent eredeti nyelven, még az animációkat is. Megvan valakinek a Kínai Negyed-utalás? Amikor Bánat elmenekül, és Derű utánarohan Fantáziaországba, akkor éppen láthatjuk, hogy egy felhő magyarázza a fantáziarendőröknek, hogy eltűnt a férje. Az egyik veszi fel a jegyzőkönyvet, a másik meg csak annyit mond: "Forget it, Jake. It's Cloudtown!" Fetrengtem a röhögéstől :D

2016-10-07 05:35:29 Sausage Party (2016) / Virsliparti whiteman 01 (3) #1

Ehhez képest még az Amerika Kommandó is PC volt, és bár néha rezeg a léc, összességében nagyon-nagy fun.:)

2016-10-05 04:26:02 Falling Down (1993) / Összeomlás whiteman 01 (5) #48

Amikor a Taxisofőr találkozik a Szalmakutyákkal.

2016-09-05 16:41:17 Don't Breathe (2016) / Vaksötét whiteman 01 (3) #10

Ez a Wait Until Dark kvázi remake-je akarna lenni? Mert annál gyengébb. A Pánikszobánál meg főleg.

2016-09-01 13:34:20 The Mist (2007) / A köd whiteman 01 (5) #93

Újranéztem kb 7 év után, még mindig az egyik legfájdalmasabb film, ami létezik. Zsigeri horror, de annál sokkal több is.

2016-05-13 20:07:30 [Hamarosan a mozikban!] whiteman 01 #5961

Gyerekek, nagyon hosszú ideje nem láttam ilyen jó trailert: https://www.youtube.com/watch?v=Rv_78cqxMmI Gyere NEON DEMON!!!

Innen egyértelműen Daemiaen. Lehetne érvelni mellette, de már az is magáért beszél, hogy ő az, aki pár éve MINDEN mozipremierről írt kritikát. Hát igen, régi szép idők. Amúgy meg Zalaba a kedvencem, remélem ezt olvassa, szerintem nem egyedül vagyok azzal a véleménnyel, hogy visszatérhetne a gyermekéhez, vagyis az aeonfluxhoz, ami még mindig az egyik legjobb magyar nyelvű filmes blog, de vele konkrétan A legjobb volt.:)

2016-04-15 14:11:39 [Általános fórum] whiteman 01 #6345

[img][/img

A háttér. A menekülthullám kidolgozása... a "háború" bemutatása. Az, hogy mi zajlik a világ többi részén, arról egy pár másodperces spotot kapunk ugye reklám formájában a buszon. Akárhogy is, még fél órát simán elbírt volna a film, jobban elmerültem volna ebben a világban(btw biztos is vagyok benne, hogy rengeteg anyag maradt ott a vágószobában.)

előzmény: BonnyJohnny (#117)

Így 2016-ban újfent megnézve különösen prófétikus erejű filmnek hat, persze itt a menekültválság csak háttér, a betegség egy tünete, amit talán jobban ki is dolgozhattak volna, de ezt hiba lenne hiányosságként elkönyvelni, mivel már 10 éve sem ettől volt annyira erős. Hanem a vágásoktól, a feszültségtől, igazából 5 évente készül ennyire jó akciófilm, annak ellenére, hogy ez nem az. :)

2016-04-14 03:31:11 The Babadook (2014) / A Babadook whiteman 01 (3) #33

Hm-hm. Nagyon jó alapanyag, a forgatókönyv Polanski lakás-trilógiáját, a címszereplő kivitelezése pedig a Tim Burton-i esztétikát idézi, ám a végeredmény kevesebb annál, mint amilyen jól hangzik. Azt, hogy kiszámítható, nem rovom fel neki, mivel egy hommage az egész film úgy ahogy van, egy tisztelgés a pszichológiai horror zsánere előtt, de például drámaként abszolút nem működik, és a kisfiú játékának köszönhetően az első fele sokszor inkább idegesítő, mint félelmetes. Így lesz ebből közepes.

Hivatkozási alap a mai napig. Nem lennék meglepve, ha például Christopher McQuarrie megnézte volna ezt egy párszor, mielőtt megírta a Közönséges Bűnözőket :)

2016-02-29 04:37:36 [Megérdemelte-e az Oscart...] whiteman 01 #9090

Én is a Maxnek drukkolok, továbbra is:) Történelmi lenne ha megnyerné a legjobb film díját, mert akciófilm eddig egyetlenegyszer nyert ebben a kategóriában, ez volt a Francia Kapcsolat. De javítsatok ki, ha tévedek:)

előzmény: Olórin (#9015)

41/50 így tippre. Visszanéztem, hogy hányat láttam, ez már csak 27/50. Harmadszorra azt néztem, hogy ebből a 27 évből hány az, amikor az összes jelöltet láttam, mindössze 3(!) ilyen év van. Ezek után azt néztem, hogy megérdemelték-e.
2011, Király beszéde: egyértelműen nem. A Social Network-nek kellett volna kapnia, de a Hattyú, vagy még a Fighter is sokkal inkább megérdemelték volna. 2008: No Country abszolút megérdemelte, bár a Vérző Olaj se lett volna sokkal kevésbé rossz opció. 1998: A Szigorúan bizalmasnak kellett volna kapnia egyértelműen, már csak azért is mivel a Titanic minden egyéb fontos kategóriát is bezsebelt. Nyilván ez a kis statisztika csak érdekességnek jó, de abban a közhelyben is megerősített, hogy a kincseket nem a nyertesek, inkább a jelöltek között kell keresni:)

előzmény: ChrisAdam (#2531)

2016-01-06 22:39:40 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] whiteman 01 #21807

:D

--
Áthelyezve a(z) El laberinto del fauno topikból.

előzmény: BonnyJohnny (#21806)

Achtung! Ez a film legkevésbé sem vígjáték. Most attól még, hogy az ájemdíbí azt írja... Ez egy kurva jól megírt love story pár jó ötlettel, ugyan vannak benne jó poénok, de ettől még korántsem lesz valami vígjáték. A lényeg az alkotói szándék, nem az esetleges poénok minőségi/mennyiségi aránya. Mondok egy példát: a Die Hard első részében az a pár egysoros, az a kevés verbális poén sokkal jobban betalál, mint a szintén Steven E. de Souza által írt, és szintén a buddy cop egyik alapjának számító 48 órában összesen. Mégis kinek jutna eszébe a Die Hardot vígjátékként, vagy akár akció-vígjátékként meghatározni?! Na ugye. Az elmúlt évtized egyik trendje a feelgood-movie, ami a könnyedebb hangvétel miatt megtévesztő lehet, de ezek műfajilag a legritkább esetben jelentenek ténylegesen vígjátékokat. Jó példa még Billy Wilder klasszikusa, a Legénylakás, amiben aztán bőven vannak komikus szituációk, verbális poénok, meg alapvetően C.C. Baxter karaktere is vicces, szórakoztató figura, mégis, vígjátéknak a legkevésbé sem nevezném. Talán dramedy, az is, meg ez is. Már ha ezt lehet műfajnak nevezni...
A film egyébként egy parádé, szeretem amikor olyan színészekből bújik elő a tehetség, akiktől alapvetően semmit nem várnék(egy Másnaposok-trilógia után). Egy-két túlkapás miatt nem adtam meg az ötöst, de mindenképp nagyon jó, David O. Russel nevét is mostmár megjegyeztem, a Gagyás család után még nem annyira:)

Látatlanban 8/10 :D

előzmény: kovi1970 (#11)

Dögunalom a legkevésbé sem, profin elkészített, jó tempójú, feszült, hangulatos kis dolgozat, csak éppen egy mákszemnyi eredetiség, vagy merészség nincs benne.

2015-12-26 10:19:21 [Filmet keresek] whiteman 01 #1869

Szép reggelt! Egy filmet keresek aminek sajnos sem a címét nem tudom, sem színészt mondani belőle, az HBO adta le kb. egy évvel ezelőtt. Egy fiatal pár költözik be egy felhőkarcolóba, talán New Yorkban, van egy szomszédjuk, egy nő, aki nagyon zárkózott és nagyon gazdag. Van a nőnek egy pszichológusa, és ő felbéreli a párt , hogy férkőzzenek a nő bizalmába, és tudják meg a bankszámlaszámát... A nő nem beszél amúgy senkivel, csak a pszichológusával. Valaki esetleg?:) Előre is köszi a segítséget!

2015-12-17 22:15:45 Le locataire (1976) / A bérlő whiteman 01 (5) #14

A műfajok közé kéretik felvenni a horrort is, a Lakás-trilógiát pedig összeköthetnétek! Ez a film az Iszonyat párdarabja, gyengébb annál, de megvan benne minden, amiért Polanskit imádom. Nyomasztó, fojtogató atmoszféra, a psziché totális leépülése, és egy úgy-értelmezed-ahogy-akarod befejezés. Igazi oldschool thriller, Polanski legalább akkora mestere volt a suspense-nek, mint Hitchcock, mégis kevésbé méltatják...

Látta valaki az Original cut-ot? Egyáltalán, megszerezhető? Véleményeket kérnék:)

2015-11-29 17:43:59 Anomalisa (2015) whiteman 01 (?) #7

Ugye bemutatják itthon?

A hazai bemutatóról lehet tudni valamit?

Látta valaki a rendezőit? Érdemes?

Ez a Max tényleg őrült… Igazság szerint mindenhol annyira egyöntetűen csak pozitív véleményt lehet olvasni/hallani, hogy már-már közhelyszámba megy dicsérni ezt a filmet, mégis muszáj volt megragadnom a billentyűzetet, mert baszki, végre egy mozi, amiről érdemes beszélni. Hol is kezdjem… sok cikkben olvastam, hogy 10, akár 20 éve nem készült ilyen jó blockbuster. Én ezt a filmet nem nevezném annak: inkább olyan, mintha egy alapvetően független, art beállítottságú rendező kapott volna a stúdiótól 200 millát, hogy tessék, na most kitombolhatod magad! Csak a külsőségekből állapítható meg, hogy ez egy stúdiófilm (igen, olyan látványos, hogy beszarsz), minden egyéb szempontból teljesen kompromisszummentes, intenzív, nyers, minden idióta akciófilmes klisét nélkülöző (a főhőst egyszerre csak egy ellenfél támadja, sohasem fogyó lőszer, kötelező, egyfunkciós „vicces” mellékszereplők, amerikai zászló felbukkanása másfél percenként stb.), egyszerűen vérfrissítő ÉLMÉNY. Ehhez képest az új Halálos Iramban egy kölyökklub volt (Jónás Ritával). Ez a film meg egy olyan autó, amibe fék helyett egy 2. gázpedált szereltek. Nem fogok nagy szavakkal dobálózni: ez egy korszakalkotó film, egyfajta paradigmaváltás. Én tényleg rajongok a moziért, szívesen megnézek majdhogynem bármilyen filmet, szeretem Hollywoodot, szeretem a széles tömegeknek készült látványfilmeket, DE: ezen filmek 90%-áról elmondható, hogy gyenge. Konkrétan: a stúdiórendszer, a producerek megkötik a rendező kezét, ha valami nem tetszik nekik, simán újravágatják a filmet egészen addig, ameddig a korhatárbizottság ki nem tudja szabni rá a PG-13-t (itthon ez 12-es karikának felel meg), a látványelemek nagy részét vetített háttér előtt veszik fel, vagy megoldják CGI-al utólag, az egész forgatás, az „alkotás” célja egyetlen dolog: megfelelni minél szélesebb közönség elvárásainak. Erre ittvan ez a 70, azaz hetven éves rendező, aki szarik erre az egészre, neki ez volt az álma, hogy végre elkészíthesse ezt a filmet, ami, hogyha a legelső vázlatokat, ötleteket vesszük kiindulópontnak, több mint 10 évig készült. Mi az a CGI? Ez a rendező évekig forgatott különböző sivatagokban, Ausztráliában, Namíbiában, stb. Itt minden egyes díszletet, kelléket, járgányt megépítettek, hogy aztán jól lezúzhassák a faszba: ilyen erős autós üldözéseket én még életemben nem láttam… De amellett, hogy tömény, brutális akció, ez egy kurva jó sci-fi: egy olyan világban játszódik, ami nem is annyira elképzelhetetlen, csak egy kicsit kell még hülyébbnek lennünk ahhoz, hogy tényleg ennyire szennyezett legyen a bolygó… Nem fogok spoilerezni, úgyis megnézi majd, aki még nem látta, lényeg, hogy erre mondják, hogy ember embernek farkasa. Ez itt maga a neobarbarizmus. Ez egy mestermű. Must-see. Évfilmje, kőkeményen.

Ez a film a Hollywoodi filmművészetben meghatározó, és stílusteremtő az operatőri munka szempontjából. Sok kritikusi díjra jelölték is, például a Bostoni-, és a Phoenixi filmkritikusok díjára, az amerikai független filmkritikusok díját pedig el is nyerte a film operatőre. A film vitathatatlanul legnagyobb erénye a vizualitás, aminek főbb elemei: rekordszámú vágás, videoklipes stílus, a film majdnem felében osztott képmező, és rengeteg szuperközeli. Egy átlagos film 500-600 vágást tartalmaz, ez a film körülbelül ötszörannyit. Ez a film súlyos drogfüggőkről szól, ez az életmód meglehetősen egyedi és bizarr, ennek a megfelelően ezt a film képi világa is ezt tükrözi. Például a rendező által csak „hip-hop-vágás”-nak titulált, gyors, ismétlődő képsorokat jelentő technika is direkt ehhez a filmhez lett tökélyre fejlesztve, ami a heroin, a marihuána, és az egyéb kábítószerek fogyasztását mutatja be, először a teljes folyamatot, az anyag „készülését” majd pedig a későbbiekben csak jelzésértékűen a folyamatból egy-egy montázst, vagy képet kiragadva. Ez a technika a nyolcvanas évek hip-hop videoklipjeiből származik, lényege a kapkodás, gyors, és részekből összeillesztett képek egymás után. Nem véletlen, hogy az operatőrünk több, mint 70 videoklip készítésében vett részt ezt a filmet megelőzően, és ezeken kívül főleg reklámfilmekkel foglalkozott. Talán az ismétlődés a legjobb szó, ami a képi világot jellemzi. Az idő múlását csak az évszakok kihangsúlyozása érzékelteti, a cselekmény egy merő ismétlődés. A filmben rengetegszer látjuk ugyanazt a képsort, de a rengeteg vágásnak és a gyors képsoroknak, a tempónak köszönhetően mégsem válik unalmassá. Ezért zseniális. A film néhol szürreális jeleneteket is tartalmaz, az éppen drogok hatása alatt álló szereplők tudatmódosulását, néhol a hallucinációikat bemutatandó, a filmben sokszor rendkívül különleges beállításokat láthatunk, mint például a halszemoptika. Ez nagyobb látószöget jelent, az ember látószöge 170-180 fok körül van, ez pedig jóval 180 fok felett. De nem csak a beállításokról van szó, Matthew Libatique speciális kamerákat is használt, mint például a színészek testére erősíthető „snorri cam”. A film sok plánnal dolgozik, és közelikkel, sok benne a premier plán, amikor csak egy szereplő arcát mutatja a kamera, amerikai plánból is sok van benne, de totálokból viszonylag kevés. A képek kompozíciója legtöbbször nagyon látványos, a háttér szürke és fakó, meg általában a színek is, viszont egyes jelentőségteljes dolgok pedig élénk színnel vannak kiemelve, ilyen az a bizonyos piros ruha, Ellen Burstyn haja, Jared Leto fekélyes sebe, meg hát persze a drogok: a különböző színes tabletták. Ezek visznek színt a szereplők életébe, szó szerint. A képi világ, a vágási technika annyira szemkápráztató, pörgős, mondhatni trendi, hogyha a film története nem lenne ennyire húsbavágó, akkor akár azzal is lehetne vádolni, hogy ez egy propagandafilm a drogozás mellett, és nem pedig az ellen. Nagyon súlyos ez a film, ahogy a cselekmény halad előre, egyre csak nyomasztóbb és nyomasztóbb, és ez nagyban a képi világnak is köszönhető. És itt bizony nincs happy end.

belenézek, köszi:) nem olvastam egyébként.

előzmény: gerbence (#244)

ezt most úgy képzeljem, mint a Kill Bill anime-betéteit nagyjából? amugy köszi:)

Véleményviharokat várok a DC, meg az Ultimate cut-ról :D még moziban láttam a filmet és újra akarom nézni... valamelyiket érdemesebb?

2014-10-28 00:11:01 Mary and Max (2009) / Mary és Max whiteman 01 (4) #28

Hát nemtudom. Szerintem meg elég hatásvadász, de kétségtelenül profi és egyedi mű. Elismerem, de szeretni nem igazán tudom.

Egyik X-ment sem láttam még: Ez valamiért jobban érdekel, mimnt Bryan Singer-féle, legelső rész. Melyikkel érdemes kezdeni, a tökéletes érthetőség szempontjából?

hmm? valaki valami pontosabb infot? :)

előzmény: whiteman 01 (#1243)

de mi benne a PS? A linknél az egyik komment szerint az eredeti képen rúgók vannak Heath Ledger lábán, nem pedig gördeszka....viszont gördeszkázni tudott 2005 óta, a Lords of Dogtown miatt.

előzmény: Ubul (#1242)

[link]
Ez a kép állítólag a forgatási szünetben készült. Szerintetek kamu, vagy real?

2013-06-06 15:16:12 The Avengers (2012) / Bosszúállók whiteman 01 (5) #237

Állítólag létezik egy 1978-as Avengers, képek alapján nagyon gagyi nosztalgia-trash lehet.:D Meg akarom nézni, viszont se itt, se az Imdb-n nincs fent. Valaki tud erről bármit? Köszi előre is :)

2013-05-30 03:26:45 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] whiteman 01 #18054

ezt hol találtad? 9gag? :D valami hivatkozást kérhetek szépen? :D

--
Áthelyezve a(z) Fast & Furious 6 topikból.

előzmény: McCl@ne (#18053)

Gyerekek, nem a cameo tárgya a meglepetés, hanem a cameo mikéntje. És az ütni fog nem is kicsit, higgyétek el ! ;)

Spoilerben? mit?? azt, hogy Jason Statham szerepel a filmben? hmm... már egy stáblista is lehet spoileres ezek szerint :D

előzmény: Xuja (#13)

Eddig azt hittem, hogy Chuck Norris bír a legcoolabb cameo-val... tévedtem. Jason Statham !!!

már ne is haragudj, de ilyen hülyeséget hogy lehet írni??? Sajnálod, hogy jó kezekbe került a Star Wars? Sajnálod, hogy hosszú idő után, VÉGRE egy méltó folytatást kaphatunk?

előzmény: deviant (#118)

Gyerekek, nekem az első rész nem tetszett, olyan vízízű volt. A Star Trek-ért sem voltam oda soha(Star Wars-os vagyok, na.) Azért érdemes megnéznem? Mennyire különbözik az első résztől?

2013-04-30 17:04:13 Iron Man 3 (2013) / Vasember 3. whiteman 01 (4) #56

az Imdb szerint 130 perc a film, a Port szerint 109. Valaki erősítsen már meg abban, hogy ugye az teljesen képtelenség, hogy a Fórum Hungary kivágott 20 percet a filmből???

"egyszer csak jön a csavar, hogy ez játék volt."
Egy ilyen jellegű dramaturgiának pontosan ez a lényege. Nem kell az első egy órát azzal tölteni, hogy magyarázom, szájbarágom a játékszabályokat, mint az Inceptonben, mivel pontosan ezzel lehet tönkrevágni egy ilyen film mindfuck jellegét. Ami itt tökéletesen működik.

előzmény: BonnyJohnny (#27)

  • 1
  • 2
  • ...
  • 8