terika

2022-06-19 21:15:16 Spiderhead (2022) / A pók feje terika (2) #1

A téma érdekes volt. A kivitelezés iszonyatosan pocsék.

2022-05-28 10:12:42 [Tévésorozatok] terika #4086

Stranger Things 4.évad 1-7.részig
Én magam részéről nagyon vártam. Meg azt is, hogy tegnap hazaérkezzek a munkából és gyors vacsi után nézhessem már végre. :D

Az megvan ugye, hogy 2 részt is Antal Nimród rendezett?

Én nagyon élvezem ezt az old's school stílust. Eddig is nagyon érzett a retro faktor, de vagy nagyon megtolták ezt, vagy nagyon elszoktam ettől és most nagyon élvezem. De nem is érdekel, király. :D
Amellett, hogy bőven megvannak a logikátlanságai a sztorinak, én nagyon imádom. Annyira adnak az érzésnek, és olykor lehet úgy érzi az ember, hogy túl van tolva, de talán annyira nem is. [spoiler]
Nekem a 4.rész végén volt egy nagy érzelmi csúcs. Az teljesen túl van tolva, totál, de nagyon katartikus volt az a szabadulás számomra.
A történet mellesleg több szálon fut és nekem úgy tűnik főgonosz is kettő lesz.
Az egész évadot átlengi a világmegmentés mellett mindenki saját egyéni életének megmentése. Kit érdekel a világ, ha közben csendben elpusztítod magad? Annyira átjön ez a depresszív, mélyletargikus, nihilista stílus, ahogyan kínozzák saját magukat a karakterek. És, hogy a legnehezebb feladat nem a világ megmentése, hanem az, hogy meg tudd szólaltatni saját magad azoknak az embereknek, akik szeretnek, akik körül vesznek, akik segíteni szeretnének, hogy elmondd, hogy segítségre van szükséged, mert nagyon fáj...
Nekem nagyon tetszik a metaforikus kép, a karakterek küzdelme a saját fájdalmukkal, ahogy belehalnak minden percbe abba, hogy nem tudnak segítséget kérni, ahogy szenvednek, némán megölik magukat. Akármennyire is absztrakció ez, nap mint nap látok ilyen embereket. Egyszerűen képtelenek segítséget kérni, mert annyira fáj. Nem csak itt a sorozatban, de a való világban is ez egy óriási tragédia. Itt szeretném megjegyezni, hogy küzdeni sokszor nagyon nehéz, főleg aki már ilyen állapota került, óriási erőt adhat, ha nem hagyjuk magára. Nem mellesleg a karakterek szenvedése a depresszió tankönyvi állapotát mutatja be. Annak, aki nem élte át, nevetségesnek is tűnhet az egész, és valahol meg is értem, hogy így gondolják. Mi olyan nehéz abban, hogy kimondd: segítenél kérlek?
A soundtracket annyira imádom. Annyira retro ez is. :D
És itt jelezném, hogy a Running up that Hill többször is feltűnik, de megintcsak a 4.rész végén akkorát futott szó szerint is a jelenet, nagyon imádtam.
Mellesleg az összes zeneválasztás nagyon tetszik az egyes jelenetek alatt. Nagyon jó atmoszférája van az egész sorozatnak.
Vannak uncsi részek egyébként. Viszont ez a karakterek szuper megágyazásának köszönhető. Mindenkire jut idő, ami miatt kevesebb az akció, viszont több a lelki dráma.
Éjjel csak a 6.rész elejéig bírtam, úgyhogy ma még 2 rész vár rám, de dara. Bár úgy érzem vannak pontok, ahol érdemes megállni, mert elég jól túl van húzva a drámai vonalon, annyira hétköznapi problémákkal küzdenek a karakterek, hogy ennél sablonosabb már nem is lehetne, mégis annyira bele tud marni az emberbe, szinte nekem fáj. Úgy gondolom valamit nagyon jól csinálnak az ST-ben. Remélem marad a színvonal végig.
Ja meg. Csillagkapu. Mikor lementek a bunkerbe, totál Csillagkapu feelingem volt. Full azok a folyosók. :D
szerk.: befejeztem. Nem mondanám különössebben kimagasló alkotásnak, de hozza a saját szintjét, azon pedig igen szórakoztató. Elég jól meg van a feszültségfaktor, takarosan összevágott snittek. Nekem a 4.rész volt a tetőpont. A gonosz kellően gonosz, az érzések mélyek, van összetartozás, magány, meg minden, ami kell, rendben vannak a karakterek. Elég jól csavarják a sztorit is. Az elkülönült szálakat kezdik összehozni, és azt is jól csinálják egyelőre.
Várom az utcsó 2 részt.

2022-05-13 13:02:52 Bodom (2014) terika (?) #1

Aki látta már, az a 2 ember, hol lehet ezt megnézni?

2022-05-13 12:59:41 Swing (2014) terika (1) #9

Kritikán aluli. Szuperül összegyűjtött holivúdi klisék fordulata. Egyszerűen rettenetes. Az Álom.net jut az eszembe erről a filmről. Nagyon kínos.

Én ennek a trailerét láttam csak, de nagyon izzadtság szagú még így is az egész. Olyan vállalhatatlan kategória, még Nic Cage-hez képest is. :(

előzmény: Ubul (#1)

2022-05-06 17:21:26 [Tévésorozatok] terika #4070

A Discoverys véleményeddel totál egyet tudok érteni. Ha nem Star Trek lett volna nem néztem volna a 3.évad közepétől. A vizuális része viszont nekem nagyon tetszett, már amikor kaptunk belőle. Vannak emlékezetes képek, számos kép landolt nálam képernyőképnek, de a történetet nagyon szegényesre fogták és több helyen szappanoperaszerű volt. Amit utáltam. Azt sem bántam, hogy több sci-fiből lopkodtak össze ötleteket, de tovább gondolhatták volna őket (pl. Arrival).
Az ST:SNW-be pedig belenézek majd, biztatóan írtál róla. :)

előzmény: critixx (#4069)

Eléggé vegyes érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Most jöttem ki a moziból. Így elsőre 3-4 között mozog.

Szerintem nyugodtan.
Kicsit csalódott voltam, hogy csak ennyi volt, annyi stáblista után. -. -

előzmény: bambula (#1)

2022-04-23 18:21:51 Fresh (2022) terika (4) #6

Annyira elborzasztott többször, nagyon váratlanul ért a téma. Pedig előzetest is láttam, de kimaradtak az igazi okok abból. Szóval sokkolt. Tisztára kiakadtam, hogy mit csinálnak. Azonban annyira vonzott az elmebetegség bemutatása, hogy nem bírtam kikapcsolni.
A befejezés számomra középszerű lett, ott semmi újat nem láttam vagy olyat, ami magával ragadt volna nem is illet ez a vég a sztroihoz annyira. Bár a hatás így is erős volt.
Elég érdekes darab.

2021-12-26 01:06:15 [Filmet keresek] terika #3019

Sziasztok! Nem jut eszembe a film címe, amit kétszer is megnéztem....igen ez ciki. Tehát. Adott egy pszichiáter házaspár gyereke, aki szintén pszichológusnak készül. Találkozik egy lánnyal, aki olyannyira megtetszik neki, hogy rövid időn belül feleségül is veszi. A sztori az elköteleződéésről, az önbizalomhiányról és az elfogadásról szól leginkább. A srác szülei nem örülnek ennek az egésznek, a lány szülei meg elég furák. Később a szülők megcsaláják egymást egymással. A bizalmatlanság ára válás lesz. AZ első. Közben mindenki pszichológushoz jár ugye, a srácot a szereleme kikészíti mellesleg. Mert furcsa. Mert teljesen életidegen tőle. Állandóan kritizálja, tiszta neurotikus a csávó egyébként, mégis csak pszichológusok gyereke. XD Azért válnak el egyébként a fiatalok, mert kiderül, hogy a mennyasszonynak volt már két házassága ezelőtt. Az exeket is elhívta az esküvőre. Rengeteg pszichológushoz járás után, és családi dráma után, újabb házasság lesz a szerelmesek vége. Majd mivel nagyon szeretik egymást, el is válnak. És míg idáig eljutottak közben volt egy nagy terápiás megbeszélés is. Amin az összes pszichológus és pszichiáter részt vett, aki valamilyen formában kapcsolódott a fiatalok életéhez.
Köszönöm, ha valaki tud segíteni.

Rettentő fancsali képpel ültem le a film elé, elkönyveltem, hogy ez nagyon gáz lesz.

Viszont nagyon vártam. Volt bennem valami bizsergés, mikor megláttam a premier dátumot. Ezen nőttem fel, "ezerszer" láttam az előző részeket...mint mikor egy régi szerelmével találkozik az ember.

És igazából nagyon gáz lett. És mindemellett imádtam is.

Van éle a gondolatoknak, gyakorol nem kevés önkritikát is. Tetszettek a Wachowski karakterek, más sorozatokból jól ismert színészek keménykedtek kicsit. Tetszett a gondolatisága is. Nem mondott nagyot, viszont lehet filózgatni. És nagyon tetszett a rengeteg visszautalás is, a kivágott jelenetek, elemezte saját magát a film, ami tele volt öniróniával, szarkazmussal és kérdésekkel. A sok bejátszás miatt csomóan tuti újra vagy megnézik az egész trilógiát. Plusz az apró utalások arra, hogy a filmkészítő is tisztában van azzal, hogy a folytatás óta 20 év eltelt majdnem és megváltozott a világ, az emberek. Nekem tetszett ez a látószög. A Merovingi szarul sikerült színpadias belépése óhajtott erre utalni a legjobban, hogy a mennyire eltávolodtunk, hogy milyen elcseszett a világ, ez nyílvánvaló társadalomkritika akart lenni, amire itt sem figyelt azt hiszem senki sem.
Elmondta a sztori elején, hogy mi lesz ebben a filmben, és azt hozta is. A nyálas jeleneteket az első három részben is rühelltem, de hát a szeretet ereje kérem szépen mindent visz, ezt tudjuk már jó ideje. A kamehamehás megmozdulásokon eléggé kínosan éreztem magam, de ez van. Kicsit többet láttunk a világokból, de most se nagyon mentek bele a háttérsztoriba, amiből valószínű rengeteg dolgok meg lehetne mutatni. Én éltem volna valami tudományos hátteret. Remélem amúgy nem lesz több rész, vagy nem is tudom. Azt érzem, hogy különösebben újat nem adott a sztori, voltak különleges aspektusai, de nem hiszem, hogy a filozófiai háttérről többet le lehet húzni. Bár mi vagyunk a birkák...szóval csak (meg)vezetni kell minket.

Smith ügynök igazi célja nem derült ki számomra mellesleg. Azt hiszem logikailag failed volt a jelenléte.
A rendező szivárványosságát a Sense sorozat óta nem szeretem (megijedtem, hogy ilyen befejezése lesz a Mátrixnak is, mint a sorozatnak, amitől kb. hányingerem lett). Itt is utáltam minden ilyen erősebb utalást.

Írta itt valaki, hogy azon gondolkozott, hogyan lehet hozzányúlni egy ilyen "franchise-hoz, aminek az első része megismételhetetlen gyöngyszem a filmtörténelemben". Szerintem az a baj ezzel a kérdéssel, hogy egyáltalán létezik. Létezik, mert mindig valami megismételhetetlenre vágyunk, ami túlszárnyalja az előzőt, ami többet ad, ami biztosan lesz valamilyen, de lehetőleg sokkal, de sokkal többet adjon, mint eddig. Ekkora elvárást szerintem képtelenség teljesíteni. Ez a fanyalgás érezhető a filmben elég rendesen. A kettősséget a játékfejlesztők adják amúgy a legjobban benne, kell a "mi a fene folyik itt" fény kontra én azt szeretem, ha lőni kell és kész, gondolkozni semmit. Az első fele szerintem elég erős a filmnek ilyen téren, főleg az élet monotonitására, mókuskerékre, a mindennap ugyanaz a szarra utaló zenés jelenetek, azok eléggé be tudnak találni....a többi meg "csak Mátrix".

Azt hiszem eléggé megosztó film lett ez. Maga a film is elég ambivalens, hol komolyan veszi magát, hol nem. A nyomás. Mégsem lehetett volna megengedni, hogy egy másik cég csináljon folytatást....XD

Nem mellesleg egyébként a véleményem az, mint ezen nevelkedett birka, hogy az előző részek sem rejtenek semmi különöset. Jó sztori jött, jókor, jó helyen. Ha ma menne a Mátrix első része, nem lenne kultfilm azt hiszem belőle. Főleg, mert annyi logikátlanság van azokban is, hogy a hajam égnek áll tőle, semmi különösebb háttérsztori, világépítés, nem elég komplex. De a feeling, meg az ismeretlen, meg a hőskultusz pont jókor, jó helyen kódoltatta be magát a filmtörténelembe.

Újra is fogom nézni amúgy. Igazából ezt vártam azt hiszem, ez a Mátrix. Se több, se kevesebb.

2021-10-01 07:47:59 Kockaember (2017) terika (4) #1

Ehhez tud valaki linket, ahol meg lehet nézni?

2021-09-05 20:22:18 The Holiday (2006) / Holiday terika (2) #17

Rettenetes szereposztás. Noname színészekkel jó film is lehetett volna. Szörnyű egyszerűen az egész.

2021-08-08 01:12:49 Hua Mulan (2009) / Mulan terika (4) #4

A 2020-as Mulan film után néztük meg ezt. Mélységeiben teljesen más. Abszolút drámai. Nincs az a nagy feminim jellege mint a másik filmnek. Megvannak a kínai film vonásai benne, de a hőspátosz pont hiányzik belőle, mivel arra törekedett, hogy az elesett ember talpraállását mutassa be. Nehéz élet, nehéz harcok, nehéz döntések. Sokszor nem egy sokáig tartó fizikai harc dönti le az embert, hanem a lelki kínlódás. Hua Mulan ember volt, nő, harcos, szerelemes, párját vesztett, népét megmentő.
Sokkal jobban megérintett az, hogy mindent feladott, mint a másik filmben. Bár volt egy elég darabos történtvezetése, mégis az érzelmi részek elvitték a filmet. Holott háborúban nincs érzelem...

Nekem tetszett. Moziba néztük először gyerekekkel. A bizalom témát feszegeti nagyon, abszolút nem egyszerű dolog. Mikor ismét néztük végig magyaráztam a gyerekeknek. Ilyen szinten a Wall-E tetszett még a családnak, bár az pixar, de komolyságát tekintve.
Mellesleg az animáció az nagyon szép.
Elolvastam a kommenteket. Gyerekes felnőtt vagyok, lelkileg is. Nem bánom. :D

2020-11-28 17:33:36 Kontroll (2003) terika (5) #56

Pont most néztem újra amúgy, és a kabáton kívül se a cipő, se a nadrág nem egyforma. Akár lehetne a Bulcsú is a gyilkos, de szerintem nem ő az.

Lélektani szempontból. Mint megtudjuk Bulcsú egy rettentő sikeres életet hagyott maga mögött és borult totális apátiába. Néha felsejlett a múlt és olykor kikacsintott a jövőbe, de gyakorlatilag lebegett az egész film alatt a személyisége. Az elvonulás a teljes depresszív állapotot mutatta be, szerintem. Az üregben való mászás is a lelki nyomorúságot szimbolizálta, ami egyre inkább szorít és a végén beleszorul az ember, azt sem tudván mit talál ott. Bulcsút már úgy kapjuk a történet elején, hogy ebben az állapotban van. Az, hogy egy ilyen gyilkossal azonosította magát Bulcsú, szerintem az a legalsó szint, onnan nem volt lejjebb már neki sem. A futások is inkább a menekülést mutatták be, illetve azt, hogy képes megtenni dolgokat. De én nem hiszem, hogy ő volt az, inkább magára aggatta ezt a szerepet. Persze tényleg nagyon kétértelmű a történet, de melyik lelkibeteg, depresszív agonizáló ember azonosítja magát valami csodálatossal? Ha ilyen állapotban lennék, akkor lehet én is azt választanám, hogy egy gyilkos vagyok, a saját életemet öltem meg.

előzmény: Tenebra (#38)

2020-07-03 15:24:30 Big Fish (2003) / Nagy hal terika (4) #74

Valamelyik este újranéztem. Nem a teljesen tipikus Tim Burton film, szerintem. Olyan "hétköznapi" lett a szó pozitív értelmében. Fogyasztható. Történet az elengedésről. Kicsit unalmas és lassú is olykor. Én szerettem ezt a lassúságot.
Megint tetszett ez a film.

Amit yuriko is írt, esszenciális. Elképzeltem ezt a mai világban ... - bár lehet van, csak én nem "látom" ezeket. Olyan "egyszerű" és egyenes életnek tűnik annak ellenére, hogy mennyi lemondással (?) jár és milyen nehéz. A film megnézése után olyan távolinak éreztem a világot.
Egészen érdekes élmény szerintem, kicsiknek, nagyoknak is a film megnézése.

Nekem tetszett. Meglepődtem. Jet Liről és filmjeiről valami teljesen más emlékeim voltak, általában azért nem néztem a filmjeit, mert béna, gagyi stb-nek tartottam... Ez szintén kellemes csalódás volt számomra.

Az előző rész szerintem is jobb volt egy picivel, mint ez. Fank engem Zorgra emlékeztetett az 5.elemből. Nagyon tetszett a film atmoszférája, egyszerre volt nyomasztó és bájos. Érdekes volt a történet, lehetett izgulni, az információkat is csak csepegtette és mindig láthattunk az újabb infora egy-egy emberi reakciót a pozitív és negatív tartományból is. NEkem ez a kettősség tetszett a legjobban a filmben.
A vége kicsit nyálas lett....

Fúú, lehet agyalni. Megnézem a 2.részt is, remélem jó lesz.

2020-05-30 16:21:11 Huo Yuan Jia (2006) / Félelem nélkül terika (5) #6

Sajnos nem eredeti hanggal néztem, de így is meg vagyok lepődve. Én lemaradtam arról, amikor Jet Li így megkomolyodott. Lehet, hogy rángatják őket dróton, de én a keleti filmekben már annyira megszoktam ezt, hogy szinte csalódott lennék, ha nem lenne. :D

2020-05-30 16:08:30 Jin yi wei (2010) / 14 penge terika (3) #1

Donnie Yen Ip man-ként nekem sokkal jobban funkcionált (az Ip man filmek közül is A becsület útján,2.,3.részre gondolok). Ebből a filmből a drámaiság hiányzott nekem nagyon. Minden adott volt hozzá, de valamiért a hatás elmaradt. Az egyéni sorsok szívfacsaróak, de mégsem szenvedtem tőlük. Viszont a vége elég szépen kikerekedett, kicsit kárpótolt az egész filmért.

2020-05-24 15:02:08 The Accountant (2016) / A könyvelő terika (3) #20

A hasonló kategóriájú filmek között szerintem egészen jól megállja a helyét. Eltekintve a sok logikátlanságtól, fontos aspektusok elfelejtéséről (mint a betegségek jellemezői) egészen szórakoztató volt.
Nem tudtam eldönteni, hogy akció film volt, vagy autistákat "reklámozó" film?

2020-05-24 14:57:28 Nyitva (2018) / Open terika (3) #20

Nagyon jó témát vett elő, mint megannyi hasonló film már. Reflektált a világ változásaira a kapcsolatok kontextusában. Viszont csak a felszínt vakargatta. A látszólgos egyéni (mivel egymásra hatással vagyunk) sorsok tragédiájának eltussolása a végén pedig nagyon irreális volt a filmhez képest is. Kicsit az volt az érzésem, hogy nagyon komolyan szerette volna bemutatni ezt az egészet a rendező, azonban elment a dolog valamiféle "sztárparádéba". Kár érte.

2020-05-24 14:54:26 The Neon Demon (2016) / Neon démon terika (1) #37

Ez rettenetes volt. Bevallom az itteni ajánlások alapján választottam ezt a filmet, de nagyon nagyot csalódtam. Álművészieskedő, aberrált, elcseszett. Semmi dinamikája nem volt a filmnek. Vártam volna, hogy lenyűgözzön és a végén azt tudjam mondani, hogy igen, ez a világ (a filmben bemutatott) kegyetlen - mert erről szólt az ismeretőt is, erről szólnak a vélemények. Ezeket azonban semmilyen szinten nem tudom belelátni, mert számomra ezek nincsenek benne.

2020-03-09 14:32:22 [Általános fórum] terika #8307

Sziasztok! Érdekelne a véleményetek a horrorral, mint műfajjal kapcsolatban (bár beszélgethetünk az összes műfajról is, de itt most a brutalitás miatt maradtunk a horrornál csak). Beszélgetünk a barátaimmal erről és némi vitába keveredtünk, ezért írok most ide is.
Egyikőnk állítása szerint a horror, mint műfaj az elmúlt évtizedek során mondjuk úgy egy evolúciós fejlődésen ment keresztül és míg régebben úgy játszódtak nagy általánosságban mondva a horrorok, hogy volt egy alapkoncepció (egy városi legenda, vagy vegyük alapul a Péntek13-at), ha idejössz akkor lehet meghalsz, és néhány nap után elkezdtek meghalni, jött a "gyilkos", menekültek sokat, féltek, menekültek, meghaltak, voltak véres jelenetek ugyan, meg esetleg egy sejtemes befejezés és kész. Sok esetben semmi indítéka sem volt a gyilkosnak, csak öl, mert gonosz. Manapság pedig a lélektani ereje igen nagy egy horrornak, sokkal nagyobb belső feszültséget kelt, már-már hétköznapi szituációkkal dolgozik és sokkal brutálisabb, mind fizikailag, mind lelkileg (vegyük csak a Fűrész filmeket, vagy a Moteles feldolgozásokat), alattomos, azért ölnek, sőt nem is ölnek, hanem kínoznak, hogy lássák, ahogyan szenved az áldozat.
A másik nézőpont pedig az, hogy a horror az horror és kész, mint az, hogy az anime is animáció meg a walt disney rajzfilmek is animációs filmek. Mert, aki ilyet néz, az számol azzal, hogy rettegni fog, mert a horrornak ez a célja, és ugyanúgy rettegesz egy régebbi horrortól, mint egy mostanában készült filmtől.

Mi a véleményetek erről?

2020-02-13 19:22:03 [Tévésorozatok] terika #3772

Nem mostani tétel, de tegnapelőtt befejeztem a Bleach című animét. A maga 366 részével egészen hosszú. Akkor kezdtem el nézni, mikor még futott, de hamar elfogyott a lelkesedés a sok, millió, özön tölteléktől, semmiről nem szóló részek miatt. Nagyon régóta húzodott ez nálam, annyira boldog vagyok, hogy letudtam. :D A shounen fight animék közül nem mondanám kiemelkedőnek, vannak benne nagyon szuper, badass részek, de nem éri meg a 366 részt...én sem néztem meg az összes fillert, bevallom, eltekergettem, átugrottam őket. A főszál natúran szerintem elég jó, biztosan lehetett volna belőle valami szuperizgalmas, akciódús shounen anime (ha nem a mangára vártak volna mindig). Ha csak ezt nézem, akkor mindenképpen érdemes egy próbát tenni vele, elég akciódús, jó kis háttérsztorikkal és frankó csatákkal, a filler részek kihagyásával nem sok mindent veszt az ember.
A háttérinformációim hiányosak, a manga is véget ért már, talán csúnya befejezést is kapott. Az anime kb. olyan 200 fejezetnyi mangával tartozik még, mivel ennyi rész ellenére mégsem lett befejezve egyébként a történet. Számos hibája van, a főgonoszok rendre ki vannak herélve, ezt nagyon utáltam benne. Sokáig szépen építkezett pedig gonoszok tekintetében is. Rengeteg a drámázás, rühelltem mindet. A filler etapok közül, amit ajánlok mégis megnézésre, az Amagis részek szerintem egész jók lettek, továbbá azok a részek tetszettek nagyon, amelyek a Zanpakutok megtestesüléséről szól - ezek a részek felértek szerintem a főszálhoz is, külön animeként is néztem volna, nagyon érdekes volt.

2020-01-14 09:50:47 [Tévésorozatok] terika #3762

Az érzett belőle, hogy nem igazán tudtak mit kezdeni a rendezők a >>star wars logóval<<. Olyan muszáj volt beletenni, mert star wars....kb. Kicsit erőltetett volt így a végén az ellenség megjelenése is. Inkább próbálkozás arra, hogyan lehet kibújni az SW klisék alól és behelyezni más kliséket, erőltetve XD, na. Nekem ilyen. De ettől még lehet jó lesz. Én érdeklődve várom azért, majd a második évadnél eldöntöm, hogy kaszálom-e.

előzmény: Kempesbaba (#3760)

2020-01-12 21:01:44 [Tévésorozatok] terika #3758

Ezen a legjobb dolgon mondjuk én is kiakadtam...mert lássuk be atombéna volt. :D A szellemiség az, ami közelít egy kicsit... A zene nekem sem tetszett egyébként. Remélem a következő évad jobb lesz.

előzmény: JB007 (#3757)

2020-01-11 21:26:55 [Tévésorozatok] terika #3756

The Mandalorian
Nem agyalták túl a sorozatot az biztos, ettől függetlenül egészen nézhető és már-már így az utolsó star wars film láttán hiánypótlónak vagy kárpótlásnak mondanám...
Voltak benne banális bénaságok, de megbocsátható szerintem. Az 50 éves bébi Joda meg übercuki :D
Felvetett pár kérdést a sorozat, engem nem zavar hogy nincsenek midikloriánok meg sithezés meg különösebben jedizés sem. Az utolsó rész végén nem tudotam eldönteni, hogy ez a csávó most akkor egy sith lovag vagy sem, mert ugyan fénylett a kardja, de nem volt egyértelmű számomra, hogy az tutira egy fénykard...annak kéne lennie, csak mittudomén. Meg ugye Joda itt egy "baba", de pl. mikor az erőt használja nem tűnt kifejezetten értetlennek azt leszámítva, hogy nem tud beszélni. Na meg persze, 50 éveig mi volt? Ki őriztette addig stbstb. Van néhány homályos dolog... LEhetne egészen pofás és érdekes Star Wars sorozat is. Amúgy az opban kifejezetten tetszik az a sok sisak, örülök, hogy felváltotta valami már végre a messzi, messzi galaxis szövegeket....
Mindenképpen nézni fogom a továbbiakban is. This is the way. :D

2020-01-03 23:20:36 [Általános fórum] terika #8228

Évekkel ezelőtt olvastam róla, hogy lesz film is, de most nem nagyon találtam semmit sem. ELVILEG nem kamu. Ezért kérdezném a nálam jobban értesülteket, hogy mit lehet tudni erről a magyar sci-firől, amely DUNA vagy DVNA címen készül(ne)? Vagy tényleg fake?

előzmény: St4nt0N (#8226)

2020-01-03 23:09:12 Tiszta szívvel (2016) / Kills on Wheels terika (4) #21

Mindenképpen váratlanul ért ez a film. Illetve a szokatlan jelzőt is társítanám ehhez a filmhez. Én nem bánom, hogy nem amerikai és őszintén remélem, soha nem készül belőle valami >>amcsi rimék fasság<<.
Nagyon tetszett, ahogy a főszereplő a valóságot a saját elfogadható valóságává alakította. Lehet vannak hibái, meg néhol leül a dinamika meg hasonlók, így emberi és szerintem bőven kárpótol a szereplők világából adott pillanatok bemutatása, a valóság.
Az összkép pedig az, hogy nagyon tetszett, lehet beszélni róla, lehet ajánlani egy jó magyar filmet a baráti társaságnak...

2020-01-03 20:43:44 [Általános fórum] terika #8225

Erről a filmről lehet tudni valamit?

2020-01-02 17:26:12 [Tévésorozatok] terika #3751

A Berserk mangával annak idején találkoztam futólag. Utána néztem, nem csak 3 film van, van még hozzá, hanem 2 évadnyi új sorozat is a 2016-2017-es szezonban. :D

előzmény: kwzatz (#3750)

2020-01-01 14:40:49 [Tévésorozatok] terika #3748

Én nem olvastam és nem játszottam, semmi előzményem nincs ezzel amúgy. A trailerek alapján nagyon vártam, a trailer nagyon tetszett.
The Witcher
Az évad megnézése után úgy tűnt, hogy a trailer kb. összefoglalja az egész évadot és elég lett volna csak azt
megnézni, a lényeg benne van. :D
Nálam nagyon megvan a gagyi faktor, az első harci jelenetet végig röhögtem konkrétan. Viszont az tetszett az első részben, hogy teljesen hétköznapi módon kezelte a mágiát, a szörnyeket, stb, mert itt ez a normális.
Ha valakinek sikerül magát túltennie az első részen akkor még érdekes is lehet.
Őszintén remélem, hogy kicsit "mélyebb" lesz a többi évad, nem ástam el magamban a sorozatot, még bármi lehet belőle.
A varázsló világ felépítése elég furi számomra, mi abban a ráció, hogy egy mágus éveket, akár évtizedeket tanul aztán egy varázslatba belehal? De most komolyan? Muszáj ezt így?
Engem érdekelne a csomó háttér sztori, ki mit miért és eleve hogyan működik a világ....persze lehet olvasnom és/vagy játszanom kéne inkább ezt. :D
Meg, hogy nekem úgy tűnt, Geraldnak a meglepetés törvénye előtt és Cirit születése előtt, mintha semmi célja nem lett volna a világon, és akkor egyszercsak jött a végzet....BAHH. És Gerald már a története kezdetekor is elvileg többszáz éves vagy mi. Szóval mi végre létezett?
A dzsinn kérdése is érdekes. Ezek szerint nem csak mágusok léteznek, akik belehalnak egy varázslatba, hanem olyan lények is, akik nem. :D

Egyébként a 7.rész volt szerintem a tetőpont. Az a rész nagyon tetszett. De csak az az egy. Ott szépen összeért minden. Jó érzés volt nézni.
Egy The Witcher szintű sorozatban mágikus világától mérföldekkel többet várok. Remélem élnek a lehetőségekkel az írók és az első évadban kiélték az összes fasságot és mostmár rendes sztorit írnak ezután. :) Lehet Yennefer lesz a sárkányok anyja, üdv Néked Yennefer Targaryen! :D

Akkor más, nem csak ezt néztem.

Attack on Titan
Ennek az anime sorozatnak idén debütált a 3.évada. Nekem darába ment le az egész, 2 hét alatt, annyira tetszett. Az anime grafikája és zenéje is igen pazar számomra. A történet kicsit lassan indul be, annak ellenére, hogy tele van akcióval és látványos csatákkal, engem a moralizálása az, ami magával ragadott végérvényesen, már-már szürreális képei szerintem nagyon érdekes kérdéseket vetnek fel. Nagyon jó dark fantasy az összes elemmel együtt, komor, olykor véres csatajelenetek jellemzik, lehet agyalni a történéseken és képes fenntartani a feszültséget. A fantasy jelző ellenére elég sok aktuáltársadalmi kérdést is boncolgat. Én inkább a komolyabb animékhez sorolnám.
A történet egy posztapokaliptikus világ bemutatására épül és az ebben szerveződő társadalmi rendre, a közös ellenséggel való együttes harcra. Hamar kiderült, hogy az egész világot egy nagy titok övezi, melyre a szereplők fognak választ keresni.
Így a 3.évad megnézése után csakis ajánlani tudom, mivel az itt lévő csavar gyakorlatilag minden eddigit megkérdőjelez.
Tavasszal indul a 4.évada. Várom.

Még egy az idei szezonból.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba
Szintén fantasy anime. Zene, grafika pazar. A történet azzal indul, hogy Tanjirou családját megeszi egy démon. Azonban az egyik testvére megmenekül, később azonban mégis démonná változik a lány. Tanjirou természetesen meg akarja menteni. Erről szól a fő cselekmény. Miközben ez a cél leng a szereplők szeme előtt, megismerjük ezt a világot, ami tele van a démonokon kívül is pont elég gonoszsággal. Izgalmas anime, tele harockkal, nekem volt egy kis Bleach utóérzésem és itt a shounen elemek és a vicces hangulat is jobban érvényesültek, mint mondjuk az Attack on Titan esetében. A sztori elég jó, laza, nem kell belehalni az agyalásba, van egy kis krimi jellege, folytatás idén tavasszal.

És az indító sorozat, ami miatt ezeket megnéztem az a

Claymore volt.
Ezt is csak ajánlani tudom, ez egy 2007-es anime. Ami miatt ezt elkezdtem az a deep hangulata volt, ami áradt az első részből. Az előző két sorozat is, amiről írtam, véresnek mondható, de ez kifejezetten az. Gyengébb idegzetűeknek ezért nem ajánlom. Érdekes történetet alakítottak ki az emberek és démonok létével kapcsolatban az évad, a Claymorek létezése is igen nagy misztikumhálót hordoz magában. Azonban az évad második felére elfogyott az ötlet és véleményem szerint elég banális be nem fejezést kapott a sztori. Sajnos folytatás nem készült, azért mégis az érdemes megnézni kategóriába sorolnám.

Az animéken túl.

The Expanse
Egyelőre úgy tűnik best of igényes sci-fi mostanában. A Star Trek Discovery-t is nézem, mert Star Trek. De az Star Trek. :D Értitek, ugye? :D
Szóval tele a sztori társadalmi kérdésekkel, űrcsatákkal, politikai csatározásokkal és soha nem tudod, ki is az igazi ellenség, meg persze van egy frankó űrrejtély is, ami az egészet generálja még. Ez annyira jól elő van adva, hogy jön az 5. évad is. A 4. évadot nem fejeztem még be, decemberben debütált. Az első 3 évad nálam darában ment le. Nagyon beszippantott a világ, nem a színészi játék a lényeg (sőt néhol kifejezetten gyengére sikeredett), a történet az, ami igazán sikeres ebben a sorozatban. Így ennyi évad után azért alakulnak ki kedvencek a néző számára, nálam a best of az Amos (nem az izmai miatt, hanem a megfoghatatlan és hideg személyisége miatt, imádom). A sorozat egyébként egy könyvadaptáció, a könyveket sajnos nem olvastam, az írók a sorozatnál is segédkeznek. Szerintem nagyon jó, látványos, szép, tiszta képek és jó a történet is.

Ha már Star Trek, nem tudom a Discovery sorozatról volt-e már szó, de az ehhez készült Short Treks című pár perces kis epizódokat melegen ajánlom megnézésre. :D Nagyon jók. :D Magáról a Discoveryről azt tudom mondani, így a 2.évad megnézése után, hogy az 1.évadhoz képest fejlődést produkált. Bár engem kifejezetten zavar a sok drámázás a sztoriban (meg egy kicsit szájbarágós néhol), de ez is ízig-vérig Star Trek. A 2.évad végére kaptunk egy igen érdekes történetet, bizonyos szintű szép lezárásokat és találkozásokat az Enterprise-szal, és totál sötétséget a néző számára a folytatást illetően :D. Nekem nagyon tetszik a Discovery technológiája, a hajtómű sztorija - remélem a jövőben fordítanak erre is majd energiát - meg, az hogy talán a 3.évad függetlenebb lesz az eddigieknél. Látszólag szépen sikerült kiemelni a Discoveryt az ST idővonalból és a 3.évad trailer alapján ugrottunk kb.1000 évet a jövőbe.

előzmény: kwzatz (#3743)

2019-12-13 21:08:58 A tagadás oka, őszintén (2006) terika (2) #2

A tagadás oka az, amire vágyunk azért, mert azzal nem rendelkezünk ezért tagadjuk. Vagy valami ilyesmi. ... -.-

2019-12-13 21:01:53 Rossz versek (2018) / Bad Poems terika (5) #44

Kicsit olyan az érzésem, mintha a Van valami... újragondolása lenne ez a film vagy az egész szituáció más megközelítésből való bemutatása vagy újraértelmezése vagy nem is tudom. Nem tudom nem összehasonlítani őket.
Viszont számomra ez sokkal átütőbb volt és szabadabb. Valamiért azt érzem, hogy rendesen bemutatja a mai 30-35 éves korosztály problematikáját, az érzéseiket. Talán nekik is készült a film, a többiek meg nem igazán érzik ezt át, aki előbb született az azért, aki meg utána az azért.
Megértem azt is, aki nem lát bele mást csak a nyafogást. Pedig ez több annál.
Igen érett alkotásnak gondolom, úgy érzem az eredményen látható a bele fektett munka is.

Tegnap este nézem meg. Annyira morbid, hogy mennyire aktuális ez a téma. XD Mintha egyes munkatársaimat láttam volna. Volt tűzeset is a cégemnél, komolyan elgondolkoztam a film végén... :D

2019-10-21 15:33:46 Joker (2019) terika (3) #149

Nagyon tetszett a film, nagyon élveztem, voltak igazán zseniális pillanatai is. Csak a címe nem jó, Arthur-nak kellett volna elneveni a filmet.

2019-10-17 00:20:13 [Tévésorozatok] terika #3677

ST Discovery S02. VÉge. Megnéztem. Pipa. Kb.ezt éreztem az utolsó rész végén. Nagyon örülök, hogy latvanyilag jól teljesített a sorozat, szerette a szemem. Sajnos nekem az ömlengés es a folyamatos dramazas nagyon leviszi a sorozat értéket. Azonban örülök, hogy van. A tudományos része és a filozófiája sajnos kimerül az önismetelgetesben. Olyan ízig-vérig Star Trek sorozat, se több, se kevesebb. Gyerekként annyira nem láttam, nem vettem észre a régi sorozatok dramazasat, és nem vettem észre sokszor, hogy nem szól nagyon semmiről akár egy egész évad, mert imádtam, mert űrhajós, mert a többek igénye, mert tele volt onfelaldozassal es világegyetem megmentéssel. Es cool volt. :D Most is erről szól az egész. Furcsa érzés, hogy mennyire könnyen lehetne a mai ST világ valami ennél sokkal, de sokkal komolyabb is.... Dehat a többek igénye számít a rendezésnél is valószínű. Azért várom a 3.evadot.^^

2019-10-14 16:57:20 Maniac (2018) / A mániákus terika (4) #1

Egy este alatt sikerült megnézni. Amit kicsit bánok is meg nem is. :)
Az első 5 perc elég volt, hogy dara legyen belőle.
Nagyon tetszett az atmoszféra, amit megteremtett, számomra áradt belőle egyfajta nyugalom. Folyamatosan ott lebegtünk ebbe a félig cyberpunk világban, ami vagy valós volt vagy sem. Végső soron számomra nem derült ki, hogy melyik valóság volt a tényleges valóság vagy valaha voltunk-e benne egyáltalán.
A másik nekem nagyon tetsző dolog az érzelmek fizikális ábrázolása volt. Ahogyan megismerhettük egyes emberek szonorgásait, ami nem volt annyira speciális, hogy ne érezze az ember legalább egy kicsit a magáénak. A veszteségkezelés, amiről ha jobban megnézzük az egész élete szólt az itt levő embereknek és valószínű a közönségnek is.
Nekem nagyon tetszett. Olyan nyugodtan volt egyszerű emellett valahogy mégis izgalmas. Az utolsó részekben azért befigyelt pár vérengzős jelenet is, amit annyira nem látok indokoltnak, a nyugodt, hullámzó érzelmi világhoz nem feltételenükl kell az, hogy lógjon valakinek a bele. :)
Én csak ajánlani tudom. Egészen érdekes élményt ad. Nem tudok viszonyítani, nem láttam a Legiont pl (még), de úgy gondolom igen emberközelire sikerült az érzelmek és állapotok ilyen fajta bemutatása.

2019-09-22 00:55:43 [Tévésorozatok] terika #3675

Megnéztem a The Boys-t, 2 ebédszünetem és 2 estém ment rá csütörtök óta. :D Várom a 2.évadot. Úgy érzem ez csak a mézesmadzag volt és ezt simán lehet fokozni, pedig itt is azonnal a pöcegödörben kezdtünk. Nagyon tetszik a szereplőgárda, és olyan marha jól vannak válogatva a zenék. Annyira jó volt, nem is merem dicsérni, mert ennél azt hiszem jobb lesz a folytatás, még csak most kezdtünk el merülni.

A nők megkísértése szeptember 12.-én volt a Dunán.
A férfi mind remél szeptember 19.-én lesz a Dunán.
A bársonyos hullámok szeptember 26.-án lesz a Dunán.
A filmek a vetítés után 7 napig megtekinthetők a Médiaklikken.

2019-09-16 21:30:00 Shazam! (2019) terika (2) #26

Ez kínos volt. Ahogy többen írták, voltak kifejezetten jó, már már zseniális pillanatai a filmnek, de nem ez volt a jellemző. Összességébe véve pedig, mint írtam, inkább kínos volt, mint vicces. Egy-két megoldás tetszett benne nagyon, mint pl. Shazam erejének átadása vagy felosztása vagy szétosztása - nem tudom pontosan, és ahogyan vicceskedtek a szupehős nevekkel az elején, de ennyi.
Mondjuk szerencsére nem gyerekekkel ültem le megnézni, és hát nem is igazán való nekik. Nem gondolom, hogy kéne az áltlagnál több ingert még adni nekik, ömlik rájuk amúgy is egész nap a sz.r, ha akarom, ha nem... Mondjuk ilyen szinten ez a film már-már visszafogottnak mondható, viszonylag kevés hentelés van benne és pl. azt hiszem premier plánba nincs is szex. Mondhanti ez már pozitívum.
Mondjuk képregényt én sem olvastam, de nem látom azt, hogy kéne. Nem az van, hogy ez annyira jó volt, hogy nekifeküdjek nem tudom hány évtizednyi képregénynek....mert nem érdekel. És szerintem sem lehet az elvárás a nézőtől, hogy csak akkor tudjon értékelni egy ilyen filmet, ha előtte megismerte a háttérszorit. Hát köszi, de nem. És szerintem ezzel nem csak én vagyok így. Mintha a popcornomat csak úgy vehetném meg mozi előtt, ha előtt végig néztem és megtapasztaltam, ahogy megterem a növény, amiből ez készül, hogy kellő képpen tujdam értékelni a pattogatott kukoricámat.

2019-08-25 17:14:06 Le Cactus (2005) / A kaktusz terika (3) #1

Tipikus francia vígjáték az összes idegesítő, irritáló és bájosan romantikus, vicces jellemzőkkel.

Ez mennyire jó volt már. :D Jó a zene, jó a sztori, jó az animáció, nincs túltolva semmi, tök átlagos az egész mégis valami nagyszerűen fantasztikus. Köszönöm ezt az élményt, érzést. ^-^

2019-08-23 01:30:24 Hellboy (2019) terika (1) #8

Ez.gyötrelmes.volt.
A karakterek kinézete egyszerűen nem tetszett. A történet...nem volt. Mint vmi rosszul rajzolt animáció.... mindegy is. Senkinek nem ajánlom, egyáltalán nem szabad időt áldozni rá.

Eddgi ez volt a legrosszabb MIB film. :) NEkem hiányik J és K. :(
Elég gyenge problematikát vázolt fel, semmi háttérszotrival (a többi résznek sem volt nagy sztorija, de azok valahogy nem vették komolyan magukat, jöttek a feketeruhások és spéci cuccokkal megmentették a világot és lehetett izgulni és pont) és a hangulatában volt valami Galaxis örzői és X-men utóérzésem, de nem sárcok, ezt nagyon nem sikerült kopizni. ÉS nem is értem minek kellett ez. A MIB-nek mindig is volt egy olyan MIB-es hangulata. Számomra. Abszolút nem áll össze az egész, gyenge történet, gyenge karakterek, gyenge minden benne. A gyalog figura vagy mi meg értem, hogy a cukiságifaktorra megyünk, de nagyon gáz....Groot utánérzés, ami szintén nem sikerült. :(
A két energialény, a dyda - vagy mik - erősek lettek volna, meg nagyon kozmikus hatásuk volt, de eléggé eltolták őket. Lényegében nem tudtunk meg semmit sem róluk. Meg úgy semmiről sem. Volt egy csomó földönkívüli, szinte maszkabál és kész, osszuk be.
Az international vonal pedig egyált
Összességébe véve béna volt és ez szerintem Willinek áll jól igazából csak, mert amúgy is olyan hüle feje van :D.

2019-08-02 10:12:41 [Általános fórum] terika #7960

Érdeklődnék, hogy az aktuális színházban adott előadásokról, hogyan, minként adnak ki esetleg DVD-t? Egyáltalán szoktak-e? Voltak eladóasáok, amire szerettem volna elmenni, de sehogysem jött össze, viszont megnézném őket akkor felvételről. Lehetséges ilyen? Úgy általánosan kérdezem, hogy van-e ilyen.

2019-05-20 23:50:51 [Tévésorozatok] terika #3602

Ilyen érzéseim voltak nekem is. Megölték vagy elfelejtették (mindegy is) az összes misztikumot a sorozatból. Szerintem ez nagy hiba volt, előre megfontolt szándékbol, aljasul elkövetett bűncselekmény.
A hataskeltes és zene téren odatettek magukat és van jó néhány kép, kompozíció, beállítás, ami nagyon tetszett, de történetileg tekintve gyakorlatilag a nesze semmi fogd meg jól kategória.

előzmény: ChrisAdam (#3596)

2019-05-19 16:30:54 Rossz versek (2018) / Bad Poems terika (5) #36

Esetleg lehet tudni DVD megjelenésről valamikor mostanában?

2019-05-13 22:36:02 [Tévésorozatok] terika #3567

Ezzel össze is foglaltad a részt. :D végső soron, így a vége előtt 2 résszel ideje volt upgradelni a sárkányt is. XD
A 6. részben sztem bármi megtortenhet még, ennyi halál es veszteség után már a nézőnek is mindegy...

előzmény: kilépett felhasználó (#3539)

2019-05-08 11:55:25 [Tévésorozatok] terika #3538

Úgy éreztem, hogy nem a trónok, hanem az arcok harcát néztem.
Nem is tudok mit mondani, csak pislogtam és pislogtam miközben néztem és el voltam képedve, hogy ez lehetséges, megtörtént.
Nagyon türelmetlen vagyok a magam részéről a sorozatot illetően, mivel az csigalassúsággal halad és a lényeges részekhez érve még jobban lelassítja a cselekményt (a csiga nyer mindig).
Őszinte kíváncsisággal várom a további kettő darab epizódot. Mi jöhet még?

Valahogy ezt az eszmefuttatást a reklám pszichológiai mellékhatásaihoz tudnám hasonlítani - a rejtett üzenetek és egyéb ráhatások az egyénre téma alatt. Ezt éreztem az eredeti felvetésnek, ebből a vetületből is érdekes lehetne ennek a blockbusternek a vetületeit vizsgálni, mivel annyira nagyon jelen van gyakorlatilag a mindennapi életben. Szerintem érdekes jelenség, valamilyen szinten problémákat is szül és kelthet rossz érzést vagy téves elképzeléseket az egyénben akár önmagáról is. Ezeket a dolgokat pedig nem lehet azzal kivédeni, hogy aki túl komolyan veszi az ne nézzen ilyeneket stb.stb. Szoktam figyelni kikkel együtt megyek moziba és gyakorlatilag széles társadalmi réteg képviselteti magát ott, olyanok is, akikről meg sem gondolnám, hogy az életbe filmet néz, nemhogy még moziba is megy miatta. Nem mindegy hogyan ül le a néző filmet nézni, ki a néző, milyen jellemű, mert más lehet a hatás, más célt ér el (lásd.pl.sok közönséget megosztó film). Tény, hogy van személyiségre mért hatása ezeknek a termékeknek, ezer meg egy tanulmány, könyv, tudományos tárgyalás született már erről. Viszont az az elképesztő az egészben, hogy milyen nagy formátumúvá vált ez a dolog rövid idő alatt és ez milyen hatással van az emberekre, hogyan lehet ilyen mennyiségű ingert feldolgozni, mi lesz annak az eredménye, milyen hosszú távú hatásai vannak (gyorsuló társadalom, gyorsuló világ, kitolódó ingerküszöb, elidegenedés, hogy csak néhány közhelyet említsek). Az ijesztő az egészben mégis az, hogy a víziókkal ellentétben (amit már számos filmalkotás és animációs is megörökített) ez ma zajló folyamat.

Összességébe nézve azért
"ezek a történetek egy bizonyos morális alapot próbálnak kommunikálni (ne menjünk bele, de kb. a Tom és Jerry szintjén). DE ezen kívül, akarva-akaratlanul teljesen mást IS kommunikálnak."
ez az állítás gyakorlatilag minden filmre, animációra igaz. Összességében ezt az egész jelenséget a vírus viselkedéséhez tudnám hasonlítani. Van, ami ellen tud védekezni a szervezeted önállóan, és nincs hatása, de van ami leborít lábról. ...

előzmény: kaamir (#40)

Nagyon szép animáció, minőségi munka. Gyakorlatilag az összes Miyazakil elem szerepel a történetben, mindenből egy kicsit, egy kicsit máshogyan ábrázolva, összegyúrva. Ennél fogva a történet számomra nem is tud önállóan megállni, butácskává válik az egész a sokféle mágia, kísérlet és mítosz összegyúrásával. Hozza a tipikus elemeket, ami már elvárt egy ilyen szintű animében, és kész. Nem is tudnám kiemelni külön Mary-t, mint új és/vagy különleges szereplő, elsikkad a karaktere ebben a sokféleségben. Az Arrietty ennél azért jobban sikerült, egyedibb témát választott ennél, sokkal jobban kiforogták magukat a karakterek ott. Kicsit olyan, mintha belefulladt volna a rendező ebbe a nagy "miyazakiságba" ....

Jelen szellemi termékek társadalmi hatásainak boncolgatására szerintem bármilyen fórum kevés lenne...könyvhalmok szólnak erről, nem nagyon olvassák őket a zemberek. :S

Egyébként lehet én vagyok nagyon vaksi, de a mozikínálat jelenleg 75%-át ezek az akció-fantasyk és/vagy horror-thriller vmik teszik ki. Kell az ingerküszöb kitolása, mert így egy idő után "minden belefér".

Különben nekem az összes hőssel az az alapvető bajom, hogy külön-külön úgy vannak bemutatva, hogy minden problémát ésszerűen tudnak kezelni, már-már a világmindenséggel egyeztethetőek és mindenkinek egyénileg olyan különleges ereje van, hogy azt nem is lehet semmivel legyőzni. Ezzel szemben, ha össze vannak eresztve akkor mindenki meghülyül, gyengébb lesz ésatöbbi, sorolhatnám. A kevesebb több lenne, itt meg pláne igaz.

előzmény: kaamir (#25)

2019-05-06 11:16:12 [Tévésorozatok] terika #3526

Nemár....megsenézem T_T AHHH

előzmény: Rorschach (#3525)

Nagyon jó, kiválóan bemutatja gyerek-kontra szülő kérdéskörét - gyermeki szempontok mentén. Ajánlom egy 4 évesnek is, én is kicsikkel néztem, érdekelte őket és értették is. Az egyetlen kifogásolni való jelenetsor valahol a film 3/4 részénél van, amikor is a kisfiú Kun elveszik és majdnem rákerül az elveszett gyerekek vonatára, aminek halálfejesek az üléstámlái és csontvázas jellegű ülőhelyek vannak benne egyébként is. Ez itt bizony rendesen félelmetes, bár a történet szempontjából fontos is, hogy az legyen. Esetleg itt azért megijedhetnek a gyerekek.

2019-05-04 17:16:43 [Tévésorozatok] terika #3523

Különben vicceltem vele a haveroknak, de lehet csak álom az egész. :D Aztán felébredünk, mint Pamela a Dallasban. Emlékeztek arra az érzésre még? :D

2019-05-04 17:15:08 [Tévésorozatok] terika #3522

Ezen én is gondolkoztam. Jelen állás szerint úgy gondolom, mivel a Night King tette őket azzá, ami ezért halottak (láthattuk, hogy az összes általa menedzselt lény meghalt újra, elvileg véglegesen). HACSAK nincs ott fenn északon benne a hóba elrejtve vmi másik Night King vagy Kingné...

Na most, megvan az év eleji két GoT teaser? Nézzétek újra javaslom, ha nem emlékeztek rá. ^^

előzmény: ChrisAdam (#3516)

Ez a film önmagában egy disszonancia. Semmilyen logikát nem kell keresni benne, szerintem nem érdemes, én egy életkép, életérzés bemutatásának gondolom az egészet, az élet és halál összefonódását (itt inkább az egyénre vetítve érdekes ez). Megmutatja, hogyan lehet eljutni A-ból B-bébe ilyen különleges körülmények között. Nekem inkább a Jákob lajtorjája juttatta eszembe ez a film.

2019-05-01 17:02:40 [Tévésorozatok] terika #3510

"Most, hogy legyőztük a gonoszság és a halál megtestesülését a többszázezres élőhalott seregével, White Walkerekkel, élőhalott sárkányával, végre fókuszálhatunk az ultimate gonoszra, egy háklis, alkoholista, egyedülálló, terhes anyukára." Pont így gondolom én is, annyi különbséggel, hogy szerintem Cersei nem terhes. Szerintem Qburn nőgyógyászati problémával műtötte Cerseit, ami miatt már nem lehet gyereke vagy Cerseinél beütött a klimax és nincs tovább menstruációja.
A 7 évad végig azt sugallta, hogy a Night King egy akkora nagy badass ellenség, hogy ezt világi összefogás nélkül nemhogy legyőzni nem lehet, de akkor az emberiségnek sem lesz esélyes arra, hogy fennmarad. Ezzel szemben Cersei legyintett az egészre egyet, ami már ott akkor feltűnő volt, de hát mindenkit azt hitte, hogy Derest simán legázolják a holtak. Szóval ezzel szemben a főgonosz, ahogyan más is mondta, maga Királyvár és az uralkodó réteg (ilyen alapon Dany is a hatalomvágya miatt), kiváltképpen Cersei Úrnőkirálynagyasszony.... Ez azért marha nagyon arculcsapás volt a nézőknek szerintem.
Mi a barátaimmal arra jutottunk egyébként, hogy Bran mondta egyszer: "No one could kill the Night king" és bár én belekötöttem, hogy Arya nem senkiként, nem egy no one-ként jött el Bravosból, de mivel ő ölte meg ezért én elfogadtam ezt magyarázatnak. Viszont ilyen alapon már az egész sorozat vége előre meg lett jósolva és ezen az alapon akkor a készítők figyelnek az általuk előre megjósolt végekre. REMÉLEM.
Így pl.: Most hogy felborult a körforgás a nap kelhet nyugaton - 1. évad, boszijóslata Danynek. Felborul az egész klíma, eshet a hó királyvárban is, illetve láttuk, hogy hullott már ott is -Dany látomása 2. évad, és akkor esetleg azért lesz beszakadva az épület mert Drogon tüze égette el az egészet vagy csak rászállt...
Vagy nem tudom.

Szerintem ott hibáztunk egyébként, magamat is beleértve, hogy evidensnek vettük a könyvekben leírt legendákat, történeteket, aki nem olvasta csak és az elemzéseket nézegette, ott szépen el is mondták mi hogyan lehetséges, nagy miszticizmus, nyakonöntve némi logikával is azért értelmesen hatott a dolog, és még így is izgalmas volt. Magam részéről lassan ott tartok, hogy a hogyan kellett volna teóriák jobban tetszenek, mint az eredeti történet. Nyilván megnézem a maradék 3 részt, és lehet a végén még is azt mondom, hogy hüümm, ez k.rvajóvolt.

Egyébként vegyes érzésekkel vagyok tele most, mert értem én, hogy mahinál a sorozat a pszichológiai kellékekkel és a hatásfokozás érdekében nem vet meg semmilyen eszközt, de akkor is...talán ez utóbbi miatt vagyok jobban kiakadva, hogy nem riadnak vissza a készítők semmilyen eszköztől a hatásfokozás érdekében. Lásd zombimacis vágy.

előzmény: kwzatz (#3501)

Igazából én is eltekintek ezektől, de nagyon nagyot kell nyelni az embernek, hogy ez menjen. Nem? Főleg, amit a 4. pontban írsz. Ezek annyira égbekiáltóan logikus kérdések, hogyha legalább az egyik nem ötlik fel mindenkiben akkor nem tudom kik nézik ezt a mozit.... Arról az egészen kézenfekvő dologról nem is beszélve, hogyha előbb viszik vissza, mint amikor elhozták, akkor még keresik Thanosék is. Szóval Amerika egyedül nem tudom mi a halált csinált meg hogyan. Kicsit az az érzésem, hogy Vasember azért halt meg és nem tért vissza (ez fontos, mert tényleg visszahozhatnák), hogy ezt így le tudják nyomni a néző torkán, a gyász elvakító pillanataiban. Különben maga Vasember halála annyira jól sikerült, kirázott tőle a hideg, beleborzongtam, a moziban egy pisszenés sem volt, vágni lehetett a csendet, eszméletlen volt.
Meg a 6.pontod. Az, hogy lelövi egy dolog, de hogy ugye harcolnak is, hozzáérnek egymáshoz, meg eleve összekapcsolódnak....és akkor nem keletkezik semmilyen "időlyuk".
Amerika kérdése is érdekes. Addig oké, hogy 70 évig a jégben pihizett, de aztán? Az a Kapi hol van?
Gamora kérdése még érdekesebb. És eleve az a 9 év, ahonnan ő visszajött, azzal a 9 évvel mi lett?
Meg Loki nem halott. Ő biztos csak így végignézte, mint én a moziból, ezt az egészet....
Brenner-Hulk nagyon béna volt nekem. Intelligens ösztönlény.... :S

Marvel Kapi jelenlétét pedig egyszerűen nem értem, ő nekem egy bazi nagy WTF? Annyira jelentéktelen, hogy nagyon, pedig elvileg ő lenne a legerősebb szuperhősünk, nem?

előzmény: kwzatz (#53)

2019-03-16 10:57:49 Captain Marvel (2019) / Marvel Kapitány terika (3) #37

Nem, nem csak Téged. Akkor most itt született egy Föld-skrull barátság? Mert ha igen, akkor ez azért némi magyarázat is és némi változást is eredményezhet a továbbiakban. Vagy tévedek?
Meg mondjuk bennem felvetődött a kérdés, hogyan került Mar-Vellhez a tesseract, illetve hogyan lehetett az űrhajón (1995-ben), mivel ha jól emlékszem ez a kő ELVILEG Amerika kapitánnyal volt pont befagyva ekkor az Északi-sark jegében egészen 2012-ig, vagy nem?

előzmény: MicaHiro (#15)

Érdeklődnék, hogy ennek a filmnek (is) több magyar szinkronja létezik? Én tegnap este megnéztem egyféle magyar szinkronnal, de az közönséges, csúnya, pocsék volt. Illetve, aki még anno moziban látta az sem emlékezett ilyesfajta blődségekre, amelyek elhangzottak benne (pl. hívd a 911-et).

Elég furcsa volt ez a film.

Jackiet elkönyveltem egy komolytalan, vicces valaminek magamban, már jó régen és nehéz ebből szabadulni, neki nem is nagyon lehet.
Az ő mozgása kapcsán kifejezetten rosszul esett, hogy voltak suta és erőtlen megmozdulásai harc címszó alatt. Gondolom, hogy sok jelenetet nem ő kivitelezett, azokkal úgy el is voltam, de amiket meg igen....na. Én egy kínai akciófilmtől mindig bődületes, (kissé) elnagyolt akciót várok, mert élvezem, de itt fájdalmasan gyengék voltak az akciók.
Többször éreztem én is Cage szellemiségét...nem volt jó érzés.
Vannak a filmek erős mozzanatai, a drámaiság van, ahol tényleg erőteljes, drámai és fájdalmas.

2018-08-12 14:31:59 Gladiator (2000) / Gladiátor terika (5) #109

Én 16 évesen láttam először, akkor tetszett. Most több mint 15 év múlva szintén tetszik, sőt! Bár hozzateszem a bővített verziót néztem meg most. Egyszerűen rendben van.

Én DVD-n sem láttam, megvenném, van ilyen, létezik? :D

előzmény: necksprain (#3)

Tud valaki esetleg magyar feliratot ehhez a filmhez? :O

Eddig kimaradt ez a film az életemből. Ez valami rettenetes volt.

2018-01-22 13:48:48 Devil's Knot (2013) / Ördöglakat terika (?) #6

A filmről nem igazán tudok írni, képtelen vagyok leosztályozni, pusztán csak a hánykolódásomról tudok számot adni.

Az ilyen filmek kapcsán mindig elgondolkozom azon, hogy micsoda lelki toprongy vagyok én. Elnézem a sok lövöldözős, kardozós akció-sci-fi-fantasy akármit, amibe halomra ölik egymást és jót röhögök rajta. A halál egy üzlet, nemis, AZ üzlet. Aztán itt vannak az ilyen filmek, amelyek megtörtént eseteket dolgoznak fel. Rettenetes. Vagy a háborúról szólóak. Én meg itt elülök szépen a négy fal között és elképzelem, hogy itt nem történhet ilyen, meg ez nem az a kor.

Pedig de történhet, történik.

Nem is kell messze menni érte. Még ebben az istenhátamögötti városban is volt gyilkosság, ahol én lakom. És a sok ki nem derült eset.
Tragikus.
Mit lehet ez ellen tenni?
Milyen lény az, ami gyerekeket kínoz? Honnan jöttek az ilyenek?

Gyenge vagyok az ilyenekhez. Egyszerűen nem tudom elviselni. Mióta pedig gyerekeim vannak azóta abszolút érzékenyen érint minden ilyen jellegű dolog.
Pedig itt is milyen esetek vannak. Úgy olvasom őket sokszor, hogy el sem hiszem az egészet. Egyszerűen képtelen vagyok elfogadni, hogy ez valóság.
Amikor azért hal meg egy csecsemő, mert hangosan sírt.
Amikor azért kapnak egy kislányokat, mert túl szépek.
Amikor a féltékenységi vita során vétellenül a gyereket verik agyon.
Amikor valakit arra ítélnek létezése első percétől, hogy egész életében módszeresen kínozzák, de meg nem ölik.
Amikor éhen hal egy csecsemő, pedig féltucat felnőtt gondozza.
Amikor Terike mesélte, hogy a gyerekek, akik hozzá kerültek még hónapokon keresztül ordítottak álmukban.

De ha valaki mégis túléli az ellene elkövetett tetteket, vajon mit fog továbbadni a világnak?

Én majd még újranézem a filmet, tetszett is meg nem is, olyan "fura" volt.
Viszont az a rész kifejezetten tetszett, sőt egyenesen boldog voltam, hogy VÉGRE kimondja Luke a Jedi rendre az ítéletet. Mindig is úgy tűnt nekem, hogy egyszerűen képtelen észrevenni és belátni a rend a hibáit, sőt, nincsenek is hibái. Én határozottan megkönnyebbültem, hogy megszabadultunk végre ettől a béklyótól. Számomra ez nagy pozitívum. És már csak emiatt is kíváncsi vagyok a folytatásra.

Az Ultron korában (egy évvel később) a film az elején Amerika Kapitány - a magyar szinkronban legalábbis - mutánsokank hívja őket. Ők akkor eleve mutánsok, nem a jogartól lett erejük? Mert itt így van előadva, ha nem csal az emlékezetem.

előzmény: peti0290 (#48)

Akkor, ha jól értem, két filmzenével létezik a film?

2018-01-07 17:48:33 Thor: Ragnarok (2017) / Thor: Ragnarök terika (4) #27

És akkor az örök lángról még nem is beszéltünk.

Így újranézve is tetszik. Bár nem lett darkos tényleg, de nem bánom, hogy nem depresszív hangulatú ( a Batmant pont az ilyen hangulata miatt nem szeretem).

előzmény: tomside (#21)

Mr. Blue-val mi lett? Látjuk még?

Sokkal viccesebb is lehetett volna. Nekem ez hiányzott a leginkább. Az, hogy logikátlan...hát ezt a kritikai pontot nem elemzem, akkor nem állna meg sehogyan sem ez az egész - meg egy csomó filmet nézhetetlenre kellene akkor értékelni. És lényegében ténylegesen nem butább film ez, mint az előttem lévő kommentben említett példák.
Én nem bántam volna, ha 50 perccel hosszabb, sőt egyenesen rosszul érzem magam, hogy éppen csak 2 óra játékidő jutott. Már úgy megszoktam, hogy ilyen hosszúak a filmek.

2017-11-14 15:43:16 Ai no mukidashi (2008) / Love Exposure terika (?) #35

Ha lehet ilyet mondani, akkor ez: nagyon japán.
Nem tudom még osztályozni sajnos, mert az elejét nem láttam rendesen, a vége miatt pedig nagyon érdekelne az eleje is.
Elég mélyre tudja vinni az embert úgy érzem. És ugyan tinik a szereplők és a vége is olyan, amilyen, azért elég általános, bárkire igaz, kérdéseket tesz fel. Szóval nem mondanám kifejezetten tinifilmnek. Útkeresésnek inkább. Ahogy a japánok látják (?).

Szinte megsajnáltalak. Akarsz beszélni róla? :D

előzmény: ChrisAdam (#22)

2017-11-09 14:15:02 Hahó, Öcsi! (1971) terika (?) #3

Azért nagyon zavaró, hogy a első negyedórában befigyel a baltával megölte feleségét és gyermekeit című hír felolvasása... Komolyan, muszáj volt ez?

2017-11-08 13:29:08 Shame (2011) / A szégyentelen terika (5) #77

Nagyon irritál a magyar cím. ...
Valahogy úgy jött ki, hogy vasárnap este az Elveszett jelentést néztem, hétfő este pedig ezt a filmet. Érdekes íze lett így mindkét filmnek utólag.

Szerintem ezt a film nem a szexfüggőségről szól. Az én olvasatomban a férfi főszereplő görcsösen fut a problémák elől és amit stresszhelyzetbe kerül az első lehetőség alkalmával megpróbál kielégülni (vagy maszturbál vagy (minimum) kétszereplős aktus lesz belőle), így levezetve a feszültséget és elterelve a figyelmét. Ez inkább egy elhúzódó krízishelyzet eredménye, ami teljes kétségbeesés, céltalanság és kilátástalanság jellemez. Inkább nevezném depressziósnak Brandont, mint szexfüggőnek. Már csak azért is, mert magát a depresszív állapotot egy szélsőséges szexuális igény kíséri (ilyenfajta is, mint Brandoné). Maga a lelki állapot idézte elő a fizikai megnyilvánulást.

Többen írtak vérfertőzésről. Nekem ez nem volt ennyire egyértelmű, de talán a cím is tényleg erre utal. És ha mégis emiatt a szégyen, akkor jobb is, hogy nem az esetet mutatták be, hanem az eset utáni, életeken át tartó, gyötrelmes állapotot.

Ha ez így van - már pedig így van - akkor ezt a filmet én bizony kétszer is megnéztem, csak nem emlékeztem rá. Komoly agysejtirtást végzett, mindenkit óva intek ettől!!!!!!

előzmény: BonnyJohnny (#78)

Ez a jelent nem volt már valamelyik Batman film végén? Nekem olyan ismerős volt.

előzmény: BonnyJohnny (#76)

2017-11-07 16:08:48 Rough Night (2017) / Csajok hajnalig terika (1) #7

Ez igen. Ezeket sajnos én már nem láttam, nem vártam meg.

És csatlakoznék az értetlenkedők táborához: Scarlet Johansson miért van ebben a filmben? :O

előzmény: Killjoy (#1)

2017-11-06 19:50:46 Thor: Ragnarok (2017) / Thor: Ragnarök terika (4) #19

A film első fele nagyon jó volt, sziporkázott. A második fele meg kicsit kipukkant, kevésbé volt vicces, nekem ez hiányzott, több volt az akció, ami egy idő után unalmassá vált főként Hela karaktere zavart nagyon, irritált. Furcsa ez, de így éreztem a moziban és a közönség többi tagján is véltem ezt felfedezni, szinte fellélegeztek egy-egy hosszabb akciójelent végén, hogy végre vége... Ettől függetlenül eddigi legjobb Thor film.Gondolom ittvége a Thor szériának, a történet összeért a Galaxis őrzőivel és a Bosszúállókkal. Persze ez csak a két extra jelenetből derül ki, ami a vége főcím után van.
A színház Matt Demon LOL nagyon ütött amúgy. Annyira jó volt ott az az egész jelent sor, hogy azt nem is tudta überelni utána egyszer sem.
Az egyetlen számomra nagyon banális dolog az volt, amikor Thor megütközött Hulkkal és elöntötte végre az egész testét az ereje, átment rajta az a full elektromosság és bizony a nyakában az az izé, ami szintén elektromos volt, nem romlott el.
Biztosan újranézem majd és várom az áprilist.

2017-11-01 12:18:09 Bitter Moon (1992) / Keserű méz terika (5) #23

Itt bezzeg nincs komment áradat, mint az árnyalatoknál. (...)

"férfi és nő örök harca"
Szerintem pont nem ezt mutatta be a film.

Számomra a kodependencia tipikus eseteit mutatta be a film. Az ilyen kapcsolat abnormális viszonyt takar. Az más kérdés, hogy sajnos ez igaz jelen korunk kapcsolataira is. A mai társadalom kodependens. És ez ezért nem tűnik fel, mert majdnem mindenki ilyen kapcsolatban van. Az ilyen kapcsolatok egyik fő jellemezője, hogy a felek közötti kommunikáció nem megfelelő vagy egyáltalán nincs is, arról nem is beszélve hogy még véletlenül sem őszinte és nem tükröz valós szándékokat, a felek játszmáznak egymással vagy tudatosan vagy önkéntelenül, igényeiket pedig végképp nem vallják be egymásnak. És leginkább attól félnek, amitől Mimi és Nigel is, hogy elvesztik a másikat.
Igen ez az a pont, ahol mindenki nyugodtan elgondolkozhat azon, hogy a mellette levővel milyen a kapcsolata, mennyire őszinte az, tisztában van- a másik céljaival, vágyaival, egyáltalán úgy érzi-e hogy az a másik önmaga-e, illetve saját magával kapcsolatban is fel kell tennie ezeket a kérdéseket, tudnak-e egyáltalán úgy beszélgetni, hogy meghallják a másikat. ... Sok ember fel sem meri magának tenni ezeket a kérdéseket, ezért olyan jól fizető szakma manapság a coach (legyen az párkapcsolati vagy üzleti jellegű, az emberek egyszerűen képtelen normálisan kommunikálni egymással).

Nem gondolom azt, hogy az életünket arra kellene áldozni, hogy az ellenkező nemmel harcoljunk. A kapcsolat nem harc. Az érzelmek szenvedélyes megélése sem harc. A félelem legyőzése minden kapcsolatban megnyitja az együttélés lehetőségét. Természetesen mindkét fél kell ehhez. És szerintem ez ugyanúgy vonatkozik egy - mondjuk úgy - normális kapcsolatra, mint egy extrém igényű kapcsolatra. Viszont ez azért nagyon nehéz, mert meztelenre kell vetkőztetnünk egymás lelkét, személyiségét. Tévedés, hogy álarcban könnyebb az élet. Én minden rosszindulat nélkül úgy látom, hogy az ember a saját sorsát nehezíti meg, szándékosan.

Szerintem a szerelem sorsa az, hogy elmúlik. Helyette jön valami sokkal tartalmasabb és elmélyültebb érzés, ami ahhoz nem fogható (legyen az gyűlölet vagy szeretet). A szerelem olyan magas érzelmi potenciálon pörög, amit nem lehet sokáig fenntartani. Szerintem. Egy idő után átalakul valami mássá - a kapcsolattól függően.

Oscar nagyon önző volt végig, egész élete folyamán és mivel kilátástalannak találta az életét, ezért megölte Mimit majd magát. "Imádata" tárgyát nem engedte szabadon.

Végső soron Nigel/Fiona és Oscar/Mimi kapcsolata nem is olyan nagyon különböző. Csak másképpen kínozzák egymást.

Szintén. Ezért gyorsan újranéztem a múlthéten az előző két részt. És mivel hiányérzetem támadt kezdtem az elejéről újranézni (Iron Man) és gyorsan megfertőztem mindenkit a rewaccs-Marvel vírussal. :D Várom már az Infinity War-t is, reménykedem, hogy a felfelé ívelő tendencia nem fog megszűnni addigra sem.

előzmény: BalaKovesi (#1)

Jaj. Jaj ez a film. Azt hittem nem lesz rossz, hiába a sok lehúzó kritika. Depedig ez a film szörnyű rossz. Erőtlen nulla az egész.

Tényleg!!! Hát miattad néztem én ezt meg, meg holivudédzsönszi miatt... Na ezért bünti lesz! Tessék szépen hátratenni a kezed és legközelebb csak a nyelveddel nyomogasd a billentyűket! Figyelni foglak!!!

előzmény: ChrisAdam (#9)

Ez a kijelentés a második rész megtekintése után nyer igazi értelmet, de mikor meghallottam itt, felröhögtem.

előzmény: budaik (#93)

Az első rész igen filozofikus hangulatát ez a rész megtöri a nyersségével, bár olykor-olykor próbál becsempészni egy kis meghittséget.
Le kell szögezni, hogy ez a film nem a szexről szól.
Mindenképpen érdekesnek találtam, ajánlani nem ajánlanám senkinek sem. Én is évekig kerülgettem, mire rászántam magam. Gondolatébresztő, jó felvetései vannak. Hasznos megnézni annak, aki képes elgondolkozni azon, amit ez az egész bemutat, de nem való a tömegeknek.
Nem ismerem a rendező munkásságát, két filmje csillagos volt nálam már mielőtt ezt megnéztem volna, arra is sort kerítek majd.

Nagy vacillálás után és többszöri beszerzés és letörlés után végül tegnap hirtelen felindulásból megnéztem.
Az első megállapításom az, hogy felszínes. Nem olvastam a könyvet, nem is fogom, egyszerűen felszínes. A két órába bele kellett volna, hogy férjen egy kicsit több érzelem, legalább az elején, jóval több elmélyülés.

Azon kívül nagyon félrevezetőnek találom, hogy a BDSM-mel reklámozzák ezt az egészet, holott nem az.

A laza szexjelenetek, melyben kikötözi és ostorral izgatja a női szereplőt a domináns férfi komolytalan. Ez szerintem egy teljesen hétköznapi aktusba is belefér. Főként úgy, hogy néha szigorúan rászól, amiért bünti járna.
Ide-oda libeg a mérleg, nagyon idegesítő.

A film azt is elmondja, hogy elcseszett gyerekkor = deviáns (?) szexuális igények, BDSM = szörnyű véres jelenetek. Pedig ez sem igaz. Az igazi BDSM nem erről szól (persze ennek is vannak ágai és fokai, de alapvetően nem arról szól, hogy véresre és félholtra kell verni a másikat).

Annak, aki jártas ebben a világban, meg szerintem egyenesen felháborító ez a film.

Sokat elmélkedtem ezen a dolgon egyébként, nem a film kapcsán, és arra következtetésre jutottam, hogy maga a vágy szülte ezt a világot. És nem a szexuális vágy, az csak kiegészítő, hanem az uralkodás és a hatolom vágy, illetve az ilyen pozíciókba való helyeződés kiélvezése (ezt később kibontom).
Én a lélektanát nem a szexuális kielégülés síkján jegyzem, az már csak bónusz. Itt most nem gondolok azokra a tényleg aberrált, szadista emberekre, akik élvezik a kínzást akár a másik haláláig vagy csonkításáig - mert az sem BDSM (az már patológiás eset, nem keverendő ezzel).
Ez a fajta kapcsolat nagyon nagy körültekintést és feltétlen bizalmat igényel, és őszinteségen. Ismerni kell a másik felet, mindegy kiről van szó (dom vagy szub). És mindkét félnek akarnia kell. Ezt a részét mondjuk pont nagyon jól bemutatta a film, bár Krisz elhasalt az őszinteségi vizsgán nagyon, Anna meg nem akarta ezt és elment.
Részemről, ha történetiséget kell nézni én visszavezettem ennek az egésznek a kialakulását a katonaságra - persze én most lehet nagyon egysíkúan látom ezt, nem tényként írom tehát. Ott jelent meg társadalmilag teljesen elfogadott módon ez a fajta irányítás. A katonának azt kell csinálni, amit a parancs mond. A parancsot pedig egy ember adja. A parancsadás egy hatalmi eszköz. Kifejezi az alárendeltségi szerepeket. Ez nem feltétlenül tudatos uralkodás, de uralkodás és/vagy lehet tudatos vágy is. Ezt a domináns szerepet pedig csak egy arra alkalmas ember tudja betölteni. Nem akarom tovább részletezni, de ebben a közegben tetten érhető ennek az egésznek a lélektana - szerintem. Mondjuk ebben a közegben érdekesen érvényesül az, hogy mindkét fél akarja, de érvényesül.
Eleinte úgy gondoltam, hogy a katonáskodásból adódóan ez kifejezetten férfiakban megjelenő vágy lehetett, illetve nem csak a hadi világ eredménye, a férfiben szerintem ez eleve alapvető vágy: az irányítani akarás, a hatalommal való rendelkezés joga.
Ettől függetlenül arra jutottam, hogy valószínűleg nem igaz, hogy kifejezetten férfiakban megjelenő vágy volt ez. A női szerepek adott korokban mindig eltérőek voltak, azonban nekik is könnyedén ki lehetett alakítani a hatalmi pozíciókat. Sőt! Úgy vélem a nőknek jobban érvényesült az a tulajdonsága, hogy úgy irányítottak, hogy azt a másik nem is tudta (a férfiak is tudnak manipulatívak lenni, de talán a nők jobban). Illetve ne hagyjuk ki a női uralkodókat (királynőket, császárnőket, akikről megírta a történelem is az elfajult vágyaikat).
Na ennyi magyarázkodás után azt akartam végül kinyögni, hogy a szexualitás ebben a világban már csak egy kiegészítő. Szerintem. Egyesek (kisebb csoportok) bevallották maguknak azt, hogy ez szexuális örömet okoz és egyszerűen elterjedt (banális lehet így gondolni, de minden deviancia így válik normálissá végül). Régen titkolták, szégyellték ezt, ma pedig már különlegessé tesz, sőt egyenesen hülye vagy ha nem akarod. Divattá vált valamilyen nem szokványos dolgot csinálni az életünkben vagy szex közben. És mivel divat, ezért felszínes. Mint ez a film. Pedig egy ilyen BDSM kapcsolatot mindkét fél nagyon mélyen (lelkileg) megél. És szerintem nem is való mindenkinek.

Bocsi mindenkinek a hosszúságért...

Eredeti nyelven ajánlott megnézni.

2017-10-10 11:28:10 Wonder Woman (2017) terika (3) #44

Ez a film olyan kis gagyi. Több helyen szabályosan felröhögtem, vállalhatatlannak minősítettem részeket magamban. Mondjuk nem voltak nagy elvárásaim, egy eredettörténetet láthattunk és kész. Gal Gadot igazán látványos, nekem személy szerint nagyon tetszett, a buta kis naivságát még imádtam is. Én személy szerint örülök neki, hogy vannak ilyen háttér sztorik is, mert egyetlen képregényt sem olvastam.

Vasárnap megnéztem moziban a filmet és annyira nagyon szeretnék írni valamit erről az egészről, de egyszerűen nem megy. 4-esre értékeltem, de gyakorlatilag fogalmam sincs miért is pontosan, annyi biztos, hogy nagyszerű élmény volt.
A befejezés sejteti, hogy lehet folytatása a filmnek, de az már biztosan nem ez a Blade Runner lesz - ami talán erősségére is válna.
Éreztem, hogy nagyon hajt az előző film atmoszférájának megteremtésére és talán ezért vagyok én is ilyen dilemmában, mert végső soron nem sikerült visszaadnia neki - ami nem lenne baj, ha nem hajtott volna annyira erre.

2017-09-06 20:03:01 [Tévésorozatok] terika #3122

Én elég mérges voltam. Szitkozódtam magamban rendesen a vége miatt.
Lehet majd lesz megint egy film, nem bánnám, lezárással!!!

Különleges, magas színvonalú sorozatnak tartom a Twin Peakset, de annyira idegölő és túlfeszít minden húrt, hogy amúgy le is tudok mondani róla.

előzmény: Tenebra (#3119)

2017-09-01 15:40:18 The Mummy (2017) / A múmia terika (2) #7

Én a múmiának szurkoltam.

előzmény: Rorschach (#5)

2017-08-17 07:14:24 [Tévésorozatok] terika #3081

Én úgy érzem, ahogy halad előre a történet úgy válik egyre inkább egésszé a sztori. Van egy csomó kitekintés meg minden, de alapvetően azért, mert itt mindenki részese ennek az egész - nem is tudom minek. Mindenkinél van valami info és mi nézők részesülünk abban a kegyben, hogy tudjunk mindenről, a szereplők nem. :D
Nekem nem tetszett az első rész, mert egy nagy halom vérengzés volt. Egyszerűen sokkoló volt szerintem. Az ember képébe tolja azt a hullát, aztán meg leönt vérrel. Hatásos, de enyhén szólva is viszolyogtató.
Tehát ha valaki itt fogott hozzá a sorozathoz, annak szerintem esélye sem volt. :D

Amúgy én az olyan húzásain vagyok kiakadva, mint a mostani 14. részben is csinált. Elérik végre a 2:53-at, megtalálják a szemtelen csajt a 2.részből, aztán jön az örvény és kit visz magával? Na kit? Azt az idióta Andyt. Komolyan téptem a hajam. Elmondani sem képes majd, mit mondott neki az óriás. Aztán következő jelent, hogy Lucyvel szerelmesen néznek egymásra. A szemtelen csajt meg eldugják és kész. Az ilyenek a halálom. De persze biztosan van ennek is jelentősége, hogy miért pont őt vitte el az óriás.

előzmény: Mizi (#3077)