terika

Tapasztalat: 3292 film
Kompetencia: 12 film
Súly: 3592
Regisztráció: 2008. július 25. (13 év, 6 hónap)
Kedvencnek jelölték: 25 user

Bemutatkozás

Régebben írtam a blogom, ma már csak tartom. :D Viszont a film, anime, sorozat és általában véve a >>nézés<< megmaradt.
Akkor vagyok "boldog", ha nem csak nézek, hanem látok is valamit.
Szerintem semmilyen ízlésem nincs, nem tudnék mondani kedvenc rendezőt sem, bár a fórum statikája kiadja mindig a tutit magamnak magamról és mostanában már a színészek nevét is megjegyzem.
Szeretek a KT-re kommentelni, szeretem ide feljegyezni mit láttam, és a fórum megjegyzi mikor. Olyan, mintha naplót vezetnék.
Hajlamos vagyok első ámulatomban ajnározni a dolgokat és fürdeni a zsenialitásban, bár később rájövök, hogy szemfényvesztés volt, amit láttam. Édes keserűség ez.
Egyszerű bonyolultság jellemez.

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: 1984
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Little Prince
A kis herceg
4 2022-01-23 4,0
(145)
Ballerina
Balerina
3 2022-01-23 3,4
(38)
Frozen II
Jégvarázs II.
3 2022-01-21 3,1
(141)
Moana
Vaiana
4 2022-01-21 3,7
(290)
Spider-Man: No Way Home
Pókember: Nincs hazaút
3 2022-01-16 4,0
(159)
Ira and Abby
Ira és Abby - Eszement szerelem
5 2021-12-27 3,8
(21)
The Matrix Resurrections
Mátrix: Feltámadások
3 2021-12-26 2,6
(202)
The Ballad of Buster Scruggs
Buster Scruggs balladája
5 2021-12-13 4,0
(275)
I Care a Lot
Fontos vagy nekem
4 2021-12-13 3,0
(224)
Dune
Dűne
4 2021-12-11 3,9
(406)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2021-12-26 01:06:15 [Filmet keresek] terika #3019

Sziasztok! Nem jut eszembe a film címe, amit kétszer is megnéztem....igen ez ciki. Tehát. Adott egy pszichiáter házaspár gyereke, aki szintén pszichológusnak készül. Találkozik egy lánnyal, aki olyannyira megtetszik neki, hogy rövid időn belül feleségül is veszi. A sztori az elköteleződéésről, az önbizalomhiányról és az elfogadásról szól leginkább. A srác szülei nem örülnek ennek az egésznek, a lány szülei meg elég furák. Később a szülők megcsaláják egymást egymással. A bizalmatlanság ára válás lesz. AZ első. Közben mindenki pszichológushoz jár ugye, a srácot a szereleme kikészíti mellesleg. Mert furcsa. Mert teljesen életidegen tőle. Állandóan kritizálja, tiszta neurotikus a csávó egyébként, mégis csak pszichológusok gyereke. XD Azért válnak el egyébként a fiatalok, mert kiderül, hogy a mennyasszonynak volt már két házassága ezelőtt. Az exeket is elhívta az esküvőre. Rengeteg pszichológushoz járás után, és családi dráma után, újabb házasság lesz a szerelmesek vége. Majd mivel nagyon szeretik egymást, el is válnak. És míg idáig eljutottak közben volt egy nagy terápiás megbeszélés is. Amin az összes pszichológus és pszichiáter részt vett, aki valamilyen formában kapcsolódott a fiatalok életéhez.
Köszönöm, ha valaki tud segíteni.

Rettentő fancsali képpel ültem le a film elé, elkönyveltem, hogy ez nagyon gáz lesz.

Viszont nagyon vártam. Volt bennem valami bizsergés, mikor megláttam a premier dátumot. Ezen nőttem fel, "ezerszer" láttam az előző részeket...mint mikor egy régi szerelmével találkozik az ember.

És igazából nagyon gáz lett. És mindemellett imádtam is.

Van éle a gondolatoknak, gyakorol nem kevés önkritikát is. Tetszettek a Wachowski karakterek, más sorozatokból jól ismert színészek keménykedtek kicsit. Tetszett a gondolatisága is. Nem mondott nagyot, viszont lehet filózgatni. És nagyon tetszett a rengeteg visszautalás is, a kivágott jelenetek, elemezte saját magát a film, ami tele volt öniróniával, szarkazmussal és kérdésekkel. A sok bejátszás miatt csomóan tuti újra vagy megnézik az egész trilógiát. Plusz az apró utalások arra, hogy a filmkészítő is tisztában van azzal, hogy a folytatás óta 20 év eltelt majdnem és megváltozott a világ, az emberek. Nekem tetszett ez a látószög. A Merovingi szarul sikerült színpadias belépése óhajtott erre utalni a legjobban, hogy a mennyire eltávolodtunk, hogy milyen elcseszett a világ, ez nyílvánvaló társadalomkritika akart lenni, amire itt sem figyelt azt hiszem senki sem.
Elmondta a sztori elején, hogy mi lesz ebben a filmben, és azt hozta is. A nyálas jeleneteket az első három részben is rühelltem, de hát a szeretet ereje kérem szépen mindent visz, ezt tudjuk már jó ideje. A kamehamehás megmozdulásokon eléggé kínosan éreztem magam, de ez van. Kicsit többet láttunk a világokból, de most se nagyon mentek bele a háttérsztoriba, amiből valószínű rengeteg dolgok meg lehetne mutatni. Én éltem volna valami tudományos hátteret. Remélem amúgy nem lesz több rész, vagy nem is tudom. Azt érzem, hogy különösebben újat nem adott a sztori, voltak különleges aspektusai, de nem hiszem, hogy a filozófiai háttérről többet le lehet húzni. Bár mi vagyunk a birkák...szóval csak (meg)vezetni kell minket.

Smith ügynök igazi célja nem derült ki számomra mellesleg. Azt hiszem logikailag failed volt a jelenléte.
A rendező szivárványosságát a Sense sorozat óta nem szeretem (megijedtem, hogy ilyen befejezése lesz a Mátrixnak is, mint a sorozatnak, amitől kb. hányingerem lett). Itt is utáltam minden ilyen erősebb utalást.

Írta itt valaki, hogy azon gondolkozott, hogyan lehet hozzányúlni egy ilyen "franchise-hoz, aminek az első része megismételhetetlen gyöngyszem a filmtörténelemben". Szerintem az a baj ezzel a kérdéssel, hogy egyáltalán létezik. Létezik, mert mindig valami megismételhetetlenre vágyunk, ami túlszárnyalja az előzőt, ami többet ad, ami biztosan lesz valamilyen, de lehetőleg sokkal, de sokkal többet adjon, mint eddig. Ekkora elvárást szerintem képtelenség teljesíteni. Ez a fanyalgás érezhető a filmben elég rendesen. A kettősséget a játékfejlesztők adják amúgy a legjobban benne, kell a "mi a fene folyik itt" fény kontra én azt szeretem, ha lőni kell és kész, gondolkozni semmit. Az első fele szerintem elég erős a filmnek ilyen téren, főleg az élet monotonitására, mókuskerékre, a mindennap ugyanaz a szarra utaló zenés jelenetek, azok eléggé be tudnak találni....a többi meg "csak Mátrix".

Azt hiszem eléggé megosztó film lett ez. Maga a film is elég ambivalens, hol komolyan veszi magát, hol nem. A nyomás. Mégsem lehetett volna megengedni, hogy egy másik cég csináljon folytatást....XD

Nem mellesleg egyébként a véleményem az, mint ezen nevelkedett birka, hogy az előző részek sem rejtenek semmi különöset. Jó sztori jött, jókor, jó helyen. Ha ma menne a Mátrix első része, nem lenne kultfilm azt hiszem belőle. Főleg, mert annyi logikátlanság van azokban is, hogy a hajam égnek áll tőle, semmi különösebb háttérsztori, világépítés, nem elég komplex. De a feeling, meg az ismeretlen, meg a hőskultusz pont jókor, jó helyen kódoltatta be magát a filmtörténelembe.

Újra is fogom nézni amúgy. Igazából ezt vártam azt hiszem, ez a Mátrix. Se több, se kevesebb.

2021-10-01 07:47:59 Kockaember (2017) terika (?) #1

Ehhez tud valaki linket, ahol meg lehet nézni?

2021-09-05 20:22:18 The Holiday (2006) / Holiday terika (2) #17

Rettenetes szereposztás. Noname színészekkel jó film is lehetett volna. Szörnyű egyszerűen az egész.

2021-08-08 01:12:49 Hua Mulan (2009) / Mulan terika (4) #4

A 2020-as Mulan film után néztük meg ezt. Mélységeiben teljesen más. Abszolút drámai. Nincs az a nagy feminim jellege mint a másik filmnek. Megvannak a kínai film vonásai benne, de a hőspátosz pont hiányzik belőle, mivel arra törekedett, hogy az elesett ember talpraállását mutassa be. Nehéz élet, nehéz harcok, nehéz döntések. Sokszor nem egy sokáig tartó fizikai harc dönti le az embert, hanem a lelki kínlódás. Hua Mulan ember volt, nő, harcos, szerelemes, párját vesztett, népét megmentő.
Sokkal jobban megérintett az, hogy mindent feladott, mint a másik filmben. Bár volt egy elég darabos történtvezetése, mégis az érzelmi részek elvitték a filmet. Holott háborúban nincs érzelem...

Nekem tetszett. Moziba néztük először gyerekekkel. A bizalom témát feszegeti nagyon, abszolút nem egyszerű dolog. Mikor ismét néztük végig magyaráztam a gyerekeknek. Ilyen szinten a Wall-E tetszett még a családnak, bár az pixar, de komolyságát tekintve.
Mellesleg az animáció az nagyon szép.
Elolvastam a kommenteket. Gyerekes felnőtt vagyok, lelkileg is. Nem bánom. :D

2020-11-28 17:33:36 Kontroll (2003) terika (5) #56

Pont most néztem újra amúgy, és a kabáton kívül se a cipő, se a nadrág nem egyforma. Akár lehetne a Bulcsú is a gyilkos, de szerintem nem ő az.

Lélektani szempontból. Mint megtudjuk Bulcsú egy rettentő sikeres életet hagyott maga mögött és borult totális apátiába. Néha felsejlett a múlt és olykor kikacsintott a jövőbe, de gyakorlatilag lebegett az egész film alatt a személyisége. Az elvonulás a teljes depresszív állapotot mutatta be, szerintem. Az üregben való mászás is a lelki nyomorúságot szimbolizálta, ami egyre inkább szorít és a végén beleszorul az ember, azt sem tudván mit talál ott. Bulcsút már úgy kapjuk a történet elején, hogy ebben az állapotban van. Az, hogy egy ilyen gyilkossal azonosította magát Bulcsú, szerintem az a legalsó szint, onnan nem volt lejjebb már neki sem. A futások is inkább a menekülést mutatták be, illetve azt, hogy képes megtenni dolgokat. De én nem hiszem, hogy ő volt az, inkább magára aggatta ezt a szerepet. Persze tényleg nagyon kétértelmű a történet, de melyik lelkibeteg, depresszív agonizáló ember azonosítja magát valami csodálatossal? Ha ilyen állapotban lennék, akkor lehet én is azt választanám, hogy egy gyilkos vagyok, a saját életemet öltem meg.

előzmény: Tenebra (#38)

2020-07-03 15:24:30 Big Fish (2003) / Nagy hal terika (4) #74

Valamelyik este újranéztem. Nem a teljesen tipikus Tim Burton film, szerintem. Olyan "hétköznapi" lett a szó pozitív értelmében. Fogyasztható. Történet az elengedésről. Kicsit unalmas és lassú is olykor. Én szerettem ezt a lassúságot.
Megint tetszett ez a film.

Amit yuriko is írt, esszenciális. Elképzeltem ezt a mai világban ... - bár lehet van, csak én nem "látom" ezeket. Olyan "egyszerű" és egyenes életnek tűnik annak ellenére, hogy mennyi lemondással (?) jár és milyen nehéz. A film megnézése után olyan távolinak éreztem a világot.
Egészen érdekes élmény szerintem, kicsiknek, nagyoknak is a film megnézése.

Összes komment...