Bubu

Tapasztalat: 1129 film
Kompetencia: 34 film
Súly: 1979
Regisztráció: 2008. március 26. (8 év, 11 hónap)
Kedvencnek jelölték: 1 user

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Moonlight
Holdfény
3 2017-02-25 3,6
(58)
Deepwater Horizon
Mélytengeri pokol
3 2017-02-25 3,5
(137)
Sing Street
 
4 2017-02-24 4,2
(77)
Fences
 
1 2017-02-24 3,8
(16)
The Edge of Seventeen
 
5 2017-02-23 3,9
(17)
Star Trek Into Darkness
Sötétségben - Star Trek
2 2017-02-22 3,7
(577)
Jackie
 
3 2017-02-21 3,3
(68)
Loving
 
4 2017-02-20 3,6
(12)
The Duel
 
1 2017-02-19 2,8
(19)
Allied
Szövetségesek
3 2017-02-19 3,3
(70)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Teljesen egyetértek, én is fél filmnek éreztem. A további, 87 napig tartó mentési munkát is jobban kifejthették volna (Mondjuk az elején a kólás hasonlat, meg az odaút megspórolásával), és komplexebb képet adhattak volna a környezeti hatásokról... Kevésnek érzem egy pelikán bemutatását az ökokatasztrófából, amit ez előidézett. De a vizsgálat is megért volna több játékidőt. Vizuálisan viszont nagyon odatették magukat...

előzmény: kfiro (#7)

2017-02-25 18:27:29 [Megérdemelte-e az Oscart...] Bubu #9863

Az én Oscarom így nézne ki (a saját jelöléseimmel). Amiről annyira nincs fogalmam, kiamaradt...
Best Picture (win: Hacksaw Ridge)
Hidden Figures; Hell or High Water; Hacksaw Ridge; Captain Fantastic; Arrival;
Best Director (win: Damien Chazelle)
Damien Chazelle – La La Land; Denis Villeneuve – Arrival; Kenneth Lonergan – Manchester by the Sea; Mel Gibson – Hacksaw Ridge; David Mackenzie – Hell or High Water;
Best Actor (win: Andrew Garfield)
Viggo Mortensen – Captain Fantastic; Andrew Garfield – Hacksaw Ridge; Ryan Gosling – Nice Guys; Sunny Pawar – Lion; Casey Affleck – Manchester by the Sea
Best Actress (win: Amy Adams)
Emma Stone – La La Land; Kate Winslet – The Dressmaker; Amy Adams – Arrival; Taraji P. Henson – Hidden Figures; Hailee Steinfeld – The Edge of Seventeen;
Best Supporting Actor (win: Mahershala Ali)
Mahershala Ali – Moonlight; Ezra Miller – Fantastic Beasts and where to find them; Aaron Taylor-Johnson – Nocturnal Animals; Peter Sarsgaard – Jackie; Woody Harrelson – The Edge of Seventeen
Best Supporting Actress (win: Michelle Williams)
Michelle Williams - Manchester by the Sea; Naomie Harris – Moonlight; Janelle Monae – Hidden Figures; Margo Martindale – The Hollars; Rachel Weisz – The Light Between Oceans;
Best Original Screenplay (win: Hell Or High Water)
Hell Or High Water; Manchester by the sea; La La Land; Captain fantastic; Kubo and the two strings;
Best Adapted Screenplay (win: Arrival)
Arrival; Hidden figures; Lion; Moonlight; Sully
Best Animated Feature Film (win: Kubo and the two strings)
Finding Dory; Kubo and the two strings; Zootopia, The Red Turtle; Moana
Best Original Score (win: La La Land )
Hell Or High Water; Nocturnal Animals; La La Land; Arrival; Manchester by the sea;
Best Production Design (win: Fantastic Beasts and where to find them)
Fantastic Beasts and where to find them; Hell Or High Water; Hail, Caesar!; Rogue One: A Star Wars Story; Arrival;
Best Cinematography (win: Hacksaw Ridge)
Arrival, La La Land, Hail, Caesar!, Hacksaw Ridge; Lion;
Best Makeup and Hairstyling (win: Jackie)
Star Trek Beyond; Suicide Squad; Jackie; Hail, Caesar!;
Best Costume Design (win: Hail, Caesar!)
Allied, Fantastic Beasts and where to find them; Jackie; Captain Fantastic; Hail, Caesar!
Best Visual Effects (win: Fantastic Beasts and where to find them)
Kubo and the two strings; Fantastic Beasts and where to find them; Rogue One: A Star Wars Story; Arrival; Doctor Strange

2017-02-24 20:51:12 Hell or High Water (2016) / A préri urai Bubu (5) #19

Jobb, mint A farm, ahol él(t)ünk... :D

előzmény: Tenebra (#15)

2017-02-23 14:17:05 The Edge of Seventeen (2016) Bubu (5) #2

Nem is tudom, láttam-e már olyan filmet, aminek a kamaszkor állt a középpontjában, én nem lett idétlen vagy hiteltelen. Ez a film megmutatja minden visszásságát és szépségét annak, milyen is, mikor az ember agyát túszul ejtik a hormonok, azt sem tudja vissza akar menni gyerekbe, vagy inkább felnőni szeretne minél előbb, és mindenki más olyan távolinak tűnik. Nagyon jól visszaadja a főszereplő, milyen, mikor valaki nincs tisztában a saját hatásával a családjára vagy az ellenkező nemre. Közben azt hiszi, már mindent tud a felnőttekről, a világ működéséről, és emiatt folyamatosan koppan. Közben olyan kérdéseket boncolgat, mint a gyász, barátság, szerelem, oktatás, egyedülálló, gyenge szülők és koravén gyerekeik. Engem visszarepített a kamaszkorba, közben meghatott, megnevettetett.

2017-02-21 22:58:52 Jackie (2016) Bubu (3) #8

Nekem nagyon vegyes érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Natalie Portman játékával kapcsolatban szintén. Mikor nagyon erősen próbálta utánozni Jackie Kennedy-t (archív felvételek) nagyon görcsösnek éreztem és pont a first lady-re jellemző elegancia és báj látta ennek a kárát. A fiktív részeknél már sokkal jobb volt a helyzet.
Ami a forgatókönyvet illeti, elidegeníti a nézőt, aki az elején még együttérez a gyászoló feleséggel, de az állandó sírás és semmibe meredés nagytotálban fárasztó hosszútávon. Plusz nem ismerjük meg az igazi Jackie Kennedy-t. Milyen ember volt a first lady szerepén kívül? Mivel keveset mutatnak a kapcsolatukból, nehezebben jön át, mi az igazi veszteség itt. Mert ha személyes drámát akarnak csinálni, a személyes veszteséget is jobban be kéne mutatni a globális mellett. Nem vagyok benne biztos, hogy ez kellő alapanyag volt egy filmhez. Talán ha hosszabb időszakot mutatnak, és láthatjuk, hogy teszi magát végül túl az egészen (már amennyire ez lehetséges).
A Camelot hasonlat elsőre tetszett, másodjára szájbarágós, harmadjára unalmas volt. Az interjú olykor nagyon el lett találva, olykor meg érdektelenségbe fulladt.
Ismerve a történelmet, az elég furcsán veszi ki magát, hogy egy híresen problémás házasság végén a gyászoló özvegy cenzúrázza és kikozmetikázza a múltat, hogy piedesztálra emelje a férjét, aki mint férj, mint családapa, és mint elnök is elkövette a maga hibáit. Ettől még lehetett jó ember, sok kezdeményezése példaértékű volt. De ember volt.

A merénylet, az archív felvételek "másolatai" szépen lettek fényképezve, de a teljes zoom olykor remegett Natalie Portman arcán. A zene a film közben nem hatott rám különösebben, önmagában hallgatva meg idegesítő, és nem nagy élvezet, ami azt illeti.
Natalie Portman Oscar jelölését Amy Adams-nek adnám szó nélkül, a zenéét pedig a Nocturnal Animals-nak vagy a Hidden Figures-nek.

2017-02-20 20:28:27 Loving (2016) Bubu (4) #2

Ami nekem kicsit hiányzott a filmből, az a házaspár egymás iránti érzései, ami a fő mozgatórugója a történetnek. A forgatókönyv ennek a kimutatására nem sok alapot adott, a két színészre bízta a dolgot. Rajtuk viszont nem múlt semmi, az biztos. Mondjuk érthető, ha (különösen nyilvánosan) visszafogottan fejezték ki, hogy szeretik egymást, mert ennek is bőven megvolt a veszélye.
A végén az utolsó tárgyalás éppen csak érintve lett, pedig elfért volna még egy-két jelenet erről is.
De végig érezhető volt a filmben a feszültség, és egy bizonyos típusú gyász. Hihetetlen, hogy alig ötven-hatvan éve még ilyen törvények éltek a világ egyik első országában. Ettől a hideg futkosott a hátamon.

Sok mindenről elgondolkodtatott a film. Nagyon tetszett Rowling szimbolikája, ami rámutat a világ kevésbé napos oldalára.
A varázsló gyerekek, akik bántalmazásból eredően nem tudják elfogadni magukat, el kell nyomják képességeiket, és ez emészti fel őket. A bántalmazó kapcsolat, amit a bántalmazott sem próbál megakadályozni, mert azt hiszi, nem érdemel többet. Hány gyerek él így? És csoda, hogy ennyi iskolai lövöldözés, "váratlan" bekattanás van...
A fanatista emberek, akik a "szent céllal" a legundorítóbb cselekedeteket racionalizálják.
A varázslények, akiket vadásznak, adnak-vesznek, és csak pénzt jelentenek, de csak addig, míg nem okoznak galibát. Onnantól inkább ölik, mint megismerik őket. Nehogy megtanuljanak bánni velük, az bonyolult... Ez nem csak állatokra vonatkozik, sajnos.
Az elitista társadalom, amely ellenzi bizonyos emberek kapcsolatait, diszkriminál embereket rassz, nem, vagy akár képességeik vagy azok hiánya miatt. Ez segíti később hatalomra Voldemortot... És akkor itt a főhős, aki egy "alantas" magnix segítségét kéri, mert azt nézi, mi a közös bennük, ahelyett, ami elválasztja őket egymástól.
Ez mind olyan téma, amiről nem beszélnek túl sokan, és biztosan nem eleget, pedig dominószerűen visznek egyre súlyosabb és globálisabb gondok felé.

A már említett egyenlőtlenséget én máshogy éltem meg: örültem, hogy a túl komor részeket feldobta a varázslat, humor, kedvesség. Eddig azt kell mondjam, tetszik a világ kiterjesztése, különösen a húszas évek hangulatával, a régi, mégis új zenével, és a gyönyörű látvánnyal megfűszerezve. A Doctor Strange-nélkül kimondottan éreztem, hogy a látványra mentek rá, ez a film számomra sokkal mélyebb tartalmú volt. Az érződik, hogy egy széria kezdete, és Johnny Depptől én is tartok, de várom a világ átalakulását a Harry Potter kor felé. És kíváncsi vagyok a varázsvilág vonatkozásaira a harmincastól a hetvenes évekig.

Egy nagyon ígéretes alapanyagból sikerült egy sekélyes filmet csinálni, amit kettévágtak ott, ahol igazán kibontakozhatott volna. Cserébe kap a néző néhány klisét, és egy főszereplőt, aki nem tudja lemosni magáról, mennyire nem érdekli a környezete. Mert mit is tehetne egy anya, ha a gyereke egy rút válás közepén teljesen összeomlik? Elviszi fodrászhoz, drogot ad neki, sajnáltatja is kicsit magát, és az első nehézségnél szépen továbbáll, hogy legközelebb megint ő legyen a középpontban, csak mert szíveskedik megjelenni... Természetesen ennyi elég is a film végén a nagy összeboruláshoz. A rock nem a lázadásért magáért lázad, Ricki sem azért él úgy, ahogy, mert ezt akarja... Hanem mert emberileg nulla, és ez a választásain is látszik. Ez számomra inkább kínos volt, nem vicces. A drámát meg kifelejtették belőle. Egyedül a színészek miatt nem totál bukta a film...

2017-02-20 01:13:48 Hell or High Water (2016) / A préri urai Bubu (5) #13

Ez a film észre sem vettem, és bemászott a bőröm alá. Napokkal ezelőtt néztem, és még mindig hordozom magammal az érzelmi csomagot.
A kies texasi tájak teletűzdelve hitelek reklámaival, rozsdás gazdasági eszközökkel, elhagyatott farmokkal fenntartják a feszültséget, miközben nem lehet nem rácsodálkozni a tájra, hangolódni a zenével az életérzésre. Texas posztapokaliptikus senkiföldjévé változott, ahol ember embernek, de leginkább ember a rendszernek farkasa. A két főhős nem csak magának szolgáltat igazságot, fel is élénkítik az összetartozást a közös ellenséggel szemben. A végét pedig tényleg példaértékkel nem fojtották lövöldözésbe. Az elbocsátó "szép" üzenet sokkal tovább kísér így. A forgatókönyv zseniális, több olyan mondat is elhangzik, amiért önmagában megérte megnézni a filmet: a föld, amit a bankok rabolnak el a fehérektől, ahogy ők tették az indiánokkal; a több generációs szegénység... stb.
Jeff Bridges brillírozik, még Chris Pine-t is megkedvelem a végén, az idős pincérnőt sem felejtem el egy ideig. Nem csak újraértelmezi a westernt, hanem elgondolkodtat, vitát indít a mai világ problémáiról, és az emberség mibenlétéről.

2017-02-20 00:48:46 Elle (2016) Bubu (1) #3

Ez a film szerintem túllőtt a célon. Túl sok drámai történést, erőszakot és perverziót halmozott egymásra. Nincs benne egy kedvelhető karakter (leszámítva a macskát), mindenki külön pszichiátriai eset, ezzel teljesen elvesztette a szememben a hitelességét a film. Vessenek meg, de a főhősnő egykedvű, rideg tekintetének eljátszását nem találtam nagy színészi teljesítménynek. Csak felidegesített a film, mert nem éreztem benne semmi emberit.

Összes komment...