coles

2019

2020. március 29.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Chernobyl (2019)
Csernobil
Johan Renck dráma, minisorozat, történelmi film 421 4,8 Vitathatatlanul. Egy júniusi, vasárnapi est (Eger után?), budai kollégium, vele... A többi már tört-én(elem). Még külön-külön is megnéztünk egy-egy epizódot (aztán Kaba-, Bubo- és NyomoRékánál az utolsót). S az a könyv! Gazdag Jóska is szépen ráment a témára (Rangadó!).
2 Joker (2019)
 
Todd Phillips dráma, krimi, thriller 683 4,2 HétVÉG(r)E: Győri mozi, késés (sor), élmény, cirkusz, fogyasztás. (Joaquin Phoenix I.)
3 Midsommar (2019)
Fehér éjszakák
Ari Aster dráma, horror, thriller 382 3,6 Épp' a napokban meséltem valakinek (Angi Vera), de már a címére se' emlékeztem. A balatoni balhé után Komáromban (HU) csobbantunk bele. A végén már fájt (legutóbb talán szintén egy Joaquin Phoenix-film (II.) váltott ki hasonlót: Earth...)!
4 You Were Never Really Here (2017)
Sosem voltál itt
Lynne Ramsay dráma, thriller 295 3,4 Joaquin Phoenix III. De k.rva rég' töltöttem le (be!) filmet gépen, s néztem éjjel, egyedül... (S még a Skala-Zsófi tandemnek is ajánlhattam.) (I'm Still Here!) TOVÁBBIAK: Anna (mini-sor.), Ne nézz vissza!, Ivan Csonkin közkatona élete és különleges kalandjai, Charly - Virágot Algernonnak, 2 Star Wars "doku.", Vámpírok, Csillag születik, Lengyel József: Igéző, Bolygónk, a Föld 2., A csodálatos Galápagos, Dilisek vacsorája, Az áruló, Két nővér, Zöld könyv - Útmutató az élethez, Ida, Évszakok, Pókember: Irány a Pókverzum!, Ordító egér, Mustang, A hihetetlenül zsugorodó ember, Életvonat, Mandy, A kedvenc, Az ember, akit Ovénak hívnak, A sógun gyilkosa, Az ügynök halála, Arc, Ház a Kísértet-hegyen, Szerelempatak, Dogman, 1945, Woyzeck, Gyilkosok, Csigalépcső, Elveszett lélek, A medúza pillantása, Ruben Brandt, Collector, Én, Tonya, A Pókasszony csókja, Tüske a köröm alatt, Angi Vera, Volt egyszer egy... Hollywood, Csernobil Öröksége: a Zóna, A legjobb szándékok, Karancs United, Ítélet, Fényes szelek, Ralph lezúzza..., Boldog karácsonyt Mr. Lawrence!, 45 év, RÖVIDEN: Susotázs, Moose Hunters, Late Afternoon, Roadrunner, A róka, The Art of Work with Maynard James Keenan, Szerelő, Weekends, Silnice zpivá, Rakka, Vad Balaton, Porky Pig's Feat, Thanksgiving, Skazka skazok, Körforgalom, Muszkaföldön, Budapest halai, Hongarije, The Knockout, Land en volk van Hongarije, A doboz, Point of View... KLIPEK: Tool, A Perfect Circle, Nine Inch Nails, Korn, Vad Fruttik...

2018

2019. február 5.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
Három óriásplakát Ebbing határában
Martin McDonagh dráma, krimi, szatíra 859 4,4 Igen gyenge lehetett a 2018-as esztendőm, 849 filmből egy 5-ös sem született. Alig találkoztam klasszikussal, "örökzölddel", "kultmozival"... Elvétve jutottam el moziba. (Ugyanakkor elég sok könyvet olvastam a témában.) A fenti (Vapiti-győztes?) korábban egy TOP 20-as listára se kerülhetett volna fel. Sebaj. McDonagh-ék stílusa tetszetős, Frances McDormand pedig meggyőző... s mindez jókor, jó helyen találhatott el. (10/8,5)
2 Deadpool 2 (2018)
Deadpool 2.
David Leitch akciófilm, kalandfilm, sci-fi, ... 458 3,6 Szórakoztató, Annamáriánk értékelte a rejtett poénokat, jókat nevettünk. Jár az ezüstér(em). (10/7,5)
3 Ready Player One (2018)
 
Steven Spielberg akciófilm, kalandfilm, sci-fi 478 3,6 Uzsonna, pardon... Zs. társaságában beszippantott e játékhegy. Remélem, nem látom többé! (Patrick: "Ó, helló! És viszlát...") (10/7) Valamint: Kuckók (Pelísky), Nyugati fogságban, Bíboros..., Élni muszáj...; Én, Daniel Blake; K.O., Pupendo..., 75 perc..., (A Tenkes kapitánya...); Szirmok, virágok, koszorúk; Társkeresés No. 1463, Coco, A lecke, A vasprefektus, ...hogy szaladnak a fák!, A martfűi rém, Gyula vitéz..., Toni Erdmann, Kutyák szigete, Büntető ököl, Blue Planet II, Ákos 50... Röviden: Chuck Jones, R. Clampett, Hal Roach, Georges M., Don Hertzfeldt, Bill Melendez, Lumiére és Étienne-Jules Marey munkái... Try, Garden Party, How to Lose..., Bao, Anyone Can..., The Gunfighter, Sex and Violence..., Ischler, 19 perc..., Popeye, Lost and Found... Klip és Stand-up: pl. KoRn... + KAP, Bödőcs, Kőhalmi, Aranyosi, Fábry, Roast...

(J)ócskák (bővülhet)

2018. július 11.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Ace Ventura: When Nature Calls (1995)
Ace Ventura: Hív a természet
Steve Oedekerk kalandfilm, vígjáték 1181 3,6 ...még maga Carrey sem csípte a folytatást? Mi, Stresszkával (turha testvérekként) viszont nagy becsben tartjuk. A napi meditáció után... "Jól van kalibrálva. Kipróbálod? Nem is rossz! Még egyszer! Lazítsd el a vállad! Beszív és kifúj... Na, mit szólsz?"
2 Crank: High Voltage (2009)
Crank 2. - Magasfeszültség
Brian Taylor - Mark Neveldine akciófilm 460 2,8 Ismét a  DVD-piacról köszönök be. Kezeim közt túlburjánzott trashmozit tartok. Szemetet. Gyönyörű hulladékot. Chev Chelios él! Elpusztíthatatlan. Ki ő? Glenda elmondja: „Olyan volt, mint az a színész. A teazacskó. (...) Tudja, az a trainspotteres. Tökös macsó, kigyúrt testtel.” Alias Jason Statham. A  többiek szerint: sörtearc, sz.rmágnes, hibbant állat, őrült gyilkos. Pár esztendővel (a filmben három hónappal) ezelőtt átrohant az angyalok városán, elsöpört mindent és mindenkit, majd kizuhant egy helikopterből. Szörnyethalt?! Ugyan! Csak ketyegőjét távolították el, arra ugyanis szüksége van Poon Dongnak (a fura körülmények közepette jobb létre szenderült David Carradine előadásában). A műtétnél nem altatják, így mikor egyéb testrészétől is megszabadítanák, elszabadul a  pokol. Szíve nyomába ered s  találkozik is annak választottjával, miközben útját állja a görény (El Huron) és hispán ajkú hóhérai, zakkant távol-keletiek, alantas biztonsági emberek és mocskos zsaruk. Boldog és boldogtalan. Nem elég az akcióhoz? Akkor itt van még a műszív is, melynek rendszeres(en) elektromos löketre van szüksége ahhoz, hogy működőképes legyen... Ha leáll, meghal! Fokozott pörgését a  monitorgenerációra szabták. Nehezen emészthető ugyan a  sok trágárság, a  nők rémisztő ábrázolása, a kaszabolások tömkelege, a langyos virslik, bimbómetszés, könyök-sushi, Godzilla-imitáció, retro hippy percek, szabadtéri pornó, s hol van még a sor vége... A cikázó kameramozgás és a vágóolló gyakori nyisszantása hazavághatja a sztorit is, mely két és fél mondatban összefoglalható, de igencsak tágítja azt számos kattant mellékszereplő és számtalan abszurd helyzet. Csipetnyi, lélegzetvételnyi szünetekben, két tájfunjelenet közé ékelődve dalnokok is fel-felbukkannak: Maynard James Keenan (Tool), Chester Bennington (Linkin Park) vagy épp’ Geri Halliwell (ex-csípős csaj) is tiszteletét teszi a lyuggatott vásznon. Az újjáalakult Faith No More frontembere, Mike Patton meg filmzenével szolgál, míg Johnny Vang dobozában ott a válasz minden további kérdésre. Áprilisi mozi, nem tréfa. B-filmes költségvetéssel, mely biztosan megtérül. Legkésőbb a következő, tékás fordulóban. Pár év múlva 3D-ben virít majd a  trilógiává puffadó agymenés. Addig biztosan az arcomra fagy az idétlen mosoly, mely átrajzolja arcomat, valahányszor e beteg képi játékokra gondolok... (C. N., 2011)
3 Last Action Hero (1993)
Az utolsó akcióhős
John McTiernan akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 597 3,5 The Big Gun: Arnold Braunsteiger és a zseniális Charles Dance pár(h)arca! Számos ki- és beszólással tarkított éles élményanyag, csalóka szemfényvesztésbe oltott lagymatag látszatvilággal. Bonyolult (ny)elvi játékai, a korábban látott mozis élmények reflexiói, kommentárjai már-már veszélyeztetik a cselekményszerkezet áttekinthetőségét és követhetőségét. Ja, nem. Mégse.
4 The Golden Child (1986)
Aranygyermek
Michael Ritchie akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 240 2,8 (Hiába)val(l)óság az álomban. Chandler Jarrell show. Aki hol egy görényszagú, hájadékképű, sz.rrágó tetű, hol meg egy bazári majom. Mondjam, hogy neeeeeekem kell a kééés? Adjáááátok ide a tőrt! Kééérem. (Free Tibet)
5 'A' gai wak (1983)
A nagy balhé
Jackie Chan akciófilm, vígjáték 68 3,5 Beszúrhattam volna Jackie Chan bármelyik, hetvenes évekbeli harcolós-karcolós tornafilmjét - valamennyit a szívemben őrzöm -, de talán ez fogott meg leginkább! S a második rész sem sokkal rosszabb (R. J. Ebert is említi a Bibliájában).
6 The Exorcist III (1990)
Az ördögűző 3.
William Peter Blatty dráma, horror, thriller 76 2,5 Optimális pillanatban talált el a harmadik (f)űzés, ritkán rettegek horrorfilm(b)en. George C. Scott örök, a folyosós jelenetbe még most is beleborzongok...
7 Spun (2002)
A por
Jonas Åkerlund dráma, krimi, vígjáték 236 3,5 "Pedig nem is vagyok függő..." Paff, dobtam egy hátast! Ross nem rossz, Spider Mike-tól falra mászol, a szakács viszont tuti megfőz. Szigorúan ágyon, kikötözve, lemezen ajánlott!
8 Avenging Force (1986)
Lőj a vadászra
Sam Firstenberg akciófilm, dráma 51 2,8 Dudikon/off & James! Atyaég... VHS, gyerekkor, nosztaliga (sic)!
9 Little Nicky (2000)
Sátánka - Pokoli poronty
Steven Brill fantasy, szerelmi történet, vígjáték 576 2,7 Nem szépítem: lőre! Csik(l)óbőrös kulacsba zárható manópálinká(bb). Nyomokban mégis szenzációs. A sátán, a cameók s azok a húrszaggatások (P.O.D., Deftones, Cypress Hill, Linkin Park, Ozzy Osbourne, Incubus, Filter, Disturbed, Muse...)!
10 Kevin and Perry Go Large (2000)
Kevin és Perry a csúcsra tör
Ed Bye vígjáték, zenés film 128 1,9 S ilány. I rritáló. K ínos. Í zetlen. T aszító. Á rtalmas. S értő... (by Tibke)

Film, zene

2018. április 12.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Conan the Barbarian (1982)
Conan, a barbár
John Milius akciófilm, fantasy, kalandfilm 474 3,2 A görög gigász(i) gördülései. Azt hiszem, itt, ezzel szerettem bele a filmekbe a nyolcvanas években. (Ó, ha Robert E. Howard nem száll ki oly´ korán! Nemes Istvánt innen is üdvözlöm. A Káosz er(d)ejéből.)
2 The Fountain (2006)
A forrás
Darren Aronofsky dráma, fantasy, sci-fi, ... 829 3,8 Ani (2010-2012), Clint Mansell, The Last Man. Hallgass...
3 Das Boot (1981)
A tengeralattjáró
Wolfgang Petersen dráma, háborús film, kalandfilm 430 4,4 Az egyetemen, mikor már tudtam, hogy se történész, se kommunikátor, se újságíró, se... nem lesz belőlem (volt még egy hullám, na!), csak egy(-két) cél vezérelt az alámerüléskor: letudni az egész sz.rságot. A sok papírmunka, adminisztráció átcsapott felettem, s mielőtt megadtam volna magam, a tanulmányi előadók egyikének megcsörrent a telefonja. A fenti kompozíció mentett meg.
4 RoboCop (1987)
Robotzsaru
Paul Verhoeven akciófilm, dráma, krimi, ... 671 3,7 Basil Poledouris. Megint. És újra a gyerekkor(om).
5 Terminator 2: Judgment Day (1991)
Terminátor 2.: Az ítélet napja
James Cameron akciófilm, sci-fi, thriller 1370 4,4 Daemiaen kedvence? Dettó. Hihetetlen (de nem lehetetlen) szerzemény(ek).
6 Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (2001)
Amélie csodálatos élete
Jean-Pierre Jeunet szerelmi történet, vígjáték 1506 4,4 Strasbourgban (hajdanán Straßburg), mikor 34567898765 lépcső után leszédültem a katedrálisból, meghallottam az utcai zongorát... Az egyik csajom megtanulta. Játszani. Majdnem miattam. ...és ó, Marika! (A kevés kürti celebek egyike)
7 American Beauty (1999)
Amerikai szépség
Sam Mendes dráma, szatíra, szerelmi történet 1770 4,4 Thomas Newman szimplán zseniális kísér(l)ete.
8 Collateral (2004)
Collateral - A halál záloga
Michael Mann dráma, krimi, thriller 669 3,7 "Ready Steady Go!" (Korean style) (by Paul Oakenfold) Tökös betédalok I. Pl. Audioslave...
9 Black Swan (2010)
Fekete hattyú
Darren Aronofsky dráma, thriller 1359 4,2 Tökös betédalok II. (The Chemical Brothers) De még az a felhúzható kis vacak is...
10 Trainspotting (1996)
 
Danny Boyle dráma, krimi, vígjáték 1518 4,3 "Born Slippy..." Tose, nyugodj(atok) békében!
11 Inception (2010)
Eredet
Christopher Nolan akciófilm, sci-fi, thriller 1765 4,2 Chaplin által kapott új(abb) értelmet.
12 The Little Mermaid (1989)
A kis hableány
John Musker - Ron Clements animáció, fantasy, musical, ... 595 3,9 ...ha iszom, már énekelném is Sebastian söreit, pardon, sorait: "A hínár mindig zöldebb..."
13 'A' gai wak (1983)
A nagy balhé
Jackie Chan akciófilm, vígjáték 68 3,5 Meglehet, a 2. részben (Atya Ég, beválogatták Steven Jay Schneider (Szerk.): 1001 film - Amit látnod kell, mielőtt... c. összegzés(é)be!?) csendülnek Chan csilingelő csodái?
14 Little Nicky (2000)
Sátánka - Pokoli poronty
Steven Brill fantasy, szerelmi történet, vígjáték 576 2,7 Sok(k)? Na, na, na, Ozzy leharapja a fejeteket! Tökös betédalok III.: P.O.D., DEFTONES, (majdnem Marilyn Manson)!
15 Requiem for a Dream (2000)
Rekviem egy álomért
Darren Aronofsky dráma 1296 4,3 Clint Mansell. Again! And the Kronos Quartet!
16 Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Egy makulátlan elme örök ragyogása
Michel Gondry dráma, sci-fi, szerelmi történet 1229 4,3 A bécsi filmkritikus, Skala egyik kedvence. Szintén zenész. Carry On! Carrey Is Back! Or... Beck!
17 Skyfall (2012)
 
Sam Mendes akciófilm, kalandfilm, thriller 913 3,8 Mit írjak még? Meli. Svájc után. Pár évig elkísért...
18 The Jackal (1997)
A Sakál
Michael Caton-Jones akciófilm, krimi, thriller 521 3,3 Tesóm az őrületbe kergetett vele(d). Már-már méreg (The Prodigy). S az az intro! Mintha nyúztak volna. Egyébként meg tökös betétek IV.?
19 Cruel Intentions (1999)
Kegyetlen játékok
Roger Kumble dráma, szerelmi történet, thriller 823 3,7 Az első csajom kedvence. Volt. Akkoriban. Hidegen hagyott. The Bitter End...
20 E tu vivrai nel terrore - L'aldilà (1981)
A pokol hét kapuja
Lucio Fulci horror 120 3,4 K.rva anyját, de sokat kerestem, míg rátaláltam! Amikor egy(-két) filmzenéért nézel filmszemetet... Bár! Ez nem is volt vészes. Giallo-mércével. Egyébként meg kiesett a Juventus (fene, hogy micsoda végjátékkal!), én többet ittam a kelleténél Tamašekék (Pinot noir) tételéből, de csak azért is idehányok még pár remeket! ...alkonyak (hukk!) ...pardon! Alkonyattól pirkadatig, Az ítélet napja (szigorúan csak a KORN miatt! Töketlen betétdal...), s ha már Jonathan Davis: Amerikai pite 4 - A zenetáborban (skót dudás másodpercek), A rettenthetetlen (az a váltás a főtémában!), Fűrész (I SAW the Devil), Oldboy, Hős, A beszélő kutyák csodacsontja, Umi no Triton(?), Süsü (s nem a felvezetője), Rick és Morty...

2011

2018. január 13.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 El secreto de sus ojos (2009)
Szemekbe zárt titkok
Juan José Campanella dráma, krimi, thriller 609 4,3 Nem(csak) az (adott) esztendő legjobbja (esetleges a sorrend). De... Ricardo Darín remek, Soledad Villamil csodálatos, Argentína pedig a szerelmem. A remake (meg/még) nem érdekel. Hódolat Eduardo Sacherinak/nek!
2 Die Blechtrommel (1979)
A bádogdob
Volker Schlöndorff dráma 140 4,3 Günter Grass átmen(t)ése nagyvászonra. Szenzációs.
3 The Hustler (1961)
A svindler
Robert Rossen dráma, sportfilm, szerelmi történet 104 4,3 Ilyen lehet a gyávák bátorsága? Rémlik valami virsli-ujjú bajnok(i játszma), ám ez itt Eddie Felson magánszáma! Meg Bert Gordon magánszámlája... (Későbbiekben A pénz színe...)
4 In the Heat of the Night (1967)
Forró éjszakában
Norman Jewison dráma, krimi 159 4,2 Nézzétek az aszfalt(dzsungel) liliomait! A(z oda-vissza) fejlődő fél-hősök hőstetteit...
5 A Man for All Seasons (1966)
Egy ember az örökkévalóságnak
Fred Zinnemann dráma, életrajzi film, történelmi film 122 4,4 Egy ember az örökkévalóságnak Történt vala, Anglia királya, Henrik (ur. 1509 – 1547), abból is a nyolcadik, elhatározta, elválik hitvesétől, Aragóniai Katalintól. A pápai diszpenzáció ellenére arra hivatkozott, hogy neje nem lehet törvényes asszonya, hiszen korábban bátyjához, Artúrhoz (megh. 1502-ben) ment nőül. Mivel Katolikus Ferdinánd és Kasztíliai Izabella lánya (V. Károly és I. Ferdinánd nagynénje, I. Mária édesanyja) képtelen volt fiúgyermekkel biztosítani a trónutódlást, a Tudor uralkodó érvényteleníteni akarta a frigyet. Róma vizsgálatot indított, Campeggio bíboros, pápai követ és a később kegyvesztett Wolsey bíboros, kancellár megbízásában. Mialatt VII. Kelemen pápa (1523 – 1534) halogatta a döntést, csapodár őfelsége függetlenítette magát a Szentszéktől. Hatálytalaníttatta házasságát, újat kötött Boleyn Anna udvarhölggyel (I. Erzsébet világra hozójával), majd az angol egyház fejének nyilvánította magát. „Henrik halálbüntetés terhe mellett követelte, hogy a parlament által megszavazott egyházfőségi törvényre hivatalnokai és papjai esküt tegyenek, ismerjék el az új házasság érvényességét és ennek megfelelően szabályzott trónöröklési rendet.“ A kínzások és terror árnyékában sem hódolt be mindenki. Majd ezren tagadták meg, vállalván a vértanúságot, közöttük az 1535-ben kivégzett Morus Tamás exkancellár, John Fisher, Rochester püspöke és a mellőzött királynő gyóntatója, János ferences atya. Tamás kijelentette: az egyházfőségi rendelet ellenkezik Isten és az ő anyaszentetyházának törvényeivel. Jobban fájt neki a hazug fogadalom, mint saját veszte... Micsoda idők! Filmes alapanyagnak kiváló. Robert Bolt (forgatókönyv)író (Arábiai Lawrence, Doktor Zsivágó) színdarabját a császárvárosban született Fred Zinnemann (Délidő, Most és mindörökké, A sakál napja...) adaptálta. A háttérbe húzódó rendező munkája elsőrendű, a szereposztás kitűnő (Robert Shaw, Orson Welles, John Hurt, Vanessa Redgrave)! Az Utópia szerzőjének – aki „legalább annyira volt Szent Pál, mint Platón követője” –, az erasztianizmus kérlelhetetlen ellenzőjének bőrében a Tony-díjas Paul Scofield tündököl. A cím Robert Whittinton 1520-ban kelt leveléből származik, s mily' találó! Az összképet kortévesztő apróságok ronthatják csupán. A „franckóros”, hat arát fogyasztó VIII. Henrik magánéletéről a távolba szakadt Korda Sándor is mesélt már, a téma iránt érdeklődök figyelmébe pedig Anna ezer napját ugyancsak ajánlom. (Remény)
6 The Secret of Kells (2009)
Kells titka
Nora Twomey - Tomm Moore animáció, fantasy 194 4,3 Kells titka A kelta kereszténység kezdeteiről vajmi keveset tudunk, annak missziós szerepéről valamivel többet. A zöld sziget szerzeteseinek monostorai a térség egyházának legfontosabb intézményeivé váltak, vallási és kulturális központként virágoztatták fel a tudományt. A Szentírás tanulmányozásában ragyogó elődöknek (Palladius, Kolumba, Kolumbán...) köszönhetően a tanulás, a tanítás és a kéziratmásolás magas szintjére jutottak. A bencésektől szigorú(bb) életvitelükkel, a kétkezi munka kiemelésével és a hierarchia elvetésével tértek el. A két minta összeolvadásából jött létre az „északi monachizmus”, mely jellegzetesen vidéki volt, s kedvezett az intellektuális teendőknek. E gazdagságot zúzták porrá a portyázó viking hajórajok, melyek később a Földközi-tenger habjait szelték, s Észak-Amerikába is eljutottak. A rablóhadjáratok több hullámban árasztották el a szigetvilágot, a hadiflottával érkező raj hamuvá tett apátságokat, lemészárolta a Pantokrátor szolgáit. A véres csatamezőket ritkán hagyták el vesztesként, olyankor elvonultak, „hogy elrejtsék szégyenüket Írország mélyén.” Kells ostromára valamikor a IX. században került sor. A helyi rend főnöke mindent alárendel a fal építésének, mellyel gátat szabhatnának a normannok tüzes nyílzáporának. Számára minden más haszontalan. Tizenéves unokaöccsét viszont az újonnan érkezett illuminátor művészete hozza lázba, mellyel nagybátyja szerint csak veszélyeztetik a civilizációt. A kódex, melynek óvásával és befejezésével a vén csuhás és az ifjú bolond bajlódik, jelzőfénnyé válik, mely bevilágítja az utat e sötét, baljós időkben. Az apró testvér nagy kérdésekkel küszködik, míg Önök a gazdagon díszített ornamentikában (a keresztfonatos spirálban és a keleti motívumok kombinációjában) gyönyörködhetnek. A túlhajtott, zsúfolt, rikító stúdiószökevényektől elütő szelíd, szinte már aszketikus animációs ékkőre bukkanhatnak, mely tradikális eljárással fogant. „Ez egy csoda, ahogy Aidan mondaná.” Szakrális dajkamesének tarthatnák, mely (részben) a fantázia szüleménye, ám a pogány hiedelmekben, történelmi emlékekben és Éire költészetében (macsek, barátságos lidérc) gyökerező história kellő súllyal nehezedhet befogadójára. „Mely része igaz, s melyt fedi homály?” Tomm Moore és Nora Twomey a megmondhatói, kik nemzetközi összefogással teremtették az Oscar-díjra felterjesztett Kells titkát (The Secret of Kells), a Magyar Népmesék stílusában, többek között Kecskeméten. Vízióik érzéki, briliáns illusztrációt eredményeztek, kitűnő muzikális motívumokkal (Bruno Coulais) kísérvén. „Ha csak belenézne, megértené.” (Remény)
7 The Damned United (2009)
Az elátkozott Leeds United
Tom Hooper dráma, életrajzi film, sportfilm 119 3,9 Leeds (bambák, ma piros lappal faszoltak...), Brian Clough... ...majd Nottingham! Mi kell még a boldogsághoz?! (Egy kis Jonathan Wilson!)
8 The King's Speech (2010)
A király beszéde
Tom Hooper dráma, életrajzi film, történelmi film 1146 4,1 A király beszéde – Az (akkori) Oscar-gála legnagyobb nyertese Bertie és a füttyszitáló (Nyomtatóbarát változat) Minden sikeres férfi mögött... (Képarchívum) Eredeti történet David Seidler pennájából. Lapozható formája is fellelhető, bár nem az kalauzolta a brit gentlemant műve megírásában. Mielőtt tintába mártotta volna írószerét, kikérte az Anyakirálynő engedélyét. Megkapta, egyetlen kikötéssel: halála után vetítsék az alkotást. Az anyaggal Tom Hooper (Elizabeth, Az elátkozott Leeds United) vívott meg, akit az Amerikai Rendezők Céhe és a Filmakadémia is jobbnak talált David Finchernél (A közösségi háló). Lelkük rajta. Tévéfilmes, hagyományos módszerei nem sok meglepetéssel szolgálnak, beszédes beállításai azonban a mezőny fölé repítették. Valahová az említett dirigens mögé. A tananyag főhősét maga mellé emelné a füttyszitáló. Bertie (Colin Firth) megalázónak tartja, elvégre királyi sarj. Sőt, hamarosan királyjelölt. Bátyja, VIII. Edward (Guy Pearce) ugyanis botrányos körülmények közepette kétszeresen elvált kedvese mellett dönt a trón helyett. Bertie, a későbbi VI. György regnálásának csupán egyetlen szépséghibája akad: dadog. Akadozik a beszéde egy olyan korban, mikor a rádió új távlatokat nyit a tömegkommunikációban. Pandora szelencéjével kell megküzdenie, hisz a birodalom alattvalóinak szüksége van energikus, dinamikus uralkodói orgánumra az ínséges időkben. Küszöbön áll egy újabb világégés, a másik oldalon pedig ott áll egy őrült karriert futó hordószónok… Hitvese (Helena Bonham Carter) szokatlan módszert választ e nehézség kiküszöbölésére: Lionel Logue (Geoffrey Rush) szolgálatait veszi igénybe. A bizalmaskodó sarlatán, a bukott színész tündököl szerepkörében. Nem mindennapi eszközökkel oldja fel híres páciense béklyóit. A terápia persze nem csak a (lelki) betege(ke)n segít. Együttműködésük kúraként szolgál valamennyiük számára. Fénylő játékuk pedig a közönség csodálatára. Colin Firth adaptív ténykedése aranyat ér, bár a falatnyi szerepkörben fel-felbukkanó személyek sem okoznak csalódást. Shakespeare szelleme és az ausztrál (mellék)íz egyedi zamatot kínál, melyet az ízletes képvezetés, a mentális állapotrajzok finomsága még kívánatosabbá tehet. Becses díszletmunka, flancos kosztümök idézik meg az eseménydús érát. A szigetország és az ötödik kontinens termékét felturbózva állították csatarendbe a filmvilág hűbérurai, élükön Bob és Harvey Weinsteinnel. Terjesztői furfangjaiknak (is) köszönhetően diadalmenet ülhettek a díjidény hajrájában. Cselfogások nélkül is az elmúlt esztendő legjobb (brit) filmjét láthatjuk. Királydrámát, vagy amit akartok. (Új Szó)
9 Kagemusha (1980)
Árnyéklovas
Akira Kurosawa dráma, háborús film, történelmi film 127 4,2 Akira Kurosawa, Nakadai Tatsuya... Ragozzam?
10 Fantastic Mr. Fox (2009)
A fantasztikus Róka úr
Wes Anderson animáció, kalandfilm, vígjáték 586 4,3 Roald Dahl (egyik) világa megelevenedik. Ahol a színészek plusz dimenziókat adhatnak (az orgánumukkal. Is.) S Wes Anderson újra "animál", alig várom! (Noah Baumbach, bontakozz!)
11 The Navigator (1924)
A navigátor
Buster Keaton - Donald Crisp némafilm, vígjáték 40 4,2 Buster Keaton(ék) csúcsközelben. (Elfogult lehetek?)
12 Gyöngyvirágtól lombhullásig (1953)
 
Homoki Nagy István dokumentumfilm 63 4,3 Homoki Nagy István... Még keresem a jelzőket. (Azóta is...)
13 Vadvízország (1951)
 
Homoki Nagy István dokumentumfilm 4 ? Talán csipetnyivel elmarad a Gyöngyvirágtól... Ó, dehogy, csak itt se´ találok szavakat!
14 Animals Are Beautiful People (1974)
Sivatagi show
Jamie Uys dokumentumfilm, vígjáték 661 4,4 Nem több, nem kevesebb: sivatagi show. Természetesen.
15 Húsz óra (1965)
 
Fábri Zoltán dráma 193 4,5 Fábri. Talán a kedvenc magyar rendezőm. 9 évvel korábban már meggyőzött (ha éltem volna), 11 évvel később pedig... Amikor Görbe János kifakadt, tudtam, itt csak a maximális pontszám jöhet. Fene, hogy Sánta Ferenc könyve meg a polcomon porosodik...
16 Murder by Death (1976)
Meghívás egy gyilkos vacsorára
Robert Moore krimi, paródia, thriller, ... 254 4,1 Ennyi kedvenc ily´ szűk helyen... Már-már túlcsordul az osztályzat. Megint! (Idéz(z)etek!)
17 Anatomy of a Murder (1959)
Egy gyilkosság anatómiája
Otto Preminger dráma, krimi 172 4,3 George C. Scott és James Stewart együtt a(z óriási) képernyőn, te meg osztályozz elfogulatlanul?!
18 Blackadder Back & Forth (1999)
Fekete Vipera: Oda-vissza
Paul Weiland rövidfilm, vígjáték 36 4,3 Meg se´ közelíti a ´80-as években születteket, de még így is jár a (majdnem) ötös. Fekete, mérges, kurta farkú(k) és már-már mar(nak) is...
19 Microcosmos: Le peuple de l'herbe (1996)
Mikrokozmosz - Füvek népe
Claude Nuridsany - Marie Pérennou dokumentumfilm 73 4,3 Találó: "...nem szokványos természetfilm, inkább rovar-eposz, hősökkel, istenekkel..." (A fene, mennyi állatos-növényes "doku" e lusta listán!)
20 Zemlja (1930)
Föld
Alekszander Dovzsenko dráma, némafilm 56 4,1 Végre. A "brüsszeli tucat" (számomra) utolsó darabja. A "gúzsba kötött lírikus" darabjához volt szerencsém? Megrendelt propagandamozi helyett filmköltemény született? Ráadásul politikai gengszterek által előidézett éhínség idején... Hajszállal: Vad Magyarország - A vizek birodalma (2011, Török Zoltán), Apes of Wrath (1959, Friz Freleng), Hare-um Scare-um (1939, Ben Hardaway - Cal Dalton), The Little House (1952, Wilfred Jackson), Roman Legion-Hare (1955, Friz Freleng), Magical Maestro (1952, Tex Avery), Deputy Droopy (1955, Michael Lah - Tex Avery), Everything in This Country Must (2004, Gary McKendry)... Le(ám el nem)maradtak: Szindbád, Perfect Blue, A gyerekek..., Easy A, 127 óra, The Corporation, Persepolis, A félszemű, Hegedűs a..., Ragyogj!, A domb, A nap birodalma, A harcos, Bíborszín, Ómen, Majdnem híres, Gilbert Grape, A szív hídjai, A halál kocsisa, Rango, A bérgyilkos, Gyilkosság az Orient…, Münchausen…, Hideg napok, The Chemical…, A hercegnő és a…, A törvényenkívüli…, Felügyelő…, San Franciscó-i…, A félszemű…, Az óceánjáró…, Björk…, Párbajhősök, Bronson, Nesze neked…, Animal Kingdom, Észvesztő, Az illuzionista, Mindent anyámról, Linkin Park…, A sebezhetetlen, Barry Lyndon, Véres vasárnap, Barabás, Hatosfogat, Moby Dick…, Az ügynök élete, Dundee őrnagy, Rammstein…, Emberi sors, Nyugaton…, Kung Fu Panda 2., Pusher 3, A lovakat…, Super 8, Nauszika…, Animátrix, Micmacs…, Buffalo ´66, Leó és Fred, Csibefutam, Apa…, Eltávozók, Micimackó, Három szín… I. (II., III.), Édes Anna, Boszorkányok, Sztrájk, Egy nemzet születése, Harry Potter… II. rész, Z, Szegénylegények, Szállnak a…, Dübörgő élet, Koldus puskával, Nyomtalanul, Mennyei…, Napóleon, Magánbeszélgetés, Oktyabr, Meggyónom, A mennyország gyermekei, A félelem órái, Sivár vidék, Mennyei napok, Fiatal sasok, Gyanúba…, Az Operaház…, Az éjféli vándor, Laura, El Dorado, Ez itt Anglia, Tűzvirágok, A mandzsúriai…, A majmok bolygója…, Az igazi Mao, Tokiói…, A szamuráj, Baraka, A kölcsönkért…, About Schmidt, Budapest Retró…, Cimborák…, Recsk…, Metallica…, Extázis 7-től 10-ig, Stanley Kubrick…, A meghallgatás, Szerelmesfilm, Dögkeselyű, Martin Scorsese…, Aguirre…, Veszélyes súlycsoport, Bleeder, Kis nagy ember, Küldetés, A keselyű…, Balkezes…, Hesher, Buffalo Bill…, Égigérő fű, JCVD, Montreáli…, A vonat, Rabold el…, Dr. Halál, A texasi…, Kölyköd voltam, Drive, A testrablók…, A folyó mentén, Az igazság ára, Élve eltemetve, Gonosz halott, Genezis, Az élet fája, Visszajátszás, Moziklip, A nap vége, Fitzcarraldo, Éhség, A menyasszony…, Banánköztársaság, Hibátlanok, Lorenzo olaja, A megbilincseltek, Halál a hídon, Őrült szív, Arcok, Tintin…, Temple G., Oscar, Öldöklő…, Waterloo…, Aranytó, Éjfélkor Páriszban, Egy hatás…, A kulcsfigura, Kijárat az…, Az ismeretlen, Aranysárkány, Oldás és…, Acélizom, Raw Iron…, Élelmiszeripar…, I'm Not There - Bob Dylan életei, Fanny és Alexander, Mildred Pierce, Ludas Matyi, Warrior, Visszaszámlálás… Szösszen(e)tek: Chuck Jones..., The Waif of Persephone, Madagascar…, The Lost Thing, A török és a tehenek, Abe Levitow…, Georges Méliès…, The Backwater Gospel, Veter vdol berega, Ostende képei, Varmints, Nino Rota…, Louis Lumière…, George Albert Smith…, Friz Freleng…, David Michôd…, The Phone Box, Blood and Sunflowers, Robert W. Paul…, Felfelé a folyón, Henry Short…, Egy nap rock, Jack King…, Tex Avery…, Meséld el…, Robert Clampett…, Hawaii vakáció, Pléh-boy, Ünnepeink, Dennis, Beyond Words, Robert McKimson…, Jack Hannah…, Chris Cunningham…, Matches: An Appeal, A meghallgatás, Archaikus torzó, Dave Fleischer…, Seymour Kneitel…, Abe Levitow…, Departure…, Spider-Plant…, Jean-Francois, Tim Burton…, Gumbasia, "A király beszéde" igaz története, Buster Keaton…, William Hanna…, Seth MacFarlane…, David Hand…, 2 Birds, Ben Sharpsteen…, Ub Iwerks – Walt Disney…, Nyolc, Varázslatos…, Uncle, Otto Messmer…, Így neveld…, Crazy with…, Eternal Gaze, Legend of the…, Jack Kinney…, Finding His Voice, Droopy…, Charles Chaplin…, A Busy Day… Sajnos a 2010-es termés már nem férne rá egy toplistára...

2012

2018. január 12.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Jeux interdits (1952)
Tiltott játékok
René Clément dráma 44 4,5 "- Mi a fene ez? - Nem tudom, de jó." De még milyen! Majd meglátod. "Érdemes bevinni arra a kis időre?" De még mennyire! Egy zsiráfnak is elég lenne. "- S csíp? - Nem, csak büdös." Bomba. Nem túl finom, de "csuda aranyos" mini-temető (jó emberek kis helyen is...), melyben csöpp "keresztlopóink" (Michel és csacsikája - "Tartsuk meg!") félcédulás sír/hullagyalázókkal vannak megáldva. Hazug fráterekkel, csirkefogókkal. Vakondok túrása között. "Ezen te röhögsz?" Naná. "Gané-gané, sz.r-sz.r!" Csak azt a kiskutyát tudnám feledni...
2 The Wicker Man (1973)
A vesszőből font ember
Robin Hardy horror, krimi, thriller 178 4,1 Ülsz? Behajtott térddel könnyebb lesz. Szokatlan gyümölcs. Divatjamúlt hillbilly musical (dalban mondják el)? Gyilkos túra a Zöldmező túloldalán? Egyedülálló, "vészjóslóan izgató" őrült karnevál? Semmi szokatlan: erőszak, fajtalankodás, szentségtörés... Kár a folytatás(ok)ért! "Összefüggéstelen, őrült beszéd." Egy hamis vallás ragyaheges tuskói, paprikajancsijai félik és szeretik a természetet, számítanak rá és csillapítják. A túlművelt szigeten (rossz termés, gyenge hozam) Isten halott. "Nemde nem az az isteni, hogy istenek vannak, de isten nincs?" Az állam törvénye itt nyúl. Illetve idáig el sem nyúl. Rowan Morrison még nem halott? Egy keresztény kopó (Howie - Edward Woodward) felforgatja a falut. Tömör jellemábrázolása dicséretes (pl. a nyitányban a háta mögött nevetségessé teszik), de az alábbi az igazi: "Szegény kis bogár, megy körbe-körbe, mindig ugyanarra, míg végül rászorítja magát a szögre, /ahová/ a balsors verte." Őlordsága (Christopher Lee) - aki csak háromnegyed óra múltán lép színre - is szenzációs. Még a halált is kiviteti a... Vegyétek és egyétek... Értetek adatik. Fáj a torkom, keresek egy varangyot.
3 Dzien swira (2002)
A bolond egy napja
Marek Koterski dráma, szatíra, vígjáték 112 4,2 Egyedi "trutymókivonat". "Kész besz.rás"! Rigolya (mely Juhani Nagy János szerint Rosszkedvű madár), rögeszme, rémület. "Mint egy [elcseszett] baromfiudvar". Ez lenne/lett volna Lengyelország? Kis termeszünk sáncol. Bagóért robotol, miközben megfojtja a magány. Melyet magának teremtett. Feszült. Mint Krisztus. Vezérp.csák facsarják össze ("Hátha jön valaki más..."), s kapaszkodna mindenre, ami még megmaradt, "mint egy fuldokló az úszó fahasábra". Mindent áthat a "mintha-érzés"! A "tengermonológok" miatt (is) ötös. A többiről később, elgurult a ceruzám. "Vagy nyúljak utána és úgy ne írjak semmit?"
4 Pacsirta (1963)
 
Ranódy László dráma 199 4,4 Csuka fehérborban, fincsi, mi? Én arra számítottam, majd felelevenítik középiskolás emlékeimet (talán a /mi így hívtuk/ magyart nem gyűlöltem csak abban a félig/?!/ szlovák intézményben) a "kokainista" Kosztolányiról is, ám azok már elhalványulhattak... Pacsirta (zéel, a hölgy a hírhedt rendező felesége? Köszi az infót!) - a közismerten szolid, házias hajadon - kirepül. (De megszokta a kalitkát. Szereti.) Indulhat a kanzsúr! Pár jó koponya, néhány párbajképtelen alak (befelé kunkorodik a lelkük) társaságában Vajkay Ákos (Páger Antal) a tiszta tekintetű, megvénült, nyugalmazott megyei levéltárnok úr, öreg párduc, egyébként aljas, utolsó gazember kivirul. Ördöge lesz. Majd megpattan. A nagy szökés hatalmas! "Ez se sikerült, ugye?" "Az Istenér´!" "Ezt az egyet meg kell hallgatnod." "Ezek közhelyek" (ahogy a szerkesztő mondaná)? Akkor néhány felzet, mondanak ám "Cziffrákat": "Van, aki eszik. Én iszom." "Igyál, doktor, neked szabad!" "Emberi életet kéne élni... Még van egy kis időnk." Itt van például (nemcsak korhelyeknek)... Sehr gut. Originális. Kolosszális. Nábobi pazarlás lenne nem megnézni.
5 Profumo di donna (1974)
A nő illata
Dino Risi dráma, vígjáték 93 4,2 Nápolyt ("Afrika legészakibb városát") látni és... Giovanni Arpino irományának ("Il buio e il miele") ismertebb filmesítéséhez (Egy asszony illata, '92) valamennyiünknek volt már/lehetett szerencséje. Az ismertebb. Hangosabb. Harsányabb. Vagy nem is annyira? "Amerikai baromságok..." (Írom ezt úgy, hogy zseniálisra értékeltem Al Pacino táncát) Emez nyersebb. A világ legrohadtabb gazembere (beszédes név: Fausto), a gonosz szívű Sas kapitány (le kéne vágni a nyelvét?), a pikk 11-es már korábban bejárta az egykori birodalom szemétdombjait. Például "Törökország fővárosát". Szenvedése minden pillanatban vele van. S be van oltva a bűn ellen? Segítségére egy kis csirkefogó szolgál. Világtalant vezet boldogtalan. Vagy fordítva. "Szavak. Üres beszéd." A többiről győződjetek meg magatok... Néhány gondolat még most is a fülemben cseng: "És a kisgazdád hogy van?" "Garantálják nekem a világvégét?" "Jól nevelt agglegény frigid nőt keres..."
6 Jodaeiye Nader az Simin (2011)
Nader és Simin - Egy elválás története
Asghar Farhadi dráma 297 4,4 2012: Legjobb idegen nyelvű film? A legjobb... film!
7 Sideways (2004)
Kerülőutak
Alexander Payne dráma, szerelmi történet, vígjáték 385 3,9 "Nap tegnap után" Rex Pickett (aki a '80-as években próbálkozott már rendezéssel is) irományát A. Payne (és Jim Taylor) filmesítette, "mindössze" 12 millióból. Kicsi és speciális. Ám zamatos! S mivel évekig érleltem... Lassú tempója elriaszthat, néha mégis "feszesebb, mint egy apácasegg... Remek koncentráció!" (Mondá vala Jack - Thomas Haden Church) A bor(fél)barátok szőlőtúrája ódát zeng a hegy levéhez, s tiszta vizet is önt a pohárba. A karakterek átmenetileg kivetkőznek (ön)magukból, néha ténylegesen is... Be- és kirúgnak, miközben átértékelik életüket/átértékelődik életük. Néha túlzásokba esnek, lehet, "túl sok az alkohol, elnyomja a gyümölcsöt." Itt-ott keserű, máskor meg leül e (belső) "Road Movie/Trip". "Ez magyarázza a csersavat?" Ám kihagyhatatlan. Paul Giamatti miatt is, aki egy "apró darab ürülék, melyet magával lebbent a dagály!" Persze megértem az ellenvéleményeket, melyek szerint "fogyasztható, ám távolról sem mennyei..."
8 The Descendants (2011)
Utódok
Alexander Payne dráma, vígjáték 523 3,6 Alexander Payne (társaival) remekül ír. Filmre/et. S rendezői praktikái is meggyőzőek! Ezúttal Kaui Hart Hemmings gondolatait (mozgó)képesítette. "Hőse", Mr. King (G. Clooney) a "királynő" (hitvese, Elizabeth beszédes nevű kórházban "vegetál") halála előtt/közben/után készen állna, hogy jó apa legyen. Mint (eddigi) pótlék? A "kezelő" lelki road-movie során járja körbe a szigetvilágot (Hawaii). Döntését egy ország(rész) figyeli, s tudatosítja (az unokatestvérek légióján túl): családtagjai is részesei egy egésznek, de mégis különállóak és magányosak. Valamint egyediek. Össze kéne fogni őket! A (belső) vulkánok tövében, (általában) csendes óceán ölelésében "egyedülálló, drámai helyzetek" bukkannak fel, melyet szédületes(?) poénok [link] oltanak be. Vagy ki. A(z autentikus?) muzsika tetszetős, Clooney meg kiváló, megkockáztatom, "jobb", mint a "pantomim", vagy a pénzcsináló különc. Bár egészen más. S a hangja is remek (ez A fantasztikus Róka úr óta foglalkoztat)! A csemetéken hol kacarásztam, hol meg rúgtam volna őket... Leginkább a zsibbadt Sidet. Aztán egyre közelebb kerültem hozzájuk. Vagy ők hozzám? Vicces korban vannak... "Gondoljátok, havazik ma?" Mahalo! (Vagy valami hasonló)
9 The Iron Giant (1999)
Szuper haver
Brad Bird akciófilm, animáció, dráma, ... 258 4,2 Csak egy mese. Csak megsiratja az ember fia.
10 Beginners (2010)
Kezdők
Mike Mills dráma, vígjáték 216 3,8 Hallatlan, amit Hal (Christopher Plummer) művel. A muzsikája pedig kiváló.
11 The Cove (2009)
Az öböl
Louie Psihoyos dokumentumfilm 105 4,4 Ahogy az unokaöcsém mondaná: "Csak az a vég! – Csak azt tudnám feledni!"
12 Bringing Up Baby (1938)
Párducbébi
Howard Hawks szerelmi történet, vígjáték 98 4,1 "Páratlanul príma előadást hallhattunk." (Csillag Patrik) Micsoda társaság! Búvármadár, Csont úr (Olló Jerry), domboldalon született Csapóajtó Susie, s az egész Leopárd banda... Szenzációs.
13 The Dark Knight Rises (2012)
A sötét lovag: Felemelkedés
Christopher Nolan akciófilm, dráma, krimi, ... 1161 4,0 "Mozihatása" vitathatatlan (bár a 2008-as combosabb).
14 Tyson (2008)
 
James Toback dokumentumfilm 19 4,1 "Maradok én ennél a sz.ros boksznál." (M. T.) A nehézsúly tetszhalott. Az ukrán nővérek... Elnézést! ...fivérek "rombolós" fellépéseit is várom, ám így nem az igazi. A Ring magazin szerint négyes szinten jár, míg pl. a '70-es években egyest kapott. S bár tetszett a Klitschko c. (dokumentum)film is, ez egyenesen lenyűgözött. Szóval hiába Povetkin, Huck, Tyson Fury, Chisora, Haye, Helenius, Adamek, Pulev, Solis, Arreola, Price, Chagaev, Ustinov vagy Mitchell... Ide vérátömlesztés kell! Persze a kisebb súlycsoportokban lát(hat)ok tűzijátékot (pehelyben pl. Salido vs Lopez), izgulhatok a roppant izgalmas (kis- és nagy)váltósúlyért (sose lesz Pacman vs Mayweather, Jr.), vagy várhatom a szenzációs S. G. Martinez vs Chavez, Jr. vagy a hihetetlen Ch. Dawson vs A. Ward összecsapásokat, de az a fakó nehézsúly... Tyson. Vas Mike vs Puhány Mike Ahogy Cus személy(is)é(gé)t lefesti... Mikor magáról mesél... /Még nálunk, Szlovákiában is járt. :-)/ Amint pengeélesen magába mar... "El is vártam tőlük, hogy élősködjenek rajtam... Akartam, hogy a véremet szívják..." "Több pénz, mint elismerés..." Elképesztő. Kiváló alkotás. Még a zenére se' figyeltem (volt?), sem a fényképezésre. Beszippantott. Megérintett. Mike igazi zsoldos lehetett, aki későn jött rá, hogy a pénz is vér. Csak papírból készült.
15 A szél (1986)
 
Varga Csaba animáció, rövidfilm 30 3,7 Egy fénykép alapján? Varga Csaba zseniális szösszenete. Csodálatos zenével.
16 Se ying diu sau (1978)
A kobra
Yuen Woo-ping akciófilm, harcművészeti film, vígjáték 26 3,5 Chien Fu ismét lecsap. Mi több, mar! Messzeringó gyerekkorom virágában (sic!)... Más: Szenvedély, Pénzcsináló, A guardista, Muppets, Berlin blues, The Front, A fehér szalag, Vizsgálat egy…, A segítség, A háború ködében, 50/50, Egy szöszi…, Álmodozások kora, Erőszakos cselekedet, Titkok és…, Malcolm X, Napfogyatkozás, Hosszú, forró nyár, Amerikai éjszaka, Az aranykezű…, Suszter…, Senkiföldje, A némafilmes, Sodrásban, Gengszterek sofőrje, Vik Muniz…, Öt könnyű…, A Nap szépe, Fiúk a…, Engedj be!, White Tuft…, Egyre távolabb, Blue Valentine, A sorompók…, A bűn hálójában, Bakaruhában, A harcmező…, Lazarescu úr…, Charlie Chan…, Az algíri…, Feldobott kő, Libanoni keringő, Apu vad…, Nulladik óra, A semmi ágán, Forradalmárok, Glengarry…, Talpalatnyi föld, Howards End, A Richard Nixon-merénylet, Elit halálosztók, Mentőcsónak, Gosford Park, Testvéred…, Az ártatlanság kora, Édentől keletre, Klein úr, Burma VJ…, Egészséges erotika, Ha idegen…, Itáliai…, Remnants…, Rövidre vágva, A szabadság…, Ments meg, Uram!, Nézzétek a…, Olivér, Quo Vadis, Oly sokáig…, A rádió…, Zazie…, A paradicsom… + …és a pokol, Zongoralecke, Fogd a pénzt…, Botrány az operában, Az üldöző, Simon mágus, Ének a…, Pina, Haragban a…, Előzés, Életrevalók, Ballada a…, Ne bántsátok a feketerigót!, Bosszúállók, Kína-szindróma, Egy hely a…, Breakthrough, Meeting Andrei…, A Prizzik…, Tristana, Tenenbaum…, Játszd újra, Sam!, Ketten a…, Találd ki…, A rajtaütés, Ház a…, Ben Wade…, A burzsoázia…, Gigi, Rockfogyatkozás, Arrietty…, Kaspar Hauser, Beszélj hozzá!, Árnyékország, Fekete Péter, Az országút…, Lány a hídon, A megkövült erdő, A halál és a lányka, Pszichoszingli, A zenekar…, Jelenetek egy…, Az öldöklés…, A szégyentelen, Klitschko, Elit halálosztók 2., Gyanakvó szerelem, Zorba…, Fehér pokol, Az igazság…, Rémület a…, Leszámolás a…, Capote, Jackie Chan: Akcióban, Az utolsó műszak, Rontó Ralph, Merida…, Nevada Smith, A tintahal…, A sámán…, Harry és…, Szíriusz, Halálos tavasz, Ted, The Expendables - A feláldozhatók 2., I mint Ikarusz, Fegyverek istene, Nem félünk Michel…, A hal neve…, Az ifjúság…, Válás olasz…, A hullaégető, Kallódó…, Skyfall, Egerek és emberek, És a zenekar…, Az alcatrazi…, X Polgártárs, Zsebtolvaj, Egy falusi plébános naplója, Egy halálra…, Furcsa játék, Fejvadászok, Ég veled, barátom!, Elbűvölve, Kolya, Páník a Tű parkban, Egy őrült…, Egy, kettő, három, A vágy…, A nap szerelmese, Hustle, A vidéki lány, La sconosciuta…, Chisum, Asszonylázadás, Az utolsó…, Hová lettél…?, Batman – A mozifilm, Fekete vidék, Vadászat, A hadüzenet, A négy…, Nem vagyunk angyalok, Neruda…, Haver, haver, A kaukázusi…, Mona Lisa, Puszta…, Bizalom, A pénz színe, Shock Corridor, Cyrano…, A sanghaji…, Vörös sivatag, Eső előtt, Életünk…, Amerikai…, Egy kis gubanc, Cabiria…, 12, Ginger és Fred, Tesó-tusa, Még élek…, Egy asszony…, Final Cut…, Prometheus, Bikanyak, Holdfény…, Államérdekből, Glory, Ház az…, Kalandorok, A Sunset…, Tirannoszaurusz, Revans, Úri…, A per, A nyughatatlan, Inside Job, Rejtett erőd, Eldorádó, Furcsa pár, Hannah és…, Aaltra, A kis hercegnő, Egon…, Kvíz show, Az Úr…, Atlantic City, Happy Christmas…, Funny Girl, Lenny, Fire Under…, Germania…, Az elnök…, Synecdoche…, Fuss, ha…, Szökevényvonat, A tavasz 17…, Ördögsziget… Távirati stílusban: Dave Fleischer…, Ben Hardaway…, Alice Guy…, Une dame vraiment bien, Levegőt venni, Padal…, Ariadné fonala, Magasfeszültség, Jankovics Marcell…, Matei, Matei, Nessie…, Pozar, Rakvickarna, One minute fly, Chuck Jones..., The Death and..., Vörös és fekete, A mindenttudó folyó, Macskássy Gyula…, Flatworld, A tangóharmonikás, Egy kabin körül, Rofusz Ferenc…, Víg egyveleg…, Szon…, Kafka…, A Trip to Mars, Huszárik…, Weatherbeaten…, Csizmás…, Puni…, Snowman…, Kung Fu Panda…, The Haunted House, Így neveld a sárkányodat könyvből, Apa győz, Chainsaw Maid 2, The Forest, The Last Farm, Nulla, Slippery Jim, Truffaut nyomában, Aranyhaj…, A hableány, A Simpson család…, Wasp, Finálé, A Pig Alley testőrei, The Land Beyond the Sunset, Cousin Ben Troop Screening with Jason Schwartzman, Partysaurus…, Small Fry, A Hold, Roscoe 'Fatty' Arbuckle…, Melyiket a kilenc közül?, Itt jön Garfield…

2013

2018. január 12.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Jagten (2012)
A vadászat
Thomas Vinterberg dráma 922 4,5 Lőj a vadászra! Valami bűzlik Dániában. Gyerekpopsi lehet. Lucas (Mads Mikkelsen), az óvodai kisegítő, minden hátsó szándék nélkül tisztítja azt. Napi rutin. Értő kezei között cseperednek a csöppségek, mesterségét élvezi, s lassan válását is kiheverné. Közeledik a karácsony… Aztán beüt a ménkű. Cuppan egy pici puszi. Klara, kenyeres pajtásának hanyagolt csemetéje nyomja emberünk orcájára, aki megdorgálja ezért. A vad képzelőerővel megáldott, zavarodott kislány mérgében elkotyogja, hogy Lucas megmutatta virslijét. Indul a lavina. Az álmos környék felébred, az ügy elszabadul. Elvégre egy gyerek sosem hazudik. Nem a frászt. Gyerekpszichológus nagyítja fel a problémát, az aggódó szülők között kitör a hisztéria. Nevelőnknek fián és egyik rokonán kívül senki sem hisz, hiszen a szeme sem áll jól. Egykori ivó- és vadászcimborái elvakultan, a jóindulat maszkjában esnek neki, rázúdítják háborgó haragjukat. Alázzák és gyalázzák, közellenségnek kiáltják ki. Letartóztatják, ám kiengedik, ezért a kisváros szolgáltatna igazságot… Mads Mikkelsen (Cannes-i Filmfesztivál: Legjobb színész) szállítja az elvárható nívót. Átszellemült előadása adja azt a pluszt, melyre a partvonalról statisztálók nehezen lettek volna képesek. Alig rezdülő, mégis kifejező arcába szinte beleég a rásütött bélyeg. A filmet vadpecsenyévé Thomas Vinterberg rendező pörkölte, aki társíróként ritkán tesz engedményeket. Az indulatok által homályosított, „elégikus hangulatban fényképezett”, kellő odafigyeléssel kezelt, többnyire stilizációtól mentes bolondériája tárgyi oldaláról mindössze 20 millió jütlandi korona. A vadászat című film a mutatványos bódék idei választékának egyik legerősebbike. Elismerést szűkkeblűen mértek rá (pl. BAFTA-jelölés), egyetemes filmtörténeti pozíciója viszont már most jelentős. Nem véletlenül. A bőr alá hatol, húsba vág, átélhető, továbbgondolható. Miként reagálna hasonló esetben az Önök települése?
2 Pain & Gain (2013)
 
Michael Bay dráma, krimi, vígjáték 563 3,6 Mr. Bay mondhatta volna: "Be kell hoznunk egy kis lemaradást!" A nyílt vizek (Bad Boys, Transformers...) helyett mintha megpihent volna az egyik öbölben. Övtáskás váltópénzből maximalizálta az eredményeket. Egy kis vérrel, izommal. S néhány atlétikai kellékkel. Ez lehet az amerikai álom? Izompacsirták igaz története (by Peter Collins)? Jézus csapta. A "talán-srác" ("selfmade-man"), Ernesto, az újonc (sportol vagy rappel?) és Eldad, a leggyengébb láncszem. Egy iskolabusz. Amatőr Atom Antik. "Kőhideg arcok a régi iskolából." Megéheznek. Nagyobb szeletet akarnak a pitéből! Helyszín: egy felpumpált ország, a Bátrak Földje. A Második Lehetőségek Otthona. Konkrétabban: Isten váróterme - Florida (a paradicsom). "Izom-Mekka" az előző évezred utolsó évtizedéből. („F.ckin´ 90´s sucked!“) A szteroidok beütnek a csokitömegbe. A jutalom: "szégyen-szendvics, egy kis sz.rral fűszerezve." S mégis magasra kerül az a bizonyos léc. Ösztönözhetnének másokat... "Hé, haver! Ennyi elég lesz."
3 The Lion in Winter (1968)
Az oroszlán télen
Anthony Harvey dráma, életrajzi film, történelmi film 65 4,3 A remake(?) nem győzött meg, ez viszont... ...s valóban, picit rendezetlen (vagy nagyon is rendezett? "Velem ne játssz színházat!"), ám egyéb erényei miatt (is): zseniális. Akárcsak Katharine Hepburn! Az új medúzák mellett hervadóban lenne a börtönlakó királyné? Ki-, el-, megadja magát. Hálóiba még a pókok is belegabalyodnának. Igazi Ménea. A nagy tudású család kertjének egyéb virágait, a malackákat viszont a királyi dugóhúzó túl göcsörtösnek találhatta! De csak olyanok, amilyenekké tették őket... A "gátak közé szorított, túlzott érzelmek" ellenére is: világraszóló darab. William Goldman testvére vérrel, nyállal, égszínkék tintával írhatta. Még a Hold is elkékül a hidegtől... További ötpontosok: Moving Day (1936, Ben Sharpsteen) + Alpine Climbers (1936, David Hand) Egyéb: Forró mezők, Obchod na korze, Az osztály, Django, Napos oldal, Egy különc srác feljegyzései, Django elszabadul, A messzi dél vadjai, Argo, Szerelem, The Master, Lincoln, Zero Dark Thirty, Pi élete, Demilitarizált…, A kezelés, A palást, Batman… 1./2., Frankenweenie, Kukuska, Offret, Hitchcock, Malaccal teljes, The White Stripes…, Metallica…, Equus, A kis Valentino, Samsara, Nixon, A mágia színe, Emberek és istenek, Egy apáca története, Macbeth, Trapéz, D.O.A., Pygmalion, Hely a szívemben, Asszonyok a…, Őrült nők…, I Saw the Devil, Felperzselt föld, A süllyedő…, Beépülve, Gyilkos Joe, Tizenkét dühös ember (1997), Az erőszak utcái, A párduc, Krízispont, Republic, Remény és dicsőség, Hóvirágünnep, Petárda, Valaki ott fenn…, Othello…, Éjszakám Maudnál, Napsugár fiúk, Száz nap Palermóban, Magyarok, A lator, A tévedés áldozata, Havel polgártárs, Viszontlátásra, gyerekek!, Napló gyermekeimnek, Katonazene, Iron Maiden…, Az utolsó filmcézár, A medve, Barney és a nők, Tess, Gravitáció, Ákos…, A hobbit: Váratlan utazás, 80 huszár, Papírhold, Pár per(e)cben: La voix du rossignol, Ticket, In The Fall, Paperman, Motalko…, Bear, Villamos, Many Tales…, Nyelvlecke, Ketten, Head Over Heels, Ádám és…, Glory at Sea, Olajfalók, Biting…, Hosszú futásodra…, Blackadder…, Jack King…, Jack Hannah…, Dick Lundy…, Cargo, Wilfred Jackson…, Riley Thompson…, Tell It to the Fishes, That's Life, Animated Self-Portraits, Oh Willy…, Black or White, You Rock…, Kutyakötelesség, Macskássy Gyula…, Clyde Geronimi…, Jack Kinney…, Koncertissimo, Pica Don, A kócsag és a…, John Lasseter…, Frogland, Charles A. Nichols…, Jurij Norstein…, Tél, Pluto´s Quin-pulets, Chuck Jones…, Ub Iwerks…, Burt Gillett…, Walt Disney…, The Maker, Bukarest-Bécs…, Georges Méliès…, Keserű igazság, Toy Story…, David Hand…, Ben Sharpsteen…, A Day in the Life of a Coal Miner, Riley Thomson…, Mickey…, Hamilton Luske…, Mack Sennett, Charles Chaplin…, Újratervezés, Nyuszi és Őz, Lóra!, Hell No, Sister Lulu, Scripted Content, Aningaaq, The Duxorcist, The Night of the Living Duck...

2014

2018. január 11.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Dallas Buyers Club (2013)
Mielőtt meghaltam
Jean-Marc Vallée dráma, életrajzi film 708 4,0 Elég nagy sz.rfészekbe csöppentünk, ahol bánatos bohócunk, Ron egy texasi ősbunkó. Ignoráns proli. Homofób. Megtámadja a gyilkos kór... Le akarja lassítani. Levegőhöz akar jutni. Még egy utolsó, kib.szott dobásra szüksége lenne! És csizmában szeretne meghalni. Ám míg lehet, nyeregben maradna... De rég´ adtam ötöst! Matthew McConaughey megérdemli. Ahogy "hölgyuram", Rayon (Jared Leto) is. Talán jó helyen landoltak a szobrocskák. Vény nélkül is kapható. Vagy Mr. Woodroof felírja neked. Adios, cowboy!
2 Mike Tyson: Undisputed Truth (2013)
Mike Tyson: Vitathatatlan igazság
Spike Lee vígjáték 14 4,1 "This is my story, my mistakes, my heartaches, my joy, my sorrow, my gift, my life, my undisputed truth." Mike "a könnyedebb énjét villantja meg", a vicces oldalát. Ki-beb.szott sziporkákat hány (pl.: Puerto Rico-i srácok..., "Szerezz nekem munkát, Brad! Sőt, akár örökbe is fogadhatnál!", "Ki se tudom mondani, hát még gyakorolni...") "Az alacsony önbizalma átveszi az irányítást, a megalomán egója táplálja, és ez robbanásveszélyes elegy..." Aztán jönnek sorra a dagadt kokszos (172 kilogrammra hízott?!) "aha"-pillanatai (by Oprah)...
3 Police Squad! (1982)
Nagyon különleges ügyosztály
David Zucker - Jerry Zucker - Jim Abrahams krimi, minisorozat, paródia, ... 63 4,4 A Csupasz pisztoly(ok) előtanulmánya(i). Szuper, fasza, baromi jó!
4 The Ox-Bow Incident (1943)
Különös eset
William A. Wellman dráma, western 56 4,5 Amint azt (a kitiltott) rosszcsont ronin07 írta vala: "Zseniális, méltatlanul elfeledett pszichológiai western."
5 Interstellar (2014)
Csillagok között
Christopher Nolan dráma, kalandfilm, sci-fi 1168 4,1 Óriásvásznon lenyűgöző (a logikai ficamok ellenére).
6 The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)
A hobbit: Smaug pusztasága
Peter Jackson fantasy, kalandfilm 730 3,6 Mozi. "Mese, mese, mátka..." Remek látvány(tervezés). A (végtelen) listán is tán szerepl(het)tek (volna): 12 év rabszolgaság, Időről időre, Mielőtt éjfélt..., Rush, Fogságban, A méhek világa, Csalóka napfény, Ködös utak, Charlie: Charles Chaplin..., Senna, Phillips kapitány, Oh Boy, Frances Ha, A Jackass bemutatja..., A nyár királyai, A nagy szépség, Senki többet, Blue Jasmine, Augusztus..., Százszorszépek, Mocsok, Llewyn Davis világa, A nő, Minden odavan, Ernest..., Szörny Egyetem, A bérlő, Nebraska, Becket, Roscoe 'Fatty' Arbuckle…, A brazíliai fiúk, Mégis, kinek az élete? Adèle…, Nem egészen Hollywood, Snowpiercer - Túlélők viadala, Magyarok a Barcáért, Ákos…, Cheap Thrills, A törvény nevében, Mildred Pierce, Metro Manila, Hosszú nagypéntek, A siker édes illata, Júlia, London 2012…, Halálos közellenség 1., A hosszútávfutó…, A következő emelet, A LEGO-kaland, Hajdani barátok, Ébredés, Az eltűnés sorrendjében, A rajtaütés 2., A Grand Budapest Hotel, Generation Iron, Locke, No Name on the Bullet, Holtodiglan, Medvebarát, Blackfish…, Szél támad, A besúgó, Délutáni szerelem, I.D., Dúvad, Sergio Leone - Volt egyszer egy amerikai álom, Szerelmek városa, Sráckor, Gázláng, Örökké Tank - A Tankcsapda fennállásának 25. évfordulója, A Babadook, Jack Reacher, Csoda Milánóban, Amikor királyok…, Tokiói történet, Pollock, A rajzoló szerződése, Rodriguez nyomában, A gyilkosok, Philomena…, 120-as tempó… Pár percben: Beastie Boys: Sabotage, Russian Choir, Walt Disney..., Buster Keaton..., Simon´s Cat..., Bill Plympton..., Bill Melendez, Fed Up, Almos Home, Tex Avery..., Lights Out, Izzy Sparber..., Shaving Muggs, Dave Fleischer..., Dick Huemer, Jack Kinney..., Soft, Cuedras, Seymour Kneitel..., Prospect, The Face Thief, Dr. Lala, Stanley Kubrick dobozai, Minimál, A kék esernyő, Tuck Me In...

2015

2018. január 7.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Inside Out (2015)
Agymanók
Pete Docter - Ronnie del Carmen animáció, dráma, fantasy, ... 786 4,3 Amikor az a kicsi kocsi harmadszorra csak egy utassal indul felfelé...
2 Earthlings (2005)
 
Shaun Monson dokumentumfilm 61 4,5 Sose fájt egy film (nézése). Eddig.
3 Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
Alejandro González Iñárritu dráma, szatíra, vígjáték 890 4,0 "A thing is a thing, not what is said of that thing." (S. S.)
4 Whiplash (2014)
 
Damien Chazelle dráma, zenés film 871 4,4 (K*rva) jó munka.
5 Der 90. Geburtstag oder Dinner for One (1963)
Már megint ugyanaz a vacsora
Heinz Dunkhase rövidfilm, vígjáték 22 4,0 James kűrjei őrületesek! :-D
6 French Connection II (1975)
Francia kapcsolat II.
John Frankenheimer akciófilm, dráma, krimi, ... 74 3,6 Nem fogja be az elsőt, fene. Ám így is sulykolnám. Van súlya! Marha Sunyi...
7 Deddo ribusu (2004)
Dead Leaves
Imaishi Hiroyuki akciófilm, anime, kalandfilm 22 4,4 "What You See Is What The Fuck." (deathcode)
8 Ko to tamo peva (1980)
Ki énekel ott?
Slobodan Sijan vígjáték 37 4,4 A Kusturica előtti jugoszláv komédiák királya.
9 Maratonci trce pocasni krug (1982)
Lopják a koporsómat
Slobodan Sijan vígjáték 31 4,0 "Ó, hogy az Isten rohassza rád az eget! Rám hozta a frászt..." Slobodan Sijan vagány vígjátéka. (V)egyétek!
10 Harper (1966)
Harper - Célpontban
Jack Smight dráma, krimi 35 4,3 Paul Newman? Lauren Bacall?! (Neo) noir??? Kihagyhatatlan.
11 Banpaia hantâ D (2000)
D, a vámpírvadász - Vérszomj
Jack Fletcher - Kawajiri Yoshiaki - Tai Kit Mak akciófilm, animáció, anime, ... 197 4,0 Csak egy(-két) harapás... (Vér)szomjazom az ilyesmit.
12 Jûbei ninpûchô (1993)
Ninja Scroll
Kawajiri Yoshiaki - Kevin Seymour akciófilm, animáció, anime, ... 146 4,1 Pofás kis anime. Beszippantott a világa.
13 Bakjwi (2009)
Thirst
Park Chan-wook dráma, horror 124 3,8 Még ika-fika-Zsófika társaságában volt hozzá szerencsém. Kb. ötpercenként jelezte, kapcsoljuk ki ezt a... ...(a furcsa halált halt) Émile Zola műve alapján ontották? Vám, pír, szomj. "Meg nem alvadó irónia."
14 Sorcerer (1977)
A félelem ára
William Friedkin kalandfilm, thriller 69 4,0 William Friedkin (és Roy Scheider) már-már felér a korábbi adaptációhoz. Az "eredetit" még Korfun láttam, e "másolatnak" sokáig esélyt se adtam. Pedig. (Tessék felütni Georges Arnaud irományát!)
15 Nyeszkolko dnyej iz zsiznyi Oblomova (1980)
Oblomov néhány napja
Nyikita Mihalkov dráma, szerelmi történet, vígjáték 46 4,3 "Kissé gyarló gyümölcs talán..."
16 Pozitia copilului (2013)
Anyai szív
Calin Peter Netzer dráma 113 4,3 A román film(gyártás) (egyik) csúcsa. Talán néha nem ártana belenézni ama bizonyos (visszapillantó)tükörbe...
17 The Pawnbroker (1964)
A zálogos
Sidney Lumet dráma 50 4,1 Megrázó (lehet).
18 The Interview (2014)
Az interjú
Evan Goldberg - Seth Rogen szatíra, vígjáték 306 3,1 Szénné nyerítettem magam. (Más okot nemigen lelek.)
19 Calvary (2014)
Kálvária
John Michael McDonagh dráma 267 4,0 Brendan Gleeson (James atya) & John Michael McDonagh... E nevek (általában) garanciát jelentenek.
20 Edge of Tomorrow (2014)
A holnap határa
Doug Liman akciófilm, sci-fi 849 3,8 All You Need Is Kill... ...és még: Arzén és levendula, Portyán, A Gólem, Wonderful Adventures of Nils, The Freddie Mercury Tribute: Concert for AIDS Awareness, Ákos…, Batman Beyond: Return of the Joker, Kényszerleszállás, Trafic, Házasság olasz módra, Rövidfilm a gyilkosságról, Egy faun megkésett délutánja, Családi tűzfészek, Egymásra nézve, Charles Chaplin – Langford Reed…, A kenguru, Macskajáték, Korn's Family Values Live, A Perfect Circle Live: Featuring Stone and Echo, Találkoztam boldog cigányokkal is, Zelig, Sherlock Holmes és a zöld ruhás nő, Gyilkos elegancia, Félelem a sötétben, Kung Fury, A mamlasz, A főiskola, Buster, a bunyós, Három korszak, Etűdök gépzongorára, Utószezon, Cowboy az aranyásók között, Metallica…, Apocalypse: The Second World War, Senki nem tud semmit, A velence kalmár, Az erőszak városa, Anna, Iszony, A félelem megeszi a lelket, Véres igazság, Monty Python Amerikában, Bloc Party, Eastwood faktor, Fekete fülű fehér Bim, Amerikai mesterlövész, A maláj tigris, A gazember halála, Csak egyszer élünk, Fekete nárcisz, Egy ember lemarad, Holdárnyékban, Django Rides Again, A bosszú lovasa, Elhallgatott gyalázat, Argo 2., A kaland, A hülyeség kora, A villanykörte összeesküvés - A tervezett elavulás története, Monsanto szerint a világ, Lenni vagy nem lenni, Világvége, Pop, csajok satöbbi, A kaszás, Szörnyetegek, Most és mindörökké, Elmegyek vadnyugatra, Fácángyilkosok, Nyomtalanul, Srác a biciklivel, Ulver…, Papírsárkányok, Hortobágy, Mamma Róma, Az igazságtevő, Foxcatcher, Váratlan örökség, A mindenség elmélete (egy brazíliai moziban...), Kódjátszma, A látogató, Milos Forman: Amibe nem halsz bele…, Szűzforrás, Végzetes rágalom, Szép remények, A bíró, Ki kopog az ajtómon?, Éjjeli féreg, A halál csöndje, Abigél... Kurtán: Party Central, Riley's First Date?, The Looking Planet, Az öreg, Pletyka délutánja, Egy kerecsensólyom története, Georges Méliès…, Dave Fleischer - William Henning..., Premier automne, Coda, A Single Life, A Dél dala, Deftones…, Chuck Jones…, Sigur Rós…, Motkány: Botrány az égben, Foxed!, Wire Cutters, One-Minute Time Machine, 850 meters, Freddy vs Jason vs Ash, Sweet Cocoon, Nizzáról jut eszembe, Komédia a tetőn, Toy Story That Time Forgot, Love at First Sight, Globál menü, You're in Love, Charlie Brown, Follow the Sun!, The Guardians, Mudvayne…, Ingrid és Thomas, Ernst & lyset, The Second Death, Whiplash, Friz Freleng… ...remélem, senki/semmi se' maradt ki! Jöhet 2014?

2017

2018. január 1.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Get Carter (1971)
Öld meg Cartert!
Mike Hodges dráma, krimi, thriller 102 4,0 Nem, nem a 2000-es... Mike Hodges mesterművében az űzött vad (véres nyomai) már-már tökéletes(ek). Még az esztendő elején leltem rá, hajnalban, nem hagyott aludni... Kár, hogy Mr. Caine lerendezte pár mondatban az önéletrajzában!
2 Das Boot (1985)
A tengeralattjáró
Wolfgang Petersen dráma, háborús film, minisorozat 15 4,3 Még 2007 késő őszén/kora telén volt hozzá szerencsém, most véletlenül bukkantam rá. Újra. Kolosszális (nem fukarkodom a jelzőkkel). S az a filmmuzsika!
3 Ah-ga-ssi (2016)
A szobalány
Park Chan-wook dráma, szerelmi történet 337 4,3 Amint azt Kouzuki bácsi mondotta vala: "Ez furcsa. (...) Hideg, kék... furcsán gyönyörű."
4 The Innocents (1961)
Az ártatlanok
Jack Clayton dráma, horror 118 4,3 Klasszikus (1.), melyhez a nagybácsit citálom: "Ne panaszkodjon, ne kérjen semmit és ne is írjon. Egyszerűen vegye át az egészet, engem pedig hagyjon békén!" Ugyanakkor "...ez nem az a fajta mulatság, amit gyerekekkel kellene megosztani..."
5 Wind River (2017)
Wind River - Gyilkos nyomon
Taylor Sheridan dráma, krimi, thriller 548 4,1 Amikor mesél a táj. Véres, lassú, szomorú mesét. "Most tél van és csend és hó és halál, A föld megőszült..." Fél-istenek, fél-emberek (vagy inkább állatok) territóriuma...
6 El abrazo de la serpiente (2015)
A kígyó ölelése
Ciro Guerra dráma, kalandfilm 89 4,0 Fehér vagyok, nem érthetem? Talán elég, ha érzi az ember fia, lánya...
7 Hunt for the Wilderpeople (2016)
Vademberek hajszája
Taika Waititi dráma, kalandfilm, vígjáték 491 4,1 T. W.-road movie. Hétköznapi. Haláli.
8 Manhattan Murder Mystery (1993)
Rejtélyes manhattani haláleset
Woody Allen krimi, vígjáték 195 3,8 "Klausztrofóbia és egy hulla - ez minden neurotikus álma!" (L. L.)
9 Comedy Central Roast of Charlie Sheen (2011)
Égessük le Charlie Sheent!
Joel Gallen vígjáték 44 3,9 Ropogós Roast! "Charlie, nyugi, ezek csak szavak!" (Slash) Avagy: hogyan építsük le azt, aki már leépült?
10 Comedy Central Roast of David Hasselhoff (2010)
Égessük le David Hasselhoffot!
Joel Gallen vígjáték 36 3,5 "Ez nem égetés, hanem olvasztás." (G. G.) Avagy: "...hogyan csináljunk viccet egy viccből? Hogyan hozzunk zavarba valakit, aki amúgy is zavarba hozza önmagát..." (Seth)
11 Jeremiah Johnson (1972)
 
Sydney Pollack western 51 3,9 "Itt van az embered! Jeremiah Johnson, félig aligátor, félig ló, félig földrengés!" S. Pollack nagy kedvenc, e szikár mozira pedig azóta vadászom, mióta felütöttem Redford vaskos életrajzát.
12 The Haunting (1963)
A ház hideg szíve
Robert Wise horror 162 4,1 A ház hideg hangja... Ismét egy régi hiányosságom (pótlása): klasszikus (2.)!
13 Cowboy Bebop: Tengoku No Tobira (2001)
Cowboy Bebop: A film
Okiura Hiroyuki - Watanabe Shinichiro akciófilm, animáció, anime, ... 116 4,0 Amikor egy (mozi)filmecske nem hoz szégyent a sorozatra...
14 Bone Tomahawk (2015)
Csontok és skalpok
S. Craig Zahler horror, western 392 3,8 "Én ilyen muzikális szellőt még nem hallottam!"
15 The Philadelphia Story (1940)
Philadelphiai történet
George Cukor szerelmi történet, vígjáték 117 4,1 Édes, cukros, por(cukr)os... Mégis! Mennyei (H(e)aven) (hely)történet. Micsoda család(fa)! Tele gyökerekkel. Túlzott gesztikuláció, furcsa szinkron, (16,000. filmnek) mégis kitűnő.
16 The LEGO Batman Movie (2017)
LEGO Batman - A film
Chris McKay akciófilm, animáció, vígjáték 207 3,5 "Fehér. Minden igazán fontos film fehérrel ér véget..." (B.)
17 La La Land (2016)
Kaliforniai álom
Damien Chazelle dráma, musical, szerelmi történet, ... 529 3,9 Az év első filmje, melyet moziban láttam. Talán a legjobb is. Akkor gyenge év volt? Gyenge voltam? Így is listás.
18 Le feu follet (1963)
Lidércfény
Louis Malle dráma 34 4,2 I Galletti! A 2/3-ánál rögzült: oké/elmegy. Aztán beakadtak Alain Leroy kis- és nagymonológjai. Au revoir, Zazie!
19 Logan (2017)
Logan - Farkas
James Mangold akciófilm, dráma, sci-fi 596 3,9 Logan! S nem Dacia. Csalódás. Kellemes. Mocskos és komor. Jár(nak) a pont(ok). Ó, Laura!
20 Hell or High Water (2016)
A préri urai
David Mackenzie dráma, krimi 461 4,2 TOP 20.? Az alábbiak közül (szinte) bármelyik. De legyen a préri fura ura! Futhattak még: Ron Burgundy 2, 80 nap alatt…, Suburra, Hardcore Henry, Cogburn..., Gyémántok az örökkévalóságnak, Egy csepp méz, Kubo és a…, Vaiana, A vörös teknős, Emlékezz!, A kék bolygó, Függöny fel!, Mint a bagoly nappal, A hosszú búcsú, Amy…, Paprika, A régi város, Érkezés, Éjszakai ragadozók, Bödőcs (3X), A megálló, Mrs. Miniver, László és Vilmos, Testről és lélekről, Piri mindent tud, Ákos…, Klute, Délutáni puskalövések, Requiem, AC/DC: Family Jewels… Röviden: Inner Workings, Dióbél királyfi, Semmi bogár, Jim Carrey…, Blackwood - Hogyan írjunk Blackwood-cikket?, Zulu 9, Batmetal Returns, Dave Fleischer + Rudolf Ising + Friz Freleng..., Lou, I think I love you, Larva, Cluckie the Vampire Chicken... + [del]Soros[/del] Sorozatok!

2016

2017. október 17.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Saul fia (2015)
Son of Saul
Nemes Jeles László dráma, háborús film 590 3,9 Teltházzal futott a párkányi (Štúrovo) moziban, mégis bejutottunk... Beleégetett a kakasülőkébe. Lehet újat mutatni e témában (holokauszt)? Az az atmoszféra, azok a hang(hatás)ok! Ha Nemes Jeles kapta volna a Sorstalanságot...
2 Sling Blade (1996)
Pengeélen
Billy Bob Thornton dráma 135 4,1 Billy Bob Thornton mesterműve. Sajnos(?) szinkronnal (is) láttam, de ez az alakítás (és a szövegkönyv) így is ütős (kalapács!)... "Úgy vélem, nekem finomnak tűnik."
3 The Salt of the Earth (2014)
A Föld sója
Juliano Ribeiro Salgado - Wim Wenders dokumentumfilm 150 4,5 Gondoltam, Sebastiao Salgado (mozgó)képein szundítok majd egy kiadósat. Ehelyett ébren álmodtam végig azokat.
4 Suna no onna (1964)
A homok asszonya
Teshigahara Hiroshi dráma, thriller 138 4,5 Fene, hogy mindenütt kell egy megjegyzés! Ráadásul "opcionális"... Mit tudnék elvenni/hozzáadni ebből/ehhez? Kötelező. Megkerülhetetlen. Klasszikus(s).
5 Song of the Sea (2014)
A tenger dala
Tomm Moore animáció, fantasy 268 4,5 A (majdnem) tökéletes mese, lenyűgöző (csoda)világgal. Majdnem ötös (a maximális pontszám Kells titkának jár). (Hajrá, Kecskemét!)
6 Leviafan (2014)
Leviatán
Andrej Zvjagincev dráma 264 4,2 A sorrenddel eddig is kínlódtam, innen aztán abszolút esetleges. Gondoltam, Julien Green adaptálása, vagy egy kis bibliai kaland... S valahol mindkettő! Ruszki köpönyegben. Megnézed és nem kívánsz mást, csak... "Vodkát, mi mást?!"
7 Comedy Central Roast of Donald Trump (2011)
Égessük le Donald Trumpot!
Joel Gallen vígjáték 23 3,7 Ó, a hazai kollégák (Nagy Feró, majd Ganxsta Zolee esetében) miért nem érnek fel e "műfajhoz"!? Amikor az ember fia nyerít a látottaktól/hal(l)ottaktól (Snoop Dogg!)... (Charlie Sheen esetében Mike Tysont érdemes kiemelni, akitől a James Toback-féle doku. és a Vitathatatlan igazság is ajánlott.)
8 Grimsby (2016)
Agyas és agyatlan
Louis Leterrier akciófilm, vígjáték 243 2,8 Nos, igen. Agyatlan mozi... De itt van Sacha Baron Cohen! (Lásd még: idéz(z)etek.)
9 Withnail & I (1987)
Mi ketten
Bruce Robinson dráma, vígjáték 76 4,1 Uzsonnapénzből vésett kultuszfilm, hatalmas (kimért?) dumákkal. Tök véletlen´ bukkantam rá. Igazi gyöngyszem. S ha még el is ragad az a fránya, csalóka képzelet...
10 Love and Death (1975)
Szerelem és halál
Woody Allen háborús film, vígjáték 195 4,1 Engedtessék meg némi személyes felvezető: hétvégén (2017. okt. 14.) a vásárban (Simon-Júda) a legjobb (bécsi) haverom a semmiből citálta e darabot... Replikáztam. Nézése közben pedig jegyzeteltem. Az irodalom visszavág. (Több W. Allen is lecsúszott a tavalyi esztendőben, ennek apropója is akadt.)
11 Kimssi pyoryugi (2009)
Számkivetett a Holdon
Lee Hae-jun dráma, szerelmi történet, vígjáték 147 4,4 Csípem az itteni (fel)pontozásokat, ajánlókat... Mindenféle retek, használhatatlan oldalakon (The Dark S(l)ide of the...) kutattam, mire becserkésztem. Vonzódom a dél-koreai (perverz) marslakókhoz. Állati finomakat (sületlenségeket) sütnek. Remélem, kultúrájuk virágozni fog továbbra is! Ha nem, (el)készülhet Skylark és Rapoport interjúja...
12 The Hateful Eight (2015)
Aljas nyolcas
Quentin Tarantino dráma, thriller, western 855 4,0 Tarantino. Ha gyengébb is az elvártnál. Ha hosszabb is. Morricone és a táj rásegít.
13 The Hitch Hikers Guide to the Galaxy (1981)
Galaxis útikalauz stopposoknak
Alan J.W. Bell minisorozat, sci-fi, vígjáték 69 4,1 A világ legjobb trilógiája. Olvass, olvass, olvass! Vagy nézd meg ezt... Maradt 10 perced. „Noha sok benne a hézag és tele van kétes - de legalábbis üvöltően pontatlan - adattal, két fontos vonatkozásban felülmúlja kevésbé szárnyaló elődjét! Egyrészt: némileg olcsó. Másrészt: borítóján a következő szavak láthatók, szép nagy betűkkel szedve: NE ESS PÁNIKBA! (DON´T PANIC)“ (Másodszorra a 2005-ös is eltalált.)
14 Room (2015)
A szoba
Lenny Abrahamson dráma 666 4,3 "Ki itt [i]ki[/i]lépsz, hagyj fel minden reménnyel..." (Emma Donoghue távoli (h)őse) ...s ha csak a végén esik le, a [spoiler]kislány kisfiú...[/spoiler]!
15 All That Jazz (1979)
Mindhalálig zene
Bob Fosse dráma, fantasy, musical, ... 140 4,1 Joe Gideon: Pocsék, nézzünk valami mást! (Majd máskor a lányának: Na, egy újabb kritikus! ;-) ) Ennek a stricinek (B. F.) a legjobb műve (bár a Lenny se´ kutya!), Roy Scheider pedig az én színészem.
16 Alekszandr Nyevszkij (1938)
Jégmezők lovagja
Dmitri Vasilyev - Szergej Mihajlovics Eisenstein dráma, háborús film, történelmi film 81 4,0 Gyengém a (világ)történelem. Ennek ahhoz nem sok köze vagyon. A filmtörténelemhez annál inkább. Magyarázzam?
17 Hud (1963)
 
Martin Ritt dráma, western 53 4,4 (Majdnem) western, (majdnem a legjobb) Paul Newman. Mi kell még? Például egy kiváló Melvyn Douglas (esetleg egy alapos forgatókönyv, egy ügyes operatőr, egy jónevű stró... bár technikai dolgokról nem akartam írni). "A sok nem felétlen jó... (...) Nekem elég volt ennyi izgalom. (...) Ha jó a film, ébren maradok, ne aggódj!" (Homer Bannon)
18 Fury (1936)
Téboly
Fritz Lang dráma, film noir 95 4,4 Film noir, ezért már kenyérre is kent. Bár a (menekülő) Fritz Langnak akad combosabb mozgóképe is.
19 Deadpool (2016)
 
Tim Miller akciófilm, sci-fi, vígjáték 816 3,6 Kellemes emlékeket idéz e tökös tökölődés. A moziban ugyan elmaradt, de egy hölgyeménnyel pótoltuk. Így is - úgy is. Majd átértékelem a második résszel...
20 Mindenki (2016)
Sing
Deák Kristóf dráma, rövidfilm, zenés film 490 4,1 Futottak még (a teljesség igénye nélkül, tetszőleges sorrendben/helytelen írással): Malom a pokolban, Straight Outta Compton, Münó..., Mielőtt befejezi..., Dinó tesó, Jakuzák, Silkwood, Csendben fut..., Plastic Planet, New York királya, Ketten az úton, Várj..., Macbeth, Mud, Lőporos hordó, Porco Rosso..., Creed, Számadás, A nagy leszámolás, Okostojás, Ex Machina, Benny és Joon, A jade..., Füst, Broadway Danny Rose, A Cincinnati Kölyök, Karácsony Berlinben, A kaktusz..., A múlt nélküli ember, A játéknak vége, A szökés, A pap, a kurtizán..., Underground (kár azért az önéletrajzi könyvért!), Eszeveszett mesék (Hajrá, Argentína!), Férfiak és csirkék, Persona, Planet Earth, A nagy dobás, Fekete tükör (mi lehet az Önkényes mérvadóval?), Hétköznapi vámpírok, A visszatérő, Ifjúság, Spotlight, Mocsárvidék, Cell 211, Shaun..., Victoria (Maradj talpon!), Soha, sehol... ...valamint egy(-két) szakajtónyi rövidfilm (pl. MINDENKI)!