coles

Miről/Kiről Oldal Írás Mikor
Ghost Rider: Spirit of Vengeance
A szellemlovas: A bosszú ereje
ujszo.com Kelet-Európa, végállomás
A képregényből (Marvel Comics) forgatott A szellemlovas: A bosszú ereje (Ghost Rider: Spirit of Vengeance) Johnny Blaze gyötrődéseinek második fejezetét tárja elénk.
2024-06-14
Perfect Days
Tökéletes napok
ujszo.com Keleti klotyók szamurája
Wim Wenders meditatív meneküléstörténete. Szökőévente eljutnak hozzánk a német mester megrendítő merülései, játékos szer(ve)zői filmjei, Oscar-díjra jelölt nemzetközi mutatványai. (Köszönet Mikkey és hhgygy fórumtársaimnak!)
2024-06-08
The Beekeeper
A méhész
ujszo.com Méhészek (via)dala
"Középutas sikerfilmnek szánhatták, lendületes vérfürdővel. Ám hiába a korhatáros besorolás meg a begyűjtött A listás mézengúzok, a felborult méhkaptár nem zsong eléggé."
2024-03-29
Ferrari
 
ujszo.com Ferrari - halálos szenvedély
1957-ben járunk, a Megváltó kisvárosában, Modenában. Tesztpályákon, dekoratív díszletek között. Enzo Anselmo Giuseppe Maria Ferrari életívén, melyen az üzemanyag és a levegő is gyorsabban áramlik. Egy nagy alagúton, hosszú (szívó)csőben. Sikerek és kudarcok örök alkonyán.
2024-03-05
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes
Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája
ujszo.com Kígyó az énekesmadár árnyékában
"A legújabb Éhezők viadalában túlélők vannak, győztesek alig. Eredettörténet, bár annak nem túl eredeti. Suzanne Collins legújabb (legrégebbinek szánt) törlesztőrészeit harmadmagával írta át filmszövetre. Mankóul szolgált bicegő lépteihez, beteljesült az éhezők viaDALA: fanyar, facsart franchise fogantatott."
2023-12-01
Killers of the Flower Moon
Megfojtott virágok
ujszo.com Ernest goes to Jail
A legendás Martin Scorsese, a manhattani matuzsálem, martalóc mozik mestere, nem szokványos tragédiát tár elénk. Deheroizáló western gengszterfilmet. Eredeti bűndrámát, hamisítatlan (anti)hőskölteményt, a krimik baljós, fojtogató légkörével.
2023-10-27
Saw X
Fűrész X.
ujszo.com Játsszunk egy újabb játékot!
Alig húsz esztendővel ezelőtt a maláj származású, ausztrál filmrendező/író/producer, James Wan, valamint apródja, Leigh Whannell, leforgatták a Saw című röpke remeket, hogy azzal kilincseljenek a mozi méretes metropoliszában némi alamizsnáért. A Lions Gate Films torkán akadt e suta sikoly. A többi meg már filmtörténelem.
2023-10-13
Talk to Me
Beszélj hozzám!
ujszo.com "Kéz a kézben, egyedül"
Alig bejáratott nevekkel, influenszer-szervezőkkel, relatíve szerény szaldóval, szorongató sztorival és szörnyű szinkronnal érkezett meg hozzánk a...
2023-08-25
Arnold
 
ujszo.com Az utolsó akcióhős
Arnold Schwarzenegger észveszejtő életét a Netflix háromrészes miniszériaként szervírozza.
2023-08-14
Asteroid City
 
ujszo.com Sivár síkságon meteoritja
Hol járunk? Asteroid Cityben. Hatos gazdasági út, 75. mérföldkő. Ott kint, halott kaktuszok és kiszáradt folyómedrek között, a sivatagban. Egy nem túl vidám barakkban. Wes Anderson ko(z)mikus vadonjában hemzsegnek az indie-ikonok és szupersztárok.
2023-08-05
Oppenheimer
 
ujszo.com Az atombomba atyja
Különleges, monumentális életrajzi film született Julius Robert Oppenheimer tündökléséről és bukásáról. Christopher Nolan Kai Bird és Martin Jay Sherwin Pulitzer-díjas biográfiáját, az Amerikai Prométheuszt vájta a lehető legnagyobb vászonba.
2023-07-31
Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One
Mission: Impossible: Leszámolás - Első rész
ujszo.com A leghalálosabb iramban
A franchise a hetedik sebességre kapcsolt. Mint egy Cagiva Mito, mely egy római vakáció során szállt el. Akárcsak a Covid alatt szőtt forgatási álmok, majd a költségvetés. Egy hamisítatlan, nyári blockbusternek százmilliós gyártási költség dukál.
2023-07-25
Transformers: Rise of the Beasts
Transformers: A fenevadak kora
ujszo.com A vasemberek visszatérnek
"„Ez csak motorolaj!” Még inkább: motorzaj. Rövid távú, alkalmi meló, annak viszont látványos. Ugyanakkor érzelgős. Vagy ahogy kiképzett, kiváló kollégám kurtán kommentálta: „a szokásos tüttüdü.” Olajozott, súlytalan, hulladékból kirakott mozgóképes gigapuzzle..."
2023-07-04
John Wick: Chapter 4
John Wick: 4. felvonás
ujszo.com A játéknak nem lehet vége
"Mozifilmként haszontalanul hosszú, talán videóklipként értelmezhető, esetleg játékként továbbfejleszthető. Akár kisképernyőre is applikálható. Persze az ambíciói nem nőhetnek túl a képességein."
2023-04-08
The Whale
A bálna
ujszo.com A bálnák is mennybe jutnak?
Darren Aronofsky bálnavadászatra invitál. Négy fal közé. Testfilmszínházának belsejébe, annak is a legmélyére, mely kifelé dagad, befelé összeomlik. Mint főhőse, a cetté hájasodott irodalomprofesszor.
2023-03-19
Hadik
 
ujszo.com Hát ilyen lenne egy igazi hős?!
A Hadik egy jól megfinanszírozott, látványos kosztümös történelmi kalandfilm. A dicstelen jelenből a régmúlt daliás hőstetteihez kalauzol. Egy megénekelt korszak világháborújába, annak hírhedt mozzanatához, a Porosz Királyság fővárosának megsarcolásához.
2023-03-16
Az énekesnő
 
ujszo.com Holt focisták társasága
Fontos téma, közepesen erős film. Megtörtént. Az élet írta. Szűcs Sándor és Kovács Erzsi eltiport szerelmének lenyomata. Végkimenetele ismert: kötél. Börtön és halál. A Rákosi-féle önkényuralmi rendszer legsötétebb éveiben...
2023-03-16
Midnight in Paris
Éjfélkor Párizsban
ujszo.com Éjfélkor Párizsban
"Szex és New York. Két szóban képtelenség összefoglalni a testi és lelki zavarokat kiélvező bohóc életművét, ezek nélkül viszont kizárt..."
2023-02-10
Aranybulla
 
ujszo.com A király visszatért
A decemberi beharangozókban röpködtek a legek: legnagyobb, legdrágább… A Gyűrűk urát megszégyenítő fordulatok, a Trónok harcát idéző látványvilág! Vajúdtak a hegyek, született egy kínos kosztümös dokudráma.
2023-01-23
The Way Back
A hosszú menet
ujszo.com A nagy szökés
"Moziünnepet ülök, valahányszor az ötödik kontinens e neves rendezője új játékfilmmel jelentkezik. Bánatomra, mutatványa ezúttal felemásra sikeredett. Bár varázsolt, el nem aléltam a cilinderéből előrántott végeredménytől…"
2023-01-19
Avatar: The Way of Water
Avatar: A víz útja
ujszo.com (Gyilkos)bálnavadászaton a mindenség méhében
James Cameron kapitány újra a fedélzeten. Dagadó vitorlákkal szeli a hullámokat. Korlátlan marketinggépezettel finanszírozott birodaloma ismét visszavág: tizenhárom zivataros esztendő után itt az Avatar folytatása. Egy akciódús családi sci-fi.
2022-12-23
The Menu
A menü
ujszo.com Valami izzik és bűzlik a Galagonya-szigeten
"Szatirikus gasztrohorror. Tálaló a főszakács, Mark Mylod. Alteregójával, a séffel (a pozsonyi Slowik szerepében Ralph Fiennes) szervíroztatja időtlen és idétlen gondolatait. Serpenyőjükben étel- és társadalomtörténet perzselődik. Ez is a menü része. A világ legjobbjáé." (ujszo.com)
2022-12-07
Jagten
A vadászat
ujszo.com Lőj a vadászra!
"Valami bűzlik Dániában. Gyerekpopsi lehet. Lucas (Mads Mikkelsen), az óvodai kisegítő, minden hátsó szándék nélkül tisztítja azt. Napi rutin. Értő kezei között cseperednek a csöppségek, mesterségét élvezi, s lassan válását is kiheverné. Közeledik a karácsony… Aztán beüt a ménkű." (ujszo.com)
2022-06-02
Zombieland
 
ujszo.com Ideje megőrülni vagy elsétálni
"A Zombieland alkotói (eredetileg tévésorozatban gondolkodtak, a közönségsikert követően pedig már folytatásban) méltóak nagy elődeik hagyatékának folytatására. Újításaikkal – melyek nem forradalmasítják ugyan e műfaji alcsoportot – legalább olyan mókás filmet alkottak, mint annak idején..."
2019-06-17
District 9
 
Kritikus Tömeg Foci VB? Leon Schuster? Ugyan már… Neill Blomkamp-film! DÉL-AFRIKAI KÖRNYEZET, ÚJ(-ZÉLANDI) ADALÉK, JENKI MATÉRIA Pár évvel ezelőtt a dél-afrikai Neill Blomkamp egy egészen különös rövidfilmmel tűnt fel a mozgókép univerzumában. Alive in Joburg címen látott napvilágot eredeti ötlete, mely mozirajongók ezreit érintette meg, s az alig hat perces filmecske felkeltette Peter Jackson érdeklődését is. Az új-zélandi nagykutya szárnyai alatt készült el az első nagyjátékfilmje, a District 9. ... 2019-04-05
Avatar
 
Kritikus Tömeg „Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó nem pihen.” A VATAR Az elmúlt dekád egyik legtöbb, legszélsőségesebb vitáját gerjesztő csúcsprodukciója. Filmes fórumok lépfenéje, vakbuzgó mozi-zarándokok perzselő marakodásainak előidézője. Bankjegyek százmillióinak felemésztője, bevételi rekordok döngetője. Van-e, ki e filmet nem ismeri? Aligha. Tanulmányok végtelen sora szól e mesés látványvilág lenyűgöző kivitelezéséről, szakmabeliek tucatszám zengik hozsa... 2019-04-05
Friends with Benefits
Barátság extrákkal
archivum.ujszo.com Csak szexre kellesz
„Bárcsak olyan lenne az életem, mint egy film! Soha nem lenne gond a frizurámmal, nem kéne WC-re mennem, és amikor rossz passzban vagyok, egy pasi utánam fut az utcán, rögtön szerelmet vall, csókolózunk, és boldogan élünk, míg meg nem halunk. Jaj, egy mesebeli hintó! Mi kell még? Ez... mennyei!” – duruzsolja Jamie (Mila Kunis) újdonsült ismerősének, Dylan-nek (Justin Timberlake), egy ál-romantikus film fináléjában, aki erre rafinált javaslattal áll elő: fölösleges bonyodalmak, érzések és bűntudat nélkül szexeljenek. Hiszen az is csak egy sport...
2018-03-27
Zookeeper
A gondozoo
archivum.ujszo.com Gorilla bácsi az aszfaltdzsungelben
Számolni fogunk. Leszámolni. E förmedvénnyel. Állat- és emberkínzó szemétfilmmel. Nyolcvanmilliós rettenettel, mely nem bírt az Atlanti-óceánba veszni...
2018-03-19
The Avengers
Bosszúállók
Kritikus Tömeg SZUPER(H)ŐSÖK NEW YORKBAN? UGYAN, KÉREM! Pedig. A legjobb szuperhős A sötét lovag, a legnagyobb látványfilm az Avatar óta – írta egy aeon_flux (ál)nevet használó hangadó az aeonflux.freeblog.hu-n. Eszelős félistenek, látványos szuperkatonák, fennkölt cél. Tiszta energia! Magas erőtartalékkal. Képregény-adaptáció, előzményekkel: A hihetetlen Hulk, A Vasember/Vasember 2., Thor, Amerika Kapitány: Az első bosszúálló... „Csak én végeztem el a házit?” Maroknyi torzszülött. Összekaparva. A könyör... 2018-01-27
The King's Speech
A király beszéde
archivum.ujszo.com Bertie és a füttyszitáló
A király beszél-e? (A 2011-es Oscar-gála legnagyobb nyerteséhez lehet szerencsénk...)
2017-12-23
Jagten
A vadászat
Kritikus Tömeg Lőj a vadászra! Valami bűzlik Dániában. Gyerekpopsi lehet. Lucas (Mads Mikkelsen), az óvodai kisegítő, minden hátsó szándék nélkül tisztítja azt. Napi rutin. Értő kezei között cseperednek a csöppségek, mesterségét élvezi, s lassan válását is kiheverné. Közeledik a karácsony… Aztán beüt a ménkű. Cuppan egy pici puszi. Klara, kenyeres pajtásának hanyagolt csemetéje nyomja emberünk orcájára, aki megdorgálja ezért. A vad képzelőerővel megáldott, zavarodott kislány mérgében elkotyogja, hogy Lucas... 2017-11-27
Robert Redford Kritikus Tömeg Robert Redford kacskaringós pályája M. F. Callan életrajzi könyvén keresztül elevenedik meg „Dupla R szupersztár, Ki a franc vagy te, tudod-e már?“ E versikét, a Jézus Krisztus Szupersztár címdalának szövegét ifj. Charles Robert Redford gyerekei írták át apjukra. A benne rejlő pimasz humor lényegre törő: a Sundance kölyök – mely szerepet eredetileg Paul Newmannek szántak – újra és újra átértékelte, feltalálta, megteremtette önmagát. A kése... 2015-01-19
Lázár Lajos Kritikus Tömeg Lázár Lajos, a magyar némafilm jelentős rendezője, 1885. december második napján született Nagybányán. Az ügyvédi pályáról nyergelt át a filmkészítés világába. Filmgyárat (Lux) alapított 1917-ben. "A Tanácsköztársaság idején készült Tegnap című filmje az egyetlen teljes egészében fennmaradt munkástémájú film abból az időből." Ő dirigálta az első magyar "normálméretű" hangosfilmet, A kék bálványt. 1936. június 2-án hunyt el.... 2014-06-02
Dajka Margit Kritikus Tömeg Nagyváradon született 1907. október 13-án. Vidéki társulatoknál kezdte pályáját, majd 1929-tól a Vígszínházban játszott, később más fővárosi színházak tagja volt. 1948-ban a Madách Színházhoz, majd a Petőfihez, utóbb a Thália Színházhoz szerződött, s ott játszott nyugdíjba vonulásáig. A színpadon ritkán nyílott alkalma egy-egy darab nagy szerepét eljátszania, ám tehetségével kisebb szerepeit naggyá tette. Emlékezetes alakítást nyújtott a János vitéz: Iluska, a Rómeó és Júlia: dajka, a Tóték: Tót... 2014-05-26
H.R. Giger Kritikus Tömeg Hans Rudolf (Ruedi) Giger A nyolcadik utas: a Halál című, Ridley Scott rendezésében készült sci-fi látványvilágának megteremtésével vált világhírűvé. A produkció vizuális effektusaiért 1980-ban az Oscar-díjat is elnyerte, és óriási hatással volt generációja művészeire. Félelmetes, gyilkos földönkívüli lényei kiállításokon is bemutatkoztak. Ismert munkái közé tartozik Alejandro Jodorowsky Dűne című tervezett, de soha le nem forgatott produkciójának képi világa is. A filmhez összesen 3000 rajz... 2014-05-16
Huszárik Zoltán Kritikus Tömeg Huszárik Zoltán 1931. május 14-én született. Parasztcsaládból származott, kétéves volt, amikor apja meghalt. Az aszódi gimnáziumban érettségizve sikerrel pályázott a szegedi orvosi karra, a Képző- és Iparművészeti Főiskolára, s a Színművészeti Főiskola filmrendezői szakára; a három hely közül a legutóbbit választotta. A kuláktörvény miatt 1952-ben eltávolították a főiskoláról, ezután 1957-ig pályamunkás, olajbányász, szülőfalujában földműves, dekoratőr, biztosítási ügynök, szobafestő, művészeti ... 2014-05-14
Gary Cooper Kritikus Tömeg Frank James Cooper a Montana állambeli Helena-ban látta meg a napvilágot (1901. május 7.). Nem készült filmes pályára, 1924-ben fejezte be a tanulmányait az Iowa-i Grinnel College-ban, ahol mezőgazdasági stúdiumokat folytatott. 1924-ben politikai karikatúrákat rajzolt Los Angelesben több lap számára. Statisztaként, lovas kaszkadőrként került kapcsolatba a stúdiók világával. Hamar rutint szerzett, és 1926-tól már a legkedveltebb mozisztárok közé tartozott. Főként vadnyugati és kalandfilmekben ját... 2014-05-07
Franciska Gaal (Gaál Franciska) Kritikus Tömeg Gaál Franciska 1903-ban született Budapesten. 1920-tól a fővárosi színházak sztárja volt (Molnár Ferenc például neki, sőt, lényegében rá írta legendás egyfelvonásosát, Az ibolyát), majd 1932-től Berlinben és Bécsben lett a legnépszerűbb moziszínésznők egyike. A 30-as évek végén Hollywoodba ment, és zsinórban eljátszott három filmfőszerepet, A Karib-tenger kalózaira nagyon hasonlító Buccaneerben nem is akárki, hanem a legendás Cecil B. DeMille rendezésében, a Párizsi nászútban meg Bing Crosby ... 2014-05-07
Tatyana Samoylova Kritikus Tömeg Az oroszok Audrey Hepburnjeként is emlegetett színésznő – aki egy napon, május 4-én született a belga származású világhírű filmszínésznővel –, az 1961-ben bemutatott Alba Regia című magyar filmben is játszott. Tatjana Szamojlova 1934-ben Leningrádban, Jevgenyij Szamojlov híres színész és a lengyel származású Zinaida Levina mérnöknő gyermekeként született. Családja később Moszkvába költözött át. Tatjana előbb a Sztanyiszlavszkij és Nyemirov-Dancsenko nevét viselő híres balettiskolát végezte el... 2014-05-07
Charles Boyer Kritikus Tömeg Charles Boyer 1899. augusztus 28-án született. A fényes francia karrierjét Hollywoodért otthagyó Boyer "egész jól csinálta". Négy alkalommal jelölték Oscar-díjra, s olyan filmekben játszott, mint az Algír és a Gázláng. 11 évesen esett szerelembe a pergő filmkockákkal, tehetségét az I. világháború idején fedezték fel. Beteghordóként és ápolóként egy kórházban dolgozott, ahol rövid komikus jelenetekkel szórakoztatta a sebesült katonákat. Bár kötelességtudatból beiratkozott a Sorbonne ... 2014-05-06
Milos Forman Kritikus Tömeg Miloš Forman (eredetileg Jan Tomáš Forman) (Čáslav, Csehszlovákia, 1932. február 18. –) Szülei a második világháború alatt koncentrációs táborokban haltak meg, Formant és bátyját rokonok nevelték fel. A prágai színművészeti főiskolára nem vették fel, és mivel a katonaságot el akarta kerülni, dramaturg-szakra kezdett járni. 1964-ben mutatkozott be rendezőként, és hamarosan a fiatal nemzedék egyik legismertebb alakja lett. Filmjei egyszerre voltak szellemesek és kesernyések, józanok és lelep... 2014-04-30
Karel Reisz Kritikus Tömeg Ő volt Milos Forman mellett a világ filmművészetének másik leghíresebb cseh rendezője. Ő volt a brit új hullám, a free cinema egyik megalapítója. És ő volt az, aki megalkotta nemzedéke talán legjelentősebb angol filmjét, a Szombat este, vasárnap reggelt. Karel Reisz neve valamitől mégsem cseng igazán ismerősen sem nálunk, sem a cseheknél. Pedig Csehszlovákiában született 1926-ban, s tizenkét éves múlt, amikor szülei a nácik elől külföldre menekítették. Ostravából Angliába. Nem sok idejük volt... 2014-04-30
Ava Gardner Kritikus Tömeg Ava Gardner (1922-1990) amerikai filmsztár, a múlt század közepének szexbálványa 1922 karácsonyán született egy észak-karolinai farmon, ereiben ír, skót, angol és indián vér csörgedezett. A sógora által küldött fotókra az MGM stúdió figyelt fel, s heti ötven dollárért szerződtette az egzotikus szépséget. Mivel iskoláit hamar félbehagyta, műveltsége hézagosnak is csak jóindulattal volt nevezhető. 1945-re még csak két könyvön, a Biblián és az Elfújta a szélen rágta át magát, s a legenda szerint... 2014-04-30
Blake Edwards Kritikus Tömeg Az Oklahoma állambeli Tulsában született (1922. június 26-án) William Blake Crump néven, egyenesen a szórakoztatóiparba: egyik nagyapja a némafilm-korszak ismert rendezője, mostohaapja producer volt. A negyvenes években színészként kezdődött hollywoodi karrierje, nyúlfarknyi szerepekkel az A-kategóriás és főszerepekkel a B-kategóriás filmekben. A második világháború után rádiójátékokat, forgatókönyveket írt és közreműködött a televíziós Mickey Rooney Show létrehozásában is, majd átült a kamera m... 2014-04-30
Sergio Leone Kritikus Tömeg Rómában született 1929. január 3-án. Apja Vincenzo Leone rendező, anyja, Edvige Valcarenghi a némafilmek sztárja volt. Apja ragaszkodott hozzá, hogy jogi tanulmányokat folytasson, a hollywoodi filmek iránt rajongó Sergio viszont ahhoz, hogy elsajátíthassa a filmrendezést és elérte, hogy párhuzamosan tanulhassa mindkettőt. A neorealista rendező, Vittorio de Sica asszisztense volt a Biciklitolvajok című film forgatásán, a filmben statisztált is, s nemsokára félbehagyta jogi tanulmányait. 1951-ben ... 2014-04-29
Saul Bass Kritikus Tömeg New York-ban született 1920. május 8-án. Az amerikai nagyváros művészeti iskoláján és a Brooklyn College-ben végezte tanulmányait. `Szabadúszó` rajzolóként kezdte művészi pályáját New Yorkban, de nemsokára magához vonzotta Hollywood. A filmvárosban 1946-ban megalapította saját társaságát, s a filmiparban Otto Preminger Carmen Jones sorozatában történt közreműködésével vált ismertté a neve. Ezután hosszú ideig együtt dolgozott Alfred Hitchcockkal, s aktívan részt vett Otto Preminger és más rendez... 2014-04-28
Peter Ustinov Kritikus Tömeg 1921. április 16-án született. Elsősorban színészként volt ismert, noha kitűnő színházi és filmrendező is. A London Theatre Studióban végzett színitanulmányokat. 1938-ban lépett először színpadra. A következő évben már rendezett. Sűrű egymásutánban írt színdarabokat, szcenáriumokat, könyveket. 1940-től filmezett. 1947-ben rendezte első filmjét Vice versa címmel. A Broadway-n legnagyobb elismerést aratott munkája, egy modernizált, szatirikus Rómeó és Júlia, a Romanoff és Juliet, amelyben szerepet... 2014-04-16
Greta Garbo Kritikus Tömeg Greta Garbo 1905. szeptember 18-án született Stockholmban. Eredetileg bolti elárusítónő volt Svédországban, és Greta Lovisa Gustafssonnak hívták. Színésznőként a Gösta Berling című divatos Lagerlöf-regény adaptációjában aratott sikert 1925-ben, mindössze húszévesen, majd Németországba, s onnan Amerikába ment. A Garbó nevet művésznévként használta, s egy magas nyakú pulóverfélére ruházta át, amely rendkívül előnyösen emelte ki arcának tiszta szépségét. Különösen az európai közönség rajongott Gret... 2014-04-16
Makláry Zoltán Kritikus Tömeg Makláry Zoltán 1896. április 16-án született. Kezdetben főleg komikus szerepkörben lett ismert. 1920-tól a Magyar, a Renaissance és a Vígszínházban játszott, majd 1935-ben a Nemzeti Színház szerződtette, s végül a társulat örökös tagja lett. Minden szerepében kiválót nyújtott. Drámai tehetségét Csehov Ványa bácsi című darabjának címszerepében mutatta meg. Komoly tónusú és tragikum felé hajló jellemszerepekben is művészi teljesítményt nyújtott. 1923-tól közel 150 filmben játszott. Budapesten halt... 2014-04-16
Transformers: Dark of the Moon
Transformers 3.
Kritikus Tömeg „...a Sólyom végveszélyben hazai változata, óriás idegen robotokkal!” A megalomán szuperproduktum egyik tucatzsoldosa fején találta a szöget valahol a második óra magasságában: „...nem erre jelentkeztem. Űrlények lövöldöznek rám, futkározom, üldöznek, templomokon és épületeken ugrálok át. Ez baromság. Nem erre vállalkoztam. Próbálok nem szétesni!” Kifakadása tömör, ugyanakkor szikepontosságú exordiumként is használható. Többről sem szól Michael Bay (Bad Boys, The Rock, Armageddon, Pearl Harbo... 2014-04-15
Charles Chaplin Kritikus Tömeg Spencer Charles Chaplin néven látta meg a napvilágot, szülei kabaréénekesek voltak. Sivár gyermekkorát jobbára árvaházakban, bentlakásos iskolákban, vagy egyszerűen az utcán töltötte, miután apja elhagyta a családot, anyja pedig elmeotthonba került. Először ötéves korában lépett színpadra, tízévesen már apróbb vígjátéki szerepeket játszott pantomim társulatokkal. Egy mutatványos társulattal 1912-ben érkezett Amerikába, ahol ajánlatot kapott a Keystone filmstúdiótól. Filmjeit maga írta és ... 2014-04-14
Omar Sharif Kritikus Tömeg Doktor Zsivágó. Egy név, egy legenda. Egyike a világ leghíresebb regényeinek. A belőle készült film világsikert aratott, 5 Oscar-díjat nyert. A címszerepet alakító Omar Sharif ezzel az alakításával írta be a nevét a mozi aranykönyvébe. A vakító mosolyú, gondosan nyírt bajuszú, ébenfekete hajú egyiptomi színész a mozinézők millióinak volt a kedvence évtizedeken át. Az addig jószerivel ismeretlen művész, a Doktor Zsivágó után egycsapásra a hollywoodi sztárok élvonalába emelkedett. Közel 100 filmbe... 2014-04-10
Perczel Zita Kritikus Tömeg A két világháború közötti magyar színpad és film kiemelkedő egyénisége Budapesten született 1918. április 26-án. 1932-ben egy évig tanult a Színházi Akadémián, de nem fejezte be iskoláit, mert 1933-ban a Nemzeti Színház szerződtette. 1935 és 1937 között a Vígszínház tagja volt. Ösztönös tehetségnek tartották. 1934-ben kezdett filmezni és még abban az évben kirobbanó sikert aratott a Meseautó női főszerepével. Ezután sorozatban kapta a filmszerepeket. Ismertebb filmjei: Az új rokon, a Duna-parti ... 2014-04-04
Roberto Rossellini Kritikus Tömeg A filmművészet egyik legnagyobb mestere Rómában látta meg a napvilágot. Pályáját amatőr filmesként kezdte. Az 1930-as évek végén forgatókönyvek írásában vett részt, majd készített néhány rövid természetfilmet. Az antifasiszta ellenállás időszakában játszódó Róma nyílt város (1945) világsikere után az olasz neorealizmus atyjának kiáltották ki. A film közvetlen kapcsolatot teremtett az utca emberével, valóságos érzelmeket, valóságos helyzeteket mutatott be. Ezután forgatott filmjei: Stromboli (194... 2014-04-02
Peter Sellers Kritikus Tömeg Peter Sellers angol komikus 1925. szeptember 8-án született, kéthetes korában már "szerepelt" szülei varietéműsorában. Volt színházi portás, dzsesszdobos, magándetektív pályafutása pedig azután ért gyors véget, hogy egy kliens letépte álbajszát. A II. világháború idején a királyi légierőnél szolgált (a földön, mert rossz látása miatt gépre nem engedték), majd a szórakoztató alakulattal turnézott, tizedesi rangban. Leszerelése után egy üdülőtábor hangulatfelelőse, majd színházi komik... 2014-04-02
Barabbas
Barabás
Kritikus Tömeg Vallásos, egyházi vagy éppen hitéleti filmeknek se szeri, se száma. Párizsi-patakot rekeszthetnénk velük. Születtek megbecsült, finoman munkált alkotások, többségében azonban misztifikált, kétes eredetű fércművek láttak napvilágot. Az előbbiekből csipegetnénk e születő-félben lévő irományfüzér során. Élvezzé(te)k! „Barabást bocsásd el nékünk!” „…Jézust pedig veszítsék el!” A halhatatlan eseményt valamennyien ismerjük. Pontius Pilatus - Iudaea provincia ötödik róma... 2014-03-27
The Ten Commandments
Tízparancsolat
Kritikus Tömeg Tízparancsolat „Így jegyeztetett fel, így végeztessék el.” Hollywood (h)őskorában, 1923-ban alkotta a legendás Cecil B. DeMille Tízparancsolat című mozimeséjét. Krisztusi korral, harminchárom esztendővel később ismét leforgatta azt (ön-remake), színesebb, monumentális(abb) változatban, kasszáknál jól csengő nevekkel (pl. Charlton Heston), irdatlan mennyiségű kellékkel, díszletek és jelmezek sokaságával, több ezer statisztával és jószággal. Kamerája ezúttal is a Szent Forgatókönyvből merít... 2014-03-26
A Man for All Seasons
Egy ember az örökkévalóságnak
Kritikus Tömeg Egy ember az örökkévalóságnak Történt vala, Anglia királya, Henrik (ur. 1509 – 1547), abból is a nyolcadik, elhatározta, elválik hitvesétől, Aragóniai Katalintól. A pápai diszpenzáció ellenére arra hivatkozott, hogy neje nem lehet törvényes asszonya, hiszen korábban bátyjához, Artúrhoz (megh. 1502-ben) ment nőül. Mivel Katolikus Ferdinánd és Kasztíliai Izabella lánya (V. Károly és I. Ferdinánd nagynénje, I. Mária édesanyja) képtelen volt fiúgyermekkel biztosítani a trónutódlást, a Tudor ural... 2014-03-26
The Muppets
Muppets
Kritikus Tömeg Az éneklős-táncolós társulat egy picit elhozza Jack Blacket is. A csomagtartóban. Bolondos dallamok Muppets. Éneklős-táncolós, besózott társulat, muppetnyi emberrel. Évek óta nem szerepeltek, stúdiójuk már csak turistalátványosságként üzemel. Egy kapzsi olajcézár (Chris Cooper) megkaparintaná: „Nézzetek szembe vele, a világ továbblépett. Senkit se érdekel az édi-bédi, giccses, Julie Andrews- és Dom DeLuise-féle műsorvezetés, az éneklős és táncolós számok. Végetek van!” Ő csak a koszorút ho... 2014-03-26
Lilies Of The Field
Nézzétek a mező liliomait
Kritikus Tömeg Nézzétek a mező liliomait Homer Smith („El boss”: Sidney Poitier), fekete baptista, „független vállalkozó”, egy „vidéki klubban” landol, ahol a Kelet-Németországból elvándorolt katolikus nővérek Isten küldötteként tekintenek rá. Leginkább a főnökasszony (Lilie Skala), aki mindig megbánja, ha az Úr helyett emberben bízik meg. A hárpia néha meg-megeteti „rabszolgáját”, ám köszönetet sosem mondana. Küldetést akaszt(ana) nyakába, ám „ez a kis lélek elhagyja a kakasülőt.” Terv, munkaerő és anyag h... 2014-03-26
The Secret of Kells
Kells titka
Kritikus Tömeg Kells titka A kelta kereszténység kezdeteiről vajmi keveset tudunk, annak missziós szerepéről valamivel többet. A zöld sziget szerzeteseinek monostorai a térség egyházának legfontosabb intézményeivé váltak, vallási és kulturális központként virágoztatták fel a tudományt. A Szentírás tanulmányozásában ragyogó elődöknek (Palladius, Kolumba, Kolumbán...) köszönhetően a tanulás, a tanítás és a kéziratmásolás magas szintjére jutottak. A bencésektől szigorú(bb) életvitelükkel, a kétkezi munka kieme... 2014-03-26
Intouchables
Életrevalók
Kritikus Tömeg Mint akit forró serpenyőbe dobtak Philippe milliárdos. Mindhiába. Asszonyát elveszítette, lánya le se... Rá se bagózik. Ráadásul béna! Nyaktól lefelé mozgásképtelen. Ápolói csak a pénzeszsákot látják benne, míg fel nem bukkan Driss! Ő annyit sem. Pecsétet kér, aláírást, „oszt kezit csókolom”! Menne, csak még egy kicsit inzultálja a titkárnőt. Jól szituált tolószékesünk szeme felcsillan, a nyers, modortalan fekete fószert fogadja fel. Elég a haszonleső hozzátartozók, kimért kiszolgálók kavalká... 2014-03-26
Georges Méliès Kritikus Tömeg Georges Meliés, a hallgatag múzsa megálmodója Az évezredes álom, a kép és a hang rögzítése a tizenkilencedik század folyamán vált valósággá. Kezdetben csak egyszerű képet sikerült rögzíteni Louis Mandé Daguerre találmányának köszönhetően, de hamarosan elérkezett az idő olyan állóképsorozat vetítésére is, amelyek a mozgás különböző fázisait adták vissza, ezzel a mozgás illúzióját keltették a nézőben. Thomas Alva Edison, a Menlo parki varázsló nevéhez fűződik mindkét eljárás kidolgozása: a h... 2014-03-26
Clark Gable Kritikus Tömeg Clark Gable Oscar-díjas amerikai filmszínész, az Elfújta a szél Rhett Butlere, "Hollywood királya" az Ohio állambeli Cadizban született 1901. február 1-jén. Anyját korán elvesztette, de szerencséjére mostohaanyja saját gyermekeként szerette és Gable is bálványozta őt. A középiskolát nem fejezte be, tizenhét évesen munkába állt egy gumigyárban. Nem sokkal később megnézte a helyi színjátszó kör egy előadását és úgy döntött: ő is színész lesz, s nyomban beállt hozzájuk mindenesnek - persz... 2014-03-26
Simone Signoret Kritikus Tömeg A német származású művésznő Wiesbaden-ben született Kaminker néven. Gyermekként került Franciaországba, majd statisztaként kezdte pályáját az 1940-es években. A háború után első férje, Yves Allégret adta első jelentős szerepeit A hajnal démonai, a Vendéglő a teliholdhoz és a Fondorlatok című filmekben. Harmincévesen rosszlányokat és rossz asszonyokat játszott: Körbe-körbe, Aranysisak. 1951-ben házasságot kötött Yves Montand-nal. Abban az időben Carné: Therese Raquin, Clouzot: Az ördöngösök, Roul... 2014-03-25
Papp László Kritikus Tömeg A budapesti születésű sportoló 1945-től 1964-ig tartó aktív sportolói pályafutása során 1948-ban, 1952-ben és 1956-ban lett olimpiai bajnok, először középsúlyban, majd kétszer nagyváltósúlyban. Ezenkívül kétszeres EB-aranyérmes, majd 1957-től profiként 29 összecsapást nyert meg, s 1962-ben, 1963-ban és 1964-ben Európa-bajnok volt. Örök fájdalma maradt, hogy a kommunista sportvezetés nem engedte a profi világbajnoki címért ringbe szállni. Visszavonulása után edző lett, 1970-től mesteredző. 1964 é... 2014-03-25
Federico Fellini Kritikus Tömeg Federico Fellini „Nem volt olyan költségvetés, amelyet ne lépett volna túl; olyan határidő, amelyhez tartotta volna magát; olyan tökéletes színész, akinél ne tudott volna még jobbat elképzelni – és elnézték neki. Hogy miért? Mert nyilvánvaló volt, hogy ebben a szakmában valaki vagy Fellini, vagy...“ ...vagy senki – fakadt ki egy olasz rendező-pályatárs a maestro botrányos sikereinek láttán. Ki volt ő? Keress rá a világhálón! Mi sem egyszerűbb... Vagy tarts velem e pár sor erejéig! Nyol... 2014-03-24
Krzysztof Kieslowski Kritikus Tömeg Krzysztof Kieslowski Varsóban látta meg a napvilágot 1941. június 27-én. Színházi szakközépiskolát végzett 1957-62 között. 1964-68-ig a lódzi Filmművészeti Főiskolán tanult, ahol rendezői diplomát szerzett. 1964-80-ig a varsói Dokumentumfilm Stúdióban rendezett dokumentumfilmeket. 1973-tól készített televíziós filmeket. 1970-től volt a TOR Filmstúdió tagja, ahol játékfilmeket forgatott. 1979-82 között forgatókönyvírást és rendezést tanított a Sziléziai Egyetemen, de 1984-88-ig tanított Berlin... 2014-03-13
Tony Curtis Kritikus Tömeg Tony Curtis, Hollywood Hercege? Bernard Herschel Schwartz néven született (1925. június 3., New York, Bronx). A magyar származású (anyanyelvünkön szavalta a nagymamájától tanult gyermekverseket) zsidó srác a névváltással a háborús helyzetben üzenni akart a németeknek: bekaphatják. Egyébként a Boinie becenévre is hallgatott, melyet jó barátja, a botrányos életvitelű Frank Sinatra aggatott rá (akit ő Francis Albertnek hívott). A kemény gyerekkorból, reménytelen helyzetéből a kiutat a haditenge... 2014-03-12
Skyline
 
Kritikus Tömeg Ne nézz fel! Az Egyesült Államokban is gyarapodnak hodályok (pl. Asylum), melyek blockbuster-ek (kasszasikernek szánt milliós büdzséjű mozik) tisztítóhalaiként úsznak filmóceánok habjai közt. Ám paraziták helyett cetcápák babérjait csipegetnék. Így támadnak a mockbuster-ek. Korábban (Castrum Novum, XXI. évfolyam,19.szám, május 20.) vázoltam már a szépreményű A Föld inváziója - Csata: Los Angeles esetében e tendenciát. A Strause-fivérek (Aliens vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen 2.) ü... 2013-11-13
War Horse
Hadak útján
Kritikus Tömeg A lovakat megmentik, ugye? A Hadak útján (War Horse) majdnem olyan, mint a Ryan közlegény megmentése. Csak lóval. Az Index bohózatában (Návai Anikó és Réz András alteregói) is hasonló következtetésre jutottak. Egy csődör viharzik át a világháborún. Ez lenne Steven Spielberg tavalyelőtti rendezéseinek egyike. A combosabbik? A másik a Tintin kalandjai, melyet az előző évadban motion capture (mocap) mivolta miatt a fajsúlyosabb plecsnik elkerültek. Ahogy Andy Serkist (A majmok bolygója: Lázad... 2013-11-13
Happy-Go-Lucky
Hajrá, boldogság!
Kritikus Tömeg „Pipacspirossal zendüljön a világ!” Borongós Albion, London. Fóbiás, görcsös, morgolódó emberek. Szótlan, mogorva eladó vagy paranoiás oktató. Lopás és erőszak. Nem a legvidámabb komponensek egy filmhez. Nem drámával van dolgunk, bár (a sokszínűsége miatt) mégiscsak átszövi a cselekményt egy-egy szállal. Leginkább akkor, ha társadalmi áthallásokat vélünk felfedezni a sorok között. Inkább komédia a Hajrá boldogság! (Happy-Go-Lucky) című angol film, bár nem a kommersz, csapnivaló fajtából. S... 2013-11-13
Super 8
 
Kritikus Tömeg E.T. begurul Jelenkorunk talán legismertebb filmes(ter)e, Steven Spielberg (Párbaj, Bíborszín, Amistad…) a szükségtelen Indiana Jones-újjáélesztés után újra rendez, nem csak dirigál. Az örvendetes hír beteljesüléséig aludni kell még pár hónapot, addig viszont köszöntsük egyik legjobb tanítványának munkáját, a magyar felmenőkkel is büszkélkedhető J. J. Abrams, mozifilm- és televíziós guru remek „ifi-sci-fi-jét”! Az (ál)tudományos-fantasztikus besorolás mellett szállingózhatnak további táro... 2013-11-11
John Carter
 
Kritikus Tömeg Dögölj meg, John Carter Így, felkiáltójel nélkül. Vagy címszereplőnk amott nem is Johnt, de Justint játszotta volna?! Csupán másodhegedűsként asszisztált ama kusza komédiázáshoz (John Tucker Must Die)? Akkor ezzel meg is villanthattam valamit a képességeiből. Vagy azok hiányából. Kiváló lovasunk, remek kardforgatónk aranylázát egyébként sem csillapítanák. A felkészülés munkálatait megszenvedő Taylor Kitsch ezúttal egy mega-giga, szuperszonikus, intergalaktikus, felfújt űrfogócskában dombor... 2013-11-10