Dió

Tapasztalat: 2581 film
Kompetencia: 32 film
Súly: 3381
Regisztráció: 2004. november 7. (13 év, 10 hónap)
Kedvencnek jelölték: 102 user

Kedvencek

Rendezők: Alejandro González Iñárritu, Andrej Zvjagincev, David Fincher, Erik Poppe, Giuseppe Tornatore, Joachim Trier, Michael Haneke, Robert Zemeckis, Susanne Bier

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1983
Lakhely: Krakkó

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Deadpool 2
Deadpool 2.
2 2018-09-14 3,8
(309)
Sicario: Day of the Soldado
Sicario 2: A zsoldos
4 2018-09-14 3,5
(52)
Breath
 
5 2018-09-14 ?
(1)
The Square
A négyzet
5 2018-09-14 3,8
(217)
Lou
 
3 2018-09-14 4,0
(36)
Bao
 
3 2018-09-14 3,7
(32)
I Am Not a Serial Killer
Nem vagyok sorozatgyilkos
3 2018-09-13 3,3
(46)
Hereditary
Örökség
3 2018-09-08 3,7
(180)
Upgrade
 
4 2018-09-07 3,9
(105)
Jurassic World: Fallen Kingdom
Jurassic World: Bukott birodalom
2 2018-09-05 2,7
(166)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2018-09-15 10:14:59 Breath (2017) Dió (5) #1

Úristen, mekkora öröm rátalálni egy ilyen ismeretlen gyöngyszemre, ami egyben ekkora csiszolatlan gyémánt. Két nap alatt kétszer nézette meg velem magát a Breath, és második nézésre került helyre, hogy ez valójában az ausztrálok "Moszkva tere". Ami egy magyar fiatalnak csobbanás a Balcsi hűs habjaiban, az egy ausztrál tinédzsernek kelés a nap első sugaraival, és rápattanás a szörfdeszkára egy homokos tengerpart robosztus hullámain. És bár nekem legalább annyit jelent a Balcsi, mint egy átlag magyarnak, ezt a filmet látván gondolkodás nélkül cserélnék velük - ezt éri el a nézőnél a Breath. Felnövéstörténet Aussie módra.

A történet nem erőssége a filmnek, de rendben van: két, egy nyugat-ausztráliai "faluban" élő tinédzser unottan tengeti napjait, amikor is betoppan életükbe egy kicsit csavarodott szörfös az amcsi feleségével, és bevezeti őket a nagybetűs Életbe. A két főszereplő gyerek karakterének kontrasztját (az őrült, bevállalós kissrác és a kimért, intelektuálisabb kölyök) jól játsza ki a forgatókönyv, amire a két gyerekszínész fantasztikus alakítása rakja fel a koronát. A film főszereplői viszont nem ők, hanem az ausztrál tengerpart: egymást váltják a látványosnál látványosabb snittek (ennél szebb szörfjeleneteket filmben vélhetően eddig nem láttam), ami alá Harry Gregson Williams szenzációs zenéje tolja az alávalót. Nem tudom, melyik kisujjából ráz ki egy ennyire középszerű zeneszerző egy ilyen scoret, de a gitárok és dobok hallatán Hans Zimmer K2 soundtrackje járt folyamatosan az eszemben, amihez itt a csellófutamok gyönyörű érzelmeket is társítottak. Az egyetlen gondom, hogy a történet az utolsó 45 percben megbicsaklik (az affér túl kiszámítható és klisés volt, a fojtogatós szexet pedig már tényleg nem tudtam hova tenni)... meg ettől függetlenül is nagyon lelassított a tempó a végére. Szerencsére a záró képsorok végül mégis csak visszabillentették ezt az érzékeny történetet oda, ahova kell, hogy végül lelkifurdalás nélkül adhassak meg neki egy jótékony ötöst.

MUST-SEE mindenkinek, aki szereti a tengerpartot, Ausztráliát, a felnövéstörténeteket, vagy egyszerűen csak az olyan filmeket, ahol a lágy, atmoszférikus zene és a szájtáttató képek kombinációja elviszi a hátán az egész filmet. Ja, és természetesen csak eredeti nyelven illik, hogy hallatszódjon az ékes ausztrál akcentus, a lehető legközelebb hozva a nézőhöz ezeknek a csavarodott vadembereknek az intim, kalandokkal teli mindennapjait.

Az első fele mind a sötét atmoszféra és a feszes történetfonás terén az előd fonalát veszi fel, úgyhogy nagyon jó lett volna tényleg, ha meghagyják annak, mint sem hogy belefojtják ebbe a túlnyújtott futkosós klisébe. Pláne, hogy én sem értem, mi miatt döntött úgy Del Toro, hogy elkezd bábáskodni a csaj felett, ez totál megalapozatlan volt. Egy gyenge négyesre azért jó, még úgy is, hogy az utolsó szcéna miatt élből lenyesnék egy osztályzatot.

2018-09-14 13:23:45 [Tévésorozatok] Dió #3333

Castle rock - SE01

Teljes időpocsékolás. Igaza volt mindenkinek, aki az Abrams istállót bullshittel vádolta, mert ez megint nem hoz újat e téren. Rácsap az asztalra egy rakás misztikumot meg szálat, tekeri velük a nézőt 10 részen át, majd bebassza az egészet a sarokba, és széttárja a karját, mintha soha nem is akarta volna normálisan elvarrni azokat. Megy a Westworld és a Dark mellé.

2018-09-12 21:51:18 Upgrade (2018) Dió (4) #19

Nekem a sok csavar még szórakoztatónak hatott, ettől függetlenül így újragondolva megy vissza négyesre, mert fel tud bosszantani, amikor egy film intelligensebbnek akar tetszelegni, mint ami. A negyedik pontomban szedett apróság nem zavar annyira (még úgy sem, hogy egy rakás másik ilyet össze lehetne szedni), de a másik három igen.

Ettől függetlenül a négyes bivalyerős még így is, mert az akciójelenetek (még ha nincs is sok belőlük) az alacsony költségvetés ellenére veszetten jók. Különösen az első, amikor a stickes kameramozgás Grey "mi történik" fejével párosul - priceless:) És hát ahogy Te is írtad, elképesztően jó szórakozást kínál a film, ezzel az agyoncsavart (még ha helyenként gyengébb lábakon is álló) sztorival.

előzmény: Ubul (#18)

2018-09-09 18:45:19 Aus dem Nichts (2017) / Sötétben Dió (5) #50

Hát én meg pont erre gondoltam azzal, hogy ez egy játékfilm: NEM köteles egy az egyben lekövetni a valóságot. Szerintem olyat vártál el tőle, amit nem kellett volna.

De még ha azt az egy részt meg is változtatta a film, a végkifejletben még így sincs különösebb különbség, tehát emiatt sem értem a problémádat: a filmben és a valóságban is megbünhődtek a neonácik. A valóságban elítélték őket, és jelenleg gondolom börtönben rohadnak, míg itt Kruger karaktere miszlikbe tépte őket egy bombával. :) Szóval uszítással max akkor vádolhatnád a filmet, ha a végén nem nyernék el a büntetésüket, ezzel kvázi "propagálva" a neonácik tevékenységét. De ez nem történt meg.

előzmény: paksiendre (#49)

2018-09-09 18:31:36 Aus dem Nichts (2017) / Sötétben Dió (5) #48

Dehát amiatt, mert egy fehér német nő robbantott, hogy vádolhatod uszítással a filmet, ha egyszer ez a valóságban is így történt? A film, legalábbis az első felével, az objektív valóságot mutatja meg, és ebben az év világon semmi szubjektív nincs!

A második felébe (amikor felmentik őket) persze hogy szorul szubjektivitás, dehát ez egy JÁTÉKfilm, és nem egy DOKUMENTUMfilm. Ha egy rendező játékfilmet rendez, minden joga megvan hozzá, hogy elmondja, amit el akar mondani, ha azt normálisan teszi, vagy nem?

előzmény: paksiendre (#47)

2018-09-09 18:23:38 Upgrade (2018) Dió (4) #17

Hú, ezt de nehéz lesz leosztályozni... egyrészt hogy ilyen költségvetésből ilyen ügyes, látványos és furmányos filmet sikerült kihozni, az elsőre talán még egy ötöst is megérdemel tőlem. Ugyanakkor ha a Mátrixra ötöst adtam, akkor erre nem négyest kéne? Most büdzsé ide vagy oda, az a film sokkal alaposabban és következetesebben lett megírva, és hát igen, azért sokkal látványosabb is volt (az Upgrade-ben csupán három-négy rövidebb akciójelenet van, amik tényleg jól sikerültek, de azért a mátrix bullet time szcénáival ne mérjük már össze őket!)

Egyelőre, amíg gondolkozok, megtennék azok, akik már látták, hogy ezekre a lentebbi kérdésekre próbálnak valami magyarázatot adni?
1) Az világos, hogy Stem mivel tudta irányítani Greyt (ez a "visszaküldelek a tolószékbe" érv valóban ütős), de mivel tartotta sakkban és zsarolta Eront??? Azaz Eron miért követte Stem utasításait? Erről szerintem egy fingnyi szó nem hangzott el a filmben. Ez nem plothole?
2) A másik, ami nagyon zavar: ez az "I had to break his mind first, before I take over" zárás nagyon nincs kibontva, és nagyon lóg a levegőben. Ha Stem célja végig az volt, hogy fullosan átvegye az irányítást Grey fölött, akkor miért várt ezzel a legvégéig???!!! Konkrétan már az első bunyószcénánál megkapta, amit akart (teljes irányítással bírt Grey teste fölött), akkor a jelenet végén azt miért adta neki vissza? Vagy ha az elméje fölötti irányítást nem tudta ilyen egyszerűen átvenni, mint a teste fölöttit, akkor a végén ezt hogy csinálta? Csak azzal, hogy Grey nyakon lőtte magát, az elméjét tekintve semmi sem változott meg.
3) Aztán... az sem világos, miért nem kezdett Stem rögtön azzal, hogy elküldi a srácot egy hackerhez, hogy az kiprogramozza belőle Erin távolról vezérelhető input guardját. Miért várt ezzel a leges legvégéig, azaz addig a pillanatig, amikor Erin elkezdi távolról leállítani? Ha rákos az ember, és ezt megtudja, akkor rögtön elmegy az orvoshoz, és nem várja meg, hogy az először kiegye a belső szerveit.
4) Ez már csak apróság, de: a kocsis üldözéses jelenetnél Stem miért nem veszi át az irányítást a kocsi fölött? Mármint értem, hogy manuális autó volt, szóval teljesen nem tudja, de irányíthatta volna Greyt ugyanúgy, ahogy a verekedéses szcénáknál is. Hiszen a komputer agyával ezerszer gyorsabban és taktikusabban tudta volna kiszámítani a szögeket, nyomkodni a pedálokat és rángatni a kormányt, mint Grey.

2018-09-09 17:53:54 Aus dem Nichts (2017) / Sötétben Dió (5) #45

Ne haragudj, de nehéz mit mondani arra, amit írsz, hogy "ez így jelenleg nem történhet meg", ha egyszer tudnivaló, hogy ez így egy az egyben megtörtént. Valós eseten alapul a film. Csapd fel a Google-t, és írd be, hogy Kebab murders. Azon belül is a 2004-es robbantást dolgozta fel a film, ahol egy törökök lakta utcában robbantottak egy bicikli csomagtartójában hagyott szögbombát. És igen, egy fehér, német(!) nő is ott volt az elkövetők között. Szóval olvass utána plíz, mielőtt emiatt vágod rá a kapát. Ráadásul, még ha ez így egy az egyben nem is történt volna meg, akkor sem vádolhatnád a valóság megmásításával a filmet, mert ami jelenleg folyik a németeknél a rekordmennyiségű migráns befogadása óta, akik egyáltalán nem integrálódnak, mintsem inkább kialakítják a saját kis mikro-országukat, az sajnos simán elbillentheti egy még inkább ilyenebb irányba is a valóságot a következő években (lásd hhgy #36-os kommentjét, ami ezt számszerűen is alátámasztja... érdemes kicsit utánaolvasni, milyen drasztikus értékeket képvisel ez a párt, és megérted). Szóval ez a film erre is reflektált, száz százalékban jogosan és időszerűen.

Az való igaz, hogy a film egy adott ponton drámaiabbra vette a figurát a valóságnál, pl. a bírósági tárgyalás kimenetelét tekintve. Ugyanakkor, a film a saját maga által font eseményeket teljesen logikusan követi le azzal, hogy elengedték az elkövetőket. Ha egyszer nincs olyan bizonyíték, ami száz százalékig rájuk bizonyítja az egészet, akkor nem lehet jogerős ítéletről beszélni. És itt felesleges Németországozni, ez máshol is így történt volna: a jog az jog! Hogy a végső fordulatot (hogy a nő ilyen szinten átmegy rougeba) nem vette be a gyomrod, azt el tudom fogadni, de az érvelésed többi részét képtelen vagyok. Pláne, hogy egyessel osztályoztad, ami azt jelenti, hogy a film kvázi minden egyes aspektusát utálod (kameramunka, rendezés, stb.). Szóval ezek után is biztos vagy benne, hogy ezt érdemli az Aus dem nichts?

előzmény: paksiendre (#35)

2018-09-09 12:03:39 Hereditary (2018) / Örökség Dió (3) #62

Azt hiszem, ez nekem is túl hasonló volt a Witchhez és pár mostanában látott horrorhoz, a sok agyonajnározás után valahogy több meglepetésre és eredetiségre számítottam. Persze ettől még egy bivalyerős négyes lehetne, vagy akár ötös is, mert a baleset jelenet, amire nem számítottam, durván elkapja az embert, illetve az utolsó 20 percbe is szorult pár olyan horrorszcéna, ami alapján lehet(ne) klasszikusnak nevezni, de azt nem bocsátom meg neki, hogy a közepéről 20-30 percet durván ki kellett volna vágni (én konkrétan elaludtam rajta, úgy leült), illetve az utolsó snitt nagyon nem kellett volna, vagy nem így. Nem tudom, minek szánták, de nekem az ott inkább adott valami paródia-érzetet, mint rettegést. Illetve egy-két karakter (pl. Gabriel Byrne) is elég üresen és kidolgozatlanul járkált fel-alá. A Conjuring-Annabelle-Nun-stb. vonalhoz ettől függetlenül én sem hasonlítanám, a Hereditary még így is zsebrerakja az összes szaros ijesztegetős horrorgagyizást az elmúlt évekből, de szerintem ez messze nincs annyira eredeti, hogy a "műfaj legnagyobb klasszikusai" között legyen a helye, mint ahogy azt írtátok.

2018-09-09 11:52:56 Aus dem Nichts (2017) / Sötétben Dió (5) #34

Szerintem ryood felindulása (illetve az én eredeti kérdésem) arra vonatkozott, hogy azért elég szélsőséges osztályzaton landolt nálad a film, számunkra teljesen érthetetlen indoklással (ha ezt lehet egyáltalán indoklásnak nevezni). Ilyen esetekben lehet jobb hosszabban kiírni magadból, mi nem tetszett, vagy azt meg sem próbálni. Akkor még egyszer:
-hátizsákba tett bomba
-öngyilkos merénylő
-fehér nő

...ezeket miért illetted "alternatív valóság" jelzővel, és miért? Mert ha neked az a véleményed, hogy ezek a mai világban (pláne Németországban) nem történhetnek meg, akkor szerintem jogos a meglepődésünk.

előzmény: paksiendre (#33)

Összes komment...