Dió

Tapasztalat: 2543 film
Kompetencia: 21 film
Súly: 3068
Regisztráció: 2004. november 7. (13 év, 6 hónap)
Kedvencnek jelölték: 97 user

Kedvencek

Rendezők: Alejandro González Iñárritu, Andrej Zvjagincev, David Fincher, Erik Poppe, Giuseppe Tornatore, Joachim Trier, Michael Haneke, Robert Zemeckis, Susanne Bier

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1983
Lakhely: Krakkó

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Full Metal Jacket
Acéllövedék
3 2018-05-18 4,4
(823)
Red Sparrow
Vörös veréb
3 2018-05-18 3,1
(109)
Aritmija
Szívritmuszavarok
4 2018-05-18 ?
(4)
Field of Dreams
Baseball álmok
3 2018-05-13 3,3
(82)
Hymyilevä mies
Olli Mäki legboldogabb napja
4 2018-05-13 3,9
(20)
Wildling
 
3 2018-05-12 ?
(8)
Black Panther
Fekete Párduc
3 2018-05-11 3,3
(212)
The 15:17 to Paris
A párizsi vonat
3 2018-05-11 3,2
(11)
Avengers: Infinity War
Bosszúállók: Végtelen háború
3 2018-05-09 4,2
(211)
Game Night
Éjszakai játék
3 2018-05-06 3,5
(110)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2018-05-18 20:27:55 Aritmija (2017) / Szívritmuszavarok Dió (4) #2

Tényleg izmos kis orosz filmecske. Kicsit amolyan Bringing out the dead meets Nyeljubov. Kemény betekintést enged az orosz mentősök életébe, amibe sebészi pontossággal illeszti bele a főszereplő házaspár viszontagságait. Ennek szolgál háttérként az idén már fentebbi filmes hontársban is látott szétzilált orosz társadalom (bár ez igazából innentől már bármelyik kelet-európai országban is játszódhatna). Zvjagincevhez képest itt azért kicsit elmarad a forma, és talán a tartalom is, ha azt nézem, hogy a végén milyen pikk-pakk, kvázi varázsütésre oldódott meg a kapcsolatuk, aminél azért többet vártam. Összességében erős négyes.

2018-05-17 21:06:08 A Quiet Place (2018) / Hang nélkül Dió (3) #28

“milyen jó kis Cloverfield film lehetett volna ebből”

Egyrészt: isten ments...:)

Másrészt: “Paramount Pictures originally intended to incorporate A quite place into the studio's Cloverfield film franchise. The screenwriters and director John Krasinski were ultimately relieved and grateful for Paramount to finally decide to allow them to make it as a stand-alone film. "One of our biggest fears was getting swept up into some kind of franchise or repurposed for something like that," Woods added. "The reason I say 'biggest fear' - we love the 'Cloverfield' movies. They're excellent. It's just that as filmgoers, we crave new and original ideas, and we feel like so much of what's out there is IP. It's comic books, it's remakes, it's sequels.”

előzmény: bambula (#15)

A trailer is nyálas volt, illetve Eastwood nálam 15 éve (Mystic river) nem készített ötös filmet, de ezt akkor is meg kellett nézni, mert biztos voltam benne, hogy lehet még ebből a témából jót kihozni. És igazából a legnagyobb meglepetés az, hogy a fináléig egy lájtos vasárnap délutáni filmecskeként működik is. A srácok európai útjának bemutatása bár súlytalan, de jópofa, viszont ez a finálé... először is: ennyire hülye nem lehet a srác, hogy nem bírja megvárni, amíg melléér a terrorista, hogy úgy teperje le. Helyette neki kell rontani úgy, hogy majd 100% biztossággal belefut a tüzébe. Ja de persze hogy a terrorista fegyvere pont akkor krepál be... majd egy perccel később a MÁSODIK FEGYVERE IS?! Bitch please. Azon pedig, hogy a barátai hagyják egyedül hadakozni vele egy percet, mielőtt a segítségére sietnének, pedig már tényleg vicces volt. Nem tudom, ez a valóságban is így történt -e, de ez elég furcsán vette ki magát. Szóval mivel a verejtékkel előkészített finálé egy rövid akciójelenetben merül ki, ha valaki terrorizmusról szóló film reményében ül le a 15:17 to Paris elé akkor az akár meg is spórolhatja magának a kilencven percet. Ettől függetlenül az továbbra is tetszik benne, ahogy bemutatta az amerikaiak háború-függőségtől fűtött káros oldalát, hogy aztán a német idegenvezető odavágja a srácok pofájába, hogy "nem minden gonoszt ti győztetek le a történelem során, úgyhogy ne legyen olyan nagy az arcotok". Persze az utolsó jelenettel természetesen ezt is el kellett venni a nézőtől: de, minden gonoszt az amerikaiak győznek le, mert ők a legnagyobb hősök. Jóízlés RIP, éljen a patriotizmus! Az még tetszett mindenesetre, hogy Eastwood ezúttal nem keresett A-kategóriás sztárokat, helyette az eredeti hősökkel játszatta el a főbb szerepeket.

Nekem is rögtön az volt az első gondolatom, amit kwatz #42-ben már nagyrészben leírt: Dr Strangenek volt az összes közül leginkább helyén az esze, úgyhogy amikor szó nélkül odaadta a kövecskét Thanosnak, bennem is az merült fel, hogy az összes lehetséges jövőbeli kimenetelt átnyálazván döntött így. Mármint hogy az egyetlen esélyük a nyerésre az, hogy Thanost hagyják győzni, és később valahogyan ráébresztik tettének szörnyűségére, hogy majd ő maga forgassa vissza az időt (vagy valami ilyesmi... remélem ennél jobbat is ki tudnak találni, különben még a hármas is jóindulatú). Akárhogy is, amíg ezen el nem kezdtem agyalni, addig a finálé első látásra tényleg nagyot ütött, mert tudott valami olyat mutatni ezzel a tömeges mészárszékkel, ami végre ad valamilyen többletet a szokásos képregényes csihipuhiba már belefáradt hétköznapi nézőknek is.

Csak ugye ezzel a következő a probléma, és emiatt nincs meg a négyes sem: ahogy telt az idő, és olvasgattam meg gondolkoztam, szerintem is teljesen nyilvánvaló, hogy Thanos majd visszacsinálja az egészet. Innentől pedig - attól is függően persze, hogy ezt hogy csinálják - ez akár a BLÖFF fogalmát is kimerítheti, hogy először odadobjuk a csontot a nézőnek, hogy nézzétek, van tökünk egy ilyen drámai befejezéshez, majd kiderül, hogy ott van a kötél a csonton, és mikor már ráharapnék, visszarántják előlem, mondván hogy mégsem vagyunk ilyen tökösek.

Ez pedig gáz, számomra legalábbis azért biztosan, mert ennyi képregényfilm után a sima bossfightok már nem mindenkit nyűgöznek le, és a kritikák után reméltem, hogy erre rájön és ezen segít az Infinity war... de sajnos nem sikerült. Abban még így is egyetértek, hogy Thanos tényleg tökös, illetve hogy majdnem mindegyik - egyébként tényleg jól mozgatott - szereplőnek volt valami funkciója és értékelhető jelenete. De sajnos ugyanennyi (vagy még ennél is több) copy/paste csihi-puhi is szorult közéjük, nem is beszélve az olyan arany málna díjas szcénákról, mint pl. a kesztyű majdnem-levétele (miért nem vágják le egyszerűen a kezét, vagy ha már ezt is képtelenek, akkor legalább Starlord karakterét ne herélnék ki egy ilyen Z-kategóriás húzással).

"azért a top 20 javarészt soha nem létfilozófiai kérdéseket boncolgató művekkel volt tele”

Hát pedig pont hogy érdemes szembeállítani a létfilozófiai kérdéseket boncolgató műveket és a látványpornót, és végigböngészni ezt a listát, de kezdve a korai évektől, amikor Emmerich és társai még a cumisüveget szopogatták: http://www.filmsite.org/boxoffice2.html

Én azt látom rajta, hogy a látványpornó & a blockbusterek fokozatosan szorítják le őket, és mire elérünk a 2010-2018 évekhez már egészen durva, amit látok. Persze amíg eközben az egzisztenciális drámák és társaik is nyereségesek, addig egyelőre el lehet ezt intézni a "mozizási szokások átalakulásával", csak én a lentebbivel arra is céloztam, hogy mi lesz itt egy vagy két évtized múlva. A kifejezetten gondolkodásra serkentő filmek iránt a mozis kereslet maximum stagnál (sőt!), míg az elpusztít-felrobban-összedől filmek iránti kereslet az évek előrehaladtával duplázódik, triplázódik, stb. Az Olórin által említett, a plázákban kondiciónálódó nézőtípusból közben kevesebb nem lesz, csak több, és ők tudjuk, mire veszik majd a jegyeket. Hogy ez mire fut ki két évtized múlva, arról egyelőre valóban nem érdemes vitázni, mert nehéz ezt számokkal alátámasztani, ez egyelőre maximum egy félelem - de azért el kell ismerned, hogy nem teljesen alaptalan:)

előzmény: kwzatz (#113)

2018-05-02 22:02:16 A Quiet Place (2018) / Hang nélkül Dió (3) #12

”Mit kellett volna tudnia” Emlékeim szerint azt, amit egy bármilyen mezei hallókészüléknek:) Halláskárosult volt ugye a lány, és hát nem árt, ha hallja a dögöket maga körül - gondolom ezért fejlesztett neki az apa egy ilyen készüléket.

előzmény: erahurka (#11)

Engem is régóta foglalkoztat már a kaamir által #90-es hsz-ban megemlített dolog, és sokat töprengek a témán meg a lehetséges okokon. Alapvetően veled is egyetértek sokmindenben, meg voltak itt jó gondolatok, mindazonáltal ezzel a “marketingtől függ” érvvel szerintem azért ne mosdassuk ki ennyire a 21. század mozinézőjét minden hülyesége és lustasága alól, mert a reklámon kívül még egy rakás más dolog befolyásolja azt, hogy mire ülnek be tömegesen. Az, hogy ezerrel megy a blockbusterek néha már a jó ízlést lealázó guerilla-marketingje, nem kötelezi a mozinézőt arra, hogy jegyet váltson a Transformers meg a Furious tizedik részére, ha közben mennek más jellegű filmek is. Ez az ő döntése, hogy beül rá, meg az is, hogy utána sem néz rendesen, mik vannak még - tehát ez nem csak a marketing hatása.

Persze ha nagyon akarom, azt a logikát még el tudom fogadni, hogy a néző a moziba a látványpornókra akar beülni (mert hogy nagyvászon és speckó effektek), az értelmiségi drámát meg majd megnézi otthon. Csak közben mi lesz, ha a jelenlegi trendek folytatódásával annyira az agyatlan blockbusterekre koncentrálódik majd rá az ipar X év múlva, hogy az olyasféle filmeket, amikkel a lentebbi ‘90-es lista még tele volt, már a kutya se akarja majd moziban nézni... márpedig akkor meg minek őket leforgatni.

előzmény: kwzatz (#99)

2018-04-28 11:28:39 Hostiles (2017) Dió (3) #6

Hát ha már “nyitottság”, szerencsétlen Bale a végére elég nyitott lett:) És ugye lentebb már le is lett írva, hogy ez miért zavar. Amúgy meg nem feltétlen arra gondoltam, hogy mikhez hasonlít a végeredmény, mintsem inkább hogy az elejét látva milyen filmet szerettem volna, ha kihoznak belőle... mert az első fele még szerintem remek volt, azalapján bármilyen irányba elvihették volna... de helyette inkább jegelték az egészet és belefojtották ebbe a középszerbe. Ahogy írod, a lentebbiek egyikéhez sem ér fel.

előzmény: BonnyJohnny (#5)

2018-04-28 08:27:26 Hostiles (2017) Dió (3) #4

Ahogy ti is leírtátok: totál életlen sztorivezetés, ahol jönnek-mennek különböző karakterek és öldösik egymást különösebb mélység vagy értelem nélkül, de legalább gyönyörű tájakon teszik ezt, szép zenére. Bale pálfordulása külön vicc, amit legalább a játékával próbál egyensúlyozni, és szerencsére ott van mellette a nagyon jó Rosamund Pike is. Nagy film lehetett volna, amolyan Farkasokkal táncoló-Szenvedélyek viharában kombó, de a forgatókönyvön nagyon elúszott az egész.

2018-04-26 08:13:19 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] Dió #23585

Legközelebb esetleg tenyerelj rá a "válasz erre" gombra, kicsit tisztább lesz a dolog:) Ettől függetlenül továbbra is tartom, hogy ryood sem minősített Téged, akármelyikünkhez is beszéltél.

előzmény: Ragemarci (#23570)

Összes komment...