Dió

Tapasztalat: 2368 film
Kompetencia: 32 film
Súly: 3168
Regisztráció: 2004. november 7. (12 év, 9 hónap)
Kedvencnek jelölték: 92 user

Kedvencek

Rendezők: Alejandro González Iñárritu, Andrej Zvjagincev, David Fincher, Erik Poppe, Giuseppe Tornatore, Jeff Nichols, Joachim Trier, Michael Haneke, Robert Zemeckis, Susanne Bier

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1983
Lakhely: Krakkó

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Jupiter holdja
Jupiter's Moon
2 2017-08-10 3,4
(44)
Shoot 'Em Up
Golyózápor
2 2017-08-08 3,5
(474)
Martha Marcy May Marlene
 
4 2017-08-05 3,2
(160)
Michael
 
4 2017-08-04 3,8
(41)
Wakefield
 
4 2017-07-31 ?
(1)
The Lost City of Z
 
3 2017-07-31 3,5
(34)
A Bug's Life
Egy bogár élete
3 2017-07-30 3,6
(892)
Magic in the Moonlight
Káprázatos holdvilág
2 2017-07-30 3,4
(131)
Dunkirk
 
4 2017-07-23 4,1
(237)
God: Serengeti
 
3 2017-07-16 3,3
(16)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2017-08-13 11:45:52 Imagine (2012) / A képzelet ereje Dió (?) #2

Ajánlom akkor a rendező előző filmjét is akkor (sztuczki), szerintem az még jobb.

előzmény: somogyireka (#1)

Igen, elolvastam, de kérdezd még meg harmadszor is légy szíves :)
A cikk írója azt írta le, hogy mit ért el nála a film, míg én azt szeretném tudni, hogy mivel, mert ha csak jumpscare rémisztegésekkel (ami biztos van, akinél működik, csak nálam nem), akkor nálam nem ér meg egy mozijegyet.

előzmény: The Hungarian (#10)

Elolvastam, és számomra abból sem derült ki:) Úgyhogy megnézem magamnak, és majd én eldöntöm. Csak már most félek (lásd lentebb), ill. a rendező előző filmjét is kevesebbre tartom, mint a cikk írója, de annyira kell már a jó horror, mint egy falat kenyér.

előzmény: The Hungarian (#7)

BalaKovesi kérdésére a válaszod engem is piszkosul érdekelne. A trailer undorítóan ocsmány és ciki jumpscare rémisztgetésekkel van tele, semmi mással. Látom, hogy a jelek szerint valami extrát is nyújt emellé a film, de ugye ez az extra nem annyiban merül ki, hogy a gore kimaxolása érdekében itt most kislányokat molesztálnak, mert az jaj de kúl, és aztán jóccakát?

előzmény: Zalaba Ferenc (#3)

2017-08-11 00:04:48 Jupiter holdja (2017) / Jupiter's Moon Dió (2) #39

Akkor itt egy ellenvélemény is, mert én bizony nagyon felpaprikáztam magam.

Szabályosan szégyellem magam a kettesért, ha arra a filmtechnikai csodára gondolok, amit láttam. Az egysnittesnek álcázott nyitójelenet (úristen, az a feszültség), a szobaforgatós szcéna, ill. az autósüldözés nem csak azt mondatják velem, hogy ilyet magyar filmben tán még sosem láttam, de azt is, hogy ha valaki Mundruczót ezt látva Nolan mellé rakja, nem túloz olyan nagyot. Legalábbis a technikai részt illetően - mert más értékelhetőt én itt nem láttam. Sőt.

Nem (csak) arról van szó, hogy tele van az egész olyan kibaszottul durva bakikkal, mint amikor pl. az egysnittesnek álcázott nyitójelenetben Aryan a kamera által követve lemerül a víz alá, és éjszaka van, majd egy perces víz alatti úszás után újra felbukkanva már fényes nappal (stb!). És nem is arról, hogy ha már képtelenek voltak Magyarország 10 millió lakosa közül egy MAGYAR színészt találni egy magyar orvos szerepére, akkor legalább ne semmisítették volna meg a moziélményt ezzel a grúz színész szájmozgását még nyomokban sem követő, gyalázatos utószinkronnal. A legnagyobb gondom inkább az, hogy az elképesztő látvány, no és Jed Kurzel tényleg csodálatos filmzenéje alatt egy végtelenül leegyszerűsített, buta és hazug forgatókönyv lapul.

Ott volt az Állampolgár, ami bizony mocsok durva mélylélektani bugyrakba merülve járta körül a menekültkérdést - ha valaki megkérdezett volna rögtön utána, mondjak 5 pro és kontra érvet a menekültek beengedése mellett/ellen, kétszer annyit is tudtam volna, mindet a filmből. Ha a Jupiter holdja után lenne ugyanez a feladatom, ez maximum kettő lenne. 1) Engedjük be őket, mert hát van közöttük sok rendes gyerkőc is (mi több, "angyalok"), 2) de inkább mégse, mert terroristák is. REALLY? Menekültkérdésről és sorsokról akart drámát forgatni Mundruczó, és ERRE tellett? Ennél egy félperces BBC newscast többet mond, míg a Jupiter holdjának 126 perc állt rendelkezésre. És itt most nem is csak az a problémám, hogy mit mond, hanem hogy hogyan: még ha azt az egy szál terroristás részt is kivennénk, semmi sem változna, ugyanis az is a "csak hogy ilyen is legyen benne" jeligével lett beerőszakolva a sztoriba, miközben ahhoz de facto semmilyen értelmes kapcsolódási pontja sincsen. És ilyenekkel van tele az egész film: a sztorival megint nem törődtek egy percet sem, inkább a trendiségre és a látványra mentek rá. Francia kapcsolatot megidéző autósüldözés, egy kis Nolan-koppintás, meztelen Balsai Móni, mert hát olyan is kell, stb; mellette pedig tobzódnak a filmet maximum csak hátrafelé vivő jelenetek (pl. az ötcsillagos étterem). És ezzel olyanná tették a végeredményt, mint egy gyönyörűre épített kártyavár, amely alá benézve egy darab alapot nem találsz - így az a végére természetesen garantált, hogy magába omlik.

A legeslegnagyobb öngól pedig az, hogy ha már a 126 percet nem sikerült megtölteni értelmes cselekménnyel, akkor elvárnám, hogy legalább a két központi szereplőbe szoruljon valami élet, karakter és motiváció, de nem. Az esetlen forgatókönyv totál blőd fordulópontjai marionett bábukként dobálják szerencsétleneket oda-vissza, teljesen hiteltelenné téve azt a minimális jelenlétüket is, amely a "soha ne hagyj el" című tetős jelenetben kulminálódik, azt konkrétan már Málna kategória szintre degradálva.

Úgyhogy nálam ez egy egyes, amit a technika és a zene ment meg. Kár érte, pedig már majdnem ez lett az első Mundruczó film, amiért én is rajongani tudok.

2017-08-08 07:33:00 [Megérdemelte-e az Oscart...] Dió #10241

Szerintem pedig Az állampolgárt kéne küldeni; elegáns húzás lenne az akadémiától, mert egy olyan, igen fontos és aktuális európai problémára reflektálna (menekültválság), amit a holokauszt, Aids, stb. témáktól eltérően nem használnak túl. De lehet pont ezért nem fogják. Pedig nem mellékesen messze a legjobb film is a lentiekből. De szerintem is a Testről és lélekről lesz, és azt sem fogom sajnálni.

Szerk.: ha már ezt a két filmet említettem, lehet tudni valamit dvd megjelenésről?

előzmény: Vektor (#10238)

2017-08-05 17:54:32 Martha Marcy May Marlene (2011) Dió (4) #14

Nem világos a "testvére csak magával foglalkozik" rész - szerintem pont hogy jól tette, hogy szárnyai alá vette őt, és még a férje előtt is többnyire védte. A pár kevésbé szép megnyilvánulásért pedig, ami volt neki, azért bocsánatot kért (ami a másik félről nem mondható el!). Én pont hogy a főszereplővel szimpatizáltam kevésbé: nekem úgy tűnt, hogy sokkal korábban is kiszállhatott volna, még mielőtt elkezdett volna begolyózni - ez egyértelműen az ő felelőssége volt. Pár brutálisan önző megnyilvánulásáért pedig (ahogy a férjjel beszélt az asztalnál) pedig szívesen felképeltem volna. Persze elítélni sem lehet őt teljesen, és nálam ettől jó a film. Bemutatja, mi megy végbe benne, és közben remek atmoszférát és feszültséget épít, gyönyörű képekkel.

előzmény: Ubul (#8)

2017-08-05 17:48:30 Michael (2011) Dió (4) #4

Nálam is majdnem ötös, mert ugyanúgy húsba vág, mint a lentebb említettek. Haneke hatását le sem tagadhatná a rendező, de sokkal inkább tisztelettel adózik előtte, minthogy copy/paste-ként használná. Az a minimális hiányérzet, amiről ryood is beszél, nálam szerintem azért volt, mert több olyan jelenet kellett volna, mint amikor a kisgyerek maga elé veszi az elveszett macska poszterét, és elbőgi magát. Az ilyen szinten szuggesztív, a nézőt kb agyzsibbasztó elmélkedésre késztető, ugyanakkor a szívet meggymagnyira zsugorító jelenetekből nagyon kevés van a mai filmekben. Itt az első felére sok ilyen jutott, a másodikra már kevesebb. Ezt ugyanakkor remekül egyensúlyozza ki az elbeszélésmóddal, illetve azzal, ahogyan adagolja az infómorzsákat, ezáltal kvázi festőecsettel formálva a karaktereket. Nemtetszésre még a vége adott sajnos okot: nyilván sokkal drámaibb lett volna, hogy ha ott fejezik be, hogy az anya felmegy a lépcsőn anélkül, hogy benézne az ajtón.
Ettől függetlenül lehet, hogy még így is megkapja az ötöst.

Köszönöm, ez gyors volt:)

előzmény: Ugor (#11898)

A Wakefield tartalomleírása nyomokban sem fedi azt, amiről a film szól (valószínűleg véletlen lett félrefordítva imdb-ről), ill. egy helyesírási hibát is tartalmaz. Át tudnátok kérlek javítani a lentebbire (vagy valami ahhoz hasonlóra)? Köszönöm!

"Kisvárosi élet. Ugyanaz, minden egyes nap. Ki ne gondolt volna arra, hogy akár csak egy percre is szögre akassza azt?" - kezdi a film bevezetőjében Howard Wakefield. Két lánya, gyönyörű felesége, presztízzsel teli munkája van Manhattanben, illetve egy kényelmes kisvárosi otthona; valami mégis hiányzik az életéből. Egy nap munkából hazatérve nem bírja tovább, és elrejtőzik a saját padlásán. Ahogyan hátrahagyott, kérdésekkel teli szeretteit az ablakból figyeli, idegenként kémkedve rajtuk, a napok hónapokká nyúlnak, és megfogalmazódik benne a kérdés: visszatérhet -e korábbi életéhez? És egyáltalán érdemes -e?

Összes komment...