Dió

Tapasztalat: 3045 film
Kompetencia: 48 film
Súly: 4245
Regisztráció: 2004. november 7. (16 év, 4 hónap)
Kedvencnek jelölték: 116 user

Bemutatkozás

Flickr oldalam

Kedvencek

Rendezők: Alejandro González Iñárritu, Andrej Zvjagincev, David Fincher, Erik Poppe, Giuseppe Tornatore, Joachim Trier, Michael Haneke, Robert Zemeckis, Susanne Bier

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1983
Lakhely: Krakkó

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Björnstad
Mi vagyunk a medvék
5 2021-03-07 ?
(6)
Saint Maud
 
4 2021-03-06 3,7
(15)
Hunter Hunter
 
3 2021-03-05 3,6
(18)
Switchback
Halálkanyar
3 2021-03-02 3,3
(72)
I Know This Much Is True
Ez minden, amit tudok
3 2021-02-28 4,6
(30)
The Little Things
Ördög a részletekben
2 2021-02-27 3,2
(37)
I Care a Lot
Fontos vagy nekem
1 2021-02-26 3,0
(111)
Mørke
Homály
2 2021-02-21 3,5
(16)
Fukushima 50
 
2 2021-02-19 ?
(3)
Wendy
 
3 2021-02-18 ?
(6)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2021-03-08 06:54:51 Hunter Hunter (2020) Dió (3) #8

Milyen utalás volt arra, hogy különböző időpontokban elkövetett, különböző gyilkosságok áldozatait hurcolta oda? Mert lehet volt ilyenről szó, csak nem vettem észre. Bár szerintem ez esetben is felelőtlenség, hiszen tudta, hogy a rendőrök is keresik az áldozatokat, tehát ugyanolyan sanszos volt, hogy egy rendőrt öl meg a csapdákkal, mint hogy a gyilkost, nem?

előzmény: BonnyJohnny (#7)

2021-03-07 21:54:43 Hunter Hunter (2020) Dió (3) #6

"Hogy csapdát állítson annak, aki oda visszatér. (Legyen az ember vagy farkas.)"
Hát számomra épp ez az, ami nonszensz:) Nyilvánvalóan látta, hogy nem farkas járt ott, hanem egy ember gyilkolászta le a lányokat. A gyilkos pedig miért térne vissza? Százszor valószínűbb, hogy egy visszatérő gyilkos helyett a zsaruk találnak majd rá a helyszínre, őket pedig miért lenne érdeke medvecsapdákkal legyilkolnia egy pozitív szerepet játszó karakternek?:)

előzmény: BonnyJohnny (#5)

2021-03-07 15:36:11 Saint Maud (2019) Dió (4) #5

Bár ez így logikai szempontból védhető, ettől még a szememnek szar volt. :) És egyébként nem az első szárnyas jelenetre gondolok, hanem a tengerparti CGI szcénára.
De amúgy a kommentem ezen része csak a film végét illeti, mert amúgy ezt félretéve tényleg nagyon ügyesen helyezték a hangsúlyt a jumpscare ijesztegetések és a fröccsöntött gagyi helyett arra, amire ma nagyon kevés horrorfilm képes: egy intelligens és jól megírt lélektani horror/drámára.

előzmény: tomside (#4)

2021-03-07 12:39:00 Björnstad (2020) / Mi vagyunk a medvék Dió (5) #2

Ezúttal is köszönet Bubunak, aki kommentje nélkül elment volna mellettem a Chernobyl óta forgatott legjobb HBO minisorozat. Minden lentebb írttal egyetértek, és szerintem is egy zseniális és kőkemény karakterdráma a Björnstad, egy rakás olyan dolgot (sportszellem, családi és egyéni felelősségvállalás, szerelem, korrupció, erőszak) úgy összefonva, hogy olyat kevés sorozatban látni. A harmadik epizódot különösen képtelen leszek kitörölni az emlékezetemből: ahogyan a különböző szálak óvatos fonogatásával fokozatosan megépít egy kártyavárat, majd az epizód végén, egy eszméletlen kulcspillanatban, egy kétméteres sziklát vág be közéjük, az akkora csúcspont, amit utána már nem is tud überelni. És igazából ez is talán az egyetlen problémám az utána következő történésekkel: bár az utolsó epizódok is tartogatnak pár látványos pillanatot (pl. a szemtanú vallomása - amit ha nem léptek volna meg, szerintem frankón elzártam volna), a kártyavár összeomlasztása egy még annál is nagyobb tragédiának ágyaz meg, amit mivel végül félnek meglépni. Szóval nekem nem igazán jött be ez a fél-happy end, de ez még így is egy must-see.

2021-03-07 12:32:44 Saint Maud (2019) Dió (4) #3

Akinek tetszenek azok a horrorok, ahol az igazi borzalom nem a természetfelettiből, hanem belülről jön, annak bátran ajánlom ezt a múvit. Egy nagyon ízletes horrorba csomagolt karakterdráma ugyanis a Saint Maud, ami Morfydd Clark alakításának és a brutális lezárásnak köszönhetően nálam odakerült a Babadook és a Relic mellé. Sajnos sok helyütt nyúl langyos megoldásokhoz is, illetve a finálé egy-két kulcsfontosságú részletét én máshogy oldottam volna meg (pl. sokat ront a katarzison az okádék CGI, illetve sztori szempontjából az utolsó egy másodperc, ami kényszeresen egyértelműsíti a sztori egész odáig elvitt gyönyörű kétélűségét, szerintem tök fölösleges). Ugyanakkor a lezárás után még így is csak bambultam magam elé, azon gondolkozva, hogy egy ilyen emberi sors hogyan futhat ki erre, és hol marad a társadalmi felelősségvállalás, ami megakadályozhatta volna azt, hogy egy ártatlannak induló nő mentálisan összeomoljon, gyilkosságot, végül pedig öngyilkosságot kövessen el. Nem hibátlan, de sajnos nagyon életszagú és erős dráma.

2021-03-06 07:08:55 Hunter Hunter (2020) Dió (3) #4

Érdekes, amit a fináléról mindannyian írtok, mert nálam pont fordítva jött le. Annyira, hogy csak két részben tudom értékelni.

Első 90 perc: 5/5. A rendező az első képekkel elkapja és megmarkolja a néző tökeit, azoknál fogva belenyomja őt a székébe, és úgy tartja őt ott szünet nélkül, hogy nincs mese. A képek, a zene, a főszereplő nő játéka, és az a minden oldalról valamilyen kőkemény misztikumot adagoló sztori... ez tényleg ötös, és nálam már érett a 2021-es toplistámon az a bebetonozott hely.

A finálé: 2/5. Fogja az addig annyira szépen bontogatott dolgok jó részét, kivágja őket az ablakon, ezzel csírájában fojtva meg a nagy gonddal építgetett misztikumot is, és azokhoz képest történeti szempontból egy klisé, kiszámítható, inkonzisztens és az addigiakból alig következő lezárást választ. Az meg, hogy közben azt képileg ennyire öncélúan túlozza el, csak még egyértelműbbé teszi számomra, hogy a rendező végig csak azt a bizonyos utolsó jelenetet akarta elkészíteni, mert láthatóan csak azt szolgálja az egész film, de a fentebbi kapcsolódási pontok híján csak a shock value és a hatásvadászat kedvéért lógicsál ott a levegőben - kb mintha egy erőszakosabb Tarantino film kivágott jelenetét hajították volna be random módon egy random filmbe. Ha már ezt választják, legalább annyit tehettek volna, hogy egy kicsit jobban megmutatják és aláhúzzák azokat a dolgokat, amik idáig vezették a nőt, de még erre sem futotta, szóval úgy összességében tényleg annyira illeszkedik kb ez a jelenet az azt megelőző 90 perchez, mint egy betontömb a lego kockához. És amikor ez a payoff moment bebukik és lejön a lepel, ott kezdi el szúrni a szemem az is, hogy bizony történetileg nem ez volt az egyetlen sutaság benne. A csaj már mióta ott él a vadonban, és olyan alapvető túlélési ismeretekkel sem rendelkezik, mint például hogy mit kell csinálnia egy lelőtt állattal, hogy abból kaja legyen? Vagy amikor ránéz a kintről behurcolt faszi lábára, képtelen megkülönböztetni egy farkasharapást egy csapda által ejtett sebtől, és ebből levonni, hogy a pasi szájából színtiszta bullshit ömlik és veszélyben vannak? De azt sem tudom, milyen apa az, aki amikor megtudja, hogy egy pszichopata gyilkos járja az erdőt, akkor napokra otthagyja egyedül a feleségét és a kislányát, hogy elmenjen magányos Rambót játszani. És akkor azt már hagyjuk is, hogy sztori szempontjából mi szükség volt a rituális körbe rendezett hullák közé medvecsapdákat raknia.

Szóval a nagyobb a füstje mint a lángja tipikus esete a film, ami sokat fog, de a végén minden, amit markolni próbál, homokként szalad ki az ökléből. Aki az It comes at night végén átbaszva érezte magát, az ez elé is óvatosan üljön le.

Ahogy wim is leírta, a képeket, a színészválasztást és Mark Ruffalo betonkemény alakítását nagy dicséret illeti, ugyanakkor ez a dráma sok volt. Ez biztos szubjektív, de számomra nem tudta olyan felépítetten és indokoltan adagolni ezt az elképesztő mennyiségű fájdalmat és tragédiát, mint például azt anno a 21 gramm tette. Főleg az utolsó epizódban már egyszerűen annyira elszállt a forgatókönyvírókkal a ló, és annyira "csak hogy még egyet rúgjunk bele" alapon verték szabályosan agyon Ruffalo karakterét ezzel a görög tragédiának is beillő sorscsapás-áradattal, hogy én azt egy ponton már nem tudtam komolyan venni, és az egész önmaga paródiájába fordult. A fő történetszál a testvérpárossal, illetve az a mellékszál Kathryn Hahn karakterével a fenti problémámat félretéve amúgy mind nagyon jó, ugyanakkor a finálé csavarját ezekbe megint csak nem sikerült elég jól bekötni szerintem (vagy csak túl fáradt voltam már addigra a sok drámázás miatt). Ha befejezték volna ott, hogy Ruffalo karaktere kezdheti a nulláról azzal, hogy most meg az apját kell ápolnia, lehet megadtam volna a gyenge négyest, de így nálam is marad az erős hármas.

2021-02-27 19:46:32 I Care a Lot (2020) / Fontos vagy nekem Dió (1) #21

Azt hiszem, kezd megérni az emberi faj egy istenes világégésre. Mutassunk be egy A-tól Z-ig romlott, az erkölcstelenség alfa és omegájának számító emberi pöcegödröt teljes pompájában, majd ezt ünnepelve csináljunk belőle HŐST. Eddig csak simán szar filmeket csinált a Netflix, de ezzel már az eddigi mélyrepülésüket is új szintre emelik. Ez már káros.
Hasonló üzenettel azt hiszem utoljára csak a Joker tudott ennyire felbaszni. De minden, ami ott legalább kóser volt, az itt még egy banális, rosszul írt és rendezett katyvasz is.
A #7-es kommentben már leírt feminista mellékvonal pedig már csak hab a tortán.

2021-02-26 20:28:17 [Vapiti 2020] Dió #109

Ebbol semmi sem lesz? Vagy csak en nem lattam linket? :)

előzmény: cucu (#106)

2021-02-19 20:02:56 Fukushima 50 (2020) Dió (2) #2

Japán "Chernobyl remake" az "eredeti" feszültsége, látványa, karakterei, hangulata, ötletessége és drámája nélkül, rekord mennyiségű ordibálással (tudom, hogy a japánok így beszélnek, de nekem ez így két órán keresztül sok volt).

Összes komment...