Dió

Tapasztalat: 2292 film
Kompetencia: 13 film
Súly: 2617
Regisztráció: 2004. november 7. (12 év, 5 hónap)
Kedvencnek jelölték: 92 user

Kedvencek

Rendezők: Alejandro González Iñárritu, Andrej Zvjagincev, David Fincher, Erik Poppe, Giuseppe Tornatore, Jeff Nichols, Joachim Trier, Michael Haneke, Robert Zemeckis, Susanne Bier

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1983
Lakhely: Krakkó

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Patriots Day
 
4 2017-04-25 3,7
(21)
American Pastoral
Amerikai pasztorál
3 2017-04-23 3,8
(24)
Tiszta szívvel
 
4 2017-04-22 3,9
(172)
La tortue rouge
A vörös teknős
5 2017-04-19 4,1
(110)
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Legendás állatok és megfigyelésük
2 2017-04-16 3,4
(310)
A berni követ
 
2 2017-04-16 3,6
(220)
Under the Shadow
 
5 2017-04-14 3,3
(28)
Testről és lélekről
On Body and Soul
4 2017-04-13 4,5
(105)
The Vessel
 
3 2017-04-11 ?
(7)
Split
Széttörve
4 2017-04-09 3,6
(237)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

De az is lehet, hogy csak azért nem szerették külföldön a kritikusok, mert szvsz a zseniális indítást leszámítva egy igen unalmas film. Pedig én nagyon bekajáltam az első harminc percet, egész jól terítette ugyanis meg az asztalt, és nagyon kész voltam szeretni a filmet... aztán ahogy lentebb is le lett írva, ahogy el kellett volna kezdeni mélységet kapni a karaktereknek, szétesett az egész. Teljességgel felfoghatatlan pl. számomra, hogy Fanning karaktere miért teszi amit tesz, márpedig ez kéne hogy adja a fő konfliktust. A végére már olyan szinten nem volt se tétje se súlya semminek, hogy nem hittem el, hogy ugyanazt a filmet nézem, amit másfél órája elkezdtem, amikor pedig a végén odasétált a lány a vagány bőrkabátjában a lány az apja sírjához, ott már csak a fejemet fogtam, hogy ezzel most mit akarnak. Amiért még így is megéri, az (természetesen a mindig gyönyörű Connelly mellett) Dakota Fanning, akin már gyerekszínészként is lehetett látni, hogy sokra viszi majd - most pedig ez kezd alátámasztást nyerni.

Ez az az érv, amit általában a legkevésbé sem tudok elfogadni... mert ennyi erővel, ha az erre rá következő jelenetben Pókember maga kezdene el leugrálni az erkélyről, én is ugyanígy mondhatnám rá, ahogy most Te, hogy "dehát ez nem kell hogy valóság legyen" (béna egy példa, de érted). Úgyhogy maradjunk abban, hogy a valóságtól és természetességtől való elrugaszkodás csak addig van rendben, amíg azzal a film nem lépi át a saját maga által felállított racionalitás finom határmezsgyéjét. Nálad még belül volt, míg nálam már nem:) De amúgy sem emiatt raktam vissza négyesre (ez csak apróság), hanem mert - ahogy most senki is írta - a könnyebb utat választotta a forgatókönyvíró a fináléra. Talán egy újranézéssel majd ezzel is megbékélek.

előzmény: Ugor (#66)

Az szerinted természetes, hogy amikor a férfihez beállít a nő egy elvérzéshez közeli, saját maga által okozott sebbel, akkor az első reakció az, hogy lefekszik vele?:)

előzmény: Ugor (#64)

Hát, az orvostól konkrétan felkelt és elment, a pasihoz. Számomra látható volt, hogy semmi sem tartja ott, tehát szerintem nem telt el semmilyen idő:) Emiatt is okoz csalódást a férfi reakciója. Ami a többit illeti, örömmel vettem, hogy nem csak nekem tetszett volna a második verzió. Kevésbé örülök, hogy a rendezőnő maga jelentette ki, hogy szó sem lehet ilyenről. Ezért marad a négyes. De egészen odáig zseniális film:)

előzmény: chervoice (#60)

"nyilván nem tűnnek el egy csapásra Mária kissé autista beidegződései"
Számomra pont az ellenkezőjét sugallja a reggelis jelenet (elsősorban a főhősnő megnyilvánulásaira gondolok), és ezért zavar - az a jelenet mintha egy másik filmhez készült volna. A szarvasos értelmezés nem rossz, azt elfogadom. A többi valószínűleg már csak ízlések és pofonok:)

előzmény: Kalti (#58)

Köszi a kiegészítést, mindenesetre sajnálom ezt olvasni, már ha ezt tényleg nem más, mint a rendező mondta. Ezzel ugyanis számomra gyakorlatilag megy vissza négyesre. Az egész történet előkészít valami nagyot a fináléra, pláne az utolsó 20 percben. Ehhez képest, ha jól értem, egy olcsó happy ending az egész (tényleg nem értem, az önfeledt paradicsomozásban hol lehet "keserédes él"), és még a zseniális metaforikus vonulat is megy ki az ablakon (pl. az utolsó álomjelenet is csak dísznek volt ott akkor?). Arról nem is beszélve, hogy baromi mély sebet vág a karján, és hát nem kevés időt tölt a kádban. Utána még leül telefonálni, és ott is patakzik a vér a karjából. Ha azt akarjátok mondani, hogy ezután saját lábán vígan rohangálni és szexelni is tud, akkor azzal már konkrétan a hitelesség is sérül számomra, és ez számomra groteszkebb, mint az én megoldásom.

előzmény: Kalti (#56)

Ha igaz, amit írtál, akkor az is lehet, hogy pont én nem vettem észre valamit. De jó lenne, ha nem így lenne, mert akkor meg nálam megy le egy osztályzatot, mint lentebb írtam:)
#54es hsz szerk: úgy értem, hogy a szexjelenet és a reggeli jelenet között történt. Az utóbbi már szvsz kizárt, hogy valós legyen, legalábbis nagyon remélem, hogy nem az.

előzmény: somogyireka (#52)

Azt én még valósnak gondoltam (bár az furcsa, hogy a férfi észre sem veszi, mi történt vele), gondolom utána történt...

előzmény: somogyireka (#53)

Teljesen egyértelműnek én sem nevezném (és emiatt is nyomtam rá a zseniálisat), de olyan sok az apró, erre való utalás, hogy meglepne, ha nem lenne tudatos. Az aktus után a nőn látszik, hogy nincs teljesen jól - ezt szóvá is teszi. Az utána lévő reggeli jelenet számomra egyértelműen képzelgés (pl. a paradicsomra való reakciója), egyben az újonnan kapott boldogságának továbbképzelése életének utolsó pillanatában... egy rezignált, ám boldog búcsú. Az utolsó álomjelenet pedig a halállal való találkozása. Az összes addigi álomjelenet a valóság leképzése volt, és ez is az: nincsenek már szarvasok (hiszen nem lehetnek már együtt, mivel csak ő halt meg), helyette van élénkülő fehér fény, ami pedig szintén tudjuk mi. De ha az egész metaforát kiveszem, nálam az is egyértelmű, hogy ilyen fokú(!) vérveszteséget senki sem élhet túl - az orvos sem hiába mondta, hogy szó sem lehet hazamenetelről.
Most már csak azt nem tudom, hogy mivel az eddigi hosszú kommentek közepette erről senki sem értekezett, most mindenki ezt gondolja, vagy senki se?:)
Ha nem ez (lenne) a film vége, akkor maradtam volna a négyesnél, mert az odáig zseniális metaforikus él, az egész történet lépcsőzetesen építkező fonala, az abban rejlő tragédia, stb., mind menne ki az ablakon.

előzmény: somogyireka (#50)

2017-04-15 08:13:46 Under the Shadow (2016) Dió (5) #5

Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy én nem vagyok félős, de ezután volt egy rosszul alvós éjszakám. A nyugis felvezetés után ugyanis nem vártam, hogy ilyen full-on pszichoterrort kapok az Under the shadow fináléjától.
A külföldi kritikai átlag szerintem teljesen megérdemelt, és bár ha jól látom itt elsőként, de kétségek nélkül nyomok rá ötöst, még úgy is, hogy tényleg nem tökéletes. A lezárás először is sajnos faék egyszerű... bár e kapcsán eszembe jutott, hogy régen egy ilyen zárás még teljesen jó lett volna, csak azóta hozzászokott a néző, hogy minden filmet túl kell rendezni és hatszor kell befejezni; talán itt már ezért is volt hiányérzetem. A másik, hogy fillérekből rendezhették a filmet, ami néha egy-két helyen pl. a "száj" sajnos meglátszott. Szerencsére ezeket olyan dolgokkal egyensúlyozzák ki, mint pl. a bivalyerős atmoszféra- és feszültségépítés (aki tényleg unatkozott az első fél órában, az egyszerűen nem tudom mit akart látni), aminek köszönhetően mire a horror beütött, addigra már a székem szélén ültem. Maga a háborús közegbe helyezés eleve remekül terítette meg az asztalt, amire az is rájátszott, hogy pl. zene helyett remek hangeffektekkel tábláztak alá vmennyi jelenetet. Konkrétan a film felénél kellett nyomnom egy pausét, hogy megnézzem, nincs e nyitva egy ablak, mire ráeszméltem, hogy ezek a zajok bizony a filmből jönnek. A film legnagyobb erőssége pedig természetesen a horrorjelenetek rendezettsége: én nem hittem volna, hogy pl. egy vacak lepedővel valaha is ilyen erős horrorjelenetet kapok, emellett pedig a plafonos, a szájas meg a többi jelenet nekem konkrétan egy-egy jelenetre még a Poltergeist és a Thing nagyságát is megidézte, az összhatás a helyszínválasztás miatt pedig a Citadelre emlékeztet (ha valakinek ez tetszett, azzal is tehet egy próbát). Összességében öröm ilyen ötöst nyomni egy horrorra - nem az első mostanában, és ha így megy, akkor nem is az utolsó.

Összes komment...