Dió

Tapasztalat: 2842 film
Kompetencia: 55 film
Súly: 4217
Regisztráció: 2004. november 7. (15 év, 3 hónap)
Kedvencnek jelölték: 108 user

Bemutatkozás

Flickr oldalam

Kedvencek

Rendezők: Alejandro González Iñárritu, Andrej Zvjagincev, David Fincher, Erik Poppe, Giuseppe Tornatore, Joachim Trier, Michael Haneke, Robert Zemeckis, Susanne Bier

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1983
Lakhely: Krakkó

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Nightingale
 
4 2020-02-24 3,8
(26)
Boze Cialo
Corpus Christi
5 2020-02-23 ?
(3)
Phoenix
Phoenix bár
4 2020-02-23 3,7
(77)
Motherless Brooklyn
Árva Brooklyn
3 2020-02-22 3,5
(23)
Capharnaüm
Kafarnaum - A remény útja
5 2020-02-22 4,5
(118)
The Night Before
Három király tesó
3 2020-02-21 3,3
(75)
Monos
 
4 2020-02-20 3,7
(27)
The Bodyguard
Több mint testőr
3 2020-02-19 3,2
(603)
The Godfather: Part II
A keresztapa 2.
4 2020-02-17 4,5
(1124)
The Farewell
A búcsú
4 2020-02-16 4,0
(39)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Egyetértek tomside kollégával, a Sliders az etalon. :-)

De komolyabbra fordítva a szót, a legjobb sorozat szerintem máig a 24. Pont egy hónapja kezdtem megint újranézni, és olyan kibaltázott függőséget képes okozni, hogy mindenkinek ajánlom, aki épp próbál leszokni valami másról, mert Jack Bauer mellett garantáltan nem lesz ideje semmire. :)

De mivel az csak részben lóg bele az évtizedbe és nincs a listán, a frissebbek közül a Breaking badre ment a szavazat, mert amit annak főleg az utolsó két évada produkált mélységben, drámában, izgalomban, feszültségben, kompexitásban és tökéletességben, arra sorozatokban szerintem nagyon ritkán van példa.
Azt minőségben talán csak a Black mirror közelítette meg, illetve a House on the haunted hill és az örök személyes kedvenc Silicon valley (még az erősen hullámzó színvonal ellenére is).
Nem utolsó sorban emellé fontos még behozni a Terápiát, mert remek ékköve és bizonyítéka annak, hogy kicsiny hazánk is tud remek sorozatokat gyártani.

Ha már a nagyokról van szó ugyanakkor, szerintem egy kicsit a másik oldalon is érdemes nézelődni.

A listáról nagy pofára esés volt a Westworld és a Leftovers, számomra egy üres cliffhangerekbe kapaszkodó, de közben értelmes sztorival is alig bíró, zavaros, blöffszagú katyvasz volt mindkettő.

Ezeknek legalább volt valami hangulata és pár frankó momentuma, de amit tényleg nem értek az az, hogy hogyan kerülhet vezető pozícióba egy ilyen listán a számomra az overhype non plus ultrájának számító Games of thrones. Már a Narcosnál is utáltam, hogy teljesen feleslegesen és öncélúan építik erőszakra és olcsó gyári pornóra az egészet, de a Games of thrones aztán már tényleg olyan lelkifurdalás nélkül emelte ezt a kettőt károsan szadista szintre, hogy én nem hogy rá sem raknám ilyen listákra, de maximum a wc-m kilúgozására használnám azt, ha a Domestos kacsa már elfogyott. A jelek szerint ezzel mindazonáltal egyedül vagyok. :)

Maga a lista amúgy remek és köszönet kaamir kollegának, ide még biztos visszanézek, ha épp új sorozat kell.

2020-02-25 22:36:39 Joker (2019) Dió (2) #310

Pláne hogy "a kétezres évek egyik legfontosabb filmje" :) Szóval ez már engem is érdekelne.

előzmény: Mizi (#309)

Én azt hiszem értem, mire gondolnak a dokumentarista stílusra panaszkodók. Egy kicsit nekem is olyan érzésem volt az első fele alatt, hogy ez egy félrement dokumentumfilm, tele olyan jelenettel, amik szikár stílusban dörgölik a néző orra alá a felfoghatatlan nyomort gyakorlatilag megállás nélkül, de a történet egyről a kettőre jutásához semmit sem tesznek hozzá (ami egy játékfilmtől elvárható lenne). De aztán a második felében, ahogy beindult végre maga a sztori, onnantól már nem volt megállás, se kiszállás. Konkrétan végig az járt az eszemben, hogy olyan az egész, mintha Az állampolgár előzményfilmjét nézném, ami könyörtelenül mutatja be, mi is sarkallja szerencsétlen menekülteket arra "odaát", hogy hajóra szálljanak. A sztori fonásával együtt a főszereplő gyerek játéka is egyszerre vált egyszerűen annyira izmossá a vége felé, hogy végig az járt a fejemben, színész ilyet nem tud, ez a srác minden bizonnyal magát játssza (és tényleg). Az utolsó jelenet nem csak könnyfakasztó, giccsmentes, és valódi, de konkrétan a tavalyi év messze legjobb filmes befejezése is. És igen, ha mimóza tanácsát megfogadva pár nappal korábban nézem meg, nekem is máshogy alakult volna a Vapiti listám.

2020-02-23 08:51:34 The Farewell (2019) / A búcsú Dió (4) #4

Bár történetileg és mélységileg ebből szerintem többet is ki lehetett volna hozni, a hangulata verhetetlen, a főszereplő lány játékától pedig lapadlóztam. Erős négyes.

2020-02-19 18:17:29 [Filmet keresek] Dió #2627

Tyrannosaur, Eden lake, Notes on a scandal, Dear Frankie, Broken, Billy Elliot, Fish tank, Harry Brown, Boy A, This is England.

előzmény: elzablues (#2615)

Az utóbbi:)

előzmény: lizardking (#13)

Kb úgy éreztem magam Tom Hanks karakterét látva, mint a film főszereplője, aki rögtön az első találkozásuk után megkérdezi: "is this guy for real?". A továbbra is élvonalbeli Hanks most is menti a menthetőt, de nem az ő hibája, hogy ilyen lehetetlenre írták a karakterét. Kb mintha a jóságos Mária Terézia és Mrs (Mr) Doubtfire szerelemgyereke lenne az ürge, azt leszámítva, hogy egy évig az ágyhoz kötötték és durván leszedálták az arcát egy doboz Xanaxszal. Ez sokat rontott a befogadhatóságon, meg amúgy a másik szereplő karakterét és kálváriáját is ezer másik film lőtte már el, de amúgy ezeket félretéve egy laza téli estén végignézhető, ha más épp nem akad.

2020-02-16 12:23:27 Color Out of Space (2019) Dió (3) #8

Úgy látszik ez a film kellett ahhoz, hogy a csúnyán elszúrt finálét leszámítva minden ízében szuper Annihilationt felpontozzam négyesre. Ha Cage nem játszana ennyire fosul, lehet ez is megkapná azt, mert egyébként nincs nagy gond a filmmel, azt leszámítva, hogy számomra kicsit talán túl sok volt a hasonlóság a kettő között. A díszletek, horrorjelenetek és a parafaktor mindenesetre ebben is nagyon jók, összességében a nézhetőbb horrorok közé sorolható. Külön értékeltem, hogy az utolsó jelenetben nem kellett kilencvenedszer is ellőni a neki is izzik a szeme - jaj, ő is átváltozott klisét.

2020-02-11 14:09:54 [Megérdemelte-e az Oscart...] Dió #11454

Ha nem haragszol mostmár utoljára futok neki, mert annyiszor írom le ugyanazt, hogy kezd off lenni:) Arról beszéltem eddig, hogy bizonyos szempontból nézve mégis csak egyazon teljesítményre (mi a legjobb film) vonatkozik ez a két külön kategória, ugyanakkor a kettő nevezési feltételét nem sikerült annyira különválasztaniuk, hogy ne legyen átfedés. Így fordulhat elő, hogy azon külföldi filmek, amiket Amerikában is bemutattak, bizonyos értelemben ugyanazt a díjat nyerhetik meg kétszer. Az én értelmezésem szerint ezért nem beszélhetünk "két külön halmazról", ahogy Te írtad. Ez nem olimpia és úszó vb, ez csak az olimpia, ahol az aranyat és az ezüstöt is Te kapod meg ugyanazon úszásért, ha jól jössz ki a nevezésből és elsőnek érsz be. :) De persze biztos lehet úgy is értelmezni, ahogy Te nézed.

(Szerk.: a legegyszerűbb persze az lenne, ha csak best picture kategória lenne, és a Parasite felé filmeket mostantól ott jelölnék a Green book féle átlagprodukciókkal minimum egyenrangú versenytársként, de tudom, ezt maximum a Mikulástól kérhetem jövő Karácsonyra:D)

előzmény: kajaktej (#11440)

2020-02-10 20:37:57 Eldorado (2018) / Eldorádó Dió (5) #2

Egy kezemen meg tudom számolni, hány dokumentumfilmnek adtam eddig életem során ötöst, de amikor be kell varrni, akkor be kell varrni. Főleg nekünk, magyaroknak illik ezt megnézni, hogy lássuk, mit izzadtak és mennyit segítettek például olasz szomszédaink, amíg mi kerítést emeltünk - és miért. Azt a negatívumot félretéve, hogy a Giovannás sztori sokkal inkább viszi hátra a cselekményt és a játékidőt, csupán apróságok hiányoztak csak, mint például hogy esetenként mi történt azokkal, akiket nem fogadtak be az adott országok, illetve nagyon jó lett volna pár kép a Földközi tenger másik partjáról is, hogy még inkább megértse a néző az okokat, de persze értem, hogy ez nehezen kivitelezhető lett volna.

Összes komment...