Dió

Tapasztalat: 2764 film
Kompetencia: 31 film
Súly: 3539
Regisztráció: 2004. november 7. (14 év, 11 hónap)
Kedvencnek jelölték: 107 user

Kedvencek

Rendezők: Alejandro González Iñárritu, Andrej Zvjagincev, David Fincher, Erik Poppe, Giuseppe Tornatore, Joachim Trier, Michael Haneke, Robert Zemeckis, Susanne Bier

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1983
Lakhely: Krakkó

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Metallica: S&M
 
5 2019-10-11 4,5
(33)
Broken Arrow
Rés a pajzson
3 2019-10-07 3,1
(399)
Stuber
Übergáz
3 2019-10-07 3,4
(58)
Midsommar
Fehér éjszakák
2 2019-10-05 3,8
(167)
Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
3 2019-09-27 2,9
(63)
Spider-Man: Far From Home
Pókember: Idegenben
2 2019-09-23 3,7
(221)
Kona fer í stríð
Izlandi amazon
4 2019-09-20 4,0
(16)
Slacker
Henyék
3 2019-09-20 3,9
(53)
Marjorie Prime
 
2 2019-09-20 3,1
(16)
Journal 64
A 64-es betegnapló
4 2019-09-15 4,0
(227)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2019-10-07 07:18:55 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák Dió (2) #78

Hogy érted, hogy "a kapcsolati rész pont nem működött annyira (mert egy működésképtelen kapcsolatot ábrázolt)"? Nekem pont ezért tetszett, mert működőképeset szerintem könnyebb lenne ábrázolni, míg itt egy ilyen roggyantat sikerült (nagyjából) sikeresen bemutatnia. :) Ahogy Te is írod, szerintem is látszott, hogy ez az egyetlen dolog a sztoriban, ami tényleg "szívből jön" neki, míg a többin ezt én sem láttam.

előzmény: BonnyJohnny (#76)

2019-10-06 11:55:18 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák Dió (2) #75

Szerencséje van Ari Asternek, hogy ilyen tehetsége van látványhoz és hangulatkeltéshez, aminek szerintem nagy szerepe van a sikerében... mert íróként, hát, szerintem nem sok az ürge.

Az első filmje még "legalább" megcsípte a hármast, mert ott éreztem, hogy van valami a csini küllem mögött, és mondani is próbál valamit (még ha nem is értettem maradéktalanul, hogy mit), de itt aztán már a szándék sincs meg. Amire amúgy fel voltam készülve, és épp ezért el is döntöttem, hogy ha az első harminc perc alatt nem ránt be a Midsommar, akkor még ott lelövöm. A remek indítás (sőt, az első egy-másfél óra!) ennek ellenére az ellenkezőjét érte el, feltornázva ezzel a várakozásaimat... és ezért érzem még inkább átbaszva magam a hányadék utolsó egy óra láttán.

Kifejezetten érdekes témákat feszegető, értelmesen építkező, slow-burn piszchohorrorként indult ugyanis a film: a lány drámája, a főszereplő sráccal való kapcsolata, a svéd kommuna működése, pláne a leugrás-jelenet utáni magyarázattal, biológiai vs. választott család témája ezzel a vérfertőzés vonallal kiegészítve, stb. - ezek mind remek szálak. Ezt félúton elkezdte felhigítani egy rakás unszimpatikus, logikátlanul viselkedő karakterrel, akiket egy klisés kapcsolati háló próbál összetartani. Majd az utolsó egy órára még ezt is ledobta a kútba, és megmutatta, hogy soha nem is akart semmit kezdeni a fentiekkel. Helyette egy túljáratott sablonokkal megelégedő, olcsó szektás slasher lett belőle, ahol a mattüres (és még mindig unszimpatikus) karakterek egymás után halnak kiszámítható és súlytalan halált egy rakás papírmasé pszichopata keze által. Végül tortán a habként betetőzi az egészet egy szimpla, in your face gore/sex kombóval, csak mert ugye kenyeret és cirkuszt is kell a népnek.

Az külön zavart, hogy marhára nem értettem a végén a lány hisztérikus mosolyát. Amin gondolkozva, egyben a film célján töprengve, addig jutottam, hogy talán annak megmutatása volt végig a célja Asternek, hogy mi visz rá egy alapvetően normális embert egy ilyen szektához való csatlakozáshoz, azaz miből lesznek a pszichopaták. Ez ugye abból is jön, hogy az alapvetően normálisnak induló női főszereplő mellett kapunk arra is egy csomó utalást, hogy az őket egészbe belesodró svéd srác is anno hétköznapi ember lehetett, akit végül egy személyes tragédia vitt bele a sűrűbe, illetve csinált belőle pszichopatát. Ugyanakkor anyira vékony lábakon áll ez a magyarázat, meg amúgy ilyet is láttunk már párszor, hogy sokat nem ment az összképen ez sem. Utólag visszagondolva az egyetlen dolog, ami eredetinek mondható, és jelentéssel is bír, az a főszereplő páros drámája, ami remek leképezése egy olyan kapcsolatnak, ahol a két félnek egyáltalán nem kéne együtt lennie: a srác egy gyenge figura, aki képtelen az őszinteségre, helyette a gyáva és egyszerű kiutat választja, míg a lány egy menthetetlenül depressziós karakter, aki rossz helyeken keresi a segítséget. Utólag olvasva, hogy Astert saját romlott kapcsolata ihlette a sztori megírására, nem meglepő, hogy ez benne az egyetlen működő majdnem működő szál; amire viszont azt mondom, hogy akkor nem horrort kellett volna belőle csinálnia. Az egész horrorkörítés ugyanis sztori szempontjából nézve erőltetett, nélkülöz minden eredetiséget, és hát nem igazán illeszkedik szervesen a főszereplő páros drámájához sem. Pláne, hogy így szerintem horroratmoszférát csinálni és parát kelteni sem lehet, hogy 24/7 süt a nap, és minden táj vidámságot sugárzóan tavaszi és hófehér (ami egyébként külön vicces - a svéd időjárást ismerve egy nyár alatt nem kapnak annyi szünet nélküli felhőmentes eget, mint itt egy hét alatt). Ha ezek után igaz a pletyka, hogy a következő filmjével műfajt szeretne váltani, akkor az elé majd még talán leülök, míg ha tucatgyáros horrorrendező válik belőle, akkor ezzel engem itt és most elvesztett.

p.s.: azt meg könyörgöm, magyarázza már el valaki, hogy miért kellett egy amcsi produkciót pestig hozniuk a forgatásra... az USA-ban nincsenek mezők dombokkal?!?!?? :-)

2019-09-25 14:04:24 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák Dió (2) #60

OFF: Moderátoroktól kérdezném, vagyis nekik üzenném, hogy szerintem az ilyen stílusú és tartalmú hozzászólások simán kimerítik a személyeskedés fogalmát és a szabályzat ellen mennek - vagy a jelek szerint ezt csak én gondolom így?

előzmény: pelu (#57)

2019-09-23 21:54:10 Marjorie Prime (2017) Dió (2) #3

Ennek a műfaji megjelöléséből ki tudnátok plíz venni a vígjáték szót? Feltételezem, valami ártatlan hibából kifolyólag került oda.

Akkor a hosszabb verzió.

Nem láttam Jarmusch összes filmjét, de még így is megkockáztatom, hogy ennyire hanyag, amatőr és szarokbele módon megírt filmje nem lehet még egy. Selena Gomezék karakterei (meg úgy a szereplők fele, hogy szegény Iggy Poppot ne is említsem) milyen funkcióval kerültek bele a scriptbe? A három gyerekkel végül mi történt? Ha a sarkvidéki olajbányászat "csinálta" a zombikat, akkor az ufókat ki? Egy ufónak miért érdeke zombikat öldösni? És egyáltalán mi a pék bús pélójáért próbál meg szociális tanulságokat legyömöszölni a torkomon egy olyan film, amiben a szamurájkardos skót főhősnő a film végén elrepül a Marsra? (Nem látom a szatíra műfaji besorolást sem itt, sem imdb-n, úgyhogy senki ne jöjjön azzal, hogy ilyeneket nem kérhetek számon rajta)

A rendező összehajigált egy rakás, vázlati státuszban lévő karaktert meg ötletet, majd mindenféle koncepció nélkül, kiforratlanul összeerőszakolta őket, hogy majd lesz, ami lesz. Hát, nem lett. Végeredményt tekintve ez se nem szociodráma, se nem szatíra, se nem arthouse horror, még csak nem is unintentional comedy, egyszerűen csak egy identitászavarban szenvedő kalap szar, ami kirak egy rakás széket a padlóra, majd akkora taccsot hasal közéjük, hogy Kínában lyukad ki.

A félmillió irányba húzó és tökéletesen inkonzisztens stílust legalább a szokásos Jarmuschos humorral próbálja próbálná összefogni az ürge, de úgy látszik, már ezen a téren is ki van égve. A "was it a wild animal or two wild animals" jelenetek kifejezetten erőltetettek és fárasztóak, a karakterek vicceske névválasztása (pl. Tilda Swinton / Zelda Winston) funkciótlan és humortalan, Driver poénkodása, hogy "látta a scriptet", pedig olyan szinten visszafelé sül el, hogy még insider joke-nak is rossz.

Bár először még azzal hitegettem magam, hogy dehát ez Jarmusch, és majd lesz valami belőle, a végén már csak azért nem keltem fel a távirányítóért, és lőttem le ezt a korcsot, mert rajtam feküdt a macskám, és nem akartam felébreszteni. Már bánom. De legalább az év végi bottom 3 listámon már most bebetonozott helye van.

Ha valaki szereti Jarmuscht, és szeretné, hogy ez így is maradjon, akkor kétszer is gondolkozzon el rajta, hogy ez elé biztosan le kell -e ülnie. A többieknek pedig gondolkoznia sem muszáj rajta.

2019-09-06 10:42:41 Booksmart (2019) / Éretlenségi Dió (4) #2

Egyetértés Vvegával. Fingásoktól mentes, helyette valódi poénokkal és bájos tini-feelinggel teli felnövéssztori. Nálam az etalon a Dazen and confused, amitől karakterek tekintetében alulmarad (engem itt a főszereplő csaj konkrétan idegesített), de egyszeri szórakozásnak több mint szuper. Még több ilyet!

2019-08-25 12:32:16 Styx (2018) / Styx - Hamis szelek Dió (5) #4

Hozta az elvártat. Amikor egy film egy ilyen fontos és aktuális problémára ilyen éteri letisztultsággal és valódi drámával, klisék es giccs nélkül tud rávilágítani, akkor ott jár az ötös.

Igen, azzal kiegészítve, hogy a "people getting shot" egynél jóval többször volt:) (De valóban nem olyan sokszor, mint a "nothing happening";)

előzmény: Gergely Gergő (#9)

2019-08-23 22:59:31 The Perfection (2018) / A tökéletesség Dió (4) #7

Apám, hát ebbe valóban szorult pár csavar. Bár nekem messze az első felvonás tetszett a legjobban, nagyon szívesen elnéztem még volna, mit hoznak ki ebből a járványból, ugyanakkor mindenképpen a film előnyére vált, ahogyan képes volt negyed óránként kirántani a néző alól a szőnyeget. Ezalól kivétel az utolsó képkocka, ami sok volt - tudnia kellett volna a filmnek, hol kell megállni (ráadásul logikailag is inog, ahogy a lentebb spoileres hozzászólás is rávilágított). Ja, és ami a logikát illeti, azt sem értettem, hogy a túróba lehet, hogy éveken át ennyi gyereket meg tudtak erőszakolni, anélkül, hogy akár csak egyszer is lebuktak volna. Mindegy, annyira nem nagy plot hole, hogy a négyes ne legyen meg - másfél órára remek kikapcsolódás, és én is beállok a Netflixen először ámulók táborába.

Összes komment...