Dió

Tapasztalat: 2612 film
Kompetencia: 49 film
Súly: 3837
Regisztráció: 2004. november 7. (14 év)
Kedvencnek jelölték: 106 user

Kedvencek

Rendezők: Alejandro González Iñárritu, Andrej Zvjagincev, David Fincher, Erik Poppe, Giuseppe Tornatore, Joachim Trier, Michael Haneke, Robert Zemeckis, Susanne Bier

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1983
Lakhely: Krakkó

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Egy nap
One Day
4 2018-11-17 4,2
(41)
X – A rendszerből törölve
 
3 2018-11-16 3,5
(57)
There's Something About Mary
Keresd a nőt!
3 2018-11-15 3,5
(550)
Kingpin
Tökös tekés
2 2018-11-15 3,5
(260)
Pororoca
 
2 2018-11-11 ?
(5)
BlacKkKlansman
Csuklyások - BlacKkKlansman
4 2018-11-11 4,0
(78)
Mission: Impossible - Fallout
Mission: Impossible: Utóhatás
4 2018-11-09 4,0
(173)
Bohemian Rhapsody
Bohém rapszódia
3 2018-11-05 4,0
(103)
The Meg
Meg - Az őscápa
3 2018-11-03 2,6
(114)
Take This Waltz
Volt egy tánc
2 2018-11-03 3,8
(138)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Ha én lehúztam, de nem morzsolgattam könnyet a szemem sarkában a végén, akkor nekem is "meg kell csesződnöm", vagy a kinyilatkoztatott ítéleted szigorúan csak a kettőt kombináló nézőkre vonatkozik?

előzmény: Pedro (#21)

2018-11-11 15:51:43 [Tévésorozatok] Dió #3381

ARANYÉLET SE03

Minden le lett már írva lentebb, szóval max annyival tudnám összefoglalni, hogy tömény szenny és méretes hugy az egész. Ez vonatkozik mind a nyolc részre, de az utolsó kettőtől konkrétan már a pofám is leszakadt.
A legjobban az zavar, amit lentebb is írtam a karakterek kapcsán, hogy milyen durván nem tudott a realitás talaján maradni ez az évad. Az első szezon még pont azért volt szimpatikus és átélhető, mert teljesen hétköznapinak mutatta be a szereplőket, akik apró trükkökkel oldották meg a mindennapi problémáikat. Az ilyen apró trükkök helyét az utolsó évadban teljesen lehetetlen és végletekig elnagyzolt fordulatok veszik át, a szerethető karakterekből pedig olyan baromságokat csináló és lehetetlen végletekig elmenő elmebeteg idiótákat kreáltak a készítők (élükön az abortusz helyett a hasában növő gyermekét vérrel-verejtékkel megölni próbáló anyukával), hogy a szavam is elakad. A mai politikai helyzetet bátran bemutató sztori mellett még talán egyetlen pozitívumot tudok kiemelni (és ezt furcsállom is, hogy még senki sem említette), az pedig az operatőri munka. Ami az eddigi évadokban a csillogó Buda volt, az itt most legnagyobb örömömre a festői Dunakanyar lett, amit talán még természetfilmeken sem láttam ennyire szépnek. Tényleg lenyűgözőek a nagytotálban mutatott tájképek, illetve minden más apró megoldás, amivel az operatőrök dolgoztak. Természetesen az összképen ez semmit sem változtat, mert attól, hogy ezüst tortaszeletelővel próbálom felvágni a gőzölgő szarkupacot, attól az még szar marad.

Season 1: 10/8
Season 2: 10/6.5
Season 3: 10/2

Ehhez a mélyrepüléshez egyszerűen csakis gratulálni tudok, azt pedig külön "köszönöm" a készítőknek, hogy visszahozták azt az érzést, amit tavaly az Alien: Covenant premierjén éreztem.

Nem teljesen értem ezt az "emlékfilm" szót, amit írtok, és hogy ez így miért jó. Az oké, hogy ha a Live Aid fellépéssel akarják zárni a filmet, akkor a forgatókönyvíróknak mindent ez elé kell behozniuk (megmásítva pl azt, hogy Mercury mikor jelenti be, hogy AIDS-es), mert ez dramaturgiailag indokolt. Ezt elfogadom, mert ez sokkal elegánsabb filmes lezárás, mintha Mercury halálos ágya fölött kéne agonizálni a fináléban. DE azt mi indokolja, hogy valós karaktereket állítsanak be teljesen másnak? Vagy ez a hazugság, hogy a Queent csakis és kizárólag Mercury önző és fejetlen szólózni vágyása törte ketté. Ez nem csak, hogy nem igaz, de teljesen indokolatlan megmásítása az eseményeknek. May és Taylor felőlem emlékezhet úgy Mercuryra, ahogy akarnak, de NE gyömöszöljék le milliók torkán úgy a hamis emlékeiket, mintha az valóság lenne. Ez káros.

"És naná, hogy elviszi a zene! Arról szól! Baj is lenne, ha nem vinné el."
A film legnagyobb szerencséjére a zenés részek tényleg nagyot szólnak. Ezért is adtam rá először négyest, de aztán leesett, hogy ez egy játékfilm, nem pedig egy két órás koncert medley. Ha az utóbbi lenne, akkor maradt volna négyesen (sőt), de legnagyobb bánatomra sajnos nem az.

Ez is az a fajta filmélmény lett, amit hagyni kellett ülepedni az osztályzás előtt, és mint az ilyenekkel az általában történni szokott, csak lecsúszott egy osztályzatot.
Imádom a Queen zenéjét, ráadásul ha valaki, akkor Freddie Mercury élete tényleg nagyon megkívánt már egy tisztességes feldolgozást. A zenei része eszméletlen jól működött, és igazából csak ezért megéri a mozijegyet, mert hidegrázós minden egyes zenei betét. Ugyanakkor ekkora, olcsó bazári vásár szintű naivitásra, giccsre és klisétengerre nem számítottam. Az elején még azt hittem, hogy ez nem öl majd meg minden momentumot (pl. a Bohemian rhapsody születése körüli hajcihő a studióban még így is zseniálisra sikeredett), de a végére mégis magával rántotta a filmet mindez. Azt hiszem, az abszolút mélypont nálam pont a mindenki által méltatott Live Aid koncert körüli jelenetsor volt: apuka végig fúj a fiácskára, amiért az nem választott valami tisztességesebb életet, hogy segítse a társadalmat, de amikor a végén látja, hogy karitatív célból vállal el egy koncertfellépést (amelyet még alá is kell húzni az undorítóan didaktikus telefonszobás jelenettel, ahol csak a Queen miatt égnek a vonalak), akkor varázsütésre, oda meg vissza kezdi szeretni őt hirtelen. No offense, de van egy olyan érzésem, hogy ha az ötösre osztályzóknak összevágnának egy két órás Queen medleyt koncertfelvételekből, sokuknak az is jó lenne, de mint film, ez sajnos szerintem is többet érdemelt volna. Hogy hogyan válhatott az egészből egy ennyire didaktikus, a valóságot ennyire megmásító "életrajzi" film, azt pedig azért nem értem, mert a fél zenekar (May és Taylor) ott állt a kamerák mögött producerként. Szerintem igen is jobb film lehetett volna, ha Sasha Baron Cohen nem száll ki, és hagyják az ő verzióját, mindenesetre zeneileg így is kötelező.

2018-11-07 07:57:05 Den skyldige (2018) / A bűnös Dió (5) #13

"Szerintem egy ilyen telefonos szerep nem igényel olyan magas kvalitásokat"
Szerintem pedig pont ez igényli a legtöbbet. Ha elveszik a normál színészi eszköztárad felét azzal, hogy kvázi szó szerint odaszögeznek egy telefon elé egy zárt szobában, és a játékidő nagyrészében csak az arcodat mutatják, ember leszel a talpadon, ha ezt úgy megoldod, mint ez a színész.

előzmény: tomasso (#11)

2018-11-05 08:15:32 Den skyldige (2018) / A bűnös Dió (5) #9

Ha abban is olyan észveszejtően durván építik majd a feszültséget, mint ebben, és ha olyan színészi kvalitásokat mutat majd a telefon, mint itt Jakob Cedergren, akkor én leszek rá az első néző :-)

előzmény: tomasso (#8)

2018-11-04 21:37:07 [Tévésorozatok] Dió #3376

Annyian írjátok már a "remek" karaktereket is, hogy muszáj reagálnom erre is. Ha az első évadról beszélnénk, valószínűleg ugyanis egyetértenénk, de erre a harmadikra, ahogy Olórin is írja, egyes karaktereknek szerintem egy olyan fokú kiherélése és meggyalázása ment már végbe, hogy ha lehetne osztályozni, lehet csak emiatt vágnám rá a kapát. Ez ugyanis gyakorlatilag a legnagyobb bajom az egésszel. A teljesség igénye nélkül:
-Van itt egy Mira, aki szűz kislányból különösebb átmenet nélkül profi gyilkológép lett. Aminek sem fizikálisan nincs értelme a negyven kilójával (ez az ugye, amit lentebb leírtam), sem pedig logikailag. Értsd: egy enyhén odamaszatolt magyarázattal (tehát hogy nem tetszik neki a barátnője halála óta, hogy prostikat futtatnak, vagy valami ilyesmi) prostinak áll, hogy lebuktassa őket, eközben több alkalommal kis híján kinyíratja magát, teljesen provokálatlanul végez ki egy megtermett pasit, saját életkoránál többszörösen öregebb családos férfit csábít el, szétveri a saját fejét az ajtófélfával, stb. Egyszerűen olyan látványosan képtelen vele mit kezdeni a forgatókönyv, hogy egyszerűen nem értem, miért nem lehetett akkor már inkább kiírni a filmből.
-Van egy Márk, akiről el kéne hinnem, hogy egyszerűen lehet akkora suttyó, hogy a saját, szeretett apját átbassza, szinte börtönbe küldi, csak hogy egy kicsit többet profitálhasson. A rendőröket gázoló barátnőjéről már ne is beszéljek.
-És akkor a kedvencem: van egy anyuka, aki abortusz híján hosszú epizódokon keresztül azon izmozik, hogy fáradtságos munkával megölje a saját gyerekét (!!!!!!!!!!!!), aki a hasában fekszik?!?!?!


Tehát vannak merész karakterek, meg a logikát és józan ízlést minden határon túlmenve sarokba állító karakterek. És ez már az utóbbi. Ehhez jön hozzá, hogy szerintem egyáltalán nem is játszanak jól a színészek (mármint persze fényévekkel jobban tolják, mint a színészek többsége pár Goda Kriszta filmben, de azért ez még szerintem mindig nagyon messze van a színpadiasságot mellőző, naturális színészi játéktól).

Az egyetlen karakter, aki eddig (ötödik résznél tartok) szerintem szimpatikus, LOGIKUS fazon, érthető és átélhető motivációkkal, sőt, normális színészi játékkal, az az apa karaktere. A többin úgy felhúztam magam így az ötödik rész után, hogy most egy kis kényszerszünet jön, aztán majd meglátjuk.

előzmény: ChrisAdam (#3374)

2018-11-04 18:20:29 [Tévésorozatok] Dió #3371

Ha már Aranyélet és hetedik rész, én azt sem értem, hogy az ötödik rész végén miért nem tette fel eddig senki ugyanezt a kérdést, hogy ez most vicc volt -e. Én egyelőre még csak azt az epizódot fejeztem be, de ezt elnézve, amit Mira művelt, nem tudom, hogy érdemes -e egyáltalán továbbmennem. Láttam már magyar filmekben szarul megírt karaktereket, de ekkora arconfosást ritkán. Mégis mi a jó édes kurva élet Mira motivációja erre az egészre, amit művel? Azt értem, hogy oda volt a korábbi szezonban megismert csajért, aki csúnya halált halt, és kvázi őt akarja megbosszulni, de ez a csaj még mindig nem több 17 évesnél. Az még egy dolog, hogy önvédelemből megöli Kamarás Iván karakterét, de utána a másik srácot egyrészt minek (teljesen provokálatlan az egész - örülnie kellett volna Kamarás kinyírása után, hogy lyuk van a seggén, és eliszkolnia), másrészt hogyan?! Egy 17 éves, 40 kilós kiscsaj egy vödörrel fejbever egy metermett pacákot, majd hátulról megfojtja, mindenféle ellenállás nélkül? Nem tudom, jól értem -e, hogy Ti ezt a részt még dicsértétek, és innen lesz még lejjebb... mert ha igen, akkor lehet érdemes itt befejeznem, hogy ne rontsam el az előző évadok emlékét túlságosan.

előzmény: ryood (#3368)

Így kell 2018-ban színvonalas folytatást csinálni. Tovább építi a karaktereket, szervesen is hozzátesz valamit az előzőhöz, és valami olyan mocsok jól szórakoztat, amire megint csak a Pixar képes.

2018-11-03 15:33:04 Mile 22 (2018) / 22 mérföld Dió (2) #4

Előbb-utóbb várható volt, hogy Peter Berg is felsül már ezekkel az egy kaptafára gyártott akciószösszenetekkel. A Lone Survivor szerintem egy tök jó film, a Deepwater horizon meg a Patriots day még talán szintén a nézhető kategória, de a Mile 22 totál középszerűségéből már az életben nem mossa ki magát a pacák. Tényleg minden copy/paste, semminek sincs tétje, de színe-szaga sem; egyszerűen egy érdektelen vacak az egész - és ez most kivételesen az akciókra is áll. A végén van egy okés csavar, de mire odáig elért a film, addig már rég a mosást csináltam, vagy ami akadt. Ja, és ami miatt pláne fizikai fájdalom volt végignézni az egészet, és részben emiatt megy neki a kettes is, az Wahlberg. Nem tudom, egyszerűen csak alapból minden forgatási napon bal lábbal kelt -e, vagy rendezői instrukciónak hála viselkedett úgy minden szcénában, mint akinek konstans a 220-ban van a keze, de én képtelen voltam őt elviselni.

Összes komment...