Dió

Tapasztalat: 3325 film
Kompetencia: 62 film
Súly: 4875
Regisztráció: 2004. november 7. (18 év, 2 hónap)
Kedvencnek jelölték: 123 user

Bemutatkozás

Flickr oldalam

Kedvencek

Rendezők: Alejandro González Iñárritu, Andrey Zvyagintsev, David Fincher, Erik Poppe, Giuseppe Tornatore, Joachim Trier, Michael Haneke, Robert Zemeckis, Susanne Bier

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1983
Lakhely: Krakkó

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
A játszma
 
3 2023-02-02 3,7
(92)
Alex of Venice
 
3 2023-01-31 ?
(5)
Sundown
 
1 2023-01-29 ?
(3)
Slash/Back
 
4 2023-01-27 ?
(2)
M3GAN
 
2 2023-01-27 3,0
(45)
Men
Ők
5 2023-01-23 3,2
(102)
Pinocchio
Pinokkió
4 2023-01-22 4,0
(97)
The Good Nurse
A másik nővér
4 2023-01-21 3,6
(99)
The Bubble
A buborék
2 2023-01-20 2,4
(49)
Causeway
A kiút
4 2023-01-15 3,5
(34)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2023-01-31 06:44:03 Men (2022) / Ők Dió (5) #12

"A bűntudat (illetve ami azt kiváltja) is lehet traumatikus, tehát máris a PTSD-nél vagyunk."
Ezt nem vitatom, csak azt mondom, hogy bűntudatot az ember napi szinten érezhet, míg a PTSD egy sokkal komplexebb és súlyosabb dolog, ezért ha abból készül jó horror, az még elemibb erővel bírhat. És azért is pedáloztam emellett a számodra kevésbé fontos részlet miatt, mert a lentebb írtak miatt így számomra sokkal "személyesebb" is a film, de mivel közben újraolvastam lizardking hozzászólását, és ha jól értem ő is az utóbbi felé tendáló bűntudatra (értsd: traumára) célzott, többnyire valóban ugyanarról beszélünk.

Ennél amúgy is fontosabb, hogy most végre megértettem, amit írtál (hogy már az alagútban felébresztett pucér férfi is egy démon), és nagyon tetszik a Te értelmezésed is:
Azaz, hogy a traumájára akaszkodik rá a természetfeletti entitás. Mert így a dráma és a horror még elemibb erővel kapcsolódik össze, és még nagyobb filmművészeti bravúrként nyom le a nézőnek egy istenes sallert. (Persze ha kukacoskodni akarok, a rendőrautóba bepakolásakor semmi démoni nincs benne, de ezt talán még el tudom engedni.). :)

De visszatérve az én értelmezésemre, azt én sem mondtam, hogy a nő vagdosta a férjét a végén, csak hogy a már a baleset óta amúgy is véres hullát ölelgette. Hogy mennyire reális az, hogy a halott férjét ezt megelőzően összekanalazta az utcáról, nem tudom (nyilván nem ez lesz nekem sem a kedvenc részem), de abban biztos vagyok, hogy semmivel sem irreálisabb (sőt!), mint az a temérdeknyi faszság, amik a sok-sok négyessel megajándékozott, más mai horrorokat feszítik szét (pl. Barbarian). Arról nem is beszélve, hogy nyilván nem az Oxford streetre huppant a srác, hanem valami kis backstreetre. Illetve az, hogy a végén a támadók csak a fejében léteznek, egyáltalán nem zárja ki azt sem, hogy a finálé minden más részlete (pl. a kocsi összetörése) megtörtént a valóságban. Szóval ezt a verziót sem kaszálnám el az általad sem komált "minden a fejében játszódik" sablon miatt, mert annál itt többről van szó.

De ahogy írtam, én sem ragaszkodom ehhez a verzióhoz, mert ha a barlangos ember nem démon, csak egy sima hajléktalan, az is betévedhetett hozzá a végén (mivel a traumáján keresztül őt is másként látta a nő, fennakadhatott a késén, és akkor ez azt is jelenti, hogy az ő vére volt rajta, és mégsem vitte magával a férjét), illetve harmadik opcióként a démonos értelmezésed is tetszik (miszerint a végén a traumája által felébresztett entitás rontott rá), úgyhogy csak hangosan gondolkozom a különböző opciókat összehasonlítva, és egyiket sem zárom ki. :) Az más kérdés, hogy mivel még ezekkel sem magyarázható meg minden részlet, én konkrétan egy kicsivel több fogódzkodó elviseltem volna, és emiatt később lehet ez még négyes is, de egyelőre marad az ötös. Meg az is érdekelne, mindezek után nálad hogy lehet csak négyes. :)

előzmény: Olórin (#11)

2023-01-31 06:19:43 Barbarian (2022) / Barbár Dió (2) #24

"Úgy hozták magukkal a mainstream horror jól ismert butaságait. De hát nem erről szól ez a műfaj már évtizedek óta?"
Sajnos a Quiet place-k és Barbarian-ok korában eljutottunk odáig, hogy amikor ilyet olvasok, az nálam már egy nagyon durva triggert ébreszt fel. Őszintén nem értem ugyanis, hogyan lehet ennek a filmnek a mainstream fordulatait egy lapon említeni a közelmúltban készült olyan horrorokkal, amik úgy voltak igenis jók és használták még a legordenárébb sablonokat is, hogy közben nem nézték teljesen hülyének a nézőt, és nem verték őt agyon egy olyan sztorival, ami konkrétan alapjaiban sem történhetne meg. Szóval próbálom látni a fától az erdőt, de nem megy, és ez azért zavar, mert amíg tömegével születnek ilyen vélemények, mint ez, addig semmi sem fog gátat szabni annak, hogy olyan irányba menjen el a mai horrorgyártás, amiben a józan paraszti ész és a logika már morzsáiban sem lelhető fel. :(

előzmény: ChrisAdam (#23)

2023-01-30 18:30:45 Men (2022) / Ők Dió (5) #10

Persze, a lényeg hasonló, csak fontosnak tartottam kiemelni, hogy az én értelmezésemben szimpla bűntudatnál jóval többről van szó, konkrétan PTSD-ről (ami nem ugyanaz - ha ugyanis ugyanaz lenne, az utóbbi kezelésével nem konkrét szakág foglalkozna a pszichoterapeuták személyében).

És ez számomra azért is fontos (itt jön az én "belemagyarázásom":p), mert a PTSD-nek vmi lájtosabb fajtáját bizonyos értelemben én is megismertem már, és így nagyon fontos és személyes húrokat pendít meg nálam a film. Kevés horrort látok ugyanis, ami egy ilyen fontos témáról ilyen sokat és ilyen éretten tud mesélni, és ilyen megsüvegelendő üzenetre kifuttatni azt (nevezetesen, hogy a traumádtól nem tudsz elfutni, mint ő azt szó szerint próbálta; helyette csak úgy tudod leküzdeni azt, ha szembenézel vele, akármilyen félelmetes és horrorisztikus is).

Ennyiből én a magam részéről nagyon nem szeretném elvinni természetfeletti irányba az egészet, mert bár én sem mondtam, hogy az egész film a fejében játszódott volna (ezt a klisét én is rühellem), a finálé egy jelentős része szerintem valóban a tudatalattijában történik. Ha ugyanis szerinted nem a trauma által szült rémképek sora támadja őt, hanem valami fizikai entitással is bíró démon, akkor az kiheréli az egész értelmezésemet (ami nem azt jelenti, hogy a Te verziód nem lehet helyes, mintsem inkább hogy az általam fentebb írt üzenet bukik, és akkor nincs mire ötöst adnom). Illetve mivel nem írtál sok konkrétumot, őszintén szólva nem is értem a Te értelmezésedet (hogy most akkor konkrétan milyen démont ébresztett fel, és hogy jön ez a traumájához). Arról nem is beszélve, hogy akkor ebben a verzióban kit gyilkolt le a végén, és kinek a vére van rajta:).

előzmény: Olórin (#9)

2023-01-29 14:12:48 [Tévésorozatok] Dió #4195

Travelers
Valaki a következő sorral ajánlotta nekem a Travelers-t: nézd meg az első jelenetsort, és ha azalapján nem szippant be, ne vágj bele. Megnéztem, és ezt sok-sok epizód után írom, mert de, brutál beszippantott. :) Zseniális kezdés zseniális alapötlettel: a jövőben kitalálják az időutazás egy új formáját, azaz haláluk előtt álló emberek testébe küldik vissza jövőbeli emberek tudatát az utolsó percükben, hogy azok a hostjuk halálának megakadályozását követően ökológiai katasztrófákat és terrorcselekményeket tudjanak meghiúsítani, ezzel megakadályozva az emberi faj jövébeli pusztulását. Itt megnézhető ez a bizonyos kezdés: LINK. Na de ezt csak az első részről írom. Ezt követően jól használja ki az alapötletet az első évad, és miközben sci-fiként is próbál helyt állni, jól domborítja ki a drámai vetületeket is, érdekes helyzeteket kreálva az olyan "utazásokból", mint amikor például a jövőbeli utazó véletlenül egy drogfüggő testében köt ki és így kell küldetéseket teljesítenie, vagy amikor a fogyatékos host testében kikötő utazó egyszer csak sokszoros intelligenciával a fogyatékosságát maga mögött hagyva kezd el élni az egészet értetlenül néző családjával, stb. Mindazonáltal, nekem sok epizód alatt volt olyan érzésem is, hogy nagyon biztonsági játékra rendezkedtek be az írók, és félnek kimozdulni a komfortzónájukból az olyan fordulatokkal, amiket zseniálisan készít elő az egész, de aztán fél leütni, mint labdát. Ezalól kivétel a kilencedik évad, ami végre úgy húz 19-re lapot, hogy megperdült tőle a fejem a nyakamon, és rögtön végigbingeltette velem a maradék részeket is, amik aztán valahogy az okésabb fordulatok mellett megint inkább a biztonsági játékot nyomták. Szóval egyelőre megyek tovább (második évad közepe), mert nagyon sok kraft és potenciál van benne, de nem tudom, mire számítsak, úgyhogy ha valaki már végignézte az egészet, írhatna róla.
10/7.5

Severance
Ben Stiller álat rendezett (!) sci-fi egy vállalatról, ami egy újonnan kitalált eljárásnak köszönhetően képes leválasztani a tesztalanyok munkabeli tudatát az otthonitól, gyakorlatilag két külön embert kreálva egy testben. Itt nem csak az alapsztori zseniális, de amit ráépítenek, az is. Remekül aknázzák ki a benne rejlő finom drámát, illetve az utolsó részre két olyan fordulat is jut, hogy arra végképp nem számítottam. Epedve várom a második évadot.
10/9

Last of us (eddig, az első rész alapján)
Apám, az indító jelenettől a vércukrom Kínáig zuhant. Illetve az ezt követő 15 perc is zseniális volt, ahogy a járvány kitörése előtti utolsó nyugodt pillanatokat bemutatta (és igen, nagyon aktuális a sorozat így Covid után, úgyhogy nagy siker előtt áll szerintem). DE. Az utána jövő maradék három óra egy óra (ami tényleg háromnak tűnt) annyira unalmas volt, hogy egyelőre én nem megyek vele tovább, amíg nem kezdenek el záporozni rá a pozitív kommentek. Megint el kellett ugyanis húzni rétestésztaként egy közepesen izgalmasra írt konfliktust, ami eredménye az lett, hogy egészen konkrétan belealudtam. Egyelőre nem értem, mit kéne rajta ennem, a kezdést leszámítva.
10/6

2023-01-29 13:12:53 Slash/Back (2022) Dió (4) #4

A sztori bár nyilvánvalóan a nagy elődöktől összelopdokott kölcsönvett legősibb sablonok és történeti elemek tárháza, bármiféle meglepetés nélkül, valahogy így is volt min szórakozni, mert ahogy a Thinget belefolytották ebbe a Stranger thingses mixbe, azért az elég nyerő volt, pláne mivel grönlandi horrort még életemben nem láttam. :D (Mármint nem teljesen grönlandi, de ha azt mondom, nunavuti, azzal valószínűleg senki sem tud mit kezdeni:P). Azt viszont sajnálom, hogy egyszerűen annyira bénák és hendikeppesek az ufók, hogy egy percig sem lehet a horrorelemeket komolyan venni vagy borzongani rajtuk, és így minden feláldozásra kerül a vígjátéki elemek oltárán. Szóval hármas és négyes között landol a végeredmény, de a tájak és a setting miatt mindenképpen ajánlom egyedi csemegék kedvelőinek. :)

2023-01-25 05:54:07 The White Lotus (2021) / A Fehér Lótusz Dió (5) #11

Azt nem mondtam, hogy Portiától nem kellett őt elválasztani, csak azt, hogy ahogy ez megtörtént, miért nem lökték őt bele a vízbe rögtön ott az óceán közepén. Miért kellett volna ehelyett "balesetnek álcázni" és "hosszú időre" elválasztani őket? Arról nem is beszélve, hogy megdugni? Ez pedig, hogy "a férj látványos halált rendelt", pedig számomra már pláne ordenáré belemagyarázás. :)
De abban, hogy egy elképesztően irritáló karakter volt, és hogy rejtély, hogy miért őt választotta a rendező a második évadra is, teljesen egyetértek. :)

előzmény: Rotbaroness (#10)

2023-01-24 18:33:40 Men (2022) / Ők Dió (5) #8

Kár volt halogatnom a Men-t, mert ez bizony egy bivaly film. Persze sok múlhat azon, hogy a néző mennyit ért ebből a kakofóniából, de ezen túl is vannak szerintem egyszerűen elvitathatatlan kvalitásai.

A dolog ott kezdődik, hogy az első hatvan perc egyszerűen színtiszta ötös. Egyrészt hatásos dráma, ami vérprofin adagolja tízperces blokkokban a nőt ért tragédia kirakósának darabkáit, és gyönyörű képekben állítja azt kontrasztba a természet nyugalmával. Másrészt mindeközben egy brutál horror is kerekedik belőle az olyan dolgoknak köszönhetően, mint a vérfagyasztó atmoszféra (aminek jumpscare-ekre egy pillanatra sincs szüksége), a főszereplő alakítása, a képek, na meg ez a soundtrack, amibe konkrétan a nő énekét és a különböző sikolyokat úgy fonták bele, hogy az csak később tűnt fel. Egy szó mint száz, jó példa a minőségére az, hogy valahol az első tíz percben akartam nyomni egy pausét és kimenni a konyhába, de ott rögtön jött a poszteren is látott alagutas jelenet (OMFG!), ami úgy átalakította a prioritásokat, hogy onnantól nem nagyon volt ficánkolás és mocorgás a kanapén.

Ami pedig onnantól a sztorit illeti, szerintem is simán összerakható a lényeg nagyja, de én máshogy értem, mint lizardking.
Számomra egyértelmű, hogy ez a film a traumáról és annak feldolgozásáról szól, a csaj ugyanis a vele történtek óta egy elég durva PTSD-vel küzd. Ezért látja a körülötte lévő valamennyi karaktert ugyanannak a férfinak (mindegyiket Rory Kinnear játsza ugye), akik a férje által elkövetett atrocitásokat jelképezik, és a feldolgozatlan trauma torzítja el a fejében a velük való interakcióit is (pl. a valóságban nyilván nem mondott neki ilyet a pap az első találkozásukkor, hogy az ő hibája a férfi halála - ezt az elnyomott tudatalattija próbálja neki kommunikálni). A finálé pedig, ami már teljes egészében a nő fejében játszódik, azt mutatja be, ahogyan megpróbál végre szembenézni a sokkot kiváltó eseménnyel, és ezen keresztül feldolgozni a vele történteket. A kézenszúrás azt jelképezi, amit a tudatalattija szerint a férjével is csinált, míg az egymás után rárontó férfiak az őt folyamatosan fenyegető trauma különböző hullámait jelentik (ez onnan látható, hogy ugyanazok a sebeik, mint a halott férjének). A szülésjelenet pedig a "hagyma meghámozása", azaz azt mutatja, ahogy a trauma rétegeinek lefejtésén keresztül végre szembesíti magát annak központi elemével, azaz a férjével, annak halálával és az ehhez kapcsolható bűntudatával és felelősségvállalásával. Az utolsó képkockán a mosoly azt jelenti, hogy sikerült mindezzel szembenéznie, és elkezdenie a gyógyulást. Az érdekes kérdés, hogy kinek a vére van rajta, és e kapcsán először arra tippeltem, hogy az a szerencsétlen (és egyébként ártatlan) meztelen félnótás téblábolt be hozzá megint és akadt fenn a késén, de ma munka közben frissen átgondolva a tegnapi megtekintést még valószínűbbnek tartom, hogy a halott férjét vitte magával azokban a kofferekben, és őt ölelgette a fináléban, ami még zseniálisabb (elég gyanús ugyanis, hogy a balesetet követően egy darab rendőrségi bevágást sem látni, és a csaj rögtön a vidéki házban találja magát, plusz ugye az őt fogadó férfi is megjegyzi a legelején, hogy mennyire brutál nehéz a legnagyobb csomagja).

Mindemellett megértem a kettesre osztályzókat is, mert még nekem is sok volt már a végére a metaforatenger (pl. máig nem értem, hogy jön ide Ádám és Éva meg ez a növényarcú faszi), illetve nem minden nézett ki jól vásznon, amit Garland a tervezőaaztal előtt ülve annak látott (a szülésjelenet így képernyőn ugyanannyira volt komikus is, mint komolyan vehető). Ezek miatt először négyest adtam rá, de azóta aludva rá egyet marad az ötös, mert PTSD-t és traumát horrorban még SOHA sem láttam így bemutatni, és nem csak arról van szó, hogy ezt az üzenetét milyen következetesen vitte végig Garland, és a stílusjegyei milyen gyönyörűen domborodtak ki alatta, hanem hogy közben mekkorát ment dráma, thriller és horror műfajokban is egyaránt. Szóval szerintem mindenképp érdemes vele tenni egy próbát, nekem pedig a borítékolható újranézésig marad az ötös is, még ha a hibái miatt rezeg is kicsit a léc alatta.

2023-01-22 12:28:45 [Vapiti 2022] Dió #24

Arany
As Bestas
EO
Nine Days

Női ezüst
Margaret Qualley - Maid
Zazie Beetz - Nine Days
Szamár - EO (csakazért is:)

Férfi ezüst
Luis Zahera - As Bestas
Denis Ménochet - As Bestas
Eddie Redmayne - The Good Nurse

2023-01-21 21:02:55 The Good Nurse (2022) / A másik nővér Dió (4) #4

Hoppá, ez egy jó Netflix film. Nem számítottam rá. De a két főszereplő játéka (főleg Redmayne, aki alakításától két jelenetben egy pillanatra az ütő is megállt bennem), a soundtrack, és az atmoszféra együttese elég flottul elröpítette ezt a két órát.

2023-01-17 07:39:48 Causeway (2022) / A kiút Dió (4) #3

Finomra és lassan csordogálóra, de összességében meglepően érzelmesre hangolt dráma a Causeway. Lawrence-t soha sem tartottam nagy színésznőnek, de ahhoz képest itt nagyon átélhető, összeszedett és elhivatott alakítást nyújt (még ha valószínűleg nem is az lenne az első dolgom, hogy hozzávágok egy Oscart). A Sigur Róshoz is szorosan kapcsolódó Alex Somers meditatív zenéje gyönyörű, a képek is szépek - egy csendesebb, egyszeri drámának szerintem mindenképpen rendben van.

Összes komment...