Dió

Tapasztalat: 2271 film
Kompetencia: 6 film
Súly: 2421
Regisztráció: 2004. november 7. (12 év, 4 hónap)
Kedvencnek jelölték: 92 user

Kedvencek

Rendezők: Alejandro González Iñárritu, Andrej Zvjagincev, David Fincher, Erik Poppe, Giuseppe Tornatore, Jeff Nichols, Joachim Trier, Michael Haneke, Robert Zemeckis, Susanne Bier

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1983
Lakhely: Krakkó

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Ghosts of Mars
A Mars szelleme
1 2017-03-22 2,0
(196)
Dear John
Kedves John!
2 2017-03-20 3,1
(256)
ARQ
 
4 2017-03-19 3,4
(19)
War on Everyone
 
2 2017-03-19 3,2
(11)
Miss Sloane
 
2 2017-03-18 ?
(3)
Higher Learning
Megoldatlan egyenletek
4 2017-03-18 3,6
(40)
Imperium
 
4 2017-03-12 3,3
(39)
The Edge of Seventeen
 
5 2017-03-12 3,7
(38)
Hacksaw Ridge
A fegyvertelen katona
4 2017-03-11 3,9
(217)
It
A Gonosz
3 2017-03-11 3,3
(248)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

A Szomszédoknak volt zenéje?

2017-03-19 23:47:56 ARQ (2016) Dió (4) #3

Mocskosul fordulatos és remekül megírt időutazós fricska. Sajnos én a hatvanadik perc környékén kezdtem úgy érezni, hogy lehet ez rövidfilmben jobb lett volna, amin a lentebb már szidott befejezés is tovább rontott, de ezt egy elsőfilmes rendező low budget filmjének inkább ne akarjam felróni... Remekül kölcsönöz az Edge of tomorrow-tól, és ahhoz képest, hogy végig egy lakásban játszódik, rengeteget ki is hoz belőle. Ahogy mondjátok, soha rosszabbat!

2017-03-19 23:47:24 Miss Sloane (2016) Dió (2) #1

Akinek a Steve Jobs bejött, az a Miss Sloanet se hagyja ki. Akinek viszont nem...
130 perces, Sorkins-kóros szófosás-maraton, amit Chastain egy nézhetetlenül unszimpatikus karakter hibátlan megformálásával ment meg.

2017-03-19 21:53:29 War on Everyone (2016) Dió (2) #2

Akkor úgy látszik megerősíthető, hogy a logikád visszafele is működik, mert én anno a Nice guyst egy elég határozott ötössel küldtem meg, míg a War on everyone kb. félidőnél végérvényesen kibukott a lejátszóból. Pedig ez a fajta fekete humor nekem még bejön (az első jelenet a bohóccal például teljesen jó), sőt nálam még a Pena-Skarsgard páros is működött. Az, hogy mindezt nem köti össze értelmes sztori, nálam kevésbé megbocsátható (a "béna zsaruk brahiból fel-alá járkálnak és csak úgy összevernek embereket" féle történet-csökevény nálam nem számít annak). Ráadásul ha ennek hiányát egysoros aranyköpésekkel akarják összefoldozni, akkor legalább azok legyenek viccesek, de ettől a filmtől én még ezt sem kaptam meg.
Úgyhogy én is megerősítem, hogy ezt csak azt nézze, akinek a Nice guys nem tetszett :)

előzmény: Rorschach (#1)

2017-03-12 22:58:26 The Edge of Seventeen (2016) Dió (5) #5

Igen, pont a valódisága a kulcsszó - nálam ez a film lett az, ami a Perks of Being a Wallflower lenni akart. A lentebbi listához, hogy milyen serdülőkori témákat boncolgat anatómiai pontossággal (gyász, barátság, szerelem, egyedülálló szülők és koravén gyerekeik) én még hozzátenném a "szülők jobban szeretik az idősebb testvért" esetet. Bárki, aki ezek egyikét látva magára ismer, nem fog fészkelődni alatta. Az ötös túlzónak tűnhet, de azt hiszem én azért kerekítettem felfelé négyötödről, mert nálam a finálé nem verte ki a biztosítékot, mint sem inkább egy kis pozitív végkicsengést vitt bele, ami addigra már ráfért, mert a film második fele már karikatúra-szerűen halmozta egymásra a balszerencsés fordulatokat. A felkerekítés másik oka pedig a színészi játékok, és nem csak a zseniális Hailee Steinfeldre gondolok, hanem a showt ellopó Woody Harrelsonra is. Nekem a pali kikészítette a rekeszizmaimat a dumáival, és remekül egyensúlyozta a keserédes tinidráma vonalat, ami legnagyobb meglepetésemre egy mocskosul érett és nézhető coming-of-age történetté emelte az Edge of seventeent, ami alatt folyamatosan csak pislogtam, hogy "jé, ez tényleg így volt anno".

Igen erre gondoltam én is, csak az nem volt világos, hogy akkor miért gőzölt be pl. a bázison a két katona láttán (ha azért, hogy mentse a nőt, akkor az nagyon nem illik bele a képbe, de ha azért, mert a két katona volt akkora marha, hogy kenőcs nélkül mászkált, vagy ha mert be voltak kenve csak a fegyverropogás eleve beindította a zombik éhségmotorját, akkor ok... ugyanez megy a tanárnőre, akit majdnem átharap a film elején az első lecke után, de az is lehet, hogy ő is elfelejtette bekenni magát). A macskásat meg még azzal esetleg meg tudom magyarázni, hogy a kutyát már azért nem bántotta, mert pont előtte vacsorázott meg a macskával, úgyhogy nem volt éhes:) Akárhogy is, ez csak apróság, a film ötös.

előzmény: BonnyJohnny (#17)

2017-03-12 09:47:53 Moonlight (2016) / Holdfény Dió (5) #69

Hmm, a film után kíváncsiságból erre pont rákerestem imdb-n, és ezt a lentebbit nem találtam / nem írták, csak azt, hogy valamilyen színdarabon alapul - de ha így van, akkor ok. Azt leszámítva, hogy kicsit tényleg untat már az, hogy mennyire nem tud lecuppanni az Akadémia ezekről a "kedvenc témákról", és ezeket félretéve gyakrabban és szubjektívebben górcső alá venni más filmeket is (sejtettem, hogy a Captain Fantasticnek pl. esélye sem lesz). Szerencsére ebben az esetben szerintem jó helyre került a szobrocska, tehát ezt most nem panaszból mondom, csak úgy általánosságban.

Nem tudok én sem mást írni, mint hogy a film vége egyszerűen úgy fejbe vág, mint egy féltégla. A legdurvább pedig az, hogy a fináléban a gyakorlatilag életfogytiglanra ítélt főszereplő arcán még csak a kétely sem tükröződik - mintha ő maga is végig ezt akarta volna. Többek között ez indítja el a nézőben azt a morális kérdésözönt és dilemmát, ami nem hagy aludni a stáblista legördülése után. Emellett nem egy olyan mocskosul eredeti ötlet van benne (pl. a zombifa), amit zombifilmben nem tudom, valaha láttam -e.

Ami viszont nem volt teljesen tiszta (és nem tudom, hogy ezt következetlenségnek rójam -e fel, vagy csak én siklottam el valami fölött), az a főszereplő gyerek éhségmechanizmusa. Egy kutyát kb. az orrától pár centire tartva hurcol végig a fél városon, és mégsem "éhezik meg" - de amikor egy macska 10 méterrel előtte fut át az úton, akkor rögtön begőzöl, és kettéharapja a torkát. Arról nem is beszélve, hogy többnapos összezártságot bír ki egy rakás friss húsú emberrel szintén megéhezés nélkül, míg pl. a katonai bázison csettintésre változva át csinál vérfürdőt.

2017-03-12 00:26:47 Moonlight (2016) / Holdfény Dió (5) #67

Érdekes, hogy a többi kritikai oldalon milyen kiemelkedően áll ez a film, itt pedig milyen megosztó lett, sok a negatív kritika. A lentebbi irományaitokat végigböngészve, ill. a trailert látva azt hittem, én is ebbe a csoportba esek majd, viszont meglepetésemre engem ez csúnyán helyrerakott.

Többen írtátok, hogy sablonos és hogy semmi újat nem mutat - ennek kapcsán csak azt nem értem, hogy miért kéne újat mutatnia. Olyan kevés az igazán jó dráma, hogy amikor egy jó forgatókönyv, erős hangulat, és szinte minden mást kispadra küldő színészi teljesítmények kerülnek egy csokorba, az nálam bőven elég. Ha egy film ezt a hármat ilyen mocsok jól csinálja, ráadásul ilyen acélos rendezéssel, akkor szerintem csinálja csak.

Engem akkor már inkább az zavar, hogy mennyire Oscar díjra írták a sztorit, és ennek mennyire alárendeltek minden mást. Fekete főszereplő, aki homoszexuális, és még a szülei is drogosok. Kvázi már csak azért nem hoztak be emellé még egy AIDS-es barátot is, mert még a forgatókönyv elkészültekor megvolt az Oscar már enélkül is.

Szerintem nem gúnyként értették, de majd megerősítik:) (sőt, lentebb már meg is tették)

előzmény: somogyireka (#50)

Összes komment...