ipartelep

Tapasztalat: 682 film
Kompetencia: 8 film
Súly: 882
Regisztráció: 2008. január 7. (10 év, 1 hónap)
Kedvencnek jelölték: 7 user

Bemutatkozás

blog: ipartelep.blog.hu

Régen... nagy filmbuzi voltam. Nem csak a gyakorlat (a filmnézés) érdekelt, hanem az elmélet is. Filmesztétika, egy csomó könyv a filmről, a Filmvilág, Filmkultúra évfolyamai. Talán kicsit sznob is voltam, a magas filmművészet ugye... Ma már, hogy úgy mondjam, a filmesztétika kevésbé érdekel (van már sajátom), hanem inkább a szórakozás.
Az évek során (amelyek évtizedek) nagyon sok filmet láttam persze, sokszorosát annak, amit itt egyáltalán osztályozni tudtam. És most már nem is érdekes, hogy osztályozzam őket. Ma is az ún. "művészfilmeket" szeretem a legjobban, de nagyon sokféle műfajt megnézek, szeretem a könnyedebbeket is, különösen a sci-fit.

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Thor: Ragnarok
Thor: Ragnarök
3 2018-01-29 3,8
(273)
Doom
 
2 2018-01-20 2,4
(358)
The Witch
A boszorkány
4 2018-01-19 3,8
(310)
Shoulder Arms
Chaplin, a katona
5 2018-01-18 4,5
(70)
Black Mirror
Fekete tükör
4 2018-01-10 4,7
(334)
Casablanca
 
3 2018-01-08 4,5
(809)
Shooter
Orvlövész
3 2018-01-05 3,4
(450)
The Equalizer
A védelmező
4 2018-01-05 3,4
(372)
Kingsman: The Golden Circle
Kingsman: Az Aranykör
4 2017-12-30 3,1
(270)
Devil
Ördög
3 2017-12-17 3,1
(307)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2018-01-13 20:12:02 Black Mirror (2011) / Fekete tükör ipartelep (4) #82

Az összes évad, rész megnézése után az a benyomásom, hogy nagyon túltengenek a "valaki van a fejemben" ill. a "valaki ellenőriz" témák. Emiatt (is), a 4. évadból üdítő kivétel volt, és tetszett (meg amiatt is, mert odavagyok a posztapóért) a "Metalhead"-rész. Igen jó volt még az USS Calister is (szeretem a sci-fit is), és elég jó a Crocodile. A "Hang the DJ"-t untam, az "Arkangel" pedig pocsék volt. Összességében, mint a 4 évadot beleértve a "White Christmas" a legjobb, legerősebb rész.

Ez jó volt. Jöhet a Kingsman 3!

Nem-nem: Adornonak nem volt igaza, de annyira nem, hogy kb. az ellenkezője az "igaz" (ez nyilvánvalóan nem faktuális kérdés, hanem "helyességi" kérdés persze). Nem hogy nem szabad, hanem egyenesen kell verseket (és egyebeket) írni Auschwitz után is. Általában véve.
Másik kérdés az, hogy _nekem_ mit mond, nekem mit jelent, engem mennyire szórakoztat egy ilyen fikciós film. És erről beszéltem, hogy _engem_ ebben a témában ezek nem... Nem mondom, hogy egyáltalán nem nézem meg őket, egyiket sem, mert volt már olyan USA játékfilm a sonderkommandóról, amit meg tudtam nézni (egy magyar orvos könyve alapján - nem jut eszembe a címe), de alapvetően azért ezek nekem nem jók, hamisak, nem "élethűek". Ebben a témában én nem szeretem a "szépelgést", szépítést, itt nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy hát ez azért művészet, és figyeljünk a művészi szempontokra is, számomra ezek a játékfilmek egyszerűen hamisak.
De másoknak, és általában, ezek nagyon is informatívak lehetnek, ahonnan sokat tanulhatnak.

előzmény: caulfield (#45)

Hát nem t`om. Vagy de: többet vártam, a szerző előző filmje a "Hétköznapi vámpírok" alapján. Az sokkal viccesebb volt. Ebben csak néhány érdekes, humoros jelenet van. Aszületésnapi zenélős, és a pap temetési beszéde. Azok finomak tényleg, de több ilyen erős nincs. A gyámügyes nő meg sajnos erősen túlspilázza a szerepét. A gyerek nem rossz szereplő, de alapvetően nem szeretem a gyerekszereplős filmeket (meg a kutyaszereplőseket, meg a tinilány-szereplőseket, meg a...), úgyhogy... de hát ezen nehéz lett volna segíteni, mert akkor másik film kellett volna.
Mindazonáltal ez a rendező nem reménytelen eset, oda fogok figyelni a filmjeire. Nyilván nem egy Fellini, de azért a mai világban szódával elmegy.

2017-11-18 20:08:45 Hannibál tanár úr (1956) ipartelep (5) #16

Ez a film olyan amilyen, vagyis egészen konkrétan, szerintem a legjobb magyar film (nekem), pedig én nem tegnap, és nem a "Kontroll"-nál kezdtem az ismerkedést a magyar filmművészettel - ezzel csak azt jelzem, hogy kb. oda vissza, és keresztbe megvolt az egész magyar filmművészet, aztán mégse láttam ennél jobbat.
Hanem, a benne lévő zenék... (is). Azok is páratlanul jók, van benne vagy 3-4 zene, amik fenomenálisak. Igen, a végén a verklis zene is, de a Murai méltóságos úr-os jelenetekben hallott zenék is. Azóta is vadászom ezeket (m3-ban), de még nem akadtam a nyomukra.

A nagyon kemény témákról szóló játékfilmekkel az egy baj (szándékosan nem úgy írom, hogy "az a baj"), hogy játék-filmek. A játék pedig a valóság halovány mása. Innentől pedig mindenkinek el kell döntenie, hogy inkább hörpint "...valódi világot, habzó éggel a tetején", vagy játszik. Csak a saját nevemben nyilatkozhatok: én már kinőttem a játszós-korszakomból.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ez nem lehet egy akár 5-ös játékfilm. A maga kategóriájában biztosan remek. Csak hát ez a kategória, ez pont olyan, amiben a "játék" hozzá sem tud szagolni a valósághoz. Mondjuk pont ezért, már akkor tudtam, hogy a "Sorstalanság"-ot biztosan nem akarom megnézni, amikor még csak a forgatásról érkeztek a hírek. Azóta véletlenül (TV-ben, itt ott), láttam belőle néhány pillanatot, és hát az igazolta az előzetes véleményemet... könnyed játék. Sajnos, az ilyen kemény témákról nagyon nehéz, pontosabban, lehetetlen élethű játékfilmet csinálni. Az embernek (nekem) az ilyeneket nézve mindig az jut eszembe, hogy a rendező "action!" kiáltása előtt fél perccel még a sminkesek dolgoztak a szereplőkön. Semmi nem lehet elég hiteles itt, hiszen ami hiteles lenne, az csak a szomorú, szürke, kilátástalan borzalom, amiben semmilyen művészi drámaiság nincs, csak az üres szörnyűség.
Most eszembe jutott az a leírás, amit Wieslaw Kielar nyújt "A 290. számú auschwitzi fogoly" c. könyvében a kövér zsidó agyonveréséről a gödörben. Nem tartom elképzelhetőnek, hogy azt egy játékfilmben realistán ábrázolni lehet.
Sajnos, emiatt az "effektus" miatt számomra ezek a filmek csak a valóság halovány, gyenge másai. Nyilván, egy játékfilm nem csak a valóságról szól, hanem vannak benne művészi, esztétikai részek is, de pont az a jó, amikor ezek elfeledtetik velem a valósággal való kapcsolatot, és hasonlóságot. Mert a valóság mindig sokkal prózaibb, szürkébb, unalmasabb, kilátástalanabb, zavarosabb, mint ezek a filmek.

2017-10-25 21:52:41 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ipartelep #23155

De hát öcsi, mondom, hogy leszarom a kitiltással való fenyegetése(te)ket. Még mindig nem érted, hogy azzal, hogy ti engem innen kitiltotok, nem én veszítek. És azt sem érted, hogy engem ez egyáltalán nem érdekel. Tilts ki örökre! Leszarom.

előzmény: ChrisAdam (#23154)

2017-10-25 21:31:37 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ipartelep #23153

Figyel ide barátocskám egy kicsit, ha nem esik nehezedre! Tudod-e mi a különbség aközött, ha valakit megtámadnak, és aközött, hogy a megtámadott csak visszavág? Az eljárásodból ítélve nem tudod. Hát akkor mondok erre egy analógiát: mész az utcán, és egy szembejövő lekever neked egy jó nagy pofont. Mit teszel? Visszaadod neki, vagy elsunnyogsz? Érted-e az analógiát?
Érted, hogy miért butaság azt büntetni a szabályzatotokkal, aki csak visszaadja a pofont? És nem azt, aki kezdte? (Jó, tudom, hogy nem érted, ezek csak költői kérdések. Ha értenéd, akkor nem csinálnád rosszul a moderasziont. Nem mellesleg: én már akkor levelezőlistát moderáltam, amikor te még pelenkába pisiltél - úgyhogy tudom, miről beszélek.) És akkor - folytatva az analógiát - ha véletlenül visszaadod a pofont a gazfickónak, utána jön a rendőr, és téged ugyanúgy megbüntet, mint a gazfickót, aki kezdte.
Na most, én egy edzett debattőr vagyok már, úgyhogy többnyire nem reagálok a hülyék, ostobák, és trollok beszólásaira. De néha meg, mikor olyan kedvem van, akkor reagálok. És akkor jön egy inkompetens "moderátor", és beszól. Sőt meg is fenyeget kitiltással. Tudod mit öcsi? Röhög a vakbelem. Tilts ki innen! Nem én fogok ezzel veszíteni.

előzmény: ChrisAdam (#23054)

2017-10-22 20:56:24 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ipartelep #23034

Dehogy vágok. Néha tanítom az ilyen kis értetlen pöcsöket, mint amilyen te is vagy, de hamar megunom.

--
Áthelyezve a(z) Blade Runner topikból.

előzmény: purplerain (#23026)

2017-10-22 19:05:34 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ipartelep #23023

Nem mondanám meg. Hiszen arról beszélek, hogy 1. Bűn, hiba, és ostobaság teljesen hamis magyar címeket adni a filmeknek, 2. Ha már lefordítják a címeket, akkor azt minél pontosabban tegyék, és 3. nem is kell mindent lefordítani.
A Blade Runner esetében én - láss csodát - "Blade Runner" címen forgalmaztam volna a filmet Magyarországon. Ha ez valakinek bármilyen problémát jelentene, az meg az ő baja lenne.

--
Áthelyezve a(z) Blade Runner topikból.

előzmény: hhgygy (#23011)

Összes komment...