ipartelep

Tapasztalat: 662 film
Kompetencia: 4 film
Súly: 762
Regisztráció: 2008. január 7. (9 év, 8 hónap)
Kedvencnek jelölték: 5 user

Bemutatkozás

blog: ipartelep.blog.hu

Régen... nagy filmbuzi voltam. Nem csak a gyakorlat (a filmnézés) érdekelt, hanem az elmélet is. Filmesztétika, egy csomó könyv a filmről, filmvilág, filmkultúra évfolyamai. Talán kicsit sznob is voltam, a magas filmművészet ugye... Ma már, hogy úgy mondjam, a filmesztétika kevésbé érdekel, hanem inkább a szórakozás.
Az évek során (amelyek évtizedek) nagyon sok filmet láttam persze, sokszorosát annak, amit itt egyáltalán osztályozni tudtam. És most már nem is érdekes, hogy osztályozzam őket.

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Dobrý voják Svejk
Svejk, a derék katona
4 2017-09-11 4,0
(77)
Hail, Caesar!
Ave, Cézár!
4 2017-09-10 3,3
(294)
Alien: Covenant
 
4 2017-09-03 2,8
(344)
American Gangster
Amerikai gengszter
3 2017-08-27 3,9
(712)
Falling Down
Összeomlás
4 2017-07-29 4,4
(841)
Monsters
 
4 2017-07-28 3,0
(157)
Kaze no tani no Naushika
Nauszika - A szél harcosai
1 2017-07-28 4,3
(301)
Astérix aux jeux olympiques
Asterix az olimpián
3 2017-07-19 2,4
(264)
Il gattopardo
A párduc
4 2017-07-19 4,0
(84)
The Colony
A kolónia
4 2017-07-16 2,5
(159)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2017-09-02 21:08:02 Alien: Covenant (2017) ipartelep (4) #192

Most kezdtem nézni. Előre tudom, hogy ambivalens a dolog. Nagyon szeretem a sci-fit. Ugyanakkor, a sok hülyeség fáraszt. Már az elején kezdik: az "Anya", aki egy mesterséges intelligencia, és az űrhajó irányítása, és felügyelete a feladata, annyit nem tud, hogy bár észleli a vihart, de behúzza azt a kurva "vitorlát", napelemet. Ezeket a forgatókönyveket amerikásan művelt emberek írják, akiknek a tudományról, és az életről, a világmindenségről (meg mindenről), csak amerikás mennyiségű ismeretük van. És persze Scottnak sem volt annyi esze vénségére, hogy a hülyeségeket kigyomlálja belőle. No de akkor talán nem is maradt volna sok a filmből, illetve egy unalmas film lett volna. Amikor a régebbi filmeket néztem, mindig az jutott eszembe, hogy ezeket a szörnyű alieneket egy I világháborús német rohamraj a saját korabeli fegyvereivel is szanaszét lőné sec perc alatt. Itt meg ezek a jövőben, a szuper fegyvereikkel... Illetve, nincsenek is nekik szuper fegyvereik, béna, ócska fegyvereik vannak nekik, érthetetlen... na hagyjuk.

Mindazonáltal, szeretem nézni az ilyen hülyeségeket is, ha más nincs. Úgyhogy gondolom, ez is egy, a Prométheushoz hasonló szintű mozi lesz, ami nem olyan rossz.

Update: most éppen ott tartok, hogy a holttesteket kieresztik a világűrbe. Na most, azt minden rendes, az űrhajózás korába belépő civilizáció tudja, hogy az űrt nem szabad teleszemetelni. Nem azért, mert kicsi, és megtelik, hanem azért, mert az űrhajók nagyon gyorsan repesztenek, és ha beleütköznek akár csak egy körömnyi hulladékba, akkor az a sebességkülönbség miatt derekas lyukat üthet rajtuk. Ezt úgy látszik, csak a film forgatókönyvírói nem tudták, vagy pedig szándékosan akarták ezzel bosszantani az értőbb nézőket. Ez utóbbi azért valószínűtlenebb.
Na most viszont szemlencsét kell cserélnem, mert ilyen kritikus, technokrata-tudományos szemmel nézve tényleg többet bosszankodom rajta, mint amennyit szórakozom.

Ez látványosnak ígérkezik, ill. biztosan nagyon az lesz. Csak ezek a tejfölösszájú szereplők... Ezekről még azt sem hiszem el, hogy egy puskát el tudnának sütni anélkül, hogy összeszarnák magukat. Besson régebben tökösebb szereplőket tudott válogatni.

Nekünk teljesen eltérő fogalmaink vannak a "jó film"-ről. Számomra egy önmagát sem komolyan vevő komolytalan film, az rossz film.

előzmény: BonnyJohnny (#9)

Kétségbe vagyok esve... Nem is: inkább kétségbeesetten, és egyre reményvesztettebben vadászom az egyik kedvenc témám, a posztapó filmjeit. Nézegetem a mindenféle műfaji best of-okat, és... És vagy láttam már őket (már nagyjából mindent láttam), vagy megnézem (ha egy kicsit is kecsegtető, amit lehet róla tudni előzetesen - ezért is fontosak az ilyen kritikai oldalak, mint ez), és rájövök, hogy pocsék szarok. Ez a film egy pocsék, szar film sajnos. Saját magát sem veszi komolyan (beszélő kutya, hát persze, az oviban vagyunk), a rendezője maradt volna színész, mert a rendezés nem megy neki. Nem is szidom tovább, mert minek, számomra is rossz hír, hogy ilyen rossz ez a film.

Hát ez egy nagyon értelmetlen film volt. Látványosan rosszul játszó színészekkel.

2017-06-10 14:17:40 Yes Man (2008) / Az igenember ipartelep (4) #29

Carrey egész jó volt a filmben, de én is Normant (Rhys Darby) bírtam a legjobban.

Egy észrevétel a főoldal szövegéhez: a film nem játszódhat 1967-ben, mivel a filmben szóban forgó Santana: Abraxas lemez 1970-es.

2017-05-13 22:42:05 The Revenant (2015) / A visszatérő ipartelep (4) #172

Az elején azt hittem, hogy ez egy viszonylag realista-naturalista film lesz. De onnantól kezdve, hogy a tapasztalt vezető (magyar hangja: Leonardo di Capribogyó) a vadon közepén elhagyatja velük a jól védhető dereglyét, hogy ahelyett, hogy azzal szépen, fáradság nélkül lecsorogjanak egészen New Orleansig, inkább sétáljanak egy nagyot ellenséges indián területen, szóval onnantól rájöttem, hogy ez egy fantasy film. Olyasmi, mint a gyűrűk ura. Fantasynak viszont nem rossz.

Szeretem a sci-fit, és a posztapó filmeket. Asszem, kb. már mindent láttam, amit érdemes látni, de éppen ezért, nagyon vadászom az újakat, ismeretleneket. És akkor itt van ez a film, ami sci-fi is (no nem úgy, mint a Solaris, nyilván), és posztapó is. És nem tudom rászánni magam, hogy megnézzem. Az okát is tudom ennek. Számomra valamiért nagyon taszító a főszereplő csaj, az a hogyishíjják... Jennifer Lawrence. Mint csaj, úgy persze nem az (szerintem mint meztelen modell, úgy tehetséges), de ha már bármilyen filmhelyzetben van, akkor elszállnak tőle az illúzióim. Amúgy is eléggé kényes vagyok a hitelességre, és főleg posztapóban szeretem a minél nagyobb naturalizmust, és természetességet, ezért számomra teljesen hiteltelenek, és nevetségesek ezek a harcos csajok. Annyira távol van a valóságtól, pontosabban a lehetséges valóságtól (hiszen ez fikció), és a realitásoktól az, amit szegényeknek csinálni kell ezekben a filmekben, hogy... hogy nem tudom megnézni.
Egy példa: most nézem a "Z, mint Zakariás" szintén posztapó filmet. Azzal nem lenne különösebb baj, de sajnos a rendezőnek támadt egy olyan ötlete, hogy az egyik férfi szereplővel fát vágat. És én itt halok bele ezekbe a filmekbe, gyakorlatilag az összes filmbe: a férfi színészek (a nőket hagyjuk) nem tudnak fát vágni. A helyzet az, hogy már a Bronson sem tudott fát vágni a Hét mesterlövészben, de az még nem volt nagyon feltűnő (csak nekem). De ezek a mai színészek, ezek botrányosan nem tudnak fát vágni. És nem tudják, hogy nem tudnak, és azt se tudják, hogy aki ért ehhez, az meg tudja. Elmondom, hogy miről van szó - van időnk, ugye? Szóval, a faszi egy kb 15-20 cm vastag fatörzset akart elvágni fejszével. A filmes helyzet olyan volt (egy farm), hogy biztosan volt a közelben kézifűrész (posztapó van, tehát áram nincs, a benzin is macera), de nem, ő nem fűrésszel áll neki, hanem fejszével. Na most, aki életében vágott már el kb 3 db fát, az tudja, hogy a fákat szálirányban hasítani viszonylag könnyű (a hasogatás ugye), de arra merőlegesen, hát úgy nehéz. És ha mégis azt kell csinálni fejszével, akkor annak megvan a technológiája, amit ha nem úgy csinálnak, akkor szívás lesz a műveletből, mert nem halad vele. Ez az eljárás pedig abból áll - nem egy nagy boszorkányság amúgy -, hogy nem merőlegesen kell csapkodni a fát, hanem kb. 45 fokban, két oldalról, ezzel egy egyre mélyülő ék alakot kell vágni a fába.
No hát, mint ebből sejthető, soha egyetlen egy filmben sem így vágják a fát. A legnagyszerűbb hollywoodi színészfejedelmek is mind merőlegesen csapkodják a fát - halálra bosszantva ezzel engem.
Ja, és hogy az Éhezők viadala ugye... A valóságban egy ilyen csaj mint ez a Lawrence, harcosnak teljesen alkalmatlan, viszont másra nagyon megfelel. Nem mondom meg mire, hiszen én nem vagyok hímsoviniszta, de valami egészen másra. Csak ne akarjon harcolni, - és persze fát vágni.

Csaxólok, hogy a Koyaanisqatsit a "zenés film" kategóriába besorolni, teljesen félrevezető.

Összes komment...