ipartelep

Tapasztalat: 777 film
Kompetencia: 4 film
Súly: 877
Regisztráció: 2008. január 7. (10 év, 10 hónap)
Kedvencnek jelölték: 9 user

Bemutatkozás

blog: ipartelep.blog.hu

Régen... nagy filmbuzi voltam. Nem csak a gyakorlat (a filmnézés) érdekelt, hanem az elmélet is. Filmesztétika, egy csomó könyv a filmről, a Filmvilág, Filmkultúra évfolyamai... Talán kicsit sznob is voltam, a magas filmművészet ugye... Ma már, hogy úgy mondjam, a filmesztétika kevésbé érdekel (van már sajátom), hanem inkább a szórakozás.
Az évek során (amelyek évtizedek) nagyon sok filmet láttam persze, sokszorosát annak, amit itt egyáltalán osztályozni tudtam. És most már nem is érdekes, hogy osztályozzam őket. Ma is az ún. "művészfilmeket" szeretem a legjobban, de nagyon sokféle műfajt megnézek, szeretem a könnyedebbeket is, különösen a sci-fit.

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Una vita difficile
A siker ára
4 2018-11-12 4,1
(22)
San Babila ore 20: un delitto inutile
San Babila egy napja
4 2018-11-05 ?
(2)
Der Medicus
Az orvosdoktor
3 2018-11-03 3,6
(64)
Das finstere Tal
Sötét völgy
4 2018-11-02 3,8
(80)
Kynodontas
Kutyafog
3 2018-11-02 3,8
(168)
The Killing of a Sacred Deer
Egy szent szarvas meggyilkolása
3 2018-11-02 3,5
(279)
Hellboy
Pokolfajzat
2 2018-10-30 3,4
(737)
The Lobster
A homár
4 2018-10-29 3,8
(433)
I nuovi mostri
Új szörnyetegek
4 2018-10-27 4,2
(15)
I complessi
Komplexusok
4 2018-10-27 4,4
(13)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Úúúú, ez meglepően jó film volt. És eszméletlen arcok benne, és tényleg a végén a stáblista a szereplőkkel... A zene is jó. Nem is tudom... csak azért nem ötös nálam, mert azt azért tartogatom az igazán mély, és komoly, vagy egyszerűen csak a nekem nagyon tetsző, vagy valamiért korszakalkotó (stb.) filmeknek. De jó erős négyes, ez nem kérdés.

2018-10-29 18:12:48 The Lobster (2015) / A homár ipartelep (4) #30

Csodálatosan bizarr film. Ritkaság az ilyen. A szürrealistáknak is tetszene.

2018-10-27 13:42:15 I complessi (1965) / Komplexusok ipartelep (4) #2

Egyelőre csak - nagyon nehéz beszerezni az egész filmet - a "Telefogú Vilmos" c. részt láttam, de az nagyon jó.

2018-10-23 17:41:06 Hostile (2017) ipartelep (2) #1

Elkezdtem nézni. Bolondulok a posztapó filmekért. De már az első 10 percen annyi következetlenséget, logikátlanságot, butaságot találtam benne, hogy az kissé elvette a kedvemet. Mi lesz még később? Pl.: Látszik a háttérben, hogy a (nyilván) kihalt New Yorkból jön. A következő képeken meg már a sziklás hegység déli részén a "tanúhegyeknél" jár. Ami ugye onnantól egy fél kontinensnyivel arrébb van. Az emberiség nagy része elpusztult, de neki csak egy nyomorult revolvere (forgópisztoly) van, amikor bármilyen fegyvere lehetne, és szüksége is lenne rá, hiszen valamilyen veszélyes (idegen? - ez még nem derült ki) ragadozók ölik a megmaradt embereket. Keresi a használható nyersanyagokat (benzin, konzervek, bármit), de ezeket a kopár sivatagban keresi, és közben ugye New Yorkból jön ki...
Egy pozitívumot azért felfedeztem: nagyon szép a túlélő nő.
Osztán majd meglátjuk, mi lesz belőle. Persze, az már látszik, hogy meg sem közelíti az "Az út" hiperrealizmusát. Ami ebben a műfajban hiba.

Update (teljes megnézés után): hát ez csak "felibe-harmadába" posztapó film sajnos. Inkább szerelmi történet. Kár.

2018-09-02 13:26:17 A Quiet Place (2018) / Hang nélkül ipartelep (3) #60

Igen, ez az a film, ami a témája miatt nagyon jó lehetett volna, de a sok értelmetlen hülyeséggel eléggé elbaszták. A vak alienek, akik ezerrel rohannak mindenütt... És amikor nem rohannak embert cincálni széjjel, akkor valahol várakoznak türelmesen. Hááát... Vagy a mezítláb járás... Egy gumitalpú dorkóban nem lehetett volna, az összes dorkóboltot kifosztották az alienek? Persze, lehet, hogy valami ultrahangos tájékozódásuk van, bármi lehet. Az a baj, hogy ezeknek a leheteknek a fontos részét nem sikerült belevenni a filmbe. És így csak egy olyan film lett belőle, amely ugyan egy nagyon érdekes helyzetet mutat (mi lenne a világ végén, posztapóban, vérengző vak alienekkel?), de a sok kis apró, értelmetlen, logikátlan részlet annyira megzavarja a műélvezetet, hogy... hogy csak na.

2018-09-02 11:58:02 Extinction (2018) / Megsemmisítés ipartelep (2) #4

Azért mondtam, hogy "nem is igazán sci-fi", mert bár bizonyos külsőségeiben valóban az, de a lényegét tekintve egy lövöldözős, menekülős akciófilm. Egy sci-fi nekem a lényegét tekintve is legyen sci-fi. Persze az igaz, hogy egy film mindig egyszerre több mindenről szól, vagyis mondjuk egy sci-fiben is egyszerre vannak jelen a sci-fis részek, témák, és a másfajta, általános emberi témák. Nagyon jellemző példaként lásd a Tarkovszkij-féle Solarist, amely film az eredeti témája, és történése szerint (Lem) nagyon sci-fi, de Tarkovszkj olvasatában meg ugye ott van az a másik vonulat is - amely miatt nem is tetszett Lemnek a megfilmesítés.
Nekem ez ezért sem sci-fi film (nem a Solaris, hanem a Megsemmisítés), mert és sci-fi érzékeny, és sci-fi-bolond vagyok, nagyon szeretem a jó sci-fit. Azokat szentségtelenítené meg az a film, ha sci-finek nevezném. Így inkább lövöldözős akciófilmnek nevezem.

előzmény: BonnyJohnny (#2)

2018-09-02 11:33:13 Her (2013) / A nő ipartelep (4) #118

Két dolog látszik most: 1. A mai MI-k, és az ember intelligencia-szintje (gondolkodása, intellektuális képességei) között (és igen, ebbe még a fideszesek is beleértendők), minőségi, vagy ha úgy tetszik (ha lehet ezt számosítani) nagyságrendbeli eltérés van. Egyszerűen nem jött be az, amit korábban (pl. Arthur C. Clarke is a "Jövő Körvonalai"-ban) gondoltak az MI-ről. Az MI egyelőre sehol nincs. Illetve, és ez már a 2. pont: az MI már a kertek alatt van, csak nagyon lassan vánszorog. Mit jelent ez? Ez azt jelenti, hogy az a bizonyos minőségi, és nagyságrendbeli különbség elvileg áthidalható. Mit jelent ez még? Azt, hogy az emberi intelligenciának nincs semmi olyan misztikus része, amire az mondható, hogy egy ugyanolyan szintű, képességű nem csinálható meg mesterségesen. (Nagyon sokan mondják, hogy nem - butaság mind.) Tehát MI lesz (ha csak addig ugye, nem visz el bennünket az ördög), de még várni kell rá, ki tudja mennyit. Egy harmadik dolog is látszik (de most tényleg anélkül, hogy a mesterséges intelligencia rejtelmeibe mélyebben bele akarnék menni). Az, hogy az intelligencia egy nagyon komplex, összetett dolog. Számos, különböző képességből, tudásból áll össze. Ezért, ha majd lesz MI, annak az intelligenciája nem lesz feltétlenül minden elemében (és ezen elemek arányaiban) pontosan olyan, mint az emberi intelligencia. Ez amúgy igen veszélyes is lenne az ember számára, gondolok itt arra, hogy az embernél az intellektuális, és az egyéb érzelmi, fiziológiai képességek, és funkciók, egy szerves egységben vannak (ahogy ez ugye kialakult az évmilliók alatt), emiatt az ember csak részben, ill. korlátozottan racionális lény, sokszor nem az intelligenciája vezérli... Nem lenne előnyös, egy mindenben hozzánk hasonló MI-t alkotni. A jó hír az, hogy ez nehéz is lenne. A rossz az, hogy bőven van sok egyéb kiszámíthatatlan, előre nem látható veszély is...

Ami a te "értelmes" beszélgetésedet illeti azzal a cset(ro)bottal. Az értelmes beszélgetéseknek szintjei vannak. És persze elvárásai az embernek. Ha én pl. nagyon értelmes beszélgetést akarok valakivel (emberrel) folytatni, mondjuk egy elvont filozófiai témában, hát akkor ahhoz elég nehezen találok partnert. Még az a szerencse, hogy az ilyesmit magamban is meg tudom "gondolni", no meg az, hogy azért másféle igényeim is vannak, amikhez már könnyebben találok partnert - persze másik intellektuális szinteken. Laza magzatelhajtó csevegést, csak úgy szőrmentén, már 15 éve is lehetett folytatni ezekkel a csetbotokkal. Néhányan talán akkor is azt hitték, hogy azok emberek - vagyis náluk átment a Turing-próbán. No de hát... Szóval ez a no de hát itt a lényeg. Az az intellektuális szakadék, ami egyelőre köztünk, és az MI között van. Nem biztos, hogy jó lesz amikor az eltűnik, de az még biztosan odébb van.

előzmény: ChrisAdam (#114)

2018-09-02 10:55:30 Annihilation (2018) / Expedíció ipartelep (4) #106

Ez esztétikai-filozófiai kérdés. A korrekt, és a nagyon rövidített válasz - nincs itt tér még magyarázni is - a következő lesz. A megértése bizonyos előképzettség nélkül nem lesz könnyű, de hát ez már csak ilyen. A művészet (itt most nem a szó minőségi, hanem műfaji értelmében), így a film is, közvetlenül nem faktuális, tényleíró, hanem fikciós természetű. Ugyan szerepel benne a valóság is (próbálna csak meg nem szerepelni az objektív előtt, hiszen az "objektív" rögzít valóságos dolgokat is: emberek, házak, stb.), ugyan közvetve mindenféle fiktív, és áttételesen (a mű egész kontextusát tekintve) mindenféle tényről is szól (egy ide tévedő nagyon idegen lény számára számos tény-információt közvetítene - csak persze egy nagyon fiktív filmben problémás lenne neki bizonyos tények (vagy fikciók) valódiságát ellenőrizni, de alapvetően a műfaja más, mint a tényleírás. természetesen a célja, a funkciója sem a tényleírás - ezért, és ettől is művészet. Ugyanakkor, a "megértés" fogalma nagymértékben kapcsolódik ahhoz a körülményhez, hogy (a világban) vannak a tények, vannak azok viszonyai, kapcsolódásai, és van a lény, aki megérti ezeket a tényeket, és viszonyokat. Ugyan a megértés fogalma értelmezhető a fikciók területén is (mint amilyen a művészet), de éppen a fent leírt különbség miatt, ott más a jelentése, másra vonatkozik. Ráadásul az objektíven létező tényekkel szemben, van egy szubjektív része is: az alkotó szándéka. Mivel egy műalkotásnak nincs faktuális értelemben (és közvetlenül - mert közvetve persze van) tényleíró- és közlő része (funkciója, szándéka), ezért csak az egyéb, szubjektív értelmezési tartományok maradnak, csak azokhoz lehet viszonyítani a "megértést". Hogy az alkotó mit akart (mire gondolhatott a költő?), vagy, hogy egy általánosabb kulturális, és művészeti értelmezési mezőben hol helyezkedik el a mű, abban, és ahhoz viszonyítva "mit jelent". Hiszen ilyen értelemben vett jelentése van a műveknek (is), és végül is a megértés azt jelenti, hogy ezt a komplex, az élet, a kultúra (a világmindenség, meg minden) kontextusában vett jelentést mennyire értjük, ismerjük.
A nevezett konkrét "Pappa Pia" c. filmet nem láttam, de hogy egy klasszikussal szóljak, nekem már nem kell megnéznem ahhoz egy filmet, hogy viszonylag helyes (ezen a ponton szükséges lenne értekeznem a "helyes" szó értelméről, de ettől most eltekintek) véleményem legyen róla (nyilván, egyéb információk alapján), és azok ízléséről, megértéséről, sőt még bizonyos egyéb micsodáikról is (igen, ez egyfajta cizellált lehülyézés), akiknek az tetszik. Úgyhogy... (Innentől a többit az olvasóim fantáziájára bízom.)

előzmény: Xaos (#105)

2018-07-29 14:40:39 Extinction (2018) / Megsemmisítés ipartelep (2) #1

Bár szeretem a sci-fit, de ez sajnos rossz film. Meg nem is igazán sci-fi. Gyorsítva néztem.

Ebben a filmben szerepel minden idők egyik legszebb (szerintem) színésznője, Dana Wynter.
https://hu.pinterest.com/pin/449163762823863552
Már csak miatta is érdemes megnézni.

Összes komment...