ipartelep

Tapasztalat: 1217 film
Kompetencia: 10 film
Súly: 1467
Regisztráció: 2008. január 7. (16 év, 4 hónap)
Kedvencnek jelölték: 12 user

Bemutatkozás

blog: ipartelep.blog.hu

Régen... nagy filmbuzi voltam. Nem csak a gyakorlat (a filmnézés) érdekelt, hanem az elmélet is. Filmesztétika, egy csomó könyv a filmről, a Filmvilág, Filmkultúra évfolyamai... Talán kicsit sznob is voltam, a magas filmművészet ugye... Ma már, hogy úgy mondjam, a filmesztétika kevésbé érdekel (van már sajátom), hanem inkább a szórakozás.
Az évek során (amelyek évtizedek) nagyon sok filmet láttam persze, sokszorosát annak, amit itt egyáltalán osztályozni tudtam. És most már nem is érdekes, hogy osztályozzam őket. Ma is az ún. "művészfilmeket" szeretem a legjobban, de nagyon sokféle műfajt megnézek, szeretem a könnyedebbeket is, különösen a sci-fit, westernt, stb.

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Gilgames
 
2 2024-04-10 ?
(3)
Dune: Part Two
Dűne: Második rész
3 2024-04-08 4,1
(306)
Van Diemen's Land
Van Diemen-föld
3 2024-03-30 3,3
(13)
Most vagy soha!
Now or Never!
1 2024-03-29 2,3
(52)
Linoleum
Linóleum
2 2024-01-29 ?
(8)
Split
Széttörve
3 2024-01-19 3,5
(666)
Es ist nicht leicht ein Gott zu sein
Nehéz istennek lenni
3 2024-01-16 3,4
(16)
The Shallows
A zátony
3 2024-01-14 3,0
(342)
Black Adam
 
3 2024-01-14 2,4
(176)
Solaris
 
3 2024-01-07 2,9
(307)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Két dolog...
(1) Egy ilyen filmet természetesen nem kell megnézni ahhoz, hogy leosztályozzuk. (*) Mint ahogyan alant nagyon helyesen mondta egy szagtársunk: "nem kell ahhoz a szart megkóstolnom, hogy tudjam, hogy rossz az íze." Abban persze tévedett a szagtárs, ill. a rá adott válaszok, ("deee, mindent meg kell nézni, csak a tapasztalat alapján mondható ítélet"), hogy ha nincs megnézve, akkor az nem "tapasztalat". Nem csak a direkt megnézés a tapasztalat. A tapasztalat, az egy széles spektrumú dolog. Pl. filmek esetében (is) beletartozik egy szélesen vett kulturális, sőt, civilizációs (még politikai is) kontextus. Sőt még - horribile dictu! - a róla írott kritikák elolvasása is tapasztalat. A lényeg: nincs "önmagában való" művészet.

* Hogy is mondja a klasszikus?: "Hégemón, én tizenöt esztendeje dolgozom Judeában. Valerius Gratus77 alatt kezdtem szolgálatomat. Nekem nem kell látnom a hullát ahhoz, hogy tudjam, megöltek valakit;"

(2) Egy film milyensége (jó-e, rossz-e) részben szubjektív dolog. De csak részben, annyiban, amennyiben... - hogy is mondjam ezt érthetően?- , amennyiben a viszonylag interszubjektív esztétikai szempontokon kívüli más egyéb szempontok is az értékelés részei lesznek. Ezzel nincs mit tenni, nem is nagyon kell, a művészet már csak ilyen műfaj. De ez most nem filozófiai-esztétikai előadás... Van egy olyan gyanúm, hogy ezek a fideszes balfaszok, élükön a Philip-nevű izével, nem nagyon vannak birtokában annak a filmesztétikai-szakmai tudásnak, amely ilyenkor elvárható lenne. Ezért mondhatta pl. Bencsik András (az egyik Sajtóklubos véreb), - aki ugye politikailag teljesen elfogult az egyik irányba, és emiatt neki elméletileg rajongania kellene a film iránt -, hogy ez egy "minden vonatkozásban rossz film". Sejtem miért mondta. Azért, mert Bencsik bármennyire is egy balfasz rosszoldali, de a filmek szempontjából még abban a korszakban szocializálódott, amikor egy Fábri Zoltán, egy Huszárik, egy Jancsó, egy Bódy Gábor, Jeles András, Kovács András, Makk Károly, és hasonlók csináltak az akkori filmművészeti világszínvonalat elérő filmeket. Bencsik óhatatlanul is ehhez a mércéhez viszonítja a filmet (mert abban nőtt fel), és hát nyilván azokhoz képest ez, ahogy a művelt bushman mondja: inkommenzurábilis (összemérhetetlen).

Szóval, dióhéjban: ezért nézhetetlen (szó szerint) ez a film, és kapja tőlem is a nagy karót. (Miért nincs nulla?)

Jó kis akciófilm, nem mondom (de). Többet lövöldöznek benne, mint egy James Bond filmben. De mit keres benne egy szőrös (de nem fehér szőrű!) 2 méteres jeti (vagy nagylábú?) és két rendkívül béna robot? Azok (a robotok) valahogy mindig ott vannak az akciókban, pedig... na hagyjuk. Jól mondta George Lucas, hogy mi a lószerszámot várnak a filmjétől (már nem ettől, hanem az elsőtől), hiszen az csak egy infantilis gyerekfilm.
Szóval, kissé uncsi. Én átpörgetve néztem, mégpedig azért így, hogy kipipáljam ezt a "világot", tudjam, hogy fejeződik be ez a "nagy saga". (És még mindig jobb osztályzatot adtam rá mint sok rajongó, akiknek valami miatt éppen ez nem tetszett.)

Csak Lyndsy Fonseca miatt érdemes megnézni, különben nem jó film.

Először rosszul, figyelmetlenül néztem ezt a filmet, és csak hármast adtam rá. Revideálnom kell ezt az álláspontomat. Ez egy jó film, bár annyira nem jó, mint a rendező "Kis nagy ember" c. remekműve. Viszont, sokkal bizarrabb film. Marlon Brando minden jelenete óriási.

2023-09-23 15:59:45 The Creator (2023) / Az Alkotó ipartelep (3) #1

Az ismertető jól lelövi a "poént".

Ezek nem "anarchisták" voltak. Komolytalannak sem igazán nevezhetők, igen komoly cselekményeik voltak, azok az idők is igen komolyak voltak, bár Sartre-nak tényleg nem tetszett Baader (amikor beszélgetett vele), mert Baader valóban nem volt ideológiailag eléggé képzett (mondjuk így).
Te hány éves vagy, hogy ennyire kimaradt neked a történelem eme fontos szelete? Ja, megnéztem, te még gyerek vagy, így már érthető.

előzmény: Rorschach (#33)

Nem lehet, hogy ez a film egy amolyan filmes trollkodás, olyasmi, mint annak idején Alan Sokal professzor csinált a maga "posztmodern", és teljesen értelmetlen "tudományos" cikkével?
Jó, tudom, nem lehet. Ezt a filmet komolyan gondolták az alkotók. Általában, minden filmet komolyan gondolnak az alkotóik, a filmesek között nincsenek Alan Sokalok.
Egyébként nincs azzal sem semmi baj, akinek ez a film tetszik. Sőt. Végül is, az a célunk, hogy nekünk tetsző filmeket nézzünk, és azokon jól szórakozzunk. Ez nekem most nem jött be. Enyhén szólva.
Hogy mi a rossz benne? Ne is kérdezzétek! Minden. Nézhetetlen, de szó szerint.

2022-12-29 15:48:51 Derszu Uzala (1975) ipartelep (5) #23

Ennél szebb filmet sosem láttam, pedig láttam már néhány ezret.

Ez a Zellweger-szál nagyon nem kellett volna a filmbe.
Lehetne benne női szál, csak ne ezzel a színésznővel.

A film jó, és most kivételesen dicséret illeti a magyar filmek címeinek notorikus "magyarítóját" is, hogy sikerült visszafognia a "kreativitását".

Összes komment...