ipartelep

Tapasztalat: 1059 film
Kompetencia: 22 film
Súly: 1609
Regisztráció: 2008. január 7. (14 év)
Kedvencnek jelölték: 11 user

Bemutatkozás

blog: ipartelep.blog.hu

Régen... nagy filmbuzi voltam. Nem csak a gyakorlat (a filmnézés) érdekelt, hanem az elmélet is. Filmesztétika, egy csomó könyv a filmről, a Filmvilág, Filmkultúra évfolyamai... Talán kicsit sznob is voltam, a magas filmművészet ugye... Ma már, hogy úgy mondjam, a filmesztétika kevésbé érdekel (van már sajátom), hanem inkább a szórakozás.
Az évek során (amelyek évtizedek) nagyon sok filmet láttam persze, sokszorosát annak, amit itt egyáltalán osztályozni tudtam. És most már nem is érdekes, hogy osztályozzam őket. Ma is az ún. "művészfilmeket" szeretem a legjobban, de nagyon sokféle műfajt megnézek, szeretem a könnyedebbeket is, különösen a sci-fit, westernt, stb.

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Interview
Interjú
3 2022-01-22 3,7
(45)
Comedy Central Roast of James Franco
Égessük le James Francót!
1 2021-12-28 3,6
(35)
Don't Look Up
Ne nézz fel!
3 2021-12-28 3,8
(459)
Year One
A kezdet kezdete
4 2021-12-26 2,6
(271)
Er ist wieder da
Nézd, ki van itt!
1 2021-12-25 3,5
(77)
Badlands
Sivár vidék
3 2021-12-25 4,2
(268)
The Misfit Brigade
Lánctalpak
1 2021-12-25 2,9
(10)
Spider-Man: No Way Home
Pókember: Nincs hazaút
3 2021-12-25 4,0
(162)
The Matrix Resurrections
Mátrix: Feltámadások
3 2021-12-24 2,6
(205)
Rescue Dawn
Hajnali mentőakció
3 2021-12-24 3,7
(280)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Belterjes poénok, erőltetett röhögés minden egyes mondaton. Az hittem, ez humoros lesz, de nagyon nem. Ez borzasztó volt. Ahogy a Monty Pythonban mondták: "ez nem vicces". Tényleg nem volt az. (A Monty az volt.) Csak Bill Hader miatt kezdtem nézni, de itt ő is nézhetetlen volt.

2021-12-28 17:10:35 Don't Look Up (2021) / Ne nézz fel! ipartelep (3) #12

Igen... (már a 3/4-edénél tartok ;-)), sok mindent túltolnak a filmben. Az emberiség tényleg nagyon hülye, de ennyire nem. Illetve (pontosítok): egyes USA elnökök még ennél is hülyébbek voltak... pontosítok: csak egyetlen egy tényleg kb. debilis értelmi szintű elnökről tudok, a mostanit megelőzőről, de ő még a filmben ábrázoltnál is hülyébb, és nagyobb gazember volt. A nép, az istenadta valóban nagyon ostoba, azonban egy ilyen helyzetben nekik semmi szavuk nem lenne. A technomilliárdosok meg nagyon kapzsik, de nem hülyék, és szeretik az életet élvezni. Úgyhogy hallgatnának a tudósokra.
Ez a film művészi szempontból persze... mit is mondjak... szar? No de mi itt, vagy ma már mik a művészi szempontok? Éppen tegnap néztem újra a Tavaly Marienbadban-t, meg a Transz-Európa Expressz-t. Ugye-ugye? Persze film-film, de hát teszik érteni ugye: nagyon tágítani kell ezt az esztétikai szempontot, hogy azon belül összehasonlíthatóak legyenek. És ha sikerül is... Szóval, nem ezzel a filmmel fogok álmodni, és nem is fogom még egyszer megnézni. Ha egy kicsit élethűbben, mértéktartóbban, kevésbé sarkosan ábrázolta volna ezt a helyzetet (nagyon sok túlkarikírozott dolog volt benne), akkor adnék rá egy 4-et. Így csak megérdemelt hármas.

2021-12-28 14:34:36 Don't Look Up (2021) / Ne nézz fel! ipartelep (3) #8

Csak az elején tartok még, de már előjöttek a tudományos témájú filmekben szokásos hülyeségek. Egy professzor, aki közösen számolja a többi csillagásszal a pályát, rájön, hogy a Földnek ütközik, de ezt nem mondja meg akkor és ott a többieknek, inkább hazaküldi őket.

2021-12-19 16:16:33 Cosmic Sin (2021) / Kozmikus bűn ipartelep (1) #3

Szeretem a sci-fit, de ez tényleg nagyon rossz volt. Nem tudtam végignézni.

2021-12-17 20:18:49 Armageddon Tales (2021) ipartelep (2) #1

Az első rész elég puritán, reális posztapó. Van benne egy jó szörny is, de aztán az egész befejezetlen. A másodikat addig nézem, amíg egy tár nélküli kalasnyikovval gyors egymásutánban lő kettőt. Ez borzasztó. A készítők hülyék, vagy hülyének nézik a nézőt. A másodikban szörnyen rosszul színészkedik a főszereplő. Hát ez egy bosszantóan rossz film, akárhogy nézem, pedig bolondulok a posztapó műfajért.

2021-10-28 15:21:56 Elk*rtuk (2021) / The Cost of Deception ipartelep (1) #134

Nem mondtam, hogy az esztétikának, vagy az etikának objektív mércéi vannak. A mérce... hogy is mondjam? inkább interszubjektív. Tehát valami olyasmi, ami nem "tényleírás"-szerű (mint pl. a természettudományok), de azért vannak róla konszenzusok. Az etikában is, és az esztétikában is (és a politikafilozófiában is) vannak olyan "közös nevezők", vagy "szakmai minimumok", amelyekben pl. a hozzáértők megegyeznek. Persze, mivel a hozzáértők ugyan szakértői az adott témának (de az ő véleményük is részben szubjektív alapú), de nem hatóságok, így továbbra is azt mond, és szeret, és tart jónak mindenki, amit csak akar.
De itt nem akarok erről előadást tartani...

előzmény: kaamir (#133)

2021-10-28 11:22:40 Elk*rtuk (2021) / The Cost of Deception ipartelep (1) #132

Megpróbálom elmagyarázni, hogy mi a baj ezzel a filmmel. Kicsit elméleti leszek, de ezt már csak így lehet.
Mivel ez a világ nagy, benne mindenféle esztétikai elméletek lehetségesek, sőt vannak is. Lehet egy olyan elmélet is, hogy a műveket (nem csak a filmeket, bármilyen műalkotást) teljesen elvonatkoztatják a mondanivalójuktól, a céljuktól (hogy miért csinálták), összességében az egész kontextustól amiben vannak. Ez az elképzelés nem csak azért problémás, mert életszerűtlen (a gyakorlatban mindenki a teljes kontextusában szemléli a műveket - az más kérdés, hogy a legtöbben szinte egyáltalán nem ismerik a kontextust), hanem azért is, mert egy olyan regresszióra vezet, amelynek a vége a semmi. Ugyanis, ha azt mondják, hogy csak az esztétika számít, a kontextus nem, akkor onnantól jogos a kérdés, hogy miféle esztétikai szempontok számítsanak, melyek nem, egyáltalán "mi" legyen az az esztétikai rendszer, ami alapján értékelni kell. És Innentől eléggé önkényes lesz a dolog, mindenki azt mond amit akar, nem lesz összehasonlítási alap, csak egymás mellett elbeszélés lesz. Márpedig az emberek abban a reményben, és szándékkel beszélhetnek egymással, és értékelik a műalkotásokat, hogy valamiféle közös nevező alapján, egy közös értékmezőben tudják azokat elhelyezni. Na ez ilyenkor nem lesz, a közös mező elenyészik.
Az is nyilvánvaló, hogy egy mű teljes kontextuális értékelésében már nem csak az esztétikai, hanem pl, etikai szempontok is játszanak, vagyis az a jó, ha így van. Másképpen mondva: a művészet (mesterség szerint, nem érték szerint művészet) nem választható el az élettől, a világtól. Mert abban van benne, abban műxik. Ezért a komplex értékelésnek nem csak tisztán esztétikainak kell lennie.

Így tehát marad a teljes kontextus szerinti értékelés. Persze ez sem könnyű, sőt nehéz. Bár esete válogatja, de éppenséggel ezt a filmet könnyű megítélni. Ez egy ócska, szánalmas propagandafilm, amely egy fasiszta bűnszervezet semennyire nem rejtett politikai céljait szolgálja.

2021-10-22 12:54:53 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ipartelep #25976

Én adok rá egy kurva nagy karót, bevallottan látatlanban. És persze soha nem is fogom megnézni. Miért nem? Mert ez a film undorító. Nem simán rossz, hanem hányingert keltő. Hogyan, miért? - kérdezhetik most a naiv széplelkek.
Idézet a Mester és Margaritából:
"AFRIANUS: Tizenöt esztendeje dolgozom Júdeában.
Nekem nem kell látnom a hullát, hogy tudjam, megöltek valakit."

Nem mondom meg, hány éve vagyok "filmbuzi", mint ahogy azt sem, hogy hány éve érdekel a politika Sok. Nekem nem kell látnom a filmet, hogy tudjam, hogy milyen. Ez persze nem egyformán vonatkozik minden filmre, és itt nyilván nem arról van szó, hogy az embernek semennyi információja nincs valamiről. Hanem arra vonatkozik, amikor van információja róla. Erről a filmről még túl sok is van. A fasiszta bűnbanda ócska, undorító propagandafilmje.
Karó, de igazából nullás.

Nyilván nem nézem meg, nem hogy moziban, de máshogy sem. Nem csak azért, mert nem szeretek hányni, hanem azért sem, mert érdektelen. Ezek a csicskák már mindent elmondtak, és mondanak tízen-akárhány éve folyamatosan erről a témáról, egyszerűen uncsik.

2021-10-15 20:40:44 Dune (2021) / Dűne ipartelep (3) #11

Megnéztem az előzetest. Teljesen ugyanaz, mint a Lynch-féle Düne, csak persze "felújítva". Ezzel az a baj, hogy igazán nagyot az eredeti, sosemvolt filmek ütnek, és nem az újrajátszások. Azért persze megnézem majd, de így már nem érdekes, hogy pontosan tudom, mi, és milyen lesz.

Összes komment...