ipartelep

Tapasztalat: 836 film
Kompetencia: 3 film
Súly: 911
Regisztráció: 2008. január 7. (11 év, 8 hónap)
Kedvencnek jelölték: 9 user

Bemutatkozás

blog: ipartelep.blog.hu

Régen... nagy filmbuzi voltam. Nem csak a gyakorlat (a filmnézés) érdekelt, hanem az elmélet is. Filmesztétika, egy csomó könyv a filmről, a Filmvilág, Filmkultúra évfolyamai... Talán kicsit sznob is voltam, a magas filmművészet ugye... Ma már, hogy úgy mondjam, a filmesztétika kevésbé érdekel (van már sajátom), hanem inkább a szórakozás.
Az évek során (amelyek évtizedek) nagyon sok filmet láttam persze, sokszorosát annak, amit itt egyáltalán osztályozni tudtam. És most már nem is érdekes, hogy osztályozzam őket. Ma is az ún. "művészfilmeket" szeretem a legjobban, de nagyon sokféle műfajt megnézek, szeretem a könnyedebbeket is, különösen a sci-fit, westernt, stb.

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
It
Az
2 2019-09-18 3,6
(512)
Big Stan
Kegyenc fegyenc
3 2019-09-14 3,0
(384)
Frenzy
Téboly
4 2019-09-12 3,9
(193)
Super Troopers 2
Baromi őrjárat 2.
1 2019-09-01 3,0
(27)
Chronicle
Az erő krónikája
3 2019-08-20 3,4
(502)
The Perfection
 
3 2019-08-20 3,6
(62)
Meet Dave
Az üresfejű
3 2019-08-16 2,2
(225)
Four Lions
 
1 2019-08-11 3,8
(107)
Movie 43
Movie 43 - Botrányfilm
4 2019-07-31 2,8
(214)
Hereditary
Örökség
4 2019-07-28 3,5
(352)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Volt pár gyengébb rész is, de pl. a koboldost végigröhögtem. Nem rossz film ez, kell az ilyen "szokatlan" alkotás is.

2019-06-15 00:02:08 Chernobyl (2019) / Csernobil ipartelep (4) #70

Válaszoltam erre. Erre írtam, hogy nem, sem az esetleges további gőzrobbanás, sem az esetleges további gázrobbanás NEM pukkantotta volna el a többi reaktort. Annál nagyságrendekkel kisebb robbanások lettek volna azok.
A további robbanások súlyos következménye az lett volna, hogy még sokkal több radioaktív anyag került volna ki a reaktorból. De főleg nem a robbanás közvetlen hatása miatt, hanem a nagyon magas hőmérsékletű tűz miatt.
Tehát újra: ez(ek) nem voltak az atombombák robbanásának nagyságrendjébe eső robbanások. A csernobili baleset nem a robbanás közvetlen hatása miatt volt annyira súlyos, hanem az utána következő (10 napig égett a reaktor!) radioaktív kibocsátás miatt.
Ja, és természetesen a reaktorok NEM ugyanabban az épületben voltak.

előzmény: Dorian Gray (#69)

2019-06-14 22:12:23 Chernobyl (2019) / Csernobil ipartelep (4) #68

Nem, és nem. (Mivel nem a filmről szól, hanem a valóságról ez nem spoiler.)
Csernobilban volt egy gőzrobbanás, és rögtön utána (kb. 2 mp-el) egy gázrobbanás (hidrogén, levegő, széndioxid, metán(?). Mivel ez a kettő időben ennyire közel volt egymáshoz, nem lehet szétválasztani a hatásukat. De valószínűleg a gőzrobbanás volt a kisebb, a másik a nagyobb - mert az első robbanás még csak a reaktorban lévő hűtőcsatornák vizét használta fel - az meg nem olyan sok, hogy ekkorát pukkanjon.
Na most, ezeknek a robbanásoknak az ereje köszönő viszonyban sincs egy kisebb atombomba (mondjuk a 15 kilotonnás hiroshimai) erejével sem, nem ám egy 3-4 megatonnás (a "mega" ezerszerese a "kilo"-nak) elég nagy hidrogénbomba erejével. És egy további, feltételezett gőzrobbanás egyszerűen (de bonyolultan sem) tud akkorát pukkanni, mint egy atombomba. Egy kémiai robbanás meg csak akkor, ha ahhoz elegendő anyag van ott - de az ott közel sem volt. Fissziós, pláne fúziós robbanásról meg egy atomerőműben szó sem lehet, olyat azok nem tudnak.

Tehát: a veszély egyáltalán nem az volt, hogy egy további robbanás megrongálja, vagy pláne elsöpri a másik három reaktort. Mert azok messze voltak, és mert ekkora robbanás nem lett volna lehetséges. Hanem a veszély az volt, hogy egy új robbanás, és az azzal járó újabb tűz, megint nagyon sok radioaktív anyagot juttat a külvilágba. Mivel a reaktor akkor már teljesen nyitott volt, egy ilyen robbanás nem is lett volna lefojtva (mint az első robbanásé), de Csernobilban nem is maga a (z első kettő) robbanás közvetlen hatása (mint egy atombombánál a hőhatás, a lökéshullám, és a sugárzás) volt a nagy baj okozója, hanem a begyulladó reaktorból (a grafit égett) kiszökő rengeteg radioaktív anyag.

Na ennyit röviden erről. Ezt a filmet fizikában laikus emberek készítették, akik nyilván lelkiismeretesen tanulmányozták a forrásokat, megnézték a Csernobil-dokumentumfilmet, és/de hozzáértés híján mindent el is hittek. Így azt a feltételezett 3-4 megatonnás robbanást is , amivel a dokufilmben is riogat egy szereplő - és ami persze teljes képtelenség.

De én erről ennél többet nem magyarázok, nagyfiúk vagytok már, tudjátok használni a keresőt is, ha tájékozódtok, magatok is rájöhettek a tényekre.

előzmény: Dorian Gray (#67)

2019-06-10 00:44:28 Chernobyl (2019) / Csernobil ipartelep (4) #55

De hát már teelőtted megírtam. Egy csomó hiteltelenség van a sorozatban.

előzmény: Olórin (#54)

2019-06-09 23:55:21 Chernobyl (2019) / Csernobil ipartelep (4) #51

De hát te sem tudod, milyen volt a cocializmus. Még a tojáshéj a fenekeden volt, amikor véget ért.

előzmény: Olórin (#50)

2019-06-09 22:38:47 Chernobyl (2019) / Csernobil ipartelep (4) #49

Ráadásul - és ebben nagyon igaza van Pietronak - a bányászok nem viselkedtek volna ilyen pimasz-szemtelen módon a hatóságokkal, a főnökeikkel szemben. Persze nem csak hogy nem viselkedtek volna, hanem nem is viselkedtek úgy a valóságban sem. Személyes ügy, de akkoriban, 1986-ban én egy uránbányában dolgoztam (tényleg, és istenbizony), úgyhogy van róla némi fogalmam, hogy milyenek voltak a bányászok - annál is inkább, mert én is bányász voltam akkor. A bányászok egy ilyen helyzetben nem szemtelenkedtek volna, hanem hallgattak volna - mint ahogyan minden más normális ember. Ja, és persze nem dolgoztak volna meztelenül, mint ahogy a valóságban sem tették azt. És a bányabeli szellőztetést is feltalálták már akkorra, csak hát szegény forgatókönyvíró (vagy ki volt az a balfasz, aki azt beletette?) nyilván sosem látott még bányát.
Sajnos egy csomó ilyen hiba van a filmben, amelyek mind-mind azért vannak, mert ezeknek a nyugati filmes embereknek, a készítőknek halvány segédfogalmaik se nagyon vannak arról, hogy milyen volt az a cocializmus. Ezek a dolgok persze nem növelik a film hitelességfaktorát, de mégis azt kell mondanom, hogy ez még elmegy.

előzmény: Olórin (#48)

2019-06-09 18:34:10 Chernobyl (2019) / Csernobil ipartelep (4) #45

A film elég jó, bár kissé túldramatizált (a dramaturg nagyon meghajtotta magát), vannak benne hogy úgy mondjam "költői", vagy hollywoodias részek is. Persze a valósághoz képest ugye egy film csak "játék" lehet. De ez szódával elmegy.
Viszont maradt benne egy elképesztően nagy hiba. Ugyan csak egy adat, de arra hivatkozva küldik oda a bányászokat... (akiket amúgy is oda kellett volna küldeni, csak nem pont ezért.) A lehetséges második robbanásra a belorusz fizikusnő 3-4 megatonnát mond. Amely robbanás ugye továbbra sem atom- hanem egy gőzrobbanás lenne. 3-4 megatonna az egy elég nagy termonukleáris bomba ("hidrogénbomba") hatóereje. És így a valóság legalább 5 nagyságrenddel való, vagyis 100000-szeres túlbecslése. Ez van, amikor a forgatókönyvíró, - aki amúgy nyilván nagyon alaposan utánanézett mindennek - nem figyelt a középiskolai fizikaórákon.

A film maga, mint film amúgy kb. négyes lenne, de a politikai elkötelezettsége miatt megadom rá az ötöst. Ez egy emlékezetes film.

Hát igen az Űrlord. Én nem fogom majd sajnálni (amikor majd fél év múlva letöltöm, és megnézem a filmet - addig is inkább - mondjuk - Fellinit, meg Bunuelt nézek), mert ugyanis ismereteim szerint pont ő baxta el Thanos-mester kesztyűlehúzási projectjét a Végtelen Háborúban. Ha akkor ő nem viselkedik úgy mint egy eszét vesztett egysejtű elmebeteg, akkor lehúzzák a kesztyűt, és simán agyonverik Thanost. De úgy viselkedett, és tudjuk, hogy mi történt ezután, és pont ezért volt szükség erre a második történelmi dokumentumfilmre is, amelyben a hősök nagyon nehezen bár, de visszacsinálták azt, amit ott az Űrlord elbaszott. Szóval az Űrlord szerintem egy, ha nem is direkt, és akarattal negatív hős, nem gonosz, hiszen ő jót akar, de végül is az idiotizmusa miatt nagyon rosszat csinált. Remélem, a következő történelmi dokumentumfilmben meg is bűnhődik emiatt.

előzmény: Fatupi (#74)

2019-01-16 15:15:21 Álombrigád (1983) ipartelep (5) #10

Vannak azért, a világon vannak... sőt ennél sokkal formabontóbb magyar filmek is vannak, hiszen létezik az experimentális film műfaja - amelyek persze többnyire kisfilmek - és nagyon elvont játékfilmek is vannak. De az, hogy nem ez a legelvontabb, legformabontóbb film a világon, az semmit nem von le a nagyszerűségéből.
Kérdezhetnék most sokan, hogy mitől olyan nagyszerű ez a "zavaros", "összevissza" film. Ezt nagyon nehéz elmondani olyanoknak, akik nem ismerik azt a világot. Emlékszem, amikor először láttam, még a cocializmusban, de már a végén, az erősen puhulóban, egy filmklubban, egy, az avantgárdról szóló rendezvényen. Szinte revelációként hatott, hogy ilyen film is van, pedig akkor már nekem kb. megvolt az addigi egész magyar filmművészet -ami akkoriban abszolút világszínvonalú volt. Erre egyszerűen csak az a megoldás, hogy nagyon sok, és lehetőleg sokféle filmet kell nézni. Aztán utána az ember már úgysem fog olyan sokfélét nézni, hiszen kiválasztja magának azokat a műfajokat, amelyek tetszenek neki. De így meglesz az a műveltség, kitekintés, és látókör, amire alapozva egyrészt egy minél "esztétikusabb" értékrendet tud kialakítani, másrészt meg megtanulja élvezni a művészetet. Hát valahogy így...

előzmény: Doom (#9)

Összes komment...