ipartelep

Tapasztalat: 670 film
Kompetencia: 5 film
Súly: 795
Regisztráció: 2008. január 7. (9 év, 10 hónap)
Kedvencnek jelölték: 5 user

Bemutatkozás

blog: ipartelep.blog.hu

Régen... nagy filmbuzi voltam. Nem csak a gyakorlat (a filmnézés) érdekelt, hanem az elmélet is. Filmesztétika, egy csomó könyv a filmről, filmvilág, filmkultúra évfolyamai. Talán kicsit sznob is voltam, a magas filmművészet ugye... Ma már, hogy úgy mondjam, a filmesztétika kevésbé érdekel, hanem inkább a szórakozás.
Az évek során (amelyek évtizedek) nagyon sok filmet láttam persze, sokszorosát annak, amit itt egyáltalán osztályozni tudtam. És most már nem is érdekes, hogy osztályozzam őket.

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
In Cold Blood
Hidegvérrel
4 2017-11-18 4,3
(43)
Padre padrone
Apámuram
4 2017-11-18 4,3
(24)
Avengers: Age of Ultron
Bosszúállók: Ultron kora
3 2017-11-18 3,4
(541)
Captain America: Civil War
Amerika Kapitány: Polgárháború
2 2017-11-14 3,6
(440)
Guardians of the Galaxy Vol. 2
A galaxis őrzői vol. 2.
3 2017-10-29 3,7
(367)
Árvácska
 
4 2017-10-14 4,4
(311)
Pacsirta
 
4 2017-10-14 4,4
(184)
Human Nature
Libidó - Vissza az ösztönökhöz
4 2017-10-08 3,0
(118)
Dobrý voják Svejk
Svejk, a derék katona
4 2017-09-11 4,0
(77)
Hail, Caesar!
Ave, Cézár!
4 2017-09-10 3,3
(298)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2017-11-18 20:08:45 Hannibál tanár úr (1956) ipartelep (5) #16

Ez a film olyan amilyen, vagyis egészen konkrétan, szerintem a legjobb magyar film (nekem), pedig én nem tegnap, és nem a "Kontroll"-nál kezdtem az ismerkedést a magyar filmművészettel - ezzel csak azt jelzem, hogy kb. oda vissza, és keresztbe megvolt az egész magyar filmművészet, aztán mégse láttam ennél jobbat.
Hanem, a benne lévő zenék... (is). Azok is páratlanul jók, van benne vagy 3-4 zene, amik fenomenálisak. Igen, a végén a verklis zene is, de a Murai méltóságos úr-os jelenetekben hallott zenék is. Azóta is vadászom ezeket (m3-ban), de még nem akadtam a nyomukra.

A nagyon kemény témákról szóló játékfilmekkel az egy baj (szándékosan nem úgy írom, hogy "az a baj"), hogy játék-filmek. A játék pedig a valóság halovány mása. Innentől pedig mindenkinek el kell döntenie, hogy inkább hörpint "...valódi világot, habzó éggel a tetején", vagy játszik. Csak a saját nevemben nyilatkozhatok: én már kinőttem a játszós-korszakomból.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ez nem lehet egy akár 5-ös játékfilm. A maga kategóriájában biztosan remek. Csak hát ez a kategória, ez pont olyan, amiben a "játék" hozzá sem tud szagolni a valósághoz. Mondjuk pont ezért, már akkor tudtam, hogy a "Sorstalanság"-ot biztosan nem akarom megnézni, amikor még csak a forgatásról érkeztek a hírek. Azóta véletlenül (TV-ben, itt ott), láttam belőle néhány pillanatot, és hát az igazolta az előzetes véleményemet... könnyed játék. Sajnos, az ilyen kemény témákról nagyon nehéz, pontosabban, lehetetlen élethű játékfilmet csinálni. Az embernek (nekem) az ilyeneket nézve mindig az jut eszembe, hogy a rendező "action!" kiáltása előtt fél perccel még a sminkesek dolgoztak a szereplőkön. Semmi nem lehet elég hiteles itt, hiszen ami hiteles lenne, az csak a szomorú, szürke, kilátástalan borzalom, amiben semmilyen művészi drámaiság nincs, csak az üres szörnyűség.
Most eszembe jutott az a leírás, amit Wieslaw Kielar nyújt "A 290. számú auschwitzi fogoly" c. könyvében a kövér zsidó agyonveréséről a gödörben. Nem tartom elképzelhetőnek, hogy azt egy játékfilmben realistán ábrázolni lehet.
Sajnos, emiatt az "effektus" miatt számomra ezek a filmek csak a valóság halovány, gyenge másai. Nyilván, egy játékfilm nem csak a valóságról szól, hanem vannak benne művészi, esztétikai részek is, de pont az a jó, amikor ezek elfeledtetik velem a valósággal való kapcsolatot, és hasonlóságot. Mert a valóság mindig sokkal prózaibb, szürkébb, unalmasabb, kilátástalanabb, zavarosabb, mint ezek a filmek.

2017-10-25 21:52:41 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ipartelep #23135

De hát öcsi, mondom, hogy leszarom a kitiltással való fenyegetése(te)ket. Még mindig nem érted, hogy azzal, hogy ti engem innen kitiltotok, nem én veszítek. És azt sem érted, hogy engem ez egyáltalán nem érdekel. Tilts ki örökre! Leszarom.

előzmény: ChrisAdam (#23134)

2017-10-25 21:31:37 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ipartelep #23133

Figyel ide barátocskám egy kicsit, ha nem esik nehezedre! Tudod-e mi a különbség aközött, ha valakit megtámadnak, és aközött, hogy a megtámadott csak visszavág? Az eljárásodból ítélve nem tudod. Hát akkor mondok erre egy analógiát: mész az utcán, és egy szembejövő lekever neked egy jó nagy pofont. Mit teszel? Visszaadod neki, vagy elsunnyogsz? Érted-e az analógiát?
Érted, hogy miért butaság azt büntetni a szabályzatotokkal, aki csak visszaadja a pofont? És nem azt, aki kezdte? (Jó, tudom, hogy nem érted, ezek csak költői kérdések. Ha értenéd, akkor nem csinálnád rosszul a moderasziont. Nem mellesleg: én már akkor levelezőlistát moderáltam, amikor te még pelenkába pisiltél - úgyhogy tudom, miről beszélek.) És akkor - folytatva az analógiát - ha véletlenül visszaadod a pofont a gazfickónak, utána jön a rendőr, és téged ugyanúgy megbüntet, mint a gazfickót, aki kezdte.
Na most, én egy edzett debattőr vagyok már, úgyhogy többnyire nem reagálok a hülyék, ostobák, és trollok beszólásaira. De néha meg, mikor olyan kedvem van, akkor reagálok. És akkor jön egy inkompetens "moderátor", és beszól. Sőt meg is fenyeget kitiltással. Tudod mit öcsi? Röhög a vakbelem. Tilts ki innen! Nem én fogok ezzel veszíteni.

előzmény: ChrisAdam (#23034)

2017-10-22 20:56:24 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ipartelep #23014

Dehogy vágok. Néha tanítom az ilyen kis értetlen pöcsöket, mint amilyen te is vagy, de hamar megunom.

--
Áthelyezve a(z) Blade Runner topikból.

előzmény: purplerain (#23006)

2017-10-22 19:05:34 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ipartelep #23003

Nem mondanám meg. Hiszen arról beszélek, hogy 1. Bűn, hiba, és ostobaság teljesen hamis magyar címeket adni a filmeknek, 2. Ha már lefordítják a címeket, akkor azt minél pontosabban tegyék, és 3. nem is kell mindent lefordítani.
A Blade Runner esetében én - láss csodát - "Blade Runner" címen forgalmaztam volna a filmet Magyarországon. Ha ez valakinek bármilyen problémát jelentene, az meg az ő baja lenne.

--
Áthelyezve a(z) Blade Runner topikból.

előzmény: hhgygy (#22991)

2017-10-22 09:58:25 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ipartelep #22973

Nem, nem és nem. Egyetlen egy olyan "hangnak" sem adok igazat, aki azt mondja, hogy helyénvaló dolog a művek címeit megváltoztatni, átírni, átkölteni. Nem, ez nem a kívülállók dolga, a címadás ugyanúgy a szerzők (bárkik is legyenek azok) dolga, mint maga a mű megalkotása. És persze - tudom - a hollywoodi mesefilm nem ugyanaz a műfaj, mint mondjuk egy József Attila vers (ott ugye ti is szentségtörésnek tartanátok a cím megváltoztatását?), de még csak nem is ugyanaz a műfaj (minőségileg), mint egy Antonioni-film, de akkor is, műfajilag (nem feltétlenül minőségileg! - ez két különböző dolog, ugyanazon szóval nevezve meg) ez művészet (és nem pl. sport - csak hogy érthető legyen ez a dichotómia).
Tehát, a szabály: bármennyire is nem tetszik nekünk a mű címe, azt nem változtatjuk meg. Hanem ha már le kell fordítani magyarra (ez még megengedhető), akkor a lehető legpontosabb fordítást adjuk. Mint ahogyan egy Jackson Pollock festménybe sem festünk bele, mondván, hogy ez ronda, de mi majd jól kijavítjuk, úgy a művek szerves részét alkotó címüket sem változtatjuk meg, vagyis kultúrember nem változtatja azt meg. Se a pénz, se a közönség hülyeségének oltárán.
Csodálkozom, hogy ezt még magyaráznom kell.

--
Áthelyezve a(z) Blade Runner topikból.

Szerintem ez a címet magyarázó, Wikipédiás szöveg egy hasraütéses kitaláció, ami megpróbálja utólag valahogy megmagyarázni a magyar címet. Holott - szerintem - inkább az történhetett, hogy a külföldi filmek magyar címeit megadó hivatal inkompetens, de nagyon túlbuzgó dolgozója megint nagyot alkotott -
magyarán nagyon elbaszta a magyar címet - de ezt persze ő nem tudja. Nincs itt semmiféle allegória, hanem egyszerűen arra gondolhatott a költő, hogy ugye a fejvadász az adott, és mivel elég sokat röpköd (repülő autóval), ezért az már majdnem olyan, mintha "szárnyas" lenne. Az idiotizmusba kár belemagyarázni olyan dolgokat, amik nincsenek benne.
Egyébként, mint tudjuk, a nevezett filmeket átcímező hivatal rendkívül szorgalmas volt, és talán még ma is az. Ridley Scott többször is áldozatául esett (A nyolcadik utas: a Halál), de még a Monty Python is a "Gyalog galopp"-al, és folytathatnám estig, mivel valószínűleg az van, hogy azok az idióták, mintegy kényszeresen, egyetlen filmnek sem hagyták meg az eredeti címét, hanem mindent átneveztek.

Ezen a ponton az a kérdés is felmerült bennem, hogy ha idióták teljesen önkényesen átnevezhetik a műveket (a film, az mű), akkor miért nem adták mindjárt meg nekik azt a lehetőséget is, hogy kivágjanak, beletegyenek, kiegészítsék, vagy átalakítsák a művet? Szerintem képesek lettek volna rá, és nagy örömmel csinálták volna azt is.

előzmény: gerbence (#154)

2017-10-14 23:33:10 Árvácska (1976) ipartelep (4) #27

Nem szeretem az ilyen filmeket nézni. Ez már túl megrázó. Persze, ettől még filmművészet, sőt... Csak nekem ez érzelmileg túl erős. A horrort, vagy bármilyen vagdalkozós akciófilmet szó szerint szemrebbenés nélkül tudom nézni... ez a különbség a filmművészet, és a szemét között.

2017-10-08 00:22:37 Annihilation (2018) / Expedíció ipartelep (?) #3

Nem. A "nem tetszett" nálam azt jelenti, hogy nem tetszett. Már az első sem tetszett, de az rövid volt. A második hosszú, unalmas, pocsék. A harmadik csak egy kicsivel jobb. Azért olvastam el, őket, mert kíváncsi voltam a megfejtésre. De a második, és főleg a harmadik könyvet már gyorsítva olvastam, egy egy oldalba csak belelapozva, pár mondatot innen-onnan, kiszűrve a lényeges, vagy érdekes részeket - amik alig voltak. Vandermeer nagyon rossz író, biztos, hogy soha többé rá sem nézek egy könyvére sem.

A film csak jobb lehet, mint a könyv. Azért, mert egy filmen szinte lehetetlen visszaadni a könyv unalmasságát, fárasztó mellébeszélését, lelkizéseit, teljesen érdektelen, hosszadalmas leírásait. A film sokkal akciódúsabb lesz, és a rejtélyre fog koncentrálni. Persze így is legfeljebb csak egy közepes sci-fi lesz, fényévekre attól, mint amit a Geekz írt, hogy majd 2018 legjobb sci-fi-je lesz.

előzmény: ZoLeEe (#2)

Összes komment...