Adam Taylor

Minden jelölt filmet és rövidfilmet sikerült megnéznem, úgyhogy íme a tippjeim estére, zárójelben hogy én minek/kinek örülnék:

LEGJOBB FILM: Oppenheimer (Oppenheimer)
LEGJOBB RENDEZŐ: Christopher Nolan - Oppenheimer (Christopher Nolan - Oppenheimer)
LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ: Emma Stone - Szegény párák (Emma Stone - Szegény párák)
LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ: Cillian Murphy - Oppenheimer (Cillian Murphy - Oppenheimer; Paul Giamatti - Téli szünet)
LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ: Da’Vine Joy Randolph - Téli szünet (Da’Vine Joy Randolph - Téli szünet)
LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ: Robert Downey Jr. - Oppenheimer (Robert Downey Jr. - Oppenheimer; Ryan Gosling - Barbie)
LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNY: Egy zuhanás anatómiája (Téli szünet)
LEGJOBB ADAPTÁLT FORGATÓKÖNYV: American Fiction (American Fiction; Oppenheimer)
LEGJOBB NEMZETKÖZI FILM: Érdekvédelmi terület (Érdekvédelmi terület; Io Capitano)
LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM: Pókember - A Pókverzumon át (Pókember: A Pókverzumon át)
LEGJOBB DOKUMENTUMFILM: 20 nap Mariupolban (20 nap Mariupolban)
LEGJOBB OPERATŐR: Oppenheimer (Oppenheimer)
LEGJOBB VÁGÁS: Oppenheimer (Oppenheimer)
LEGJOBB KOSZTÜM: Barbie (Barbie)
LEGJOBB HAJ ÉS SMINK: Maestro (Maestro)
LEGJOBB HANG: Oppenheimer (Oppenheimer)
LEGJOBB VIZUÁLIS EFFEKTUSOK: Godzilla Minus One (Godzilla Minus One)
LEGJOBB LÁTVÁNYTERVEZÉS: Barbie (Szegény párák)
LEGJOBB BETÉTDAL: Barbie - What Was I Made For (Barbie - I'm Just Ken)
LEGJOBB FILMZENE: Oppenheimer (Oppenheimer)
LEGJOBB RÖVIDFILM: Henry Sugar csodálatos története (Henri Sugar csodálatos története)
LEGJOBB ANIMÁCIÓS RÖVIDFILM: War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko (War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko; Letter to a Pig)
LEGJOBB RÖVID DOKUMENTUMFILM: Az utolsó hangszerjavító műhely (Az utolsó hangszerjavító műhely)

Izgalom egy maroknyi kategóriában várható: a női főszereplőknél a SAG-győzelme után Gladstone-t várják a legtöbben az első helyre - de szerintem itt be fog kavarni az, hogy az Akadémiát az elmúlt években feldúsították külföldi tagokkal, nekik pedig sokkal kevésbé vonzó az, hogy megszülethet az első őslakos győztes. Itt egy remek elemzés arról, hogy amikor az elmúlt években nem a SAG-győztes nyerte az Oscart, akkor rendszerint az etnikumba tartozó (azaz afro-amerikai) maradt alul a fehér jelölttel szemben: https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/sag-awards-2024-analysis-significance-of-wins-1235835270/
A férfi főszereplő lehet kétesélyes, de az Oppenheimer-tarolás Murphynek szerintem behúzza a díjat. Az adaptált forgatókönyvnél lehet még meglepetés, az Oppenheimer javára. Ami feltűnt, hogy idén meglehetősen gyenge a rövid-felhozatal: az animációknál évek óta nem volt ilyen gyér a mezőny, ezért is nagy fájdalom hogy Buda Flóra Anna 27-e végül nem szerzett jelölést; a rövidfilmeknél nagyon magasan kiemelkedik a Wes Anderson-film (és könnyen lehet hogy ez minden idők legnézettebb rövidfilm-jelöltje is), de ha nem így lenne, akkor is elvinné a neve a kategóriát (lsd. tavaly Riz Ahmed győzelme); a rövid dokuknál pedig tényleg a Disney+-on nézhető Az utolsó hangszerjavító műszer az egyedüli említésre méltó. Beküldtem egy Narancsos cikket arról, mennyire megy a sírás az Akadémia konzervatív ágánál, hogy az egész estés dokumentumfilmeknél kizárólag külföldieket jelöltek - na itt ezzel szemben az 5-ből 3 jelölt is kizárólag az amerikaiakhoz szól, ráadásul nem is különösebben jól megcsinálva vagy maradandó módon. Ettől még lehet hogy az ABCs of Book Banning-et végül a címe sikerre viszi.

Sziasztok, szeretném kérni:
https://www.imdb.com/title/tt30458756/

Nagyon köszi!

Sziasztok, ezt a gyöngyszemet szeretném kérni:
https://www.imdb.com/title/tt1453253/

Köszi!

2024-01-29 10:46:15 The Kitchen (2023) Adam Taylor (2) #1

Egy vékony ötletre felhúzott unalmas és teljesen lapos film, amelyen szemmel láthatóan még saját szereplői is ásítoznak.

A főhősnő miatt az emlékezetesebb Shaw Brothers-filmek közé szokás sorolni, de azok közül amit eddig láttam, talán ez volt a leggyengébb.

A New York árnyainál nekem jobban tetszett, de még ez a korai Cassavetes is gyengécske lábakon áll. A korabeli kritikákat viszont nem értem a rossz színészi játékról, szerintem Bobby Darin és Stella Stevens is rendben volt.

Ha ez a film nem marokkói lenne - vagy épp egy igazságosabb világban élnénk - a főszerepeket alakító Lubna Azabal és Saleh Bakri a világ összes filmes díját elnyerték volna. Azok a tekintetek, azok a pillantások és sóhajok, az a gyönyörű, méltóságteljes kiállás - egyszerűen öröm nézni őket!

Remekül kezdődik a film, majd a közepe tájt leül, és egészen a végéig én is úgy gondolkodtam róla, mint alattam ChrisAdam... de az utolsó jelenet! Az egész szótlanul egymásra nézés, a feszültség, a testbeszéd... hátborzongatóan zseniális, csak emiatt az egy jelenet miatt képes lennék rányomni az ötöst - annyit mindenesetre elért a film, hogy az egész addig látottakat átértékeljem és más szemmel nézzek rá. Már most, egy nappal a megtekintés után érik egy újranézés, ami után lehet, hogy valóban felkúszik ötösre.

Rorschach lentebbijét pedig csak megerősíteném: szerintem épp ez a lényege annak, hogy töredékesen látjuk a kapcsolatukat, hogy szinte mindent balladai homály fed, és csak egy-egy vakumemória-szerű emlék villan be újra és újra. Hasonló ez ahhoz, amikor egy szakítás után depresszióba esik az ember: nem a másikat, hanem egy emléket siratunk, egy emlékképhez ragaszkodunk.

2023-12-27 19:44:14 The First Slam Dunk (2022) Adam Taylor (4) #1

A RottenTomatoes szerint 2023 legjobb filmje - ez szinte biztos hogy nincs így, de egy remekül sikerült, megkapó animáció. Amolyan anime-módra egy-egy passz, kosárra dobás vagy testcsel körül néha megáll a világ; fény derül a karakterek múltjára, nyűgére és nyilaira; miközben az edzők gondolatai is be-beszüremkednek. Nekem két órán keresztül ez egy picit teátrális, már-már operaszerű volt, de ha valaki a műfaj vagy a sport rajongója, az egészen biztosan kedvelni fogja. Én egyik se vagyok, de tudom értékelni.

Sziasztok, ezt szeretném kérni:
https://www.imdb.com/title/tt12427158/
Nagyon köszi!

Nem csak itthon hasal el: 5 hét és kicsit több mint 6 és fél milliós bevétel után most vonták ki a mozikból a tengerentúlon.

előzmény: ChrisAdam (#1)

Sziasztok!

Ezt szeretném kérni:
https://www.imdb.com/title/tt22796890/

Illetve összekötni a többi Hell House-filmmel: https://kritikustomeg.org/folytatas/2549/hell-house-llc

Nagyon köszi!

2023-12-08 11:18:34 The Burial (2023) / A temetés Adam Taylor (4) #1

Az a típusú film ez, amiben a világon semmi különös nincs. A jók nagyon jók, a rosszak nagyon rosszak; a fordulatok pont úgy és akkor jönnek, amikor számítunk rá (véletlen belenéz egy papírkötegbe és talál egy kulcsfontosságú információt, ami az egész ügy menetét megváltoztatja? pipa!); a tárgyalótermi beszédek látványosak, egy ponton pedig természetesen mindenki egymás szavába vágva kiabál; a végén pedig pont az győz, akit sejtünk. Na de Jamie Foxx-ot és Tommy Lee Jones-t olyan jó nézni, hogy A temetés miattuk egyszerűen jólesik.

2023-12-05 10:35:41 Val (2021) Adam Taylor (5) #1

Michael J. Fox, Arnold Schwarzenegger, Sylverster Stallone, David Beckham - manapság tele vagyunk celebrity-dokumentumfilmekkel. Speciel ezek szerintem mindegyike hordoz magában valamilyen az alanyán túlmutató értéket, ezek azért még mindig úgy működnek, mint az önéletrajzi könyvek a karácsonyi könyvpiacon: elsősorban azért érdekesek, mert abban reménykedünk, hogy megtudhatunk valami kis titkot az alanyukról - persze a jól kontrollált és kiszámított körülmények között.
Az ilyen doksik tehát akkor igazán érdekesek, ha ez a szépen előkészített háttér lehullik, és azt érezzük, hogy ez nem egy marketingfogás, hanem most tényleg valami igazit és valódit látunk. Fox-nál például valóban ott van a képernyőn küzdelme a betegséggel, az esések, horzsolások és hogy ezekből hogyan áll talpra. De még a Still sem rendelkezett azzal a nyers, kendőzetlen őszinteséggel, mint a Val.
Kilmer lényegében az egész életét végigfilmezte, kamerája ott volt vele a Top Gun vagy a Dr. Moreau szigete színfalai mögött is. És ugyanígy filmezte küszködését, amikor betegsége miatt már megszólalni sem bírt, amikor filmajánlatok helyett már kénytelen volt Comic Con-okon és speciális vetítéseken megjelenni, hogy az aláírását és fényképét tegye pénzzé. Erről ugyanúgy őszintén elmondja a véleményét, mint minden másról: a Top Gun forgatókönyvét gyengének tartotta, a Batmanben nem főszereplő volt, csak egy szerencsés (?) balek egy gumiruhában, a Dr. Moreau-t gatyába rázni igyekvő John Frankenheimer pedig számára nem is igazi rendező. A forgatásokba bepillantó részekből bőven lehetett volna több, Arnold életéhez hasonlóan bárcsak ebből is minisorozat készült volna, ahol 2-3 percnél több jut Kilmer egy-egy ikonikus szerepére. A Val azonban így is egy végtelenül őszinte és nyílt portré, amelyből végre megismerhetjük a színész valódi arcát - azt, amit a reflektorfény évtizedekig elhomályosított.

2023-11-28 22:33:12 Rustin (2023) Adam Taylor (4) #1

Nincs olyan pörgős és látványos, mint A chicagói 7-ek tárgyalása - ami ugye szintén egy tüntetés megszervezéséről szól -; leginkább talán a méltatlanul elfeledett idei Till - Igazságot a fiamnak-hoz tudnám hasonlítani: fontos téma remek, méltóságteljes kivitelezése egy szenzációs színészi játékkal a középpontban. Colman Domingo minden perce arany, Bayard Rustinja mellett Martin Luther King Jr. is csak szürke mellékszereplőnek számít - ebben a filmben nem is több annál.

Charlize Theron, Forest Whitaker, Kathy Bates, tudnám még sorolni az ellenpéldákat.

előzmény: critixx (#12)

2023-11-12 18:04:39 Hell House LLC (2015) Adam Taylor (4) #1

Friss, idei spinoffja nagyot megy az interneten, több filmes Tiktok-fiók is az év legrémisztőbb filmjei közé sorolta (khm... akárcsak a When Evil Lurks-öt) - mellettem viszont teljesen elment a sorozat, még csak nem is hallottam róla, de az alacsony szavazatszám azt mutatja, nem voltam ezzel egyedül.
Korrekt found footage-horror mockumentary-körítéssel, ami inkább csak sejtet, mint fullba megrémiszt, és nem igazán foglalkozik azzal, hogy töviről hegyire mindent elmagyarázzon. Viszont nemcsak működik, de néhol kifejezetten hatásos, én két-három jelenetnél is a szívemhez kaptam. Akihez közel áll a műfaj, annak érdemes tennie vele egy próbát.

Sziasztok!

Ezt szeretném kérni: https://www.imdb.com/title/tt13405810/
Köszi!

Nem tudom hol vagy miért terjedt el, hogy bármiféle hasonlóságot mutatna a Szerb filmmel meg a ezekkel extrém gore-okkal, de ezt már több helyen is olvastam. Szerintem legközelebb tényleg az Örökséghez jár, de inkább csak hangulatban - Aster filmje kegyetlenebb és megterhelőbb. és hát ott sem jár jól a gyerekszereplő

előzmény: fempolip (#3)

Úton-útfélen kikiáltották az év horrorjának, meg az utóbbi idők legfélelmetesebb filmjének - noha szerintem egyik sem igaz, a When Evil Lurks részleteiben nagyon hatásos, hangulatos, lassan a bőr alá kúszó mozi. A Hereditary, a The Witch és az elmúlt évek komolyabb, szerzői horrorjainak örököse, de nekem túl sokszor volt nagyon random: a forgatókönyv nem igyekezett lefektetni a "szabályokat", akkor most hogyan kell vagy nem kell megölni a gonoszt? kiket fertőz meg és miért? stb-stb. így nekem a végére szétesett a sztori meg az addig építgetett feszültség is. A 3-as helyett mégis inkább a 4-es felé húzok, mert így is akadtak bőven iszonyúan erős pillanatai - az év horrorja viszont nálam továbbra is a Talk to me, amely lehet hogy nem akar ilyen mély lenni, de legalább minden elemében működik.

2023-09-27 16:28:11 [Tévésorozatok] Adam Taylor #4365

Az első évad bár tetszett, de én sem voltam annyira elájulva tőle, mint a legtöbb kritikus. Annyira viszont bejött, hogy bepróbáljam a második évadot - az pedig lenyűgözött, tényleg az idei év egyik legjobbja.
Kicsit az a helyzet a The Bear-rel, mint az Atlantával: az első évad valami fura, megfoghatatlan izé, mint egy első bekezdés, ami sehova sem fut ki. A folytatás pedig egy eszement kreatív káosz, ahol minden értelmet nyer. Redditen olvastam egy véleményt, miszerint a S1-nek és a S2-nek annyi köze van egymáshoz, hogy azonosak a szereplők és a központi helyszín, de ennyi. Ezzel kábé egyet is értek. Ami az első felvonásban hiba volt (éttermes sorozat is meg nem is, ki is bontanak karaktereket meg nem is), az a másodikban mind beérik: olyan mint valami purgatórium, ami egy étteremben játszódik, és minden karakter a megváltást meg a feloldozást keresi a bűnei meg a múlt súlyai alól.
Egy szó mint száz, ha nem ment el örökre tőle a kedved, szerintem megér egy próbát a folytatás.

előzmény: kaamir (#4364)

2023-09-22 19:34:05 [Általános fórum] Adam Taylor #9985

Hosszú évekig egyedül ezen az oldalon vezettem filmes naplót (igaz, inkább csak szavaztam), ép az elmúlt hónapokban kezdtem átvezetni az osztályzataimat Letterbox-ra és IMDb-re, mert nekem is feltűnt mintha fogyatkoznánk...

előzmény: Ubul (#9984)

2023-09-09 10:05:22 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11861

Nem beszélve a Háromezer számozott darabról...

előzmény: ryood (#11860)

2023-08-28 17:01:57 Jethica (2022) / Jethica Adam Taylor (4) #1

Teljesen elment volna mellettem a film, ha nem kerül fel az Esquire toplistájára.
Mikroköltségvetésű független indie, mindez látszik is rajta. Alig több mint egy óra, de lassan indul be - aztán viszont, amint a hatásvadász thriller-kedésből lejjebb vesz, elkezd működni. Két nőről szól, akik az isten háta mögött szembesülnek azzal, hogy egyikük zaklatója a semmiből ismét felbukkant. Abszolút nem nagy eresztés, tényleg nincs benne semmi különös, de én élveztem, amint a magányról elmélkedik. Az HBO pedig volt olyan kedves, hogy még szinkront is készített hozzá.

A Gyújtogatók nekem nagyon nem jött be, a Vezess helyettem-ért viszont odáig voltam - mégis azt mondom, ez Murakami világának, hangulatának, eszmeiségének leghűbb adaptációja. Fél tucat novellát fűz össze a 2011-es japán földrengés apropóján, amely az összes szereplő életét megváltoztatja. Én csak a címadó írást olvastam, így a többi abszolút ismeretlen volt - a legjobban az tetszett a filmben, hogy pont olyan, mint a japán író legjobb darabjai: felvillant érzéseket, eszméket, gondolatokat, de nem igyekszik letömni a torkodon, mit is akar ezzel mondani, inkább csak megnyitja az elmédet. A legtöbb epizódnál úgy éreztem, kapiskálom, mire is megy ki a játék, aztán mikor már ott álltam karnyújtásnyira, puff, az egész semmivé lett - épp ezért még egy jó ideig gondolkodnom kellett rajta.
Az meg csak hab a tortán, hogy a rendező az Oscar-díjra jelölt Földes Pál fia.
Ajánlom mindenkinek, fent van HBO Max-on, a magyar címe: Szomorú fűz, szendergő asszony.

2023-08-27 09:21:13 R.M.N. (2022) Adam Taylor (5) #11

Korán van még ahhoz, hogy azt mondjam, az év filmje, ezért egyelőre csak azt írom, hogy az egyik legjobb.

Sziasztok, szeretném kérni ezt a remek animációt:
https://www.imdb.com/title/tt9320184/

Köszi!

Ritka, amikor a tetszik és értékelem ennyire távol áll egymástól. A Sight&Sound lista miatt mostanában elég nagy figyelem irányult a filmre, anélkül valószínűleg én is még jó pár évig tologattam volna a megnézendőim között. Azon persze nincs értelme vitatkozni, valóban ez-e minden idők legjobb filmje - de hogy kell hozzá türelem, és még inkább nyitottság, az biztos.
A Sátántangó például sokkal megkapóbb, jobban a bőröd alá mászik, de ezen kívül is akad jó pár slow cinema, amit hatásosabbnak tartok. Az viszont kétségtelen, hogy a forma és a mondanivaló tökéletes összhangban van: tényleg ott vagyunk emellett a középkorú özvegyasszony mellett, átérezzük, hogyan csikorognak a hétköznap fogaskerekei, amelyek szép lassan beőrlik az emberek többségét. A fotelágytól kezdve a konyhai csempén át a sárga műanyag edénycsepegtetőig mindenről ordít ez a kispolgári középszerűség - a színek, a mozdulatlan kamera zseniálisan kapja el ezt az egész életérzést. Aztán a második nap után, amikor már ki tudja mennyi ideje - két, két és fél óra? - ott vagyunk a főhőssel, elkezdünk minden apróbb rezdülésre érzékenyebben reagálni, észrevesszük, hogyan zökken ki a mindennapi rutin egy apró pillanatra, ami mintha az egész vagont lelökné a semmibe tartó sínről.
A nézői élmény szinte eggyé válik a főszereplővel: annyira vágyunk valami történésre, hogy végre valóban elkezdjen filmként viselkedni, amit látunk, hogy olyan érzés, mintha mi taszajtottuk volna meg a nőt. Aki tényleg mintha megváltozna: elfelejti lekapcsolni a villanyt, visszatenni a pénzgyűjtő edényke tetejét, majd elkezd élvezetet keresni olyan, hétköznapi dolgokban, mint mondjuk a kávé. Vagy épp a szex? Kevés történés akad a három és fél órában, de a kulcsmomentumot Akerman bravúrosan oldja meg: nem egyértelmű, hogy Jeanne-nak orgazmusa van, vagy épp megundorodik a dologtól/megelégeli az egészet.
Mindezt persze nem lehet a hagyományos filmélményekhez mérni - de nem is ez a célja. Nem minden pillanatát élveztem, van hogy ólomlábakon vánszorgott az idő - ez speciel épp célja volt -, de mindenképpen örülök hogy láttam, és habár eltelt azóta pár nap, azóta is rengetegszer eszembe jut, sokat agyalok rajta.

Offerus remek elemzéséhez nem nagyon tudnék mit hozzátenni, talán csak saját élményeimet: a Yi yi szép lassan kúszott a bőröm alá. Látszólag alig történt valami (emberek beszélgetnek az utcasarkon vagy egy lakásban, egy kisfiú szúnyogokat fotóz stb.), mégis van valami himnikus emelkedettsége, szépsége az egésznek. Hétköznapi emberek hétköznapi élete hétköznapi módon bemutatva - aztán ebből az egészből mégis valami nagyon nem hétköznapi fakad. Az egyik aha-élményem még filmnézés közben történt: a három óra alatt többször meg kellett állítanom ilyen-olyan ügyek, folyó szükségletek miatt, és akárhányszor visszatértem a tévé elé, muszáj volt megállnom és elcsodálkoznom, milyen gyönyörű a kimerevített kép.

Szerintem ha van benne valami érdekes, az épp a főszereplője, hogy egy egészen más aspektust hoz be az első rész, meg a szokásos áldozati bárány helyett. Semmi forradalmi, de egyáltalán nem nevezném nézhetetlennek.

Nem kérdés, hogy jobb a negyedik résznél, az eredeti trilógiától viszont így is messze-messze elmarad. Önmagában, önálló filmként szerintem kifejezetten szórakoztató, több akciójelenet is kifejezetten baromi jól sikerült - Indy-filmként viszont tényleg nehezen értelmezhető, úgyhogy teljesen megértem azokat is, akik csalódtak benne. Ez már nem az az Indy, sehol sincs a nosztalgikus báj, vagy Spielberg olcsó füzetekre és folytatásos sorozatokra épülő, aprólékosasn felépített világa - inkább valami Nemzet aranya-szerű mozi, ami pont úgy van felépítve, pont úgy néz ki és pont olyan, mint az összes többi nyári blockbuster.

Baromi gyenge a forgatókönyv, szinte csikorognak a jelenetek, ahogy erőltetetten egymásba fűzik őket, hogy percre pontosan meglegyen minden előre sejthető fordulat és drámai egység - nem beszélve az ugyancsak erőtlen párbeszédekről.
Ennek ellenére mégis remekül szórakoztam, elsősorban a két főszereplő miatt - de a pár mondatos mellékszereplők is felüdülést jelentettek, nem beszélve Matthew Broderickről. Az ilyen mozik szinte kivétel nélkül a streamingeken bukkannak fel manapság, jellemzően kevésbé vonzó szereposztással - kifejezetten hozzáadott az élményhez, hogy moziban (sőt, kertmoziban) láthattam, úgyhogy nem sajnálom tőle a 4 csillagot.

2023-05-05 10:07:37 Ghosted (2023) Adam Taylor (3) #4

Ágóhoz csatlakoznék, annyi rosszat hallottam róla, hogy előre féltem, aztán nem hogy pozitívan csalódtam, de egyenesen jól szórakoztam. Az első fél óra az a fajta tisztességes romkom, amit már most legenerál neked a chatGPT, viszont Ana de Armas valahogy az egészet feldobja. Az akciókat szintén mintha a mesterséges intelligencia találta volna ki, viszont mindig akadt valami kis hülyeség, vagy apró érdekesség ami üde színt vitt bele, például a rövid cameók.

2023-04-19 16:48:45 La roue (1923) / Száguldó kerék Adam Taylor (5) #1

Epikus hosszúságú film (én a 260 perces változatot néztem meg több részletben), de ott van a némafilm csúcsteljesítményei között. A sztorija meglehetősen egyszerű: egy alkoholista mozdonyvezető tanúja lesz egy vonatszerencsétlenségnek, és magához veszi a helyszínen talált, árvává lett kislányt - ahogy a lány cseperedik, erős kapcsolat (szeretet? szerelem? - inkább utóbbi) alakul ki közte, a mozdonyvezető és annak fia között. Mikor a felnőtt nő elhagyja mostohacsaládját, derékbe törik a főhős karrierje és élete is.
Nem mondom, hogy nincsenek benne a türelmet próbára tevő részek, de a Száguldó kerék még mindig lebilincselő, lírai filmélmény, elsősorban a főszerepet alakító Séverin-Mars jellegzetes játéka, és Gance zseniális, érzékeny rendezése miatt. Egyik pillanatban még fejünk búbjáig elmerülünk a melodrámában, a következőben pedig egy olyan akciójelenet következik, aminek feszültségkeltése, snittezése és vágása még mindig párját ritkítja.
Itt nézhető: https://archive.org/details/ptp_the-wheel_abel-gance_dvd_x264_mkv_716x480_149700/La.Roue.1923.DVDRip.x264-TBB/La.Roue.Part.2.1923.DVDRip.x264-TBB.mkv

2023-04-05 13:23:49 When We Were Bullies (2021) Adam Taylor (5) #1

Tavaly az Oscar-jelölése kapcsán láttam és már akkor is az egyik legerősebb jelöltnek tartottam. Most a rendező Smell of Burning Ants című 1994-es rövid dokuja után néztem újra - ennek egy pillanata inspirálta a When We Were Bullies-t, mint az elhangzik benne.
4-esről azonnal fel kellett emelnem a pontszámot 5-ösre - ez nemcsak egy szórakoztató visszaemlékezés, de egy egészen zseniális filmes kísérlet arra, hogyan nézünk szembe saját múltunkkal, traumáinkkal, azzal, hogy saját küszködésünk közben miként sértünk meg másokat. Fent van az HBO Max-on, mindenkinek ajánlom, ahogy Rosenblatt többi filmjét is.

2023-04-03 10:18:01 Hello, Dolly! (1969) Adam Taylor (3) #4

Nem láttam, de meggyőződésem, hogy ez színpadon sokkal jobban működik mint filmen. Jók a szereplők és jó a sztori is, viszont a musical-betétek elképesztően sótlanok: nincs egy emlékezetes dallam vagy koreográfia sem. Épp ezért meg sem közelíti a My fair lady-t, hogy csak történetében némileg hasonló klasszikust idézzek. Ettől függetlenül valóban kellemes néznivaló, még ha hosszú és néha unalmas is.

2023-03-13 15:42:36 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11830

Én is sajnálom A sziget szellemeit, de végül is ez volt az ára annak is, amit lentebb talán pont te írtál: az elmúlt években inkább szétosztogatták a díjakat, most meg egy nagy tarolást láttunk. Érdekes kérdés, nem is tudom melyik a jobb, ha szétválik Legjobb film és rendezés vagy ha ugyanannak a filmnek jár. Idén speciel ha nem a Danielsék kapják akkor valószínűleg Spielbergnek ment volna, nem McDonaugh-nak - a forgatókönyvet viszont simán elvihette volna a Minden, mindenhol helyett.

előzmény: Vektor (#11829)

2023-03-13 08:29:07 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11823

Évek óta nem fordult elő, hogy ennyire egyértelmű legyen, hogy melyik a legjobb/ legkreatívabb/ leginkább szeretett film. Persze mindenkinek nem tetszhett, de hogy valami különleges, friss és új, azt akkor is be kell látni, ha épp nem jött be valakinek.
Én kifejezetten örülök, hogy az elmúlt év pár nagy blamája (Zöld könyv, A víz érintése) után végre beindult valami változás, és egyre inkább kezdünk távolodni az "Oscar-film" terminustól: azaz mintha arrafelé menne az Akadémia, hogy már nem abból a 15-30, stúdiók előszűrte, díjszezonra kalibrált filmből választják ki a legjobbat, hanem - elvileg - minden nyelvű, műfajú, témájú stb. film játszik.
Tökéletes persze soha nem lesz a rendszer, lesz hogy teljesen figyelmen kívül hagynak zseniális filmeket, alakításokat, de én üdvözlöm a változást.

előzmény: ChrisAdam (#11821)

2023-03-13 02:33:01 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11813

Most, hogy a smink es kosztümöt se nyerte az Elvis, lassan elkezdek bizakodni.

előzmény: whiteman 01 (#11812)

2023-03-12 15:38:14 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11803

Sajnos valószínű, A bálnát szemmel láthatóan nem nagyon szeretik, az Elvist viszont nagyon.

előzmény: BonnyJohnny (#11802)

2023-03-12 15:22:24 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11801

Egy rövid animáció és egy rövidfilm kivételével sikerült az összes jelöltet megnéznem, úgyhogy íme a tippeim (és zárójelben a vágyaim) a hajnali díjátadó elé:

LEGJOBB FILM: Minden, mindenhol, mindenkor (Minden, mindenhol, mindenkor / A sziget szellemei)
LEGJOBB RENDEZŐ: Danielsék - Minden, mindenhol, mindenkor (Danielsék - Minden, mindenhol, mindenkor / Martin McDonagh - A sziget szellemei)
LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ: Austin Butler - Elvis (Brandon Fraser - A bálna)
LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ: Michelle Yeoh - Minden, mindenhol, mindenkor (Michelle Yeoh - Minden, mindenhol, mindenkor)
LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ: Ke Huy Quan - Minden, mindehol, mindenkor (Ke Huy Quan - Minden, mindehol, mindenkor)
LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ: Jamie Lee Curtis - Minden, mindenhol, mindenkor (Jamie Lee Curtis - Minden, mindenhol, mindenkor / Kerry Condon - A sziget szellemei)
LEGJOBB ADAPTÁLT FORGATÓKÖNYV: Nyugaton a helyzet változatlan (Nyugaton a helyzet változatlan)
LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNYV: Minden, mindenhol, mindenkor (A sziget szellemei / Minden, mindenhol, mindenkor)
LEGJOBB DOKUMENTUMFILM: Navalnij (All the beauty and the bloodshed / A szerelem tüze)
LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM: Pinokkió (Pinokkió / Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság)
LEGJOBB NEMZETKÖZI FILM: Nyugaton a helyzet változatlan (Nyugaton a helyzet változatlan / Közel)
LEGJOBB ANIMÁCIÓS RÖVIDFILM: A kisfiú, a vakond, a róka és a ló (A kisfiú, a vakond, a róka és a ló / My year of dicks)
LEGJOBB RÖVIDFILM: An Irish goodbye (The red suitcase / Le pupille)
LEGJOBB RÖVID DOKUMENTUMFILM: The elephant whisperers (Halout / Stranger at the gate)
LEGJOBB OPERATŐR: Nyugaton a helyzet változatlan (Nyugaton a helyzet változatlan)
LEGJOBB VÁGÁS: Top Gun: Maverick (Minden, mindenhol, mindenkor / Top Gun: Maverick)
LEGJOBB LÁTVÁNYTERVEZÉS: Elvis (Babylon)
LEGJOBB JELEZTERVEZÉS: Elvis (Babylon / Mrs. Harris Párizsba megy
LEGJOBB HANG: Top Gun: Maverick (Top Gun: Maverick)
LEGJOBB SMINK: A bálna (A bálna)
LEGJOBB EREDETI FILMZENE: Nyugaton a helyzet változatlan (Babylon)
LEGJOBB BETÉTDAL: RRR (RRR)
LEGJOBB VIZUÁLIS EFFEKTUSOK: Avatar: A víz útja (Avatar: A víz útja)

2023-03-03 13:46:22 [Tévésorozatok] Adam Taylor #4279

"Nem tudom, hogy zajlik pl. egy ágyjelenet egy intimitás-koordinátor asszisztenciájával, szóval erről nem is akarok nyilatkozni, de azért ha valami, a szex kifejezetten az ösztönökből, a spontaneitásból fakadó tevékenység, még akkor is, ha csak két színész játssza el. Ebből kiindulva vannak kételyeim a végeredményt illetően."

Ide kapcsolódva ajánlanék egy interjút:
https://magyarnarancs.hu/mikrofilm/hogyan-kell-pozicionalni-a-szineszeket-ha-intim-jelenetet-vesznek-fel-es-ki-csinalja-ezt-253736
"Soha nem kérnénk arra a színészeket, hogy improvi­záljanak egy verekedést, akkor miért várnánk el tőlük, hogy spontán módon adjanak elő egy szexjelenetet? Az ilyenek forgatása épp olyan, mint egy kaszkadőrmutatvány felvétele, csak épp ha valami félresikerül, a testi helyett a lelki épségük sérül."

előzmény: Hannibal Lecter (#4270)

2023-02-21 14:23:38 My Year of Dicks (2022) Adam Taylor (5) #1

Nem tudom mikor láttam utoljára bármit is, ami ilyen kompakt formában hozta volna a 90-es évek, az akkori tinifilmek világát. A sztori az ezektől megszokott tipikus szüzességelvesztős kaland, annyi csavarral, hogy ezúttal lány a főhős - de is ilyet is láthattunk már párat.
Mégis, az egész annyira kreatív, látványos, vicces és szórakoztató, hogy simán elnéztem volna egy játékfilm, sőt, egy sorozat hosszáig is.

2023-02-10 12:23:33 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11758

A "kőkemény szakmaiság" szerintem legalább akkora mítosz és megfoghatatlan dolog, mint a "legjobb film".

előzmény: supernadal (#11757)

2023-02-10 11:15:27 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11756

Pontosan, én is kábé úgy tekintek rá, mint amikor kijön az AV Club vagy valamelyik kedvenc lapom évvégi toplistája: végignézem a címeket, rácsodálkozom azokra amikkel nem értek egyet, összevetem a saját kedvenceimmel és jó esetben találkozom pár új néznivalóval is (lsd. rövidek, dokuk, külföldiek).

előzmény: budaik (#11755)

2023-02-09 16:01:36 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11754

Az Oscar évek (vagy inkább évtizedek) óta keresi a helyét, ami manapság szembetűnő, hogy a szavazóbázis feldúsításával, színesítésével (fiatalok, nők, kisebbségiek, nem amerikaiak) igyekszenek "A" nagy filmes díj lenni, ahol már nem számít, hol készült vagy milyen nyelvű egy mozi.
Az nyilván lehetetlen vállalkozás, hogy a világ összes filmjéből válasszák ki a legjobbat (vagy akár csak a legjobb tízet), de jól láthatóan elkötelezettek aziránt, hogy inkluzívak legyenek. Mint minden listázás vagy filmes díj, végső soron ez is csak egyfajta iránymutató, egy "játék". Annyi, amennyit kivesz belőle az ember: én mindig a dokukat, a rövid kategóriákat és a nemzetközi filmeket szoktam példaként felhozni, kábé minden évben akad két-három gyöngyszem amit itt találok, és az Oscar nélkül valószínűleg soha nem akadtam volna rá.

Hogy egy totálisan középszerű és érdektelen, Shrek-et koppintó moziból hogyan lett több mint 10 év után ez a tünemény, az számomra rejtély. Kétkedve olvastam a közösségi médiás ömlengéseket a Csizmás, a kandúr kettőről, pedig nagyon is jól szóltak: ez számomra az utóbbi évek egyik legjobb animációs filmje. Vicces, szívhezszóló, őrült, és mégis érett, van mondanivalója, jópofa szereplői, akiket nemcsak felskiccel de törődik is velük - megvett kilóra.

2023-02-01 08:40:05 The Dropout (2022) / A kibukott Adam Taylor (4) #1

Sokkal nagyobb hájpot kapott, mint a hasonló WeCrashed, de szerintem messze lemarad amögött: klasszikus felemelkedés- és bukástörténet bármiféle meglepetés vagy mélység nélkül, némi személyiségtanulmánnyal. Hiányoltam valamiféle csúcsjelenetet vagy bármit, ami miatt többet tudok és gondolok Elizabeth Holmes-ról, mint egy cikk meg egy wikipedia-bejegyzés elolvasása után. Amanda Seyfried viszont tényleg remek (khm, csak úgy, mint a WeCrashed-ben Leto és Hathaway), és végül is jól szórakoztam, de többet vártam.

Elképesztően megrázó film, ami legtöbbször mintha nem is film lenne: olyan intim, akár egy naplót olvasnánk, vagy egy családi videót néznék. Épp ezért nehéz is klasszikus dokumentumfilmként értékelni. Másrészt viszont épp emiatt válik kiemelkedővé: olyan mérhetetlen szeretettel, megértéssel mutatja be főszereplőjét, hogy nem tud nem arra gondolni az ember, mekkora kincs is az élet, és hogy milyen ereje van a szeretetnek, ami utolsó pillanataiban körülvette Eli Timonert. Az ellentmondásos téma (eutanázia) és az erkölcsi kérdések (rendben van-e, hogy gyakorlatilag egy idegen ember halálát nézzük végig premier plánban) terén viszont felvet kérdéseket a film, de szerintem nagyon is helyén való, ha megtekintés után elkezd ilyenekről gondolkodni az ember.

2023-01-23 16:51:01 Holy Spider (2022) / Szent pók Adam Taylor (4) #5

Nemcsak hatásos, de végig izgalmas thriller, amely az utolsó másodpercekig rejteget meglepetéseket - úgy, hogy a kezdetektől nyilvánvaló, ki a gyilkos. Egyrészt örökérvényű, sajátos Elektra-parafrázis a jog és erkölcs szembenállásáról, másrészt ahogy alattam is írták, a jelenleg az országban uralkodó rezsimről olvasva egészen más fénytörést kapnak a látottak. Ahogy Hege is írta, Jordániában forgatták - az Oscaron pedig Dánia jelöltjeként indult...

Sziasztok, ezt az Oscar-esélyes dokut szeretném kérni:
https://www.imdb.com/title/tt16376494/
Köszi! --> Az utolsó rabszolgahajó

Úgyvan, ki is ment a fejemből! Elég megosztó lett, a Netflixen pedig hamar eltűnnek a filmek a süllyesztőben, főleg ha hosszú, személyes, nehezebben emészthető és marketingelhető filmekről van szó (hahó, Roma, emlékszik még rád valaki?) - a Bardo viszont szerintem remek, az Armageddon Time-mal össze sem lehet hasonlítani. Azzal kapcsolatban épp az az egyik kritika, hogy annyira személyes, hogy azt már tényleg csak Inarritu érti - Gray filmjéből pedig többek között épp ezt a személyességet hiányoltam.

előzmény: BalaKovesi (#2)

The Fabelmans, Empire of the Light, Armageddon Time - úgy látszik, az idei díjszezonban tobzódunk az önéletrajzi ihletésű, mélyen személyes filmekben. Nálam a nézési sorrendben az utóbbi az első, a végeredmény pedig egy méretes csalódás: egyedül a korszak megidézése, a zenék, ruhák és díszletek voltak rám valamilyen hatással. Átlátszó, egydimenziós figurák, papírvékony történet, aminek a mondanivalóját még le is erőszakolják a torkunkon - ráadásul mindez baromi sematikusan, unalmasan előadva. Amikor mindezt jól, hatásosan előadják, arra szoktuk azt mondani, hogy mekkora szíve van, és ezért akár a hibái felett is elsiklunk. Az Armageddon Time-nak viszont még nagy szíve sincs. Jelenleg a hármast is kegyelemosztályzatnak érzem.

Sziasztok, ezt még meglepő módon nem találtam fent, ezért szeretném kérni:
https://www.imdb.com/title/tt15438246/
Köszi! --> Kaleidoszkóp

2023-01-12 15:55:47 Vengeance (2022) / Bosszú Adam Taylor (5) #2

Hatalmas meglepetés ez a film: egy okoskodós neo-noirba csavart thriller, ami valójában inkább elmélkedés az előítéletekről, a kettészakadt társadalomról, az Amerikát és a világot megosztó eszmékről, amikor bármi bármit jelenthet, tehát végső soron semmi nem jelent semmit. Utóbbit Aston Kutcher karaktere búgja a fülünkbe, akit én eddig is kedveltem (a The Ranch után ráadásul ismét kvázi-cowboyt alakít), de itt igazán remekel. Persze ahogy Dió is utalt rá, érződik hogy elsőfilm, amibe mindent bele akart szuszakolni Novak, de engem kilóra megvett: nemcsak üdítően szórakoztató, de kifejezetten elmés film.
A befejezés nekem is bicegett kicsit, de én úgy értékeltem, hogy Novak karaktere leszámol azokkal az eszmékkel, amelyekkel Texasba érkezett: ezt hívhatjuk akár liberalizmusnak is, de a lényeg, hogy szöges ellentétben áll azzal, amit a helyiek gondolnak (pl. ha baj van hívjuk a rendőrséget; önbíráskodás helyett a hatóságra bízzuk a bűnüldözést stb.). Illetve megszakítja azt az ördögi kört, amire Kutcher karaktere utalt és amit fentebb én is írtam, azaz hogy mindenből és mindenkiből ügyet, szenzációt, spektákukumot kreál - nem teszi be a podcastjébe, nem válik azzal még híresebbé, hogy megfejtette a lány halálának ügyét. Egyszerűen kezébe veszi az igazságszolgáltatást és lepuffantja a tettest, hogy több lány ne essen áldozatul. Ez szerintem is tökre vitatható, de kb. az egész film az előítéletekről szól, ezzel a tettel pedig a főhős tökéletesen felszámolta a saját előítéletességét, szóval ennyiben jól illik a cselekménybe.

2023-01-11 17:20:16 White Noise (2022) / Fehér zaj Adam Taylor (3) #3

Tipikusan az az eset, amikor az alapul szolgáló művet (Don DeLillo regénye) elég hűen adaptálja, a végeredmény mégis mellémegy. Pedig a könyv is elszállt, "álintellektuális maszturbáció", csak épp máshogy.

Egyik legjobbat írtam és tartom, hogy ott van azok között - bár a saját toplistámba végül nem fért be. De ha néhány - szerintem - mérvadó külföldi oldalon szétnézel, könnyen találsz még ilyen érdekességet, ez a film elég sok helyen bekerült a legjobbak közé. Habár lehet előbb érdemes lenne mondjuk túllépni azon, hogy nem fehér emberek vannak a plakáton és megnézni a filmet.

előzmény: Gruden Gergo (#4)

Sziasztok, szeretném kérni:
https://www.imdb.com/title/tt20561114
Köszi!

2022-12-22 15:27:10 Emergency (2022) / Szitu van Adam Taylor (5) #1

Gyakorlatilag a Superbad újragondolása, csak piálás és szex helyett a rasszizmus és a rendőri erőszak áll a középpontban - mindez nemcsak szórakoztató, de a társadalmi kommentár sem erőltetett benne.

Milyen jó is az, amikor feljössz az év egyik legjobb, de legalábbis legkülönösebb filmjének adatlapjára, és aztán egy ilyen első komment fogad...
Én épp a rendező első filmjénél éreztem azt, amit Dió ír, az After Yang-nál viszont megfogott a hangulat, Colin Firth meditatív dörmögése, a rengeteg apró ötlet. Alapvetően nem bánom, ha egy film inkább csak felvet kérdéseket és nem akarja meg is válaszolni őket, itt viszont már-már túl sok témát bedob a közösbe (ember-robot különbség; ázsiai-fehér amerikai identitás stb.), hogy aztán hümmögve tovább is lépjen ezektől.

Sziasztok, szeretném kérni:
https://m.imdb.com/title/tt21962324/
Köszi!

Sajnos A négyzettől nagyon messze van - ott a kritika és a gúny is összetettebb, csavarosabb, és a film is sokkal szórakoztatóbb volt. A szomorúság háromszögének is vannak remek pillanatai, de fájóan hiányzik belőle valami plusz, valami, ami a zsigeri ingereken (nevetés, hányinger) túl többet is kivált a nézőből.

2022-12-01 22:24:46 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11725

Kijött a Sight & Sound tízévente sorra kerülő Legjobb film-listájának legfrissebb darabja, a kritikusok szerint minden idők legjobb filmje: https://kritikustomeg.org/film/15229/jeanne-dielman-23-quai-du-commerce-1080-bruxelles-jeanne-dielman-1080-brusszel-kereskedo-utca-23-1976
A teljes lista: https://www.bfi.org.uk/sight-and-sound/greatest-films-all-time
A rendezők legjobbjai, élen a 2001: Űrodüsszeiával: https://www.bfi.org.uk/sight-and-sound/directors-100-greatest-films-all-time

Az első film, ami elnyerte a Legjobb film és a Legjobb rendezés Oscarját, mindezt az egyetlen évben (1930), amikor két díjátadót is rendeztek; Lewis Milestone pedig a történelem első kétoscaros rendezőjévé vált vele. Mindez persze csak érdekesség, ami a fő: a mozi közel 100 éves és gyakorlatilag semmit nem veszített erejéből és hatásosságából. Az idei német adaptáció előtt, immár a regényt olvasva néztem meg: abszolút méltó Remarque könyvéhez - csodálkoznék, ha a friss film bármi újat tudna mondani ehhez a remekműhöz képest.

Pont tegnap láttam a Petite Mama-t, ami hasonlóan rövid és hasonlóan visszafogott eszközökkel mutat be egy komplex témát. A francia mozi szinte semmilyen érzelmet nem váltott ki bennem, ez viszont telitalálat volt: gyönyörű, lírai elmélkedés az élet értelméről és hogy mitévők legyünk, ha nem találjuk, vagy épp elvesztettük azt. Kifejezetten üdítőek voltak a Wes Anderson-ra hajazó apró betétek, és külön előny, hogy a film egyetlen perccel sem hosszabb a kelleténél. Nálam ott van az idei év legjobbjai között.

2022-11-18 13:33:39 Smile (2022) / Mosolyogj Adam Taylor (4) #11

Nekem elsősorban a Valami követ jutott eszembe róla, ami lényegében hasonló horror-mechanizmust használ megfoghatatlan rém, ami felveheti bárki, akár ismerőseid/szeretteid formáját is; láncban, emberről emberre terjed stb-stb - csak épp sokkal-sokkal rémisztőbben és hatásosabban.
A legnagyobb bajom a Mosolyogjal ugyanis az, hogy semmi különös nincs benne, a félelemkeltéstől kezdve a karakterekig minden pont olyan benne, mint a legtöbb horrorban. Mégis megadom rá a négyest, mert a saját eszközeivel hatásosan beszél a traumáról, amit nemcsak olcsó hatáskeltésnek szán, hanem valamiféle mondanivalója is van róla.

2022-11-17 19:08:01 Terrifier 2 (2022) Adam Taylor (2) #4

Hihetetlenül fárasztó és elképesztően hosszú folytatás, amiért a tengerentúlon mégis odáig vannak a nézők-kritikusok. Lehet hogy több a vér, meg a szakadó testrészek, de szerintem a maga rövid játékidejével és egyszerűségével az első rész sokkal hatásosabb volt

2022-10-30 16:29:56 Blokád (2022) / Blockade Adam Taylor (4) #5

Ha Szabó István, Jancsó Miklós vagy Makk Károly filmjeinél nem tekintünk el attól, melyik korban készültek, akkor a Blokádot sem lehet ettől függetlenül értékelni. A mai kurzus emlékezetpolitikájában Antall József kiemelt helyen szerepel, ne legyen kétségünk, ha nem így lenne, nem készülhetett volna el Tősér mozija sem. Nekem ezzel egyébként nincs bajom, attól függetlenül lehet egy film jó vagy rossz, hogy egyetértek-e a főszereplője politikai álláspontjával - vagy épp azokéval, akik a zászlajukra tűzték őt.
A Blokád pedig igenis működik, jól néz ki, remek színészek játszanak benne, és képes érzelmeket kiváltani. Viszont a kritikák többsége is jogos: Antall itt nem hús-vér karakter, hanem egy szobor, amit csak egy pontból nézve csodálni lehet, de körbejárni nem; Göncz emlékével pedig valóban nem bánik túl szépen a film. A legjobban az zavar, hogy Köbli egy rakás dolgot felvet azzal kapcsolatban, mit is képvisel a taxisblokád - 56 óta a legnagyobb magyar tüntetés; mindkét részről hozzászokást a demokráciához - de végül tizedannyi energiát sem fektet ezekre, mint Antall emlékének polírozására.
A sors fintora, hogy mikor a döntnökök igent mondtak a Blokádra, mint Antall-filmre, még mi sem volt természetesebb, mint hogy 56 felidézése, a "ruszkik haza" és társai szorosan összekapcsolódnak a rendszerváltással kivívott magyar demokráciához. Mire azonban a mozi filmbe került, mindez egészen más tartalommal telt meg, azok pedig, akik Antallnak akartak emléket állítani, valójában úgy viselkednek, mint a kigúnyolt Göncz. Egy mondanivalója viszont csak még erősebbé vált: a szabadságnak, az akolmelegből való kiszakadásnak, az oroszokkal való kapcsolat elszakadásának igenis ára, komoly gazdasági következménye van. Antall tisztában volt ezzel, és a tiltakozás ellenére ki is állt emellett.

Sziasztok, ezt is kérném, a Netflixen a magyar címe: A dzsesszzenész titkai
https://www.imdb.com/title/tt14307536/
Köszi!

Ez valami botrányosan rossz adaptáció, egy teljesen felesleges nőalakkal, bármiféle akció, izgalom látványvilág nélkül.

2022-09-06 08:32:20 Nope (2022) / Nem Adam Taylor (4) #34

Az, hogy semmi köze nincs a sztorihoz, elég barokkos túlzás: a majom és az UFO közötti párhuzam szerintem elég egyértelmű és szépen bemutatott-végigvitt. Egy csomó bajom van nekem is a filmmel, meg a sejtetett szálakkal-metaforákkal, amik nincsenek jól prezentálva - az ezeket fejtegető írásokra mondhatjuk, hogy belemagyarázások, de szerintem Peele esetébe hihető, hogy pl. a cipővel mondani is akart valamit, csak egyszerűen túl enigmatikus az egész. Vagy legalábbis számomra nem esett le rögtön.

előzmény: Dió (#28)

A Telexen most jelent meg nemrég a Die Zeit üggyel kapcsolatos, díjnyertes cikke (betettem a cikkek közé) - az persze jobban bemutatja Slahi ellentmondásos alakját és a másik oldalt is. Macdonald mozija is lebegteti, hogy nem tudni, mit tett és mit nem, de végül inkább amellett foglal állást, hogy ártatlan. Itt a másik oldalt a vértelen és teljesen felesleges Cumberbatch képviseli - fogalmam sincs, rá vagy a karakterére mi szükség volt. Ezen kívül viszont egy korrekt és feszültséggel teli film.

2022-08-25 12:59:19 Damsel (2018) / Hölgy Adam Taylor (4) #5

Valóban fura, hogy négy évvel később jut el hozzánk a moziba, de egyáltalán nem bánom, mert enélkül valószínűleg soha nem néztem volna meg. A plakát és leírás alapján valami szépelgő kosztümös romantikus-kalandfilmet vártam, helyette pedig kaptam egy már-már coeni western-paródiát. Picit sok a két óra, de szinte végig jól szórakoztam.

2022-08-24 19:38:53 Elvis (2022) Adam Taylor (3) #18

Látod pont erről beszéltem :D
Mármint úgy értettem, hogy nem esik szó egyáltalán arról, hogyan születtek legnagyobb sikerei.

előzmény: critixx (#17)

2022-08-24 18:22:55 Elvis (2022) Adam Taylor (3) #16

Luhrmann elmondta, hogy nem akart mást, mint a mai nézők számára is újra vonzóvá és élővé tenni Elvist. A rendező eklektikus stílusa amúgy szerintem remekül illik a Király alakjához és történetéhez, az pedig külön tetszett, hogy nem egy dögunalmas, ezerszer látott biopic-et készített. Az Elvis ugyanis nem magáról Elvisről, hanem az Elvis-jelenségről szól. Épp ezért dramaturgiailag szintén jó döntés, hogy a menedzser szemszögéből láthatjuk a dolgot - így lehet az, hogy csak azok az események jelennek meg, amelyekhez ilyen-olyan módon neki is köze van. Félórás betétet kapott például Elvis általa összehozott tévés special-adása, de arról szinte semmit nem tudunk meg, hogyan írta dalait, miként kezdett bele valóban a zenélésbe, hogy jött össze feleségével, stb-stb.
Én nem bántam volna, ha a folyamatos pörgés helyett néha leül egy picit, és nemcsak a csillogó mázt építgeti, hanem magát a főhős karakterét is. Mert a végén azért ott a katarzis, de az azt megelőző két és fél órában nagyon hiányoznak az érzelmi csúcs- vagy mélypontok.

Bámulatosan hangulatos és megkapó mozi, ami a játékidő előrehaladtával folyamatosan színt vált, fejlődik hangulatokat idézve elő.
Úgy indul, mint egy szokványos európai függetlenfilm a művészet szépségéről vagy az alkotás kínjáról: filmkészítő házaspár érkezik Bergman szigetére, ahol mindent és mindenkit áthat a rendezőzseni művészi nagysága - ilyen körülmények között kellene főhőseinknek megírniuk saját forgatókönyvüket. Bergman filmeket néznek, egyre több személyes dolgot tudnak meg róla, miközben bebarangolják ikonikus műveinek helyszíneit. Ekkor még mindig úgy tűnik, mintha a Bergman szigete az alkotó és alkotás kettősségéről szóló könnyed merengés lenne: hiszen a csodált rendező voltaképp csak műveiben volt olyan csodálnivaló, a valóságban inkább egy nehéz és komplikált személyiségnek számított - de lehet-e ekkora életművet, vagy akár csak egyetlen mesterművet alkotni, ha közben valakinek a gyerek pelenkázásával, vagy a házassága nehézségeivel kell vesződnie?
Aztán a film szép lassan a Bergman-szobor körbejárása helyett átalakul valami egészen másba. A filmkészítő házaspár Bergmanhoz hasonlóan olyannyira az elkészítendő műveikre koncentrálnak, hogy közben a való életet - vagy épp azt, akivel együtt élnek - szinte teljesen figyelmen kívül hagyják. Csak így, képekben, filmekben és elmesélendő történetekben képesek már kommunikálni. Szinte semmi intimitás nincs közöttük, és az sem okoz gondot, hogy külön ágyban aludjanak, nehogy a Jelenetek egy házasságból szelleme megronta a kapcsolatukat - közben kiderül, hogy Tim Roth karaktere perverz, erozikus fantáziáit egy készülő alkotásában dolgozza fel, míg felesége szintén filmtervet szövöget, melynek középpontjában egy házassága csapdájából menekülő nő áll.
Ahogy a film leírása is szól, szép lassan valóságból fikció, fikcióból pedig valóság lesz, de szerencsére Mia Hansen-Løve minderre nem olcsó filmes gimmickként tekint: gyönyörű természetességgel folyik egyben az elképzelt film a filmes valósággal. Két órán keresztül nézünk egy házaspárt, akik egyedül filmekben képesek gondolkodni - így nagyon is hihetően csúszik össze történetük a fejükben futó történettel.

Senkit se riasszanak el a borzalmasabbnál borzalmasabb animáció-élőszereplős hibrid mozik, a Chip és Dale ugyanilyen, de tényleg remek! A Disney megcsinálta azt, amivel a WB a Space Jam-mel csak szenvedett: szellemesen, ötletesen emel be ezer másik mesehőst és ismert karaktert, és úgy meta, hogy annak tényleg szerepe és értelme van. Az év egyik nagy meglepetése.

2022-07-12 19:08:26 RRR (2022) Adam Taylor (4) #1

Hát ez veszett szórakoztató volt! Nem mondanám hogy otthon vagyok az indiai filmekben, talán egy amréknyit láttam, de több helyen is szembejött velem a film, miután pedig Sean Barker is kiemelte és az Indiewire 2022 So far listájára is felkerült, így felkeltette az érdeklődésem.
Nem is bántam meg: ugyan megmosolyogtató néhány epizódja és ilyen számítógépes trükköket Hollywoodban talán a 2000-es években alkalmaztak, de végig lekötött, a két szuperhős-karakter is szimpatikus volt, és hát nem minden nap lát ilyen rendhagyó filmet az ember, amiben puszta kézzel ölnek tigriseket, meg oszlatnak fel többezres tüntetéseket!

Sziasztok, szeretném kérni:

https://www.imdb.com/title/tt15218000
Köszi!

2022-06-18 10:04:42 On the Count of Three (2021) Adam Taylor (4) #2

Tipikus független dramedy néhány meglepő cameóval, ami szerencsére elég érzékeny és nem felejt el vicces sem lenni. Az öngyilkossággal kapcsolatban meglepően jól egyensúlyoz az önrendelkezés és az élet szeretete között, a főhősök között pedig kiválóan működik a kémia.

2022-06-08 14:04:38 Prey (2022) / Préda Adam Taylor (3) #5

A hírek szerint ez lesz a filmtörténelem első kommancs nyelvű mozija, szóval lehet hogy csak az angol fordítás miatt zavar.
https://www.avclub.com/predator-prequel-prey-will-feature-comanche-language-tr-1849032186

előzmény: Ubul (#3)

Maga az ötlet szerintem nem rossz és van benne potenciál: mi a különbség a tinédzserkor, a népszerűség, a gimilét között a 2000-es és a 2020-as években. A 21 jump street ebből egészen remek poénokat csinált, A végzős év azonban nem különösen vicces és meglehetősen lusta és összecsapott vígjáték lett - de egyszer nézhető.

2022-04-21 12:58:49 Deep Water (2022) / Mélyvíz Adam Taylor (3) #4

Elég gyenge film, amely semmilyen fronton nem képes eredeti vagy picit is maradandó lenni: az erotikus jelenetek erőtlenek, a krimiszál szintén - mintha elindulna valamiféle Big Little Lies-típusú "mi forr a kertvárosi idill alatt"-jellegű vonal, de az is hamar elsikkad. Egyszerűen hiányzik az a tűz és szenvedély, ami eddig Arien Lyne védjegye volt, a sablonos, kongóan üres figurákból pedig hiába próbál valamiféle összetett kapcsolati dinamikát kicsiholni, ahol mindenkinek megvan a maga játszmája, egyszerűen túl unalmas és vérszegény a film ahhoz, hogy ez működjön. Totál középszer.

2022-04-05 08:58:28 Supereroi (2021) / Szuperhősök Adam Taylor (4) #1

A Genovese-től megszokott karakterközpontú, humanista megközelítés néhány szentimentális pillanattal - mindez ezúttal egy romkom köntösébe csavarva. A sztorit azonban a forgatókönyv apró darabokra töri, így egy idő után teljesen elmosódik az idő (majd a tér is), így elkezdjük teljesen másként értelmezni a főszereplők kapcsolatát: a szokásos ki mit mondott vagy tett először helyett a személyiségek, motivációk kerülnek az előtérbe. Kifejezetten tetszett, ahogy extra dimenziót kapnak az olyan, a műfajban inkább csak olcsó hatásvadászattal kezelt fogalmak, mint az idő, vagy a végzet.

Végül 11 évvel később jutottam csak el az újrázásig... 3-asról valóban feljebb emelkedett, de csak egy jeggyel. Kicsit így is túlnyújtottnak éreztem, de a hangulata kiváló, a színészi játék pedig továbbra is hibátlan.

előzmény: Adam Taylor (#15)

2022-03-28 15:14:19 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11673

Aki élőben nézte - és mondjuk valamelyik nem amerikai aka. nem cenzúrázott adásból - annál nem kérdés, hogy nem volt megrendezett.

előzmény: Jereváni Rádió (#11669)

2022-03-22 11:33:18 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11642

Egy rakás zseniális nemzetközi filmet, rövid dokut, dokut, animációt, rövidfilmet soha nem láttam volna, ha nem jelölik az Oscarra - én már csak ezek miatt is örömmel várom minden évben a jelölteket, és így volt ez idén is. Szóval nekem már csak ezek miatt is megéri követni a díjat - igaz, én az a típus vagyok, hogy ha valami nem érdekel vagy idegesít, egyszerűen nem követem.

előzmény: MicaHiro (#11640)

2022-03-22 08:39:05 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11639

Nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy az akadémiai tagság felduzzasztásával és diverzifikálásával sutba kell dobni az eddig Oscar-előrejelzőnek használt díjakat és elismertségeket. Fura helyzet, hogy az idei év független jelöltje (lásd a már emlegetett Little Miss Sunshine, vagy A messzi dél vadjai, A gyerekek jól vannak) a céhes díjak miatt fő esélyessé lépett elő - kérdés, a szakma minek tartja a CODA-t, egy botrányok nélküli Zöld könyvnek vagy egy Sundance-filmnek, ami végre megnyerheti a díjat. Én egyébként még mindig inkább A kutya karmai közöttet tippelném, szerintem az Akadémia már olyan nagy létszámú és változatos összetételű, hogy a SAG-WAG-DGA-PGA egyszerűen nem fedik le eléggé.
Azt viszont még mindig nem világos, a Belfastot miért sorolják még mindig a top 3-ba - az rendben, hogy gyakorlatilag mindenhol ott volt a jelöltek között, de nem rémlett, hogy bármi komoly díjat elhozott volna.

előzmény: Vektor (#11638)

2022-03-21 22:51:39 Lead Me Home (2021) / Vezess haza! Adam Taylor (5) #1

Ez egészen letaglózó erejű volt, nem gondoltam volna hogy egy olyan összetett kérdésről, mint a hajléktalanság lehet egy viszonylag komplex filmet készíteni kevesebb mint 40 perc alatt. Amellett, hogy mélyen megrendítő, sok helyen egészen költői is - ajánlom mindenkinek, akik szerint a Netflixen egyetlen értékes film sem található.