Adam Taylor

  • 1
  • 2
  • ...
  • 9
2022-06-18 10:04:42 On the Count of Three (2021) Adam Taylor (4) #2

Tipikus független dramedy néhány meglepő cameóval, ami szerencsére elég érzékeny és nem felejt el vicces sem lenni. Az öngyilkossággal kapcsolatban meglepően jól egyensúlyoz az önrendelkezés és az élet szeretete között, a főhősök között pedig kiválóan működik a kémia.

2022-06-08 14:04:38 Prey (2022) Adam Taylor (?) #5

A hírek szerint ez lesz a filmtörténelem első kommancs nyelvű mozija, szóval lehet hogy csak az angol fordítás miatt zavar.
https://www.avclub.com/predator-prequel-prey-will-feature-comanche-language-tr-1849032186

előzmény: Ubul (#3)

Maga az ötlet szerintem nem rossz és van benne potenciál: mi a különbség a tinédzserkor, a népszerűség, a gimilét között a 2000-es és a 2020-as években. A 21 jump street ebből egészen remek poénokat csinált, A végzős év azonban nem különösen vicces és meglehetősen lusta és összecsapott vígjáték lett - de egyszer nézhető.

2022-04-21 12:58:49 Deep Water (2022) / Mélyvíz Adam Taylor (3) #4

Elég gyenge film, amely semmilyen fronton nem képes eredeti vagy picit is maradandó lenni: az erotikus jelenetek erőtlenek, a krimiszál szintén - mintha elindulna valamiféle Big Little Lies-típusú "mi forr a kertvárosi idill alatt"-jellegű vonal, de az is hamar elsikkad. Egyszerűen hiányzik az a tűz és szenvedély, ami eddig Arien Lyne védjegye volt, a sablonos, kongóan üres figurákból pedig hiába próbál valamiféle összetett kapcsolati dinamikát kicsiholni, ahol mindenkinek megvan a maga játszmája, egyszerűen túl unalmas és vérszegény a film ahhoz, hogy ez működjön. Totál középszer.

2022-04-05 08:58:28 Supereroi (2021) / Szuperhősök Adam Taylor (4) #1

A Genovese-től megszokott karakterközpontú, humanista megközelítés néhány szentimentális pillanattal - mindez ezúttal egy romkom köntösébe csavarva. A sztorit azonban a forgatókönyv apró darabokra töri, így egy idő után teljesen elmosódik az idő (majd a tér is), így elkezdjük teljesen másként értelmezni a főszereplők kapcsolatát: a szokásos ki mit mondott vagy tett először helyett a személyiségek, motivációk kerülnek az előtérbe. Kifejezetten tetszett, ahogy extra dimenziót kapnak az olyan, a műfajban inkább csak olcsó hatásvadászattal kezelt fogalmak, mint az idő, vagy a végzet.

Végül 11 évvel később jutottam csak el az újrázásig... 3-asról valóban feljebb emelkedett, de csak egy jeggyel. Kicsit így is túlnyújtottnak éreztem, de a hangulata kiváló, a színészi játék pedig továbbra is hibátlan.

előzmény: Adam Taylor (#15)

2022-03-28 15:14:19 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11673

Aki élőben nézte - és mondjuk valamelyik nem amerikai aka. nem cenzúrázott adásból - annál nem kérdés, hogy nem volt megrendezett.

előzmény: Jereváni Rádió (#11669)

2022-03-22 11:33:18 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11642

Egy rakás zseniális nemzetközi filmet, rövid dokut, dokut, animációt, rövidfilmet soha nem láttam volna, ha nem jelölik az Oscarra - én már csak ezek miatt is örömmel várom minden évben a jelölteket, és így volt ez idén is. Szóval nekem már csak ezek miatt is megéri követni a díjat - igaz, én az a típus vagyok, hogy ha valami nem érdekel vagy idegesít, egyszerűen nem követem.

előzmény: MicaHiro (#11640)

2022-03-22 08:39:05 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11639

Nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy az akadémiai tagság felduzzasztásával és diverzifikálásával sutba kell dobni az eddig Oscar-előrejelzőnek használt díjakat és elismertségeket. Fura helyzet, hogy az idei év független jelöltje (lásd a már emlegetett Little Miss Sunshine, vagy A messzi dél vadjai, A gyerekek jól vannak) a céhes díjak miatt fő esélyessé lépett elő - kérdés, a szakma minek tartja a CODA-t, egy botrányok nélküli Zöld könyvnek vagy egy Sundance-filmnek, ami végre megnyerheti a díjat. Én egyébként még mindig inkább A kutya karmai közöttet tippelném, szerintem az Akadémia már olyan nagy létszámú és változatos összetételű, hogy a SAG-WAG-DGA-PGA egyszerűen nem fedik le eléggé.
Azt viszont még mindig nem világos, a Belfastot miért sorolják még mindig a top 3-ba - az rendben, hogy gyakorlatilag mindenhol ott volt a jelöltek között, de nem rémlett, hogy bármi komoly díjat elhozott volna.

előzmény: Vektor (#11638)

2022-03-21 22:51:39 Lead Me Home (2021) / Vezess haza! Adam Taylor (5) #1

Ez egészen letaglózó erejű volt, nem gondoltam volna hogy egy olyan összetett kérdésről, mint a hajléktalanság lehet egy viszonylag komplex filmet készíteni kevesebb mint 40 perc alatt. Amellett, hogy mélyen megrendítő, sok helyen egészen költői is - ajánlom mindenkinek, akik szerint a Netflixen egyetlen értékes film sem található.

2022-03-09 12:03:35 Licorice Pizza (2021) Adam Taylor (4) #4

Nem igazán tudom hova tenni a filmet, a legjobb szó rá talán az egyenetlen. Az biztos hogy túl hosszú, egyes epizódoknál eszeveszettül leül, vannak viszont olyan részei, amelyek zseniálisak (Bradley Cooper-ért odáig voltam, megértem miért követeltek neki Oscar-jelölést a nyúlfarknyi játékidő ellenére), sőt, az év legjobbai között is tuti ott lesznek (a két főhős meet-cute-ja). Az újranézésig nekem 3-as és 4-es között lebeg.

2022-03-06 15:33:31 The Batman (2022) / Batman Adam Taylor (3) #26

Számomra elég nagy csalódás: a hangulat kétségkívül egyedi, de Pattinson remeklése ellenére az emo-Batman ilyen gyenge forgatókönyvírói lábakon egyszerűen nem bír el egy háromórás filmet. A párbeszédeket és monológokat mintha egy az egyben a képregényből emelték volna át, egy olyan sem akadt, ami nem fért volna bele egy szövegbuborékba. A karaktereket nem igazán sikerült kibontani, pláne cifrázni vagy többdimenzióssá tenni, a legtöbb így egyszerűen unalmas és jellegtelen maradt - élükön a Pingvinnel és a Macskanővel, de Rébusz se több egy olcsó Joker-utánzatnál. A központi nyomozás hasonlóan hidegen hagyott - de ha őszinte akarok lenni, leginkább a film egysíkúsága bántott, emiatt nem tudtam igazán élvezni. Nem voltak benne érzelmi csúcspontok, nem akadt igazán emlékezetes akciójelenet; sokan szidják a Marvelt az erőltetett jópofáskodás miatt, de az ilyen filmeknél szembetűnő, mennyire hiányzik, hogy néha picit feloldódjon a hangulat. Vagy elmozduljon bármilyen irányba: Matt Reeves filmje egy erőteljes basszushangon kezd, és utána 3 órán keresztül megtartja ezt a monoton brümmögést - de ahelyett, hogy ez a bőröm alá mászott volna, én egyszerűen féltávnál unni kezdtem.

Sziasztok, kérném ezt a doku-minisorozatot:
https://www.imdb.com/title/tt14599438

ezt a drámát:
https://www.imdb.com/title/tt10121508/

Köszi!

Sziasztok, kérném a Cseh Filmkarnevál adatbázisban nem szereplő filmjét:

Árnyékba borult világ/ Shadow Country/ Krajina ve stínu
https://www.imdb.com/title/tt10295074/

Köszi!

2022-02-08 16:13:39 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11626

Úgy néz ki, az Akadémia vérfrissítése hosszú távon is hatással lesz az Oscarra, ennek köszönhető a Drive My Car kiemelkedő szereplése, vagy hogy A világ legrosszabb embere a forgatókönyvek közé is befért. Szerintem 5 éven belül megismétlődik az Élősködők esete, és nemsokára már senki nem kapja fel a fejét, ha idegen nyelvű film viszi haza a Legjobb film szobrát - most viszont dominál majd A kutya karmai között, igazi verseny pedig csak a színészek (azok közül is főleg a mellékszereplők) között várható.

2022-02-07 15:35:48 Cyrano (2021) Adam Taylor (?) #2

Dinklage ide vagy oda, a film sajnos a közelébe sér a Depardieu-féle változatnak. Túl dagályos és komolykodó, a látványvilág pedig kifejezetten lapos.

2022-02-04 07:16:07 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11621

Ez önmagában annyira nem meglepő, szerintem a Power of the dognak máris odaadhatjuk a díjat. Annak viszont örülök, hogy a britek jelölték Mike Faist-ot (West Side Story), remélem az Akadémiánál is befér az 5-be.

előzmény: PG (#11620)

A három órás játékidő és Ványa bácsi külön-külön is riasztónak tűnhet, hát még egy filmben belül - a Drive my car viszont tényleg megérdemli a figyelmünket. Az egész filmből sugárzik a japán visszafogottság és mértékletesség - aztán mindez folyamatosan töltődik fel tartalommal, a felszín pedig repedezni kezd és meglátjuk a valódi figurákat a tiszteletteljes meghajlások és udvariaskodások alatt.
Egyetlen percig sem untam, olyan gyönyörű tempóban folyik a film, az események pedig olyan elegánsan követik egymást, hogy tényleg öröm nézni. A rendezőnek szerintem meglesz az Oscar-jelölés, és abszolút megérdemeltem.

Bhután második és egyben harmadik Oscar-nevezettje filme - már tavaly is megpróbálkoztak vele, de a bizottságot, amelyik kiválasztotta az Akadémia nem hagyta jóvá, így kizárták a versenyből. Idén már összejött a dolog, és be is került a shortlistre - sajnos a jelölést megszerezni nincs sok esélye.
Én drukkolok neki, mert amellett, hogy egy egzotikus film, elképesztően megkapó hangulata van. Lassú és meditatív, de egy percig sem unalmas - egyszerűen felveszi azt a tempót, ami tökéletesen illik a környezethez és az ott élő emberekhez. Nem akarja megváltani a világot vagy sokat mondani: egy, a fővárosban élő, rocksztárnak készülő srác kénytelen a világ talán legeldugottabb helyén működő iskolájában tanítónak állni - miközben inkább Ausztráliába szeretne menni zenélni. Semmi kedve az egészhez, nem érdeklik a hagyományok, az emberek vagy a környezet, de szép lassan barátságok, szerelem alakul ki, majd később rájön, hogy valójában ő az, aki a kirándulásból a legtöbbet tanulta, és nem a diákjai. Az ilyen filmekre szokás azt mondani, hogy hatalmas szívük van.

Már a Bánom is én, ha elítél az utókorban is bírtam, Radu Jude játékait a filmformákkal - itt pedig a szó szoros értelmében elszabadul az őrület.
A leggyengébb talán az első rész, ami gyakorlatilag nem szól másról, mint hogy a főhős végigsétál a román utcákon és üzleteken. De már komikus módon ott is a háttérben bugyognak a feszültségek: ki mennyi teret vesz el a másiktól, ki mennyire tartja be a szabályokat - mindez ugye a koronavírus-járvány idején emberéleteket jelent, de itt csak a járda elfoglalásában, vagy a boltban való sorbanállásban mutatkozik meg. Na és persze ott vannak a mindenhonnan ránk ömlő politikai plakátok és szexualizált hirdetések, amelyeket észre sem vesznek az emberek.
Az apró, egyperces-szerű betétek szerintem baromi szórakoztatóak és többet elárulnak Romániáról és Kelet-Európáról, mint a vaskos társadalomtudományi értekezések. Majd jön a finálé, ami tényleg olyan, mint egy szitkom: az eddig látott tág tér és elvont fogalmak egyetlen iskolaudvaron tartott értekezletbe sűrűsödve jelennek meg, ahol előtörnek az indulatok. Egyszerre vicces és drámaian groteszk, ahogy egy kiszivárgott pornóvideón mutatkozva feltárul a valóság: a tanár maszkban olvassa fel a tudományos álláspontot, miközben kifütyölik, bekiabálásokkal zavarják és nagy ívbe tesznek rá.

Az elmúlt évek egyik legütősebb és kreatívabb társadalomkritikája.

Oscart Jessica Chastainnek!

Tipikusan az a fajta film, amiről nagyobb élvezed gondolkodni, na meg utána kivesézni, mint nézni: ahogy az előttem szólók is leírták, Schrader remekül elmélkedik az emberi vágyak kétarcúságán, mindehhez pedig sikerült két tökéletes főszereplőt is találnia - ám a néhány megkapó pillanat ellenére engem inkább untatott, mint szórakoztatott az Én vagyok a te embered.

Tényleg limonádé, de a jól elkészített, szórakoztató fajtából: van kémia a főhősök között, néhány párbeszéden pedig konkrétan felnevettem.

2022-01-17 16:32:37 [Vapiti 2021] Adam Taylor #46

Arany Vapiti
Minari - A családom története
Luca
Isten keze

Női Ezüst
Youn Yuh-jung [Minari - A családom története]
Frances McDormand [A nomádok földje]
Kristen Stewart [Spencer]

Férfi Ezüst
Mike Faist [West Side Story]
Anthony Hopkins [Az apa]
Nicolas Bro [Az igazság bajnokai]

A könyv alapvetően egy jól megírt, feszült krimi, amely a központi bűncselekmény mellett a karaktereket, meg a közöttük lévő kapcsolati hálót is jól ábrázolja - na ez nem megy a filmnek. Így viszont nem sok értelme volt átvenni tőle a nőkre koncentráló hármas tagolást sem. Tate Taylor filmjének azért vannak jó pillanatai (Megan kád-jelenete), de inkább lapos és unalmas, ráadásul a hangulata sem túl megkapó.

2021-12-29 21:28:37 [Személyes toplisták] Adam Taylor #212

Azt hiszem a hátralévő napokban már nem fogom érdemben pótolni az idei elmaradásaimat, úgyhogy íme az idei toplistám.

2021 Top 25

25. Egy igazán dühös ember
24. Pókember: Nincs hazaút
23. Még egy kört mindenkinek
22. Azonos lélegzet
21. CODA
20. Mitchellék a gépek ellen
19. Evolúció
18. No Sudden Move
17. A kivégzőosztag
16. Dívák
15. A Francia Kiadás
14. Dűne
13. Tick, Tick... Boom
12. A kutya karmai között
11. @Zola - Egy eszelős hétvége
10. Old Henry
9. The Green Knight
8. Pig
7. Éjszaka a házban
6. West Side Story
5. Az igazság bajnokai
4. A nomádok földje
3. Isten keze
2. Luca
1. Minari - A családom története

A hazai mozikban bemutatott vagy online formában itthonról elérhető filmek között válogattam - így persze egy rakás film kimaradt - Az apa, a The Dry, vagy épp a Quo Vadis, Aida.

2021-12-12 15:02:39 The Dry (2020) / Aszály Adam Taylor (4) #1

Nem ismertem Jane Harper regényét, és a film is kimaradt - szerencse hogy rátaláltam, mert az év egyik legerősebb krimije. Van valami az ausztrál tájban - na meg a rendezőkben - ami rettenetesen jól passzol az ilyen sötét sztorikhoz. A tájhoz hasonlóan a szereplők is porig szikkadtak, egyedül a bosszú és a múlt traumáiból fakadó keserűség - na meg a pia és a szerencsejáték - hajtja őket, úgy szomjaznak a boldogság vagy valamiféle remény után, mint a föld az eső után. Remek hangulat, jó színészek - még ha a sztoriban nincs is semmi különös, mindezeken több mint jól elüzemel a film 2 órán át.

A világ első Twitter-adaptációja az év egyik legnagyobb meglepetése: sodró lendületű, stílusos, vicces és hatásos. A Rolling Stone úgy jellemezte, mint a Spring Breakers találkozását a Ponyvaregénnyel, Nicki Minaj mesélésében - nekem inkább Sean Baker jutott eszembe róla.

Az Indiewire szerint az én filmje - ez talán túlzás, de a toplistán mindenképpen ott a helye. Lassú, meditatív és szuggesztív, szó szerint a bőröd alá mászik. Ugyanakkor olyan balladisztikus az elbeszélés, hogy simán megértem, hogy ha valakit az elején nem kap el a hangulata, egyszerűen elunja, így elsiklik az itt-ott elcsöpögtetett sztori-töredékek felett.
Két dolog zavart igazából: az egyik, hogy Phil viselkedése Peter felé nagyon hirtelen, egyik jelenetről a másikra változott meg - vagyis nekem úgy tűnt, de lehet, hogy elkerülte a figyelmem valami. A másik a testvér, George karaktere, a négy főhős közül talán ő kapta a legkevesebb figyelmet és játékidőt.

2021-11-07 17:15:37 Hypnotic (2021) / Hipnózisban Adam Taylor (3) #1

Meglepően szórakoztató thriller - persze jónak ígysem jó, csak épp a szokásos, futószalagon érkező netflixes daraboknál sokkal élvezhetőbb. Nem kell pszichológus végzettség hogy leessen a képernyőről, mekkora blődségek vannak sztoriban, ennek ellenére mégis végig pörgős marad - tipikus guilty pleasure.

Bandaháború, a külvárosi gettó helyett a vadnyugaton. Igazából nincs benne semmi különös, a sztori egy sima bosszútörténet, a figurák pedig elég szimplák, viszont remek a szereposztást, az elmúlt pár év összes menő fekete színésze ott van benne Zazie Beetz-től kezdve LeKeith Stanfield-ig. Lehetne egy 20-30 perccel rövidebb, de amikor unalomba fulladna, mindig akad benne valami jó ötlet vagy geg ami miatt továbbra is élvezetes marad.

Pont az ellenkezőjét gondolom, mint az előttem szóló: én ugyan sutaságai ellenére az Army of the Dead-et is kedveltem, az előzmény még jobban sikerült. Schweishöfer baromi szimpatikus, és Nathalie Emmanuelt is jó volt nagyobb szerepben látni - persze maga a sztori ez esetben is felejtős, de a hangulat és a pörgés engem végig lekötött.

Az eredeti darabot a Broadway-n láttam, és az egyik legmaradandóbb színházi élményemmé vált - ahhoz képest csalódás a film. Pedig minden lényeges benne van, csak Chbosky egyszerűen nem volt képes olyan hatást kiváltani. Részben azért, mert a színházi változat jóval bátrabb a mozinál.
Az eredetiben Connor nem kapja meg szimpátiánkat, majd a feloldozást sem, végig egy bullyingoló, családját nem tisztelő, drogos tini marad; az, hogy ő is traumákkal küzdött, csak sejthető, de nem illusztrálja semmi. Evan Hansen levelei által, posztumusz kel életre - ebben viszont olyan zseniális a darab, hogy a végére tényleg elfelejtjük, milyen is volt valójában. Ehhez kell az őt Tony-t érően alakító Mike Faist (aki legközelebb a Spielberg-féle West Side Storyban tűnik fel) is - én Alex Boniello-val a szerepben láttam, ő is remek volt. A filmbeli Connor ellenben végig elég halovány marad. Viszont épp ezzel válik erőssé a színházi változat, így sokkal nagyobbat üt mondanivalója arról, hogyan gondolkodunk azokról, akik elmentek, és miért csak utólag kezdjük (fel)értékelni az életüket és személyiségüket.
A másik probléma a rendezéssel, hogy Chobsky úgy akart musicalt készíteni, hogy végig megmaradt a független dramedyk eszköztáránál: azaz nincsenek külön énekes betétek, a párbeszédek úgy folynak bele dalolásba, mintha az teljesen természetes lenne. Egy idő után meg lehet szokni, de ez jócskán elvesz az egyébként baromi jó daloknak az erejéből. És itt most megint a Broadway-darabra utalnék: ott minden musical-számnak dramaturgiai funkciója volt, így bontakozott ki Evan anyjának, vagy épp Connor mostohaapjának karaktere és drámája is.

Sziasztok, ezt szeretném kérni:
https://www.imdb.com/title/tt15523010/
Köszi!

Rég nem láttam ilyen jó Coen-filmet - azoknál sem zavar, hogy egy idő után foggalmam sincs, pontosan hogyan is lyukadtunk ki ide, vagy miért van az a táskányi film pont annál a fazonnál, Soderbergh pedig még ezt is remekül imitálja.

2021-06-12 12:17:55 Bo Burnham: what. (2013) Adam Taylor (5) #1

Ha valaki megkérdezné, melyik a kedvenc stand-up special-öm, valószínűleg ezt mondanám. Elképesztően kreatív, őrülten vicces, és politikailag abszolút inkorrekt.

2021-05-25 22:12:29 Ragtime (1981) Adam Taylor (3) #3

Én viszont úgy érzem, ebbe az adaptációba beletört Forman bicskája. Persze vannak benne remek részek, és még ma is borzasztó aktuális a tömör, jelzésértékű történeteivel (szorgos keleti bevándorló megcsinálja a szerencséjét, az itt született fekete viszont hiába gazdagszik meg tehetségéből, lelövik - midndezt 20 évvel a Black Live Matter előtt), ám ez inkább Doctorow érdeme. És talán épp ez a csalódottságom oka: a zseniális regényből alig jön át valami, ha pedig önállóan nézem a filmet, akkor az inkább egy túlnyújtott, ritmustalan és több helyen is unalmas dráma.

A moziváltozat annak idején semmilyen hatással nem volt rám, és már a végefőcím előtt el is felejtettem az egészet - most nekiültem a rendezői vágatnak, és kifejezetten tetszett: a látvány ugyanúgy elsőosztályú, de most végre van tér a karaktereknek, és így az egész film is sokkal mélyebbé és epikusabbá válik.

Sziasztok, kérni szeretném:
https://www.imdb.com/title/tt7489792/
Köszi!

2021-04-26 08:06:52 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11560

Az elemzések is erre hajlanak, hogy valamiféle emocionális befejezést szerettek volna - ehelyett maradt a meglepetés.
Gyűlölöm azokat a hangokat, akik úgy háborognak Boseman miatt, mintha KÖTELEZŐ lett volna nyernie - persze ismerjük a körülményeket, hogy poszthumusz és milyen üzenete lett volna egy fekete színész díjazásának, de Hopkins egyszerűen emlékezetesebb, meghatóbb, jobb volt, és ezt a több ezer szavazó is így látta.
Abban viszont igazuk van a károgóknak, hogy ez így elég bénácska volt, hogy a nyertes még csak ott sem volt, így a tervezett megható befejezés helyett csak a kínos feszengés maradt.

előzmény: Ágó (#11554)

2021-04-26 02:16:41 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11542

Boseman tényleg jó, és maga a film is - sokkal inkább beférhetett volna a főbb kategóriákba mint a Judas - és ott van mögötte a Boseman-sztori is. De persze nem olyan látványos a játéka, mint Hopkinsé. Én mindenesetre Riz Ahmedra szavaznék.

előzmény: Fatupi (#11541)

2021-04-26 02:00:18 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11540

A nomádok földje Legjobb film, operatőr, rendező díja nem kérdés - én a Minarit és A metál csendjét díjaznám szét, de a The father és A chicagói 7-ek tárgyalása is közelebb áll hozzám, ezzel együtt megértem, ha mindent visz.

Ez elképesztően vérszegény volt. Sehol egy emlékezetes jelenet, megjegyezhető hangulat vagy érdekes fordulat, végig ugyabban a lassú, unalmas tempóban ketyeg. Andra Day persze jó - de ebben az idei mezőnyben azért botrány lenne ha ő vinné az Oscart -, viszont még ő sem tudta felkelteni az érdeklődésem Billie Holiday vagy zenéje iránt. Minden karakternek már megjelenésekor a homlokára van írva, mit kell gondolnunk róla és milyen szerepet tölt be, ugyanígy a mondanivaló is már az első pillanatokban nyilvánvalóvá válik - csak épp Lee Daniels bármiféle elképzelés nélkül a vászonra ásította a sztorit, így még az sem átütő.

2021-04-06 10:20:21 Cyrano de Bergerac (1990) Adam Taylor (5) #5

Hihetetlenül pörgős, szórakoztató, látványos film egy elképesztően jó Depardieu-vel. Nem olvastam Rostand darabját, de a fordítás remek volt, Helyey László pedig... csak ennyit tennék ide: http://iszdb.hu/mediaplayer.php?oldal=iszdb&hang=1441

2021-04-05 10:18:54 Barabbas (1961) / Barabás Adam Taylor (4) #5

Az egyik legjobb szandálos-kosztümös film ebből a korszakból, pedig talán a kevésbé ismertek közé tartozik. Ugyanúgy megvan benne az epikusság és az izgalom, Fleischer azonban a kalandosság helyett a főhős lélektani drámájára helyezi a hangsúlyt - igaz, ő Nobel-díjas kisregényt és nem ponyvát adaptált. Barabás kanosszajárása és Anthony Quinn zseniális játéka emeli leginkább a hasonszőrű filmek fölé.

2021-04-01 20:45:16 Swingers (1996) / Bárbarátok Adam Taylor (5) #8

Tipikus független vígjáték, csupa jó értelemben: remek dumák, jó színészek, egyedi hang - ezer ilyet láttunk már, mégis baromi frissnek hatott, minden percét élveztem.

Sziasztok, ezt szeretném kérni:
https://www.imdb.com/title/tt11394276/
Köszi!

2021-03-22 13:50:10 [Melyik a kedvenc sitcomod?] Adam Taylor #18

Fáj a Community hiánya, de a voks a Jóbarátok-How I Met Your Mother párosra ment.

Sziasztok, szeretném kérni:
https://www.imdb.com/title/tt8435324/
Köszönöm!

2021-03-15 17:35:43 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11531

Én pedig örülök hogy Te/Ti vagytok kisebbségben, Bakalovának abszolút jár a jelölés. Díj persze nem, azt remélem a Minari mamája kapja.

előzmény: Dió (#11530)

Ami nekem a legjobban fájt:

Sean Penn győzelme Mickey Rourke helyett
A király győzelme a Social Network helyett
Birdman a Sráckor helyett
12 év rabszolgaság a Gravitáció helyett

Nyilván azért inkább a közelmúlt, mert ezeket követtem szorosabban.

Nincs annyira groteszk, mint A kedvenc, de hangvételében ahhoz nagyon hasonló - engem kilóra megvett humorával, na meg azzal a remek kontraszttal, amit a parókákba burkolt, merev arisztokrácia és az őrület felszabadult pillanatai nyújtottak. Nigel Hawthorne egészen zseniális!

2021-02-10 08:20:01 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11501

Sajnos várható volt, nem nagyon olvastam olyan külföldi kritikát, ami egyértelműen pozitív vagy hurrá-hangulatú lett volna. Viszont a tajvani The Sun-t beimádkozták a kritikusok a shortlistre - tényleg ideje megnézni :)

előzmény: Ágó (#11500)

2021-02-03 08:48:20 Pieces of a Woman (2020) Adam Taylor (4) #42

A zseniális első fél óra után folyamatosan gyengül és erőtlenedik a film, de elsősorban Kirby alakítása miatt még így is hatásos és erős dráma marad.
Mundruczóval kapcsolatban egyébként ez már a sokadik visszatérő érzésem: remek ötletek, parádés megoldáok után mintha egyszerűen szétfolyna az ujjai között a film, nem tudja a teljes játékidő alatt fenntartani ugyanazt a magas minőséget. A Pieces of a Woman-nél talán az zavart legjobban, hogy a brutálisan erős, nyers kezdés után minden szimbólum és metafora mesterkéltnek és erőltetettnek hatott.
Ugye jól rémlik, hogy az Ellen Burstyn által elmondott Holokauszt-történet ugyanaz, amit az On the Spot-os Born in Auschwitz-ban elmond a főszereplő édesanyja?

Csatlakozom, remek kis krimi, egyszerre hommage a kölyöknyomozós matinék/képregények és azon noirok előtt, melyekből azok kivirágoztak. Maga a rejtély is képes végig fenntartani a feszültséget, de a hangulat az, ami igazán megfog - ennek az édesbús melankóliának pedig Brody poszterarca lehetne. Aki látta a Narancsvidéket, valószínűleg egy életre megkedvelte őt, üdítő ismét egy ennyire testhezálló szerepben látni őt.

Kellemes meglepetés a film - semmit nem hallottam róla, és ha J. K. Simmons nem szerepel a stáblistán, akkor valószínűleg soha nem is néztem volna meg. Az ő jelentősége ennyiben nagyjából ki is merül: nyúlfarknyi szerepében nem több, mint nézőcsalogató. Ami viszont ott is tartja a nézőt, az a különleges atmoszféra: az egész olyan, mintha a Nevetséges Napóleon találkozott volna a Micimackóval. A film mikrokozmoszában mindenkinek van egy kattanása: a szomszéd kisfiú nem tud pislogni, ezért folyamatosan a szemébe kell cseppentenie - emiatt pedig hiába imád focizni nem csatlakozhat a csapathoz; a családját védelmező apukát szerettein kívül egyedül a házát megtámasztó gerenda érdekli; az önbizalomhiányos anyuka inkább ki sem mozdul a házból és egész nap húsgolyót süt; a tanár pedig saját férfiasságát úgy igyekszik bizonygatni, hogy egy kígyót hordoz be óráira szemlétetőeszközként.
Nem tiszta, hol játszódik a cselekmény - a film feléig meg voltam győződve róla, hogy Ausztráliában -, mindenki csak úgy elvan a saját heppjével, mint a szereplők a Százholdas Pagonyban. Így van ezzel Vitorlás, a főszereplő kisfiú is, aki a véletlen - sors? - segítségével talál egy gitárt, majd ezzel egy célt is: dalt kell írnia beteg nagymamájának. Ez aztán az egész kis közösséget megváltoztatja - hogy aztán mégis minden maradjon a régiben. Mint egy - nagyon egyedi hangulatú, tüneményes - mesében.

Ugyanez jutott az eszembe, azaz hogy Attenborough itt nagyon (talán túlzottan is) apolitikus akart lenni. Mert legyünk őszinték, valójában tényleg egyszerűen kevesebb embernek kellene születnie, csak ezt épp így nem lehet kimondani. Ha viszont minden ország és társadalom eljut a jóllét és fejlettség bizonyos fokára, automatikusan csökken a születésszám: egyrészt a fejlett egészségügyi rendszer miatt tovább élnek az emberek; elterjedtebbé válnak a fogamzásgátló megoldások; oktatás, művelődés stb-stb. hatására a gyerekvállalás választás és nem sors és szokásjog kérdése lesz stb-stb. Szerintem kifejezetten elegáns, ahogy ezt az érzékeny és összetett témát egyszerűen Japán példájával mutatja be, mert tökéletesen érthető mire gondol - másrészt persze azt is értem amit Tenebra ír.

előzmény: cucu (#4)

Az évvégi pótlás során egy rakás ilyen független kisdrámát láttam és kicsit bele is fáradtam az ilyen típusú filmekben - de a Saint Frances valami egészen különleges tünemény. Jason Reitman Tully-ját juttatta eszembe, csak épp a terhesség helyett az abortusz ritkán látott oldalát mutatja meg. Egyszerre érzékeny dráma és szórakoztató dramedy, Kelly O'Sullivan-t és Ramona Edith Williams-et pedig minden pillanatban öröm nézni.

2021-01-15 13:29:29 Small Axe (2020) / Kis fejsze Adam Taylor (4) #1

Az első (Mangrove) rész az egész sorozat fénypontja, a hangulat, a feszültség, a dráma, minden a helyén van. A második (Lovers Rock) nem hiába megosztó: nem egy lap és kritikus az év (egyik) legjobbjának nevezi, a nézői értékelések alapján viszont ez a leggyengébb. Az igazság valahol kettő között van: történet alig van, a hangulat, a zene, a jelmezek, az operatőri és rendezői munka viszont jeles - de sok az egy óra, így a végére már inkább untam.
A harmadik (Rend, White and Blue) talán a legszimplább rész, de ennek ellenére - vagy talán épp ezért - hatásos, nekem tetszett.
A negyedik (Alex Wheatle) talán a leggyengébb láncszem, az első két rész ötvözése, de mintha pont azok gyengeségeit öntötték volna egy külön epizódba.
Az ötödik (Education) részre szintén ráfért volna a vágóolló, a közepe táján elég vontatottá válik, viszont a sztoriból McQueen kihozza ami benne van.

2020-12-31 22:22:30 [Vapiti 2020] Adam Taylor #7

Az évvége alkalmából ismét összeállítottam a filmes toplistámat - eddig minden évben csak a magyar mozis bemutatókat vettem figyelembe listázáskor, ami a streaming erősödésével egyre kevésbé volt releváns. Idén a korona miatt persze nem volt már értelme csak a mozikra összpontosítani, de ezt a "legálisan Mo-n elérhető" dolgot is elengedtem. Így értelemszerűen rengeteg induló kimaradt, de ez egy ilyen év volt. Szóval szerintem ezek voltak 2020 legjobbjai.

1. Staten Island királya
2. Sound of Metal
3. Feels Good Man
4. Hamilton
5. A chicagói 7-ek tárgyalása
6. A befejezésen gondolkodom
7. Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre
8. Van Gogh az örökkévalóság kapujában
9. Az ifjú Ahmed
10. Spontaneous
11. Host
12. Mindig az ördöggel
13. Palm Springs
14. Nyomorultak
15. Felkeverve
16. Dick Johnson halálai
17. The Vast of Night
18. Shithouse
19. Wolfwalkers
20. Az 5 bajtárs
21. Crip Camp
22. Előre
23. Borat utólagos mozifilm
24. Úriemberek
25. Kisasszonyok
26. Kajillionaire
27. A búcsú
28. Corpus Christie
29. Lelki gyakorlatok
30. Tenet

Szerintem rossz a következtetésed, mert pont az ellentéte lesz majd: kizárólag 200 milliós csinadratta lesz majd, mert egyedül ezek miatt megy el az ember moziba - ezek nyújtanak olyan élményt, amit a nagyvásznon kell látni. A romkomok, krimik már nagyjából ki is koptak a mozikból, ezeket inkább streamingen nézzük. Viszont mikor már eléggé felduzzadt a legnagyobb platformok bázisa, és nem kellenek majd hozzá blockbusterek (mint most az HBO Max, korábban Netflix és társai esetében), akkor már nem éri majd meg lemondani az 1 milliárdos bevételről és Wonder Woman-ék visszaköltöznek a nagyvászonra.

előzmény: kaamir (#4)

2020-11-25 16:27:34 First Cow (2020) Adam Taylor (3) #2

Baromira fura film, első nézésre nem is igazán tudtam vele mit kezdeni. A sztori szinte elhanyagolható, de van egy megkapó, melankolikus-posztapokaliptikus hangulata; a képvi világ, a jelmezek, a színészi játék mind rendben van. Mégis, ahogy Xuja írja, néha hihetetlenül leül a film, és nem mozdul semerre.
Egy újranézést mindenképpen megér.

2020-11-03 09:05:43 Relic (2020) / Relikvia Adam Taylor (3) #4

Elképesztően erőtlen, horrornak gyenge, drámának felszínes film. A hangulatkeltésnek szánt penészes falak nagyjából fél óráig voltak érdekesek, ahogy maga a mozi is. A lezárás egyébként tényleg hatásos, de ez így rettentően kevés.

A film első fele (első része?) zseniális, igazi szórakoztató romantikus film, amelyben remelk arányban keveredik a dráma és a komédia - a második másfél órában azonban eléggé leül a cselekmény és kicsit vontatottá válik az egész. Ennek ellenére ajánlom mindenkinek, jól írta Ugor, igazi gyöngyszem!

Az év egyik legerősebb filmje, Sorkin-hoz méltó penge szkripttel - bár engem eddig sem zavart, hogy nála majd' mindegyik figura nyelve úgy pereg mint egy AK47-es, figurái a teljes Wikipediát a fejükben hordják, de ezúttal nincsen öncélú elméskedés és földtől elemelkedett szócsaták sem. Van viszont egy hihetetlenül izgalmas tárgyalás egy ügyről, amiről még életemben nem hallottam, a kezdeti zavarok után a film mégis tökéletesen érthetően átadta az egész sztorit, na meg hogy mit is jelentett ez akkoriban.
Legalább ennyire izgalmas A chicagói 7-ek tárgyalásának vetülete a mára nézve, amikor egészen hasonló megmozdulások zajlanak szerte Amerikában, a tüntetések résztvevőit pedig egészen hasonlóan igyekszenek Antifa-címkével egyetlen névtelen masszába kenni.

A Synecdoche-t emlékeim szerint 20 percnél kikapcsoltam, nagyon nem jött be, ez viszont, mint az osztályzatomból is látszik, betalált. Persze Kaufmannál mindig kulcsfontosságú, fel tudjuk-e venni a rezgését és ráállunk-e a hullámhosszára, de szerintem A befejezésen gondolkozom több fogózót nyújt a Synecdoche-nál. Épp az tetszett benne, hogy egyszerűen annyira sűrű és összetett, hogy szerintem 10 újranézés után se fogom az alkotói szándék minden elemét megérteni, de a hangulat, a színészek, a párbeszédek, a párkapcsolati dilemma, ami a teljes világnézetet/kortünetet jellemez - szóval mindez annyira szuggesztív és hatásos, hogy engem megvett kilóra.

előzmény: MicaHiro (#3)

2020-09-14 17:30:37 Hab (2020) Adam Taylor (4) #15

Persze, mondani is szoktam, hogy aki nem akar sablonokat látni, ne nézzen romkomot, horrort, thrillert, scifit, westernt, stb-stb.

előzmény: TheDriver (#14)

2020-09-14 11:23:58 Hab (2020) Adam Taylor (4) #13

Meglepően jó film, és tagadhatatlanul azért, mert végre nem ugyanazok az elhasznált arcok adják elő az ezereéves sablonokat. Persze nem váltja meg a világot, de szerintem működik és végig szórakoztató marad.

Judd Apatow-ból írtam az egyik szakdolgozatomat, Pete Davidson-t pedig a mellőzése ellenére is az SNL-ben kedveltem meg - ajánlom tőle a Netflix-es stand upját, szerintem mérföldekkel előzi Kevin Hart vagy Dave Chapelle legutóbbi specialjeit. A cikkek közé beküldtem egyet, ami Davidsonnal foglalkozik.

2020-06-25 09:27:04 Waves (2019) / Hullámok Adam Taylor (5) #1

Az első egy óra zseniális - pedig a sztori szerint tényleg semmi különös, de olyan stílusa és lendülete van, hogy engem egyből berántott. A film második fele már jóval gyengébb, de még így is ott remeg a kezem az 5-ös felett.

2020-06-20 23:11:54 Giant (1956) / Óriás Adam Taylor (3) #26

Az Elfújta a szél találkozása a Dallassal - csak épp az előbbi nagyívű, megkapó romantikája helyett utóbbi rágógumihoz hasonló elnyújtása érvényesül. Itt-ott vannak benne remek jelenetek és figyelemreméltó motívumok, de egyszerűen nem tudott berántani a film, végig lapos, takaréklángon égő maradt.

2020-06-18 12:10:21 Da 5 Bloods (2020) / Az 5 bajtárs Adam Taylor (4) #15

A Blackkklansmannél hatásosabb, szórakoztatóbb film - kicsit egyenetlen, de aztán a végén minden a helyére kerül. Persze harsány és néhol hatásvadász, de a szájbarágósan egyértelmű Black Lives Matter-motívum mellett baromi jól kezeli az uralkodó osztály elnyomásának kérdését - Vietnam ugyanúgy nem a feketék háborúja volt, ahogy a vietnámiaké sem, hosszú évek szisztematikus elnyomása és kizsigerelése viszont nem múlik el nyomtalanul.
Önmagában is remek film, de a jelenlegi politikai-társadalmi klíma és a fejreállt mozis és díjszezon miatt nem tudom elképzelni, hogy a jövő évi Oscaron ne ismerjék el a filmet. A férfi főszereplő mellett akár a rendezői és Legjobb film kategóriában is.

2020-06-11 09:32:51 Summer of 84 (2018) / '84 nyara Adam Taylor (3) #20

Nagyon rég láttam már olyan filmet, ami ennyire betonközepes - az akaratnak a halvány jelét sem fedeztem fel, hogy a Summer of 84 több akarna lenni egy hommage-nál. Egyszerűen minden (MINDEN) újrahasznosított: a sztori, a karakterek, a fordulatok, a szövegek. Pedig tényleg csak egy pici kellett volna: egy csipetnyi humor vagy önreflexió, vagy olyan párbeszédek, amiket nem teljesen, egy az egészében kopipézteltek a kissrácok közhelygenerátorából.
Épp ezért nekem kevésbé működött a dolog, szemernyi feszültséget nem éreztem. A vége kimondottan idegesített ilyen egyszerűen nincs, hogy valakit passzióból életben hagyok - nagyjából mindent tudnak a fickóról, így még azelőtt kapják el, hogy rászárad a sár a lökhárítójára. Másrészt pont azt hagyná életbe, aki - egy borzalmasan előadott mondat tanulsága szerint - tönkretette az életét? Hagyjuk már

Sziasztok, szeretném kérni:
https://www.imdb.com/title/tt8923484
Köszi!

Sziasztok, ezt a minisorozatot szeretném kérni:
https://www.imdb.com/title/tt11823076/?ref_=nv_sr_srsg_0
Köszi!

Sajnálom, hogy ennyire kevés szó esik a vígjátékokról, illetve a 40 perc alatti sorozatokról - a fenti listán talán ha három ilyen van, és a kommentek között is csak néhányan említik ezeket. Pedig szerintem az egyik legfontosabb trend volt a szitkomok partvonalra szorulása és a comedyk dramedyvé változása. A Fleabag jó példa, de ott van a Masters of None vagy az Atlanta is, amelyek szerintem simán ott vannak a legnagyobb tévés tejesítmények között. Ja és ha a Parks and Rec felkerült, akkor muszáj megemlíteni a zseniális Community-t, vagy az American Vandal-t.
Fentiek közül a legjobbnak a Braking Bad-et, a The Leftovers-t és a Chernobyl-t tartom, kedvencem a Stranger Things volt, legnagyobb hatású a Game of Thrones, személy szerint engem pedig a When They See Us érintett meg leginkább.

2020-02-11 12:49:31 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11451

Akkor élné válságát Hollywood, ha a bevételek csökkennének - ez mint tudjuk, nem így van. Egyszerűen paragigmaváltás van a steaming- és nem lineáris platformok miatt.
Az Oscar egy egyszerű népünnepély, egyetlen stúdió fejesének se lesznek álmatlan éjszakái a csökkenő nézettség miatt. Sőt, még a csöppet leszereplő Netflix sem búslakodik, a jelölések meg a díj körüli felhajtás bőven hozott neki annyi előfizetőt, hogy megérje pénzelni Scorseset, Baumbach-ot és társait.
Ne feledjük hogy az Oscar még mindig a legnézettebb díjátadó - őszintén szólva a mai környezetben badarság lenne azt várni hogy ugyanannyian nézzenek egy ilyen műsort, mint évekkel-évtizedekkel ezelőtt. Legyünk őszinték, az Oscart azok élvezik, akik érdekeltek, meg azok a filmrajongók, akiket érdekel annyira ez az egész hogy megnézzék a jelölt filmeket - igen, én is ilyen vagyok, a rövid dokumentumfilmekig bezárólag a jelöltek 98%-át láttam, de tudom, hogy kisebbségbe tartozom. Egy átlagos tévénézőt - aki nem üli végig a 3 és fél órás Az írt, nem érdeklik a külföldi és dokumentumfilmek és maximum a Jokert látta a jelöltek közül - hidegen hagy ez az egész. Az eredményeket megnézi később, a ki milyen ruhát viselt-cikkeket meg végigkattintja, ennyi.
Az már más kérés, hogy maga az Oscar értékválságban van - évek óta képtelen eldönteni, milyen díj kíván lenni. Régen könnyebb volt, a legtöbb pénzt hozó filmekből bőven kijött egy jelöltlista, mert Kramer konta Kramerek, Esőemberek, meg A muzsika hangjai-típusú filmek érdekelték az embereket. Ma már nagyon nem. Szóval most van az a faramuci helyzet, hogy néha próbál rétegfilmeket (Holdfény) díjazva Cannes után szabadon filmművészeti díj lenni, máskor meg inkább a tömegízlés felé hajlik - szerintem egyikel sincs baj, az a baj hogy nem tudja eldönteni, melyik ligában játszik. Így jönnek ki olyan győztesek, mint a Zöld könyv meg A víz érintése - sem nem művésziek vagy előremutatóak, sem nem tömegmozik; két szék között a földre ülnek.
Baromira örülök a Parasites győzelmének, de én is azt gondolom, hogy nem váltja meg a világot - az Oscar olyan mint egy hatalmas multi, túl nagy ahhoz hogy hirtelen változzon és alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez.

előzmény: Ugor (#11447)

2020-02-10 12:28:50 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11427

Szégyenlem magam hogy nem tartottam ki saját állításom mellett, és végül betippeltem az 1917-et :D De végül is így csak nagyon volt az öröm.

előzmény: kaamir (#11413)

2020-02-09 20:34:06 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11374

Saját tippelde:

LEGJOBB FILM
Nyerni fog: 1917
Nyerni kellene: Élősködők

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ
Nyerni fog: Joaquin Phoenix (Joker)
Nyerni kellene: Joaquin Phoenix (Joker) / Antonio Banderas (Fájdalom és dicsőség)

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ
Nyerni fog: Renée Zellweger (Judy)
Nyerni kellene: Renée Zellweger (Judy)

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ
Nyerni fog: Brad Pitt (Volt egyszer egy... Hollywood)
Nyerni kellene: Brad Pitt (Volt egyszer egy... Hollywood)

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ
Nyerni fog: Laura Dern (Házassági történet)
Nyerni kellene: Florence Pugh (Kisasszonyok)

LEGJOBB RENDEZŐ
Nyerni fog: Sam Mendes (1917)
Nyerni kellene: Bong Joon-Ho (Élősködők)

LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNYV
Nyerni fog: Élősködők
Nyerni kellene: Élősködők

LEGJOBB ADAPTÁLT FORGATÓKÖNYV
Nyerni fog: Jojo nyuszi
Nyerni kellene: Kisasszonyok/ A két páoa

A LEGJOBB FÉNYKÉPEZÉS
Nyerni fog: 1917
Nyerni kellene: 1917

A LEGJOBB VÁGÁS
Nyerni fog: Élősködők
Nyerni kellene: Élősködők

LEGJOBB LÁTVÁNYTERV
Nyerni fog: Volt egyszer egy... Hollywood
Nyerni kellene: Élősködők

LEGJOBB KOSZTÜM
Nyerni fog: Volt egyszer egy... Hollywood
Nyerni kellene: Volt egyszer egy... Hollywood

LEGJOBB SMINK
Nyerni fog: Botrány
Nyerni kellene: Botrány

LEGJOBB FILMZENE
Nyerni fog: Joker
Nyerni kellene: Kisasszonyok

LEGJOBB BETÉTDAL
Nyerni fog: Rocketman
Nyerni kellene: Toy Story 4

LEGJOBB HANGKEVERÉS
Nyerni fog: 1917
Nyerni kellene: Ad astra

LEGJOBB HANGVÁGÁS
Nyerni fog: 1917
Nyerni kellene: 1917

LEGJOBB VIZUÁLIS EFFEKTUSOK
Nyerni fog: 1917
Nyerni kellene: Az oroszlánkirály

LEGJOBB DOKUMENTUMFILM
Nyerni fog: Az amerikai gyáregység
Nyerni kellene: Az amerikai gyáregység

LEGJOBB RÖVID DOKUMENTUMFILM
Nyerni fog: Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)
Nyerni kellene: Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)

LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM
Nyerni fog: Toy Story 4.
Nyerni kellene: Keresem a testem

LEGJOBB ANIMÁCIÓS RÖVIDFILM
Nyerni fog: Kitbull
Nyerni kellene: Kitbull/ Mémorable

LEGJOBB RÖVIDFILM
Nyerni fog: The Neighbor's Window
Nyerni kellene: The Neighbor's Window/ Brotherhood

LEGJOBB NEMZETKÖZI FILM
Nyerni fog: Élősködők
Nyerni kellene: élősködők

2020-02-09 18:10:48 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11370

- American Factory --> sokáig fő esélyes volt, zseniális doku a globalizmusról, az amerikai rozsdaövezetről, a kínai gazdasági honfoglalóról, na meg a két nemzet között feszülő kulturális ellentétekről. És mégsem szájbarágós-megmondós mozi, végig szórakoztató és humánus marad. A hongkongi tüntetések miatt ott a politikai színezet; ráadásul Obamáék produkciós cége készítette, szóval a protestszavazatokat is bezsebelheti.

- For Sama --> egy anya története a porrá bombázott Aleppóban. Legalább annyira érzékeny, mint amennyire megrázó mozi, most talán pont ez a frontrunner. Viszont nagyon hasonlít a The Cave című másik jelölthöz, ami ugyancsak a szíriai helyzetet mutatja be egy barlangkórházban dolgozó, főleg nőkből álló orvoscsapaton keresztül.

- Honeyland --> Ezt főleg azért emlegetik esélyesként, mert ott van a Külföldi film jelöltek között is, de szerintem ez alapvetően semmit sem jelent; hány olyan Külföldi film jelölt volt például, amit több kategóriában is jelöltek, mégsem nyert? De persze emellett is szólnak érvek, a zöldhullámra és a klímaválságra ez rezonál a leginkább, és az American factory-hoz hasonlóan könnyen befogadható film, ami ráadásul jól is néz ki.

előzmény: kajaktej (#11364)

2020-02-09 17:42:37 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11363

Nem olyan ritka, hogy a Legjobb rendezőt és a Legjobb filmet más viszi el, főleg mostanában - ha jól számolom, az elmúlt 10 évben ez 5-ször fordult elő. Ami a ma estét illeti, Bong Joon-ho-nak sajnos még így is több esélye van a díjra, mint magának a filmnek.
Viszont én merész vagyok, szerintem a vágást elviszi, és a production design-ra is van esélye.
A legszorosabb kategória viszont szerintem ezúttal a Dokumentumfilm és az Animáció. Mindkettő simán háromesélyes.

előzmény: kajaktej (#11362)

2020-02-08 13:12:54 Judy (2019) Adam Taylor (3) #3

Az egész filmnél az volt az érzésem, mintha egy álom- vagy kómajelenetet néznék; semmi dramaturgia vagy koherencia. A flashbackek pedig egyenesen nevetségesek - persze-persze, Zellweger jó, de egy ennyire közepes filmet ez se tud megmenteni.

2020-02-05 16:24:10 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11344

https://www.hollywoodreporter.com/lists/brutally-honest-oscar-ballot-irishman-was-boring-tarantino-amazing-1275576
Itt egy ellenvelemeny: a Parasites ne nyerjen mert kulfoldi, az Oscar pedig amerikai dolog; es egyebkent is kapja be mindenki aki nem amerikai. Viszont az Akik maradtak volt a kedvenc nemzetkozi filmje iden.

előzmény: Vektor (#11343)

2020-02-04 20:51:10 Mémorable (2019) Adam Taylor (5) #1

Zseniálisan érzékletes, Oscar-jelölt animáció film az Alzheimer-kórról.
Itt nézhető:
https://vimeo.com/325835165/dec4c9a9ae

2020-02-03 12:30:22 Late Night (2019) / Talk Show Adam Taylor (3) #1

Annyira szeretem az ilyen típusú filmeket: remek dialógusok, inkább kedélyes kuncogást, mint harsány nevetést kiváltó poénok, remek színészek - a probléma az, hogy a Late Night csak szeretne ilyen lenni; látszólag ott is van a vásznon minden ezek közül, csak épp a lényeg hiányzik: az ötlet, a kreativitás, valami plusz, ami miatt nem felejtem el az egészet már a stáblista idején.
Ilyen filmek nagyon ritkán jutnak el mozikba, inkább a Netflixen és társaikon pörögnek, a Late Night-ot látva pedig jó ideig nem is lesz új próbálkozó: szemmel láthatóan az volt az írók egyetlen selling point-ja, hogy MeeToo, de ezúttal nővel. Ezzel is nyerte a tengerentúli kritikusok többségét, a nézők viszont magasról tojtak rá - joggal. Mert hogy nem is túl vicces, nem is túl eredeti, és még a témájával sem nagyon kezd semmit.
Sokat elmond a moziról, hogy nyáron egy pennsylvaniai kisváros mozijában terveztem megnézni, azt hiszem talán egy héttel a premierje után - mikor kértem rá a jegyet, a srác a pult mögül úgy nézett rám, mint egy űrlényre és bevallotta, hogy bár még hivatalosan műsoron van, gyakorlatilag már nem vetítik, mert senkit nem érdekel. Így kénytelen voltam 3 napon belül kétszer megnézni a Toy Story 4-et.

2020-01-20 16:28:22 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11320

Kint baromi nagy hagyománya van az érdekvédelmi szervezeteknek és céheknek, van sajátja az íróknak, vágóknak, rendezőknek, színészeknek. Mivel utóbbiak vannak a legtöbben, az ő céhük a legnagyobb, a tagság pedig jelentős átfedést mutat az Akadémia tagságával. Ha jól rémlik, a több ezerből random módon válogatnak valami 2500 főt minden évben, ők szavaznak az SAG-díjra.
Önmagában mint a legtöbb díj, ez is csak annyiban jelentős, hogy mennyiben jelzi előre az Oscart. Régen elég jó prediktornak számított, de ma már annyit változott a szavazási procedúra, a tagság, a marketingkampány stb. hogy ez setúl megbízható. Ha jól rémlik '95 óta három film volt, ami SAG-jelölés nélkül tudott Legjobb filmet nyerni, ebből kettő viszont épp az elmúlt két évben történt.
Javítsatok ki ha valami hülyeséget írtam.

előzmény: tomside (#11319)

2020-01-20 11:46:05 [Megérdemelte-e az Oscart...] Adam Taylor #11318

Hetek óta szajkózom hogy nyerni fog, de az SAG győzelem ellenére most mégis úgy látom, az 1917 sajnos be fogja előzni. Sokkal konformabb, technikailag pedig olyan teljesítmény, hogy tuti hogy meghajolnak majd előtte. Fiatalítás ide, diverzitás oda, az elmúlt két év bebizonyította, hogy még mindig az a nyerő, amelyik könyebben csúszik.
Talán a rendezőknél Bong Joon-ho odaérhet.

előzmény: Vektor (#11314)

Hali, ezt szeretném kéri:
https://www.imdb.com/title/tt6016744/
Magyar címe Netflixen: A demokrácia örvényében.
Köszi!

Sziasztok, szeretném kérni.

https://www.imdb.com/title/tt9204606/
Magyar címe a Netflixen: Csüggedés
Köszi!

  • 1
  • 2
  • ...
  • 9