Adam Taylor

Miről/Kiről Oldal Írás Mikor
Häxan
Boszorkányok
magyarnarancs.hu Pusztító emberi sötétség a boszorkányfilmek skandináv ősében
Dokumentumfilm, áldokumentumfilm, horror, dráma és paródia: a Boszorkányok messze megelőzte korát.
2020-08-25
Watchmen
 
magyarnarancs.hu Soha semmi nem ér véget
A legenda szerint Alan Moore-nak, a Watchmen képregény alkotójának annyira elege lett művei gyatra adaptációiból, hogy gyakorló varázslóként és a feketemágia híveként egyszerűen megátkozta a 2009-es filmváltozatot készítő Zack Snydert.
2020-07-06
Gisaengchung
Élősködők
magyarnarancs.hu Az Oscaron érhet csúcsra a dél-koreai sikerfilm
„Amint legyőzi valaki a felirat jelentette kétcentis akadályt, rengeteg csodálatos filmmel találkozhat” – nyilatkozta filmje Golden Globe-győzelme után Bong Joon-ho, stílusosan koreaiul. Mára már közhelyszámba megy, hogy aki valódi filmcsemegékre vágyik, annak nem a Hollywoodból érkező exporttermékeket kell figyelni – évek óta tendencia, hogy az Oscar legjobb külföldi (immár Nemzetközi) film kategóriája annyira erős, hogy simán lepipálja a legjobb filmekét is.
2020-01-11
magyarnarancs.hu 25 film, amiért érdemes volt moziba menni 2019-ben
Marvel-mozi lett minden idők legtöbbet kasszírozó filmje; a Star Wars-saga egy nem túl jól sikerült epizóddal búcsúzott; a csapból is adaptációk ömlöttek; alig tudtunk úgy moziba menni, hogy ne Miki egérék zsebét tömjük; ha pedig otthon filmeztünk, tuti hogy egy másik kisgömböcöt, a Netflixet tápláltuk – mindezek alapján akár be is zárathatjuk a mozikat, hiszen a trendek a filmekhez hasonlóan évek óta ugyanazok. Mégis akadt egy maroknyi film, melyre nemcsak érdemes, de nagyon is ajánlatos volt jegyet váltanunk 2019-ben.
2019-12-31
The Sisters Brothers
Testvérlövészek
magyarnarancs.hu Választhatja-e a békés életet az, akinek múltja vérben ázik?
Ha egy western főhőseit Sisters testvéreknek hívják, az már önmagában árulkodó, de ugyanilyen sokatmondó, ha azt a bizonyos westernt egy francia rendező jegyzi, akinek legkedveltebb témái a bűn és az emberség mibenléte, s ez pedig az első kiruccanása Hollywoodba.
2019-05-20
Mary Queen of Scots
Két királynő
m.magyarnarancs.hu A nagyhatalmi politika a mocskos, és erről nem a politikusok tehetnek
Férfifaló csábító vagy a gátlástalan politikai játszmák áldozata, bitorló vagy jogos trónkövetelő? A történészek még mindig vitatkoznak Stuart Mária alakjáról, akiről a halálán kívül kevés biztosat tudni, de még az is kérdést vet fel: áruló vagy mártír?
2019-03-30
magyarnarancs.hu Miki egér felfalta a rókát, és egy igazi szörnyet teremtett
A Disney 71,3 milliárd dollárért felvásárolta a 21st Century Fox filmes és televíziós részlegét. A tranzakció értéke körülbelül a magyar GDP felének felel meg. Az így létrejött gigacég a mozibevételek akár 40 százalékát is megkaparinthatja.
2019-03-30
magyarnarancs.hu Régi kedvenceink megöregedtek, megcsúnyultak, nyugdíjba mentek és nemsokára fűbe harapnak
Néhány napja Keanu Reeves és Alex Winter egy Twitteren közzétett videóban jelentették be, hogy hamarosan folytatódik az idén harminc éves kultikus filmsorozatuk, a Bill és Ted. Nemcsak a főszereplők, de William Sadler is látható lesz majd a Kaszás szerepében – vagyis teljes lesz a csapat. Nem ez az egyetlen sorozat, ami hosszú kihagyás után tér vissza a vászonra – sőt, mintha mostanában csak ilyen filmekkel lenne tele a mozi.
2019-03-30
The Favourite
A kedvenc
fidelio.hu Mocskos kis intrikák a királyi udvarban
Yorgos Lanthimos rendező sutba vág mindent, amit a kosztümös drámákról eddig gondoltunk: szatirikus parabolájában a szerepek, kapcsolatok és hagyományok is megkérdőjeleződnek. Felejtsük el a poros és unalmas jelzőket - rég nem láthattunk ilyen friss kvázi-történelmi filmet.
2019-03-08
magyarnarancs.hu A középszerűség diadala, vagy a mozi győzelme volt az idei Oscar?
Napokkal az Oscar díjátadó után a filmvilág egy része még mindig dühöng, míg az elemzők továbbra is azt találgatják, hogyan nyerhette meg a Zöld könyv a Legjobb film díját; na és hogy mit jelent győzelme az Akadémia, Hollywood, és egyáltalán a filmvilág jövőjére nézve.
2019-02-28
Beautiful Boy
Csodálatos fiú
fidelio.hu A szerető családi háttér sem jelent biztosítékot
Bárki függővé válhat - sugallja a Csodálatos fiú, ami végre nem a szokásos, látványos de sablonos eszközökkel közelíti meg a szerhasználatot. Ennek ellenére mégis inkább elhibázott lehetőségnek hat.
2019-01-29
magyarnarancs.hu A Zöld könyv és a Bohém rapszódia az idei Oscar rosszfiúi
Közepes filmek díjazása miatti felháborodás, vagy jól megtervezett lejárató kampány – mi történhet még az Oscarig?
2019-01-24
fidelio.hu Ültem a Jóbarátok kanapéján, fogtam Oscar-szobrot és még a Teszlek Süveg is beosztott
Az egyik legpatinásabb amerikai filmstúdió programja egyszerre ad betekintést a filmkészítés kulisszatitkaiba, és reklámozza szenvtelenül a saját termékeit. Nemcsak azt tudhatjuk meg az ilyen programokon, miért néz ki minden amerikai utca ugyanúgy a filmeken, de akár a klasszikus filmekből származó kincsekre is bukkanhatunk.
2018-09-16
Mary Magdalene
Mária Magdolna
fidelio.hu A legjobbkor érkezett a mozikba a Biblia egyik legrejtélyesebb alakja
Prostituált, Jézus felesége, esetleg az Apostolok Apostola? Mária Magdolna alakjára az elmúlt kétezer év alatt sok minden rakódott, figurája ma, a nőjogi mozgalmak idejében mégis érdekesebb mint valaha. De nemcsak ezért érdemes megnézni a róla szóló új mozifilmet.
2018-04-02
fidelio.hu Semmi különös, csak egy mexikói drogkalamajka
Már a sztoriból is nagyjából belőhetjük, milyen filmről van szó: biztosak lehetünk, hogy lesz benne egy rakás káromkodás, egy tucat félreértés, néhány erőszakos halál, és a mexikói felállásnak nevezett "mindenki mindenkire fegyvert fog"-szituáció is kialakul valamilyen formában. Ezeket a Gringo mind ki is pipálja. A probléma, hogy ezen túl nem is igen törekszik semmire.
2018-03-31
fidelio.hu Minden idők legidősebb Oscar-díjasa – James Ivory, a kosztümös drámák királya
Két legendás alkotótársával, állandó producerével és forgatókönyvírójával aratta a legnagyobb sikereit. Ők már nem élhették meg, hogy James Ivory megkapta régóta megérdemelt Oscar-díját. Apró indiai filmekkel kezdte pályáját, majd lassan a 20. századi angol arisztokrácia felé fordult. Az Oscart végül egy meleg love story-ért nyerte, nem is rendezőként, hanem forgatókönyvíróként.
2018-03-15
Testről és lélekről
On Body and Soul
fidelio.hu Nyerhet-e Oscart a Testről és lélekről?
Ha emlékszünk a Saul fia menetelésére, ott szinte naponta érkeztek a hírek a sajtóeseményekről, fogadásokról és vetítésekről, Nemes Jeles László és Röhrig Géza pedig hónapokig járták a világot a filmet promózva − ilyesmiről nem hallani Enyediéktől. Ha itthonról nehezen is látható a film kampánya, Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója nemrég egy sajtótájékoztatón azt mondta, az Akadémiánál igenis mindenki tudja, mi az a Testről és lélekről − reméljük, neki van igaza.
2018-03-04
Lady Bird
 
fidelio.hu Ha veszekedtél már a szüleiddel, neked ez lesz az év legjobb mozija
Sokszor, sok helyen láttuk már a Lady Bird egyes jeleneteit, de Gerwig képes volt ezeket a bevett fordulatokat egy koherens, nosztalgiával és gyerekes szeretettel teli mozivá varázsolni, ami nemcsak a felnőtté válás, de szüleink és szülővárosunk előtt is fejet hajt a maga keresetlen módján - mindegy hogy Sacramentóból, vagy egy vidéki magyar kisvárosból származik valaki.
2018-03-02
fidelio.hu Amerika és az oroszok is imádták a magyar színésznőt, ma már a sírja sincs meg
Hívták Németországba filmezni, de kivárt, hívták Hollywoodba, de nem ment - amikor pedig mégis útra kelt, már késő volt. Gaál Franciska egész életében a megérzéseire hallgatott, de ez nem sokat segített karrierjén. Magyarországon színpadi szerepei miatt rajongtak érte, Németországban és Oroszországban pedig filmsztárként lett ismert. Hollywoodban is bemutatkozott - ismét egy érthetetlen lépése törte ketté amerikai karrierjét.
2018-02-09
fidelio.hu A bájos filmek és kőkemény drámák éve - 2017 legjobb filmjei
Régi nagy nevek nyúltak mellé és folytatások keltettek csalódást, ugyanakkor akadt az elődöt is felülmúló második rész, és a semmiből érkező, lehengerlő mozi is. A top 25 film listája színesebb nem is lehetne: elbűvölő mozik váltakoznak mocskos akciófilmekkel, alacsony költségvetésű indie-k és hollywoodi blockbusterek sorakoznak egymás után. Ez volt 2017, szubjektív filmes szempontból.
2018-01-04
Loving Vincent
 
fidelio.hu Nem hibátlan, de bámulatos Van Gogh festményfilmje
A Loving Vincent a világ első festményfilmje - nem mentes az életrajzi filmek leggyakoribb hibáitól, de a vizualitása szinte mindenért kárpótol.
2017-12-23
Wonder Wheel
Wonder Wheel - Az óriáskerék
fidelio.hu Lelkiismeretét mosdatja Woody Allen legújabb filmjében
Allen nem először használ önéletrajzi elemeket filmjében, ezúttal viszont hiányoznak a sziporkázó monológok és az egyedi karakterek is.
2017-12-07
Suburbicon
Suburbicon - Tiszta udvar, rendes ház
fidelio.hu George Clooney és a Coen testvérek csináltak is egy jó filmet, meg nem is
Családi tragédia és rasszizmus elleni tanmese keveredik az amerikai kertvárosról szóló krimi-vígjátékban.
2017-10-30
Aurora borealis - Északi fény
 
fidelio.hu Ki kell-e mondanunk a múlt titkait?
Mészáros Márta legújabb filmje egyszerre megrázó családi dráma és fontos kordokumentum.
2017-10-21
fidelio.hu Törőcsik Franciska: „Fontos őszintén beszélni arról, milyen sérelmek érik a nőket”
A tehetséges, fiatal színésznőt új filmje, az Aurora Borealis - Északi fény kapcsán kérdeztük, de érintettük az utóbbi időben nagy port kavart szexuálisan zaklatási botrányok témáját is, amely kapcsán a kiállás fontosságáról beszélgettünk.
2017-10-21
Lady Macbeth
 
fidelio.hu Nem kell sok pénz egy jó kosztümös drámához
Nem a látványos kosztümök vagy a szemkápráztató díszletek dominálnak a filmben - mégis többet megtudhatunk a korról és annak szereplőiből, mint a hasonszőrű, nagy költségvetésű mozikból.
2017-10-02
fidelio.hu Futószalagon gyártotta a világsikereket, mégis elfeledték a Casablanca magyar rendezőjét
Eszméletlen termékeny volt, filmjei dollármilliókat és Oscarok tucatjait gyűjtötték be. Viszont soha nem tanult meg rendesen angolul, és bármit elvállalt, amit csak felkínáltak neki. Kertész Mihály a hollywoodi aranykor egyik legnagyobb rendezője volt, de nem elég művészi ahhoz, hogy ma bálványként ünnepeljék. Ő nem foglalkozott a megítélésével, ahogy azzal sem, a színészei mit gondolnak róla - inkább futószalagon tovább gyártotta filmjeit.
2017-10-01
fidelio.hu Olyan jól játszotta a gonoszt, hogy féltették tőle a gyerekeket
Simlis gazemberként él a köztudatban a magyar származású színész - legjobb alakításai ugyanis mind bűnözők, csalók és gyilkosok. Peter Lorre soha nem vágyott hősszerelmes szerepekre, de mellékszereplőként is a csúcsra jutott. Sorozatgyilkosként ismerte meg a világ - pár évtizeddel később neve egy valódi emberölést is megakadályozott.
2017-09-19
fidelio.hu Szexbotrány törte ketté a nagykőrösi sikolykirálynő hollyoodi karrierjét
Hajmássy Ilona operaénekesnőből vált hollywoodi üdvöskévé, majd az olcsó B-filmek kelléknőjévé. Ilona Massey néven ismerte meg a világ, csillagot kapott a Hírességek sétányán is. Világsztárként sem felejtette el, honnan jött: kiállt az 56-os forradalom mellett, Amerikában is Nagykőrös jó hírét keltette.
2017-05-29
fidelio.hu Vidéki magyar lányból hollywoodi világsztár, majd unalmas golfozó feleség
Bánky Vilma Nagydorogról indulva vált az egyik legnagyobb hollywoodi sztárrá a némafilmkorszakban. A korai romantikus filmek tipikus női kedvese addig volt a csúcson, míg a film meg nem szólalt - akcentusával esélye sem volt a hangosfilm beköszöntével.
2017-05-25
The White King
A fehér király
fidelio.hu Instant diktatúra-mese
A Dragomán György regényéből készült film kevésbé az eredeti művet, mint inkább azt mutatja be: ilyen lenne egy nyugati típusú ifjúsági mese Ceausescu Romániájában.
2017-03-12
Testről és lélekről
On Body and Soul
fidelio.hu A szerelem a vágóhídon pont olyan elbűvölő, ahogy hangzik
A film szempontjából azért is visszás, hogy inkább politikai beállítottságú nyilatkozatokról beszélünk, mint magáról az alkotásról, mert a Testről és lélekről az a fajta film, amit eséllyel indíthatnánk a jövő évi Oscaron.
2017-03-09
fidelio.hu Musical nyerhet nagyot a szomorú filmek és egyszerű történetek Oscarján
A szomorúság és a depresszió uralja az idei jelöltlistát - írták több helyen is az Oscar-nomináltakat szemlézve, és ebben van is valami. A filmek többsége valamilyen veszteséggel, vagy azzal foglalkozik, mire nem képes az ember: szerelemre, felejtésre, vagy épp maga mögött hagyni az őt lehúzó környezetet. A legtöbb jelölést bezsebelő Kaliforniai álom is csak a felszínen egy habos-babos musical, valójában épp azzal foglalkozik, az álmaink és a boldogságunk mennyire összeegyeztethetőek.
2017-02-25
Az állampolgár
 
fidelio.hu Mikor hívhatunk egy helyet hazánknak?
Kalandvágyból itthon maradtunk - mondta Hofi Magyarországról, de Wilsonban semmi hasonló motiváció nem munkálkodik. Éppen ellenkezőleg, ő csak egy nyugodt helyre vágyik, ahol nem kínozzák egymást elvetemült csoportok, és a terhes nőkből sem vágják ki gyereküket. Egy ilyen afrikai országból menekült ugyanis Budapestre évekkel ezelőtt.
2017-01-31
(M)ucsenyik
Mártírok
fidelio.hu A bennünk élő gonosz
Marius von Mayenburg Mártírok című darabját több mint négy éve játssza a Katona a Kamrában. Keresve sem találhatna jobb helyszínt egy darab, amely a végletekig fokozódó kérdéskereséssel és önmagyarázattal foglalkozik - a minőségi Egyel, a mindenek felett állóval, ahogy Karl Jaspers fogalmaz. Mindezt könnyű sima vallásfanatizmusnak bélyegezni, és a témától, főleg filmen, nem áll távol az olcsó botránykeltés sem. Kirill Szerebrennyikov filmje valószínűleg közel sem olyan ütős, mint amilyennek szánták, de az orosz filmrendezőnek nemcsak a próbálkozása érdemel elismerést, hanem a végeredmény is.
2017-01-15
Nocturnal Animals
Éjszakai ragadozók
fidelio.hu Divattervező rendezte az év egyik legjobb filmjét
Értelmiségi kapcsolat-dráma és vérfagyasztó Texas-thriller keveredik Tom Ford második filmjében, ami remélhetőleg rendezőként is elhozza neki az áttörést.
2016-11-21
Gagarin. Pervij v kozmosze
Gagarin
fidelio.hu Egy makulátlan ember a kozmoszban
Egy nem mindennapi tett szükséges, de nem elégséges egy jó életrajzi drámához - talán ez a Gagarin legnagyobb tanulsága.
2016-10-21
Ernelláék Farkaséknál
It's Not the Time of My Life
fidelio.hu Kollektív déjà vu - Ernelláék Farkaséknál
Hajdu Szabolcs filmje nem akarja megmondani a tutit, mégis félelmetesen pontos látleletet ad egy kapcsolat, egy család működéséről. Mindezt minimál stílusban, minimál pénzből, maximális profizmussal.
2016-10-21
Toni Erdmann
 
fidelio.hu Műfogsorral keresni az élet értelmét - Toni Erdmann
Maren Ade filmje próbára teszi a nézőt, miközben csak ismerős helyzeteket prezentál úgy, ahogy még nem láthattuk őket.
2016-10-21
fejmuves.blog.hu A legrosszabb színészek és színésznők legjobb filmjei
Gondoltad volna, hogy napjaink legrosszabb színésznője nem Lindsay Lohan, hanem Jennifer Love Hewitt? A férfiaknál egyértelműbb a helyzet, Adam Sandler, vagy épp Rob Schneider napjaink színészi köpőcsészéi - de még nekik is akadnak jó filmjeik, avagy a vaktyúk is talál szemet.
2016-04-24
fejmuves.blog.hu 16 ikonikus mese a 90-es évekből
A futballfejű srác, a beszélő csecsemők, cukor, só és mindne mi jó - nagyjából ennyi kellett a boldogsághoz gyerekként a 90-es években. 16 ikonikus mese, ami miatt visszasírod az évtizedet!
2016-04-12
fejmuves.blog.hu 12 nevetségesen sikeres vígjáték
A Bazi nagy görög lagzi 14 éve szinte semmi pénzből készült, és blockbustereket megszégyenítően sok pénzt hozott. A napokban a mozikba kerülő folytatás apropóján összeszedtük a legprofitképesebb vígjátékokat - azokat, amik megtízszerezve, vagy akár mnegszázszorozva büdzséjüket óriási sikert arattak a kasszáknál.
2016-03-30
fejmuves.blog.hu Trilógiák, amiket érdemes volt folytatni, és amikért kár volt
A napokban robbant a hír, hogy érkezik az Indiana Jones 5. része - sokak szerint viszont már a negyedik epizódért is kár volt. Gyakran megesik, hogy egy felesleges résszel toldanak meg egy trilógiát, de arra is van példa, hogy egy negyedik felvonás remekül sikerül.
2016-03-20
fejmuves.blog.hu 5 vígjáték, ami idén lesz 5-10-15-20 éves
Hogy telik az idő! Mintha tegnap lett volna, hogy Schwarzenegger elindult Turboman-ért Karácsony napján, vagy hogy Tim Burton marslakói megtámadták a Földet. Pedig 15 év telt el a bemutató óta. De gondoltad volna, hogy a Borat is idén lesz 10 éves? Vígjátékok, amelyek kerek évfordulóhoz érkeztek idén.
2016-03-16
fejmuves.blog.hu Ezek Hollywood kedvenc filmes idézetei
"Az erő legyen veled!" - a leghíresebb Star Wars-idézet a listán csak a 4. helyre fért fel. Filmes arcokat kérdeztek a kedvenc filmes idézeteikről - úgy látszik, Hollywood még mindig odavan az olyan klasszikusokért, mint a Casablanca vagy A keresztapa.
2016-03-11
fejmuves.blog.hu Az Oscar utózöngéi
Miért nyert a Spotlight és Stallone miért nem? Milyen visszhangja volt a shownak, és mi okozott botrányt? Ez is kiderül a cikkből, na meg hogy ki ma a világ legmenőbb jelmeztervezője, és miért bújt el a világ elől Sam Smith.
2016-03-04
fejmuves.blog.hu Átadtuk az Alternatív Oscart
Az idei Oscar különösen kegyes volt a nézőbarát filmekkel - a Mad Max színtiszta akcóorgiaként fél tucat díjat vitt haza, de a minőségibb popcorn Mentőexpedíció is jelölve volt például a főkategóriában is. Mégis, vannak bizonyos zsánerek, amiket az Oscar legtöbbször nem vesz figyelembe; bizonyos típusú filmek, amik mellett ha nem áll egy Ridley Scott vagy egy George Miller, nem tudnak Oscar-közelbe kerülni. Most viszont övék a főszerep ezen az alternatív Oscar-díjátadón.
2016-02-29
fejmuves.blog.hu A visszatérő és a Saul fia estéje lesz - az Oscar 2016 film-kategóriái
Hektikus díjszezonon vagyunk túl, minden fontosabb Oscar-előrejelző mást hozott ki győztesnek. Aztán DiCaprio bosszúpornója az utolsó körökben előretört, most ő a legnagyobb esélyes. A Saul fia díja biztosnak látszik, ahogy a Pixaré és a zenés dokujé is. Ki fog és kinek kellene nyernie hétfő hajnalban.
2016-02-29
fejmuves.blog.hu Biztos befutók, kategóriacsalások és egy nagy visszatérő - az Oscar idei színészkategóriái
Az idei Oscar rendhagyó módon még tartogathat meglepetéseket. A színészkategóriákban a főszereplők között úgy néz ki, már megvannak a biztos befutók, de a mellékszereplőknél még lehetnek meglepetések. A nőknél kategóriacsalás segítheti az egyik jelöltet, a férfiaknál mindenki azt várja, Rocky visszatér-e.
2016-02-25
fejmuves.blog.hu Ezeken nevet a magyar - minden idők legjobb filmes poénjai itthon
Szeretjük a vígjátékokat és szeretünk magunkon is nevetni. Bár az amerikai és magyar humorérzék sok ponton egybevág, vannak vígjátékok, amik csak itthon váltak klasszikussá. Humoristák, filmek és poénok, amelyeken a legjobban nevettünk itthon.
2016-02-19
fejmuves.blog.hu A kritikusok szerint ezek a tökéletes romantikus vígjátékok
Valentin-napkor az ember nem feltétlen tökéletesre csiszolt mesterművekre vágyik, a box office adatok alapján elég, ha egy film mérsékelten vicces vagy romantikus - vagy épp ha Deadpool a főszereplője. AZ ezen a listán szereplő filmek viszont olyan romantikus komédiák, amelyek a kritikusok szerint közel tökéletesek.
2016-02-16
fejmuves.blog.hu Némafilmek, amelyek ma is nézhetőek és szórakoztatóak
Chaplin még mindenkinek megvan, Keaton már kevésbé, Harold Lloyd pedig szinte teljesen elfelejtődött mára. A magasművészet-jellegű, montázst és képélményt középpontba helyező némafilmeknél valamivel jobb a helyzet , a Patyomkin páncélosról azok is hallottak már, akik még nem látták, Griffith és Murnau filmjeit és technikáit pedig még mindig tanítják, filmjeik rendszeresen ott vannak a „Minden idők legjobb”-listákon.
2016-02-10
fejmuves.blog.hu Négy fal között
Emma Donoghue saját regényéből írt forgatókönyvet a szobában nevelkedő kisfúról, aki előtt 5 évesen kitárul a világ; Crystal Moselle pedig dokumentumfilmet forgatott egy csapat kamaszról, akiket Tarantino-hősök és Batman neveltek, amíg kicsi nem lett számukra ez a világ - variációk egy témára.
2016-02-04
fejmuves.blog.hu Ezek minden idők legjobb filmes viccei
A Vulture igyekezett összeszedni a filmtörténet legviccesebb pillanatait, ahogy ők írják, azt a 100 viccet, amelyek a modern komédiát alakították. Az ambíciózus vállalkozás meglehetősen szabadon értelmezte a vicc szót, egysorosok, beszólások és jelenetek is belefértek, a Marx testvérektől a Simpson családon át Amy Schumerig. Pythonékat például viszont hiába keressük a listán, hiszen az csak az amerikaiakra koncentrál. Filmek, sorozatok, standup-felvételek és showműsorok is bekerültek a válogatásba. A 100-as lista a fenti linken érthető el, én 20-at válogattam ki belőle.
2016-02-03
fejmuves.blog.hu Ők hivatalosan Amerika kedvenc színészei
Többek között az Entertainment Weekly adta közzé a Harris Poll jelentését, miszerint megvan, kik Amerika kedvenc színészei és színésznői idén. Mi, itt Magyarországon nemcsak a filmeket, de a pletykákat, cikkeket és jelentéseket is legtöbbször csak sokszorosan megszűrten és válogatott formában kapjuk meg – de még így sem lephet meg senkit a végeredmény. A győztes ugyanis Tom Hanks lett, akit, legyünk őszinték, tényleg egyszerűen nincs miért utálni. Nemcsak remek színész, de igazi jófej hollywoodi arcnak is tűnik, aki instagrammján naplót vezet a mindenfelé talált páratlan kesztyűkről, és Magyarországról is tök jó véleménye volt, mikor itt járt. Blockbusterekben és kisebb filmekben is láthattuk számtalanszor, akció- és kalandsztárként ugyanúgy megállja a helyét mint komikusként és drámai színészként.
2016-01-30
fejmuves.blog.hu Leo és a többiek – az Oscar-jelölések 7 típusa
Idén Oscar-téren minden Leonardo DiCaprio-ról szól – egyrészt rendhagyó módon több kategória (Legjobb film, Legjobb férfi és nő mellékszereplő) is még nyitottnak tekinthető, másrészt Leo a lentebb is felsorolt tipikus színészi Oscar-jelölés egyik fajtájának legeklatánsabb példája.
2016-01-27
fejmuves.blog.hu Hanussentől a Saul fiáig: 8 magyar nevezés akik eséllyel indultak az Oscarért
Magyarország 1965 óta minden évben nevez filmet a Legjobb idegennyelvű film Oscar-díjára; ettől hosszabb töretlen nevezés-szériája csak Franciaországnak van. A franciák csak ebben a kategóriában 13-szor nyertek (ezek kívül van rendezői, színészi, dokumentumfilmes, sőt, A némafilmes óta Legjobb film-győztesük is); mi nyerni egyszer tudtunk Szabó István Mephistójával, ezen kívül még kilencszer jelöltek magyar filmet Oscarra.
2016-01-22
fejmuves.blog.hu 15 elfeledett vígjáték az elmúlt 10 évből
Ebben a posztban olyan filmekről, olyan vígjátékokról lesz szó, amik többnyire a könnyed szórakoztatást tűzték zászlajukra. Olyan filmekről, amiket lehet, hogy a kritikusok sem szerettek, vagy épp a mozikasszákat sem robbantották fel; amelyekbe bármelyik hétvégén beleütközhetünk a tévében kapcsolgatás közben. Visszaemlékezés elfeledett, vagy soha nem is jegyzett vígjátékokra, amikre nem szokás visszaemlékezni. Viszont mindegyik könnyen fogyasztható, fájdalommentes és instant szórakozás - ami legalább ilyen könnyen és gyorsan távozik is a szervezetből. Akad köztük coming of age-sztori, horror- és tinivígjáték is.
2016-01-20
fejmuves.blog.hu Oscar 2016: a 10+1 legfájóbb hiányzó
Az itt következő 10 jelöltet mindenféle nem- és fajbeli megkülönböztetéstől mentesen gyűjtöttem össze; akadt köztük jelölésre esélyes, de végül kimaradó, és titkos favorit is, akinek szintén nem jött össze a bravúr.
2016-01-16
fejmuves.blog.hu 12 dokumentumfilm, amit Legjobb filmre is jelölhettek volna az Oscaron
Az A.V. Club egy remek cikkben teszi fel a kérdést, miért nem lehet egy dokumentumfilm soha Legjobb film-jelölt. A szerző (A. A. Dowd) az idei Legjobb dokumentumfilm kategória egyik fő esélyesének, a The Look of Silence-nek az esetén merengett el, miért van az, hogy bár a szabályok nem tiltják, még sincs esélye Joshua Oppenheimer dokujának bejutni a királykategóriába – annak ellenére, hogy az év legjobb filmjei közé tartozik.
2016-01-14
fejmuves.blog.hu 5 ok a vasárnapi Golden Globe mellett és 5 ellene
A szakavatott szemek az Oscarra mindig is úgy tekintettek mint ad1 - véresen komoly játékra ad2 - a díjszezon csúcsára és utolsó állomására, amikor már minden játszma és lap ismert, és a világon semmi meglepő nem történik. És hát itt van a Golden Globe, ez a fura esemény, aminek van is értelme meg nem is, kedveljük is meg nem is. Vasárnap mindenesetre ezeket a szobrokat is kiszórják, íme 5 ok, miért érdemes a díjátadóra kapcsolni, és 5 ok, miért nincs azzal se baj, ha kihagyjuk.
2016-01-09
fejmuves.blog.hu Top 10 filmes csalódás 2015-ből
Nem a legborzalmasabbak, nem a legnézhtetlenebbek - ezeket igyekszik kerülni az ember, bár kritikusként, vagy a filmválasztási jogot barátra/barátnőre néha-néha átruházó mozibajáróként ilyenekbe is belefuthatunk, nekem is volt pár ilyen élményem. Itt viszont a legnagyobb csalódások szerepelnek - filmek, amiktől sokat vártam, amiket sokan éltetnek, szerintem hiába, vagy amelyek csak simán nem hozták ki magukból a potenciált. Igyekeztem nagy dobásokat és csak artmozikban bemutatott, ám sokszorosan díjazott, best of listákon fel-feltünedező filmeket is összeszedni.
2016-01-07
fejmuves.blog.hu A 25 legjobb, nálunk is játszott film 2015-ben
A filmes listákkal rengeteg probléma van (mi számít 2015-ösnek - amit abban az évben itthon bemutattak moziban; mikor publikáljuk a listát? az év eleji filmek feledésbe merültek, az év végieket még nem mind pótolhattuk be! - kis filmes naplóval könnyen visszaemlékszek az első 3 hónapra, Star Wars, Kosok, Joy, ti viszont sajnos ezúttal kimaradtok), ennek ellenére íme az én listám, néhány gondolattal fűszerezve.
2016-01-07
Reservoir Dogs
Kutyaszorítóban
Kritikus Tömeg A Kutyaszorítóban-nal és a Like a virgin-nel körülbelül az a helyzet, mint a Bohemian Rhapsody-val és a Wayne világa-val, hogy már a legelején messzire lőjünk: a film után nem lehet többet ugyanúgy meghallgatni a számot. Quentin Tarantino remek debütálása amellett, hogy divathullámot indított el mind a filmkészítés mind az öltözködés terén (előbbi még mindig tart, utóbbi nemrégiben éledt újjá, viszont egy amerikai sitcom apropóján), tartalmaz mindent, amit a rendező későbbi filmjei. Végeláthata... 2011-10-10
Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken
Kritikus Tömeg A Karib-tenger kalózai- Ismeretlen vizeken A holtak, a kincs, a tenger vagy épp az átok szavak után már-már kihívás számba mehetett egy újabb hangzatos utónév kitalálása, de nem kell aggódnunk: akad még kalóz-toposz raktáron, és ameddig Johnny Depp meg nem unja szerepét, mi pedig az ő bámulását, addig nem ér véget a Karib-tenger kalózai sorozat. Az első rész kritikai, nézői és anyagi sikerének rengeteg összetevője van, amelyek persze törvényszerűen indultak kopásnak a folytatásokkal. Az áb... 2011-05-31
Papírrepülők
 
Kritikus Tömeg Török Ferenc Moszkva tére kétségkívül az új évezred egyik legüdítőbb, leghangulatosabb, és legjobb filmje. Közhelyes innen kiindulni a Papírrepülőket illetően, és valószínűleg maga Szabó Simon is úgy Rojálosan már elküldene engem a fenébe hogy itt kezdem, de a 2001-es alkotás megkerülhetetlen ebből a szempontból. Szabó Simon rendező itt tűnt fel ugyanis először az említett Rojál szerepében. Nemsokkal ezután rendezett 2 fesztiválokat is megjárt rövidfilmet, amit én személy szerint sajnos nem látt... 2009-12-10
The Wrestler
A pankrátor
Kritikus Tömeg Erősen spoileres! Darren Aronofsky-t főleg különleges, vizuálisan mindenképpen erős, extravagáns filmjeiről ismeri a közönség. A paranoiás matematikust bemutató Pi, az ökölcsapással felérő drogfilm, a Rekviem egy álomért, valamint a minden tekintetben elvont szerelmesfilm, A forrás után a valóban kivételes képességekkel megáldott rendező egy sportfilmbe vágott bele.Bizony meglepő műfajválasztás ez eddigi filmjeit tekintve, hiszen a sportfilmek nagyjából mindig egy sémára épülnek, és nehéz olyat... 2009-02-25
Immigrants (L.A. Dolce Vita)
Immigrants - Jóska menni Amerika!
Kritikus Tömeg Immigrants - Jóska menni Amerika! Csupó Gábor neve bizonyára minden filmkedvelőnek ismerősen csenghet, még azoknak is, akik nincsenek annyira otthon a mozgókép világában. Ő a mindenhol konzervszövegként emlegetett "a nagysikerű Simpson család, Fecsegő tipegők és megannyi siker-rajzfilm alkotója". Mint rendező, azonban eddig 3 filmet jegyzett, az Immigrants a negyedik. Be kell valljam hogy nem vagyok Simpson-rajongó (sőt, kettőnél több részt azt hiszem nem is láttam még), ami lehet ... 2008-11-09
Bridge to Terabithia
Híd Terabithia földjére
Kritikus Tömeg Az elemzés több helyen spoilert tartalmaz, ezt csak egy-két helyen jelöltem, ahol véleményem szerint a legfontosabb. Legtöbben valószínűleg csak azért figyeltek fel rá (ha egyáltalán felfigyeltek), mert ez a nagynevű magyar animátor, Csupó Gábor első egész estés, élőszereplős filmje. Talán akadnak olyanok, akik a fantasy-dömping egyik tagjaként tartják/tartották számon. Lehet hogy néhányakat az előzetes csapott be…ááá, remélem nem! Az év egyik legnagyobb arcátlanságát követték el ugyanis ... 2007-12-10