mortimer ezredes

2012-07-12 19:39:37 Fekete macska (1972) mortimer ezredes (4) #4

Tényleg csak dícsérni lehet. Remek történet, kellően humoros, izgalmas a rövid játékidő ellenére. A színészek pedig nagyon jól játszanak, Jogász és Bunkó karaktere nagyon el lett találva.

Egyetértek a cselekmény kapcsán. A leginkább furcsa az, hogy 1870-ben már korántsem biztos, hogy a japán császár szamurájokat küldött volna egy nagykövete védelmére. Az indiánok jelmezei nem igazán tűnnek valami profinak, inkább néznek ki hippiknek, mint indiánoknak.

előzmény: Jill (#1)

A film egyik érdeme mindenképp, hogy bemutatja az indiánok egymás közti harcait is. A sziúk és a pawnee indiánok ősi ellenségek voltak, sokszor támadtak egymásra. A filmben a pawnee-k többször gyilkolnak fehéreket, ez mindenképp furcsa, hiszen ők a fehérek szövetségesei voltak, illetve, hogy lőfegyver nélkül támadnak a sziúk táborára, pedig ekkor már voltak lőfegyvereik, az érthető, hogy nem akartak zajt csapni, de azért, hogy se egy puska, esetleg pisztoly nem akadt egyiknél sem.

A film az 1864. november 29-én Sand Creek-nél lezajlott mészárlást eleveníti fel. A filmben a támadást vezető tisztet John M. Chivington ezredesről mintázták. Custert annyiból említeném, hogy 1868. november 27-én a Washita folyónál az ő vezetése alatt támadtak a katonák a cheyennekre, így 1876-ban Little Big Hornnál bőven volt okuk a cheyenneknek a törlesztésre.

Bosszantó, ahogy a kajovákat ábrázolják. Néhány ember lemészárol több tucat harcost. Ilyen ostoba módon nem áldozták volna fel magukat a valóságban egy hozzátartozójuk miatt sem, pláne, hogy egy nem túl népes indián törzsnél különösen drága dolog az emberélet, pláne egy harcosé, ahhoz hogy ilyen ostoba módon puskavégre kapják őket, mégcsak nem is a katonák vagy egy ellenséges törzs elleni harcban. Egy jó törzsfőnök nem küldte volna vágóhídra az összes harcosát, talált volna kevesebb veszteséggel járó módot pár farmer jobb belátásra térítéséhez. A kajovák jó harcosok voltak, eleget háborúztak a fehérekkel is, ezért furcsa, hogy a filmben ekkora baklövést követnek el. Mindegy, tudomásul kell venni, hogy ez egy film, egyébként egy jó film.

Remek film, nagyszerű színészekkel. Chief Dan George tényleg kiváló alakítást nyújt a bölcs cheyenne törzsfő szerepében. A pawnee indiánok itt is eléggé nagatív színben tűnnek fel(akárcsak a Farkasokkal táncolóban).

Az első fél óra tényleg jó lenne, de ami utána következik, azt nem kellett volna. Érthetetlen, hogy egy szó szerint ferde szerelmi kapcsolat bemutatása miatt ennyire értékes film lenne ez. Kiábrándító. Nagyon túlértékelt film.

Beteg film. A Michael Caine által eljátszott karakter undorító, visszataszító alak. De Palmának ennél csak jobb filmjei vannak, a Mester bizonyos nagy művét meg nem is szabadna egy lapon emlegetni ezzel a vacakkal.

2011-03-15 15:27:35 Föltámadott a tenger (1953) mortimer ezredes (4) #3

Gyenge hármas. Csakis a nagyszerű színészek, kosztümök, tömegjelenetek miatt. Egyébként sajnos csak egy propagandafilm, néhol nagyon kínos, fület bántó marxista dialógusokkal.

Gyanítom, hogy John Wayne megítélésében nem a színészi képességeit nézik egyesek, hanem a politikai hovatartozását.
Egyébként egyetértek az alább leírtakkal, a film nem kiemelkedő, de azért nézhető, szerethető darab.
Henry Fonda alakítása pazar, de John Wayni is jól játszik. Ugyan kicsit hosszúra nyúlik a film, kevés mozgalmas jelenettel, de azért a végén csak eljön a harc ideje az apacsokkal, ami elkerülhetetlen.

Az eredetinél nem jobb, de majdnem megközelíti azt a színvonalat. Itt Max Cady karaktere mindenkit maga mögé utasít, rajta van a hangsúly. Robert de Niro zsenialitásának köszönhetően remekül működik ez a dolog. Külön öröm volt a régi verzió fontosabb szereplőit egy-egy kisebb szerepben újra látni.
A magyar szinkront itt érdemes megemlíteni, mert nagyon jól sikerült darab,a magyar hangok kiválasztása a legkisebb szerepeknél is igényesen, profin lett megoldva. Cserhalmi György külön kiemelendő Robert de Niro magyar hangjaként,remek munkát végzett.

Szerintem szórakoztató film.A sorozatot én is szerettem. Örülnék ha dvd-n is kapható lenne nálunk az 1966-os film. A Pingvint egyébként az a Burgess Meredith játszotta, akit a legtöbben a Szomszéd nője filmekből ismernek az öreg Gustafson-ként.

Nagyon jó film, sokkal jobb, mint a Hannibal és a Vörös Sárkány.

Külföldön létezik dvd kiadás ehhez a remek filmhez. Az extrák közt szerepel az alternatív befejezés,(amit külön az észak-afrikai piac miatt forgattak le,ahol kiemelten nagy népszerűségnek örvendett a spegettiwestern),ami teljesen különbözik a filmbe végül bekerült befejezéstől.
A seriff bevágtat a városba egy rakás fegyveressel, akiket erősítés gyanánt hoz, és lelövöldözik Tigerot és bandáját.

Nem olyan rossz film ez... Éppen az a különlegessége,hogy formabontó western. Spagetti westernnek tényleg nem mondanám én sem, néhány kritikában írták,hogy az európai közönség igényeihez próbál igazodni Terence Young, de ettől még tényleg nagyon messze van az olasz westernektől. A három főszereplő zseniális,emelik a film színvonalát.