revkri

Tapasztalat: 1211 film
Kompetencia: 9 film
Súly: 1436
Regisztráció: 2007. július 24. (10 év, 10 hónap)
Kedvencnek jelölték: 6 user

Bemutatkozás

Nagy film őrült vagyok.
Az első meghatározó filmélményem (inkább sorozat) a Twin Peaks volt valamikor első osztályos koromban. Lenyűgözött a hangulata. Onnantól tudatosan kerestem a gyengén felszerelt videótékában és a gyér választékkal bíró televíziók műsorain a David Lynch nevet. Kisebb-nagyobb sikerrel. Persze nagyon megfogott a kor nagy blockbusterre a Jurrasic Park is és Stevens Spielberg neve is a kedvencek közé került (azóta már kiesett, David viszont megmaradt).
A másik nagy gyerek-korakamasz kori kedvencem Oliver Stone és a Született Gyilkosok lett. Mesterien eltalált korrajz és a legerősebb film (a Hálózat mellett) ami a médiát és az érték vesztett pop kultúrát mutatja be erős kritikai attitűddel. Stone korai munkáit ma is nagyon szeretem időről időre elővenni, az újabbakat már nem annyira.
Szeretem a társadalom kritikus filmeket. Legyen az szatíra vagy dráma.
Bergman szeretette meg velem a lassú, inkább az emberi lelket vizsgálni igyekvő filmeket.
A mai rendezők közül Paul Thomas Anderson az egyértelmű favoritom. Nagyszerű stílusa van és kiválóan képes karaktereket építeni csak úgy mint a másik nagy kedence(i)m a Coen tesók. A Fargo havas képei szintén fiatal koromban égtek bele a tudatomba.
Ha filmekkel kéne összefoglalnom magam (márpedig ez egy ilyen oldal) akkor valahogy így nézne, ki. (persze ez néha szokott változni, kicsit hangulat függő is, de ez egy viszonylag stabil váz, amire mindig támaszkodhatom, szigorúan sorrend nélkül)
2001 Űrodüsszeia; Annie Hall; Harcosok Klubja; Mulholland Drive; There will be blood; Fargo; Született gyilkosok; Volt egyszer egy vadnyugat; Hivatali Patkányok; Idétlen időkig;

Ja és szabad időmben írok is. Mármint scripteket (nem Java) hanem filmekét. de nem professzionálisan. És forgatunk is önköltséges filmeket. Próbálkozom, hátha sikerül egyszer ... :)

Kedvencek

Rendezők: David Lynch, Ingmar Bergman, Oliver Stone, Paul Thomas Anderson
Színészek: Christian Bale, Mark Ruffalo, Richard Burton
Műfajok: dráma, életrajzi film, szatíra
Országok: amerikai, svéd
Korszakok: 60's; 90's

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1986
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Jackass: The Movie
Jackass - A vadbarmok támadása
3 2018-05-22 3,4
(298)
Red Sparrow
Vörös veréb
1 2018-05-22 3,1
(109)
Annihilation
Expedíció
1 2018-05-09 3,6
(297)
Európa kemping
 
1 2018-05-09 3,2
(82)
Black Panther
Fekete Párduc
1 2018-05-05 3,3
(213)
The Treasure of the Sierra Madre
A Sierra Madre kincse
5 2018-04-30 4,6
(242)
Happy Death Day
Boldog halálnapot!
1 2018-04-30 3,3
(206)
A Viszkis
The Whiskey Bandit
2 2018-04-23 3,8
(283)
Dawn of the Dead
Holtak hajnala
4 2018-04-15 4,0
(269)
Perfetti sconosciuti
Teljesen idegenek
4 2018-04-15 4,3
(297)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2018-03-05 09:43:57 [Megérdemelte-e az Oscart...] revkri #10573

Szívemből szóltál, ami a víz érintését illeti. Rettenetesen nagy blöff volt. Del Toro tuti biztosra ment idén. Semmit nem bízott a véletlenre. Kinyalta az akadémia és Meryl Streep ülepét, azzal, hogy az általuk propagált perverz, rasszista szélsőséges ballib véleményt állította a disney mesék színvonalát mélyen alulmúló filmjének középpontjába. Ezt még becsomagolta a mindig hálás 60-as évek látványába, mert lássuk be, sok célt nem szolgált az hogy a filmet ebbe, az amúgy, nagyon érdekes és izgalmas történelmi pillanatba rakta (szabadságjogi mozgalmak, rakétaválság, hidegháború stb.), de csecse díszletek közé helyezhette és elragadó kosztümöket aggathatott a másfél dimenziós karaktereire. Kész is a best pic contender film a'la 2010's. Szánalmas. Ez a túltolt aktuálpolitikázás azt a kevés értékét is kiradírozza az alkotásnak. A Moonlight egy fokkal legalább eredetibb akart lenni, akart valamit, még ha az is sokszor nevetségesen hazug volt, de legalább film volt. Az akadémia most Del Toro-t felhasználva a saját ülepét nyalta fényesre. Eddig nem értettem, hogy az az ember, aki megalkotta a fantasztikus faun-t, hogy volt képes egy Hellboy vagy egy Pacific Rim szintű förmedvényre. A kérdés most már az, hogy aki képes volt a Víz érintésére, a P.R-re és a Hellboyra, hogy tudta kipréselni magából a csodálatos Faunt?
De nem csak a Vízi izével volt gondom. Ott volt a Get Out féle blödli. Hogy a csudába jelölhették azt a filmet bármire is? Nemhogy még díjazzák is egy igen is, nagyon fontos kategóriában. A Mad Max technikai jelöléseit megértettem (nagyon is), a legjobb filmet már a legkevésbé sem. Ugyanez a helyzet a Dunkirk-kel. Na de a Get Out? Könyörgöm! A film egy B kategóriás direct-to-DVD film színvonalát sem nagyon éri el. Hasonló filmeket lehetett kikukázni a nagy műszaki áruházlánc szemeteskukáiba ömlesztve 299-ért, hogy aztán pár sör és némi burgonyaszirom társaságában nagyokat hahotázva szörnyülködjünk trash-estéken. Félelmetesen gagyi volt. De ugye jól volt tálalva. Belenyomták az USA-ban mindig kellő bűntudatot generálni képes feka témát és már ott is voltak a jelölések. Meg egy díj. Nem is akármelyik, hanem egy fontos kreatív kategóriában. A best pic és director mellett a legfontosabb (Szerintem).
Ez az álnok politikai kurzus elérte, hogy azok a filmek legyenek fontosak és kimagaslóak, melyek nem rendelkeznek univerzális mondanivalóval, csak az viheti valamire is, ami az aktuális (szélső balos) ügyeket instant kiszolgálja. A Három óriásplakát is politizált, de mennyivel ízlésesebben, mint a fenti két film és közben nem feledkezett meg valami egyetemesről sem (pofára is estek a készítők). Mellesleg filmként is jobban funkcionált.
Az én favoritom idén még sem ez volt (ellentétben szinte mindenkivel) hanem a Fantomszál, aminek már a jelölései is megleptek, hiszen PTA egy kivételes, egyedi filmes zseni, őket meg az akadémia szereti rendszeresen hanyagolni (Kubrick, Welles, Lynch stb.) A filmnek valós mondanivalója van, technikailag is mesteri, művészi igénnyel készített alkotás: nesze neki a kosztüm díj! De így most ez a film is csatlakozhat, az Apokalipszis Most-hoz, a 2001 Űrodüsszeia-hoz, a Mullholland Drive-hoz, a Psycho-hoz, a There Will Be Blood-hoz, a Taxisofőrhőz, a Volt egyszer egy vadnyugathoz, A Harcosok Klubjához, A John Malkovich menethez stb. - azt hiszem érthető, mit akartam mondani. A Fantomszálat 20 év múlva is meg lehet majd tekinteni és egy másik politikai klímában is érthető, afelett álló alkotás lesz. Ez nem igaz viszont a Víz érintésére (vagy a moonlight-ra vagy a get out-ra), amiről meg már a szezon után két héttel a kutya nem fog beszélni. Mondjuk így belegondolva a Fantomszálról sem. Mert azt meg alig nézik meg.
Ha ez így fog folytatódni hamarosan készülhetünk az Asylum project oscar várományos filmjeire vagy a Brazzers is előrukkolhat egy igényes díszletbe helyezett interracial filmmel. Biztos az univerzum bölcse képében tetszelgő Streep kisasszony felállva tapsolna, mutatva a követendő fényt a "suttyó tömegnek". Ha JCVD vagy Seagal most élnék fénykorukat és szétcsapnának a dél-texasi örök suttyók közt hogy megmentsék a mindig nemes lelkű csikánó és afro-amerikai honfitársaikat, már biztos hozzájuk vágtak volna pár szobrocskát. Kb itt tartunk most, vagy már itt sem.

A Testről és lélekről nem nyerése miatt sem fogok álmatlanul forgolódni. Bár (még) nem láttam a kategória többi jelöltjét, sem a díjazott filmet, de azt majdnem biztosan kimerem jelenteni, így látatlanba, hogy sokkal rosszabbak nem lehettek, Enyedi Ildikó álművész parasztvakításánál. Borzalom volt minden egyes perce. Az (itt is) agyon hype-olt Borbély Alexandra Robotzsaruból merített alakításával együtt.
Viszont ami pozitívum, hogy Deakins papa végre megkapta az elsőt, abból a minimum 10-ből, ami már járt neki. Nagyon örültem, és annak is hogy nem kezdett alávaló hálálkodásba, hanem karakteréhez méltó lezserséggel fogadta. Mr Oldman-nek is nagyon örültem, bár már neki is korában kijárt volna. Ja és a program végi Jetski-s poén is ült, bár Jimmy Kimmel halovány volt, azért egy jó Matt Damon poénra futotta.
Na ennyi. 'Aszem kellően kidühöngtem magam egy teljesen felesleges ceremónia miatt. Pedig megfogadtam pár éve, hogy soha többet nem nézem meg, de mivel majdnem az összes nagy díjvárományost láttam már és ott volt PTA is, gondoltam: miért ne? Hátha csoda történik. :)

előzmény: ChrisAdam (#10568)

Úgy érzem hozzá kell szólnom, hiszen "számon lettek kérve" az ötösök :)
Igazából nem tudnám leírni, hogy miért lett 5-ös, számomra. Gondolkodtam a 4-esen, de egy darabig még a hármason is.
A történethez hozzátartozik az is, hogy két részletben néztem meg, mert a barátnőm kikapcsoltatta velem az ominózus piteevés után, hogy neki ennyi elég volt :)
És ott én is úgy éreztem, hogy a film céltalan és átlépi az öncélúság küszöbét, de valamiért nem hagyott nyugodni a kíváncsiság, hogy hová fut ki. Alapvetően én szeretem az ilyen mélabús hangulatú és tempójú filmeket. Bennem is felmerült hogy ez egy sokkal szélesebb körben elismert rövidfilm lett volna és az első fele alapján bőven elég is lett volna az a fél óra játékidő neki.
Aztán ma ott folytattam, ahol tegnap abbahagytuk (immár egyedül) és valahogy onnan elkezdett működni (nekem). Alapvetően annyit tudtam róla, hogy láttam a neten a posztert és hogy Rooney Mara játszik benne, akit kedvelek is.
Teljesen megértem az egyeseket és a ketteseket is. Engem valahogy érzelmileg/hangulatilag telibetalált a film második fele és mikor a vége főcím peregni kezdett úgy álltam fel, hogy ez nagyon ott volt. Így hirtelen felindulásból rávágtam az ötöst. Tetszett a koncepció, ahogy a készítő játszik az idővel, ahogy ugrál benne a szellem viszonylag random (hisz aki nem él annak az idő sem úgy halad, talán nem is lineárisan, vagy egyszerre van több időben is stb. Lehetett volna még randomabb, de akkor valószínűleg még több nézőt idegenít el). Láttam benne sok mindent (lehet olyat is ami ott sincs, nem tudom), de ebből az évből nagyon kevés filmnél tudtam felállni ilyen elégedetten a székből. Lehet hogy ez a jelenleg pusztító minőségi aszály eredménye is. Mindenesetre szeretem mikor egy film (már-már punk módra) szembe megy az uralkodó trendekkel és ez a film minden értelemben ezt tette. Néha ez a fogyaszthatóság határára sodorta, de örülök hogy mert rizikózni.
Továbbá ami még tetszett az a gyász bemutatása. Az egyedül lét, a csendes szenvedés. Nem viszi túlzásba, nem mutat sokat, pont annyit amennyit kell. Nem csöppen el. De ez a téma lehet azért érintett most jobban meg mert nem rég vesztettem el egy nagyon közeli családtagomat.
Nekem tetszett ez a lepedős megoldás is. Ilyen modern mesei ábrázolás. Meg a teljesen felesleges két lyuk a szeme helyén. Azon én jót mulattam. Szerintem vicces volt.
És köszi az infót, hogy tényleg az Affleck volt a lepedő alatt. Ezen nagyot nevettem. Micsoda pénzpazarlás napi díjat fizetni egy A kategóriás sztárnak ezért. Kb. mint Tom Hardyt fizetni a Dunkirkben.
Nem gondolom, hogy a szellem öngyilkos akart lenni. Szerintem a rendező csak a szellem (érzelem/energia) szabadulási vágyát akarta vizuálisan megjeleníteni. Elege lett az örök bolyongásból.
Mindent összevetve nekem kellemes élmény volt a film (kifejezetten a második fele). Lehet hogy ha máskor nézem meg csak hármas, lehet ha tegnap egyben csak négyes, de ma valamiért úgy éreztem ötöst kell rá adnom. :)

P.T.A. toronymagasan! És nem csak az Andersonok közül! :) Egyszerűen egy zseni

I'm Not There
South Park - Nagyobb, hosszabb, vágatlan
És a Kispál búcsúkoncert film a Napozz Holddal

Szerintem egy igazán remek film. Pláne a mostani amerikai felhozatalból. A film negatívuma hogy ebből a három kis történetből akár három egész estés fimet is lehetett volna csinálni. Lassabb történetvezetéssel és a karakterek bővebb kibontásával. Vagy ha megtoldották volna a hosszát. Így elég szűkös a játékidő, ezért néha kicsit szájbarágósnak tűnik és összecsapottnak. De mindezek ellenére nagyon tetszett. Tényleg felüdülés látni egy klasszikusabb típusú, hatásvadász mentes, szép, lineáris, komoly hangvételű filmet sorsokról a sok szuperhős meg apokalipszis alkotás közepette. A színészek kiválóak. Nem különben az operatőr és a zene. A rendezés is csak tényleg ereszthették volna bővebbre a sztorit. Többször is meg lesz nézve. Remélhetőleg előbb-utóbb a magyar vásznakon is.
8/10

2013-03-30 11:14:05 Holy Motors (2012) revkri (1) #17

Háááááááát. Itt több helyen is szóba került a blöff szó. Hát ez az! Jó nagy! Kezet foghat a Forrással. Rettenetesen fájdalmas élmény volt végigszenvedni moziban. A Titanic az Avatar és a Hídember nézése közben volt ilyen szintű fájdalmam. Sicc! Pedig én szerettem a művész filmeket és az se zavar ha nincs a számba rágva a mondanivaló vagy ha a történet nem lineáris. Hogy mást ne mondjak a kedvenc rendezőm David Lynch és ha megkérdezik, egy kis hezitálás után, de azt szoktam mondani a kedvenc filmem a Mulholland Drive. De ez a film egy nagy SEMMI volt. Két óra kidobott idő. Cimborám említette ezt a filmet még valamikor az év elején, hogy érdemes lesz megnézni mert valahol olvasta, hogy "Lynchies". Hát még csak távolról nézve sem. Köszönő viszonyban sincs a mester még "gyengébb" műveivel sem. Ez egy förtelem! Tényleg átverve éreztem magam a film végén. Elképzeltem, ahogy a rendező ott ül valahol a Riviérán konyakozva és egy vastag szivart szívva röhög azt a (valószínűleg azért nem töménytelen mennyiségű) pénzt számolva amit ezekből a szegény szerencsétlenekből kasszírozott ki.

Történet semmi. Mondanivaló zéró. Csinált pár olyan beállítást amivel eladta ezt valami "nagyon elvont" művészfilmnek. Hangulatilag is zéró. Se katarzis se feszültség. Nem volt ez több, mint egy rossz exploitation movie. Itt a mi tárcánkra ment a rendező szórakozása és cserébe csak egy pofont kaptunk az arcunkba. Zéel-el tökéletesen egyet értek. És nekem is eszembe jutott a filmről az általa említett idézet, és a végén egy másik is egy zenekartól, így hangzik:
"Tudom, hozott anyagból kotyvasztod a masszát,
A bűvészek meg összeb****ák
A mozsarukban a Poljotot."
Ez a film egy átverés!

2013-03-05 20:07:24 The Master (2012) revkri (5) #38

Ott a pont :)

előzmény: ChrisAdam (#37)

2013-03-04 22:48:36 The Master (2012) revkri (5) #35

Igen valószínűleg így lesz. Nem az a könnyed másfél órás kikapcsolódás Ben Stillerrel, vagy akárkivel, ami után csak úgy kapkodnának a nagy mozihálózatok, Egy-két nagy teremszámmal rendelkezőbe még talán beteszik művész díszpintynek, valamelyik wc melletti eldugott terembe, de az se túl sanszos. Nagyobb érdeklődésre még akkor lenne esélye ha nyert volna néhány Oscart, de látványosan hanyagolva volt a film, kivéve színész fronton. Sajnos PTAnak még akkora híre sincs idehaza, mint a Coenéknek. Ez van, de legalább ott van a művész mozi :)

előzmény: ChrisAdam (#31)

2013-03-04 22:36:07 The Master (2012) revkri (5) #34

Nem tudok elképzelni olyan kiváló szinkron teljesítményt, ami ne vonna le abból az extra magas szintű színészi játékból. Pláne Phoenix-éből.

előzmény: zéel (#30)

2013-03-04 20:14:03 The Master (2012) revkri (5) #29

Alig várom a bemutatót! :D
Megnéztem már párszor, nem is reménykedtem már magyar premierben, de moziban is megfogom ... párszor :)

Összes komment...