PPGlam

A bővített verzió után le kellett rontani kettesre. Iszonyatos túlütés az egész.

2015-03-31 20:17:21 About a Boy (2002) / Egy fiúról PPGlam (4) #8

A könyvhöz képest azért szépen bekenték tejszínhabbal a végét, de még így sem volt olyan rossz. Az meg már csak külön poén, hogy nem volt elég pénz a Nirvanás storyline jogdíjaira :)

2014-10-16 22:45:34 Byzantium (2012) / Bizánc PPGlam (3) #6

Hatalmas hülyeség, de valamiért sodró, érdekes és szórakoztató.

2014-09-24 23:41:47 Boyhood (2014) / Sráckor PPGlam (3) #21

Kisebb durranás, mint amekkorára számítottam, emellett minden további nélkül beállok a "páratlan filmes vállalkozásért" tapsolók sorába - valóban lenyűgöző a mozi ezen aspektusa, de sajnos önmagában ez nem elég. Az előttem szóló somogyirekához hasonlóan én is sokszor felszínesnek, kétszerkettőre egyszerűsítettnek és jellegtelennek találtam a jeleneteket. Ethan Hawke mondjuk nagyon jó, az ő jelenetei teljesen rendben voltak; a srác viszont valami teljesen természetellenes érdektelenséggel megy végig az egész filmen, tulajdonképpen semmi nem zökkenti ki a "whatever" arckifejezésből, ami nem segít a szimpátia felkeltésében.

Összességében értem én, hogy mit akar, és szeretném is, hogy úgy istenigazából tetszen, de a formabontó eszköz (a 12 éves forgatás, etc) úgy látszik, nem mindig társul formabontó (vagy egyáltalán érdekes) tartalommal.

Szubjektíve az első rész határozottan jobb. A második egyrészt az iszonytató hosszához képest nem eléggé izgalmas; érdekes és jelentőségteljes részeket zavar le nagyon gyorsan, hogy később legyen idő tök fölösleges akciójelenetekre (amik szépek-szépek, de hosszúak és szintén unalmasak). A legrosszabb talán mégis az, hogy Bilbó E/1-es szemszöge - ami a könyvet annyira meséssé és érdekessé teszi - kb teljesen elveszik a (fölöslegesen) hősködő törpök és tündék csetepatéi közepette. Beornt nagyon sajnálom; a kedvenc karakterem a könyvben, itt viszont nagyon-nagyon nem sikerült.

Az a hatalmas előnye és varázsa ezeknek a filmeknek (és ezzel a harmadik kilenc éves periódus után immár teljesen egyedülállóak), hogy tényleg haladnak valahová, és tényleges fejlődést, változást mutatnak (akár egy longitudinális szerelmi-szociológiai felmérés:). A Sunrise felhőtlen, kamaszos romantikája után a Sunset-ben a még mindig romantikus sorsszerűség mellett már egy csomó tök komoly életprobléma felmerült (nem működő házasság/kapcsolatok, gyerek, felelősség, elvágyódás, hiányérzet, "kifutok az időből" pánik, stb...), a Midnight-ban mindez tovább eszkalálódik, és így végre - abszolút zseniális módon - reális(abb) képet kapunk egy majd 10 éve együtt lévő párról, mint bármilyen más (általam ismert) filmben. Itt már több a dráma, mint a románc, és ez nekem nagyon tetszik :) Kötelező darab, és a súlya ellenére az előző két részhez hasonlóan teljesen feltölti az embert életenergiával és lendülettel.

Tökéletesen ízléstelen borzadály. Sajnálom, mert az első Underworld (10 éve, basszus) még mindig nagy kedvencem, onnantól aztán részről-részre ment lefelé. Már a harmadik is nagyon rossz volt (meg konkrétan nem láttam belőle semmit, annyira sötét volt végig), de ez a negyedik egyszerűen katasztrófa. Egyetlen faktor miatt nem nézhetetlen, az pedig Backinsale.

2012-05-25 00:01:27 16 Blocks (2006) / 16 utca PPGlam (4) #23

Hivatalos hír: a világegyetem legelviselhetetlenebb hangjával az istenek Mos Defet áldották meg. Komolyan majdnem kikapcsoltam párszor emiatt a filmet, hihetetlen! Ezen "apró" részletet leszámítva viszont teljesen jó kis film.

2012-05-09 00:54:10 Babel (2006) / Bábel PPGlam (2) #32

Elképesztően kiszámítható, unalmas, egy nagy csehovi puska az egész, ami nagyban azért is érezhettem, mert valóban teljesen egyértelműen amerikai közönségnek készült (legalábbis abszolút egyetértek azokkal, akik ezt vélték benne felfedezni). Nekem tökéletesen idegen maradt végig.

Hmm, hát patetikus, "nagytermészetű" zenét semmiképp nem hiányolok. Katartikusat, az emberben valamit megmozdítót, erőteljeset annál inkább. Ezen kívül ha egy rendező egy sorsdöntő és tragikus pillanatban teljes csenddel támad, az valóban nagyon hatásos. Ha azonban a film összes ilyen pontján ezt csinálja, na az aztán az igazán kínos.

A 'túlmagyarázni', amit te említesz, és a 'nem magyarázni' (amit meg én) között azért lenne egy szimpatikus középút: 'elmagyarázni'. Ezt hiányoltam nagyon. A csenddel és zenével kapcsolatban meg szerintem ha a Harry Potter 10 évet lezáró epikus és akármilyenhatalmas fináléjában nincs helye az akármilyenmonumentális, romantikus, epikus és bevallottan hatásvadász (de legalább valamilyen lendületet, haragot, "tétet" valahogyan közvetíteni próbáló) zenének, akkor sehol sincs.

előzmény: limupei (#116)

A 7/1 befejezéseként tűrhető, a 10 éves sorozat fináléjaként megintcsak nagyon rossz. És ez ismételten Yates miatt van - a sokak által beharangozott "nagy érzelmi hullámvasútból" már-már kezdtem reménykedni, hogy az utolsót csak nem teszi annyira tönkre, mint az ötös óta mindegyiket; azért végül sajnos mégsem hazudtolta meg magát.
Kezdve azzal, hogy a teljes két óra scriptje elfér kb 4 A4-es oldalon, vagyis megint semmi nincs megmagyarázva rendesen. A (gyakran tő)mondatok a levegőben lógva jönnek egymás után, ami már csak azért is kínos, mert az utolsó részben már tényleg szinte minden megszólalás valamelyik korábbi részre hivatkozik. A zene ismét tökéletesen jellegtelen és rossz helyeken van (ahol meg kéne, ott jön a TÖKÉLETES CSÖND, értem ezt a film kb összes klimaktikus pontjára: Harry megtudja, hogy meg kell halnia - csend, kifejezéstelen arccal leül a lépcsőre. Harry, Ron és Hermione elbúcsúznak, tudva, hogy soha többé nem látják egymást - csend. Narcissa kimondja amire Voldemort és a halálfalók tizenhét éve várnak (hogy Harry meghalt) - csend, semmi reakció, ujjongás, vagy BÁRMI. Az eredeti John Williams téma, ami már magában teljesen varázslatossá és emblematikussá tette a sorozatot egyszer, ismétlem: egyszer hangzik el. Ezt én tökéletes rendezői inkopetenciának hívom. A végső, suli előtti harcot a nagyteremből kivitték az udvarra, Bellatrix egy fél perces küzdelem után pixelekre (?!) robban szét. Dumbledore hófehér jelenetéből csak a lényeg maradt ki, ráadásul a filmben Harry teljesen egyértelműnek veszi a környülállást, és ahelyett, hogy rögtön tisztázná, hogy most akkor mi a franc is van, hol vagyunk, meghaltunk, nem haltunk, vagy mi a vihar (amire nyilván a közönség nagy része azért eléggé kíváncsi), egyből bájosan csevegni kezd. Voldemort nagyszabású halála után vágás - Harry bárgyún vigyorogva sétál a sebesültek közt, persze zene nincs, teljes csend... És még lehetne folytatni.
Yates mind a négy általa rendezett rész alatt közel tökéletes rendezői alkalmatlansága sajnos megmaradt a befejező részre is. Nagyon sajnálom, én tényleg reménykedtem benne, hogy ennek a szép 10 évnek a végén egy kicsit azért meg tud majd érinteni, döbbenteni a dolog. Nem sikerült. Majd a remake 20 év múlva :)

Azért az elején mindent visz a poén: [fiatalok 1973-ban:] Ne hallgass már olyan zenéket, amiket buzik csináltak! Tegyél fel inkább egy kis Elton John-t.

Bulgakov szarrá röhögné magát. Asszem ezzel mindent elmondtam.

Azért vannak pozitív pillanatok
Hermione és Harry Nick Cave-re táncol (kúl), és persze a Halál Ereklyéinek meséje. Teljesen egyértelműen ez az animáció a film legszebb, legértékesebb, legértékelhetőbb pontja

Abszolút nem vártam többet, hozza a hatos borzalmas formáját. Mondjuk azt aláírom, hogy a hetes középső harmada nekem könyvben is unalmas volt kissé, nem csodálom, hogy a filmeseknek is meggyűlt vele a baja. Lényeg: a zenét (gondolok itt például az eredeti Potter-dallamokra, misztikus témákra) egyáltalán nem használják, Dan, Rupert és Emma kiábrándítóan steril, maga a film pedig a sztorit nem ismerők számára totálisan követhetetlen. Mondjuk a hetesnél ez lehet inkább a könyv komplexitásának, mint a rendező teljesen nyilvánvaló balfékségének a következménye, vagy épp a kettő egyszerre hatott így... Az utolsót persze meg fogják nyomni, ott a látvánnyal úgyis mindent elfelejtetnek, ami azon persze semmit nem változtat, h az első következetlen, széthúzó és unalmas.

2010-10-19 23:01:32 The Book of Eli (2010) / Éli könyve PPGlam (4) #79

Azért a kötelező "milyen volt az akció" és a "tele következetlenségekkel" kérdései után ott marad, hogy milyen baromira egyszerű, mégis érzékletes és valahogy "szemetgyönyörködtető" szimbolikával van ez a dolog összerakva... Szerintem határozottan olyan film ez az Éli, amit bár lehet filmes szempontból méregetni, sokkal-sokkal több értelme van és izgalmasabb szétszedni a temérdek kis jelre, intertextre és szimbólumra, amiből összeáll. Végre valami, ami tényleg érdekesen és elgondolkodtatóan nyúl a valláshoz, ackiójelenetekkel, Tom Waits-el, mindennel együtt. Jó ötlet, szépen, okosan, egyszerűen megcsinálva.

2010-08-04 12:22:39 Garden State (2004) / A régi környék PPGlam (4) #14

Nekem annyira hasonlított a kettő, hogy azt hittem, ezt lehet tényként kezelni :)
Fiatal éveinek nagyján már túllévő, az életben önmagában boldogulni próbáló, tapogatózó, kicsit bizonytalan férfi hosszú idő után hazamegy a régi városba. Anya itt is, ott is halott. Apa itt is, ott is használhatatlan, nincs vele rendes kommunikáció. A régi városban találkozás a régi barátokkal, "ki hol tart az életével" dilemma. Új "szerelem" a régi városban (mindkét filmben Portman)... Ezek csak a legfontosabbak, amik nagyon szemet szúrtak. Persze, nem kötelező megvonni a párhuzamot, magam sem tarom plágiumnak a Garden Statet, talán pont a fókuszpont miatt: a GS sokkal inkább fókuszál Andrew karakterére, lelki állapotára, tépelődéseire, mint a Gyönyörű Lányok Willie-re; ott legalább három-négy szál fut egyszerre, ami nekem valahogy intenzívebbé, életszerűbbé tette, mint a GS, érdekes módon anélkül, hogy felszínes lett volna.

Mondjuk Andrew és Sam találkozása valóban sírva röhögős.

előzmény: uccse (#13)

2010-08-02 22:54:53 Garden State (2004) / A régi környék PPGlam (4) #12

Nagyon Gyönyörű Lányok utánérzés nekem (Natalie Portman szerintem pontosan ugyanazt a karaktert hozza itt, csak pár évvel idősebben); igazából az egész sztori nagyon hasonlít a Gyönyörű Lányokhoz, ami nekem azért sokkal jobban tetszik, ez a Garden State kicsit túl 'klausztrofóbiás' hangulatú valahogy, és a kelleténél is sokkal drámaibb. De mindenképp érdemes megnézni, Braff meg Portman is nagyon jó. Viszont hogy nem vígjáték, az egészen biztos.

2010-01-28 20:21:53 It Might Get Loud (2008) PPGlam (4) #2

Egyértelműen viszi a prímet, ahogy a végén White beteszi a gyereket a bőröndbe, a bőröndöt a csomagtartóba, és elhajt. Zseniális.
Maga a film egy érdekes dokumentumfilm, de azért nem kell várni, hogy hárman bármiféle csodát műveljenek együtt. Ugyanis várható módon nem művelnek, szerintem a tiszteleten meg az egész helyzet érdekességén kívül azért nem nagyon tudnak mit kezdeni egymással.

De legalább érthető, miért csinálnak két filmet a hetesből. Azért, mert lassan rájönnek, mennyi minden kimaradt eddig, ami nélkül egyszerűen nem lesz érthető a végkifejlet.
A hatoson egyértelműen látszik, hogy a rendezés/írás részleg egyszerűen nem gondolkodik átmenetekben, nem utal vissza és nem vetít előre, kapcsolódási pontok nélkül lóg a levegőben minden. Harry összejön Ginny-vel, Cho-ról egy árva szó nem esik = az az ötös film romantikája volt, mostmár nem releváns a készítők szerint. Ronék háza felrobban? Na ne szarakodjunk már, egy ilyet beletenni csak azért, hogy a film közepén is legyen akció tökéletesen inkompetens rendezői hozzáállásról tanúskodik (tudjuk, hogy a hatosban van a legkevesebb akció, de azokat rendesen megcsinálva épp ezért ütöttek volna nagyot. Ennek így nincs értelme.) Dumbledore továbbra is rossz, és most vettem észre, hogy nagy részben azért is, mert Michael Gambon-ra nem adtak szemüveget, ami pedig Dumbledoretól teljesen elidegeníthetetlen. Rickman-t szerintem nem hagyták játszani, a zene rossz helyeken van és alapjában is teljesen semleges (ez szúrja el a könyv csúcspontját úgy istenesen, Harry és Snape "párbaját" a végén. A filmben egyszerűen értékelhetetlen, pedig hihetetlen filmes potenciál van csak abban a jelenetben... Lehetne még folytatni. Nagyon várom már, vajon a hetest hogyan teszik hasonlóan tönkre, David Yates neve mostmár szinte biztosan garancia.

A legenda lezárásaként tekintve valóban zseniális, minden a helyére kerül, ám helyenként (főleg a fináléban) vitathatatlanul sok eszement következetlenség van. Miért érdekli például hirtelen Padme-t olyan szívszakasztóan, hogy Anakin gyerekeket öl és áruló hajlamú? Anakin pont ugyanezt csinálta a Klónok Támadásában is, akkor is gyerekeket és nőket ölt és a diktatúra mellett érvelt, érdekes módon akkor ezzel Padmé-nak semmi baja nem volt, megnyugtatta és gond nélkül hozzáment feleségül... Vagy éppenséggel miért folytogatja Padme-t Anakin, mikor hivatalosan pont azért tért a Sötét Oldalra, hogy életben tartsa? Sok-sok ilyen és ehhez hasonló banális megoldás van itt még, amikbe bele lehet kötni, vagy épp mosolyogni rajtuk egy nagyot... Utána persze jön a legenda-feeling, ami így is zseniálissá teszi.

Azért az "Oh Monica!" "Oh Bill!" zárás nagyon ott van:)

Cikk a filmről és a Danny Elfman-es soundtrack-ről:
http://www.clusterone.hu/2008/10/04/halalian-tudatos-danny-elfman-corpse-bride-soundtrack/

2008-08-05 00:46:16 The Dark Knight (2008) / A sötét lovag PPGlam (4) #545

Sok itt az 'idézet', de azért szerintem lehetne lektorálni kicsit, már csak a totális félreértések elkerülése végett is. Az "I'm a man of my word"-öt például elég csúnya "A szavak embere vagyok"-ra magyarítani.

MDM: abszolút nem neked ment a kritika (vagyis a kritizásás kritizálása:), az elemzéseddel teljesen egyetértek, csak sok helyen nagyon lehúzzák emiatt a storyline-os dolog miatt, meg hasonlítgatják a többi WKW filmhez, amibe igazán nem tudok beleszólni, mert nem ismerem őket. Magában, elfogult laikusként nézve (NJ miatt) nekem nagyon tetszett, szóval bocs a félreérthetőségért, egy véleményen vagyunk:)

Nagyon nem értem a "normális storyline" hiányára panaszkodó kritizálását a filmnek, teljesen nyilvánvaló szerintem, hogy ilyen direkt nincs, egy ilyen filmbe direkt nem is kell. Nagyon kellemes kis hangulatfilm, nem az számít, ami történik, hanem elsődlegesen ahogy történik. Nekem pozitív csalódás, féltem, hogy a csodás Norah Jones leég, de aztán jól nem:)

Mondjuk fogalmam nem volt, hogy ez egy folytatás, szerintem teljesen jól megállja a helyét. Én éreztem benne koncepciót, uralkodás-szerelem-politika, és ha a filmet önállóan vesszük akkor ezek teljesen jól ki is töltik. Meg jó végre kissé tartalmasabb, élő dialógokat hallani. Nem vártam tőle semmit, és kellemesen csalódtam.

2007-09-15 00:44:17 The Lookout (2007) / A kulcsfigura PPGlam (2) #2

Teljes mértékben értékelendő, hogy a film szeretne némi alternatívát nyújtani thriller meg dráma fronton, nagy kár, hogy ez abszolút nem sikerül neki. Talán egyszerűen a "jellegtelen" szóval tudnám leginkább leírni, aminek a hibáit azért nem tudom elnézni, mert (számomra) teljesen aláásták a nézői élményt... Személy szerint igencsak unalmasnak, karakterábrázolást tekintve borzasztóan gyengének találtam, egy szintén nem túl erős sztorival... Viszont a "Kulcsfigura" magyar címért grat, a "Lookout"-nak szerintem az eredeti kontextusban sincs semmi köze a történethez.

4/10

Az igazi baj szerintem innentől az (azaz az 5. résztől kezdve), hogy ezeket már tényleg nagyon nehéz lenne úgy megcsinálni, hogy az olvasókat és a filmnézőket egyaránt megfogja. Én olvastam, így számomra borzasztóan lebutított volt, ugyanakkor ha valakinek nem volt szerencséje a könyvhöz, akkor negyon zavaros és összefüggéstelen lesz... Szóval szerintem tipikusan "két szék között a földre"-eset egy teljesen középszerű rendezéssel (korrekt, de elég ötletszegény), és egy nagyon-nagyon borzalmas script-tel... Semmiképp nem a legjobb HP-film, és attól tartok, a hátralévő kettő sem lesz sokkal jobb (bárcsak ne lenne igazam...).

2007-06-02 03:13:45 The Fountain (2006) / A forrás PPGlam (5) #18

Nem túlmisztifikálásról van itt szó: hogyan lehetne az élet-halál misztériumot még az aktuálisnál is jobban misztifikálni?... A kulcs talán éppen az, hogy felesleges logikus, minden szempontból passzoló magyarázatokat keresni a filmben. Nincsenek benne ilyenek, és szerintem direkt nincsenek, ami épp az olyan filmnézőknek jó, akik szeretik, hogy adatott nekik némi szabadság a látottak értelmezésének terén. És van akiben elérte a célját a dolog, van akiben nem.

A maja történetről csak annyit, hogy az a fikción belül is fikció, így éppen úgy ragad(hat) magával, hogy nem kell azon agyalni folyton, hogy "ez most mennyire helytálló történelmileg? Stb...". Kit érdekel? A nő (Izzy) így írta meg, akkor így van. Irodalom.

2007-05-31 22:13:40 The Fountain (2006) / A forrás PPGlam (5) #10

A félreértések elkerülése végett külön mondom, hogy nem beszólni szándékozom, mikor azt írom most ide, hogy azt, akinek ez a film "hihetetlenül üres", illetve "zéró karakterek és üres dialógusok", azt nagyon-nagyon tudom sajnálni olykor... És le mertem volna fogadni, hogy a Sin City mindkettőtöknél zseniális... Tényleg csak az extrém filmes ötletek okán, próbáljuk már meg mondjuk a morális alapját és mondanivalóját kontrasztba állítani ennek a két filmnek! Csak egy nagyon kicsit gondolkodjunk el, hogy üzenet és realitás, illetve szenvedély terén melyik az üresebb a kettő közül (amivel nem azt mondom, hogy az SC-t ne lehetne élvezni, meg jó filmnek tartani), és mindezek után ne keverjük már az "üres" és a "nem tetszett" kifejezéseket, ha lehet... Tényleg csak egy kósza észrevétel, semmi rossz szándék!

előzmény: deviant (#6)

2007-04-29 16:43:37 The Fountain (2006) / A forrás PPGlam (5) #4

Egészen hihetetlen, amit ez a film művel, amit mi sem igazol jobban, mint a "megnézed-és-nem-bírsz-felállni-a-székből" reakció a másfél óra végén... Ez az alkotás valóban sokkal inkább "experience", mint "film", és mint ilyen, kétségkívül párját ritkító jelenség. Tulajdonképpen minden összevág, a zene egyszerűen lenyűgöző, Jackman és Weisz pedig valóban zseniálisan jól csinálják... Le a kalappal, régen néztem végig stáblistát... 3-szor...