The Hungarian

Miről/Kiről Oldal Írás Mikor
Fire Down Below
Tűz a mélyben
aeonflux.blog.hu Tűz a mélyben
Gitárjával a kezében Steven Seagal egy szakadékba nézett, és amit ott látott, az nem csak tűz volt, hanem karrierje érdemi részének vége. Olyan vader-sisakjában-luke-arca-a-dagobah-n féle módon. Egy Sebhelyekkel és egy Félholttal később se híre, se hamva nem volt egy korrektül szarkiverős Seagal-akciónak a mozikban.
2017-11-28
Breakdown
A félelem országútján
aeonflux.blog.hu A félelem országútján
A sztori Jonathan Mostow író-rendezőben egy saját házastársas autóútja folyamán fogant meg. Olyan balul biztosan nem sült el, mint Jeff számára, de elég feszes, elég akciódús és úgy összességében elég korrekt trip lehetett, vagy legalábbis a forgatókönyv, amit eredményezett az elgondolás, az.
2017-10-28
Dante's Peak
Dante pokla
aeonflux.blog.hu Dante pokla
Katasztrófafilm kétféleképpen kezdődhet: a szóban forgó katasztrófa előszeleként egy apróbb természeti rendellenesség áldozatává válik egy-két névtelen figura, lehetőség szerint fiatalok, akiket csak később vagy tán sose fedeznek fel. Vagy pedig: a főhős épp a szóban forgó katasztrófához hasonló, korábban történő katasztrófa közepén találja magát, és elveszít egy hozzá közel állót – hogy aztán a szóban forgó katasztrófában akár erre reflektálva cselekedjen.
2017-10-15
Event Horizon
Halálhajó
aeonflux.blog.hu Halálhajó
A korabeli kritika alaposan helybenhagyta, és ez érthető: hiába látványos és félelmetes úgy igazán, túl sok másik sci-fihez és horrorhoz hasonlítható. Mára némileg revideálták, akik egyáltalán hajlandóak foglalkozni vele, ahhoz pedig kétség sem férhet, hogy Paul W.S. Anderson legjobb rendezéséről van szó.
2017-08-27
aeonflux.blog.hu magyar box office: stranger things
Az amerikaiakhoz hasonlóan a magyarok is csúcsra járatták a mozikasszákat, de ez mifelénk kevésbé szokatlan manapság. A Doctor Strange nagyot szakítva az esztendő ötödik legjobb rajtját villantotta, kenterbe verve az eddigi Marvel-mozik javát. Szintén fenemód nagy érdeklődés mutatkozott a Bűnvadászok újrázására: a csaknem 40 éves film a top 10-ben nyitott (újra).
2016-11-08
aeonflux.blog.hu usa box office: strange things
A Marvel mozis üzelmei szuperül folytatódnak: a Doctor Strange a legerősebb bemutatkozások közé lépett 80 millió dollár feletti rajtjával. Ezalatt a Trollokkal a DreamWorks számításai is bejöttek, miközben Mel Gibson A fegyvertelen katonája szintén decens startot jegyez.
2016-11-07
aeonflux.blog.hu usa box office: mellékvágány
Október első nagy dobása, A lány a vonaton annyiban követte a kijelölt menetrendet, hogy az élen nyitott, ugyanakkor bevétele viszonylag átlagosnak tekinthető, így nem lépett a nagy szezonbeli elődök nyomába. Nate Parker dicsért, ám katasztrofális PR-ral megvert történelmi filmje, az Egy nemzet születése és a Middle School: The Worst Years of My Life egymáshoz közel léptek be, nem különösebben feltűnő összeggel.
2016-10-10
aeonflux.blog.hu magyar box office: átlagos gyermekek
A Bridget Jones babát vár képezi változatlanul a magyarok érdeklődésének fő tárgyát, lévén a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei és a Mélytengeri pokol nem kaptak különösebben szárnyra, sőt elmondható, hogy arányaiban valamivel alacsonyabb érdeklődést váltott ki mindkettő, mint hazájában. A top 10-be férkőzött még a premierek közül a Kiéhezettek, korrekt eredménnyel, és jól alakultak az Ernelláék Farkaséknál üzelmei is. A korábbiak közül az Idegpálya továbbra is határozottan menetel, a Kút pedig mostanra megfeneklett.
2016-10-04
aeonflux.blog.hu tíz tengeri veszedelem a mozivászonról
A Mélytengeri pokolban megelevenedő fúrótorony-robbanás az élet írta tengermélyi / tengerfelszíni fenyegetés, s még csak nem is az egyetlen ilyen, valós eredetű, ám könnyen simul a legvadabb forgatókönyvírói elképzelések közé a témában. S hogy mi mindenre kell még felkészülnie annak, aki vízre-vízbe merészkedik? Például erre a tíz embert próbáló tényezőre.
2016-10-03
aeonflux.blog.hu usa box office: deep water
A lassú őszi szezon közepe táján a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei szerzett vezetést decens összeggel, miközben a Mélytengeri pokolra is számottevő érdeklődés mutatkozott - ami körülményesíti e kielégítő eredményeket, az a 100 millió feletti költségvetés mindkét film esetében. A sokat késő Lángelmékre nem voltak különösképpen kíváncsiak az amerikaiak, mint ahogy a Queen of Katwe című felemelő Disney-film sem bevételeivel hagy maradandó nyomot a szezonban.
2016-10-03
aeonflux.blog.hu 2016 eddigi legdrágább filmjei
A most mozikba került Mélytengeri pokol és a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei is igen borsos árcédulát hordoz, ami szeptemberi-októberi viszonylatokban nem sűrűn fordul elő. Futhatnak a pénzükért, ahogy mondani szokás, ez már a premiert megelőzően is szinte biztos volt, de majd úgyis kiokoskodják a dolgokat. Végtére is, volt bőven film az év első kilenc havában, ami módfelett többet emésztett fel 110-110 millió dollárnál. A 25 legdrágább film 2016-ból, eleddig (spoiler: a csak Észak-Amerikában 363 milliót kaszáló Deadpool nem került fel a listára).
2016-10-02
aeonflux.blog.hu usa box office: geller
Az enervált szeptemberi forgalomba A hét mesterlövész és a Gólyák kettőse hivatott életet lehelni, de a várakozásokhoz egyik sem tudott felnőni. A western-remake ugyan még rekordközelbe is került, nem tudott a holtszezon korlátain úgy túlnőni, mint tehette volna, miközben a Warner animációs nevezése vitán felül szerepelt le.
2016-09-26
aeonflux.blog.hu a hét mesterlövésztől a hét mesterlövészig: westernfilmek a magyar mozikban
Mozikban az új A hét mesterlövész, ami hosszú idők óta a legnagyobb közönségsikerre számot tartó klasszikus tematikájú, vadnyugatos western a magyar mozikban. A tengerentúlon a kasszarobbantás biztosított, hiszen a manapság ritkán képviselt műfaj könnyen talál közönséget ott, ahonnét -javarészt- gyökerezik. És fénykorában, sok-sok évtizeddel ezelőtt Magyarországon is éppoly figyelem kísérte őket, mint hazájukban; ez persze a korszellem mellett annak volt köszönhető, hogy szimpla, egyenes sztorijuk miatt előszeretettel vásároltak belőlük hazai forgalmazásra, s így a kevés nyugati produkció jelentős hányadát tették ki. Azokra pedig automatikus módon fizettek be a magyar nézők, ugyebár. Utánajártam, hogy az 1960-as A hét mesterlövész és a 2016-os A hét mesterlövész között mely westerneket láthattuk a vásznon.
2016-09-25
aeonflux.blog.hu magyar box office: babázás
A Bridget Jones babát vár nálunk természetesen kasszát robbantott közel 90 millió forintos nyitányával, de a Snowden is bőven jobban járt, mint hazájában. Az Ütközés című akció-thrillerre ezalatt kevés figyelem vetült a kedvezőtlen időjárás által is megsegített hétvégén.
2016-09-20
aeonflux.blog.hu usa box office: vetélés
Az amerikai nézők bizalmát már eljátszották a későn jött folytatásokkal: mind a Blair Witch, mind a Bridget Jones babát vár 10 millió dollár alatt futott be az év egyik legunalmasabb hétvégéjén. A Snowden nem sokkal lemaradva a két nagyobb várományostól szállította, amit rá szabtak ki előzetesen (és az nem túl sok), a vezető pozíciót pedig második hete a kiválóan szálló Sully - Csoda a Hudson folyón birtokolja.
2016-09-19
aeonflux.blog.hu a 2016-os hazai listavezetők (1-36. hét)
Az elmúlt hat hét folyamán csupán két film birtokolta a magyar nézettségi lista első helyét. A kis kedvencek titkos élete sikerén aligha akad csodálkozni való, ám az már kevésbé volt előre látható, hogy így rákattanunk A mestergyilkos: Feltámadásra. Holnap Bridget Jones követeli majd a trónt, de előtte gyorsan felelevenítjük az összes 2016-os listavezetőt, s teszünk így ezentúl majd minden héten.
2016-09-15
aeonflux.blog.hu magyar box office: tökéletlenségek
Egy kis őszi lehűlés köszöntött most a magyar mozikra, részben a meglehetősen meleg idő, részben a szolidabb vonzerővel bíró premierek okán. A feliratos újdonság, azaz a Sully - Csoda a Hudson folyón a második helyen nyitott, korrekt, de nem nem izgalmas összeggel, míg a Kilenc élet már a magyaroknak is túl ósdinak bizonyult, a Florence - A tökéletlen hang pedig nem lépett túl az elhivatott nézők körén. Második hete A mestergyilkos: Feltámadás vezet; ki hitte volna ezt fél hónappal ezelőtt...
2016-09-13
aeonflux.blog.hu harcban élve: jason statham tündöklése, bukása és tündöklése a magyar mozikban
Az akciófilm bérlete a magyarországi sikerfilmek klubjába nagyjából két évtizede járt le, akkortájt, amikor Stallone, Schwarzenegger, Van Damme és a többiek kilehelték magukból utolsó százezer nézős produktumaikat, legalábbis azon produktumaikat, amelyekben a jól marokra fogott pisztolyon kívül nem kellett más az üdvösséghez (pláne nem a Sátán, hogy Arnold esetével példálozzunk). A leáldozás a blockbusterkorszak beköszöntével esik egybe, ugyanakkor oldalsávon a kisebb költségvetésű, a pergő koreográfiára és lazaságra építő akciófilm azért meghagyta a lehetőséget, és a Guy Ritchie-filmekből kilépő Jason Statham meg is ragadta azt, ma pedig gyakorlatilag egymaga viszi a vállán a zsánert. Belépője felettébb impozáns volt mifelénk, hogy aztán a legérdektelenebbek közé süllyedjen, majd lőn egy új korszak, amiben A mestergyilkos: Feltámadással visszakanyarodik minden A szállítóhoz.
2016-09-07
aeonflux.blog.hu magyar box office: letámadás
A nyár lecsengésével sem csillapodott a mozizási vágy idehaza, és ezen A mestergyilkos: Feltámadás igencsak nyerészkedett: az első helyen nyitó akciófilm egyetlen hétvége leforgása alatt messze túlszárnyalta elődje teljes bevételét és nézettségét. A top 10-en kívül nyitott a Szexkemping című európai vígjáték, a dobogó további helyeit pedig a múlt hónap legnagyobb slágerei népesítik be.
2016-09-06
aeonflux.blog.hu usa box office: vakság
A premierek a sötétben tapogatóztak a technikailag még a nyárhoz tartozó Labor Day weekenden, ám aligha volt várható, hogy akár a The Light Between Oceans című dráma, akár a Morgan című sci-fi megüti a tízmilliót. Mi több, a tízesbe is csak előbbi került be, utóbbit jó mélyre temette a nézői közöny. Második hete a Vaksötét vezet, stabilan tartva magát.
2016-09-05
aeonflux.blog.hu talált vagy süllyedt: nyári sikerek és bukások az amerikai mozikban
Augusztus ugyan pozitív mérleggel zárt, a nyári időszak összességében bevételcsökkenést hozott a tengerentúli mozikban. Aligha várhattunk mást: a tavalyi május-augusztus intervallum igen magasra (de nem a legmagasabbra) tette a mércét, amit ismételni is nehéz lett volna ilyen érdektelen felhozatallal. 2014-nél ellenben kedvezőbb az összkép, és bár a folytatások látványos mértékben bukdácsoltak, 2016 sem fog különösebb tanulságokkal szolgálni, csak megerősíti az eddigieket: olcsó horrorokba, animációs filmekbe és szuperhősös mozikba érdemes fektetni. Jönnek a box office-ügyileg kedvezően elbírálható és a kétségtelenül kiábrándító filmek az elmúlt hónapokból, időrendben.
2016-09-05
aeonflux.blog.hu steven spielberg filmjei a legrosszabbtól a legjobbig
Mozikban A barátságos óriás, és bár a tengerentúli kritika a szokott módon, azaz nagyobb részt kedvezően fogadta, érezhetően a futottak még szekcióban foglalta el helyét a mozimágus rendező filmográfiájában. Hogy pontosan hol is, az rövidesen kiderül, és ezúttal még csak kötözködni sem ér: a 29 film ugyanis most nem szerkesztői ítélkezés szerint rendeződött listába, hanem négy különböző csődület értékelésének átlagolásával. A Rotten Tomatoes-on és a Metacriticen számba vett kritikusok, illetve az IMDb és a magyar Kritikus Tömeg felhasználói kollektíven felelősek Steven Spielberg legjobb és legjelentéktelenebb filmjeinek meghatározásáért, rendezői minőségben. Íme hát.
2016-08-31
aeonflux.blog.hu magyar box office: fegyverkezés
Hiába a továbbra is kedvezőtlen idő, ami kedvez a moziknak, egyszer el kell jönnie a tetőpont utáni ereszkedésnek, és az esztendő két legforgalmasabb víkendje után az augusztus 20-át is magában foglaló hétvégén ez megtörtént. A Haverok fegyverbent persze nem gátolta a visszaeső forgalom abban, hogy jó vígjátékhoz híven számottevő embert toborozzon magának, noha decens eredménye csak a Rossz anyák második körével vetekedhet. A további két premier nem kapott szárnyra: az Elliott, a sárkányt barlangjában tartották a kis kedvencek, a Ben-Hur pedig, bár nálunk jobb esélyekkel indult, mint Észak-Amerikában, hasonlóan kisiklott a rajtnál. Harmadik hete A kis kedvencek titkos élete vezet, immáron 2016 #1 filmjeként.
2016-08-23
aeonflux.blog.hu usa box office: lefegyverzés
Három premier rajtolt el több mint 3000 moziban, ám augusztus vége ritkán jó talaj a nagy reményeknek. A Ben-Hur természetesen keveseket mozgatott meg, sereghajtóként ért célba, a Kubo és a varázshúrok a Laika legvisszafogottabb eresztésének bizonyul, s a Haverok fegyverben is csak a dobogó legalsó fokára hághatott fel. Harmadik hete a Suicide Squad - Öngyilkos osztag az első.
2016-08-22
aeonflux.blog.hu magyar box office: jó anyák
A magyar nézők jó vígjátékfüggők módjára tódultak a Rossz anyákra, végre egy igazán ütős komédia-sikerhez juttatva a szezont. Jól nyitott A zátony is, folytatva a borzongató filmek nyerő szériáját, ám A kis kedvencek titkos életét egyik premier sem háborgathatta: az animációs csoda ezúttal is 100.000 néző felett teljesített.
2016-08-16
aeonflux.blog.hu usa box office: party
A Suicide Squad - Öngyilkos osztag megőrizte elsőségét, de ez egy 100 millió felett nyitó film esetében azért ildomos is. Pénteken ugyanakkor megszorongatták a nagyot bukfencező képregény-adaptációt: a Sausage Party dobbantott egyet. Eközben az Elliott, a sárkány a várakozásokon alul repült be, és nem hallatta hangját a Florence - A tökéletes hang sem.
2016-08-15
aeonflux.blog.hu usa box office: rebourne
A nyár utolsó blockbuster-folytatása szintén nem tudott felnőni az előző részhez, de a Jason Bourne azért tekintélyt parancsoló összeggel nyitott. Jó kört futottak az olcsóságok is: a Rossz anyák forgalmazójának eddigi legsikeresebb bemutatójává válik, az Idegpálya pedig a fiatalság jelentékeny részét csábította el a pokémonozástól.
2016-08-01
aeonflux.blog.hu usa box office: buster
Vagy busted? Végre megmérettetett a sokat emlegetett, új Szellemirtók a mozikban, és persze, hogy nem lehet egyértelmű ítéletet hirdetni felette az első hétvége eredményei láttán. A sci-fi vígjáték mindenesetre az élre nem került, az továbbra is A kis kedvencek titkos élete tulajdonát képezi. Új film még a listán a The Infiltrator című krimi Bryan Cranston főszereplésével, csak így, említés szintjén.
2016-07-18
aeonflux.blog.hu usa box office: nagy kedvenc
A kis kedvencek titkos élete egy hónapon belül a második százmilliós animációs nyitányt szállította le, egyértelműen beváltva mindazt, amit a premier előtti érdeklődés sugallt. Ezalatt a Mike és Dave esküvőhöz csajt keres csak módjával szólította táncba az amerikaiakat.
2016-07-11
aeonflux.blog.hu sylvester stallone legnézettebb filmjei
Ahogy hívni volt szokás, az olasz csődör ma töltötte be a 70-et, és ennél jobb alkalmunk aligha akad szemügyre venni, mely filmjei voltak leginkább a magyar mozinézők ínyére. Leginkább? Hiszen a '90-es évek végéig minden megmozdulására tódultunk. Rambótól ugyan megkíméltek minket, de számos korai darab befutott. A Rocky és a Creed - Apollo fia között ezt a tíz filmet látták legtöbben mifelénk a Stallone-életműből.
2016-07-07
aeonflux.blog.hu usa box office: megtisztulás
A függetlenség napját megelőző hétvégén kivételesen derűsebben alakultak a dolgok a vártnál: akadt folytatás, ami fel tudott érni elődeihez (és ez megint egy horror/thriller), és akadt előre lesajnált, méregdrága produkció, ami csak számszerűleg válik bukássá, relatív síkon nem. A The Purge: Election Year és a Tarzan legendája pénteken küzdött egymással, végül erős nyitánnyal a dobogó alsóbb fokaira hágtak, egyenesen a harmadik hete uralkodó Szenilla nyomában mögé. Eközben Spielberg új mesefilmje, A barátságos óriás az előrejelzéseknek leginkább megfelelve csendeskedett 20 millió dollár alatti összeggel.
2016-07-04
aeonflux.blog.hu magyarország legnézettebb filmjei (harmadik kiadás)
Elsőként 2010-ben, az Avatar menetelésekor született meg eme hiánypótló és box office-os értekezéseink egy sarokkövét képező cikk, majd a nagy sikerek 3D-s újrázásait megelőzően, 2012 elején vettük elő ismét. Annak is több mint négy éve már, nevezett 3D-s újrák megtették a hatásukat, s nem is gondoltuk volna, de az azóta eltelt idő folyamán két új film is helyet követelt magának az elmúlt 25 év 30 legnézettebbje között. Igazodva a változásokhoz, kicsit megint átformálva a tartalmat, immáron harmadszor tekintjük át Magyarország legnézettebb filmjeit.
2016-07-03
Independence Day
A függetlenség napja
aeonflux.blog.hu kis magyar mozitörténet: a függetlenség napja (1996)
Húsz év telt el a '90-es évek egyik legnagyobb filmsikerének, illetve akkoriban egyúttal minden idők egyik legnagyobb filmsikerének bemutatója óta, amire folytatással reagált az ország-világromboló Roland Emmerich. Ezen üzelmeket azóta kimerítette ő maga és mások is, de az első továbbra is emlékezetes. Felderítettük, mire lehet emlékezni A függetlenség napja kapcsán a magyar forgalmazás vonatkozásában.
2016-06-26
aeonflux.blog.hu magyar box office: szenilitás
A nyári idő és az EB kísértete végül utolérte a magyar mozikat: a premierek csak félgőzzel lódultak neki, ami nem szül túl jó helyzetet, ha olyan filmekről van szó, mint a Szenilla nyomában és a Központi hírszerzés. A Mielőtt megismertelek legalább a várhatót hozta (ami persze nem sok), a korábbi delikvensek pedig zúgtak lefelé rendesen.
2016-06-21
Central Intelligence
Központi hírszerzés
aeonflux.blog.hu kritika: központi hírszerzés [central intelligence] (2016)
Az ilyen sztorikat sokféleképpen el lehet adni: adott a nyugalmas életet élő főhős, aki - akár egy régi ismerős, akár egy idegen által - egyszeriben bűnözők között, fegyverek kereszttüzében találja magát. A Központi hírszerzés esetében az a pláne ebben a sokszor látott felállásban, amit a szóvicceskedő szlogen (jó párszor leírtam már, inkább nem ismételném el újra, mert hát mindennek van szavatossága) is megszellőztet: Kevin Hart és Dwayne "The Rock" Johnson a két jómadár, márpedig mindketten nagyon értenek a komédiázáshoz.
2016-06-19
Now You See Me 2
Szemfényvesztők 2.
aeonflux.blog.hu kritika: szemfényvesztők 2.
Szemben az első rész rejtélyes krimijével, ez egy akció-thriller, de mivel valódi akciójelenetek nincsenek benne, és nemhogy borzongatóan, de még alapvetően sem izgalmas, igazán siralmas váltás ez.
2016-06-09
Money Monster
Pénzes cápa
aeonflux.blog.hu kritika: pénzes cápa [money monster] (2016)
A válságnak vége, így a bankok és befektetőcégek ott folytathatják, ahol abbahagyták. A felelősségi és elszámoltatási kérdés még mindig a levegőben lóg; erre reflektál Jodie Foster filmje, melyben a pénzügyi tévéshow házigazdáját, Lee Gatest (George Clooney) túszul ejti egy férfi (Jack O'Connell) egyenes adásban. Célja, hogy világossá tegyék számára, hogyan veszíthette el minden befektetett vagyonát egy szemvillanás alatt.
2016-05-31
The Nice Guys
Rendes fickók
aeonflux.blog.hu kritika: Rendes fickók
A Rendes fickók a legszórakoztatóbb, legeszeveszettebb két óra, amit idén a moziban eltölthetsz. Direkt tettem az elejére a végét - fölösleges is tovább olvasnod.
2016-05-25
Neighbors 2: Sorority Rising
Rossz szomszédság 2.
aeonflux.blog.hu kritika: rossz szomszédság 2.
Nem mondom, hogy egy vígjáték folytatását megnézni annyi értelme van, mint újra meghallgatni egy múlt héten hallott közepes viccet, de nagy igyekezet kell ahhoz, hogy a hatást legalább megismételni lehessen. A 2014-es Rossz szomszédság sztorija jól működött, már amennyire manapság a komédiák vállalkoznak, és a folytatás nagyjából ugyanazt játssza le - egy csavarral.
2016-05-13
The Huntsman: Winter's War
A vadász és a jégkirálynő
aeonflux.blog.hu kritika: a vadász és a jégkirálynő [the huntsman: winter's war] (2016)
Trükköm, trükköm... Nem mondom meg néktek, miféle furmányossággal is kötődik A vadász és a jégkirálynő a négy évvel ezelőtti Hófehér és a vadászhoz, mert ha nem is áll fenn a veszélye, hogy jéggé dermed az agyatok, pár relé azért kiéghet a sequel-prequel-spinoff-reboot tengelyen való elhelyezés közepette. Maradjunk annyiban, hogy van ez a film, meg van a másik film. Mesefilm mindkettő, és én azt mondom, ez a film jobban mesél, mint a másik film.
2016-04-18
Dirty Grandpa
Nagyfater elszabadul
aeonflux.blog.hu kritika: nagyfater elszabadul [dirty grandpa] (2016)
Kezdjük ezzel a plakáttal. Akkor most erre ment ki a játék? Leégetni Robert De Nirót? Ehelyett inkább már a Comedy Central roastjába kellett volna meginvitálni. De mondom a tényállást: Zac Efronnak jóval kínosabb a Nagyfater elszabadul.
2016-01-28
aeonflux.blog.hu box office 2015: minden hétre egy mese a magyar mozikból
Nem csak Észak-Amerikában, nálunk is bevételi rekordok dőltek 2015-ben. Mi több, nézettségbeli emelkedésnek is tanúi lehettünk; ezen belül is vidító hír, hogy 2009 óta nem lépte át annyi film a 200.000 eladott jegyet jelentő határt, mint az elmúlt 365 napban (és csak a Titkos nemzet pár ezer hiányzó nézőjén múlt, hogy ez az évszám nem 2004 lett). A mozgalmasságot alátámasztandó mind az 52 hétvégéről van egy érdekes sztorink...
2015-12-31
aeonflux.blog.hu box office 2015: amerikai sikerek és bukások
Rekordbevétel ide vagy oda, nem volt nehéz összegereblyézni az idei esztendőben a tengerentúlon kiugróan teljesítőket: alig 10 film érdemli meg, hogy minden további nélkül kasszarobbantónak tituláljuk, és ez igen siralmas bizonyítvány. Annál is inkább, mert az alsó fertályban a bőség zavarával küszködtünk, és ami igazán aggasztó képet rajzolt, az az, hogy nem pusztán az elszabadult költségvetéssel megvert opusok véreztek el, hanem már 10-20 milliót kóstáló versenyzők is futhattak a pénzük után... Mi volt a tét, mennyi az annyi, mire elég az annyi: ítélkezünk, gátlástalanul; hol komolyan, hol minden komolyságot nélkülözően.
2015-12-31
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: Az ébredő Erő
aeonflux.blog.hu Az ébredő box office, avagy a Star Wars hetedik részének bevételi kilátásai
A Star Wars-nál nincs nagyobb moziesemény. És itt az eseményen van a hangsúly; a felvezetés, a napok számlálása, a körítés, a publicitás: ezek már mind részei az "új Star Wars-filmnek". Az idézőjel nem véletlen, fogalommal van dolgunk. A fogalom 1999-ben véste magát kőbe, amikor a Baljós árnyak kiérdemelte minden idők legvártabb filmjének címét. Nem is csoda, hogy a Star Wars: Az ébredő Erőtől egy emberként vár az ipar rekorddöntéseket egy rekorddöntésekben hiányt eleve nem szenvedő esztendőben. Megvizsgáljuk, mire futhatja a filmtől a tengerentúlon és mifelénk.
2015-12-17
aeonflux.blog.hu magyar box office: a karácsony szívében
Igen, idén eléggé korán jött: a magyarok máris hangulatba hozták magukat a Káosz karácsonyra című vígjátékkal, amit rém sokan iktattak be az ajándékvásárlások közé, és amúgy a Krampusz is komoly célpont volt még a hétvégén. A tenger szívében viszont nálunk is nagyon csúnyán elbukott – nyilván kevés volt benne a díszített fenyőfa...
2015-12-15
aeonflux.blog.hu usa box office: tengerfenék
Mielőtt megébred az Erő, még Ron Howard kalandfilmje igyekezett kihajózni a zavartalan vízre, ám zátonyra futott: A tenger szívében még az első helyet sem tudta megkaparintani a toplistán, pedig legalább erre igazán hivatott volt ebben a lagymatag bemelegítő-időszakban. Az éhezők viadala: A kiválasztott (befejező rész) negyedik hete Amerika legnézettebb filmje.
2015-12-14
aeonflux.blog.hu usa box office: virgács
A hálaadást követő hulladéklerakó hétvégén a Krampusz a várakozásokkal ellentétben nem maradt észrevétlen, így megint van mit ünnepelnie a szeptember óta eresztő Universalnak. Az első hely azért sok lett volna: Az éhezők viadala: A kiválaszott (befejező rész) vezet harmadik hete.
2015-12-07
aeonflux.blog.hu magyar box office: hídavatás
A Kémek hídja meglepően jól nyitott idehaza, ám a legnagyobb erőfeszítés is csak a második helyig juttatta, mert ezúttal is Az éhezők viadala: A kiválasztott (befejező rész) uralja a listát, és továbbra is jobban áll közvetlen elődjénél. A további két premier együttesen sem érte el a négyezer nézőt: A szüfrazsett A tengernélt is alulmúlta, Az éjszakám a nappalod pedig régóta a legpocsékabb hazai számokat produkálta.
2015-11-30
aeonflux.blog.hu usa box office: krédó
A hálaadás hétvégéjén Az éhezők viadala: A kiválasztott (befejező rész) kaszálta a legtöbbet, ám a premierek közül kettő nagyobb lélektani figyelmet generált: a Pixar, ha döcögve is, de folytatja megnyerő sorozatát a Dinó tesóval, miközben Sylvester Stallone ismét rátalált a sikerre a Rocky-franchise kvázi-folytatásával, a Creeddel. Vesztes is akadt: a Victor Frankenstein nagyobbat égett, mint a sütőben felejtett töltött pulykák.
2015-11-29
aeonflux.blog.hu magyar box office: jóllakottság
Az éhezők viadala: A kiválasztott (befejező rész) Magyarországon természetesen a sorozat legjobb számait villantotta: hetedik filmként vonzott több mint százezer nézőt egyetlen hétvége alatt az idei évben. A top 10-be újdonságként még a Blinky Bill - A film és az Apák és lányaik került; mindkettőre előre látható fokú érdeklődés mutatkozott.
2015-11-24
aeonflux.blog.hu usa box office: étvágytalanság
Az éhezők viadala: A kiválasztott befejező része nem kanyarított akkora box office-lakomát, mint elődei, mindazonáltal a 100 millió felett nyitók táborát gyarapítja, s ezzel egy kis történelmet is fabrikált, elvégre nincs még egy olyan franchise, aminek négy része is kilenc számjegyű bevétellel indított volna. A további újdonságokra kevesen voltak kíváncsiak: a The Night Before még mentheti a menthetőt, ellenben a Szemekbe zárt titkok képtelen volt érvényt szerezni létének.
2015-11-22
aeonflux.blog.hu magyar box office: mise történt volna
Az amerikaiakhoz hasonlóan mi is fújtunk egyet a hétvégén: a friss kínálatból a Fekete mise hivatott komolyabb vizet zavarni, ám Johnny Depp ezúttal nem találta meg a hangot a magyarokkal. A további premierek a top tízen kívül nyitottak, így második hete a Spectre és A kis herceg aratja a babérokat.
2015-11-16
aeonflux.blog.hu usa box office: beomlás
Nyugodalmas hétvégét zártak az amerikai mozik. A premierek nem kívánták zavarni a nagyok játékát, így újfent a Spectre - A Peanuts-film kettős vezet, meglepő módon azonban előbbiben mutatkozott nagyobb maradási erő, relatíve beszélve. Ami az újakat illeti: a Káosz karácsonyra túl korán jött, a The 33 túl későn, a My All-American pedig sehogy se.
2015-11-15
By the Sea
A tengernél
aeonflux.blog.hu Kritika: A tengernél
Mi mindent lehet a tengernél? Napozni, persze, meg gyönyörködni a végtelen víztömegben, de kiégett íróknak sem utolsó hely a feltöltődésre. Feleségüknek pedig az érzelmi ámokfutásra. Roland (Brad Pitt) és Vanessa (Angelina Jolie Pitt), a francia nyaralóhelyre érkező amerikai pár újradefiniálja a megcsömörlött házasság fogalmát.
2015-11-12
aeonflux.blog.hu magyar box office: fantom protokoll
A magyar közönség a tőle elvárható módon reagált a Spectre - A Fantom visszatér bemutatójára: szerda este óta már több mint százezren váltottak rá jegyet. Ezalatt remekül rajtolt el A kis herceg is, ám az Anyám és más futóbolondok a családból folytatja a hazai produkciók vergődését.
2015-11-09
aeonflux.blog.hu usa box office: a fantom csendje
Novemberrel új idény kezdődik az amerikai mozikban, és ez most egy kirívóan gyenge átmeneti (szeptember-október) időszakot követ. Erre alapozva igazán nagy durranás elé néztek az újdonságok, ám a Spectre - A Fantom visszatér csak a kötelezőt hozta a második legjobb Bond-debüttel. Második helyen a Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts-film üldögél, sokkalta meggyőzőbb bemutatkozással.
2015-11-08
GoldenEye
Aranyszem
aeonflux.blog.hu Kis magyar mozitörténet: GoldenEye - Aranyszem (1995)
James Bond nagyobb játékos sosem volt a világ mozikasszáinál, mint mostanság, de azért tudunk mondani egy helyet, ahol a régebbi üzelmek felérnek a maiakhoz: íme néhány dolog, amit biztosan nem tudtál a GoldenEye - Aranyszem magyarországi pályafutásáról.
2015-11-07
aeonflux.blog.hu magyar box office: bőrlehúzás
Az októberi turbó végül kifújt: az utolsó hétvége fő premierjére, a Libabőrre nem volt különösebben kíváncsi az ifjúság, ami nem is csoda, ha egyszer Vin Dieselt is nézheti vadászat közben. Míg Jack Black komédiázása gyenge közepes eredménnyel a negyedik helyig vitte, a többi premier a top 10-en kívül rekedt; a Macbeth alapvetően nem ment rosszul, a Hókirálynő című rajzfilm a várhatót hozta, Az utaskísérő pedig csúnyán lezuhant.
2015-11-02
aeonflux.blog.hu usa box office: krízis
A válság még tart az amerikai mozikban: az uborkaszezon utolsó áldozatai közül Az ételművész nyitott a legjobban, ám 3000 mozis terjesztéshez képest ritka silány számokkal még a dobogóig sem vitte. Nagyobb blama az Our Brand Is Crisis című szatíra leszereplése, hiszen Sandra Bullock pályájának legalacsonyabb nyitánya fűződik hozzá, miközben a Paramount újabb paranormálisan kis bevételt kénytelen elkönyvelni, ezúttal a Scouts Guide to the Zombie Apocalypse után. Sokadik hete a Mentőexpedíció és a Libabőr nyerészkedik.
2015-11-01
Goosebumps
Libabőr
aeonflux.blog.hu kritika: libabőr [goosebumps] (2015)
Éppen olyan, amilyennek hangzik. És a Libabőr legnagyobb erénye pontosan ez, hogy nem bravúroskodik; precízen behatárolható közönségnek szól, méghozzá úgy kábé a 10-15 éveseknek, s ebből az életkormezőből egyik irányba sem nyúlkál.
2015-10-29
aeonflux.blog.hu magyar box office: boszorkányos iram
Naná, hogy nálunk nagyot kaszált Az utolsó boszorkányvadász: a háromnapos, őszi szünetet kezdő hétvégén megint nagyon sokan mentek moziba, és bár a Hotel Transylvania 2.-t nem tudta leszorítani az élről Vin Diesel nagy rakás... máglyája, egészen közel került hozzá, egész sok eladott jeggyel. Jól ment még az újak közül a Sicario - A bérgyilkos is, hogy legyen mivel mentegetőzni ízléskérdésben, ám többiek befürödtek: Az ételművész még nem vészesen, ellenben a Pán és a Vesztettek, na meg az újabb animációs hordalék, a Kókusz Kokó, a kis sárkány is eltipródott.
2015-10-26
aeonflux.blog.hu usa box office: subnormal activity
Sok film mutatkozott be, és mind rettentő mód leszerepelt. Nos, ezért számít az október kelletlen vidéknek: csak a nagymenőkre hajlandóak ilyenkor pénzt kiadni a népek, márpedig Az utolsó boszorkányvadász kismiskának bizonyult. Nem jött össze a visszatérés a Paranormal Activity: The Ghost Dimensionnel a pénztermelő szériának, ahogy a fiatal lányok is otthon maradtak a Jem and the Holograms vetítései kárára (ami negatív rekordokat is beállított), sőt Bill Murrayt is teljesen leégették a Rock the Kasbah figyelmen kívül hagyásával. Még a Steve Jobs is gyatra számokat hozott, így az élen továbbra is a Libabőr és a Mentőexpedíció, csak éppen helycserés támadással.
2015-10-26
aeonflux.blog.hu Best of 1995 - A 20 legjobb 20 éves film
Legjobb filmek a Johnny Mnemonic, a Mortal Kombat és a Showgirls évéből...
2015-10-25
The Walk
Kötéltánc
aeonflux.blog.hu kritika: kötéltánc [the walk] (2015)
És amikor elérkezik a nagy attrakció, vagyis az "akció", ahogy Petit utal rá, akkor nem csak a térhatásba beleszerelmesedett filmes, hanem a nagy jelenetekre képes alkotó is előbukik Zemeckisből, és a címszereplő minden téren szállítja azt, amire azt mondjuk: ilyet csak a mozi tud.
2015-10-08
Hotel Transylvania 2
Hotel Transylvania 2. - Ahol még mindig szörnyen jó
aeonflux.blog.hu Kritika: Hotel Transylvania 2. - Ahol még mindig szörnyen jó (2015)
A Sony Pictures Animation legnagyobb sikere, a Hotel Transylvania klasszikus figurákat vonultat fel, új szellemben: mindet egyszerre, mert manapság az ilyen all-star filmekkel lehet csak igazán nagyot szólni. Szólni pedig a felnőttekhez ugyanúgy kell, mint a gyerekekhez, és ez az, ahol a Hotel Transylvania 2. eltéved az erdőben.
2015-10-07