-senki-

2024-03-01 23:23:22 Fanni kertje (2023) / Fairy Garden -senki- (?) #3

sehol se látható?

Hú, de fárasztó ez az 1934-es Han Solo...

Kivételes lélekemelő alkotás, ma talán nem is készülhetne ilyen - és számos hibájából látszik is miért. Elég nehezen egyensúlyoz a valóság talaján, hogy még hihető legyen a film a pár, végül 24? órás beszéd alatt több napnyi dolog történik folyamatában. Hatalmas tömegek jelennek meg hirtelen, eltúlzott reakciókkal. A legnagyobb bukfenc hogy ha Smithre írták a földet gyakorlatilag a gát panamát is kinyírták... , itt ott egész hihetetlen megoldások jönnek a forgatókönyvterén, és a befejezés is meglehetősen levágott, megúszós érzés kissé. A film fő veszélyét a sziruposság elkerülése terén is kis élen táncol, de remekül kéznél lévő ellenpontozás hogy az egész film gyakorlatilag a főhős ellen harcol.

A fényképezés kérdéses, ami amellett hogy nagy expresszív néhol, nagyon elütő is. Véleményes hogy jók e a megoldások, de végülis elég korai műről beszélünk a filmnyelv terén.

A magyar szinkronban Gállfit nagyon nehéz megszokni, az elején főleg úgy hangzik mint egy idióta lenne...

2024-01-15 09:30:03 Batman Returns (1992) / Batman visszatér -senki- (4) #120

Az első film még ma újra nézve is teljesen jól működik, egyben van, remek a maga nevében. Ezért furcsa hogy ennyire nem áll össze a 2. rész ugyanezzel az alkotó gárdával. Bizonyára, hype megrendelésre készült mert rengeteg a nagyon erőltetett, a semmiből jövő csak oda vetett logikátlan elemek. (pl. a végén a semmiből jövő denevérraj amitől lezuhan a pingvin. Vagy mikor Shreck lekíséri a földszintre, ahol hirtelen egy teljesen kampányközpontot talál ). Egyszóval a forgatókönyv nagyon nincs megírva. Pedig vannak jó elemek. Amiben Burton jó : látvány, design, fura karakterek. Devito, Pfeiffer nagyot játszik, kifordított állatias. Macskanő-Batman beteljesületlen vergődése is helyes alapötlet. De a pár jelenetük nagyon csapongó, kidolgozatlan. Legfőképp mert ebben a filmben Bruce Wayne egy olyan két mondatos, motyogó kis karakter hogy az erősen fájdalmas... a sötét lovag népellenség vonalat szintén remek hogy behozták. Erős jó indulattal, nosztalgiával 4es.

2023-12-21 12:32:33 Gisaengchung (2019) / Élősködők -senki- (4) #124

Első fele fantasztikus (~Jean de Florette), de mikor elérték a célt a szereplők nem tudott már mit kezdeni a rendező író a történettel. Jött keleti furi brutálkodás "művészet" Squid Game ...

Martin Scorsese nagyon túl van sztárolva. Ezzel a stábbal kb. sokan leforgatnak a narratívát csak a kamera elé kell rakni a színészeket. A vége lezárás megoldása jópofa, de elég kínos hogy a legvártabb részeket összecsapta, hoppá túl vagyunk 3 órán vágjuk össze. Miközben előtte mindenre is volt idő. A zene aláfestés jó volt, párszor a fényképezés is megmutathatta magát. 3.5

elég erőltetett

rohadt unalmas

2023-11-28 03:24:39 Barbie (2023) -senki- (4) #148

érdekes truman show

2023-10-26 04:27:17 Larry (2022) -senki- (3) #28

korrekten meg van csinálva, pár erőltett csavartól eltekintve.elején a betőrök után kellett mennie nyilván. Mostoha anya szál stb. De ezen kívül hogy cselekményt láttuk, nem tett hozzá nagyon. A 444-es eredeti azért ebből a szempontból megkapóbb mert hitelesebb. https://444.hu/2022/11/29/jatekfilm-keszult-serrano-az-utokepes-rapper-tortenetebol

2023-07-21 05:00:46 Oppenheimer (2023) -senki- (3) #17

Nem hagytam ki.

előzmény: unfamous (#16)

2023-07-20 23:35:17 Oppenheimer (2023) -senki- (3) #15

Röviden Dunkirk+Tökéletes trükk pár harc + Dark knight "úgyis utálnak" + Memento fekete fehér és ugrándozás

2. alkalomra egyértelművé vált hogy a történelmi Nolan-filmek nem említhetőek egy lapon számomra a fikciós forgatókönyves filmeivel. Kedvenc rendezőm, de a zseniális forgatókönyv nélkül az összes hatás eleme klisévé válik. Van itt minden ami Nolan filmekben: veszes vágás, időben ugrálás, zenei atmoszféra. Csak éppen rohadtul felesleges és alaptalan. Ha nincs szinte semmi dráma, feszültség a történetben a sok hatás elem lóg mint tehénen a gatya, a mester csak összedobálta amit szokott 3 órában. Ami alatt nem derült ki hogy miért akkora dráma hogy valaki "csúnyát mondott" Opiról mert Einstein egyszer csúnyán nézet... Legalább erre kitérhetek volna hogy miért veszítenék el a házukat ecetera. Ehelyett 3 órán át kevésbé parázunk hogy lekomcsizák aki nem volt (annyira) komcsi., meg hogy elpusztították a világot atombombával de tényleg. Az az apróság felett elsikolva a Hirosiman és Nagasakin kívül hideg háborúban meg azóta se vetettek be akármilyen atombombát sem.

Amúgy a szereplő gárda parádés.

az amúgy fordítási hiba vagy miért mondanak következetesen csacsit, miután kijavította is hogy nem szamara, hanem a pónija...? csak poén volt.

Nagyon túl van lihegve a film. ([hvg.hu] Ez nemcsak az év, de az évtized egyik legjobb filmje) Túl tolt karakterek, hatásvadász irreális reakciók, kapcsolatok. Az ominózus vagdosás lényege hogy egy mondatban összefoglalhassuk a filmet amire mindenki felkapja a fejét: miért? Azért mert.

2022-12-25 09:37:53 Medicine Man (1992) -senki- (5) #4

Pont ettől jó. Erős karakterek, minden a helyén, vannak szituációk. jó setting, apró mondanó. Nem világmegváltó de jóval igényesebb zsánerfilm mint a mai átlag. Ugyanígy a szinkron is fantasztikus minden hang olyan megragadó orgánum amit ma egy filmbe nincs. Kristóf Tibor!

előzmény: critixx (#3)

2022-09-24 23:16:28 The Square (2017) / A négyzet -senki- (3) #39

jók benne amiket írsz, de rettenetesen elnyújtott, sok az üresjárat. karakterfejlődésről beszélni erősen túlzásnak érzem.

előzmény: Dió (#38)

Hát nekem nem jött át a zsenialitás. Van eseménytelen film amit szeretek, de itt nem nagyon jött át tartalom. A legjobb sorok mind Csehové, itt nagyon sok minden el van nyújtva. Amikor meg végül valami ki akar derülni, akkor inkább furcsaságot, meg ilyen olyan pszihés betegséget puffantottak el. Inkább pislogunk hogy most ezért? mint hogy összeállna. Nekem.

Igényesen összerakott film, amit a témából ki lehet abszolút kihozta. Izgalmas hogy inkább a férjet érezzük főszereplőnek. Sok apró hangulat keltő elem, igazán remek, nem szájbarágósan gazdagítja a hangulatot, mélységet ad történetnek. az x. kiöntött kávé, elesett stb. már kicsit azért mégis szájbarágósnak tünt, eggyel kevsebb elég lett volna

Az utószinkron néhol kicsit zavaró volt sajnos.

Műfajában remek. Klass stb. hasonlóhoz felnő az internet világának korában. Külön remek hogy nem egy oldalúan van feldolgozva a történet. Egyetlen nagyobb hiányosságot a végén éreztem.

Számomra a fajsúlyosabb zenéket nem ő írta benne hanem Henryk Górecki (Symphony No. 3, Op. 36 Lento-Cantabile) és Arvo Part.

Maga a film szép, de elviselhetetlenül túlnyújtott.

előzmény: Dió (#3)

2020-05-25 18:52:16 El hoyo (2019) / A platform -senki- (3) #16

Jó alapötlet, de ahogy ilyeneknél lenni szokott, ez kevés ahhoz hogy egy történet legyen. A vége felé folyamatosan kamuzik, alibizik, nincs sok értelme szerintem. legalább annak örültem volna ha látni jobban hogy örülnek az alsóbb szinteken a kajának de még az se volt.

2020-05-04 22:06:20 Glory (1989) / Az 54. hadtest -senki- (4) #9

Újranézve azért számos üresség tátong a forgatókönyvben. Broderick és Washington csúcspontra felvezetőnek szánt dialógusa a tónál úgy ordít az ürességtől hogy az fáj...

-Nem önért harcolok. - Hát miért? - Nincs értelme. - Igaz. - Legyen valami értelme... akkor menjünk az erőd ellen meghalni!

egy hibátlan cipőt lehúz a lábáról ami alatt szarrá ment a lába... hát tényleg kell már cipőket szerezni.

Azért működik mert a "farkasság" nem egy bugyuta fantasy elem, hanem szimbólum. A minden ember lelke mélyén lévő rejtett kis dolog amit felfedez az ember ahogy felnő, egyszersmind óv a többi embertől, kitárulkozni. A két testvér a két utat járja be, és pont másként ahogy gondolnánk.

2020-03-08 23:06:17 All the Way (2016) / A végsőkig -senki- (4) #3

Korrekt politikai adok-kapok film, remek alakításokkal számos szerepben. Bryan Cranston valóban parádézik...!

2019-10-04 16:48:46 [Filmet keresek] -senki- #2518

az lesz az, köszi!

előzmény: bambula (#2517)

2019-10-04 16:25:05 [Filmet keresek] -senki- #2516

A Jokerről jutott eszembe, hasonló komikusról szól a film mint Murray. Nem jut eszembe a címe, kb. Az utolsó showman, vagy valami nevettető. Régebbi kb. 1970-80. Köszi

2019-10-04 16:20:50 Joker (2019) -senki- (5) #21

Év filmje.

Jó lett volna a világa, eddig így nem láttuk még a benépesített naprendszert. De sci-fineknek ennyi blőd zöldséget belerakni, amik tudománnyal összeegyeztethetetlenek alapkérdésekben azért sok volt.

Pár darab
1. Mi a fenéért lehet jobban alient kutatni a naprendszeren kívülről mint a mondjuk Föld körüli pályán? Amúgy meg akkor már miért ment csak Neptunuszig a fater, ha az volt a sztori hogy a naprendszeren kívülről a jó.

2. Mi a fenéért kellett a Marsig szenvedni hogy onnan küldje Brad Pitt az üzenetet? Hogy a Holdra miért kellett közben leszállni azt nem is kérdem. Egyrészt miért kell lézerrel küldeni? A rádió vagy más is kb. fénysebességű. Másrészt ha nem tudták hol van az elveszett hajó akkor hogy küldték meg neki lézerrel...?

3.Arra sem derült fény, bár miért is derült volna - hogy miért kellett antianyag annak az űrhajónak, ha a többi is vidáman utána ment. Vagyis az antianyagosok voltak? Mindegy. Másrészt ha konkrétan felrobbantotta az miért nem okozott akkora vagy nagyobb kárt mint ami eddigi robbanás/szivárgás volt? Bár ez az antianyag hogy mennyire van tudományosan megalapozva azzal nem vagyok tisztában.

4. Mi a nagy biznisz hogy a Holdon lövik egymást mint a hülyék? Túl nagy fosztogatást nem lett a szétrobbant holdjárókból... A majmokat is hagyjuk.

5. Ellenben mi az már hogy nagyban fel vannak már gyorsulva a Mars felé , de egyszer csak megállnak fél úton? Azért az űrutazás nem így megy. Rendesen elfogó pályára kéne állni, és általában nem is úgy van üzem anyag hogy azután megint egy tök másik pályára meginduljanak.



Kb. ennyi jutott most eszembe, de volna még biztos. Az hogy amúgy művészi szempontból is semmitmondó volt végkép unalomba fulladt.

2019-02-11 21:58:42 First Man (2018) / Az első ember -senki- (3) #42

A látvány, a űrutazás bemutatás koncepciója remek.

De amit a karakterekkel csinálnak az botrányos. Történelmi filmben ami ilyen jól dokumentált nem lehet ennyire művészkedni.

Lehet a szinkron is rátesz egy lapáttal, de Armstrong karaktere nevetséges olyan mint egy kiégett drogos, állandóan depressziós. Komolyan arra várunk mikor lesz öngyilkos amikor a Holdra lép. Eleve olyan pszichológiai tesztek voltak hogy ilyen embert közelébe nem engednének űrhajónak. Neil éppen higgadtságáról volt híres. Nem hogy odabasszon a műszerfalra.
Ajánlom pl a A teljes csoda - Amerika örök emlékű hősei (2007) dokut. A űrhajósok egyáltalán nem ilyenek voltak.

2018-10-24 02:34:04 Napszállta (2018) / Sunset -senki- (3) #127

A Saul fiában azért működött ez a minimál recept mert közismert a helyzet (holocaust). Itt a film végén se derül ki hogy mi a lópikuláért a nagy hacacáré, kik egyáltalán és miért a szemben álló felek, miért gyújtogatnak. Semmi indíték, a főszereplőről se tudjuk hogy miért duracell nyuszi, a dialógusok szándékoltan mind el vannak törve, és véletlenül sem derül ki semmi, ami oké hogy design, de rohadtul hiteltelen is egy idő után hogy senki szájából nem jön ki egy rendes alany hogy kiről van szó. Akkor már csinálna néma filmet.

Elvileg így a filmnyelvből kéne nagyon értelmeznünk. Hát 1 óra után ez is erősen bukó mert állandóan olyan logikátlanul mozog a követendő hölgy, hogy egyértelművé válik hogy csak azért megy ki-be Irisz mert a játék szabályok szerint a kamera csak úgy tudja megmutatni mi van kint ha ki megy, meg mi van bent ha egyből vissza is megy ha már kiért.

Vidáman súlytalan a bóklászás hogy a rejtélyes helyre amikor eljutunk nem tudjuk meg mi a pláne mert azonnal ki is fordulunk.

Kíváncsi vagyok lesz-e még több dobása Nemes Lászlónak. Nekem úgy tűnik nem tud újat mutatni - én legalábbis kétlem hogy moziba legközelebb beülök rá.

Hát azért ez a többi filmjéhez képest gyerek mese, de azért nem rossz.

Eléggé hasonlít rá a Mátrix 3 vége...

2018-05-19 12:15:57 Fekete vonat (1970) -senki- (4) #5

Az a kis gyerek van felnőve a A pártfogoltban is, az RTL szerint: http://rtl.hu/rtlklub/21szazad/egy-zart-vilag-kepei-melyrol-remtortenetek-szulettek-1

előzmény: necksprain (#4)

2018-04-14 23:47:19 A Viszkis (2017) / The Whiskey Bandit -senki- (2) #28

Ha már ilyen közönség filmet csinál a filmalap akkor visszahozzá a költségvetést vagy közcél hálivúdit csinálni közpénzből?

Mindenesetre az egyik legszebben megvilágított film, úgy néz ki egy ilyen cím kell hogy ilyet merjenek lépni. :)

2018-03-18 19:09:51 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] -senki- #23832

1.

--
Áthelyezve a(z) Annihilation topikból.

Ügyes stílus gyakorlat, ahogy észrevétlen átcsúszik filmből-valóságból színdarabbá. Azután pedig korrekten eljátsszák.

3-4 között. Igazából meg lehetett nézni, de túl sok mindenen, mindenkin átszaladtunk csak úgy letudva módon, felvillantva. Nem sikerült úgy igazán maradandó élményre összerakni nekem.

Ami az igazán lényeg A MAGYAR SZINKRONNAK VÉGE hogy lehet ilyen AAA kategóriás filmbe egy ilyen színészt berakni Yodának?! Versényi László nyugodjék békében.

Elnézést, hülye kérdések jönnek

ha jól értem az nem derül ki hogy akkor K csak megkapta ezeket memóriákat bárhol vagy tényleg van valami köze Stelline / Deckardhoz? Mi volt az ami ugyan azokat a géneket mutatta egy male+femalenél? Az lehet csak elterelés volt...? Az a lovacskás üldözős gyerek emlék jelenet Stelline valódi emléke lehet vagy talán azt is csak úgy írta?

Az előző részt újranézésével még igen csak adós vagyok, de eléggé úgy sejtem hogy ott sincs erre technikai magyarázat, hogy csak úgy véletlen jött létre egy szülni képes replikáns? Illetve ha Stelline a megszületett új replikáns, azért nem tűnt fel senkinek neki nincs kódja mert azt hitették el róla hogy immunbeteg ember?

Én szeretem a filmjeit, de ez tényleg még azok között is túl banális.

Aranyos. Ami kiemelendő a vége kép nagyon eltalált, a ruha kompozíció terén... :)

2017-10-07 18:23:36 Le rayon vert (1986) / A zöld sugár -senki- (4) #2

Az egyik legjobb Eric Rohmer film film. A színészi játék is a legjobbak között van, a főszereplő hölgyé. És jót tesz hogy a szokásosnál tematizáltabb, a zöld sugár fel-feltűnik.

Eric Rohmer filmjei közül ez nekem egy kicsit az átlag alatt volt. A szokásoshoz képest is túl egyszerű vagy egy kicsit banális volt főleg a parkos kémkedős rész.

2017-07-20 18:20:55 Dunkirk (2017) -senki- (2) #11

Nagyon kíváncsi voltam hogy Nolan mi újat tud mondani ebben azért az érdeklődök számára jól ismert történetbe... mi érdekelheti a rendezőt benne, mi lehet majd az az új ami Nolan filmjeit jellemzi.

Azt kell mondanom hogy sajnos semmi! Egyébként erős hármas, de Nolantól többet vártam így büntető kettes. Egy jobb NatGeo/Discovery filmnél egy fokkal jobb a zenéje, a fényképezése, de az egész csak egy illusztráció a formán kívül a tartalom közelít a nullához. Az általánosságokon nem mond újat, engem meg azok sulykolása nem hatott meg annyira, de értem hogy ez ilyen thriller, meg stílus gyakorlat. Vizsgafilmnek biztos remek a főiskolán. Meg hát látom másoknak tetszett.

Akkor sajnos egyenesen nevetségbe fullad amikor azon vitatkoznak (kb. ez lenne az egyetlen komolyabb dialógusos konfliktus) hogy ki legyen az az egy ember akitől könnyebb lesz a hajó miközben több hektó vízzel telik meg a hajó... na de kérem.

Nolan egyik leggyengébb filmje nálam, estetleg a Batman: Kezdődikkel lehet egy lapra helyezni. Több filmje van amit számtalanszor újranéztem, ezt nem hiszem hogy fogom... Remélem a jövőben van még más a tarsolyában Christopher Nolannak mert eddig nagyon bíztam benne.

Lehet tévedek, de valamikor nem az volt még az oldal egyik lényege hogy kidobja a nekem való filmeket az alapján hogy mások akik hozzám hasonlóan értékeltek filmeket azoknak mi tetszett? Most nem találok ilyen funkciót kikerült, vagy nem is volt?

Na és a fehérre mit mond a felnőtt?
Az ügyes rendezők ilyenkor mondják hogy azt szerettem volna ha mindenki azt gondol amit akar. :)

előzmény: Ugor (#68)

Remekül összerakott film, egyedi elemek jól illeszkednek egymáshoz szarvasok-szarvasmarhák-vágóhíd-emberek-szarvasok-természet-civilizáció. A megvalósítás is kitűnő, formanyelv, fényképezés, színészi játék - de én úgy éreztem a írónő nem tudott igazán mit kezdeni saját történetével. És mit oly sokan mikor a film a fordulópontjához ér nem meglep minket egy még nagyobb revelációval hanem csak a legbiztosabb menekülő úton lerakja a kötelezőt.

A némileg, (szerintem feleslegesen) túl horrorisztikusra hangszerelt öngyilkos jelenetből kissé (?) megalapozatlanul jött a szerelmi vallomás, majd a számomra szintén szükségtelenül elnyújtott szex jelenet ami a megfelelően felépített intimitás nélkül nem neveznék szeretkezésnek. Bár elvileg a szerelemről szólna a film, a szerelem nagy rejtélyére (persze esetleg túlzás is lehet elvárni) nem ad saját választ Enyedi Ildikó - szerintem. Mikor elalszanak az együttlét után vártam nagyon hogy visszajön egy még durvábban szimbolizáló szarvas-jelenet, de az utolsó ziccer is kimaradt. Számomra inkább az volt az érzés az erdő kifehéredéssel, és az álom eltűnésével hogy amit keresünk a "boldogság" tulajdonképpen nincs is. Bár ez nem igazán illeszkedik a többi elemhez. Talán kézen fekvőbb lett volna egy téliből tavaszi erdőbe való áttűnés, bár az kissé giccses is lett volna.
Mindenesetre a filmben az út sokall érdekesebb mint ahová eljut.
Érdekelne mások mit gondolnak ezekről.

A könnyed műfajban tökéletesnek mondható, ritka igényesen megkomponált "finomság". Kitűnő casting, a legapróbb szerepektől sokszínű fűszeres karakterek. Felejthetetlennek a jól kiválasztott zenei betétek, és a nem hivalkodóan de gyakran zseniálisan belelőtt fényképezés és megkomponált vágás. Julia Roberts "karakteres" vonásait nem gondolnám könnyű esetnek, de ennél szebben nem lehet filmre vinni.

2017-03-29 23:01:54 Life (2017) / Élet -senki- (2) #4

Hamar unalmassá válik amikor minden ötlet kifut. Az igazán nevetséges az hogy egy robot karral elkapnak az űrben egy műholdat... Ahhoz képest hogy az elején húde fejlődik vártam volna még pár alakot. Legalább a vége nem happy end.

Nagyon szépen meg van rajzolva meg minden, de én eleve szkeptikus vagyok az olyan fajta filmekkel hogy tessék töltse meg mindenki tartalommal maga, mindenki azt gondol amit akar.

Szépen kezdődik, a magány drámai, de a misztikus asszonyságot, család témát ad hoc-nak éreztem. Számomra nem írt a rendező bele egy rövid filmnél több ötletet.

Hát ennyit kb. lehet tudni még vagy 5 vezetőről az asztal körül a "nagy megbeszélésen".
Az Interstellarról példát vehettek volna a készítők a robot-humor kategóriában, bár a gagyi poénok hagyománynak is mondható a sw-ban.
Hát védekezésül elég régi trilógia szinkronját talán megemlíteni, de persze manapság többet ér ha valaki olcsón dolgozik. Lehet hallani jó pár filmben hogy van ugyanaz a pár fazon nagyon béna hanggal akit megéri elhívni mert jól tudni felolvasni.

előzmény: paksiendre (#51)

Lelketlen, üres, sótlan, funkciótlan szereplők, hasonló történet. A nagy színészek akikről azt gondolnánk hogy valakik semmit nem tudunk meg, Mads Mikkelsen..., Forest Whitaker... utóbbiról annyi marad meg hogy tüdőbajos. Dart Vader mellett elég béna választás mint ismertető jegy. Az akció részek ellensúlyozzák. Nem sznoboskodok, nem vártam sokat de a 7. rész pl. jobban tetszett.

A droidnak gagyi a poénjai, szinkron több hely förtelmes lehet, azért is hat olyan nevetségesen Krennic figurája, vagy a "vak szerzetes". Én mindenesetre írtam a forgalmazónak aki úgy érzi bombázza még :) https://www.facebook.com/forumhungary

2016-11-11 00:08:50 Arrival (2016) / Érkezés -senki- (4) #4

Hát egy összetett szót kicsit erősnek érnek erre, de rendben.

------------------

Az Érkezés jellemzően moziban történő megnézésre való, vagy ha majd úgy otthon ki tudunk zárni mindent hogy együltőhelyünkben nézzük végig. Különben, részletekben könnyen érezhetnénk akár unalmasnak, mert a hatása hosszan alakul ki, úgy mondt jelentése nehezen megfogható, leírható.
Számomra egy szóban összefoglalva: az állandóság. A halált nem másként élni meg csak úgy mint állandóság egy pillanatként, akár az élet vagy a születés.

Felejthetetlenné téve Max Richter: On the Nature of Daylight c. zenéje által.

Érdemes figyelni a Sapir–Whorf-hipotézisre, ez adhatja meg a kulcsot a megértéshez, ezen aspektusa furcsamód hasonlatos az Interstellarhoz, ám annál sokall jobban tetszett itt, kevesebb hókuszpókkal hihetőbbnek, természetesebbnek hatott és jobban sikerült a lelki oldalhoz közel kerülnöm.

Ezeken kívül még a Kapcsolat c. filmhez lehet még hasonlítani, aki azt szerette vagy közelebb áll a művész filmekhez annak ajánlhatom. A Függetlenség napja vagy más hasonló akció filmet ne várjunk tőle, vagy hogy megmondja milyenek az ufok - hisz míg nem láttunk egyet valóságban ez lehetetlen vállalkozás bármelyik filmnek. És ez a film se elsősorban erről szól, hanem amit sokall jobb ismerhetünk és kell is ismernünk: magunkról.

előzmény: Zalaba Ferenc (#3)

2016-11-10 21:22:42 Arrival (2016) / Érkezés -senki- (4) #2

Mi az a szó amire azt mondták a magyaroknak van rá...?

2016-11-08 06:59:53 Arrival (2016) / Érkezés -senki- (4) #1

Azért jó volt amikor még volt egy lista a főoldalon a közelgő bemutatókról - az Oldal Fejlesztése előtt.
Jó miután ezt beírtam rájöttem hogy a menüben kéne keresni, de csak mert az átlaghoz képest nagyon ügyes felhasználó vagyok.

2016-09-26 06:40:49 Dekalog (1989) / Tízparancsolat -senki- (?) #12

Jó tényleg, de a 2. rész főorvosát nem tudom hányszor tekertem vissza és sokszor még így se értettem mit mond... :(

előzmény: ryood (#11)

Egy nagyon gagyi ótvar, sótlan, unalmas stb... Inception a film. Jó előbb készült, kitudja honnan az alapötlet, de Nolanék hihetően nyúltak a témához.

"Ahogy megálmodtuk " a magyar cím.

2016-05-02 00:34:29 Þrestir (2015) / Madárkák -senki- (?) #4

"Threstir" ként is írják!

2016-01-21 13:55:00 Irrational Man (2015) / Abszurd alak -senki- (4) #6

Az említett filmek közül a leggyengébb, de még bőven jól fogyasztható. Kiváncsi vagyok tudná-e ezt még csavarni az öreg...

2016-01-21 13:53:29 Ponette (1996) -senki- (5) #2

Hihetetlen vállalkozás, elképzelni nem tudom hogy játszathatják gyerekekkel ezt ilyen hitelesen.

Reklámfilm rendezés remekül mehet Reisznek, prüttyögös zenére egy percig remekül tud hangulatot csiholni. Másra nem bizonyult alkalmasnak.

2015-10-23 19:17:35 The Martian (2015) / Mentőexpedíció -senki- (3) #77

Meglepően sótlan, jópofizos popcornos.

2015-07-14 11:13:20 Jurassic World (2015) -senki- (1) #70

Annyira igénytelen, bugyuta a forgatókönyv, hogy elmondhatatlan.

2015-06-23 05:04:45 A vizsga (2011) -senki- (3) #29

A forgatókönyv csavarjával egész jó, ami engem kifejezetten zavart főleg az elején hogy szerintem idegesítően amatőr mód van vágva, fényképezve (pár direkte szép képet leszámítva). Ahogy felmegy a lépcsőházban, leül a lakásban egy székre olyan hülyén egymásra van vágva rossz szögekből mintha egy tv filmet vagy rosszabb youtube videót néznénk. (Szerintem.)

2015-06-14 16:53:41 Saul fia (2015) / Son of Saul -senki- (4) #58

Csak arra gondoltam hogy ide annyira illik, annyira erre lett kitalálva hogy szomorú lennék hogy ha rendező más, teljes más témájú filmjeihez se tudna másként nyúlni. Akkor szép egy eszköz, ha szükségesen használják.

előzmény: zéel (#54)

2015-06-13 10:12:14 Saul fia (2015) / Son of Saul -senki- (4) #53

Korrekt, igényes film. Bár a rendező Türelem c. filmje kicsit lehangolt, egy-az egyben ugyanez a stílus - vajon tud-e még mást mutatni nekünk Nemes Jeles László?

Egy komoly, zavaró hibája: mikor a rabbit először megtalálja és vállalja helyette a halált (tüzes, gödrös rész) nem is mond neki semmit a fiáról, hogy remélheti így hogy tesz valamit, amiért érdemes feláldoznia magát?

A másik nagy ugrás, végre a kis "zugban" együtt van a fia meg a rabbi, várnánk valami nagy szertartást amire az egész film kifutott, erre elalszik a rabbi... nem tudom a szertartás szabályait, de ez akkor is zavaró volt, hogy a szakáll vágáson kívül szinte nem történik semmi, amire az egész filmben várunk. - Persze megértem, a végén vannak is jelek hogy lehet hogy nem is rabbi, ennek lebegtetését is akarhatták, mindenesetre engem ez zavart, kizökkentett.

A végén a mosoly, meglehetősen érdekes fogás, ízlés kérdése mennyire bírjuk elfogadni, mindenesetre szép a vége, talán kicsit sok.

A vége remek, egyedi, sablon mentes.

2015-05-16 07:31:42 Ex Machina (2014) -senki- (4) #11

Igényes.

Egyébként ha nem tévedek a Ava magyar hangja megegyezik a Metropolis anime meglehetősen hasonló szereplőjével, nem véletlenül.

2015-05-10 20:47:57 Fehér isten (2014) / White God -senki- (2) #53

Hát egy ilyen produktummal bebizonyította hogy milyen fasza katasztrófa, akció, thrillereket tudna csinálni Hollywoodban, mehet Antal Nimród után. Mondjuk a művész filmjei se tetszettek amit láttam, biztos bennem a hiba.

Egy falka kutya rendes poszt apokalipszis csinál Budapesten, a film valóságának nem fogadható el, groteszknek meg nem vicces, nekem. A személyiség ábrázolás vicc, ahogy meg van írva szintén hiteltelen hogy mindenki egy ordítozó szemét köcsög, túlzás nem emberi. Aztán meg Zsótér hirtelen kenyérre kenhető.

előzmény: Tenebra (#45)

2015-05-02 00:15:46 Contact (1997) / Kapcsolat -senki- (5) #30

Véleményem szerint, a film "mélyebb" lényeget próbálja megfogni:

az idegenek keresésével (Ellie Arroway) ugyanazt a kapcsolatot keresi, az emberi lét magányából
mint amit a szerelmünkben keresünk (Palmer/McConaughey)
vagy apánkban (Ted Arroway)
vagy Istenben
a választ az értelmére
aminek megtalálása elsősorban hit kérdése (Palmer-Arroway), hogy mit fogadunk el bizonyítéknak, hogy szeret az apánk vagy Occam borotvája. Ezért visszakanyarodik a történet vége ehhez, nem pedig szürke lényekhez az űrben, mert keresésükkel végig a bennünk lévő űrt kutatjuk.

2015-02-25 12:08:41 Csicska (2011) -senki- (4) #24

Teljesen rendbe van, hiteles. Vége viszont kib*** mi ez??? Nagyon elfogyott az ötlet a történet befejezésére.

2015-02-11 08:19:40 Whiplash (2014) -senki- (3) #51

Nem fut ki a film sehová. Amikor kezd érdekesek lenni a feltett kérdések: ~"tökéletesség hajhászás értelme vagy feladás" és hogy miben különbözik Neyman és Fletcher - bevág egy "most jól megmutatóm" happy endet éppen valamelyik javára.

Számomra egyébként sem hihető hogy Fletcher úgy akar bosszút állni hogy magát is beégeti színpadon azzal hogy felkészületlen zenészeket játszat.

Egyébként tetszett, csak hülyére hypeolást nem szeretem.

A vége ütős!

Phoibé: Aiszkhülosz eumenidészi beszéde szerint beköltözött a delphoi papnők szájába, így átvette az irányítást a delphoi jósda felett Themisztől.

Ez az élet. Lehet felróni neki filmes szempontból akármit, de nem érdemes összehasonlítani, mert ez az élet, nem több nem kevesebb. Fiktív filmek lehetnek szebbek, jobbak, de csak hablatty valahol, hogy így is úgy is lehet, tegyük fel... ez a film arról szól hogy hogyan történek a dolgok amelyek nem tudnak máshogy történni.

2014-11-26 05:28:05 Predestination (2014) / Időhurok -senki- (1) #16

Hát ez aztán teli van nagyon-nagyon életszerűtlen faszságokkal, egyszerűen meg van erőszakolva minden valószerűség egy ilyen kis időutazós játékért. Elfogadom mások véleményét de hátast dobtam hogy ennyi önmagában funkciótlan faszsággal van teli a forgatókönyv. Pl. az űrhajósoknak ribancképző intézet... Azt meg hogy bárki eltudja képzelni hogy valakit felébresztenek egy műtét után, kijelenték hogy most már nemet fogsz váltani és ezt el is fogadja, és aztán megdugom magam.... hát hát. Le lehet írni bármit, a nyomdafesték elbírja, meg a celluloid is úgy néz ki, vagy hdd vagy mi... de azért nekem vannak határaim.

Tetszett, de két fordulatot nem értettem, és ez eléggé zavaró:

A közeg megjavulása még csak csak, elnézhető kicsit mesés elemnek, meg érdekük fűződik hozzá, de hogy Ali miért pont ekkor dobja be a törölközött amikor kezdenék őket elfogadni, itt végkép elcsúszik nálam a sztori. Valaki megtudja ezt magyarázni?? Mi a baja igazából Alinak ettől?

Köszi a linket!!!!

előzmény: bump3r (#41)

Jó-jó Nolan film, a majd 3 órát végig élveztem, Hans Zimmmer ismét a földbe döngöl nem gondoltam hogy tud még az Inceptionhöz hasonló "soundtracket", ZENÉT írni, rengeteget tesz hozzá. Nolan testvétek forgatókönyve elmaradtak számomra a nagy várakozásoktól, jó film, de nem hiszem hogy eléri a legjobb filmjeiket. Jól megrendezett, de túl sok minden van ami vagy nem lett megmagyarázva vagy erőltetettnek tűnt: újranézést követel!


Legerősebbek az emberi részek,(Dr.Man-fordulat), ezek legtöbb filmjükben nagyon mennek Nolanéknek. A transzcendensbe törekvő vonatkozások kissé sántítottak, bár mint minden időutazással kacérkodó film sántít valahol önnön irracionalitása miatt. Én jobban megnyugodtam volna ha hagyták volna valami ismeretlen 5D-s lényekre az egészet. A hiperkocka nagy dobás volt valahol, de nem teljesen állt meg a talpán. De még újranézem, hátha okosabb leszek.

Remek film, egyszerűen tökéletesnek mondható az úgy mondt "semmi sem történik" típusú francia filmek közül. Legalábbis én így nevezném őket, lassú folyású, abszolút hétköznapiak és még sem unalmas egy másodpercig sem.

Ez köszönhető a rendezésnek, és a színészi játéknak nem is igazán nevezhető dologért, ami a vásznon történik... egyszerűen a valóság teljes illúziója. Pedig van érzelem bőven még sem sok vagy mesterkélt.

Egyetlen negatívum számomra a már zavaróan sok és naturális szex jelenet, amit feleslegesnek éreztem. Botrány hajhászásnak jó, de egyébként aki pornót akar nézni az néz pornót, de a túlzás nélkül több percnyi együttlét nem tudom hanyadik pozitúráját én áttekertem már egy idő után. Ha valaki nem tudta elképzel hogy lehet ezt csinálni most megtudta.


Marqueznek tudnám ajánlani Claude Sautet, jobb filmjeit, pl. Vincent, François, Paul... és a többiek, Az élet dolgai.

vagy Eric Rohmernek van mind a négy évszakra egy filmje pl. Az ősz meséje. De ezekben már tényleg majd nem történik semmi :) de azért jók :)

2014-09-23 00:51:20 Harmadik találkozás (2005) -senki- (?) #2

Hol lehetne ezt megnézni??!! Nagyon érdekelne.......

2014-09-11 20:55:56 Utóélet (2014) -senki- (3) #9

már a halottkénti megjelenésre, és a filmvégén az eltűnésre gondoltam

előzmény: sleepingdancer (#8)

2014-09-11 19:54:18 Utóélet (2014) -senki- (3) #7

Tulajdonképpen jó film az Utóélet, formailag 5, tartalmilag 3, mégis a túlzó előzetes vélemények miatti csalódásom okán és végig gondolva hogy még egyszer nem biztos hogy megnézném ezért nem 4 hanem 3.

Zomborácz Virág a formai játék nagy mestere, tagadhatatlan. Az elején sziporkázik a sok apró jelzés amivel remekül felépíti a karakterek... egyedülálló. Remek operatőri munka, csodás képek, helyszínek, karakterek, vágás. Kár is dicsérni.
Ám mindez a remekül felépített formában meglehetősen kevés a tartalom. A vígjáték műfajnál többe nem helyezném, mivel egyedi és igényes humoránál és összetett formai világán kívül nem sokkal több mint bármely amerikai vígjáték.

A film főfelütése a halott apának megjelenése éppúgy értelmetlen mint az eltűnése. Semmi sem magyarázza meg hogy az elején miért "autista", majd később miért rendesen apa. De nem szűkséges mert nem is történik semmi más interakció a főszereplő és az apa között mint a film első 5 percében. Rendkívül izgalmas volt a családi kép valóságos megjelenítése, vártunk valamit hogy mégis mi történhet, egy halálból visszatérő apával hogy lehetne mindezt feldolgozni amit az életben nem mertek a szereplők. De mindezzel a rendező adós maradt. Mózessel nem történik gyakorlatilag semmi (ami egyébként egy realista drámában teljesen elfogadható lenne), de a kiemelt nagy elindulok kocsival jelenetek, meg a szamárral lufival, stb. mind azt a érzetet kelti mintha most majd történne valami.

De gyakorlatilag ott vagyunk a film végén mint az elején, a rendező pár formai poénon kívül nem kívánt többet közölni velünk filmjével.

2014-07-10 12:03:05 Itt vagyok (2010) -senki- (1) #5

Aki ilyen elbaszott üres szart csinál az vajon miért akar rendező lenni??

2014-06-22 22:29:30 Kaze tachinu (2013) / Szél támad -senki- (5) #5

Nekem személy szerint éppen közelebb álló sokszor az ilyen "realistás" történet mesélés, talán pl. A könyvek hercegét (Whisper of the Heart) tudnám említeni, vagy kissé durva hasonlattal francia filmeket. A néma képsorok amelyeken csak történik az élet. A természeten kívül (a fűszálak, a füst kavargása vagy a tea a csészében) elképesztő a tömeg mozgásának ábrázolása óriási munka lehetett.

előzmény: ryood (#3)

2014-06-22 22:20:35 Kaze tachinu (2013) / Szél támad -senki- (5) #4

Számomra: a szél az erő, mely lehet teremtő és pusztító: Jiro akarata, a jóság amellyel segít és a tűz, a háború... és ez az erő, a szél, egyszerre kérlelhetetlenül határozott és millimétereken múlóan törékeny: ahogy jön a földrengés, a vihar, a bombázó és hogy hová száll egy papír repülő vagy egy napernyő.
És mindez az élet és élni kell. Legfeljebb álmodhatunk, törekedhetünk és köszönetet mondhatunk érte. "Arigato"

2014-03-26 00:26:49 Porcukor (2010) -senki- (4) #2

Ügyesen összerakott alkotás. Annyira nagy mélységét nem láttam, de jó példája az eladható és az igényes "művészibb" tartalom ügyes keverékének. Jól mutatja hogy a kis SZFE-s szemlén ez aratta a legnagyobb sikert a mezőnyből.

2014-03-26 00:23:37 Napszúrás (2008) -senki- (4) #4

Igényes stílusban, történet nem túl erős, de a realitás érzet miatt a cselekmény nem igényli a túlzott magyarázatot.

2014-03-26 00:21:53 Egyéjszakás (2009) -senki- (4) #2

Tényleg jó, ritka...

Köszönöm a véleményeket!

Hát igen, igazából a képeket csak úgy felvettem egyszer, aztán csináltam belőle filmet olyan alapon hogy kéne egy olyan amiben minden saját készítésű. Sokáig gondolkoztam a vágáson hogy kijöjjön valami, attól félek én is hogy nagyon unná mindenki hogy ez meg mi a f*sz... :)

előzmény: HejjaX (#469)

2014-01-26 02:27:32 Nem leszek a barátod (2009) -senki- (5) #6

itt lehet nézni! http://youtu.be/qTp1o_vta34

Van egy rövidfilmem, gondolkozok hogy benevezem-e egy helyi "filmfesztiválra". Igazából tavaly is velem együtt 3 filmet neveztek, így biztos levetítik, ellenben mégis szeretném kérni tőlem független emberek véleményét hogy nem-e gáz, értelmezhető-e egyáltalán külső nézőnek.

Szóval ha valaki véleményezné nagyon megköszönném! :) http://www.youtube.com/watch?v=yF1kMYEULDg

2014-01-26 02:18:38 [Filmet keresek] -senki- #1622

Nem egészen mozifilm, de hát ha tudja valaki. Volt egy ismeretterjesztő sorozat, kihalt fajokról szólt azt hiszem. Annyira emlékszem hogy olyan volt a főcíme hogy egy ős kutya és/vagy macska fut és a futás közben átalakul, ahogy fejlődött az evolúció során... :D ötlet?

2014-01-20 23:36:37 Rush (2013) / Hajsza a győzelemért -senki- (2) #71

Nem tudom mi ez a "hájp", egy hihető karaktert nem találtam benne. Popcorn mozinak jó lett volna ha lett volna popcornom vagy alapból izgatna a forma 1, nagyon. A legjobbak azok voltak amiket archív felvételekből vágtak be. Azt hiszem ezzel elmondtam magam nevében mindent.

2013-10-17 07:12:25 Gravity (2013) / Gravitáció -senki- (5) #248

Az egyszerű dolgok sokszor a legfájóbbak, mert nem lehet őket megkerülni, kimagyarázni. Én így éreztem és leírom, csak úgy - nem kell egyetérteni.

Ahogy kiengedte az oxigént saját élethelyzetembe is azt éreztem hogy meg kell halnia/halnom mert egyszerűen nincs bennem üzemanyag és a világ kérlelhetetlenül kegyetlen - és lehet csapkodni vagy imádkozni mindenki a saját kis űrkompjában abból él-hal ami bent van. És ha kevés hiába kérsz.

És ahogy "Clooney" elmondja az egyszerű megoldást, ami végig ott van ember háta mögött - de nem fogadjuk el mert elemi ösztönből védjük magukat és igazunkat, ragaszkodunk hogy igen is nem lehet mert ez így és így van és semmi esély.
A válasz egyszerű: én haza akarok menni. És nincs értelme a vitának, az önérzeteskedésnek - igen is meg kell változnunk, ha arra az egyszerű kérdésre hogy boldogok akarunk lenni igennel válaszolunk. És ez nem mindig könnyű. Fel kell adni a meggyőződésünket, mert egyszerűen nem úgy müködik a világ. Lehet hibáztatni a világot vagy akármit, de nincs értelme és sokszor ott is van a megoldás egy karnyújtásnyira, csak vakok vagyunk.

Meg van a lehetőséged. (a túlélésre/boldogulásra)


Nem mondom hogy életem legötösebb/ütősebb filmje, de napok óta eszembe jut és hatással van arra ahogy élek és gondolkozok. Elvileg ezt hívják katarzisnak.

Amin még gondolkoztam a férfi-női szerep megjelenése a filmben. Konkrétan hogy nehezen elképzelhető számomra itt így az hogy bármelyikük nemét is felcserélhették volna a készítők, az általános nézetek felrúgása nélkül. Pl. Sandra Bullock helyett sokall nehezebb lett volna együtt érezni egy életerős férfival, ugyanis az a társadalmi elvárás hogy űrhajós alfahímnek (lásd Clooney) minimum bármit meg kell tudni oldania és visszatetsző lenne és nehezen sajnálható ha ehelyett szenved/szerencsétlenkedik. Hasonlóan felrúgná a társadalmi képet ha egy nő kelne egy férfi segítségére. Persze nem mondom hogy elképzelhetetlen csak akkor úgymond férfias nőről beszélhetnénk... Ám ez a történet szerkezetéből is következik, valószínűleg az közelítene a reálishoz ha egy űrhajós csaj sincs alapból nyuszi helyzetben és a férfi sem alapból csőre töltött űrcowboy.

2013-10-14 00:37:49 Gravity (2013) / Gravitáció -senki- (5) #228

Egy űrsétálós filmet vártam, és a legmélyebb emberi kérdésekkel találkoztam.
Köszönöm
(mint Ryan homokban)

Langyos kis sportfilm. A visszautaló befejezés viszont egyedi.

2013-06-10 14:41:59 Fehér tenyér (2006) -senki- (4) #45

Az OFF Hollywood szintén ehhez hasonló nagyon jó munkája, de Bibliotheque Pascal nekem se jött be...

előzmény: BonnyJohnny (#44)