slozi

Tapasztalat: 3205 film
Kompetencia: 16 film
Súly: 3605
Regisztráció: 2006. szeptember 18. (13 év, 9 hónap)
Kedvencnek jelölték: 15 user

Kedvencek

Rendezők: Darren Aronofsky, James Cameron, Quentin Tarantino, Sergio Leone, Stanley Kubrick, Steven Spielberg
Műfajok: akciófilm, sci-fi

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1987
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
High Plains Drifter
Fennsíkok csavargója
4 2020-07-05 4,1
(226)
The Warriors
Harcosok
3 2020-07-01 3,6
(86)
Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga
Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története
3 2020-06-28 3,1
(61)
Where'd You Go, Bernadette
Hová tűntél, Bernadette?
3 2020-06-21 3,4
(29)
Uomini si nasce poliziotti si muore
Zsaruként élj, férfiként halj
3 2020-06-21 3,5
(14)
Force of Nature
 
2 2020-06-19 ?
(4)
The King of Staten Island
Staten Island királya
4 2020-06-18 ?
(5)
The Invisible Man
A láthatatlan ember
3 2020-06-16 4,3
(106)
Da 5 Bloods
Az 5 bajtárs
3 2020-06-12 3,3
(41)
Dark Waters
Sötét vizeken
4 2020-06-06 3,8
(143)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2016-11-26 10:15:43 Money Monster (2016) / Pénzes cápa slozi (3) #8

Az arrogáns médiagecit élő műsorban látogatja meg az igazában megingathatatlan, ostoba mélyproli. Az arrogáns médiageci úgy tűnik az erkölcsöt hírből sem ismeri, azt azonban nem lehet mondani, hogy ez mentené a mélyprolit, aki persze agymosott, korlátolt, befolyásolt, de azt a 60,000 dollárt bizony mégiscsak ő, ha végső kétségbeesésében, ha végtelen naivitásában is, de egyedül ő vitte a tőzsdekaszinóra. Az arrogáns médiageci aztán a cselemény során abszolút megalapozatlanul lényegül át együttérző stockholm-szindrómás segítővé, a mélyproliról meg kiderül, hogy ostobaságával együtt is, azért mégiscsak ártatlan és szerethető valaki. A film egyszerűségének kurva nagy bizonyítéka, hogy az értékpapír-piac abszolút kritikájaként indított sztoriban, bár nem lenne muszáj neki, mégiscsak megnevez egy mumust, a főgonosz személyét a rendszer helyett egyetlen álnok csaló főgeciben jelöli ki. Azért mindezzel együtt, a maga szintjén - de szigorúan ott és ott is fenntartásokkal - kimondottan nézhető portéka Jodie Foster filmje, de a kritikailag majdnem földbe göngyölt előző mozi, a The Beaver sokkalta de sokkal jobb volt. Mondjuk, ha nem az újkori nagy gazdasági válság tízéves árnyékában kerül moziba, talán senki nem kívánja belelátni az aktualitásokat és akkor a szájíz is jobb lenne a végén, objektíve viszont akkor se lenne több butácska betonközepesnél.

2016-07-17 10:20:27 Remember (2015) / Emlékezz! slozi (4) #1

Érdekes pszichológiai kérdés, hogy vajon hogyan lehet feldolgozni olyan ember elleni bűnöket, amiket valaki haláltáborokban követhetett (és követett) el. Atom Egoyan filmjének válasza nagyjából az, hogy sehogy. Egyébként erős dráma a Remember, kifogásom vele szemben mindösszesen annyi, hogy jobban tudnám szeretni (és jobban is állt volna neki), ha cselekményében végig következetesen megtartja a rá nagy részében jellemző egyszerűséget és nem próbál felesleges bűvészmutatványokkal hatást fokozni. Sajnos ez a befejezés többet vett el, mint amennyit adott.

Én úgy látom a probléma sokak számára onnan ered, hogy a trailerek kissé fals elvárásokat szültek, ez az ötödik rész ugyanis, a helyett, hogy a negyedik részre hajazó akcióőrület lenne, tartja magát a franchise azon jellegzetességéhez, hogy megint egész más stílust, filmtípust, arculatot képvisel, mint a korábbi részek. Sokkal inkább kurva jól megcsinált, szofisztikált, a megtévesztést már-már mesteri fokon űző kémfilmként próbál érvényesülni, mint echte akciómoziként. Ha ily módon kellene elhelyeznem, a Titkos nemzet olyan, mintha a negyedik rész akciódús természetét keverné az első rész hangulatával. Ez a kevercs pedig nekem olyan szinten működött, hogy még a hétvégén muszáj lesz újráznom belőle.

2015-03-06 10:04:53 Chappie (2015) slozi (3) #8

Az Elysiumnál ambíciózusabb, de összképét tekintve egyenetlenebb is. Ami azt illeti, borzasztóan indul, bizonyos gyermekbetegségeit később sem növi ki, a végére mégis összeáll... nos valamivé, valamiféle élménnyé mindenképp. Sajnos témáit és karaktereit illetően bántóan leegyszerűsítő, felszínes és következetlen, azt viszont nem mondhatom, hogy mindezen hibái ellenére a végére ne tudott volna valamilyen szinten mégis a közelembe férkőzni és a maga gyermeteg módján érdekes gondolatokat indukálni az amúgy tényleg slendrián módon kezelt, bután elővezetett témáiban. Product placementet illetően viszont sajnos átbukik az ízlésesség határán. Az a Vodacom torony...

2015-02-01 10:18:28 Blackhat (2015) slozi (2) #7

Enyhén szólva nem záporoznak a kommentek és a szavazatok, úgy fest ez a film tényleg a kutyát sem érdekli. Nem is csoda. Igazság szerint, ha megfeszítenek se látom az okát annak, vajon Mann mit látott ebben az egészben. Mert most vagy arról van szó, hogy ő értett és rendezett félre egy eredendően remek forgatókönyvet, vagy ebben a szkriptben már papíron se volt semmi érdekes. Kezdjük például azzal, hogy cyber-terrorizmus esetén egy láthatatlan mumusról beszélünk. Igaz ez persze bármelyik krimire is, hiszen a gyilkos személye az ügy felgöngyölítéséig homályban marad, a cyber-terrorizmus mumusának láthatatlansága azonban mégis más egy kicsit. Korlátlansággal bír abban a tekintetben, hogy hatalmas karjaival bárhonnan bárhová elér, hisz az újvilág, az internet épp arról szól, hogy az egyén információtól, társas kapcsolattól, meg úgy egyáltalán mindentől, bármitől való távolsága kattintásnyi közelségre zsugorodik. A kocka-terrorista pedig, ha úgy akarja, az egész említett újvilágot tudja ártó szándékának kiszolgáltatottjává tenni. Azért ha kicsit belegondolsz, ez kurvára félelmetes, egy cyber-terrorizmussal foglalkozó filmnek pedig erre az érzésre, a fenyegetettség bármelyik sarkon ott ólálkodó árnyékára illene ráugrani. Tudtommal nem tette még meg egyik témát pedzegető film se, és most a Blackhat se, de olyannyira se, hogy a Blackhat a probléma ezen vetületét illetően füle botját se mozdítja. A filmmel nem ez a legnagyobb baj, de ami miatt mégsem túl szerencsés a helyzet, az az, hogy így a film érdemeit a pozitív oldalnak kellene felmutatni, de amit a pozitív oldal látnivalóként fel tud mutatni, az kimerül a semmilyen karakterekben, a semmiből előrángatott, bármiféle érzelmi megalapozottságot nélkülöző, csakhogylegyen jellegű szerelmi szálban, meg rövidre vágott, kibontatlan, zavaróan felvezető jelleget árasztó jelenetekben. A sztori is csak olyan, amilyen, a film egyéb részeit jellemző dágványos posvány hatását kelti, a legócskább film+-os b-filmek olcsó kliséiből építi fel magát, ráadásul azt is úúuuunalmasan, hoooossssszan, csak hogy még inkább süssön a filmből a feleslegesség érzete. Teljesen sematikus és korszerűtlen thriller ez, ami témájának aktualitását tekintve különösen fájó ellentmondást szül és jó nagy kihagyott ziccerré avatja a filmet. Michael Mann tűzpárbajt rendezni még mindig tud, a cselekményben elpotyogtatott kevés akció nemcsak hogy jó, de még némi kreatív eredetiséget is fel tud mutatni, az IT-háttérrel való aprólékos bíbelődésre fordított idő is meglátszik, csak sajnos ilyen végtermékkel kár volt érte. Összecsapott munkának éppen nem nevezném, de feleslegesnek…, annak nagyon.

Ha valaki szuperhős-filmet akar... Hát tessék, itt egy.

A film kapcsán sok helyen megy arról a hozsánna, hogy milyen jó már az, hogy egy, egyébként rohadt jó, szerelmes tiniregény adaptációját nem vonták be a szokásos amcsifilmes giccsel. Nos, ez azért maximum csak félig igaz. Tompítják azért a regény stílusát, általában nem nagyon, épp csak annyira, hogy észrevehesd, azért mégis csak egy hollywoodi tinifilmet nézel, vannak viszont ennek a filmnek olyan pontjai, és ráadásul a legkritikusabb pontjai, például a lezárás, amiket nézve egyenesen az volt az érzésem, hogy fogták a könyv kérdéses lapjait, jól megkenték őket nyállal, és úgy ahogy van megpróbálták feltapasztani a vászonra az egészet, de nem jött össze, mert a nyúlós-ragadós nyálon lecsúszott onnan minden. Minek mindig mindent alázenélni...??? Minek flashback-montázzsal emlékeztetni a nézőt arra, ami fél órája történt a filmben? Minek mindent, ami jó így elszúrni? A regény számtalan frappánsan megfogalmazott, és baromi ügyesen fiatalos hangneműre hangszerelt életigazságából sikerült azért átmenteni valamit, noha a sablonra metszett előadásmód azokon is jócskán tompít, de ez végeredményben így is csak majdnem-tucat romantikus dráma lett. Lehetett volna több is, de a helyenként ízléstelen rendezés elvágta a lehetőségeit.

Én is amolyan majdnem-filmeknek látom a Marvel filmjeit, mert azzal együtt, hogy általában elfelejtik/nem tudják/nincs igényük normálisan megírni őket, mindig van legalább egy dolog, amit kifejezetten jól csinálnak. Elég, ha átfutom az itt fent sorakozó címeket; legtöbbször a főgonosz zavaros és/vagy sablonos motivációja (hogy az Avengersben maga Loki se tudja mit miért csinál, az tuti, de józan paraszt logika szerint a Vasember 3 Guy Pierce se hiszem, hogy komolyan gondolhatja, amit pedig tök komolyan gondol a filmben), meg az egykaptafa cselekmény simán hazavághatná ezeket a filmeket, de nem, mert ugyanakkor ott van a Vasember első részében a főhős születésének klasszikus narratívával megvalósított, baromi ügyes bemutatása, az Avengers kifogástalanul működő csapatdinamikája, a Vasember 3-nak az a váratlanul pimasz húzása, vagy a Kapitány 2 enyhén paranoid hangulata. Nekem A galaxis őrzői is ugyanezt a felemás élményt nyújtotta. Egyfelől vacaknak éreztem: nem láttam mást, mint viccesnek szánt, jófejkedő hősöket ide-oda csapódni egy már megint baromi sablonos, de a tőlem tök távol álló karakterek miatt még a szokásosnál is unalmasabb cselekményben. Aztán viszont rá kellett jönnöm, hogy basszus, ez a film akár egyetlen jelenettel képes közegbe hozni a karaktereit, és úgy lopja fél perc alatt a közelembe őket, hogy észre se veszem. Komolyan mondom, a végére bírtam Groot-ot, de még Rocket-ot is, pedig az elején még a pokol legmélyére kívántam őket. Kurva Marvel... Ha lenyűgözniük csak ritkán sikerül is, azért kétségtelen, hogy tudnak valamit.

előzmény: SoZi (#45)

2014-07-19 12:03:22 [Filmet keresek] slozi #1682

Egy ismerősöm keres egy filmet. Én nem tudtam segíteni neki, hátha valakinek ismerős lesz: egy kissrác segít megszülni egy anyának egy kocsi hátsó ülésén, és annyira megtetszik neki a baba, hogy eldönti, ha felnő, ő lesz élete párja. Aztán felnő, és ő lesz tényleg. Olyan beteg az ötlet, hogy ha valaki megfejti, én is tuti megnézem. Valaki? Ötlet?

2014-06-08 11:15:37 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] slozi #20658

Tudom, hogy triviális, meg túltárgyalt, de engem ez még mindig rendszeresen felkúr.

A kartondoboz alján olajos ujjak matatnak. Zacskó zörög, felszisszen a flakonból szabaduló szénsav, nachos ropog a fogak alatt. Hallom, látom, érzem: gyorsfogyasztani készül a tömeg. Telefon max. lenémítva, hogy a facebook-ot azért menet közben is lehessen csekkolni, kivel mi van, hol van, érkezett-e új üzenetem. Míg a késve érkezők a lábaid kerülgetik több-kevesebb sikerrel, az amúgy sem épp kényelmes széked háttámláját nyomni kezdi a mögötted ülő térde, az előtted ülő fejbúbja meg pici félholdat szakít ki a vászonból, és a nem épp kényelmes szék máris nyomja a segged. Közben folyamatosan susmus, bekiabálás, röhögcse: már látod, kik lesznek azok a mozihuligánok, art-trollok, akik tönkrevágják ezt a mai estédet.

Ha színházban nem megfelelően viselkedsz, három percen belül akad valaki, aki rendre utasít. A késve érkezőket oda van, hogy be sem engedik. Kamarába pláne, mondván, zavarnák a színészeket. A moziban ezzel szemben bármit megtehetsz, ha kurjongatva fejen állsz a széken, le se szarja senki. A nézők le se szarják, a személyzet meg pláne. A filmnek nincs rangja, tisztelete a művészetek között, még a többi popkultúrális irányzathoz képest se.

Felesleges persze a színházzal példálózni, hisz a tömeg szemében a színház az magas művészet. Számukra az valami elidegenítően elitista. Színházba nem lehet csak úgy beesni, az olyan hely, ahová ki kell öltözni, ahol az alkotás irányába valamiféle érthetetlen tisztelettel kell adózni, vagy… legalábbis olyan hely, ahol normálisan kell viselkedni. Elérhetetlenül nagy dolog ez a moziban kényelmesen ordenáréskodó, a vásznat telibeszaró csürhének. A filmek első 20 perce számomra általában élvezhetetlen; eddig tart, amíg a sorokban terpeszkedők, ha a szóból nem is, de legalább a popcornból kifogynak, és a termet megtöltő rágás-ropogás végre abbamarad.

A közönség soraiból biztos sokan kikérik maguknak ezt a hangnemet, én viszont kikérem magamnak, hogy engem nézőként ezekkel az alakokkal egy kategória alá vegyenek. Néző az, aki a moziba nézni megy. Odafigyelni. A közönség gerincét ma nem a nézők adják, hanem izgága, ostoba, gyorsfogyasztós felnőtt-gyermekek, akiknek a filmről alkotott elképzeléseivel semmiféle összeütközésben nincs az a fajta viselkedés, amivel a moziban manapság lépten-nyomon szembesül az ember.

Jómagam a filmre hajlamos vagyok még mindig művészetként tekinteni. Még akkor is, ha tudom, hogy a filmek jórésze nem az. Akkor is, ha műanyag-szagtól bűzlenek a termek. A művészet nem egyenlő az elitistával. Művészet nem automatikusan egyenlő Tarr Bélával, nem automatikusan egyenlő a nehezen emészthetővel, a befogadhatatlannal, a köldöknézőssel. A mozihuligánok azt akarják, hogy a dolgok az elképzeléseik és elvárásaik szerint történjenek, meglepni őket nem érdemes. A váratlan elidegeníti, és feldühíti őket, hogy aztán sajátosan sokat mondó, tartalmas stílusukban alkossanak véleményt az őket elárulni merészelő „rakás szarokról”.

Hogy erről ki, vagy mi tehet, nem tudnám megmondani. A folyamatnak még az ok-okozati összefüggéseit sem vagyok képes világosan látni, egy azonban biztos. Akárhányszor multiplexbe megyek, minden alkalommal újra tudatosul bennem, hogy az a hely nem a filmekért van, sőt tulajdonképp a filmnézés az egyik utolsó dolog, amire alkalmas. A multiplex ma már nem a filmek szentélye, hanem kiszolgáló egység, ahová a tömeg gyorsfogyasztani érkezik gyorsfogyasztásra készült terméket, melynek elengedhetetlen sajátossága nem csak a gyors fogyaszthatóság, de a gyors feldolgozás, és gyors ürítés is. Fogyaszt, feldolgoz, kiürít. Csússzon gyorsan, simán, mint tükörjégen a pucér segg. Bármiféle feldolgozásra váró tartalom csak lassítja a folyamatot, ilyeténképpen nem csak hogy felesleges, de egyenesen nem kívánatos. Külön élmény figyelni a gyorsfogyasztani kész horda reakcióit, amikor rossz marketing, vagy félreforgalmazás okán ebbe a mozgóképes darálóba bekerül egy-egy ambíciózusabb, öntörvényűbb darab. Tudom, mert néha magamon is tapasztalom: hiába próbálok odafigyelni, tudom, hogy néha elsiklok valami valóban értékes dolog felett, csak mert az nem hajlandó idomulni az én újvilági elvárásaimhoz, nem hajlandó felvenni a versenyt a modern habitussal.

Picit demagóg vagyok, meg végletes, ezt elismerem, de ezt a hozzászólást most a düh, a tehetetlenség, meg a felháborodottság szülte, amiért az ÉN nézői jogaimat senki sem védi. Ha ma moziba mész, automatikusan vállalod a tiszteletlen bánásmódot. Annyira jól esne egyszer beülni a csürhe kedvenceinek egyikére, és trollkodni egy nagyot. Én hülye viszont ott is csak kussolok. Még a transformers-generáció filmjeinek tipikus műanyag-bukéját is csendben, nyugodtan ülve nyelem.

--
Áthelyezve a Dühöngő topikból.

Összes komment...