Jereváni Rádió

Tapasztalat: 2917 film
Kompetencia: 4 film
Súly: 3017
Regisztráció: 2006. május 17. (11 év, 5 hónap)
Kedvencnek jelölték: 96 user

Kedvencek

Rendezők: Akira Kurosawa, Alfred Hitchcock, Andrzej Wajda, Billy Wilder, Fábri Zoltán, Federico Fellini, Giuseppe Tornatore, Huszárik Zoltán, Ingmar Bergman, Jiří Menzel, Milos Forman, Miyazaki Hayao, Sidney Lumet, Wong Kar-Wai, Woody Allen

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
No Man's Land
Senkiföldje
4 2017-10-19 4,2
(196)
Nyeszkolko dnyej iz zsiznyi Oblomova
Oblomov néhány napja
5 2017-10-18 4,3
(41)
Szibirszkij cirjulnyik
A szibériai borbély
3 2017-10-16 3,8
(104)
Love Story
 
4 2017-10-14 3,7
(213)
Vihar
 
4 2017-10-14 3,4
(15)
Germania anno zero
Németország, nulla évben
5 2017-10-04 4,5
(102)
Liliomfi
 
4 2017-10-01 4,2
(259)
Les parapluies de Cherbourg
Cherbourg-i esernyők
5 2017-09-30 3,7
(48)
Husbands and Wives
Férjek és feleségek
5 2017-09-24 4,1
(166)
The Itching
 
3 2017-09-19 4,0
(19)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Eredetileg négyest adtam rá, de aztán megnéztem az Oblomovot utána, visszakúszott közepesre. Az első fele nem tetszett, ez a bohókás világ, ez nekem talmi, maga a sztori is meglehetősen üres. Az utolsó egy óra az, ami helyrebillentette nálam a filmet, mert onnantól kezdve már kapunk egy szép sztorit, de ha belegondolok az Oblomovhoz és az Etűdökhöz képest ez a film sehol sincs. Más filmhez viszonyítva persze nem rossz, de a rendezőhöz képest ez kevés.

Viszont kérem azt ne feledjék: Mozart nagy zeneszerző volt! :)

2017-10-18 10:16:21 [Melyik filmen sírtál?] Jereváni Rádió #16

Hacsi, a leghűségesebb barát + a Táncos a sötétben fináléján könnyeztem.

Szerintem a kulcs az egészhez az, hogy Oblomov még gyerek, gyereklelkű. A gyermeki naivság, lelkesedés, és őszinteség nyilvánul meg benne. Ezért nincs benne különbség a mozdulatlanság és a belebonyolódás között, mind a kettő gyermeki megnyilvánulás a főszereplő részéről. Ezért van a gyerekkorhoz való vágyódás, a visszaemlékezések. És igen, benne van az a társadalmi folyamat, amit Spiró írt az elemzésében (köszi zéel!), és aminek folytatása az Etűdök gépzongorára lesz - az már megrohadt gyümölcs, itt még csak a kezdetet mutatja be - ; benne van a lét értelméről való elmélkedés (szauna jelenet); benne van a szemlélődő élet és a cselekvő élet közötti különbségek (Mikor, melyik a jó? Mikor, melyik a jobb? Mikor, melyik az igazi? A kettő létezhet-e együtt?); és az a gyermeki tisztaság Oblomov lelkében (ebből fakad a lustasága is!), amit Olga érez igazán (a végén láthatjuk, hogy Oblomov nélkül mennyire unja, idegesíti a folyton nyüzsgő Stoltz).

Mindezt olyan képekkel tárja elénk Mihalkov, hogy tátva maradt a szám tőle. Van egy pár másodperces jelenet, amikor Olga az erdőben áll, kicsit homályosan, ahogy a fák között kiszűrődik a fény, azt hittem, hogy egy angyal. Mágia ez, de tényleg.

Folyamatosan a gondolatok keverednek bennem a film láttán, elnézést, ha az előbbi bekezdések nem voltak annyira összeszedettek. Csúcsmű az Oblomov néhány napja, ez nem lehet kétséges. Leborulok az orosz rendezőzseni előtt.

100% (de itt a százalék sem mutatja meg igazán, milyen zseniális mű)

2017-10-14 16:00:00 Vihar (1951) Jereváni Rádió (4) #3

Ha nem lennének azok a rohadt szocialista áthallások, akkor ez egy nagyon jó film is lehetett volna. Van persze párhuzam a Körhintával, de az inkább egy szerelmi történet, ez meg egy szocreál tematikájú dráma. Marx József könyvéből lehet tudni, hogy a filmnek volt egy első verziója is, de az akkori rettegett kultúratyaúristen Révai József minden szinten belekötött Fábri művébe. Emiatt át kellett szerkeszteni a filmet. Valószínűleg így kerülhetett bele a nevetséges és tényleges borzalmas finálé, de addig az akkori elsőfilmes rendező zsenije már ebben a filmben is kivillant: vannak konfliktusok, vannak tétek, vannak jellemek, még ha a komcsi máz be is teríti őket, hús-vér karaktereket kapunk (na jó a tsz főtitkára és Komlós Juci szerepe kivétel, nettó sematizmus). Nem kapartam a falat tőle. Pontszámom a rendezőnek szól, kihozta a maximumot, amit lehetett.

A franciák csodálatos nemzeti giccse. Gyönyörű.

2017-09-19 18:22:00 The Itching (2016) Jereváni Rádió (3) #9

Engem nem nyűgözött le, olyan semmi különös. Érdekelne, hogy mitől gondoljátok zseniálisnak.

Imádni való film! :)

2017-09-17 08:03:38 Die Welle (2008) / A hullám Jereváni Rádió (4) #39

A német nép: az a baj velük, hogy mindent a lehető legkomolyabban vesznek (lásd a nácizmust, később a kommunizmust, most meg a liberalizmust). Ettől egyszerre csodálatosak és rettenetesek.

Váteszi film, hullámzó minőségű jelenetekkel. Kár érte, mert ha minden egyes jelenete egységes színvonalú lenne, gondolkodás nélkül rávágnám az ötöst. A jelenetekről azért érdemes külön-külön beszélni, mert az epizodista tördelésnek köszönhetően világosan szét lehet választani minden egyes témát, történetet, amit bemutat.

Még mielőtt rátérnék az egyes jelenetekre. Az alapkoncepció zseniális. Bunuel igazi váteszként mindent előre megjósolt, ezt a „torz már a szép, szép az imént torz” világot. Mindezt 1974-ben (!!!), a South Park előtt hány évvel? Húsz? Huszonöt? Ma már naponta a bőrünkön érezzük Bunuel abszurd, groteszk világát. Mindent előre látott, mindent, de mindent. A napóleoni spanyol hadjárat Goya jelenetétől egészen a dupla rendőrprefektus „Lőni kell!” parancsáig („Le a szabadsággal!”) a mű keretbe foglalja a szabadosság diktatúráját. Nem tartom magamat Bunuel rajongónak, nekem az álom logikával felvértezett filmjei túl elvontak/túl magasak, de ennek a filmnek a koncepciója/üzenete fájó és zseniális egyszerre.

A jelenetekről:

1. Napóleon spanyol hadjárata: bevezetésnek jó, apró humorral.
2. A cukros bácsi jelenete. De durva, hogy teljesen kiakadnak a fényképek miatt. És mi van a fényképeken? Klasszikus épületek! („Elegem van a szimmetriából!”) Nem rossz ez a jelenet, de a fenti poénon kívül nincs benne kraft.
3. A férfi álomjelenete + amikor felkeresi az orvost. Töltelék jelenet, semmi érdemleges nem található meg benne.
4. Az asszisztensnő jelenete a kalandos utazásával. Igazából túl hosszú, nagy a felvezetése, és nem üt akkorát.A nő kártyázása a szerzetesekkel nem egy nagy szám, a tinédzser fiú megszakított liezonja a nagynénjével tök fölösleges, a szado-mazo párocska ostoros bemutatója meg ugyancsak nem egy nagy durranás.
5. A tanár oktatása a rendőröknek vicces, benne a vacsorajelenet ikonikus és zseniális!
6. Az apa megbírságolása és az orvosi rendelő jelenet, tipikus töltelék dolog, semmi különös.
7. A szülők kislányának „eltűnése”. Zseniális, nagyon abszurd, nagyon vicces.
8. A sorozatgyilkos jelenete. Az csúnyán üt, mikor a halálra ítélését követően úgy köszöntik, mintha felmentették volna.
9. A rendőrprefektus esete a halott húgával hátborzongató jelenet, nagyon jó.
10. A dupla rendőrprefektus jelenete, különösen az utolsó kép, tökéletes keretet ad a filmnek.

Szóval kár érte, zseniális meglátások, zseniális koncepció, hullámzó minőséggel párosulva. De ettől még jó film, nagyon is.

2017-09-03 21:29:19 [Általános fórum] Jereváni Rádió #7062

74/99

Összes komment...