oldfan

Tapasztalat: 63 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 63
Regisztráció: 2022. december 21. (1 év, 6 hónap)
Kedvencnek jelölték: 7 user

Bemutatkozás

https://szamurajfilmek.blog.hu/

Kedvencek

Rendezők: Gosha Hideo
Színészek: Nakadai Tatsuya
Műfajok: sci-fi, történelmi film
Korszakok: középkor

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: ?
Lakhely: The Third Stone from the Sun

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Shadow of Chikara
The Curse of Demon Mountain
4 2024-06-09 ?
(1)
Dark Web: Descent Into Hell
 
3 2024-05-21 ?
(2)
Hong quan yu yong chun
Shaolin Martial Arts
4 2024-05-09 ?
(2)
Mi quan san shi liu zhao
A 36 halálos stílus kézikönyve
3 2024-04-18 ?
(2)
Jego zvali Robert
We Called Him Robert
4 2024-04-15 ?
(4)
Mu zhong wu ren
Eye for an Eye
4 2024-03-12 ?
(2)
Shen dao
The Sword of Swords
5 2024-02-18 ?
(4)
Zatôichi kenka-tabi
Zatoichi on the Road
4 2024-01-08 ?
(4)
Zatôichi kyôjô-tabi
Masseur Ichi, the Fugitive
4 2024-01-05 ?
(5)
Ba bu zhui hun
Redress
4 2023-12-27 ?
(1)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Meglepő, hogy Mr. Smithnek csupán egyszer sikerült pénzt összekalapoznia ahhoz, hogy rendezhessen. Forgatókönyvíróként lényegesen jobban számítottak rá. Pedig a "Csikara árnya" nagyon tisztes munka.
Van benne polgárháborús csatajelenet, elrejtett kincs és a hozzá vezető veszélyes út, furcsa figurák sora, őslakos legenda, váratlan elhalálozások és baljós hangulattal átszőtt kalandos események. Bár igazi horrornak nem nevezhető, de a western vonulaton belül akkoriban kevés hasonló film készült, amelyben végigvonul a természetfeletti árnya. A forgatókönyv nagyon precíz és színészbarát, mert sok lehetőséget ad a főhősöknek az árnyaltabb jellemábrázolásra. A zsáner egyik fő kelléke, a látványos táj, szintén ott van a szeren. Mozgalmas történet, üresjárat igazából nincs is, de nyilván nem mai értelemben vett akciófilm.
Nagyon kellemes, jól fogyasztható "retro-darab."

2024-05-21 09:32:17 Dark Web: Descent Into Hell (2021) oldfan (3) #2

Mostanság divatba jött, hogy a letöltés kedvéért az új anyagokhoz írnak egy rámenős ismertetőt, ami által a filmet besorolják egy bizonyos zsánerbe, holott a valós tartalmi üzenet teljesen más. Ez is olyan mű. Aki egy vérgőzös, elborult horrora vágyva tűzi műsorra, melléfog. (Nem véletlen az IMDB-n a lepontozás, a csalódottak "bosszúja.") Pedig attól azért némileg jobb, mint amennyire taksálják.
A történet alapjában véve jó szándékú, amelyben figyelmeztetni akarnak valamire. Mégpedig az Internet veszélyeire. Sőt, még inkább, az internetfüggőségére.
Az alkotók ügyesen mazsolázgattak a net ritkaságaiból, - tényleg érdekesek - és azok köré építve tempósan viszik a mesét az egyik epizódtól a másikig. Valóság és átírás egyaránt akad a forgatókönyvben. Számos, a képen nem feltűnően elhelyezett, részlet vezeti a figyelmes fogyasztót a végső megoldás felé. Az mindenesetre nyilvánvaló, nem csapták össze a sztorit. Teszik mindezt modern környezetben, ügyes látványvilági megoldásokkal, technikai kütyük és fogások mutatásával. Viszont be vagyunk zárva egy szobába, természetesen csak átvitt értelemben véve.
A főhős - Ludovico 122 - nickje burkoltan bár, de eleve jelzi, átlagember az illető. Az ő kálváriájának vagyunk a tanúi. Ám egy idő után óhatatlanul kibukik, inkább drámával van dolgunk mint rettegtetéssel. Vizuálisan okosan variálnak, ez sokáig fenntartja a néző figyelmét. Ám a máshonnan átvett "betétek" minősége nyilvánvalóvá teszi, igazi horror anyagra kár számítani. (A horror fanok ezért pipulnak be.) Tehát, azt a filmzsánert egyébként elkerülők is megnézhetik a történetet, mert az emberi idegrendszer igazából nincs próbára téve a mai világban edződött állampolgároknál.
A zárt helyszínből és a kevés szereplőből adódóan látványorgia nincs, és erőteljes színészi játékra sem kell számítani. Ám belekötni kár volna, tisztes módon teszik a dolgukat.
A mese lezárását viszont nehézkesen oldották meg, nincs megalapozott átvezetés a misztikusnak szánt utolsó negyedórára. Viszont aki látta a Jákob lajtorjája című filmet, igazi meglepetésben nem részesül. Mert bizony annak a WTF ötletét variálták, valóban újra nem futotta. Itt nagyot zuhan a nívó a "gyakorlott néző" szemében.
Megismétlem, tisztes, jó szándékú az alkotás, és igazából elkerülik a gyomorba vágó részleteket. (Pár rázósabb képsor azért akad.) A haszna az, ami miatt a tisztes középszer ellenére érdemes végig ülni, hogy a valódi üzenet a "netes kockáknak" szól. Arról, hogy mennyire kifordíthatja magából az embert, még pedig észrevétlenül, ha valaki túlságosan rákattan az Internetre. Az a függőség tényleg veszélyes lehet bárki életére, mert megöli az emberi érzelmeket és kapcsolatokat.

Chang Cheh az életműve során többször visszatért a Shaolin kolostor történetéhez. Jó történelmi alapanyagnak érezte a harcművészeti témákhoz. Nem is tévedett. Ez a film talán a legjobbnak nevezhető a repertoáron belül.
Pár érv mellette:
- Igaz, vagy legalább annak érezhető, kiinduló helyzet.
- Kidolgozott történet, amely nem csupán a harci jelenetekre koncentrál. Minden karakter kap egyéniséget, apró részleteket a jelleme kibontásához. (A negatív szereplők is.) A rendező és a szokott forgatókönyvíró társa ezúttal elfésülték a részleteket.
- "A hősies vérontás nagymestere" erősen visszafogta magát. Pár rámenős jelenet ugyan akad, de elfogadhatóak az adott jelenetben, az érzelmi rész mozgatórúgói. Chang mester ezúttal elkerülte felesleges piros festék loccsantást.
- Kifejezetten jó női karakterek vannak a mesében, a lányok most nem a nála gyakorta tálalt biodíszlet funkcióra kényszerülnek. Két csinos, férfiakat motiváló, huncut hölgyeményt kapunk, akikért azt hiszem, máig sokan tűzbe mennének. Továbbá akadnak nehéz természetű mesterek, a tanítvány és tanító szerep korántsem problémamentes, miként az életben sem szokott az lenni.
- Pazar kung-fu jelenetek. Egy ilyen filmnél ez persze alap, de a "nagy öregek" és az ifjú, feltörekvő Shaw Brothers sztárok "összeeresztése" remekül sikerült. Hab a tortán, hogy nincsenek gyorsított felvételek, vagy végletekig eltúlzott vuhszia elemek a tudás kifejezésére. Ezek a színészek tényleg értettek a küzdősportokhoz, kiválóan képzettek voltak. Így aztán a pusztakezesek összecsapások élvezetesek. Mi több, a színészmesterség alapjait szintén elsajátították. Talán nem Oscar-díjas szinten, de nem is dilettánsok a kamera előtt.
- Szintén unikumnak mondhatóak a stúdió egyéb filmjeire korántsem jellemző, kimunkált zene. Hangulat teremtő, személyre és helyzetre szabott, változatos a "score." Tényleg kísérőzene, eltérően a SB esetében gyakran alkalmazott fogástól, miszerint innen-onnan összeollózták a dallamokat. Semmi westernfilmes hangszerelés vagy nyílt lenyúlás.
- Chang Cia képes volt egyedi beállításokat is tervezni, és most bőven élt velük. Pénz akadt a ruhákra meg a díszletekre, és értő kezűnek bizonyult az operatőr is.
A film a műfaján belül kifejezetten jónak mondható. Még némi egyediség kellett volna ahhoz, hogy kiemelkedő legyen, de az nem jött össze. Mindazon által olyan mű, amely a küzdősportok rajongóin túl a nagyközönségnek is ajánlható.

Angyalok és banditák 2016
A kendőzetlen Vadnyugat, a pionír világ legdurvább valósága.

Ehhez a filmhez létezik ismertető a szájton, de sok mindenben pontatlan, tévedésekkel teli.
https://kritikustomeg.org/film/64697/hong-quan-yu-yong-chun-shaolin-martial-arts-1974
Javasolnám helyette:
A madzsu hódítók vezette Csing császárság uralja az északi területeket, és igyekszik kiegyezni a kínai többséggel. A béküléshez felhasználják a két nép közös szertartásait. Viszont délen, az egykori Shaolin kolostor tartományában, még él az ellenállás szelleme a megmaradt tanítványok által. A császárság az összes kínai harci iskolában veszélyforrást lát, különösen Shaolin örököseiben. Ezért megszervezik a saját iskolájukat, hallgatólagos állami támogatás útján, bandaharcoknak álcázva, igyekeznek végezni a kínai tanítványokkal. Ehhez idegenből hozatnak magasan képzett harcmestereket, akik különös technikákat vetnek be. A kezdeti veszteségek után az ifjú Shaolin növendékek ráeszmélnek, mi folyik ellenük, és a régi tanítók ismereteihez fordulnak. Kemény kiképzés vár rájuk, és a kegyelmet nem ismerő ellenség a legkisebb hibát is kihasználja ellenük. Csak a legjobbak élhetik túl a szemtől szembeni küzdelmeket.

A részeges karatemester sikere után Hong Kongot elöntötték a kung-fu és humor vegyítésére szánt filmek. Egy idő múlva be is sokallt tőlük a közönség, pláne, hogy a többségük erősen félrement. Ezért hát ezt a történetet Tajvanon forgatták le. Humor, dráma és akció vegyítése volt a szándék. Kevéssé sikerült, gyorsan leszögezem. Sajnos, a stáb magával vitte a Shaw Brothers "költségkímélő" fogásait. Emiatt a "Pro és kontra" felsorolást a második csoporttal kezdem.
Kontra:
- A forgatókönyv összecsapott. Több lyuk van a történetben, mint egy jókora ementáli sajtban. A film felénél jutott eszébe az elkövetőjének, hogy talán csak kéne valami infót adni a címválasztás okáról is.
- Díszlet: minimális. Eldugott vidéki házak, és romok.
- Jelmez: Szűkre szabott. A szereplőkre sűrűn rákényszerített parókákat valószínűleg a SB stúdió leselejtezésre szánt kócerájából vitték magukkal. Illúziót sem adnak.
- Zene: Fradista leves - vagyis mindent bele. Minimális eredetiség, annál több "átvett" dallam.
- Színészi játék: Vajmi kevés, de igazából nem is volt rá szükség. Színpadiasan eltúlzott gesztusok és grimaszok sora.
- Humor: Nem európai fogyasztókra szabták, az biztos, de kétlem, hogy Távol-Keleten - vagy bárhol máshol - kedvelték volna a beírt "ötletek" többségét. Bár ez ízlés dolga...
- Rendezés: Vegyes. Néha ügyes, máskor bántóan gyenge.
Pro:
- Nagyon szép természeti környezet. A SB megszokott, százszor elcsépelt forgatási helyszínei után üdítő a látvány.
- Csinos főhősnő, aki még kung-fuzni is tud. Jó kombináció.
- Sűrűn használt öklök. Lépten-nyomon egymásnak ugrasztják a színészeket. Akcióban nincs hiány.
- Később hírnévre tett színészek korai szerepekben. Talán Bolo Yeung vitte közülük a legtöbbre. (Pl: A sárkány közbelép / Véres sport) Nem tudom, volt-e arrafelé magyar kutyatenyésztő, de szerintem egy hirtelen megnyírt komondor szőréből alakították ki a parókáját. Epic.
- Harcművészet: A végén, a műfaj szabályai szerint, egymásnak eresztik a két iskola legjobbjait. Az utolsó 20 perc menti a menthetőt. Kiváló mozgáskultúra, szinte esztétikus harcok, kevés durvaság, képzett színész-harcművészek prezentálásában. Szó nem érheti a ház elejét.
Összegezve: A film mind stílusában, mind tartalmában nagyon vegyes minőségű. Viszont a tradicionális kung-fu kedvelőinek elnyerheti a tetszését. Az ilyen témát kedvelőknek ajánlanám, - ők úgyis edzettek már keleti mozgóképek furcsaságainak elviselésében, - a többieknek max. egy estés szórakoztatásra elmegy.
Részemről itt közepes értékeltem. Ám az iskolában valószínűleg inkább csak az "Ülj le, fiam, adok egy hármaskát, hogy meg ne bukjál" tanári minősítés társulna hozzá.

Eleve humorosnak szánt fantasztikus film, aminek a főszereplője, Oleg Sztrizsenov, korszak sztárjának számított. Akkoriban nem jellemző módon még a szovjet társadalom apró megcsipkedését is engedték. (pia és "maradizmus") A hangnem és fényképezése sem tipikus, laza, könnyed megközelítés, a régi amerikai stílust idézi. Mindazok által felvet pár olyan gondolatot is, amin a néző utólag agyalhat. Ezek együtt adják azt, amit már többen leírták, hogy a végeredmény egy kellemes családi film lett. A mai sci-fi vonaltól persze nagyon eltér, ezért lassú feledésbe süllyed, pedig többet érdemelne. A fogyaszthatósága ugyanis jól megmaradt, mert nagyon emberi, ugyanakkor nem unalmasan moralizáló. Hogy akciójelenetek nincsenek? Ebben a szellemességre építő filmben nem is hiányoznak.

The 36 Deadly Styles
Bocsi, rájöttem, már nem itt kell intézni...Töröljétek.

2024-03-12 09:00:04 Mu zhong wu ren (2022) / Eye for an Eye oldfan (4) #1

Nos, kérem, lehet megtekinteni, milyen az, amikor Zatoicsi átrándul Kínába. Persze, nem szó szerint, de az nyilvánvaló, hogy melyik filmes karakter ihlette a vak kínai fejvadász alakját. A címszereplő nem lát, szereti a tütükét, az érzékei kiélesedtek, és erős az igazságérzete, és kész akár meghalni is a kiszolgáltatottak védelmében. Ismerős? Ha nem, tessék már pótolni néhány filmjét Icsi masszőrnek. Megéri.
Szerencsére korántsem a karakter szolgai másolásáról van szó. Épp eléggé "domesztikálta" a stáb a han környezetre, kezdve ott, hogy időben vagy egy évezreddel elcsúsztatták. Ennek a hősnek természete korántsem olyan udvarias, mint a nagynevű elődjének, a harci technikája szintén erősen más. Az ősi Kínába helyezése, és a kor viszonyainak tálalása újabb pluszt ad történetnek.
A rendező-író alaposan ismeri a japán kalandfilmeket, és jól láthatóan a céljai közé tartozott azok fogásainak, eszköztárának és fordulatainak az átültetése a helyi viszonyokba. Sőt, a szamurájos történetekben jártas nézők egész biztosan felismernek pár nipponi klasszikus film ihlette tisztelgő jelenetet a mesén belül. Szerencsére a vuhszia eszköztár visszafogottan lett beépítve, mert ebbe a forgatókönyvbe nem illett volna fák koronái közötti közlekedés. A huzaltechnika ugyan megjelenik, ám egészen más módon, mint a kínai hősök esetében.
A történet alkalmat adott volna egy erőteljes dráma-kalandfilm vegyítésre, de az alkotók egyértelműen a fordulatokra szavaztak. Bár egyes részleteiben hiányos a történet felépítése, összességében egy közönségbarát, jó tempójú, szép kiállítású film állt össze a végére, melyben a rendező hozta a jó színvonalat, csakúgy, mint a vezetett színészei. A fényképezés pedig átlag felettinek mondható.
A filmet egy kikapcsolódásra szánt estére nyugodtan merem ajánlani.

Ma beküldtem egy adatlap kérést, az oldalra még ki nem került filmhez, fülszöveggel együtt.
https://www.imdb.com/title/tt21318724/
Viszont a profilomnál lévő visszajelzésnél egész más IMDB link jelenik meg, mégpedig a "Redress" című, már itt is létező anyagé. Nem tudom, mi az oka. A fenti link a helyes. A saját anyagaim között nem tudom cserélni, ezért írom ide. A biztonság kedvéért:
Kínai cím:Mu zhong wu ren (Más film szintén fut ezen a néven.)
Nemzetközi forgalmazásnál: Eye for an Eye - The Blind Swordsman
Elnézést, ha ezzel kavarodást okoztam.

Összes komment...