oldfan

Tapasztalat: 49 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 49
Regisztráció: 2022. december 21. (11 hónap, 3 hét)
Kedvencnek jelölték: 7 user

Bemutatkozás

https://szamurajfilmek.blog.hu/

Kedvencek

Rendezők: Gosha Hideo
Színészek: Nakadai Tatsuya
Műfajok: sci-fi, történelmi film
Korszakok: középkor

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: ?
Lakhely: The Third Stone from the Sun

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Wu lin long hu dou
The Bravest Revenge
4 2023-11-27
Po jie
Megszegett eskü
4 2023-11-24
Hei jian gui jing tian
The Darkest Sword
4 2023-11-22
Kôchiyama Sôshun
Priest of Darkness
5 2023-11-18
Feng liu duan jian xiao xiao dao
The Deadly Breaking Sword
4 2023-11-17
Fang Shi Yu yu Hong Xiguan
Hősök 2.
4 2023-11-15
The Man from Hong Kong
 
4 2023-11-15 ?
(4)
Mekurano Oichi inochi moraimasu
Fogják el Oichit, élve vagy holtan!
4 2023-08-07 ?
(7)
Daibosatsu tôge
Satan's Sword
4 2023-08-04
Nemuri Kyôshirô: Mashôken
 
4 2023-07-23 ?
(1)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2023-12-02 09:08:27 [Filmet keresek] oldfan #3221

Eszembe jutott még ez is, - a Spacehunter - ami egykor a VHS alámondásos korszakban elég kapós volt, majd teljes magyarítással szintén kiadták.
https://www.youtube.com/watch?v=pomwa3nC1c8
Ha ez lenne a keresett, a Videán ott van szinkronnal.

előzmény: [: Azuroo andrew :] (#3220)

Az 1970-es években Tajvanon igyekeztek bizonygatni, hogy a hongkongi Shaw Brothers stúdión túl is van vuhszia élet. Ez a film két kisebb vállalat összefogásával született meg, amelyek később Union Company néven egyesülve véglegesítették az együttműködésüket. A kiállításnak bizony jót tett az együttműködés. Miután náluk nem volt egy másik Csang Csia, így piros festékre lényegesen kevesebbet kellett költeni és a piros karikák sem sorjáztak a plakátokon. Inkább a hagyományos kínai stílust részesítették előnyben, mint a képi világnál, a karakterek jelleménél és jelmezeinél, továbbá a harci koreográfiáknál. (Tehát kötéltechnika, dobbantók és visszafelé forgatott felvételek. Amik még nem jelentik azt, hogy színészek ne rendelkeztek volna magas szintű mozgáskultúrával.) Mindezeket megtalálja az, aki megnézi a történetet.
További eltérés a SB filmektől, hogy ugyan használják a zsáner sémáit, de a hongkongi vetélytársaktól jobban ügyeltek a részletekre, a karakterek motivációira. Próbáltak életszerű helyzeteket tálalni, az emberi-drámai vonal náluk nagyobb térhez jut. A kínai legendáriumban bőven akadnak neves kardok, amelyek egymás ellenpárjai. Természetesen a jó és rossz képviselői kezében csapnak össze egymással. A szófecsérlés nem jellemző ezekre a mesékre, amik a kosztümökben szintén egyértelműen jelzik, melyik szereplő hová tartozik a két ellenpólusból. Nagyon könnyen követhető, látványos, jó kalandfilm lett a végeredmény. Hangsúlyozottan egy részterületre értem az értékelést. Nyilván kell az élvezetéhez a műfaj kedvelése, a filozófiai töltetre vágyók pedig más művet keressenek.
Polly Lin-feng a vuhszia a korszak egyik kiváló, népszerű "kardos menyecskéje" volt, míg Jüan Ji a tajvani Ku Fenggé lett idővel, vagyis sűrűn nyerte meg a negatív karakterek castingját. A párosuk olyan jól működött a nézőknél, hogy még ugyanabban az évben kaptak egy "majdnem ikerfilmet," nagyon hasonló a témát mutatva. Az lett a fekete kard története.
2022-ben Tajvanon külön fesztivált rendeztek a műfaj klasszikusainak felújított változataival. A program néhány darabja azóta kikerült a netre, köztük az itt említett kettő is. Aki akarja, begyűjtheti őket a "röpködő harcosok" legendás filmjei közül.

Ez egy másik film linkje, aminek már van adatlapja. Arról írtam is véleményt a 15105-ös hozzászólásomban.
Elnézést, úgy látom, véletlenül két filmhez küldtem be ugyanazt az IMDB linket.
Ez a helyes: https://www.imdb.com/title/tt1931444/

előzmény: oscarmániás (#15108)

Rendben, vettem. Még nem mindenben igazodok el...

előzmény: Joeker81 (#15107)

Ez a film is szeretne a szájton egy zöldkártyát, izé, zöld pipát, mert a később jött kisöccsei már mind nagykorúsítottak lettek.

előzmény: oldfan (#15102)

Bruce Lee váratlan halála után Vang Jü bevallottan igyekezett betölteni a keletkezett űrt, és a képzeletbeli pódium tetejére állni. A félkarú harcos történetek, - és számos másik - elég jó alapot adtak rá, hogy célba érjen. Jü az 1970-es évekre megszabadult a Shaw Brothers stúdió modern színész-rabszolga tartásától, és az Egyesült Államokban (is) igyekezett új pályára állítani a karrierjét. Ez a sok címen, és USA dollárokon, futó filmje volt rá az egyik kísérlet. A mandzsuk új császárságának küzdelme a régi dinasztiával számos történettel látta el a kínai vonal stúdióit. Gyakorta a Shaolin kolostor pusztulása köré íródtak a kalandok, amit ezúttal - tekintve a lerágott csontot - Vang Jü jó érzékkel elkerült. Miként a makulátlan harcos karakterét is. A főhős, Fehér Sárkány, sok minden csak éppen nem erkölcsbajnok, ez már nyitó színben kiderül. Fütyül a népi ellenállásra, a saját dicsőségét keresi. Hosszú utat kell megtennie, hogy önmagát és az ellenfeleit legyűrve, népének hasznára lehessen. Tekintve, hogy ki volt az eszmei főnök a kivitelezésnél, kétség sem merülhet fel, a hiú kalandor jó útra tér a végén. Vang mester tényleg elképesztő formában volt a forgatáskor. A megbeszélt koreográfiát és a rásegítéseket tudva sem tagadható, hogy a hosszú, gyakorta vágás nélkül forgatott "egyedül a tömeg ellen" jeleneteket csak igen edzett valaki bírta úgy végig csinálni, ahogy ő. Már pedig egy ilyen zsánerű film savát-borsát a harci jelenetek adják.
A Blood of The Dragon szépen teljesített a vetítéseken, később VHS-en kiadva pláne, de a nagy áttörést azért nem hozta el Vangnak. Az alapkópia sorsa elég mostoha volt. Szinte minden forgalmazó belevagdosott, - Miért? Korántsem durva. - vagy borzalmas szinkronnal látta el. Aztán eltűnt a piacról. Ma már a teljes - vagy annak hitt változata - két-három kiadásból lett összeollózva...a rajongók által. Kifejezetten szórakoztató darab. Már annak, aki kedveli az ádáz ellenségek által vívott jól koreografált összecsapásokat központba állító kalandfilmeket.
Lehet tesztelni a véleményt. :)

2023-11-24 22:11:30 Po jie (1977) / Megszegett eskü oldfan (4) #1

A küzdősportos filmek világa meglehetősen férfi központú. Csak kevés hölgynek sikerült komolyabb tekintélyt kivívni magának azon belül. Ennek a történetnek a főhőse, Angela Mao a sikeres kivételek közé tartozik. A kritikák többnyire a "Broken Oath" filmjét tartják az életműve legjobbjának. Nem minden alap nélkül. Épkézláb, rövid epizódokból építkező mese, többnyire hihető fordulatokkal. Azért ne felejtsük el, melyik zsánerhez tartozik. Az akciófilmek sztorijait nem érdemes az Oscar várományosok közé sorolni. Ebben viszont akad erkölcsi tanulság, és pár eredeti ötlet, miközben természetesen tempósan haladunk az egyik bunyótól a másikig. Amiket a műfaj képzett színészei vittek színre, ez jól látható. Miként az is, hogy Mao kisasszonynak nem kellenek szembeötlő filmes rásegítések az összecsapásokhoz. Értett a kung-fuhoz, és kiváló fizikummal rendelkezett. Semmi gyorsított felvétel...legfeljebb pár ugródeszka a földbe rejtve. Mi több, a színészmesterség sem állt távol tőle. Nyilvánvalóan a célközönség kiszolgálása volt a fő cél a forgatásnál, amit teljes mértékben megvalósítottak a stáb tagjai. Épp ezért lett ez a film kult darab, és általa egész jól állja az idő próbáját a saját műfaján belül. Nem csak a harcművészet rajongói számára fogyasztható, merem állítani.

Fülszöveg javaslat ehhez: https://www.imdb.com/title/tt0077246/
Kínában tart a mandzsu megszállók és hazafiak küzdelme. Fehér Sárkány harcművész, a lándzsa mesteri forgatója és kihívásokat keres. A véletlen hozza számára azt feladatot, hogy megvédjen egy listát, amelyen az ellenállók vezetőinek neve áll. Csakhogy a múltban pont az egyik hazafi apjával csapott össze párbajban, így nem szívesen látott személy a bujkálók között. A mandzsuk viszont nagylétszámú csapatot küldtek a nyomába. Fehér Sárkány a kettős szorítás ellenére sem hátrál meg. Pláne, hogy egy hamis gyilkossági vád alól is tisztáznia kell magát. Ádáz hajsza indul...

Fülszöveg az alábbi filmhez:
https://www.imdb.com/title/tt0076550/
Liu tábornokot a saját emberei gyilkolják meg, a feleségét pedig börtönbe küldik. Ott jön világra Lótusz, az utószülött kislány, aki később egy buddhista kolostorban nő fel. A szerzetesnők megtanítják az önvédelemre, és fogadalmat tesz az emberi élet tiszteletére. Ám a neveltetése ellenére néha érthetetlenül agresszív, aminek az okára akkor ébred rá, amikor megtudja a születése titkát. Félredobja a vallási életformáját, és nekivág a kinti világnak, hogy leszámoljon a tettesekkel.

2023-11-23 21:43:15 [Filmet keresek] oldfan #3219

Van még...:)
https://kritikustomeg.org/film/8237/the-ultimate-warrior-az-utolso-harcos-1975
https://kritikustomeg.org/film/1805/le-dernier-combat-elethalalharc-1983

előzmény: [: Azuroo andrew :] (#3218)

Összes komment...