orbistertius

2022-05-21 23:07:55 On the Count of Three (2021) orbistertius (4) #1

No, ez jól össze lett rakva. Tetszett. Pedig a téma (öngyilkosság, illetve az odáig vezető út) nem egyszerű, az alapötlet és a koncepció szintén számos lehetséges buktatót tartalmaz, ez tipikusan egy olyan film, amit sokféle módon el lehetett volna rontani, de szerencsére ez nem történt meg. Fájdalmas, érzékeny, emberi, kellő mennyiségű fekete humorral. A főszereplők, Christopher Abbott és az alkotást rendezőként is jegyző Jerrod Carmichael párosa kiválóan működik, előbbi alakítása szívszorító, utóbbi pedig hasonlóképpen minden elismerést megérdemel.

2022-05-13 07:49:42 Zift (2008) orbistertius (4) #1

Az ember kis túlzással minden elképzelhető műfaji meghatározásba és jelzőbe belefut, amikor erről a filmről keresgél valami infót az interneten. Dráma, vígjáték, krimi, akciófilm, szatíra, fekete komédia. Szocreál, neo-noir. Ezeknek a nagy része voltaképpen többé-kevésbé stimmel is.

A Moly becenévre hallgató főszereplő valamikor az 1960-as években szabadul egy szófiai börtönből, hogy aztán azonnal magába is szippantsa őt a város homálya. Furcsa ismeretlenek, kellemetlen szituációk, néhány régi ismerős – és egy elvarratlan szál még a börtön előtti időkből.

A történet nem túl bonyolult, nem is különösebben eredeti, de a film végeredményben nagyobb döccenések nélkül végigviszi, amit vállalt. Egy-egy ügyesen megválasztott zene, a film fekete-fehér volta, az operatőri munka, a főszereplő remek alakítása jól megteremti az alaphangulatot, amit tovább erősít pár olyan arc, akiket mintha Menzel és Kusturica közösen választott volna ki ezekre az epizódszerepekre; a bolondos sztorizgatások, amik a cselekményt nem viszik előre, de az ember jól elszórakozik rajtuk; valamint egy-két olyan jelenet, amit mintha Tarantino vagy Guy Ritchie ihletett volna.

Összességében tehát egy jó filmről van szó, ami megérdemel egy (viszonylag erős) négyest. Ha valaki szereti a balkáni, kelet-európai filmeket, szerintem ebben sem fog csalódni.

2022-05-11 14:32:32 First Cow (2020) orbistertius (?) #3

Valakinek van esetleg tippje arra vonatkozóan, hogy hol lehetne megnézni ezt a filmet magyar felirattal? Érdekesnek tűnik.

Egy kis Donnie Darko-, egy kis Fight Club-beütés (habár összességében persze kevésbé komoly és sötét); nyers, erőszakos, vad, kegyetlenül szatirikus és baromi szórakoztató. Kyle Gallner alakítása egyszerűen letaglózó; az arcberendezése, a tekintete pedig néha Joaquin Phoenixre emlékeztet. Vannak benne bárgyúnak ható túlzások, összecsapott dolgok, de alapvetően egy jól összerakott film. Még magával a romantikus szállal sem volt többnyire problémám, pedig az ilyesmivel sokszor ki lehet engem kergetni a világból.

Mindig is lenyűgözött a sarkvidéki táj, a hó, a jég, a tenger végtelenje; ez mind itt is gyönyörű. Vannak a filmnek erős pillanatai, Coster-Waldaut pedig mintha az Isten is ilyen környezetbe, ilyen szerepekre teremtette volna, de nekem valahogy nem állt össze ez az egész. Talán az elkerülhetetlen időbeli ugrások miatt is, de némiképp elnagyoltnak, elkapkodottnak, összecsapottnak tűnik, az ember egyszerűen nem érzi át kellőképpen egy-egy helyzet valóban drámai voltát.

Ha már sarkvidék, akkor az újabbak közül inkább a North Water, noha nem feltétlenül igazságos dolog összehasonlítani egy filmet és egy minisorozatot.

2022-03-03 22:52:57 The Drop (2014) / Piszkos pénz orbistertius (4) #21

Hú, köszi, filmnézés közben újra és újra azon kaptam magam, hogy azon gondolkodom, miért olyan ismerős, kire emlékeztet Saginowski karaktere. Most már megvan a válasz. A Közöny nagyon mélyen, szinte már kellemetlenül mélyen érintett annak idején, lassan ideje lenne újra elolvasnom, de emiatt kicsit félek tőle. Hardy valóban nagyon hasonló hangulatot teremt a játékával. Maga a film is jó egyébként, minden szempontból, bár engem annyira lekötött Hardy, hogy a többi szereplő és a cselekmény néha majdhogynem mellékessé vált.

Ezekben a hetekben láttam a Locke-ot, ami szintén egy kiváló film, kiváló Hardy-alakítással. Lehet, hogy módszeresen végig kellene néznem az összes filmjét, amit még nem láttam; habár erős a gyanúm, hogy ezt a színvonalat azért nehéz lesz fenntartani.

előzmény: mephisto5 (#20)

Teljesen rendben van ez a film; a helyszín által is megteremtett hangulata, a titokzatossága leköti az embert, és aztán jó érzékkel adagolja az új információkat, ahogy egyre kerekebb lesz a történet. A színészi játékra sem lehet panasz. Kíváncsian várom, Daniel Brühl mivel rukkol elő legközelebb rendezőként, mindenesetre ez mindenképpen egy ígéretes bemutatkozás.

A forgatókönyvet egyébként Daniel Kehlmann író jegyzi, akinek néhány regénye magyarul is megjelent.

Szépen fényképezett film, amely már csak a helyszín és az ismertetőben felvázolt alapszituáció miatt is különlegesnek mondható. Ha meditatívnak nem is nevezném, de mindenképpen lassú. A filozófiát, költészetet érintő párbeszédek, felolvasások magyar (európai) fülnek szokatlanok, egyes részek lefordíthatatlanok; egyedül ezt érezni kissé elnyújtottnak, de lehet, hogy a koreai nézők, akiknek ez a természetes közegük, másképp vélekednek erről. Van azért dráma is, szerencsére egyszerű, emberi módon, az olcsó hatásvadászatot (létezik egyáltalán ilyen szó?) lényegében elkerülve.