Hege

Tapasztalat: 1772 film
Kompetencia: 38 film
Súly: 2722
Regisztráció: 2021. április 22. (1 év, 9 hónap)
Kedvencnek jelölték: 6 user

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: ?
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Another Earth
Felettünk a Föld
3 2023-01-28 3,6
(366)
Avatar: The Way of Water
Avatar: A víz útja
4 2023-01-22 3,6
(168)
The Whale
A bálna
5 2023-01-20 4,0
(13)
Heojil kyolshim
A titokzatos nő
4 2023-01-15 4,0
(90)
Gæsterne
A látogatás
5 2023-01-10 3,6
(93)
Jesus Camp
Jézus táborában
4 2023-01-08 3,9
(42)
Sala samobójców. Hejter
Hater: A gyűlölet új arca
4 2023-01-07 3,9
(60)
Sunshine
Napfény
3 2023-01-04 3,4
(666)
Under the Skin
A felszín alatt
3 2022-12-30 3,3
(256)
The Unbearable Weight of Massive Talent
A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya
4 2022-12-27 3,5
(97)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2023-01-21 19:08:57 The Whale (2022) / A bálna Hege (5) #4

Hiába színdarab adaptáció, hiába kamaradráma, Aronofsky ismét hű volt magához – egy komplex, érzelemmel teli, több kérdést is felvető történetet mesél el nekünk az ő megszokott stílusában.
Sosem láttam még filmnézés után a moziban ennyi könnyeivel küszködő embert.
Brendan Fraser kötelező Oscarja mellett Rob Simonsennek is azonnal odaadnám a szobrot. Olyan zsigeri zenét komponált a film alá, ami szó szerint a nyitójelenettől kezdve nem ereszti el az embert. Egyszerűen zseniális, ahogy maga a film is az.

2023-01-14 16:18:32 Gæsterne (2021) / A látogatás Hege (5) #16

Aljas film, amiből napok után is nehéz felocsúdni. Zseniális és egyben félelmetes, ahogy kifigurázza korunk PC világnézetét.
A holland család minden furcsa megmozdulását próbálják elütni a kulturális különbségek magyarázatával. Toleráljuk és elfogadjuk embertársainkat, hiszen mindenki máshol szocializálódott és mást hozott otthonról.
Tafdrup azonban felteszi korunk egyik legkényelmetlenebb kérdését: meddig vagyunk képesek tolerálni másokat és hol húzódik meg a határ az egészséges tolerancia és a jóhiszemű naivitás között?

2023-01-07 16:43:10 The Menu (2022) / A menü Hege (4) #14

"- miért hal meg mindenki önszántából?”
Ha abból indulunk ki, hogy ez a film görbe tükröt állít a burzsoá gasztrósznobizmusnak és fine diningnak, akkor az én értelmezésemben ez a konyhafőnökök bálványozására próbál utalni.
Az elmúlt években eljutottunk oda, hogy tv műsorokban felnőtt emberek zokognak, ha Jenő séf kritikával illeti az elkészült ételeik textúráit, emulzióik szétesését. Remegő lábakkal és csillogó szemekkel várják a séfek pozitív visszajelzéseit, ahogy Nicholas Hoult karaktere is tette.
A média félistenné tette őket, egyes hazai riporterek szerint egyenesen fejlesztik az országot.
Szerintem erre a nevetséges és torz világképre próbál - nyilván eltúlozva - reflektálni - Ralph Fiennes-nak akkora tekintélye volt, hogy képes volt Houltot és az egész személyzetet öngyilkosságba hajszolni.

előzmény: Ubul (#7)

„A fogyasztói társadalomban a nárcizmus a belépő a sikerhez” – sötét és meglehetősen valóságos diagnózis a társadalmunkról.

Borgli nem magyarázza túl a dolgokat, helyette finom eszközökkel próbálja érzékeltetni, hogy Signe miért szenved a betegségében.
Ilyen súlyos személyiségzavar megindulásához kell egy, az anyai kompetenciájában teljesen bizonytalan anya, amire a film csak enyhe utalást ad. A holisztikus terápiának az ajánlásából arra következtethetünk, hogy neki is voltak mentálisan instabil korszakai. Emellett látunk egy eltűnt apát, aki Signe fantáziájában folyton megjelenik bocsánatért esedezve. Ez egy olyan szülői kép, mely azt mutatja, hogy Signe bizonyos értelemben egy elhagyott gyerek. Ez főleg akkor veszélyes, amikor a két szülő egymással foglalkozva elfeledkezik a gyereknek megadni azt a szeretetet és biztonságot, melynek talaján elindulhatna énjének a fejlődése.
A lánynak nem volt lehetősége megtanulnia az érzelmeket felismerni és átélni, ezáltal azt sem tudja igazán beazonosítani, hogy hol helyezkedik el az életben, kicsoda ő, ki az, aki őt szereti, és ki az, akit ő szeret. A külső infúzió keresése normális esetben már gyerekkorban átalakul egy jól működő önértékeléssé, Signe azonban folyamatosan éhezi a figyelmet és állandó pozitív visszacsatolásokat és szeretetet vár a környezetétől.
Emellett mentális leépülését katalizálja toxikus kapcsolata, ahol a férfi is egy szintén nárcisztikus működésű egyén.

Ebben a filmben a szeretetnek csak a mutációi, érzés foszlányai vannak jelen, tévképzetek a nem létező érzelmekről. Egy nagyon sötét irónia és kórrajz ez az életünkről – olyan, mint ha valódi érzelmeket látnánk, de nem azok. Olyan, mint ha valódi kapcsolódásokat látnánk, de valójában távol állnak tőle.
Egy újabb kőkemény társadalom- és médiakritikát hoztak el nekünk a skandinávok.

2022-12-07 18:31:45 Close (2022) / Közel Hege (5) #8

A környezetemben általában szidják az emberek a modern filmgyártást, mondván, hogy 1 évben csak pár említésre méltó film készül. Az tény, hogy blockbuster fronton gyenge a felhozatal, de szinte nem volt még olyan hónap az évben, hogy ne láttam volna legalább egy szerzői csodafilmet a moziban – pedig nincs lehetőségem annyi filmet nézni, amennyit igazán szeretnék.
És ez is egy csoda volt! Szinte összetöri az embert a tisztánlátása és őszintesége. Még egy olyan világban is, ahol a véleménytenger fülsértő égzengése közepette a hangosan kimondott szó csupán a hétköznap alapzajává vált, így is léteznek helyek, ahol az elsuttogott szavak fájdalmat tudnak maguk után hagyni. A néma sikoly pedig a leghangosabb mind közül, még ha füllel nem is hallható.
Fájdalmas, mégis gyönyörű alkotás, aminek óriási lelke van.

2022-11-24 21:46:36 Holy Spider (2022) / Szent pók Hege (4) #4

Borzasztó bátor dolog volt megfilmesíteni ezt a történetet egy olyan országról, ahol olyan mértékű diktatúra van, hogy halálbüntetést kaphatnak azok a válogatott labdarúgók, akik nem éneklik az éppen zajló világbajnokságon a nemzetük himnuszát – nem véletlen, hogy a filmet Jordániában forgatták, ahogy az sem, hogy készítőinek a bigott iráni hatóságok súlyos megtorlást ígértek.
Szentesítheti-e a vallási nézet, vagy bármilyen eszme az erőszakot? Európaiként – vagy pontosabban érző EMBERKÉNT – látni ezt a filmet egészen felháborító és elkeserítő volt, főleg annak a tudatában, hogy egy megtörtént esetet dolgoz fel.
És az talán még elkeserítőbb, hogy a vallás illúziójának köntösbe csomagolásával az egyenjogúság és emberi jogok 20 év elteltével mit sem változtak.

2022-10-28 01:13:55 Barbarian (2022) / Barbár Hege (3) #7

Tökélyre volt járatva a suspense, tényleg pattanásig feszültek az idegek és erre a fantasztikus zene és hanghatások is rátettek egy lapáttal. Körülbelül 80 percig úgy éreztem, hogy a nyilvánvaló hibái és logikátlanságai ellenére is egy különlegesebb horrort látok, azonban az utolsó 20 perc, ahol szinte mindenki halhatatlan és mindent túlél visszarántotta a Barbariant a befejezését tekintve a tucathorrorok közé. Kár érte.

Évek óta nem volt ilyen, hogy ennyire gyomorszájon rúgott volna egy film. Elképesztően megrázó és egyben gyönyörű, mivel rétegelten és érzékenyen mutatja be az érzelmileg hátrányos helyzetű, férfikép hiányában sínylődő fiúk szeretetnyelvét és lelkivilágát.
Hatalmas elismerés jár a pályakezdő gyerekszínészeknek, akik annyira igazivá varázsolták ezt a filmet! Egyszerre hipnotikus, felkavaró és megható alkotás, amiben végig jelen van az örök érvényű igazság: az bánt, akit bántottak.

2022-10-05 22:31:58 Magyar hangja... (2022) Hege (5) #3

Egy fantasztikus szerelmeslevél a hazai szinkrongyártásnak, rengeteg felidézett, szórakoztató történettel és nem utolsósorban informatív tartalommal.

Nem tudom, láttam-e filmet valaha, amiben összegyűlt volna ennyi fontos üzenet. Ráadásul az üzenetek mennyisége nem ütötte agyon a befogadás minőségét, épp ellenkezőleg, az érzékeny adagolásnak köszönhetően még szenzitívebben fogadtam be a tanításait.
Az elfojtott szexualitás rengeteg frusztrációnk okozója. Szüleink már kisgyerekként tudattalanul egy kézre ütéssel, vagy csak egy rosszalló nézéssel belénk nevelték, mikor pár évesen magunkhoz nyúltunk és elkezdtük felfedezni a testünket, hogy minden, ami a szexszel kapcsolatos, az tabu és szégyenteljes. A szégyen olyasmi, amit az emberre kívülről kényszerítenek. Szégyenkezik-e egy kisgyerek a szokásai miatt? Addig nem, amíg nem mondják azt neki, hogy ezt kell tennie. Pedig nincs mit szégyellnünk. A szex az egyik legcsodálatosabb ajándéka az életnek. A teljes élethez pedig meg kell próbálnunk szeretni és elfogadni az énünket a testünkkel együtt. Amíg azt gondoljuk, hogy bűnben fogantunk, vagy okunk van bármiért is szégyenkezni, addig nem leszünk képesek erre. Nancy hosszú utat tett meg eddig a pontig.

Összes komment...