Hege

Tapasztalat: 1707 film
Kompetencia: 17 film
Súly: 2132
Regisztráció: 2021. április 22. (6 hónap)
Kedvencnek jelölték: 3 user

Bemutatkozás

Egy olyan filmimádó vagyok, aki képtelen a darálásra. Ha egy film megfog, utána 3-4 napig képtelen vagyok belekezdeni egy másikba, mert intenzíven napokig velem marad az élmény.
A tökéletes átélés érdekében mindig az évszaknak megfelelő filmet nézek. Ezért gyakran előfordul az, hogy 1-1 film, ami érdekel, és idő hiányában nem tudom megnézni az adott évszakon belül, átkerül a következő évre, így egy évet várok, hogy megnézhessem. Ez a várakozás mindig izgalmas időszak, és mikor 1 (vagy több) év után leülök a film elé, az kész katarzis. Főleg, ha a film is jó. :)
Az életben számomra az egyik legfontosabb dolog a pillanatok megélése. A pillanatokból élmények lesznek. A filmek pedig életre szóló élményeket adnak.

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: ?
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Toxikoma
 
4 2021-10-22 3,5
(49)
V síti
Csapda a neten
5 2021-10-16 4,4
(32)
Relic
Relikvia
4 2021-10-12 3,2
(94)
El aura
Aura
3 2021-10-10 3,8
(149)
Scary Stories to Tell in the Dark
Lidérces mesék éjszakája
3 2021-10-08 2,8
(116)
The Girl with All the Gifts
Kiéhezettek
4 2021-10-04 3,7
(277)
Malignant
Eleven kór
4 2021-09-29 3,2
(109)
I See You
Látlak
4 2021-09-22 3,6
(89)
Old
Idő
4 2021-09-15 2,7
(107)
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája
2 2021-09-09 3,5
(62)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2021-10-21 18:42:56 V síti (2020) / Csapda a neten Hege (5) #11

Értem, amit írsz és egyet is értek a gondolataiddal. De ez pont hogy alátámasztja a lenti kérdésem létjogosultságát. A szerb hadsereg tagjai valószínűleg nem aberrált, szadista emberként születtek, a háború és a körülmények tették őket azzá, ez egy ok-okozati összefüggés. Ahogy valószínűleg az is ok-okozati összefüggés, ahogy ezeknél a perverzeknél kialakult a dominancia, az elnyomás és a hatalommal való visszaélés a gyengébb és védtelen kislányokkal/fiúkkal szemben. Ezek az emberek, ahogy Te is írtad, nem így születtek. Ilyenekké váltak az évek során a különböző események, elszenvedett traumák hatására.
Persze félreértés ne essék, nem védeni próbálom ezeket az embereket. Csupán eljátszottam a gondolattal, hogy hogyan tudnám feldolgozni és megbocsátani a megbocsáthatatlant, ha valaki hasonló dolgokat művelne a lányommal. A teljes élet egyik legfontosabb alappillére a megbocsátás, aminek az első lépése a megértés. Óriási munka lenne, de megpróbálnám.

2021-10-17 23:21:59 V síti (2020) / Csapda a neten Hege (5) #9

"A pedofilok nem tehetnek arról, hogy azok" - egyetértek.
"de ezek itt igen." - ezt az elvet továbbvezetve, a perverzek miért tehetnek arról, hogy azok, ha a pedofilok nem tehetnek róla, hogy pedofilok?

előzmény: Ugor (#6)

2021-10-13 20:02:50 Relic (2020) / Relikvia Hege (4) #13

Igen, ez azért is jó, mert többféleképpen értelmezhető. "Régen ő cserélte a pelenkádat, most te az övét, nem?"
Az én értelmezésemben ez a film az idős rokonaink iránti felelősségvállalás allegóriája. Volt egy apró visszacsatolás, amikor a kunyhóban elhunyt a nagymama férje teljesen hasonló körülmények között, ahogy később ő is. Az utolsó óráiban - és valószínűleg az utolsó heteiben/hónapjaiban is - a nagymama kitartott mellette, bármennyire is nehéz lehetett neki mind testileg, mind lelkileg. A film végén, az anya ugyanúgy támogatta a nagyit. Annak ellenére, hogy komoly belső őrlődésen ment keresztül, hogy beadja-e idősek otthonába, nem hagyta magára és vele maradt a legnehezebb percekben is.
A zárójelenetnél, mikor befeketedik az anya háta, az talán nem is róla (vagy neki) szól, hanem sokkal inkább a lányának, aki észreveszi azt. Borzasztóan erős jelenet volt, ahogy a 3 generáció feküdt egymás mellett az ágyon. Az anyja iránti felelősség lassan átszáll a lányra.

Összességében számomra egy nagyon erős hatást kiváltó, horrorelemekkel építkező, szívbemarkoló dráma volt.

2021-10-08 10:53:13 Secuestro (2016) / Boy Missing Hege (2) #2

Ebből a filmből is tudtam tanulni valamit, mégpedig azt, hogy még kevesebb elvárással próbáljam élni az életem.
Oriol Paulo filmjeit eddig - mindegy, hogy írta, vagy rendezte - mindig nagy izgalommal és elvárással vártam. De el kell fogadni, hogy ő is ember, aki képes közepes munkákra is.

2021-09-30 20:19:54 Malignant (2021) / Eleven kór Hege (4) #11

James Wan még mindig elképesztően jó! Az utolsó fél órát hasonlóan tátott szájjal néztem végig, mint ahogy a Fűrészben Adamnek leesett az álla, mikor Jigsaw felkelt a földről. Ezt a hasonlatot csak azért írtam le, mert épp a minap láttam ezt a Fűrész mémet. Természetesen a Malignant fordulata nem tudja überelni a horrorfilmes történelem egyik, ha nem a legnagyobb csavarját, de ez az Edward Mordrake-es húzás teljesen kiverte nálam a biztosítékot, a pozitív értelemben.
Wan bárcsak felhagyna a Halálos Iramban és az Aquaman-es bohóckodással, és rendezne több hasonlóan kreatív filmet.

2021-09-29 10:09:04 I See You (2019) / Látlak Hege (4) #14

Nekem egyébként pont az ilyen véleménynyilvánításokkal van problémám. Fogatlan múmia, aszott szörny, most pedig már az arcát is beporszívózták... egy emberről beszélünk! Nem értem miért probléma az, ha valaki nem esztétikusan öregszik. Valaki ráncos, valaki kövér, valaki vézna, vagy alacsony, hórihorgas, kopasz vagy pattanásos, teljesen mindegy, mert ezek mind külsőségek. Nincs tökéletes ember, még akkor sem, ha a facebook vagy az instagram illuzórikus világa ezt is sugallja nekünk. Nem az a lényeg, hogy kívül mi van, hanem az, hogy mi van belül.
Ez modern korunk legnagyobb problémája. Elveszünk a külsőségekben, amíg a felszínt kapargatjuk.

előzmény: Lady Ópium (#12)

2021-09-26 20:57:22 I See You (2019) / Látlak Hege (4) #11

Lady Ópium ledöbbenését nem igazán értem... a Twister 1996-ban, a Lesz ez még így se 1997-ben készült, Helen Hunt harmincas éveinek elején. Ma már majdnem 60 éves. Nem tudhatjuk, hogy miken ment keresztül az élete során, amitől ilyen "aszott múmia" lett.
A filmnek egyébként tényleg baromi erős hangulata van, ez főleg a különösen nyomasztó zenéknek és hanghatásoknak az eredménye.
Az én értelmezésem Ubul kérdéséhez: a film elején említették, hogy 15 évvel ezelőtt volt 2 kisfiú, akiknek sikerült elmenekülni a gyilkos kezei közül. Az egyiküket a rendőrök fel is tudták kutatni, de a srác erősen traumatizált volt, képtelen volt a kommunikációra. A másik fiúról később nem esett szó, de mint a végén kiderült, ő volt a betolakodó.
Egyébként a film elején lévő biciklis jelenet borzasztóan hatásvadász... ha biciklizés közben valaki fennakadna egy damilon, nem szállna el 5 méterrel, ráadásul a földtől felfelé szállva, hanem a gravitáció hatására rögtön a földre esne. Persze értem, hogy meg szerették volna alapozni a hamis démoni jelenlétet. Ezt leszámítva ügyesen is tették.

2021-07-26 10:01:09 Nomadland (2020) / A nomádok földje Hege (5) #22

Megérintett ez a film és minden aspektusa mélyen elgondolkodtatott. Azért különleges alkotás ez, mert nem csak a fő vonal, hanem a mellékszálak is egytől egyig gondolatébresztők.
Kiemelve egyet, mellbevágó volt az a jelenet, mikor a 60 éves Fernnel közölték, hogy nem tudják, milyen munkára lenne alkalmas. A 20-as, 30-as éveikben járó fiatalok az élet mókuskerekében gyakran bele sem gondolnak abba, hogy mi lesz velük 30-40 év múlva, mikor a fiatalabb generáció átveszi a helyüket és "hasztalanná" válnak. Azok, akiket az élet rákényszerít arra, hogy időskorukban is dolgozzanak, rossz esetben mi marad nekik? Mosogatás egy gyorsétteremben? Fizikai munka egy gyárban? A társadalmi elvárások azt az illúziót keltik, hogy ez egy silány élete ismérve.
Valójában csak rajtunk múlik, milyen minőségű életet élünk gondolati szinten. Swankie-nek a boldogsághoz elég volt találkoznia szarvasokkal, pelikánokkal, vagy fecskékkel.

A csodák körbevesznek minket a mindennapi életünk folyamán, csak fel kell ismernünk és meg kell becsülnünk mindent, amink (és amíg) van. Ez a film valós értékeket közvetít. Túlmutat felszínes világunk hamis képén, ahol mindent a státuszszimbólumok határoznak meg.

Igen, az is mondjuk úgy, hogy fura volt... :)
Egyszeri szórakozásnak szerintem oké, főleg moziban (direkt olyan vetítést választottam, ahol csak páran voltunk), de nem érzem úgy, hogy bármikor újra szeretném nézni.

A Bird Box-ot még nem láttam, de rajta van a listámon pár éve. Csak az a bajom ezzel a listával, hogy ha többet egy percet sem dolgoznék, kb. akkor sem érnék a végére sosem. De itt gondolom ezzel vagyunk így egy páran még. :)

előzmény: Gruden Gergo (#37)

"Lehet, hogy akik küldték, olyan intelligensek, hogy álcázni tudták a meteorokat"
Halvány utalás sem volt a filmben arról, hogy lenne egy intelligens varázsló faj, akik ezeket a dögöket a Földre küldték. Próbálok pusztán a tényekre alapozni az elrugaszkodott feltételezések helyett.

"Elvégre a mai világban is vannak meteorbecsapódások, annyira nem elképesztő dolog."
"nyilván nem csak Amcsi földre estek meteorok, hanem máshova is, tehát minden fő kontinens szarban van."
Meteorbecsapódások vannak, de az azért szerintem elég elképesztő dolog, hogy közel azonos időben potyognak a kontinenseinkre, és ezt előre senki nem tudta.

"közel sem olyan könnyű kilőni egy olyan "kis" méretű meteoritot"
Egy szóval sem írtam, hogy ki kellett volna lőni, engem csupán az zavart, hogy a nyitójelenetben a meteor érkezésénél mindenki feltűnően meglepett volt, tehát nem informálták az emberiséget egy ilyen horderejű esemény előtt.

"Hogy a hadsereg miért nem tudott megölni egyet sem? Nos, ez először is nincs bizonyítva"
Nem azt írtam, hogy nem tudtak megölni egyet sem, hanem, hogy a hadsereg hogyan volt képes alulmaradni ellenük. Viszont továbbgondolva azt, amire rávilágítottál a kisfiúval és a revolverrel kapcsolatban, illetve az állóképességükre a meteoron való utazáshoz, valószínűleg tényleg csak a frekvencia segítségével lehet őket megsérteni. Ez esetben akkor a hadsereg nem ölt meg egy földönkívülit sem. :)

"Úgy érzem, hogy már olyan dolgokba is beleköttök, amiről a szegény film nem is tehet"
Ha nem akarná komolyan venni magát, mi sem tennénk. :)

előzmény: Gruden Gergo (#35)

Összes komment...