4minute

Tapasztalat: 331 film
Kompetencia: 15 film
Súly: 706
Regisztráció: 2021. január 1. (2 év, 11 hónap)
Kedvencnek jelölték: 0 user

Demográfiai adatok

Nem: ?
Születési év: ?
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Oppenheimer
 
1 2023-12-09 3,9
(399)
To Catch a Killer
Célt tévesztett élet
4 2023-12-06 3,3
(24)
Beckham
 
3 2023-11-30 4,2
(25)
The Terminal
Terminál
4 2023-11-30 3,8
(1152)
Leave No Trace
Ne hagyj nyomot!
4 2023-11-30 3,7
(130)
Rimini
 
4 2023-11-30 3,9
(50)
Le tout nouveau testament
Legújabb testamentum
5 2023-11-30 3,5
(150)
Lazzaro felice
A szent és a farkas
4 2023-11-30 4,1
(68)
My Blueberry Nights
My Blueberry Nights - A távolság íze
4 2023-11-30 3,4
(278)
Good Will Hunting
 
4 2023-11-30 4,2
(1315)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2023-12-10 14:20:11 Oppenheimer (2023) 4minute (1) #56

Az emberiség 99% képtelen lett volna kitervelni és megvalósítani.
Nem kollektív bűnösségről van szó, nem az emberiség bűne az atombomba megalkotása.

Egyéni felelősségek, pontosabban egy szűk kis csoport felelőségéről van szó, akik hitbéli elfogultságuk miatt vállalták ezt a feladatot, tehát még csak nem is pénz kérdés volt.

Az emberiségen azt lehetne számonkérni hogy a technikai fejlődést miért nem követte le semmlyen filozófiai, etikai, spirituális fejlődés... már ha ennek lenne bármi értelme.

A fejlődés és az azzal járó áldozatok szükségszerűek, de a fejlődés iránya vitatható.
Az emberek nagy része a közös ellenségképben hisz, abban hogy másokat elnyomva, megsemmisítve juthatunk előrébb, feljebb. A történelem mindig igazolja hogy ez téves,
de továbbra is kitartunk mellette, újabb és újabb gyűlölet hullámok jönnek.
Háborúk, esztelen gyilkolás és végül a halál... majd a bosszú ami az új gyűlölet hullámot táplálja.

Itt vannak a szellemi vezetők, összegyűjtve, az emberiség 1%-hoz tartoznak, képesek lennének változtatni a világon, az emberek életét jobbá tenni.. a Titánokhoz hasonlatosak, de mire fordítják az idejüket? Atombomba. Nagy tapsot nekik, szégyenteljes és sajnálatos, rejtegetni kellene, nem kirakatba rakni ezeket az őrülteket.

A "gyarapodjatok téveszmét" már sikeresen kimaxolta az emberiség: 8 milliárd és növekszik. Előre látható hogy ez még több probléma forrása lesz, amire a megoldás a szokásos lesz.

Oppenheimer szerint Einstein nem korunk nagy tudósa, hanem az ő korának nagy tudósa... finoman lehülyézte, ebből látszik milyen nagyképű, elbizakodott és miért választották őt irányítónak. Oppenheimer egy tökéletes balek, zsarolható és eldobható, jó katona módjára teljesíti a rossz parancsot.
Einsteinnek volt annyi sütnivalója, hogy ne bomba tervezéssel töltse az idejét. Valamit magára adó ember, ilyen helyzetben nem dönt másként.


A teljesítmény az lett volna Oppenheimeréktől, ha olyan atomreaktort terveznek ami nem robban fel... akkor talán lenne értelme Prométeusszal dobálózni.
Nem mindegy hogy valaki félIsten vagy, intelligens féleszű.

előzmény: BonnyJohnny (#54)

2023-12-09 12:14:24 Oppenheimer (2023) 4minute (1) #53

Az Oppenheimer - Prométheusz összehasonlítás egyszerűen nevetségesen hamis. O. egy szánalmasan középszerű emberke, aki maga köré gyűjtött okos embereket és belőlük hírnevet profitált. Igaz a hírnév nem megfelelő szó egy tömeggyilkosság előkészítésében aktív szerepet vállaló emberre, aki miután ráeszmélt mit tett, próbál mosakodni, de sz*rkenésbe fullad. Zsarolható volt, ezért választották a feladatra.

Szilárd Leó, Teller Ede, stb... az ő tehetségük és intelligenciájuk, minden kétséget kizáró. Teller pl. nem kábította magát azzal hogy egy fegyer megalkotása véget vethet bármilyen háborúnak. Őrült tudósok gyülekezete, akik eltékozolták tehetségéküket egy hamis ideológiák árnyékában.
Nem a japánban elhunyt civil áldozatok száma, vagy az atom által okozott szenvedés az igazán szörnyű, hanem az a tudat hogy bármi mással tölthették volna az idejejüket!

Lehet hogy most nem lenne energia krízis, mert évtizedekkel előrébb járna az atomenergia kutatás, lehet hogy nem lett volna Chernobil... de ha csak táblán sakkoztak volna egész életükbe már az is jobb lenne mindenkinek.

Ehelyett most úgy kell élni hogy mármelyik agyhalott diktátor ledobhat egy atombombát, ki vagyunk szolgáltatva az ideológia fanatizmusban szenvedő "nagy" emberek kénye-kedvének... mintha nem lenne elég a info-kommunikációs és biológia fegyverek arzenálja.

Lagymatag film érdemtelen, őrült tudósokról.

In medias res 2 perc és kezdetét veszi az értelmetlen lövöldözős gyilkolászás, majd 7 perc és bumm, robbanás a világ megérett a pusztulásra.
Klasszisokkal jobb mint egy átlagos agyatlan akciófilm. Mentes a heroizmustól, nyersen mutatja be a populista politika és a médiahisztéria hatásait, egyéni tragédiákon keresztül.
A történelmi múlt és a hazafiasság mögött bújkáló fegyver lobbi esete a fogyasztói társadalomban kitermelt hulladék emberanyaggal.

Az egyszeri fanatikusoktól a tömegpszichózison át az előítéletekig, a feldolgozatlan traumáktól a munkahelyi szemétségekig, sok problémát érint, így vázol fel egy beteg, önpusztító társadalmat.
Miként alakítjuk a rendszert és az miként alakít minket?
A pusztulat rendszer válogatás nélkül darálja a hamburgerbe a húspogácsát, lehet rendfenntartó, ártatlan, vagy "vegán mészáros" egyre megy. Az egyetlen döntés hogy kérünk-e belőle, vagy tovább állunk.
A mizantróp igazságképe legalább olyan sérült, mint amennyire a rendszer deformált.

A nagy képre öszpontosít, logikai ugtásokban halad feszes tempóban. Több zavaró hiba ellenére, egyszer mindenképpen érdemes.

Lehet hogy az út a fontos, de a cél is az útnak a része. Ez egy céltalan csak oda út a hiány, a tehetlenség nyomasztó melankóliájába. Egyszerre szimbolikus és szürreális élmény. de a valóságban nincs szent ember értelmi, érzelmi intelligencia nélkül... ahogy a bamba birka sem önfeláldozó, csak egy áldozat.

Az egyház elutasító álszentsége elüldözte az angyalok énekét, ezért új utakon indul el. Lehet-e szent egy bamba birka?
A társadalom áldozata lenne a haszontalan jó ember?
Mit ér a haszontalan jóság abban a világban ahol az isten a pénz lett?
A farkas és a bank szimbolikus párhuzama... akik mások szerencsétlenségén nyerészkednek. a gyengék, elesettek, öregek és a csőcselék bukása törvényszerű. A hatalmasok ösztönei azt diktálják el kell venni ami jár. A gyengék feláldozhatóak, így működik minden rendszer, legyen az ökoszisztéma, vagy banki gazdálkodás.
Örök igazság mint a nyomorúság.

2023-11-13 10:41:34 Gran Turismo (2023) 4minute (1) #7

Autóversenyző felvételi beszélgetés a Nissan csapatánál.
HR: Milyen teljesítményű versenyautókkal volt tapasztalata eddig karrierje során?
Jann: Igen.
HR: Remek, ön megfelelt.

Az ilyen filmek (Halálos iramban és társai) és videójátékok (Need for speed, gta, stb) együtt arra jók hogy kineveljék az Árpád hídi gázolók következő generációját.
A főhős egy wannabe autóversenyző, aki bever néhány felest a diszkóba, sörözik, de pezsgő csak a dobogón! Önfegyeleme, az tehát van.
Egy kis Enya relax zene után jöhet a kontrolálatlan dühkitörés kiabálás az ellenfelekkel. Ejnye bejnye.

Több cikk jelent meg arról hogy időrendben nem valós a film és arról hogy miért izléstelenül etikátlan így ferdíteni a tényeket... engedjük el, ez csak egy játékfilm.

A tények azonban makacs dolgok. Jann Mardenborough több mint 10 éves karrierje során soha egy nagy versenyt sem nyert meg. Az eufórikus győzelmi jelenet így valószínűsíthetően a középszer győzelmére utalhat..?!

Valós teljesítmény hogy karrierje alatt tényleg megölt egy nézőt, "balesetben".
https://index.hu/sport/2015/03/28/nezot_olt_a_kirepulo_versenyauto_a_nurburgringen/
Az eset után azt nyilatkozota hogy a nézők többet vesztettek volna ha nem indul azon a versenyen.
Minden bizonnyal.

Az egyre gyakrabban megbomló szimmetriáról nem is beszélve. :) micsoda dekadencia! Szerintem a high-key technikával a színpadiasságra erősít rá, egyfajta utalás a valóságtól való elrugaszkodásra, de jelenthet mást is. Nem is biztos hogy van miértje, inkább esztétikai humor van. pl a jógi lebegése ha csak eszembe jut már nevetek.

előzmény: Mityu (#3)

Csodálatos, ahogy a címe is, egyszerű nagyszerű, rövid és követhető, egy kockából felismerhető, dinamikus és szinpadias, remekül egymásra talált az adatáció és a rendezés.

2023-08-12 21:41:41 EO (2022) / IÁ 4minute (4) #3

Tiszta film, képekkel meséli a történetet, dialógus nincs. Andrea Arnold - Cow filmjére hasonlít abban hogy ez sem mentes az ösztönös kameramozgásoktól, ami lehet öncélú, idegesítően állati, vagy kinek mi. Biztos lesz akinél leveri a biztosítékot, stroboszkóp effektek vannak benne akit ez zavar az inkább ne nézze, de egyébként érdemes darab.

2023-07-23 09:12:23 Barbie (2023) 4minute (5) #16

Life in plastic, it's fantastic. Ki lett maxolva a díszlet-jelmez, a színészi játék és a poénok is jók.
Az egész annyira jól hozza a forever plastic feelinget hogy pop art kultfilm esélyes.
Érteni kell az iróniát, ami több kérdést is felvet.

Miért ciki tiniként leválni az anyai majomszeretről? ez mondjuk nyitva marad.
Vagy miért vezet a matriarchális Barbi uralom felé az út manipulatív képmutatáson keresztül?

A háború (amit a Barbik robbantanak ki a filmben) eredetileg patriarchális természetű.
Egy férfiak által dominált világban, a tradiciókon átíveló nacionalizmus mondja hogy akkor vagy méltó a hatalomra ha meg tudod védeni az országod, földed, házad, nőd és az utódaidat.
Abból még egy háború sem lett hogy egy Kent otthagyott egy Barbi egy másik Kenért.

A feminizmus olyan pozitív női energiákra épít mint a szeretetteljes gondoskodás, a kedvesség, és a békére törekvés, amellett hogy elutasítja a háztartásbeli robotgéppé tárgyiasítást és egyenlő jogokat, bérezést követel. Konfliktus esetén nem az erőszakot hanem a diplomáciát helyezi előtérbe.

Itt a Barbie világban valami egészen más történik, a képmutatás és manipuláció az út a hatalom gyakorlása felé, persze lehet hogy csak azért mert ez egy "fake plastic" világ és itt ez a természetes... ilyet a valóságban el sem lehet képzelni.

Hulladék tömegtermék a hulladék embereknek

Összes komment...