oilboy

Engem nem kötött le, egy idő után azon vettem észre magam, hogy nem is a filmet nézem, ami igencsak ritka az esetemben. Mintha már minden részletét láttam volna valahol ennek a filmnek ilyen vagy olyan módon, nekem nem jött be. Persze lehet, hogy csak fáradtan ültem le elé, mindenesetre számomra középszerű film, középszerű sztori, középszerű látvány, középszerű hangok. Maximum egyszer nézős, de nem ha nem látod, akkor sem hagysz ki semmit. Ha nincs jobb dolgod, akkor inkább nézd meg a Civil War-t, szintén most jött ki.

Csak amiatt adok "jó" értékelést, mert életemben nem láttam még valódi háborús dokumentumfilmet, ami nem többszáz ember többezer felvett jeleneteit tartalmazza, hanem 1 ember tapasztalását mutatja be a háború borzalmairól, mindenféle köntörfalazás nélkül. Akkor lenne jobb ez számomra, ha a film egyik fele ukrán videós felvételeit, a másik pedig orosz videós felvételeit mutatná be az összhatás kedvéért.

Azon kevés magas osztályzatú filmek egyike, amiben csalódtam. Untam, nem tetszett. És ez később sem fog megváltozni, ebben biztos vagyok, nem sok film áll tőlem távolabb, mint ez. Egész egyszerűen nem nekem szól, nem tudtam sem együttérezni a szereplőkkel, sem jól szórakozni, sem kikapcsolódni a filmen. Majdnem elaludtam igazából. Magyarul láttam, de nem gondolom, hogy csehül jobb lett volna a filmélmény.

Engem nem győzött meg. Eredeti hanggal néztem, felirattal. A történetet már a 15. percben kitalálhatjuk gyakorlatilag, hogy hova fog kilyukadni a főszál, legalábbis engem nem ért semmiféle meglepetés. A film engem sajnos nem kötött le, tipik "egyszer megnézed, 2 hét múlva elfelejted" film. Nem nagyon fog előkerülni semmilyen beszélgetés során ez a film, annyira átlagos. Mindenben átlagos, nem mondom rossz filmnek, mert nem az, de nem kiemelkedő semmiben sem számomra, nálam ez a film 3-as az 5-ös skálán. Biztos lesz, aki 4-et megadja rá, én most nem tudom rá megadni. A mondanivaló is sokat látott dolog, de több film jóval átélhetőbben, nem ennyire untatottan tudja bemutatni, hogy jutunk el a film végi csattanóig, hogy aztán happy enddel lezáruljon a történet. Akkor nézzétek, ha valamilyen "feelgood" filmet akartok nézni, amiben a jó gyűzedelmeskedik, a "gonosz" pedig (úgy, ahogy) elnyeri büntetését.

2024-02-27 21:55:27 Past Lives (2023) / Előző életek oilboy (4) #11

Én nem is tudom hirtelen a film nézése után, melyik csókra gondolsz. Volt a film végén egy közel egyperces jelenet, amikor várnak az Uber-sofőrre és csak néznek egymásra, egymással szemben állva, várja a néző (meg a 2 szereplő is) a közeledést, de csak nem jön el, amikor meg eljöhetne, megjelenik a rendelt autó... Pont ide vártam volna a csókot, de csak nem jött. Utána meg az amerikai csávóval sem csókolózott a koreai csajszi. Melyik csókra gondolsz, Emberke?
Kb. mindenben egyértek az előttem szólókkal, valóban kell hozzá saját tapasztalás, hogy értékelni lehessen ezt a filmet, ennek híján nem fog meg és fel fog tűnni minden hiányossága. Szerintem direkt ilyen hiányos maga a film, hogy könnyebben eszébe jusson az embereknek, hogy adott esetben velük is történt már ilyen vagy ehhez hasonló és amennyiben nincs túlságosan megírva egy karakter, simán az ő helyébe képzeli magát a "balladai homály" miatt az egyszeri néző, így átélhetőbb a történet stb. De jól is van ez így, hogy vannak olyan filmek, amik érzelmekre akarnak hatni, emlékeztetni akarja a nézőt. Nem is vállal többet ez a film sem, ezt viszont szerintem ha nem is tökéletesen, de többé-kevésbé átélhetően mutatja be, egy bizonyos kor fölött ki merem jelenteni, hogy ha hiányzik valami az ember életéből, csak visszagondol arra, mi lett volna ha anno azzal a nővel/férfivel...Na, szóval értitek. A színészek jól játszottak, a vizualitás 5/5 mindenféle CGI nélkül, igazából az előző hozzászólásokban leírt hiányosságai miatt illetve amiatt nem adok rá 4-nél jobb pontszámot, mert nem tudott megérinteni túlságosan, de ez valszeg betudható az életkoromnak. Ettől függetlenül ajánlom mindenkinek, kifejezetten az idősebb (40+) korosztálynak.

Szeretem ezeket a filmeket, amik pont akkora betekintést engednek egy esemény rekonstruáláshoz, hogy 50-50%-ban lehessen érvelni X és annak ellenkezője, Y mellett is. Ezen felül ugye bemutatja a film egy párkapcsolat árnyoldalait is (amit rendszerint egyik hollywoodi film sem tesz meg!), a diktafonra rögzített vita volt nálam a film egyik tetőpontja. Pont annyira tartom hibásnak a férj halálában az anyát, amennyire nem akarom, hogy a gyerek mindkét szülője nélkül nőjön fel. Igaza van az egyik hozzászólónak, két rossz közül dönthetett a gyerek, ő így döntött, hogy az apját öngyilkosnak állítja be. Erősen szubjektív megítélése ez egy régebbi párbeszédnek az apa és a gyerek között. De pont ilyen volt az összes bizonyíték illetve spekuláció, ami a tárgyalás során felmerült a vád és védelem oldaláról egyaránt. Azt biztosan ki merem jelenteni, hogy elítélni csak abban az esetben ítélnék el személy szerint bárkit, amennyiben 100%-ban megvagyok győződve arról, hogy a bizonyítékok, tanúk stb. a vádlott bűnösségét támasztják alá. Ez szerintem nem kijelenthető, így jól döntöttek az esküdtek. Az biztos, hogy a film legnagyobb vesztese se nem az apuka, se nem az anyuka, hanem maga a gyerek, aki részben a szülei miatt elvesztette a látását, illetve a szülők többször marakodtak egymással, adott esetben egymás ellen hergelték egymást a szülők a diktafon felvétel alapján stb. Azt már nem is érdemes megemlíteni, hogy az édesapja nélkül fog felnőni a gyerek és az anyját is kitalálhatjuk, milyen lelki állapotban lesz a tárgyalás után, valószínűleg sosem fog tudni elszámolni azzal, hogy márpedig közvetett (vagy közvetlen, ki tudja) módon ő is okozója volt férje halálának.

Végre egy film, ami a sokat látott paneleket, újra- és újra felbukkanó sablonokat hol ezek használatával, hol ezek használata nélkül figurázza ki. A majdani amerikai átlag mozinéző valszeg úgy ül(t) be a moziba, hogy majd lát egy feketékről szóló filmet, de amit kap, az gyakorlatilag pont az ellenkezője, elvégre ez a film számomra inkább arról szólt, hogy a fehér amerikaiak hogyan vélekednek a feketékről, a fehér "kultúragyártó" prominens személyek milyen üzeneteket szeretnek sulykolni a médián (könyv, mozgókép, zene) keresztül a feketékről, részben a feketéknek, részben mindenki másnak is. Nem volt telenyomva a film sokat látott fekete szereplők "fekete" problémáival, hisz pont arról akar szólni a film számomra, hogy nincsen különbség fekete és fehér ember között. Más kérdés, hogy ez mennyire van így, vajon tényleg csak a fehér embernek van bűntudata és emiatt készül ennyi film a feketék elnyomásáról, vajon tényleg nincs különbség fekete és fehér ember között sehol sem? A "díszbu*it" azért bele kellett rakni, hátha Oscar jelölést kap a film, természetesen kapott is rengeteg jelölést. Mekkora poén, pedig pont részben ez volt kifigurázva a filmben - a díj odaítélése egy arra NEM érdemes műnek - , elég vicces számomra :D Természetesen a mondanivaló mindenkinek más lehet, de szeretném majd látni valamelyik szereplőt díjat átvenni, kíváncsi leszek a monológjára a díjátadón. Nem mondom, hogy rossz a film, félre ne értsetek, csak a görbetükörre akartam felhívni a figyelmet. Egy nézést megér, de semmi extra, nem fog valszeg hosszan velem maradni a film. A "görbetükröt" leszámítva teljesen átlagos film, mindenben, a főszereplő jól alakít, akit a Westworldben láttam legutóbb játszani, de a történet nem kötött le túlságosan. 5-östől messze van, 4-est azért talán megér, mert van olyan üzenete, amit eddig még nem láttam ilyen formában.

Szép, érzelmekre ható film a magányról, szeretteink elvesztésének feldolgozhatatlanságáról, legyen az szülő vagy szerelem. Hívjatok akárminek, de a manapság minden filmbe beleerőszakolt melegszál miatt sem fogok tökéletes értékelést adni a filmre, bár azt azért hozzátenném, hogy valamilyen szinten itt egyáltalán nem beleerőszakolásról volt szó, hiszen ez egy fontos építőeleme a filmnek, erre épít is a film is, a karakter is, nem csak egy "díszbu*i" van a filmben szerencsére, ebben az esetben valszeg 2 pontot adtam volna a filmre. Viszont a melegszál engem nem túlzottan érintett meg, az, hogy valaki elveszíti bármelyik szülőjét úgy, hogy adott esetben búcsúzásra nem volt alkalom/idő, az elengedés pedig adott esetben vagy rengeteg ideig tartott, vagy meg sem történt, ez már jóval több embernek személyes tapasztalás lehet, emiatt valószínűsítem, hogy ilyen emberekre nagy hatással lehet a film.
Jó filmnek tartom, szerintem erős film, olyan emberekre valószínűleg igen erős hatással lesz, akik át tudják érezni valami miatt a főszereplő érzéseit, problémáit, kilátástalanságát stb., én nem voltam/vagyok ilyen helyzetben szerencsére, de még lehetek...

Röviden nekem nem tetszett.
De hogyan is tetszhetne egy ilyen cselekményről szóló és ilyen formában szóló film... Számomra egyedien mutatja be a 2. világháborúban kitalált és működtetett koncentrációs táborokat, de igazából miről is beszélek, nem mutatja be, nem is mondanám, hogy erről szól a film. A sokszor látott, agyonismételt filmsnitteket itt ne várjon senki a táborokról, a zsidókról, a vonatokról, a borzalmakról. Valamilyen szinten groteszk módon a film során sokszor látunk gyönyörű snitteket a természetről, folyópartról, virágoskertről, gyümölcsfákról, de az idillt mindig megzavarják a beszűrödő hangok, a folyóba öntött emberi maradványok stb. A gyereksírás a film során többször hallható, ami talán az egyik legősibb, mindenki által ismert, minden kultúrában ugyanazt jelentő fenomenon, ez szintén rossz hatással van minden emberre. A szereplőink látszólag ehhez hozzászoktak, őket mintha nem töltené el negatív érzéssel, nézőként az volt végig a benyomásom, mintha figyelmet se vettek volna róla. Ez természetesen igaz a koncentrációs táborból kiszűrődő hangokra, sikolyokra, puskadördülésekre. De mindig hoz fel példát a rendező, hogy azért mégiscsak zavaróak ezek a német család és a komornyikok számára is, hisz pszichikailag megviseli a gyerekeket úgy, mint az anyát vagy az apát, aki mintha a film végére bele is betegedne ebbe. Hát igen, előbb utóbb mindenkire hatással vannak ezek a szörnyűségek, hiába bárminemű idilli állapot megteremtése vagy a valóság nem-figyelembevétele, a kognitív disszonancia-redukció csak ideig-óráig segít...
Nem tudok rá értékelést adni, nekem nem tetszett, de elismerem, hogy általam eddig nem látott, új megközelítésben mutatja be az emberiség egyik legszörnyűbb tragédiáját.

2024-02-13 01:07:10 Bastarden (2023) / A fattyú oilboy (4) #3

Többet vártam, de nem csalódtam, csak nem volt rám akkora hatással, nem adott akkora érzelmi löketet, mint akár a Jagten, akár a Druk, hogy csak 2 dán filmet mondjak Mads Mikkelsennel a főszerepben. Egy gyenge 4-est azért megér, de nem annyira lenyűgöző, letaglózó, érzelmekre ható film, mint az előbb említett kettő. Egy nézést azért megér talán, a mostani amerikai filmek jelentős hányadától sokkal jobb. Az utóbbi 1 év egyik legjobban sikerült történelmi - életrajzi filmje, bár nem volt magasan a léc a Napóleonnal és hasonlókkal...

Csatlakozom az első hozzászólóhoz, kifejezetten unalmas film, érdektelen karakterekkel, érdektelen történettel, érdektelen motivációval, csupa érdektelenséggel. Bár nem aludtam el rajta, de nem tudtam rá odafigyelni, ha őszinte akarok lenni, nem is igazán tudom a viadal után mi történt...Pedig annak úgy tűnt vége volt a film felénél. Hardcore fanoknak ajánlott, mindenki más kerülje el és nézzen meg helyette egy értékelhető alkotást. Szerintem csak az elmúlt 2 hónapban 5-10 értékelhető film felkerült a torr*, akarom mondani streamingszolgáltatókra.

Elképesztően unalmas, rosszabb, mint a Marvels. Csak amiatt néztem meg, mert láttam az előző részt. Aki rám hallgat, keres valami másik filmet, bugyuta, semmitmondó, rossz történettel rendelkező alkotás. Ez a film az illusztráció a szótárban az "unalmas" mellett. Semmi eredeti ötlet, elcsépelt sokat látott motívumok, nem ad hozzá a DC-univerzumhoz semmit ez a film, maximum elvesz belőle. Maximum hardcore képregényfanoknak ajánlom, mindenki más messziről kerülje el. Én szóltam előre!

Szerintem is borzasztó ez a film. Több szempontból is. Tele van logikátlanságokkal, plot hole-okkal, nem ismerünk meg egy csomó háttérinformációt, ami egyébként bővítené az információinkat a világról és így talán megkérthetnénk az emberek motivációt, miért így élnek stb. A vizualitást tekintve nekem rossz érzéseim voltak a filmet nézve, mintha egy kis költségvetésű 20 éves filmet néztem de volna, de még attól is rosszabb sokszor a render, olyan volt néha, mintha 720p-ben renderelték volna ki vagy én nem tudom. Hasonló filmet már láttam, - A Scanner Darkly Keanu Reeves-szel a főszerepben -, annak sem tetszett túlzottan a vizualitása, de ég és föld a kettő film az általam említett alkotás javára. Az is a jövőben játszódik, de ott amennyire emlékszem hozzáadott a filmhez a látványvilág és nem elvett belőle.
A fő mondanivaló is elég bugyuta, nem tudom őszintén, mi tetszik pár embernek ennyire ebben a filmben.
A színészek arca mivel nem túlzottan van meganimálva, így csak a hanggal tudnának játszani a színészek, ez viszont számomra egyértelműen nem sikerült. Már az első perctől kezdve viszolyogtam a főszereplő tonalitásától, ez persze az én személyes problémám.
Nézzétek inkább a korábban említett Richard Linklater filmet ehelyett, sokkal jobb, mint ez. Az is egy aránylag lassú film amennyire emlékszem, de mindenben übereli ezt.

2023-11-09 03:20:54 Saw X (2023) / Fűrész X. oilboy (2) #9

Bevallom, én régen láttam a Saw filmeket, de végig az volt az érzésem, hogy én ezt az egészet már mintha láttam volna. Simán lehet, hogy az előző 9 részből összeraktak egy tizediket 0 hozzáadott értékkel? Nekem ez az első benyomásom.
Előző hozzászólóval egyetértek, sok a logikai buktató, túl sok. Meg ezek az elrejtett kis mondatok, kacsintások stb. teljesen előrevetítik, hogy pl. ha egy spanyol szót tanult meg a gyerektől John Kramer, akkor annak biztos jelentése lesz! Hát, lett neki, de ez is mekkora bullshit már... Kiderül a filmből, hogy véletlen kerül a gyerek a csapdába, akkor miért is ez az előreutalás? Meg hagyjuk már, hogy egyik bilincsen sincs ilyen rejtett biztonsági kapcsoló, csak azokon, amiket éppen pont a főszereplők kapnak. Nem is írom tovább a logikátlanságokat és egyéb forgatókönyvírói hibákat. Egyetértek, hogy a diktafon teljesen értelmét veszti így, hogy ott van élőben John a helyszínen, mekkora balfaszság ez így... Nem sorolom tovább, nekem nem jött be az új rész túlzottan, jobbra, többre, másra számítottam. Annyira középszerű, hogy inkább gyengének mondanám, ami oximoron, de nem tudom megfogalmazni rendesen. A 2-es filmtől jobb, mert egyszer azért meglehet nézni, ha az ember szereti a "gorefest"-et, de a 3-as filmtől meg gyengébb, valahol a határon van nálam.

Annyira nem rossz, mint az első hozzászóló írta. Animáció nekem nagyon bejött, HDR-ben még szebb, hangok is jól szólnak, zeneileg is teljesen elfogadható. A sztori 12 éves korosztálynak való, semmi többet nem kell várni tőle, a mondanivaló szintén gyermeteg, de egy délutáni kikapcsolódásnak teljesen okés. Ettől sokkal rosszabb meséket készítenek a legnagyobb kiadók is, azokhoz képest ez egy 4-es film. Összességében egyébként teljesen középszerű, nem emelkedik ki sem felfele, sem lefele, az animáció nekem nagyon bejött mondjuk, a Spiderverse 2 után a legjobb animáció, amit idén láttam. Mint minden kb., ez is az elfogadásról szól(, enélkül lehet egyáltalán manapság bármilyen tartalmat gyártani?), de mivel ez egy régi történet és lényegében a régi sztori is erről szól, így adta magát egy 2023-as adaptáció. Aki szeretne kikapcsolódni, annak talán egy nézést megérhet.

Valahogy nekem a mese kimaradt. Vagy én voltam túl fáradt, vagy csak nem kötött le, de alig vártam a film végét... Egyáltalán nem tetszett, ezerszer látott klisék egy kis 21. századi PC-vel megfűszerezve. És igen, engem igenis zavar, hogy egy karakter bőrszínét megváltoztatják az "elfogadásra" hivatkozva, legyen az a kis hableány, törp vagy tünde (mas sorozatokban). Nem a bőrszíne zavar a karaktereknek ezekben a filmekben sorozatokban, hanem hogy semmivel nem lesz másabb a karakter, ha fekete a színe vagy ha fehér, ennyiben sokszor ki is merül a karakter, ez a legfőbb tulajdonsága, hogy ázsiai, néger, orosz vagy dél-amerikai. Ennél már csak a kvótameleg szereplők idegesítenek jobban, akik kellenek minden filmbe, nélkülük esélytelen az Oscar... Semmi bajom nem lenne egyikkel sem, ha ezek a szereplők jól kilennének bontva, mint pl. a Close című filmben, és nem ez lenne az egyetlen tulajdonsága valakinek, hogy azonos neméhez vonzódik. Na mindegy, a betétdalok sem tetszettek túlzottan, a főszereplő nekem antipatikus, erről ő nem tehet, hát ez van.

Én is így vagyok ezzel a filmmel, mint az előttem hozzászóló, nem tudok rá pontot adni. Legutóbb a Mother című filmmel voltam így, csak lestem a végén, hogy mit is láttam. Nem mondhatnám egyikre sem, hogy tetszett volna, de hogy hatással lett volna rám, az kétségtelen. A hangulata van hogy magával ragad, van hogy földhöz ver, valamikor csak szimplán ellaposodik. A 3 óra nagyon lassan telik el, de nem tudnám megmondani, mit kellett volna kihagyni a filmből. Rengeteg epizodikus jelenet van, amit ha kivenne az ember, az összkép torzulna, így sem áll össze első nézésre, de lehet még sokadikra sem feltétlen. Bejött több jelenet is, amiben valamilyen szimbólum illetve archetípus jelent meg, de annyira sok van ezekből, hogy a végére egyrészt elvesztem bennük, másrészt be is sokalltam. Emészteni kell, az biztos. A záróképről ki mit gondol? Én itthon néztem, biztos vagyok benne, hogy ha moziban láttam volna, egész máshogy hatott volna, ahogy a moziban ülők pont úgy állnak fel és mennek ki a teremből ahogy a vásznon látjuk kivonulni az embereket.

Középszerű film, ezerszer látott klisékkel. Vizuálisan nem rossz, de nem is nyújt extrát, története szót sem érdemel, annyira középszer, színészi alakítás semmi kiemelkedő. Többet vártam IMDB pontszám alapján ettől a filmtől, maximum egyszer nézhető, de ha nem látod, azzal sem hagysz ki semmit. Legalább nem volt beleerőszakolva néger-ázsiai-meleg-transz-egyéb kisebbségbeli szereplő, ami volt is benne, nyolcadlagos mellékszereplő katonák voltak a film legelején, akikről a nevükön kívül semmit nem tudtunk meg. Hihetetlen, de ma már ennek is örülni kell, elvégre megírhatták volna a főszereplőt melegnek is, akit nem a felesége és a 2 gyereke vár otthon, hanem a faszija...Bocs, kicsit elkalandoztam, szóval tökéletesen középszer, nem tudok mást elmondani. Természetesen Amerika a legjobb, tálibok "fúúúúúj, róóóóósz", persze mint minden filmben, egy jó embernek lennie kell a "rosszak" között is. Elég sok hihetetlen, unrealisztikus dolog történt, persze ez csak egy film, de akkoris. Más kérdés, hogy háborús filmet lehet-e még úgy készíteni, hogy ne ezerszer látott, rókabőr lehúzás legyen az egész.

2023-05-27 22:36:52 Magasságok és mélységek (2022) oilboy (2) #9

Valamilyen érthetetlen egybeesés miatt éppen a Suhajda Szilárddal kapcsolatos negatív hírek után láttam otthon a filmet. Azt gondoltam, így talán még erősebb lesz, de valahogy nekem egyáltalán nem jött be, hihetetlen lassú, rendkívül nehéz, nyomasztó film. A gyászfeldolgozásról csak a tavalyi évből tudok sokkal erősebb filmet mondani, a címe Close (Közel). Ha csak a két filmet hasonlítanám, nekem akkor is sokkal szívhezszólóbb, erősebb a belga film. Valahogy nem sikerült fenntartania az érdeklődésemet, vontatott, unalmas számomra, nekem nem tetszett személy szerint. Nehéz a gyászfeldolgozásról jó filmet készíteni, szerintem a rendező vagy sikerrel jár és nagyon erős film születik vagy kudarcot vall és egy rossz film lesz az eredmény, nem gondolom, hogy van átmenet. Nekem ez nem jött át sajnos és az újranézés sem fog ezen segíteni, 2/5 nálam.

2023-02-26 02:07:13 The Whale (2022) / A bálna oilboy (4) #8

A film zárójelenete kb. örökre belémégett, nem látjuk, mi a vége, de tudjuk... Voltak benne nagyon erős jelenetek, főleg a főszereplő brillírozott, de amikor a lány megfordul a végén és azt mondja, "Daddy, please...", na ott ért el a csúcsra. Én otthon láttam, de valszeg ennél a jelenetnél sokan kezdtek el könnyezni, annyira jól sikerült az a 10 másodperc, amit Sadie Sink produkál. Szerintem nem is mondta egyszer sem a film alatt, hogy "daddy, father, dad" stb., pont ettől volt ilyen erős számomra. Utána a fehér kép pedig egyértelmű szimbólum számomra, amit felvezetett a képi világ kivilágosodása, mikor a kiscsaj kinyitotta az ajtót, nagyszerű rendezői munka (hogy legyen magyar vonatkozása a kommentemnek, ez a rész pont a Kontroll végére emlékeztetett, mikor kijön a főszereplő a sötét metróból a világos utcára). Vagy például az anyával való jeleneteket is kiemelhetném, érezni lehet a feszültséget kettőjük között, amit én legalábbis ritkán érzek filmdialógusban, utána pedig a karakterek lecsillapodását is elhittem, rendesen ki lett bontva. Na itt szerintem megint csak a rendezőt illetve a két színészt kell dicsérni.
Ahogy előttem is említették, nem sok film mutat be (ennyire) elhízott főszereplőt, viszont ez a film nem csak az elhízást, az előzményeit és következményeit hivatott bemutatni, ennél mélyebb dráma ez. Írta valaki, hogy színházi darab volt az alapja, nem tudom, hogy abban a főszereplő meleg volt-e, de már csak emiatt is negatívabban ítélem meg az egész filmet, nem szeretem, ha minden filmbe bele vannak ezek a dolgok erőltetve, nem ettől lesz jobb egy film (bár Oscar-esélyes csak így lehet, ez való igaz, valszeg kap is valamit). Csak hát kib*szott szomorúnak találom ezt is, hogy egy ilyen film amiatt kap Oscart, mert van benne meleg/kisebbségi szereplő, holott ha nem lenne, hanem egy férfi helyett egy nővel jött volna össze Charlie, akkor meg nem kaphatna Oscar-jelölést sem, holott a film alapjában véve tökugyanaz maradna...
Charlie döntése teljesen elképzelhetetlen számomra, hogy inkább választja az elhízást/betegeskedést/halált és adja a megtakarított pénzét a lányának (akit 9 évig nem is látott), mint hogy elmenne kórházba, kérne pszichológiai segítséget, elkezdene lefogyni, felvenné a kapcsolatot újra a volt feleségével és lányával.
Illetve a folyamatos pozitív hozzáállása a lányához (meg igazából mindenhez, kivéve a saját testét) is hihetetlen/hiteltelen, egy rossz szava nem volt a lányához az egész film alatt, de mégcsak negatív kritikát vagy megjegyzést sem tett ha jól emlékszem.
Arra sem sikerült rájönnöm, miért is hízott el ennyire, mármint miért eszik ennyit, mióta meghalt a barátja, miért ezzel "bünteti" saját magát.
A film alapjában véve nagyon erős dráma, a színészek kifejezetten jók, a rendezői munka is dicséretet érdemel, viszont nem tudom rá azt mondani egyelőre, hogy tökéletes/kiemelkedő film lenne. Egy megnézést megér mindenképpen, nem lesz belőle kultfilm, viszont végre van egy olyan film, ami bemutat egy elhízott embert, így hivatkozási alap lehet egy beszélgetés során. Ha más nem, legalább Brendan Fraser alakítása miatt nézzétek meg, eredeti hanggal.

Alapjában véve tetszett, de nem áll össze egy egésszé a végére sem. Van benne minden, talán sok dologról is akar szólni egyszerre, pont emiatt nem áll össze nekem. Tetszett a fényképezés, a színészi játék, a sztori nem extra, de elfogadható. A vége nekem nem tetszett túlzottan, valami mást vártam. De manapság már annak is örülni lehet, ha valamit akar mondani egy film, ez a film pedig naná, hogy akar mondani valamit, de a kivitelezés nem tökéletes. Nem unatkoztam a film alatt, néha ellaposodott, nem tudja fenntartani a figyelmet végig, részben emiatt sem nevezném 5/5-ös filmnek, de közepes filmtől meg többet nyújt, jó film, de messze nem tökéletes, 4/5 nálam.

Szerintem az aránylag fiatal zeneszerzők közül Ramin Djawadi messze a legkiemelkedőbb, a Game of Thrones intro zenéjét legtöbben ismerik tőle, ha mást nem is, de számomra a Westworld-ben hallható rockszámok klasszikus zenei átiratai jönnek be legjobban https://www.youtube.com/watch?v=3iZ9JRVmJ5o&list=PLBKadB95sF457xDQY3CItUfiEnTeNBONC

Hát nem is tudom, vannak benne "csavarok", de annyira egyik sem vert a földhöz engem, a film lényegi részét én személy szerint már az első 5 percben felvázoltam magamban, hogy nagyjából miről is fog szólni ez a film és nem is lőttem mellé az igazat megvallva. Olyan akar lenni a film, mint a Shutter island, de nálam nem tudja azt semmilyen szempontból überelni.
Személy szerint nem tudom elhinni a film egy percében sem, hogy épelméjű a nő, pedig véleményem szerint sokszor ezt akarja elhitetni a film a nézővel. Például a Viharsziget szerintem pont attól zseniális, mert a végén derül ki a "turpisság", és a film újranézése közben más szemszögből nézi az ember a filmet, vagy pl. az Eredet szintén ilyen, hogy a végén eldől-e a pörgettyű vagy sem nem hagyja nyugodni az embert és át kell gondolnia, "mi van, ha..." Ennél a filmnél ez egyáltalán nem volt meg nálam a film befejeztével, de lehet én néztem olyan szemmel az egész filmet, hogy nem ért meglepetés a film végén.
Én többet vártam ettől a filmtől, nem volt rossz, de sajnos egyszer nézős nálam, újranézés nem adna többet a filmhez, ellenben a spoilerben említett filmektől. Aztán ki tudja, ha elolvasok pár hozzászólást, lehet olyan érdekességeket mutattok, hogy megváltozik a véleményem, bár sajnos kételkedek ebben. Hatalmas manipulátor a nő, ezt már a film elején megtudjuk, érdemes ilyen szemmel nézni a filmet és ezzel nem spoilereztem el semmit.

Ui.: Akinek tetszett ez a film, annak érdemes megnéznie a spanyol író/rendező többi filmjét is, valószínűleg azok is befognak jönni, pl. Contratiempo, El cuerpo, Durante la tormenta (ezek magyarul azonos sorrendben Láthatatlan vendég, A hulla, Káprázat).

2022-10-16 03:11:15 [Filmet keresek] oilboy #3094

Ezt szerintem én is láttam, de meg nem mondom, melyik az a film. A sziklatetőről meg az étteremről/kávézóról/bárról nekem A Big Lebowski jut eszembe, de tudom, hogy nem arra gondolsz. Ajánlom egyébként, ha még nem láttad. Szerk.: Közben eszembe jutott, hogy mintha az El Camino-ba is lenne egy ilyen jelenet, ami egy sziklás vidéken lévő étteremben játszódik, a Breaking Badből ismert Walter és Jesse vannak a jelenetben, de ez szerintem nem filmvégi jelenet. A komment írása közben még a Pulp Fiction jutott eszembe végső ötletként, de az meg nem sziklatetőn van asszem, hanem városban.

előzmény: Chris007 (#3088)

A képi világ valóban lenyűgöző, jók a kamerabeállítások is, de ez nálam nem menti meg a filmet. Nem tudtam azonosulni a karakterekkel, nem tudtam velük együttérezni, túl hosszú a film ahhoz képest, hogy a történet 2 mondatban összefoglalható. Nálam ez a film nem tartozik a jó filmek közé, abban az időben lehet, hogy annak számított, de eljárt felette az idő. A jó (4-es) és zseniális (5-ös) filmek mondhatni kortalanok, 100 év múlva ugyanazt tudják nyújtani, mint a megjelenés évében, ez számomra egyáltalán nem ilyen, középszerű film, se több, se kevesebb.

Alapjában véve a film jól mutatja be a felnőtt-gyerek kapcsolatot illetve azt, hogy a gyerekek hogyan gondolkoznak akár a világról, akár a jövőről, akár a szüleikről, de szerintem túl sok dologról akar szólni egyszerre, túl sok mondanivalója van, ami pont annyira tud egy film hátránya lenni, mint ha egy se lenne. Jól játsza a karakterét a főszereplő Joaquin Phoenix és a kissrác is, alapjában véve tetszett is a film, de nem is tudnám megmondani, pontosan mit láttam, nem tudnám megmondani, ki nézze meg ezt a filmet. Ha azt mondanám, mindenkinek tudom ajánlani, akkor szvsz túlértékelném a filmet, ha meg azt, hogy egyszernézős, akkor meg alulértékelném. Tudtam azonosulni a felnőttel is meg az interjúztatott gyerekekkel is, de úgy érzem, vagy nem vagyok már a film hatása alatt, vagy MÉG nem ülepedett annyit, hogy a hatását érezném. Nem egyszerű a pontozás, de 4-es mellett döntöttem, mivel 5-öt nem ér meg nekem, 3-astól viszont egyértelműen jobbnak érzem.

2022-10-07 01:08:30 Bullet Train (2022) / A gyilkos járat oilboy (4) #6

Én nagyon jól szórakoztam, az egyik legjobb szórakoztató film az évben szerintem (bár sok emlékezetes film nem volt idén sem). Egyszernézős, de azok közül a jókhoz tartozik. Poénok nem a full idióta amerikai poénok (fingós-szexista poénok), történet egyszerű, de jól van felépítve a sztori, fokozatosan ismerjük meg, ki kicsoda és miért vannak a vonaton. Operatőri munka, látvány szerintem szintén jónak mondható, hangok semmi extra, pár szám ázsiai átiratán kívül semmi említésre méltó. Én nem éreztem túlnyújtottnak a filmet, volt, hogy ellaposodott, de nem néztem egyszer se az órámra. Agyatlan akciófilmektől szerintem sokkal többet ér egy ilyen film, legalábbis nekem jobban bejön ez a stílus. Tökéletesnek nem mondanám, tele van olyan hihetetlen dolgokkal, amit csak amiatt elnézek neki, mert akciófilm, más esetben biztosan nem nézném el.
Aki csak jól szeretne szórakozni egy filmen, kikapcsolódni szeretne, annak bátran ajánlom ezt a filmet.

Én jóval többet vártam ettől a filmtől a véleményeket és pontszámot látva, ehhez képest egy aránylag lassú és hosszú filmet kaptam, amiben számomra érthetetlen dolgok történnek, amik nincsenek eléggé megalapozva vagy nincsenek kifejtve a filmben. Vannak benne logikátlanságok, összefonódó sorsok, véletlenek, amikbe inkább nem kötnék bele, de amellett nem tudok elmenni, hogy a 2 óra 17 percet követően úgy álltam fel, hogy mégis mi volt ez a film, mi volt (volt-e) a film mondanivalója, üzenete? A rendőrös szál nekem abszolút kihagyható lett volna, volt vagy 10 karakter legalább a filmben, de egyik sem volt elmélyítve, mindegyikről csak pár dolgot tudunk és ennyi. Tom Holland karaktere kvázi egyfajta főszereplő, ennek ellenére kb. semmit nem tudunk meg róla azt leszámítva, hogy elkezdett dolgozni útépítőmunkásként. Egy dolgot tudok felhozni a film mentségére: jól bemutatja a hittel ill. vallással kapcsolatos negatív dolgokat, pl. mindent istennel magyarázni, mindent alárendelni istennek, áldozatot bemutatni istennek, a Bibliát felhasználni arra, hogy fiatal szűz lányokat kapjon meg egy pap , bemutatja, milyen hatása lehet a vak hitnek ill. ha képtelen az ember a való világban élni, emberekkel ismerkedni, kommunikálni stb. Nem tudom, ez volt-e a film mondanivalója, mindenesetre nekem hiányérzetem volt a film végén, hogy valamit nem kaptam meg. Számomra egy jó film többet nyújt, mint amit ez a film tud átadni, ezért 3-ast kap tőlem.

2021-04-25 02:45:10 Mortal Kombat (2021) oilboy (2) #20

Mint film, eléggé értékelhetetlen, sztori, párbeszédek, karakterbemutatás konvergál a nullához, aki nem ismeri a játékot, az el se kezdje nézni. Nekem a látvánnyal nem volt különösebb bajom, talán az volt a legértékelhetőbb az egészben. Nekem tetszettek a játékra utalások (a különböző bemondások, Flawless victory, Get over here, amikor háromszor egymás után elgáncsolja gyakorlás alatt Liu Kang Kanot, utalva ezzel arra, hogy a kezdők kb. így harcolnak, nekem ezek tetszettek, viszont összességében maga a film elég gyötrelmes. Ha úgy fogom fel az egészet, mint egy élőszereplős Mortal Kombat játékvideót, akkor tökéletesen működik, ha filmként fogom fel, akkor értékelhetetlen. Fogalmam sincs milyen osztályzatot kéne rá adni, filmként gyenge, viszont én élveztem, mivel a játékot ismerem valamennyire. Lehetett volna sokkal jobb, a harcjelenetek is agyon lettek vagdosva, epilepsziás rohamot lehet kapni 1-1 jelenet alatt... Az előző Mortal Kombat filmeket nem láttam, így összehasonlítási alapom nincs, de kétlem, hogy ettől rosszabb lenne, mint film. 2-es 3-as értékelés között gondolkodok, egyelőre marad a 2, mivel újranézni biztosan nem fogom és a véleményem sem hiszem hogy megváltozna holnapra (vannak olyan filmek, amiknek érnie kell, ez nem olyan). Viszont azt meg kell hagyni, hogy én jót szórakoztam és ezt nem tagadhatom le még akkor sem, ha tudom, hogy rossz filmet láttam.

Érdekes bosszúfilm, amiről kiderül, hogy több, mint egy bosszúfilm (és nem is feltétlen bosszú áldozata a banda). Tetszett az egyik mondanivaló, hogy a legkisebb dolog is szerepet játszhat akár egy ember halálában (a kék bicikli ellopása stb.) és hogy minden hatással van mindenre. Dán hanggal és angol felirattal láttam, de a poénok így is ültek, pont olyan jót szórakoztam ezen a filmen, mint az Ádám almáin, ami szintén ennek a rendezőnek a filmje. Nagy életigazságokra és mondanivalóra ne számítson senki, mondhatni klisés a film, a tökéletestől messze van, de egyszer érdemes lehet megnézni, ha egy szórakoztató filmre vágyik az ember. A film képi világa nekem nagyon bejött, az utolsó jelenet nagyon királyul néz ki szerintem. Hangokkal talán az volt a problémám, hogy a lövöldözős részek elég hangosak a többi részhez képest. A színészek nem nyűgöztek le annyira, mint pl. a Drukban, de azért kitettek magukért, csak semmi extrát nem nyújtottak 1-2 jelenetet leszámítva. Összességében 3,5-4/5 nálam ez a film.

2020-12-31 21:41:53 Wonder Woman 1984 (2020) oilboy (3) #9

Ha ezt a filmet a többi Marvel-es filmhez kéne hasonlítanom, akkor számomra semmivel sem jobb azoktól, de nem is marad el tőlük, kivéve 3-4 filmet (a 20-ból), szóval olyan 3/5, ha a 2020-as filmekhez viszonyítom, amiből nem láttam sokat, nos, azoktól sem jobb, de nem is marad el tőlük, szintén olyan 3,5/5 körül van, ha az általam jó (4/5-ös) filmekhez hasonlítom, akkor a legtöbbhöz nem ér fel, semmi maradandót nem nyújt, számomra tipikus egyszer nézhető szórakoztató film, annak elmegy, aki többet vár, az csalódni fog. Nekem tetszett, hogy nem volt tele effektekkel meg CGI-al a film, legalábbis Bosszúállókhoz képest nem tűnt soknak, 80-as évekbeli filmekre már az első perctől hajazott a film, ez szintén pozitívum. Viszont számomra sem a színészek, sem a történet, sem a látvány, sem a hang nem volt kiemelkedő, ez a tipik "egyszer nézhető film", ami nem nyújt semmivel sem többet második nekifutásra. Azt már fel se hozom, hogyan lehetséges az, hogy 7 milliárd emberből 7 milliárd visszavonja a kívánságát, így megmentve a Földet a pusztulástól (?), ez a rész vagy hihetetlenül gagyi, vagy én nem figyeltem valamire, vagy csak szimplán túl realista vagyok egy képregényfilm nézése közben is. Na meg a végén fogtam a fejem, mikor Mando gyereke, Alistair kiabál az elhagyott autópályán az apjának, aztán a tisztáson Mando is kiabál a híd alatt, ahol senki nincs aztán hogy, hogy nem egymásra találnak. A film legfőbb üzenete egy 10 perces mesében bemutatható, és függetlenül attól, hogy 2 és fél óra a játékidő, semmivel sem nyújt többet, mint egy 10 perces mese, ha csak a mondanivalót nézem. Ezért 3/5-nél nem tudok rá jobbat adni.

OFF: Már évek óta olvasom nem regisztrált felhasználóként a fórumot, de csak most döntöttem úgy, hogy regisztrálok, szóval ez az első hozzászólásom a fórumban.

ON: Ha csak az idei filmeket veszem alapul, ez a film nálam egyértelműen top3-ban van. Mitől lehet jónak tartani egy filmet? Egyrészt a története-történetvezetése miatt, másrészt a színészi alakítások miatt, esetleg a mondanivalója, üzenete miatt vagy akár az audiovizualitás miatt, de leginkább ha ezek mind-mind egyben megvannak egy filmben és nem lehet rá azt mondani, hogy valahol csorbát szenvedne a film. Nos, ez a film véleményem szerint majdnem minden szempontból jónak mondható. Néha a történetVEZETÉST éreztem a gyenge pontnak, néha bele-bele untam, de pont, mikor elkezdtem volna unatkozni, akkor történt valami, tehát nálam fenntartotta a figyelmet a film végig, bár nem végig maxon, inkább ugrásokban, hol jobban figyeltem, hol kevésbé. Hangokkal kapcsolatban nem volt gond, semmi extra igazából, vizualitás olyan Vintenberges, ahogy mozog a kamera stb., aki látta a Jagten (Vadászat) című filmjét, nagyjából arra kell számítani itt is. De ha már megemlítettem azt a filmet, akkor meg kell említeni, hogy annak a filmnek 3 szereplője ebben a filmben is játszik, Mads Mikkelsen, Lars Ranthe és Thomas Bo Larsen, a játékuk pedig hibátlan, Mad Mikkelsen pedig továbbra is tökéletes.
A történetbe nem mennék bele, a film gyakorlatilag 4 tanárról szól, akik kísérleteznek magukon, milyen hatással van rájuk, ha a véralkoholszintjük nem csökken egy bizonyos szint alá, ebből aztán a film témája is kitalálható, mégpedig az alkoholizmus. A Jagten ugye gyakorlatilag a pedofíliával való megvádolásról szól, amit minden lehetséges módon körbejár a film, így aztán egy remek hivatkozási pont, ha egy beszélgetésben feljön egy hasonló téma ("metoo"). Ez a film szerintem nem elválasztható semmilyen módon attól a filmtől, úgy gondolom, jól mutatja be azt a témát, amiről szólni akar, mégpedig az alkoholizmusról, ill. hogy minden dolog kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg, gyakorlatilag ez számomra a film legfőbb üzenete. Lehetne komplexebb, jobban ki lehetett volna bontani egy-két szálat, de akkor meg túl hosszú lenne, ennél több játékidőt meg nem bír el a film. Billy Wilder klasszikusához (Férfiszenvedély- The Lost Weekend) nem tudom mennyire ér fel ez, nekem mindenesetre nagyon tetszett, annyira, hogy sok év után vettem a fáradságot és beregisztráltam ide :D.
Engem szórakoztatott a film, de egyben el is gondolkodtatott, ahogyan azt egy jó filmtől várja az ember, biztosan velem marad és nem felejtem el 1 héten belül, ahogy az a Tenettel történt, ha csak az idei filmeket nézem. Nyilvánvalóan nagy világmegváltó gondolatok nincsenek a filmben, nem akar sokat markolni a film, amit vállal, azt viszont tökéletesen hozza. Akinek tetszett a Druk, annak ajánlom a Vadászat című Vintenberg filmet is. Az IMDB pontszám többé-kevésbé reális, Jagten engem anno jobban megfogott, az nálam 10/10, ez viszont 9/10-nél nem ér többet biztosan.