oilboy

Tapasztalat: 213 film
Kompetencia: 42 film
Súly: 1263
Regisztráció: 2020. december 21. (3 év, 4 hónap)
Kedvencnek jelölték: 0 user

Demográfiai adatok

Nem: ?
Születési év: ?
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Postřižiny
Sörgyári capriccio
2 2024-05-06 4,3
(449)
Gojira -1.0
Godzilla Minus One
4 2024-05-06 3,8
(64)
Central do Brasil
Központi pályaudvar
4 2024-04-28 4,0
(137)
Znachor
A szeretet gyógyító ereje
3 2024-03-17 ?
(7)
Le otto montagne
Nyolc hegy
3 2024-03-17 4,2
(109)
Kojot négy lelke
 
3 2024-03-17 3,6
(36)
Dune: Part Two
Dűne: Második rész
5 2024-03-09 4,1
(305)
Women Talking
A nők beszélnek
3 2024-03-03 3,1
(40)
Past Lives
Előző életek
4 2024-02-27 4,1
(160)
Anatomie d'une chute
Egy zuhanás anatómiája
4 2024-02-26 4,2
(185)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Azon kevés magas osztályzatú filmek egyike, amiben csalódtam. Untam, nem tetszett. És ez később sem fog megváltozni, ebben biztos vagyok, nem sok film áll tőlem távolabb, mint ez. Egész egyszerűen nem nekem szól, nem tudtam sem együttérezni a szereplőkkel, sem jól szórakozni, sem kikapcsolódni a filmen. Majdnem elaludtam igazából. Magyarul láttam, de nem gondolom, hogy csehül jobb lett volna a filmélmény.

Engem nem győzött meg. Eredeti hanggal néztem, felirattal. A történetet már a 15. percben kitalálhatjuk gyakorlatilag, hogy hova fog kilyukadni a főszál, legalábbis engem nem ért semmiféle meglepetés. A film engem sajnos nem kötött le, tipik "egyszer megnézed, 2 hét múlva elfelejted" film. Nem nagyon fog előkerülni semmilyen beszélgetés során ez a film, annyira átlagos. Mindenben átlagos, nem mondom rossz filmnek, mert nem az, de nem kiemelkedő semmiben sem számomra, nálam ez a film 3-as az 5-ös skálán. Biztos lesz, aki 4-et megadja rá, én most nem tudom rá megadni. A mondanivaló is sokat látott dolog, de több film jóval átélhetőbben, nem ennyire untatottan tudja bemutatni, hogy jutunk el a film végi csattanóig, hogy aztán happy enddel lezáruljon a történet. Akkor nézzétek, ha valamilyen "feelgood" filmet akartok nézni, amiben a jó gyűzedelmeskedik, a "gonosz" pedig (úgy, ahogy) elnyeri büntetését.

2024-02-27 21:55:27 Past Lives (2023) / Előző életek oilboy (4) #11

Én nem is tudom hirtelen a film nézése után, melyik csókra gondolsz. Volt a film végén egy közel egyperces jelenet, amikor várnak az Uber-sofőrre és csak néznek egymásra, egymással szemben állva, várja a néző (meg a 2 szereplő is) a közeledést, de csak nem jön el, amikor meg eljöhetne, megjelenik a rendelt autó... Pont ide vártam volna a csókot, de csak nem jött. Utána meg az amerikai csávóval sem csókolózott a koreai csajszi. Melyik csókra gondolsz, Emberke?
Kb. mindenben egyértek az előttem szólókkal, valóban kell hozzá saját tapasztalás, hogy értékelni lehessen ezt a filmet, ennek híján nem fog meg és fel fog tűnni minden hiányossága. Szerintem direkt ilyen hiányos maga a film, hogy könnyebben eszébe jusson az embereknek, hogy adott esetben velük is történt már ilyen vagy ehhez hasonló és amennyiben nincs túlságosan megírva egy karakter, simán az ő helyébe képzeli magát a "balladai homály" miatt az egyszeri néző, így átélhetőbb a történet stb. De jól is van ez így, hogy vannak olyan filmek, amik érzelmekre akarnak hatni, emlékeztetni akarja a nézőt. Nem is vállal többet ez a film sem, ezt viszont szerintem ha nem is tökéletesen, de többé-kevésbé átélhetően mutatja be, egy bizonyos kor fölött ki merem jelenteni, hogy ha hiányzik valami az ember életéből, csak visszagondol arra, mi lett volna ha anno azzal a nővel/férfivel...Na, szóval értitek. A színészek jól játszottak, a vizualitás 5/5 mindenféle CGI nélkül, igazából az előző hozzászólásokban leírt hiányosságai miatt illetve amiatt nem adok rá 4-nél jobb pontszámot, mert nem tudott megérinteni túlságosan, de ez valszeg betudható az életkoromnak. Ettől függetlenül ajánlom mindenkinek, kifejezetten az idősebb (40+) korosztálynak.

Szeretem ezeket a filmeket, amik pont akkora betekintést engednek egy esemény rekonstruáláshoz, hogy 50-50%-ban lehessen érvelni X és annak ellenkezője, Y mellett is. Ezen felül ugye bemutatja a film egy párkapcsolat árnyoldalait is (amit rendszerint egyik hollywoodi film sem tesz meg!), a diktafonra rögzített vita volt nálam a film egyik tetőpontja. Pont annyira tartom hibásnak a férj halálában az anyát, amennyire nem akarom, hogy a gyerek mindkét szülője nélkül nőjön fel. Igaza van az egyik hozzászólónak, két rossz közül dönthetett a gyerek, ő így döntött, hogy az apját öngyilkosnak állítja be. Erősen szubjektív megítélése ez egy régebbi párbeszédnek az apa és a gyerek között. De pont ilyen volt az összes bizonyíték illetve spekuláció, ami a tárgyalás során felmerült a vád és védelem oldaláról egyaránt. Azt biztosan ki merem jelenteni, hogy elítélni csak abban az esetben ítélnék el személy szerint bárkit, amennyiben 100%-ban megvagyok győződve arról, hogy a bizonyítékok, tanúk stb. a vádlott bűnösségét támasztják alá. Ez szerintem nem kijelenthető, így jól döntöttek az esküdtek. Az biztos, hogy a film legnagyobb vesztese se nem az apuka, se nem az anyuka, hanem maga a gyerek, aki részben a szülei miatt elvesztette a látását, illetve a szülők többször marakodtak egymással, adott esetben egymás ellen hergelték egymást a szülők a diktafon felvétel alapján stb. Azt már nem is érdemes megemlíteni, hogy az édesapja nélkül fog felnőni a gyerek és az anyját is kitalálhatjuk, milyen lelki állapotban lesz a tárgyalás után, valószínűleg sosem fog tudni elszámolni azzal, hogy márpedig közvetett (vagy közvetlen, ki tudja) módon ő is okozója volt férje halálának.

Végre egy film, ami a sokat látott paneleket, újra- és újra felbukkanó sablonokat hol ezek használatával, hol ezek használata nélkül figurázza ki. A majdani amerikai átlag mozinéző valszeg úgy ül(t) be a moziba, hogy majd lát egy feketékről szóló filmet, de amit kap, az gyakorlatilag pont az ellenkezője, elvégre ez a film számomra inkább arról szólt, hogy a fehér amerikaiak hogyan vélekednek a feketékről, a fehér "kultúragyártó" prominens személyek milyen üzeneteket szeretnek sulykolni a médián (könyv, mozgókép, zene) keresztül a feketékről, részben a feketéknek, részben mindenki másnak is. Nem volt telenyomva a film sokat látott fekete szereplők "fekete" problémáival, hisz pont arról akar szólni a film számomra, hogy nincsen különbség fekete és fehér ember között. Más kérdés, hogy ez mennyire van így, vajon tényleg csak a fehér embernek van bűntudata és emiatt készül ennyi film a feketék elnyomásáról, vajon tényleg nincs különbség fekete és fehér ember között sehol sem? A "díszbu*it" azért bele kellett rakni, hátha Oscar jelölést kap a film, természetesen kapott is rengeteg jelölést. Mekkora poén, pedig pont részben ez volt kifigurázva a filmben - a díj odaítélése egy arra NEM érdemes műnek - , elég vicces számomra :D Természetesen a mondanivaló mindenkinek más lehet, de szeretném majd látni valamelyik szereplőt díjat átvenni, kíváncsi leszek a monológjára a díjátadón. Nem mondom, hogy rossz a film, félre ne értsetek, csak a görbetükörre akartam felhívni a figyelmet. Egy nézést megér, de semmi extra, nem fog valszeg hosszan velem maradni a film. A "görbetükröt" leszámítva teljesen átlagos film, mindenben, a főszereplő jól alakít, akit a Westworldben láttam legutóbb játszani, de a történet nem kötött le túlságosan. 5-östől messze van, 4-est azért talán megér, mert van olyan üzenete, amit eddig még nem láttam ilyen formában.

Szép, érzelmekre ható film a magányról, szeretteink elvesztésének feldolgozhatatlanságáról, legyen az szülő vagy szerelem. Hívjatok akárminek, de a manapság minden filmbe beleerőszakolt melegszál miatt sem fogok tökéletes értékelést adni a filmre, bár azt azért hozzátenném, hogy valamilyen szinten itt egyáltalán nem beleerőszakolásról volt szó, hiszen ez egy fontos építőeleme a filmnek, erre épít is a film is, a karakter is, nem csak egy "díszbu*i" van a filmben szerencsére, ebben az esetben valszeg 2 pontot adtam volna a filmre. Viszont a melegszál engem nem túlzottan érintett meg, az, hogy valaki elveszíti bármelyik szülőjét úgy, hogy adott esetben búcsúzásra nem volt alkalom/idő, az elengedés pedig adott esetben vagy rengeteg ideig tartott, vagy meg sem történt, ez már jóval több embernek személyes tapasztalás lehet, emiatt valószínűsítem, hogy ilyen emberekre nagy hatással lehet a film.
Jó filmnek tartom, szerintem erős film, olyan emberekre valószínűleg igen erős hatással lesz, akik át tudják érezni valami miatt a főszereplő érzéseit, problémáit, kilátástalanságát stb., én nem voltam/vagyok ilyen helyzetben szerencsére, de még lehetek...

Röviden nekem nem tetszett.
De hogyan is tetszhetne egy ilyen cselekményről szóló és ilyen formában szóló film... Számomra egyedien mutatja be a 2. világháborúban kitalált és működtetett koncentrációs táborokat, de igazából miről is beszélek, nem mutatja be, nem is mondanám, hogy erről szól a film. A sokszor látott, agyonismételt filmsnitteket itt ne várjon senki a táborokról, a zsidókról, a vonatokról, a borzalmakról. Valamilyen szinten groteszk módon a film során sokszor látunk gyönyörű snitteket a természetről, folyópartról, virágoskertről, gyümölcsfákról, de az idillt mindig megzavarják a beszűrödő hangok, a folyóba öntött emberi maradványok stb. A gyereksírás a film során többször hallható, ami talán az egyik legősibb, mindenki által ismert, minden kultúrában ugyanazt jelentő fenomenon, ez szintén rossz hatással van minden emberre. A szereplőink látszólag ehhez hozzászoktak, őket mintha nem töltené el negatív érzéssel, nézőként az volt végig a benyomásom, mintha figyelmet se vettek volna róla. Ez természetesen igaz a koncentrációs táborból kiszűrődő hangokra, sikolyokra, puskadördülésekre. De mindig hoz fel példát a rendező, hogy azért mégiscsak zavaróak ezek a német család és a komornyikok számára is, hisz pszichikailag megviseli a gyerekeket úgy, mint az anyát vagy az apát, aki mintha a film végére bele is betegedne ebbe. Hát igen, előbb utóbb mindenkire hatással vannak ezek a szörnyűségek, hiába bárminemű idilli állapot megteremtése vagy a valóság nem-figyelembevétele, a kognitív disszonancia-redukció csak ideig-óráig segít...
Nem tudok rá értékelést adni, nekem nem tetszett, de elismerem, hogy általam eddig nem látott, új megközelítésben mutatja be az emberiség egyik legszörnyűbb tragédiáját.

2024-02-13 01:07:10 Bastarden (2023) / A fattyú oilboy (4) #3

Többet vártam, de nem csalódtam, csak nem volt rám akkora hatással, nem adott akkora érzelmi löketet, mint akár a Jagten, akár a Druk, hogy csak 2 dán filmet mondjak Mads Mikkelsennel a főszerepben. Egy gyenge 4-est azért megér, de nem annyira lenyűgöző, letaglózó, érzelmekre ható film, mint az előbb említett kettő. Egy nézést azért megér talán, a mostani amerikai filmek jelentős hányadától sokkal jobb. Az utóbbi 1 év egyik legjobban sikerült történelmi - életrajzi filmje, bár nem volt magasan a léc a Napóleonnal és hasonlókkal...

Csatlakozom az első hozzászólóhoz, kifejezetten unalmas film, érdektelen karakterekkel, érdektelen történettel, érdektelen motivációval, csupa érdektelenséggel. Bár nem aludtam el rajta, de nem tudtam rá odafigyelni, ha őszinte akarok lenni, nem is igazán tudom a viadal után mi történt...Pedig annak úgy tűnt vége volt a film felénél. Hardcore fanoknak ajánlott, mindenki más kerülje el és nézzen meg helyette egy értékelhető alkotást. Szerintem csak az elmúlt 2 hónapban 5-10 értékelhető film felkerült a torr*, akarom mondani streamingszolgáltatókra.

Elképesztően unalmas, rosszabb, mint a Marvels. Csak amiatt néztem meg, mert láttam az előző részt. Aki rám hallgat, keres valami másik filmet, bugyuta, semmitmondó, rossz történettel rendelkező alkotás. Ez a film az illusztráció a szótárban az "unalmas" mellett. Semmi eredeti ötlet, elcsépelt sokat látott motívumok, nem ad hozzá a DC-univerzumhoz semmit ez a film, maximum elvesz belőle. Maximum hardcore képregényfanoknak ajánlom, mindenki más messziről kerülje el. Én szóltam előre!

Összes komment...