Regisztráció: 2020. június 21. (2 év, 9 hónap)
Nem:
The Hill A domb |
4 | 2022-08-07 | 4,4 (219) |
Ficzek úr |
4 | 2022-05-30 | ? (8) |
Az egyik főszereplő még köztünk van, Eva Marie Saint 1924. július 4-én született a New Jersey állambeli Newarkban (99 éves!), az Egyesült Államokban. Eva Marie Rice és John Merle Saint gyermekeként látta meg a napvilágot. Felsőfokú tanulmányait a Bowling Green Állami Egyetemen folytatta.
Hivatásos színészkarrierje a negyvenes évek végén indult tévészerepekkel. A filmvásznon 1954-ben debütált A rakparton című filmben; alakításáért egy évvel később, 1955-ben megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Pályája során olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Marlon Brando, Elizabeth Taylor, Cary Grant, Paul Newman, Warren Beatty, Richard Burton vagy Gregory Peck.
Fontosabb filmjei közé tartozik az Esőerdő Megye, az Észak-északnyugat, az Exodus, a Mindenki elesett, a 36 óra, az Út a szeretet felé, a Jönnek az oroszok! Jönnek az oroszok!, A nagy verseny, A lopakodó hold, az Alma a fájától, az Álom Afrikáról, az Egy kutya miatt és a Superman visszatér.
60 éve 1963-ban készült Gaál István (Salgótarján, 1933. augusztus 25. – Budapest, 2007. szeptember 25., Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, fényképész, operatőr) rendezésében a Sodrásban c. film - Az utolsó nyár az egyetem előtt. Frissen érettségizett fiatalok vonulnak le a Tisza-partra. Felszabadultan röplabdáznak, kergetőznek, bolondoznak. A Tiszába is beúsznak, a mederről felhozott sárral dobálják egymást. Annyira jól szórakoznak, hogy észre sem veszik, egyik társuk eltűnt. A keresés során saját felelősségükkel is szembe kell nézniük. A Sodrásban a hatvanas évek fiatal értelmiségének élményét ragadta meg, akinek a szülei még földművelő parasztok voltak, de ők már városban jártak egyetemre, és így újra kellett fogalmazniuk az élethez, halálhoz fűződő viszonyukat.
Nehéz film, kitűnő film, remekmű. Az egész film az indiánok között nevelkedett, tiszta lelkű, de megkeseredett férfi John Russell néhány napjáról szól. Az igazságkereséséről, a kiállásáról az elnyomott indiánok mellett és a kiállásáról a jó mellett és a rossz ellen. Durvának tűnik, de csak az igazat mondja, a bűnösöket el kell pusztítani, különben ő pusztít el téged (kár hogy nem hallgatnak rá a társai), ez vonatkozik az indiánokat meglopó fehérekre és a banditákra is. Nála nincs megalkuvás, kemény ember, nem hív senkit, de aki vele megy - képletesen vagy a valóságban is - azt megvédi. Igaz ember, ember - hombre.
előzmény: csabaga (#3127)
Sajnos a Helység kalapácsából a dilettánsok csináltak egy Helység bunkóját. Ez valami szörnyűség lett az 1965-ös tv filmhez képest - A helység kalapácsa (1965, tévéfilm). Szereplők: Bessenyei Ferenc, Gábor Miklós, Major Tamás, Garas Dezső, Mészáros Ági, Gobbi Hilda. Rendezte: Zsurzs Éva - na valahol itt kezdődik a művészet és a minőség!
A filmszerető közönség legnagyobb örömére jelentem, hogy még köztünk vannak Alfred Hitchcock filmrendező filmjeinek - Észak-Északnyugat (1959), Madarak (1963), Marnie (1964), Szédülés (1958)- nagy női sztárjai. Eva Marie Saint 1924. július 4-én született a New Jersey állambeli Newarkban - 99 éves! Tippi Hedren a minnesotai New Ulm városában született 1930. január 19-én - 93 éves. Kim Novak (Marilyn Pauline Novak) (Chicago, Illinois, 1933. február 13. - 90 éves. Isten éltesse őket! Köszönet a nagyszerű filmekért!
A zenéje ütős, kemény, jobb, mint a film - Mancini a zseni műve.
Az isteni Lollo matuzsálemi kort ért meg, a csodával határos, hogy még köztünk volt. Az egyik leghíresebb filmje A királylány a feleségem c. film (1952), Gérard Philipe és Gina Lollobrigida főszereplésével. Köszönet a nagyszerű filmekért!
Az ördög és a tízparancsolat c. francia filmszkeccsben (1962) az egyik rövidfilmben a Charles Aznavour játszotta kiugrott pap egy kis szobában agyonlöveti magát a Lino Ventura által játszott gengszterrel - aki tönkretette és közvetve a halálát okozta a pap húgának - csak hogy börtönbe jutassa a gengsztert.
A NER-es magyar filmeknek az a baja, hogy szarok - unalmasak, nézhetetlenek, szájbarágósak, ja és közük nincs a valósághoz. Ebben a filmben is milyen tüchtig, ráncmentes egyenruhában feszítenek meg harcolnak a huszárok, sehol egy paca vagy kosz, mindenki olyan bátor meg happy...Érdekes módon az 1965-ben készült A tizedes meg a többiek c. film még 100 év múlva is nézhető és élvezhető lesz, mert érdekes a történet, jó a rendezés, a színészek meg világszínvonal!