nkinki

Dél-Korea legjobb filmjei

2020. augusztus 12.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Bakha satang (1999)
Mentolos cukorka
Lee Chang-dong dráma 20 4,4 Az első 10 percén át kell esni, de aztán a vonat elindul vissza az időben és bemutatja, hogy a 80-as és 90-es évek történelme mennyire befolyásolta főszereplőnk életét, mitől vált egy ártatlan átlagember érzékelten ronccsá. Zseniális darab a volt kultuszminisztertől, ajánlom mellé az Oázis című súlyos szerelmi drámáját.
2 Salinui chueok (2003)
A halál jele
Bong Joon-ho dráma, krimi, thriller 399 4,2 Valós eseményeken alapuló egyedi hangulatú krimi, remek képekkel, gyomorbavágó történelttel, Bong-Joon Ho első nagy sikerű műve.
3 Ah-ga-ssi (2016)
A szobalány
Park Chan-wook dráma, szerelmi történet 378 4,3 Park Chan-wook szerelmi drámája szépen felépített ívvel és a legerotikusabb fogreszelésével a dobogón! A rendezőtől ajánlom még a bosszútrilógián kívül a Thirst és a Cyborg vagyok című filmjeit, melyek kicsit más jellegűek.
4 Beoning (2018)
Gyújtogatók
Lee Chang-dong dráma 138 3,8 Az ismert novella adaptálása remekül sikerült: misztikus történettel, erős társadalomkritikával és lírai elemekkel. A Secret Sunshine és Poézis című lassú drámái után jópár évvel ismét visszatért a mester, köszönjük!
5 Goksung (2016)
Kokszongi sirató
Na Hong-jin dráma, horror, thriller 203 4,1 Fordulatos, izgalmas és végig feszültségben tartó egyedi horror, a vége után több garantáltan utána kell olvasni, hogy nagyjából a helyére kerüljenek a dolgok. A kategóriában nem fért fel a listára, de ajánlom a Két nővért!
6 Oldeuboi (2003)
Oldboy
Park Chan-wook akciófilm, dráma, thriller 1153 4,4 Kétségkívül a legismertebb koreai film, mindenképpen ajánlom hozzá a A bosszú ura és A bosszú asszonya című műveket is, mindegyik egyedi és hangulatos, durva és érzelmekre ható thriller.
7 Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (2003)
Tavasz, nyár, ősz, tél... és tavasz
Kim Ki-duk dráma 643 4,4 Kim Ki-Duk egyik legzseniálisabb filmje, amelyet látni kell. Ajánlott tőle még a könnyedebb művei közül: Bin-Jip, Lélegzet, Az íj, A háló.
8 Gongdong gyeongbi guyeok JSA (2000)
Demilitarizált övezet: JSA
Park Chan-wook dráma, thriller 226 4,4 Kiváló alkotás a demilitarizált övezetről, akár valós történet is lehetne. Lassan indul be a film, kisebb időbeli ugrásokkal ismerjük meg az eseményeket és a politikai hozzáállást. Katartikus vége főcím a főszereplőkkel, akik rengeteg jó filmet adtak nekünk az utóbbi 20 évben. Akinek tetszik ez a téma, de könnyedebben adagolva, annak A szerelem siklóernyőn érkezik című friss sorozatot ajánlom.
9 Gisaengchung (2019)
Élősködők
Bong Joon-ho dráma, thriller, vígjáték 710 4,3 Nem volt véletlen, az Oscar jó helyre került. Profi alkotás, ajánlom mellé a rendező kevésbé ismert első filmjét: Amelyik kutya ugat, az nem harap.
10 Joheunnom nabbeunnom isanghannom (2008)
A jó, a rossz és a furcsa
Kim Jee-woon akciófilm, kalandfilm, western 85 3,7 Mandzsúria, 1930-as évek: kínai, japán, orosz, koreai - gazemberek, hadseregek, szabadságharcosok, zsiványok - lovak, autók, fegyverek, vonatok - térkép, rejtély, csapda, kincs. Távol keleti fűszeres western meghintve jó adag humorral. A rendező komolyabb filmje szintén ebből a korból Az árnyak ideje, illetve más szerzőtől A bérgyilkosság.
11 Madeo (2009)
Mother
Bong Joon-ho dráma, thriller 133 4,2 Igazi koreai dráma, remek képekkel és zenével. A film mellbevágó természetesen, amely megrázó és kijózanító pofonokat ad nekünk - ezért szeretjük.
12 Suchwiin bulmyeong (2001)
Címzett ismeretlen
Kim Ki-duk dráma, háborús film 22 4,0 A filmben egy kisebb amerikai támaszpont melletti település lakóinak kilátástalan életébe kapunk betekintést. Kim Ki-Duk mély és brutális drámái emelett még: A sziget, Birdcage Inn, Rosszfiú, Az irgalmas lány, Pieta.
13 Welcome to Dongmakgol (2005)
Isten hozott Dongmakgolban!
Park Kwang-Hyun dráma, háborús film, vígjáték 27 4,0 A legjobb háborúellenes filmek egyike, bőséges abszurd humorral. Ajánlott mellé a komolyabb Frontvonal és a Harcosok szövetsége.
14 Chugyeogja (2008)
Az üldöző
Na Hong-jin dráma, krimi, thriller 282 4,2 Izgalmas krimi, folyamatosan feszült hangulattal és érdekes szereplőkkel. Ahogy egy igazi koreai filmhez illik, itt mi is kapjuk az ütéseket. Ajánlott még a rendező kicsit lassabb thrillere A Sárga-tenger.
15 Sin-se-gae (2013)
Egy új világ
Park Hoon-jung dráma, krimi, thriller 80 4,0 A koreai maffiafilmek egyik legjobbika helyet érdemel a listán. Ha tetszett, akkor a következő filmek is bejöhetnek: A hard day, Nameless gangster, A gengszter, a zsaru és az ördög, Veteran, A dirty carnival.
16 Ajeossi (2010)
Bácsi
Lee Jeong-beom akciófilm, thriller 127 3,9 Pörgős akciófilm. Hasonló filmek a témában: Ez csak egy film, The Outlaws. Ajánlott a humorosabb akciófilmek kategóriában: Tolvajok, Extreme job.
17 Sseo-ni (2011)
Sunny
Kang Hyeong-Cheol dráma 9 ? Igazi nosztalgikus feelgood film, ahol a tizenéves lánybanda tagjai egy szomorú eset miatt 20 év után megkeresik egymást és lassan kibontakozik a történetük. Ajánlott filmek még: Csoda a hetes számú cellában, Számkivetett a Holdon, Failan, Unforgettable (Soonjung), One fine spring day, Áprilisi hó, Belső szépség.
18 Angmareul boatda (2010)
I Saw the Devil
Kim Jee-woon horror, thriller 291 4,0 Brutális és nyomasztó történet, a rendező Keserédes élet című filmjével együtt kötelező darab.
19 Keulraesik (2003)
Remekmű
Kwak Jae-young szerelmi történet 18 4,0 Természetesen egy romantikus film is kell a listára. Nagy volt a választék, lehetett volna: A moment to remember, Il mare, My sassy girl, Ditto, Architecture 101, Lover’s Concerto...
20 Wang-ui namja (2005)
The King and the Clown
Jun-ik Lee dráma, thriller, történelmi film 5 ? Csoszon történelmi kosztümös drámái is érdekesek, fordulatosak. Ilyenek még: A frozen flower, A férfi, aki királyt játszott, Az arcismerő, Íjak háborúja. Legfőképpen pedig a Kingdom című új minisorozatot ajánlom a témában.