BudapestBoy

Tapasztalat: 535 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 535
Regisztráció: 2020. március 8. (1 év, 9 hónap)
Kedvencnek jelölték: 5 user

Demográfiai adatok

Nem: ?
Születési év: ?
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Buena Vista Social Club
 
5 2021-11-02 4,2
(156)
The Salt of the Earth
A Föld sója
4 2021-11-02 4,5
(163)
Derszu Uzala
 
4 2021-11-02 4,5
(279)
Smoke
Füst
4 2021-11-01 4,1
(219)
Les aventuriers
Kalandorok
4 2021-11-01 4,3
(109)
Astérix aux jeux olympiques
Asterix az olimpián
3 2021-11-01 2,4
(283)
El abrazo de la serpiente
A kígyó ölelése
5 2021-10-31 4,1
(101)
Nagyrozsdási eset
 
5 2021-10-24 4,1
(41)
A beszélő köntös
 
4 2021-10-24 3,6
(60)
Finding Neverland
Én, Pán Péter
5 2021-10-24 3,7
(616)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2021-11-01 17:54:20 Smoke (1995) / Füst BudapestBoy (4) #3

Ez amikor készült, mikor bemutatták és mikor láttam nem fogott meg. Korrekt munkának és azért mondanivalós filmnek éreztem. De az azóta eltelt idő, a nemzetközi dohányzás ellenes lobby hatására annyira megváltozott a dohányosok élete, az embereknek a dohányzáshoz való viszonya, hogy most innen nézve már egyfajta dohányzós filmhimnusznak is felfogható. Azon lehet vitatkozni, hogy dohányozni okos dolog-e, de azon azt hiszem nem, hogy a filmművészet több gyöngyszeme is más lett volna ha nem lett volna szabad dohányozni nyílvános helyeken, nem szabadott volna megmutatni filmen az önfeledt dohányzást. Aki dohányozott élvezetből és nem pótcselekvésként át tudja érezni egy jó cubano szivar vagy egy caporal cigaretta igazi dohányízét. A privát véleményem, hogy az egész világ művibbé, gagyibbá válik -milyen szaga van már az új nem égő dohánytermékeknek (persze egy dobozhoz kell annyi dohány, mint 2-3 szál valódi cigihez) - és a letűnt korok valódi dohányfüstös kocsmahangulata már sosem tér vissza a valóságban. Legalább maradnak a filmek...

Tökéletesen érthető ennek a mozinak a magas átlagpontszáma. Könnyen érthető, könnyen szerethető és színvonalas alkotás, érezni, hogy sokat csiszoltak rajta, sok energiát öltek bele. De és itt a de, a magam részéről mint film nem tudnék rá tökéletest adni. Abban a korban, ezzel a gárdával ez nekem nem adja ki annyira. Talán sosem éreztem Delont erőlködni egy szerepben. Itt az eléjén ezt érzem. De nem csak ez. A történet sem gördül úgy, ahogy a nagyokban, itt-ott megtorpan. És elég könnyen kiszámítható mikor mi fog történni. Azt sem tudom egyértelműen eldönteni, hogy a karakterek bohósága, lazasága, szerethetősége őszinte vagy a rendező hatásvadászat céjából formáltatta ilyenné. De talán velem van a baj és film tökéletes, én biztosan nem vagyok az.

Az első gondolatom a korábbi kommentekhez kötődik. Azt gondolom, hogy szomorú, hogy valamit azért néznek meg, mert jelölték erre vagy arra a díjra, mert ezek nagyrészt manipulatív és lobbikörök nyomására született döntések. Az Oscar például már elég rég nem a minőség és a ténylegesen tartalom felé mozdult el. így sok valóban igényes filmről hallani sem fognak és sok sekélyes művet látnak azok akik ezek alapján vagy az internet népe (manipulált közízlés) által ajánlott filmeket néznek. Ez a portál egy üdítő kivétel.
De a filmről is pár gondolat. Először is ez egy férfi film. Egy nő sosem fogja sem igazán megérteni, sem valódi értékszintjén értékelni. Vannak ilyen könyvek, filmek, zenék. Amik nem szólnak csak egyik vagy másik nemhez. Szerintem ez nem tudatos az alkotók részéről. Csak így alakul, ahogy megpróbálják kiadni magukból a mondanivalójukat. Szóval ez egy férfi film és az alap nehézség a mondanivalójának a megértéséhez, hogy nagyon a materiális dimenzióban személjük a világot. Az emberiség dotált története során sosem voltunk ilyen távol a természettől. Ez a film az én értelmezésemben egy próbálkozás arra, hogy valamennyire erre ráébresszen bennünket és legalább gondolati szinten átértékeljük az anyagi és a valós értékek közötti érzelmi egyensúlyunkat. És persze az anyatermészethez (amely nem csak jó, de hatalmasabb bármilyen emberi érdekcsoport összes pénzénél) való visszanyúlásból táplálkozik. Okosan nem mond ítéletet. Nagyon erős és jó film. Nem is értem, hogyan engedték át az Oscar cenzorok. Talán úgy, mint annak idején az Európa Kiadó számait. Nem látták meg benne a tényleges mondanivalót.

2021-09-13 17:48:12 Kincskereső kisködmön (1968) BudapestBoy (5) #1

Rögtön szögezzük le, ez egy nagyon MAGYAR történet, a kornak, amiben játszódik, mesteri megjelenítése. Megragadó, elgondolkoztató, szomorkás, de nem reménytelenül. Nem véletlenül volt kötelező olvasmány is. Érdekes, hogy ezen produkció után pár évvel, szinte rögtön csináltak egy másik feldolgozást. Ennek oka talán a színessé válás és a modernizálódó társadalomnak jobban megfelelni vágyás. Ami miatt nekem ez jobban tetszik, az egyrészt az erős korhűség, illetve az, ahogy a misztikum, a gyermekek külön szellemi világa, megjelenik benne. De ha valakinek sok ez a modern filmekhez szokott szemnek és agynak avasnak hatható hangulat, nézze meg a másikat. A színészgárda mindkét változatban erős, az már, hogy kinek, melyik jön be jobban, egyéniség és ízlés kérdése.

2021-09-04 10:26:35 The Miracle (1991) / A csoda BudapestBoy (5) #2

A csoda maga az élet. A valós élet, a millió apró csoda, amiből felépül az életünk. Szerintem. Nagyon valódi film. Itt az ír alkoholisták tényleg Paddy-t isznak, a tengerparti város élete sincs degeneratív módon a hatásokért kiszínezve, de még sem unalmas semmi.

2021-09-04 09:34:22 K.O. (1978) BudapestBoy (5) #4

Azért tényleg jó ez a film, mert reális és valós képet fest az adott korszak bokszolói közösségéről (meg persze ez vonatkozik a többi küzdősportra, pl. birkózás, cselgáns is). Lehet érezni, hogy Rényi eltöltött jónéhány órát bokszolók között és akad benne tipikus boxos humor is. Meg az örök második-harmadik érzés is átjön rendesen. A szereposztás is kiváló. A fényképezés viszont szerintem elég szórt minőség, némely snitt eltalált, de van ami szerintem inkább középszerű, olyan érzésre, mintha sietni kellett volna az anyaggal.

Nem szeretem a műfajt. alapvetően nem szeretem ha túl sok az ének. De ez nagyon jól sikerült. Annyira, hogy még a korábban, hasonlóan erős szereplőgárdával (Páger, Bodrogi, további óriások) készült, itt nem felsorolt, elődöt is felülmúlja. Persze a színdarab alap is mestermunka. A duplajelentésű cím is mekkora már, a dalszövegek hihetetlen ötletesek, humorosak, a cselekmény eleve jó történetötlet, vidámságforrás. Itt minden ül, a szereposztás akkora telitalálat, hogy szinte mindenkin azt érezni, nem erőből hanem zsigerből játszik. Talán Haumann egy kicsit erőlködősebben hozza a figurát, de az övé távol áll a színész valós habitusától. Egyedül a cselekmény sekélysége hagyhat kívánnivalót a kritikusoknak, de kell mindig mélyebb mondanivaló? Néha-néha lazuljunk egyet, jól fog esni.

Ez nem teljes ötös. Inkább 4/5-d, de nem is négyes és inkább felfelé kerekítek. Egy alulértékelt és méltánytalanul kevesett játszott film, mely sokkal realisztikusabb a nálunk unalmasra játszott lövöldözős gengszterfilmek többségénél. De fő erénye még sem ez, hanem, hogy nagyjából valós képet fest a bevetési egységek zárt világáról, az egymásra utaltságukról, az együttműködésükről, az összetartozásukról és hogy ők sem sérthetetlenek. Szép munka a fényképezés és az effektek és a többségükben itthon alig ismert szereplők is kitesznek magukért. Az a tanulság meg csak hab a tortán, hogy a fegyveres rablók sem mindig velejükig romlott fickók.

2021-08-21 10:12:20 Az öreg bánya titka (1973) BudapestBoy (5) #2

Na kezdjük az elején XY elvtárs felrendel valakit, egy tehetséges fiatalmembert a hazai filmgyártással foglalkozó szakterület vezetői között. A helyszín Budapest, az időpont valamikor a 60s évek vége. Az illető feszeng, izgul, lehet azt közlik vele mehet a filmgyár fóti egységébe raktárosnak. De nem, az elvtárs közli, hogy minőségi gyermek/ifjúsági filmeket és sorozatokat kell gyártani, ez a legfőbb pártvezetés utasítása. És ez volt a szerencséje a sok százezer gyereknek. Ezért készültek ilyen pompás filmek/sorozatok mint ez. A történetek, még ha nem is annyira izgalmasak, de a remek rendezés és színészi játék következményeként izgalmasak, a gyermeklélek kap pozitív, negatív mintákat, erőszakosság is jelen, de nem a mai filmek degeneratív módján. Igényesség, szabatosság, minőségi tartalom érződik minden képkockán. Köszönjük szépen.

2021-08-14 09:42:26 Balaton Method (2015) BudapestBoy (5) #7

A korábbi kommentek mind abszolút ülnek.
Amivel még kiegészíteném, hogy mindig jó látni milyen tehetséges fiatal muzsikusok indulnak el a pályán Magyarországon. Azután meg már kevésbé jó nézni azt hogyan válnak B vonalas sztárokká és helyettük tök tehetségtelen bandákat nyomnak fel pl. a Sziget nagyszínpadára (nem a Quimby-re gondoltam) meg nyomnak tele TV fellépésekkel. Ez még az ORI öröksége, de miért változna a dolog ha az ottani szürke eminenciások gyerekei, illetve baráti, rokoni köre alkotja a hazai menedzserek derékhadát. A média menedzsermogulok nem a tehetséget, hanem az irányíthatóságot és tömegízlés tompító képességet választják mert nekik is ezt írják elő. De ez film szerencsére még is létrejött valahogy...

Összes komment...