BudapestBoy

Tapasztalat: 503 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 503
Regisztráció: 2020. március 8. (1 év, 3 hónap)
Kedvencnek jelölték: 5 user

Demográfiai adatok

Nem: ?
Születési év: ?
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
L'agression
Agresszió
4 2021-05-23 ?
(1)
Across the Great Divide
Keresztül a Nagy Vízválasztón
4 2021-05-01 ?
(1)
Convoy
Konvoj
4 2021-02-05 3,6
(244)
Sátántangó
 
5 2020-03-28 4,3
(230)
American History X
Amerikai história X
4 2020-03-28 4,5
(1630)
Como agua para chocolate
Szeress Mexikóban!
3 2020-03-28 3,8
(25)
Witness for the Prosecution
A vád tanúja
5 2020-03-28 4,6
(458)
Seven Sinners
Bizsu
4 2020-03-28 ?
(9)
Der blaue Engel
A kék angyal
5 2020-03-28 4,3
(105)
Szegény gazdagok
 
3 2020-03-28 3,6
(74)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2021-05-02 20:58:35 Giant (1956) / Óriás BudapestBoy (5) #28

Déli államok mese egy fiatal srácról, aki olajat talál a földjén, gazdag lesz, de nagyon és persze rádöbben arra, amit még sokan nem tudnak, hogy a pénz nem boldogít, még hatalommal együtt sem. Szerintem ez Dean legkomplexebb szerepe a három ismertből és itt lehet látni, hogy ha nincs az a fatális baleset, akkor biztos más lett volna az amerikai film utána következő 2-3 évtizede, mint ahogy így alakult. Ez a karakter, ez a fajta zsigeri ikonság és társadalomra hatásosság Dean egyéniségének fejlődését és művészeti önfejűségét tekintve talán az USA akkori politikai és gazdasági helyzetére is hatással lehetett volna, persze amennyiben hagyják (és nem történik olyasmi Véle, mint mondjuk Malcolm Xel). Egyfajta filmművészetre levetített the day of the music died, de vissza a filmre, szerintem igenis vannak a filmnek maradandó kockái, például amikor Dean kilépi a saját földjét, mikor rálel az olajra vagy amikor egy kútnál bevizezi a haját. És amit még érdemes lehet megnézni a Tecsöveden van egy aféle fotográfiai werkfilm erről, a forgatás alatt készült képek Taylorról és Deanről. Roppant megkapó és tanulságos. Hol vannak manapság ilyen kapcsolatok sztárok között?

Ez a film egy típikus példája annak, mikor a történetet simán eladják és persze háttérbe is szorítják a fényképezés és természeti környezet szépségei. Abba viszont döbbenetes még csak belegondolni is, 76 óta mennyire erőszakosan változtattuk meg bolygónkat és mennyire sikerült eltávolódnunk a természettől. És tesszük mindezt úgy, közben általános lett a természetvédelemről papolás és az olyan látszat, de ténylegesen a Földet még jobban szennyező trendek, mint az elektromos autózás vagy a termékek gyártattása a világ távoli részein.

Amikor azt gondolod, hogy Te irányítod az életet és az életed aztán rádöbbensz a valóságra. Hogy miért nem vetítik az ilyen filmeket soha a kereskedelmi TV-k? mert az ilyenektől gondolkodni kezdenek az emberek. És az nem jó, legalábbis nekik (az anyagi háttérnek és persze a politikusoknak) nem jó. A film viszont jó, egy rendőrnyomozó, aki azt gondolja, hogy noha több csapatban játszik, de a csapatok működését, Ő tartja kézben. Az élet azonban inkább ilyen. Mint egy Babits vers.

2021-02-05 18:04:35 Convoy (1978) / Konvoj BudapestBoy (4) #22

Négyes, de az erősebb fajtából. Két észrevételem van, az első, hogy azt nem szabad elfelejteni, hogy ez MOZI film, így csupa nagybetűvel. Vannak filmek, amik kiadják TVn vagy monitoron nézve is, ez nem, nem üt úgy. Teljesen más élmény, érdemes megnézni a fényképezést, ebből a szemszögből. A másik, hogy a kamionosokat lenézni vagy úgy gondolkodni, nincs család, felelősség, stb., kissé korlátolt életszemléletet takar. Le a kalappal, vagy a baseball sapkával előttük.

Monumentális víziószerű képlátomás lázálom, szinte egyedülállóan, a teuton lovagok koráról. Persze vannak hibái, de gondoljunk csak utána milyen kevés történelmi jegyzet maradt arról a korról és milyen nehéz lehetett ezt a készítés időpontjában hitelesen ábrázolni. Könyörgöm 38at írunk. Ez szerintem remekül sikerült. napjainkban a digitális, állítólag fejlett technológiák ellenére a korhűségre törekvés szinte kihalt, nézzünk csak meg egy fél epizódot (többet nem nagyon lehet) a mai vikinges sorozatból vagy más nagyjából azonos korról szóló filmet. A másik erénye, hogy aránylagos erőszakossága (akkoriban ilyen volt az élet) gyakorlatilag életkorra tekintet nélkül nézhető.
Egyike azon filmeknek, amiket én személy szerint kötelezővé tennék, lássák a fiatalok milyen lett volna akkoriban élni és megtanulják értékelni helyzetüket.

2020-03-28 16:49:57 Seven Sinners (1940) / Bizsu BudapestBoy (4) #1

Ez a film, gondolom nem véletlenül, nekem kissé a Rejtő könyvek világát idézi meg. Persze azért annyi finom humor nincs benne, de maga a légkör, a kéteshírű mulató, a tengerészek, a bunyók és a repülő kések izgalmas, mára letűnt világról mesélnek. Amikor még a becsület sokat ért, a szerelemért akár meghalni is képesek voltak és senki nem kiáltott rendőrért ha kapott egy pofont vagy egy jobbhorgot, hanem megpróbálta visszaadni.

2020-03-28 12:17:20 Le jaguar (1996) / A jaguár BudapestBoy (5) #1

Ez a film egyfajta vezeklésként is felfogható. A keletkezésének az időpontja körül kezdték meg a nyugati multi konszernek igazán brutálisan kiaknázni a Dél-Amerikai dzsungelvilág és az Amazonas addig aránylag érintetlen ( persze nem a Molnár Gábori értelemben) természeti kincseit. Több ezeken a helyszíneken játszódó film készült akkoriban. Ezek közül nekem ez az egyik kedvencem, mert annak ellenére, hogy nagyrészt Párizsban játszódik, ügyesen jelenik meg benne a nyugati kultúra és az indián benszülött törzsek okkult felfogása közötti kultúrális, szellemi különbségek ábrázolása, illetve az eltérő életfelfogások fúziójának lehetséges megjelenése. Persze ahhoz, hogy ezt értékelni tudjuk képesnek kell lennünk, hogy kiszakadjunk a nyugati, mindent materiálisan leképző szemléletből való átmeneti kilépésre.

Érdekes, hogy ezt a filmet miként pontozta be a KT. Szerintem egyáltalán nem olyan rossz. Ha aprólékosan figyeled van benne egy jó adag amerikai (USA) társadalom kritika. Szerintem ez nem véletlen, ilyen óvatosan és ilyen mennyisségben nem kerülhetett bele. És persze humor is, mely azonban inkább angol, mint amerikai humor és tudom ezt nálunk sokan nem szeretik. A klasszis színészek pedig hozzák a szokásos színvonalukat. De Niro azért ripacs, mert a szerep ezt kívánja.

2020-03-27 08:08:21 Face (1997) / Veszettek BudapestBoy (5) #1

Ez film nekem azért tetszett nagyon, mert egyrészt reálisan, aprólékosan kidolgozva mutat be egy kitervelt rablást. Anglia a 90es évek, igen ilyen volt és igen ilyen rablások, majd ilyen nyomozások voltak. Itt senki sem golyóálló, pláne nem tökéletes. Másrészt az üldözős-osztózkodós részben annyi csavar és meglepő fordulat van, hogy a legtöbb hasonló filmmel szemben, ahol már előre sejthető mi fog történni, itt magam többször meglepődtem. És persze az általános tanulság itt is működik: ne bízz senkiben.

2020-03-26 17:12:22 Keménykalap és krumpliorr (1978) BudapestBoy (5) #3

Ez egy igazi gyöngyszeme a hazai gyermek/ifjúsági filmgyártásnak. Már akkor is az volt, amikor készült és amikor nagyon erős volt az itthoni mezőny és egyre-másra jelentek meg a jobbnál jobb ifjúsági filmek/sorozatok. De ez akkor is totál alapmű és persze ehhez kellett az alapmű regényremek is. Az atmoszférája szenzációs, a cselekmény és történet halad, mindig van izgalom és sosem, egy percre sem válik unalmassá. És tényleg remekel minden színész.
Viszont egy személyes megjegyzés: a szereplői listában talál ha a huszadik Tímár Béla és lehet sokan nem ismerik. Ő egy olyan tehetsége volt a hazai színjátszásnak, akit igen fiatalon ragadott el a halál (akkoriban több másik, fiatal, tehetséges színészt is).
Pár éve leadtak TVn egy a Szentendrei Nyári Fesztiválon játszódó zenés darabot, amiben az egyik főszereplő volt. Döbbenetes tehetségű színész volt.

Összes komment...