BudapestBoy

Tapasztalat: 699 film
Kompetencia: 1 film
Súly: 724
Regisztráció: 2020. március 8. (2 év, 11 hónap)
Kedvencnek jelölték: 4 user

Demográfiai adatok

Nem: ?
Születési év: ?
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar
Wong Foo, kösz mindent! - Julie Newmar
5 2023-02-03 2,9
(58)
The Revenant
A visszatérő
3 2023-01-30 3,8
(874)
Civil a pályán
 
4 2023-01-28 3,3
(47)
Wayne's World
Wayne világa
3 2023-01-22 3,3
(358)
Dances With Wolves
Farkasokkal táncoló
4 2023-01-19 4,1
(717)
Robin Hood: Men in Tights
Robin Hood, a fuszeklik fejedelme
2 2023-01-19 3,3
(426)
Letyat zsuravli
Szállnak a darvak
5 2023-01-17 4,4
(165)
Ferris Bueller's Day Off
Meglógtam a Ferrarival
2 2023-01-16 3,6
(422)
Legally Blonde
Doktor Szöszi
3 2023-01-15 2,8
(696)
Legally Blonde 2: Red, White & Blonde
Doktor Szöszi 2.
2 2023-01-15 2,2
(385)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Sok dologban meglehetősen konzervatív vagyok, ennek ellenére azt gondolom, igazán jól sikerült alkotás ez. A világ, amibe bepillantást enged, zárt, bizarr és érdekes és azáltal, hogy kilépnek ebből, a nagyvárosi klubok zárt világából és egy kocsival indulnak el a vidéki, sok szempontból álszent amerikai vidéken keresztül, lényegében szinte egy bemutató turnévá válik a film. Bemutató, de nem propagandatív, véletlenül sem sugallja senkinek, hogy váljon olyanná, mint ők, inkább az lehetett a törekvés, hogy az ismeretlen és talán távolról megvetendő kultúra szerethető és emberi oldalát is bemutassa. És az, hogy a már-már sokkolóan őszinte és szókimondó hozzáállás sok helyzetet megoldhat, szemben a mindent szőnyegalá söpréssel és megjátszással. A három főszereplő "csaj" megmutatja, hogy azért, mert valaki nőnek öltözik, lehet sok dologban férfiasabb egy kovbojkalapos macsónál.

Szerintem nagyjából ezzel a filmmel kezdődött az amerikai középosztály szellemi és persze ennek folyománya képpen erkölcsi majd anyagi tudatos lezüllesztése. Felületesen nézve egy könnyed, poénos (persze sekélyes) ifjúsági vígjáték. A probléma azonban az, hogy aljas és szerintem direkt módon éppen azt a kialakuló és önálló személyiséggé váló korosztályt célozza, amelyik például a tárgyiasult és valóságos drogokra is - nem csak a szellemiekre - a leginkább nyitott. Mert ezzel a filmmel semmi mást nem szívhattak magukba, mint az oktatási intézmények és a magasabb kultúrák tudatos lenézését a csillogó és látszat dolgok piedesztálra emelését. Ez a film a szememben nem más, mint az ekkoriban nálunk leforgatott tartalmas és szellemileg értékes ifjúsági filmek mai értelemben vett celebritás tudatos és erkölcsileg kigyomlált hype változata.

2023-01-03 16:00:47 Keserű igazság (1956) BudapestBoy (3) #6

Várkonyi Zoltán munkásságát igen kedvelem. Szerintem az egyik legjobb hazai rendező volt és színésznek sem volt utolsó. De bevallom, ez a film nem tetszett. Végigolvasva a megelőző kritikákat vagy inkább dicséreteket, alapvetően korrektnek tartom a leírtakat de én nem csodálkozom rajta és teljesen érthetőnek tartom miért nem engedték a keletkezésének időpontjában moziba. Tudom, hogy akkoriban annyi hasonló és sokkal nagyobb visszhangú, hatású, jóval több áldozatot szedő baleset történt, hogy nem értem az eset választást és több logikai hiba is van a filmben. A hibák oka biztosan az, hogy Várkonyi egy bohém művészlélek volt, aki mindent tudott a filmkészítésről és a színészetről de gyaníthatóan keveset az építetésről, az ipari állami cégek munka és strukturális rendszeréről, a baleseti vészhelyzetek utáni protokollról. Csak akkor viszont és szerintem itt hibádzik valami, hogy miért nyúlt bele pont ebbe a témába. Lehet, hogy tényleg megérezte a közelgő forradalom szellemi előszelét, de akkor sem hiszem, hogy a számára inspirációként ható erők hatására a számára legjobb témához, a legjobb módon nyúlt volna. Valahogyan nem természetes a film, nem éreztem, ellentétben Várkonyi több alkotásával, azt a zsigeri zsenialitást és azt a könnyedd, kisujjból kirázott remekmű hatást. De persze mindenki láthat mást, érezhet mást egy műről és ez így van jól.

2023-01-02 22:11:57 János vitéz (1939) BudapestBoy (3) #1

Köszönet érte, hogy egyáltalán leadtak egy fellelt kópiát. Az eredeti művet Bakonyi Károly eléggé átírta, talán a könnyebb, daljátéki feldolgozás miatt, de nekem így egyrészt a megnyírbálással sokminden élményként elveszett a műből, több fontos és izgalmas cselekmény is menesztve lett, másrészt jelentősen változtatott, pl. az egyik főszereplővé avanzsált huszár konkurenssel.
A csatajelenetek megmosolyogtatóak, a vágás totál amatőrnek hat, a színészi játék még úgy-ahogy elviszi a produkciót. Dajka Margit viszont számomra meglepően szép volt fiatalon.

2023-01-01 15:53:13 Petőfi (1977) BudapestBoy (4) #1

Most, hogy leadták az M5n volt alkalmam felnőttként megnézni, azt gondolom kihozták belőle a majdnem maximumot. Erős négyes ez. Józsa Imre szerintem jól eltalált választás volt a címszerepre és az általam nem igazán kedvelt munkásságú Horváth Ádám is azt tette le az asztalra, amit a téma szellemisége alapján elvárhatott a néző. Persze a költő halálának körülményei és az e köré szövődött legenda és fantáziavilág okán a mai napig ellentmondásos az életrajzi film lezárása, de személy szerint én ebben, a filmben szereplő, verzióban hiszek.

2022-12-29 22:51:16 A Tenkes kapitánya (1965) BudapestBoy (4) #11

Gazdaságilag biztos érthető döntés volt mozifilmet készíteni a sorozatból, de azáltal, hogy azt nyírbálták össze - mással is - sokminden elveszett belőle és nem is lett annyira kerek a történet sem. A mű alapstory-ja egyébként valós történelmi szálat próbál kissé nagyobbra gombolyítani a ténylegesnél és talán szerencsésebb lett volna a mozifilmet teljesen új produkcióként kicsit később létrehozni, de az akkori történelmi filmdömpingben valahogyan ez a döntés született.
Ami még a film és persze a sorozat javará írható, hogy nagyon jók a jelmezek, kellékek és nagyjából reális képet fest a korszak hadakozási/harcászati szokásairól. Nevetséges, hogy sok modern műben ezekkel a fegyverekkel többszáz méterről halálpontos lövést adnak le, a mai fegyverekre jellemző csőtorkolati sebességgel. Vujicsics Tihamér zenéje nagyszerű.

2022-12-24 15:41:42 Tüskevár (2012) BudapestBoy (2) #16

A legnagyobb hibája még csak nem is a szereplő választás. Pedig Kengyel és Bütyök karakterére az író biztosan összevonta volna a szemöldökét. A jelmeztervező - akik pedig még a gyengébb magyar filmekben is erőset hoznak - talán a rendező kérésére adta lejebb. Legjobban a természet szeretete hiányzik itt kérem szépen. Na azt nem sikerült semennyire sem letükrözni. És ez az ami sütött a 67-s verzióból. Hogy ahogy megnézték, ezrek, talán tízezrek szerettek volna Tutajosok lenni egy nyárra. És ez az ami miatt óriási teher volt a vállakon, de valahogy, mintha túl lazára vették volna. Pedig ez nem olyan téma, nem olyan kulturális örökség, amit minálunk, itt Magyarországon, félvállról lehetett volna venni. Mert a fiatalságnak igenis szüksége lenne arra, hogy megtanuljon legalább alkalmanként összhangban és harmóniában élni a természettel. Annyi csodálatos része van az országnak, még is döbbenten látom, a közvetlen baráti körökben is, hogy a mai gyerekek egy része hamarabb lát wellnessszállót, mint túraösvényt vagy holtágakat. És hamarabb mennek az olasz vagy akár a horvát tengerpartra (persze ott is vannak gyönyörű helyek) vagy még egzotikusabb helyekre, mint a Berekbe. Mert ha gyerekként nem szeretik meg a természetet, akkor felnőttként egy könnyed laza mozdulattal írnak alá olyan szerződéseket, amivel egy erdős, ligetes hegyoldalt lakóparkká változtatnak vagy lecsapoltatnak egy kis mocsaras rétet. A zárószám meg tényleg a Fekete István féle filozófia arculcsapása.

Pár szó magáról a jelenségről inkább, mint a filmről. Statham ezzel a filmmel indult el, szerintem teljesen alaptalanul a szupersztárság felé. Nem a film annyira rossz, hanem Ő egyáltalán nem jó színész. De a producerek nem filmesztéták és az átlag mozinéző, akik jegyet vesznek a plázákba, közel sem olyan vájtszemű nézők, mint akik itt jelen vannak. Sajnálatos ez a Rock/Statham féle akciófilm dömping, de a nézettségi adatok következménye. Az meg, már mint a nézettségi adatok, egy kitartó és szívós népbutítás eredménye, a nemzetközi és hazai mainstream médiák fő részvényesei nem véletlenül cimborái, rokonai vagy üzlettársai a producereknek. A nép meg eszi ha cirkuszt (és persze kenyeret) kap. Természetesen nem lehet lenézni és egy ténylegesen magasabb szintről sajnálkozva gondolni azokra, akik nem látnak a dolgok mögé, nem keresnek magasabb szintű kulturális élményeket. Az igazság szerintem az, hogy mi marginalizálódunk akár akarva (ahogy szerintem főleg a fővárosi értelmiség egy része teszi) , akár törvényszerű okokból. A megoldást pedig nem tudom, a szűk környezetre persze lehet és kell is hatni valamilyen szinten, de mérhető és főleg az internetes közösségi média felületeket bújó fiatalokat is elérő stratégia nem a mi kezünkben van. És akik kezében van, azok meg elérik, hogy azokat a filmeket nézzék, amiket ők akarnak. Ideértve az ún. hazai "művészmozik" szintesését és filmpaletta beszűkülését, mely véleményem szerint szintén nem a véletlen műve. Hol és hogyan nézzenek tartalmas és valódi élményeket nyújtó filmeket a nézők? Szerintem ez ördögi kör és amíg nem fog változni a globális politikai helyzet addig a morális átlagszint további csökkenése várható több okból is. Szóval ezeket a filmeket, ezeket a sztárokat a nézők emelték fel, de azért mert felemeltették velük a saját alacsony szintentartásuk céljából.

Mint film értelmezhetetlen. Készítésének oka, motivációja számomra talány.
Nem csak a történet nem áll össze, de a párbeszédek is úgy ugrálnak, mintha két elmebeteg csevegne egy zárt osztályon. Azonban aki vígjátéknak gondolja hamar rájön, hogy vicces jelenet sem akad benne. Néhány filmzene dal és természeti kép ami egyedül ér valamit ebben a nem is tudom micsodában.

Az igazán nagy színészeket és színésznőket mindig is az jellemezte, persze egyebek mellett, hogy tudtak nemet mondani szerepkre (meg persze az azokkal járó pénzkötegekre) melyekkel elárulták volna magukat és amelyekkel megalázkodtak volna művészetileg. Witherspoonal az a legfőbb probléma, hogy Ő szinte csak ilyeneket vállalt el. Pedig szerintem nem annyira tehetségtelen, mind amilyen kategóriájú filmekben lett egy időben szinte kötelező kellék. Nem hiszem, hogy amikor színésznek állt, ilyen filmek jártak az eszébe, hogy milyen nagyszerű is lenne eljátszani ezeket a szerepeket. Remélem ahogy idősödik rájön, hogy eddig mit tett le a képzeletbeli szakmai asztalra és megmutatja az oroszlánkörmeit is, akár kevesebb gázsiért is. A film egyébként bűn rossz.

Összes komment...