berto

Tapasztalat: 5528 film
Kompetencia: 21 film
Súly: 6053
Regisztráció: 2006. április 11. (13 év, 1 hónap)
Kedvencnek jelölték: 19 user

Kedvencek

Rendezők: Billy Wilder, Clint Eastwood, Giuseppe Tornatore, Henri-Georges Clouzot, Jean-Pierre Melville, Orson Welles
Színészek: Alain Delon, Benedict Cumberbatch, Bette Davis, Charlize Theron, Colin Firth, Emma Thompson, Ingrid Bergman, Javier Bardem, Jean-Louis Trintignant, Jennifer Connelly, Kristin Scott Thomas, Marlene Dietrich, Meryl Streep, Russell Crowe
Műfajok: dráma, film noir, krimi, thriller

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1949
Lakhely: Zalaegerszeg

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Arctic
Sarkvidék
4 2019-05-26 3,7
(62)
Saving Silverman
Nő a baj
1 2019-05-26 2,6
(151)
A pályaudvar lovagja
 
4 2019-05-24 ?
(8)
Toto le héros
Toto, a hős
2 2019-05-24 3,8
(20)
The Stranger Beside Me
A Ted Bundy sztori
3 2019-05-24 2,9
(17)
Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile
Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány
4 2019-05-23 3,4
(17)
Pop Aye
 
4 2019-05-22 ?
(2)
Drága kisfiam!
 
3 2019-05-21 ?
(5)
Le prix du danger
A kockázat ára
4 2019-05-20 3,6
(17)
The Highwaymen
 
4 2019-05-19 3,4
(34)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2019-05-03 11:43:46 The Last of Sheila (1973) berto (3) #3

A főoldalon szereplő ismertetés nem erről a filmről szól! Tévedésből - valószínűleg - a "Sheila Levine Is Dead and Living in New York" című 1975-ös darab rövid tartalma.

2019-04-25 22:54:14 Our Planet (2019) berto (5) #1

Arra bíztatok mindenkit, hogy ha van lehetősége, feltétlenül nézze meg ezt a mesterművet! Ez a nagybetűs Természetfilm. Csodálatos felvételek sorjáznak benne, közte olyanok is, amelyeket még soha nem láthattunk (kék bálnák, szibériai tigris, stb.) A legfontosabb a film üzenete: az elkövetkező két évtizedben ökológiai katasztrófa fenyeget! Földünk helyzete közel áll ahhoz, hogy lakhatatlan pusztasággá változzék. Az emberiség sorsáról való döntés a kezünkben van, a globális felmelegedést és a környezetvédelmet nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni. Jelenlegi ismereteink szerint nincs egy másik Föld, itt kell élhetőbb körülményeket teremteni. Az azonnali szemléletváltás sürgető kényszer, amelynek megértéséhez ez a csodás sorozat nagyban járul hozzá.

2019-04-20 10:37:31 Budapest (1998) berto (2) #3

Koncepciójában alapvetően elhibázott „városbemutató” kisfilm. Budapest a téma, de szinte semmit sem lehet megtudni a városról. Gyakran használt kifejezés, hogy a „vizek városa”, nna ezt tényleg bemutatja. Uszodák, strandok képei elárasztják ezt az egészen másra hivatott össze-vissza vagdalt dokumentumnak szánt darabot. Funkciótalan szereplők lézengenek benne cél és értelem nélkül. Sok esetben még a kutyafuttában bemutatott híres épületek nevét sem tudhatjuk meg. Filmetűdként valamivel jobban funkcionálna, de akkor a címében ne ígérjen áttekintő képet a magyar fővárosról!

2019-02-01 14:38:57 The Wife (2017) / A férfi mögött berto (4) #4

Kedves "Bubu" KT-és társam!
Érdemes ellátogatni a közeli könyvtárba, ugyanis a film irodalmi alapja, Meg Wolitzer könyve (The Wife, 2003) magyar fordításban „Útközben” címen jelent meg már 2016-ban(!) a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában. Jó olvasást kívánok!
Üdvözlettel: berto

előzmény: Bubu (#3)

Nagy meglepetés volt számomra, hogy a „Péntek Rézi” olasz változata mellett ez a film is magyar „ősökkel” rendelkezik. Ladislao Vajda (Vajda László) „Magdát kicsapják” cimű 1938-as vígjáték (Turay Ida, Tolnay Klári, Páger Antal) olasz újragondolása. Az irodalmi alapot Kádár Miklós és László színdarabja adta. Milyen alapvető művészi változást élt meg a rendező Vittorio De Sica, hogy ilyen kommersz darab rendezése után évekkel később olyan örökbecsű filmeket készített, mint a „Biciklitolvajok”, vagy „A sorompók lezárulnak”. Igaz, kellett hozzá egy igazi rendszerváltozás is.

Sajnálatos elírás van az adatlapon: a Rendőrfőnök szerepében Schneider Zoltán, nem pedig Schmied Zoltán látható. Ő a vidékről felhelyezett nyomozót (Zoltánt) alakítja.

A Lino Ventura által játszott Lancelin keresztneve nem Jeanne, hanem Jean! A vonatból kilökött feleségének volt Jeanne a keresztneve.

Egyes források alapján ez a film volt az un. pilot-ja a sorozatnak, de van olyan vélemény is, hogy nem. Mindenesetre, ha nem is hatalmas durranás, egyszer nézhető volt. A meglepően fiatal Peter Falk még nem teljes vértezetben szerepelt, a kutyája és a rozoga autója még hiányzott, de az egész újnak kinéző ballonkabát, az állandó szivarozás és az ajtóból való visszafordulás utáni utolsó kérdés már megvolt. Nagyon feldobta ezt a filmet és a megszámlálhatatlan epizódból álló sorozatot is Szabó Gyula káprázatos szinkronja. Nélküle sokkal kevesebbet ért volna a széria. Amikor anno ment az egyetlen TV csatornán, mindenki ezt nézte, igaz nem is volt más választás.

2018-06-21 22:32:05 A Főnök (1972) berto (4) #1

Az „átkos” három T (Tiltás, Tűrés, Támogatás) időszakában születtek nagyon jó TV-játékok is. Ilyen a Goffredo Parise néhány évvel korábban megjelent könyve alapján készített darab is. Az önkényuralom sajátosságait bemutató történet ma már azért is élvezetes, mert már sajnos nem élő nagy színészek játékát csodálhatja a néző. A fiatalon elhunyt Tímár Béla mellett többek között Bulla Elma, Pécsi Sándor, Major Tamás, Márkus László alakítása emlékezetes.

2018-03-07 15:21:29 Budapest Noir (2017) berto (2) #13

Nem volt olyan elementáris olvasmányélmény Kondor Vilmos azonos című krimije, hogy tűpontosan visszaemlékezzek rá, de még így is, a kissé homályos emlékeim alapján bizton állíthatom, hogy a könyv nagyságrendekkel jobb, mint a film! Pedig a forgatókönyv egyik írója maga a szerző. Nem értem, hogy mehetett bele a könyve zanzásított filmváltozatába. Legjobb esetben is egy odakent TV-játék színvonalát sikerült hozni. Gondolom, hogy elsősorban a rendezőnő a hibás, mivel Éva Gárdos (sic!) ex vágóként vajmi keveset ért a direktorsághoz, neki eddig az volt a feladata, hogy a rendező utasításai alapján vágja és összeillessze a snitteket. Nem éppen a legalkalmasabb iskola! Vajon miért őt bízták meg a rendezéssel? Amerikából jöttem és mindent tudok a filmkészítésről? Itthon pedig a sokkal tehetségesebb igazi filmrendezők sorra kapják vissza az elutasított filmterveket. Felvetődik az a kérdés is, hogy, ha már nem is kevés (900 millió!) magyar pénzből született, nem kellett volna valamilyen ténylegesen megtörtént magyar bűnügyet a vászonra vinni, sajnos jócskán van belőlük. Ehelyett az epigon Humphrey Bogart jelent meg a vásznon Kolovratnik Krisztián reszelős hangján, nehezen érthető beszédjével. Az az indoklás, hogy egy noir jellegű darab külföldön is érdeklődést kelthet, meglehetősen csalóka, hiszen ha egy néző hamisítatlan film-noirt szeretne, garmadával talál angolszász darabokat, benne jól ismert sztárokkal, nem ilyen - hazánkon kívüli - noname szereplőkkel (bocsánat a kifejezésért!) Amennyiben még élne Dashiell Hammett, és kitalált nyomozó hőse Sam Spade plágiumot emlegetve berzenkednének, hiszen a „Véres aratás” számos ponton – fogalmazzunk enyhén! – hasonlít a filmre, egyes figurák szinte annak a könyvnek a lapjairól vállaltak „vendégszereplést”, lásd Vörös Margó figuráját. Ezzel a darabbal a magyar közönségfilm csak veszített, bár eddig sem voltunk elkényeztetve.

Összes komment...