berto

Tapasztalat: 5466 film
Kompetencia: 15 film
Súly: 5841
Regisztráció: 2006. április 11. (12 év, 11 hónap)
Kedvencnek jelölték: 19 user

Kedvencek

Rendezők: Billy Wilder, Clint Eastwood, Giuseppe Tornatore, Henri-Georges Clouzot, Jean-Pierre Melville, Orson Welles
Színészek: Alain Delon, Benedict Cumberbatch, Bette Davis, Charlize Theron, Colin Firth, Emma Thompson, Ingrid Bergman, Javier Bardem, Jean-Louis Trintignant, Jennifer Connelly, Kristin Scott Thomas, Marlene Dietrich, Meryl Streep, Russell Crowe
Műfajok: dráma, film noir, krimi, thriller

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1949
Lakhely: Zalaegerszeg

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Twilight Zone: The Movie
Homályzóna - A film
2 2019-03-25 3,2
(118)
After the Thin Man
A cingár férfi nyomában
5 2019-03-24 4,3
(31)
Soshite chichi ni naru
A fiam családja
4 2019-03-23 4,2
(40)
En Sång för Martin
Dal Martinért
4 2019-03-23 ?
(3)
Janus
 
4 2019-03-22 3,4
(22)
Édes Emma, drága Böbe
 
3 2019-03-22 3,7
(113)
Doppio delitto
Kettős gyilkosság
2 2019-03-21 ?
(5)
Boy Erased
Kitörölt fiú
4 2019-03-21 ?
(7)
Manbiki kazoku
Bolti tolvajok
4 2019-03-20 4,3
(64)
Amerikából jöttem...
 
4 2019-03-19 ?
(4)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2019-02-01 14:38:57 The Wife (2017) / A férfi mögött berto (4) #4

Kedves "Bubu" KT-és társam!
Érdemes ellátogatni a közeli könyvtárba, ugyanis a film irodalmi alapja, Meg Wolitzer könyve (The Wife, 2003) magyar fordításban „Útközben” címen jelent meg már 2016-ban(!) a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában. Jó olvasást kívánok!
Üdvözlettel: berto

előzmény: Bubu (#3)

Nagy meglepetés volt számomra, hogy a „Péntek Rézi” olasz változata mellett ez a film is magyar „ősökkel” rendelkezik. Ladislao Vajda (Vajda László) „Magdát kicsapják” cimű 1938-as vígjáték (Turay Ida, Tolnay Klári, Páger Antal) olasz újragondolása. Az irodalmi alapot Kádár Miklós és László színdarabja adta. Milyen alapvető művészi változást élt meg a rendező Vittorio De Sica, hogy ilyen kommersz darab rendezése után évekkel később olyan örökbecsű filmeket készített, mint a „Biciklitolvajok”, vagy „A sorompók lezárulnak”. Igaz, kellett hozzá egy igazi rendszerváltozás is.

Sajnálatos elírás van az adatlapon: a Rendőrfőnök szerepében Schneider Zoltán, nem pedig Schmied Zoltán látható. Ő a vidékről felhelyezett nyomozót (Zoltánt) alakítja.

A Lino Ventura által játszott Lancelin keresztneve nem Jeanne, hanem Jean! A vonatból kilökött feleségének volt Jeanne a keresztneve.

Egyes források alapján ez a film volt az un. pilot-ja a sorozatnak, de van olyan vélemény is, hogy nem. Mindenesetre, ha nem is hatalmas durranás, egyszer nézhető volt. A meglepően fiatal Peter Falk még nem teljes vértezetben szerepelt, a kutyája és a rozoga autója még hiányzott, de az egész újnak kinéző ballonkabát, az állandó szivarozás és az ajtóból való visszafordulás utáni utolsó kérdés már megvolt. Nagyon feldobta ezt a filmet és a megszámlálhatatlan epizódból álló sorozatot is Szabó Gyula káprázatos szinkronja. Nélküle sokkal kevesebbet ért volna a széria. Amikor anno ment az egyetlen TV csatornán, mindenki ezt nézte, igaz nem is volt más választás.

2018-06-21 22:32:05 A Főnök (1972) berto (4) #1

Az „átkos” három T (Tiltás, Tűrés, Támogatás) időszakában születtek nagyon jó TV-játékok is. Ilyen a Goffredo Parise néhány évvel korábban megjelent könyve alapján készített darab is. Az önkényuralom sajátosságait bemutató történet ma már azért is élvezetes, mert már sajnos nem élő nagy színészek játékát csodálhatja a néző. A fiatalon elhunyt Tímár Béla mellett többek között Bulla Elma, Pécsi Sándor, Major Tamás, Márkus László alakítása emlékezetes.

2018-03-07 15:21:29 Budapest Noir (2017) berto (2) #13

Nem volt olyan elementáris olvasmányélmény Kondor Vilmos azonos című krimije, hogy tűpontosan visszaemlékezzek rá, de még így is, a kissé homályos emlékeim alapján bizton állíthatom, hogy a könyv nagyságrendekkel jobb, mint a film! Pedig a forgatókönyv egyik írója maga a szerző. Nem értem, hogy mehetett bele a könyve zanzásított filmváltozatába. Legjobb esetben is egy odakent TV-játék színvonalát sikerült hozni. Gondolom, hogy elsősorban a rendezőnő a hibás, mivel Éva Gárdos (sic!) ex vágóként vajmi keveset ért a direktorsághoz, neki eddig az volt a feladata, hogy a rendező utasításai alapján vágja és összeillessze a snitteket. Nem éppen a legalkalmasabb iskola! Vajon miért őt bízták meg a rendezéssel? Amerikából jöttem és mindent tudok a filmkészítésről? Itthon pedig a sokkal tehetségesebb igazi filmrendezők sorra kapják vissza az elutasított filmterveket. Felvetődik az a kérdés is, hogy, ha már nem is kevés (900 millió!) magyar pénzből született, nem kellett volna valamilyen ténylegesen megtörtént magyar bűnügyet a vászonra vinni, sajnos jócskán van belőlük. Ehelyett az epigon Humphrey Bogart jelent meg a vásznon Kolovratnik Krisztián reszelős hangján, nehezen érthető beszédjével. Az az indoklás, hogy egy noir jellegű darab külföldön is érdeklődést kelthet, meglehetősen csalóka, hiszen ha egy néző hamisítatlan film-noirt szeretne, garmadával talál angolszász darabokat, benne jól ismert sztárokkal, nem ilyen - hazánkon kívüli - noname szereplőkkel (bocsánat a kifejezésért!) Amennyiben még élne Dashiell Hammett, és kitalált nyomozó hőse Sam Spade plágiumot emlegetve berzenkednének, hiszen a „Véres aratás” számos ponton – fogalmazzunk enyhén! – hasonlít a filmre, egyes figurák szinte annak a könyvnek a lapjairól vállaltak „vendégszereplést”, lásd Vörös Margó figuráját. Ezzel a darabbal a magyar közönségfilm csak veszített, bár eddig sem voltunk elkényeztetve.

2018-03-05 13:20:26 [Megérdemelte-e az Oscart...] berto #10585

Nem és NEM! Ez a válaszom a topikban feltett kérdésre. Nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen értéket láttak a díjazott Disney nívójú (és akkor még fel is értékeltem!), kerti törpe fejű rendező förmedvényében. Mese felnőtteknek? A rusnya női főszereplő (Sally Hawkins) és a mélységes undort és hányingert keltő vízi szörny szerelme a jó ízlés minden határát átlépte. Az ellenérzésem a legjobb idegennyelvű filmre is vonatkozik! Az az üzenete, hogy aki nem elégedett a saját nemével, az sürgősen operáltassa át magát? Lelke rajta, de ne tegye tönkre egy idős családos férfi életét! Az még adott volna némi pluszt a filmhez, ha Marina szerepét egy férfi játszotta volna, de így, az erősen maszkulin jellegű Daniela Vega szerepeltetésével ezt az esélyt is elpuskázták. Egy ilyen filmet a „Szeretet nélkül”, vagy a „Testről és lélekről” mellé állítani óriási baklövés, amely az Akadémia teljes alkalmatlanságát bizonyítja. A döntéseiket nem idegeskedéssel és dühöngéssel, hanem egy vállrándítással kell elintézni.

2018-02-27 20:44:32 Örök tél (2018) berto (3) #14

A film - ki tudja meddig - ezen a linken megtekinthető.

2018-01-28 18:21:23 Chair de poule (1963) berto (5) #1

Fittyet hányva a „Nouvelle Vague” egyre inkább eluralkodó irányzatának a 70 felé közeledő Julien Duvivier 1963-ban megrendezett egy vérbeli, régi stílusú, teljes joggal fim-noirnak is minősíthető bűnügyi filmet. Irodalmi alapból dolgozott, James Hadley Chase (1906-1985) brit krimi író munkája, de a forgatókönyvet ő és René Barjavel (magyarul két műve olvasható: A mimóza bosszúja és A nagy titok) írták. A kezdeti sikertelen széftörési akció, amit két barát, Daniel (Robert Hossein) és Paul (Jean Sorel) a tulaj hirtelen megérkezése miatt kénytelen félbeszakítani, gyilkossággal végződik, az elkövetőt, Danielt megsebesítik és börtönbe csukják. Egy év múlva egy másik börtönbe szállítás közben Daniel megszökik és egy jólelkű benzinkút Thomas nevű tulajdonosa munkát ajánl neki. A történetnek ez a része kísértetiesen hasonlít „A postás mindig kétszer csenget” szituációjára annyiban is, hogy az idősödő tulajdonosnak van egy szexi felesége (Catherine Rouvel eléggé szokványos alakítása), aki erősen vágyakozik a férj széfben őrzött vagyonára, amit egyedül ő szeretne birtokolni. (Raymond Chandler plágiummal is vádolta a kollégát, bár ebben az esetben nem az ő írásából történt a másolás.) A cselekmény pergő folytatása azonban - a végső tragikus befejezést nem számítva -, eltér az említett regénytől, illetve annak számos filmadaptációjától. Az említett hasonlóság ellenére a film megtekintésre érdemes, végig izgalmas, sodró lendületű.

Összes komment...