berto

Tapasztalat: 4522 film
Kompetencia: 68 film
Súly: 6222
Regisztráció: 2006. április 11. (10 év, 10 hónap)
Kedvencnek jelölték: 18 user

Kedvencek

Rendezők: Billy Wilder, Clint Eastwood, Giuseppe Tornatore, Henri-Georges Clouzot, Jean-Pierre Melville, Orson Welles
Színészek: Alain Delon, Bette Davis, Colin Firth, Emma Thompson, Ingrid Bergman, Javier Bardem, Jean-Louis Trintignant, Jennifer Connelly, Kristin Scott Thomas, Marlene Dietrich, Meryl Streep, Russell Crowe
Műfajok: dráma, film noir, krimi, thriller

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1949
Lakhely: Zalaegerszeg

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
A Street Cat Named Bob
 
4 2017-02-26 ?
(8)
Mr. & Mrs. Smith
Mr. és Mrs. Smith
2 2017-02-26 2,9
(1039)
Passengers
Utazók
3 2017-02-25 3,2
(124)
An Officer and a Gentleman
Garni-zóna
2 2017-02-24 3,7
(83)
Des gens sans importance
Jelentéktelen emberek
4 2017-02-22 ?
(7)
Flic ou voyou
Zsaru vagy csirkefogó
4 2017-02-22 3,6
(62)
La guerre est finie
A háborúnak vége
4 2017-02-22 4,0
(11)
Partir
Új élet
3 2017-02-21 3,5
(12)
Il tigre
A tigris
4 2017-02-20 3,4
(11)
Planet Earth II
Bolygónk, a Föld 2.
5 2017-02-19 4,9
(15)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2017-02-07 17:20:19 [Kritikus kód] berto #1823

Kedves ismeretlen szerkesztő hölgyek és urak!
Nagyon szépen kérem, hogy szüntessétek meg a folyton felugráló "Értesítéseket", mert számomra roppant zavaró. Elég sok filmet nézek és értékelek és mindig azt hiszem a kék jel feltűnésekor, hogy valami fontos, de aztán kiderül, hogy X vagy Y írt egy az általam értékelt filmhez egy nekem teljesen érdektelen kommentet. Néha 6-8 is megjelenik. Vannak kedveltjeim, az ő véleményüket meg szoktam nézni, de a random hozzászólások nem érdekelnek. Esetleg lehetne egy olyan opció, ahol ki lehet kapcsolni a megjelenést?
Elnézést kérek, ha valakit ezzel a kéréssel megbántottam, nagyon nagyra értékelem az önzetlen munkátokat, nem is tudom mi lenne velem a KT nélkül, hiszen minden nap ezzel az oldallal kelek és fekszem, olyan lenne, mintha a fél karom hiányozna.
Köszönettel és üdvözlettel: berto (Hadnagy Róbert, nyugdíjas könyvtáros)

2017-02-06 19:20:32 Dani (1957) berto (4) #1

Szívfacsaró dráma 1957-ből. Meglepetésre teljességgel mentes a politikától, az érzelmek játszanak benne főszerepet, meg a szépséges Bara Margit és Tolnay Klári. A bevezető képsorok nagyon emlékezetesek, mintha egy a harmincas években készített klasszikus francia melodráma lenne. A film lezárása nekem különösen tetszik, minden a néző fantáziájára van bízva. A felnőtt szereplők mindegyike erkölcsileg elítélhető, csak sajnos a „bűneik” miatt az ártatlan 12 éves Dani szenved.

2017-01-21 10:59:23 The BFG (2016) / A barátságos óriás berto (4) #21

Ki gondolta volna, hogy az orosz kém Spielberg utolsó előtti filmjéből ilyen remek alakításra is képes? A kémek hídjában minden mimika nélkül csak azt hajtogatta háromszor, hogy „használna?” Ennek ellenére valóságos díjözönben részesült. Ebben a filmben pedig HABÓ szerepében igazi színészi teljesítményt nyújtott. A kalandos életű Dahl meseregényét filmvászonra adaptálni merész vállalkozás, de a rendezőnek ragyogóan sikerült. Látványos, varázslatos mesevilágot teremtett, amely néha eltér az eredeti műtől, de ez nem válik a hátrányára. A modern filmes trükkök egész arzenálját felvonultatva követhetjük Szofi és HABÓ történetét. Sokan horrornak jellemzik, de ha ez igaz, akkor a Jancsi és Juliska és a Piroska és a farkas is az! Nem hiszem, hogy a mai gyerekekben félelmet keltene a kilenc ocsmány óriás megjelenése, mert a TV-ben látható animációs szemetek néha sokkal rémisztőbb alakokat jelenítenek meg. Feltétlenül meg kell említeni Nagy Sándor (nem hivatásos műfordító!) magyarra való átültetését, a HABÓ-ra jellemző rengeteg szellemes szófacsarás élvezetes pluszt nyújt a látvány mellett. Még egy pozitívum: Szofi (Ruby Barnhill) végre nem picsogós gyerekhangon szólal meg, hanem Györke Laura hangján, amelyet sok-sok szinkron-színésznő irigyelhetne meg, mert ez a szövegmondás tökéletes. Minden szavát jól lehet érteni, külön élmény volt. Schnell Ádám szinkronja sokkal jobb volt Rylence hangjaként, mint Scherer Péter reszelős orgánuma.

2017-01-16 19:19:27 La La Land (2016) / Kaliforniai álom berto (2) #41

Ingyen mozijegyet nyertem egy filmes oldaltól, és a nyeremény felhasználhatósága kötve volt egy adott mozilánchoz, viszont ott csak ezt az egy filmet játszották, amit nézhetőnek ítéltem. Szerencsére pénzt nem adtam érte, így igaz az a mondás, hogy „olcsó húsnak híg a leve”. Hozzáteszem, hogy nem utálom a musicaleket, pl. kedvencem a Kabaré, meg a Chicago, de a negyvenes évek amerikai látványos revüfilmjeit is kedvelem, főleg ha Fred Astaire, Ginger Rogers, Gene Kelly énekel és ropja a táncot. Nekem eleve gyanús volt a Golden Globe díjözön, részint azért, mert a mostanában díjazott filmek általában nálam nem nyerők, másrészt pedig a rendező előző filmjét is a mennyekbe dicsérték én meg eléggé unatkoztam rajta, J. K. Simmonst pedig a pokolba kívántam. Olvasva a kritikákat és a hozzászólásokat tudom, hogy negatív véleményemmel erősen a kisebbséghez tartozom, de ebben a filmben én nagyon kevés értéket találtam. Leginkább azt, hogy színes és szélesvásznú volt, aztán slussz. Történet semmi, nem volt benne egyetlen fülbemászó dal (tudom, a botfülem hibája!), egy-két olyan táncjelenet, amelyek nyomokban emlékeztetnek a régi nagyokra, és a két főszereplő is csak erős jóindulattal átlagos. Elnézést kérek azoktól, akik imádják ezt a filmet, nézzék meg minél többször, én még ha fizetnének érte sem tenném.

Végeztem a sorozattal! A tavaly megnézett részeknek az volt az érdekessége, hogy a jelenben játszódtak, de ez a rész visszament a Conan Doyle-féle idősíkba. Az ilyen és hasonló történeteket nem szeretem. Amúgy is úgy határoztam, hogy bármennyire tetszett az első és a második évad néhány része, kezdett unalmassá válni, nem tudott lekötni. Ez a húzás számomra teljesen érthetetlen, hiszen a sorozat sava-borsát lúgozták ki.

2017-01-11 11:09:08 Manèges (1950) berto (4) #1

Tart: Yves Allegret 1950-ben forgatott filmje, amit az angolszász országokban a „Lovarda” címmel is játszottak. Nálunk néhány filmes oldalon „Fondorlatok” cím alatt lehet megtalálni. A rendező akkori felesége, Simone Signoret Dora szerepében az egyik főszereplő, férjét, az igazi lúzert a sokat foglalkoztatott Bernard Blier alakítja. Meg kell még említeni Dora anyját (Jane Marken), egy igazi szipirtyó, aki a lányával együtt teljes mértékben kihasználta a hiszékeny férjet, különböző fondorlatokkal az utolsó fillérig kifosztották a szerencsétlen embert. Flashbackek sorozatából ismerheti meg a néző a valóságos történetet, amely az emberi aljasságot reprezentálja. A filmre igazán illik a francia noir szó, amely ebben az esetben nem egészen a megszokott filmműfajt jelenti, hanem a két nő lelkének elborzasztó sötétségét. Kritikusok kifejezetten nőgyűlölő jellegűnek ítélték meg a filmet, de a bemutatott „hősnők” igazán rászolgálnak a gyűlöletre.

Mese habbal, de ennek ellenére érdekes volt. Ahogy olvastam, a valóságos történettel köszönő viszonyban sincs a film, a kétszeres gyilkost pozitív hősként ábrázolja, aki az életfogytiglani börtön hosszú évei alatt a hivatásos ornitológusokat megszégyenítő szakértővé képzi magát, gyógyszereket készít az addig gyógyíthatatlannak vélt madárbetegségekre. Burt Lancaster alakításában még szinte hihetővé is válik a film.

2017-01-08 16:50:38 Under the Skin (2013) / A felszín alatt berto (1) #26

Mintha Johansson filmográfiáját akartam volna megtekinteni, mert sorozatban három olyan film került elém, amiben ő játszik, helyesebben csak szerepel, mert színészi játékról csak nagy jóindulattal lehet írni. Ezt a filmet csak azért kínlódtam és tudtam végignézni, mert az alapját képező nagyon jó regényt olvastam, de ha nem így lett volna az első 10 perc után egész biztosan abbahagyom. Egyszerűen nem értem, hogyan egyezhetett bele Michel Faber, hogy a regényét így meggyalázzák! Óráknak tűnő snittek, melyekben semmi nem történik, Johansson a fekete parókában szinte minden jelenetben bamba nőimitátornak tűnt, az idegőrlő elektronikus kísérőzaj, és még hosszan tudnám a kifogásaimat sorolni, de ez a filmnek nevezett förmedvény nem éri meg. A könyv maradandó élmény, a film viszont rémálmaimban se jöjjön elő.

Számomra Paul Newman és Tom Hanks neve szinte garancia arra, hogy jó filmet fogok látni. Ez a mozi szerintem a gengszterfilmek csúcsa, pedig elég sok a szesztilalom éveiben játszódó darab létezik, a rendezők kifejezetten kedvelik ennek az időszaknak a megjelenítését. Például öt évvel később Brian De Palma is leforgatta a hasonló tematikájú „Aki legyőzte Al Caponét” című filmjét, de annak a szereplői, képi világa, zenéje nem éri utol ennek a Mendes által rendezett, nyugodt szívvel leírom, hogy remekműnek a nívóját. Sokáig úgy gondoltam, hogy a leggonoszabb filmes karaktert Jude Law játszotta el Maguire alakításában. Aztán újranézve a „Nem vénnek való vidék” Javier Bardem által játszott Anton Chigurh figuráját, rájöttem, hogy tévedtem. Az az alak a GONOSZ megtestesülése, Maguire csak halvány másolata. Ezzel együtt nem szeretnék az életben ilyen alakkal se találkozni. Ahogy a film végén rászól Hanks-re, hogy „mosolyogj!”, hátborzongató.

2017-01-08 16:37:38 Urok (2014) / A lecke berto (4) #7

Bulgáriában is ugyanúgy mennek a dolgok, mint nálunk. A mutyizás, a kéz kezet mos hozzáállás ott is mindennapos. A film hősnője egy vidéki iskolában angolt tanít, az egyik gyerek pénzt lop. A tanárnő megpróbálkozik a gyerekek etikai nevelésével, de közben a magánéletében súlyos megpróbáltatás, vérre menő kihívás éri. Meg tud-e egyedül birkózni a gondokkal, vagy rákényszerül az erkölcsével homlokegyenest ellentétes megoldásra? Több helyen olvastam, hogy nem összehasonlítható a Dardenne testvérek „Két nap, egy éjszaka” című filmjével, pedig szerintem egyben nagyon hasonlítanak; az elismert sztár, Marion Cotillard játéka nyugodtan összevethető az ismeretlen(?) Margita Goseva alakításával, mindketten a színjátszás magasiskoláját produkálják.

Összes komment...