Abaamade

Tapasztalat: 1162 film
Kompetencia: 12 film
Súly: 1462
Regisztráció: 2019. november 5. (3 év, 2 hónap)
Kedvencnek jelölték: 5 user

Kedvencek

Rendezők: Alejandro Jodorowsky, Alex van Warmerdam, Ari Aster, Darren Aronofsky, Fábri Zoltán, Kósa Ferenc, Lars von Trier, Máriássy Félix, Radu Jude, Rainer Werner Fassbinder, Robert Eggers
Színészek: Alan Tudyk, Basilides Zoltán, Bessenyei Ferenc, Charlotte Gainsbourg, Darvas Iván, Farkas Antal, Gábor Miklós, Garas Dezső, Harvey Keitel, Jessie Buckley, Lucy Walters, Major Tamás, Marton Csokas, Michael Caine, Őze Lajos, Páger Antal, Paul Dano, Stefan Konarske, Vlad Ivanov, Walton Goggins
Műfajok: dráma, életrajzi film, horror, sci-fi, szatíra, történelmi film
Országok: bolgár, cseh, dán, finn, francia, lengyel, magyar, orosz, osztrák, román

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1976
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
North Country
Kőkemény Minnesota
4 2023-01-29 3,6
(119)
Zodiac
Zodiákus
4 2023-01-29 3,7
(1081)
Hibernatus
Heves jeges
3 2023-01-29 3,4
(160)
Yummy
 
4 2023-01-29 ?
(6)
Sis dies corrents
6 napos próbaidő
4 2023-01-19 ?
(2)
Alien³
A végső megoldás: halál
4 2023-01-16 3,6
(1064)
The Maze Runner
Az útvesztő
4 2023-01-16 3,1
(552)
Escape Room
Végtelen útvesztő
4 2023-01-16 3,0
(195)
Hansel & Gretel: Witch Hunters
Boszorkányvadászok
3 2023-01-15 2,7
(288)
The Lazarus Effect
A Lazarus-hatás
3 2023-01-15 2,3
(125)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Kétségtelenül átitatja a filmet a humanizmus és kialakul egy se nem víg, se nem drámai, kissé sótlan, mégis érzékeny, finom alkotás, amely szeliden ábrázolja az előítéleteket, s láthatunk szép ívű karakterfejlődést egészen a másik fél, a "gyüttment" elfogadásáig. Erősen javallott a katalánokkal ismerkedni.

Legyetek szívesek Barsi Bélánál módosítani a fotót, mert azon Makláry Zoltán látható. Köszönöm.

Anno moziban néztük és illetődtünk meg az alkotáson, pedig a szomszéd teremből áthallatszódott egy szuperhiro film robaja. Meglepően sokan ültünk a vetítésen, s mikor végéhez közelített a film, már tudtam, hogy kínos lesz innen felállni, már nagy volt a gombóc a torkomban, már megint egy film, amelyik megérint és nem tudom palástolni az érzelmeimet, már megint görcsösen igyekszem eltussolni, hogy megindultak a könnyek a szememből. Vége, jön a stáblista, feloltják a fényt, néhányan bizonytalanul, lesütött fejjel botorkálnak kifelé, de mi ez, a többség csücsül a helyén; alattam, oldalvást kigyúrt, tetkós, kopasz macsó srác ül mereven; örömmel konstatálom, hogy ül és zokog. A szomszéd szuperhírós vetítésről csupa unott arc bújik elő, kontrasztként az Anyám... terméből pedig kisírt szemű, elnyűtt - de mégis boldog - arcok. Köll ennél több?

Ez nagyon nem volt döfi nekem, ilyen érdekes témát ennyire unalmasan tálalni, ej. Kétszer kellett nekiveselkednem, hogy le tudjam gyűrni, a pontszámom is inkább Ulrich Thomsen miatt formázódik hármassá.

Sziasztok,
Szeretném, ha szerepelne a színészek kiválasztható listájában - a tavaly elhunyt - Somhegyi György színművész. Azonos néven szerepel a fiatal színész Somhegyi György, de itt az idősebbről van szó:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Somhegyi_Gy%C3%B6rgy_(sz%C3%ADnm%C5%B1v%C3%A9sz,_1939%E2%80%932021)
köszönöm. --> Somhegyi György

2022-09-27 11:47:17 Négy lány egy udvarban (1964) Abaamade (3) #1

Az a baj, hogy nincs itt erő, lendület, csak úgy van, botorkál a történet a maga kis egyszerűségében. De, lehet, hogy direkt ilyen cselekvés nélküli ez a film, tétova, hiszen hazugságra, elfojtott vágyra épül, ahol szolidan elhallgatják a valóságot, de leplezik az érzelmeket is. Szirtes Ádám nagyon él ebben az okostojás szerkesztő szerepben, Törőcsik Mari és Gábor Miklós szerelmespárja pedig ritka sunyi és érzelmi zsákutcába tartó. A Gábor Miklós megformálta Erős figurája előrevetíti az A.E. Bizottság Szerelem nótájának sorait: - "Má megint itt van a szerelem... má megint csak akarok egy jó nagyot...". Hát, persze, hogy gané, és felviszi egy haver kollégájának a lakásába Lenkét (T.M.), hogy ott aztán valami nagyon tisztességelleneset míveljen vele... Íme, tehát egy szerelmespár, akiknél az őszinteség talán nem is létezik, nem izzik a szenvedély, mert a nő rossz élethelyzetéből való kitörési lehetőséget lát a másikban, a férfi pedig csak "akar egy jó nagyot...", hogy aztán a film végén a csalódottság keserű hullámai boruljanak össze a szereplők feje felett.
Ui.: Nem is tudom, hogy ennyire sunyinak és számítónak láttam-e figurát megformálni bárhol is Gábor Miklóst.

A szerencse három fiának lavírozása a háború forgatagában("egyik pokolból, a másik pokolba"), egészen a végső tébolyig. Lehet, hogy mindenki - ők maguk is - jobban jártak volna, ha Tompa Pufi lepuffantja őket a nyitó jelenetben, és tényleg megérdemelték volna, annyira ócska, vacak, ripacs vergődést mutatnak be ezek a "lógósok". A szerelmi szál, a három királyok túlélésért folytatott bohóckodásai, a francia katonaszökevény, a Planta-dal mind-mind blama, egyszerűen kínosan néztem ezeket a jeleneteket. Egy-két momentum menti a filmet, így Kállai Ferenc nyomozó figurája szenzációs, milyen széles palettán működik a színész eszköztára, hátborzongatóan ördögi a pali; Major, mint főpincér, nagy forma; nyúlfarknyi szerepe ellenére Pongrácz Imre "kis Hitlere" megragadt bennem. Az pedig, hogy Koncz Gábor vagy Gelley Kornél szerepe nem több egy statisztáénál, nem értem, a marhavagonos utazásnál pár mondatot kapott Tomanek Nándor például még a szereplők között sem volt feltüntetve...

Elkészítésekor mennyi nézőnek lehetett ott a gombóc a torkában, görcs a gyomrában, hogy az apám, a testvérem, a nagybátyám, akiről eddig azt hittem, hogy... aztán persze kiderülnek ezek a roppant kínos, kellemetlen ügyek és ügyeskedések, de, hát Istenem, mindenki csak túlélni akart a háború sodrában. Nyomozás, hogy ki is volt igazából az apám. A háború áldozata? Hős katona? Ellenálló, rendíthetetlen partizán? Kegyetlen nyilas gyilkos? A sok-sok verzióból melyik mutatja az apa igazi voltát? Szabó Apa filmjével rokonítható Keleti alkotása, és itt is súlyos lenyomatot hagy Gábor Miklós, és milyen jól játszik a fiatal Bujtor. De a személyes kedvencem jelenetét újra-és újra néztem; Szakáts Miklós zseniálisan alakítja a hajdani nyilas fejest, egyszerűen fertelmesen undorító, bár lehet, hogy Keleti érzett meg valamit a szereplőválogatáskor, hiszen - mint utólag kiderült - Szakáts "Cyrano" fedőnévvel az állambiztonság beszervezett besúgója volt, igaz nem volt választási lehetősége...

Nekem erről szól a Kritikus Tömeg. Hogyan találtam volna meg ezt a filmet a KT nélkül? Egy nulla élethelyzetben is mennyi lehetőség és út található. Van választása a lányoknak, és mindketten döntéseket hoznak, felnőnek, Isa útja is rögös, Marie döntése elhamarkodott, súlyos, folytatás nélküli. Sok van ebben az alkotásban, a párbeszédek, a dialógusok életszerűek, a filmzene jól eltalált, izgalmas. Tetszett.

Összes komment...