Abaamade

Tapasztalat: 958 film
Kompetencia: 4 film
Súly: 1058
Regisztráció: 2019. november 5. (1 év, 11 hónap)
Kedvencnek jelölték: 3 user

Kedvencek

Rendezők: Alejandro Jodorowsky, Alex van Warmerdam, Ari Aster, Darren Aronofsky, Fábri Zoltán, Kósa Ferenc, Lars von Trier, Máriássy Félix, Radu Jude, Rainer Werner Fassbinder, Robert Eggers
Színészek: Basilides Zoltán, Bessenyei Ferenc, Charlotte Gainsbourg, Darvas Iván, Farkas Antal, Gábor Miklós, Garas Dezső, Major Tamás, Őze Lajos
Műfajok: dráma, életrajzi film, szatíra, történelmi film
Országok: bolgár, cseh, lengyel, magyar, osztrák, román

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1976
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Thin Red Line
Az őrület határán
5 2021-10-14 4,2
(566)
Outlander
A kívülálló
3 2021-10-14 3,0
(190)
In the Earth
 
3 2021-10-14 ?
(9)
Crocodile 2: Death Swamp
Krokodil 2.
1 2021-10-09 1,6
(18)
Eastern Promises
Eastern Promises - Gyilkos ígéretek
4 2021-10-09 3,8
(515)
Gattaca
 
4 2021-10-09 4,1
(877)
Zhì qu weihu shan
A Tigris-hegy bevétele
2 2021-10-07 ?
(3)
Természetes fény
Natural Light
5 2021-09-29 3,7
(26)
OSS 117: Rio ne répond plus
OSS 117: Rio nem válaszol
3 2021-09-20 3,3
(23)
The Wannabe
 
2 2021-09-12 ?
(3)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2021-10-14 14:30:12 In the Earth (2021) Abaamade (3) #1

Akár Magyarországon is tanulmányozhatjuk eredetiben a hírhedt „Boszorkánypöröly”, avagy eredeti nevén a „Malleus Maleficarum” című boszorkányvadász rettenetet, mégpedig a kalocsai érseki könyvtárban, ott őrzik az 1487-es kiadás egyik eredeti példányát, persze csak akkor, ha mélyen bele akarunk látni e filmalkotás bugyraiba. Persze itt nem pusztán boszorkányvadászat zajlik, hanem, mint a film mottója – „A természet a gonosz erő” – jelzi, ennél többről van szó, hasonlóképp, mint a plakáton megjelenő bálványkő, amely csak szimbóluma a természet zord, sötét erejének, bár a kő mellett történtek a kiengesztelő áldozatok, a rítusok, hiszen az ember örök időkre leginkább saját sötét félelmeinek és pokolbéli elképzeléseinek a hatalmában van. Élveztem ezt a zavart, pszichedelikus és hallucinációk sokaságától vibráló filmet, mert a hallucionálás során felvillanó képek rendkívül erősek, a filmzene is kiemelkedő (mégis mennyire autentikus lett volna ide a Burzum zenéje!), a színészek is jól teljesítenek, de, hát Istenem a sztori harmatgyenge, és ugyanúgy nem áll össze, mint Mrs. Lipton híres zseléje a Csengetett, mylord?-ban. Érződik, hogy a történet egy járvány emberekre gyakorolt hatását is bemutatja, a személyiség torzulásain, paranoián, a bizalmatlanságon, rettegésen, a gyötrődéseken, kínokon keresztül, ám a lezárás csak betépett maszatolás.

2021-09-29 23:22:20 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] Abaamade #25935

Salut, én a halál fasza csaposa vagyok, tényleg ízlett, esetleg még egy kört?

--
Áthelyezve a(z) Természetes fény topikból.

előzmény: Kempesbaba (#25934)

Ma megnéztük. Öten voltunk, csendben süllyedtünk a szereplőkkel együtt a sárba, hogy aztán - továbbra is csendben - megsemmisülve távozzunk a teremből. Két kiváló kötet szolgál az események megismerésére és részben megértésére, az egyik Ungvári Krisztián monumentális műve, a "Magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban", a másik egy hasonló című - talán még felkavaróbb - dokumentumkötet Krausz Tamás főszerkesztésében. Önmagukban elégtelenek, muszáj ide illő visszaemlékezés-halmazok idézése; a Sára-féle Krónikában van egy apró jelenet, amely szerintem nem csak nekem tűnt fel, mégis ottmaradt a filmben: a mindenlébenkanál, belevaló bácsi nagy lendülettel idézi fel a doni történteket, és egy esemény kapcsán felmerül a viszonyuk, a magatartásuk a polgári lakossággal, akkor valaki hátulról - lehet, hogy maga Sára - leinti, az interúalany megáll, meg is kérdezi: - "Most akkor mondjam, vagy ezt ne mondjam?". Annyira kényes kérdés, hogy ezt a német propagandaminiszter Goebbels is csak a naplójának szánta, "ha a magyarok jelentik, hogy pacifikáltak egy szovjet települést, akkor az egyet jelent annak teljes kiirtásával". A megszálló tevékenységre és a partizánvadászatra teljesen alkalmatlan magyar reguláris haderő parancsnoka Álgya-Pap Zoltán több nagy partizánvadász hadjáratot indít, az egyik leghíresebb az ún. "Cigánybáró" hadművelet volt. Több, mint feltűnő, hogy a "pacifikáló-műveleteket", a polgári lakosság megalázását, kemény büntetését, lelövetését, elevenen való elégetését személyesen is átélő, megfigyelő tábornok, a kárpátaljai harcokban személyes részvételével - tábornokok között egyedüliként - Arany Vitézségi Érmet szerzett, a korabeli filmhíradóban meg is jelenik a kórházi ágyban a hős tábornok - aki végülis - valamiért - keresi a hadszíntéri katonahalált. A Szovjetunióban kényszermunkára ítélték, de 1955-ben hazaadták, majd '56-ban disszidált és egy keresztény hittérítő csapatban tevékenykedett Indiában, majd hosszú életét Hollandiában fejezte be. Neki legalább volt lelkiismerete. Kádár Gyula - a hírszerző- és kémelhárítási osztály vezetője - írja, hogy számos - a katonák által hazaküldött levelekben lévő - fénykép fennakadt a cenzúrán, mert kivégzettekkel, vagy akár tömegsírokkal pózoló magyar katonákkal készült fotókra bukkantak. Emlékszem, amikor katona voltam, pont ment a yugo-balhé, s várható volt, hogy neki mehetünk a szerbeknek, a bajtársaim bizonygatták, ha polgári lakosokkal találkozunk, ők nem bántanak senkit; én pedig váltig bizonygattam, hogy kedveskéim mi mindnyájan szerb csecsemőket ölünk majd és megisszuk a vérüket. Mert a háborúban vadállattá válik az ember. Nem mindenki viselkedik úgy, mint az író Bessenyei György, aki huszártisztként az 1700-as évek második felében, egy elfoglalt francia városban - ahol egész napos szabad rablás volt engedett -, a zsákmány polgári házban berendezkedett a család könyvtárába és ott töltötte el az időt. Ki hallott már ilyet, hogy a házbeli fehérnépekből senkit nem erőszakolt meg?!

2021-07-19 18:09:44 Chemical Wedding (2008) / Eljövetel Abaamade (?) #1

Ezt írják róla az nCore-on: "Dickinson történetében egy makogós, nyámnyila cambridge-i irodalomtanár egy szuperszámítógéppel és Crowley hagyatékával való kísérletezgetés nyomán megidézi magát Crowleyt, a Földre szállt Gonoszt, a 20. századi Lucifert. Ez a megidézés egyben kafkai átalakulást is jelent: tulajdonképpen a professzorból lesz Crowley, annak számtalan reinkarnációi legutóbbi állomásaként. Amint sejthetik, a film innentől kezdve lesz érdekes: a Haddo/Crowley-t alakító Simon Callow végre megmutatkozhat teljes színészi pompájában. Az úr szülőhazájában kitüntetett, bejáratott, nagymúltú színházi ember, de ez ebben a filmben nem válik hátrányára – éppen ez a teátrális, mindenféle főgonoszt megszégyenítő, beleélő, szentenciákban és setét aforizmákban beszélő grand guignol-játék az, ami élvezhetővé teszi a filmet, persze, ha belemegyünk a játékba. A kopasz, kövér, rettentő perverz alak mellett az összes többi színész és szerepe csöplesz, unalmas famulussá minősül vissza. Idézet A film amúgy tudatosan és szemtelenül idéz meg szinte mindent – főleg a képi világot illetően –, ami valaha számított a horrorban, a fantasyban, a gothicban, a misztikus thrillerekben: egy-egy beállításon szinte ott van egy hatalmas „approved by Mario Bava”-pecsét, máshol erős Carpenter-illat lebegi át a teret, de az árgus szemek találhatnak itt Ken Russellt, Lucio Fulcit, Terry Gilliamet és sok egyebet. Az utóbbi párhuzam pedig egyáltalán nem véletlen: a rendező/társíró Julian Doyle leginkább Monty Python- és Terry Gilliam-produkciók stábjából lehet ismerős, főleg vágóként. Ennek a háttérnek köszönhetően pedig – hálistennek – a film nem mindig veszi teljesen komolyan önmagát, s ezáltal nézhetővé is válik.

Maga a chemical wedding, azaz az alkímista esküvő egy olyan szertartás, aminek folyamán Crowley véglegesen reinkarnálódhatna, ehhez egy giccses vérátömlesztéses rituálét kell végrehajtania egy vöröshajú lánnyal. A dramaturgia, sajnos, a lehető legszokványosabbá válik a film végére, így a pozitív főhős, az Amerikából érkezett fiatal tanár idejében odaér és megakadályozza a szentségtelen rítust. Ezt követi némi zavaros magyarázgatás párhuzamos univerzumokról, az okkultizmus mellett a relativitáselméletet is belekeverve, s ez viszont határozottan rosszat tesz a filmnek. Ami a legtöbb nézőnek majd megmarad, az a néhány igen ordenáré, de jópofa ötlet, amit a huncut Dickinson (aki, becsületére legyen mondva, nem nyomatja agyon a saját zenéjével a film hangsávját) beleincselkedett a sztoriba: a személyes kedvenc az, amikor – immár megváltozott – irodalomtanárunk Shakespeare-t idézgetve egy hirtelen sliccbontással lepisili az első sorban ülő diákjait. Egy legalább annyira obskurus film, mint maga a témája, helyenként egyenesen penibilis. De ha rá tudunk hangolódni a humorára, kultusz-esélyes."

2021-06-28 12:02:17 A három testőr Afrikában (1996) Abaamade (2) #3

Hatalmas, zseniális marhaságnak kellene lennie e filmnek, de nem az, erőlködik, majd végképp kifullad. Az egész kísérlet szétesik, s bár vannak jelenetek, amelyek megmosolyogtatnak, egy-egy poén-morzsa is lepottyan, de hiányzik a Rejtői-feszes-feszültség-humor elegye. Már megint elérek a magyar filmek állandó hibájához, a kellő dramaturgia hiányához. Szilágyi István formálta mitugrálsz Potrien-je és Tóth-Tahi Máté züllött, lipótmezőre való szilaj alkoholista állomásfőnöke csalt mosolyt arcomra.

Na, ne, ez azért túlzás, meg ferdítés, meg túlhangsúlyozzák az ügyintézők bürokratikusságát, rugalmatlanságát, mondhatni a kiégésük miatti közönyüket, érzéketlenségüket, egész egyszerűen csak gáncsoskodnak s nem lehet ténylegesen ügyet intézni. Első körben ugyanis ezt gondoltam a film által bemutatott szituációról. A helyzet az, hogy történetesen egy Foglalkoztatási Osztályon vagyok ügyintéző, és magamról, a hozzáállásomról, a szakértelmemről, a rugalmasságomról, a segítőkészségemről azt gondoltam, teljesen korrekt. Aztán merő kíváncsiságból végigolvastam a kommenteket a google maps-on, és elképedve olvastam magamról - mégpedig, igen, megnevesítve -, hogyaztírja fasiszta disznó vagyok, aki takonyként kezeli a kedves ügyfelet. Mit is írhatnék, természetesen úgy éreztem magam, mintha hájjal kenegetnének. Aztán elkísértem álláskeresővé lett páromat a főváros két Foglalkoztatási Osztályára, s az ott tapasztaltak totál megdöbbentettek, másnap kollégáim értetlenül fogadták kirohanásomat, szitkaimat a pesti kollégák hozzáállásáról, egy mondatban, elértük a Nyugatot, ezt a filmet akár itthon is forgathatták volna.

2021-02-02 12:05:58 Cthulhu (2007) Abaamade (2) #2

Ha tehettem volna, a rendező Dan Gildarknak és a forgatókönyvíró Grant Cogswellnek azt a befejezést ajánlottam volna - ha már meleg-toleráns propagandafilmet készítenek -, hogy az ősi szörnyisten Cthulhu ébredjen fel mélytengeri álmából, és emelkedjen ki a habokból, mint monumentális, erekkel sűrűn behálózott ősi, vén fasz. Ej, de rossz film ez.

2021-02-02 11:53:05 John Carter (2012) Abaamade (1) #35

Többször is nekirugaszkodtam, de egészen egyszerűen nem bírtam végignézni. Olyan szinten érdektelenné vált a történet, hogy egyszer halálosan unatkoztam, máskor határozottan felidegesített az alkotás, tehát leszögezhetem, hogy azért valamilyen érzelmeket kiváltott belőlem. De akkor is; ne tudjak végigülni egy filmet, hát ilyen még nem történt velem...

2021-01-08 23:30:16 2067 (2020) / 2067: Időhurok Abaamade (3) #2

Sírós-picsogós múltidézős, jövőutazós sci-fi. Amennyiszer itt komoly könnyek folynak, ömlenek, már azért valamilyen díjat behappolhattak volna. Bár komolyan sérül a történetvezetés és a vezérszereplők követhető logikai történetszála, ez azért egy értékes gondolat-film, nem sablon befejezéssel. Aki a sci-fi-t szereti, ezt is érdeklődéssel, és türelemmel fogja nézni.

2020-11-27 14:03:49 Soy tóxico (2018) / I Am Toxic Abaamade (4) #1

2101. év. Baktériumháború következményeként a déli félteke a világ északi féltekéjének baktérium-fertőzött holttesteinek lerakójává vált. A déli féltekén alig pislákol az élet, a fertőzést elkapottak "kiszáradttá" válnak, élőhalottá. A déli féltekén kialakult éhínség következtében az emberek meghalnak, tetemeiket a "kiszáradtak" falják fel, tovább terjesztve a kórt. Ennek a nagy temetőnek a közepén egy ember felébred, anélkül, hogy bármit is emlékezne múltjára, jelenére vagy arra, hogy miért van ott.

Összes komment...