Abaamade

Tapasztalat: 569 film
Kompetencia: 2 film
Súly: 619
Regisztráció: 2019. november 5. (8 hónap, 1 hét)
Kedvencnek jelölték: 1 user

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1976
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
WALL·E
 
3 2020-06-25 4,1
(1116)
Enemy Mine
Kedves ellenségem
4 2020-06-25 3,6
(210)
Das Boot
A tengeralattjáró
5 2020-06-25 4,3
(15)
Judge Dredd
Dredd bíró
3 2020-06-25 2,8
(610)
Yes Man
Az igenember
4 2020-06-24 3,5
(969)
Death at a Funeral
Haláli temetés
3 2020-06-24 2,7
(143)
The Equalizer
A védelmező
3 2020-06-24 3,4
(432)
Samba
 
4 2020-06-24 3,5
(97)
4 luni, 3 saptamâni si 2 zile
4 hónap, 3 hét, 2 nap
4 2020-06-24 4,2
(386)
Direktøren for det hele
Főfőnök
4 2020-06-24 3,5
(146)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2020-05-27 23:55:41 1917 (2019) Abaamade (5) #65

Itt nincs Rambo. Itt nincs szuperhős, megmentő. Nagyon autentikus film, letaglóz - a nyilvánvalóan hatásvadász formulák jelen vannak, de szükségesek, így válik - lüktető mozivá. A lüktetés - szíved verésének súlya - ott van, ha láttad az "Én is voltam Isonzónál" című veterános, visszaemlékezős filmet és hatással volt rád. Ott van, ha tudod, hogy érintett vagy, ha tudod, hogy a dédnagyapád, üknagyapád ott volt Isonzónál, Doberdónál, "Semisil"-nél vagy akár Otrantonál.

Háború, emberi gonoszság, közöny és halál, de milyenek! Ez a film tökéletesen definiálja a földi pokol fogalmát; a pokol nem más, mint az emberi együttérzés teljes hiánya. Förtelmesen jó film.

2020-05-17 12:06:22 Killshot (2008) / Hajsza Abaamade (4) #5

A filmet kizárólag eredeti hangon érdemes nézni. Rourke hatalmas, Holbrook által megformált öreg gengszter - "Papa" - nagyon emlékezetes, és a hülyegyerek Gordon-Levitt szintén hatásos, viszont Thomas Jane egyszerűen idegesített, nem éreztem odaillőnek. Nem is a filmet nézi az ember, hanem Rourke jelenléte, aurája betölti a teret.

2020-05-17 02:23:59 Haláltánc (1981) Abaamade (5) #1

A TV-játékot nézve az Omen zenekar nagybecsű sorai ötlöttek fel bennem: "Vámpírváros ez is, a véred szívja el, de áldozat mindig kell". A színhely egy - hajdan börtönként is funkcionáló - erődsziget, elzárva a külvilágtól, ahol csak szenvedni, gyötrődni lehet, nemhiába "Kispokol" a neve. És valóban a földi Pokol megjelenik a szigeten, és az emberi bensőben. A szereplők elképesztő mennyiségű gyűlöletet szívnak és halmoznak fel, különösen a Gábor Miklós alakította Kapitány - egy igazi szörny, ember alakban - akiből csak úgy bugyog, sőt fröcsög a gyűlölet. A gyűlölet, mint a pokolból származó fortyogó massza, végighömpölyög a darabon, körforgássá, örökös ismétléssé változtatja a viszonyokat, vég nélküli küzdelemmé az életet, amely nem más, mint börtön, ahol végig lehet kínlódni az ítéletet: magát a létet. A Kapitány ki is jelenti:
- "Elviselhetetlen. Az egész élet elviselhetetlen. Mondd csak, te, aki hiszel az élet folytatásában, mit gondolsz, utána békesség következik?
Kurt: - "Bizonyára ott is lesznek majd harcok és viharok."
Kapitány: -"Ott is, mondod. Vajon van-e ilyen "ott"? Nem, akkor már inkább a teljes megsemmisülést!"
Kurt:-"Semmi sem tart sokáig. Az életet kivéve, amely elviselhetetlenül hosszú!"
Kapitány:- "Hogy ez volna az élet, abban tulajdonképpen sohasem hittem... mert ez maga a halál!"
Ennek az elviselhetetlen létnek - magának a Pokolnak - a haláltáncához tartozó elem, a nemek harca, amely örökös és ismétlődő harc, ráadásul - az Isten, Sátán harchoz hasonlóan - itt sem lehet egyértelmű győztes, hiszen nem olthatja ki egyik a másikat, mert kapcsolatuk megszűntével - a halállal - megszűnik a lét, hiába tehát a Kapitány halála, ez mégsem jelenti Alice győzelmét.
Köszönjük meg Gaál Istvánnak, hogy ilyen kifinomult érzékkel, értékteremtő céllal filmre vitt jónéhány klasszikust. A színész választás kiválónak bizonyult, átvedlettek a főhősök bőrébe; Galambos Erzsi félelmetes "vámpír" ebben a prózai szerepben, Gábor Miklós ritka kellemetlen mizantróp - de ugyanakkor egoista - egyre dagadó szörny, Bács Ferenc is megfertőződik, és metamorfózison esik át, nekem - nézőnek - izzadt a végére a tenyerem a felismeréstől, hogy deja vu-m van, vajon miért ismerős gyomorforgató inferno-részleteket látok? ...

2020-05-12 11:00:51 Szuperbojz (2009) Abaamade (2) #74

Attól tartok, hogy orvoshoz kellene fordulnom, mert az utóbbi napokban harmadszorra nézem - és kacagom könnyesre a szemem(nyilván nem) - ezen a mozin. Próbáltam megtalálni, megfogni mi lehet itt jó, de sajnos nagy színészeink sorra elvéreznek, és valóban, mint film, mint alkotás is rém gyenge, szinte értékelhetetlen, teljes csőd, leégés. Gábor Miklós, Kállai Ferenc elmélkedtek anno a "Mitől rosszak a magyar filmek?" szatírájában, és íme itt a súlyos felelet - bár ezt a szégyent ők már nem érhették meg. Mégis, a pici pozitívum, ami azért mosolyt csalt könnyes arcomra, az ízléstelen meleg-vonal pár szösszenete, Mucsi Zoltán-Horkay Péter-Dióssi Gábor triója, alias Róka-Sancika-Muriel nyúlfarknyi jelenléte. Kállóy-Molnár Péter gitározása, éneklése a gyerekekkel, még jópofa, de ezt a jelenetet is tönkreteszi az ünnepségre befutó, és azt széttrollkodó - cseppet sem vicces - Béla(Gesztesi Károly). Kolovratnik Krisztián, de Rudolf Péter figurái egyenesen cikik, az egész csapatból egy profit tudnék kiemelni: Pálmai Zoltánt, a kiváló dobost.

2020-05-06 00:39:49 Utószezon (1966) Abaamade (5) #17

Fábri mert kísérletezni, és olyannyira nem bánta meg, hogy tudtommal - ha lehet egyáltalán így definiálni - ez volt a kedvenc saját filmje. Nyilván zavarta, hogy sem a közönség, sem a szakma nem fogadta kedvezően, de talán nem is baj, mert egy igazi "szűk berkes" film lett belőle, nekem is nagy kedvencem. És nemcsak Páger alakítása kiemelkedő, hanem ott van a szeren Básti Lajos fölényes hajdani rendőrfőnöke, a szerepeikben mindig megbízható Kovács Károly és Szendrő József szintén kiválóak, ugyancsak az Balázs Samu valóságtól elrugaszkodott, kíméletlen egykori frontparancsnoka, egyedül szegény Apor Noémi küzd szerepével, és válik már-már idegesítővé. Nem olvasom, hogy bárki megjegyezné, Páger mellett, a legmegrázóbb alakítást Kőmíves Sándor nyújtja. Hihetetlenül átadja, hogy az átélt borzalom, trauma után, mi lakozik benne, hogyan képes élni ezek után. Rendkívüli súlyt helyez át a nézőre is...

2020-05-06 00:00:14 Villanyvonat (1985) Abaamade (4) #1

Elsőre nem tetszett. Lassúnak, döcögősnek, egyenesen unalmasnak tartottam, de elérte a film és a mondandó, hogy nem felejtettem el, hogy ott motoszkált bennem, hogy ez az egyszerű történet, az én történetem is. Akár be is tudnám helyettesíteni a filmbeli szereplőkhöz, a szétesett, elidegenedett családom egyes tagjait. Megnéztem, hát megint, s már megérintett a film, részben azonosulni tudtam vele. Harmadszorra is megnéztem ezt az érzékeny, nagyon emberi történetet; Gát György tudta, hogyan nyúljon e családi - néhol tragikus, néhol szatírába forduló - történethez. Szereplő-válogatása kifogástalan; Gábor Miklós hangsúlyos apa-szerepe felidézi a Szabó István-féle Apa mítikus alakját, az Apa emigrált testvéreként is megjelenő Gábor Miklós Jenci bácsija egyszerűen letaglózó, zseniális alakítás. Ne felejtsem el az Anyát játszó Vass Éva meggyőző, őszinte, naturalisztikus anyájának méltatását. Kiemelendő még Horváth József, Rudolf Péter és Nagy Zoltán játéka. A film mottójaként álljon itt egy kurta mondat Gábor Miklós szájából: - "Semmi sincs hiába".

2020-05-04 21:32:27 Congo (1995) / Kongó Abaamade (2) #2

Tim Curry által megformált figura, egy román kutató, aki Homolka néven fut. Már ez önmagában komikus, senkinek nem tűnt fel, hogy ez inkább cseh név...

2020-02-20 20:59:14 Alázatosan jelentem (1960) Abaamade (4) #1

Elfogadom a film hibáit, ezekkel együtt nagyon szeretem ezt a filmet. Benedek Zoltán főhős a snájdig, a fess katonatiszt, aki elvész a Szolgálati Szabályzat soraiban, mert nemcsak a merev katonaéletét, hanem a magánéletét is ennek alárendelten éli. A probléma ott keletkezik, hogy a merev szolgálati rend betartása sem a hétköznapi életben, sem a háborús frontéletben nem működik. Szemes Mihály nagy gonddal felépíti jellemeit, azonban Máriássy Félixtől eltérően nem bontja ki a történések folyamát, ellenkezőleg itt is a - úgymond - felgyorsuló események hatására túl hamar lezárja az események sorát, ezzel azt az érzést keltve, hogy összecsapott a film vége. A regényt olvasó, ismerő kritikusok felvetik, hogy ebből a rendkívül komplex témából hogyan is lehetett filmet készíteni. Szemes Mihály érdeme, hogy a lényeget sikerült kiragadnia, és a fennálló rendhez halálig hű katonatiszt lenyomatát beleégette a filmtekercsbe. Gábor Miklós merevsége, rugalmatlansága szinte szokatlan tőle, néhol már komikus, Uray Tivadar bravúros szerepében, ugyanígy rendkívül erős a jelenléte Sütő Irénnek, és Psota Irén mellékszerepét méltatnám még, mint hangsúlyos elemet. Nagy kedvencemet, Basilides Zoltánt is ki kell emelnem, mint "vad rácot", az antiszemita őrnagyot, de neki egyébként is jól áll a katona-szerep, lásd pl. az Alba Regia-ban. Mint katona igen fajsúlyos Farkas Antal alakítása, emlékezetes a szerepében.
A film dramaturgiai nagy hibája, hogy rendkívül gyorsan lezárja a front megpróbáltatásait, a parancsnokok - Gábor Miklós, Basilides Zoltán, Őze Lajos, Márkus László, Kautzky József, Garics János - személyes sorsának bemutatásának lehetőségét feláldozza a "felgyorsuló események" sodrában. Számomra külön ínyencségnek számított az az - a filmben alig hangsúlyos - mozzanat, amikor a leendő korotojaki magyar támadás előtt, az aknaszedők tisztítsák meg a terepet az aknáktól, azonban már nincsenek aknaszedők, ezért - cinikusan és röhögve - egy magyar - zsidókból és egyéb libsikből álló - munkásszázadot küldenek rá, csak úgy gyalogosan, általuk mit sem sejtve, az aknamezőre. Csak Dobi tizedesnek - Szirtes Ádám - köszönhetően menekülnek meg néhányan a munkaszolgálatosok közül... A film hibája még, hogy erősebben kellett volna tükröződnie a magyar részről véghezment háborús erőkifejtésnek, az ebből származó veszteség bemutatásának, de ez visszatérő, hiszen az Alba Regia-nak szintén a dramaturgia, a nézőre gyakorolt hatás a gyenge pontja...

2019-11-15 12:06:29 Díszmagyar (1949) Abaamade (4) #1

Ötletes, habkönnyű szatíra, készítésének idején honos korszellemnek megfelelően a Horthy-érát állítja pellengérre, kacag az úri világ mórikálásán, szokásain. Darvas Iván egyszerűen brilliáns a szerepében, a főszerepben - az egyébként kiváló - Benkő Gyula fakó, szinte jelentéktelen figura mellette.

Összes komment...