Bagira78

2020-01-24 12:46:02 1917 (2019) Bagira78 (?) #13

Zseniális technikai bravúr, azonban inkább egy profi videó játékot juttat eszembe, sem mint mozi filmet. Ez a szubjektív kamera mozgás egyetlen snit illúzióját keltve felülírta a tartalmat. Maradt tehát a forma, az viszont kevés egy jó mozihoz. A film zenéje pedig kifejezetten idegesítő és idegen ettől a "realista" törekvéstől. Ha már egy snit, akkor sokkal izgalmasabb lett volna pusztán az aktuális háttér zajokkal tarkitani a filmet, és akkor talán azonosulni is lehetett volna a szereplőkkel. Ez így viszont csak egy bravúros technikai mestermunka az Imax Mozik vidámpark effektusához. Szakmabelieknek viszont első osztályú ínyencség!

2019-12-18 01:25:13 Doctor Sleep (2019) / Álom doktor Bagira78 (?) #12

Stanley Kubrick forog a sírjában... Egy újabb szentségtörés történt Hollywoodban... Nem elég, hogy olyan filmklasszikusokat gyaláztak meg az utóbbi években, mint az Alien, Terminator, Szárnyas fejvadász, Mary Poppins, Carrie, és még sorolni lehetne a tehetségtelenebbnél tehetségtelenebb és teljesen felesleges felújításokat, feldolgozásokat, és "folytatásokat", ez a mostani Álomdoktor mindent felülmúlt... Nem elég, hogy egy kb. 10 éves tehetségtelen gyerek szintjén íródott, amatőr és didaktikus párbeszédekkel, ócska fordulatokkal, az eredeti filmalkotás bárgyú megidézésével, egy ZS kategóriás tini horrorsorozat szintjével vetekedve, még olyan magasságokba emelik, és úgy beszélnek róla, mintha éppen valami nagy, filmtörténeti esemény történt volna! Az ember nem is tudja eldönteni, sírjon, vagy nevessen... Érthetetlen, hogy egyáltalán engedélyt kap egy ilyen "alkotás" a gyártásra, és később a vetítésre. És még nagyobb gyalázat, hogy Stephen King ehhez a nevét adta, ezzel saját művét is szembehugyozva. (Bár mindig is "reptéri" szintű író volt, tehetséges filmesek emelték az írásait művészetté, és ilyen volt a Kubrick-féle Ragyogás is. Nem is csoda, hogy King nem szerette a filmet, hiszen olyan távol állt az a kvalitás és zsenialitás az ő szintjétől.) Kiváncsian várom, mikor gyalázzák meg a 2001: Űrodüsszeiát, vagy a többi még érintetlen klasszikust. Előfordulhat, hogy már elérkezett a világ vége, csak még kevesen veszik észre...Mert ezt a sötétséget, és a dolgok teljes elcsúszását nehéz szó nélkül hagyni. Pedig a Király meztelen.

Ha valóban koncepció volt, hogy ne legyen tökéletesen autentikus a film, akkor viszont ahhoz nem volt elég elemelt, hogy a szándék egyértelműen átjöjjön, és ne szakmai hibának tűnjön pl.egy rosszul kiválasztott nadrág, vagy egy mai modern arc...

előzmény: saatonda (#90)

Hogyan lehet saját kommentet törölni, amit hibásan véletlenül posztoltam?

A casting legnagyobb problémája az volt, hogy a szereplők zöme mai, 21.szd. karakterű-arcú, pedig a '60-as évek nagyon jellegzetes kor, egészen más, amit nehéz elrontani... Itt valahogy nem voltak a helyzet magaslatán. Sem a casting direktorok, sem a ruhatervezők, sem a sminkes és fodrász szakemberek.
Nem jött át a kor jellegzetes íze.

előzmény: Danesz99 (#88)

2019-09-26 00:40:21 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] Bagira78 #24657

Enyhe csalódás... Nem elég Tarantino, nem elég autentikus, és nem elég izgalmas... Ettől függetlenül jó mozi, bár fél óra kivágott jelenettel pengébb lett volna. A Kill Bill és a Becstelen brigantyk filmekhez képest visszaesés. A casting közepes, nem érezni a kort eléggé, Brad Pitt játéka viszont mestermunka.

--
Áthelyezve a(z) Once Upon a Time in... Hollywood topikból.

Enyhe csalódás... Nem elég Tarantino, nem elég autentikus, és nem elég izgalmas... Ettől függetlenül jó mozi, bár fél óra kivágott jelenettel pengébb lett volna. A Kill Bill és a Becstelen Brygantik filmekhez képest visszaesés. A casting közepes, nem érezni a kort eléggé, Brad Pitt játéka viszont mestermunka.

2019-09-26 00:05:03 Curtiz (2018) Bagira78 (5) #20

Talán nem is láttam még ilyen jó ízléssel készített magyar filmet! (A Fehér tenyér és a Viszkis kivételével) A Malena óta pedig nem készült ilyen gyönyörűen fényképezett film magyar operatőr által! Minden képkocka mestermunka!
Könnyed elegancia, remek karakterek, tökéletes ruhák, smink és haj! Ezt a maximalizmust ritkán látni magyar filmben!
Egyetlen szépséghiba: a főszereplők (Lengyel Ferenc-bár karakterre remek választás, Dobos Evelin) színészi létezése nem autentikus, megszólalásaik civilek és maiak, és általában a szereplők angol kiejtése nagyon gyenge (nem elég amerikai, ráadásul nem a '40-es évek amerikai angolja). Akik viszont erős színeszettel gazdagították a filmet: Declan Hannigan, Bordán Lili, Barabás Nikolett.
Gyönyörű atmoszféra, kifinomult ízlés, és töretlen ambíció hatja át a film egészét. Csak ajánlani tudom, és óriási gratuláció az alkotóknak!

Óriási csalódás!
Röviden: kb. 6 perc látványos és izgalmas jelenet, a maradék 2.5 óra dögunalom. Reptéri regények szintjén bukdácsoló történet, Coelho mélységű filozófia, fantáziátlan dramaturgia és látvány. Minden jelenet mintha az utolsó lenne, a zenét már ezer ilyen hasonló unalmas filmben lehaknizták... Egyetlen értékes momentuma a produkciónak Brad Pitt, akit kár volt egy ilyen iskolai vizsgafilm szintű filmszerűségben elpocsékolni... Sosem volt még a galaxis ennyire érdektelen, és film ennyire gyenge.