DevilTakeU

Tapasztalat: 3003 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 3003
Regisztráció: 2019. július 27. (1 év, 11 hónap)
Kedvencnek jelölték: 14 user

Bemutatkozás

Életrajz: Születtem fiatalon,szinte még mint csecsemő...

Kedvencek

Rendezők: Alejandro Amenábar, Bong Joon-ho, Jean-Pierre Jeunet, Park Chan-wook / Chan-wook Park, Paul Thomas Anderson, Wes Anderson, Woody Allen
Színészek: Choi Min-sik, Daniel Day-Lewis, Glenn Close, Javier Bardem, Kevin Spacey, Meryl Streep, Nicole Kidman, Tilda Swinton
Műfajok: akciófilm, animáció, dráma, életrajzi film, horror, krimi, thriller, történelmi film, vígjáték
Országok: amerikai, angol, argentin, dán, dél-koreai, francia, holland, magyar, mexikói, olasz, spanyol, svéd

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1977
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Les Sous-doués
Éretlenek
4 2021-06-21 4,0
(360)
Spiral: From the Book of Saw
Spirál: Fűrész hagyatéka
3 2021-06-11 2,1
(44)
Taegukgi hwinalrimyeo
Harcosok szövetsége
4 2021-06-09 4,0
(155)
Noises Off!
Függöny fel!
4 2021-05-15 4,0
(118)
Curtiz
 
4 2021-05-02 3,6
(38)
Without Remorse
Bűntudat nélkül
2 2021-05-01 2,5
(28)
The Falcon and the Winter Soldier
A Sólyom és a Tél Katonája
4 2021-04-27 3,4
(33)
Druk
Még egy kört mindenkinek
4 2021-04-27 4,2
(274)
Musarañas
Shrew's Nest
4 2021-04-26 3,7
(18)
Colossal
A kolosszus
3 2021-04-26 3,0
(129)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2021-06-11 21:23:32 Saw (2004) / Fűrész DevilTakeU (5) #70

Van is,ezt nem is vitattam sosem. :)

Kramer első gondolata az öngyilkosság. Túléli,ezek után kezdi el jobban értékelni a saját életét,a sors iróniája,hogy immáron halálra ítéltként,ugyanakkor azt látja maga körül,hogy mindenki más elkótyavetyéli azt,ha gazdag,ha szegény,ha egészséges,ha drogos. Ugyanakkor dühös,büntetni akar - ugyanis ha az idővonalat összerakjuk,a 2017-es részben tudjuk meg,hogy egy medikus elcserélte a leleteit,és emiatt nem derült ki időben a betegsége. A felesége egy drogos hibája miatt vetélt el,Doctor Gordon-t sem véletlenül választotta ki,csak ezek ugye mind részenként,morzsákból,az univerzum bővülésével derülnek-derültek ki,sőt,Hoffmann is "megvolt" már a legelső részben,Amanda előtt - akit a harmadik részig nem is láttunk. Doe meg szimplán elmebeteg,ahogy John mondaná: nem tiszteli az életet (lásd Tracy).

Nem egyszerű rendbetenni,azért rendesen megkavarták az idővonalakat,de nekem összességében nagyon tetszik,egy komplett dara alatt minden a helyére kerül. Jó... majdnem minden. :)

előzmény: budaik (#69)

2021-06-11 21:08:31 Saw (2004) / Fűrész DevilTakeU (5) #68

Köszi a hozzászólást. Szándékomban áll a többi részről is írni,a szokásosnál kicsit részletesebben,mintegy sorozatösszegzőként,ha netán valaki a most vetített Spirál: Fűrész hagyatéka kapcsán kedvet kapna a szériához,esetleg jól jöhet pár háttérinfó,ezért is mentem bele kicsit jobban a körülmények ismertetésébe (és még ennél is sokkal jobban lehetett volna,azért ne feledjük,az első rész lassan 20 éves lesz). Pont emiatt is csak az egyik felvetésedre reagálnék,de másoknak spoileres lehet,ezért inkább tag mögé teszem:

Jigsaw,azaz John Kramer nem azért kezd el gyilkolászni másokat,mert rákos lett. :)

Tobin Bell a 90-es években sok nagynak számító filmben szerepelt,talán a kedvencem "tőle" a Tom Cruise fémjelezte A cég,ebben talán még egy mondata sem volt. :) Vicces,de az első szerepe Woody Allen Manhattanjében volt,az Aranyoskám,a Sophie választása,a Lángoló Mississippi,a Nagymenők,a Célkeresztben meg szinte mind alapmozik.

Ja még annyit: igen,szerintem is zseniális a Saw,de koréntsem hibátlan,és korántsem ÚGY alapfilm a maga műfajában,mint a Hetedik,de a kettő közötti "rokonság" letagadhatatlan. Minden kritikában, videóban,tanulmányban gyakorlatilag "ikerfilmként" említik őket,ebben nyilván szerepe van a bűnösök-büntetés-bűnhődés tematikának.

előzmény: budaik (#66)

2021-06-10 21:21:24 Saw (2004) / Fűrész DevilTakeU (5) #65

Talán egyetlen film sem fog soha többé annyira arcul csapni,mint az 1995-ös keltezésű Hetedik. Hogy aztán ez jó dolog-e vagy sem,az majd idővel kiderül,annak azonban,hogy "korunk" egyik legnagyobb horrorszenzációjának az értékelését egy korszakos mestermű felemlegetésével kezdem,megvan az oka: Wan és Whannell filmjét tartom ugyanis a mai napig David Fincher hátborzongató alkotása egyetlen méltó (szellemi?) örökösének.

Elképzelni sem tudom milyen lehet az,amikor két,harminc év alatti srác a nagyon nehezen összekalapozott minimálköltségvetéses kis életükfilmje bemutatása másnapján egy laptop előtt ülve a bevételi adatokra várakozik. Bejön? Nem jön be? Bukunk? Kiröhögnek? Nos,igencsak megkönnyebbülhettek,a számok ugyanis szépen lassan pörögni kezdtek felfelé,érkeztek a zömmel pozitívabb,de mindenképpen lelkendező recenziók,hogy aztán a történet vége,azaz a film összbevétele a büdzsé kereken százszorosa legyen. Szép. A nép is ítéletet mondott: a majd' négyszázezer szavazó 7.6-os IMDb átlaga bármely rendező becsületére válna,akármelyik műfajban. Csak hogy játsszunk (sic!) egy kicsit a számokkal: a már említett Fincher Játsz/ma című,világsztárokkal megtámogatott,50 milliós mozija épphogy megelőzi Jigsaw első ámokfutását (7.8),a Zodiákus (7.7) már csupán egy paraszthajszállal,a Pánikszoba (6.8) azonban már jócskán mögötte kullog. Számomra ez csupán azért érdekes,mert a Fűrészt valamiért szokás lett nem szeretni,lehúzni,urambocsá' megtagadni,ugyanakkor jó tudni,hogy baromira sok néző megtalálta benne a számítását,azaz izgult,borzongott,álmélkodott,undorodott,meglepődött,de legfőképpen: remekül szórakozott.

A sors furcsa fintora,hogy ehhez a filmhez nem feltétlenül kellett folytatás,ugyanakkor annyira hézagos Whannell forgatókönyve,hogy gyakorlatilag a siker miatt sorozattá duzzadt többi rész kellett ahhoz,hogy az első etap visszamenőleg lehessen klasszikus. Na ilyenre sem volt példa korábban,a fiúk ezen a téren is történelmet írtak,még ha akaratlanul is. Az mindenesetre nem tett rosszat a film utólagos megítélésének, hogy például a fő helyszín,azaz egy mocskos fürdő-wc hideg,csempézett burkolatán majd' hat órán keresztül mozdulatlanul fekvő test nyugalmi állapotának-le nem lepleződésének az oka megmagyarázásra került,csak hogy egy olyan dologgal kezdjem,amibe a leggyakrabban belekötöttek a vájtszeműek,más kérdés,hogy erre a harmadik rész végig várni kellett (de hogy tovább bonyolítsam,még a hatodik! részben is kapunk visszautalást a legelső áldozat,Paul becserkészésére),maradjunk annyiban: az író-rendező páros vagy a legnagyobb mázlista a világon,vagy ők a legnagyobb látnokok.

A sztorit nem ecsetelem,mindenki ismeri. A színészek bőven megtették a magukét,nekem Glover és Elwes játéka a mai napig tűpontos,de még a sztorit szállító,közvetlenül a Mátrix: Újratöltve után lévő Whannell is teljesen rendben van. Dina Meyert és az akkor már horrorveterán, Amandát alakító Shawnee Smith-t (A massza,Végítélet) is mindig jó látni,ám ők inkább a későbbiekben jutnak (jóval) nagyobb térhez. Kedvelem a Fűrész dramaturgiáját,a flashbackek okos használatát,a többszöri összevágott montázsokat - ugyanakkor vicces,hogy épp a napokban derült ki,ezek csupán szükségmegoldásként kerültek a filmbe,az alig 18 napos forgatási idő alatt ugyanis nem lett elég anyag a másfél órás játékidőhöz. Sokat elmond a körülményekről,hogy az elég hangsúlyos szerepet kapó,különféle testi és lelki státuszon áteső Danny Glover jeleneteit kereken egy nap alatt zavarták le. A hangok,zörejek nagyon rendben vannak,a zene viszont az azóta világhírűvé nemesedett Saw Theme kivételével felejthető,számomra semmi extra. A néhol egészen parádés vágás Kevin Greutert érdeme,az ő szerepe azért érdekes a franchise-ban,mert két későbbi részben rendezőként is bemutatkozhatott. Az operatőri munkáért David A. Armstrong felelt,de ez sajnos maximum tisztes iparosmunka csupán,nélkülözve a markáns stílusjegyeket (Istenem,Dharius Khondji mit kihozott volna az alapokból..),érdekes hogy valamiért mégis ragaszkodtak hozzá,egészen a 6. részig. Szép dolog a barátság és a lojalitás,de én a későbbiekben a producerek helyében azért próbálkoztam volna kicsit bátrabb képi világgal,a megnövekedett büdzsé miatt nevesebb,tapasztaltabb szakemberekkel is (a második rész 4,a harmadik már tízmillió dollárból készült).

Két dolog zavar a mai napig:Jigsaw Adamnak is,Amandának is hazudott. Utóbbinak a neki szóló kazettán azt mondja: a kulcs a halott társad gyomrában van - csakhogy az illető még él. Adamnek pedig nem volt esélye sem megnyerni a játékot,mivel még félig öntudatlan állapotban,a kádban felriadva a mellkasán volt a kulcs,amiről ő azt se tudta hogy ott van,hogy mi az,ami hopsz,eltűnt a lefolyóban,ergo mindenképpen le kellett volna vágnia a lábát,ez viszont nem választási lehetőség - bár az egész kivédhető azzal,hogy Doctor Gordonnak meg kellett volna őt ölnie este 6-ig bezárólag,akkor viszont minek a kulcs ugye...

Ötletesek a csapdák - a fordított medvecsapda azonnal kultklasszik darabbá vált -,de csupán flashbackek formájában,néha csak fel-felvillanva látjuk azokat. Ebben a részben még egyáltalán nem játszottak központi szerepet,ellenkezőleg,a nyomozásnak voltak alárendelve,hogy Tapp-el és Singh-vel együtt mi is végighaladjunk a gyilkos jellemrajzán, motivációin,tettein. Sajnos a későbbiekben aztán megváltoztak az arányok,a történetek szó szerint a csapdák,a "próbák" köré és a delikvensek hibái köré lettek megírva - de ezekről legközelebb. A lényeg: a franchise-indító,legelső Saw mozi minden kis hibájával és bizonytalanságával (esetlenségével?) együtt a mai napig etalon.

9/10

De,minden kiderül.

A kő az ügyvéd volt,ez "egyértelműen lejön",még ha nem is direktben. Bocs,nem tudom jobban megfogalmazni,maga a jelenet húzza alá,amikor P. kihallgatja. (Mintha először bizonygatná hogy az tényleg csak baleset volt,de pont ez a rész homályos kicsit.)

A gyöngysor is az: Mrs. Van Schuyler,azaz Bette Davis,az idős hölgy kleptomán,többek között emiatt is van vele a "társalkodónője". A korábbi beszélgetéseiket hallgasd meg újra,többször is célozgat rá Maggie Smith karaktere,hogy vajon most majd mi fog megtetszeni az öreglánynak,vagy valami hasonló,most nem tudom csekkolni,de a szövegkörnyezetből egyértelmű.

Messze a legjobb Ustinov-Poirot a Nyaraló gyilkosok mellett,számtalanszor láttam már,mindkét magyar szinkronnal. Sajnos a többi négy film rettenetesen mellément.

előzmény: Edwest12 (#17)

1. hozott anyagból dolgozott
2. a teljes történet "rendes" megfilmesítése kb. 4 órás lett volna - ez nagyfilmeknél ugye öngyilkosság (btw. nálunk lesz mozikban)
3. a kötelezően beleerőltetett PC és a szokásos "washingok" mellett hangsúlyos,lassan szintén szokássá váló szájbarágós társadalmi üzenetek nélkül ma minden eladhatatlan,ezek viszont elveszik a helyet a forgatókönyvben más,esetleg fontosabb vagy izgalmasabb dolgok elől

előzmény: bambula (#1)

2021-05-01 09:00:50 Mortal Kombat (2021) DevilTakeU (2) #34

Bár hivatalos megerősítést nem kapott,több helyen is lehetett olvasni hogy a film a marketinggel együtt 95 millió dollárba került (ráadául nem légből kapott számokkal dobálóztak,minden felület ennyit írt). Na,ahhoz képest a 23M amerikai dollár egyelőre nagyon sovány,a nemzetközi bevételek (jelenleg 51M) ebben az esetben nem számítanak,mindig az USA Box Office a lényeg,szóval egyelőre nem muzsikál túl fényesen.

előzmény: Gergely Gergő (#33)

Szerintem elégedettek a nézettséggel,de talán fontosabb hogy a nézői reakciókkal is. :) Mondjuk utóbbi elég érdekes,a WandaVision IMDb-n 8.1,és több mint 150 ezren szavaztak rá,a Falcon 7.6,de feleannyian sem voksoltak,holott állítólag nőtt az előfizetők száma. Lényeges még,hogy a WV egy kerek,lezárt történet,a Falcon meg ugye folytatható,és a jelek szerint van rá igény. Én már a Loki-t várom nagyon,és remélem év végén tényleg lesz Secret Invasion is. (Aztán meg ugye She-Hulk,meg Moon-Knight.) A nagy számok törvénye alapján valamelyik csak 10/10-es lesz (fingers crossed). :D

#MarvelRLZ

:)

szerk: lehet hogy benéztem valamit,most mindenhol azt olvasom,hogy Sam története a negyedik Captain America mozifilmben folytatódhat. Na majd kiderül.

előzmény: Kempesbaba (#3)

Elnagyolt.

Az egész sorozat alatt,pontosabban úgy a harmadik rész közepétől ez a szó motoszkált a fejemben. A szokásos Marveles szórakoztató faktor kétségtelenül fellelhető,de szinte végig volt egy erős hiányérzetem, és a befejezésnél kicsit úgy is maradtam. Őszintén nem lennék meglepve,ha idővel kiderülne hogy eredetileg 8 részt terveztek,és ez az utolsó pillanatban módosult csupán hatra,mert a fentebb jelzett időtől feltűnő a színvonalesés,az ötödik rész majd' kétharmada pedig kizárólag Sam családi életére fókuszál,amikor is már pörögnie kellene a végjátéknak,vagy legalábbis a felvezetésének ezerrel,az előzmények tükrében legalábbis mindenképpen. Ehelyett kapunk nagy nézéseket,meg világmegváltó testvéri beszélgetést a naplementében,csónakfestést (mert az is rohadt fontos egy világválság közepén),persze Bucky is benéz,és ha már úgyis ott van,egyből csiszológépet ragad. Hát kösz. :P

Ami nagyon zavart: a szérum. Walker egyszer csak beadja magának,és - ennyi. Még a műveletet sem látjuk - egy igen hatásvadász jelenet hivatott felhívni rá a figyelmet hogy megtörtént -,azért sok filmben komoly dramaturgiája van annak hogy az alanyra enyhén szólva hatással vannak hasonló dolgok,lásd anno Banner vs. Hulk,és itt ráadásul még Karli is elmondja a temetős jelenetben,hogy amikor beadta magának,azt hitte a vénái szétrobbannak, remélte hogy inkább meghal,stb.,Walker meg nem is két bunyó között,hanem egy bunyó alatt! esik túl az egészen,egy fejrángást kivéve nulla testi-lelki reakcióval. Ez eléggé kiábrándító volt.

Ha már szóba jött,nekem a főrosszcsont Karli nem több egy hisztis tinédzsernél,egy pillanatra sem tudtam komolyan venni sem őt,sem az ügyüket (sem a színésznőt,ha már itt tartunk),a halála is súlytalan volt. A nagy csinnadrattával bejelentett Julia Louis-Dreyfus annyira semmilyen volt a maga két jelenetében,próbált valami nagyon laza,egyben titokzatos gigafőnök lenni,de amilyen mondatokat adtak a szájába,inkább volt röhejes. Sharon meg milyen cuki kis tokát növesztett,tök aranyos. :) Oké,tény hogy EVC a konténeres bunyónál jól nyomta,egyébként az akciójelenetek legalább fele bántóan ötlettelen volt,sokszor rosszul megvágva. Végül még két dolog: Sam az Amerika Kapitány jelmezben iszonyatosan ciki,kb. mint a Michelin gumibaba. :P És igen, aktuálpolitika, rasszkérdések... lassan túllendülhetnénk ezen,kezd kicsit fárasztóvá válni a mindenhová beszuszakolása. Ó és a "nagy szónoklat" a végén,majdnem mint Stallone az oroszoknak a Rocky IV-ben,már csak a lengedező zászlók hiányoztak a háttérben. A pátoszos zenét azért nem írom hozzá,mert azt megkaptuk,talán túl sokszor is.

Oké,nagyjából leírtam minden negatívumot,azért félreértés ne essék,remekül szórakoztam dara közben,voltak benne remek megoldások, karakterek, gondolatok,akciók,sőt még dráma és izgulnivaló is,Daniel Brühl Zémó bárója meg fű alatt simán Loki 2.0 lett,remélem a második évadban is találkozunk majd vele.

7/10

Köszi,így már megvan (Durante la tormenta). Remek film,talán csak a zeneválasztás nem volt mindig a legszerencsésebb,Oriol-ra mindenesetre érdemes odafigyelni,több helyen is úgy emlegetik mint a spanyol Christopher Nolan. :) Az Időbűnök volt talán hasonló,na az rettenetesen bejött. Vigalondo szintén nagy tehetség,és még mind baromi fiatalok,jóval 50 év alatt.

előzmény: ryood (#27)

Sajnos az nekem mellément,a "nagy" spanyol thrillerek közül talán az egyetlenként. Elismerem az érdemeit,de kb.30 perc körül "leesett" a poén,onnantól meg már nem tudtam felhőtlenül belefeledkezni. :(
A Miracle nem rémlik,köszi az ajánlást,ránézek. Balaguerónak is van egy 2021-es filmje,a Briliáns csel,jónak tűnik,IMDb-n 6.4 pont.

előzmény: ryood (#25)

Összes komment...