DevilTakeU

Tapasztalat: 2420 film
Kompetencia: 45 film
Súly: 3545
Regisztráció: 2019. július 27. (5 hónap, 3 hét)
Kedvencnek jelölték: 5 user

Bemutatkozás

Életrajz: Születtem fiatalon,szinte még mint csecsemő...

Kedvencek

Rendezők: Alejandro Amenábar, Bong Joon-ho, Jean-Pierre Jeunet, Park Chan-wook / Chan-wook Park, Paul Thomas Anderson, Wes Anderson, Woody Allen
Színészek: Choi Min-sik, Daniel Day-Lewis, Glenn Close, Javier Bardem, Kevin Spacey, Meryl Streep, Nicole Kidman, Tilda Swinton
Műfajok: akciófilm, animáció, dráma, életrajzi film, horror, krimi, thriller, történelmi film, vígjáték
Országok: angol, dél-koreai, francia, magyar, spanyol

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1977
Lakhely: Pechof,Schwarzenbach

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Kojot
 
2 2020-01-18 3,8
(241)
Tiszta szívvel
 
3 2020-01-17 3,9
(323)
Cop Mortem
 
1 2020-01-17 1,6
(28)
Kincsem
 
4 2020-01-16 3,4
(376)
Simon mágus
 
4 2020-01-16 4,1
(176)
Roncsfilm
Roncsfilm - vagy mi van ha győztünk?
3 2020-01-16 3,8
(296)
Budapest Retró 2.
 
4 2020-01-16 4,1
(97)
Budapest Retró: Életképek a '60-as, '70-es évekből
 
4 2020-01-16 4,2
(149)
Magyar retró
 
4 2020-01-16 4,2
(99)
Firefox
Tűzróka
2 2020-01-16 3,0
(168)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2020-01-18 10:15:17 Tiszta szívvel (2016) DevilTakeU (3) #22

"...azért az fontos dolog, hogy a sztori az igazából csak a főhős fiúk fejében létezik..."

???

Tisztelettel,ezt kifejted? O.O Tegnap este már nem akartam foglalkozni a dologgal,ma megint megnéztem gyorsba,én rohadtul nem így látom. :P (Ha az van amit írsz,akkor mi van például a trezorból kivett pénzzel a műtétre? Az honnan lett?)

Nem fogok hazudni,én nem értem a film végét,főleg a duplaThuróczy jelenést. Passz. Elolvastam minden létező cikket,interjút,kommentet,amit csak találtam,de ember nem mondta még el a befejezés lényegét. Nekem meg semmi sem jött át. (20 évig gyűlölöm az apámat,bandázok,lóvém lesz,az addig rögeszmésen elutasított életmentő! műtétet hirtelen bevállalom,írok egy levelet németbe apámnak,és már találkozhatunk.) ?? Becsszó azon gondolkodtam,hogy Thuróczy,az apa eljátszotta ezt az egészet a fiának (kis Toni Erdmann style)? Mert amúgy semmi értelmét nem találom,sry. Azt sem értem hogy miért "csavaroznak" páran,mi a csavar,hol,miért?

HELP!!

:D

előzmény: Tenebra (#16)

2020-01-18 08:20:48 [Vapiti 2019] DevilTakeU #41

Az első fordulóban nem. A 10 legtöbb szavazatot kapó jelölt megy tovább.

előzmény: ZoLeEe (#39)

2020-01-17 15:22:28 Cop Mortem (2016) DevilTakeU (1) #9

Kovalik József filmje számomra egy igen mellbevágó esti filmélménnyel párosuló álmatlan éjszakát okozott,nem túlzás azt állítani,hogy hajnali ötig morgolódtam,dühöngtem,sajnálkoztam,és persze fogalmazgattam magamban a gondolataimat,mindezt félálomban. Persze jogos a fevetés hogy miért foglalkozom vele egyáltalán,de kikívánkozik,mert eltelt ugyan fél nap,de az érzéseim mit sem változtak,még mindig dühöngök. (Mondjuk ha humoromnál lennék,akkor ezt még akár jó jelnek is vehetném: hatott rám a film. :P)

Először is: Kovalik József előtt le a kalappal. Belevágott valamibe,amihez nem ért,amit sosem tanult (forgatókönyvírás),prezentált egy elképzelést,szponzorokat hajtott fel,végül tető alá hozott egy filmet. Ez mindenképpen megsüvegelendő,már ha valaki tisztában van azzal hogy mekkora áldozat,meló,idő,pénz,energia egy - ráadásul ekkora apparátust felvonultató - akciófilmet összekalapálni. Én azért vagyok pipa,mert ami jó benne,az tényleg jó - viszont ami rossz,az nagyon rossz,elemi szintű hiba,amit egy szem igazi forgatókönyvíróval,egy tapasztalt(abb) dramaturggal,és mondjuk egy Pados Gyulával,Pohárnok Gergellyel alapjaiban ki lehetett volna gyomlálni. (A vágást is a direktor úr végezte,Csillag Mano,Kovács Zoltán,Király István talán besegíthetett volna. Persze könnyű nekem nevekkel dobálózni,nem is elegáns dolog,visszavonom - csupán egy felvetés volt.)

Iván jó. Magas,sportos sármos,igazi alfamacsó,mégis az egész jelenléte súlytalan,ráadásul mintha víz alatt létezne,végig be van lassulva: a mozgása,a tagolt beszéde,a falat kapartam. Ez amúgy mindenkire vonatkozik: mintha az igazi,éles felvételek elvesztek volna,és kényszerűségből a próbafelvételek kerültek volna a kész filmbe,még a legalapabb,indulatos-káromkodós szövegek is el vannak bakizva,néhol látszik hogy szegény szereplő vért izzad hogy a nehezen bemagolt szavak helyes sorrendjére koncentráljon. (Ilyenkor kéne az,hogy felvázolom a szituációt,adok pár támpontot,elindítom a kamerát,és imprózzatok gyerekek,mehet a k*rvaanyázás,elvégre ez nem matiné!) Ehelyett steril,mű,nincs két karakter akik között legalább minimális kémia lenne,ehhez jön Gáti Oszkár időnkénti (roppant kínos) verselése,ami pusztán annyit hivatott jelezni,hogy jól van főnök,amíg szaval,addig nincs gond - már ahogy a titkárnő megjegyzi,ezen jellemvonást mintegy matricaként Réti homlokára tappantva. Jaj.

Kameraláz. Hihetetlen hogy a nagy Ámerikában a legkisebb gyerekszínészek is milyen természetességgel viselkednek a kamera előtt - legyen az kisképernyő vagy mozifilm -,nem tudom mi az oka,de ennek a természetességnek Magyarországon nyomát sem látni. Nincs olyan színész,aki pusztán filmezésből (meg)élne,ezt elfogadom,de a Cop Mortem mintha egy színdarab lenne,jelenetenként kamerával felvéve. Nem tudok rá jobb szót a már említett sterilen kívül: darabos. (És hogy azonnal ellentmondjak magamnak: előtte pótoltam a Kincsemet,sok mindent lehet arra a filmre mondani,de ilyen értelemben vérprofi!) A folytonossági bakikat (két összefüggő jelenet között hirtelen mindenki átöltözött),a nem is olyan bújtatott reklámokat (Opten! Árkád!),az arcpirító szövegeket (csípje meg a csóka = ?!?) mind elnézem,így sikerült,belefér. Azt viszont képtelen vagyok megemészteni,hogy túszul ejtenek egy illetőt,bezárják - de a fegyverét nála hagyják. Ilyen a világon nincs,amikor Nagy Zsolt golyózáporral fogadta a rájuk törő rosszcsontokat,szó_szerint _lement _az _arcomból _a _vér.

Sajnos az akciókkal sem vagyok kibékülve,sokkal jobb,nem utolsósorban látható koreográfiát vártam,és kicsit kevesebb rángatózó kamerát,ezt főleg a film végére értem. Az eseményeket mozgató fő megbízó kilétét egy asztal mellett borozgatva kitaláló kinyomozó,majd egy telefonnal az ügyet (és ezzel a komplett filmet!) le is tudó jelenetet megint csak nem tudom hová tenni,mi fogyott el,a lelkesedés,a játékidő,a pénz? Nem fért bele még két snitt egy megbilincselésről,esetleg az illető saját maga által elmondott motivációjáról? Ezt hogy?

Pozitívumok is akadnak azért,tetszett az autentikus környezet (a rockkocsma indító helyszínnek jó ötlet volt),pár pofás beállítás,néhány goromba arc,és természetesen Ganxsta Zana Döglégy Zoltán,a Don. Zolee kurvajó,természetes,hiteles,de ő ilyen,beleszarik,vehetik akár 9 kamerával,akkor is azt adja,amit a vásznon látnunk kell,egy centivel sem kevesebbet. Anger Zsolt a Nyomozó óta a szívem csücske,hoz is valamicskét,de nekem nagyon rajzfilmfigura karaktere volt,viszont a bemutatkozó jelenete ott van. A történet korrekt (a felesleges Interpolos szál belekeverését illetve a visszaemlékezéses-tornácon formagyakorlatozós jelenetet kivéve) ,tetszett ez a picit misztikus szektás megközelítés. Amit még hiányoltam: csajok-csöcsök? Már elnézést,de ha valamihez,hát a motoros környezethez is,a rockzenéhez is (és persze a bűnözőkhöz is) masszívan hozzátartozik a szebbik nem,akár csak ráutalás szintjén,erre kapunk egy szem ajakrúzsozást,spiccen motoron...hát kösz. Oké,kemények vagyunk,meg kigyúrt-kivarrt szőrös állatok vagyunk,de ha már annyira majmolni szeretnénk a külföldi akciófilm-sémákat,akkor akár a történet szempontjából (barátnő? feleség? bunyós csaj - mert az sem volt?),akár látványelemként csupán,de bizony kellenek bele az oldalbordák (és lehetőleg nem tetőtől talpig garbóban). Na jó,átfogalmazom: elfértek volna pár bandafőnökös-keménycsávós jelenetben,akár a háttérben. Simán adott volna a hangulathoz.


Hát,nagyjából ennyi. Sajnálom hogy félrement (ez is),hihetetlen hogy 20 éve,az Európa expressz óta szinte ugyanott tart a magyar akciómozi: van,de minek...képtelen vagyok két csillagot rátenni,még Zolee ellenére is. :(

2020-01-17 13:41:28 Simon mágus (1999) DevilTakeU (4) #22

Én is így vagyok vele,rendkívül izgalmas (és tanulságos!) akár mai,akár 6-8-10 éves kommenteket olvasni. Ahány ember,annyi nézőpont,hozzászólások,vélemények,észrevételek,felvetések,érvek és ellenérvek,vagy akár csak néhány kiegészítő gondolat egy adott filmmel,rendezővel,színésszel kapcsolatban...kis túlzással olyan mint egy filmklub. :) (Annak meg külön örülök ha pár általam leírt sor megszólít valakit,de ez fordítva is így van:néhány nicknév kommentjét szinte már "régi ismerősként" fogadom,olvasom,sőt egyenesen várom,azt hiszem nem túlzás kijelenteni hogy az én életemben is mehatározó,illetve - jó értelemben természetesen - befolyásoló tényező lett a KT. :)

előzmény: oscarmániás (#21)

2020-01-16 21:32:44 Simon mágus (1999) DevilTakeU (4) #20

Ha valaki megkérdezné hogy ajánlom-e neki Enyedi Ildikó hatodik rendezését,minden további nélkül azt mondanám hogy igen. Ha ugyanez az illető rákérdezne hogy miért,esélyes hogy válasz helyett - elszaladnék. :P

A hangulat nagyon rendben van,mondhatnám stílszerűen: Enyedi - egyedi. A történet finoman szólva sem hétköznapi,a film fantasy vonalát furcsamód mégis az olyan hétköznapi jelenetek húzzák alá,mint például egy egyszerű(nek tűnő) kávézás. (Ha már szóba került: Julie Delarme-be szerelmes lettem. Egy életre.) Andorai Péter talán az egyik legfoglalkoztatottabb magyar filmszínész,ennek ellenére nagyítóval kell keresni a szokásostól picit is gyengébb alakításait. Engem mindig,mindenben lenyűgöz,legyen az a Csinibaba megrögzött anarchistája,a Legényanya orvosa (Béla!),az Eldorádó Bercije,vagy akár csak egy Linda-epizód három perces jelenete. Itt is uralja a vásznat,meg sem kell szólalnia,borzasztó erős jelenléte van. Nem állítom hogy mindig mindent értettem - sem a tetteivel kapcsolatban,sem a filmben úgy globále -,illetve ez a kierőszakolt párbajozás is inkább elvitt,sokkal jobban örültem volna a randizós szál kibontásának,a szerelem szárba szökkenésének (mint megrögzött és javíthatatlan romantikus,khm),de akkor az már egy másik film lett volna. :)

Bár hatásos,de azért kicsit zavarba ejtő hogy Simon befolyásoló képességei csupán sejtetve vannak,a magyar mágus-francia rendőr közös borozgatása szintén felettébb szürreálisra sikerült (Anderson,Jeunet szelleme felrémlett olykor),ha egy ember idegen nyelven filozófálgat egy helyivel két percen keresztül,akkor talán a minimum elvárás hogy legalább egy csöppnyi értetlenkedés legyen az illető részéről bamba mosolygás helyett (egy másik olvasatban: szavak nélkül is megértik egymást - akár még jogos is lehet a felvetés,ha már fantasy,de nekem ez pont a rendőrrel kapcsolatban kicsit erőltetett magyarázat).

Ezeket nem hibaként jegyeztem meg,sokkal inkább figyelemfelkeltőnek szánom,örülnék ha minél többen megnéznék még így ennyi év után is,mert tényleg nem mindennapi élmény - aztán majd egyszer valaki,valahol (remélhetőleg ITT!) megfejti a megfejtendőt! ;)


kiegészítés: elolvastam a film wikijét,hátha okosabb leszek...nem kellett volna! :D Teljes K.O. Ja,és sajnos ez is lemaradt,pedig mindenképpen ki szeretném emelni : Másik János filmzenéje zseniális!!

Számomra ennek a filmnek a története az alapoknál megbukik. Szinte végig megállás nélkül az járt a fejemben,hogy David miért nem kért távoltartási végzést??? Ennyi,gond letudva,amennyiben Evelyn megszegi,börtön,vagy gyógykezelés. Ha ezt kifejtik,szavam nincs,de az gyenge érv hogy ártana a műsorának - sőt,rohadt gyenge érv. Unalmas film,első rendezésnek elmegy,szerencsére aztán Eastwood belejött mint kiskutya az ugatásba. :)

Ferdinand "Freddie" Clegg egy csendes,aluliskolázott,nem túl népszerű hivatalnok. Ezenkívül eltorzult értékrendű,fanatikus,a maga teremtette fantáziavilágban él. Rajong a szépségért,kiskora óta lepkéket gyűjt hogy aztán gyönyörködjön bennük,ám élete "legnagyobb lepkéje" Miranda Grey festőnövendék,maga a megtestesült kifinomultság és szépség. Freddie 71 ezer fontot nyer az állami totón,munkahelyén felmond,tágas vidéki házat vásárol (Tudor-stílus),amit aztán szépen berendez,különös műgondot fordítva Miranda leendő börtönére lakrészére. Mert tervei szerint hazaviszi a lányt mindenáron,akár annak akarata ellenére is - minden más alantas célt mellőzve pusztán azért,hogy birtokba vegye,hogy gyönyörködhessen benne. Végül az eszmélő,ijedt,kétségbeesett lány belemegy egy alkuba: hajlandó kereken egy hónapig maradni.

A Lepkegyűjtő a XX. századi posztmodern irodalom egyik legfontosabb alakjának,John Fowles-nak az első regénye,tűpontos pszichológiai tanulmány,korát megelőzve már-már zavarbaejtően reálisan ábrázolja egy pszichopata elme belső vívódását,őrületét és fanatizmusát,talán túlságosan is éleslátóan: sajnos utóbb több kéjgyilkos is komoly inspirációként hivatkozott a műre,köztük Wolfgang Přiklopil is,aki 1998-ban, tízéves korában elrabolta az osztrák Natascha Kampuscht. (Nem árt felidézni,hogy 1965-ben maga a sorozatgyilkos kifejezés még nem is létezett,a pszichológia sem volt elismert tudományág,a profilozás pedig gyerekcipőben járt.)

Ferdinand karaktere igazán szánnivaló,a néző szinte már elhiszi hogy valóban szerelmes a lányba: szexuálisan - egy kisebb incidenstől eltekintve - nem közeledik hozzá,látogatásai előtt udvariasan bekopog,minden jóval elhalmozza,sőt jegygyűrűt is ad Mirandának. Mégis,beteg elme ő,ehhez kétség sem férhet. A rendezőóriás William Wyler zseniálisan sakkozott a szereposztásnál,a fáma szerint ugyanis annak idején a főiskolán a Mirandát alakító Samantha Eggar kikosarazta a ráhajtó Terence Stamp-et,és ez a kettejük közötti furcsa feszültség és vibrálás egyértelműen lejön a vászonról is,sőt,állítólag Wyler direkt megkérte Eggart,hogy a forgatáson is bánjon ridegen és elutasítóan a férfival. Nesze neked Ragyogás,nesze neked Kubrick...

Nyomasztó filmről van szó,az utolsó öt percet nézni pedig egyenesen kényelmetlen. Elborzasztó látni hogy egy bomlott elme milyen könnyedén képes a maga képére torzítani az őt körülvevő világot,így igazolva
minden - egyébként beteg - tettét,egyáltalán fel sem fogva annak következményeit. Jó ötletnek tartom hogy Freddie-ről gyakorlatilag semmi sem derül ki,nem tudjuk hogy a szülei verték-e,hogy az iskolában megalázták-e,ő egyszerűen csak ilyen,el kell fogadnunk. A Mi történt Baby Jane-nel? kapcsán írtam a műfajteremtő szót,Wyler filmjével hasonló a helyzet: hivatalosan a Lepkegyűjtő minden pszichothriller prototípusa. (Mondjuk öt évvel a Psycho után ezt kicsit furcsának tartom,nálam mindig is Norman Bates és édesanyja lesz az alfa és omega,bár ha nagyon kukacoskodni akar valaki,az nyugodtan érvelhet úgy,hogy Hitchcock = suspense.)

Wyler rendezését 3 Oscarra jelölték,de díjat végül nem vitt haza,nem úgy Cannesból,ahol mindkét főszereplőt jutalmazták (Eggar a Golden Globe-ot is bezsebelte). Stamp játéka szerintem korántsem olyan átütő mint mondjuk Perkins-é,mai szemmel nehéz ezt megítélni,1965-ben azért simán frászt hozhatta a nézőkre,nekem mégis hiányzott belőle valami (na nem mintha pszichopatákkal paroláznék naphosszat). Eggers nagyon jó,ahogyan feszegeti a határait,ahogy néha beletőrődik a sorsába,aztán megint küzd tiszta
erőből,tényleg egy tű végére nyársalt pillangó vergődéséhez hasonló,ez a fajta szimbolika a filmben tökéletesen átjön,mesteri. A lepkegyűjtő igazi kamaradarab,az egész film összesen négy szereplőt mozgat
csupán,ezért is sajnálom hogy Maurice Jarre zenéje nem több az átlagosnál,itt igazán kiteljesedhetett volna.(Ha ehhez a filmhez "aláképzelem" John Carpenter szintis prüntyögését a Halloween-ból vagy Morricone témáit a The Thing-ből,hát megáll bennem az ütő!) A fényképezés a veterán Robert Surtees érdeme (14 Oscar-jelölés,ebből három díj,egyebek mellett a Ben Hurért),néhány beállítás például az áldozat szemszögéből,vagy az "eldőlő" perspektíva nagyon tetszett,hiába a több szintes ház és a nagy tér,a klausztrofób érzet végig velünk van. A befejezésről lehetne vitázni,nem azt mondom hogy tökéletes,de Miranda halála kellett ahhoz hogy az utolsó képkocka beleégjen a retinánkba: kocsibelső,Freddie már tovább is lépett,és a következő áldozatát figyelve monologizál. Hát ennyit a nagy szerelemről. (A külsős felvételeket Robert Krasker-re bízták,ő a zseniális A harmadik ember-ért Oscarozódott be.)

Nyomasztó film lett a Lepkegyűjtő,szórakoztatónak semmiképpen sem mondanám,megterhelőnek viszont annál inkább. Nekem a mostani első nézés volt,és véleményem szerint a mai napig hatásos,működő alkotás,pszicho,thriller,illetve pszichothriller rajongóknak alapfilm. Nem árt tudni hogy nem egy pörgős darab,azért ezt a majd' két órát végig kell seggelni. Az IMDb-n 8 pontot adtam rá,itt hosszas töprengés után megy az öt csillag,mert a műfajában meghatározó és egyben kiemelkedő alkotásról van szó,a sima "jó"-t kevésnek érzem.

2020-01-15 00:36:12 The Mean Season (1985) / Hőhullám DevilTakeU (2) #1

Becsületből végignéztem,de veszettül untam,pedig ebből a történetből egy kicsit felturbózott kasztinggal mondjuk Pollack egy korrekt kis filmet összerakott volna. Russell jó,de őt nem lehet nem kedvelni,a fiatal Andy Garcia-t szintén jó volt látni,főleg mert nem is tudtam hogy szerepel a filmben,viszont sajnos Mariel Hemingway minden jelenete rossz,azt hiszem ő nekem örökre a Manhattan Tracy-je marad.

A magyar szinkron tökéletesen leleplezi azt akit nem kellene,szóval csak óvatosan.

2020-01-14 20:33:01 [Megérdemelte-e az Oscart...] DevilTakeU #11305

A Once Upon... 10 jelölést kapott,11 a Jokernek van. ;)

előzmény: elzablues (#11304)

2020-01-14 19:52:13 China Moon (1994) / Porcelánhold DevilTakeU (4) #5

...de nem logikus, hogy pont egy szuper profit, és nem egy könnyelmű, léha alakot húznak ilyen könnyen csőbe.

Szerintem az. :) Szükséges volt,a film legelején Kyle elmegy helyszínelni,aztán kb. három mondattal megoldja az ügyet. És ezt húzza alá a forgatókönyv a végén:

Kyle: És miért én? Miért nem valami stricit választottál,miért a társadat mártottad be?!
Lamar: Muszáj volt,ha bárki mást használok fel te lebuktatod és vége. Érted most már? Nem bűnbak voltál,hanem biztosíték.


Nem mondom hogy kikezdhetetlen érvek,de tulajdonképpen mégis,a film szabályrendszerén belül tökéletesen működik,érthető döntés Lamar szempontjából inkább a mesterét behúzni,mint egy balekot,akin aztán megbuknak.

Tőlem Madeleine Stowe a vesémet is lenyúlhatná,fülig szerelmesen fel se tűnne,nemhogy egy fegyvercsere! :D

előzmény: csabaga (#4)

Összes komment...