Bateman

Tapasztalat: 3250 film
Kompetencia: 26 film
Súly: 3900
Regisztráció: 2019. január 24. (1 év)
Kedvencnek jelölték: 1 user

Kedvencek

Rendezők: Alfred Hitchcock, Ari Aster, Brian De Palma, Danny Boyle, David Fincher, David Lynch, Fábri Zoltán, Faire Binney, James Cameron, Janisch Attila, John Carpenter, John McTiernan, Lars von Trier, Luc Besson, Martin McDonagh, Martin Scorsese, Ole Bornedal, Oliver Stone, Paul Verhoeven, Quentin Tarantino, Ridley Scott, Robert Altman, Robert Rodriguez, Sam Raimi, Stanley Kubrick, Steven Spielberg, Tony Scott
Színészek: Bruce Campbell, Bruce Willis, Denzel Washington, George Clooney, James Gandolfini, Liam Neeson, Robert De Niro, Sam Neill, Samuel L. Jackson, Sigourney Weaver, Steve Carell
Műfajok: dráma, film noir, háborús film, horror, sci-fi, vígjáték

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: ?
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Nutt House
Hülyébbnél is hülyébb
3 2020-02-13 2,2
(11)
Ghosts
 
4 2020-02-13 3,0
(10)
Logan's Run
Logan futása
3 2020-02-13 3,3
(134)
The Guardian
A vérszomjas dada
3 2020-02-10 2,7
(27)
Rambo: Last Blood
Rambo V: Utolsó vér
3 2020-02-01 2,9
(142)
Her
A nő
5 2020-01-05 4,0
(776)
The Last Temptation of Christ
Krisztus utolsó megkísértése
4 2019-12-30 4,2
(437)
Ready or Not
Aki bújt
3 2019-12-29 3,3
(206)
Swiss Army Man
Az ember, aki mindent tudott
3 2019-12-25 3,3
(123)
Inferno
 
3 2019-12-24 2,7
(256)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2019-12-01 20:22:14 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák Bateman (4) #132

Szerintem ez a film a saját szimbólumrendszerén keresztül érzékletes kritikája a kereszténység intézményének és a nyugati kultúrának. Adva van ugye Dani (Dániel, akit az oroszlánok elé vetettek), aki élete egyik legmegrázóbb traumáját élte át. Érzelmileg totálisan lecsupaszítva, kétségbeesetten kapaszkodik barátjába. Christian, ( angolul a szó "keresztényt is jelent) testesíti meg a kereszténységet, az egyistenhitet. A fiú gyakorlatilag már csak szánalomból van a lánnyal, mégis ő az egyetlen akihez Dani menekül, aki meghallgatja őt, aki némi vigaszt nyújt. Később persze, mikor ez a "hétköznapi" vigasz már csak csalódást nyújt, Dani a pogányság felé fordul, ami menedéket, befogadást nyújt neki. Elsőre persze az idős pár öngyilkossága - az emberáldozat ugye- szörnyűséggel tölti el Danit, ahogy a nézőt is, de ha belegondolunk, mégiscsak arról van szó, hogy az a férfi és a nő önként mennek a halálba, maguk rendelkeznek a saját életükkel (eutanázia: még egy pofon a keresztény vallásnak). Abban pedig, mikor a sikertelen ugrást követően az öregembert megszabadítják a fájdalmától, szintén van valami nagyon ősi. Nem ezt tesszük mi is pl. a kínok között haldokló állattal? Tekintve, hogy Dani szülei és húga milyen módon végezték, a kommunabeli rituálé tulajdonképp még szépnek is mondható.

A kereszténység álságosságát az "egyéjszakás" jelenetben is szépen bemutatja a film. A testiségtől megrészegült Christian szextartáson vesz részt :) ahol is a kereszténység és a pogányság rituálisan egyesül.

Továbbá az sem véletlen, mikor a fináléban Christiant a medve bőrében égetik meg, és a The Beast, vagyis a Bestia névvel illetik. Nem egy példa van a történelemben az egyház kegyetlenségére, gondoljunk csak pl. a Szent Inkvizíció által elkövetett temérdek kínzásra, gyilkosságra, a boszorkányperekre...stb.
De ugyanúgy nem lehet elmenni a pogányság kegyetlensége mellett sem, hiszen az elsőre békés kommuna a felszín alatt gyakorlatilag mégiscsak egy vérengző szekta. Visszatérve a fináléhoz, az is érdekes, hogy végül kik is égnek el és ezáltal tisztulnak meg a tűzben: a fekete srác, Josh (Józsua) szimbolizálhatja pl. a "nyugati" tudományt, ami nyilván még a pogányság számára is boszorkányság.

A beszélő nevek mellett a számmisztika is erőteljesen jelen van a filmben: pl. mikor Pelle elmagyarázza a kommunabeli emberek életének fő állomásait: 36 évesen kezdődik a munka kora, 54 évesen a hanyatlás, 72 évesen pedig a halál. Ha az életkorok számjegyeit összeadjuk, 9-et kapunk. A film végén 9 embert áldoznak fel.


Tele van ez a film erős szimbólumokkal és mondanivalóval, amit ki-ki saját maga értékrendje és világlátása szerint értelmezhet. Mindezek mellett maga a mozi is nagyon jó, különleges látásmóddal bíró, súlyos alkotás.

2019-11-20 18:06:22 Doctor Sleep (2019) / Álom doktor Bateman (5) #8

Számomra az idei év egyik -ha nem A- legjobb filmje. Szerencsére totál más irányba tart a sztori, mint amire számítottam. A könyvet nem olvastam, előzetesből is csak a legelsőt láttam, és nagyon reméltem, hogy nem egy olyan megfáradt alibifolytatást fogok látni, mint amit manapság a filmipar kitermel magából. És nem lett alibi, de nagyon nem.

Egy friss, érdekes, minden szempontból nagyon ügyesen összerakott mozit láttam rohadt jó hangulattal és soundtrackkel, ami még a szépemlékű Hannibal sorozatot is megidézte számomra. Nekem semmi bajom nem volt sem a történettel, sem a kislányt játszó színésszel, és noha a film utolsó fél órájában némi zavart éreztem az Erőben, de hamar túltettem magam rajta, mert ez a mozi olyan badass, hogy csak füstöl.

Különleges és szép (dark)fantasy. Megéri megnézni.

2019-11-03 16:54:46 Viridiana (1961) Bateman (4) #11

Gondolatgazdag alkotás. Majdhogynem minden kockája egy szimbólum, egy kíméletlen igazság.
Az egyik szimbólum a sok közül, ami tetszik: a kislány a kezébe veszi a töviskoronát, nézegeti, majd az egyik tövis megszúrja az ujját, ezért a tűzbe dobja. Kis idő múlva valaki (nem látjuk, hogy ki) egy ággal kipiszkálja a koronát a tűzből a homokra, ahol az tovább lángol.

2019-11-03 12:02:48 The Keeper (2009) / A testőr Bateman (3) #2

Teljesen korrekt, nézhető akciófilm. Láthatólag Seagal is jó hangulatban volt. Van egy emberrablás-jelenet, ami egy fájin autósüldözésbe torkollik, ezenkívül néhány lövöldözés, és néhány egészen király pusztakezes bunyó, ahol Seagal ütős egysorosokkal tarkítva átrendezi a delikvensek anatómiai és ortopédiai felépítését. Egyedül a filmvégi kötelező leszámolás van kicsit elkapkodva.

Seagal mércével mérve
10/6

2019-11-01 11:28:18 The Patriot (1998) / A patrióta Bateman (1) #2

Az előttem szóló gyönyörűen leírta, hogy milyen is ez a film. Én is csak azért néztem meg, mert azt hittem, hogy legalább röhögni lehet majd rajta. De nem, A hazafi olyan bántóan ostoba és rossz, hogy vallatni lehetne vele. A másfél órás játékidőből kb. 4 perc az akciójelenetek összideje, és azok is szarul vannak vágva. A finálé pedig annyira negédes és giccses, hogy nem árt savlekötőt bevenni hozzá: a katonai helikopterből virágszirom hullik a városra, a terepruhás, légzőmaszkos katonák pedig csoportosan virágot szednek a mezőn. Már vártam, hogy mikor jelennek meg a rajzolt madárkák, nyuszik és őzikék is. És ha ez nem lenne elég, akkor még ócska módon álságos és hazug is: értem én, hogy a háború és az erőszak rossz dolog, de 10 perccel a sziromhullás előtt, mikor Seagal egy borospohár szárával átszúrta a kövér redneck agyát, hol volt ez a szeressük-egymást-gyerekek-gondolatiság?
A tízből egy pont jár az operatőrnek, mert úgy tűnt, egyedül ő értett ahhoz, amit csinált. A másik pont pedig Camille Belle castingjáért jár, ugyanis a külseje alapján el lehetett hinni, hogy ő Seagal lánya.

10/2

A film legfőbb hibája a rendező tapasztalatlansága, ugyanis Chris Roberts a Wing Comander játék egyik szülőatyjaként úgy érezte, hogy megbirkózik egy mozifilm levezénylésével, de hát ez nagyon nem így lett. Egy erőskezű, tapasztalt rendezővel a Wing Commander egy király kis sci-fi akció lehetett volna, még úgy is, hogy Freddie Prinze Jr. és Matthew Lillard megmaradnak ügyeletes szépfiú főszereplőknek, Roberts kezei alatt viszont egy kívül csoki, belül üres kindertojás lett a projektből. A sztori érdektelen, a dramaturgia lagymatag, ezért a néző már 10 perc után az óráját bámulja.

Ami miatt viszont mégsem teljesen menthetetlen a helyzet, az egyrészt a jó vizuális & speciális effektek, amelyek az elmúlt húsz év alatt ugyan öregedtek, de még mindig teljesen vállalhatóak; másrészt David Arnold fülbemászó főcímzenéje, mely első hallásra kilóra megveszi az embert; harmadrészt az "öreg rókák" szerepeltetésének köszönhető. Chris Roberts is érezhette, hogy ki kell egyenlíteni a színészi tehetség oldalán keletkezett deficitet, úgyhogy sikerült is megnyernie a David Suchet, Jürgen Prochnow, David Warner és Tchéky Karyo kvartettet, akiknek még az is sikerült, hogy némi életet csempésszenek a Tiger Claw csillaghajó gyengén megírt történetébe. A női oldalt a csinos Saffron Burrows testesíti meg, és tölti fel élettel karakterét.

Úgy érzem, hogy a Wing Commander inkább egy tv-sorozatban tudott volna kiteljesedni, semmint egy másfél órás mozifilmben. Mindenesetre ha az embernek olyan napja van, hogy nem vágyik semmilyen megerőltető drámára és inkább csak kikapcsolná az agyát, na ekkor érdemes megnézni a Wing Commandert.
Ha más nem is, a főcímzene megmarad a fejében, hogy aztán újra és újra meghallgassa, urambocsá fütyöréssze a zuhany alatt.

10/5

2019-10-28 17:47:44 Attack Force (2006) / Támadóerő Bateman (1) #1

Az alábbiakban a történet részletezése olvasható, tehát SPOILER következik végig!

Mikor nekiültem a filmnek még nem sejtettem, hogy a végére a Támadóerő lesz a szegény ember Underworldje, a kelet-európai Penge, és a balkáni A lény, egy moziba sűrítve. Seagal a filmplakáton látható szétfotosoppolt önmagával ellentétben a filmben bizony nem túl jó kiállású, de azért a hosszú Mátrix-bőrkabát itt is előkerül.

A sztoriban a gonosz strici aki egyben biomérnök is, néhány luxusprostival együtt azt a tervet forralja, hogy megmérgezi Párizs lakosait egy újfajta droggal, amitől a páciens hiperagresszívvá válik és vertikálisan pislog. A drogot természetesen a hadsereg akarta bevetni, de mivel a szer a gonosz stricinél köt ki, így muszáj kiiktatni a delikvenst. A biomérnök/strici balszerencséjére egyik luxusprosti barátnőjét felszedi Seagal három fiatal újonca, akik felviszik a nőt egy hotelszobába, de a csaj a túltolt drog miatt agressziónak minősíti a szexuális közeledést, ezért kinyírja mindhárom srácot, elindítva ezzel az események láncolatát.

Seagal, akinek filmbeli neve Marshall Lawson(!) bepipulva a három seggfej újonc lemészárlásán, elkezdi felgöngyölíteni a szálakat, melyben segítségére van régi katonacimborája és egy fiatal ügynöknő, akivel Seagal a múltban kavart. Együttes erővel elkapják a három srác gyilkosát, akire Seagal rábont egy minimum féltonnás vaslétrát, de a csaj ezt túléli, ezért leszíjazzák és Seagal vallatni kezdi, ami annyiból áll, hogy megfenyegeti, hogy ha nem beszél, akkor a kezére csatolható Bloodrayne-szerű pengével megöli. A csaj megijed, és beszélni kezd, Seagal öreg cimborája pedig megjegyzi, hogy Marshall jó vallató. Hirtelen a leszíjazott prostiban dolgozni kezd a drog és megpróbál kiszabadulni, de Seagal kipróbálja rajta a Bloodrayne-pengéket.

A nyomozás folytatódik. A szálak ugye egyre feljebb vezetnek, így Seagal nemkívánatossá válik a drogprogram kiötlői, valamint egy amerikai admirális(!) szemében. Az admirális egyik (gaz)embere, az admirális tudta nélkül halálosztagot küld Seagalékra, ami nem jó ötlet, tekintve, hogy Seagalék lenullázzák a teljes csapatot. Mikor a gazember közli az admirálissal, hogy saját szakállára cselekedett, az admirális egy irgum-burgummal elintézi a kérdést. Mivel egy osztagnyi ember kiiktatásának nincs semmilyen retorziója, ezért az admirális és Seagalék szövetkeznek, hogy a gonosz biomérnök/stricit és csapatát kiiktassák, mert ők időközben három embert is kinyírtak és ez viszont már megtorolandó, nem úgy, mint a Seagalék által kinyírt tizeniksz katona halála.

Az admirális és Seagal egy kisebb hadsereggel együtt elindul a strici és a szuperdroggal feltöltött luxusprostik főhadiszállására, ami helyileg egy kis francia falu katedrálisában van. Egy egész erős katonai apparátussal a háta mögött Seagal és a katonák a faluba érve átvizsgálják a helyi lakosok szemét, hogy vertikálisan pislognak-e. Aki igen, azt megölik, majd ezután levonulnak a katedrális alatti kriptába, hogy olcsó vámpírosdit és ándörvörldöset játszanak. Miután a gonosz stricit kinyírták, Seagal cicacharcba kezd a főgonosz luxusprostival, akinek ezidáig talán ha fél percnyi jelenléte volt a filmben. A luxusprosti erős, de nem eléggé: Seagal apánk ütései elől nem menekülhet. Halála pillanatában a drog elhagyja a testét, így a csaj tulajdonképpen ártatlanul lép át a túlvilágra. A bunyó végeztével Seagal nyugtázza, hogy az ügynökcsaj, akivel kavart és öreg katonacimborája is életüket adták a harcban, majd a Nabu nevű ázsiai katonával autóba ül és elhajt a helyszínről.

A filmzenében helyenként ismerős dallamokra lelhetünk, hiszen a zeneszerző túlságosan is erősen tudtunkra adja, hogy Horner Aliens albumán és a Phantasm főtémáján szocializálódott. Az pedig, hogy hiába folyik patakokban a vér mindenkiről, Seagalon a film végén sincs egy karcolás sem, mára a mítosz része.

10/2

Az írásban végig SPOILEREK vannak.

Ez a film nagyon erőlködik, hogy csavaros ügynökfilmnek tűnjön, ami persze nem jön össze, de legnagyobb meglepetésemre nézhetővé és szórakoztató válik. Hát hogy a francba ne lenne szórakoztató egy olyan mozi, amiben Seagal és az ügynökcsaj szorult helyzetükből kifolyólag kiugranak az emeletről, és mivel egy kamion pont akkor halad arra, így mindkettejüknek sikerül sértetlenül a teherautón landolni. Ekkor következik néhány greenscreen felvétel, ahogy Seagal és a csaj beszélgetnek a kamionon, amit nem értek miért nem lehetett élőben felvenni, majd ezután a gengszterek is üldözni kezdik a kamiont, így Seagal úgy dönt, hogy átveszi a kormányt. A csúnya gengszterek már egy béemvével a nyomukban vannak, úgyhogy Seagal a cél szentesíti az eszközt elvet alkalmazva a kamion ártatlan sofőrjét (szerencsétlen már két golyóütötte sebből is vérzik) egy mozdulattal kihajítja a vezetőfülkéből. Miközben kétszer is elhaladnak ugyanazon a helyszínen, a gengszterek durván tűz alá veszik a kamiont, de Seagal eszén nem járnak túl, aki egy kereszteződésben bravúros huszárvágással a kamiont ütközteti a BMW-vel, és mindkét jármű egy épp ott veszteglő, gyúlékony anyagot szállító teherautóba rohan és felrobban. Előtte természetesen hőseink kiugranak a kamionból. A robbanás után Seagal felkel az aszfaltról, kizsebel egy civilt, ellopja az autóját és elhajt a helyszínről.

Ezek után még egy emeletesházbeli, nagy lövöldözős jelenetnek lehetünk tanúi, ami tulajdonképpen egész élvezetes. Itt Seagal egykori tanítványa, az ügynöknő intéz el vagy nyolc-tíz gengsztert. Először nem értettem, hogy a filmesek miért pazarolnak ennyi jó kis akciójelenetet és humorforrást egy mellékszereplőre SS helyett, de miután olvastam a háttérben álló okokról, így világossá vált. Egy idő múlva persze azért Seagal megjelenik és rendet tesz a fejekben (hehe), majd a fináléban tanúi lehetünk, ahogy főhősünk kamionon kívül még helikoptert is tud vezetni, illetve egy atombomba felrobban, de a világ mégis megmenekül, köszönhetően Seagalnak.

Bár a film nagyon gyengén kezdődik, szerencsére a közepétől némi fejlődés tapasztalható és egész szórakoztatóvá válik.

10/4,5

2019-10-26 13:03:00 Shadow Man (2006) / Az árnyékember Bateman (2) #2

A szokásos középárfolyamon folydogáló Seagal-mozi: gagyi, de a szórakoztató fajtából. Megjegyzem, van egy beszólás, amin nagyon jót derültem: mikor Seagal beszól a sebhelyes gengszternek, hogy "Atyavilág, ez nem kokainbaleset, ez szifilisz". mindezt Forgács Péter hangján. Néhány egész szép verekedés, néhány kúl Seagal momentum, mint pl.: a bárban a pultos nemleges választ ad Seagal kérdésére, de emiatt elszenved egy óriási pofont, továbbá egy látványos valódi és egy gagyi CGI robbanás színesítik még a mozit. A végső leszámolás sem rossz, itt még Seagal hosszú bőrkabátja is előkerül.

10/4,5

Borzasztóan hitvány egy katyvasz. Terror a tenger alatt...na persze, kb. 15 perc, ami a tengeralattjárón játszódik, a film további része mindenféle egymásra pakolt, összefüggéstelen jelenetből áll. Érdemes rögtön a 80. perctől kezdeni a filmet, ugyanis itt a rendező, de még inkább a vágó láthatólag elvesztette az önuralmát és a józan eszét. A helyszín az opera: mindenki lő mindenkire, de az ótvar vágás miatt kisilabizálhatatlan, hogy ki kap golyót. Emberek ide-oda mennek, lőnek és elpatkolnak. Hogy ki kicsoda, az tökmindegy. Az autósüldözéses szekvenciában kb. tizenötször bevágják ugyanazt a képet a kocsit kormányzó színészről. Ezután karamboloznak, majd kiszállnak az autóból és vérző fejjel elindulnak az operába, ki kóvályogva, ki sprintelve. Ja, van egy max. 20(!) másodperces jelenet, amiben Seagal egy BMW-vel áttör egy sorompót, elüt egy ártatlan embert és belehajt egy toronyházba, de előtte nekimegy egy felszállni készülő helikopternek, ami emiatt beleszáll valami épületbe és szarrá törik. Ja, ez az egész fél méterrel a talaj felett, a belváros és egy tüntetés közepén történik nem több, mint 20 másodperc alatt. Itt már annyira készen voltam a látottak miatt, hogy kezdtem élvezni az egészet, de aztán Seagal egy rúgással elintézi a badguyt, aki így legalább hat métert zuhan, felnyársalja egy sétabot és véget ér az akció. Az epilógusban Seagal és a csapata karibi hangulatban mókáznak a tengerparton és koccintanak az elesettekre. Ez egy érdekes jelenet, mert a koccintók között több olyan arcot is felfedezni véltem, akiket három perccel azelőtt az operában már a másvilágra küldtek... de lehet, hogy már annyira fáradt voltam, hogy nem figyeltem eléggé. Meg különben is: tökmindegy.

10/2

Összes komment...