Bateman

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Obi-Wan Kenobi
 
3 2022-06-26 3,2
(30)
Franciska vasárnapjai
 
4 2022-06-24 3,7
(25)
The Sinner
 
5 2022-06-24 3,9
(19)
Sweet Nothing
Édes kis semmiség
3 2022-06-19 ?
(7)
Kuntilanak
 
2 2022-06-18 ?
(1)
Halloween Kills
Gyilkos Halloween
3 2022-06-17 2,7
(96)
Danton
 
5 2022-06-14 3,9
(57)
Dracula
Drakula
4 2022-06-11 3,7
(18)
Bonjour Star Wars
 
3 2022-06-08 ?
(9)
The Circle
A Kör
3 2022-06-08 2,6
(226)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2022-06-26 10:43:56 The Sinner (2017) Bateman (5) #2

Friss az élmény, a héten értem végére a harmadik évadnak. Furcsa, hogy mennyire ambivalens véleményeket szült ez a sorozat. Számomra a közelmúlt egyik legjobb szériája köszön vissza a The Sinner-ben. Itt megjegyzem, hogy „A bűnös” sokkal jobb magyar cím lett volna, mint az ócska tévékrimit sejtető jelenlegi. Gondolom a címválasztásban az is közrejátszott, hogy nem egy „Bűnös” című mozi létezik, még Bill Pullman-nak is van egy ilyen filmje.

A sorozat nem egy szokványos „leplezzük le a gyilkost”- koncepciót rejt, hanem annál sokkal de sokkal többet. Tűpontos lélekábrázolás és motivációs rejtély. Kiváló és okos forgatókönyv, érdekes és különleges történet, higgadt, pontos rendezés, szép képek és első osztályú színészi játék, ezek a jelzők mindhárom évadra igazak. Ambrose figurája, ez a fizikailag és érzelmileg jócskán sérült nyomozó telitalálat, kiválóan megírt, összetett karakter. Bill Pullman még soha nem volt ennyire jó. Sőt, tulajdonképpen a sorozat egyik erőssége a színészi játék. Számomra mindegyik karakter emlékezetes volt. Az első évadban pedig kisebbfajta meglepetést okozott Jessica Biel, aki bizony kiemelkedő alakítást nyújtott. Azzal sem értek egyet, hogy Ambrose jelleme ne fejlődne. Hasonlítsuk csak össze az első évad elejét és a harmadik végét.

Mindhárom évad sztori szinten is jelesre vizsgázik a maga különleges hangulatú, szokatlan történetével. A cselekményvezetés egy kicsit valóban lassabb az átlagnál, ezt sokan kifogásolják, holott ehhez a sztorilájnhoz ez kell, ez teszi szervessé. Soundtrack terén a széria ugyancsak remekel. Mindhárom évadban fontos szerephez jut a zene, az elsőben pedig kiemelkedően.

Összegzésképpen kifejezetten ajánlom azoknak, akik szeretik a mélyebb, karakterközpontú filmeket, sorozatokat. Krimi azoknak, akik nem szeretik a krimit, és dráma azoknak, akik nem szeretik a drámát, mindez megspékelve némi földhözragadt misztikummal. Számomra mindenképp kiváló, ami abban is mérhető, hogy még nem sok filmnek és sorozatnak sikerült elérnie azt, hogy megkönnyezzem egy szociopata gyilkos halálát.

Eléggé felemás érzéseim vannak. Néhány jelenet nagyon jó lett, sőt az első fél óra badass. Kép, hang, zene, atmoszféra nagyon ott van. Sajnos a kezdeti lendület megfárad, amit ráadásul hülyénél hülyébb karakterek gagyi moralizálásával tetéznek. JLC-t egy meglepő rendezői döntés mellékvágányra küldi és nem mondom, hogy szomorkodom emiatt.

Ahogy az épkézláb sztori hiánya miatt sem. Itt és most nekem kifejezetten jól esett, hogy nem erőszakoltak bele sem engem, sem Michaelt valami erőltetett történetféleségbe. Az említett moralizálás a csordaszellem ugyebár viszont valahogy kilóg a filmből. Pláne, hogy a készítők szándéka ellenére én viccesnek találtam. A bodycount-számláló ezerrel pörög, Michael-ről pedig immár végleg bebizonyosodik, hogy simán kezet foghat Jasonnel a természetfeletti ereje okán

Szóval oké-oké nem volt rossz, de az előző jobb volt. Remélem a következő etap már egy űrállomáson fog játszódni ;)

Az egyik kedvenc 90-es évekbeli akciófilmem. A sztori irtó bugyuta, a cselekmény erőltetett, de mindezeket feledtetik a nagyon látványosra koreografált verekedések, melyekhez a kreatív kameramunka és a pörgős vágás asszisztál. Dacascos bámulatos mozgással és technikával redukálja le a genyó bandatagokat. Elképesztő, amit ez a fickó le tud művelni. Partnere Kadeem Hardison pedig egyfolytában löki a süket dumát, lyukat beszélve a gengszterek hasába és tömegesen pusztítva a nézők idegsejtjeit.

Az egész filmet áthatja a kilencvenes évek fílingje. Aki szereti az elszállt akciómozikat, vagyis a robbanások elől futó hősöket, a röhejes főgonoszokat, a dübörgő soundtracket, a nagy lövöldözéseket, ahol egyszerre tízen lőnek a főhősre de nem találják el, ő viszont mind a tíz rosszfiút elintézi, szóval aki szereti az ilyesmit, az jól szórakozhat ezen a filmen. Igazi, látványos, békebeli eksönflik.

Végül néhány infó: én először VHS-en láttam, tékából kikölcsönözve. Később muszáj volt haveroknak is megmutatni, majd jó pár évvel később nagyon megörültem, mikor megtudtam, hogy itthon is kijött DVD-n. Nem is akárhogy: a lemez egyik oldalán 4:3-as képpel, magyar szinkronnal, a másik oldalán angol hanggal, de eredeti szélesvásznú képaránnyal. Néhány webáruházból még most is lehet rendelni.

2022-06-08 12:11:18 Interceptor (2022) / Az elfogás Bateman (3) #1

Józan ésszel és mércével nézve ez bizony kétcsillagos film. Rossz, de közben mégis annyira bájosan gagyi visszatekintés a 90-es évek videós bé-akciófilmjeire, hogy egész a végefőcímig fülig ért a szám. Elsa kőkemény pofonokkal és gagyi egysorosokkal osztja a gonosz terroristákat a nukleáris holokauszt fenyegető árnyékában. Logika és realizmus leadva a raktárban, verejtéktől csillogó dagadó izmok és egybites karakterek egymásnak feszülése, valamint a Nagy Közhelygyűjtemény alapján összerakott forgatókönyv. Ennyi nekem elég volt, hogy egy nehéz nap után jól szórakozzak. Ja és még a műanyag díszlet sem zavart annyira.

Szolidan tolt ördögűzős horror. A sztori nagyon sovány, de a hangulat, a látvány és a színészek rendben vannak. Ha másfél óráig inkább filmeznél mosogatás helyett, akkor kiváló választás.

Műanyag kalandok a Smaragd Románca nyomdokain. Egyébként egész szórakoztató, Brad Pitt egyszemélyes rambózása és az ehhez adagolt dalok pedig még rá is tesznek egy lapáttal.

2022-04-25 20:10:21 Asih (2018) Bateman (3) #1

Döcögős kezdés, ahogy az lenni szokott, majd szép fokozatos emelkedés. Soványka sztori, bár egy ilyen típusú filmnél ez nem igazán oszt vagy szoroz, szerencsére jó ízlésre vallóan nem húzzák 75 percnél tovább. Szolid, de hatásos paráztatás (az egyik jump scare-től majdnem befostam) Indonéz hiedelemvilág, borzongató hangulat, szép képek. Tök szórakoztató horror, majdnem négycsillag.

2022-04-23 12:30:21 Dutch (1991) / Az agyamra mész! Bateman (4) #1

Eddig halogattam ezt a mozit, valami rejtélyes oknál fogva taszított, közben pedig irtó kíváncsi voltam rá. A felvezetés kissé döcögős, ráadásul nekem sem Dutch, sem Doyle karaktere nem voltak kicsit sem szimpatikusak. Később aztán ahogy a történet halad és a figurák megnyílnak egymás és a nézők előtt, úgy lesznek egyre kedvelhetőbbek és a film is úgy lesz egyre inkább melegszívűbb és életigenlőbb.

Meglepett, hogy az általam előre vizionált gagyi slapstick komédiától igencsak messze áll a Dutch. Sőt, néhol egész komoly vizekre merészkedik (persze csak szép finoman, a műfaj engedte keretek között). Ed O'Neill-t a Ford Fairlane-ben lenyomott Booty Time-performansza óta kedvelem, halhatatlanná pedig Al Bundy megformálása tette. Számomra legalábbis. Ebben a filmben is jól hozza Dutch igencsak összetett figuráját, keménykötésű és gyerekes egyszerre. Ha kell, akkor ököllel bezúz néhány arcot és dakota életbölcsességeket szór, hogy utána egy kisfiú kíváncsiságának csillogásával a szemében tűzijátékkal szórakozzon. Partnere Ethan Embry szintén jól alakítja Doyle elkényeztetett ficsúr karakterét. A srác folyamatosan őrlődik elvált szülei között, rohadék apja helyett anyját téve meg bűnbaknak. Ezt pedig agresszióval leplezi.

Ahogy az lenni szokott, az eleinte óriási ellentét a film haladtával átbillen szimpátiába, majd egy kvázi apa-fiú kapcsolatba. Mindkettejüknek bizonyos értelemben fel kell nőniük, tanulniuk kell a másiktól. Ebben a tanulási folyamatban John Hughes forgatókönyve kalauzolja végig a nézőt, itt-ott közhelyesen, de jópofán, viccesen, moralizálva. Az életről, felelősségvállalásról készült már jobb road movie is, de a Dutch-nak sincs semmi szégyenkeznivalója. Összességében kellemes élmény volt, sokkal jobb mint vártam.

2022-04-21 20:46:22 Gayniggers from Outer Space (1992) Bateman (3) #10

Köszönöm nektek, hogy felhívtátok a figyelmem e remekműre :) Az imént félóra színtiszta filmművészetet szívtam magamba. És én még a Magnóliát akartam ma megnézni. Ez után viszont a lelkem nem bírna több szépséget elviselni, úgyhogy Anderson filmje holnapra marad

2022-04-19 14:43:09 Gwen (2018) Bateman (3) #3

Walesi folk horror. A 2021-es szintén walesi The Feast után ez túl jól hangzik ahhoz, hogy ne csapjak le rá. Dörzsöltem is a tenyerem, hogy milyen finomságot fogok látni. És a látvány valóban gyönyörű. Majd fogok készíteni egy listát a szerintem legszebben fényképezett filmekről és a Gwen valahol az eleje körül fog helyet foglalni. A képek, kompozíciók tehát szemet gyönyörködtetőek, töltök is fel néhány screenshotot kedvcsinálónak. Vizuális-esztétikai szempontból a film abszolút profi. Tartalom szempontjából viszont már sajnos nagyon gyér a teljesítmény. A cselekmény két mondatban leírható, ráadásul semmi újat nem képes mutatni. Lehet, hogy ez abból következik, hogy a sztori alapja talán egy walesi mondából eredeztethető? Nem tudom. A máskor, más filmekben szervesen az alkotáshoz illeszkedő hideg, szikár atmoszféra ebben az esetben inkább elvesz a végeredményből, semmint hozzáad.

Az előttem íróknak igazuk van, ugyanis az, hogy műfaji meghatározásként a horror szó is fel van tüntetve, hát igencsak megtévesztő. Ugyan vannak a filmben horrorisztikus elemek, de azok nem illeszkednek szervesen a cselekménybe, nincsenek tényleges hatással a sztori alakulására. Ezzel szemben a nyúlfarknyi történet tulajdonképpen élvezhető, a színészek jól alakítanak, főleg az anyát játszó Maxine Peake.

Nézhető kosztümös film, ahol a kimagasló vizualitás sajnos másodrendűvé degradálja a történetet és a drámát.

Összes komment...