Bateman

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Boîte noire
Feketedoboz
4 2023-01-15 3,6
(32)
Jukai Mura
Suicide Forest Village
3 2023-01-15 ?
(1)
Inunaki mura
Howling Village
3 2023-01-13 ?
(1)
Burn Out
Túlpörgetve
4 2023-01-12 ?
(4)
You Won't Be Alone
Nem leszel egyedül
4 2023-01-12 3,2
(25)
Open 24 Hours
 
4 2023-01-10 ?
(3)
Spell
Rontás
4 2023-01-10 ?
(9)
Kadaver
A maszk mögött
3 2023-01-10 2,6
(19)
Zhou
Incantation
3 2023-01-09 ?
(6)
X – A rendszerből törölve
X - The eXploited
2 2023-01-08 3,3
(212)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Az Inunaki Mura-hoz hasonlóan komótosan haladó, kissé zavaros és túlnyújtott mozi. Vannak azért erényei, úgy mint a hangulat, atmoszféra, néhány hatékony ijesztgetés, illetve a sztori nem várt irányba alakítása. Shimizu régi játékos, és noha kezd kicsit fáradni, de egyvalamihez nagyon ért, méghozzá ahhoz, hogy a filmjeit egy gyászos, sötét alaphangulattal ruházza fel, ami aztán elejétől a végéig belengi, körülöleli az alkotást.

Sikerült néhány egészen krípi helyszínt is kiválasztani, szóval a mozi ezen a szinten is okés. Ahogy vizualitásban is, hiszen szép, hangulatos képeket láthatunk. Az újranézés esélye nálam legalábbis nem túl magas, ami a film már említett túlnyújtottságából és zavarosságából fakad. 20-25 perccel simán lehetne rövidebb, feszesebb és akkor máris egy fokkal jobb és érdekesebb mozit nézhetnénk. Az is igaz persze, hogy ez a komótosság a japán horrorok jellemzője, Shimizu pedig ezen a téren oldszkúl-művésznek számít. Egy szó mint száz: korrekt, nézhető hangulathorror, a hasonló témájú, Natalie Dormeres Sötét Erdőnél pedig sokkal jobb.

2023-01-13 18:59:06 Inunaki mura (2019) / Howling Village Bateman (3) #1

Kissé nyögvenyelős és erőltetett, ráadásul az első fele sokkal jobb és érdekesebb, mint a lezárás, ami viszont igen rendhagyóra sikerült. Lehet, hogy csak én nem vagyok kellően tájékozott, de ez az első alkalom, hogy japán filmben farkasembert, vagy kutyaembert? látok. A szellemek sajnos viccesen retróra sikerültek. A forgatókönyv sokat markol és keveset fog. Túl sok szálat próbál mozgatni, majd egybefűzni. Egészen a fináléig ez zavaró, ott aztán minderre kapunk egy kusza, de viszonylag koherens magyarázatot. Mindenesetre a hangulat legalább kellően nyomasztó, a történet pedig egy darabig érdekes, aztán a játékidő haladtával kezdi elveszíteni e jellegét. Volt egy eseménysor, ami azért nagyon váratlanul ért, majdnem be is fostam tőle. Mentségemre legyen mondva, elég fáradtan kezdtem el nézni a filmet. Shimizu a Reinkarnáció óta nem csinált jó horrort. Ezen a tendencián a Howling Village sem sokat javít, de legalább egy fokkal jobb, mint a Flight 7500.

2023-01-13 11:59:51 Burn Out (2017) / Túlpörgetve Bateman (4) #1

Mindig örülök, ha épkézláb európai akciófilmet láthatok. Legutóbb például a szintén francia Athéné-t. Ahogy annak, úgy a Burn out-nak is van szíve, lelke, ereiben pedig adrenalin áramlik. Ez a film remek példa arra, hogyan kell egy arcpirítóan egyszerű alapsztoriból kihozni (majdnem) mindent, amit csak lehet. Itt nincsenek robbanások, repdeső golyók, sem szuperhősök és 200 millió dolláros költségvetés. Viszont van izgalom, jó színészek, látvány és némi társadalomkritika. A főszereplő Francois Civil szimpatikus, karakterének motivációja megalapozott, magyarul lehet érte aggódni. Az őt egyre jobban bedaráló alvilág megjelenítése is el lett találva, érezni lehet a fenyegetettség légkörét.

A mozi első fele megragadó. Ugyan találhatunk itt is logikátlanságokat, de elmondható, hogy a film akciójeleneteiben nagyjából két lábbal a földön jár. Azaz nincsenek benne helikopterbe ugratós motoros jelenetek (a lá Die Hard 4) ezzel szemben vizuálisan egész királyul megjelenített motoros szekvenciákat láthatunk. Mindezt megkapó soundtrack támaszt alá.

A film második felében és a finálénál éreztem azt, hogy a készítőknél kissé elfogyott a benzin és belassultak. A payoff is snassz és bizonyos értelemben szokványos lett. Ettől eltekintve viszont a Burn Out egy minőségi, erőtől duzzadó, szórakoztató akciófilm.

2023-01-11 10:05:10 Open 24 Hours (2018) Bateman (4) #2

Nekem ez határozottan tetszett. A felvezetés kissé elnyújtott, ami egyáltalán nem baj, így legalább megalapozott a főszereplőért való aggódás, illetve a whodunit erősítése. Az is igaz, hogy tulajdonképpen nem a gyilkos személye a lényeg, hanem az, hogy egyáltalán van-e gyilkos. Az ezzel kapcsolatos kételkedés és bizonytalanság légkörét viszonylag jól érzékelteti a film, én azért még adtam volna némi kakaót a feszültségre.

A lepukkant benzinkút mint helyszín tökéletes és remek atmoszférát teremt. A hely adottságai is egészen jól vannak kihasználva. A fények, a színek mind a fenyegetettség érzetét erősítik.
A karakterek kétdimenziósak, ez nem feltétlenül a színészek hibája, inkább a forgatókönyvé. Bár nem biztos, hogy egy ilyen slasher sokkal többet is elbírna és ez nem is feladata igazán. A gore, ami leginkább a mozi utolsó harmadára jut meglepően brutális és véres. Tulajdonképpen az Open 24 hours egy vegytiszta slasher, ami semmi újdonsággal nem szolgál, de piszok szórakoztató és akarva, vagy akaratlanul, de mindenesetre remekül megidézi a 90-es évek slasherjeinek stílusát. Manapság pedig az ilyesmi ritka, mint a fehér holló.

Nem mindennapi film és élmény, az biztos. Egész végig egy igencsak érdekes, egyedi atmoszférát kreál és tart fenn, amit az elején szoknom kellett. Végül aztán belesimult a film világába. A cselekmény közepesen érdekesen kezdődik, de ahogy haladunk úgy lesz egyre izgalmasabb. Torz és furcsa a Surveillance világa és szereplői. Olyan, mintha mindenki egy kifacsart és tökhülye mása lenne az eredetileg hús-vérnek megírt karakterének.

Szóval a hangulati elemek a helyükön vannak, a kissé szikár képi világ is illik a miliőhöz. A színészi alakítások első blikkre nem igazán meggyőzőek, de főképp a finálé és a twist fényében értelmezve tulajdonképpen egész jók. A csavar azért nem olyan meglepő

Ezt a filmet 10-15 évvel ezelőtt kellett volna látnom először, mert akkor nagyobbat ütött volna, és így most az egyediségét is jobban tudnám díjazni. De azért így is egy korrekt, szórakoztató, akár még meglepő kriminek mondható… a hitvány magyar cím ellenére is.

2022-12-17 13:51:59 The Lair (2022) Bateman (2) #1

Az a tény, hogy ezt a bárgyú fost a The Descent rendezője követte el, hát több mint szomorú. Ugyan Neil Marshall rendezői tevékenységének minősége az utóbbi időben erősen hanyatlik, de azt azért nem gondoltam volna, hogy eljön az idő, amikor egy nevével fémjelzett mozi a legrosszabb SyFy Channel-es filmeket fogja eszembe juttatni. Pedig a lehetőség adott volt, hogy a nem túl eredeti alapsztoriból egy jó kis vérgőzös trancsírozás szülessen. A felütés ugyanis jó kis szórakozással kecsegtet, persze szigorúan bémozis keretek között. Az első okés negyedóra után aztán durva mélyrepülés következik, kezdve a rossz színészi játékkal, az értékelhetetlen párbeszédeken át a szörnyek béna kinézetéig. De komolyan, a lényekről lerí, hogy gumiruhába bujtatott emberek. Ez alapból nem lenne akkora gond, de a filmesek arra sem vették a fáradságot, hogy a szörnyek legalább máshogy mozogjanak mint egy átlagember.

A kevés értékelhető dolog egyike a filmzene, noha az sem az eredetisége miatt. A The Reckoning mellett ez Christopher Drake zeneszerző és Neil Marshall második együttműködése. És noha Drake előbbi filmhez szerzett muzsikája nagyságrendekkel jobb, a The Lair-ben hallható (kevés) zenéje a film csekély számú pozitívumainak legerősebbje.

Sajnos számomra a The Lair nem több, mint egy enervált, megfáradt sci-fi horror egyetlen emlékezetes, vagy épkézláb jelenet és eredetiség nélkül. És ezen még az sem segít, hogy Magyarországon forgott.

Feszült és látványos, kissé a 90-es évek thrillerjeire hajazó, azok előtt tisztelgő mozi. Első harmada kitűnő, a rejtélyt izgalmasan építi. Macarena Gómez és Nuria González jól alakítanak, a hangulati elemek tökéletesek: sötét, titokzatos épület, örökké zuhogó eső.

A második harmad mozgalmas, szórakoztató, de ebben a 20-25 percben, na és a film utolsó harmadában azért sikerül néhány bugyuta momentumot is elejteni, ráadásul olyanokat, amelyek felett elég nehezen sikerült továbblendülnöm, pedig egyébként kedvelem a nem földhöz ragadt, irreális horrorelemeket: a csaj és a barátja halálfélelemben menekülnek egy félkezű, vérző, ötven kilós nő elől, úgy, hogy náluk van egy sokkoló és ahelyett, hogy az őrült nőt megkínálnák tíz-húszezer volttal, inkább nem használják az eszközt. Az ilyen és ehhez hasonló hülyeségek általában nem szoktak zavarni, de itt valahogy annyira nem illettek bele a film miliőjébe, hogy sikerült is lerontaniuk az élményt. Szóval bőven van mit meggyónni a mozin, de ennek ellenére szórakoztató, hangulatos, izgalmas horror. Érdemes rászánni azt a 70 percet.

2022-12-16 11:04:39 Gridlocked (2015) Bateman (3) #1

Sovány sztorijú, de szórakoztató low budget akciófilm néhány vicces beszólással, egy jó Dominic Purcell-el, egy még jobb Stephen Lang-gal és pofás lövöldözésekkel. Kicsit olyan, mintha a Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő szerényebb képességű rímékje lenne. Egyszeri szórakozásnak pont megfelelő.

2022-12-14 11:11:37 Litan (1982) Bateman (4) #1

Álomszerű, szürreális mozi nagyon erős atmoszférával, szép képekkel. Furcsamód a Hammer House of Horror című sorozatot juttatta eszembe, holott az nagyon angol, a Litan pedig le sem tagadhatná, hogy francia. Inkább mondanám, hogy a 70-es években készült és nem pedig 1982-ben, képi világa és struktúrája ugyanis annak az évtizednek a filmjeit idézi meg. Ha valamilyen különleges ízre vágysz, érdemes megnézni.

2022-12-09 12:28:36 Halloween Night (2020) Bateman (4) #2

Tényleg jó kis film. Technikailag is profi, a zeneválasztás menő, a világítás és a színvilág kifogástalan és trendi, na és persze maga a mozi élvezetes. Készítői értik a slasher "szabályait" és a Halloween-filmek világát. Csak arra tudok biztatni mindenkit, hogy aki szereti Michael gorekodásait, nézze meg, mert minden hibájával együtt szerethető, remek Halloween-mozi.

Összes komment...