Bateman

Tapasztalat: 3399 film
Kompetencia: 9 film
Súly: 3624
Regisztráció: 2019. január 24. (1 év, 6 hónap)
Kedvencnek jelölték: 1 user

Kedvencek

Rendezők: Alfred Hitchcock, Ari Aster, Brian De Palma, Danny Boyle, David Fincher, David Lynch, Fábri Zoltán, Faire Binney, James Cameron, Janisch Attila, John Carpenter, John McTiernan, Lars von Trier, Luc Besson, Martin McDonagh, Martin Scorsese, Ole Bornedal, Oliver Stone, Paul Verhoeven, Quentin Tarantino, Ridley Scott, Robert Altman, Robert Rodriguez, Sam Raimi, Stanley Kubrick, Steven Spielberg, Tony Scott
Színészek: Bruce Campbell, Bruce Willis, Denzel Washington, George Clooney, James Gandolfini, Liam Neeson, Robert De Niro, Sam Neill, Samuel L. Jackson, Sigourney Weaver, Steve Carell
Műfajok: dráma, film noir, háborús film, horror, sci-fi, vígjáték

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: ?
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Lighthouse
A világítótorony
4 2020-06-06 3,8
(206)
Kyonyû doragon: Onsen zonbi vs sutorippâ 5
Nagy Csöcsű Sárkány: Az Onsen Zombik a Sztripperek Ellen
3 2020-05-10 2,5
(13)
The Reef
A zátony
3 2020-05-09 2,7
(68)
Los ojos de Julia
Julia's Eyes
4 2020-05-08 3,9
(94)
El cuerpo
A hulla
4 2020-05-07 3,9
(103)
Vertige
High Lane
3 2020-05-07 2,6
(38)
Beautiful Creatures
Lenyűgöző teremtmények
4 2020-05-06 2,5
(147)
Mortdecai
 
2 2020-05-04 2,4
(160)
Mortal Kombat Legends: Scorpions Revenge
 
4 2020-05-03 3,6
(15)
I Am Mother
Én vagyok anya
4 2020-05-03 3,6
(103)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Egyszerű sztori, ultrabrutális harcok, szórakoztató film. Valahogy így kellene kinéznie egy élőszereplős MK-filmnek is. Arra azért felhívom a figyelmet, hogy nem túl gyerekbarát a mozi: leszakadó végtagok, hektoliternyi vér, gore minden mennyiségben... kb. mint a játékban.

10/7,5

2020-04-10 20:04:10 Rabid (2019) Bateman (3) #1

A Soska-lányok legújabb alkotása visszanyúl a nagy klasszikusokhoz, jelen esetben Cronenberg 1977-es Rabid-jához, ami valljuk be, attól függetlenül, hogy bátor választás, egyáltalán nem az a "hűha-rimékeljük-már-meg"-típusú sikerbiztos popcornmozi.

Mindenesetre az új film szerintem magabiztosan egyensúlyoz a 'biztonsági játék' és a 'modernkori klasszikus' osztályzatok között, ám épp ebből a kétfelé tartásból kifolyólag végül se egyikké, se másikká nem válik, sokkal inkább egy teljesen élvezhető, itt-ott kiemelkedő, de tisztességes iparmunkánál nem több alkotásként határoznám meg.

A sztori majdhogynem hűen követi Cronenberg eredetijét, de természetesen modernizált változatban.

A színészek többségében jók, közülük is a címszereplő Laura Vandervoort nyújtja a legélvezhetőbb alakítást, bár a film utolsó harmadában tetőző összevisszaságban már ő sem nagyon találja a helyét. Néhány mellékszereplőnek viszont gőze sincs, hogyan is kellene úgy színészkedni, hogy az ne tűnjön cikinek.

A képek, színek, beállítások nagyon szépek, láthatólag valami olyasmi lehetett a koncepció, hogy hogyan is nézne ki a film, ha Cronenberg most készítené el.

Úgy érzem, hogy ami miatt a mozi mégsem az igazi, az visszavezethető a sztori komplikáltságára, és arra, hogy a rendezők nem igazán tudják eldönteni, hogy melyik irányba is vigyék a mozit, mert ahhoz nem elég bátor és mély, hogy pl. egy Suspiria-féle rémálmot kapjunk tőle, ahhoz viszont nem elég feszes, hogy a JÓ modern zombifilmek között komolyan lehessen venni. Nézhető, élvezhető alkotás, ennél többet ne várjunk tőle, de mindezzel együtt valahol ott a helye az American Mary, így a lányok jobban sikerült filmjei mellett.

A tízes skálán hat pont.

2020-03-23 11:39:32 The Grudge (2020) / Az átok háza Bateman (2) #3

Unalomba fulladó alsó-középkategória idegesítő karakterekkel és ami egy horrornál megbocsáthatatlan: minimális parafaktorral. A készítők rékerestek a Nagy Mozis Kliséhatározóra, felütötték a Horrofilmek közhelyei fejezetet, nyomtak egy kontrolcé-kontrolvét és megszületett a százezredik "Jaj, szellem van a házamban!" film. Az érdekes az, hogy az összes japán Ju-On-mozinak is ez a témája, azok mégis sokkal jobbak ennél. Csillagos ötös a rendkívül ötletes és okos magyar címért, biztosan hetekig gondolkodtak rajta: " Az átok háza"
A világítás és a képek azért hangulatosak... már amennyiben ennek bárki is örülni tud.

2019-12-01 20:22:14 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák Bateman (4) #121

Szerintem ez a film a saját szimbólumrendszerén keresztül érzékletes kritikája a kereszténység intézményének és a nyugati kultúrának. Adva van ugye Dani (Dániel, akit az oroszlánok elé vetettek), aki élete egyik legmegrázóbb traumáját élte át. Érzelmileg totálisan lecsupaszítva, kétségbeesetten kapaszkodik barátjába. Christian, ( angolul a szó "keresztényt is jelent) testesíti meg a kereszténységet, az egyistenhitet. A fiú gyakorlatilag már csak szánalomból van a lánnyal, mégis ő az egyetlen akihez Dani menekül, aki meghallgatja őt, aki némi vigaszt nyújt. Később persze, mikor ez a "hétköznapi" vigasz már csak csalódást nyújt, Dani a pogányság felé fordul, ami menedéket, befogadást nyújt neki. Elsőre persze az idős pár öngyilkossága - az emberáldozat ugye- szörnyűséggel tölti el Danit, ahogy a nézőt is, de ha belegondolunk, mégiscsak arról van szó, hogy az a férfi és a nő önként mennek a halálba, maguk rendelkeznek a saját életükkel (eutanázia: még egy pofon a keresztény vallásnak). Abban pedig, mikor a sikertelen ugrást követően az öregembert megszabadítják a fájdalmától, szintén van valami nagyon ősi. Nem ezt tesszük mi is pl. a kínok között haldokló állattal? Tekintve, hogy Dani szülei és húga milyen módon végezték, a kommunabeli rituálé tulajdonképp még szépnek is mondható.

A kereszténység álságosságát az "egyéjszakás" jelenetben is szépen bemutatja a film. A testiségtől megrészegült Christian szextartáson vesz részt :) ahol is a kereszténység és a pogányság rituálisan egyesül.

Továbbá az sem véletlen, mikor a fináléban Christiant a medve bőrében égetik meg, és a The Beast, vagyis a Bestia névvel illetik. Nem egy példa van a történelemben az egyház kegyetlenségére, gondoljunk csak pl. a Szent Inkvizíció által elkövetett temérdek kínzásra, gyilkosságra, a boszorkányperekre...stb.
De ugyanúgy nem lehet elmenni a pogányság kegyetlensége mellett sem, hiszen az elsőre békés kommuna a felszín alatt gyakorlatilag mégiscsak egy vérengző szekta. Visszatérve a fináléhoz, az is érdekes, hogy végül kik is égnek el és ezáltal tisztulnak meg a tűzben: a fekete srác, Josh (Józsua) szimbolizálhatja pl. a "nyugati" tudományt, ami nyilván még a pogányság számára is boszorkányság.

A beszélő nevek mellett a számmisztika is erőteljesen jelen van a filmben: pl. mikor Pelle elmagyarázza a kommunabeli emberek életének fő állomásait: 36 évesen kezdődik a munka kora, 54 évesen a hanyatlás, 72 évesen pedig a halál. Ha az életkorok számjegyeit összeadjuk, 9-et kapunk. A film végén 9 embert áldoznak fel.


Tele van ez a film erős szimbólumokkal és mondanivalóval, amit ki-ki saját maga értékrendje és világlátása szerint értelmezhet. Mindezek mellett maga a mozi is nagyon jó, különleges látásmóddal bíró, súlyos alkotás.

2019-11-20 18:06:22 Doctor Sleep (2019) / Álom doktor Bateman (5) #8

Számomra az idei év egyik -ha nem A- legjobb filmje. Szerencsére totál más irányba tart a sztori, mint amire számítottam. A könyvet nem olvastam, előzetesből is csak a legelsőt láttam, és nagyon reméltem, hogy nem egy olyan megfáradt alibifolytatást fogok látni, mint amit manapság a filmipar kitermel magából. És nem lett alibi, de nagyon nem.

Egy friss, érdekes, minden szempontból nagyon ügyesen összerakott mozit láttam rohadt jó hangulattal és soundtrackkel, ami még a szépemlékű Hannibal sorozatot is megidézte számomra. Nekem semmi bajom nem volt sem a történettel, sem a kislányt játszó színésszel, és noha a film utolsó fél órájában némi zavart éreztem az Erőben, de hamar túltettem magam rajta, mert ez a mozi olyan badass, hogy csak füstöl.

Különleges és szép (dark)fantasy. Megéri megnézni.

2019-11-03 16:54:46 Viridiana (1961) Bateman (4) #11

Gondolatgazdag alkotás. Majdhogynem minden kockája egy szimbólum, egy kíméletlen igazság.
Az egyik szimbólum a sok közül, ami tetszik: a kislány a kezébe veszi a töviskoronát, nézegeti, majd az egyik tövis megszúrja az ujját, ezért a tűzbe dobja. Kis idő múlva valaki (nem látjuk, hogy ki) egy ággal kipiszkálja a koronát a tűzből a homokra, ahol az tovább lángol.

2019-11-03 12:02:48 The Keeper (2009) / A testőr Bateman (3) #2

Teljesen korrekt, nézhető akciófilm. Láthatólag Seagal is jó hangulatban volt. Van egy emberrablás-jelenet, ami egy fájin autósüldözésbe torkollik, ezenkívül néhány lövöldözés, és néhány egészen király pusztakezes bunyó, ahol Seagal ütős egysorosokkal tarkítva átrendezi a delikvensek anatómiai és ortopédiai felépítését. Egyedül a filmvégi kötelező leszámolás van kicsit elkapkodva.

Seagal mércével mérve
10/6

2019-11-01 11:28:18 The Patriot (1998) / A patrióta Bateman (1) #2

Az előttem szóló gyönyörűen leírta, hogy milyen is ez a film. Én is csak azért néztem meg, mert azt hittem, hogy legalább röhögni lehet majd rajta. De nem, A hazafi olyan bántóan ostoba és rossz, hogy vallatni lehetne vele. A másfél órás játékidőből kb. 4 perc az akciójelenetek összideje, és azok is szarul vannak vágva. A finálé pedig annyira negédes és giccses, hogy nem árt savlekötőt bevenni hozzá: a katonai helikopterből virágszirom hullik a városra, a terepruhás, légzőmaszkos katonák pedig csoportosan virágot szednek a mezőn. Már vártam, hogy mikor jelennek meg a rajzolt madárkák, nyuszik és őzikék is. És ha ez nem lenne elég, akkor még ócska módon álságos és hazug is: értem én, hogy a háború és az erőszak rossz dolog, de 10 perccel a sziromhullás előtt, mikor Seagal egy borospohár szárával átszúrta a kövér redneck agyát, hol volt ez a szeressük-egymást-gyerekek-gondolatiság?
A tízből egy pont jár az operatőrnek, mert úgy tűnt, egyedül ő értett ahhoz, amit csinált. A másik pont pedig Camille Belle castingjáért jár, ugyanis a külseje alapján el lehetett hinni, hogy ő Seagal lánya.

10/2

A film legfőbb hibája a rendező tapasztalatlansága, ugyanis Chris Roberts a Wing Comander játék egyik szülőatyjaként úgy érezte, hogy megbirkózik egy mozifilm levezénylésével, de hát ez nagyon nem így lett. Egy erőskezű, tapasztalt rendezővel a Wing Commander egy király kis sci-fi akció lehetett volna, még úgy is, hogy Freddie Prinze Jr. és Matthew Lillard megmaradnak ügyeletes szépfiú főszereplőknek, Roberts kezei alatt viszont egy kívül csoki, belül üres kindertojás lett a projektből. A sztori érdektelen, a dramaturgia lagymatag, ezért a néző már 10 perc után az óráját bámulja.

Ami miatt viszont mégsem teljesen menthetetlen a helyzet, az egyrészt a jó vizuális & speciális effektek, amelyek az elmúlt húsz év alatt ugyan öregedtek, de még mindig teljesen vállalhatóak; másrészt David Arnold fülbemászó főcímzenéje, mely első hallásra kilóra megveszi az embert; harmadrészt az "öreg rókák" szerepeltetésének köszönhető. Chris Roberts is érezhette, hogy ki kell egyenlíteni a színészi tehetség oldalán keletkezett deficitet, úgyhogy sikerült is megnyernie a David Suchet, Jürgen Prochnow, David Warner és Tchéky Karyo kvartettet, akiknek még az is sikerült, hogy némi életet csempésszenek a Tiger Claw csillaghajó gyengén megírt történetébe. A női oldalt a csinos Saffron Burrows testesíti meg, és tölti fel élettel karakterét.

Úgy érzem, hogy a Wing Commander inkább egy tv-sorozatban tudott volna kiteljesedni, semmint egy másfél órás mozifilmben. Mindenesetre ha az embernek olyan napja van, hogy nem vágyik semmilyen megerőltető drámára és inkább csak kikapcsolná az agyát, na ekkor érdemes megnézni a Wing Commandert.
Ha más nem is, a főcímzene megmarad a fejében, hogy aztán újra és újra meghallgassa, urambocsá fütyöréssze a zuhany alatt.

10/5

2019-10-28 17:47:44 Attack Force (2006) / Támadóerő Bateman (1) #1

Az alábbiakban a történet részletezése olvasható, tehát SPOILER következik végig!

Mikor nekiültem a filmnek még nem sejtettem, hogy a végére a Támadóerő lesz a szegény ember Underworldje, a kelet-európai Penge, és a balkáni A lény, egy moziba sűrítve. Seagal a filmplakáton látható szétfotosoppolt önmagával ellentétben a filmben bizony nem túl jó kiállású, de azért a hosszú Mátrix-bőrkabát itt is előkerül.

A sztoriban a gonosz strici aki egyben biomérnök is, néhány luxusprostival együtt azt a tervet forralja, hogy megmérgezi Párizs lakosait egy újfajta droggal, amitől a páciens hiperagresszívvá válik és vertikálisan pislog. A drogot természetesen a hadsereg akarta bevetni, de mivel a szer a gonosz stricinél köt ki, így muszáj kiiktatni a delikvenst. A biomérnök/strici balszerencséjére egyik luxusprosti barátnőjét felszedi Seagal három fiatal újonca, akik felviszik a nőt egy hotelszobába, de a csaj a túltolt drog miatt agressziónak minősíti a szexuális közeledést, ezért kinyírja mindhárom srácot, elindítva ezzel az események láncolatát.

Seagal, akinek filmbeli neve Marshall Lawson(!) bepipulva a három seggfej újonc lemészárlásán, elkezdi felgöngyölíteni a szálakat, melyben segítségére van régi katonacimborája és egy fiatal ügynöknő, akivel Seagal a múltban kavart. Együttes erővel elkapják a három srác gyilkosát, akire Seagal rábont egy minimum féltonnás vaslétrát, de a csaj ezt túléli, ezért leszíjazzák és Seagal vallatni kezdi, ami annyiból áll, hogy megfenyegeti, hogy ha nem beszél, akkor a kezére csatolható Bloodrayne-szerű pengével megöli. A csaj megijed, és beszélni kezd, Seagal öreg cimborája pedig megjegyzi, hogy Marshall jó vallató. Hirtelen a leszíjazott prostiban dolgozni kezd a drog és megpróbál kiszabadulni, de Seagal kipróbálja rajta a Bloodrayne-pengéket.

A nyomozás folytatódik. A szálak ugye egyre feljebb vezetnek, így Seagal nemkívánatossá válik a drogprogram kiötlői, valamint egy amerikai admirális(!) szemében. Az admirális egyik (gaz)embere, az admirális tudta nélkül halálosztagot küld Seagalékra, ami nem jó ötlet, tekintve, hogy Seagalék lenullázzák a teljes csapatot. Mikor a gazember közli az admirálissal, hogy saját szakállára cselekedett, az admirális egy irgum-burgummal elintézi a kérdést. Mivel egy osztagnyi ember kiiktatásának nincs semmilyen retorziója, ezért az admirális és Seagalék szövetkeznek, hogy a gonosz biomérnök/stricit és csapatát kiiktassák, mert ők időközben három embert is kinyírtak és ez viszont már megtorolandó, nem úgy, mint a Seagalék által kinyírt tizeniksz katona halála.

Az admirális és Seagal egy kisebb hadsereggel együtt elindul a strici és a szuperdroggal feltöltött luxusprostik főhadiszállására, ami helyileg egy kis francia falu katedrálisában van. Egy egész erős katonai apparátussal a háta mögött Seagal és a katonák a faluba érve átvizsgálják a helyi lakosok szemét, hogy vertikálisan pislognak-e. Aki igen, azt megölik, majd ezután levonulnak a katedrális alatti kriptába, hogy olcsó vámpírosdit és ándörvörldöset játszanak. Miután a gonosz stricit kinyírták, Seagal cicacharcba kezd a főgonosz luxusprostival, akinek ezidáig talán ha fél percnyi jelenléte volt a filmben. A luxusprosti erős, de nem eléggé: Seagal apánk ütései elől nem menekülhet. Halála pillanatában a drog elhagyja a testét, így a csaj tulajdonképpen ártatlanul lép át a túlvilágra. A bunyó végeztével Seagal nyugtázza, hogy az ügynökcsaj, akivel kavart és öreg katonacimborája is életüket adták a harcban, majd a Nabu nevű ázsiai katonával autóba ül és elhajt a helyszínről.

A filmzenében helyenként ismerős dallamokra lelhetünk, hiszen a zeneszerző túlságosan is erősen tudtunkra adja, hogy Horner Aliens albumán és a Phantasm főtémáján szocializálódott. Az pedig, hogy hiába folyik patakokban a vér mindenkiről, Seagalon a film végén sincs egy karcolás sem, mára a mítosz része.

10/2

Összes komment...