JcWh

Tapasztalat: 1955 film
Kompetencia: 6 film
Súly: 2105
Regisztráció: 2018. április 29. (3 év, 5 hónap)
Kedvencnek jelölték: 9 user

Bemutatkozás

William Holden, Alan Bates és Joan Crawford filmekhez készítek/készítettem magyar feliratokat. Itt megtaláljátok az összes fordításomat.

William Holden filmjeit magyar felirattal ide töltögetem fel.

Kedvencek

Színészek: Alan Bates, Joan Crawford, William Holden
Műfajok: dráma
Országok: amerikai, angol
Korszakok: Hollywood aranykora, kiemelten az 1950-es évek

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Criminal
Concrete Jungle
4 2021-10-19 ?
(5)
Out of Scale
 
4 2021-10-19 ?
(5)
Our Relations
Drága rokonaink
3 2021-10-18 ?
(1)
Bee at the Beach
 
4 2021-10-18 ?
(6)
Father's Week-end
 
4 2021-10-18 3,6
(11)
Ben and Me
 
4 2021-10-17 ?
(7)
Zaniklý svet rukavic
The Vanished World of Gloves
4 2021-10-17 ?
(3)
Import/Export
 
4 2021-10-16 4,1
(50)
Red Dust
Vérvörös homok
4 2021-10-16 ?
(8)
The Rich Are Always with Us
 
3 2021-10-16 ?
(1)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2021-09-15 18:27:12 Chase a Crooked Shadow (1958) JcWh (5) #1

Szédületesen jó angol krimi-thriller az 50-es évek végéről, amit bátran lehet film noirnak is tekinteni, hiszen számos noirokra jellemző tartalmi és vizuális elemet is tartalmaz. A sztori alapja a "vajon megőrült vagy összeesküvés zajlik ellene?" tematikára épül, de a film végén tud még egyet csavarintani ezen, hogy szinte kitalálhatatlan legyen a történet kimenetele. Az első 5 perces felvezető után olyan feszes és suspense-t kiválóan adagoló történet bontakozik ki, hogy egy sematikus lezárással is zseniális értékelést adtam volna a filmre. Sőt, jump scare jeleneteket is tartalmaz a film, ami még tovább fokozza a néző szívverését. Van egy fantasztikusan jó autós gyorsulásos rész is a filmben, ami Hitchcock Fogjunk tolvajt című filmjét idézte, de szerintem itt izgalmasabban lett tálalva a jelenet, 5-6 különbözőféle szögből, rendkívül gyors vágásokkal bemutatva.

Vizuálisan és hangilag is nagyon izgalmas volt a film. A spanyol tengerpart baromi jól nézett ki fekete-fehérben és egy nagy, vasrácsokkal teli spanyol villa és sziklás kertje is sok lehetőséget adott az árnyékolástechnikák kiaknázására. Az említett gyorsulásos jeleneten túl, volt még egy kiválóan fényképezett jelenet, amikor egy brandys poháron szinte foszforeszkáltak az ujjlenyomatok az éjszakában, de még több kreatívan fotózott jelenet is volt. A filmzenéért és egy nagyon kellemesen csengő dallamért, ami visszatérő eleme a filmnek, a magyar származású zeneszerzőt, Seiber Mátyást illeti a dicséret.

És persze a színészekre sem lehet panasz. A női főszerep nagy teret adott Anne Baxter tehetségének megcsillogtatására, igazi klasszikus Hollywoodi színésznői alakítás volt. A férfi főszerep kevésbé látványosan, de ugyanolyan nagy potenciált kínált Richard Toddnak, aki pazarul fedte el érzéseit/gondolatait, hogy a nézők ne tudják kitalálni melyik oldalon áll.
Krimi-thriller-noir rajongóknak bátran tudom ajánlani ezt a remek kis gyöngyszemet.

2021-09-11 18:52:26 Golden Boy (1939) JcWh (5) #2

Mivel több levelet kaptam itt és más fórumokon is a William Holden filmek és feliratok elérhetőségével kapcsolatban, úgy gondoltam feltöltöm időrendi sorrendben Holden filmjeit égetett felirattal egy videómegosztóra, hogy megkönnyítsem a megtekintést. :)

William Holden debütáló filmjét itt nézhetitek meg magyar felirattal.

Érdemes megnézni még William Holden beszédét az 1978-as Oscar gálán, amelyben megköszönte Barbara Stanwycknek, hogy kiállt mellette és foglalkozott vele, amikor a producerek le akarták cserélni őt. Holden hálája jeléül haláláig minden évben a Golden Boy első forgatási napjának évfordulóján egy csokor virágot küldött Stanwycknek.

2021-08-23 19:11:35 Who Killed Teddy Bear (1965) JcWh (5) #1

Egészen fantasztikus filmélmény a hatvanas évek közepéről, kicsit érnie kellett, de felkúszott zseniálisra nálam.
A Hays-kódex még recsegve-ropogva fennállt, de már egyre távolabb és távolabb merészkedhettek a korabeli filmesek az addig tiltott témákat tekintve. Ebben a dráma-krimi-thriller keverékben egy folyamatos szexuális zaklatásnak lehetünk szemtanúi mind a zaklató, mind a zaklatott ember oldaláról. A film nem egyszerű "Ki lehet a zaklató és hogyan fogjuk el?" típusú krimi, hanem komplexebb annál: a zaklató részéről a "Miért szenved szexuális devianciákban?", a zaklatott ember részéről "Hogyan éli meg a folyamatos zaklatást?" kérdésekre is megpróbál válaszolni. És eközben olyan addig tiltott dolgokat is láthatunk (persze azért még nem totál plánban), mint maszturbálás, megerőszakolás és számos szexshop, szexmozi, egyéb erotikus helyek kirakata.
Habár sem a dráma, sem a krimi-thriller oldaláról nem elég kidolgozott a film, de így együtt, kiegészülve az egészen fantasztikus, invenciózus operatőri és vágói munkával, valamint a bombasztikusan jó háttérzenékkel és az őrült 60-as évekbeli táncokkal, egyértelműen figyelemreméltó film. A színészek is nagyon jók voltak, Sal Mineo-val az élen, aki az egyetlen valamennyire ismert név a stáblistán. A film suspensének csúcspontja pedig egy őrült táncban teljesedik ki, mely közben a néző egyszerre rágja a körmét, pattanna fel táncolni a zenére és ámulattal vagy éppen röhögve figyeli a rángatózós táncot :D A film legutolsó képkockái pedig egészen zseniálisra lettek megkomponálva technikailag. Jó kis filmélmény volt, érdemes próbát tenni vele.

2021-08-10 20:40:51 Up the Junction (1968) JcWh (5) #1

A brit új hullám, más néven a kitchen sink realizmus filmjei nagy gyengéim, mivel egyszerre szórakoztatóak és tanulságosak, amellett hogy szinte dokumentumfilmszerűen jelenítik meg a 60-as évek Angliáját. Ez ennél a filmnél sem volt másként, de mégis tudott újat nyújtani a műfajon belül, ugyanis amolyan "dzsentrifikációs" történetet mesél el, ami ekkortájt Londonban már nem is volt teljesen ismeretlen jelenség.

Egy gazdag családból származó lány gondol egyet és úgy dönt, hogy a Temze túloldalán lévő munkáskerületben, Battersea-ben akar letelepedni, kivesz egy lakást, bolhapiacon vásárolt bútorokkal rendezi be, egy gyárban vállal állást, valamint a helyeikkel barátkozik... és a helyiek döbbenete ellenére ezt még élvezi is. Nos, valahogy így indulhattak útjukra a dzsentrifikációs folyamat első képviselői, bár a filmben azért más motivációja is volt a bájos Suzy Kendall által alakított fiatal nőnek, akivel együtt járhatjuk be Battersea legszűkebb sikátorait is. Peter Collinson rendező szinte minden filmkockát a kerület utcáin és különböző lokáljaiban vett fel, így a főszereplőnővel bejárhatunk egy gyárat, számos helyi pubot, a bolhapiacot, a folyópartot, boltokat, parkokat és sok más egyéb helyet. A címbeli Junction pedig Clapham irdatlan nagy vasúti csomópontját takarja, ami szintén a kerület meghatározó eleme.

Műfajához híven a film részletesen feltérképezi a munkásosztály főbb problémáit, amit ráadásul egy felső középosztálybeli szemével láthatunk. Több döbbenetes jelenet szemtanúi lehetünk, amik közül is egy illegális abortusz elvégzése, illetve annak az utóhatása emelhető ki, jelentős érzelmi töltetet adva a filmnek. Azonban a műfaj többi filmjével ellentétben mégsem mondható depresszívnek a film, a dzsentrifikációs sztori révén főhősnőnk kifejezetten pozitívan éli meg a kerületben töltött hétköznapokat. A film vége üdítő módon teljesen eltér a filmes kliséktől és egy adag gondolkodni valót ad a nézőknek. Mind a kameramunka, mind a beat korszak zenei stílusát felvonultató zenei alap hozzájárult a film jó hangulatához és élvezhetőségéhez, nem is beszélve a kiváló színészi alakításokról, élükön is Suzy Kendall-lal és Dennis Watermannel.

Aki magába akarja szívni a 60-as évek Londonának hangulatát képileg és hangilag is, annak csak ajánlani tudom ezt a kiváló és még műfaján belül is alulértékelt alkotást, aminek én minden egyes másodpercét kifejezetten élveztem.

2021-05-15 18:30:43 Death of a Scoundrel (1956) JcWh (5) #1

Csodálom, hogy ez a film ennyire a feledés homályába merült, ugyanis ez amolyan Wall Street farkasa 50-es évekbeli kiadásban: a tőzsdét meghekkelő bevándorló, aki férfiakon, nőkön és a saját családján is átgázolva megszerzi, ami kell neki. Közben pedig pörögnek a dollárjelek, a részvények, a birtokok, a bulik és természetesen a gyönyörű nők... persze mindez a Hays-kódex keretein belül. A főszereplő törtető szemétládát pedig élete legjobb szerepében George Sanders alakítja olyan zseniálisan, hogy a néző még rokonszenvezni is tud ezzel a romlott alakkal. Sanders mellett pedig négy gyönyörű színésznő erősíti a castot, többek között Sanders ex-felesége, Gábor Zsa-Zsa, de igazán nagyot Yvonne De Carlo alakít szarkasztikus szerepében.
A film egyfajta noir-biopic-krimi keverék: a film keretes és egy nagy flashbacken alapuló szerkezete egy az egyben megegyezik az Alkony sugárútéval és a sztori részben egy 55-ben, rejtélyesen meghalt üzletember életén alapszik, de a forgatókönyv néhol kissé "hollywoodiasra" lett fogva. A főszereplő karaktere nagy teret adott Sandersnek tehetsége megcsillogtatására, mivel itt nem csak a tőle megszokott laza, cinikus "gazembert" játssza, hanem komoly drámai, illetve (fekete)komédiás jelenetei is akadtak.
A film egyébként nagyon jó betekintést nyújt abba, hogy a csúcsra becsületes ember soha nem juthat el és hogy pénzzel, hatalommal és jó kapcsolatrendszerrel (majdnem) minden irányítható a kapitalizmusban. Persze a hátulütőkkel is számolnia kell egy ilyen embernek.
Összességében nagyon szórakoztató filmélmény volt, Sanders őrületesen jó alakításával megspékelve.

2021-04-17 18:48:37 Reconnaissance Pilot (1943) JcWh (5) #1

Az USA haderejének első filmes szakasza által készített kiképző film, aminek legnagyobb filmtörténeti különlegessége, hogy két, később Oscar-díjat elnyerő színész is szerepel benne: William Holden (17-es fogolytábor, 1953) és Kim Hunter (A vágy villamosa, 1951).
Persze önmagában a rövidfilm hadtörténeti szempontból is igen jelentős alkotás, amiben a felderítő pilóta kiképzés stádiumait végigjárhatjuk, illetve a P-38-as felderítő géppel is megismerkedhetünk. A film keletkezési dátumát megnézve nem meglepő, hogy a film elég durván propaganda célokat is kiszolgált, de a történeti kontextus és az akkori amerikai háborús közhangulat ismeretében felesleges ezen fennakadni. Az akciójelenetek és Holden kitűnő színészi játéka velem bőven elfeledtette ezeket. Egyébként hasonló állami megrendelésre készült kiképző mozi készült James Stewarttal, Alan Ladd-dal és Clark Gable-lel is. Holdennek van egy ehhez hasonló film noir stílusú nagyjátékfilmje is 1941-ből: I Wanted Wings.
Őszintén szólva engem csak William Holden miatt érdekelt ez a rövidfilm, akit 25 évesen egy olyan momentumban kaphatunk el, amit mozifilmben nem láthatunk. És a hihetetlenül jóképű és fiatal Holden ezúttal sem hagy cserben, a rövidfilm minden pillanatában remekel fantasztikus arcjátékával és kellemesen csengő beszédhangját is kitűnően használja. Hogy Hollywood mit nem látott pár évvel később ebben a filmsztárnak született emberben, az rejtély. Egy Billy Wilder és egy nagy adag szerencse kellett az igazi befutáshoz.
A kiképzőfilm több platformon HD minőségben elérhető és mint minden William Holden filmhez, ehhez is készítettem magyar feliratot. :)

2021-04-11 13:37:02 23 Paces to Baker Street (1956) JcWh (4) #1

Ritkán jön szembe velem olyan film, amiről egyből meg tudom mondani, hogy melyik korábbi filmből inspirálódott és közben azt is, hogy mely későbbi filmek ve(he)ttek ötleteket ebből. A film egyértelműen Hitchcock Hátsó ablakának sztoriját alakította át, azáltal, hogy a látás helyett a hallásra helyezte a hangsúlyt a bűntény észrevételénél, így a főszereplő nem is mozgásában, hanem látásában lett korlátozva. Egy hangfelvétel újra és újra lejátszása egyértelműen Coppola 74-es Magánbeszélgetését, míg egy majdnem annyira zseniális jelenet Terence Young 67-es Várj, míg sötét lesz című klasszikusát juttatta eszembe.
A film egyik említett klasszikus szintjét sem éri el, de a sztori kellő mennyiségű suspense-t és fordulatot tartogatott, hogy végig lekössön. A színészi alakítások is "csak" jók voltak, viszont a fényképezés kimagaslóan jó volt: a sűrű ködbe burkolózó Londont szinte minden jelenetben látjuk a főszereplő ablakán keresztül vagy erkélyéről kitekintve, de sok utcai, illetve beltéri jelenet (pub, áruház) is volt a város különböző pontjairól. A szinte vágható köd és az eső is remekül hozzájárult a film hangulatához, illetve a káprázó technicolor színek is a film javára váltak.
Nem klasszikus szintű, de kissé méltatlanul mellőzött krimi-thriller az 50-es évekből.

2021-03-26 17:53:32 Teacher's Pet (1958) / A nagy riport JcWh (5) #1

Szórakoztató, stílusos és intelligens vígjáték három fantasztikus színésszel és egy zseniális rendezővel. Habár sok helyen sex comedy-ként emlegetik, Doris Day szűkre szabott szoknyáján kívül nem volt sok ebből benne. Sokkal inkább egy romantikus dramedy nagyon jó kis, elgondolkodtató és ritkán használt témával megalapozva, méghozzá az egyetemi elméleti oktatás és a gyakorlati tapasztalatszerzés, avagy a magasan képzett proffok és a 8 általánossal rendelkező emberek közti ellentétek boncolgatása. Habár nem George Seaton írta a forgatókönyvet, de a filmjeiben általában dominálnak a komplex karakterek, ez esetben is gyakorlatilag egy 5 perc játékidőt kapó karaktert is sikerült összetettnek ábrázolnia. Seaton és a forgatókönyvet író Kanin házaspár mindenféle klisé nélkül elegánsan rámutat arra, hogy egy alig iskolázott ember is lehet intelligens, míg egy 3-szoros doktor is tud baromi laza és partiarc lenni, és emellett pluszban az újságírás médiumok közötti szerepére is rálátást kaphatunk.
És hát a színészek kétségkívül maximálisan kitettek magukért: Clark Gable 57 évesen is, nyakig öltöny-nyakkendőben a nagybetűs férfi, és elhisszük, hogy Doris Day (aki meglepő mód egyszer sem fakad dalra) térdei összecsuklanak, miután megcsókolja. Nyilván Gable kissé túlkoros volt a szerepre, de engem nem igazán zavart, mert karaktere egyrészről középkorúra volt írva, másrészt nem próbált huszonévest játszani, harmadrészt az egyik, általam látott legjobb alakítását nyújtotta. Az Oscar-jelölést szerző Gig Young szolgáltatta a slapstick comedy-t az irtó laza prof szerepében, aki olyan átéléssel játszotta a másnapost, hogy nekem is szinte belefájdult a fejem. :D Tartalmas szórakozásra vágyóknak ajánlott klasszikus film.

2021-02-28 20:43:21 The Fixer (1968) / Az ezermester JcWh (5) #6

Teljesen véletlenül belefutottam egy korabeli magyar híradórészletbe, amiben említést tesznek a film budapesti forgatásáról. Az is kiderült, hogy 1968 januárjában Az ezermesterrel egy időben egy másik nyugati filmet is forgattak nálunk. Itt megnézhetitek.

2021-02-06 17:35:29 Der Hauptmann von Köpenick (1956) JcWh (4) #1

Fantasztikus igaz történet egy egyszerű cipészről a császári Németországból, aki lóvá tette a fegyelmezett német hadsereget, szimplán azzal, hogy egy használt századosi egyenruhát húzott magára. Az illető, Wilhelm Voigt akkora népszerűségre tett szert, hogy nemcsak császári kegyelemben részesült, de igazi nemzeti hírességgé is vált, történetét színdarabra is vitték és még szobrot is állítottak neki. Az őt filmben zseniálisan megtestesítő Heinz Rühmann meg ténylegesen a németek egyik legnagyobb formátumú színésze volt, aki drámában és vígjátékokban is maradandót tudott alkotni.
A film egyszerre mutat görbe tükröt a korabeli német bürokráciának (ami a mai napig is igen szövevényesnek számít) és a szigorú fegyelmen alapuló német hadseregnek, illetve rámutat arra a szomorú és máig aktuális igazságra, hogy valóban a ruha teszi az embert. Mindemellett betekintést nyerhetünk a boldog békeidők Németországába a gyönyörű helyszínek, kosztümök és hangulatos sörkertes jelenetek által. Nagyon jó kis tartalmas film egyszerre elegendő drámával és nevetéssel, ami egy jól megérdemelt Oscar-jelölést is összehozott Nyugat-Németországnak.

Összes komment...