JcWh

Tapasztalat: 32 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 32
Regisztráció: 2018. április 29. (10 hónap, 4 hét)
Kedvencnek jelölték: 3 user

Demográfiai adatok

Nem: ?
Születési év: ?
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Turning Point
 
5 2019-02-09 ?
(2)
Network
Hálózat
5 2019-01-28 4,4
(353)
Paris - When It Sizzles
A lány, aki ellopta az Eiffel-tornyot
5 2019-01-12 3,2
(70)
L'arbre de Noël
Pascal karácsonyfája
5 2018-12-24 ?
(4)
The Lion
Az oroszlán
5 2018-12-09
Young and Willing
Out of the Frying Pan
5 2018-11-24 ?
(1)
I Wanted Wings
 
5 2018-11-10 ?
(2)
Breezy
Szerelem korhatár nélkül
5 2018-10-31 3,8
(30)
Force of Arms
 
5 2018-10-27 ?
(1)
Satan Never Sleeps
Flight from Terror
5 2018-10-21 ?
(1)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2019-02-09 16:58:31 The Turning Point (1952) JcWh (5) #1

Bill Holden Sunset Blvd. (1950) és Stalag 17 (1953) közötti kisebb "mélyrepülő" korszakában született filmje, ami egyben utolsó noir-ja is (ami igazából inkább krimi). A Sunset sikere után Holden-nek csalódnia kellett, mert az igazán jó felkérések még pár évig elkerülték, habár az 1953-as felívelésig is egészen jó szerepeket kapott az 1950 előtti időszakhoz képest.
Alapvetően a film nem mutat újat sem a krimi, sem a film noir műfaján belül, de egy korrekt, izgalmas és tartalmas alkotásban lehet részünk. Holden szokás szerint tökéletesen alakít és egymaga viszi hátán a filmet, ami mellé Edmond O'Brien és Alexis Smith asszisztál. A történet nagyon jól építkezik, Holden karaktere szépen összeköti a film egyes szálait és rámutat a történet fő mondanivalójára is. A film egy kisebb jelentével (amelyben Holden karaktere vélhetően ott éjszakázik legjobb barátja barátnőjénél) még az akkor létező production code-ot is feszegeti. Izgalmas történet, érdekes mondanivaló és a cinikus újságíró szerepében remekelő Holden. Aki benevez erre a filmre, az biztos nem fog unatkozni.
Készítettem feliratot a filmhez, tölthető a netről.

2019-01-28 16:27:25 Network (1976) / Hálózat JcWh (5) #28

Ez a film óriási pofonként súlyt le nézőjére a média és a világ működésére, valamint azok társadalmi következményeire való rávilágítás által, amelynek aktualitása az 1976-os bemutatás óta nemhogy változatlan maradt, de (sajnos) fokozódott is.
Véleményem szerint a film központjában a William Holden által játszott Max Schumacher állt, akinek személyes kapcsolatain keresztül (legjobb barát, szerető, feleség) láthattuk a média káros hatásainak kisugárzását az egyén életére is, illetve ő az egyedüli aki ebben az "őrült világban" képes józanul és emberien gondolkodni. Holden a film fő üzenetének "szócsöveként" is funkcionál. A szerelemi szál nemhogy indokolt, de talán az egyik olyan fontos aspektusa a történetnek, amely még közelebb viszi a film alapvető üzenetét az átlagnézőhöz több hétköznapibb helyzetbe ágyazva azt. Érdekesség, hogy Holden minden más Oscar-díjat elnyerő színésszel szerepel egy jelenetben, de ők egymással nem. Ez is erősíti Holden karakterének központi szerepét.
A párbeszédek és monológok zseniálisak, a film hemzseg a filmtörténeti jelentőségű idézetektől. Mindhárom kedvenc jelenetem William Holden-hez kötődik (főként a filmvégi monológja), aki mellett Beatrice Straight és Faye Dunaway is bravúrozik. Szerintem semelyik szinkron nem képes visszaadni a színészek zseniális alakítását, így aki teheti eredeti nyelven tekintse meg.
Kár hogy ilyen filmeket jobbára csak interneten lehet fellelni, iskolai tananyagnak kéne lennie.

Nem a kedvenc Holden, sem Hepburn filmem, de több szempontból is élvezetes darab, amihez mindenképpen szüksége van a nézőnek némi háttérinformációra a korról és a két főszereplőről. A két színész filmes karrierjére és magánéletére való utalásokon túl még említésre méltó a film, mint a Holden-Hepburn románc második felvonása.
Nemrég jelent meg a két színész románcát és önéletrajzát bemutató könyv (E. Epstein (2015): Audrey&Bill), amelyben ez a film a Sabrina (1954) mellett fontos szerepet töltött be mindkét színész életében. Közel tíz év elteltével a vásznon ugyanúgy vibrált a levegő Holden és Hepburn között és a film egyik kulcsjelenetében olyan mintha a szerelmükről és a saját életükről beszélnének, ami még szívbemarkolóbbá teszi a jelenetet. William Holden számára különösen nehéz volt a forgatás, aki ekkor alkoholproblémájának egy rosszabb periódusában volt és még Audrey-val is szembesülnie kellett. Nem sokon múlott, hogy Holden feladja színészi karrierjét a forgatás után, de egy másik színésznő (Capucine) átmenetileg kihúzta a gödörből.
A másik fontos dolog, hogy inkább eredeti hanggal érdemes megnézni a filmet, már csak a románc miatt is. Holden filmjeit amúgy sem szeretem szinkronnal nézni, hiszen Bill mesterien bánt a hangjával is és ez minimum egy fokkal emeli a film élvezeti értékét.
Mindamellett, hogy elég kusza a történet és sokszor elég bárgyúnak tűnhet (ha nem tudjuk/vesszük észre a mögöttes infókat), én nagyon jól szórakozok mindig a filmen és a két színészóriás és a vásznon is megjelenő szerelmük egyértelműen öt csillagossá teszik számomra a filmélményt. Viszont a filmet csak néhány főbb Holden és/vagy Hepburn film után érdemes megnézni, de mindenképp csak a Sabrina (1954) után.

Igazán megható karácsonyi film, nem véletlenül nevezik a '60-as évek egyik "legkönnyfakasztóbb" filmjének. Végre nem egy átlagos karácsonyi film, hanem egy kőkemény dráma és egy tündérmese határán egyensúlyozó alkotás. A több nemzetből verbuvált színészek (USA: William Holden, FRA: Bourvil, ITA: Virna Lisi) fantasztikusak és a filmzene is nagyon kellemes. William Holden a szintén 1969-es Vad banda Pike Bishop-ja után éles váltással ebben a filmben egy leukémiás kisfiú aggódó apukáját alakítja, ami színészi kvalitásainak sokrétűségét bizonyítja. A film egyébként francia-olasz kooperációban született, így eredetileg franciául jelent meg és utólag angolul is szinkronizálták. Magyar szinkronnal elérhető a film, de a francia verzióhoz magyar felirat is található.

2018-12-09 16:56:18 The Lion (1962) / Az oroszlán JcWh (5) #1

Kedves, fordulatos, családi kalandfilm egy híres oroszlán színésszel, Zambával a főszerepben, akinek külön IMDb profilja is van. A film megvalósítása nagy részben William Holden-nek köszönhető, aki sokat lobbizott egy Afrikában forgatott filmért, amit végül el is ért, ráadásul a saját kenyai birtokán vették fel a jeleneteket. Annál szomorúbb volt Holden, amikor megbukott a film az amerikai mozikban, habár (szerintem) ennek nincs sok köze magához a történethez, illetve a ragyogó színészi alakításokhoz. A nagy "Afrika imádó" Holden zseniális húzással ebben a filmben pont olyan karaktert játszik, aki idegenkedve viszonyul ehhez a környezethez és részben emiatt is olyan élvezhető ez a film. A többi színész közül egyértelműen a 12 éves Pamela Franklin emelhető ki, illetve a film igazi sztárja, Zamba, akik baromi jól egymásra tudtak hangolódni. Délutáni kikapcsolódáshoz tökéletes ez a film, ami nézőjét még egy izgalmas szafarizásra is elinvitálja.
Egyszer mindenképp érdemes megnézni, feliratot készítettem hozzá.

Én igazán jól szórakoztam ezen a filmen, annak ellenére, hogy több helyen igencsak le van pontozva, illetve még William Holden saját bevallása szerint is ez volt karrierjének legrosszabb filmje. Persze, ez nem egy Born Yesterday, de a maga műfaján belül (screwball comedy) egy szórakoztató darab. Holden mindig is drámai színésznek tartotta magát, ezért lehet hogy a vígjátékait nagyon kritikus szemmel nézte, fiatalon jól állt neki az efféle mókázás. Holden mellett ott van még egy pályája kezdetén álló és később ugyancsak Oscar-díjassá váló színésznő, Susan Hayward. A történet az "Out of the Frying Pan" című színdarabon alapul, amely kifejezés tömören azt jelenti, hogy a rossz helyzet megoldásaként egyre rosszabb és rosszabb helyzetbe jut az ember. A film is kb. erről szól, ahogy három-három kezdő színész és színésznő próbál meggyőzni egy színházi producert a leszerződtetésükre, illetve ott van az a ma már kevésbé problematikus helyzet, hogy a fiúk és a lányok egy lakást bérelnek. A szórakozást tovább növeli egy héliumhangú lány, akinek tényleg az a valódi hangja.
Készítettem feliratot a filmhez. A felirat leírásában a film elérhetőségét is megadtam.

2018-11-12 19:28:45 The Country Girl (1954) / A vidéki lány JcWh (5) #7

Hát igen, Holden-nek nem igazán volt szerencséje az Oscarral. Ahol nyernie kellett volna (Sunset Blvd. 1950, Network 1976) ott nem nyert és ahol kevésbé érdemelte meg (Stalag 17 1953) ott elvitte a díjat. És ezen kívül voltak még olyan erős alakításai, amik a jelölésig sem jutottak (Golden Boy 1939, Executive Suite 1954, Picnic 1956 stb.).
Természetesen Bing Crosby alakítása is jelölést érdemelt, és maga a film a három főszereplő kitűnő játéka nélkül nem működne.

előzmény: csabaga (#6)

2018-11-12 15:50:05 The Country Girl (1954) / A vidéki lány JcWh (5) #5

Így Grace Kelly születésnapjának és William Holden halálának évfordulóján gondoltam újranézem egyik közös filmjüket (a másik a Toko-ri hídjai ugyancsak 1954-ből van). Alakításaikat tekintve Grace Kelly-nél ez az első kedvencem, míg William Holden-nél Top 5 kedvenceim közé tartozik. Ez egy tipikusan olyan film, amit ezredjére újranézve is ugyanúgy élvezek. Ez elsősorban a bravúros színészi alakításoknak és a film hangulatteremtésének köszönhető, és kevésbé a történet izgalmainak vagy tartalmának. Grace Kelly ezért a szerepért kapott Oscar-díja az egyik legvitatottabb a díjátadók történetében, de szerintem megérdemelten kapta meg (habár Judy Garland is pazar alakítást nyújtott a Csillag születik-ben). Viszont kérdéses, hogy Bing Crosby jelölése mellett vajon Holden-t miért nem jelölték a díjra, hiszen élete egyik legjobb alakítását nyújtotta a filmben. Ajánlom mindenki figyelmébe ezt az alkotást, de csak eredeti nyelven felirattal.

2018-11-10 16:46:45 I Wanted Wings (1941) JcWh (5) #1

A film, amely híressé tette Veronica Lake-t és a 40-es évek egyik szexszimbólumává emelte. Habár Lake itt inkább csak mellékszereplő, a film két főszereplője William Holden és Ray Milland. Mivel a filmet a II. világháború alatt forgatták, ezért érthető a propaganda jelenléte, de cserébe a néző nagyon részletes képet kaphat egy pilóta kiképzéséről. Szerencsére nem ez viszi el a filmet, mivel egy (film noiros elemekkel színesített) drámai szálat is láthatunk, amelyben Bill Holdennek és Lake-nek van kulcsszerepe. A legerősebb alakítást egyértelműen Holden adja, akinek ez csupán a hatodik filmje volt, de már ezelőtt is több bravúros alakítás nyújtott (Golden Boy 1939, Invisible Stripes 1939, Our Town 1940). Nem egy világmegváltó film, de a színészek és a korkép miatt mindenképp érdemes megnézni.
Készítettem a filmhez feliratot, a netről letölthető.

Mai szemmel nézve is formabontó romantikus film, amelyet Clint Eastwood kitűnő rendezése mellett a színészek rendkívüli alakítása és a kellemes filmzene tesz zseniálissá. Nem kis fába vágta a fejszéjét Eastwood, amikor egy színészlegendával, William Holdennel és egy jobbára kezdő színésznővel, Kay Lenzzel kellett együtt dolgoznia, de az eredmény magáért beszél. Habár William Holden korához képest is eléggé megöregedett (ami főleg az arcán látszik, az alkatán kevésbé), azonban kisugárzása és színészi kvalitásai semmit sem változtak és egy szenzációs filmmel zárta a romantikus filmjeinek hosszú sorát. A filmbéli helyszínek és a csodálatos zene nagyon kellemes érzésekkel töltöttek el, ami miatt szinte bármikor újra meg tudnám nézni ezt a filmet. Aki teheti eredeti nyelven nézze meg ezt a különleges alkotást, a romantikus műfaj kedvelői biztosan nem fognak csalódni.

Összes komment...