JcWh

Tapasztalat: 3392 film
Kompetencia: 19 film
Súly: 3867
Regisztráció: 2018. április 29. (4 év, 9 hónap)
Kedvencnek jelölték: 10 user

Bemutatkozás

William Holden, Alan Bates és Joan Crawford filmekhez készítek/készítettem magyar feliratokat. Itt megtaláljátok az összes fordításomat.
William Holden filmjeit magyar felirattal ide töltöttem fel.

Kedvencek

Színészek: Alan Bates, Joan Crawford, William Holden
Műfajok: dráma
Országok: amerikai, angol
Korszakok: Hollywood aranykora, kiemelten az 1950-es évek

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Vu du pont
Pillantás a hídról
5 2023-01-27 ?
(5)
Real Life
Ilyen az élet?!
3 2023-01-27 ?
(7)
Repas de bébé
A kisbaba reggelije
4 2023-01-27 3,5
(145)
The Great Train Robbery
A nagy vonatrablás
4 2023-01-27 4,0
(180)
Le voyage dans la lune
Utazás a Holdba
5 2023-01-27 4,3
(316)
For Love of Ivy
 
4 2023-01-26 ?
(2)
C'était un rendez-vous
 
4 2023-01-26 3,7
(17)
Every Child
Minden gyermek
3 2023-01-26 3,4
(16)
Locks
 
3 2023-01-26 ?
(3)
City for Conquest
 
5 2023-01-25 ?
(6)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2022-12-23 17:40:32 Torch Song (1953) JcWh (4) #1

Ez a film volt Joan Crawford diadalittas visszatérése az MGM-hez, miután a Warnernél bezsebelt egy Oscar-díjat (Mildred Pierce) és egy jelölést (Possessed), valamint a Warnertől is lepattanva még egy jelölést (Sudden Fear). Habár három szobányi virágcsokor várta Joant az MGM-nél, valamint teljes kontrollt kapott filmbéli kosztümeinek összeállításában, mégiscsak egy összetákolt, alacsony költségvetésű B-film volt ez, amit eredetileg Lana Turner főszereplésével képzeltek el. A film bukott is a mozikban, de később mégis igazi camp-klasszikussá nőtte ki magát és a 70-es évektől a melegközösség egyik kedvencévé vált, amit maga Crawford is meglepetten konstatált élete utolsó éveiben. Ez talán nem is olyan meglepő, csak ránézve Joan Crawford szinte drag queen-es kinézetére, Crawford karakterének erőszakos törtetésére, valamint a (meleg) rendező erősen campes stílusára.

Nekem ez amolyan guilty pleasure és zsenialitás határán táncoló film. Egyrészt Joan Crawford rajongóként nehéz nem észrevenni, hogy ebben a filmben szinte önmagát játszotta Joan: maximalista sztár, aki megkeseríti munkatársai életét, imád sztár lenni és név szerint ismeri rajongóit. Van néhány szenzációsan jó beszólása a film során, de alapvetően baromi jók és sokatmondók a párbeszédek (néhányat ki is gyűjtöttem). További pozitívum a Hays-kódex erős feszegetése: sikeres karrierista nő, aki simán irányítgatja és leüvölti a férfiakat maga körül és van egy eltartott selyemfiúja is, igaz magányos, de végül egy vak férfivel megtalálja a boldogságot. Végül, de nem utolsósorban Joan közel 50-hez még mindig fantasztikusan nézett ki, gyönyörű lábait sokszor megvillantja, ruhái szemképráztatóan szépek, és modernista penthouse lakása is lenyűgöző.
Viszont ez a film részben musical, amit ráadásul más filmekből (pl. Zenevonat) "kidobott" zenei betétekből és tánckoreográfiákból ollóztak össze és ez sajnos látszik. A filmet övező legnagyobb blama a "Two-Faced Woman" című produkció, amit Crawford feketére mázolva (blackface) ad elő. Egészen ambivalens módon sokan csak emiatt az egy (egyébként a sztorihoz semmilyen módon nem kötődő) jelenet miatt húzzák le a film értékelését egyes portálokon, miközben alapvetően pozitívan értékelik a film többi részét. Én túl tudtam lendülni ezen a jeleneten, ahogy a mai filmekben megfordulni látszó trend sem szokott annyira felbőszíteni.

Szóval igazi élvezet a film, kifejezetten Joan Crawford rajongóknak. Aki Crawfordot csak noir-ban és fekete-fehérben látta, az nagyot fog nézni itt, de garantálom, hogy nem fog unatkozni.
Feliratot is készítettem hozzá.

2022-05-02 18:27:14 William Holden: The Golden Boy (1989) JcWh (5) #6

Már nagyon sok életrajzi könyvét, dokumentumfilmjét, más sztárok róla írt véleményeit/interjúit olvastam el és néztem meg, de - amellett hogy ez a doksifilm valóban kicsit óvatoskodó - Holden tényleg sok szempontból egy ellentmondásos figura volt vagy nem is tudom... nem tudta mit akar az élettől. Másrészt meg idővel szerintem mindannyian változunk, főleg ha valakit ilyen sok impulzus ér életében, mint Holdent.
Még van két ennél újabb róla szóló dokumentumfilm, talán az 1999-es (William Holden: An Untamed Spirit) ennél kicsit jobb lett, majd egyszer ahhoz is készítek feliratot. Mindenesetre örülök, hogy megnézted ezt és látom, hogy folyamatosan nézel filmeket tőle. :)

előzmény: oscarmániás (#5)

2022-04-17 17:26:17 William Holden: The Golden Boy (1989) JcWh (5) #3

Szerintem nemzetközileg sem kap kellő figyelmet, pedig nem sok színész van, akinek ilyen sok, nagy klasszikus fűződik a nevéhez. Talán Holden sokoldalúsága miatt nehezen lehet társítani hozzá egy karaktertípust, de amúgy maga Holden életében sem volt egy feltűnősködő alkat, nem szerette a nyilvánosságot.
Még a pár éve megjelent, Audrey Hepburnnel közös életrajzi könyvet sem fordították le magyarra.

Ahogy nézem még van pár olyan itthon is elérhető, magyar szinkronnal rendelkező filmje, amit meg tudsz nézni, pl. Szerelem korhatár nélkül (1973), Lovaskatonák (1959), A coloradói férfi (1948).

előzmény: csabaga (#2)

2022-04-17 11:17:05 William Holden: The Golden Boy (1989) JcWh (5) #1

104 éve született William Holden.
Ennek alkalmával feltöltöttem ide ezt a Holden életéről és karrierjéről szóló dokumentumfilmet magyar felirattal.

Sajnos Holden életéről legjobb tudomásom szerint nincsen magyar nyelvű kiadású könyv, de pár angol nyelvű könyv alapján én szerkesztettem William Holden wikipédia oldalát.

Továbbá ajánlom a Time Goes By blog Top 10 William Holden film írását is.

2021-12-26 17:38:39 Never Let Go (1960) / Autótolvajok JcWh (5) #1

Biciklitolvajok átültetése brit krimi-thrillerbe, amiben bicikli helyett, egy kisember kocsiját és egyben megélhetéséhez szükséges eszközét lopják el. Ez esetben ugyanakkor tudja a néző (és az áldozat is nagyjából), hogy pontosan kik lopták el a kocsit és a rendőrség tehetetlensége nyomán hasonlóan nyomasztó helyzet alakul ki, amiben az áldozatnak magának kell kiállnia önmagáért. A film remekül járja körül a meglopott ember karakterét és családi, munkahelyi környezetét, miközben még betekintést is nyújt az autólopási biznisz működésébe is.
A remek fényképezés és a stílusos, jazzes filmzene mellett leginkább Richard Todd és Peter Sellers ragyogó alakítása miatt nyomtam zseniálist a filmre. A komikus alakításaiért híres Sellers talán nagyobb meghökkenést vált ki a visszataszító és gusztustalan gengszterfőnök szerepében, ugyanakkor Richard Todd nekem egy picivel jobban tetszett a vergődő kisember szerepében, több esetben pazar "szemjátékával" nyűgözött le. Most fedezem fel Todd filmográfiáját, de minden bizonnyal a legnagyobb (ír-)brit színészek között kell említeni a nevét.

2021-09-15 18:27:12 Chase a Crooked Shadow (1958) JcWh (5) #1

Szédületesen jó angol krimi-thriller az 50-es évek végéről, amit bátran lehet film noirnak is tekinteni, hiszen számos noirokra jellemző tartalmi és vizuális elemet is tartalmaz. A sztori alapja a "vajon megőrült vagy összeesküvés zajlik ellene?" tematikára épül, de a film végén tud még egyet csavarintani ezen, hogy szinte kitalálhatatlan legyen a történet kimenetele. Az első 5 perces felvezető után olyan feszes és suspense-t kiválóan adagoló történet bontakozik ki, hogy egy sematikus lezárással is zseniális értékelést adtam volna a filmre. Sőt, jump scare jeleneteket is tartalmaz a film, ami még tovább fokozza a néző szívverését. Van egy fantasztikusan jó autós gyorsulásos rész is a filmben, ami Hitchcock Fogjunk tolvajt című filmjét idézte, de szerintem itt izgalmasabban lett tálalva a jelenet, 5-6 különbözőféle szögből, rendkívül gyors vágásokkal bemutatva.

Vizuálisan és hangilag is nagyon izgalmas volt a film. A spanyol tengerpart baromi jól nézett ki fekete-fehérben és egy nagy, vasrácsokkal teli spanyol villa és sziklás kertje is sok lehetőséget adott az árnyékolástechnikák kiaknázására. Az említett gyorsulásos jeleneten túl, volt még egy kiválóan fényképezett jelenet, amikor egy brandys poháron szinte foszforeszkáltak az ujjlenyomatok az éjszakában, de még több kreatívan fotózott jelenet is volt. A filmzenéért és egy nagyon kellemesen csengő dallamért, ami visszatérő eleme a filmnek, a magyar származású zeneszerzőt, Seiber Mátyást illeti a dicséret.

És persze a színészekre sem lehet panasz. A női főszerep nagy teret adott Anne Baxter tehetségének megcsillogtatására, igazi klasszikus Hollywoodi színésznői alakítás volt. A férfi főszerep kevésbé látványosan, de ugyanolyan nagy potenciált kínált Richard Toddnak, aki pazarul fedte el érzéseit/gondolatait, hogy a nézők ne tudják kitalálni melyik oldalon áll.
Krimi-thriller-noir rajongóknak bátran tudom ajánlani ezt a remek kis gyöngyszemet.

2021-09-11 18:52:26 Golden Boy (1939) JcWh (5) #2

Mivel több levelet kaptam itt és más fórumokon is a William Holden filmek és feliratok elérhetőségével kapcsolatban, úgy gondoltam feltöltöm időrendi sorrendben Holden filmjeit égetett felirattal egy videómegosztóra, hogy megkönnyítsem a megtekintést. :)

William Holden debütáló filmjét itt nézhetitek meg magyar felirattal.

Érdemes megnézni még William Holden beszédét az 1978-as Oscar gálán, amelyben megköszönte Barbara Stanwycknek, hogy kiállt mellette és foglalkozott vele, amikor a producerek le akarták cserélni őt. Holden hálája jeléül haláláig minden évben a Golden Boy első forgatási napjának évfordulóján egy csokor virágot küldött Stanwycknek.

2021-08-23 19:11:35 Who Killed Teddy Bear (1965) JcWh (5) #1

Egészen fantasztikus filmélmény a hatvanas évek közepéről, kicsit érnie kellett, de felkúszott zseniálisra nálam.
A Hays-kódex még recsegve-ropogva fennállt, de már egyre távolabb és távolabb merészkedhettek a korabeli filmesek az addig tiltott témákat tekintve. Ebben a dráma-krimi-thriller keverékben egy folyamatos szexuális zaklatásnak lehetünk szemtanúi mind a zaklató, mind a zaklatott ember oldaláról. A film nem egyszerű "Ki lehet a zaklató és hogyan fogjuk el?" típusú krimi, hanem komplexebb annál: a zaklató részéről a "Miért szenved szexuális devianciákban?", a zaklatott ember részéről "Hogyan éli meg a folyamatos zaklatást?" kérdésekre is megpróbál válaszolni. És eközben olyan addig tiltott dolgokat is láthatunk (persze azért még nem totál plánban), mint maszturbálás, megerőszakolás és számos szexshop, szexmozi, egyéb erotikus helyek kirakata.
Habár sem a dráma, sem a krimi-thriller oldaláról nem elég kidolgozott a film, de így együtt, kiegészülve az egészen fantasztikus, invenciózus operatőri és vágói munkával, valamint a bombasztikusan jó háttérzenékkel és az őrült 60-as évekbeli táncokkal, egyértelműen figyelemreméltó film. A színészek is nagyon jók voltak, Sal Mineo-val az élen, aki az egyetlen valamennyire ismert név a stáblistán. A film suspensének csúcspontja pedig egy őrült táncban teljesedik ki, mely közben a néző egyszerre rágja a körmét, pattanna fel táncolni a zenére és ámulattal vagy éppen röhögve figyeli a rángatózós táncot :D A film legutolsó képkockái pedig egészen zseniálisra lettek megkomponálva technikailag. Jó kis filmélmény volt, érdemes próbát tenni vele.

2021-08-10 20:40:51 Up the Junction (1968) JcWh (5) #1

A brit új hullám, más néven a kitchen sink realizmus filmjei nagy gyengéim, mivel egyszerre szórakoztatóak és tanulságosak, amellett hogy szinte dokumentumfilmszerűen jelenítik meg a 60-as évek Angliáját. Ez ennél a filmnél sem volt másként, de mégis tudott újat nyújtani a műfajon belül, ugyanis amolyan "dzsentrifikációs" történetet mesél el, ami ekkortájt Londonban már nem is volt teljesen ismeretlen jelenség.

Egy gazdag családból származó lány gondol egyet és úgy dönt, hogy a Temze túloldalán lévő munkáskerületben, Battersea-ben akar letelepedni, kivesz egy lakást, bolhapiacon vásárolt bútorokkal rendezi be, egy gyárban vállal állást, valamint a helyeikkel barátkozik... és a helyiek döbbenete ellenére ezt még élvezi is. Nos, valahogy így indulhattak útjukra a dzsentrifikációs folyamat első képviselői, bár a filmben azért más motivációja is volt a bájos Suzy Kendall által alakított fiatal nőnek, akivel együtt járhatjuk be Battersea legszűkebb sikátorait is. Peter Collinson rendező szinte minden filmkockát a kerület utcáin és különböző lokáljaiban vett fel, így a főszereplőnővel bejárhatunk egy gyárat, számos helyi pubot, a bolhapiacot, a folyópartot, boltokat, parkokat és sok más egyéb helyet. A címbeli Junction pedig Clapham irdatlan nagy vasúti csomópontját takarja, ami szintén a kerület meghatározó eleme.

Műfajához híven a film részletesen feltérképezi a munkásosztály főbb problémáit, amit ráadásul egy felső középosztálybeli szemével láthatunk. Több döbbenetes jelenet szemtanúi lehetünk, amik közül is egy illegális abortusz elvégzése, illetve annak az utóhatása emelhető ki, jelentős érzelmi töltetet adva a filmnek. Azonban a műfaj többi filmjével ellentétben mégsem mondható depresszívnek a film, a dzsentrifikációs sztori révén főhősnőnk kifejezetten pozitívan éli meg a kerületben töltött hétköznapokat. A film vége üdítő módon teljesen eltér a filmes kliséktől és egy adag gondolkodni valót ad a nézőknek. Mind a kameramunka, mind a beat korszak zenei stílusát felvonultató zenei alap hozzájárult a film jó hangulatához és élvezhetőségéhez, nem is beszélve a kiváló színészi alakításokról, élükön is Suzy Kendall-lal és Dennis Watermannel.

Aki magába akarja szívni a 60-as évek Londonának hangulatát képileg és hangilag is, annak csak ajánlani tudom ezt a kiváló és még műfaján belül is alulértékelt alkotást, aminek én minden egyes másodpercét kifejezetten élveztem.

2021-05-15 18:30:43 Death of a Scoundrel (1956) JcWh (5) #1

Csodálom, hogy ez a film ennyire a feledés homályába merült, ugyanis ez amolyan Wall Street farkasa 50-es évekbeli kiadásban: a tőzsdét meghekkelő bevándorló, aki férfiakon, nőkön és a saját családján is átgázolva megszerzi, ami kell neki. Közben pedig pörögnek a dollárjelek, a részvények, a birtokok, a bulik és természetesen a gyönyörű nők... persze mindez a Hays-kódex keretein belül. A főszereplő törtető szemétládát pedig élete legjobb szerepében George Sanders alakítja olyan zseniálisan, hogy a néző még rokonszenvezni is tud ezzel a romlott alakkal. Sanders mellett pedig négy gyönyörű színésznő erősíti a castot, többek között Sanders ex-felesége, Gábor Zsa-Zsa, de igazán nagyot Yvonne De Carlo alakít szarkasztikus szerepében.
A film egyfajta noir-biopic-krimi keverék: a film keretes és egy nagy flashbacken alapuló szerkezete egy az egyben megegyezik az Alkony sugárútéval és a sztori részben egy 55-ben, rejtélyesen meghalt üzletember életén alapszik, de a forgatókönyv néhol kissé "hollywoodiasra" lett fogva. A főszereplő karaktere nagy teret adott Sandersnek tehetsége megcsillogtatására, mivel itt nem csak a tőle megszokott laza, cinikus "gazembert" játssza, hanem komoly drámai, illetve (fekete)komédiás jelenetei is akadtak.
A film egyébként nagyon jó betekintést nyújt abba, hogy a csúcsra becsületes ember soha nem juthat el és hogy pénzzel, hatalommal és jó kapcsolatrendszerrel (majdnem) minden irányítható a kapitalizmusban. Persze a hátulütőkkel is számolnia kell egy ilyen embernek.
Összességében nagyon szórakoztató filmélmény volt, Sanders őrületesen jó alakításával megspékelve.

Összes komment...