JcWh

Tapasztalat: 37 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 37
Regisztráció: 2018. április 29. (1 év, 3 hónap)
Kedvencnek jelölték: 6 user

Kedvencek

Színészek: William Holden

Demográfiai adatok

Nem: ?
Születési év: ?
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Fleet's In
 
4 2019-08-07
The Blue Knight
 
5 2019-06-26
S.O.B.
 
4 2019-06-05 ?
(7)
Stalag 17
A 17-es fogolytábor
5 2019-04-17 4,3
(137)
Miss Grant Takes Richmond
 
5 2019-03-30
The Turning Point
 
5 2019-02-09 ?
(3)
Network
Hálózat
5 2019-01-28 4,4
(356)
Paris - When It Sizzles
A lány, aki ellopta az Eiffel-tornyot
5 2019-01-12 3,2
(69)
L'arbre de Noël
Pascal karácsonyfája
5 2018-12-24 ?
(4)
The Lion
Az oroszlán
5 2018-12-09

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2019-08-07 18:44:42 The Fleet's In (1942) JcWh (4) #1

Ennek a musicalnek megvolt a maga ideje és fontos szerepe az amerikai történelemben. Ami miatt viszont elkülönül a többi musicaltől az a néhol extravagáns énekes és táncos, valamint stand-up comedy produkciók, illetve az hogy ezeket főként nők kivitelezték. Egy-két fellépő hölgy olyan mozgáskultúrát és arcjátékot mutatott be, hogy kicsit ledöbbentem. Abban is újszerű a film, hogy mintha megcserélték volna a nemi szerepeket és a nők kajtattak (néha igen rámenősen) a férfiak után. A színészek beleillenek ebbe az őrületes forgatagba: a hiperaktív Betty Hutton, a komikus Eddie Bracken (a Reszkessetek betörők 2-ből ismert játékboltos), de még a film fő sztárjának számító gyönyörű hangú Dorothy Lamour is passzol a közegbe.

Egyedül szegény William Holdenen tűnődhetünk el, hogy az ő kvalitásaival mi a fenét keres ebben a filmben. Viszont Holden jelenléte szigorúan a romantikus szálra korlátozódik, amit tőle megszokott módon kitűnően hoz. Mindenesetre a film sikeres volt és Holden rengeteg rajongói levelet kapott.

Végül említésre méltóak a filmben fellépő korabeli énekes és táncos sztárok és a felcsendülő kellemes, feelinges 40-es évekbeli dalok is. Összességében egy élvezhető, néhol extravagáns musicalről van szó, mindenféle komolyabb tartalom és (szerencsére) háborús propaganda nélkül. A filmhez készítettem magyar feliratot.

2019-06-26 19:05:24 The Blue Knight (1973) JcWh (5) #1

Egy igazi ritkaság került a kezembe, amikor beszereztem az amerikai televíziózás egyik első minisorozatát. Joseph Wambaugh kiváló regényét Robert Butler nagyon jól adaptálta a képernyőre, amit megfejel William Holden lehengerlő alakítása. A minisorozat bemutatása óta eltelt közel 50 év egyáltalán nem látszik meg rajta sem technikailag, sem egyéb (pl. polkorrektség) tekintetben. Habár rendőrfilmről van szó, közel sem a szokásos egy rejtélyes ügy megoldása van a központban (habár van benne egy ilyen szál), hanem sokkal nagyobb hangsúly helyeződik egy kiégett és megöregedett rendőr lelki világára. Egy szociológiai, társadalomföldrajzi tanulmánynak is elmenne a történet, amelyben láthatjuk hogy egy adott földrajzi területet bejáró rendőr az évek során a helyi társadalom különféle képviselőit megismeri és hogy tulajdonképpen ő maga is a társadalom részévé válik, szinte családjának tekinti az ottani embereket.

William Holden olyan bámulatosan és hitelesen játssza a címszereplőt, hogy ha nem ismerném Holden-t, mint színészt, azt hinném hogy mindig is rendőr volt egész életében. Holden játékával még az Oscar-jelölést szerzett Hálózat-beli alakítását is felülmúlja és teljesen megérdemelten kapott Emmy-díjat.

Holden mellett Lee Remick is csodálatos a szexis egyetemi tanárnő szerepében, aki jóval kevesebb játékidőt kapott, de végig tündököl amikor a képernyőn van. Az erős mellékszereplők között megtalálhatjuk még az idén Oscar-jelölést kapott Sam Elliott-ot is, aki szinte felismerhetetlenül fiatal és védjegyévé váló bajusza nélkül látható. De szerepel még jó pár nagy név, akik később futottak be igazán: Joe Santos, Anne Archer, Eileen Brennan, Vic Tayback.

A Warner Archive tavaly gyönyörű minőségben felújította ezt az elkallódott gyöngyszemet, ami hivatalosan az utolsó tételem volt William Holden filmográfiájából (és micsoda gyönyörű zárás volt!).
A minisorozat elérhető DVD formátumban, amihez készítettem magyar feliratot.

2019-06-05 16:53:13 S.O.B. (1981) JcWh (4) #2

Kétségkívül a film stílusa elég megosztó (nem véletlenül jelölték több kategóriában legjobb és legrosszabb díjakra is), ugyanakkor ez a "hisztérikus humor" valamilyen szinten egyedi is. Talán Edwards csak a kedélyeket akarta borzolni ezzel a túltolt stílussal és a káosszal, aminek a közepén William Holden higgadt karaktere és közvetlenül mellette a tengerparton játszódó apró mellékszál a kutyával és gazdájával még kontrasztosabbnak tűnik. Én nem nevezném tisztán vígjátéknak, hiszen a felszín alatt egy erősnek nevezhető drámai szál is húzódik, ami Hollywood abnormalitásaira próbál rámutatni. Edwards saját élményből inspirálódott, ugyanis a Wild Rovers (1971) készítése közben elég komoly vitába keveredett az MGM-mel, amely önkényesen megvágta a filmjét a tudta nélkül. Néhány fajsúlyos, Hollywood aranykorából ismert sztár (Julie Andrews, William Holden, Shelley Winters) mellett a 80-as évek feelingje és a film üzenete miatt azért megér egy próbát a film.

2019-05-25 19:43:14 Wild Rovers (1971) / Vad csavargók JcWh (5) #2

A Warner Archive nemrég kiadta ezt a western gyöngyszemet gyönyörű 1080p-ben, ajánlom mindenkinek a figyelmébe. Egy kis érdekesség a filmmel kapcsolatban, amit mostanában olvastam:
Blake Edwards felesége, Julie Andrews is járt a film forgatásán és a következőre emlékezett vissza:
"William Holden tulajdonképpen kinyújtotta a kezét és odaadta a filmet Ryan O'Neal-nek, de nem hinném hogy Ryan észrevette volna ezt."
Ha jól tudom a stúdió is O'Neal játékidejét akarta maximalizálni a vágásokkal (amit Edwards tudta nélkül csináltak meg). Mindezek ellenére a kritikusok mind Bill Holden alakítását méltatták, aki visszafogottan is ragyogó alakítást nyújtott. O'Neal pedig fiatal és jóképű volt, ami a szerepére szerintem bőven elég volt.

2019-04-17 19:34:47 Stalag 17 (1953) / A 17-es fogolytábor JcWh (5) #21

Az is mekkora balszerencse, hogy Audrey-val nem jöhettek össze a dolgok, ő volt élete egyetlen szerelme (és elvileg vice versa Audrey oldaláról). A Párizsi mesék forgatása ezért is volt pokoli élmény Holdennek. Majdnem be is fejezte utána a filmes karrierjét.

Szerintem testileg remekül nézett ki még '81-ben is, az arca valóban eléggé megöregedett az ital hatására, de a híres Holden-mosoly akkor is elkápráztatta a nőket. Utolsó párja, Stefanie Powers 25 évvel volt fiatalabb nála.

Hát sajnos a magyarországi DVD megjelenések száma édeskevés Holden majdnem 70 filmjéhez képest, ráadásul olyan alapvető klasszikusok maradtak le mint a Golden Boy, Our Town, Born Yesterday, The Moon Is Blue, Executive Suite, Picnic, The World of Suzie Wong...csakhogy a nagyobbakat említsem. Mostanság a Warner Archive és a Kino Lorber több filmjét is kiadta Blu-ray-en, ami nagyon örvendetes volt számomra. :)

előzmény: csabaga (#20)

2019-04-17 16:55:07 Stalag 17 (1953) / A 17-es fogolytábor JcWh (5) #19

Azt azért érdemes tudni, hogy Holden egy önmagába forduló alkoholista volt, csak ritkán fordult elő, hogy feltartotta volna egy film forgatását vagy konfrontálódott volna másokkal. Állítólag a II. világháborús szolgálata alatt szokott rá igazán az italra, amikor valahová Texas-ba, konkrétan a semmi közepére száműzték őt és más akkori amerikai celebet, elrejtve őket az emberek elől. Öccse pedig közben meghalt a harcokban. Kevesen tudják azt, hogy nagyon küzdött, hogy leszokjon az alkoholról, mindent meg is tett érte (klinikákra feküdt be, pszichológushoz járt), de belső szenvedését és magával való elégedetlenségét nem tudta máshogy elnyomni. Erős szervezete lehetett ha 63 évesen, a halála előtt sem volt semmilyen különösebb egészségügyi problémája.
Hollywood-ot és a színészkedést pedig nem igazán érezte magáénak, de maximalista lévén mindig kihozta magából a legjobbat. Alakításai annyira természetesnek és emberközelinek hatottak, hogy azok az Akadémia számára legtöbbször láthatatlanok maradtak. Szerencsére a Stalag 17-ben nyújtott alakítása elismerésre került.

2019-04-17 01:05:07 Stalag 17 (1953) / A 17-es fogolytábor JcWh (5) #17

Mivel ma van William Holden születésének 101. évfordulója ezért egy hosszabb bejegyzést írnék a filmről és Holden-ről, illetve néhány érdekességről is amiket mostanában olvastam. Előre is bocsi ha egy-két Offtopic becsúszik, de ahogy látom már elkelne egy kis frissítés ennek a filmnek a véleményszekciójára.

A filmről:
Talán nem kétséges, hogy ez a film egy egyedülálló alkotás. Ilyen (jó értelemben) furcsán nem sokszor éreztem magam egy film megtekintése közben, annyira zseniális a vígjáték és a drámai jelenetek vegyítése, hogy szóhoz sem lehet jutni. Ugyanakkor az egyensúly még sincs meg, a néző érzékelhetően többet kap a vígjátékból és kevesebbet a drámából. Szerintem több vígjáték elem már 1953-ban sem üthetett akkorát, már-már kicsit kínos néha Animal és Shapiro viccelődése, ugyanakkor vannak jobb pillanataik is. Az efféle viccelődés ilyen környezetben kétségkívül szokatlan és így újszerű is, ezért mindenképpen alapvető eleme a filmnek. Amiért kicsit haragszok a mindig zseniális Billy Wilder-re, hogy a filmet a hátán vivő és legsziporkázóbb alakítást nyújtó Holden-ről többször elvonja a figyelmet és sokáig nem is látjuk újra a vásznon. Ami számomra Animal és Shapiro helyzetét tovább rontja a filmben, hogy én például a Holden játszotta Sefton "lazáskodásán" többet tudtam nevetni/mosolyogni, mint például amikor mindig meggyújtja a gyufáját az egyik fogolytársán, vagy a tojás feltörős jelenet is zseniális. Ki kell emelnem, hogy Otto Preminger is pokolian jó volt. Tehát az arányok nem lettek jól eltalálva és ez a 21. században már jobban feltűnik a nézőnek, de ezzel együtt is örök klasszikus marad a film. Egyértelműen eredeti nyelven ajánlom a filmet, a szinkron sok mindent leront és elfed.
(A szereplőgárda utolsó életben maradt tagja, a Hoffy-t alakító Richard Erdman épp egy hónapja halt meg 93 éves korában. Nyugodjon békében.)

William Holden-ről és az Oscar-díjáról:
Nem tagadom, hogy Bill Holden a Sunset Blvd.-ben, a Network-ben és néhány másik filmjében is (pl. Executive Suite, Picnic, The Country Girl) jobban alakított, viszont abból a szempontból szerencsés hogy ezért kapta az Oscar-t, mert a Stalag 17-ben Holden az egyedüli sztár és senki nem lopja el előle a figyelmet (mint sok más esetben történt, pl. Gloria Swanson, Peter Finch vagy Alec Guinness). Holden 1950-ben nagy eséllyel indult a díjért és nagyot csalódott, 1953-ban a vesztesek nyugalmával ült be a ceremóniára és óriási meglepetés érte. Ő maga Burt Lancaster-nek adta volna a díjat, akinek le volt nyűgözve az alakításától. (Szerintem így is Holden volt a legjobb a kategóriában, ha nem is kimagaslóan.) Nem sokan számíthattak Holden győzelmére, érdemes megnézni milyen hátulra ültették és másodpercekig csak sétált a pódium felé. Hatalmas a differencia Audrey Hepburn díjátvételével (aki pont előtte vette át a díjat), aki csak egyet lépett és a színpadon volt. Szegény Holden időcsúszás miatt még beszédet sem tudott mondani, csak később a sajtó előtt.
Holden és a kritikusok szerint is csak a Sunset-nél ért veresége miatt kapta meg a díjat kárpótlásként. Az amúgy is önbizalom-hiányos Holden-ra továbbá az se volt jó hatással, hogy legnagyobb példaképe, az apja az Oscar-díj elnyerése után is elítélendőnek tartotta a színészi szakmát és nem gratulált fiának. Felesége, Brenda Marshall egykori színésznő pedig féltékeny volt Holden-re és minden alkalmat megragadott hogy letörje Holden önbizalmát. Állítólag Holden a 60-as években (alkohol hatása alatt) belevágta a szobrot a Nápolyi-öbölbe egy jachtos nyaralás alatt.
Már több mint egy éve készítek feliratokat Holden filmjeihez és elérhetővé teszem mindenki számára, valamint William Holden magyar nyelvű Wikipedia szócikkét is én írtam meg. Illetve ma Holden születésnapja alkalmából egy önéletrajzi dokumentumfilmjéhez (William Holden: The Golden Boy) is megosztottam magyar feliratot. Érdemes megnézni, több híres színész és rendező is beszél Holden-ről benne. Kicsit méltatlannak találtam, hogy más Hollywood aranykorabeli színészhez képest William Holden neve mennyire megfakult, főleg Magyarországon. Szerintem amit lerakott az asztalra több mint 40 éves filmes karrierje alatt, sokkal nagyobb ismertséget érdemelne.

2019-03-30 19:19:13 Miss Grant Takes Richmond (1949) JcWh (5) #3

Igen, és akkor már azt is meg kell említeni, hogy ő volt az első nő, aki televíziós stúdió elnöke volt (miután 1962-ben kivásárolta volt férjét, Desi Arnaz-t). És érdekes a párhuzam Holdennel (azontúl hogy kb. ugyanakkor lendült fel a karrierjük), mivel ő pedig filmgyártó vállalatot alapított Toluca Productions néven, de csak egy filmig (Toward The Unknown, 1956) bírta Holden és felszámolta a céget. Majd helyette egy kenyai vadrezervátumot hozott létre, ami még ma is működik. Mindketten nagy favoritjaim Hollywood aranykorából.

előzmény: critixx (#2)

2019-03-30 16:09:53 Miss Grant Takes Richmond (1949) JcWh (5) #1

Bárcsak ma is készülnének ilyen jó kis vígjátékok, amik mindenféle alpáriság és kínos pillanatok nélkül is tudtak szórakoztatóak és természetesek lenni. Ráadásul ez egy vállaltan B-filmnek készült alkotás volt, ami viszont olyan erős fő- és mellékszereplőkkel van felturbózva, hogy már csak miattuk is teljesen nézhető ez a film.
Lucille Ball minden idők egyik legnagyobb komikája volt, akinek volt egy sajátos komikus eszköztára, amelyet három évtizeden keresztül, három TV-sorozatban járatott a csúcsra (I Love Lucy, The Lucy Show, Here's Lucy). Itt filmes karrierje leívelésén volt már, de felfedezhetőek már a Ball-féle helyzetkomikum elemei.
William Holden filmbéli arcát szerintem nem sokan ismerik, pedig a Sunset Boulevard előtt főként vígjátékokban szerepeltették, mivel a stúdióelnökök a szépfiús külsején kívül nem láttak benne igazi karakteres tehetséget. Hát óriásit tévedtek, ugyanis egy ilyen súlytalan kis vígjátékban is olyan kiemelkedő alakítást volt képes produkálni, hogy azt önmagában is öröm nézni.
És hát a mellékszereplők is topkategóriás színészek, akik akkoriban igen népszerűnek számítottak. Érdemes felkeresni az I Love Lucy 4. évadjának "Hollywood at Last" című epizódját, ahol Lucille Ball William Holden-nel a sorozat legemlékezetesebb pillanatait hozták össze.
Ehhez a filmhez és a sorozat epizódhoz is készítettem feliratot, érdemes időbeli sorrendben megnézni őket, akit érdekel.

2019-02-09 16:58:31 The Turning Point (1952) JcWh (5) #1

Bill Holden Sunset Blvd. (1950) és Stalag 17 (1953) közötti kisebb "mélyrepülő" korszakában született filmje, ami egyben utolsó noir-ja is (ami igazából inkább krimi). A Sunset sikere után Holden-nek csalódnia kellett, mert az igazán jó felkérések még pár évig elkerülték, habár az 1953-as felívelésig is egészen jó szerepeket kapott az 1950 előtti időszakhoz képest.
Alapvetően a film nem mutat újat sem a krimi, sem a film noir műfaján belül, de egy korrekt, izgalmas és tartalmas alkotásban lehet részünk. Holden szokás szerint tökéletesen alakít és egymaga viszi hátán a filmet, ami mellé Edmond O'Brien és Alexis Smith asszisztál. A történet nagyon jól építkezik, Holden karaktere szépen összeköti a film egyes szálait és rámutat a történet fő mondanivalójára is. A film egy kisebb jelentével (amelyben Holden karaktere vélhetően ott éjszakázik legjobb barátja barátnőjénél) még az akkor létező production code-ot is feszegeti. Izgalmas történet, érdekes mondanivaló és a cinikus újságíró szerepében remekelő Holden. Aki benevez erre a filmre, az biztos nem fog unatkozni.
Készítettem feliratot a filmhez, tölthető a netről.

Összes komment...