JcWh

Tapasztalat: 1184 film
Kompetencia: 5 film
Súly: 1309
Regisztráció: 2018. április 29. (2 év, 10 hónap)
Kedvencnek jelölték: 8 user

Kedvencek

Színészek: Alan Bates, Joan Crawford, William Holden
Műfajok: dráma
Országok: amerikai, angol
Korszakok: Hollywood aranykora, kiemelten az 1950-es évek

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Hardcore
Kőkemény pornóvilág
4 2021-03-03 3,5
(63)
Sorry We Missed You
Sajnáljuk, nem találtuk otthon
5 2021-03-03 4,3
(120)
Scorpio Rising
A skorpió felragyog
4 2021-03-03 3,8
(25)
Hollywood North
Forgathatatlan forgatókönyv
4 2021-03-02 ?
(2)
On the Town
Egy nap New Yorkban
3 2021-03-02 3,7
(26)
Force of Evil
A gonosz ereje
4 2021-03-02 ?
(9)
Unaccustomed As We Are
 
4 2021-03-02 ?
(2)
The Dawn Patrol
A hajnali őrjárat
4 2021-03-01 ?
(1)
Anders als die Andern
Más, mint a többiek
5 2021-03-01 ?
(2)
Street of Crocodiles
A krokodilok utcája
3 2021-03-01 3,9
(18)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2021-02-28 20:43:21 The Fixer (1968) / Az ezermester JcWh (5) #6

Teljesen véletlenül belefutottam egy korabeli magyar híradórészletbe, amiben említést tesznek a film budapesti forgatásáról. Az is kiderült, hogy 1968 januárjában Az ezermesterrel egy időben egy másik nyugati filmet is forgattak nálunk. Itt megnézhetitek.

2021-02-06 17:35:29 Der Hauptmann von Köpenick (1956) JcWh (4) #1

Fantasztikus igaz történet egy egyszerű cipészről a császári Németországból, aki lóvá tette a fegyelmezett német hadsereget, szimplán azzal, hogy egy használt századosi egyenruhát húzott magára. Az illető, Wilhelm Voigt akkora népszerűségre tett szert, hogy nemcsak császári kegyelemben részesült, de igazi nemzeti hírességgé is vált, történetét színdarabra is vitték és még szobrot is állítottak neki. Az őt filmben zseniálisan megtestesítő Heinz Rühmann meg ténylegesen a németek egyik legnagyobb formátumú színésze volt, aki drámában és vígjátékokban is maradandót tudott alkotni.
A film egyszerre mutat görbe tükröt a korabeli német bürokráciának (ami a mai napig is igen szövevényesnek számít) és a szigorú fegyelmen alapuló német hadseregnek, illetve rámutat arra a szomorú és máig aktuális igazságra, hogy valóban a ruha teszi az embert. Mindemellett betekintést nyerhetünk a boldog békeidők Németországába a gyönyörű helyszínek, kosztümök és hangulatos sörkertes jelenetek által. Nagyon jó kis tartalmas film egyszerre elegendő drámával és nevetéssel, ami egy jól megérdemelt Oscar-jelölést is összehozott Nyugat-Németországnak.

Páratlan filmművészeti alkotás, amit valahol úgy nevezett valaki találóan, hogy "vizuális költemény". D. H. Lawrence 1920-as botrányos regényének, Ken Russell általi adaptálása bomba jó ötlet volt, ami valóban egy filozófikus és érzéki filmet eredményezett.
A film tulajdonképpen párkapcsolatokról, szerelemről, férfiakról, nőkről, férfi-nő kapcsolatról, férfi-férfi kapcsolatról, elfojtásokról, társadalmi normák feszegetéséről, és végső soron önmagunk (szexualitásunk és identitásunk) megismeréséről szóló életbölcsességek láncolata és mindeközben elmerülhetünk a Ken Russell által teremtett csodálatos világban. Nem láttam még sok Ken Russell filmet, de ez a filmje valahol a Zenerajongók és az Ördögök között egyensúlyozik: az álomszerűségből és a botránykeltésből is pont elegendő mennyiséget rakott bele, valamint a szexjelenetek is tökéletesen hozzájárultak a karakterizáláshoz. A híres meztelen birkózó jelenet Alan Bates és Oliver Reed között szokta még ma is a legjobban zavarba hozni a nézőket, de szerintem remekül kifejezte a két férfi közötti rejtett, elfojtott vonzalmat.
A négy főszereplő pedig egyszerűen zseniális, és habár csupán Glenda Jackson alakítását jutalmazták Oscar-díjjal, de úgy vélem a férfi kollégák azért jobban alakítottak, csak nyilván a biszexuálist játszó Bates-nek és a látens homoszexuálist játszó Reed-nek még jelölésre sem volt esélye, azért Hollywood még nem volt annyira nyitott akkoriban. Alan Bates-re pedig szinte ráöntötték a szerepét, mind karakterének életfelfogását, mind szexuális irányultságát tekintve, illetve ő testesítette meg a regény írójának alteregóját.
Mindent megkaptam, amit általában elvárok egy filmtől: egy tartalmas, érzelmes, látványos, (kissé) botrányos és örök nyomot hagyó filmélményt.

2021-01-17 16:52:52 Blaze of Noon (1947) JcWh (5) #1

William Holden első filmje három éves II. világháborús szolgálata, illetve egy-két éves munkanélkülisége után. A kölyökképű színészből érett, férfias jelenséggé idősödő Holden "All-American" kinézete ellenére nagyon nehezen kapott munkát Hollywoodban, de a Blaze of Noon-hoz hasonló kisebb drámák, westernek és vígjátékok is kellettek ahhoz, hogy végül az 1950-es Alkony sugárúttal katapultálja magát a színészi kvalitásaihoz méltó A-listás sztárságba és presztízs produkciókhoz. Holden Alkony sugárút előtti pár évének filmjeit nagyon alábecsülik még a Holden-rajongók is, pedig tele van nagyon jó kis gyöngyszemekkel, ami a Blaze of Noonra is elmondható.
A légiposta úttörő éveiről nem hinném, hogy sok film született, pedig nagyon érdekes és látványosan kivitelezhető témakör és itt olyan, később nagy sztárokká váló színészeket láthatunk Holden mellett, mint (az épp előző filmjével Oscart elnyerő) Anne Baxter vagy Sterling Hayden. A repülős jelenetek nagyon látványosan lettek kivitelezve, a sztenderd romantikus szál Baxter és Holden közötti kiváló kémia miatt jól működik és a film lezárása is szerencsére elkerülte a tipikus amerikai giccset.
Budapest megemlítése mindjárt a film legelején, mint potenciális légiposta úti cél pedig kis mosolyt is csalt az arcomra. :)
A filmhez készítettem magyar feliratot, akit érdekel.

Nagyon hatásos és fordulatos krimi-thriller Svájcból igen érzékeny társadalmi problémára, a gyermekmolesztálásra alapozva. Tulajdonképpen minden szempontból fel tudja venni ez a film a versenyt a korabeli amerikai film noirokkal és thrillerekkel: a főhős, Heinz Rühmann és a villain, Gert Fröbe fantasztikusak voltak, a gyerekszereplők mind tökéletesen alakítottak, a svájci kisvárosokról, hegyekről és erdőkről nagyon szép fekete-fehér felvételek készültek, a filmzene is nagyon hatásos volt (néha horrorokra jellemző hirtelenséggel robbant ki), és a végkifejlet is hátborzongatóra sikeredett.
Különösen félelmetes volt nézni a svájci Alpok erdejeinek végtelenségét, a fák között átszűrődő napsütést, az egyedül játszó kislányt és a fák közül előbújó "szörnyeteget". Talán a karakterizálás tekintetében marad kicsit gyenge a film, mivel Rühmann karaktere túlontúl hősies és önfeláldozó mindenféle megalapozás nélkül, illetve a villainról is több infót kaphattunk volna. Ezen túllépve szerintem nagyon jó kis filmet dobott össze a magyar származású rendező Friedrich Dürrenmatt regényéből.

Fogalmam sincs már hanyadszorra láttam ezt a filmet, de mindig ugyanúgy élvezem a legelejétől a legvégéig. Nagyon érdekes és igaz kémtörténet egy svéd olajkereskedőről a II. világháborúban, aki feláldozva (részben kényszerből) jó hírét, baráti-családi kapcsolatait és kockáztatva saját életét, hónapokig információkat gyűjtött a német kőolaj-finomítókról, amivel hónapokkal tudták lerövidíteni a háború lezárását.
Gyakorlatilag minden szempontból tökéletes film, ami simán lever több klasszikusnak kikiáltott filmet a korszakból. William Holdennel meg egyszerűen nem lehet betelni, alakítása tűpontos és mégis teljesen természetes. Egyértelműen Top10-es film Holden filmográfiájából.

2020-12-19 17:00:57 Trial (1955) / A tárgyalás JcWh (5) #1

Meglepő mennyire ismeretlen ez az intelligens, korát jóval meghaladó tárgyalótermi dráma, amelyben egy szokásosnak tekinthető üzenetet, az amerikai jogrendszer (vagy inkább magának a jognak a) primátusát ágyazták bele egy komplex politikai kontextusba. A rasszizmus érzékenyebb témája is központi eleme a filmnek, amit szintén nagyon okosan bontottak ki.
A történet szerint adott egy etnikai vonzattal is rendelkező, rejtélyes gyilkosság, amire azonnal ráveti magát a szélsőjobboldal, majd nemsokára a szélsőbaloldal is, hogy politikai tőkét kovácsoljanak belőle. A kettő között pedig a Glenn Ford által kiválóan alakított kissé naiv, bepalizható, de egyúttal igazán emberséges ügyvéd áll és úgy tűnik csak őt érdekli az ügy igazságos kimenetele.
Abszolút unikálisnak tekinthető a film az általában egy ellenségképre koncentráló, korabeli amerikai filmek között, mivel az generálisan a szélsőségek ellen irányul, legyen az jobb vagy baloldali. A rasszizmus témakörében sem egy rasszra koncentrál a film, hanem kettőre is (a latinókra és részben az afroamerikaiakra), ráadásul a legszimpatikusabb és legértelmesebb karakter egy afroamerikai bíró, ami szintén meglepő az afroamerikaiak megszokott sematikus ábrázolásmódjával szemben.
Talán külön a film tárgyalótermi része és külön az ügy köré felépülő politikai dráma sem éri el a zseniális szintet, de a kettő kombinációja viszont igen. A film kivitelezése inkább rutinmelónak tűnik, viszont a tartalom és az üzenet kellően összetett és elgondolkodtató. Számomra sok-sok "nagy" klasszikusnak titulált filmet megelőz, rejtély hogy legalább a kisebb klasszikusok szintjén miért nincs számon tartva.

2020-12-08 18:53:35 [Nézhető karácsonyi filmek] JcWh #24

Én ezt a kevéssé ismert, megható kis karácsonyi drámát ajánlom:
Pascal karácsonyfája

2020-12-05 18:59:07 Submarine Command (1951) JcWh (5) #1

Ez volt az egyik első film, ami kísérletet tett a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) bemutatására több-kevesebb sikerrel. Maga a sztori - cenzurális korlátok miatt is - nem tudta elég mélyen kiaknázni a témát, viszont a mindig hibátlanul alakító William Holden a főszerepben maximálisan ellensúlyozza ezt.
Érdekes és (azt hiszem) unikális a film felépítése: egy pszichológiai drámát fognak közre a II. világháborúban és a koreai háborúban játszódó háborús akciójelenetek (és talán emiatt kissé mozaikos is a film). Nekem a dráma része jobban tetszett, de akik szeretik a tengeralattjárókat és a korabeli technológiákat, azoknak is bőven ajánlható a film.
Holden pedig ismét zseniális, azon kevés színészek egyike volt, akik szavak, mozdulatok, de még mimika nélkül is tudtak érzelmeket közvetíteni, szinte "árasztotta magából" az érzéseket. Ez esetben a fájdalmat és a szomorúságot, ami talán annak is betudható, hogy Holden maga is veterán volt és a háborúban odaveszett öccse miatt bűntudat is kínozta sokáig. Holden mellett Nancy Olson is biztos alakítást nyújtott, akiről sokszor megfeledkeznek Holden híres partnernői között, pedig köztük is nagyon jól működött a kémia.
Egyedülálló és méltatlanul elfeledett alkotás ez, amihez készítettem magyar feliratot.

2020-11-16 19:21:23 Blind Spot (1947) JcWh (5) #1

Remek kis B-filmes noir gyöngyszem. Történik egy trükkös gyilkosság és a gyilkos kiléte ide-oda pattog a szereplők között a film végéig. Ezáltal a szereplők is több bevett noir karaktertípus között ingáznak a történet alakulásával, ami különösen a femme fatale és a "jó kislány" között ingázó női főszereplőnél volt érdekes. A 30-as évek egyik nagy sztárja és Oscar-jelöltje, Chester Morris a főszerepben szuper volt, egyszerre volt egy szerencsétlen, részeges alak és egyszerre sugárzott magából férfiasságot és erőt. Kár, hogy az 50-es évekre teljesen parkolópályára tették őt, pedig nagyon tehetséges és karizmatikus színész volt. Constance Dowling személyében pedig egy nagyon szexis, amolyan Veronica Lake-szerű női főszereplőt kapunk, akinél ez említett karakterbeli ingás nagyon jól működött. Egy jelenetben egy remek árnyékolási technikával is meg tudott lepni a film. A B-noirok között mindenképp említésre méltó darab.

Összes komment...