Fujimi

Tapasztalat: 369 film
Kompetencia: 2 film
Súly: 419
Regisztráció: 2018. március 19. (2 év, 11 hónap)
Kedvencnek jelölték: 5 user

Kedvencek

Rendezők: David Fincher, Quentin Tarantino
Színészek: Brad Pitt, Edward Norton, Jake Gyllenhaal, Tom Hanks
Műfajok: dráma, thriller
Korszakok: 90-es évek, 2000-es évek eleje

Demográfiai adatok

Nem: nő
Születési év: 2000
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Harry Potter és az azkabani fogoly
4 2021-02-27 3,8
(1242)
The Lion King 3: Hakuna Matata
Az oroszlánkirály 3 - Hakuna Matata
3 2021-02-21 3,0
(209)
Harry Potter and the Chamber of Secrets
Harry Potter és a Titkok Kamrája
3 2021-02-20 3,4
(1232)
Testről és lélekről
On Body and Soul
3 2021-01-31 4,2
(588)
The Lord of the Rings: The Two Towers
A Gyűrűk Ura: A két torony
4 2021-01-30 4,1
(1666)
The Lord of the Rings: The Return of the King
A Gyűrűk Ura: A király visszatér
5 2021-01-30 4,1
(1683)
Papurika
Paprika
5 2021-01-26 4,2
(200)
Pâfekuto burû
Perfect Blue
5 2021-01-25 4,1
(218)
The Golden Compass
Az arany iránytű
2 2021-01-02 2,9
(417)
Star Wars: The Rise of Skywalker
Star Wars: Skywalker kora
1 2020-12-19 2,6
(420)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Számomra irreleváns, hogy milyen díjat nyert, ha egyszer nem tetszett. Voltak jó pillanatai, értékelem a kreativitást, a zenét, de annyira vontatottnak és öncélúnak hatott a játékidő nagy részében, hogy nem tudok mást mondani. Számos élvezhetőbb magyar filmet ismerek, több mélységgel, kevesebb álsznobizmussal.

előzmény: Ugor (#159)

Oké? De ezt a véleményem miért vetted személyes sértésnek?

előzmény: Ugor (#157)

Nagyon szomorú vagyok, hogy így elrontottak egy ilyen fantasztikus ötletet. A szarvasok és Mária játéka volt az értékelhető pontjai a filmnek, a párbeszédek annyira magyarok, annyira nem életszerűek, és az autista volt a leghitelesebb karakter. Szomorú vagyok és csalódott, szörnyen vontatott mű ez. Ha volt is többletjelentés egyes jelenetekben, amiket nem értettem, nem sajnálom, mert egyszerűen érdektelen, ha a körítés ennyire eltompítja a spirituális vonulatát. Lehetett volna ez egy szép film, de nem lett az. Tipikusan az a művészfilm, amit nem szívesen ajánlok senkinek, ha valami jó, élvezhető magyar alkotást szeretnék kiemelni. Kellemetlenre sikerült és unalmasra, amit igazán sajnálok.

2021-01-25 19:44:23 Pâfekuto burû (1997) / Perfect Blue Fujimi (5) #42

Vegyes érzéseim vannak. 97-ben még azért viszonylag friss volt ez a típusú történet, de így, hogy már sok hasonlót láttam, (köztük az ominózus Fekete Hattyút) könnyen rá lehetett jönni a lényegre. Ennek ellenére kellően feszes volt, még ha nehezen is indult be, sokszor meglepett, és mélységesen sajnálom, hogy sehol sem tudtam eredeti nyelven, magyar felirattal megnézni, hanem kénytelen voltam angolul. (Ami egyébként egész jól sikerült, nem úgy, mint a magyar szinkron, az kritikán aluli.) A vége üthetett volna nagyobbat, a csavar szerintem nem sikerült kellően frappánsra. Tény, hogy arra nem számítottam, de nem is éreztem túlságosan indokoltnak. A zenét egyébként szeretném külön kiemelni, borzasztó izgalmas atmoszférát teremtett.

Eleinte két ponttal jutalmaztam ezt a mesterművet, aztán aludtam rá egyet. Gusztustalanul hatásvadász. Miközben néztem, már majdnem meggyőzhető voltam, hogy értem annak ellenére, hogy semmi célravezető nem történt. De rájöttem, hogy semminek nem volt semmi értelme. Nem is tudom, hol kezdjem... A nagyját ki is hagyom majd szerintem.
Kezdem a jóval. Leia hercegnő halála elengedhetetlen volt, mégis szépen kivitelezett. Kylo Ren remek karakter és fantasztikus színész, kár, hogy emiatt borzalmasan feltűnő volt Rey erőlködése a párbajuk során. Szörnyen tehetségtelen lány. Továbbá továbbra sem lett világos számomra, hogy mégis mi a rákosfaszú trollhere miatt lett gonosz Kylo Ren. I mean, a film próbálta megmagyarázni, hogy a Sith egy DNS, és örökölhető, de akkor Luke miért nem volt egy percig sem geci? :D Meg konkrétan olyan volt, mintha a rendezőnek és a forgatókönyvírónak fogalma sem lenne a Star Wars világáról. Én sem vagyok egy nagy fan, épp csak most néztem meg az összes filmet, de az valahogy eljutott a tudatomig, hogy az Erő nem egy ember része, hanem körülöttünk van, és léteznek az erre érzékenyek. Mint Finn? Látszólag ő is az, bár ez eddig nem derült ki. Sőt, tulajdonképpen mindenki az.:D Vagy én nem tudom, őszintén, teljesen átértelmeztek mindent. Palpatine még hagyján, de nem igazán értem, hogy minek támasztotta fel magát, ha a film alapján a halottak éppen ugyanolyanok, mint az élők, tehát meghalni nem nagy dolog. (Kylo Ren él, huhú!) Luke szelleme is ugyanolyan ügyesen emelget egész hajókat, mintha mi sem történt volna. Most akkor van egyáltalán súlya annak, ami az előző részekben történt? Nem értem, srácok, komolyan. Meg a végén imádtam ezt a kijelentést is: „Mindenki fellázadt!” De mi ellen? :'D Úristen, ennyi zagyvaságot egy helyen... Rey meg mi a faszomért ilyen kikúrt istenség még mindig? És a végén miért tagadja meg a szüleit, akik a saját belátása szerint is megmentették? Ez nem epic, ez bullshit. A szövegkönyv pedig mind a három részben olyan ostoba, hogy komolyan mondom, Csubakka drámája volt a leghatásosabb. Na, ő aztán tényleg mindenkit elveszített, akikhez a néző is kötődhetett valamennyire.
Nagyon rossz. Méltatlanul rossz.

Az Oldboy (2003) tipikusan azzal a véggel operál, ami olyannyira húsbavágó, hogy sosem felejtem el.

Hát határozottan jobban tetszett és átgondoltabbnak hatott, mint előde, de még mindig borzalmasan kellemetlen. Az az ominózus Leia jelenet, hát megbotránykoztatónak nem mondanám, de szörnyen gagyi és teljesen átértelmezi az erő fogalmát. Ahogyan a vége is. De ha ez nem lenne elég, le is butítják, hogy a kisgyerekek is értsék. Nem kell, srácok ezt erőltetni. Rei még mindig felfoghatatlan számomra, hogyan lett ilyen istenség, egyszerűen nincs rá magyarázat. Hozzá képest Luke kutyapicsa, hiába képes hologramot létrehozni. Finn és Rose szála annyira felesleges és unalmas, a kaszinós jelenet pedig abszolút nem Star Wars feeling. Értem én, mit akart megidézni, de nem sikerült. Határozottan indokokatlan. A seggarcű főgonoszhoz hasonlóan. Mi a motivációja? :D Valaki indokolja már meg nekem, ki ez, és miért kéne félnem tőle. Adam Driver alakítása továbbra is zseniális, és még az ő karaktere a legérdekesebb, ha megtudnám, pontosan miért lett köcsög. A Finnes szál helyett beraktam volna egy összetettebb flashbacket a múltjáról. Ez a womenpower pedig lány létemre elmondhatatlanul frusztrál.

Valaki elkezdte pocskondiázni ezt a filmet és divat lett utálni ugyanazokért a szar okok miatt. Szerintem semmi sem volt kifejezetten indokolatlan, sőt, tetszett, hogy nem rágták a szánkba a drámai jeleneteket, hanem nagyon mélyen húzódott a folyamatosan duzzadó tragédia, de úgy tűnik, ezt sokan nem értették, annyira kis finomra sikeredett.
Kezdeném a sokak által becsmérelt szerelmi szállal. Elvileg nem kapunk magyarázatot, hogy miért lesz szerelmes egymásba Anakin és Padmé. Dehogynem. Azért, mert nem olyan egyértelműen kimondott, mint hogy Leia titkon szereti a faszfejeket, szerintem teljesen érthető. Anakint egész életében az anyjával együtt tartották rabszolgaként, egyetlen női képe volt végig. Hm... Ödipusz-komplexus mond valamit? Padmé kb. ugyanez annyi kivetnivalóval, hogy ő nagyon fiatalon lett uralkodó, itt enyhe Pán Péter szindróma is felüthetné a fejét, helyette inkább pedofil a szegény lány, namindegy. Az pedig teljesen világos, hogy Anakin szerelme erősebb, még ha nem is mondják ki kerek perec. A „Nem szeretem a homokot...” jelenet pedig annyira nem ostoba, ha kicsit jobban belegondoltok. Anakin egy kibaszott homokföldön nőtt fel, szutyok gyerekkora volt, nyilván nem tud a nyomorult összetettebben fogalmazni erről, nem az eszéért szeretjük, meg egy tinédzser gyerek, hatalmas teherrel a vállán, egész életében elnyomták. Ha nem a rabszolgatartók, akkor a Jedik, akikhez egyébként tök lelkesen, reménnyel tele ment az első részben. Persze, hogy kiborul. Nem hiszem, hogy más higgadtabban kezelte volna. Főleg, hogy meggyilkolták a másik legfontosabb embert az életében, aki ugye az anyja. Nőket, gyerekeket mészárolt, dühösnek lenni emberi dolog, blabla. Milyen ostoba? Dehogy. Erre nem létezik jobb reakció. Egyszerűen nincs. Itt egy nagyon komoly törést láthatunk kibontakozni, amit nem lehet tovább locsolni benzinnel, mert csak rosszabb lesz, mint az később kiderül. Ebből a lappangó tavacskából lett a tsunami, amit Padmé tartott kordában. Itt valahogy sikerült rájönni, hogy nem attól lesz valaki erős női karakter, hogy egy erőszakos, femináci picsa, hanem, hogy a maga érzékenységével is képes szilárd és higgadt maradni. Sokan azon is felháborodtak, hogyha a Jedik ennyire képben vannak vele, mennyire veszélyes is Anakin, miért bízták rá a nőt, akit mindenki meg akar ölni. Az nem tűnt fel, hogy más feladatot nem kapott, ezt pedig sikerült megoldani? :D Ebben nincs semmi meglepő számomra, nem gondoltam volna, hogy ez egy érv lehet, miért indokolatlan a film.
Számomra közel kiváló élmény volt ez a film, remek megalapozása a harmadik rész katarzisának.

Kronológiai sorrendben elkezdtem bepótolni a Star Wars széria kerek egészét ezekkel a Disney förmedvényekkel együtt. Kiszámítható volt az is, amit kaptam, a sztoriról pedig nem is beszélve. Minden második jelenet egy baki, konkrétan, nem is tudom, mivel kezdjem... Talán ami a legjobban zavar, hogy Finn az így mi a fasz. Elvileg a további két film alatt sem derül ki, hogy mi volt a motivációja, miért volt morálisabb, mint társai azon kívül, hogy fekete, és nyilván a pc nem engedi, hogy bármilyen negatív karakter fekete legyen. Ja, hát persze, egy jelenet utal rá, amikor megölték egy társát, ami már számtalan alkalommal megtörténhetett, hiszen velük nőtt fel, ezért bosszúból átáll az ellenséghez, és megöli több korábbi társát. Teljesen logikus. Akkor a csaj. Hát egy kis parasztlány, aki véletlenül kiváló pilóta, profin ismeri a történelmet és persze, hibátlanul használja az erőt annak ellenére, hogy a főgecivel való harc során hall róla először. Luke-nak mi a faszért kellett ennyi év képzés? Ja, igen. Hiszen egy ostoba és béna férfi. Teljesen földbe döngöli ez a szutyok azt, amit már korábban felépítettek. Biztos ütős nosztalgia lehetett a régi karakterek visszatérése egy olyannak, aki ezeken a filmeken nőtt fel, de nekem nagyon erőltetettnek hatott. Harrison Ford pl. olyan volt, mintha azt se tudná, milyen filmben játszik, hozzátenném, ez nem az ő szégyene. Nekem az is erős túlzás, hogy Mark Hamill a harmadik helyen szerepel a stáblistán. Iszonyú figyelemhajhász. A főgeci jól játszik, de abszolút nem hiteles szerencsétlen nyomorék. Ő az inverz Darth Vader. Random rajongó valós motiváció hiányában (Bár a filmben milliószor is elmondták, mit keresnek, hogy a hülye is megértse.), akiben ott a fény!!! But why..? Számtalan dolgot lehetne még felsorolni, de inkább felkészítem magam a következő kettőre.

Borzasztó kiszámítható, egy sémára épülő, egyébként viszonylag bájos film, bár pont az előzménytrillógia harmadik része után nagyon hiányoltam a drámát és a mélységet, amely csak a felszínen pislogott ebben. Nem igazán akadt olyan karakter, aki a szívemhez nőtt volna, túl korán vesztettük el Woody két közelállóját is szerintem, utána a gyász pedig egészen egyszerűen kimaradt. Nem igazán indokoltak meg semmit, azt se, hogy Woody miért nem bízik senkiben, csak simán ne bízzunk. Így hogy lehetne átélhető? A színészi gárda valami eszméletlen, nagyon kilóg a főszereplő, ami az egész Achilles-ína, egyszerűen nem hiszem el róla, hogy ő menő. A hangsúlyok nem jó helyen voltak, a bossal való párbaj indokolatlanul rövid volt, (pedig ő még érdekelt is volna valamelyest) míg az egyéb random kalandozásokat és meneküléseket borzasztóan elhúzták. Személy szerint nem élveztem, sima mozis kalandfilm, és azért nekem a Star Wars ennél többet nyújtott. Legalább egyedi atmoszférát, ami itt teljes mértékben kimaradt. A femináci robot pedig nem működött mint poénforrás, kellemetlen volt és erőltetett.

Összes komment...