dubag

2018-03-07 03:29:33 Get Out (2017) / Tűnj el! dubag (?) #55

Sajnos túl nagy elvárásokat támasztottak a díjak és jelölések, illetve az egészen magas nézői pontszámok.
Először elmondanám, mi is volt a gondom a filmmel, majd kérdéssel is fordulnék hozzátok.

Ahogy írtátok, a film elég erős atmoszférával rendelkezik, a beleélést pedig nagyban segítette, hogy számomra a főbb szerepekben és a mellékszerepekben is hiteles és jó alakítást nyújtottak a színészek.
A játékidő feléig a feszültség és izgalom jól fokozódott. Itt viszont elérkeztünk az első "hogyan?"hipnotizálás útjánkérdés magyarázatához. Itt az volt a fordulat, hogy nincs fordulat? Hisz gyakorlatilag az első este után, amikor az anyósjelölt hipnotizálja tudjuk, hogy ezzel játszanak, ráadásul a film során számtalanszor ki is mondják, amikor pedig a kalapos srác a vaku hatására kizökken a hipnózisbólteljesen egyértelművé válik.
Ezután jön a második, valós volrdulat, amely a miértre adja meg a választ. Ez viszont egy jobb Black Mirror epizód (gyenge-) közepesen bemutatott magyarázata. Illetve a két-három évvel ezelőtti nem túl nagy port kavart Önkívület című film is valami hasonlóval játszott. Szóval nem egy soha nem látott, eredeti ötlet.
És elérkezünk a végjátékhoz. Ennek kivitelezése pofásan sikerült, na de itt várná az ember a Nagy Fordulatot. De nem jön el. A film nézése közben egy csomó lehetséges lezárás lejátszódott a fejemben, ami bár megintcsak nem lenne eredeti, de legalább a film után gondolkodnivalóval, beszédtémával szolgálna. De nem. A film lineárisan, morális vagy bárminemű kérdéseket nem feszegetve megy az útján és egyszer csak vége van. Milyen lezárásokra gondoltam:

- Megpróbálja, de nem sikerül kiszabadulnia, végül elvégzik rajta a műtétet, és saját testében de egy másik tudat által irányítva magatehetetlenül szenved. Felveti azt, hogy amiről a film szól, valójában mennyire kegyetlen dolog, és így utólag visszagondolunk a többi rabulejtett tudatra
- Kiderül, hogy az első esti hipnotizáláskor csúszott valami félre, és a film során a legtöbb dolog valamiféle paranoid elferdítése a valóságnak. Valójában fokozatosan megőrül, és végül egy tök ártatlan családot mészárol le.
- Megmenekül, de kiderül, hogy az eljárás sokkal elterjedtebb, és rengeteg, műtéten átesett ember él a "külvilágban", akik elkezdenek rá vadászni. Oké, ez túl volna tolva, elismerem, de legalább a rendőrautóból kiszáló ember fején lenne meg a sebhely.

De ehelyett gondolkozás nélkül kinyír mindenkit, és megmenekül. Elképesztően száraz megoldás.


Elképzelhető, hogy ezek a problémák mind teljesen irrelevánsak, hisz ez a film a rasszizmusról akar szólni. De egyszerűen nem látom, hogy többet mondana, mint a többi film ebben a témában. Ezenkívül pedig mégiscsak egy film, egy fordulatokra építő, okosnak látszó alkotás. Ezért én elvárnám, hogy ezekben is jeleskedjen.

Végül egy kérdés, melyre én nem találtam választ:

A film során megjelenő néger emberekről kiderül, hogy ők valójában más, öreg emberek tudatát hordozó testek. De akkor miért viselkednek ennyire furán? Demencia gyötörte az összeset, és úgy építették bele a tudatukat? Miért viselkednek végig úgy, mintha teljes agymosottak lennének, vagy hipnózis alatt állnának? Ha meg ennyire kis részben tudja az új tudat irányítani a testet ennyire kicsi az ő mozgástere, akkor az őneki is kvázi szenvedés.
Tehát azok az emberek mégiscsak egy erős hipnózis alatt állnak, de akkor az átültetett tudat mégis hova lett átültetve? Vagy ekkor egy testen két (egy domináns és egy elnyomott) tudat osztozik, de akkor meg mégis kinek jó ez?