mimóza

Tapasztalat: 1051 film
Kompetencia: 12 film
Súly: 1351
Regisztráció: 2017. november 16. (2 év)
Kedvencnek jelölték: 40 user

Bemutatkozás

Régebben előfordult, hogy néztem filmeket csupán lazítás, kikapcsolódás, szórakozás végett.
Ma már nincs időm erre. Vagyis van, de túl drága. Úgyhogy nem kockázatok, hogy fecséreljem. Az kell már csak, ami legbelül érint. Szétszed, összerak. Üt, gyógyít. Hasít, elsimít. Taszít, átölel. Földbe döngöl, égbe emel. Megfagyaszt, vagy épp érezteti a rózsa illatát. Késztet, hogy dönts, futsz vagy maradsz, eldobod a reményt vagy mindenáron őrzöd. Ami elintézi, hogy fejlődj, alkoss, épülj, de ne stagnálj. Érezz. Sokfélét. Mélyet. Elveszejtőt, megváltót. Hogy élj.
Túlzottak ezek az elvárások?
Nem számít.
Már csak ilyenek kellenek.

Kedvencek

Rendezők: Abbas Kiarostami, Akira Kurosawa, Anders Thomas Jensen, Andrej Tarkovszkij, Andrzej Zulawski, Fábri Zoltán, Ingmar Bergman, Jiří Menzel, Kitano Takeshi, Lucian Pintilie, Miyazaki Hayao
Színészek: Giorgio Cantarini, Grégoire Colin, Kevin Kline, Liv Ullmann, Mads Mikkelsen, Max von Sydow, Nikolaj Lie Kaas, Ponijao, Robert De Niro

Demográfiai adatok

Nem: nő
Születési év: ?
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Only Lovers Left Alive
Halhatatlan szeretők
5 2019-12-03 4,0
(354)
A Girl Walks Home Alone at Night
Csadoros vérszívó
5 2019-12-01 3,7
(85)
Tôkyô monogatari
Tokiói történet
5 2019-11-30 4,3
(88)
Babel
Bábel
4 2019-11-30 4,0
(909)
Festen
Születésnap
3 2019-11-29 4,4
(514)
Leviafan
Leviatán
5 2019-11-29 4,2
(260)
Dare mo shiranai
Anyátlanok
5 2019-11-29 4,2
(87)
Mænd & høns
Férfiak és csirkék
4 2019-11-29 3,7
(185)
Rossz versek
Bad Poems
5 2019-11-28 4,3
(221)
Blinkende lygter
Gengszterek fogadója
4 2019-11-28 4,0
(445)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Továbbfűzve az is zseniális a filmben, hogy...
önmagunkról viszont elég egyértelműen eldönthetjük a végére, mennyire vagyunk bűnösek másvalaki gyors meg(el)ítélésében. Az aztán lehet igazán ijesztő, avagy elgondolkodtató. Hja, bocsi, most nézem, ezt már elmondták pár árnyalatban előttem évekkel ezelőtt is fórumtársaink, de mindegy is: most, 2019 végén, ugyanígy van ez. :) Nézem a filmet, s a film néz engem.

előzmény: critixx (#127)

2019-12-06 13:44:49 [Tévés ajánló] mimóza #308

Nem, nem, továbbra sem tévézek, csak véletlenül pillantottam meg az infót, hogy a Film+ műsorra tűzte Desmond Doss történetét, A fegyvertelen katonát. December 9-én, hétfőn este, 21:00 órai kezdettel nézhetitek meg, ha még nem láttátok, vagy szívesen újráznátok.

--- Persze a reklámok nem a legjobb helyen lesznek benne. :( ---
--- És remélem, nem vágják meg.---

2019-12-06 13:41:54 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] mimóza #24424

Köszönöm a figyelmeztetést, akkor átkerül szépen a helyére. :)

--
Áthelyezve a(z) Hacksaw Ridge topikból.

előzmény: Ragemarci (#24423)

2019-12-06 12:56:44 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] mimóza #24422

Nem, nem, továbbra sem tévézek, csak véletlenül pillantottam meg az infót, hogy a Film+ műsorra tűzte Desmond Doss történetét, A fegyvertelen katonát. December 9-én, hétfőn este, 21:00 órai kezdettel nézhetitek meg, ha még nem láttátok, vagy szívesen újráznátok.

--
Áthelyezve a(z) Hacksaw Ridge topikból.

Egy biztos.
EZT a filmet a KT nélkül soha, de soha, de soha nem néztem volna meg.
A korábbi időszámításom idejében ugyanis horrort csak akkor néztem, amikor piros hó esett, vámpírosat pedig még akkor sem. Ennyit az előtörténetemről.

Stílusosan pont éjfélkor vágtam bele. Hajnali kettő lett, mire leperegtek az utolsó kockák.
Ez annyira nem evilági alkotás, hogy nem is tudom, kellenek-e ide szavak. Imádom azokat a rendezőket, akik nem félnek használni a csöndet, mint hatásos és bátor kifejezési eszközt.
Ez a fiatal lány közéjük tartozik, úgyhogy már csak ezért is jár neki a pacsi.
Műve megközelítésében elégikus, megjelenítésében álomszerű, üzenetében rejtett ám kódolható, mintha csador fedné.
Szinte minden filmkockát be lehetne keretezni és falra tenni, olyan hatásos és ötletes beállításokat láthatunk. Az egész kisváros olyan, mintha szellemek laknák, alig tűnnek fel itt-ott a lakók, viszont az árok tele van holttestekkel... Mindent átjár a sír szaga. Két eltévedt lélek van csak itt, akik nem idevalók, és ebben a haldokló térben tényleg csoda az a gyönyörű, ami köztük megszületik. Egyszerűen levegőt sem kaptam annál a két jelenetnél, ahol néma csend van, egyikük sem szól egy szót sem, egymáshoz sem érnek, csak a szemük beszél; a képernyő/filmvászon pedig közben majdnem felrobban.. Na, EZT bármelyik rendező megirigyelhetné, ilyet nagyon-nagyon kevesen tudnak. Tudjátok, hol láttam hasonlót? Egy nagyon szép, finom filmben, a Pacsirták cérnaszálon c. Jiří Menzel alkotásban. Imádom, ahogy nem történik semmi, s mégis a Mindent látjuk.

Az pedig milyen már, hogy többször feltűnnek az olajkutak - s ez összekapcsolódik a fejünkben a vérszívással... Ezen megint csak elakadt a lélegzetem.

Masukának pedig Vapitit!
Hogy elmúlt a film éve? Mindegy. Pótlólag. :)

2019-11-29 21:33:38 Leviafan (2014) / Leviatán mimóza (5) #47

2 perc 50 másodpercnél eldöntöttem, hogy ez a film ötös lesz. Egy 2 óra 22 perces filmnél ez oltári nagy ostobaságnak tűnik, de végül beigazolódott, hogy nem csalt a megérzésem. Az én mércém szerint itt minden együtt volt egy briliáns filmhez: a fényképezés, a zene, a vágás, a forgatókönyv, a rendezés, a színészek kiválasztása és játéka, nem utolsó sorban pedig a dialógusok. Nem tudom, valakinél eltört-e a mécses valamelyik jelenetnél; töredelmesen bevallom, hogy amikor a markoló beszakította a ház falát, ott pityeregni kezdtem. A Hollywood-termékeken nevelődött egyén pisloghat és várakozhat és csalódhat... itt bizony nem villan be a happy endhez vezető fordulat. De mivel mi nem közéjük tartozunk, sóhajtunk egy nagyot, és motyogunk valami ilyesmit magunk elé: ... így megy ez.

Legyünk komolyak, kérem szépen!
A szakácsruhás Lie Kaas. :)
Tanulságos és élvezetes számomra az előtanulmány, hogy miből lett a cserebogár - értsd: Carl Mørck karakterének alakítása a Q ügyosztály történeteiben 13-18 évvel később.
Sorra kerül ennek okán több korai filmje is, amiket még nem volt szerencsém látni.
Máshogy zseniális ő, mint a kollégája. ;)

előzmény: Interracial Facial Creampie (#11)

... a piszkos abrosz és a túlfőtt, félig hámozott krumpli ellenére mégis négy csillagot kaptak tőlem. Egyet Stefan, egyet Peter, egyet Arne és egyet Torkild.

****

Éspedig, mert ebben az üdítően okos filmben minden összetevő ott van. :)
Jensen ügyesen lavíroz, és mesterien adagolja a dráma, az akció, a vígjáték, a romantika elemeit, némelyikből csak egy csipetet kapunk, másból egy egész üsttel, de kimondottan nagyszerű, amit végül feltálal.
Fogalmam sincs, miért maradt ki nálam eddig a Lie Kaas-Thomsen-Mikkelsen-Pilmark négyesnek ez az alakítása, de érdemes volt pótolni, mert a Pislákoló fényekben bizony egész fényesen sziporkáznak. :)

(Még egy aprócska megjegyzés: kedves fórumtagok, habár tudom, vesződséges, de érdemes képeket tölteni a kedvenc filmjeitekhez. Bizonyítékom van rá. Hogy ezt a filmet sorra vettem, abban nagy szerepe volt az egyik képnek, amit ide feltöltött valamikor egy szorgos kéz. Köszi! :o) )

Bergmani témafelvetés és előrajzolás, Haneke betonkemény, rideg-számító kegyetlenségével fűszerezve.
Egyelőre ennyi telik tőlem.
Még ökölben van a kezem.

Mindössze két fél mondat még, [de úgysem felejteném el később sem]:
...*@&*, hogy kivétel nélkül, mindig szegény gyerekek szívják meg nárcisztikus anyjuk/apjuk végtelenül önző, képmutató életvitelét!!! :( :(
... az egyetlen jelenet, amire igent tudtam mondani, s aminek láttán nagy sóhajjal azt mondtam: "végre!", amikor Gustav szembeköpte a "mamit".

Oly sok szép dolog van a világban. Néha úgy érzem, hogy egyszerre látom mindet... esőként rám hullik az egész, és nem érzek mást, csak hálát - hülye kis életem minden egyes percéért.

Összes komment...