mimóza

Tapasztalat: 1904 film
Kompetencia: 24 film
Súly: 2504
Regisztráció: 2017. november 16. (6 év, 4 hónap)
Kedvencnek jelölték: 76 user

Bemutatkozás

Régebben előfordult, hogy néztem filmeket csupán lazítás, kikapcsolódás, szórakozás végett.
Ma már nincs időm erre. Vagyis van, de túl drága. Úgyhogy nem kockáztatok, hogy fecséreljem. Az kell már csak, ami legbelül érint. Szétszed, összerak. Üt, gyógyít. Hasít, elsimít. Taszít, átölel. Földbe döngöl, égbe emel. Megfagyaszt, vagy épp érezteti a rózsa illatát. Késztet, hogy dönts, futsz vagy maradsz, eldobod a reményt vagy mindenáron őrzöd. Ami elintézi, hogy fejlődj, alkoss, épülj, de ne stagnálj. Érezz. Sokfélét. Mélyet. Elveszejtőt, megváltót. Hogy élj.
Túlzottak ezek az elvárások?
Nem számít.
Már csak ilyenek kellenek.

Kedvencek

Rendezők: Abbas Kiarostami, Akira Kurosawa, Anders Thomas Jensen, Andrei Tarkovsky, Andrzej Zulawski, Fábri Zoltán, Ingmar Bergman, Jiří Menzel, Kitano Takeshi, Lucian Pintilie, Miyazaki Hayao
Színészek: Anouk Aimée, Anthony Hopkins, Audrey Hepburn, Daniel Day-Lewis, Giorgio Cantarini, Grégoire Colin, Gregory Peck, Kevin Kline, Latinovits Zoltán, Mads Mikkelsen, Masuka, Max von Sydow, Nikolaj Lie Kaas, Pásztor-Várady Mór, Ponijao, Robert De Niro
Műfajok: dráma
Országok: csehszlovák, dán, dél-koreai, finn, iráni, japán, orosz, svéd, szovjet

Demográfiai adatok

Nem: nő
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Hytti nro 6
Hatos fülke
5 2024-03-14 4,2
(17)
Disobedience
A rabbi meg a lánya
4 2024-03-14 3,3
(59)
High Art
A szerelem művészete
2 2024-03-14 3,0
(13)
Oppenheimer
 
4 2024-03-13 3,9
(520)
Savvusanna sõsarad
Smoke Sauna Sisterhood
5 2024-03-11 4,0
(24)
The Holdovers
Téli szünet
5 2024-03-11 4,3
(143)
Perfect Days
Tökéletes napok
5 2024-03-07 4,3
(75)
Poor Things
Szegény párák
4 2024-03-05 4,2
(195)
The Whale
A bálna
4 2024-03-01 3,9
(275)
Babylon
 
1 2024-02-28 3,9
(298)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2024-03-14 17:49:30 Hytti nro 6 (2021) / Hatos fülke mimóza (5) #1

„A meneküléshez nem azt kell biztosan tudni, hogy hová menekül az ember, hanem azt, hogy honnan.”

Ejha!
Azt hiszem, ez a film méltán megérdemli a "méltatlanul ismeretlen" jelzőt!
NEM Hollywood. ;) Néhány szereplő, egy vasúti kupé, az ablak mögött elsuhanó tájak, a végtelen tajga, hó-hó-hó, egy kamera, víz nincs, vodka sok, kevés beszéd, sok kérdés, ősi sziklarajzok.
A Moszkva-Murmanszk vasúti vonal hossza 1 489,84 km, ma a menetidő 36 óra 18 perc. [A '80-as években, amikor a cselekmény játszódik, nyilván több napba telt az út, hiszen több városban is vesztegelt éjjelente a vonat.]
Minden néző döntse el, egy ekkora időrés elég-e egy valódi kapcsolódáshoz, hadd ne mondjam a megváltáshoz.
Mert szerintem igen, de mint fentebb jeleztem, itt semmi sem cukormázas.
Cannes-ban nagydíjat érdemelt, én is imádtam, nézzétek meg!

(Elég rámenősen kampányolok mostanában, de ha úgy látom, megéri, megteszem. Itt eléggé megéri.)

Aki nagyon szeretné megnézni, és megfelel számára az angol felirat, tudok küldeni egy forrást. :) (Szinkronosan megtalálható ugyan, de hogy is mondjam... az igazi az, ha eredeti ír [gael] nyelven nézed/hallgatod.)

2024-03-12 16:53:05 [Vapiti 2023] mimóza #69

Nos, a csendes filmek (Past Lives, Perfect Days) nem és nem értek Oscart. Taroltak a grandiózus alkotások.
Vapitit még nyerhet egy szívvel teli, Csendes film. 9 nap van hátra, és 45-en vagytok, akiknél kívánságlistán van Cáit története. Fények le, film indul...
Ugyanígy szurkolok Román Katalinnak és Paul Mescalnak is.

25 gyönyörű nő, 5 szauna, 7 év forgatás...
Olyan csodát látunk itt, ahol mindenki önmagát adta, hiszen belső indításból jelentkezett a forgatásra; ahol megvártak minden szót, minden pillanatot, amikor szóvá botlik a Lélek; ahol valóban figyeltek egymásra; ahol végül nem mindenki szólalt meg, de a másik meghallgatása ugyanolyan fontos volt. Itt nincsenek szerepek, egyetlen szót sem beszéltek meg előre, nincs előírt szöveg, előre kigyakorolt mozdulat vagy rezdülés. Amit hallunk, a nők egészen mélyről felfakadó, spontán kimondott, valós megélései. Semmi sem mesterkélt, itt minden hang a már megtalált, valódi hang, és álarc nélkül kimondott valóság. Gyermekkoruk dalai, felmenőik öröksége, évszázadok könnye és mosolya egybekavarogva.
Vízből vagyunk, és amikor nagy baj ér, megfagy bennünk a víz, nem tud folyni. A szauna forrósága és az érzések intenzitása fel tudja olvasztani a fagyott vizeket - vallotta Anna Hints egyik nagymamája.

2024-03-09 16:24:01 Failan (2001) mimóza (5) #9

Nos, a megrendítően gyönyörű Failan ma a nap filmje. Ugye, ezúttal jössz megnézni?

Tisztelgés Ozu előtt - 60 évvel legutolsó filmje után, azonos nevű főszereplővel.
Fényességesen szép ez a nagyon rövid idő - 17 nap - alatt, óriási szeretettel forgatott film!

Valaki - talán egy tékozló fiú - aznap reggel biztosan meglátta a fák levelei között megcsillanó napfényt. És ráébredt, hogy valójában ez az igazi énje: minden apróságban (?!) észrevenni a szépet. És feltámad az életkedve. (Talán az már kivesztett lelkéből a kilátástalanság sötétjében, amit a magasból - karrier, nagy gazdagság - után a mélybe vivő spirál okozott.) Szerintem jelenleg már nem vezekel: amit látunk, a belső békességre talált énje. "A kemény munkádért" - mondja Hirayamának a gyorséttermes minden alkalommal. A kemény munkát ő már elvégezte: saját lelkében. Olvastam, Wim Wenders odaadta a Hirayama előéletéről szóló forgatókönyvet főszereplőjének, hogy annak tudatában készüljön, és bújjon a karakter bőrébe.
Cseles volt, a néző meg legyen szíves, alkossa meg a saját verzióját! Úgyis a jelen a fontos. Az pedig megnyugtató a napi egyensúlyban. A kazetta-könyv-fotógyűjtemény valahonnan ismerős. ;)

Vasárnap éjjel szurkolni fogok ennek a filmnek. Wim Wenders amúgy is megérett már a nagy díjra. Megdolgozott érte.
- Ja, a legnagyobb díjat meg jövő ilyenkor - itt, a KT-n. -

Ui.: Valaki még észrevette a végefőcím utolsó kockáját?
Komorebi: japán szó, amely a szélben libegő falevelek között megcsillanó napfény és árnyék együttesét jelenti, ami egyszeri és megismételhetetlen, csak abban a pillanatban látható.

2024-03-05 10:42:17 Poor Things (2023) / Szegény párák mimóza (4) #23

Egy film, aminek a 7 perces végefőcíme is egy mesés műalkotás. Egyébként meg álmodóknak való két és fél óra, mint amilyen én vagyok: elmerültem, elröpültem, sodródtam és vándoroltam Bellával együtt. Igazi utazás volt, különleges látvány, csodavilág, néha katartikus pillanatokkal,... már, amikor nem csuktam be a szemem a tudjátokmiknél. Egyébként pillantsatok rá Alisdair Gray regenyíró saját illusztrációira és rögtön még közelebb jön Lanthimos filmje. Bizonyára olvasnivalóim között is hamarosan szerepelni fog a Poor Things. Majd írok a könyvsarokban, ha elolvastam.

Mark Ruffalo 55 évesen úgy vágott bele e szerepébe, hogy lesz-ami-lesz, egyik lába úgyis a banánhéjon, másik a sírban.
Akár az életünk, nem?

2024-02-29 11:06:12 Past Lives (2023) / Előző életek mimóza (5) #15

Persze, nem akarok én itt filozófiát építeni, semmi ezotériára, mágiára utalni, egyszerűen csak annyi a mondandóm lényege, hogy vagyunk, akik többet érzünk, látunk, hallunk bele jelenetekbe, apróságokba, mozdulatokba, vagy épp csendbe, mozdulatlanságba, mint, akiket inkább az ész, a logika vezérel. (És ez nagyon sokszor igazán bonyolulttá tesz mindent.) Legyen szó akár filmkockákról, vagy saját életünk pillanatairól. De jól van ez így.

előzmény: Emberke (#14)

2024-02-28 22:14:24 Past Lives (2023) / Előző életek mimóza (5) #13

Olvasva az utóbbi hozzászólásaitokat, azon tűnődöm, milyen boldogok is a racionális emberek, akik számára az álom, a képzelet, a megérzések sokasága nem valóság... Ennélfogva nem bonyolítja ezernyi futó érzés, intuitív megélés, megborító képzet a mindennapjaikat és a gondolatvilágukat. Néha picit irigylem őket! És ezt a legnagyobb komolysággal írom, le is szögezem ide. E filmen kívül még egy másikhoz is odaírhatnám ugyanezt : FMITE (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre) Aki látta mindkettőt, pontosan érti, miért.

Épp most kerestem a lányomnak olasz nyelvű filmeket, mert kérte nyelvtanuláshoz, így tökéletes volt az időzítés, hogy írtál erről az Olmi filmről. Oda is adtam neki. Köszönöööm!

előzmény: josibaba (#1)

Összes komment...