sachinho

Tapasztalat: 1 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 1
Regisztráció: 2017. augusztus 23. (6 év, 1 hónap)
Kedvencnek jelölték: 0 user

Demográfiai adatok

Nem: ?
Születési év: ?
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Black Mirror
Fekete tükör
5 2019-05-16 4,7
(447)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2019-05-16 15:19:19 Black Mirror (2011) / Fekete tükör sachinho (5) #115

"a technikus csak úgy önhatalmúlag, brahiból felnyomja az időt, mert miért ne. Lehet, hogy logikusan nézve az csak egy szoftver, de ők nem úgy gondoltak rá."
jogos, végülis ha jó emléxem rá volt is benne egy rész, hogy azon vitatkoztak, hogy lehet e "büntetni" a virtuális másolatát azért mert az igazi csinált valamit. (lehet h ez nem volt benne, már régen láttam :))

előzmény: kaamir (#114)

2019-05-16 11:11:33 Black Mirror (2011) / Fekete tükör sachinho (5) #113

Csakhogy a filmben virtuális karaktereket taszított csak rabszolgasorba. Olyan mintha egy gyűlölt ember fényképét szabdalta volna szét ollóval: az utált ember virtuális képi lenyomatán áll bosszút. Itt a filmben az utált ember gondolkodásának, személyiségének virtuális lenyomatán állt bosszút. Nincs mögötte tényleges ember, csak egy személyiség szimulációja.
Ezért a karácsonyi részben van is egy hiba a rész legvégén: amikor a pasas bent ül a börtönben, de csak az derül ki, hogy az ő virtuális lenyomatát büntetik azzal, hogy az ő fülébe harsog a rádió a végtelenségig egyre hangosabban. (Azt nem lehet tudni, hogy a tényleges elkövetőt mennyire büntetik meg, de hogy a virtuális énjén miért állnak bosszút - aminek valójában semmi értelme, mert ugye csak szoftver - az nem derül ki, pedig egészen adddig logikus volt minden mozzanat a filmben)

előzmény: caulfield (#112)

2019-05-16 08:55:57 Black Mirror (2011) / Fekete tükör sachinho (5) #111

Igen, életképtelen volt, és az evolúció el is végezte volna a dolgát: mivel az aktuális társadalmi, szociális berendezkedésben ilyen mentalitással nem lett volna vonzó a másik nem számára ezért az ő ága ki is halt volna, mert nem tudott volna utódot nemzeni.
Ugye jelenleg az embereknek nincs joguk a másik ember életéről/haláláról dönteni (a halálbüntiket is sorra törlik el), akkor hogyan adjunk meg egy szoftver számára, hogy ő döntsön emberi életekről visszavonhatatlanul, úgy, hogy a szoftver a saját virtuális, "érzelmei" alapján teszi?
Az aberráltság is relatív: mindenki ábrándozott arról amikor dühös, hogy kivel mit tenne. Ott vannak a gyilkolós játékok ahol szabadon lehet mindenkit trancsírozni, meggyalázni, ... mind aberrált aki azokkal játszik vagy akik azokat megírják? Ha beleéled magad egy filmbe, amiben a hőssel azonosulni tudsz, miközben lapátra teszi a rosszfiúkat, aberrált vagy?

előzmény: caulfield (#110)

2019-05-15 18:12:56 Black Mirror (2011) / Fekete tükör sachinho (5) #109

Jajj, bocs, ne haragudjatok, megfeledkeztem róla, hogy beírtam ide a kérdésemet. Ma épp újra szóba jött az új évad kapcsán és eszembe jutott, h elfelejtettem esetleg válaszolni itt :S Bemásolom ide a 444-ről a fogalmazványomat, remélem még elolvassa valaki :)

Miért is az eddigi legjobb rész a USS Callister

Az a döbbenet az egészben, hogy mindenki tökéletes lelkiismeretdurdalás nélkül dölt hátra a részt megnézve: a gonosz megkapta méltó jutalmát, a jók nem szenvednek tovább. És hogy ez miért döbbenet?
Ez a rész egy olyan emberkéről szól, aki az életben egy nyámnyila kis ember, aki nem tud beilleszkedni a társadalomba és ezért egy kitalált világba menekül, ahol végre ő is embernek érezheti magát a többiek között, sőt, ő most egy kicsit több is tud lenni. Mindehhez olyan képzeletvilágot teremt amibe a sérelmeit okozókon állhat bosszút: mondom képzeletben! Olyan, mintha valaki egy lövöldözős számítógépes játékban az éppen aktuális problémás embereknek tenné bele a figuráit. (És nem, nem egy embert vitt be DNS alapján a játékba, hanem a egy szoftver számára adott meg paramétereket aminek a segítségével a szoftver szimulálni tudta a játékban, hogy a DNS tulajdonosa nagy valószínűséggel milyen érzelmekre milyen reakcióval reagálna)
Csakhogy a film ebben segített mindenkit megtéveszteni, hogy mennyire mindenki hús-vér embernek kezdte el tekinteni a szoftverben futó karaktereket, csak mert érzelmekről volt szó, és egyenlőnek kezdte el venni a valós emberi tényezőket a szoftver által futtatott algoritmussal.

És ami döbbenet: mindenki elégedett volt a film végével, hogy a "gonoszt" leszedálták MIKÖZBEN azt történt, hogy
1. egy mesterséges intelligenciájú szoftver úgy avatkozott bele a külső világba, és tologatta az embereket mint sakktábblán a sötét parasztokat, hogy megöljenek egy másik embert, úgy hogy fel se tűnt nekik, hogy mihez járulnak hozzá
2. mindezt azért, mert a gépben futó szoftverben szereplő karaktereknek "fájt" az, hogy a külső ember őt "bántja", ezért a program "megölette" őt (azaz egy program saját "sérelmei"/"érzelmei" miatt öletett meg egy embert)
3. valójában egy a való világban gyámoltalan/szerencsétlen ember halálának örülünk, aki nem elég hogy az életben szerencsétlen, még így is őt könyveltünk el rossznak, csak azért mert egy számítógépes játékban kompenzálta az életben elszenvedett sérelmeit, olyan módon ahogy az életben sose tudott volna cselekedni (ugyanis pont azért lett olyan amilyen, mert nem mert senkinek ellenkezni, mindent eltűrt, stb),
4. és mindez fel sem tűnik a nézőknek, örülnek a végkifejletnek, elégedetten dőlnek hátra, azért mert fel sem tűnt nekik, hogy valójában mi is történt a saját szemük előtt, és pontosan ugyanígy nem látták a film valós emberi karakterei, hogy mi történik a háttérben. A nézőt simán megtévesztette egy AI szoftver az érzelmeire hatásával, annyira, hogy jobban kezdett el szimpátizálni egy élettelen programmal, mint egy élő emberrel.
Elégedetten nézte végig a happy endet az ember miközben épp az apokalipszis üt be.


Szóval rohadtul nem arról szólt a film, mint amit a film láttatott, és a rész megnézése utáni első csalódás után azért ez így már eléggé Black Mirroros. Az lett volna a csalódás, ha csak arról szól mint amit az emberek 99.9%-a (beleértve engem is) leszűrt első nézésre.

előzmény: kaamir (#105)

2018-03-05 22:28:10 Black Mirror (2011) / Fekete tükör sachinho (5) #101

USS Callister

Film megnézése után: 10/6
Miután leesett, hogy valójában miről szól: 10/10!

Kíváncsi lennék, hogy hányan jöttetek rá, hogy valójában mi a film mondanivalója, mert én fél órával a rész megnézése után koppantam egy kurva nagyot tőle. Eldurrant az agyam, hogy milyen jól lett lett manipulálva a néző.
Pár ismerősömet megkérdeztem, hogy mi a véleménye a filmről. Hasonló hiányérzet volt bennük is mint bennem is először, de mikor elmondtam, hogy mi is a lényeg, akkor hidaltak le tőle, és teljesen csak annyit tudtak mondani, hogy "Aztak..va". Kíváncsian várom pár mondatban a válaszokat, hogy tényleg leesett-e miről szólt a rész :)

előzmény: Dió (#99)

Összes komment...